Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 05-12-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΔΑΔ - Υπόθεση Αρέστη - Ενοχη η Τουρκία
  • [02] Εκπρόσωπος - ΕΔΑΔ - Υπόθεση Αρέστη
  • [03] Αχιλλέας Δημητριάδης - Απόφαση ΕΔΑΔ για Αρέστη
  • [04] Μύρα Ξενίδη Αρέστη - Απόφαση ΕΔΑΔ - Ικανοποίηση
  • [05] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Οδός Λήδρας
  • [06] Λονδίνο - Υπόθεση Οραμς - Εφεση
  • [07] Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Υπόθεση Οραμς - Μπλερ
  • [08] Λονδίνο - Ομογένεια - Τσέρι Μπλερ
  • [09] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Δηλώσεις Ανάν - Κυπριακό
  • [10] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Δηλώσεις Πρεσβευτή ΗΠΑ
  • [11] Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Κυπριακό
  • [12] ΔΗΣΥ - Αναστασιάδης - Δηλώσεις Ανάν - Κυπριακό
  • [13] Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών - Κυπριακό - Ριζοκάρπασο
  • [14] ΗΠΑ - Κογκρέσο - Μπιλιράκης - Ράις - Επιστολή
  • [15] ΚΣ ΕΔΕΚ - Χριστουγεννιάτικο μήνυμα - Κυπριακό
  • [16] ΕΕ - Γρίπη πτηνών - Επίτροπος Κυπριανού
  • [17] ΔΕΑ - Ανθρωπολογικό Εργαστήρι - Τρίτο Μέλος
  • [18] Επιτροπή Αμυνας - Νικολοδήμος - Αποχαιρετιστήρια συνεδρία
  • [19] Υπουργός Οικονομικών - Διοικητής ΚΤ - Πρόεδρος ΔΗΣΥ - ΚΑ
  • [20] Υπουργός Οικονομικών - Διοικητής ΚΤ - Πρόεδρος ΔΗΣΥ - ΟΝΕ
  • [21] Χρηματιστήριο - Πτωτικές τάσεις

  • Εκπομπή για Ομογένεια ΚΥΠΕ - 23/12/2005

    [01] ΕΔΑΔ - Υπόθεση Αρέστη - Ενοχη η Τουρκία

    To Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) αποφάνθηκε χθες πως η Τουρκία έχει παραβιάσει το δικαίωμα για σεβασμό της περιουσίας της Ελληνοκύπριας πρόσφυγα από την Αμμόχωστο Μύρας Ξενίδη Αρέστη, καθώς και το δικαίωμα για προστασία της περιουσίας της στην κατεχόμενη πόλη.

    Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου, που δόθηκε στη δημοσιότητα, η Τουρκία πρέπει να εφαρμόσει μέτρα, μέσα σε τρεις μήνες, που να διασφαλίζουν το δικαίωμα της κ. Αρέστη για ειρηνική απόλαυση της περιουσίας της.

    Το Δικαστήριο δεν εξέδωσε απόφαση όσον αφορά το θέμα της δίκαιης ικανοποίησης για καταβολή χρηματικής αποζημίωσης προς την Αρέστη αλλά έδωσε στην αιτήτρια το ποσό των 65 χιλιάδων ευρώ για έξοδα δικαστηρίου.

    Σύμφωνα με την απόφαση, το Δικαστήριο, που απάρτιζαν εφτά δικαστές, μεταξύ των οποίων και μια Τουρκάλα, αποφάνθηκε με έξι ψήφους προς ένα ότι υπάρχει παραβίαση του Αρθρου 8 (δικαίωμα για σεβασμό για την οικία της αιτήτριας) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Επίσης αποφάνθηκε με έξι ψήφους προς ένα ότι υπάρχει παραβίαση του Αρθρου 1 του Πρωτοκόλλου Νο. 1 (προστασία της περιουσίας) της Σύμβασης.

    Ομόφωνα, το Δικαστήριο έκρινε, ότι δεν ήταν απαραίτητο να εξετάσει το παράπονο της αιτήτριας υπό το Αρθρο 14 (απαγόρευση πρόσβασης, χρήσης και απόλαυσης της οικίας και της περιουσίας της λόγω διάκρισης επειδή είναι Ελληνοκύπρια Ορθόδοξη).

    Το Δικαστήριο αποφάνθηκε πως η κατάσταση της αιτήτριας είναι διαφορετική από αυτήν της αιτήτριας στην υπόθεση Λοϊζίδου, καθώς σε αντίθεση με την κ. Λοϊζίδου, η αιτήτρια έζησε στην Αμμόχωστο.

    Προσθέτει πως από το 1974 δεν μπορεί να έχει πρόσβαση, να χρησιμοποιεί και να απολαμβάνει το σπίτι της.

    Το Δικαστήριο κατέληξε στο ότι, όπως διαπίστωσε και στη Διακρατική Προσφυγή της Κύπρου κατά της Τουρκίας, η πλήρης άρνηση του δικαιώματος της αιτήτριας, μιας Ε/Κ πρόσφυγα, για σεβασμό της οικίας της στη βόρεια Κύπρο αποτελεί παραβίαση του Αρθρου 8.

    Το Δικαστήριο υπογράμμισε πως η τουρκική κυβέρνηση συνέχισε να ασκεί πλήρη στρατιωτικό έλεγχο επί της βόρειας Κύπρου και πως το γεγονός ότι οι Ε/Κ απέρριψαν το σχέδιο Ανάν δεν είχε ως νομική συνέπεια τον τερματισμό της συνεχιζόμενης παραβίασης των δικαιωμάτων των εκτοπισμένων.

    Το Δικαστήριο αποφάνθηκε επίσης ότι η αιτήτρια πρέπει ακόμη θα θεωρείται ως η νόμιμη ιδιοκτήτρια της γης της.

    Σημειώνεται πως το Δικαστήριο δεν εντόπισε οποιονδήποτε λόγο να αποκλίνει από τα συμπεράσματα στα οποία είχε καταλήξει σε προηγούμενες υποθέσεις και ειδικότερα στην υπόθεση της Λοϊζίδου και ως εκ τούτου το Δικαστήριο κατέληξε στο ότι υπήρξε και συνεχίζει να υπάρχει παραβίαση του Αρθρου 1 του Πρωτοκόλλου 1 επί τη βάσει του ότι η αιτήτρια τυγχάνει άρνησης για πρόσβαση, έλεγχο, χρήση και απόλαυση της περιουσίας της και οποιαδήποτε αποζημίωση για παρέμβαση στα ιδιοκτησιακά της δικαιώματα.

    Στην απόφαση αναφέρεται πως η Τουρκάλα Δικαστής Ρίζα Τουρμέν εξέφρασε αντίθετη άποψη, η οποία επισυνάπτεται στην απόφαση.

    [02] Εκπρόσωπος - ΕΔΑΔ - Υπόθεση Αρέστη

    ''Παράθυρο ευκαιρίας'' στην Τουρκία έδωσε χθες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ενόψει και των προσφυγών Ελληνοκυπρίων που εκκρεμούν στο Δικαστήριο, εκτιμά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης σχολίασε την απόφαση του ΕΔΑΔ το οποίο απεφάνθη ότι η Τουρκία έχει παραβιάσει το δικαίωμα για σεβασμό της περιουσίας της Ελληνοκύπριας πρόσφυγα από την Αμμόχωστο Μύρας Ξενίδη Αρέστη, καθώς και το δικαίωμα για προστασία της περιουσίας της στην κατεχόμενη πόλη.

    Η απόφαση, είπε ο κ. Χρυσοστομίδης, ''σημαίνει στην ουσία ότι δίδει μια περαιτέρω παράταση, μια περαιτέρω ευκαιρία για να προσπαθήσει, και φαίνεται ότι προσπαθεί ταυτόχρονα η Τουρκία, να δημιουργήσει αυτό το εσωτερικό ένδικο μέσο''.

    ''Θεωρούμε ότι το ΕΔΑΔ κανονικά έπρεπε να εκδώσει μια καθαρά ευρωπαϊκή απόφαση που να προχωρεί σε επιδίκαση αποζημιώσεων και στη διαταγή για αποκατάσταση του δικαιώματος στην οικογενειακή εστία και στην περιουσία της αιτήτριας'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Ο Εκπρόσωπος διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση ήταν προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα και έχει μελετήσει το θέμα σε βάθος, τονίζοντας πως ''όλα τα επιχειρήματά μας θα παρουσιαστούν ενώπιον του ΕΔΑΔ όταν θα συζητηθεί το θέμα κατά πόσον οι νέες μεθοδεύσεις αποτελούν αποτελεσματικό εσωτερικό ένδικο μέσο, όπως το περιγράφει τώρα η νέα απόφαση του Δικαστηρίου''.

    Παράλληλα, ο κ. Χρυσοστομίδης στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι με την απόφασή του το ΕΔΑΔ στην ουσία αναγνωρίζει ότι η Τουρκία έχει ευθύνη για όλες τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου και ότι η όποια διοίκηση βρίσκεται εκεί επαναβεβαιώνεται ότι είναι υποτελής της κατοχικής δύναμης και ως εκ τούτου τα επιχειρήματα και οι προσδοκίες της τ/κ ηγεσίας για πολιτική αναβάθμιση ή αναγνώριση δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν.

    ''Εκείνο το οποίο απαιτεί το Δικαστήριο είναι να υπάρξει γνήσια αποτελεσματική αποκατάσταση των δικαιωμάτων αυτών και στην ουσία σημαίνει ότι πρέπει οι αποζημιώσεις να δοθούν για την απώλεια χρήσης για τα 31 χρόνια της κατοχής, αλλά και η απόδοση των περιουσιών στους δικαιούχους'', είπε.

    Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοστομίδη, και με τη νέα απόφαση επιβεβαιώνει ότι το νομικό δικαίωμα, ο τίτλος ιδιοκτησίας των Ε/Κ ιδιοκτητών δεν έχει επηρεασθεί εξακολουθούν να είναι ιδιοκτήτες. Αποτελεσματική θεραπεία σημαίνει απόδοση των περιουσιών και αποζημίωση για την απώλεια χρήσης.

    Ερωτηθείς αν η απόφαση αυτή κρύβει κάποια σκοπιμότητα, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ''δίδεται μια ευκαιρία στην Τουρκία ενόψει της πληθώρας των υποθέσεων που εκκρεμούν ενώπιον του ΕΔΑΔ πράγμα των οποίων δεν έπρεπε να επηρεάσει τη απόφαση του Δικαστηρίου''.

    [03] Αχιλλέας Δημητριάδης - Απόφαση ΕΔΑΔ για Αρέστη

    Μεγάλης σημασίας χαρακτήρισε τη χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στην υπόθεση της Ε/Κ πρόσφυγα Μύρας Ξενίδη Αρέστη, ο δικηγόρος της Αχιλλέας Δημητριάδης.

    Σχολιάζοντας το γεγονός πως το Δικαστήριο δεν επιδίκασε αποζημιώσεις προς την κ. Αρέστη, ο κ. Δημητριάδης ανέφερε πως η μη επιδίκαση αποζημιώσεων δεν ήταν κάτι το ξαφνικό, σημειώνοντας πως πρόκειται για πιλοτική υπόθεση και σε τέτοιου είδους υποθέσεις, όπως και η υπόθεση Λοϊζίδου, το Δικαστήριο προχωρεί σε τμηματική αντιμετώπιση των υποθέσεων.

    Πρόσθεσε πως «αν η τουρκική πλευρά καλή τη πίστει θέλει να εφαρμόσει μια αποτελεσματική θεραπεία, θα πρέπει πρώτα να αποκαταστήσει τα δικαιώματα των ατόμων που επηρεάζονται και αν θέλει να δώσει δείγμα γραφής θα πρέπει εντός έξι μηνών από σήμερα να αποκαταστήσει το δικαίωμα της ειρηνικής απόλαυσης της περιουσίας και της κατοικίας της κ. Αρέστη στη περιφραγμένη πόλη της Αμμοχώστου».

    Ο κ. Δημητριάδης είπε πως το Δικαστήριο διαπίστωσε με έξι ψήφους εναντίον ενός ότι υπήρξε παραβίαση του δικαιώματος της κατοικίας καθώς επίσης και του δικαιώματος της ειρηνικής απόλαυσης της περιουσίας της κ. Αρέστη στην περιφραγμένη πόλη της Αμμοχώστου.

    Πρόσθεσε πως «το Δικαστήριο δεν προχώρησε να επιδικάσει αποζημιώσεις, παρόλο που επιδίκασε μέρος των εξόδων, αλλά αποφάσισε ότι θα δώσει στην Τουρκία τρίμηνη προθεσμία για να δημιουργήσει μια γνήσια αποτελεσματική θεραπεία όσον αφορά τον αιτητή και εντός τριών μηνών από εκεί και πέρα να εφαρμόσει αυτή την αποτελεσματική θεραπεία».

    Ανέφερε πως μέσα στους επόμενους έξι μήνες θα δούμε τη διάθεση της Τουρκίας για δημιουργία μιας πραγματικής θεραπείας στα κατεχόμενα αλλά επίσης θα δούμε τη διάθεση της Τουρκίας να αποκαταστήσει τα δικαιώματα της κ. Αρέστη στην περιφραγμένη πόλη της Αμμοχώστου όχι μόνο όσον αφορά την περιουσία της αλλά και όσον αφορά την κατοικία της.

    «Πιστεύω ότι η απόφαση του Δικαστηρίου είναι μεγάλης σημασίας διότι επιβεβαιώνει τη σειρά αποφάσεων που άρχισε από την υπόθεση Λοϊζίδου, την Τέταρτη Διακρατική, την υπόθεση Δημάδη και την υπόθεση Ευγενίας Μιχαηλίδου, όπου διαπιστώθηκαν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά πιο σημαντικό διαπιστώθηκε, όπως επιβεβαιώνεται και στην απόφαση αυτή ότι οι περιουσίες στο κατεχόμενο από την Τουρκία τμήμα της Κύπρου παραμένουν ιδιοκτησία των ατόμων των οποίων το όνομα φαίνεται στον τίτλο ιδιοκτησίας», ανέφερε.

    [04] Μύρα Ξενίδη Αρέστη - Απόφαση ΕΔΑΔ - Ικανοποίηση

    Ικανοποίηση εκφράζει η Ε/Κ πρόσφυγας Μύρα Ξενίδη Αρέστη για την ετυμηγορία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που διαπίστωσε παραβίαση των δικαιωμάτων της από την Τουρκία.

    ''Αυτό το θεωρώ πολύ σημαντικό», σημειώνει η κ. Αρέστη Ξενίδη σε ανακοίνωσή της που παρέθεσε εκ μέρους της ο δικηγόρος της Αχιλλέας Δημητριάδης, εκφράζοντας βεβαιότητα ότι ''στο σύντομο μέλλον το ΕΔΑΔ θα προχωρήσει και στο επόμενο βήμα δηλαδή της αποκατάστασης των δικαιωμάτων μου επί της κατοικίας και περιουσίας μου στην Αμμόχωστο».

    [05] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Οδός Λήδρας

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος τόνισε χθες ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να προχωρήσει σε 48 ώρες στην κατεδάφιση του φυλακίου της Εθνικής Φρουράς στην οδό Λήδρας, αν η τουρκοκυπριακή πλευρά αφαιρέσει τις κατασκευές που ανέγειρε και οι οποίες μοναδικό στόχο έχουν τη δημιουργία ενός συνοριακού φυλακίου.

    Σε δηλώσεις στο πλαίσιο επίσκεψης στο φυλάκιο της Εθνικής Φρουράς στην οδό Λήδρας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η οδός Λήδρας είναι μια σημαντική περιοχή της Λευκωσίας και ότι οι προσπάθειες του κατοχικού καθεστώτος έχουν ''και συμβολισμό και πολιτική ουσία''.

    ''Εκείνο που θέλω να πω'', τόνισε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ''είναι ότι ήμασταν προηγουμένως και παραμένουμε έτοιμοι μέσα σε 48 ώρες να κατεδαφιστεί το δικό μας οδόφραγμα, αν και από την άλλη πλευρά αφαιρεθούν τα κτίσματα τα οποία έχουν γίνει με μοναδικό σκοπό να πετύχουν τη δημιουργία ενός συνοριακού φυλακίου σε αυτή την, κατά τη γνώμη μου, σημαντική περιοχή της Λευκωσίας''.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως η κυβέρνηση συνομιλεί μόνο τα ΗΕ γύρω από το θέμα.

    [06] Λονδίνο - Υπόθεση Οραμς - Εφεση

    Μια μέρα πριν από την εκπνοή της προθεσμίας για την υποβολή αίτησης για έφεση εναντίον της καταδικαστικής για τη Λίντα Οραμς απόφασης κυπριακού δικαστηρίου, ο τουρκοκυπριακός δικογραφικός οίκος Vahip and Co κατέθεσε έγγραφο με τέτοια πρόθεση.

    Η σχετική αίτηση συνοδεύεται με περίληψη των κυρίων νομικών σημείων πάνω στα οποία θα στηριχθεί η έφεση.

    Σύμφωνα με την προνοούμενη σε τέτοιες περιπτώσεις διαδικασία, εντός 14 εργασίμων ημερών θα πρέπει να υποβληθεί εκτεταμένο έγγραφο με τη νομική επιχειρηματολογία με την οποία θα υποστηριχθεί η έφεση. Μετά τη μελέτη αυτού του εγγράφου το Δικαστήριο θα καθορίσει ημερομηνία ακρόασης.

    [07] Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Υπόθεση Οραμς - Μπλερ

    Η προσπάθεια μας είναι να βελτιώνονται συνεχώς οι σχέσεις μας με όλα τα κράτη συμπεριλαμβανομένων πρώτα απ΄ όλα των κρατών μελών της ΕΕ και το ίδιο θα πράξουμε και με την Βρετανία, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Αυτό απάντησε ο κ. Χρυσοστομίδης ερωτηθείς αν θα υπάρξει αντίδραση της κυβέρνησης προς την Βρετανία με αφορμή την ανάληψη από την σύζυγο του Βρετανού Πρωθυπουργού Τσιέρι Μπλερ της υπόθεσης Οραμς που έκτισαν έπαυλη σε γη του Μελέτη Αποστολίδη στην κατεχόμενη Λάπηθο.

    Υπενθύμισε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε πει πως το θέμα αυτό θα εγερθεί στα πλαίσια του δομημένου διαλόγου και θα εξηγηθεί σαφώς ότι εδώ πρόκειται για καθαρή πρόκληση έναντι εκατοντάδων χιλιάδων Ε/Κ.

    ''Δεν νομίζω ότι τα δικαιώματα της κ. Οραμς βαρύνουν στην πλάστιγγα περισσότερο από τα δικαιωμάτων Ε/Κ εκτοπισμένων. Ολα αυτά θα τεθούν σαφώς ενώπιον της Βρετανικής κυβέρνησης'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις της κ. Μπλερ ότι το ζεύγος Οραμς ενήργησε με καλή πίστη αγοράζοντας την περιουσία ενώ τώρα κινδυνεύει να την χάσει όπως και αυτή που διαθέτει στο Λονδίνο, είπε πως ''πρώτα απ΄ όλα δεν φαίνεται να αντιμετωπίζεται με τις δηλώσεις αυτές, το κεντρικό στοιχείο το οποίο έχει προκαλέσει εμάς''.

    Δεύτερο, συνέχισε, δεν πιστεύω ότι η κ. Οραμς ενήργησε καλή τη πίστη αφού ήταν πασίγνωστο ότι οι περιουσίες των Ε/Κ είχαν παράνομα καταληφθεί από το παράνομο καθεστώς και καταληστεύονται συνεχώς.

    [08] Λονδίνο - Ομογένεια - Τσέρι Μπλερ

    Η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου διερμηνεύοντας τα αισθήματα της παροικίας, των Κυπρίων προσφύγων πολλοί από τους οποίους διαμένουν στη Βρετανία αλλά και όλων των Ελληνοκυπρίων, καλεί, με ανακοίνωση της, τη σύζυγο του Βρετανού πρωθυπουργού, Τσέρι Μπλερ, να σκεφθεί ξανά το θέμα της συμμετοχής της στην υπεράσπιση του ζεύγους Οραμς και να μην υποστηρίζει τους σφετεριστές ξένων υπηρεσιών.

    ''Η παροικία είναι αναστατωμένη, γεμάτη πικρία και απογοήτευση για την εντελώς αψυχολόγητη απόφαση της κυρίας Μπλερ να υποστηρίξει ενώπιον της Δικαιοσύνης αυτούς που καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων και παραβιάζουν διεθνείς νόμους και αρχές'', τονίζει η ανακοίνωση.

    [09] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Δηλώσεις Ανάν - Κυπριακό

    Η δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ότι δεν έχουν ωριμάσει ακόμη οι συνθήκες για επανάληψη των συνομιλιών είναι ανάλογη με τη θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς ότι ένας νέος διάλογος πρέπει να προετοιμαστεί καλά για να υπάρχουν λογικές προσδοκίες ότι αυτός δεν θα καταρρεύσει σε σύντομο χρονικό διάστημα, τόνισε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    ''Εκείνο που έχει πει ο ΓΓ είναι ότι ακόμα δεν είναι ακόμη έτοιμες οι συνθήκες για να αρχίσει ο διάλογος και αυτό είναι ανάλογο με τούτο που ζητούμε εμείς, ότι ένας νέος διάλογος πρέπει να προετοιμαστεί καλά για να δημιουργηθούν τουλάχιστον λογικές προσδοκίες ότι δεν θα καταρρεύσει σε σύντομο χρονικό διάστημα με όλες τις δυσμενείς συνέπειες που θα έχει η κατάρρευση μιας νέας προσπάθειας'', δήλωσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο φυλάκιο της Εθνικής Φρουράς στην οδό Λήδρας.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ακόμα πως πρέπει να ληφθούν υπόψη ''ποια είναι τα μηνύματα που θα δοθούν από μια σύντομη κατάρρευση''.

    Οπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο ΓΓ έχει επιφυλακτικότητα να διορίσει Μόνιμο Αντιπρόσωπο.

    Πρόσθεσε όμως ότι, όπως αναφέρει ο ΓΓ στην έκθεσή του για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, συνεχίζει τις καλές του υπηρεσίες, την ένταση, το χρόνο εκδήλωσης και τη διαδικασία των οποίων θα αποφασίσει ο ίδιος κάτι που, όπως υπέδειξε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ''είναι λογικό και φυσικό''.

    ''Εμείς'', πρόσθεσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ''θέλουμε μεν ενεργότερη ανάμειξη της ΕΕ σε κάθε νέα προσπάθεια, αλλά δεν μπορεί η ΕΕ, ούτε θέλει, ούτε δέχεται, να υποκαταστήσει τα ΗΕ στο ρόλο τους''.

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση Ανάν ότι οι δύο πλευρές δεν είναι έτοιμες να εμπλακούν σε ένα νέο διάλογο και σε μια διαδικασία του πάρε-δώσε, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ''άμα (η τουρκική πλευρά) έχουν πάρει τα πάντα, περιορίζονται τα περιθώρια του να δώσουν''.

    [10] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Δηλώσεις Πρεσβευτή ΗΠΑ

    Προσοχή συνέστησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος σε ό,τι αφορά την ερμηνεία ή το νόημα των χθεσινών δηλώσεων του νέου Αμερικανού Πρεσβευτή στην Κύπρο Ρόναλντ Σλίκερ ότι το σχέδιο Ανάν αποτελεί σημείο εκκίνησης.

    ''Είναι λεκτικά μια αλλαγή, ελπίζω να ανταποκρίνεται και στην πραγματικότητα'', είπε ο κ. Παπαδόπουλος, απαντώντας σε ερωτήσεις στο περιθώριο επίσκεψής του στο φυλάκιο της Εθνικής Φρουράς στην οδό Λήδρας, προσθέτοντας ότι ''αυτό θα φανεί στη συνέχεια''.

    Υπέδειξε ακόμη ότι πρέπει ''να είμαστε προσεκτικοί για να μην αρπαζόμαστε από λέξεις, κάτι που συχνά γίνεται στην Κύπρο και κάθε διαφοροποίηση της λέξης να θέλουμε να διαβάζουμε νοήματα ή αλλαγή θέσεων''.

    [11] Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Κυπριακό

    Κάτι που έχει πετύχει με πολλή υπομονή ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και η κυβέρνηση είναι να γίνεται δεκτό ότι οι δικές μας ανησυχίες στο Κυπριακό πρέπει να συζητηθούν, να ικανοποιηθούν σε ένα μεγάλο βαθμό έτσι ώστε ένα σχέδιο, το οποίο θα προκύψει να μπορεί να γίνει αποδεκτό από τις καθαρές πλειοψηφίες και των δύο κοινοτήτων, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Το δεύτερο στοιχείο που είναι επίσης πολύ σημαντικό, συνέχισε, είναι ακριβώς ότι η όποια λύση πρέπει να είναι προς όφελος των Κυπρίων και μόνο.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης έφερε ως παραδείγματα τις δηλώσεις του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στα πλαίσια της συνέντευξης Τύπου για το έργο των Ηνωμένων Εθνών, τις δηλώσεις του Υφυπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας αρμόδιου για ευρωπαϊκές υποθέσεις Ντάγκλας Αλεξάντερ, τις δηλώσεις του νέου Πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Λευκωσία ενώ αναφέρθηκε και στην τελευταία έκθεση του Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ.

    Οσον αφορά τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως με αναφορά στο Κυπριακό, αυτός είπε ότι δεν έχει σημασία πώς θα ονομάζεται ένα σχέδιο λύσης, σημασία έχει να υπάρχει στο τραπέζι ένα σχέδιο λύσης που θα συμπαρατάσσει και τις δύο πλευρές και αμφότερες θα συμφωνούν να ενωθούν και να ζήσουν ειρηνικά.

    Αναφέρθηκε επίσης στην απάντηση του κ. Αλεξάντερ σε επιστολή που του απέστειλε η βουλευτής Τερέζα Βίλιερς, στην οποία σημείωνε ότι η βρετανική κυβέρνηση παραμένει δεσμευμένη στην επιδίωξη μιας συνολικής λύσης στην Κύπρο που να ανταποκρίνεται στις ανησυχίες των εμπλεκομένων.

    [12] ΔΗΣΥ - Αναστασιάδης - Δηλώσεις Ανάν - Κυπριακό

    Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε χθες ότι χρειάζεται αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς να συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο και να προβληματιστεί ως προς το τι μέλλει γενέσθαι με το εθνικό πρόβλημα, ώστε τουλάχιστον, όπως είπε, να εξαντληθεί ότι απαιτείται από ελληνοκυπριακής πλευράς, προκειμένου να επαναφερθεί το Κυπριακό στο προσκήνιο.

    Κληθείς να σχολιάσει τις προχθεσινές δηλώσεις του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ότι δεν έχουν ωριμάσει ακόμα οι συνθήκες για επανέναρξη του διαλόγου και ότι δεν έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα μέρη είναι έτοιμα να προσέλθουν στο τραπέζι των συνομιλιών για το απαραίτητο πάρε-δώσε, ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε λύπη, λέγοντας πως αυτό σημαίνει την εις αόριστον ή επ αόριστον αναμονή μιας πρωτοβουλίας και παγίωση καταστάσεων, ενώ την ίδια ώρα κάποια γεγονότα δεν αναμένουν το χρόνο και αυτά τα γεγονότα δεν είναι πάντοτε προς όφελος της ελληνοκυπριακής κοινότητας.

    [13] Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών - Κυπριακό - Ριζοκάρπασο

    Η βρετανική κυβέρνηση παραμένει δεσμευμένη στην επιδίωξη μιας συνολικής λύσης στην Κύπρο που να ανταποκρίνεται στις ανησυχίες των εμπλεκομένων μερών, δήλωσε ο Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις Ντάγκλας Αλεξάντερ.

    ''Θα εξακολουθήσουμε να επιδιώκουμε μια δίκαιη, βιώσιμη και διαρκή διευθέτηση προς όφελος όλων των Κυπρίων'' σημείωσε. Πρόσθεσε ακόμη πως η βρετανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να ενθαρρύνει τις πλευρές να επιδείξουν την απαραίτητη πολιτική βούληση και ετοιμότητα για διαπραγματεύσεις και να παρουσιάσουν τις προτεραιότητες τους στα Ηνωμένα Εθνη ώστε οι διαπραγματεύσεις να αρχίσουν.

    [14] ΗΠΑ - Κογκρέσο - Μπιλιράκης - Ράις - Επιστολή

    Την απογοήτευσή τους για την επίσημη πρόσκληση της Αμερικανίδας Υπουργού Εξωτερικών Κοντολίζας Ράις, που απηύθυνε πριν από ένα μήνα στον Τουρκοκύπριο, ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ εκφράζουν 63 μέλη του Κογκρέσου με επικεφαλής το Συμπρόεδρο της επιτροπής του Κογκρέσου για ελληνικά θέματα Μάικ Μπιλιράκη (Congressional Hellenic Caucus).

    Στην επιστολή, ημερομηνίας 16 Δεκεμβρίου προς την κ. Ράις, αναφέρεται ότι απηύθυνε επίσημη πρόσκληση στον κ. Ταλάτ, τον ηγέτη του ψευδοκράτους, μιας ''κυβέρνησης'' την οποία οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν.

    Την καλούν επίσης να προσδιορίσει τη στάση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής όσον αφορά την Κύπρο.

    Στην επιστολή, σημειώνεται ότι παρόλο που και άλλοι Αμερικανοί Υπουργοί Εξωτερικών όπως οι Μπέϊκερ και Πάουελ είχαν συναντήσεις με αρχηγούς τ/κ πολιτικών κομμάτων στο παρελθόν, εντούτοις δεν είχαν απευθύνει επίσημες προσκλήσεις ανησυχώντας για τις συνέπειες τέτοιων προσκλήσεων σε μια οντότητα που οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν.

    [15] ΚΣ ΕΔΕΚ - Χριστουγεννιάτικο μήνυμα - Κυπριακό

    Θα πρέπει να καταστήσουμε σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι το Σχέδιο Ανάν έχει απορριφθεί από τον κυπριακό ελληνισμό και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατό να επανέλθει ούτε ως έχει, ούτε με περιθωριακές αλλαγές, τονίζει το ΚΣ ΕΔΕΚ.

    Σε μήνυμά του με την ευκαιρία των εορτών το ΚΣ ΕΔΕΚ αναφέρει πως προσβλέπει σε μια νέα πρωτοβουλία επίλυσης του Κυπριακού χωρίς επιδιαιτησίες, ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και δημοψήφισμα χωρίς προηγούμενη συμφωνία προσθέτοντας ότι «μια τέτοια όμως πρωτοβουλία προϋποθέτει επαρκή προετοιμασία, σαφές πλαίσιο και διασφάλιση σοβαρών πιθανοτήτων επιτυχίας».

    [16] ΕΕ - Γρίπη πτηνών - Επίτροπος Κυπριανού

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διοργανώσει, από κοινού με την κυβέρνηση της Κίνας και την Παγκόσμια Τράπεζα, διεθνή διάσκεψη χορηγών σχετικά με τη γρίπη των πτηνών και τη γρίπη του ανθρώπου.

    Στη διάσκεψη έχουν κληθεί να συμμετάσχουν περισσότερες από 90 χώρες καθώς και 25 οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένων της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ), του Διεθνούς Γραφείου Επιζωοτιών (ΔΓΕ) και του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO). Οι Επίτροποι Μπενίτα Φερέρο-Βάλντνερ, Μάρκος Κυπριανού και Λουί Μισέλ καταρτίζουν από κοινού τη συνεισφορά της Επιτροπής στη διάσκεψη.

    Ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα Υγείας και Προστασίας του Καταναλωτή, κ. Κυπριανού, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη διάσκεψη και θα συμπροεδρεύσει στη συνεδρίαση των χορηγών δήλωσε σήμερα ότι η γρίπη των πτηνών αποτελεί παγκόσμια απειλή και μόνο μέσω της συνεργασίας της διεθνούς κοινότητας μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αυτό στη ρίζα του, ώστε να προστατευθούμε αποτελεσματικά.

    [17] ΔΕΑ - Ανθρωπολογικό Εργαστήρι - Τρίτο Μέλος

    Το Ανθρωπολογικό Εργαστήρι για τις ταυτοποιήσεις οστών των αγνοουμένων θα είναι έτοιμο πριν τον ερχόμενο Απρίλιο, επιτρέποντας στο πρόγραμμα γενικών εκταφών να αρχίσει τον ίδιο μήνα, αναφέρει ανακοίνωση της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ), διαβεβαιώνοντας πως οι διερευνητικές διαδικασίες θα επαναρχίσουν κατά το νέο έτος.

    Η ΔΕΑ είχε χθες την 424η συνάντηση, ολοκληρώνοντας την 90η Σύνοδο εργασίας υπό την Προεδρία του Τρίτου Μέλους a.i. Πιέρ Κουπεράν. Η επόμενη σύνοδος της ΔΕΑ θα πραγματοποιηθεί στις 5 Ιανουαρίου υπό την εκ περιτροπής Προεδρία του Ρουστέμ Τατάρ, του Τ/Κ μέλους της ΔΕΑ.

    Κάνοντας ένα απολογισμό του έτους, η ΔΕΑ αναφέρει ότι η Επιτροπή ανέλαβε τις πρώτες εκταφές υπό την εποπτεία του ανεξάρτητου, μη κερδοσκοπικού ιδρύματος Inforce και έχει ολοκληρώσει πολλές λεπτομέρειες σχετικά με το Γενικό Πρόγραμμα Εκταφών και Ταυτοποίησης των οστών των Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων αγνοουμένων.

    Η ΔΕΑ σημειώνει ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αναγνώρισε τις θετικές εξελίξεις στην υλοποίηση της συμφωνίας του Ιουλίου του 1997, αλλά εξέφρασε ανησυχία για την έλλειψη πραγματικής προόδου στο διερευνητικό έργο της Επιτροπής.

    [18] Επιτροπή Αμυνας - Νικολοδήμος - Αποχαιρετιστήρια συνεδρία

    Σε ειδική συνεδρία που συνεκλήθη προς τιμήν του, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Αθανάσιος Νικολοδήμος αποχαιρέτησε χθες τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας, ενόψει της αντικατάστασης και αποχώρησής του από την Κύπρο.

    [19] Υπουργός Οικονομικών - Διοικητής ΚΤ - Πρόεδρος ΔΗΣΥ - ΚΑ

    Ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής είπε ότι το σχέδιο αναδιάρθρωσης των Κυπριακών Αερογραμμών είναι ένα σχέδιο το οποίο κατανέμει δίκαια τα βάρη της αναπροσαρμογής στα νέα δεδομένα, προσθέτοντας πως η Κυβέρνηση έχει δείξει γενναιοδωρία στο να ενθαρρύνει την εθελοντική αποχώρηση εργαζομένων από τις Κυπριακές Αερογραμμές, η οποία δημιουργεί καλύτερες συνθήκες επιβίωσης.

    «Το συμφέρον», είπε, «όλων πρώτιστα των εργαζομένων, αλλά και πιο γενικά όλων των Κυπρίων, είναι να γίνει αποδεκτό αυτό το σχέδιο και να συγκεντρωθούμε όλοι στην επιτυχή υλοποίησή του».

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση του ιδίου και του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλου Χριστοδούλου με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκο Αναστασιάδη, ο κ. Σαρρής είπε πως «υπάρχει ένα σχέδιο το οποίο προνοεί σημαντικές μειώσεις στα λειτουργικά κόστα, τα οποία είναι το κλειδί σε συνδυασμό με την επιτυχή υλοποίηση του όλου σχεδίου, για τη βιωσιμότητα της εταιρείας».

    Ερωτηθείς για το θέμα των Κυπριακών Αερογραμμών, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως «ο διάλογος είναι η μέθοδος που λύνει προβλήματα», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «αν συνεχίσει αυτός ο διάλογος στη βάση του πραγματισμού, αν εισακουστούν και κάποιες εισηγήσεις και εγκαταλείψουμε το δογματισμό πολλά μπορεί να γίνουν».

    [20] Υπουργός Οικονομικών - Διοικητής ΚΤ - Πρόεδρος ΔΗΣΥ - ΟΝΕ

    Την πεποίθηση ότι η Κύπρος θα ενταχθεί στην Οικονομική Νομισματική Ενωση από την 1η Ιανουαρίου του 2008 με ομαλό τρόπο, εξέφρασε χθες ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, ο οποίος πρόσθεσε ότι η έγκαιρη και ομαλή υιοθέτηση του ευρώ είναι για την Κύπρο μεγάλης σημασίας, διότι υπογραμμίζει την οικονομική και την πολιτική της σταθερότητα.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση του ιδίου και του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλου Χριστοδούλου με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκο Αναστασιάδη, με θέμα την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Κύπρου, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι «η Κύπρος ετοιμάζεται με υπευθυνότητα και με προγραμματισμό».

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ δήλωσε πως το κόμμα του «στα μεγάλα εθνικά θέματα, όπως είναι μεταξύ άλλων και η οικονομία, όχι μόνο δεν επιδιώκει την αντιπαράθεση αλλά θέλει να έχει την υψίστη δυνατή συνεργασία, έτσι ώστε να επιτευχθούν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα».

    Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή οικονομική ολοκλήρωση της Κύπρου, λέγοντας πως ''έχουμε ενώπιον μας ένα έργο που πρέπει να επιτελέσουμε, έχουμε τις δυνατότητες να ανταποκριθούμε επιτυχώς αρκεί να συνειδητοποιήσουμε όλοι -είτε βρισκόμαστε στη συμπολίτευση, είτε στην αντιπολίτευση, είτε δεν έχουμε πολιτική ή κομματική τοποθέτηση- ότι η Κύπρος για να επιβιώσει θα πρέπει να ολοκληρώσει μια πορεία την οποία σωστά άρχισε και που θα πρέπει να τερματίσει''.

    [21] Χρηματιστήριο - Πτωτικές τάσεις

    Πτωτικές τάσεις επικράτησαν χθες στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, λόγω της αδυναμίας των τραπεζικών μετοχών να δώσουν νέα ώθηση στην χρηματιστηριακή αγορά. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε πτώση σε ποσοστό 1,27% και έκλεισε στις 1.686,92 μονάδες. Απώλειες της τάξης του 1,04% κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος υποχώρησε στις 107,96 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στο 1,7 εκατομμύριο λίρες με τη μετοχή της Λαϊκής Τράπεζας να συγκεντρώνει το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον.

    Πτώση της τάξης του 1,26% σημείωσε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος έκλεισε στις 571,29 μονάδες.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 23 December 2005 - 15:23:08 UTC