Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 05-12-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανάν - Συνέντευξη Τύπου - Κυπριακό
  • [02] Εκπρόσωπος - Απώλεια 120 εκατομμυρίων ευρώ για Τ/Κ
  • [03] ΕΔΑΔ - Υπόθεση Αρέστη εναντίον Τουρκίας
  • [04] Τουρκία - Ερντογάν - ΕΕ - Ορχάν Παμούκ
  • [05] Τούρκος ΥΠΕΞ - Κυπριακό - Ε/κ περιουσίες
  • [06] Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία - Cherie Blair
  • [07] Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Καθαρά αυτοκίνητα - Δημόσιος τομέας
  • [08] Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Απόβλητα - Νέα στρατηγική
  • [09] Προεδρικό - Σύσκεψη για το ΑIDS
  • [10] Εκπρόσωπος - Κυπριακές Αερογραμμές
  • [11] Λάζαρος Σαββίδης - Κυπριακές Αερογραμμές
  • [12] Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς - ΔΣ Λαϊκής - Δικαιώματα Προτίμησης
  • [13] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ερυθρός Σταυρός - Κάλαντα
  • [14] Παλαιστίνιοι - Σεμινάριο - Αποφοίτηση - ΥΠΕΞ
  • [15] Ελληνική Υπηρεσία BBC - Τελευταία εκπομπή
  • [16] Εκπρόσωπος - Επιτροπή Αντι-Ντόπινγκ
  • [17] Εθνική Επιτροπή Αντι-ντόπινγκ - Παραίτηση
  • [18] Eurocup - Ηττα για την ΑΕΛ
  • [19] Χρηματιστήριο - Μικρή άνοδος

  • Εκπομπή για Ομογένεια ΚΥΠΕ - 22/12/2005

    [01] Ανάν - Συνέντευξη Τύπου - Κυπριακό

    Δεν έχει σημασία ποιο θα είναι το όνομα του σχεδίου λύσης του Κυπριακού, αλλά να υπάρχει στο τραπέζι ένα σχέδιο που θα συμπαρατάσσει και τις δύο πλευρές και αμφότερες θα συμφωνούν να ενωθούν και να ζήσουν ειρηνικά.

    Αυτό δήλωσε χθες ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, προσθέτοντας πως ακόμη δεν έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα μέρη είναι έτοιμα να προσέλθουν στο τραπέζι των συνομιλιών για το απαραίτητο πάρε-δώσε.

    Ο κ. Ανάν απαντούσε στο ερώτημα αν προτίθεται να υποβάλει νέο σχέδιο με το όνομά του, στη διάρκεια της καθιερωμένης δημοσιογραφικής διάσκεψης που παραχωρεί στους ανταποκριτές των Ηνωμένων Εθνών, με την ευκαιρία του τέλους της χρονιάς.

    «Στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης συναντήθηκα και με τους δύο ηγέτες και άφησα να εννοηθεί ότι οι καλές μου υπηρεσίες είναι ακόμη διαθέσιμες. Ασφαλώς όμως πρέπει να εκτιμήσουν αν η κατάσταση είναι ώριμη για μας να αρχίσουμε διαπραγματεύσεις κι αν τα μέρη γνήσια είναι έτοιμα να προσέλθουν στο απαραίτητο πάρε δώσε που θα μας οδηγήσει στη διευθέτηση. Δεν έχω ακόμη καταλήξει στο συμπέρασμα πως βρισκόμαστε σ αυτό σημείο», είπε.

    Σε ερώτημα για την ''απομόνωση'' των Τουρκοκυπρίων, ο Κόφι Ανάν είπε πως «η Ε.Ε. επιχείρησε να βοηθήσει τους Τουρκοκύπριους και ενέκρινε ένα σημαντικό χρηματικό ποσό για να βοηθήσει στην οικονομική τους ανάπτυξη, αλλά υπάρχουν ορισμένα γραφειοκρατικά εμπόδια τα οποία δεν επέτρεψαν σ αυτούς να προχωρήσουν με την εκταμίευση. Ελπίζω το θέμα αυτό να επιλυθεί σύντομα».

    Συνεχίζοντας ο ΓΓ υπενθύμισε την έκθεσή του το Μάιο του 2004, στην οποία ανέφερε ότι «θα έπρεπε να επιχειρούσαμε να βοηθήσουμε το Βορρά. Το Συμβούλιο ακόμη δεν έχει αποφασίσει επί της έκθεσης. Αλλά, θα συνεχίσουμε την εμπλοκή. Θα στλελω περιοδικώς απεσταλμένους να ελέγχουν την κατάσταση και να συζητούν με τους ενδιαφερόμενους ηγέτες, ώστε να αποφασίσω αν ο καιρός έχει ωριμάσει για να προχωρήσω», κατέληξε ο ΓΓ.

    [02] Εκπρόσωπος - Απώλεια 120 εκατομμυρίων ευρώ για Τ/Κ

    Η τουρκική πλευρά φέρει απόλυτα την ευθύνη για την απώλεια του ποσού των 120 εκατομμυρίων ευρώ από τα 259 εκατομμύρια ευρώ του χρηματοδοτικού κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τους Τουρκοκύπριους, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης τόνισε πως η τουρκική πλευρά «επέμενε να συνδέσει τους δυο κανονισμούς, το χρηματοδοτικό με τον κανονισμό απευθείας εμπορίου απλώς και μόνο για πολιτικές σκοπιμότητες, επιδιώκοντας πολιτική αναβάθμιση. Για αυτό φέρει ακεραία την ευθύνη για την απώλεια του ποσού των 120 εκατομμυρίων», πρόσθεσε.

    Υπενθύμισε πως η κυπριακή κυβέρνηση είχε από πέρσι δώσει τη συγκατάθεσή της για χρηματοδότηση των Τ/Κ με τα 259 εκατομμύρια ευρώ και όσον αφορά τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο επανέφερε την εισήγηση για την απελευθέρωση της πόλης της Αμμοχώστου «που βρίσκεται κάτω από τον έλεγχο του τουρκικού στρατού, και αυτό το παραδέχονται όλοι, σε συνδυασμό με το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό κοινή διοίκηση μεταξύ εμάς και των Τ/Κ και υπό την επίβλεψη της ΕΕ».

    [03] ΕΔΑΔ - Υπόθεση Αρέστη εναντίον Τουρκίας

    Εκδίδεται σήμερα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) η απόφαση στην υπόθεση της Ελληνοκύπριας Μύρας Ξενίδη Αρέστη, από την Αμμόχωστο, εναντίον της Τουρκίας για καταπάτηση του δικαιώματός της να απολαμβάνει ειρηνικά την περιουσία της στην κατεχόμενη πόλη του Ευαγόρα.

    Στην υπόθεση αυτή, το ΕΔΑΔ είχε αποφανθεί ομόφωνα, περιλαμβανομένης της ψήφου του Τούρκου δικαστή, τον περασμένο Απρίλιο ότι η λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων που είχε συσταθεί στα κατεχόμενα δεν θεωρείται αποτελεσματικό εσωτερικό ένδικο μέσο και ως εκ τούτου οι Ε/Κ δεν είναι υποχρεωμένοι να απευθύνονται σε αυτή για καταχώρηση προσφυγών που αφορούν τις κατεχόμενες περιουσίες τους.

    Στην απόφαση του Απρίλιου, επισημαίνονται τρία σημεία που αφορούν τη μη αναγνώριση του ψευδοκράτους, τη συνεχιζόμενη ευθύνη της Τουρκίας στα κατεχόμενα αφού ασκεί στρατιωτικό έλεγχο και το γεγονός ότι η απόρριψη του σχεδίου Ανάν από τους Ελληνοκύπριους δεν τερματίζει την παραβίαση από την Αγκυρα των δικαιωμάτων των προσφύγων.

    [04] Τουρκία - Ερντογάν - ΕΕ - Ορχάν Παμούκ

    Με την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν να έχει έλθει σε θέση σχεδόν αντιπαράθεσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση για το θέμα του Ορχάν Παμούκ και ενώ τα σενάρια πρόωρων εκλογών κυκλοφορούν έντονα στην Τουρκία, ο Τούρκος Πρωθυπουργός σε αποκλειστική συνέντευξή στο δημοσιογράφο Ταχά Ακυόλ στο τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk, θέλησε να υπερασπιστεί την πολιτική του στα θέματα ελευθεριών λέγοντας ότι η ''δημοκρατία είναι ένα καθεστώς ανεκτικότητας''.

    Ωστόσο, ο κ. Ερντογάν είπε ότι οι ελευθερίες δεν είναι χωρίς όρια και τόνισε ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο όριο για κάθε ελευθερία. ''Ολοι είναι υποχρεωμένοι να συμμορφώνονται με το Σύνταγμα της χώρας και τους νόμους,'' είπε.

    Αναφερόμενος στο θέμα της δίκης του συγγραφέα Ορχάν Παμούκ, ο οποίος παραπέμφθηκε με βάση το Αρθρο 301 του νέου τουρκικού ποινικού κώδικα, ο κ. Ερντογάν είπε ότι η ΕΕ δεν προέβαλε την ένσταση ότι το Αρθρο 301 αντίκειται στα κριτήρια της Κοπεγχάγης.

    [05] Τούρκος ΥΠΕΞ - Κυπριακό - Ε/κ περιουσίες

    Το Κυπριακό είναι ένα ζήτημα τιμής για την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, δήλωσε χθες ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ, μιλώντας στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του Υπουργείου του.

    ''Αγωνιζόμαστε να επιτύχουμε μια βιώσιμη, δίκαιη και ουσιαστική λύση που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας. Αλλά η εποικοδομητική και ενεργός στάση μας δεν θα πρέπει να παρερμηνεύεται από κανέναν'', είπε ο κ. Γκιουλ.

    ''Το κυπριακό πρόβλημα είναι ζήτημα τιμής για την τουρκική εξωτερική πολιτική. Είναι ένα κοινός στόχος για τα συμφέρονται τόσο των Τουρκοκυπρίων όσο και της Τουρκίας, Ολοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν μπορούμε να θυσιάσουμε αυτόν τον κοινό στόχο για χάρη άλλων συμφερόντων'', πρόσθεσε.

    Ο κ. Γκιουλ τόνισε με έμφαση ότι το να κάνει βήματα υπαναχώρησης η Τουρκία από την παρούσα θέση της είναι ''εκτός συζήτησης.''

    [06] Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία - Cherie Blair

    Η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία εκφράζει την πεποίθηση ότι η δικηγόρος Cherie Booth-Blair, ως σύζυγος του Βρετανού Πρωθυπουργού, δεν θα έπρεπε να αναλάβει την υπόθεση των Ντέϊβιντ και Λίντα Οραμ από το Hove του Sussex, που έκτισαν μεγάλη έπαυλη στο οικόπεδο του Μελέτη Αποστολίδη στην κατεχόμενη Λάπηθο.

    Σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι δεν έπρεπε να αναλάβει την υπόθεση ''όχι μόνο επειδή υπάρχουν οδηγίες στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών της Βρετανίας, οι οποίες προειδοποιούν όσους προτίθενται να αγοράσουν περιουσίες στα κατεχόμενα ότι θα αντιμετωπίσουν αγωγές από τους νόμιμους ιδιοκτήτες στην Κύπρο, τη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και για λόγους ηθικής''.

    Σημειώνει πως ''η παροικία μας είναι αναστατωμένη, γεμάτη πικρία και απογοήτευση για την εντελώς αψυχολόγητη απόφαση της κυρίας Cherie Blair να υποστηρίξει ενώπιον της δικαιοσύνης αυτούς που καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων και παραβιάζουν διεθνείς νόμους και αρχές''.

    [07] Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Καθαρά αυτοκίνητα - Δημόσιος τομέας

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε χθες νέα νομοθεσία, στόχος της οποίας είναι να συμβάλει στη δημιουργία αγοράς για τα καθαρά αυτοκίνητα προκειμένου να μειωθούν οι ρυπαίνουσες εκπομπές στον τομέα των μεταφορών.

    Το σημαντικότερο από τα μέτρα που προβλέπει η νέα κοινοτική στρατηγική είναι η υποχρέωση της δημόσιας διοίκησης να προορίζει το ένα τέταρτο των ετήσιων αγορών της στην προμήθεια καθαρών αυτοκινήτων.

    Ενόψει της συνεχούς ανάπτυξης του τομέα των μεταφορών και των συνεπαγόμενων επιπτώσεών του από άποψη ρύπανσης και εξάρτησης από το πετρέλαιο, η Επιτροπή επισημαίνει την ανάγκη ανάπτυξης αγοράς ''καθαρών αυτοκινήτων''.

    [08] Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Απόβλητα - Νέα στρατηγική

    Την ανάληψη κοινοτικής στρατηγικής με στόχο την πρόληψη και ανακύκλωση των αποβλήτων στα κράτη μέλη, εισηγείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά από σχετική πρόταση του Ελληνα Επίτροπου αρμόδιου για θέματα Περιβάλλοντος Σταύρου Δήμα.

    Η παραγωγή αποβλήτων στην ΕΕ εκτιμάται σε πάνω από 1,3 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως και αυξάνεται με ρυθμούς παράλληλους με αυτούς της οικονομικής ανάπτυξης. Για παράδειγμα, το ΑΕΠ αυξήθηκε όσο και τα απόβλητα, δηλαδή 19% από το 1995 ως το 2003. Μια συνέπεια από την αύξηση αυτή είναι ότι, παρά τη μεγάλη αύξηση της ανακύκλωσης, η υγειονομική ταφή, ο πιο προβληματικός τρόπος απαλλαγής από τα απόβλητα, μειώνεται πολύ αργά.

    [09] Προεδρικό - Σύσκεψη για το ΑIDS

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος έδωσε εντολή στα Υπουργεία Υγείας και Εργασίας μέχρι το τέλος Ιανουαρίου να ετοιμάσουν, σε συνεργασία με τις εθελοντικές οργανώσεις, αξιολόγηση της κατάστασης που επικρατεί στην Κύπρο σε ό,τι αφορά την πρόληψη και αντιμετώπιση του ιού του ΑIDS και στήριξης των φορέων ή των ασθενούντων από τον ιό, και τις εισηγήσεις τους για τη δημιουργία Εθνικής Επιτροπής για πρόληψη και αντιμετώπιση του ιού.

    Ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Γαβριηλίδης, που συμμετείχε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στο Προεδρικό, υπό την Προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, κατά την οποία αντηλλάγησαν απόψεις για την κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο, δήλωσε ότι η σημερινή αξιολόγηση των στοιχείων κατέδειξε ότι τα κρούσματα του ιού στην Κύπρο, συγκρινόμενα με τα διεθνή δεδομένα, δεν θεωρούνται σε ψηλά επίπεδα.

    [10] Εκπρόσωπος - Κυπριακές Αερογραμμές

    Η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι η διάσωση των Κυπριακών Αερογραμμών, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, εκφράζοντας την ευχή και την ελπίδα το σχέδιο που υποβλήθηκε χθες από την αρμόδια Υπουργική Επιτροπή να γίνει αποδεκτό από τις συντεχνίες.

    «Εγιναν εντατικές διαβουλεύσεις με τις συντεχνίες των υπαλλήλων των Κυπριακών Αερογραμμών. Υπήρξαν κάποιες τροποποιήσεις, κάποιες νέες προτάσεις έχουν τεθεί πλέον τελεσίδικα ενώπιον των συντεχνιών και αναμένεται η απάντησή τους», ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

    Πρόσθεσε πως «η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι η διάσωση της εταιρείας», σημειώνοντας πως εάν γίνει αποδεκτό το σχέδιο η διάσωση είναι εύκολη.

    [11] Λάζαρος Σαββίδης - Κυπριακές Αερογραμμές

    Οι Κυπριακές Αερογραμμές δεν είναι έτοιμες να κλείσουν αυτή τη στιγμή, δήλωσε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας Λάζαρος Σαββίδης, σημειώνοντας ότι ''εκείνο που παίζει ρόλο μεγάλο είναι εάν οι τάσεις της πληρότητας των πτήσεων μας συνεχίσει να είναι όπως είναι σήμερα αυξημένες οπότε οπωσδήποτε μέλλον υπάρχει στις Κυπριακές Αερογραμμές αλλά χωρίς τη δραστική μείωση του κόστους δεν μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει για πολύ καιρό''.

    Σε δηλώσεις του χθες βράδυ και ερωτηθείς για το ενδεχόμενο κλεισίματος της εταιρείας αν τελικά δεν γίνει αποδεκτό το σχέδιο που επιδόθηκε στις συντεχνίες, ο κ. Σαββίδης είπε πως ''δεν πρέπει να κινδυνολογούμε προπάντων αυτές τις ημέρες τις άγιες, προπάντων μάλιστα όταν έχουμε υποσχεθεί σε τόσο επιβατικό κοινό για τη μεταφορά του από και προς την Κύπρο και μάλιστα στους αυξημένους αριθμούς που έχουμε σήμερα''.

    [12] Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς - ΔΣ Λαϊκής - Δικαιώματα Προτίμησης

    Ο Γραμματέας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Στέλιος Χατζηιωσήφ σε επιστολή του προς τον Γενικό Διευθυντή του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) Νώντα Μεταξά του αναφέρει ότι σε σημερινή συνεδρία του, το Διοικητικό Συμβούλιο της Λαϊκής Κυπριακής Τράπεζας Δημόσιας Εταιρείας Λτδ εξέτασε περαιτέρω το θέμα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας με την έκδοση Δικαιωμάτων Προτίμησης (Rights) προς τους μετόχους της Τράπεζας και αποφάσισε την έκδοση και παραχώρηση Δικαιωμάτων Προτίμησης με όρους.

    Οι όροι αφορούν αναλογία ένα Δικαίωμα Προτίμησης για κάθε έξι μετοχές και Τιμή Εξάσκησης 1,20 λίρες για κάθε μετοχή.

    [13] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ερυθρός Σταυρός - Κάλαντα

    Διαφορετικά ξεκίνησε χθες η μέρα στο Προεδρικό Μέγαρο όπου ομάδα μαθητών της χορωδίας του Ερυθρού Σταυρού έψαλε τα κάλαντα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου πριν από τη συνεδρία του Σώματος.

    Στον προθάλαμο του Προεδρικού Μεγάρου μπροστά από το χριστουγεννιάτικο δέντρο η χορωδία ευχήθηκε σε όλους τους παρευρισκόμενους : «Χρόνια πολλά να ζήσετε, να είστε ευτυχισμένοι και στο κορμί και στην ψυχή να είστε πλουτισμένοι».

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, τα μέλη του Υπουργικού και οι άλλοι παρευρισκόμενοι εισέφεραν χρηματικό πόσο για ενίσχυση του έργου που επιτελείται από τον Κυπριακό Ερυθρό Σταυρό.

    Στο Προεδρικό Μέγαρο μετέβησαν και άλλες ομάδες παιδιών για να ψάλουν τα κάλαντα.

    [14] Παλαιστίνιοι - Σεμινάριο - Αποφοίτηση - ΥΠΕΞ

    Αλλοι είκοσι δημόσιοι υπάλληλοι από την Παλαιστινιακή Αρχή παρακολούθησαν και ολοκλήρωσαν επιτυχώς εκπαιδευτικό σεμινάριο στην Κύπρο στην Ακαδημία Δημόσιας Διοίκησης.

    Οι δημόσιοι υπάλληλοι προέρχονται από υπηρεσίες όπως το Γραφείο του Προέδρου της Παλαιστίνης, το Γραφείο του Πρωθυπουργού και τα Υπουργεία Εξωτερικών, Οικονομικών, Τουρισμού και Εσωτερικών.

    Είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σεμινάρια με σκοπό τη βελτίωση των διοικητικών ικανοτήτων τους, ενώ είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν Υπουργεία και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες της Κύπρου.

    Το πρόγραμμα διήρκεσε τρεις εβδομάδες και αποτελεί την τρίτη σειρά σεμιναρίων που προσφέρει η Κύπρος στη χώρα αυτή στο πλαίσιο του Σχεδίου Βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους που προώθησε το Υπουργείο Εξωτερικών.

    Ηδη η Αστυνομική Ακαδημία Κύπρου έχει εκπαιδεύσει 44 ανώτερα στελέχη της Παλαιστίνης το Φθινόπωρο.

    [15] Ελληνική Υπηρεσία BBC - Τελευταία εκπομπή

    ''Εδώ Λονδίνο: Η τελευταία εκπομπή''. Με αυτή τη φράση η Ελληνική Υπηρεσία του BBC ανακοίνωσε χθες ότι την παραμονή Πρωτοχρονιάς θα ηχήσει για τελευταία φορά το σήμα της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC, μετά από 66 χρόνια συνεχούς παρουσίας στο ραδιόφωνο.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η 15λεπτη εκπομπή της Ελληνικής Υπηρεσίας το Σάββατο 31 Δεκεμβρίου στις 15:00 θα επιχειρήσει μία σύντομη αναδρομή στα γεγονότα που χαρακτήρισαν την πορεία της και θα μεταδώσει ηχητικό υλικό.

    Το τελευταίο πρόγραμμα της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC θα μεταδοθεί από διάφορους ραδιοφωνικούς σταθμούς σε Κύπρο και Ελλάδα.

    [16] Εκπρόσωπος - Επιτροπή Αντι-Ντόπινγκ

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, ερωτηθείς για το θέμα που προέκυψε με την Εθνική Επιτροπή Αντι-Ντόπινγκ, είπε πως αυτό είναι θέμα πρώτα από όλα αστυνομικής έρευνας και το οποίο πρέπει να συζητηθεί με τους αρμόδιους φορείς.

    Ανέφερε πως ''είναι γεγονός ότι κάποιες παράνομες πράξεις εκθέτουν γενικά τη χώρα μας''.

    ''Κακώς συμβαίνουν'', είπε, προσθέτοντας πως ''πρέπει να γίνει πλήρης διερεύνηση και να τιμωρηθούν εκείνοι οι οποίοι ευθύνονται''.

    Ερωτηθείς για τις καταγγελίες για άσκηση βίας από την Αστυνομία κατά δύο νεαρών στη Λευκωσία, ο Εκπρόσωπος είπε πως και αυτή η υπόθεση ερευνάται σε βάθος.

    Πρόσθεσε πως αν υπάρξει οτιδήποτε θα ανακοινωθεί.

    [17] Εθνική Επιτροπή Αντι-ντόπινγκ - Παραίτηση

    Για λόγους αρχής και διατήρησης της αξιοπρέπειάς τους υπέβαλαν χθες τις παραιτήσεις τους τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Αντι-ντόπινγκ ενώπιον του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ), δήλωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής Δρα Πόπη Κανάρη.

    Σύμφωνα με την κ. Κανάρη, η απόφαση λήφθηκε ομόφωνα από τα μέλη της Επιτροπής, στην οποία συμμετέχει και εκπρόσωπος της Αθλητιατρικής Εταιρείας Κύπρου (ΑΕΚ), και βασίστηκε στο πρόσφατο περιστατικό ''της καταστροφής 11 δειγμάτων (μεταξύ των οποίων επτά ποδοσφαιριστών) ελέγχου ντόπινγκ, ενώ αυτά τελούσαν υπό τη φύλαξη της ΑΕΚ'', καθώς επίσης και ''στον πρόσφατο κακό χειρισμό από μέρους της ΑΕΚ δειγμάτων από τους διεθνείς αγώνες καράτε, ο οποίος άφησε εκτεθειμένο τον κυπριακό αθλητισμό τόσο στα κυπριακά δρώμενα όσο και διεθνώς''.

    [18] Eurocup - Ηττα για την ΑΕΛ

    Η ΑΕΛ έχασε χθες από την ισπανική Μπανταλόνα με 80-98 στον δεύτερο της αγώνα για τη φάση των ''16'' του Eurocup.

    Ο αγώνας διεξήχθη στο γήπεδο Νίκος Σολομωνίδης στη Λεμεσό. Τα δεκάλεπτα ήταν: 20-27, 43-44, 65-72, 80-98.

    [19] Χρηματιστήριο - Μικρή άνοδος

    Η μετοχή της Λαϊκής Τράπεζας ήταν αυτή που ανέλαβε χθες να οδηγήσει το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου σε υψηλότερα επίπεδα τιμών, παρά τις πιέσεις που δέχθηκε η αγορά από τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε μικρή άνοδο σε ποσοστό 0,25% και έκλεισε στις 1.708,55 μονάδες. Κέρδη της τάξης του 0,89% κατέγραψε και ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος έκλεισε στις 109,1 μονάδες. Μείωση παρουσίασε η αξία των συναλλαγών, η οποία υποχώρησε στο 1,4 εκατομμύριο λίρες.

    Οριακή άνοδο της τάξης του 0,25% σημείωσε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος έκλεισε στις 578,57 μονάδες.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 22 December 2005 - 15:23:05 UTC