Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 06-04-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Συνάντηση με Ταλάτ - Κυπριακό - Τουρκία - ΕΕ
  • [02] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Επίσκεψη στην Ινδία - Ικανοποίηση
  • [03] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Συμφωνία ΑΤΗΚ-LTV - A-Jet - Επαναπροσέγγιση
  • [04] Πρόεδρος Παπαδόπουλος Α-Jet - Αδειοδότηση
  • [05] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επαναπροσέγγιση - Εγκληματικά στοιχεία
  • [06] Αθήνα - Λυσσαρίδης- Γενοκτονία Αρμενίων - Εκδηλώση
  • [07] να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ.
  • [08] ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [09] Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Ισότητα φύλων
  • [10] Ποδόσφαιρο - 24η αγωνιστική - Βαθμολογία
  • [11] ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
  • [12] Καλαθόσφαιρα Γυναικών - Τρίτος τελικός - Νίκη Κεραυνού ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΥΠΕ - 17/04/2006

  • [01] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Συνάντηση με Ταλάτ - Κυπριακό - Τουρκία - ΕΕ

    Πρόθυμος και έτοιμος να συναντηθεί με τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, κατά την πρώτη συνεδρία που θα γίνει για το θέμα των αγνοουμένων, υπό την προεδρία του τρίτου μέλους της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους Κριστόφ Ζιρόντ, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι η προετοιμασία για έναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συμμετοχή των Τ/Κ.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας, μετά την επιστροφή του από την Ινδία όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ερωτηθείς εάν έχει καθοριστεί συνάντηση μεταξύ του ιδίου και του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, μετά και το διορισμό του τρίτου μέλους της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους, ανέφερε πως ''από τον Ιανουάριο και με την πρώτη τηλεφωνική επαφή που είχα με τον ΓΓ του ΟΗΕ, είπα ότι είμαι και έτοιμος και πρόθυμος να συναντήσω τον κ. Ταλάτ στην πρώτη συνεδρία που θα γίνει υπό την προεδρία του τρίτου μέλους (της Επιτροπής) του οποίου την υποψηφιότητα εμείς είχαμε δεχθεί από την πρώτη στιγμή».

    Πρόσθεσε ότι τόσο η Αγκυρα όσο και οι Τ/Κ «δήλωσαν τη συγκατάθεσή τους μόλις πρόσφατα, πριν από μια εβδομάδα» και ανέφερε ότι δεν γνωρίζει πότε θα καταστεί δυνατό να έρθει στην Κύπρο το τρίτο μέλος της Επιτροπής, Ελβετός Κριστόφ Ζιρόντ.

    Ανέφερε ακόμα πως όταν έρθει στο νησί ο κ. Ζιρόντ «η δική μου η θέση παραμένει. Και οι δύο ηγέτες είναι καλά να παραστούν στη συνεδρία και να διαδηλώσουν με την παρουσία τους ότι επιθυμούν την επίσπευση των εργασιών της Ερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους».

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε πως ''η θέση είναι συμφωνημένη με τον Γενικό Γραμματέα και είναι ότι οι συνομιλίες πρέπει να προετοιμαστούν καλά», προσθέτοντας ότι η «προετοιμασία των συνομιλιών γίνεται και μέσω των επιτροπών και με άλλους τρόπους. Πρόσθετα οι (τεχνικές) επιτροπές ή η επιτροπή, γιατί μπορεί να είναι και μία, θα εξετάσει και θέματα της καθημερινότητας».

    Αυτό το θέμα συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το λέμε εδώ και δύο μήνες αλλά εξακολουθεί «να γίνεται αντικείμενο συζητήσεων» και ίσως παρανοήσεων. «Είναι σαφές και καθαρό. Εμείς θέλουμε να μιλήσουμε και για τα δύο θέματα», ανέφερε.

    Ερωτηθείς εάν ο κ. Ταλάτ προσπαθεί να αποφύγει τη συνάντηση μαζί του, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε άγνοια και πρόσθεσε πως «ασφαλώς δεν μπορεί να γίνει προετοιμασία για τις συνομιλίες αν δεν μετέχουν και οι Τ/Κ''.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κλήθηκε επίσης να σχολιάσει πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία προσπαθούν να δώσουν παράταση για ένα περίπου χρόνο στην Τουρκία, για να εφαρμόσει το πρωτόκολλο της Αγκυρας.

    Είπε ότι η πολιτική των ΗΠΑ «ασφαλώς είναι να βοηθήσει στην ομαλή ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Ούτε νέο είναι, ούτε κρυφό το διατηρεί. Επανειλημμένα και δημόσιες δηλώσεις έχουν γίνει και ενέργειες έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση», ανέφερε.

    Εμάς, συνέχισε «δεν είναι άλλη η θέση μας από το ότι η Τουρκία οφείλει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε έναντι της ΕΕ άρα και της Κυπριακής Δημοκρατίας».

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε εξάλλου αρνητικά σε ερώτημα εάν η κυβέρνηση γνωρίζει οτιδήποτε για την άφιξη στην Κύπρο αξιωματούχου των ΗΠΑ, με στόχο να βοηθήσει τη διαδικασία για επανέναρξη των συνομιλιών.

    [02] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Επίσκεψη στην Ινδία - Ικανοποίηση

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος χαρακτήρισε «πολύ χρήσιμη και επιτυχή» την επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Ινδία, μία χώρα που όπως είπε «διαχρονικά επιδεικνύει σταθερότητα και συνέπεια στην υποστήριξη των δικαίων του κυπριακού λαού».

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας, μετά την επιστροφή του από την Ινδία, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η χώρα αυτή, κατά την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της και «ιδιαίτερα όσον αφορά το Κυπριακό, ακολουθεί θέσεις αρχής. Οι σχέσεις μας έχουν επαναβεβαιωθεί και έχω λάβει διαβεβαιώσεις από ολόκληρη την πολιτική ηγεσία της Ινδίας ότι η θέση και η πολιτική τους όσον αφορά το Κυπριακό δεν πρόκειται να αλλάξει», είπε.

    Πρόσθεσε ακόμα ότι κατά την επίσκεψή του συνοδευόταν από μεγάλη ομάδα Κυπρίων επιχειρηματιών, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία σε επαφές που είχαν με Ινδούς επιχειρηματίες αλλά και στη διάρκεια σεμιναρίων και άλλων συγκεντρώσεων να συνάψουν σχέσεις στον εμπορικό και οικονομικό τομέα.

    Σήμερα η Ινδία είναι ίσως η πρώτη χώρα παγκοσμίως όσον αφορά θέματα πληροφορικής, είπε, και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «υπάρχουν αρκετά περιθώρια συνεργασίας, εφόσον και η Κύπρος έχει ως επιδίωξή της να αναπτύξει την έρευνα και την τεχνολογία σε θέματα πληροφορικής».

    Ερωτηθείς εάν θα ζητηθεί η βοήθεια της Ινδίας για έρευνες σχετικά με κοιτάσματα πετρελαίου στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε ότι η Ινδία έχει «ένα ευρύτατο φάσμα ερευνητικής εργασίας και επιτευγμάτων και ασφαλώς είναι μία από τις χώρες που κατέχει εμπειρία σ' αυτά τα θέματα. Αν και όταν η κυπριακή κυβέρνηση αποφασίσει ασφαλώς και η Ινδία είναι μία από τις υποψήφιες χώρες από τις οποίες θα ζητήσουμε βοήθεια», είπε.

    [03] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Συμφωνία ΑΤΗΚ-LTV - A-Jet - Επαναπροσέγγιση

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε χθες πως ο ίδιος είχε ζητήσει από τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος προήδρευσε την εβδομάδα που πέρασε της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, όπως προχωρήσει με την επισημοποίηση της απόφασης του Υπουργικού για τη συμφωνία ΑΤΗΚ-LTV, ''ώστε να μη δοθεί η εντύπωση ότι για λόγους εκλογικής σκοπιμότητας το Υπουργικό Συμβούλιο αναβάλλει ή αποφεύγει να πάρει αποφάσεις εκεί που θεωρεί είναι σωστό».

    Κληθείς να σχολιάσει καταγγελίες της αντιπολίτευσης ότι η συμφωνία ΑΤΗΚ - LTV έγινε «κάτω από σκιά», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διερωτήθηκε «κάτω από ποιά σκιά έγινε''.

    ''Το Υπουργικό Συμβούλιο εξέδωσε το αντικείμενο της συμφωνίας, πήραμε τις απόψεις των ενδιαφερομένων λειτουργών της κυβέρνησης όσον αφορά την ευρυζώνη, ένας τομέας στον οποίο η Κύπρος υπολείπεται κατά πολύ, ίσως είναι η τελευταία χώρα στην ΕΕ, και επειδή ο νόμος δίνει στο Υπουργικό Συμβούλιο το δικαίωμα να δίνει κατευθύνσεις πολιτικής στην ΑΤΗΚ», είπε.

    Πρόσθεσε ότι είχε παρακαλέσει τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια «ο οποίος θα προήδρευε στην απουσία μου, την απόφαση που είχε μελετήσει το Υπουργικό Συμβούλιο στις δύο προηγούμενές του συνεδρίες να την επισημοποιήσει, ώστε να μη δοθεί η εντύπωση ότι για λόγους εκλογικής σκοπιμότητας το Υπουργικό Συμβούλιο αναβάλλει ή αποφεύγει να πάρει αποφάσεις εκεί που θεωρεί ότι είναι σωστό».

    [04] Πρόεδρος Παπαδόπουλος Α-Jet - Αδειοδότηση

    O Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς και για το θέμα της αδειοδότησης της εταιρείας Α-Jet είπε πως ''η αλλαγή ονόματος μιας εταιρείας καθορίζεται από το νόμο, και ούτε ο Υπουργός Συγκοινωνιών έχει δικαίωμα ούτε ο Υπουργός Εμπορίου έχει δικαίωμα (σε αυτό το θέμα)», προσθέτοντας πως αυτό «είναι εξουσία του εφόρου εταιρειών''.

    ''Καθορίζεται ρητώς από το νόμο. Οποιαδήποτε εταιρεία θέλει να αλλάξει το όνομά της νοουμένου ότι δεν συμπίπτει το όνομα αυτό με άλλη υπάρχουσα εταιρία», ανέφερε.

    Η αλλαγή του ονόματος, συνέχισε, «δεν αλλάζει ούτε τα περιουσιακά στοιχεία, ούτε τις ευθύνες της διεύθυνσης όταν η εταιρεία έφερε άλλο όνομα, ούτε τις ευθύνες τις μεταθέτει στη νέα εταιρεία. Είναι μια απλή αλλαγή ονόματος», είπε.

    [05] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επαναπροσέγγιση - Εγκληματικά στοιχεία

    Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον το άνοιγμα των οδοφραγμάτων έδωσε την ευκαιρία σε εγκληματικά στοιχεία των ελευθέρων και των κατεχομένων περιοχών να συνεργαστούν, εκμεταλλευόμενα το θέμα της επαναπροσέγγισης, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι πρέπει να ξεχωρίσουμε το θέμα «της επαναπροσέγγισης ως πολιτικής πράξης και τις παράνομες ενέργειες, που δεν χρειάζονταν το άνοιγμα των οδοφραγμάτων για να έχουν συμμετοχή σε παράνομες ενέργειες''.

    ''Αλλο το ένα, άλλο το άλλο», ανέφερε, και πρόσθεσε πως δεν αντιλαμβάνεται «πώς μπορεί να παρεξηγηθεί το ότι τα οδοφράγματα έχουν υποβοηθήσει την επαναπροσέγγιση και ότι η επαναπροσέγγιση παραμένει σταθερός στόχος και επιθυμία» των Ε/Κ και των Τ/Κ.

    [06] Αθήνα - Λυσσαρίδης- Γενοκτονία Αρμενίων - Εκδηλώση

    Πολιτική εκδήλωση, με κεντρικό ομιλητή τον επίτιμο Πρόεδρο του ΚΣ ΕΔΕΚ, Βάσο Λυσσαρίδη, πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για την 91η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία, που οργάνωσαν η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος και η Εθνική Επιτροπή Δικαίωσης του Αρμενικού Ζητήματος.

    Ο κ. Λυσσαρίδης, στην ομιλία του παραλλήλισε τη γενοκτονία των Αρμενίων με των Ποντίων και την τραγωδία της Κύπρου, τονίζοντας ότι όλοι είναι θύματα της Τουρκίας, όπως θύματα της αδιάλλακτης τουρκικής στάσης είναι και οι Τουρκοκύπριοι.

    Ο κ. Λυσσαρίδης είπε ακόμη ότι για την γενοκτονία των Αρμενίων, υπήρχαν και οικονομικά κίνητρα, όπως οικονομικά ήταν τα κίνητρα και για τις γενοκτονίας και για τους πολέμους που γίνονται μέχρι και σήμερα, τόσο από την Τουρκία όσο και από τις κυβερνήσεις άλλων κρατών στο όνομα, όπως είπε, της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας.

    Επίσης κατηγόρησε την Τουρκία ότι όχι μόνο δεν αποδέχεται και δεν καταδικάζει τη γενοκτονία των Αρμενίων του 1915, αλλά επιχειρεί τη διαστρέβλωση των ιστορικών γεγονότων και παρουσιάζεται ως θύμα του Αρμενικού λαού.

    Υπογράμμισε δε ότι η Τουρκία επιθυμεί την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, χωρίς όμως να υλοποιεί η ίδια τις συμβατικές της υποχρεώσεις.

    Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Θόδωρος Κασσίμης, που εκπροσώπησε την Ελληνική κυβέρνηση, χαρακτήρισε την επέτειο «ημέρα θλίψης και περισυλλογής», και εξέφρασε τη συμπαράσταση της Ελλάδας στους αγώνες του αρμενικού λαού, λέγοντας ότι οι Έλληνες έχουν ζήσει παρόμοιες τραγωδίες.

    Ο κ. Κασσίμης, τόνισε ότι είναι ανάγκη η Τουρκία να αναγνωρίσει τα σφάλματα του παρελθόντος έτσι ώστε οι νέοι Τούρκοι να μάθουν για το παρελθόν και να μην επιτρέψουν να επαναληφθούν παρόμοιες καταστάσεις.

    Ο Γ' αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Ιωάννης Τραγάκης, είπε ότι η Τουρκία το ελάχιστο που πρέπει να κάνει είναι να ζητήσει συγνώμη από τους Αρμένιους, τους Πόντιους και τους Κυπρίους, επισημαίνοντας πως δεν είναι δυνατό να υπάρχουν αυτές οι εκκρεμότητες και η Τουρκία να ζητάει

    [07] να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ.

    [08] ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    [09] Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Ισότητα φύλων

    Η προώθηση της ισότητας των φύλων στην κυπριακή κοινωνία είναι ένας από τους πρωταρχικούς στόχους του ΚΣ ΕΔΕΚ, ο οποίος θα υλοποιηθεί με το σωστό προγραμματισμό και την αναβαθμισμένη δράση, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

    Μιλώντας σε εκδήλωση γυναικών της Αμμοχώστου, στη Λάρνακα, ο κ. Ομήρου είπε ότι η επίτευξη της ίσης μεταχείρισης αντρών και γυναικών και των ίσων ευκαιριών απαιτεί καινοτόμες και δυναμικές δράσεις καθώς και ανάπτυξη πολιτικών ισότητας σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας.

    Οπως είπε ο κ. Ομήρου, ''πρωταρχικός μας στόχος είναι η δημιουργία Επιτροπής Ισων Ευκαιριών'' για τη διερεύνηση καταγγελιών από γυναίκες ή άνδρες για εις βάρος τους διακρίσεις εξαιτίας του φύλου τους και μεσολάβηση μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών και την παροχή νομικής αρωγής και συμβουλών.

    [10] Ποδόσφαιρο - 24η αγωνιστική - Βαθμολογία

    Νέα ανατροπή στο πρωτάθλημα έφερε η 24η αγωνιστική, αφού η ισοπαλία μεταξύ Απόλλωνα και Ομόνοιας, έδωσε την ευκαιρία στον ΑΠΟΕΛ να επιστρέψει στην κορυφή ισοβαθμώντας με τον Απόλλωνα, ενώ η Ομόνοια έπεσε στην τρίτη θέση με ένα μόνο βαθμό διαφοράς. Ετσι οι δύο αγωνιστικές μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος αποδεικνύονται καθοριστικές.

    Χθες το ΘΟΪ Λακατάμειας πέτυχε την πρώτη του νίκη στο πρωτάθλημα κερδίζοντας στην έδρα του τον Ολυμπιακό με 1-0.

    Το Σάββατο και στο Τσίρειο στάδιο, Απόλλωνας και Ομόνοια έμειναν στο 0-0 μετά από ένα συγκλονιστικό αγώνα, που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι και το σφύριγμα της λήξης του παιγνιδιού. Το σφύριγμα της λήξης χαροποίησε περισσότερο τον ΑΠΟΕΛ ο οποίος κερδίζοντας στο ΓΣΠ την ΑΕΛ με 2-0 πήρε τους τρεις πόντους και ανέβηκε ξανά στην κορυφή.

    Στους άλλους αγώνες, η Νέα Σαλαμίνα κέρδισε την ΑΕΚ με 3-2, η Ενωση Νέων Παραλιμνίου εξήλθε στο ''Τάσος Μάρκου'' ισόπαλη 2-2 με τον Διγενή, η Ανόρθωση κατέβαλε στην Πάφο τον ΑΠΟΠ/Κινύρας με 2-1 και ο Εθνικός Αχνας νίκησε την ΑΠΕΠ στη Λακατάμεια με 2-1.

    [11] ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

    α/α Ομάδα Τέρματα Βαθμοί 1. Απόλλων 61-22 58 2. ΑΠΟΕΛ 56-19 58 3. Ομόνοια 48-18 57 4. Ανόρθωση 52-21 31 5. Ενωση 36-24 41 6. Σαλαμίνα 49-41 38 7. ΑΕΛ 42-42 35 8. ΑΕΚ 36-35 28 9. Ολυμπιακός 36-46 25 10. Διγενής 30-41 25 11. Εθνικός 35-38 24 12. ΑΠΟΠ/Κινύρας 29-62 14 13. ΑΠΕΠ 16-64 8 14. ΘΟΙ 14-67 7

    [12] Καλαθόσφαιρα Γυναικών - Τρίτος τελικός - Νίκη Κεραυνού

    Ο Κεραυνός κέρδισε χθες βράδυ στο Στρόβολο την ΑΕΛ με 69 - 67 και παραμένει στην προσπάθεια για διεκδίκηση του Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας Γυναικών.

    Η ΑΕΛ προηγείται με δύο νίκες έναντι μίας του Κεραυνού.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 17 April 2006 - 14:23:08 UTC