Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-07-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Εκδήλωση για μαύρες επέτειους
  • [02] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [03] (Κ) Ομόνοια - Κύπελλο ΟΥΕΦΑ - Νίκη

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Εκδήλωση για μαύρες επέτειους

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος τόνισε σήμερα την ετοιμότητά του να πει το μεγάλο ''ναι'' σε μια λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού αλλά και να ξαναπεί το ''μεγάλο όχι'' σε μια στρεβλή και ανάπηρη διευθέτηση του εθνικού προβλήματος.

    Υπογράμμισε παράλληλα ότι το σχέδιο Ανάν παραμένει η βάση για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό και έστειλε μήνυμα ενότητας προς όλους για την επιτυχή έκβαση του αγώνα του κυπριακού λαού.

    Σε ομιλία του στο Προεδρικό Μέγαρο, σε εκδήλωση για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι οι εισηγήσεις της ε/κ πλευράς αποβλέπουν σε επίτευξη συμφωνημένων αλλαγών στο σχέδιο Ανάν, ώστε η λύση να διασφαλίζει μόνιμα τα νόμιμα συμφέροντα ολόκληρου του λαού, σε μια κοινή ευημερούσα και ενωμένη πατρίδα, μέλος τώρα της ενωμένης Ευρώπης.

    Για το χάσμα ανάμεσα στις θέσεις των δύο πλευρών, είπε ότι αυτό αναπόφευκτα θα συνεχίσει να υπάρχει, ενόσω στόχος της τουρκικής πλευράς είναι η πολιτική αναβάθμιση του ψευδοκράτους και η δημιουργία δύο ξεχωριστών νομικών οντοτήτων στο νησί.

    ''Η λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας ήταν και παραμένει για μας αναλλοίωτη, αμετακίνητη και σταθερή θέση. Το σχέδιο Ανάν παραμένει η βάση για τις διαπραγματεύσεις. Αυτή η πολιτική μας δεν έχει αλλάξει. Ολες οι αλλαγές που συζητήσαμε στις πρόσφατες συνομιλίες με τα Ηνωμένα Εθνη, πάνω σε αυτό το σχέδιο βασίστηκαν και αυτό το σχέδιο αφορούν'', είπε.

    Διαβεβαίωσε ακόμη ότι ως εκλελεγμένος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και υπεύθυνος για τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων θα αναλώσει όλες του τις δυνάμεις στη μεγάλη και ιερή υπόθεση της δικαίωσης του κυπριακού λαού.

    ''Είμαι έτοιμος για το μεγάλο «ναι» σε μια λειτουργική και βιώσιμη λύση. Ετοιμος, όμως, είμαι να ξαναπώ το μεγάλο «όχι» σε μια στρεβλή και ανάπηρη διευθέτηση του εθνικού μας θέματος. Εάν η απόλυτη δικαιοσύνη είναι υπό τας περιστάσεις ανέφικτη, αυτό δεν σημαίνει ότι το στοιχειώδες δίκαιο δεν μπορεί να ισχύσει και να εφαρμοσθεί στην περίπτωση της Κύπρου'', τόνισε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι για την επιτυχία αυτού του αγώνα, επιβάλλεται αρραγής ενότητα και ομοψυχία, λέγοντας ότι ''είμαστε πολύ λίγοι για να γινόμαστε λιγότεροι με διχόνοιες και διάσπαση και αρκετά αδύναμοι για να καταντούμε ασθενέστεροι με διχοστασίες και έριδες''.

    ''Δεσμεύομαι να προσπαθήσω, όσο μπορώ, να γίνει πράξη η ενότητα. Και καλώ όλους να αναλάβουν την ίδια δέσμευση. Είναι πολύ μικρά αυτά που μας χωρίζουν και πολύ μεγάλα και σημαντικά αυτά που πρέπει να μας ενώνουν. Πάνω απ όλους και απ όλα τίθεται το συμφέρον του λαού μας και η λύτρωση της πατρίδας μας'', πρόσθεσε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι κανένας σήμερα δεν δικαιούται να ισχυρίζεται ότι δεν γνωρίζει τις ακριβείς και συγκεκριμένες θέσεις της ε/κ πλευράς.

    ''Κανένας δεν μπορεί να αποδείξει και να πείσει ότι αυτές οι θέσεις μας είναι είτε υπερβολικές, είτε ακραίες, είτε παράλογες, είτε εξωπραγματικές'', είπε και σημείωσε ότι σχεδόν όλοι, εντός και εκτός Κύπρου, δυσκολεύονται πια να κατηγορούν το «όχι» της ε/κ πλευράς στο δημοψήφισμα και παραδέχονται την ανάγκη αλλαγών στο σχέδιο Ανάν.

    Οπως είπε, ελλείψει άλλων προσχημάτων και επιχειρημάτων, ο λόγος τώρα γίνεται για ιεράρχηση των θέσεων της ε/κ πλευράς, προτού ακόμη διαφανεί αν υπάρχουν δυνατότητες και προοπτικές επανέναρξης του διαλόγου.

    ''Ομως, οι αλλαγές, οι ουσιαστικές και τεκμηριωμένες αλλαγές που επιζητούμε, με μόνο και αποκλειστικό στόχο τη λειτουργικότητα και βιωσιμότητα της λύσης, δεν είναι υπόθεση πρωτοκόλλου και ταξιθέτησης σε πρωτεύουσες και δευτερεύουσες θέσεις. Είναι αδιάσπαστες ως σύνολο και οπωσδήποτε μη προσφερόμενες για δημόσια συζήτηση, με την αίθουσα του διαλόγου κλειστή για την ώρα'', σημείωσε.

    [02] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Η.Β - Βομβιστικές επιθέσεις

    Η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου με ανακοίνωσή της εκφράζει το συγκλονισμό και την αγανάκτησή της και καταδικάζει ανεπιφύλακτα τις τρομοκρατικές επιθέσεις ''των βαρβάρων βομβιστών στους υπόγειους σταθμούς και σε λεωφορείο του Λονδίνου'', που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο δεκάδων και τον τραυματισμό εκατοντάδων αθώων πολιτών, μεταξύ των οποίων ήταν Ελλαδίτες και Κύπριοι.

    ''Η παροικία μας συμμετέχει στον πόνο και τη θλίψη του βρετανικού λαού για τα θύματα των παράνομων παρανοϊκών τρομοκρατών. Οι βόμβες και οι απειλές των τρομοκρατών δεν θα επηρεάσουν τον τρόπο ζωής, τις δημοκρατικές αρχές και τις πανανθρώπινες αξίες αυτής της χώρας'', σημειώνεται στην ανακοίνωση.

    Η Ομοσπονδία εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και εύχεται γρήγορη ανάρρωση σε όλους τους τραυματίες.

    Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Η.Β - Εκδηλώσεις για μαύρες επετείους

    Η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε πως το Εκτελεστικό της Συμβούλιο αποφάσισε φέτος να μη γίνει η πορεία από το Whitehall Place για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της εισβολής.

    Στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας αναφέρεται πως στις 16 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση και συλλαλητήριο στο Trafalgar Square. Ομιλητής θα είναι ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας. Θα απευθύνουν επίσης χαιρετισμούς Βρετανοί βουλευτές και Ευρωβουλευτές.

    Θα προηγηθεί κατάθεση στεφάνου στο κενοτάφιο από τους βετεράνους του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και επίδοση υπομνήματος στην πρωθυπουργική κατοικία.

    Ο κ. Λιλλήκας και ο Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας θα καταθέσουν εξάλλου στεφάνια στο μνημείο για τα θύματα των βομβιστικών επιθέσεων του Λονδίνου στο Victoria Embankment.

    [03] (Κ) Ομόνοια - Κύπελλο ΟΥΕΦΑ - Νίκη

    Σημαντικό προβάδισμα για πρόκριση στον επόμενο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ εξασφάλισε απόψε η Κυπελλούχος Ομόνοια, η οποία νίκησε με 3 0 στο ΓΣΠ τη Χιμπέρνιανς Μάλτας, στο πλαίσιο του πρώτου προκριματικού γύρου της διοργάνωσης.

    Στο ημίχρονο η Ομόνοια προηγείτο με 1 0. Τα γκολ της Ομόνοιας πέτυχαν ο Μούσα Μγκούνι στο 30ο λεπτό, ο Γιόζεφ Κόνσλεϊ στο 46ο λεπτό και ο Γιώργος Βακουφτσής στο 85ο λεπτό με πέναλτι.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 14 July 2005 - 19:49:10 UTC