Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 05-11-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ολι Ρεν - Τουρκία - Κύπρος
  • [02] Επιτροπή - Τουρκία - Ενταξιακή πορεία
  • [03] Αθήνα - ΥΠΕΞ - ΕΕ -Τουρκία -ΠΓΔΜ - Εκθεση Προόδου
  • [04] Τουρκία - Υπουργός Εξωτερικών - ΕΕ
  • [05] Αθήνα - Παπούλιας - Κοτσαριάν-Επίσημο δείπνο - Κυπριακό
  • [06] Λονδίνο - Υπουργός Εξωτερικών - Ομιλία
  • [07] Εκπρόσωπος - Τ/Κ - Χρηματοδοτικός Κανονισμός
  • [08] ΥΠΕΞ Αγίου Μαρίνου - Αφιξη στην Κύπρο
  • [09] Μαυροκορδάτος - Παγκόσμιο Κοινοβουλευτικό Φόρουμ
  • [10] Αντιπροσωπεία Ιεράς Συνόδου - Φανάρι
  • [11] Αθήνα - ΥΕΘΑ - Βουλή- Επιτροπή Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων
  • [12] ΚΑ - Διοίκηση - Συντεχνίες - Συνάντηση
  • [13] Eurocup - Νίκη της ΑΕΛ επί της Φενερμπαχτσέ
  • [14] Ποδόσφαιρο Κύπελλο - Αποτελέσματα
  • [15] Χρηματιστήριο - Πτώση

  • (K) Εκπομπή για Ομογένεια ΚΥΠΕ - 10/11/2005

    [01] Ολι Ρεν - Τουρκία - Κύπρος

    Ο Φινλανδός Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Ολι Ρεν κάλεσε χθες την Τουρκία να ανοίξει τα λιμάνια της στα ελληνοκυπριακά πλοία, και να εφαρμόσει πλήρως το πρόσθετο πρωτόκολλο της συμφωνίας της Αγκυρας. Διευκρίνισε επίσης ότι το θέμα αυτό δεν έχει καμμία σχέση με τους κανονισμούς για την ενίσχυση των Τ/Κ, που βρίσκονται σε εκκρεμότητα στο Συμβούλιο Υπουργών.

    Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που παραχώρησε αμέσως μετά την υιοθέτηση των δύο εγγράφων για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Ρεν είπε ότι το πρόσθετο πρωτόκολλο της συμφωνίας της Αγκυρας δεν συνδέεται με τις προτάσεις της Επιτροπής για την ενίσχυση της τ/κ κοινότητας.

    Σύμφωνα με τον κ. Ρεν, ''η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τήρησε την υποχρέωσή της για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία από τη στιγμή που Αγκυρα εκπλήρωσε τους όρους που της είχαν τεθεί τον περασμένο Δεκέμβριο''.

    ''Τώρα, θα πρέπει να τηρήσει και η Τουρκία το λόγο της και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε, δηλαδή να επικυρώσει και να εφαρμόσει πλήρως το πρόσθετο πρωτόκολλο της συμφωνίας Αγκυρας. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ανοίξει τους τουρκικούς λιμένες σε ελληνοκυπριακά πλοία. Αυτό δεν τίθεται προς διαπραγμάτευση, αλλά είναι η δέσμευση της Τουρκία και ελπίζουμε ότι θα τηρήσει αυτή τη δέσμευση'', είπε.

    Αναφορικά με τους κανονισμούς για την ενίσχυση της τ/κ κοινότητας, είπε ότι ''πρέπει να συνεχίσουμε τις εργασίες μας'' με στόχο την έγκρισή τους, ώστε να ανοίξει, όπως είπε, ο δρόμος για επανέναρξη των συνομιλιών για μια συνολική λύση του προβλήματος της νήσου.

    ''Συνεργαζόμαστε στενά με τη βρετανική προεδρία και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα έχουμε απτά αποτελέσματα'', κατέληξε ο Φινλανδός Επίτροπος.

    [02] Επιτροπή - Τουρκία - Ενταξιακή πορεία

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε χθες δύο έγγραφα για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, στα οποία συμπεριέλαβε όλες τις σημαντικές αποφάσεις που έχουν υιοθετηθεί τους τελευταίους μήνες σε σχέση με τις σχέσεις της Αγκυρας με την Κύπρο και το Κυπριακό.

    Η εφαρμογή της συμφωνίας τελωνειακής σύνδεσης με όλα τα κράτη μέλη εντός του 2006, η ομαλοποίηση των σχέσεων με την Κύπρο, η ανάγκη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας και η μη παρεμπόδιση της ένταξης κρατών μελών να ενταχθούν σε διεθνείς οργανισμούς είναι οι βασικοί όροι που τίθενται στην Τουρκία από την ΕΕ.

    Τα έγγραφα που υιοθέτησε η Επιτροπή είναι η ετήσια έκθεσης προόδου προς την κατεύθυνση της ένταξης, που είναι μια καταγραφή των γεγονότων που μεσολάβησαν τους τελευταίους 12 μήνες, καθώς και η αναθεωρημένη εταιρική σχέση, η οποία είναι ένα είδος «οδικού χάρτη» για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Η Κομισιόν υιοθέτησε και ένα τρίτο έγγραφο, που αφορά τη στρατηγική της διεύρυνσης, το οποίο αφορά όλες τις χώρες που είναι υποψήφιες (Τουρκία, Κροατία) ή έχουν υποβάλει αίτημα να γίνουν υποψήφιες (ΠΓΔΜ, Αλβανία, Σερβία-Μαυροβούνιο και Κόσοβο).

    Και στα τρία αυτά έγγραφα έχουν ενσωματωθεί όλες οι τελευταίες αποφάσεις σε επίπεδο ΕΕ για τις σχέσεις της Τουρκία με την Κυπριακή Δημοκρατία. Ειδικότερα, έχει συμπεριληφθεί το κείμενο της αντιδήλωσης των «25» (21 Σεπτεμβρίου) στη μονομερή δήλωση της Αγκυρας περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο έγγραφο της εταιρικής σχέσης, το οποίο περιέχει όλες τις βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες υποχρεώσεις που τίθενται στην Τουρκία.

    Ειδικότερα, ζητείται από την Τουρκία η εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου της τελωνειακής σύνδεσης και επισημαίνεται ότι η ΕΕ θα εξετάσει εντός του 2006 το κατά πόσο η Τουρκία προχώρησε στην εφαρμογή του.

    Στο κοινοτικό έγγραφο γίνεται επίσης αναφορά στην ανάγκη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία αναγνώριση χαρακτηρίζεται αναπόσπαστο στοιχείο της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας.

    Σχετικά με την παρεμπόδιση της Κύπρου να ενταχθεί σε διεθνείς οργανισμούς, στο κεφάλαιο του κοινοτικού εγγράφου που αναφέρεται στην Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας καθώς και τις εξωτερικές σχέσεις καλείται η Τουρκία να αλλάξει στάση. Ειδικότερα ζητείται από την Αγκυρα να προσαρμόσει την πολιτική της με τις θέσεις των κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένων και των δυνατοτήτων ένταξης κρατών μελών σε διεθνείς οργανισμούς.

    Για το Κυπριακό επισημαίνεται η σημασία υποστήριξης των προσπαθειών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ να επιτύχει συνολική διευθέτηση του προβλήματος στην ίδια γραμμή με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και των αρχών επί των οποίων εδράζεται η Ε.Ε και πως μια δίκαιη και βιώσιμη λύση θα συμβάλει στην ειρήνη, στη σταθερότητα και τις αρμονικές σχέσεις στην περιοχή.

    Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, για πρώτη φορά ζητείται με έμμεσο τρόπο από την Αγκυρα η άρση της απειλής πολέμου, το γνωστό casus belli. Καλείται επίσης να απόσχει από δραστηριότητες που θα δημιουργούσαν πρόβλημα στην ειρηνική επίλυση των διαφορών με την Ελλάδα. Καλείται ακόμη η Τουρκία να διασφαλίσει πλήρως τα δικαιώματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, συμπεριλαμβανομένης της επαναλειτουργίας της θεολογικής σχολής της Χάλκης, καθώς επίσης και τα δικαιώματα των Ελλήνων της Ιμβρου και της Τενέδου.

    Αναφερόμενος στα εσωτερικό της Τουρκίας, ο κ. Ρεν είπε ότι έχουν γίνει μεταρρυθμίσεις, οι οποίες, όμως, πρέπει να επιβεβαιωθούν και στην πράξη, ενώ διαπιστώνει ότι ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων έχει επιβραδυνθεί.

    Σύμφωνα με το Φιλανδό Επίτροπο υπάρχουν πράγματα τα οποία θα πρέπει να γίνουν από την Τουρκία άμεσα και δεν χωρούν καμία διαπραγμάτευση. Αυτά είναι:

    -η λήψη μέτρων που θα διασφαλίζουν μηδενική ανοχή σε βασανιστήρια και την καταπολέμηση της ατιμωρησίας εκείνων που ενέχονται σε τέτοιες πράξεις, -η λήψη μέτρων για την εξασφάλισης της ελεύθερης έκφρασης με βάση τις αρχές και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τη διασφάλιση της ελευθερίας του Τύπου και τη λήψη διορθωτικών μέτρων για την αποκατάσταση όσων τιμωρήθηκαν επειδή εξέφρασαν τη γνώμη τους, όπως ο συγγραφέας Ορχάν Παμούκ, -η έγκριση νόμου για την προστασία των θρησκευτικών μη μουσουλμανικών ιδρυμάτων και η διασφάλιση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, -η διασφάλιση των δικαιωμάτων των γυναικών και των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

    [03] Αθήνα - ΥΠΕΞ - ΕΕ -Τουρκία -ΠΓΔΜ - Εκθεση Προόδου

    Την ικανοποίησή του εκφράζει το ΥΠΕΞ της Ελλάδας, σε ό,τι αφορά τη δημοσιοποίηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των κειμένων που αφορούν αφ&#900; ενός στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, και αφ&#900; ετέρου στην επιδίωξη της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας να διεκδικήσει την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Οπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το ελληνικό ΥΠΕΞ «τα νέα αυτά ευρωπαϊκά κείμενα ανταποκρίνονται και καλύπτουν το σύνολο των προτεραιοτήτων και ζητημάτων ελληνικού και κυπριακού ενδιαφέροντος, κατά τρόπο πολύ ικανοποιητικό».

    Το ελληνικό ΥΠΕΞ επισημαίνει ακόμη ότι «όσον αφορά στην Κύπρο, μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι η αναγνώριση όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε. από την Τουρκία αποτελεί αναγκαίο συστατικό στοιχείο της ενταξιακής της προσπάθειας.

    «Επισημαίνεται επίσης ότι η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου για την Τελωνειακή Ενωση αποτελεί και υποχρέωση και κριτήριο. Η πλήρης συμμόρφωση της Τουρκίας θα αποτελέσει, μέσα στο 2006, αντικείμενο ενδελεχούς και συνεχούς παρακολούθησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση».

    Υπογραμμίζεται δε ότι «όσα αναφέρθηκαν αποτελούν μια πρώτη, γενική και σύντομη αποτίμηση των βασικών μόνον στοιχείων, που υπάρχουν στα σημερινά κείμενα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα οποία αποτελούν πλέον έναν ξεκάθαρο οδικό χάρτη υποχρεώσεων για την Τουρκία».

    [04] Τουρκία - Υπουργός Εξωτερικών - ΕΕ

    ''Οι εμπειρίες δείχνουν ότι μόνον οι προσπάθειες της Τουρκίας δεν επαρκούν για μια ουσιαστική λύση στο Κυπριακό'', υποστήριξε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος πρόσθεσε ότι για την επιτυχία του χρονοδιαγράμματος των διαπραγματεύσεων Τουρκίας -ΕΕ, η Αγκυρα είναι έτοιμη να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια αλλά ''υπάρχουν πράγματα που η Τουρκία δεν μπορεί να τα κάνει μόνη της'', είπε.

    Ο κ. Γκιουλ υποστήριξε ότι το χρονοδιάγραμμα διαπραγματεύσεων Τουρκίας -ΕΕ και το Κυπριακό είναι δυο ανεξάρτητα θέματα, εκφράζοντας την ανησυχία ότι η μη επίλυση του Κυπριακού μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο για τη συνεργασία Τουρκίας-ΕΕ που θα απαιτηθεί στο μέλλον για σημαντικότερα, επείγοντα και στρατηγικά θέματα.

    Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο Τούρκος Υπουργός κατά το καθιερωμένο γεύμα με τους Πρεσβευτές των χωρών μελών της ΕΕ στην Αγκυρα, όπου είχε την ευκαιρία να μεταφέρει την πρώτη αντίδραση της κυβέρνηση Ερντογάν για το περιεχόμενο της έκθεσης προόδου και του εγγράφου εταιρικής σχέσης που εκδόθηκαν χθες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    [05] Αθήνα - Παπούλιας - Κοτσαριάν-Επίσημο δείπνο - Κυπριακό

    Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας υπογράμμισε χθες βράδυ ότι σταθερή επιδίωξή της Ελλάδας στο Κυπριακό «αποτελεί η εξεύρεση μιας συμφωνημένης, δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του προβλήματος, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ».

    Ο Πρόεδρος Παπούλιας προέβη στη δήλωση κατά την προσφώνησή του, στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του Προέδρου της Αρμενίας Ρομπέρ Κοτσαριάν όπου ανέπτυξε τις ελληνικές θέσεις στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής.

    [06] Λονδίνο - Υπουργός Εξωτερικών - Ομιλία

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα διαμορφωθεί ένα πλαίσιο διαπραγματεύσεων με βάση το σχέδιο Ανάν, τις προτάσεις που η ε/κ πλευρά έδωσε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και τις αξίες και αρχές της ΕΕ, χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία.

    ''Είμαστε σε επαφή με τον ΟΗΕ και ελπίζω ότι ο Γενικός Γραμματέας θα ανταποκριθεί'', είπε ο κ. Ιακώβου, μιλώντας χθες το βράδυ στο καθιερωμένο ετήσιο δείπνο προς τιμή της κυπριακής ανεξαρτησίας που διοργάνωσε η Ελληνική Κυπριακή Αδελφότητα και στο οποίο παρακάθισαν 45 περίπου βουλευτές, ευρωβουλευτές και μέλη της Βουλής των Λόρδων και από τα τρία πολιτικά κόμματα της Βρετανίας.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών επέκρινε τη βρετανική στάση στην άσκηση της προεδρίας στην ΕΕ σαν ευνοϊκή προς την Αγκυρα μέχρι σημείου που να δίδεται η εντύπωση ότι η Τουρκία ήταν ήδη το 26ο μέλος της Ενωσης.

    Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα ότι μελλοντικά η βρετανική στάση θα είναι περισσότερο ισομερής, αλλά διετύπωσε και την άποψη ότι ίσως να είναι καλύτερα να αφήσει τα πράγματα όπως έχουν η βρετανική προεδρία μέχρις ότου αναλάβει η αυστριακή προεδρία την 1η Ιανουαρίου.

    [07] Εκπρόσωπος - Τ/Κ - Χρηματοδοτικός Κανονισμός

    Η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει καμμία αντίρρηση στο να δοθούν τα 259 εκ. ευρώ στην τ/κ κοινότητα υπό τους όρους που είχαν τότε γίνει αποδεκτοί από την ΕΕ, όμως δεν συμφωνεί με το συνδυασμό αυτού του κανονισμού με άλλο κανονισμό για απευθείας εμπόριο, σύμφωνα με τον Εκπρόσωπό της Κύπρο Χρυσοστομίδη.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης σχολίαζε, μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, ισχυρισμούς της τ/κ ηγεσίας ότι η κυπριακή κυβέρνηση προσπαθεί να αποτρέψει την παραχώρηση των 259 εκ. ευρώ με νέες αξιώσεις που έχουν σχέση με το θέμα μεταφοράς εμπορευμάτων και την Αμμόχωστο.

    Η θέση της κυβέρνησης όσον αφορά την πόλη και το λιμάνι της Αμμοχώστου, όπως είχαν από τότε εξηγηθεί, εξακολουθούν να παραμένουν στο τραπέζι, κατέληξε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    [08] ΥΠΕΞ Αγίου Μαρίνου - Αφιξη στην Κύπρο

    Εφθασε χθες το απόγευμα στην Κύπρο ο Υπουργός Εξωτερικών της Δημοκρατίας του Αγίου Μαρίνου Fabio Berardi για επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, ύστερα από πρόσκληση του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου.

    Κατά την άφιξή του στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κ. Berardi δεν προέβη σε δηλώσεις.

    Κατά την παραμονή του στην Κύπρο, ο κ. Berardi θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    Επίσης, θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών και θα διεξαχθούν συνομιλίες μεταξύ αντιπροσωπειών των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών και θα υπογραφεί Πρωτόκολλο Συνεργασίας.

    [09] Μαυροκορδάτος - Παγκόσμιο Κοινοβουλευτικό Φόρουμ

    Ο βουλευτής Χρίστος Μαυροκορδάτος αναχώρησε για τη Ραμπάτ για να συμμετάσχει στο Πέμπτο Παγκόσμιο Κοινοβουλευτικό Φόρουμ Habitat, οι εργασίες του οποίου θα πραγματοποιηθούν στη μαροκινή πρωτεύουσα μεταξύ 10 και 12 Νοεμβρίου 2005.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κύριο θέμα του Φόρουμ είναι η υιοθέτηση νομοθεσιών για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων, ανάλογα με τις προτεραιότητες της κάθε χώρας και λαμβάνοντας υπόψη το σχετικό πρόγραμμα Habitat του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη Νέα Χιλιετία.

    Στη συνέχεια, ο κ. Μαυροκορδάτος θα μεταβεί στο Λονδίνο για να συμμετάσχει στη Διάσκεψη των Επιτροπών Περιβάλλοντος και Γεωργίας των Εθνικών Κοινοβουλίων της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η διάσκεψη πραγματοποιείται στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της Βρετανικής Προεδρίας της Ενωσης.

    [10] Αντιπροσωπεία Ιεράς Συνόδου - Φανάρι

    Μετέβη στην Κωνσταντινούπολη μέσω Αθηνών, αντιπροσωπεία της Ιεράς Συνόδου αποτελούμενη από τον Μητροπολίτη Κιτίου Χρυσόστομο και τον Χωρεπίσκοπο Τριμυθούντος Βασίλειο προκειμένου να επιδώσει στον Οικουμενικό Πατριάρχη την επιστολή που ετοίμασε ην Δευτέρα, η Ιερά Σύνοδος.

    [11] Αθήνα - ΥΕΘΑ - Βουλή- Επιτροπή Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων

    Ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων ενημέρωσε αναλυτικά τα μέλη της για τα θέματα της προμήθειας των 30 (με προαίρεση άλλων 10) αεροσκαφών F - 16 Block 52 plus.

    Ο κ. Σπηλιωτόπουλος κατά την τοποθέτησή του τόνισε, ότι η θωράκιση της χώρας με τελευταίας τεχνολογίας αμυντικά οπλικά συστήματα είναι μία δαπανηρή και πολύπλοκη υπόθεση που αντιμετωπίζεται με μεγάλη προσοχή, συνέπεια, διαφάνεια και σεβασμό στο δημόσιο χρήμα.

    [12] ΚΑ - Διοίκηση - Συντεχνίες - Συνάντηση

    Τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους καθώς και τα στοιχεία εκείνα που κατά την άποψή τους «μπορούν να μετατρέψουν το σχέδιο το οποίο έχει υποβληθεί προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαφορετικό σε θέμα ισοβαρούς κατάστασης ή επηρεασμού των ίδιων των υπαλλήλων των ΚΑ», ανέλυσαν οι συντεχνίες των εργαζομένων των Κυπριακών Αερογραμμών (ΚΑ) στη χθεσινή συνάντηση τους με το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας και των εκπροσώπων της κυβέρνησης.

    Σε δηλώσεις ύστερα από τη συνάντηση, ο Πρόεδρος του ΔΣ της εταιρείας Λάζαρος Σαββίδης είπε ότι τα μέλη του ΔΣ της εταιρείας και οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης άκουσαν με ενδιαφέρον τις εισηγήσεις των συντεχνιών, ''μερικές από τις οποίες πράγματι παρουσιάζουν κάποια στοιχεία, που όταν αναλυθούν ελπίζω να μπορέσουν να βοηθήσουν την εταιρεία στο να εισαγάγει αυτές τις εισηγήσεις στο σχέδιο».

    «Ολα τα στοιχεία τα οποία έχουν υποβληθεί θα αναλυθούν και αφού αξιολογηθούν θα καλέσουμε τις συντεχνίες για περαιτέρω συζήτηση για τυχόν εισαγωγή τους στο σχέδιο», είπε.

    [13] Eurocup - Νίκη της ΑΕΛ επί της Φενερμπαχτσέ

    Η καλαθοσφαιρική ΑΕΛ μετά από ένα συγκλονιστικό αγώνα κέρδισε χθες βράδυ την τουρκική Φενέρμπαχτσε με 82-81, εξασφαλίζοντας ισχυρή υποψηφιότητα για πρόκριση στον επόμενο γύρο του Eurocup.

    Στην 1η αγωνιστική, η ΑΕΛ είχε νικήσει στη Λεμεσό την Καλέβ Ταλίν Εσθονίας με 67 49, ενώ στη 2η αγωνιστική είχε νικήσει στη Θεσσαλονίκη τον ΠΑΟΚ με 75 74.

    [14] Ποδόσφαιρο Κύπελλο - Αποτελέσματα

    ΑΕΛ, ΑΕΚ, Εθνικός Αχνας, ΑΠΕΠ Πιτσιλιάς, Αρης, ΘΟΪ, Α.Ε Πάφος και ΑΣΙΛ Λύσης είναι οι οκτώ ομάδες που πήραν χθες το εισιτήριο για τους ομίλους του Κυπέλλου Κύπρου στο Ποδόσφαιρο.

    Οι άλλες οκτώ ομάδες που ήδη πήραν το εισιτήριο για τους ομίλους του Κυπέλλου είναι Ομόνοια, ΑΠΟΕΛ, Ανόρθωση, Απόλλωνας, Διγενής, Νέα Σαλαμίνα, ΕΝΠ και Ολυμπιακός. Οι δεκαέξι ομάδες θα συμμετάσχουν στην κλήρωση για τους ομίλους ομίλων που θα γίνει σήμερα στις 20:30.

    Στους χθεσινούς επαναληπτικούς αγώνες στο πλαίσιο του 3ου προκριματικού γύρου, η ΑΕΛ συνέτριψε με 8-0 την Ένωση Κοκκινοτριμιθιάς (4-0), η ΑΕΚ κέρδισε με 2-0 την Αγία Νάπα (1-1), ο Εθνικός κέρδισε με 2-0 τον ΑΠΟΠ/Κινύρας (1-1), ενώ η ΑΠΕΠ εξήλθε ισόπαλη με 1-1 με την ΠΑΕΕΚ (2-6).

    Επίσης ο Αρης συνέτριψε με 7-1 την Ομόνοια Αραδίππου (0-4), το ΘΟΪ Λακατάμιας έφερε ισοπαλία με το Φρέναρος (0-5), η Πάφος κέρδισε με 3-1 τον Σπάρτακο (1-4) και ο ΑΣΙΛ εξήλθε ισόπαλος 1-1 με την ΑΕΜ Μεσόγης (3-3).

    (ΣΣ: Στην παρένθεση είναι τα αποτελέσματα των πρώτων αγώνων.)

    [15] Χρηματιστήριο - Πτώση

    Πτωτικά, ύστερα από τέσσερεις συνεχείς συναντήσεις, κινήθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, δεχόμενο πιέσεις από τους τραπεζικούς τίτλους. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατέγραψε πτώση σε ποσοστό 2,06%, κλείνοντας στις 1.632,43 μονάδες. Ζημίες σε ποσοστό 1,4% κατέγραψε και ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος έκλεισε στις 105,8 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 962.000 λίρες, με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνει το 45% του ημερήσιου τζίρου.

    Ζημιές σε ποσοστό 2,1% σημείωσε και ο FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 552,84 μονάδες.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 10 November 2005 - 15:23:09 UTC