Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 05-12-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ζακχαίος - Επιτετραμμένος Βρετανίας στην Κύπρο - Σύζυγος Μπλερ
  • [02] Εκπρόσωπος - ''Νομοσχέδιο'' για ε/κ περιουσίες
  • [03] Βρετανία - Πρωθυπουργικό γραφείο - Σέρι Μπλερ
  • [04] Αθήνα - Συνέντευξη Τύπου - Αναπαράσταση μοιραίας πτήσης''ΉΛΙΟΣ'',
  • [05] Εκπρόσωπος - Αεροπορική τραγωδία ''Ηλιος'' - Ερευνες
  • [06] Σουδάν - Κύπρος - Κατεχόμενα
  • [07] Αυστριακή Προεδρία ΕΕ - Πλάσνικ - Τουρκία
  • [08] Υπουργός Εμπορίου - ΚΑ - Σχέδιο Αναδιάρθρωσης
  • [09] Εκπρόσωπος - Πρεσβευτής Κίνας
  • [10] Πρόεδρος Δημοκρατίας - ΧΑΚ - Γενικός Εισαγγελέας
  • [11] Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αναστασιάδης
  • [12] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
  • [13] Δήμαρχος Αμμοχώστου - ΕΕ - Κυπριακό
  • [14] Νέος Αρχηγός ΕΦ - Κύπρος - Επίσκεψη - Ενημέρωση
  • [15] Κτίριο Ευρωβουλής - Λευκωσία - Τρακατέλλης
  • [16] Χρηματιστήριο - Μικρή πτώση
  • [17] Καλαθόσφαιρα - 8η αγωνιστική - ΕΝΑΔ

  • Εκπομπή για Ομογένεια ΚΥΠΕ - 20/12/2005

    [01] Ζακχαίος - Επιτετραμμένος Βρετανίας στην Κύπρο - Σύζυγος Μπλερ

    Τη δυσφορία της κυπριακής κυβέρνησης και των εκτοπισμένων για την απόφαση της συζύγου του Βρετανού Πρωθυπουργού Σέρι Μπλέρ να αναλάβει ως δικηγόρος υπεράσπισης σφετεριστών ελληνοκυπριακής περιουσίας στα κατεχόμενα, εξέφρασε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Σώτος Ζακχαίος στον Επιτετραμμένο της Βρετανίας στην Κύπρο Robert Fenn.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Fenn ανέφερε ότι η κ. Μπλερ είναι δικηγόρος και ενεργεί υπό την επαγγελματική της ιδιότητα, προσθέτοντας ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει οποιαδήποτε ανάμειξη και δεν πρέπει να αποδίδονται πολιτικές σκοπιμότητες στην ανάληψη της υπόθεσης.

    Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών τόνισε στο συνομιλητή του ότι ενόψει του γεγονότος ότι οι πλείστοι των σφετεριστών ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, θα έπρεπε να είχε επιδειχθεί περισσότερη ευαισθησία στην ανάληψη της υπόθεσης.

    Σημείωσε ότι η ενέργεια της συζύγου του Βρετανού Πρωθυπουργού προκαλεί τα αισθήματα των εκτοπισμένων αλλά και της κυπριακής παροικίας.

    Είπε ακόμα πως προκαλούνται συνειρμοί αναφορικά με τις θέσεις της βρετανικής κυβέρνησης στα θέματα αποκατάστασης και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο, περιλαμβανομένου και του δικαιώματος περιουσίας, και πρόσθεσε ότι η ενέργεια αυτή αντιστρατεύεται τις πρόσφατες προσπάθειες των δύο κυβερνήσεων για αποκατάσταση και βελτίωση των διμερών σχέσεων.

    [02] Εκπρόσωπος - ''Νομοσχέδιο'' για ε/κ περιουσίες

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε πως όποιοι ''νόμοι'' περαστούν από το κατοχικό καθεστώς ''δεν θα είναι τίποτε άλλο παρά επανάληψη της παρανομίας της κατοχής, της καταλήστευσης ε/κ περιουσιών, πράγμα το οποίο δεν θεραπεύει την αρχική παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του δικαιώματος στην περιουσία, όπως το έχει αποφασίσει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων''.

    ''Προσπαθούν να βρουν τρόπους που να καταστρατηγούν την αρχική απόφαση του ΕΔΑΔ'', είπε ο Εκπρόσωπος, σημειώνοντας πως ''εκείνο το οποίο είναι η δική μας ασπίδα είναι το διεθνές δίκαιο, οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η παρανομία της συνεχιζόμενης κατοχής''.

    Ερωτηθείς εάν υπήρξε άλλη αντίδραση από πλευράς Βρετανίας στο θέμα της υπεράσπισης από τη σύζυγο του Βρετανού Πρωθυπουργού Σέρι Μπλερ, οικογένειας που έχει καταδικαστεί από δικαστήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας για την παράνομη κατοχή ε/κ περιουσίας, ο Εκπρόσωπος είπε πως δεν υπάρχει τίποτε πέραν των όσων έχει πει ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο στο Υπουργείο Εξωτερικών.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως θα εγείρει το θέμα στα πλαίσια του δομημένου διαλόγου Κύπρου-Βρετανίας.

    Επανέλαβε πως για την κυβέρνηση η εξέλιξη αποτελεί μια προκλητική ενέργεια έναντι των συναισθημάτων των Ε/Κ εκτοπισμένων, σημειώνοντας πως ''δεν είναι θέμα καθαρά ιδιωτικό, είναι θέμα που αφορά και το κράτος, την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και ένα από τα κεντρικά στοιχεία της προσπάθειας για λύσης του κυπριακού προβλήματος''.

    ''Δεν είναι δυνατόν η Βρετανία, η οποία είναι και μια από τις εγγυήτριες δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, να θεωρεί ότι οι ενέργειες της συζύγου του Πρωθυπουργού της Βρετανίας μπορούν εύκολα να διαχωριστούν από την πολιτική κατάσταση που επικρατεί εδώ'', είπε.

    [03] Βρετανία - Πρωθυπουργικό γραφείο - Σέρι Μπλερ

    Η Σέρι Μπλερ ενεργεί υπό την επαγγελματική της ιδιότητα ως νομικός και δεν μπορούμε να κάνουμε οποιοδήποτε σχόλιο, ήταν η απάντηση εκπροσώπου του Πρωθυπουργικού Γραφείου στη Βρετανία, όταν κλήθηκε από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει την ανάμειξη της συζύγου του Βρετανού Πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ στην υπεράσπιση του ζεύγους Βρετανών Οραμς που σφετερίστηκε ε/κ περιουσία στα κατεχόμενα.

    ''Είναι θέμα που αφορά το νομικό Οίκο, στον οποίον απασχολείται η κ. Μπλερ'', πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

    Ο ίδιος ο οίκος με την ονομασία Matrix απέφυγε ναπαντήσει σερωτήσεις παραπέμποντας στο δικογραφικό Οίκο [Solicitors] στην υπόθεση αυτή, που είναι ο τουρκοκυπριακός Vahib and Co.

    [04] Αθήνα - Συνέντευξη Τύπου - Αναπαράσταση μοιραίας πτήσης''ΉΛΙΟΣ'',

    Ο επικεφαλής της ομάδας διερεύνησης του αεροπορικού δυστυχήματος της «Ηλίος» Σεραφείμ Καμούτσης δήλωσε πως διαπιστώθηκε ότι η αποσυμπίεση στο αεροσκάφος, που κατέπεσε στις 14 Αυγούστου, ήταν μερική.

    Ο κ. Καμούτσης μιλούσε σε συνέντευξη Τύπου, στην Αθήνα, κατά την οποία ο Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων Ακριβός Τσολάκης χαρακτήρισε πολύ σημαντικά τα αποτελέσματα της αναπαράστασης της μοιραίας πτήσης του Μπόινγκ 737-300 της αεροπορικής εταιρείας ''ΉΛΙΟΣ''.

    Ο κ. Τσολάκης είπε πως «είναι πάρα πολύ σημαντικά τα αποτελέσματα της αναπαράστασης και πάνω απ΄ όλα το γεγονός ότι λειτούργησαν όλα άψογα, ήταν κάτι το οποίο μας ενθαρρύνει πάρα πολύ».

    «Αρχικά είχαμε ενδείξεις τις οποίες έπρεπε να μετατρέψουμε σε αποδείξεις. Ορισμένες ενδείξεις τις μετατρέψαμε σε αποδείξεις, δεν θα μπορέσω όμως να τις αποκαλύψω διότι είναι υλικό που ανήκει στην εισαγγελική προανάκριση», είπε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και πρόσθεσε ότι «η πτήση δεν ήταν μόνο μια πτήση για να εξαγάγουμε ορισμένες απαντήσεις σε ερωτήσεις και απορίες που είχαμε αλλά κάλυψε και το εισαγγελικό κομμάτι».

    «Ο εισαγγελέας παρακολούθησε λεπτομερώς όλες τις ενέργειες τις οποίες κάναμε στον αέρα για να καταλάβει όσο γινόταν πιο καλά το τι διεξάγεται στον αέρα σήμερα», είπε ο κ. Τσολάκης και εξέφρασε την βεβαιότητα του ότι ο εισαγγελέας «από τα σχόλια που έκανε στο τέλος ήταν απόλυτα ικανοποιημένος».

    Ο κ. Καμούτσης υπογράμμισε πως «το σημαντικότερο στοιχείο ήταν η ανωμαλία στο σύστημα συμπιέσεως και επίσης η παρουσία του Ανδρέα Προδρόμου στο θάλαμο διακυβερνήσεως του αεροπλάνου της Ήλιος»

    «Κυρίως θέλαμε να διαπιστώσουμε εάν η απώλεια της συμπιέσεως ήταν πλήρης ή μερική. Ήταν μερική» είπε ο κ. Καμούτσης και πρόσθεσε απαντώντας σε ερώτηση ότι «ο συναγερμός ηχεί στα 10 χιλιάδες πόδια, οι δε μάσκες των επιβατών πέφτουν στα 14 χιλιάδες πόδια».

    Στα 10.000 πόδια, σύμφωνα με τον Καμούτση ήχησε ο συναγερμός στο μοιραίο αεροσκάφος γιατί παρατηρήθηκε μερική αποσυμπίεση. Στα 14.000 πόδια έπεσαν οι μάσκες οξυγόνου, αλλά για άγνωστους λόγους ο κυβερνήτης συνέχισε την ανοδική πορεία του αεροσκάφους.

    Στα 34.000 πόδια και ενώ το αεροσκάφος βρισκόταν επάνω από την Κέα άρχισε η καθοδική πορεία πάντα με τον αυτόματο πιλότο. Σύμφωνα με τα μέλη της Επιτροπής, ο Ανδρέας Προδρόμου πήρε μια φορητή φιάλη οξυγόνου από την καμπίνα, άνοιξε την πόρτα του ''κόκπιτ'' αποσυνέδεσε τον αυτόματο πιλότο και είχε για πάνω από 10 λεπτά τον έλεγχο του αεροσκάφους μέχρι που αυτό κατέπεσε στο Γραμματικό, λόγω έλλειψης καυσίμων.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της χθεσινής αναπαράστασης, στο μοιραίο αεροσκάφος της εταιρείας ''Ήλιος'' είχε επέλθει μερική συμπίεση στην καμπίνα και όχι ολική, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι κυβερνήτες είχαν στη διάθεση τους και το χρόνο και τη δυνατότητα, υπό φυσιολογικές συνθήκες να έχουν τον έλεγχο του αεροσκάφους, για αυτό και διερευνάται για ποιο λόγο δεν το έπραξαν.

    Επίσης διαπιστώθηκε ότι ο φροντιστής Ανδρέας Προδρόμου επιχείρησε να πάρει τον έλεγχο του αεροσκάφους 10 λεπτά πριν την πτώση, καθώς και ότι χρησιμοποίησε φορητές φιάλες οξυγόνου.

    Όπως είπε ο κ. Καμούτσης «ο Προδρόμου μπήκε στο κόκπιτ στα 34 χιλιάδες πόδια, όταν το αεροπλάνο είχε φτάσει στο ύψος πτήσεως πάνω από την Κέα».

    Ο κ. Τσολάκης είπε πως «ο Προδρόμου πετούσε το αεροπλάνο, όσο μπορούσε manually» και κάποια στιγμή που υπήρξε απεμπλοκή του αυτόματου πιλότου.

    Ακόμη διαπιστώθηκε ότι οξυγόνο είχαν και οι δύο κυβερνήτες, φαίνεται όμως ότι δεν είχαν τη δυνατότητα να το χρησιμοποιήσουν.

    Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της Επιτροπής μέχρι τέλος Ιανουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία συλλογής των στοιχείων και στη συνέχεια θα συνταχθεί ένα προσχέδιο πορίσματος το οποίο θα σταλεί στην Κύπρο, στις αρμόδιες ελληνικές αρχές και στην κατασκευάστρια εταιρία. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει το πόρισμα.

    Σύμφωνα με τον κ. Τσολάκη, το προκαταρκτικό πόρισμα για τα αίτια της πτώσης του αεροσκάφους, θα είναι έτοιμο τέλη Φεβρουαρίου αρχές Μαρτίου.

    «Το προκαταρκτικό πόρισμα θα προωθηθεί στις αρμόδιες αρχές, οι οποίες έχουν 60 ημέρες να μας απαντήσουν. Αν τα πράγματα πάνε καλά και εξαντλήσουν όλοι αυτοί που θα πάρουν το σχέδιο τις 60 μέρες που δίνει ο νόμος, μιλάμε τότε για τέλη Μαΐου με Ιούνιο», ανέφερε ο κ. Τσολάκης.

    Ο κ. Τσολάκης σημείωσε πως είναι η πρώτη αναπαράσταση αυτής της κατηγορίας που έχει γίνει ποτέ στον κόσμο και επικεντρώνει το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας.

    Ερωτηθείς εάν πρέπει ''να ανησυχούν κάποιοι κύκλοι'' είπε ότι σε μια τέτοια περίπτωση πολλοί κύκλοι ανησυχούν. Δεν μπορώ να σας πώ τίποτα περισσότερο, πρόσθεσε.

    Η πτήση, με αεροσκάφος Μπόινγκ 737-300 της Ολυμπιακής, ίδιου τύπου με αυτό της ''Ήλιος'' και με τον κωδικό αριθμό ΟΑ 121, στη μνήμη των 121 θυμάτων, απογειώθηκε στις 11.07 το πρωί από το Αεροδρόμιο Λάρνακας με την ίδια διαδικασία, όπως και εκείνη που ακολουθήθηκε με το αεροπλάνο της ''ΗΛΙΟΣ''.

    Κυβερνήτης ήταν ο κ. Ζαφειράκης και συγκυβερνήτης ο κ. Γρανίτσας. Στο αεροπλάνο επέβαιναν επίσης ένας γιατρός και ο αρμόδιος εισαγγελέας που χειρίζεται την υπόθεση.

    Στις 11.37 το αεροσκάφος, που πετούσε στα 34 χιλιάδες πόδια, εισήλθε στον ελληνικό εναέριο χώρο, ενώ φτάνοντας πάνω από το Γραμματικό κατέβηκε στα 5 χιλιάδες πόδια.

    Το αεροσκάφος προσέγγισε ένα μαχητικό F-16, της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, εξοπλισμένο με σύστημα βιντεοσκόπησης, προκειμένου το υλικό να αναλυθεί μετά την πτήση από τα μέλη της Επιτροπής.

    Κυβερνήτης του ήταν ο σμηναγός Παναγιώτης Σταθόπουλος, ο οποίος ήταν επικεφαλής του σχηματισμού των δύο αεροσκαφών τη μοιραία εκείνη ημέρα της πτώσης του αεροπλάνου της ''Ηλιος''.

    Στις 13.32 το αεροσκάφος προσγειώθηκε στο Διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος».

    [05] Εκπρόσωπος - Αεροπορική τραγωδία ''Ηλιος'' - Ερευνες

    Τη δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και της κυβέρνησης για διορισμό ερευνητικής επιτροπής, αναφορικά με το αεροπορικό δυστύχημα του αεροσκάφους της εταιρείας ''Ηλιος'', μόλις δοθούν οι κατευθύνσεις προς τις οποίες πρέπει να στραφεί η έρευνα από τη διερευνητική επιτροπή του ατυχήματος, επαναβεβαίωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης με αφορμή την χθεσινή αναπαράσταση της μοιραίας πτήσης.

    Στη δήλωση του για το θέμα, ο Εκπρόσωπος σημείωσε πως δεν θα αναμένεται η έκδοση του τελικού πορίσματος προκειμένου να προχωρήσει η κυβέρνηση. Απαντώντας σε ερώτηση, ανέφερε ότι ο διορισμός της επιτροπής ίσως να γίνει και εντός της εβδομάδας.

    [06] Σουδάν - Κύπρος - Κατεχόμενα

    Το Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας του Σουδάν, με ρηματική διακοίνωσή του, ημερομηνίας 12 Δεκεμβρίου, προς το κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών, επανέλαβε την επίσημη πολιτική της κυβέρνησης της χώρας για σεβασμό της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    ''Η Κυβέρνηση του Σουδάν σέβεται την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα, υποστηρίζει την επανένωση της Κύπρου και τάσσεται κατά ενεργειών, οι οποίες δεν συνάδουν με τα Ψηφίσματα 541(1983) και 550(1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών'', αναφέρει το σουδανικό ΥΠΕΞ, σύμφωνα με ανακοίνωση του κυπριακού Υπουργείου Εξωτερικών.

    [07] Αυστριακή Προεδρία ΕΕ - Πλάσνικ - Τουρκία

    Η Αυστριακή Προεδρία της ΕΕ θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η ΕΕ έναντι της Τουρκίας, δήλωσε στις Βρυξέλλες η Αυστριακή Υπουργός Εξωτερικών, Ούρσουλα Πλάνσικ, η οποία θεωρεί ότι είναι πολύ νωρίς να κρίνει αν θα ανοίξουν και ποιά διαπραγματευτικά κεφάλαια μέσα στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους.

    Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που παραχώρησε ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας από τη χώρα της (1η Ιανουαρίου), η κ. Πλάσνικ υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να υπάρχει η παραμικρή υποψία αναφορικά με τις προθέσεις της Αυστριακής Προεδρίας, η οποία θα επιδείξει σοβαρότητα και ειλικρινές πνεύμα έναντι της Τουρκίας.

    [08] Υπουργός Εμπορίου - ΚΑ - Σχέδιο Αναδιάρθρωσης

    Η κυβέρνηση θα παραδώσει σήμερα στις συντεχνίες των εργαζομένων των Κυπριακών Αερογραμμών το τελικό Σχέδιο Αναδιάρθρωσης του εθνικού αερομεταφορέα, δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος πρόσθεσε πως το σχέδιο αυτό θα είναι αδιαπραγμάτευτο.

    Σε δηλώσεις του στο περιθώριο επαφών της αρμόδιας Υπουργικής Επιτροπής με τις συντεχνίες των Κυπριακών Αερογραμμών, ο κ. Λιλλήκας είπε πως έχει διαπιστωθεί ότι «υπάρχει ακόμα σημαντική απόσταση, ώστε να φτάσουμε στις απαιτούμενες εξοικονομήσεις που προβλέπει το Σχέδιο Αναδιάρθρωσης και οι οποίες έχουν υποβληθεί και στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

    Όπως ανέφερε ο Υπουργός Εμπορίου «η προσπάθεια που γίνεται σήμερα είναι να μπορέσουμε να καλύψουμε αυτές τις εξοικονομήσεις που μας χωρίζουν από τις απαιτήσεις του σχεδίου και αύριο το πρωί σε κοινή σύσκεψη όλων των συντεχνιών να δοθεί το τελικό σχέδιο, το οποίο θα είναι αδιαπραγμάτευτο».

    Εξέφρασε την ελπίδα να «υπάρξει κατανόηση από όλες τις ομάδες και τις κατηγορίες των εργαζομένων στις Κυπριακές Αερογραμμές και να γίνουν οι αναγκαίες υποχωρήσεις, για να καταλήξουμε αν είναι δυνατόν αύριο σε ένα συναινετικό σχέδιο».

    [09] Εκπρόσωπος - Πρεσβευτής Κίνας

    Η Κίνα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο Κυπριακό και θα εξακολουθήσει να συμβάλλει ενεργά στην ειρηνική επίλυση του προβλήματος, στη βάση των αρχών και των σχετικών ψηφισμάτων του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ο Πρεσβευτής της χώρας στην Κύπρο Yali Zhao.

    Σε συνάντηση που είχε με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Κύπρο Χρυσοστομίδη, ο Κινέζος Πρεσβευτής επανέλαβε την εκτίμησή του για το θετικό απολογισμό που παρατηρείται στη διαμόρφωση και εξέλιξη των παραδοσιακών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών σε όλους τους τομείς.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Χρυσοστομίδης ενημερώνοντας τον Κινέζο Πρέσβη επανέλαβε, μεταξύ άλλων, την ετοιμότητα της πλευράς μας να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις, υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, για την εξεύρεση λύσης που να στηρίζεται στις αποφάσεις και στα ψηφίσματα του Διεθνούς Οργανισμού, στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου, καθώς επίσης και στις αρχές του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου, και ασφαλώς, παρατήρησε, χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία.

    Ενέργειες όπως η κατ εξακολούθηση παράνομη εκμετάλλευση των ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, αλλά και τα εμπόδια και η όλη τροπή που προσδίδει το κατοχικό καθεστώς στο θέμα της διάνοιξης της οδού Λήδρας, είναι παράγοντες που αποκαλύπτουν τις τουρκικές μεθοδεύσεις και χωριστικές τάσεις, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    [10] Πρόεδρος Δημοκρατίας - ΧΑΚ - Γενικός Εισαγγελέας

    Ενας πολύ μεγάλος αριθμός υποθέσεων σε σχέση με αδικήματα που διαπράχθηκαν μεταξύ του 1999 και του 2001 στο Χρηματιστήριο έχουν ήδη εκδικαστεί με πολλές καταδικαστικές αποφάσεις, ενώ άλλες σοβαρές υποθέσεις που ήδη εκκρεμούν ενώπιον των δικαστηρίων αναμένεται να εκδικαστούν, δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Πέτρος Κληρίδης.

    Πρόσθεσε ότι ένας πολύ μικρός αριθμός υποθέσεων, τρεις συγκεκριμένα, ολοκληρώνονται εντός των ολίγων επόμενων εβδομάδων.

    Ο κ. Κληρίδης μιλούσε στους δημοσιογράφους ύστερα από σύσκεψη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής και ο Αρχηγός της Αστυνομίας Τάσος Παναγιώτου.

    ''Εχουμε ενημερώσει, μαζί με τον Υπουργό Οικονομικών και τον Αρχηγό της Αστυνομίας, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναφορικά με την πορεία των ανακρίσεων σε σχέση με αδικήματα που διαπράχθηκαν μεταξύ του 1999 και του 2001 που αφορούν το ό,τι είναι σήμερα σαν το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου'', σημείωσε.

    Πρόσθεσε πως ''έχουμε ενημερώσει τον Πρόεδρο ότι βρισκόμαστε στο τέλος των ερευνών, τον ενημερώσαμε για το πόσες υποθέσεις έχουν καταχωρηθεί, το ότι απομένει πλέον για διερεύνηση ένας πολύ μικρός αριθμός, τρεις συγκεκριμένα, που αναμένεται να συμπληρωθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε αυτό το θέμα του καταλογισμού ποινικών ευθυνών να τελειώσει''.

    Διευκρίνισε όμως ότι ''με το τέλος των ποινικών ανακρίσεων δεν σημαίνει ότι έχει τελειώσει και το όλο θέμα''.

    Υπενθύμισε ότι ήδη έχει ψηφιστεί και ειδικός νόμος με τον οποίο οι διάφοροι επενδυτές που έχουν χάσει χρήματα στο Χρηματιστήριο θα μπορούν με νομική αρωγή να καταχωρήσουν αστικές αγωγές για διεκδίκηση ποσών που έχουν χάσει.

    Ακόμη και εκείνοι, πρόσθεσε, που έχουν χάσει ποσά αλλά δεν μπορούν να πάρουν νομική αρωγή γιατί μπαίνουν ορισμένοι περιορισμοί στον νόμο, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει και δεν μπορούν να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους και με αστικές αγωγές.

    Ανέφερε ότι το θέμα των ποινικών ευθυνών είναι εντελώς ξεχωριστό από το θέμα των όποιων διεκδικήσεων μπορεί να έχουν οι επενδυτές για χρήματα που έχουν χάσει και προς αυτή την κατεύθυνση μπορεί να στρέφονται, όπως έχουν στραφεί αρκετοί μέχρι τώρα και πέτυχαν να πάρουν με δικαστικές αποφάσεις τα χρήματα τους.

    Επομένως, εξήγησε, το τέλος των ποινικών υποθέσεων δεν σημαίνει και το τέλος της όλης διαδικασίας για επιστροφή χρημάτων ή θεραπεία εκείνων που υπέστησαν τις ζημιές από το θέμα του Χρηματιστηρίου εκείνη τη συγκεκριμένη περίοδο.

    [11] Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αναστασιάδης

    Δεν είναι δυνατόν να κατηγορεί κάποιος τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι επιθυμεί να παραμείνει στην εξουσία ενός κομματιού της Κύπρου, η οποία έχει ως σύνορά της στην οδό Λήδρας και την Πράσινη Γραμμή, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ''μέγιστη ύβρη''.

    Ο Εκπρόσωπος είχε ρωτηθεί γιατί ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος χαρακτήρισε τις σχετικές δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη ως ύβρεις.

    [12] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

    Η Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων Γούλα Φράγκου επέδωσε χθες την ετήσια έκθεση του γραφείου της για το 2004 στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντησή της με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, η κ. Φράγκου είπε πως η έκθεση αναφέρεται στις κύριες δραστηριότητες του γραφείου της, στις νέες αρμοδιότητες που έχουν δοθεί στην Επίτροπο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων κατά το 2004 και στις δραστηριότητες του γραφείου της έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Αναφερόμενη στον περί ρυθμίσεως ηλεκτρονικών επικοινωνιών νόμο, η κ. Φράγκου είπε πως το 2004 σε αυτό το νόμο περιλήφθηκε ένα νέο μέρος, που αφορά όπως ανέφερε, την προστασία των προσωπικών δεδομένων στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες.

    Όπως ανέφερε η Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, «σε ορισμένα ζητήματα και σε ό,τι αφορά την κατάρτιση των τηλεφωνικών καταλόγων, την έκδοση λογαριασμών και τις ανεπιθύμητες κλήσεις έχουν δοθεί αρμοδιότητες στην Επίτροπο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων».

    Σε ό,τι αφορά τις ανεπιθύμητες επικοινωνίες, η κ. Φράγκου είπε ότι απαγορεύεται να στέλλονται μηνύματα στο κινητό, στο φαξ ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο για διαφημίσεις, αν δεν ζητείται πρώτα από τον πολίτη και δοθεί η γραπτή του συγκατάθεση.

    Ερωτηθείσα για τον πρόσφατο νόμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί προσωπικών δεδομένων, η κ. Φράγκου δήλωσε ότι «αφού ο νόμος έχει ψηφιστεί από το Ευρωκοινοβούλιο και έχει γίνει αποδεκτός από τα κράτη μέλη, είμαστε υποχρεωμένοι να τον εφαρμόσουμε».

    Πολλές καταγγελίες, ανέφερε περαιτέρω η Επίτροπος, συνήθως αφορούν το γεγονός ότι κάποιες κυβερνητικές Υπηρεσίες και άλλοι ιδιωτικοί οργανισμοί συλλέγουν υπερβολικά δεδομένα.

    [13] Δήμαρχος Αμμοχώστου - ΕΕ - Κυπριακό

    Οι νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, μετά την αναγνώριση από την ευρωπαϊκή οικογένεια πως η σαφής επιθυμία της Τουρκίας να ενταχθεί στην ΕΕ δεν μπορεί παρά να την δεσμεύει και σε μιαν ανάλογη συμπεριφορά σε σχέση με όλα τα κράτη μέλη της, όπως και η αναγνώριση από μέρους των Ηνωμένων Εθνών της ανάγκης για αλλαγές στα σχέδια και τις προτάσεις τους για το Κυπριακό, έτσι που να ικανοποιηθεί και το δικαιολογημένο αίσθημα αδικίας των Ε/Κ, φέρνουν την πιθανότητα επανέναρξης του διαλόγου για εξεύρεση της πολυπόθητης λύσης λίγο πιο κοντά, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Αμμοχώστου Γιαννάκη Σκορδή.

    Σε ανακοίνωση του με αφορμή τη γιορτή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ο Δήμαρχος Αμμοχώστου σημειώνει ότι ''εμείς δεν σταματούμε τον αγώνα, συνεχίζουμε να ζητούμε το δίκαιο της Κύπρου, σχεδιάζουμε την αύριο ημέρα της επιστροφής, αλλά και παράγουμε ποικιλόμορφο έργο, προσθέτοντας το δικό μας λιθαράκι στην κοινή προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας και του συνόλου του λαού για εξεύρεση το συντομότερο δυνατό λύσης, που να φέρνει την επανένωση και την ειρήνη, για την ώρα που θα μπορέσουμε όλοι μαζί, Ε/Κ, Τ/Κ, Αρμένιοι, Μαρωνίτες, Λατίνοι, ή και οποιοιδήποτε άλλοι νόμιμα κατοικούν εδώ, να σμίξουμε τις δυνάμεις, αναγεννώντας ξανά την Κύπρο μας και ξαναζωντανεύοντας τη μεγάλη μας αγάπη που λέγεται Αμμόχωστος''.

    [14] Νέος Αρχηγός ΕΦ - Κύπρος - Επίσκεψη - Ενημέρωση

    Εφτασε χθες στην Κύπρο ο διορισθείς στη θέση του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Μπισμπίκας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την παραμονή του στην Κύπρο, ο κ. Μπισμπίκας, ο οποίος διαδέχεται τον Αντιστράτηγο Αθανάσιο Νικολοδήμο, θα έχει μιαν πρώτη ενημέρωση από την ηγεσία του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς.

    [15] Κτίριο Ευρωβουλής - Λευκωσία - Τρακατέλλης

    Η αγορά του κτιρίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Λευκωσία, κοντά στην Πράσινη Γραμμή, δείχνει τη βούληση του σώματος για λύση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου, αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωσή του ο Αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου Αντώνης Τρακατέλλης.

    Οπως επισημαίνει ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, το κτίριο που αγόρασε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το κυπριακό ''Σπίτι της Ευρώπης'' βρίσκεται κοντά στην Πράσινη Γραμμή. Ο συμβολισμός της επιλογής τοποθεσίας ενισχύεται και από το γεγονός ότι εκ παραλλήλου θα χρηματοδοτηθεί και η λειτουργία ενός κέντρου πληροφόρησης στο αντίστοιχο κέντρο του Δήμου Λευκωσίας, που βρίσκεται στο σημείο ελέγχου επί της οδού Λήδρας.

    [16] Χρηματιστήριο - Μικρή πτώση

    Μικρές ζημιές κατέγραψε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, παρά τα κέρδη που σημείωσε στο τελευταίο μισάωρο της συνάντησης. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε μικρές απώλειες σε ποσοστό 0,10% και έκλεισε στις 1.635,64 μονάδες. Αντίθετα, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε αμελητέα κέρδη σε ποσοστό 0,03% και έκλεισε στις 104,7%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στο 1,1 εκατομμύριο λίρες.

    Αμελητέα πτώση σημείωσε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος έκλεισε στις 553,92 μονάδες.

    [17] Καλαθόσφαιρα - 8η αγωνιστική - ΕΝΑΔ

    Η ΕΝΑΔ νίκησε χθες βράδυ στο Κοινοτικό του Αγίου Δομετίου τον Κεραυνό με 62-58, σε αγώνα για την 8η αγωνιστική του παγκύπριου πρωταθλήματος καλαθόσφαιρας ανδρών.

    Με τη νίκη της η ΕΝΑΔ συγκατοικεί στην πρώτη θέση της βαθμολογίας μαζί με την ΑΕΛ.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 20 December 2005 - 15:23:07 UTC