Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 06-04-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ολοκλήρωση επίσκεψης στην Ινδία
  • [02] ΓΓ ΑΚΕΛ - Συγχαρητήριο μήνυμα στο Ρομάνο Πρόντι
  • [03] ΟΕΒ - Τ/Κ Επιχειρηματίας - Ματαίωση εξαγωγής πορτοκαλιών
  • [04] Υπουργός Εσωτερικών - Χαλίτικη γη
  • [05] Ομήρου - Αθήνα
  • [06] ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [07] ΑΚΕΛ - Κυπριανού - Δηλώσεις
  • [08] ΔΗΣΥ - Σωτήρης Δράκος - Μέλλον της Ευρώπης
  • [09] ΔΗΣΥ - Κατερίνα Παντελίδου Πασχαλίδου - ΑΤΗΚ - ΕΡΜΗΣ
  • [10] ΕΔΕΚ - Ομήρου - Δικαιοσύνη - Χαλίτικη γη - Θεοδώρου - Αγνοούμενοι
  • [11] Λοβέρδος - Συγκέντρωση νεολαίας ΕΔΕΚ
  • [12] Κουτσού - Τουρκία - Κυπριακό - Βουλευτικές - Δηλώσεις Θεοδώρου
  • [13] Ευρωπαϊκό Κόμμα - Στυλιανού - Λουκά - Ατομα με αναπηρίες
  • [14] Παπαπέτρου - Θεοδώρου- Αγνοούμενοι - Ισλαμική
  • [15] ΓΓ Οικολόγων - Δηλώσεις Θεοδώρου - Χαλίτικη γη ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΥΠΕ - 16/04/2006

  • [01] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ολοκλήρωση επίσκεψης στην Ινδία

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος επιστρέφει σήμερα το πρωί από την Ινδία, όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη, ύστερα από πρόσκληση του Ινδού ομολόγου του Δρα Αμπντούλ Καλάμ.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος χαρακτήρισε πετυχημένες τις επαφές που είχε με την πολιτική ηγεσία της Ινδίας, κατά τις οποίες επιβεβαιώθηκε η συνέπεια της πολιτικής της ινδικής κυβέρνησης στο Κυπριακό.

    Κατά τις επαφές του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε την Ινδία ότι η Κύπρος θα τη στηρίξει στο αίτημά της να καταστεί μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ καθώς και στο θέμα της χρήσης πυρηνικών σταθμών για ενεργειακούς και μόνο σκοπούς.

    Πολύ σημαντικές εκτιμούνται και οι επαφές στο διμερές επίπεδο, αφού ύστερα από πρόταση του Προέδρου Παπαδόπουλου αποφασίστηκε η σύσταση υψηλού επιπέδου επιτροπής για αναθέρμανση των σχέσεων κυρίως στον οικονομικό τομέα.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος κάλεσε τους Ινδούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Κύπρο, κυρίως σε θέματα υψηλής τεχνολογίας, πληροφορικής και φαρμακολογίας, αξιοποιώντας τα ευρωπαϊκά κονδύλια για έρευνα και τεχνολογία καθώς και για καινοτομία.

    Κύπριοι επιχειρηματίες που συνόδευαν τον Πρόεδρο στην Ινδία, είχαν επαφές με επιχειρηματίες της Ινδίας, με τους οποίους κατέληξαν σε διάφορες συμφωνίες.

    Επίσης, ομάδα ακαδημαϊκών βρίσκεται στην Ινδία με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο προκειμένου να μελετηθούν οι τρόποι συνεργασίας των δύο χωρών και σε ακαδημαϊκό επίπεδο.

    Στη διάρκεια της επίσκεψης τέθηκε επίσης και θέμα ανάπτυξης του τουριστικού ρεύματος από την Ινδία.

    [02] ΓΓ ΑΚΕΛ - Συγχαρητήριο μήνυμα στο Ρομάνο Πρόντι

    Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας απέστειλε συγχαρητήριο μήνυμα στο Ρομάνο Πρόντι, μετά τη νίκη του κεντρο-αριστερού συνασπισμού στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές στην Ιταλία, στο οποίο αναφέρεται πως ''η σημαντική επιτυχία των κεντρο-αριστερών δυνάμεων αποτελεί ένα χτύπημα στην πρώην δεξιά κυβέρνηση και τις συντηρητικές της πολιτικές, που ο λαός της Ιταλίας έχει απορρίψει.

    ''Τα δημοκρατικά και προοδευτικά κόμματα της χώρας έχουν καταφέρει μέσα από τη συνεργασία τους να σχηματίσουν μια συμμαχία και να επιφέρουν αλλαγή στην κυβέρνηση. Το μήνυμα που στέλλει η νίκη του συνασπισμού σας είναι πολύ ελπιδοφόρο για τους λαούς της Ευρώπης, δεδομένης της μεγάλης δυσαρέσκειας κατά συντηρητικών κυβερνήσεων σε όλη την Ευρώπη'', προσθέτει ο κ. Χριστόφιας, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΚΕΛ.

    Σημειώνει πως ''η νίκη σας απέδειξε ότι ο σχηματισμός συμμαχιών αποτελεί ένα αναγκαίο εργαλείο έτσι ώστε οι προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις σε κάθε χώρα να εξασφαλίσουν και να διατηρήσουν την εξουσία''.

    ''Θα ήθελα να ευχηθώ κάθε επιτυχία στα ακόλουθα βήματά σας και στις προσπάθειές σας για καλύτερες συνθήκες για το λαό της Ιταλίας», καταλήγει ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

    Μηνύματα επίσης στάλθηκαν και στους ηγέτες τριών από τα κόμματα που συμμετέχουν στο συνασπισμό, στον Γραμματέα των «Δημοκρατών της Αριστεράς» Πιέρο Φασίνο, τον Γενικό Γραμματέα του «Κόμματος των Ιταλών Κομμουνιστών» Ολιβιέρο Ντιλιμπέρτο και τον Γενικό Γραμματέα της «Κομμουνιστικής Επανίδρυσης» Φάουστο Μπερτινότι.

    [03] ΟΕΒ - Τ/Κ Επιχειρηματίας - Ματαίωση εξαγωγής πορτοκαλιών

    Τα γενικότερα προβλήματα που παρεμβάλλει το κατοχικό καθεστώς στη συνεργασία μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ επιχειρηματιών φανερώνει η ματαίωση εξαγωγής πορτοκαλιών, μέσω του λιμανιού Λεμεσού, από έναν Τ/Κ επιχειρηματία, σύμφωνα με το Βοηθό Γενικό Διευθυντή της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) Κωστάκη Χριστοφίδη.

    Οπως έγραψε προχθές η αγγλόφωνη εφημερίδα ''The Cyprus Weekly'' ο εν λόγω επιχειρηματίας είχε παραγγείλει 1.500 χαρτοκιβώτια για να συσκευάσει 20 τόνους πορτοκαλιών που θα εξήγαγε στη Δανία, μέσω του λιμανιού Λεμεσού, αλλά για άγνωστους λόγους, οι οποίοι, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, έχουν να κάνουν με παρέμβαση του κατοχικού καθεστώτος για μπλοκάρισμα της εξαγωγής, ακύρωσε την παραγγελία.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Χριστοφίδης, ο εν λόγω επιχειρηματίας, ο οποίος είναι μέλος της ΟΕΒ και έχει εγγράψει την εταιρεία του στον Εφορο Εταιρειών στις ελεύθερες περιοχές, είχε αποταθεί στην Ομοσπονδία, η οποία τον έφερε σε επαφή με ε/κ εταιρεία κατασκευής χαρτοκιβωτίων.

    ''Εμείς δεν έχουμε συγκεκριμένη ενημέρωση, αλλά συχνά μας έλεγε ότι ο ίδιος έχει προβλήματα με το τ/κ καθεστώς, ότι παρεμβάλλουν διάφορα προσκόμματα στην ανάπτυξη επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών'', ανέφερε ο κ. Χριστοφίδης, προσθέτοντας ότι ''ιδιαίτερα ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας είχε δεχθεί βομβιστική επίθεση στα καταστήματά του στην κατεχόμενη Λευκωσία''.

    ''Φαίνεται ότι δεν άρεσε στο καθεστώς ότι ήθελε να εξαγάγει τα εσπεριδοειδή από τα ελεύθερα λιμάνια της Δημοκρατίας'', είπε ο κ. Χριστοφίδης, προσθέτοντας ότι οι παρεμβάσεις του τ/κ καθεστώτος για ματαίωση εξαγωγών προϊόντων Τ/Κ επιχειρηματιών, μέσω των ελεύθερων περιοχών, γίνεται προκειμένου το καθεστώς να έχει ερείσματα για να αναφέρεται στη λεγόμενη απομόνωση.

    Οπως είπε ο κ. Χριστοφίδης, η ΟΕΒ, έχει ήδη στις τάξεις της τέσσερις τ/κ επιχειρήσεις και Τ/Κ προσπάθησαν πολλές φορές να αναπτύξουν συνεργασίες και να εξαγάγουν μέσω των ελεύθερων περιοχών, αλλά είχαν προβλήματα.

    ''Γενικά ναι τους προκαλούν προβλήματα και δυσκολίες'', πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς πώς η ΟΕΒ βλέπει τη συνεργασία μεταξύ επιχειρηματιών των δύο κοινοτήτων, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι υπάρχουν προβλήματα στη συνεργασία.

    ''Εμείς προσπαθούμε να αναπτύξουμε τις επαφές για να φέρουμε τους επιχειρηματίες από τις δύο πλευρές πιο κοντά. Υπάρχει καλή διάθεση και πρόθεση, υπάρχουν ευκαιρίες για συνεργασίες προς αμοιβαίο όφελος, αλλά εμείς λέμε ότι οι συνεργασίες αυτές να είναι πάντα σε ίσους όρους, δηλαδή δεν μπορούν τα δικά μας προϊόντα που πάνε στα κατεχόμενα να τυγχάνουν επιβολής πρόσθετου ΦΠΑ (επιπλέον αυτού που πληρώνουν στις ελεύθερες περιοχές) και εισαγωγικών δασμών, ενώ τα τ/κ να έρχονται εδώ εντελώς ελεύθερα'', είπε.

    Σημείωσε τέλος ότι το τ/κ καθεστώς πάντα επιβάλλει ''εισαγωγικό δασμό'' στα ε/κ προϊόντα που μεταφέρονται στα κατεχόμενα, διότι το θεωρούν ως ''εισαγωγή από τρίτη χώρα''.

    [04] Υπουργός Εσωτερικών - Χαλίτικη γη

    Λανθασμένες εντυπώσεις και αχρείαστη ταραχή στην κοινή γνώμη δημιουργούν τα δημοσιεύματα στον Τύπο για ανταλλαγή κρατικής με ιδιωτική γη, δήλωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου στη Λεμεσό ο Υπουργός Εσωτερικών Αντρέας Χρίστου, ο οποίος ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο τυγχάνουν χειρισμού οι συγκεκριμένες περιπτώσεις.

    Όπως είπε ο κ. Χρίστου, η ανταλλαγή κρατικής με ιδιωτική γη «είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο από καταβολής κτηματολογίου και πιστεύουμε ότι πολύ ορθά γίνεται, γιατί εξυπηρετεί και τον πολίτη, εξυπηρετεί όμως και το κράτος».

    «Εάν δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα ανταλλαγής κρατικής με ιδιωτική γη, πολλά από τα έργα ανάπτυξης δεν θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν», είπε ο Υπουργός Εσωτερικών, φέρνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση του Ακάμα.

    Όπως δήλωσε «αν δεν ανταλλάξουμε εκεί τα ιδιωτικά κτήματα με κρατική γη, το όλο σχέδιο του Ακάμα με το οποίο δεσμευτήκαμε και ενώπιον της ΕΕ, δεν μπορεί να υλοποιηθεί».

    Πρόσθεσε ότι «προβλέπεται από τον κανονισμό η ανταλλαγή κρατικής με ιδιωτική γη και ο κανονισμός είναι πολύ γενικός και η μέχρι τώρα πρακτική διαμόρφωσε ένα πλαίσιο το οποίο λέει ότι, η ανταλλαγή πρέπει να είναι προς αμοιβαίο όφελος, πρέπει να λειτουργεί βελτιωτικά και για την ιδιωτική και για την κρατική γη και πρέπει να γίνεται κατά τρόπο που να εξυπηρετείται και να μην επηρεάζεται οποιοσδήποτε γείτονας, οποιοσδήποτε άλλος πολίτης της Δημοκρατίας».

    Ο κ. Χρίστου είπε πως με τα σημερινά δημοσιεύματα δημιουργούνται κάποιες εντυπώσεις και είναι δυνατόν να εξαχθούν λανθασμένα συμπεράσματα και τόνισε ότι πρόκειται για ανταλλαγή και όχι παραχώρηση γης.

    Αναφερόμενος στην περίπτωση ανταλλαγής κρατικής γης με γη που ανήκει σε πρώην ανώτερο αξιωματούχο της Αστυνομίας, ο κ. Χρίστου είπε πως η αρμόδια Υπουργική Επιτροπή αποφάσισε προχθές να την ακυρώσει για να διερευνήσει το θέμα, με βάση την έκθεση της Γενικού Ελεγκτή η οποία δεν θεωρεί την ανταλλαγή ισοζυγισμένη.

    «Θεωρήσαμε καθήκον μας και προχωρήσαμε στην ακύρωση αυτής της ανταλλαγής με τη σύμφωνο γνώμη και του κτηματολογίου και του ιδιώτη'', είπε ο κ. Χρίστου.

    Πρόσθεσε πως από τα όσα αναφέρονται στον Τύπο περισσότερο δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις για ορισμένες πτυχές του θέματος, ''δημιουργείται μια αχρείαστη ταραχή μέσα στην κοινή γνώμη ότι δήθεν παραχωρείται κρατική γη».

    [05] Ομήρου - Αθήνα

    Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου αναχωρεί τη Δευτέρα για την Αθήνα όπου στις 2.30 μμ θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου.

    Το βράδυ της Δευτέρας, ο κ. Ομήρου θα μιλήσει σε προεκλογική συγκέντρωση της ΕΔΕΚ Αθήνας, στο οίκημα της Ένωσης Κυπρίων στην Πλάκα.

    [06] ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    [07] ΑΚΕΛ - Κυπριανού - Δηλώσεις

    Θετική εξέλιξη, που ανοίγει μια προοπτική για συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, καθώς και για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, συνιστά για το ΑΚΕΛ ο διορισμός του Ελβετού Κριστόφ Ζιρόντ στη θέση του τρίτου μέλους της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Ανγοούμενους (ΔΕΑ).

    Κληθείς να σχολιάσει την προχθεσινή ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για το διορισμό του κ. Ζιρόντ ως τρίτου μέλος της ΔΕΑ, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού είπε ότι ο διορισμός ''συνιστά μια θετική εξέλιξη για την οποία εργαζόμαστε εδώ και πάρα πολλούς μήνες'', προσθέτοντας ότι ''ελπίζουμε ο διορισμός αυτός να διανοίξει μια προοπτική από τη μια να διακριβωθεί η τύχη των αγνοουμένων και από την άλλη να γίνει μια συνάντηση μεταξύ του Πρόεδρου της Δημοκρατίας και του κ. Ταλάτ που θα ασχοληθεί με αυτό το καθαρά ανθρωπιστικό θέμα''.

    Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα της εφημερίδας ''Πολίτης'' για νέα υπόθεση παραχώρησης χαλίτικης γης, ο κ. Κυπριανού επανέλαβε τη θέση του κόμματος ότι δεν μπορεί η χαλίτικη γη να παραχωρείται για λόγους που δεν ανταποκρίνεται στο δημόσιο συμφέρον και ότι στη βάση αυτής της λογικής θα πρέπει να λειτουργεί και η σημερινή κυβέρνηση και εξέφρασε την ελπίδα ότι ''θα είναι πολύ προσεκτικοί οι χειρισμοί που θα γίνονται για αυτά τα ζητήματα''.

    Απάντηση στις δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη ότι οι βουλευτικές εκλογές θα αποτελέσουν το εφαλτήριο για την επιστροφή του ΔΗΣΥ στην εξουσία, συνιστά η προχθεσινή δημοσκόπηση που προέβαλε το ΡΙΚ, που φέρνει το ΑΚΕΛ ως πρώτο κόμμα στην πρόθεση ψήφου στις βουλευτικές εκλογές, δήλωσε ο κ. Κυπριανού, κληθείς να σχολιάσει τα ευρήματα της δημοσκόπησης, προσθέτοντας ότι ''δίχως να αυξηθεί η συσπείρωσή μας σε ψηλά ποσοστά, έχουμε καταφέρει να αυξήσουμε σε λιγότερο από δύο εβδομάδες τα ποσοστά του κόμματος κατά 1,5%''.

    Είπε όμως ότι ''το ΑΚΕΛ ουδέποτε περίμενε ότι θα ανέμενε τα ποσοστά της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης, μια αναμέτρησης που είχε διεξαχθεί μέσα σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες''.

    Κληθείς να σχολιάσει φιλμάκι που παρουσίασε η ΕΔΟΝ σε δημοσιογραφική διάσκεψη, για τη συμπεριφορά μελών της ΝΕΔΗΣΥ σε εκλογική εκδήλωση στην Αθήνα, ο κ. Κυπριανού είπε ότι με το υλικό αυτό ''ξεσκεπάζεται η διγλωσσία και οι μεταμορφώσεις του Συναγερμού'', κάνοντας λόγο για ''ανατριχιαστικά συνθήματα''. ''Ενώ ο Συναγερμός στην Κύπρο προσπαθεί να μας παραδώσει μαθήματα επαναπροσέγγισης, αισθημάτων αγάπης προς τους Τ/Κ και την ανάγκη να συνεργαστούμε μαζί τους για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, ενώ προσπαθεί να μας παραδώσει μαθήματα για το επίπεδο του πολιτικού λόγου το οποίο θα πρέπει να διακηρύττουμε όλοι, φαίνεται ξεκάθαρα πως με εντελώς διαφορετικό τρόπο συμπεριφέρεται η νεολαία τους'', συμπλήρωσε.

    Τέλος, ο κ. Κυπριανού ανακοίνωσε πως το ΑΚΕΛ αποφάσισε να διαθέσει ποσό ''μερικών χιλιάδων λιρών'' για οικονομική στήριξη κοινωφελών ιδρυμάτων αντί να δαπανήσει το συγκεκριμένο ποσό για την προεκλογική του εκστρατεία. ''Εμείς θεωρούμε ότι το να στηρίζεις κοινωφελή ιδρύματα είναι ένας πολύ πιο ουσιαστικός τρόπος να βοηθάς αυτές τις ομάδες του πληθυσμού, παρά να ετοιμάζεις φιλμάκια, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις εκπέμπουν και ένα αρνητισμό για τους πολιτικούς σου αντιπάλους, αντί μια θετική πρόταση για την κοινωνία'', είπε, προσθέτοντας ότι στελέχη του ΑΚΕΛ θα επισκεφθούν την ερχόμενη εβδομάδα μεγάλο αριθμό ιδρυμάτων ενόψει και των εορτών του Πάσχα.

    [08] ΔΗΣΥ - Σωτήρης Δράκος - Μέλλον της Ευρώπης

    Αδικαιολόγητη θεωρεί ο ΔΗΣΥ την καθυστέρηση για την έναρξη του εθνικού δημοσίου διαλόγου για το Μέλλον της Ευρώπης, όπως αποφασίστηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιούνιο του 2005, μετά την καταψήφιση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος από τη Γαλλία και την Ολλανδία, δήλωσε χθες ο Αναπληρωτής Επίτροπος του ΔΗΣΥ για την ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών Σωτήρης Δράκος.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη για τον εθνικό διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης, ο κ. Δράκος είπε πως η κυπριακή κυβέρνηση με τη στάση της στο μέγα αυτό ζήτημα της διεξαγωγής εθνικού διαλόγου για το μέλλον της Ευρώπης, δείχνει ότι δεν λαμβάνει στα σοβαρά τα ευρωπαϊκά θέματα, δεν ανταποκρίνεται σε δικές της δεσμεύσεις και το λιγότερο συντηρεί μια κατάσταση αδιαφορίας μεταξύ των πολιτών της.

    Ανέφερε επίσης ότι δεν γίνεται στην πραγματικότητα κανένας δημόσιος διάλογος για τη Στρατηγική της Λισσαβόνας (ανταγωνιστικότητα απασχόληση αειφόρος ανάπτυξη) και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει καταρτίσει ένα σχέδιο δράσης, για το οποίο όμως, δεν ενημερώνεται ο πολίτης.

    «Εμείς, ο ΔΗΣΥ, πιστεύουμε ότι αυτή η κυβέρνηση, όχι μόνο αδιαφορεί, όχι μόνο καλλιεργεί την απάθεια και την απουσία ενημέρωσης των πολιτών, όχι μόνο δεν υλοποιεί τη δέσμευση της για εθνικό διάλογο για το Μέλλον της Ευρώπης, αλλά με τη στάση και τις συμπεριφορές της, καλλιεργεί τον αντί ευρωπαϊσμό. Ένα από τα βασικά κόμματα της κυβέρνησης, το ΑΚΕΛ, με τη στάση του απέναντι στην ΕΕ εξακολουθεί να δημιουργεί προβλήματα και προκαλεί απορίες και δημιουργεί ερωτηματικά. Θέλει το ΑΚΕΛ πράγματι την ΕΕ ή απλώς συμφωνεί επειδή δεν τολμά να πει έξω από την ΕΕ;», διερωτήθηκε.

    Ο κ. Δράκος ανέφερε πως ο ΔΗΣΥ συμμετέχει με προτάσεις και ιδέες στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και στο Ευρωκοινοβούλιο για να προωθήσει μια ΕΕ ενωμένη και κοινωνικά περισσότερο δίκαιη και ότι ο ΔΗΣΥ αισθάνεται ότι είναι μέρος αυτής της διαδικασίας.

    «Το ΑΚΕΛ διαβάλλει και διαστρεβλώνει το χαρακτήρα της ΕΕ. Στην ουσία είναι με το ένα πόδι έξω. Για το ΑΚΕΛ η ΕΕ είναι ένα ξένο σώμα που διαρκώς το βλέπει να είναι μαύρο. Καλούμε λοιπόν την κυβέρνηση όπως άμεσα αρχίσει τον εθνικό διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης, να θέσει τα θέματα της στρατηγικής της Λισσαβόνας, όπως αυτά περιλαμβάνονται στο σχέδιο δράσης της κυβέρνησης ενώπιον του λαού για συζήτηση, και να διαφωτίσει τους πολίτες και γενικά την κοινωνία των πολιτών για τα καλά και οφέλη της ΕΕ», κατέληξε.

    [09] ΔΗΣΥ - Κατερίνα Παντελίδου Πασχαλίδου - ΑΤΗΚ - ΕΡΜΗΣ

    Η υποψήφια βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού Κατερίνα Παντελίδου Πασχαλίδου αναφέρθηκε χθες σε «λάθη και απαράδεκτες ελλείψεις» στην ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια «ΕΡΜΗΣ», η οποία προσφέρθηκε δωρεάν από την Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου σε όλους τους μαθητές και καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης, προσθέτοντας πως η εγκυκλοπαίδεια «βρίθει ανακριβειών''.

    Σε δημοσιογραφική διάσκεψη, η κ. Παντελίδου είπε ότι «με ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη διαπίστωσε ότι η ΑΤΗΚ προχώρησε στη συγκεκριμένη προσφορά έχοντας εξασφαλίσει την έγκριση του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης, ο οποίος μάλιστα σε εκδήλωση για την παράδοση της εγκυκλοπαίδειας σε μαθητές είπε ότι η ΑΤΗΚ «ταύτισε το όνομά της με την τεχνολογία αλλά και την προσφορά στην κυπριακή κοινωνία».

    Η κ. Παντελίδου έθεσε σειρά ερωτημάτων προς το Υπουργείο Παιδείας από το οποίο ζητά να πληροφορηθεί «εάν το Υπουργείο έχει μελετήσει το περιεχόμενο της εγκυκλοπαίδειας πριν δοθεί η έγκριση για την προσφορά και ποιος έδωσε έγκριση πριν ο Υπουργός Παιδείας σπεύσει να φωτογραφηθεί με τον Πρόεδρο της ΑΤΗΚ και να διαφημίσει την προσφορά της Αρχής στην παιδεία».

    Η κ. Παντελίδου διερωτάται «τι θα γίνει με τη συγκεκριμένη εγκυκλοπαίδεια και αν μπορεί έστω και εκ των υστέρων να διορθωθεί και αν όχι μήπως να αποσυρθεί» ενώ ερωτά κατά πόσον μπορεί το Υπουργείο Παιδείας «να μας διαβεβαιώσει ότι δεν θα παρουσιαστεί ξανά το ίδιο φαινόμενο».

    Απευθυνόμενη προς την ΑΤΗΚ, η κ. Παντελίδου ζητά να πληροφορηθεί «πόσα πλήρωσε για τις 60 χιλιάδες εγκυκλοπαίδειες που έχει ανακοινώσει ότι θα προσφέρει στους μαθητές και με ποια κριτήρια και ποια διαδικασία επιλέγηκε η εγκυκλοπαίδεια ΕΡΜΗΣ''.

    [10] ΕΔΕΚ - Ομήρου - Δικαιοσύνη - Χαλίτικη γη - Θεοδώρου - Αγνοούμενοι

    Το ΚΣ ΕΔΕΚ ανησυχεί για το γεγονός ότι τις τελευταίες δεκαετίες έχει κατασπαταληθεί και εξανεμισθεί μέγα τμήμα δημόσιου πλούτου της χώρας που είναι η χαλίτικη κυβερνητική γη, δήλωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Γιαννάκης Ομήρου και πρόσθεσε ότι η ΕΔΕΚ ζητά να υπάρξει πλήρης διαφάνεια γύρω απ' αυτό το ζήτημα.

    Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο κ. Ομήρου ανέφερε πως το Κίνημα ζητά να δοθούν όλα τα στοιχεία σε ότι αφορά τη διάθεση χαλίτικης γης για τα τελευταία τουλάχιστον δέκα χρόνια, για να πεισθούν οι πολίτες ότι δεν υπήρξε πράγματι κατάχρηση σε ότι αφορά τη διάθεση χαλίτικης γης σε ιδιώτες και ότι έχουν τηρηθεί οι κανόνες της χρηστής διοίκησης και της ισοπολιτείας.

    ''Εάν διαπιστωθεί ότι πράγματι υπήρξαν παραβιάσεις της νομοθεσίας και των αρχών της χρηστής διοίκησης και της ισοπολιτείας τότε θα πρέπει να διερευνηθούν και να κατανεμηθούν οι ευθύνες όπου χρειάζεται, προς κάθε κατεύθυνση. Δεν είναι δυνατό να ανεχόμαστε μέσα στη δημόσια ζωή της χώρας, οι διάφοροι αετονύχηδες παροικούντες ή μη περί την εκάστοτε εξουσία, να εκμεταλλεύονται σχέσεις και διασυνδέσεις, να μπαίνουν σε λογικές συναλλαγών, με τις όποιες εξουσίες για να καρπούνται τον εθνικό πλούτο αυτής της χώρας, που ανήκει σε όλο τον κυπριακό λαό'', είπε.

    Αναφορικά με την κριτική που ασκήθηκε στον Υπουργό Δικαιοσύνης για δηλώσεις του στο θέμα της επαναπροσέγγισης, ο κ. Ομήρου είπε ότι είναι άδικη αυτή η κριτική, διότι ο κ. Θεοδώρου έκανε μία επισήμανση, ότι δηλαδή με την μερική άρση των περιορισμών στην γραμμή αντιπαράταξης, έχουν ενισχυθεί οι δεσμοί μεταξύ των κυκλωμάτων του υποκόσμου, στις δύο κοινότητες.

    ''Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι υποβαθμίζεται η ανάγκη οι πολιτικές προσπάθειες για την αρμονική, ειρηνική συμβίωση των δύο κοινοτήτων, στα πλαίσια λύσης του κυπριακού προβλήματος, τερματισμού της κατοχής, αποκατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών του κυπριακού λαού. Είναι μέλος της ΕΔΕΚ ο Δώρος Θεοδώρου, αγωνίζεται γι αυτή την αρμονική συμβίωση Ε/Κ και Τ/Κ εδώ και δεκαετίες'', πρόσθεσε.

    ''Εχουμε δηλώσει, μέσω ανακοίνωσής μας, ότι η ΕΔΕΚ στάθηκε εναντίον της μισαλλοδοξίας, του φανατισμού και του σωβινισμού, όταν πριν από το 1974 η παράταξη εκείνη της οποίας ηγείται σήμερα ο κ. Αναστασιάδης είχε στους κόλπους της όλα εκείνα τα στοιχεία τα οποία ανεδείκνυαν κατά εξακολούθηση μισαλλοδοξία, φανατισμό και σωβινισμό, έστρωσαν το δρόμο δυστυχώς στο πραξικόπημα και στην τραγωδία του 1974. Συνεπώς δεν νομίζω ότι χρειάζεται να δίνει οποιοσδήποτε μαθήματα ιδιαίτερα από το χώρο του ΔΗΣΥ σε ότι αφορά θέματα που σχετίζονται με την αρμονική και ειρηνική συμβίωση των δύο κοινοτήτων'', είπε.

    Σε παρατήρηση ότι αναφέρεται μόνο στο ΔΗΣΥ, αλλά όχι στην κριτική που άσκησε ο Πρόεδρος της Βουλής, είπε ότι είναι άδικη η κριτική από οποιαδήποτε πλευρά και εάν προέρχεται.

    Οσον αφορά το διορισμό του τρίτου μέλους της Διερευνητικής Επιτροπής για τους αγνοουμένους, ο κ. Ομήρου είπε πως ''με μεγάλο σεβασμό προς το ιερό θέμα των αγνοουμένων που είναι η ανθρωπιστική πτυχή της κυπριακής τραγωδίας, εμείς θέλουμε να εκφράσουμε ικανοποίηση για το διορισμό του τρίτου μέλους''.

    ''Θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα υπάρξει συνεργασία και της τ/κ ηγεσίας και κυρίως της Τουρκίας, θέλουμε να ελπίζουμε ότι στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ του Προέδρου Παπαδόπουλου και του κ. Ταλάτ θα υπάρξουν εξελίξεις και θα τηρηθούν οι αρχές που έχει καθορίσει ο ΟΗΕ για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων. Αυτή είναι η ευχή, η προσδοκία και η απαίτηση μας'', ανέφερε.

    Αναφορικά με την προχθεσινή δημοσκόπηση του ΡΙΚ που φέρει την ΕΔΕΚ να εξασφαλίζει 7,3% ανέφερε πως οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν τάσεις της κοινής γνώμης, μία συγκεκριμένη χρονική στιγμή και πρόσθεσε ότι δεν αποτελούν μαγικό καθρέπτη, στον οποίο μπορούμε να κοιτάξουμε για να δούμε το αποτέλεσμα των εκλογών.

    ''Αυτό θα το δούμε στις κάλπες. Ομως είναι φανερό ότι υπάρχει μια σαφής ανοδική πορεία της ΕΔΕΚ σ' αυτές τις εκλογές. Εμείς δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι στις 21 Μαΐου η ΕΔΕΚ θα αναδειχθεί πιο δυνατή μέσα από τη λαϊκή κολυμπήθρα, θα αυξήσει και τα ποσοστά της, θα αυξήσει και τον αριθμό των βουλευτικών εδρών. Ο λαός μας κατανοεί ότι χρειάζεται μια ΕΔΕΚ δυνατή και για το μεγάλο εθνικό μας θέμα, αλλά και γιατί χρειάζεται ένα σοσιαλιστικό κόμμα να είναι δυνατό για να αγωνίζεται για μια κοινωνία, δικαιοσύνης, αλληλεγγύης και κοινωνικής συνοχής'', κατέληξε ο κ. Ομήρου.

    Εξάλλου αναφερόμενος στις προτάσεις της ΕΔΕΚ για ενίσχυση του θεσμού απονομής δικαιοσύνης, ο κ. Ομήρου είπε πως η μεγάλη καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης, που ισοδυναμεί με άρνηση απονομής δικαιοσύνης, είναι χρόνιο πρόβλημα, προσθέτοντας ότι χρειάζεται να προωθηθούν, σε συνεργασία με το Ανώτατο Δικαστήριο, μέτρα για τη βελτίωση της οργάνωσης των δικαστηρίων.

    Ο υποψήφιος βουλευτής του Κινήματος Κώστας Ευσταθίου ανέφερε πως η ΕΔΕΚ θεωρεί αναγκαία την καθιέρωση του θεσμού της τριτοβάθμιας απονομής δικαιοσύνης για να συμβαδίσει η Κύπρος με την ευρωπαϊκή και τη διεθνή πραγματικότητα.

    Η υποψήφια βουλευτής του Κινήματος Μαριλένα Μηλιώτη αναφερόμενη στις προτάσεις της ΕΔΕΚ για βελτίωση του σωφρονιστικού συστήματος, είπε πως χρειάζονται σύγχρονα συστήματα που θα αποβλέπουν στην κοινωνική ένταξη των καταδίκων, και ειδικότερα: διασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών ζωής για τους φυλακισμένους, επιμόρφωση των φυλακισμένων και προετοιμασία για επανένταξη τους στην κοινωνία, δημιουργία ειδικής μονάδας στήριξης των αποφυλακιζομένων που θα τους προσφέρει βοήθεια στο δύσκολο στάδιο της επανένταξης, δημιουργία ειδικών χώρων αναμόρφωσης των ανηλίκων, εφαρμογή συστημάτων προστασίας και ασφάλειας των φυλακισμένων, συνεχής και συστηματική επιμόρφωση των σωφρονιστικών υπαλλήλων.

    [11] Λοβέρδος - Συγκέντρωση νεολαίας ΕΔΕΚ

    Ο πρώην Υπουργός του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος παρευρέθηκε και μίλησε σε συγκέντρωση της νεολαίας της ΕΔΕΚ, στην οποία παρουσιάστηκαν οι υποψήφιοι του Κινήματος.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΣ ΕΔΕΚ, ο κ. Λοβέρδος μετέφερε μήνυμα αλληλεγγύης του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου προς τον εκλογικό αγώνα της ΕΔΕΚ.

    Στο μήνυμά του ο κ. Παπανδρέου εκφράζει τη στήριξη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και του ΠΑΣΟΚ στην εκλογική προσπάθεια της ΕΔΕΚ.

    [12] Κουτσού - Τουρκία - Κυπριακό - Βουλευτικές - Δηλώσεις Θεοδώρου

    «Η στάση που θα επιδείξει η Τουρκία στο θέμα των αγνοουμένων θα αποτελέσει κριτήριο μέτρησης της βούλησής της να λύσει το κυπριακό πρόβλημα'', δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Νίκος Κουτσού και πρόσθεσε: ''αν η Τουρκία κρατήσει κλειστά τα χαρτιά της σ αυτό το ανθρωπιστικό θέμα, πόσο μάλλον στο Κυπριακό».

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κόμματος, ο κ. Κουτσού με χθεσινές του δηλώσεις κάλεσε την ΕΕ να αξιολογήσει τη στάση που θα επιδείξει η Τουρκία.

    Ο κ. Κουτσού σχολιάζοντας τις δημοσκοπήσεις ενόψει των βουλευτικών εκλογών ανέφερε πως ''καταδεικνύεται σαφώς η ενισχυτική για το Ευρωπαϊκό Κόμμα τάση. Για μας στόχος είναι το διψήφιο ποσοστό και η εκλογή 6 βουλευτών».

    Για την αντιπαράθεση γύρω από το θέμα των δηλώσεων του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρου Θεοδώρου για την επαναπροσέγγιση, ο κ. Κουτσού είπε: «Αντί να ασχοληθούν με την ουσία, παίζουν με τις λέξεις. Και η ουσία είναι ότι η επαναπροσέγγιση, με τη μορφή που προωθήθηκε, οδήγησε σε αντίθετα αποτελέσματα από τα επιδιωκόμενα. Η άρση της κατοχής και η αποχώρηση στρατευμάτων και εποίκων ουδέποτε απασχόλησαν αυτές τις προσεγγίσεις, ενώ θα έπρεπε να ήταν η βάση τους».

    [13] Ευρωπαϊκό Κόμμα - Στυλιανού - Λουκά - Ατομα με αναπηρίες

    Ο Πρόεδρος της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Κόμματος και υποψήφιος βουλευτής Στέλιος Στυλιανού δήλωσε χθες ότι «δεν υπάρχει ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό για τις νευρομυϊκές παθήσεις κάτι που σημαίνει ότι θα κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές, όπως συνέβηκε και στο πρόσφατο παρελθόν».

    Σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο κ. Στυλιανού, ο οποίος είναι και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Μυοπαθών Κύπρου, είπε ότι «στο νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας δεν έχει ληφθεί οποιαδήποτε πρόνοια για εξειδικευμένο θάλαμο στον οποίο να μπορούν να περιθάλπονται άτομα που υποφέρουν από νευρομυϊκές παθήσεις».

    O κ. Στυλιανού αναφέρθηκε, ενδεικτικά, στα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρίες και οι οικογένειες τους, όπως είναι η άρνηση των αρμοδίων να υλοποιήσουν το νόμο που αφορά στην προσβασιμότητα των κτιρίων καθώς και η ανυπαρξία τεχνικής και αρχιτεκτονικής υποδομής των δημόσιων σχολείων.

    Η αδυναμία αυτή, ανέφερε, συχνά ωθεί τους μαθητές με αναπηρίες να εγκαταλείψουν το σχολείο.

    Όπως είπε ο κ. Στυλιανού θα πρέπει επίσης να αναπροσαρμοστούν τα επιδόματα και οι συντάξεις των αναπήρων, και παράλληλα να ενταθεί η προσπάθεια ενημέρωσης της κοινωνίας για τις ανάγκες των αναπήρων, έτσι ώστε να περιοριστούν τα φαινόμενα άγνοιας και προκατάληψης.

    Εξάλλου, ο Μιχάλης Λουκά, επίσης υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Κόμματος και Πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες είπε ότι «στα δημόσια νοσηλευτήρια υπάρχει σοβαρή έλλειψη ιατρών και άλλων ειδικών, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται κατάλογοι αναμονής 6 και πλέον μηνών, ενώ κάποιες ειδικότητες υπάρχουν μόνο στη Λευκωσία.

    Πρόσθεσε ότι «στον τομέα της ειδικής εκπαίδευσης, θα πρέπει, επίσης, να προσληφθούν ειδικοί εκπαιδευτικοί και επιθεωρητής ειδικής μέσης εκπαίδευσης».

    [14] Παπαπέτρου - Θεοδώρου- Αγνοούμενοι - Ισλαμική

    «Ντροπή και προσβολή» στην μνήμη των αγώνων για την επαναπροσέγγιση χαρακτήρισε χθες από την Πάφο ο Πρόεδρος των ΕΔΗ Μιχάλης Παπαπέτρου τις δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρου Θεοδώρου για την επαναπροσέγγιση.

    ο κ. Παπαπέτρου ανέφερε ότι «δεν είναι καθόλου περίεργο πως όταν επίσημα χείλη σκέφτονται και μιλούν κατά αυτόν τον τρόπο παρουσιάζονται δημοσκοπήσεις που δείχνουν την πλειοψηφία των Ε/Κ να υιοθετούν τις θέσεις που ο Ντενκτάς για τριάντα χρόνια υποστήριζε δηλαδή τη μη συμβίωση Ε/Κ και Τ/Κ».

    ''Είναι ντροπή'', πρόσθεσε ''και πρέπει επιτέλους οι κυβερνώντες να συναισθανθούν τις ευθύνες τους, είναι καιρός να σεβαστούν τους αγώνες αυτού του λαού για την επαναπροσέγγιση''.

    Ο Πρόεδρος των ΕΔΗ ανέφερε εξάλλου ότι το ΑΚΕΛ ειδικά θα πρέπει να σκεφθεί πολύ σοβαρά τις δηλώσεις του κ. Θεοδώρου, προσθέτοντας ότι ο κ. Θεοδώρου δεν είναι απλά ένας Υπουργός της κυβέρνησης, είναι ένα στέλεχος των συνεργαζομένων μαζί τους δυνάμεων και διερωτήθηκε εάν «αυτός είναι ο δρόμος, αυτή είναι η πορεία που πρέπει να ακολουθήσει ο κόσμος της Αριστεράς, αυτά είναι τα μηνύματα που εισέπραξαν οι σύμμαχοι του ΑΚΕΛ από τους προχθεσινούς εορτασμούς για τη θυσία του Καβάζογλου και του Μισιαούλη».

    Κληθείς στην συνέχεια να σχολιάσει τον διορισμό του τρίτου μέλους της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους, ο κ. Παπαπέτρου ανέφερε ότι είναι μια σημαντική εξέλιξη, γιατί φαίνεται ότι «οι δύο πλευρές προχωρούν με συγκεκριμένα πλέον βήματα προς την κατεύθυνση της επίλυσης αυτού του ανθρωπιστικού προβλήματος».

    Ο Πρόεδρος των ΕΔΗ αναφέρθηκε στο ψήφισμα της Κοινοβουλευτικής Ενωσης του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, στο οποίο γίνεται λόγος για ''τ/κ κράτος'' και είπε ότι η απόφαση αυτή «δείχνει το βαθμό απομόνωσης στον οποίο βρισκόμαστε σαν Κύπρος αλλά και τις αυξανόμενες πιέσεις πάνω μας», διερωτώμενος: «αυτοί που θριαμβολογούν, και αναφέρομαι στους συγκυβερνώντες, για τις τάχα μεγάλες επιτυχίες μας, σήμερα τί θα μας πουν όταν έχουν αναγάγει ομόφωνα (οι Ισλαμιστές) το ψευδοκράτος σε τ/κ κράτος;»

    Ο κ. Παπαπέτρου ανέφερε ότι «χρειάζεται να πάψουμε να κοροϊδεύουμε τον κυπριακό Λαό και να του δημιουργούμε φανταστικές καταστάσεις και εικονικές πραγματικότητες'', προσθέτοντας ότι το Κυπριακό θα λυθεί μόνο μέσα από δύσκολες αποφάσεις, από υποχωρήσεις και των δύο πλευρών.

    «Αυτοί οι οποίοι υπόσχονται ότι τάχατες η είσοδος μας στην ΕΕ από μόνη της είναι αρκετή δεν θα διστάσω να το πω ότι κοροϊδεύουν τον κυπριακό λαό, γιατί η ΕΕ ποτέ στην 50χρονη ιστορία της δεν επίλυσε κανένα πρόβλημα στους κόλπους της, διότι γνωρίζει ότι εάν εμπλακεί στις διαφορές χωρών που είτε είναι μέλη της, είτε είναι συνδεδεμένες μαζί της θα οδηγηθεί η ίδια στη διάλυση, κατά συνέπεια ο χώρος επίλυσης του Κυπριακού με τη βοήθεια της ΕΕ είναι ο Οργανισμός των ΗΕ», κατέληξε.

    [15] ΓΓ Οικολόγων - Δηλώσεις Θεοδώρου - Χαλίτικη γη

    Ο ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο «να δώσει στη δημοσιότητα όλες τις παραχωρήσεις χαλίτικης γης τα τελευταία 30 χρόνια για να λάμψει η αλήθεια».

    Σε δηλώσεις του, κατά τη διάρκεια περιοδείας του σε καταστήματα της Λεωφόρου Κυρηνείας στην Αγλαντζιά, ο κ. Περδίκης είπε ότι «πρέπει να πέσει βαρύς ο πέλεκυς για τις παρανομίες, σε σχέση με την παραχώρηση των χαλίτικων σε διάφορους επώνυμους αυτή την καταλήστευση του δημόσιου πλούτου».

    Ο κ. Περδίκης είπε ότι το Κίνημα Οικολόγων «δεν έχει ικανοποιηθεί από τους χειρισμούς της κυβέρνησης σε σχέση με τις τελευταίες υποθέσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας».

    Για την αναφορά του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Δώρου Θεοδώρου ότι οι πρώτοι που κατάφεραν να συνεργαστούν, σε επίπεδο επαναπροσέγγισης, είναι οι υπόκοσμοι των ελεύθερων και κατεχόμενων περιοχών, ανταλλάζοντας εκρηκτικά υλικά και όπλα, ο κ. Περδίκης είπε ότι αυτή η δήλωση «μπορεί να παρεξηγηθεί, έχει όμως και κάποια στοιχεία ειλικρίνειας και πρέπει να προβληματίσει».

    Ο ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων ανέφερε ότι η δήλωση Δώρου Θεοδώρου «μπορεί να είναι ατυχής σε κάποια σημεία, αλλά κατά τα άλλα πρέπει πραγματικά να προβληματίσει όλους το γεγονός ότι βρίσκονται παράνομες εκρηκτικές ύλες στα χέρια εγκληματικών στοιχείων που προέρχονται από τα κατεχόμενα».

    Πρέπει επίσης να προβληματίσει, συνέχισε ο κ. Περδίκης, το γεγονός ότι «βρίσκονται στις ελεύθερες περιοχές ναρκωτικά και όπλα που προέρχονται από τα κατεχόμενα».

    Όπως είπε ο κ. Περδίκης «όλα αυτά πρέπει να προβληματίσουν τις Αρχές και χωρίς να επηρεαστεί το δικαίωμα ελεύθερης διακίνησης πρέπει να εξασφαλιστεί πέραν πάσης αμφιβολίας ότι αυτό που ονομάστηκε ως επαναπροσέγγιση του υποκόσμου πρέπει να κτυπηθεί, πρέπει να αντιμετωπιστεί».

    Ο κ. Περδίκης είπε πως θεωρεί άξιον απορίας «γιατί τα κόμματα της συγκυβέρνησης δεν αντέδρασαν στις πιο ατυχείς δηλώσεις και πράξεις του Υπουργού Δικαιοσύνης που αφορούν την αστυνομική βία ή τον τρόπο που χειρίζεται η Αστυνομία τους πολίτες, το ξυλοφόρτωμα δηλαδή, και αντέδρασαν για μια εν μέρει ατυχή δήλωση, η οποία δεν έκρυψε και κάποιες αλήθειες» .

    Σε ερώτηση για την προχθεσινή δημοσκόπηση για την πρόθεση ψήφου στις βουλευτικές εκλογές που μεταδόθηκε από το ΡΙΚ, ο κ. Περδίκης, είπε ότι πρόκειται «για μια ακόμα έρευνα της κοινής γνώμης που αποδεικνύει ότι το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών βρίσκεται σε ανοδική πορεία και μπορεί με λίγη ακόμη προσπάθεια να καλύψει το ελάχιστο περιθώριο που το χωρίζει από τη δεύτερη κοινοβουλευτική έδρα».

    Για την περιοδεία υποψηφίων του Κινήματος Οικολόγων στα καταστήματα της λεωφόρου Κυρηνείας στην Αγλαντζιά είπε ότι πραγματοποιήθηκε ύστερα από αίτημα των καταστηματαρχών της περιοχής μετά τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό της λεωφόρου Κυρηνείας.

    Τα προβλήματα αυτά αφορούν κυρίως τη στάθμευση των πελατών και των αυτοκινήτων τροφοδοσίας των καταστημάτων και όπως είπε ο κ. Περδίκης, «είμαστε σε επικοινωνία με τις Δημοτικές Αρχές και την Πολεοδομία ώστε να επιλυθούν σύντομα αυτά τα προβλήματα».

    Ο ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων είπε ότι «αυτά τα προβλήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν με συναίνεση και ανοχή, να δοθούν οι απαραίτητες διευκολύνσεις, χωρίς να χαλάσει το θαυμάσιο αυτό επίπεδο στο οποίο έχει φθάσει αυτή η λεωφόρος, με τις διευκολύνσεις για ανάπηρα άτομα, τυφλούς και ποδηλάτες».

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 16 April 2006 - 14:23:20 UTC