Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 05-11-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αθήνα - Καραμανλής - Χριστόφιας - Κυπριακό
  • [02] Επιτροπή - Τουρκία - Ιακώβου
  • [03] Ιερά Σύνοδος - Διευρυμένη Σύνοδος - Αρχιεπισκοπικός θρόνος
  • [04] Ανώτατο Δικαστήριο - Απόφαση - Εκδοση Ε/Κ στη Βρετανία
  • [05] Γενικός Εισαγγελέας - Ανώτατο Δικαστήριο - Ερωτοκρίτου
  • [06] Συμβούλιο Υπουργών - Ιδιοι πόροι - Ιακώβου
  • [07] Εκπρόσωπος - Σημίτης Βιβλίο Κύπρος
  • [08] Αθήνα-Χριστόφιας- Μεϊμαράκης -Συνάντηση
  • [09] Αθήνα-Χριστόφιας-Παπανδρέου-Συνάντηση
  • [10] Αθήνα - Χριστόφιας - Αλαβάνος - Συνάντηση
  • [11] Εκπρόσωπος - Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης - Κύπρος
  • [12] ΥΠΕΞ Αγίου Μαρίνου - Κύπρος - Επίσκεψη
  • [13] ΕΣΚ - Παγκόσμιο Βραβείο Ελευθεροτυπίας - Σεφγκιούλ Ουλουτάκ
  • [14] Υπουργείο Οικονομικών - Στρατηγική Λισαβόνας - Εθνικό Πρόγραμμα
  • [15] Ποδόσφαιρο - 9η αγωνιστική - Αποτέλεσμα
  • [16] Χρηματιστήριο - Κέρδη

  • Εκπομπή για Ομογένεια 08/11/2005

    [01] Αθήνα - Καραμανλής - Χριστόφιας - Κυπριακό

    Το Κυπριακό και οι προσπάθειες αναζωογόνησης του διαλόγου για επίλυσή του, σε συνάρτηση και με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ήταν στο επίκεντρο συνάντησης του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Χριστόφιας τη χαρακτήρισε εγκάρδια και καρποφόρα, προσθέτοντας πως είναι γνωστό το ενδιαφέρον του Ελληνα Πρωθυπουργού για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Ανέφερε πως «είναι και ο ίδιος (ο κ. Καραμανλής) βέβαια συμμέτοχος των εξελίξεων, αλλά άκουσε και από πρώτο χέρι τη δική μας άποψη σε σχέση με τις εξελίξεις».

    «Εξελίξεις που αναφέρονται και στην πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ και τις δυνατότητες αξιοποίησης αυτής της πορείας, αλλά και που αναφέρονται στις όποιες προσπάθειες να αναζωογονηθεί τελικά ο διάλογος», είπε ο κ. Χριστόφιας, εκφράζοντας την ελπίδα αυτός «να καταλήξει σε λύση του Κυπριακού, με τις αναγκαίες αλλαγές στο σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ».

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ακόμη ότι κατά τη συνάντηση του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό συνεκτιμήθηκε «όλη η κοινή προσπάθεια που έγινε, και των κυβερνήσεων, και των κομμάτων, και των κοινοβουλίων, μετά τα δημοψηφίσματα, για να αποσυμπιέσουμε την κατάσταση και να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις, για να γίνονται αποδεκτές, από τη μια η θέληση του κυπριακού λαού και από την άλλη οι απαιτήσεις μας σε ότι αφορά στην ανάγκη τελικά να γίνουν αλλαγές στο σχέδιο Ανάν».

    [02] Επιτροπή - Τουρκία - Ιακώβου

    Τα ζητήματα της εφαρμογής της συμφωνίας τελωνειακής σύνδεσης με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, εντός του 2006, ομαλοποίησης των σχέσεων με την Κύπρο, αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, και μη παρεμπόδισης της ένταξης κρατών μελών της ΕΕ σε διεθνείς οργανισμούς τίθενται στα τρία κοινοτικά έγγραφα για την Τουρκία που συμφωνήθηκαν κατ αρχήν στη χθεσινή συνάντηση των διευθυντών των γραφείων των 25 Επιτρόπων.

    Τα τρία έγγραφα θα υιοθετηθούν και τυπικά στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αύριο Τετάρτη.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ο οποίος εκπροσώπησε την Κύπρο στη χθεσινή συνεδρία του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, είπε ότι η γενική εντύπωση είναι πως πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι, προσθέτοντας ότι με συλλογική εργασία διασφαλίσθηκαν κεκτημένα που επιτεύχθηκαν με μεγάλους κόπους τους τελευταίους μήνες. Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα ότι στη συνέχεια (δηλαδή στο Συμβούλιο) θα υπάρξουν και περαιτέρω βελτιώσεις.

    Την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να υιοθετήσει τρία έγγραφα, την ετήσια έκθεση προόδου της Τουρκίας, την αναθεωρημένη εταιρική σχέση της ΕΕ με την Τουρκία και ένα τρίτο έγγραφο που αφορά τη στρατηγική ένταξης και καλύπτει όλες τις υποψήφιες χώρες της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων (εκτός Ρουμανίας και Βουλγαρίας), αλλά συμπεριλαμβάνει και την Τουρκία.

    Και στα τρία αυτά έγγραφα έχουν ενσωματωθεί όλες οι τελευταίες αποφάσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις σχέσεις της Τουρκίας με την Κυπριακή Δημοκρατία, με αιχμή του δόρατος την αντιδήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου, στη μονομερή δήλωση της Αγκυρας περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι η αντιδήλωση έχει συμπεριληφθεί αυτούσια στο κείμενο της εταιρικής σχέσης, το οποίο περιέχει όλες τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις και τους όρους που τίθενται στην Τουρκία. Η εταιρική σχέση αποτελεί τον οδικό χάρτη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Σημαντικότερη επιτυχία, στην οποία σημαντική συμβολή είχε και ο Κύπριος Επίτροπος της ΕΕ Μάρκος Κυπριανού, θεωρείται η αναφορά στην ανάγκη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η αναγνώριση χαρακτηρίζεται αναπόσπαστο στοιχείο της ενταξιακής διαδικασίας (της Τουρκίας).

    Για το πρωτόκολλο της τελωνειακής σύνδεσης υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ θα εξετάσει εντός του 2006 το κατά πόσο η Τουρκία προχώρησε στην εφαρμογή του, αίροντας τα εμπόδια που προβάλλει στο εμπόριο και στην πρόσβαση των κυπριακών πλοίων στα τουρκικά λιμάνια.

    Σχετικά με την παρεμπόδιση της Κύπρου να ενταχθεί σε διεθνείς οργανισμούς, στο κεφάλαιο του κοινοτικού εγγράφου που αναφέρεται στην Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας καθώς και τις εξωτερικές σχέσεις καλείται η Τουρκία να αλλάξει στάση.

    Ειδικότερα ζητείται από την Αγκυρα να προσαρμόσει την πολιτική της με τις θέσεις των κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένων και των δυνατοτήτων ένταξης κρατών μελών σε διεθνείς οργανισμούς.

    Για το Κυπριακό επισημαίνεται η σημασία υποστήριξης των προσπαθειών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ να επιτύχει συνολική διευθέτηση του προβλήματος στην ίδια γραμμή με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις αρχές επί των οποίων εδράζεται η ΕΕ και πως μια δίκαιη και βιώσιμη λύση θα συμβάλει στην ειρήνη, στη σταθερότητα και τις αρμονικές σχέσεις στην περιοχή.

    [03] Ιερά Σύνοδος - Διευρυμένη Σύνοδος - Αρχιεπισκοπικός θρόνος

    Ομόφωνα η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου αποφάσισε χθες την αποστολή επιστολής προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο από τον οποίο θα ζητείται όπως μετά το Πάσχα του 2006 προβεί στη σύγκληση της Διευρυμένης Συνόδου, η οποία έχοντας υπόψη και τα πορίσματα ιατρών που θα εξετάσουν και πάλι τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, θα αποφασίσει αν ο Μακαριότατος θα παραμείνει εις το θρόνο του ή αν θα απομακρυνθεί τιμητικώς και ο θρόνος θα κηρυχθεί κενός.

    Μετά την τετράωρη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου, ο Γραμματέας της Πατήρ Μάριος Δημητρίου ανέγνωσε το κοινό ανακοινωθέν στο οποίο αναφέρεται επίσης ότι σε περίπτωση που ο θρόνος της Εκκλησίας της Κύπρου κηρυχθεί κενός, η Ιεράς Σύνοδος θα προκηρύξει εκλογές αφού λύσει τυχόν προβλήματα του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου «καταφεύγουσα ως έσχατον μέσον, εις το δίκαιον της ανάγκης».

    [04] Ανώτατο Δικαστήριο - Απόφαση - Εκδοση Ε/Κ στη Βρετανία

    Το Ανώτατο Δικαστήριο εισηγείται όπως το κοινοτικό δίκαιο υπερισχύει έναντι του ημεδαπού δικαίου, και επομένως έστω αν παραβιάζεται οποιοδήποτε άρθρο του Συντάγματος, υπερισχύει ο Νόμος που θέσπισε η Βουλή, με τον οποίο εισήχθη στο νομικό μας σύστημα η Απόφαση Πλαίσιο.

    Το Δικαστήριο απεφάνθη πως η απόφαση του πρωτόδικου Δικαστηρίου αναφορικά με την πρώτη αίτηση για την έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης εναντίον πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν ορθή, απορρίπτοντας έτσι την έφεση του Γενικού Εισαγγελέα.

    Σύμφωνα με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, βάσει του άρθρου 34(2)(β) στον τίτλο VI της Συνθήκης της ΕΕ, το Συμβούλιο της Ενωσης μπορεί να υιοθετεί αποφάσεις-πλαίσιο, οι οποίες δεσμεύουν τα κράτη μέλη ως προς το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, αλλά αφήνουν στην αρμοδιότητα των εθνικών αρχών την επιλογή του τύπου και των μέσων και δεν παράγουν άμεσο αποτέλεσμα.

    Το Ηνωμένο Βασίλειο είχε ζητήσει την έκδοση εντάλματος σύλληψης και παράδοσης εκζητούμενου πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας για να δικαστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο αναφορικά με αδικήματα συνωμοσίας για εξαπάτηση του δημόσιου ταμείου της χώρας.

    Η αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα για την έκδοση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης απορρίφθηκε από το πρωτόδικο Δικαστήριο και εν συνεχεία ο Γενικός Εισαγγελέας καταχώρισε αμέσως έφεση, η οποία συζητήθηκε, με αίτημά του, από την Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

    [05] Γενικός Εισαγγελέας - Ανώτατο Δικαστήριο - Ερωτοκρίτου

    Ο τρόπος με τον οποίον θα προχωρήσει η τροποποίηση του Συντάγματος, ώστε αυτό να μην υπερισχύει του κοινοτικού κεκτημένου, θα αποφασιστεί εντός των επόμενων ημερών, δήλωσε χθες ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης.

    Μιλώντας μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το οποίο αποφάνθηκε ότι το Σύνταγμα της Δημοκρατίας υπερισχύει του ευρωπαϊκού κεκτημένου, ο κ. Κληρίδης είπε πως ''η απόφαση του Δικαστηρίου είναι ότι το Σύνταγμα επικρατεί του ευρωπαϊκού κεκτημένου και ότι επομένως για να αντιστραφεί αυτή η ιεράρχηση δικαίου, δηλαδή το ευρωπαϊκό κεκτημένο να βρεθεί πάνω από το Σύνταγμα, και να υπερισχύει, θα πρέπει να τροποποιηθεί το Σύνταγμα», είπε ο κ. Κληρίδης.

    «Η υποχρέωση της Δημοκρατίας να εφαρμόζει το κοινοτικό κεκτημένο άρχισε με την εισδοχή μας στην ΕΕ», είπε και πρόσθεσε ότι έχει «μιλήσει ήδη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η απόφαση είναι να προχωρήσουμε με την τροποποίηση του Συντάγματος».

    «Ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει θα αποφασιστεί τις αμέσως λίγες μέρες», πρόσθεσε.

    Ο βουλευτής Ρίκκος Ερωτοκρίτου, δικηγόρος του πολίτη στην υπόθεση του οποίου αναφέρεται η απόφαση του Ανωτάτου, είπε ότι με την απόφαση του Ανωτάτου δικαιώνεται η Βουλή των Αντιπροσώπων που ζητούσε τροποποίηση του Συντάγματος της Δημοκρατίας.

    «Η πλήρης ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου κήρυξε το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης αντισυνταγματικό από το τώρα και για το μέλλον. Το σκεπτικό του δικαστηρίου ήταν απλό, δικαιώνοντας όλες τις θέσεις που προβλήθηκαν πρωτόδικα από την δική μας πλευρά, άσκησε έφεση ο Γενικός Εισαγγελέας, ήρθαμε στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο είπε πάρα πολύ απλά πως ενόψει ύπαρξης ρητής συνταγματικής πρόνοιας στο δικό μας το σύνταγμα που απαγορεύει την έκδοση Κύπριου πολίτη για να δικαστεί ενώπιον οποιουδήποτε άλλου δικαστηρίου το Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε Αγγλος δικαστής για σκοπούς σύλληψης του συγκεκριμένου προσώπου, που είναι Ε/Κ πολίτης, είναι άκυρο και αντισυνταγματικό», ανέφερε ο κ. Ερωτοκρίτου.

    [06] Συμβούλιο Υπουργών - Ιδιοι πόροι - Ιακώβου

    Ξεκίνησε χθες στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες η διαπραγμάτευση για τον καθορισμό των ιδίων πόρων της κοινότητας για την περίοδο 2007 - 2013. Την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Στην παρέμβασή του, ο κ. Ιακώβου στάθηκε με έμφαση στο θέμα της συνεισφοράς της Κύπρου στον κοινοτικό προϋπολογισμό, υπογραμμίζοντας ότι είναι η μοναδική από τα νέα κράτη μέλη με καθαρή συνεισφορά στον κοινοτικό προϋπολογισμό, δηλαδή δίνει περισσότερο απ όσα εισπράττει μέσω των διάφορων κοινοτικών πολιτικών. Ο Υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι πρέπει να βρεθεί μια φόρμουλα ώστε να διορθωθεί αυτή η κατάσταση.

    Ο κ. Ιακώβου επεσήμανε επίσης ότι η Λευκωσία δεν συμφωνεί με τις ιδέες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που υποστηρίζονται και από την Προεδρία, για περικοπή πόρων από τη συνοχή και μεταφορά τους σε ένα νέο ταμείο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της παγκοσμιοποίησης.

    Δεν έχουμε πεισθεί για την αναγκαιότητα αυτού του μέτρου και θα πρέπει να γίνει μελέτη σχετικά με το κόστος και το όφελος του εν λόγω ταμείου, ανέφερε.

    [07] Εκπρόσωπος - Σημίτης Βιβλίο Κύπρος

    Η κυβέρνηση αναμένει να μελετηθεί ολόκληρο το κείμενο των αναφορών του τέως Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη για την Κύπρο στο βιβλίο του προτού προβεί σε οποιαδήποτε σχόλια, όπως δήλωσε ο Εκπρόσωπός της Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Κληθείς να σχολιάσει αναφορές του κ. Σημίτη για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και συγκεκριμένα ότι ήταν ασαφείς οι θέσεις του σε ό,τι αφορά το σχέδιο Ανάν, ο Εκπρόσωπος είπε πως έχει δει τα δημοσιεύματα στον αθηναϊκό και τον εγχώριο Τύπο ''αλλά η απόφαση της κυβέρνησης είναι να μην προβεί σε οποιεσδήποτε δηλώσεις αυτή τη στιγμή μέχρις ότου μελετηθεί ολόκληρο το κείμενο των σχετικών αναφορών του κ. Σημίτη στο βιβλίο του, για την Κύπρο γενικά''.

    Σε ερώτηση αν ο Πρόεδρος, στον οποίο ο κ. Σημίτης αναφέρεται προσωπικά είχε κάποιο σχόλιο, ο Εκπρόσωπος είπε πως «ο Πρόεδρος έχει πει ότι πρέπει να έχουμε πλήρη εικόνα των όσων έχει πει ο κ. Σημίτης».

    [08] Αθήνα-Χριστόφιας- Μεϊμαράκης -Συνάντηση

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό και οι προοπτικές επίλυσής του βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας με τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

    Ο κ. Χριστόφιας σε δηλώσεις του αμέσως μετά επεσήμανε πως «θα συνεχιστεί η κοινή προσπάθεια στην ΕΕ, στα ΟΗΕ, αλλά και ευρύτερα στο διεθνή χώρο μέχρι τη λύτρωση, το συντομότερο δυνατό, του λαού της Κύπρου» και πρόσθεσε «αυτό θα είναι προς το συμφέρον και της Ελλάδας, διότι και αυτή ταλανίζεται από τα προβλήματα και τις απειλές του γείτονα».

    [09] Αθήνα-Χριστόφιας-Παπανδρέου-Συνάντηση

    Στο συντονισμό των ενεργειών και των δυνάμεων για την αξιοποίηση των διαδικασιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και χωρίς την απαγκίστρωση του θέματος από τον ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού, με στόχο να πιεστεί η Τουρκία να σεβαστεί τις αρχές της, συμφώνησαν ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου κατά τη σημερινή συνάντησή τους.

    Ο κ. Χριστόφιας, σε δηλώσεις αμέσως μετά τη συνάντηση, επανέλαβε πως «έχει μεθοδευτεί η απόκρυψη της κατοχής και η αποενοχοποίηση της Τουρκίας από ορισμένες δυνάμεις στο διεθνή χώρο».

    [10] Αθήνα - Χριστόφιας - Αλαβάνος - Συνάντηση

    Οι προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού και η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας με τον Πρόεδρο του ΣΥΝ Αλέκο Αλαβάνο.

    Κατά τη συνάντηση επισημάνθηκε η ανάγκη κατάρτισης στρατηγικού σχεδίου με τακτικές κινήσεις, για την αξιοποίηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην ΕΕ, ώστε να της ασκηθούν πιέσεις από την ΕΕ για να υλοποιήσει τους όρους που της έχουν τεθεί.

    [11] Εκπρόσωπος - Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης - Κύπρος

    Οι φιλικές επαφές απέτυχαν να πείσουν το κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν να αλλάξει πολιτική, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Κληθείς να σχολιάσει τη ματαίωση της ανταπόδοσης της επίσκεψης του ΔΗΣΥ στην Τουρκία από το τουρκικό κόμμα, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι «δεν επιθυμεί το κόμμα του κ. Ερντογάν να ακολουθήσει τη νόμιμη οδό επίσκεψης στην Κύπρο».

    «Παρά τις φιλικές επαφές, επιμένει στη δική του αδιάλλακτη και επεκτατική πολιτική», κατέληξε ο Εκπρόσωπος.

    [12] ΥΠΕΞ Αγίου Μαρίνου - Κύπρος - Επίσκεψη

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Δημοκρατίας του Αγίου Μαρίνου Fabio Berardi θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο από τις 9 μέχρι τις 11 Νοεμβρίου 2005, ύστερα από πρόσκληση του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά την παραμονή του στην Κύπρο ο κ. Berardi θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    [13] ΕΣΚ - Παγκόσμιο Βραβείο Ελευθεροτυπίας - Σεφγκιούλ Ουλουτάκ

    Η Ενωση Συντακτών Κύπρου αποφάσισε να προτείνει ως υποψήφια για το φετινό Παγκόσμιο Βραβείο Ελευθεροτυπίας την Τ/Κ δημοσιογράφο Σεφγκιούλ Ουλουτάγκ, ''αναγνωρίζοντας και εκτιμώντας βαθιά του αγώνες της''.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΣΚ, στόχος της βράβευσης αυτής είναι να τιμάται κάθε χρόνο ένα πρόσωπο ή οργανισμός που συμβάλλει σημαντικά στην προώθηση ή υπεράσπιση της ελευθεροτυπίας και της ελευθερίας έκφρασης οπουδήποτε στον κόσμο, ιδιαίτερα όταν η υπεράσπιση αυτή συνεπάγεται κινδύνους.

    [14] Υπουργείο Οικονομικών - Στρατηγική Λισαβόνας - Εθνικό Πρόγραμμα

    Το Υπουργείο Οικονομικών έχει ολοκληρώσει το πρώτο Εθνικό Πρόγραμμα Δράσης της Κύπρου για τη Στρατηγική της Λισαβόνας, στόχος του οποίου είναι η προώθηση μεταρρυθμίσεων στην αναπτυξιακή, κοινωνική και περιβαλλοντική πολιτική του τόπου. Το Πρόγραμμα αναμένεται να κατατεθεί στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου για να υιοθετηθεί και επίσημα και στη συνέχεια να αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αξιολόγηση.

    Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο Οικονομικός Διευθυντής και Αρμόδιος για θέματα Λισαβόνας στο Υπουργείο Οικονομικών Ανδρέας Τρόκκος είπε ότι «είναι ένα πρόγραμμα που βάζει προτεραιότητες και συγκεκριμένα μέτρα για αντιμετώπιση των κυριότερων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία στο αναπτυξιακό και κοινωνικό πεδίο, τομείς που αποτελούν και την ουσία του Προγράμματος της Στρατηγικής της Λισσαβόνας».

    Προτεραιότητες της Στρατηγικής της Λισαβόνας είναι να καταστεί η ΕΕ ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις και εργασία, να προωθηθεί η καινοτομία και η κοινωνία της πληροφορικής και να δημιουργηθούν περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας.

    [15] Ποδόσφαιρο - 9η αγωνιστική - Αποτέλεσμα

    Η Ανόρθωση νίκησε σήμερα στο ''Αντώνης Παπαδόπουλος'' με 1-0 το ΘΟΪ Λακατάμειας.

    Με τον αγώνα Ανόρθωση - ΘΟΙ Λακατάμειας ολοκληρώθηκε η 9η αγωνιστική της α' κατηγορίας του παγκύπριου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου.

    [16] Χρηματιστήριο - Κέρδη

    Τρίτη συνεχή άνοδο κατέγραψε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ως αποτέλεσμα της ανοδικής πορείας των τραπεζικών τίτλων. Κέρδη σε ποσοστό 1,15% κατέγραψε και ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς, ο οποίος έκλεισε στις 1.665,31 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 107,1 μονάδες, σημειώνοντας κέρδη σε ποσοστό 0,81%. . Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στο 1,7 εκατομμύριο λίρες, με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνει το 50,1% του ημερήσιου τζίρου.

    Ανοδο σε ποσοστό 1,18% σημείωσε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 564,13 μονάδες.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 8 November 2005 - 15:23:09 UTC