Browse through our Interesting Nodes of International Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 05-12-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Διαπιστευτήρια Πρεσβευτή ΗΠΑ
  • [02] Νέος Πρεσβευτής ΗΠΑ - Διαπιστευτήρια Κυπριακό
  • [03] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρώτος Πρεσβευτής Ελ Σαλβαδόρ
  • [04] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρεσβευτής Γουινέας
  • [05] ΥΠΕΞ - Υπόθεση Οραμς Βρετανία
  • [06] Ομήρου Μπλερ Επιστολή Υπόθεση Οραμς
  • [07] ΥΠΕΞ - ''νόμος για ε/κ περιουσίες''
  • [08] ΥΠΕΞ - Λήδρας - Νέος Πρεσβευτής ΗΠΑ Μπράιζα
  • [09] ΚΟΡΕΠΕΡ - Κανονισμός - Τ/Κ
  • [10] Ρωσικό ΥΠΕΞ - Γκρουσκό Κύπρος
  • [11] Κύπρος - Πακιστάν - Σεισμός - Αποστολή βοήθειας
  • [12] Κυβέρνηση - Συντεχνίες εργαζομένων ΚΑ - Τελικό σχέδιο
  • [13] Σαρρής - Χριστοδούλου Οικονομία
  • [14] ΔΗΣΥ - Χρηματιστηριακό σκάνδαλο Κυβέρνηση
  • [15] Χρηματιστήριο - Μεγάλη άνοδος
  • [16] Πετόσφαιρα - Πρωτάθλημα Αποτελέσματα
  • [17] Γυναικείο βόλεϊ - Πρωτάθλημα
  • [18] Eurocup - ΑΕΛ

  • Εκπομπή για Ομογένεια ΚΥΠΕ - 21/12/2005

    [01] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Διαπιστευτήρια Πρεσβευτή ΗΠΑ

    Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι εξαιρετικά ευαίσθητη σε οποιανδήποτε πράξη ή συμπεριφορά από οποιανδήποτε κυβέρνηση, ακόμη περισσότερο από φίλες κυβερνήσεις, οι οποίες, συμβολικά ή άλλως πως, ενθαρρύνουν την πολιτική αναβάθμισης του ψευδοκράτους, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος στην τελετή διαπίστευσης του νέου Πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Λευκωσία.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης για μια διζωνική, δικοινοτική, ομόσπονδη λύση στο Κυπριακό, και εξέφρασε επίσης την πεποίθηση πως η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία θα ενεργήσουν ως καταλύτες στις προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

    ''Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι εξαιρετικά ευαίσθητη σε οποιανδήποτε πράξη ή συμπεριφορά από οποιανδήποτε κυβέρνηση, ακόμη περισσότερο από φίλες κυβερνήσεις, οι οποίες, συμβολικά ή άλλως πως, ενθαρρύνουν την εν λόγω πολιτική αναβάθμισης του αποσχιστικού καθεστώτος στην κατεχόμενη περιοχή, κάτι που επίσης αποδεικνύεται να είναι αντιπαραγωγικό στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Εξέφρασε τη δέσμευση της κυβέρνησης να εργαστεί στενά με το νέο Αμερικανό Πρεσβευτή για εδραίωση ακόμη πιο ισχυρών δεσμών μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ΗΠΑ.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε ότι η τουρκική στρατιωτική κατοχή και οι διαχωριστικές πολιτικές της Τουρκίας στην Κύπρο συνεχίζουν αδιάπτωτες.

    ''Κατά την παρούσα φάση, η Τουρκία επιδιώκει την 'αναβάθμιση' της παράνομης υποτελούς τοπικής διοίκησης σε μια χωριστική νομική οντότητα ή 'κράτος', κάτι σαν διπλωματική αναγνώριση. Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να διαγράψει το ότι η κατοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία συνεχίζεται και ότι η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και αρκετά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όπως επίσης και τη Συνθήκη Προσχώρησης με την ΕΕ του Απριλίου του 2003'', επεσήμανε.

    Οπως είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, η κύρια μέθοδος της Τουρκίας για να το πράττει αυτό είναι να κρύβεται πίσω από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του Απριλίου του 2004 και να ισχυρίζεται ότι έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της σε σχέση με το κυπριακό πρόβλημα.

    Αναφερόμενος στο σχέδιο Ανάν 5, σημείωσε ότι η ε/κ κοινότητα δεν απέρριψε τη λύση του Κυπριακού, αλλά ψήφισε εναντίον ενός σχεδίου που δεν ήταν ούτε ισορροπημένο ούτε δίκαιο και δεν προνοούσε για την επανένωση της νήσου, του λαού της, της κοινωνίας, της οικονομίας και των θεσμών της.

    Πρόσθεσε πως το σχέδιο Ανάν 5 δεν ήταν αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων ή μιας συμφωνίας, αλλά το αποτέλεσμα διαιτησίας ''που δυστυχώς ικανοποιούσε κάθε απαίτηση της τουρκικής πλευράς''.

    Σημείωσε ότι η οποιαδήποτε μελλοντική προσπάθεια πρέπει να οδηγήσει σε μια συμφωνημένη λύση και η Τουρκία οφείλει να αντιληφθεί ότι θα ήταν αδιανόητο για τους Ε/Κ να εγκρίνουν οποιοδήποτε σχέδιο που θα παραχωρούσε στην Τουρκία προνόμια και δικαιώματα επί της Κύπρου, τα οποία της δόθηκαν με το σχέδιο Ανάν 5.

    [02] Νέος Πρεσβευτής ΗΠΑ - Διαπιστευτήρια Κυπριακό

    Η υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών σε μια δίκαιη και διαρκή διευθέτηση του Κυπριακού, που θα εγκαθιδρύει μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, παραμένει σταθερή, δήλωσε ο νέος Αμερικανός Πρεσβευτής στη Λευκωσία Ρόναλντ Σλίκερ.

    Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, ο κ. Σλίκερ διαβεβαίωσε για την ετοιμότητα των ΗΠΑ να κάνουν ό, τι μπορούν για να διευκολύνουν «μια συμφωνία σε ένα σχέδιο το οποίο καθαρές πλειοψηφίες από τις δύο πλευρές μπορούν να αποδεχτούν και να αγκαλιάσουν ως δικό τους».

    Σημειώνοντας ότι «η προώθηση των προοπτικών επίλυσης της μακρόχρονης και απαράδεκτης διαίρεσης της Κύπρου» βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητές του, ο Πρεσβευτής ανέφερε ότι η ηγεσία των ΗΕ είναι αναντικατάστατη και θα πρέπει να παραμείνει κεντρική σε οποιαδήποτε νέα προσπάθεια για επίτευξη συμφωνίας σε ένα σχέδιο λύσης''.

    Πρόσθεσε πως ''η ευθύνη για να βρεθεί μια οδός προς τα εμπρός ανήκει απόλυτα στους Κυπρίους και στις δύο πλευρές της νεκρής ζώνης».

    Αναφερόμενος στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, είπε ότι η Κύπρος είναι φίλη των ΗΠΑ και σύμμαχος στον παγκόσμιο πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατία και πρόσθεσε ότι «η σχέση μας βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό, σε κοινές αξίες και στόχους».

    Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, πρόσθεσε, έχει συμβάλει στην «εμβάθυνση της ήδη δυνατής μεταξύ μας σχέσης», σημειώνοντας ότι η Κύπρος έχει επίσης ενταχθεί στο διατλαντικό συνεταιρισμό και τον συνεχιζόμενο διάλογο που καλύπτει θέματα που βρίσκονται στην παγκόσμια ατζέντα.

    Τέλος, ανέφερε ότι η Κύπρος ήταν το πρώτο κράτος μέλος της ΕΕ που υπέγραψε συμφωνία με τις ΗΠΑ στα πλαίσια της Πρωτοβουλίας ενάντια στη διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής - Proliferation Security Initiative (PSI)- ανοίγοντας το δρόμο για συμφωνίες και με άλλα κράτη - μέλη, σημειώνοντας πως αυτό δεν θα ήταν εφικτό χωρίς την προσωπική δέσμευση του Προέδρου Παπαδόπουλου.

    [03] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρώτος Πρεσβευτής Ελ Σαλβαδόρ

    Η κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το Κυπριακό και υποστηρίζει σταθερά τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας και του ΟΗΕ για μια σταθερή και μόνιμη λύση, δήλωσε ο πρώτος Πρεσβευτής του Ελ Σαλβαδόρ στην Κυπριακή Δημοκρατία Χοσέ Ρομπέρτο Αντίνο Σαλασάρ.

    Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, ο Πρεσβευτής του Ελ Σαλβαδόρ εξέφρασε τη μεγάλη ικανοποίηση της χώρας του για το γεγονός ότι αποτελεί μέρος της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου, λόγω της παρουσίας αξιωματικών της Εθνικής Πολιτικής Αστυνομίας του Ελ Σαλβαδόρ στο απόσπασμα της πολιτικής αστυνομίας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση της Κύπρου για τη σταθερή υποστήριξη του Ελ Σαλβαδόρ στις προσπάθειες για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό και πρόσθεσε ότι η Κύπρος στηρίζεται στη συνεχή υποστήριξη της χώρας αυτής.

    Αναφερόμενος στη λύση του Κυπριακού, είπε ότι η επιθυμία της ε/κ πλευράς να θέσει τέρμα στα δεινά των Ε/Κ από την κατοχή, και το πνεύμα συμβιβασμού της, την ώθησε να προωθήσει και να υποστηρίξει μια λύση βασισμένη σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία σε ένα κυρίαρχο κράτος, ''πράγμα που είναι παγκοσμίως αποδεκτό και στο οποίο παραμένουμε δεσμευμένοι αφού μπορεί να φέρει μιαν πραγματική επανένωση της χώρας μας και θα εξυπηρετήσει τα νόμιμα συμφέροντα όλων των Κυπρίων''.

    Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει υποστηρίξει την οικονομική ανάπτυξη των Τουρκοκυπρίων, στα πλαίσια της διεθνούς νομιμότητας και των νόμων της ΕΕ.

    [04] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρεσβευτής Γουινέας

    Η Κυπριακή Δημοκρατία προτίθεται να αξιοποιήσει την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση ως πλατφόρμα για την ενδυνάμωση των δεσμών της με τις αφρικανικές χώρες, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος στην τελετή διαπίστευσης του νέου Πρεσβευτή της Γουινέας στη Λευκωσία Elhadj Fode Cisse.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η Κύπρος αναμένει από τη Γουινέα να συνεχίσει να στηρίζει την Κύπρο στα Ηνωμένα Εθνη και άλλα διεθνή βήματα, περιλαμβανομένης και της Ισλαμικής Διάσκεψης.

    ''Η Κύπρος εκφράζει την ευγνωμοσύνη της στη Γουινέα για τη θέση αρχής στο κυπριακό πρόβλημα και για την υποστήριξή της στα Ηνωμένα Εθνη και κάνει έκκληση στην κυβέρνησή σας να συνεχίσει τη συνεπή υποστήριξή της στα Ηνωμένα Εθνη και άλλα διεθνή βήματα, περιλαμβανομένου του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, ώστε να επιτευχθεί μια δίκαιη, λειτουργική και διαρκής λύση στο κυπριακό πρόβλημα'', είπε.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι ''σε αυτούς τους κρίσιμους καιρούς, συνεχίζουμε να επιδιώκουμε την υποστήριξη και βοήθεια των φίλων μας διεθνώς στον αγώνα μας για προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και ανεξαρτησίας της Κύπρου ώστε να διασφαλίσουμε ένα μέλλον ευημερίας για τον λαό της''.

    Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του, ο Πρεσβευτής ανέφερε ότι η χώρα του επιθυμεί συνεργασία με την Κύπρο σε πολλούς τομείς όπως είναι η ενέργεια και η εκμετάλλευση μεταλλευμάτων.

    ''Η Δημοκρατία της Γουινέας έχει πλούσιους μεταλλευτικούς πόρους καθώς και σημαντικές υδρο-ενεργειακές δυνατότητες και κατατάσσεται ανάμεσα στις πρώτες χώρες στον κόσμο παραγωγής σιδήρου, βωξίτη και διαμαντιών. Είναι για αυτό που η Γουινέα εναποθέτει ελπίδες στη συνεργασία της με την Κυπριακή Δημοκρατία και επιθυμεί να αναπτύξει σε όλους τους τομείς αυτές τις σχέσεις συνεργασίας'', είπε ο Πρεσβευτής.

    [05] ΥΠΕΞ - Υπόθεση Οραμς Βρετανία

    Εμπιστοσύνη στη βρετανική δικαιοσύνη εκφράζει ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου με δηλώσεις του σχετικά με την υπόθεση του ζεύγους Οραμς από τη Βρετανία, οι οποίοι σφετερίζονται ε/κ περιουσία στα κατεχόμενα.

    Ο κ. Ιακώβου είπε ότι η ανάληψη της υπόθεσης από τη σύζυγο του Βρετανού Πρωθυπουργού δεν θα επηρεάσει τη βρετανική δικαιοσύνη.

    ''Η βρετανική δικαιοσύνη έχει πολύ καλή φήμη, δεν πιστεύω ότι αυτή η συζυγική ιδιότητα μπορεί να επηρεάσει το δικαστήριο'', είπε ο κ. Ιακώβου.

    Υπέδειξε ότι το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα και νηφαλιότητα και επανέλαβε ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει προβεί σε παραστάσεις στη βρετανική κυβέρνηση, εξηγώντας τις θέσεις της με την ελπίδα όπως αυτές ληφθούν υπόψη.

    Οπως είπε, οι θέσεις του Γραφείου του Βρετανού Πρωθυπουργού αλλά και της κυβέρνησης της Βρετανίας παραμένουν οι ίδιες, ότι δηλαδή το θέμα δεν έχει πολιτική σημασία αλλά αφορά καθαρά τα επαγγελματικά βήματα της κ. Μπλερ.

    Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, ενοχλήθηκε από τη θέση της Βρετανίας, καθώς το θέμα ''άπτεται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα κάνει ζημιά στις σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Βρετανίας κάτι για το οποίο ενδιαφερόμαστε πολύ''.

    Ο κ. Ιακώβου είπε ότι απόδειξη της θέλησης της κυβέρνησης για καλές σχέσεις με τη Βρετανία είναι το γεγονός πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, όταν επισκέφθηκε το Λονδίνο στις 27 Ιουλίου, έθεσε το θέμα βελτίωσης των σχέσεων ως θέμα προτεραιότητας.

    ''Συμφωνήσαμε πώς να βοηθήσουμε και οι δύο πλευρές να βελτιωθούν οι σχέσεις μας και έρχεται αυτό που προκαλεί το αίσθημα του λαού. Θα συνεχίσουμε να το παρακολουθούμε και εδώ και στο Λονδίνο'', κατέληξε.

    [06] Ομήρου Μπλερ Επιστολή Υπόθεση Οραμς

    Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου καλεί με επιστολή του τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ να παρέμβει για την προστασία του δικαιώματος ιδιοκτησίας στις κατεχόμενες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, της οποίας εγγυήτρια δύναμη είναι η χώρα του.

    Στην επιστολή ο κ. Ομήρου αναφέρει πως ''υπάρχει συστηματική παραβίαση ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων και καταπάτηση ελληνοκυπριακών περιουσιών στην κατεχόμενη Κύπρο με ανέγερση οικοδομών και με παράνομη πώληση τους σε ξένους, κυρίως Βρετανούς πολίτες''.

    ''Λυπούμαι να παρατηρήσω'', σημειώνει ο κ. Ομήρου, ''ότι αντί παρέμβασης της Βρετανικής Κυβέρνησης για άμεσο τερματισμό αυτών των παράνομων ενεργειών η σύζυγος σας, υπό την ιδιότητα της δικηγόρου, έχει αναλάβει την υπεράσπιση Βρετανού πολίτη, ο οποίος αντιμετωπίζει ενώπιον δικαστηρίου υπόθεση καταπάτησης των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας Ελληνοκύπριου πρόσφυγα''.

    Το γεγονός αυτό, συνεχίζει στην επιστολή του ο κ. Ομήρου, έχει προκαλέσει αισθήματα οδυνηρής έκπληξης αλλά και οργής ανάμεσα στον κυπριακό λαό.

    [07] ΥΠΕΞ - ''νόμος για ε/κ περιουσίες''

    Την ελπίδα ότι οι Ελληνοκύπριοι θα απορρίψουν τις προσκλήσεις του ψευδοκράτους για προσφυγή στην ''επιτροπή αποζημιώσεων'' στα κατεχόμενα για αποζημίωση ή αποκατάσταση των περιουσιών τους, εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Σχολιάζοντας την ψήφιση ''νόμου'' από τη λεγόμενη βουλή για τις ε/κ περιουσίες στα κατεχόμενα, ο κ. Ιακώβου είπε ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε στο παρελθόν απορρίψει την ''επιτροπή αποζημιώσεων'' του ψευδοκράτους και για το λόγο αυτό οι Τ/Κ ''δημιούργησαν και ενέκριναν το νέο νομοσχέδιο σε μιαν προσπάθεια να μεταφέρουν τις προσφυγές Ε/Κ στο ΕΔΑΔ, που εκκρεμούν πολλές εκατοντάδες, σε ένα καινούργιο δικό τους ένδικο μέσο''.

    ''Ελπίζω ότι και αυτή η προσπάθειά τους θα πέσει στο κενό και το ΕΔΑΔ, που είναι ένα πολύ σοβαρό δικαστήριο, δεν θα λάβει υπόψη όλες αυτές τις παρανομίες της Τουρκίας. Αυτή είναι και ελπίδα και επιδίωξη. Θα το πολεμήσουμε στα ευρωπαϊκά δικαστήρια'', είπε.

    Ερωτηθείς για τη θέση της κυβέρνησης στο θέμα, ο κ. Ιακώβου είπε ότι η κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει θεσμούς του ψευδοκράτους.

    ''Εμείς δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε θεσμούς που καθορίζει η κατοχική δύναμη και το ψευδοκράτος. Αυτός είναι ένας εντελώς παράνομος θεσμός και ελπίζω ότι όλοι οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας θα αποφασίσουν ότι δεν θα εξυπηρετηθούν τα συμφέροντά τους και θα απορρίψουν οποιεσδήποτε προσκλήσεις του ψευδοκράτους για Ε/Κ να προσφύγουν σε αυτή την επιτροπή'', κατέληξε.

    [08] ΥΠΕΞ - Λήδρας - Νέος Πρεσβευτής ΗΠΑ Μπράιζα

    Τα Ηνωμένα Εθνη είναι πανέτοιμα να αντιμετωπίσουν οποιανδήποτε πρόκληση στην οδό Λήδρας από την τ/κ πλευρά, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    ''Σε επαφές που είχαμε με τα Ηνωμένα Εθνη μας είπαν ότι είναι εναντίον οποιασδήποτε μονομερούς ενέργειας των Τ/Κ για άνοιγμα της διόδου και είναι και στρατιωτικά πανέτοιμοι να αντιμετωπίσουν οποιανδήποτε πρόκληση στην περιοχή'', ανέφερε ο Υπουργός.

    Ερωτηθείς εάν υπάρχουν εξελίξεις στο θέμα της οδού Λήδρας, ο κ. Ιακώβου είπε πως τα Ηνωμένα Εθνη έχουν από ημέρες ενημερώσει την τ/κ πλευρά για τη γραπτή πρόταση που υπέβαλε η κυβέρνηση, αλλά ακόμη να τους δοθεί απάντηση.

    Σε δηλώσεις του μετά την επίδοση διαπιστευτηρίων του νέου Πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Λευκωσία, ο κ. Ιακώβου καλωσόρισε ''το γεγονός ότι τελικά έφθασε ο Αμερικανός Πρέσβης''.

    ''Μας είχε εξηγηθεί και παλαιότερα ότι δεν υπήρχαν πολιτικοί λόγοι της μη έλευσης του Πρέσβη νωρίτερα, αλλά τεχνικοί και διαδικαστικοί λόγοι που τον ανάγκασαν να περιμένει'', είπε.

    Ο Υπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί τη συνεργασία με τις ΗΠΑ, κάτι που απέδειξε επανειλημμένα.

    ''Θέλουμε και τους εκπροσώπους τους εδώ να συνεργάζονται μαζί μας και αυτό θα επιδιώξουμε'', πρόσθεσε.

    Εξάλλου, ερωτηθείς εάν υπάρχουν εξελίξεις στο θέμα της έλευσης στην Κύπρο του Βοηθού Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μπράιζα, είπε ότι είχε μία πολύ σύντομη συνάντηση μαζί του στις Βρυξέλλες, κατά την οποία ο Αμερικανός επίσημος του δήλωσε πως θα επισκεφθεί την Κύπρο αφού πρώτα αναλάβει τα καθήκοντά του ο νέος Πρεσβευτής της χώρας στη Λευκωσία.

    [09] ΚΟΡΕΠΕΡ - Κανονισμός - Τ/Κ

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων (ΚΟΡΕΠΕΡ) ότι δεν κατέστη δυνατή η επίτευξη συμφωνίας για τη χρηματοδότηση των Τ/Κ από την Κοινότητα, με αποτέλεσμα την παρέλευση της προθεσμίας για την εκταμίευση από τον προϋπολογισμό των 120 από τα 259 εκατομμύρια ευρώ της συνολικής ενίσχυσης.

    Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΟΡΕΠΕΡ επί βρετανικής προεδρίας, η Σουηδία, η οποία είχε θέσει προ ημερών το θέμα, επανήλθε και ρώτησε την προεδρία αν υπάρχουν εξελίξεις.

    Ο Βρετανός Προεδρεύων παρέπεμψε στον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος επιβεβαίωσε την αδυναμία επίτευξης συμφωνίας σε επίπεδο Συμβουλίου για την υιοθέτηση του χρηματοδοτικού κανονισμού, καθώς και το γεγονός ότι παρήλθε η προθεσμία για την εκταμίευση των 120 εκατ. ευρώ.

    Είναι σαφές ότι μετά τη σημερινή εξέλιξη το όλο θέμα μεταφέρεται πλέον από τη βρετανική προεδρία στην επόμενη, την αυστριακή, η οποία αναλαμβάνει την 1ην Ιανουαρίου 2006 για το πρώτο εξάμηνο του έτους.

    Την περασμένη εβδομάδα ο Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Ολι Ρεν είχε προαναγγείλει την αποτυχία, μετά την απόρριψη από την τ/κ πλευρά της συμβιβαστικής πρότασης που είχε ετοιμάσει.

    [10] Ρωσικό ΥΠΕΞ - Γκρουσκό Κύπρος

    Το υψηλό επίπεδο των ρωσο-κυπριακών σχέσεων επιβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια των πρόσφατων συνομιλιών του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αλεξάντερ Γκρουσκό στην Κύπρο, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών.

    Οπως αναφέρεται, κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής απόψεων για την κατάσταση στην Κύπρο και γύρω από αυτήν επιβεβαιώθηκε ''η συνεπής ρωσική θέση αρχής υπέρ της διασφάλισης δίκαιης, βιώσιμης και συνολικής διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος, στη βάση των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ και της εθελοντικής συναίνεσης και των δύο κοινοτήτων της Κύπρου».

    Σημειώθηκε ακόμη ''η αμοιβαία επιδίωξη προς την περαιτέρω ενίσχυση και τελειοποίηση των ρωσο-κυπριακών σχέσεων στον πολιτικό, τον εμποροοικονομικό τομέα και στον τομέα των επενδύσεων'', αναφέρει η ανακοίνωση.

    Οσον αφορά τα διεθνή θέματα, αναφέρεται ότι υπογραμμίστηκε ''η εγγύτητα των θέσεων αναφορικά με τα πιο 'καυτά' διεθνή προβλήματα, κατά κύριο λόγο στη Μέση Ανατολή και στις περιοχές των Βαλκανίων και στη Μεσόγειο''.

    Τέλος, εκφράστηκε η αμοιβαία πρόθεση για συνέχιση της εντατικής συνεργασίας των δύο χωρών σε διάφορους τομείς και ενίσχυση των παραδόσεων φιλίας και αλληλοκατανόησης που χαρακτηρίζουν τις σχέσεις της Ρωσίας με την Κύπρο.

    [11] Κύπρος - Πακιστάν - Σεισμός - Αποστολή βοήθειας

    Η Κύπρος ξεκινά την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας σε φάρμακα, συνολικού ύψους 25.000 λιρών, στο Πακιστάν, το οποίο επλήγη από τον καταστροφικό σεισμό 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στις 8 Οκτωβρίου, που στοίχισε τη ζωή σε πέραν των 73.000 ανθρώπων.

    Τα φάρμακα παραδόθηκαν σε ειδική τελετή από το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών Σώτο Ζακχαίο στην Πολιτική Αμυνα, που θα έχει την ευθύνη συντονισμού της αποστολής των φαρμάκων.

    Η βοήθεια περιλαμβάνει αντιβιοτικά, αντισηπτικά, υπερτασικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα, επιδέσμους και σύριγγες. Η πρώτη αποστολή αναχωρεί σήμερα για το Πακιστάν και η δεύτερη αύριο.

    [12] Κυβέρνηση - Συντεχνίες εργαζομένων ΚΑ - Τελικό σχέδιο

    Με την παράδοση του τελικού σχεδίου αναδιάρθρωσης της εταιρείας των Κυπριακών Αερογραμμών από την κυβέρνηση προς τις συντεχνίες των εργαζομένων της εταιρείας, ολοκληρώθηκε χθες βράδυ ο μεγάλος κύκλος διαβουλεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και του συνδικαλιστικού κινήματος, το οποίο καλείται μέχρι την Παρασκευή το μεσημέρι να τοποθετηθεί θετικά ή αρνητικά επί του τελικού σχεδίου.

    Η κυβέρνηση κάνει έκκληση προς τους εργαζόμενους της εταιρείας των Κυπριακών Αερογραμμών για θετική ανταπόκριση επί της τελικής πρότασης του σχεδίου αναδιάρθρωσης και εκφράζει την πεποίθηση πως αν το τελικό σχέδιο αναδιάρθρωσης γίνει αποδεκτό από το συνδικαλιστικό κίνημα, η εταιρεία θα οδηγηθεί στη διάσωση.

    Σε δηλώσεις του μετά από την παράδοση του τελικού σχεδίου στις συντεχνίες των εργαζομένων, ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής εξέφρασε την πεποίθηση πως ''το σχέδιο ως έχει τώρα θα οδηγήσει στη διάσωση της εταιρείας'', προσθέτοντας πως ''χρειάζονται θυσίες από όλους τους εργαζομένους''.

    Οπως είπε ο Υπουργός Οικονομικών, ''χωρίς τη σημαντική μείωση των λειτουργικών κόστων της εταιρείας των Κυπριακών Αερογραμμών, η εταιρεία δεν θα μπορούσε να επιβιώσει''.

    Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου είπε ότι αυτή τη στιγμή δεν γίνεται λόγος για ένα σχέδιο ανασυγκρότησης, αλλά ''για ένα σχέδιο διάσωσης της εταιρείας'', εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ''μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οι πρώτοι που θα επωφεληθούν και πάλι θα είναι οι εργαζόμενοι στην εταιρεία''.

    Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας είπε ότι ''από την κρισιμότητα των στιγμών και τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η εταιρεία, είναι φυσικό ότι απαιτούνται πολλές οικονομικές παραχωρήσεις από το σύνολο των εργαζομένων και βεβαίως απαιτείται και η συνδρομή της κυβέρνησης''.

    Σε ό,τι αφορά το τελικό σχέδιο αναδιάρθρωσης, ο κ. Λιλλήκας είπε πως η κυβέρνηση κρίνει πως το τελικό σχέδιο είναι ουσιαστικά βελτιωμένο σε σύγκριση με το σχέδιο το οποίο έχει κατατεθεί στην ΕΕ και αποτέλεσε και την αρχική βάση του διαλόγου.

    Ανέφερε πως ''η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε σε ουσιαστικές ευαισθησίες των συντεχνιών, ανταποκρίθηκε στο αίτημα τους να συνδράμει οικονομικά σε αυτή την προσπάθεια και θα συνδράμει με ένα πολύ σημαντικό κονδύλι'', συμπληρώνοντας πως η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε θετικά και ''στο βασικό αίτημα που αφορούσε τη διαφύλαξη του ταμείου προνοίας και για όσους θα αποχωρήσουν και για όσους θα μείνουν στις Κυπριακές Αερογραμμές''.

    Είπα ακόμα πως ''ο τελικός λόγος παραμένει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την οποία θα ζητηθεί το πράσινο φως για να δοθεί η εγγύηση για τα 70 εκατομμύρια λίρες που θα αποτελεί και το εμβόλιο διάσωσης της εταιρείας''.

    [13] Σαρρής - Χριστοδούλου Οικονομία

    Υπουργός Οικονομικών και Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας ενημέρωσαν χθες τους αρχηγούς ή εκπροσώπους μονοεδρικών κομμάτων για την πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωζώνη την 1ην Ιανουαρίου 2008 και άκουσαν τις απόψεις και εκτιμήσεις των μονοεδρικών κομμάτων αναφορικά με ζητήματα που άπτονται της κυπριακής οικονομίας.

    Μετά τη συνάντηση, ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής είπε πως επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να μεγιστοποιήσει τα οφέλη από την ένταξη στην Ευρωζώνη και να κρατήσει στο ελάχιστο τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις.

    Ο κ. Σαρρής είπε ότι το Υπουργείο Οικονομικών αποδίδει ''μεγάλη σημασία στην έγκαιρη προετοιμασία για την ένταξη μας στην Ευρωζώνη και πιστεύουμε ότι τα οικονομικά μας μεγέθη είναι τέτοια που μας το επιτρέπουν''.

    Εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα οφέλη που θα προκύψουν από τη συμμετοχή της Κύπρου στη ζώνη του ευρώ είναι σημαντικά, επεσήμανε ωστόσο ότι μαζί με τα οφέλη η κυπριακή οικονομία θα κληθεί να αντιμετωπίσει και προκλήσεις οι οποίες θα προκύψουν από αυτή την εξέλιξη.

    Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου είπε ότι η πορεία της Κύπρου προς ένταξη στη ζώνη του ευρώ ''έχει ως σημαντική προϋπόθεση την ενεργό συμμετοχή όλων και ασφαλέστατα των κομμάτων που είναι σημαντικοί μοχλοί''.

    Πρόσθεσε πως φαίνεται να υπάρχει κοινή τοποθέτηση γύρω από το μείζον και στρατηγικό αυτό θέμα, γεγονός ότι οποίο πρέπει να επισημανθεί.

    Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας Πρόδρομος Προδρόμου είπε ότι το κόμμα του στηρίζει τη στρατηγική για ένταξη στη ζώνη του ευρώ, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι ''η Κύπρος θα μπορούσε να μπει στην Ευρωζώνη και νωρίτερα από το 2008''.

    Η εκ των Αντιπροέδρων των Ενωμένων Δημοκρατών Πραξούλα Αντωνιάδου είπε ότι οι ΕΔΗ ''στηρίζουν την κατά το δυνατό συντομότερη εισαγωγή του ευρώ στην Κύπρο γιατί αυτή θα εντάξει την Κύπρο στον εσωτερικό πυρήνα της ΕΕ, θα ενθαρρύνει τις επενδύσεις και θα προλειάνει το οικονομικό έδαφος για την επανένωση της χώρας μας''.

    Ο Πρόεδρος του Αγωνιστικού Δημοκρατικού Κινήματος Ντίνος Μιχαηλίδης είπε ότι η οποιαδήποτε αναβολή της ένταξης στην Ευρωζώνη ''μας βρίσκει αντίθετους''.

    [14] ΔΗΣΥ - Χρηματιστηριακό σκάνδαλο Κυβέρνηση

    Κατώτερη των περιστάσεων αποδεικνύεται η κυβέρνηση στο θέμα της διερεύνησης του χρηματιστηριακού σκανδάλου, δήλωσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Χρήστος Πουργουρίδης, προσθέτοντας ότι ο ΔΗΣΥ θεωρεί ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ''δεν έχει εκπληρώσει τις υποσχέσεις του προς τους επενδυτές'' και ''παραμένει εκτεθειμένος'' τόσο απέναντι των επενδυτών όσο και απέναντι του κυπριακού λαού.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, με αφορμή τη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας για το θέμα του χρηματιστηριακού σκανδάλου, ο κ. Πουργουρίδης είπε ότι ''ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυβέρνηση του δεν επέδειξαν την αναγκαία πολιτική βούληση για πλήρη και σε βάθος διερεύνηση των ποινικών ευθυνών του χρηματιστηριακού σκανδάλου'', προσθέτοντας ότι ''οι χειρισμοί και τα μέτρα της κυβέρνησης για το μεγάλο σκάνδαλο του ΧΑΚ ουδόλως ανταποκρίνονται στις προσδοκίες του κυπριακού λαού''.

    Είναι, συνέχισε, ένα πελώριο θέμα, έχουν πτωχεύσει χιλιάδες άνθρωποι και πρέπει αυτό το θέμα η κυβέρνηση να το αντιληφθεί.

    Σύμφωνα με τον κ. Πουργουρίδη, ''οι πιο πολλές σοβαρές υποθέσεις χειραγώγησης και καταδολίευσης παρέμειναν εντελώς αδιερεύνητες, ενώ εκείνες για τις οποίες έγιναν ποινικές έρευνες η διερεύνηση δεν ήταν πλήρης και αποτελεσματική γιατί οι αστυνομικοί ανακριτές δεν διέθεταν τις απαιτούμενες γνώσεις και εμπειρίες''.

    ''Η δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα μετακαλούσε ξένους ειδικούς για να συνδράμουν τους Κύπριους ποινικούς ανακριτές παρέμεινε στα χαρτιά'', είπε ο κ. Πουργουρίδης, προσθέτοντας ότι ο ΔΗΣΥ επέμενε και επιμένει ότι πρέπει να μετακληθούν ξένοι εμπειρογνώμονες για να βοηθήσουν τους Κύπριους ανακριτές.

    Ανέφερε ότι ανεκπλήρωτη παραμένει και η προεκλογική δέσμευση του Προέδρου Παπαδόπουλου για τον καταρτισμό Σχεδίου Ανακούφισης των Επενδυτών, με την οποία ''σίγουρα εξασφάλισε τις ψήφους χιλιάδων επενδυτών'' και σημείωσε ότι ''θα είναι κλασσική περίπτωση υποκλοπής της λαϊκής ψήφου αν η υπόσχεση αυτή παραμείνει ανεκπλήρωτη''.

    ''Η σοβαρότερη πτυχή του σκανδάλου συνίσταται στο ότι το κράτος οφείλει να βρει τρόπους να ανακουφιστούν οικονομικά οι επενδυτές γιατί η καταδολίευση τους έγινε με παραλείψεις εκ μέρους των κρατικών φορέων'', είπε ο κ. Πουργουρίδης.

    [15] Χρηματιστήριο - Μεγάλη άνοδος

    Εντυπωσιακά κέρδη της τάξης του 5,56% (14 σεντ) κατέγραψε στη χθεσινή χρηματιστηριακή συνάντηση η Τράπεζα Κύπρου, οδηγώντας και το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου σε μιαν από τις μεγαλύτερες ημερήσιες αυξήσεις του εντός του 2005. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε μεγάλη άνοδο σε ποσοστό 4,19% και έκλεισε στις 1.704,23 μονάδες. Σημαντικά κέρδη της τάξης του 3,29% κατέγραψε και ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος έκλεισε στις 108,14%. Σημαντική αύξηση σημείωσε και η αξία των συναλλαγών, η οποία ανήλθε στα 2,4 εκατομμύρια λίρες.

    Σημαντική άνοδο της τάξης του 4,19% σημείωσε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος έκλεισε στις 577,12 μονάδες.

    [16] Πετόσφαιρα - Πρωτάθλημα Αποτελέσματα

    Η Ανόρθωση κέρδισε 3-0 σετ εκτός έδρας τον ΑΠΟΕΛ για τη 10η αγωνιστική του Πρωταθλήματος Πετόσφαιρας Ανδρών.

    Εξάλλου στο πλαίσιο της 11ης αγωνιστικής η Ενωση Νέων Παραλιμνίου κέρδισε εκτός έδρας την Ομόνοια με 3-1 σετ.

    [17] Γυναικείο βόλεϊ - Πρωτάθλημα

    Ολοκληρώθηκε χθες βράδυ η κανονική περίοδος του γυναικείου πρωταθλήματος βόλεϊ, με τα ακόλουθα αποτελέσματα:

    Αρης Πολεμίου - ΑΕΛ 0-3, Granmmar School - ΘΟΪ Αυγόρου 3-0, Intercollege/ΑΕΚ - Πανιδαλιακός 1-3, Ολυμπιάδα Νεάπολης - Μαραθώνας 0-3, Εθνικός Λατσιών - Ανόρθωση 0-3.

    [18] Eurocup - ΑΕΛ

    Η ΑΕΛ αντιμετωπίζει απόψε στη Λεμεσό την ισπανική Μπανταλόνα στο δεύτερο της αγώνα για τη φάση των ''16'' του Eurocup.

    Ο αγώνας της ΑΕΛ, η οποία βρίσκεται στην τελευταία θέση του 12ου ομίλου με ένα βαθμό, θα αρχίσει στις 19.00

    Εξάλλου, για τον 10ο όμιλο, το Μαρούσι νίκησε χθες βράδυ στη Ρωσία τη Ντιναμό Μόσχας Περιχώρων με 72 - 66 και προηγείται στη βαθμολογία με τέσσερεις βαθμούς σε δύο αγώνες.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 21 December 2005 - 15:23:09 UTC