Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 05-12-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Σχέδιο Ανάν - Ερυθρός Σταυρός
  • [02] Λονδίνο - Χριστόφιας - Χοροεσπερίδα παραρτήματος ΑΚΕΛ
  • [03] ''Ηλιος'' - Αναπαράσταση πτήσης
  • [04] Κίνημα Οικολόγων - Μπλερ - Υπόθεση Οραμς
  • [05] Ευρωπαϊκή Δημοκρατία - ΕΕ - Προϋπολογισμός
  • [06] Ευρωπαϊκό Κόμμα - Νεολαία - Ιδρυτικό συνέδριο
  • [07] Κατεχόμενα - Ε/κ περιουσίες - Ψευδοβουλή
  • [08] Ποδόσφαιρο - 13η αγωνιστική - Βαθμολογία
  • [09] Καλαθόσφαιρα - 8η αγωνιστική

  • Εκπομπή για Ομογένεια ΚΥΠΕ - 19/12/2005

    [01] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Σχέδιο Ανάν - Ερυθρός Σταυρός

    Η αποδοχή του σχεδίου Ανάν από την τουρκική πλευρά δεν αποτελεί επίτευγμα, καθώς της έδινε τα πάντα, επεσήμανε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, σχολιάζοντας δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος υποστήριξε πως η τουρκική πλευρά έκανε συμβιβασμούς στο Κυπριακό ενώ η ε/κ πλευρά παραμένει ασυμβίβαστη.

    ''Οπως είπαμε πολλές φορές, δεν είναι ούτε επίτευγμα, ούτε θυσία να δεχθούν το σχέδιο Ανάν που τους έδινε τα πάντα'', είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Οι δηλώσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου έγιναν στο πλαίσιο του Χριστουγεννιάτικου Φιλανθρωπικού Παζαριού που διοργάνωσε ο Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός στην Πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, συνοδευόμενος από την Πρόεδρο του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού Φωτεινή Παπαδοπούλου, τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιο Γεωργιάδη, τον Δήμαρχο Λευκωσίας Μιχαλάκη Ζαμπέλα και άλλους επισήμους, επισκέφθηκε το παζαράκι και αντάλλαξε ευχές με τον κόσμο.

    Η κ. Παπαδοπούλου ευχαρίστησε τον κόσμο για την έμπρακτη συμπαράστασή του στο έργο του Ερυθρού Σταυρού και είπε ότι τα φετινά έσοδα από την εκδήλωση θα δοθούν στο Τμήμα Νέων του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού.

    Τα εγκαίνια του παζαριού τέλεσε ο Δήμαρχος Λευκωσίας, ο οποίος σε σύντομο χαιρετισμό του ευχήθηκε όπως το επόμενο παζαράκι γιορταστεί σε μιαν επανενωμένη Κύπρο.

    [02] Λονδίνο - Χριστόφιας - Χοροεσπερίδα παραρτήματος ΑΚΕΛ

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ και Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας εξέφρασε την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς να προχωρήσει σε μια δημιουργική διαδικασία κάτω από την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για την εξεύρεση συμφωνημένης λύσης μεταξύ των δυο κοινοτήτων.

    Μιλώντας στη χριστουγεννιάτικη χοροεσπερίδα του Παραρτήματος ΑΚΕΛ Βρετανίας, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι η προσπάθεια πρέπει να είναι στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, των συμφωνιών ψηλού επιπέδου, του διεθνούς και του κοινοτικού δικαίου, και οι συνομιλίες να είναι χωρίς ασφυκτικά πλαίσια και προπαντός χωρίς επιδιαιτησία.

    ''Για να γίνει αυτό, εκείνο που χρειάζεται δεν είναι, όπως λεν, να δοθούν πιο συγκεκριμένες προτάσεις. Η ε/κ πλευρά έδωσε τις πτυχές ανησυχίας και είναι πανέτοιμη να τις συζητήσει. Για να γίνει αυτό πρέπει να πιεσθούν η Τουρκία και η τ/κ ηγεσία, αντί να κάμνουν μονομερείς ενέργειες όπως αυτές της οδού Λήδρας τώρα, αντί να προκαλούν, να κατανοήσουν ότι πρέπει να αποδεχθούν να συζητήσουν και τις ανησυχίες της άλλης κοινότητας. Μόνο έτσι θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, σύντομα, γιατί ο καιρός που περνά δεν συμφέρει σε κανένα Κύπριο'', πρόσθεσε.

    Ο κ. Χριστόφιας επέκρινε τη βρετανική πολιτική, διερωτώμενος τι άλλο επιτέλους θέλει η Βρετανία από την Κύπρο και καλώντας τους παρόντες Εργατικούς βουλευτές να συμβάλουν ώστε το Λονδίνο να τηρήσει αντικειμενική στάση έναντι της Κύπρου.

    Αναφέρθηκε, επίσης, στο ότι η αντιπολίτευση στέλλει μηνύματα προς τα έξω ότι η στάση του Προέδρου και των συγκυβερνώντων δυνάμεων είναι αρνητική στο Κυπριακό.

    Στην εκδήλωση που έγινε στην αίθουσα Regency του βορείου Λονδίνου παρευρέθησαν οι Εργατικοί βουλευτές Joan Ryan, Andy Love και Rudi Vis, η ευρωβουλευτής Mary Honeyball, ο Υπατος Αρμοστής της Κύπρου Πέτρος Ευτυχίου και ο Γενικός Πρόξενος Νίκος Χριστοδουλίδης. Στη χοροεσπερίδα συμμετείχαν και Τ/Κ. Το πρόγραμμα άνοιξε με ομιλία του ο Γραμματέας του Παραρτήματος Χριστόδουλος Στυλιανού.

    [03] ''Ηλιος'' - Αναπαράσταση πτήσης

    Πραγματοποιείται σήμερα η αναπαράσταση της μοιραίας πτήσης της ''Ηλιος'', που στις 14 Αυγούστου συνετρίβη στο Γραμματικό, οδηγώντας στον θάνατο και τους 121 επιβαίνοντες στο Μπόινγκ.

    Η πτήση, η οποία θα ονομάζεται ΟΑ 121 εις μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας και θα γίνει με αεροσκάφος ιδίου τύπου των Ολυμπιακών Αερογραμμών το οποίο θα φθάσει στη Λάρνακα στις 08:45 από την Αθήνα, θα ξεκινήσει από το Αεροδρόμιο Λάρνακας στις 11:07.

    Στο αεροσκάφος θα βρίσκονται 15 άτομα, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος της ελλαδικής Επιτροπής Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων Ακριβός Τσολάκης, το μέλος της κυπριακής Επιτροπής και πρώην πιλότος Γιαννάκης Λοϊζου, ο Ελληνας Εισαγγελέας αρμόδιος για το θέμα και δύο χειριστές της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

    Κατά τη διάρκεια της πτήσης θα ακολουθηθούν όλες οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν από το μοιραίο αεροσκάφος της ''Ηλιος''. Το αεροσκάφος θα προσγειωθεί στο ''Ελευθέριος Βενιζέλος''.

    [04] Κίνημα Οικολόγων - Μπλερ - Υπόθεση Οραμς

    Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών χαρακτηρίζει ως πρόκληση για τα αισθήματα του κυπριακού λαού την ανάληψη της υπεράσπισης από τη σύζυγο του Βρετανού Πρωθυπουργού του ζεύγους Οραμς, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί από κυπριακό δικαστήριο για την παράνομη κατοχή της ιδιοκτησίας του Μελέτη Αποστολίδη στην κατεχόμενη Λάπηθο.

    Σε ανακοίνωσή του το Κίνημα θεωρεί ότι το θέμα δεν αφορά μόνο το δικαίωμα υπεράσπισης ενός κατηγορουμένου, αλλά πρόκειται για ένα μείζον πολιτικό θέμα που αφορά τα δικαιώματα των Κυπρίων προσφύγων και με σαφή και άμεσο τρόπο επηρεάζει και τη λύση του κυπριακού προβλήματος.

    Το Κίνημα καλεί την κυβέρνηση να προβεί σε όλα τα απαραίτητα διαβήματα προς τη βρετανική κυβέρνηση για να αποτραπεί η ανάμιξη της κ. Μπλερ στην υπόθεση αυτή, ''γεγονός που θα έχει ενδεχομένως πολλαπλές και περίπλοκες επιπτώσεις στις σχέσεις Κύπρου-Βρετανίας''.

    [05] Ευρωπαϊκή Δημοκρατία - ΕΕ - Προϋπολογισμός

    Η Ευρωπαϊκή Δημοκρατία εκφράζει την ικανοποίησή της για τον συμβιβασμό που επήλθε στη Σύνοδο Κορυφής των "25" της ΕΕ, όπου και καθορίστηκε το περίγραμμα προϋπολογισμού της Ενωσης για την περίοδο 2007-2013.

    Ανακοίνωση του κόμματος αναφέρει πως ''μπορεί οι λύσεις που δόθηκαν να μην είναι ακριβώς οι επιθυμητές ούτε και να διασφαλίζουν ακόμη την αναστύλωση της πορείας της Ενωσης, είναι πάντως ένα σημαντικό βήμα επιβεβαίωσης της πολιτικής βούλησης για συνέχεια στην κοινή ευρωπαϊκή πορεία''.

    Σημειώνει ακόμη ότι οι αποφάσεις της 17ης Δεκεμβρίου δημιουργούν ξανά αισιοδοξία για το μέλλον της ΕΕ, έστω και αν δεν καταπιάστηκαν με την ουσία της κρίσης που προέκυψε μετά τα αρνητικά δημοψηφίσματα.

    [06] Ευρωπαϊκό Κόμμα - Νεολαία - Ιδρυτικό συνέδριο

    Την απαίτηση της για μια λύση στο Κυπριακό η οποία να εξασφαλίζει τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, την ενότητα του κράτους και των θεσμών της κοινωνίας και της οικονομίας όλων των Κυπρίων, διεμήνυσε χθες από το βήμα του Ιδρυτικού της Συνεδρίου η Νεολαία του Ευρωπαϊκού Κόμματος (ΝΕΚ).

    Με τη συμμετοχή δεκάδων μελών του Ευρωπαϊκού Κόμματος και με τις ομιλίες από την ηγεσία του κόμματος, καθώς και τους χαιρετισμούς των εκπροσώπων των κομματικών νεολαιών της Κύπρου, πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λευκωσία το Ιδρυτικό Συνέδριο της ΝΕΚ, με την ανάδειξη της ηγεσίας και των οργάνων της και την έγκριση διακήρυξης της.

    Με τη διακήρυξη της η ΝΕΚ απαιτεί μια λύση στο Κυπριακό που να μην αποκλίνει από τις αρχές των δικαιωμάτων του ανθρώπου, να παρουσιάζει και να προωθεί την Κυπριακή Δημοκρατία ως ισότιμο μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, να προνοεί για την ύπαρξη μιας κυριαρχίας, μιας ιθαγένειας και μιας διεθνούς προσωπικότητας, να τερματίζει την παρουσία ξένων στρατευμάτων και εποίκων, να καταργεί τα επεμβατικά δικαιώματα τρίτων χωρών και να είναι συμβατή με τις αποφάσεις των ευρωπαϊκών δικαστηρίων.

    Η ΝΕΚ διαβεβαιώνει στη διακήρυξη της ότι θα εργαστεί για τον εκσυγχρονισμό της παιδείας, για μιαν προληπτική αντιναρκωτική στρατηγική, για την εξάλειψη ιδεολογικών αποκλίσεων από το δικαίωμα της ουσιαστικής εκπροσώπησης του πολίτη και για τη δημιουργία συνθηκών εργασίας που θα επιτρέπουν στον πολίτη μιαν ουσιαστική και εποικοδομητική ζωή.

    Σε δηλώσεις του στο περιθώριο του Ιδρυτικού Συνεδρίου της ΝΕΚ, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης κάλεσε και σήμερα ολόκληρη τη πολιτική ηγεσία να απομακρυνθεί από εριστικές και υβριστικές προσεγγίσεις και να επικεντρωθεί στη συζήτηση για το Κυπριακό.

    Ο Πρόεδρος της ΝΕΚ Στράτος Παναγιώτου είπε πως ''η νεολαία του κόμματος θα αγωνιστεί με σθένος από διάφορες επάλξεις για ευρωπαϊκή λύση στο Κυπριακό, καθώς και για την επίλυση άλλων προβλημάτων που μαστίζουν την κυπριακή κοινωνία''.

    [07] Κατεχόμενα - Ε/κ περιουσίες - Ψευδοβουλή

    Σήμερα θα συζητηθεί στη λεγόμενη βουλή των κατεχομένων το περί αποζημιώσεων, ανταλλαγής και επιστροφής ακίνητης περιουσίας ''νομοσχέδιο'', το οποίο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από τη λεγόμενη κοινοβουλευτική επιτροπή νομικών.

    Το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡΤΚ) και το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΚ) έχουν ανακοινώσει ότι θα υπερψηφίσουν το ''νομοσχέδιο'', και με τους 30 λεγόμενους βουλευτές που διαθέτουν τα δύο αυτά κόμματα είναι σίγουρο ότι θα ψηφιστεί.

    Οι αρχηγοί του Κόμματος Εθνικής Ενότητας και του Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας, Ντερβίς Ερογλου και Μουσταφά Ακιντζί αντίστοιχα, δήλωσαν ότι θα το καταψηφίσουν.

    [08] Ποδόσφαιρο - 13η αγωνιστική - Βαθμολογία

    Ο Απόλλωνας με την ισοπαλία 1-1 που απέσπασε από την Ανόρθωση στο Αντώνης Παπαδόπουλος κατάφερε να διατηρηθεί στην κορυφή με διαφορά τερμάτων από τον ΑΠΟΕΛ και να πάρει τον άτυπο τίτλο του πρωταθλητή χειμώνα.

    Στα χθεσινά παιγνίδια της 13ης αγωνιστικής, της τελευταίας πριν την ανάπαυλα για τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ο ΑΠΟΕΛ συνέτριψε με 7-0 το ΘΟΪ στη Λακατάμια, ενώ η Ομόνοια νίκησε δύσκολα την ΑΠΕΠ Πιτσιλιάς στο ΓΣΠ με 2-1. Στο Δασάκι, ο Εθνικός Αχνας έχασε από την Ενωση Νέων Παραλιμνίου με 1-0.

    Το Σάββατο, η Νέα Σαλαμίνα επιβλήθηκε στο Τάσσος Μάρκου στο Παραλίμνι (λόγω τιμωρίας της έδρας της ΑΕΛ) με 3-0 επί της ΑΕΛ, ενώ ο Ολυμπιακός κατέβαλε στο ΓΣΠ με 3-2 τον ΑΠΟΠ/Κινύρας. Τέλος, ο Διγενής απέσπασε σημαντική ισοπαλία 1-1 από την ΑΕΚ στο ΓΣΖ. ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

    1. Απόλλωνας 33

    2. ΑΠΟΕΛ 33

    3. Ομόνοια 31

    4. Ανόρθωση 25

    5. ΑΕΛ 22

    6. Ε.Ν.Π 22

    7. Ν. Σαλαμίνα 17

    8. Ολυμπιακός 16

    9. Διγενής 15

    10. ΑΕΚ 13

    11. Εθνικός Αχνας 12

    12. ΑΠΟΠ/Κινύρας 7

    13. ΑΠΕΠ 5

    14. ΘΟΪ 3

    [09] Καλαθόσφαιρα - 8η αγωνιστική

    Η ΑΕΛ πέτυχε χθες βράδυ στο ''Ελευθερία'' σημαντική νίκη επί του ΑΠΟΕΛ με 98-94 σε αγώνα για την 8η αγωνιστική του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας και τέθηκε επικεφαλής της βαθμολογίας.

    Στον άλλο αγώνα ο Απόλλωνας νίκησε στη Λεμεσό με 83-77 την ΕΘΑ.

    Η 8η αγωνιστική ολοκληρώνεται σήμερα με τον αγώνα ΕΝΑΔ - Κεραυνός στο κοινοτικό Αγίου Δομετίου. ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Νίκες Ηττες Βαθμοί

    1. ΑΕΛ 6 2 14

    2. Απόλλωνας 5 3 13

    3. Κεραυνός 5 2 12

    4. ΕΝΑΔ 5 2 12

    5. ΑΠΟΕΛ 4 4 12

    6. Ομόνοια 3 5 11

    7. ΑΕΚ 2 6 10

    8. ΕΘΑ 1 7 9

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 19 December 2005 - 15:23:10 UTC