Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-04-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΑΛΑΤ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ - ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΤΗΚ-LTV

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΑΛΑΤ

    Πρόθυμος και έτοιμος να συναντηθεί με τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, κατά την πρώτη συνεδρία που θα γίνει για το θέμα των αγνοουμένων, υπό την προεδρία του τρίτου μέλους της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους Κριστόφ Ζιρόντ, δηλώνει πως είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι η προετοιμασία για έναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συμμετοχή των Τ/Κ.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας, μετά την επιστροφή του από την Ινδία όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ερωτηθείς εάν έχει καθοριστεί συνάντηση μεταξύ του ιδίου και του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, μετά και το διορισμό του τρίτου μέλους της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους, ανέφερε πως ``από τον Ιανουάριο και με την πρώτη τηλεφωνική επαφή που είχα με τον ΓΓ του ΟΗΕ, είπα ότι είμαι και έτοιμος και πρόθυμος να συναντήσω τον κ. Ταλάτ στην πρώτη συνεδρία που θα γίνει υπό την προεδρία του τρίτου μέλους (της Επιτροπής) του οποίου την υποψηφιότητα εμείς είχαμε δεχθεί από την πρώτη στιγμή».

    Πρόσθεσε ότι τόσο η Αγκυρα όσο και οι Τ/Κ «δήλωσαν τη συγκατάθεσή τους μόλις πρόσφατα, πριν από μια εβδομάδα» και ανέφερε ότι δεν γνωρίζει πότε θα καταστεί δυνατό να έρθει στην Κύπρο το τρίτο μέλος της Επιτροπής, Ελβετός Κριστόφ Ζιρόντ.

    Ανέφερε ακόμα πως όταν έρθει στο νησί ο κ. Ζιρόντ «η δική μου η θέση παραμένει. Και οι δύο ηγέτες είναι καλά να παραστούν στη συνεδρία και να διαδηλώσουν με την παρουσία τους ότι επιθυμούν την επίσπευση των εργασιών της Ερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους».

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε πως ``η θέση είναι συμφωνημένη με τον Γενικό Γραμματέα και είναι ότι οι συνομιλίες πρέπει να προετοιμαστούν καλά», προσθέτοντας ότι η «προετοιμασία των συνομιλιών γίνεται και μέσω των επιτροπών και με άλλους τρόπους. Πρόσθετα οι (τεχνικές) επιτροπές ή η επιτροπή, γιατί μπορεί να είναι και μία, θα εξετάσει και θέματα της καθημερινότητας».

    Αυτό το θέμα συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το λέμε εδώ και δύο μήνες αλλά εξακολουθεί «να γίνεται αντικείμενο συζητήσεων» και ίσως παρανοήσεων. «Είναι σαφές και καθαρό. Εμείς θέλουμε να μιλήσουμε και για τα δύο θέματα», ανέφερε.

    Ερωτηθείς εάν ο κ. Ταλάτ προσπαθεί να αποφύγει τη συνάντηση μαζί του, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε άγνοια και πρόσθεσε πως «ασφαλώς δεν μπορεί να γίνει προετοιμασία για τις συνομιλίες αν δεν μετέχουν και οι Τ/Κ``.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κλήθηκε επίσης να σχολιάσει πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία προσπαθούν να δώσουν παράταση για ένα περίπου χρόνο στην Τουρκία, για να εφαρμόσει το πρωτόκολλο της Αγκυρας.

    Είπε ότι η πολιτική των ΗΠΑ «ασφαλώς είναι να βοηθήσει στην ομαλή ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Ούτε νέο είναι, ούτε κρυφό το διατηρεί. Επανειλημμένα και δημόσιες δηλώσεις έχουν γίνει και ενέργειες έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση», ανέφερε.

    Εμάς, συνέχισε «δεν είναι άλλη η θέση μας από το ότι η Τουρκία οφείλει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε έναντι της ΕΕ άρα και της Κυπριακής Δημοκρατίας».

    Κληθείς να σχολιάσει την ενέργεια του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ να αποστείλει επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για να μάθει εάν το σχέδιο Ανάν βρίσκεται ακόμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διερωτήθηκε γιατί να σχολιάσει κάτι τέτοιο.

    «Είναι οι θέσεις του κ. Ταλάτ», είπε, και πρόσθεσε πως ο Τ/Κ ηγέτης έγραψε την επιστολή πριν από 15 περίπου μέρες «και δεν ξέρω τι απάντηση έχει πάρει».

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε εξάλλου αρνητικά σε ερώτημα εάν η κυβέρνηση γνωρίζει οτιδήποτε για την άφιξη στην Κύπρο αξιωματούχου των ΗΠΑ, με στόχο να βοηθήσει τη διαδικασία για επανέναρξη των συνομιλιών.

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Μάϊκλ Μόλερ προσπαθεί να πείσει την τουρκική πλευρά να προσέλθει στις τεχνικές επιτροπές, ο Πρόεδρος είπε ότι ο κ. «Μόλερ προσπαθεί από την πρώτη ημέρα να υλοποιήσει αυτά που έχουν συμφωνηθεί στο Παρίσι, για τα οποία βεβαίως χρειάζεται η συγκατάθεση των Τ/Κ. Κανένας δεν είπε το ανάποδο ή το αντίθετο», είπε.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ - ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος χαρακτήρισε «πολύ χρήσιμη και επιτυχή» την επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Ινδία, μία χώρα που όπως είπε «διαχρονικά επιδεικνύει σταθερότητα και συνέπεια στην υποστήριξη των δικαίων του κυπριακού λαού».

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας, μετά την επιστροφή του από την Ινδία, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η χώρα αυτή, κατά την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της και «ιδιαίτερα όσον αφορά το Κυπριακό, ακολουθεί θέσεις αρχής. Οι σχέσεις μας έχουν επαναβεβαιωθεί και έχω λάβει διαβεβαιώσεις από ολόκληρη την πολιτική ηγεσία της Ινδίας ότι η θέση και η πολιτική τους όσον αφορά το Κυπριακό δεν πρόκειται να αλλάξει», είπε.

    Πρόσθεσε ακόμα ότι κατά την επίσκεψή του συνοδευόταν από μεγάλη ομάδα Κυπρίων επιχειρηματιών, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία σε επαφές που είχαν με Ινδούς επιχειρηματίες αλλά και στη διάρκεια σεμιναρίων και άλλων συγκεντρώσεων να συνάψουν σχέσεις στον εμπορικό και οικονομικό τομέα.

    Σήμερα η Ινδία είναι ίσως η πρώτη χώρα παγκοσμίως όσον αφορά θέματα πληροφορικής, είπε, και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «υπάρχουν αρκετά περιθώρια συνεργασίας, εφόσον και η Κύπρος έχει ως επιδίωξή της να αναπτύξει την έρευνα και την τεχνολογία σε θέματα πληροφορικής».

    Ερωτηθείς εάν θα ζητηθεί η βοήθεια της Ινδίας για έρευνες σχετικά με κοιτάσματα πετρελαίου στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε ότι η Ινδία έχει «ένα ευρύτατο φάσμα ερευνητικής εργασίας και επιτευγμάτων και ασφαλώς είναι μία από τις χώρες που κατέχει εμπειρία σ` αυτά τα θέματα. Αν και όταν η κυπριακή κυβέρνηση αποφασίσει ασφαλώς και η Ινδία είναι μία από τις υποψήφιες χώρες από τις οποίες θα ζητήσουμε βοήθεια», είπε.

    [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΤΗΚ-LTV

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε σήμερα πως ο ίδιος είχε ζητήσει από τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος προήδρευσε την εβδομάδα που πέρασε της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, όπως προχωρήσει με την επισημοποίηση της απόφασης του Υπουργικού για τη συμφωνία ΑΤΗΚ-LTV, ``ώστε να μη δοθεί η εντύπωση ότι για λόγους εκλογικής σκοπιμότητας το Υπουργικό Συμβούλιο αναβάλλει ή αποφεύγει να πάρει αποφάσεις εκεί που θεωρεί είναι σωστό».

    Κληθείς να σχολιάσει καταγγελίες της αντιπολίτευσης ότι η συμφωνία ΑΤΗΚ - LTV έγινε «κάτω από σκιά», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διερωτήθηκε «κάτω από ποιά σκιά έγινε``.

    ``Το Υπουργικό Συμβούλιο εξέδωσε το αντικείμενο της συμφωνίας, πήραμε τις απόψεις των ενδιαφερομένων λειτουργών της κυβέρνησης όσον αφορά την ευρυζώνη, ένας τομέας στον οποίο η Κύπρος υπολείπεται κατά πολύ, ίσως είναι η τελευταία χώρα στην ΕΕ, και επειδή ο νόμος δίνει στο Υπουργικό Συμβούλιο το δικαίωμα να δίνει κατευθύνσεις πολιτικής στην ΑΤΗΚ», είπε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 16 April 2006 - 11:29:15 UTC