Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 05-11-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΕΕ - ΗΠΑ Τουρκία
  • [02] Εκπρόσωπος - ΕΕ - Τουρκία - Δηλώσεις Ρεν
  • [03] Εκπρόσωπος - Ομιλία Σλίκερ Κύπρος
  • [04] Ολομέλεια Ειδική Συνεδρία Κυπριακό
  • [05] Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΑΚΕΛ Κυπριακό
  • [06] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Κυπριακό
  • [07] Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Κυπριακό
  • [08] Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Κυπριακό
  • [09] Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Κόμματος - Κυπριακό
  • [10] Βουλευτής ΕΔΗ - Κυπριακό
  • [11] Πρόεδρος ΑΔΗΚ - Κυπριακό
  • [12] ΓΓ Οικολόγων Περιβαλλοντιστών - Κυπριακό
  • [13] Πρόεδρος ΕΥΡΩΔΗ Κυπριακό
  • [14] Εκπρόσωπος - Επιθέσεις στο Αμάν Καταδίκη
  • [15] Ρωσικό Επιμελητήριο - Εμπορικές σχέσεις - Τ/Κ Βίζα
  • [16] Ιακώβου - ΥΠΕΞ Σαν Μαρίνο Πρωτόκολλο
  • [17] ΔΕΑ - INFORCE - Πρόγραμμα εκταφών
  • [18] Κύπρος - Πακιστάν - Ναυτιλιακή συμφωνία
  • [19] Ματσάκης - Απόφαση ΕΓ
  • [20] Κωνσταντινούπολη - Πατριάρχης - Ιεράρχες
  • [21] Υπουργός Εμπορίου - Κατεχόμενα Τουρισμός
  • [22] Πατατοπαραγωγοί Κινητοποιήσεις
  • [23] ΗΠΑ - Εκθεση για θρησκευτικές ελευθερίες στην Κύπρο
  • [24] Ποδόσφαιρο - Κύπελλο - Ομιλοι Κλήρωση
  • [25] Eurocup Challenge - Νίκες για Κεραυνό και ΑΠΟΕΛ
  • [26] Χρηματιστήριο Κέρδη

  • Εκπομπή για Ομογένεια ΚΥΠΕ - 11/11/2005

    [01] ΥΠΕΞ - ΕΕ - ΗΠΑ Τουρκία

    Την ικανοποίησή του για τα τρία Κοινοτικά έγγραφα για την Τουρκία που αφορούν τα ζητήματα της εφαρμογής της συμφωνίας τελωνειακής σύνδεσης με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, εντός του 2006, της ομαλοποίησης των σχέσεων με την Κύπρο, της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, και της μη παρεμπόδισης της ένταξης κρατών μελών της ΕΕ σε διεθνείς οργανισμούς, εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    «Τα έγγραφα είναι ικανοποιητικά'', δήλωσε ο ΥΠΕΞ, επισημαίνοντας ότι είχε εκφράσει ικανοποίηση πριν τη δημοσιοποίησή τους όταν διάβασε το προσχέδιο, ενώ πρόσθεσε πως αυτή τη στιγμή συγκεκριμενοποιούνται διάφορες δεσμεύσεις της Τουρκίας.

    ''Μιλούμε τώρα για ένα χρονοδιάγραμμα εκτός από αυτό που περιέχεται στη δήλωση για εφαρμογή του πρωτοκόλλου και την παράγραφο για το ραντεβού με την Τουρκία για το 2006, για δεσμεύσεις, υλοποίηση στα ένα με δύο χρόνια'', είπε.

    Να έχουμε υπόψη, ανέφερε, ότι η Τουρκία τώρα εντός μερικών μηνών αναμένεται να δημοσιεύσει το δικό της χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των δεσμεύσεων της προς την ΕΕ.

    Το δεύτερο στοιχείο, συνέχισε, είναι ότι αν η Τουρκία στο έγγραφο αυτό δεν έχει ικανοποιητικά χρονοδιαγράμματα ή κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων υπάρχουν έντονες διαφωνίες, τότε υπάρχει η δυνατότητα να τερματιστεί η προενταξιακή βοήθεια.

    Ενα τρίτο σημείο, πρόσθεσε, είναι ότι εάν η Τουρκία αρνηθεί να συζητήσει και να διαπραγματευτεί τα διάφορα θέματα, τα οποία αναφέρονται μπορούν να ανασταλούν όλες οι διαπραγματεύσεις και ''συνεπώς, μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι και με τον τρόπο που παρουσιάζονται και με τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η ΕΕ σε εμάς''.

    [02] Εκπρόσωπος - ΕΕ - Τουρκία - Δηλώσεις Ρεν

    Ικανοποιητικά για την κυβέρνηση είναι τα έγγραφα της ΕΕ για την Τουρκία τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα όπως και οι δηλώσεις του Επιτρόπου για τη διεύρυνση Ολι Ρεν, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ο Εκπρόσωπος σημείωσε το γεγονός πως στις δηλώσεις του ο κ. Ρεν κάλεσε την Τουρκία να συμμορφωθεί και να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι της ΕΕ, ιδίως να ανοίξει τα τουρκικά λιμάνια σε κυπριακά πλοία.

    «Τονίζει δε ότι αυτή η εκπλήρωση δεσμεύσεων εκ μέρους της Τουρκίας δεν έχει καμία σχέση και δεν συνδέεται με τους κανονισμούς της ΕΕ για την ενίσχυση των Τ/Κ, απορρίπτει δηλαδή τη θέση της Τουρκίας ότι το ένα συνδέεται με το άλλο και παν μαζί», είπε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «τούτο θα ληφθεί σοβαρά υπόψη από την τουρκική κυβέρνηση».

    [03] Εκπρόσωπος - Ομιλία Σλίκερ Κύπρος

    Η ομιλία του υποψηφίου για τη θέση του Πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Κύπρο Ρόλαντ Σλίκερ ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας δείχνει μια προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεων των ΗΠΑ και της Κύπρου σε όλους τους τομείς, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ο Εκπρόσωπος έκανε λόγο για «πολύ θετικές αναφορές» του κ. Σλίκερ στην εισαγωγική του τοποθέτηση «όσον αφορά τις καλές και στενές διμερείς σχέσεις μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ αλλά και τις πολύ στενές ανθρώπινες σχέσεις».

    «Εχει πει ότι η Κύπρος αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην περιοχή, σημαντικό σύμμαχο των ΗΠΑ, η προσπάθειά του θα είναι να βελτιωθούν περαιτέρω οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κύπρου. Πέραν τούτου αναγνωρίζει στην Κύπρο τη σημαντική γεωγραφική της θέση για οικονομικούς λόγους και λεει ότι και σε τούτο τον τομέα θα συνεργαστεί, έτσι ώστε να αναπτυχθούν οι οικονομικές σχέσεις γενικά», είπε ο Εκπρόσωπος.

    Σημείωσε εξάλλου πως για το Κυπριακό ο κ. Σλίκερ είπε ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη σε μια νέα διαδικασία, που θέλει να ξεκινήσει όσο το δυνατό πιο γρήγορα οι ανησυχίες και των δυο πλευρών, έτσι ώστε να καταλήξουμε σε μια λύση, η οποία να γίνεται αποδεκτή και από τις δυο κοινότητες κατά πλειοψηφία.

    Για την αναφορά του κ. Σλίκερ για την οικονομική στήριξη των Τ/Κ, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως αυτός «επαναλαμβάνει τη θέση των ΗΠΑ για οικονομική ενίσχυση της τ/κ κοινότητας θέλοντας να θέσει ως στόχο την προσπάθεια για επανένωση, ανεβάζοντας το οικονομικό επίπεδο της τ/κ κοινότητας».

    [04] Ολομέλεια Ειδική Συνεδρία Κυπριακό

    Η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων συζήτησε χθες το Κυπριακό με παρεμβάσεις από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

    Θέμα της συζήτησης ήταν «Το Κυπριακό μετά την απόφαση της 3ης Οκτωβρίου 2005 για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας».

    [05] Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΑΚΕΛ Κυπριακό

    Ο ΟΗΕ και οι χώρες που είναι σε θέση να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο στο Κυπριακό αποδέχονται πλέον ότι στα πλαίσια μιας νέας πρωτοβουλίας δεν πρόκειται να τεθούν ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, ούτε να υπάρξει επιδιαιτησία, αλλά ουσιαστικές αλλαγές στο σχέδιο Ανάν, επεσήμανε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης.

    Σε ομιλία του στη Βουλή στο πλαίσιο συζήτησης για το Κυπριακό, ο κ. Κατσουρίδης παρατήρησε ωστόσο ότι δεν είναι όλα έτοιμα ακόμη για μια νέα πρωτοβουλία, καθώς «εδώ χρειάζεται ακόμη δουλειά».

    Οπως είπε, χάρις στις πολιτικές μάχες που έδωσε η κυβέρνηση, δεν έχει επιτευχθεί ο στόχος των Αγγλοαμερικανών για το απευθείας εμπόριο και άλλες συναφείς ενέργειες.

    «Μέχρι στιγμής αυτές οι μάχες δίνονται με επιτυχία. Ωστόσο, το αποτέλεσμα δεν είναι ακόμη διασφαλισμένο. Οι ίδιες δυνάμεις επιμένουν στο στόχο τους για απευθείας εμπόριο, παραγνωρίζοντας κατά προκλητικό τρόπο τόσο το διεθνές όσο και το κοινοτικό δίκαιο», σημείωσε.

    Ο κ. Κατσουρίδης είπε ότι μετά τα δημοψηφίσματα η κυβέρνηση είχε να αντιμετωπίσει και την απαίτηση επαναφοράς του σχεδίου Ανάν ως έχει ή, στην καλύτερη περίπτωση, με διακοσμητικές αλλαγές, σημειώνοντας πως «σήμερα είμαστε σε σαφώς καλύτερη θέση».

    [06] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Κυπριακό

    Οι επόμενοι 12 μήνες προσφέρονται ως μια γόνιμη περίοδος για έναρξη και ολοκλήρωση μιας νέας πρωτοβουλίας του ΟΗΕ για λύση του Κυπριακού, εκτιμά ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας πως η επαναφορά του σχεδίου Ανάν ως έχει ή με διακοσμητικές αλλαγές θα αποτελούσε εθνική αυτοκτονία και υπογραμμίζοντας την ανάγκη χάραξης μιας νέας εθνικής στρατηγικής στο Κυπριακό.

    Σε ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση για το Κυπριακό, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι χρέος προς τους Ελληνες της Κύπρου αλλά και προς τις μέλλουσες γενιές, είναι η αξιοποίηση κάθε δυνατότητας ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για επίλυση του Κυπριακού μέσα στο 2006.

    «Οι επόμενοι 12 μήνες προσφέρονται σαν μια γόνιμη περίοδος για έναρξη και ολοκλήρωση μιας νέας πρωτοβουλίας των ΗΕ που θα μας οδηγήσει μέσα από τη σαφήνεια των διεκδικήσεων μας και τη βοήθεια των Ευρωπαίων εταίρων μας σε μια λύση που δεν θα προκαλεί αισθήματα ανασφάλειας είτε στη μια είτε στην άλλη κοινότητα, που θα οικοδομεί ένα κράτος όχι μειωμένων προσδοκιών που δεν θα αποτελεί πρόβλημα στις θεσμικές λειτουργίες της ΕΕ αλλά μια πολιτεία που θα διασφαλίζει μέσα από τη διάρκεια, τη σταθερότητα και τη βιωσιμότητα, την ευημερία σε όλους τους πολίτες της», είπε.

    Πρόσθεσε πως στους επόμενους 12 μήνες η Τουρκία θα υποστεί έναν έλεγχο συμβατότητας της νομοθεσίας της με το ευρωπαϊκό κεκτημένο χωρίς σοβαρές αναταράξεις ως προς την ενταξιακή της πορεία.

    Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι η κοινή βάση που χάραξε το Εθνικό Συμβούλιο θα πρέπει να αποτελέσει την αφετηρία αλλά και την πυξίδα των προσπαθειών προκειμένου να αξιοποιηθούν τα δεδομένα, να ενεργοποιηθεί το διεθνές ενδιαφέρον και να προκληθεί μια νέα διεθνής πρωτοβουλία με την ενεργό εμπλοκή της ΕΕ που θα οδηγήσει στην οριστική άρση των συνεπειών που προκάλεσε η εισβολή.

    [07] Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Κυπριακό

    Η ΕΕ και όλα τα κράτη μέλη της συνειδητοποιούν, κάθε μέρα και πιο πολύ, τις ευθύνες τους να συμβάλουν στην επίλυση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ αλλά και στη βάση των αρχών πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η Ενωση, ανέφερε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους σε ομιλία του στη Βουλή με θέμα «Το Κυπριακό μετά την απόφαση της 3ης Οκτωβρίου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας».

    «Υπάρχουν πλέον πιο ευνοϊκές συνθήκες. Εχουμε πλέον στα χέρια μας ισχυρά και πιο αποτελεσματικά πολιτικά, διπλωματικά και νομικά όπλα για να διεκδικήσουμε μια δίκαιη, δημοκρατική, λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού», υπογράμμισε ο κ. Κλεάνθους.

    Οπως είπε, «αυτή η εξέλιξη δεν ήρθε από τον ουρανό», αλλά οφείλεται «στους κοινούς σχεδιασμούς Λευκωσίας και Αθήνας, στις μεθοδικές, εντατικές και χωρίς τυμπανοκρουσίες προσπάθειες του Προέδρου Παπαδόπουλου της κυβέρνησης και των πολιτικών δυνάμεων που στηρίζουν τη διεκδικητική στρατηγική και τακτική».

    «Βήμα με βήμα οι προσπάθειες αυτές αποδίδουν καρπούς. Με αυτό το πνεύμα το ΔΗΚΟ αξιολογεί την 3η Οκτωβρίου και με αυτή τη θεώρηση των πραγμάτων βλέπει με πίστη και αισιοδοξία το μέλλον», συνέχισε.

    Ο κ. Κλεάνθους εξέφρασε την ελπίδα πως η ελεγχόμενη ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας θα καταστεί ο καταλύτης για την επίτευξη μια λύσης που θα συνάδει με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις ευρωπαϊκές αρχές.

    [08] Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Κυπριακό

    Την ανάγκη καθορισμού της βάσης μιας ενδεχόμενης νέας πρωτοβουλίας για λύση του Κυπριακού, επεσήμανε σήμερα ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, τονίζοντας ότι διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος μια νέα πρωτοβουλία να έχει την μορφή της επαναφοράς του σχεδίου Ανάν.

    Μιλώντας από το βήμα της ειδικής συνεδρίας για το Κυπριακό ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο κ. Ομήρου είπε πως η βάση των διαπραγματεύσεων πρέπει να στηρίζεται στο ότι το σχέδιο Ανάν απορρίφθηκε από τον κυπριακό ελληνισμό και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατό να επανέλθει ούτε ως έχει, ούτε με περιθωριακές αλλαγές.

    Σύμφωνα με τον κ. Ομήρου, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος μιας απλής επαναφοράς του σχεδίου Ανάν, θα πρέπει να γίνει σαφές ότι η βάση των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να αποτελέσουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας περί Κύπρου, οι συμφωνίες υψηλού επιπέδου του 1977 και 1979, οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στις Ατομικές και Διακρατικές προσφυγές της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Πρόσθεσε πως αυτό που έχει σημασία είναι η αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που περιέχονται στην αντιδήλωση και το διαπραγματευτικό πλαίσιο.

    ''Για το άνοιγμα και το κλείσιμο των κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Τουρκίας ΕΕ απαιτείται ομοφωνία'', τόνισε ο κ. Ομήρου και πρόσθεσε ότι πρέπει να σταλεί μήνυμα στην Αγκυρα ότι ''ότι δεν θα συναινέσουμε σε εξέλιξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας ΕΕ χωρίς την πλήρη εφαρμογή των όρων και υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Τουρκία''.

    [09] Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Κόμματος - Κυπριακό

    Το Ευρωπαϊκό Κόμμα εισηγείται όπως με πρωτοβουλίες της ελληνοκυπριακής πλευράς αξιοποιηθεί ο χρόνος μέσα στο πλαίσιο της λειτουργίας της ΕΕ, με την παράλληλη αξιοποίηση του ευρωπαϊκού περιβάλλοντος και της λειτουργίας των θεσμών της Ενωσης.

    Σε ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας, ο κ. Συλλούρης δήλωσε ότι το κόμμα του επιθυμεί την ένταξη μιας δημοκρατικής και ευρωπαϊκής Τουρκίας στην ΕΕ, η οποία ''θα πρέπει να αποδεχθεί την ευρωπαϊκή δημοκρατική λύση».

    «Πρέπει από τώρα», πρόσθεσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος, «να θέσουμε έναν ξεκάθαρο στόχο. Να ξεκαθαρίσουμε ότι, όσα χρόνια και αν περάσουν για να ετοιμασθεί η Τουρκία, όση ενίσχυση της οντότητας του ψευδοκράτους και αν επέτυχαν ο κ. Ταλάτ και όσοι τον ενισχύουν με διχαστικές ενέργειες, η Τουρκία δεν θα ενταχθεί στην Ευρώπη, γιατί η ένταξή της θα περνά από τη Λευκωσία και πρέπει να αποφασίσουμε ότι θα περάσει από δημοψήφισμα του κυπριακού λαού».

    [10] Βουλευτής ΕΔΗ - Κυπριακό

    Καμιά προοπτική, καμιά πρόταση, καμιά πρωτοβουλία δεν αναμένεται στο Κυπριακό, δήλωσε η βουλευτής των Ενωμένων Δημοκρατών Ανδρούλα Βασιλείου.

    ''Την ίδια στιγμή τσιμεντώνεται η διχοτόμηση. Τσιμεντώνεται η διχοτόμηση επί του εδάφους, στις ελληνοκυπριακές περιουσίες, στις συνειδήσεις των ανθρώπων, στις αντιλήψεις της διεθνούς κοινότητας'', είπε η κ. Βασιλείου, σε ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την ειδική συνεδρία για το Κυπριακό.

    Ανέφερε επίσης πως πολλοί λένε ότι αν πρόκειται να γίνουν υποχωρήσεις, οι οποίες θα δεσμεύουν και τις επόμενες γενιές τότε καλύτερα να περιμένουμε.

    [11] Πρόεδρος ΑΔΗΚ - Κυπριακό

    Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει άλλη επιλογή παρά την ταχύτατη και άμεση ενεργοποίησή της για την προετοιμασία ενός προσεκτικά επεξεργασμένου «σχεδίου συνολικής λύσης του Κυπριακού», το οποίο να προσεγγίζει το θέμα «Λύση Κυπριακού» έντιμα, ισόρροπα και δίκαια, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΑΔΗΚ Ντίνος Μιχαηλίδης.

    Μιλώντας στη Βουλή στη συζήτηση για το Κυπριακό, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε πως η πρόσφατη πρόταση διακεκριμένων επιστημόνων διεθνούς κύρους, γνωστή ως πρόταση των ''8 σοφών'', προσφέρει τη βάση και το υπόβαθρο ''για να απολακτίσουμε τον ογκόλιθο Ανάν και να διεκδικήσουμε πραγματικά μια δίκαιη και ισορροπημένη διευθέτηση''.

    Εκανε λόγο για «προσπάθειες νεκρανάστασης του σχεδίου Ανάν», υπενθυμίζοντας «προς τους πάντες, αλλά ιδιαίτερα στις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας και στον ΓΓ του ΟΗΕ» ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πλήρες μέλος της ΕΕ και ως εκ τούτου η Κοινοτική έννομη τάξη, η λαϊκή κυριαρχία και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι για μας θέματα ουσιαστικά και αδιαπραγμάτευτα.

    [12] ΓΓ Οικολόγων Περιβαλλοντιστών - Κυπριακό

    Το Κίνημα Οικολόγων θεωρεί ότι στα κείμενα της διακήρυξης αλλά και του διαπραγματευτικού πλαισίου για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ υπάρχουν πολλά θετικά στοιχεία, τα οποία, εάν αξιοποιηθούν με σοβαρότητα, αποφασιστικότητα και σωστό σχεδιασμό και προετοιμασία, ενδεχομένως να αποβούν χρήσιμα στην προσπάθεια για επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό.

    Σε ομιλία του στη Βουλή, ο ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων -Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης δήλωσε ότι «το Κίνημα Οικολόγων συστρατεύεται με κάθε άλλη πολιτική δύναμη και την κυβέρνηση, με την ελπίδα ότι με αποφασιστικότητα και θάρρος θα διεκδικήσουμε τα δικαιώματα του κυπριακού λαού μέσα στην ΕΕ, επιδιώκοντας την ευρωπαϊκή λύση του Κυπριακού».

    Ο κ. Περδίκης εξέφρασε αγανάκτηση και θυμό για τη στάση των Βρετανών, η οποία - όπως ανέφερε - «χαρακτηρίζεται από μεροληψία και φιλοτουρκισμό».

    [13] Πρόεδρος ΕΥΡΩΔΗ Κυπριακό

    Η Ευρωπαϊκή Δημοκρατία θεωρεί ότι η ελληνική κυπριακή πλευρά απέτυχε στις 3 Οκτωβρίου 2005 και έχασε τη μοναδική ευκαιρία για τοποθέτηση ευρωπαϊκών θεμελίων σε μια μελλοντική λύση του Κυπριακού.

    Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη διεξαγωγή της συζήτησης για το Κυπριακό στη Βουλή, ο Πρόεδρος της ΕΥΡΩΔΗ Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε ότι ανάλογο αίτημα είχε καταθέσει γραπτώς και η Ευρωπαϊκή Δημοκρατία τον περασμένο χρόνο, αλλά «και διότι χρειάζεται σήμερα να γίνει αυτή η συζήτηση σε επίπεδο κοινοβουλίου, διότι δυστυχώς το 2005 διαχειρίζονται το Κυπριακό με μία λογική της δεκαετίας του 1980».

    Ο κ. Προδρόμου δήλωσε ότι ο απολογισμός των μέχρι τώρα χειρισμών στο Κυπριακό από την κυβέρνηση Παπαδοπούλου είναι «δυστυχώς καταθλιπτικός».

    [14] Εκπρόσωπος - Επιθέσεις στο Αμάν Καταδίκη

    Η κυβέρνηση καταδίκασε τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Αμάν της Ιορδανίας και εξέφρασε συμπάθεια και συλλυπητήρια προς την κυβέρνηση και το λαό της Ιορδανίας.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε επίσης πως δεν υπάρχουν Κύπριοι μεταξύ των θυμάτων από αυτές τις βομβιστικές επιθέσεις.

    [15] Ρωσικό Επιμελητήριο - Εμπορικές σχέσεις - Τ/Κ Βίζα

    Μια ενδεχόμενη συνεργασία ρωσικών εταιρειών με τα κατεχόμενα πρέπει να είναι απόλυτα σύμφωνη με τους υφιστάμενους κανονισμούς, που εφαρμόζονται από την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόνισε ο Αντιπρόεδρος του Ρωσικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Γκεόργκι Πετρόβ.

    Ο κ. Πετρόβ, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Ρωσικού Επιμελητηρίου η οποία πραγματοποιεί πενθήμερη επίσκεψη στο νησί, ύστερα από πρόσκληση του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ) παραχώρησε συνέντευξη Τύπου για τις επαφές της αντιπροσωπείας στην Κύπρο.

    Οπως είπε, το Ρωσικό Επιμελητήριο συμμετείχε σε τριμερείς συνομιλίες, με την συμμετοχή του ΚΕΒΕ και του τ/κ Επιμελητηρίου, στόχος των οποίων ήταν η εξεύρεση της σωστής διάταξης για εμπλοκή εταιρειών από τα κατεχόμενα σε διμερές εμπόριο με ρωσικές εταιρείες. Είπε ακόμη ότι η ρωσική αντιπροσωπεία μετέβη σήμερα για πρώτη φορά στα κατεχόμενα που συζήτησε ''ανεπίσημα'', όπως είπε διάφορα θέματα.

    ''Η θέση μας είναι ότι τέτοιο εμπόριο μπορεί μόνο να συνάδει με τους κανόνες και κανονισμούς, που ισχύουν στο νησί και καθιερώθηκαν από την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας'', τόνισε και εξήγησε ότι ''στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η χρήση (του Κανονισμού) της Πράσινης Γραμμής μπορεί να αποτελέσει την πιθανότητα καθιέρωσης επαφών και οικονομικών σχέσεων (με τους Τ/Κ)''.

    Το Ρωσικό Επιμελητήριο υποστηρίζει το νόμιμο εμπόριο, είπε, και πρόσθεσε ''το παράνομο εμπόριο δεν μας αφορά''.

    [16] Ιακώβου - ΥΠΕΞ Σαν Μαρίνο Πρωτόκολλο

    Tο Σαν Μαρίνο πάντοτε υποστήριζε την Κύπρο στα διεθνή βήματα, στη βάση των αρχών της αυτονομίας, της ελευθερίας και της κυριαρχίας που πρεσβεύει ως κράτος, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Δημοκρατίας του Σαν Μαρίνο Fabio Berardi, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

    Ο κ. Berardi που μιλούσε ύστερα από συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου είπε ότι οι σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Σαν Μαρίνο, υπήρξαν ανέκαθεν εξαίρετες.

    Οι δύο Υπουργοί υπέγραψαν Πρωτόκολλο Διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο χωρών. Θα ακολουθήσουν δύο άλλες συμφωνίες για αποφυγή διπλής φορολογίας.

    [17] ΔΕΑ - INFORCE - Πρόγραμμα εκταφών

    Το γενικό πρόγραμμα εκταφών θα αρχίσει όταν το Ανθρωπολογικό Εργαστήριο ολοκληρωθεί και αρχίσει να λειτουργεί και συμφωνηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες του προγράμματος ταυτοποίησης μέσω DNA.

    Σε περίπτωση που όλες οι προετοιμασίες ολοκληρωθούν, όπως αναμένεται, το γενικό πρόγραμμα εκταφών θα αρχίσει την άνοιξη του 2006, αναφέρει ανακοίνωση της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους, που ολοκλήρωσε χθες διήμερο εντατικών διαβουλεύσεων με αξιωματούχους της επιστημονικής ομάδας INFORCE.

    Το γενικό πρόγραμμα εκταφών και ταυτοποίησης ήταν αντικείμενο προσεκτικής μελέτης από την Επιτροπή και την καθηγήτρια Μάργκαρετ Φοξ, επικεφαλής του Ιδρύματος INFORCE, μαζί με τον Διευθυντή Οικονομικών Επιχειρήσεων Τζόναθαν Φόρεστ, καθώς επίσης και η πιθανότητα όπως Κύπριοι επιστήμονες από τις δύο κοινότητες δραστηριοποιηθούν ενεργά στο πρόγραμμα.

    Στη συνεδρία συμφωνήθηκε ένα προκαταρκτικός προϋπολογισμός που περιλαμβάνει 15 εμπειρογνώμονες της INFORCE για τον πρώτο χρόνο του προγράμματος.

    [18] Κύπρος - Πακιστάν - Ναυτιλιακή συμφωνία

    Κύπρος και Πακιστάν υπέγραψαν χθες την πρώτη ναυτιλιακή συμφωνία στην ιστορία των δύο χωρών.

    Η συμφωνία αποσκοπεί στην ανάπτυξη και προώθηση της συνεργασίας μεταξύ της Κύπρου και του Πακιστάν στον τομέα της εμπορικής ναυτιλίας και προβλέπει την προαγωγή της συμμετοχής των πλοίων των δύο χωρών στη μεταφορά εμπορευμάτων στις δύο χώρες, τη συνεργασία για εξάλειψη εμποδίων που επηρεάζουν την ανάπτυξη του θαλάσσιου εμπορίου μεταξύ τους και την εργοδότηση, βελτίωση των συνθηκών εργασίας και ευημερία των ναυτικών που εργοδοτούνται στα πλοία τους.

    [19] Ματσάκης - Απόφαση ΕΓ

    Την ανάκληση της απόφασης του Εκτελεστικού Γραφείου και της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗΚΟ της 8ης Νεομβρίου, ζητεί ο Ευρωβουλευτής Μάριος Ματσάκης, υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος δεν ενήργησε έξω από τις αρχές του κόμματος.

    Σε επιστολή προς τον ΓΓ του ΔΗΚΟ Βασίλη Πάλμα, ο κ. Ματσάκης χαρακτηρίζει την απόφαση του ΔΗΚΟ ως ''πυθιακή'' και διατυπώνει τη διαφωνία του ως προς την διαδικασία και την απόφαση που ελήφθη ερήμην του.

    Η επιστολή, η οποία κοινοποιήθηκε προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του κόμματος Νίκο Κλεάνθους, κοινοποιήθηκε και στα ΜΜΕ, ως διαμαρτυρία επειδή «η απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου μου κοινοποιήθηκε μέσω των ΜΜΕ», όπως αναφέρει ο κ. Ματσάκης.

    Χαρακτηρίζει ακόμη την απόφαση ως ''εσφαλμένη και αντικαταστατική''.

    [20] Κωνσταντινούπολη - Πατριάρχης - Ιεράρχες

    Θερμές ευχαριστίες προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο εξέφρασαν οι Κύπριοι ιεράρχες που βρέθηκαν χθες στην Κωνσταντινούπολη, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκλησή του να συναντηθούν για να μελετήσουν τρόπους επίλυσης του προβλήματος που παρουσιάστηκε στην Εκκλησία της Κύπρου ως προς την πλήρωση του αρχιεπισκοπικού θρόνου.

    Πριν τη συνάντηση των Μητροπολιτών Κιτίου Χρυσοστόμου, Μόρφου Νεοφύτου, του Επισκόπου Κύκκου Νικηφόρου και του Χωρεπισκόπου Τριμυθούντος Βασιλείου με τον Πατριάρχη, πραγματοποιήθηκε πορεία 100 περίπου Τούρκων εθνικιστών προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συνάντηση των μελών της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε τη λύπη του γιατί η συνάντηση μαζί τους συνέπεσε με τα «έκτροπα που έγιναν και πάλιν μπροστά στο Πατριαρχείο».

    Ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος ανέφερε πως «ορισμένα προβλήματα που έχουν να κάνουν με την εκλογική διαδικασία θα επιλυθούν με το Δίκαιο της Ανάγκης».

    Ο Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος ανέφερε ότι ο Πατριάρχης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ομονοούσα απόφαση της Ιεράς Συνόδου, ευχήθηκε όλα να πάνε καλά και «μας παρακάλεσε μόνον», πρόσθεσε, «να χαμηλώσουν οι τόνοι ώστε να μην δημιουργηθούν και πάλιν προβλήματα».

    Ο Κιτίου Χρυσόστομος διευκρίνισε ότι «ο Παναγιότατος έχει την πρωτοβουλία να συγκαλέσει Διευρυμένη Σύνοδο και να αποφασίσει. Εάν αποφασίσει απομάκρυνση τιμητική του αρχιεπισκόπου τότε δεν είναι θέμα του Οικουμενικού Πατριάρχου να κηρύξει εκλογές. Αυτόματα κηρύσσονται εκλογές με βάση τον καταστατικό χάρτη», πρόσθεσε.

    Ο Επίσκοπος Κύκκου Νικηφόρος είπε ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα συγκαλέσει ο ίδιος ευθύς αμέσως μετά το Πάσχα Διευρυμένη Σύνοδο, εις τόπο που θα καθορίσει, για να δύναται να προεδρεύσει ο ίδιος και έτσι κατ&#900; αυτόν τον τρόπο απέκλεισε την Κύπρο λόγω των δυσκολιών που έχει να παρευρεθεί.

    [21] Υπουργός Εμπορίου - Κατεχόμενα Τουρισμός

    Δεν έχει ζημιώσει η κυπριακή οικονομία ούτε φοβάται η τουριστική μας βιομηχανία τον ανταγωνισμό από τα κατεχόμενα, διαβεβαίωσε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος σημείωσε ότι «μέχρι τώρα έχουμε αύξηση» τόσο στις αφίξεις όσο και στα έσοδα από τον τουρισμό.

    Η Κύπρος καταφέρνει να ανταγωνίζεται τόσο «την Τουρκία που διαθέτει πολύ περισσότερα κονδύλια από εμάς, πολύ μεγαλύτερη υποδομή και πολύ χαμηλότερες τιμές», όσο και την Αίγυπτο και άλλους τουριστικούς προορισμούς, είπε ο κ. Λιλλήκας, απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με απώλειες εσόδων του κράτους από τους τουρίστες που επισκέπτονται τις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου και στη συνέχεια μεταβαίνουν στα κατεχόμενα.

    «Πρέπει να μείνουμε μακριά από σκέψεις που οδηγούν σε υπερβολικές ανησυχίες και οι οποίες στο τέλος θα μας οδηγήσουν να παίξουμε το παιχνίδι εκείνων που δεν θέλουν λύση», είπε ο κ. Λιλλήκας, ο οποίος μιλούσε στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου για την 2η έκθεση Εξοικονόμησης Ενέργειας «SAVENERGY 2006».

    [22] Πατατοπαραγωγοί Κινητοποιήσεις

    Επαφές με αρχηγούς ή εκπροσώπους των τεσσάρων μεγάλων κομμάτων αρχίζουν σήμερα οι πατατοπαραγωγοί, οι οποίοι πέρασαν χθες βράδυ τη δεύτερή τους νύχτα στον αυτοκινητόδρομο Δεκέλειας - Αραδίππου παρά τον κυκλικό κόμβο Ριζοελιάς.

    Οι πατατοπαραγωγοί, που σήμερα άρχισαν την τρίτη ημέρα των δυναμικών τους μέτρων διεκδικώντας οικονομική ενίσχυση και εθελοντική έξοδο από το επάγγελμα, θα έχουν συνάντηση σήμερα με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη και τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νίκο Κλεάνθους.

    Ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των Πατατοπαραγωγών Νίκος Βάσιλας εξέφρασε την αποφασιστικότητα των παραγωγών να παραμείνουν στον αυτοκινητόδρομο μέχρις ότου ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

    [23] ΗΠΑ - Εκθεση για θρησκευτικές ελευθερίες στην Κύπρο

    Οι γενικά φιλικές σχέσεις μεταξύ των θρησκευτικών ομάδων στην κυπριακή κοινωνία έχουν συμβάλει στη θρησκευτική ελευθερία αλλά παρόλα αυτά υπήρξε μικρός αριθμός αναφορών για βανδαλισμούς σε θρησκευτικούς χώρους και σε κοιμητήρια, σημειώνεται στην έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις θρησκευτικές ελευθερίες στην Κύπρο για το 2005.

    Στην έκθεση, που αναφέρεται στην κατάσταση τόσο στις ελεύθερες όσο και στις κατεχόμενες περιοχές, επισημαίνεται πως υπάρχουν αναφορές εκ μέρους των Ελληνοκυπρίων ότι συνεχίζονται οι διαρρήξεις και οι βανδαλισμοί σε μη χρησιμοποιημένες ορθόδοξες εκκλησίες και κοιμητήρια στα κατεχόμενα και ότι η κυπριακή κυβέρνηση επέμεινε στους ''ισχυρισμούς'' της, όπως αναφέρεται στην έκθεση, ότι ορθόδοξες εικόνες έχουν εξαχθεί παράνομα από τα κατεχόμενα.

    ''Το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατία προνοεί για τις θρησκευτικές ελευθερίες και η κυβέρνηση γενικά σέβεται αυτό το δικαίωμα στην πράξη'', αναφέρεται και προστίθεται πως ''οι Τ/Κ που ζουν στο νότο και οι Ε/Κ που ζουν στο βορρά μπορούν να ασκούν τα θρησκευτικά τους δικαιώματα ελεύθερα''.

    Η έκθεση υποστηρίζει πως τον Απρίλιο σημειώθηκαν βανδαλισμοί σε ένα τ/κ κοιμητήριο στη Λάρνακα, που είχε πρόσφατα ανασκευαστεί ως μέρος ενός προγράμματος επιχορηγημένου από τα ΗΕ για βελτίωση των δικοινοτικών σχέσεων.

    Προσθέτει πως η Ορθόδοξη Εκκλησία διατηρεί υποψίες για προσπάθειες προσηλυτισμού μεταξύ των Ε/Κ και παρακολουθεί από κοντά τέτοιες δραστηριότητες.

    Επίσης αναφέρει πως το Μάρτιο η κυπριακή κυβέρνηση ζήτησε όπως υπάρξει ένας επιπρόσθετος Κύπριος Ορθόδοξος ιερέας για τους Ε/Κ που ζουν στην περιοχή Καρπασίας.

    Οπως αναφέρεται «οι τ/κ αρχές συμφώνησαν κατ αρχήν με αυτό το αίτημα αλλά απέρριψαν το άτομο που οι Ε/Κ είχαν εισηγηθεί, ισχυριζόμενες ότι αυτό αντιπαθεί τους Τ/Κ και έχει προβεί σε ακατάλληλες δηλώσεις για την κοινότητά τους».

    «Οι τ/κ αρχές ζήτησαν η κυβέρνηση να προτείνει έναν άλλο ιερέα. Στο τέλος της υπό αναφοράς περιόδου, εκκρεμούσε ακόμη μια απόφαση για αυτό το θέμα».

    Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στα κατεχόμενα, σημειώνεται πως οι μη Μουσουλμάνοι που ζουν στα κατεχόμενα είναι ξένοι από τη δυτική Ευρώπη που είναι μέλη της Ρωμαιοκαθολικής και της Αγγλικανικής Εκκλησίας.

    «Ο βασικός νόμος της τ/κ κοινότητας προνοεί για τη θρησκευτική ελευθερία και οι αρχές γενικά σέβονται πρακτικά αυτό το δικαίωμα», προστίθεται.

    Σημειώνεται πως στις 27 Αυγούστου εξερράγη μια βόμβα στην είσοδο της εκκλησίας του Αγίου Μάμα στη Μόρφου και πως παρόλο που κανένας δεν ανέλαβε την ευθύνη πιστεύεται ευρέως πως Τ/Κ εθνικιστές προγραμμάτισαν την επίθεση για να παρενοχλήσουν τη θρησκευτική τελετή των Ε/Κ.

    Αναφέρεται πως η εκκλησία επιδιορθώθηκε και η τελετή έγινε όπως είχε προγραμματιστεί.

    «Αυτή ήταν η πρώτη φορά τα τελευταία 30 χρόνια που οι Ε/Κ μπόρεσαν να κάνουν λειτουργίες στην εκκλησία. Ωστόσο οι τ/κ αρχές δεν επέτρεψαν στους Ε/Κ οργανωτές να κτυπήσουν την καμπάνα στο πλαίσιο της λειτουργίας», σημειώνεται.

    Παρόλο που οι Τ/Κ ανέφεραν περιοδικά πως υπήρξαν βανδαλισμοί σε μη χρησιμοποιημένα τεμένη στις ελεύθερες περιοχές, η κυπριακή κυβέρνηση τα συντηρεί και επιδιορθώνει τακτικά, αναφέρει η έκθεση.

    Οπως αναφέρεται το Μάιο του 2005, τα τ/κ ΜΜΕ ισχυρίστηκαν ότι μια επιτροπή της ε/κ Εκκλησίας πέρασε λαθραία από τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός μια θρησκευτική εικόνα στις ελεύθερες περιοχές.

    Υπήρξαν επίσης αναφορές για καταστροφές τ/κ κοιμητηρίων στις ελεύθερες περιοχές για κατασκευή δρόμων και άλλων αναπτυξιακών έργων.

    [24] Ποδόσφαιρο - Κύπελλο - Ομιλοι Κλήρωση

    Πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ η κλήρωση των ομίλων του Κυπέλλου Κύπρου, με την οποία 16 ομάδες χωρίστηκαν σε τέσσερις ομίλους.

    Στον 1ο πρώτο όμιλο συμμετέχουν Ανόρθωση, Διγενής Μόρφου, ΘΟΪ Λακατάμιας και Α.Ε Πάφος. Στον 2ο όμιλο συμμετέχουν ο ΑΠΟΕΛ, ο Απόλλων, η ΑΠΕΠ Πιτσιλιάς, και ο ΑΣΙΛ Λύσης. Στον 3ο όμιλο συμμετέχουν Ολυμπιακός, Νέα Σαλαμίνα, Εθνικός Αχνας και ΑΕΛ και στον 4ο όμιλο συμμετέχουν η Ομόνοια, το Παραλίμνι, ο Αρης και η ΑΕΚ.

    Η πρώτη αγωνιστική της φάσης των ομίλων θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο 19 και 20 Νοεμβρίου.

    [25] Eurocup Challenge - Νίκες για Κεραυνό και ΑΠΟΕΛ

    Κεραυνός και ΑΠΟΕΛ σημείωσαν χθες νίκες στην ευρωπαϊκή καλαθόσφαιρα, προσθέτοντας νέες επιτυχίες της κυπριακής καλαθόσφαιρας, ύστερα από τη νίκη της ΑΕΛ επί της τουρκικής Φενέρμπαχτσε.

    Η στροβολιότικη ομάδα προκρίθηκε στην επόμενη φάση του Eurocup Challenge της FIBA, νικώντας στη Λευκωσία την Ολύμπια Λάρισας με 97 -60.

    Εξάλλου, νίκη-πρόκριση στην επόμενη φάση του ιδίου Κυπέλλου σημείωσε χθες βράδυ και ο ΑΠΟΕΛ, ο οποίος κέρδισε στο Ελευθερία την ισραηλινή Ιρόνι Ελιτζούρ με 99 -75.

    [26] Χρηματιστήριο Κέρδη

    Ανοδο κατέγραψε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) ως αποτέλεσμα των σημαντικών κερδών σε ποσοστό 58% της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου. Κέρδη σε ποσοστό 0,71% κατέγραψε ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς, ο οποίος έκλεισε στις 1.643,95 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 106,15 μονάδες, σημειώνοντας μικρή άνοδο σε ποσοστό 0,33%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στο 1,1 εκατομμύριο λίρες.

    Αύξηση σε ποσοστό 0,71% σημείωσε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 556,79 μονάδες.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 11 November 2005 - 15:23:12 UTC