Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-07-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επέτειος πραξικοπήματος - Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τους πεσόντες
  • [02] (Κ) Κύπελλο ΟΥΕΦΑ - ΑΠΟΕΛ - Νίκη
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Εκπομπή για Oμογένεια
  • [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια (Ορθή επανάληψη)
  • [06] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Επίσημο μνημόσυνο - Πραξικόπημα
  • [07] (Κ) Βουλή - Εναρξη Ολομέλειας - Δίδυμο έγκλημα - Καταδίκη
  • [08] (K) Βουλή - Ειδική συνεδρία - Εναρξη - Μαύρες επέτειοι (2)
  • [09] (Κ) Βουλή - Χριστόφιας - Μαύρες επέτειοι
  • [10] (Κ) Βουλή - Κατσουρίδης - Μαύρες επέτειοι
  • [11] (Κ) Βουλή - Κλεάνθους - Μαύρες επέτειοι
  • [12] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Ομιλία - Πραξικόπημα
  • [13] (Κ) Βουλή - Συλλούρης - Μαύρες επέτειοι
  • [14] (Κ) Ελληνική διακομματική αντιπροσωπεία - Κύπρος - Μαύρες επέτειοι
  • [15] (Κ) Βουλή - Λυσσαρίδης - Μαύρες επέτειοι
  • [16] (Κ) Βουλή - Αναστασιάδης - Μαύρες επέτειοι
  • [17] (Κ) Βουλή - Βασιλείου - Μαύρες επέτειοι
  • [18] (Κ) Βουλή - Μιχαηλίδης - Μαύρες επέτειοι
  • [19] (Κ) Βουλή - Περδίκης - Μαύρες επέτειοι
  • [20] (Κ) Βουλή - Προδρόμου - Μαύρες επέτειοι
  • [21] (Κ) Λονδίνο - Ομογένεια - Αντικατοχική εκδήλωση
  • [22] (Κ) Ισπανικό ΥΠΕΞ - Οδηγία - Κατεχόμενα
  • [23] (Κ) Βουλή - Ολομέλεια - Ειδική συνεδρία για τις μαύρες επετείους
  • [24] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [25] (Κ) Μητσόπουλος - Πρόεδρος ΔΗΣΥ - ΗΠΑ
  • [26] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [27] (Κ) Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Εκθεση - Πράσινη Γραμμή
  • [28] (Κ) Χρηματιστήριο - Σταθεροποιητική πορεία
  • [29] (Κ) Μπιλιράκης - Μπους - Ράις - Επιστολές - Πτήσεις στα κατεχόμενα
  • [30] (Κ) Ελληνική διακομματική αντιπροσωπεία - Μαύρες Επέτειοι
  • [31] (Κ) ΕΕ - Κυπριανού - ΣΕΒ
  • [32] (Κ) Βαν ντερ Μιρ - Τ/κ εμπορικό επιμελητήριο - Ομιλία
  • [33] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

  • [01] (Κ) Επέτειος πραξικοπήματος - Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τους πεσόντες

    Με διάφορες εκδηλώσεις μνήμης και τιμής ο κυπριακός λαός τιμά σήμερα αυτούς που έπεσαν κατά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της νομιμότητας.

    Στις 8.20 το πρωί, ώρα εκδήλωσης του πραξικοπήματος, θα ηχήσουν οι σειρήνες σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου με το σύνθημα «έναρξη συναγερμού».

    Στις 8.30 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα παραστεί στο επίσημο μνημόσυνο για όσους έπεσαν κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος στον Ιερό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης στο Νέο Κοιμητήριο Λευκωσίας. Θα παραστούν επίσης ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων, η ηγεσία της Εθνικής Φρουράς και γονείς και συγγενείς των πεσόντων. Επιμνημόσυνο λόγο θα εκφωνήσει ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας.

    Μετά το μνημόσυνο θα τελεστεί από το Χωρεπίσκοπο Τριμιθούντας Βασίλειο τρισάγιο στους τάφους των πεσόντων. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων.

    Στις 11.00 το πρωί θα συνέλθει σε ειδική συνεδρία για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων.

    Στις 12.30 η αντιπροσωπεία φυλακισθέντων και εξορισθέντων αντιστασιακών από την Ελλάδα θα καταθέσει στεφάνι στο Τύμβο της Μακεδονίτισας.

    Στις 8 το βράδυ οργανώνεται από το ΑΚΕΛ στην Πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία συλλαλητήριο μνήμης τιμή και αγώνα. Κύριος ομιλητής θα είναι ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας. Στο συλλαλητήριο θα απευθύνει χαιρετισμό εκπρόσωπος των αντιστασιακών.

    [02] (Κ) Κύπελλο ΟΥΕΦΑ - ΑΠΟΕΛ - Νίκη

    Το πρώτο βήμα για πρόκριση στον επόμενο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ έκανε χθες βράδυ ο ΑΠΟΕΛ, ύστερα από τη νίκη με 2 0 επί της Μπιρκιρκάρας στη Μάλτα για τον πρώτο προκριματικό γύρο της διοργάνωσης.

    Το ημίχρονο έληξε ισόπαλο 0 0. Τα γκολ του ΑΠΟΕΛ πέτυχαν στο 73ο λεπτό ο Γεωργίου και στο 79ο λεπτό ο Γιοβάνοβιτς.

    Ο επαναληπτικός αγώνας μεταξύ των δύο ομάδων θα γίνει στις 28 Ιουλίου στη Λευκωσία.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι μαύρες επέτειοι του πραξικοπήματος και της εισβολής, η απεργία των οδηγών βαρέων οχημάτων, ο ενδεχόμενος ανασχηματισμός της κυβέρνησης, οι συνομιλίες μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου που βρίσκονται μεταξύ των δύο χωρών, η δημοτικότητα των Υπουργών, και ο χθεσινός φόρος τιμής στα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Λονδίνο, είναι μεταξύ των θεμάτων που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

    Αλλα θέματα που απασχολούν τον Τύπο είναι η ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου σε εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο για τις μαύρες επετείους, το συλλαλητήριο μνήμης και τιμής που διοργανώνει απόψε το ΑΚΕΛ, η πρόθεση ιδιωτικής εταιρείας στο Αζερμπαϊτζάν να αρχίσει απευθείας πτήσεις στα κατεχόμενα, η έγκριση από τη Βουλή αυξήσεων στις αντιμισθίες και τα επιδόματα βουλευτών και πολιτειακών αξιωματούχων, η αναβολή ψήφισης της τροποποίησης για την αγγλική επισήμανση των φαρμάκων, το θέμα του διαχειριστικού καθεστώτος του Ακάμα, και η δημιουργία γηπέδου γκολφ στον Κορμακίτη.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Ανασχηματισμός αιφνιδιαστικά'' γράφει ότι παρά τους ισχυρισμούς τους οποίους προέβαλε προ ημερών ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και οι οποίοι στόχευαν στην ανακοπή των αντιδράσεων που προκαλούσε η ανασχηματολογία που είχε αναπτυχθεί, πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ετοιμάζεται για ανασχηματισμό αιφνιδιαστικά την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου, όπως τον συμβούλευσε ο επικοινωνιολόγος του. Γράφει, επίσης, ότι η Βουλή ανέβαλε την ψήφιση της τροποποίησης για την αγγλική επισήμανση των φαρμάκων.

    Η ''Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Παραλύει η οικονομία'' γράφει ότι με τα φορτηγά τους έξω από το Προεδρικό Μέγαρο θα συγκεντρωθούν στις 10:00 σήμερα οι οδηγοί φορτηγών και θα παραμείνουν εκεί μέχρι την επίλυση των προβλημάτων τους, σημειώνοντας ότι η ζημιά στην κυπριακή οικονομία από την απεργία των φορτηγατζήδων αναμένεται να είναι τεράστια. Γράφει, επίσης, ότι ύστερα από ενδελεχείς έρευνες, η Αστυνομία προέβη χθες σε επιβεβαίωση της εφημερίδας αναφορικά με τον ελλιπή έλεγχο ταυτοπροσωπίας των ταξιδιωτών στους έλεγχους διαβατηρίων.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Σύμπραξη των εκατομμυρίων'' γράφει ότι η υπόθεση πετρέλαιο φαίνεται να μπαίνει ως προτεραιότητα πρώτης γραμμής για την κυβέρνηση, αφού τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου θα είναι το κύριο θέμα των συνομιλιών που θα έχει στη Λευκωσία την ερχόμενη εβδομάδα ο Υπουργός Πετρελαίων της Αιγύπτου. Γράφει, επίσης, ότι χωρίς συζήτηση, με άκρα μυστικότητα και χωρίς διαφωνίες η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε χθες γενναίες αυξήσεις τις αντιμισθίες και τα επιδόματα βουλευτών και πολιτειακών αξιωματούχων.

    Η ''Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Καμπανούλες και γελοιότητες'' γράφει ότι αδικαιολόγητη θεωρούν οι γεωπόνοι της Κύπρου τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα της επικινδυνότητας των διάφορων καλλωπιστικών φυτών και της τοξικής δηλητηρίασης που προκαλούν στον ανθρώπινο οργανισμό τα φύλλα ή οι σπόροι τους όταν φαγωθούν, σημειώνοντας ότι η αλλοδαπή που φέρεται να έφαγε το φυτό και να πέθανε, είχε καταναλώσει μεγάλο αριθμό χαπιών και μάλλον πρόκειται για αυτοκτονία. Γράφει, επίσης, ότι η Ομόνοια νίκησε τη Χιμπέρνιανς Μάλτας με 3-0 και ο ΑΠΟΕΛ τη Μπιρκιρκάρα Μάλτας με 2-0, σε αγώνες για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

    Ο ''Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Θα μοιρασθούν άδειες Α'' γράφει ότι οι απεργοί ιδιοκτήτες φορτηγών αποφάσισαν κλιμάκωση των απεργιακών μέτρων με μεταφορά και στάθμευση των οχημάτων τους έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, ενώ από την άλλη η κυβέρνηση προχωρεί σε συζήτηση για λήψη απόφασης που θα οδηγήσει σε άνοιγμα της αγοράς των αδειών ''Α''. Γράφει, επίσης, ότι στις Βρυξέλλες καταφεύγουν για δεύτερη φορά οι κοινοτάρχες της χερσονήσου του Ακάμα, με αφορμή τη συνεχιζόμενη καθυστέρηση στην οριστικοποίηση των αποφάσεων της Δημοκρατίας σχετικά με το διαχειριστικό καθεστώς της περιοχής.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Ετσι πρόδωσαν την Κύπρο'' αναφέρεται στην επέτειο του πραξικοπήματος και την τουρκική εισβολή και γράφει ότι 31 χρόνια μετά, η μπότα του Αττίλα εξακολουθεί να καταπατεί τα κυπριακά εδάφη και ο κυπριακός λαός συνεχίζει να αγωνίζεται για τη δικαίωση. Γράφει, επίσης, ότι με αφορμή τις μαύρες επετείους, το ΑΚΕΛ πραγματοποιεί σήμερα στις 20:00 στην Πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία αγωνιστικό συλλαλητήριο μνήμης και τιμής, και καταδίκης του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, με ομιλητή το Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ και Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' υπό τον τίτλο ''Κρατούν το νησί όμηρο'' γράφει ότι επιχειρηματικοί ηγέτες εξέδωσαν χθες προειδοποίηση, αφού οι συνέπειες από την απεργία των φορτηγατζήδων θα γίνουν αισθητές σε ολόκληρη την οικονομία του νησιού. Γράφει, επίσης, ότι ιδιωτική αεροπορική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε χθες ότι προτίθεται να αρχίσει απευθείας πτήσεις στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, πράγμα που θα την καταστήσει τον πρώτο μη τουρκικό αερομεταφορέα που θα πετά απευθείας στα κατεχόμενα. Οι πτήσεις αναμένεται να αρχίσουν στις 31 Ιουλίου.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Το Κυπριακό Ποντίκι'' υπό τον τίτλο ''Και οι 12 είναι...'' παρουσιάζει δημοσκόπηση της εφημερίδας αναφορικά με τη δημοτικότητα των Υπουργών, σημειώνοντας ότι ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου εξακολουθεί να είναι ο πιο δημοφιλής ανάμεσα στο κυβερνητικό σχήμα του Προέδρου Παπαδόπουλου. Γράφει, επίσης, ότι οι Ραούφ Ντενκτάς και Σερντάρ Ντενκτάς βάλθηκαν να μετατρέψουν την περιοχή του κατεχόμενου Κορμακίτη σε ξενοδοχείο και γήπεδο γκολφ, σφετεριζόμενοι τις περιουσίες Μαρωνιτών.

    Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη ''The Cyprus Weekly'' υπό τον τίτλο ''Σιωπηρός φόρος τιμής'' γράφει ότι εργαζόμενοι στο Λονδίνο γέμισαν τους δρόμους χθες για να τιμήσουν σιωπηρά τα θύματα των τεσσάρων τρομοκρατικών επιθέσεων την περασμένη εβδομάδα στη βρετανική πρωτεύουσα. Γράφει, επίσης, ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, σε ομιλία του χθες στο Προεδρικό Μέγαρο για τις μαύρες επετείους, σημείωσε ότι 31 χρόνια μετά την εισβολή, η κυπριακή κυβέρνηση εξακολουθεί να αγωνίζεται για λύση και επανένωση του νησιού, στη βάση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    [04] (Κ) Εκπομπή για Oμογένεια

    Πραξικόπημα - Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τους πεσόντες

    Με διάφορες εκδηλώσεις μνήμης και τιμής ο κυπριακός λαός τιμά σήμερα αυτούς που έπεσαν κατά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της νομιμότητας.

    Στις 8.20 το πρωί, ώρα εκδήλωσης του πραξικοπήματος, ήχησαν οι σειρήνες σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου με το σύνθημα «έναρξη συναγερμού».

    Στις 8.30 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος παρέστη στο επίσημο μνημόσυνο για όσους έπεσαν κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος στον Ιερό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης στο Νέο Κοιμητήριο Λευκωσίας. Παρέστησαν επίσης ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων, ο Πρεσβευτής της Ελλάδας, η ηγεσία της Εθνικής Φρουράς και γονείς και συγγενείς των πεσόντων. Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας.

    Μετά το μνημόσυνο τελέστηκε από το Χωρεπίσκοπο Τριμιθούντας Βασίλειο τρισάγιο στους τάφους των πεσόντων. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.

    Στις 11.00 το πρωί θα συνέλθει σε ειδική συνεδρία για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων.

    Στις 12.30 η αντιπροσωπεία φυλακισθέντων και εξορισθέντων αντιστασιακών από την Ελλάδα θα καταθέσει στεφάνι στο Τύμβο της Μακεδονίτισας.

    Στις 8 το βράδυ οργανώνεται από το ΑΚΕΛ στην Πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία συλλαλητήριο μνήμης τιμή και αγώνα. Κύριος ομιλητής θα είναι ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας. Στο συλλαλητήριο θα απευθύνει χαιρετισμό εκπρόσωπος των αντιστασιακών.

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Εκδήλωση για μαύρες επετείους

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος τόνισε χθες την ετοιμότητά του να πει το μεγάλο ''ναι'' σε μια λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού αλλά και να ξαναπεί το ''μεγάλο όχι'' σε μια στρεβλή και ανάπηρη διευθέτηση του εθνικού προβλήματος.

    Υπογράμμισε παράλληλα ότι το σχέδιο Ανάν παραμένει η βάση για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό και έστειλε μήνυμα ενότητας προς όλους για την επιτυχή έκβαση του αγώνα του κυπριακού λαού.

    Σε ομιλία του στο Προεδρικό Μέγαρο, σε εκδήλωση για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι οι εισηγήσεις της ε/κ πλευράς αποβλέπουν σε επίτευξη συμφωνημένων αλλαγών στο σχέδιο Ανάν, ώστε η λύση να διασφαλίζει μόνιμα τα νόμιμα συμφέροντα ολόκληρου του λαού, σε μια κοινή ευημερούσα και ενωμένη πατρίδα, μέλος τώρα της ενωμένης Ευρώπης.

    Για το χάσμα ανάμεσα στις θέσεις των δύο πλευρών, είπε ότι αυτό αναπόφευκτα θα συνεχίσει να υπάρχει, ενόσω στόχος της τουρκικής πλευράς είναι η πολιτική αναβάθμιση του ψευδοκράτους και η δημιουργία δύο ξεχωριστών νομικών οντοτήτων στο νησί.

    ''Η λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας ήταν και παραμένει για μας αναλλοίωτη, αμετακίνητη και σταθερή θέση. Το σχέδιο Ανάν παραμένει η βάση για τις διαπραγματεύσεις. Αυτή η πολιτική μας δεν έχει αλλάξει. Ολες οι αλλαγές που συζητήσαμε στις πρόσφατες συνομιλίες με τα Ηνωμένα Εθνη, πάνω σε αυτό το σχέδιο βασίστηκαν και αυτό το σχέδιο αφορούν'', είπε.

    Διαβεβαίωσε ακόμη ότι ως εκλελεγμένος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και υπεύθυνος για τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων θα αναλώσει όλες του τις δυνάμεις στη μεγάλη και ιερή υπόθεση της δικαίωσης του κυπριακού λαού.

    ''Είμαι έτοιμος για το μεγάλο «ναι» σε μια λειτουργική και βιώσιμη λύση. Ετοιμος, όμως, είμαι να ξαναπώ το μεγάλο «όχι» σε μια στρεβλή και ανάπηρη διευθέτηση του εθνικού μας θέματος. Εάν η απόλυτη δικαιοσύνη είναι υπό τας περιστάσεις ανέφικτη, αυτό δεν σημαίνει ότι το στοιχειώδες δίκαιο δεν μπορεί να ισχύσει και να εφαρμοσθεί στην περίπτωση της Κύπρου'', τόνισε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι για την επιτυχία αυτού του αγώνα, επιβάλλεται αρραγής ενότητα και ομοψυχία, λέγοντας ότι ''είμαστε πολύ λίγοι για να γινόμαστε λιγότεροι με διχόνοιες και διάσπαση και αρκετά αδύναμοι για να καταντούμε ασθενέστεροι με διχοστασίες και έριδες''.

    ''Δεσμεύομαι να προσπαθήσω, όσο μπορώ, να γίνει πράξη η ενότητα. Και καλώ όλους να αναλάβουν την ίδια δέσμευση. Είναι πολύ μικρά αυτά που μας χωρίζουν και πολύ μεγάλα και σημαντικά αυτά που πρέπει να μας ενώνουν. Πάνω απ όλους και απ όλα τίθεται το συμφέρον του λαού μας και η λύτρωση της πατρίδας μας'', πρόσθεσε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι κανένας σήμερα δεν δικαιούται να ισχυρίζεται ότι δεν γνωρίζει τις ακριβείς και συγκεκριμένες θέσεις της ε/κ πλευράς.

    ''Κανένας δεν μπορεί να αποδείξει και να πείσει ότι αυτές οι θέσεις μας είναι είτε υπερβολικές, είτε ακραίες, είτε παράλογες, είτε εξωπραγματικές'', είπε και σημείωσε ότι σχεδόν όλοι, εντός και εκτός Κύπρου, δυσκολεύονται πια να κατηγορούν το «όχι» της ε/κ πλευράς στο δημοψήφισμα και παραδέχονται την ανάγκη αλλαγών στο σχέδιο Ανάν.

    Οπως είπε, ελλείψει άλλων προσχημάτων και επιχειρημάτων, ο λόγος τώρα γίνεται για ιεράρχηση των θέσεων της ε/κ πλευράς, προτού ακόμη διαφανεί αν υπάρχουν δυνατότητες και προοπτικές επανέναρξης του διαλόγου.

    ''Ομως, οι αλλαγές, οι ουσιαστικές και τεκμηριωμένες αλλαγές που επιζητούμε, με μόνο και αποκλειστικό στόχο τη λειτουργικότητα και βιωσιμότητα της λύσης, δεν είναι υπόθεση πρωτοκόλλου και ταξιθέτησης σε πρωτεύουσες και δευτερεύουσες θέσεις. Είναι αδιάσπαστες ως σύνολο και οπωσδήποτε μη προσφερόμενες για δημόσια συζήτηση, με την αίθουσα του διαλόγου κλειστή για την ώρα'', σημείωσε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε και σε όσους κάνουν λόγο για ύπαρξη χάσματος ανάμεσα στις θέσεις των δύο πλευρών, ''χωρίς να διευκρινίζεται, βέβαια, η αιτία και ο αίτιος του χάσματος''.

    ''Είναι, όμως, φυσικό και αναπόφευκτο το χάσμα, όταν η επιδίωξη της δικής μας πλευράς είναι μια αμοιβαία αποδεκτή λειτουργική και βιώσιμη λύση, ενώ στόχος της τουρκικής πλευράς είναι η πολιτική αναβάθμιση του ψευδοκράτους, η διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η δημιουργία δύο ξεχωριστών νομικών οντοτήτων και η διατήρηση και εμβάθυνση της διαίρεσης του χώρου, της κοινωνίας, της οικονομίας και των θεσμών'', υπογράμμισε.

    Τόνισε ότι δεν είναι λογικό ούτε εφικτό να αναμένεται μόνο από την ε/κ πλευρά, προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα, να προβεί σε απαράδεκτες εκπτώσεις προσαρμόζοντας τη λογική επιδίωξή της στον παράλογο τουρκικό στόχο.

    ''Το χάσμα θα υπάρχει ενόσω η τουρκική πλευρά παραμένει αμετακίνητη στις θέσεις της και προσκολλημένη στα όσα πολλά, άδικα και αδικαιολόγητα πλεονεκτήματα το σχέδιο Ανάν έχει προσφέρει στην τ/κ κοινότητα και στην Τουρκία, παραγνωρίζοντας τις δίκαιες και λογικές απαιτήσεις και ανησυχίες της ε/κ πλευράς'', πρόσθεσε.

    ''Το χάσμα θα υπάρχει ενόσω εμείς λέμε 'ναι' στη λύση και η τουρκική πλευρά βολεύεται στη μη λύση. Εμείς είπαμε 'όχι σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο και λέμε 'ναι' στη λύση, ενώ η τουρκική πλευρά είπε 'ναι' σε εκείνο το σχέδιο και λεει 'όχι' στη λύση'', συνέχισε.

    Οπως είπε, ''αυτός ο τόπος και αυτός ο λαός που τόσα πολλά πλήρωσε και τόσα πολλά υποφέρει, αυτός ο τόπος κι αυτός ο λαός που πριν τριανταένα χρόνια προδόθηκε και σφαγιάστηκε, δικαιούται μιας καλύτερης τύχης και αξίζει ένα καλύτερο μέλλον. Γι΄ αυτή την καλύτερη τύχη και το καλύτερο μέλλον του λαού και του τόπου μας, ας ενωθούμε κι ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας στον κοινό αγώνα. Αυτό επιτάσσει το ιστορικό χρέος μας. Αυτό υπαγορεύει η ιστορική ευθύνη μας''.

    ''Τριανταένα χρόνια από τότε, αναζητούμε ακόμη τα στοιχειώδη και τα αυτονόητα, την αναγνώριση και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαίων και δικαιωμάτων. Οσες απογοητεύσεις και αν δοκιμάσαμε ως τώρα, όσες κι αν ήταν οι προσπάθειες που απέτυχαν, όσο άκαμπτη και αρνητική κι αν είναι η στάση της τουρκικής πλευράς εμείς δεν θα κουρασθούμε στην αναζήτηση μιας ορθής και ειρηνικής λύσης του εθνικού μας θέματος'', διαβεβαίωσε.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος τόνισε ότι ο καθένας υποχρεούται να θυμάται αυτούς και αυτά που κατέστρεψαν την Κύπρο και ο λαός ως σύνολο ''ευθύνονται να μην λησμονούν το φανατισμό, τον παραλογισμό, την παρανομία, τον κίβδηλο πατριωτισμό, την απάτη και την προδοσία, που δολοφόνησαν στις 15 Ιουλίου 1974 τη δημοκρατία και τη νομιμότητα''.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ευχαρίστησε την Ελλάδα για την πλήρη, αμέριστη και συνεπή συμπαράσταση και αλληλεγγύη που προσφέρει στον αγώνα της Κύπρου.

    Χαιρέτισε επίσης την παρουσία στην εκδήλωση εκπροσώπων του Ελλαδικού Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974.

    Κόμματα - Καταδίκη πραξικοπήματος

    Τα κόμματα της Κύπρου με ανακοινώσεις που εξέδωσαν καταδικάζουν το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 2005.

    ΑΚΕΛ - Πραξικόπημα

    Το φασιστικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974, τους εμπνευστές, οργανωτές και εκτελεστές του καταδικάζει το ΑΚΕΛ, το οποίο αναφέρει ότι «η φετινή μαύρη επέτειος του πραξικοπήματος βρίσκει τον κυπριακό λαό να συνεχίζει την πάλη για απαλλαγή από την κατοχή και την επανένωση της πατρίδας μας στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας».

    Σε ανακοίνωση του, με αφορμή την επέτειο του πραξικοπήματος, το ΑΚΕΛ αναφέρει ότι το πραξικόπημα «υπήρξε το επιστέγασμα της υπονόμευσης της Κύπρου από την ελλαδική χούντα, τη ντόπια ακροδεξιά αντίδραση και από ιμπεριαλιστικά κέντρα του εξωτερικού, που στόχευαν στην κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας» και προσθέτει ότι «είναι ανεπίτρεπτη η λήθη στο όνομα τάχα της ενότητας» και «απαράδεκτη και καταδικαστέα κάθε ενέργεια που στοχεύει να εξιλεώσει, να δικαιώσει ή και να δικαιολογήσει τους πραξικοπηματίες, τον Γρίβα και την ΕΟΚΑ Β΄».

    Δημοκρατικός Συναγερμός

    Δεν αρκεί η φραστική καταδίκη των τραγικών γεγονότων, αλλά πρέπει αντληθούν τα απαραίτητα, έστω και πικρά διδάγματα μέσα από τη δύναμη της εθνικής μνήμης για να οδηγηθούμε στην εθνική αυτογνωσία, αναφέρει ο Δημοκρατικός Συναγερμός.

    Σε διακήρυξή του για την επέτειο του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974, ο ΔΗΣΥ υποδεικνύει την ανάγκη μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για εξεύρεση λύσης και επανένωσης της Κύπρου, αποτρέποντας τη διεθνή κοινότητα από ενέργειες που θα οριστικοποιήσουν τη διχοτόμηση.

    Δημοκρατικό Κόμμα

    Το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974, τους ιθύνοντες και τους συνεργούς τους στη μεγάλη προδοσία καταδικάζει το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ) σε σημερινή του ανακοίνωση με αφορμή την αυριανή επέτειο του πραξικοπήματος.

    Το ΔΗΚΟ επαναδιακηρύσσει την αμετάθετη απόφασή του να υπερασπίζεται με σθένος και αποφασιστικότητα τη Δημοκρατία και να αγωνίζεται για την άρση των αποτελεσμάτων του δίδυμου εγκλήματος του Ιούλη του 1974 και εκφράζει την εμμονή του στην εφαρμογή των αρχών του διεθνούς δικαίου, στην κατίσχυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην επικράτηση των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών και γενικά στην έμπρακτη εφαρμογή και στην περίπτωση της Κύπρου των αρχών της διεθνούς νομιμότητας.

    ΚΣ ΕΔΕΚ

    Μήνυμα αγωνιστικής συστράτευσης για συνέχιση του αγώνα μέχρι τη δικαίωση απευθύνει το ΚΣ ΕΔΕΚ σε ανακοίνωσή του με αφορμή την επέτειο του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974.

    Η ΕΔΕΚ επαναλαμβάνει ότι το ''όχι'' των Ελληνοκυπρίων στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004 δεν ήταν ''όχι'' στη λύση, αλλά όχι σε μια άδικη λύση και τονίζει ότι ύστερα από την 1η Μαΐου, το Κυπριακό εκτός από διεθνές πρόβλημα έγινε και ευρωπαϊκό και ότι η ΕΕ πρέπει να διαδραματίσει ένα επικουρικό ρόλο στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού.

    Ευρωπαϊκό Κόμμα

    Το άφρον και εγκληματικό πραξικόπημα θα πρέπει να μας θυμίζει πως οι σύγχρονες επεμβάσεις κάποιων ξένων με στόχο την εξυπηρέτηση των δικών τους γεωπολιτικών συμφερόντων σε βάρος του κυπριακού λαού αποτελούν μια συνέχεια που τη βιώνει ο λαός μας ανεξάρτητα από κομματική τοποθέτηση, αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κόμμα σε ανακοίνωση του με αφορμή τις επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής.

    Το Ευρωπαϊκό Κόμμα αναφέρει ότι «η αποδοχή καταστροφικών προτάσεων για το μέλλον και την ευημερία του λαού μας όπως προνοούνται στο σχέδιο Ανάν, που κάποιοι εντός και εκτός Κύπρου καραδοκούν για την επαναφορά και την επιβολή τους, ισοδυναμεί επιεικώς με ασέβεια προς τη μνήμη ενός δημοκρατικού λαού, όπως του δικού μας που αγωνίστηκε το 1974 για την επιβίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικών ελευθερίων του».

    ΑΔΗΚ

    Την αποφασιστικότητά του να μην συμβιβαστεί με την αδικία και την κατοχή διατρανώνει το ΑΔΗΚ σε ανακοίνωσή του με την ευκαιρία της επετείου του πραξικοπήματος του 1974.

    Σύμφωνα με το ΑΔΗΚ, ''σταθερός και απαρέγκλιτος στόχος μας παραμένει η εξεύρεση μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος προς όφελος ολόκληρου του κυπριακού λαού, χωρίς στρατεύματα κατοχής και εποίκους''.

    Ενωμένοι Δημοκράτες

    Οι (ΕΔΗ) καταδικάζουν το φασιστικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 και υπογραμμίζουν ότι 30 χρόνια μετά η υπόθεση λύσης του Κυπριακού και επανένωσης της Κύπρου βρίσκεται σε ένα νέο, ιδιαίτερα επικίνδυνο αδιέξοδο.

    ''Οι ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας είναι ιστορικές. Δεν αρκούν ούτε η καταδίκη, ούτε οι υποσχέσεις. Απαιτείται συγκεκριμένη και ρεαλιστική στρατηγική. Απαιτούνται πρωτοβουλίες που να οδηγούν στη λύση'', αναφέρει ανακοίνωση των ΕΔΗ.

    Κίνημα Οικολόγων

    Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών τιμά τη μνήμη των αγωνιστών της Δημοκρατίας που έπεσαν στις 15 Ιουλίου του 1974 προασπιζόμενοι τη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας ενάντια στο χουντικό και αμερικανόπνευστο πραξικόπημα.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κινήματος Οικολόγων ''η ξενοκίνητη χούντα των συνταγματαρχών της Αθήνας, συνεργαζόμενη δυστυχώς με μερίδα του κυπριακού λαού, που παρασύρθηκε από εύηχα συνθήματα έσπειραν τον εθνικό διχασμό και προετοίμασαν το έδαφος, για τη βάρβαρη τουρκική εισβολή που ακολούθησε''.

    Επαλξη Ανασυγκρότησης Κέντρου

    Τιμή και ευγνωμοσύνη σ΄ όλους εκείνους που πρόταξαν τα στήθη τους για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της πατρίδας κατά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 και περιφρούρησαν την αξιοπρέπεια ενός ολόκληρου λαού, εκφράζει η Επαλξη Ανασυγκρότησης Κέντρου σε ανακοίνωσή της με αφορμή την αυριανή επέτειο του πραξικοπήματος.

    Η Επαλξη αναφέρει ότι «ο αγώνας για την επανένωση συνεχίζεται και η 15η Ιουλίου έρχεται να μας υπενθυμίσει την ανάγκη για ενότητα, για περιφρούρηση των δημοκρατικών μας αρχών, για αποφασιστικότητα και προπαντός για αντίσταση ενάντια στις όποιες επιβουλές και προσπάθειες επιβολής διευθετήσεων και σχεδίων που καταπατούν αναφαίρετά μας δικαιώματα και υποθηκεύουν το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας».

    Υπουργός Εμπορίου - Λονδίνο - Μαύρες επέτειοι - Kings Cross

    Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας αναχωρεί σήμερα για το Λονδίνο όπου το απόγευμα του Σαββάτου θα παραστεί και θα μιλήσει στο ετήσιο συλλαλητήριο, που διοργανώνει η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου για την καταδίκη των μαύρων επετείων της τουρκικής εισβολής και του πραξικοπήματος, στην Πλατεία Τραφάλγκαρ.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, το πρωί της ίδιας ημέρας ο Υπουργός θα καταθέσει στεφάνι στην Πλατεία Kings Cross για τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων και θα υπογράψει το βιβλίο συλλυπητηρίων στο Δημαρχείο του Λονδίνου.

    Κατά την εκεί παραμονή του ο κ. Λιλλήκας θα επισκεφθεί στο νοσοκομείο τους Κυπρίους οι οποίοι τραυματίστηκαν κατά τη βομβιστική επίθεση.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Τρομοκρατικές επιθέσεις - Δίλεπτη σιγή

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος εξέφρασε συμπαράσταση στα θύματα, τους συγγενείς και το λαό της Βρετανίας με αφορμή τις τρομοκρατικές επίθεσεις στο Λονδίνο και ευχήθηκε ''κουράγιο και δύναμη για να αντέξουν αυτή τη δοκιμασία''.

    Σε δηλώσεις μετά την τήρηση της δίλεπτης σιγής στην είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου, εις ένδειξη πένθους για τα θύματα των επιθέσεων στη βρετανική πρωτεύουσα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε: «Καταδικάζουμε με αποτροπιασμό κάθε είδους τρομοκρατική ενέργεια, η οποία ουσιαστικά πλήττει την ειρήνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των λαών, όλου του κόσμου».

    ''Η κρατική μηχανή και ο ιδιωτικός τομέας και ολόκληρος ο λαός της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει ανταποκριθεί θετικά στην εισήγηση της Τρόικας της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να τηρηθεί δίλεπτη σιγή σε μνήμη των θυμάτων της τελευταίας τρομοκρατικής επίθεσης στην Αγγλία», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Στις 14:00 τοπική ώρα, οι εργαζόμενοι στη Δημόσια Υπηρεσία σταμάτησαν τις εργασίες τους για δύο λεπτά, εις ένδειξη πένθους για τα θύματα των επιθέσεων στη βρετανική πρωτεύουσα.

    Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο - Διαρροές

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος διαψεύδει ως παραποιημένες διαρροές, τις πληροφορίες ότι υπήρξε αλλαγή της ελληνοκυπριακής πλευράς στο Κυπριακό καθώς και ότι οι θέσεις της ε/κ πλευράς είναι μαξιμαλιστικές.

    Σε δηλώσεις ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης χαρακτήρισε θλιβερό να υπάρχουν διαρροές από το Εθνικό Συμβούλιο και ακόμη θλιβερότερες τις παραποιήσεις των όσων λέγονται, ενώ ερωτηθείς σχετικά διέψευσε και τον αριθμό των 25 θέσεων που διέρρευσαν.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης διερωτήθηκε ποιος είναι ο λόγος πίσω από το φαινόμενο, γιατί δεν έγιναν διαρροές όσον αφορά τις άτεγκτες θέσεις της τουρκικής πλευράς που γενικά αναφέρθηκαν στη χθεσινή συνεδρία'' και τι εισηγούνται όσοι προβαίνουν σε αυτές τις διαρροές.

    ΔΕΑ - Συνάντηση

    Ενημέρωση τόσο για τις κατ' επείγουσες εκταφές στα κατεχόμενα, αλλά και για το θέμα της ίδρυσης ανθρωπολογικού εργαστηρίου στη νεκρή ζώνη, έτυχε χθες η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ).

    Ανακοίνωση της ΔΕΑ αναφέρει ότι στη σημερινή συνάντηση η Επιτροπή ενημερώθηκε από τον Ιατροδικαστικό Αρχαιολόγο του ιδρύματος INFORCE σε σχέση με την πρόοδο που σημειώνεται στις κατ' επείγουσες εκταφές στα κατεχόμενα.

    Η Επιτροπή ενημερώθηκε επίσης από τον Ιατροδικαστικό Ανθρωπολόγο του ιδρύματος σε σχέση με την ανέγερση Εργαστηρίου στη νεκρή ζώνη και έλαβε πληροφορίες και εισηγήσεις για τις εγκαταστάσεις που θα χρησιμοποιηθούν.

    Η Επιτροπή ενέκρινε την εμπλοκή ενός εκ των δύο Τουρκοκύπριων Επιστημόνων στο πρόγραμμα ταυτοποίησης λειψάνων, ενώ αναμένεται σύντομα να εγκριθεί και εμπλοκή και του δεύτερου Τ/Κ επιστήμονα.

    Τούρκος ΥΠΕΞ - Τελωνειακή Ενωση - Δήλωση

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ δήλωσε χθες ότι η χώρα του θα υπογράψει το Πρωτόκολλο επέκτασης της τελωνειακής της ένωσης με τα δέκα κράτη μέλη της ΕΕ, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα συζητηθεί η μορφή που θα λάβει η υπογραφή αυτή.

    Σε συνέντευξή του στο CNN Turk, ο κ. Γκιουλ εξέφρασε τη θέση ότι η υπογραφή του Πρωτοκόλλου δεν σημαίνει αναγνώριση της Κύπρου.

    ''Δεν υπάρχει πρόβλημα με το Πρωτόκολλο. Θα το υπογράψουμε. Πιστεύω ότι θα το υπογράψουμε. Αλλά τί μορφή θα λάβει η υπογραφή αυτή, θα το συζητήσουμε. Θα κάνουμε και μια δήλωση. Η υπογραφή δεν σημαίνει αναγνώριση. Θα κάνουμε μια δήλωση και θα καθορίσουμε το νόημά της. Οι Ε/Κ δεν αντιπροσωπεύουν ολόκληρο το νησί'', είπε ο κ. Γκιουλ.

    Αζερμπαϊτζάν - Απευθείας πτήσεις στα κατεχόμενα

    Ιδιωτική αεροπορική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε χθες ότι θα αρχίσει απευθείας πτήσεις στα κατεχόμενα, πράγμα που θα την καταστήσει τον πρώτο μη τουρκικό αερομεταφορέα που θα πετά απευθείας στα κατεχόμενα.

    Οπως μεταδίδει το πρακτορείο ''Ρόιτερς'', η αεροπορική εταιρεία ''Imair'' θα αρχίσει τις επιβατικές πτήσεις την Κυριακή 31 Ιουλίου και κάθε Κυριακή προς το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, σύμφωνα με τον Αλεξάντερ Γκουλίγιεβ, διευθυντή της ταξιδιωτικής εταιρείας Improtex Travel, εταίρο της Imair στην πραγματοποίηση αυτών των πτήσεων.

    Ο κ. Γκουλίγιεβ είπε πως δεν υπάρχουν πολιτικά κίνητρα πίσω από την έναρξη των πτήσεων.

    Κασουλίδης - Σαμαράς - Κύπρος - Αποναρκοθέτηση

    Μετά από πρόταση του Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, ύστερα από συνεννόηση με τον Ευρωβουλευτή του ΔΗΣΥ Ιωάννη Κασουλίδη, η Επιτροπή Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισε χθες την επέκταση του προϋπολογισμού προς κάλυψη υποχρεώσεων της χρηματοδότησης του έργου εκκαθάρισης ναρκοπεδίων στην Κύπρο κατά 1,5 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του 2005.

    Ως γνωστό, η ΕΕ είχε εγκρίνει προϋπολογισμό 2,5 εκατομμυρίων ευρώ για το 2004 για το θέμα αυτό βάσει πρότασης της Γερμανίδας Ευρωβουλευτού Μέχτιλντ Ρότε.

    Τριανταφυλλίδης - Βρετανική προεδρία - Ιστοσελίδα

    «Προβληματική» χαρακτηρίζει την ιστοσελίδα της βρετανικής προεδρίας της ΕΕ, ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις Κυριάκος Τριανταφυλλίδης, ο οποίος κατέθεσε και σχετική ερώτηση προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

    Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του γραφείου του Κύπριου Ευρωβουλευτή, στην επίσημη ιστοσελίδα της βρετανικής προεδρίας υπάρχει μια παρουσίαση κάθε κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην οποία δίνονται διάφορα στοιχεία για τη χώρα καθώς και μια σύντομη ιστορική αναφορά. Στην τελευταία, υπάρχουν σοβαρές παραλήψεις σε ό,τι αφορά την ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν γίνεται παραμικρή αναφορά στην τουρκική εισβολή και κατάληψη με τη βία εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επίσης, η ιστοσελίδα παρουσιάζει την κατοχή του 36% του εδάφους του νησιού σαν να είναι υπό τον έλεγχο των Τουρκοκυπρίων και όχι του τουρκικού κατοχικού στρατού.

    Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ ερωτά το Συμβούλιο εάν συμμερίζεται την άποψη αυτή της βρετανικής προεδρίας. Σε τέτοια περίπτωση αυτό θα δημιουργούσε ένα επικίνδυνο προηγούμενο απέναντι σε ένα άλλο κράτος μέλος, δεδομένου και των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία με την Τουρκία, αναφέρει ο κ. Τριανταφυλλίδης, ο οποίος ζητά από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να λάβει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αποκατασταθεί το γρηγορότερο η ιστορική αλήθεια.

    Κίνηση Προσφύγων Αμμοχώστου - Ολι Ρεν - Ευρωκοινοβούλιο

    Ο Επίτροπος της ΕΕ για τη διεύρυνση Ολι Ρεν διαβεβαίωσε ομάδα της Κίνησης Προσφύγων Αμμοχώστου ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδιαφέρεται και παραμένει στη διάθεση των δυο μερών στην Κύπρο για εξέταση της όποιας πρωτοβουλίας, η οποία θα δημιουργήσει εκ νέου μια προοπτική για κινητικότητα στο Κυπριακό.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κίνησης, ομάδα της Κίνησης Προσφύγων Αμμοχώστου συναντήθηκε χθες στις Βρυξέλλες με τον κ. Ρεν, ο οποίος τους ανέφερε ότι το θέμα της απόδοσης της κλειστής περιοχής Αμμοχώστου παραμένει ανοιχτό.

    Η Κίνηση παρουσίασε επίσης χθες ενώπιον της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το θέμα της επιστροφής της πόλης της Αμμοχώστου προς αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των νόμιμων κατοίκων της, αποσυνδέοντάς το από την πολιτική διάσταση του κυπριακού προβλήματος.

    Στην ανακοίνωσή της η Κίνηση αναφέρει ότι ιδιαίτερη επιτυχία θεωρείται η θετική ανταπόκριση Ευρωβουλευτών από όλες τις πολιτικές ομάδες.

    Ευρωβουλή - Ματσάκης - Ασυλία

    Η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν εξέτασε ούτε στη χθεσινή της συνεδρία την εισήγηση του Γερμανού Ευρωβουλευτή Κλάους Χάινερ Λένε για το θέμα της άρσης της ασυλίας του Ευρωβουλευτή Μάριου Ματσάκη.

    Σύμφωνα με πηγές του Ευρωκοινοβουλίου, το θέμα δεν κρίθηκε «ώριμο» για εξέταση και για λήψη απόφασης στη διάρκεια αυτής της συνεδρίας της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων και παραπέμπεται πλέον για την προσεχή συνεδρία, που θα πραγματοποιηθεί μέσα στο Σεπτέμβριο.

    Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Κύπρος - EMAC - Χρηματοδότηση

    Με ένα εκατομμύριο ευρώ θα επιδοτήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περιφερειακή συνεργασία ΕυρώπηςΜέσης Ανατολής σε θέματα Διαχείρισης της Εναέριας Κυκλοφορίας (EMAC), στην οποία συμμετέχει η Κύπρος μαζί με τέσσερις χώρες της Μέσης Ανατολής Αίγυπτο, Ιορδανία, Λίβανο και Συρία.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων Μάκης Κωνσταντινίδης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε την περασμένη Δευτέρα να κάνει εισήγηση στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα για την κατανομή του προϋπολογισμού και των κονδυλιών να επιδοτήσουν με 1 εκ. ευρώ την EMAC.

    Ο κ. Κωνσταντινίδης εξήγησε ότι «όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφασίσει να κάνει εισήγηση, κατά 99% η χρηματοδότηση είναι εγκριμένη και αποτελεί τελεσίδικη απόφαση'' και σημείωσε ότι το ποσό αυτό θα εγκριθεί και τυπικά εντός του ερχόμενου Σεπτεμβρίου, όταν θα περάσει και από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα για την κατανομή του προϋπολογισμού και των κονδυλιών».

    Χαρακτήρισε σημαντική την απόφαση της Επιτροπής για την Κύπρο και σημείωσε ότι το ποσό αυτό θα αξιοποιηθεί ανάλογα σε συνεννόηση με το Eurocontrol (Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την ασφάλεια της Αεροναυτιλίας), με τον οποίο οι χώρες μέλη της EMAC υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας για την παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών εκ μέρους του Eurocontrol για τη διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας στην περιοχή.

    Τοποθετώντας στο τέλος του 2005 την έναρξη και πρακτικά της λειτουργίας της EMAC, ο κ. Κωνσταντινίδης είπε ότι ήδη η Κύπρος ξεκίνησε σε θεωρητικό επίπεδο τις διαδικασίες και έχει πραγματοποιήσει στη Λευκωσία σεμινάρια μεταξύ των εμπλεκομένων χωρών για το σκοπό της EMAC.

    ΕΕ - ΑΕΠ - Κύπρος - Α τρίμηνο 2005

    Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊον (ΑΕΠ) της Κύπρου αυξήθηκε κατά 3,9% το πρώτο τρίμηνο του 2005 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2004. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία για την εξέλιξη του ΑΕΠ στα κράτη - μέλη της ΕΕ, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat).

    Από τα στοιχεία προκύπτει επίσης ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε στην Κύπρο κατά 0,8% το πρώτο τρίμηνο του 2005, σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2004. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η ετήσια αύξηση του ΑΕΠ (Α τρίμηνο 2005 σε σχέση με το Α τρίμηνο του 2004) ήταν 1,6% στο σύνολο των 25 χωρών και 1,4% στην ευρωζώνη. Σε τριμηνιαία βάση (Α τρίμηνο 2005 σε σχέση με το Δ τρίμηνο του 2004) η αύξηση ήταν 0,5% στο σύνολο της ΕΕ και 0,5% στην ευρωζώνη.

    Xρηματιστήριο - Οριακή αύξηση

    Τη σταθεροποιητική του πορεία ελαφρώς κάτω από τις 1.200 μονάδες συνέχισε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) και στη χθεσινή συνάντηση, η οποία σημαδεύτηκε από το χαμηλότερο αγοραστικό ενδιαφέρον κατά τους τελευταίους τρεις μήνες περίπου. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε οριακά κέρδη σε ποσοστό 0,12%, κλείνοντας στις 1.196,43 μονάδες. Οριακή άνοδο της τάξης του 0,14% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 83,95 μονάδες. Το πενιχρό αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε περιόρισε τον ημερήσιο όγκο συναλλαγών στις 191 χιλιάδες λίρες.

    Οριακή αύξηση σε ποσοστό 0,15% κατέγραψε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 401,18 μονάδες.

    Κύπελλο ΟΥΕΦΑ - Ομόνοια - ΑΠΟΕΛ - Νίκες

    Το πρώτο βήμα για πρόκριση στον επόμενο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ έκαναν χθες βράδυ η Κυπελλούχος Ομόνοια και ο δευτεραθλητής ΑΠΟΕΛ.

    Η Ομόνοια κέρδισε με 3-0 τη Χιμπέρνιανς Μάλτας στο ΓΣΠ ενώ ο ΑΠΟΕΛ νίκησε με 2-0 στη Μάλτα τη Μπιρκιρκάρα.

    [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια (Ορθή επανάληψη)

    Πραξικόπημα - Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τους πεσόντες

    Με διάφορες εκδηλώσεις μνήμης και τιμής ο κυπριακός λαός τιμά σήμερα αυτούς που έπεσαν κατά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της νομιμότητας.

    Στις 8.20 το πρωί, ώρα εκδήλωσης του πραξικοπήματος, ήχησαν οι σειρήνες σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου με το σύνθημα «έναρξη συναγερμού».

    Στις 8.30 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος παρέστη στο επίσημο μνημόσυνο για όσους έπεσαν κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος στον Ιερό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης στο Νέο Κοιμητήριο Λευκωσίας. Παρέστησαν επίσης ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων, ο Πρεσβευτής της Ελλάδας, η ηγεσία της Εθνικής Φρουράς και γονείς και συγγενείς των πεσόντων. Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας.

    Μετά το μνημόσυνο τελέστηκε από το Χωρεπίσκοπο Τριμιθούντας Βασίλειο τρισάγιο στους τάφους των πεσόντων. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.

    Στις 11.00 το πρωί θα συνέλθει σε ειδική συνεδρία για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων.

    Στις 12.30 η αντιπροσωπεία φυλακισθέντων και εξορισθέντων αντιστασιακών από την Ελλάδα θα καταθέσει στεφάνι στο Τύμβο της Μακεδονίτισας.

    Στις 8 το βράδυ οργανώνεται από το ΑΚΕΛ στην Πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία συλλαλητήριο μνήμης τιμή και αγώνα. Κύριος ομιλητής θα είναι ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας. Στο συλλαλητήριο θα απευθύνει χαιρετισμό εκπρόσωπος των αντιστασιακών.

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Εκδήλωση για μαύρες επετείους

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος τόνισε χθες την ετοιμότητά του να πει το μεγάλο ''ναι'' σε μια λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού αλλά και να ξαναπεί το ''μεγάλο όχι'' σε μια στρεβλή και ανάπηρη διευθέτηση του εθνικού προβλήματος.

    Υπογράμμισε παράλληλα ότι το σχέδιο Ανάν παραμένει η βάση για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό και έστειλε μήνυμα ενότητας προς όλους για την επιτυχή έκβαση του αγώνα του κυπριακού λαού.

    Σε ομιλία του στο Προεδρικό Μέγαρο, σε εκδήλωση για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι οι εισηγήσεις της ε/κ πλευράς αποβλέπουν σε επίτευξη συμφωνημένων αλλαγών στο σχέδιο Ανάν, ώστε η λύση να διασφαλίζει μόνιμα τα νόμιμα συμφέροντα ολόκληρου του λαού, σε μια κοινή ευημερούσα και ενωμένη πατρίδα, μέλος τώρα της ενωμένης Ευρώπης.

    Για το χάσμα ανάμεσα στις θέσεις των δύο πλευρών, είπε ότι αυτό αναπόφευκτα θα συνεχίσει να υπάρχει, ενόσω στόχος της τουρκικής πλευράς είναι η πολιτική αναβάθμιση του ψευδοκράτους και η δημιουργία δύο ξεχωριστών νομικών οντοτήτων στο νησί.

    ''Η λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας ήταν και παραμένει για μας αναλλοίωτη, αμετακίνητη και σταθερή θέση. Το σχέδιο Ανάν παραμένει η βάση για τις διαπραγματεύσεις. Αυτή η πολιτική μας δεν έχει αλλάξει. Ολες οι αλλαγές που συζητήσαμε στις πρόσφατες συνομιλίες με τα Ηνωμένα Εθνη, πάνω σε αυτό το σχέδιο βασίστηκαν και αυτό το σχέδιο αφορούν'', είπε.

    Διαβεβαίωσε ακόμη ότι ως εκλελεγμένος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και υπεύθυνος για τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων θα αναλώσει όλες του τις δυνάμεις στη μεγάλη και ιερή υπόθεση της δικαίωσης του κυπριακού λαού.

    ''Είμαι έτοιμος για το μεγάλο «ναι» σε μια λειτουργική και βιώσιμη λύση. Ετοιμος, όμως, είμαι να ξαναπώ το μεγάλο «όχι» σε μια στρεβλή και ανάπηρη διευθέτηση του εθνικού μας θέματος. Εάν η απόλυτη δικαιοσύνη είναι υπό τας περιστάσεις ανέφικτη, αυτό δεν σημαίνει ότι το στοιχειώδες δίκαιο δεν μπορεί να ισχύσει και να εφαρμοσθεί στην περίπτωση της Κύπρου'', τόνισε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι για την επιτυχία αυτού του αγώνα, επιβάλλεται αρραγής ενότητα και ομοψυχία, λέγοντας ότι ''είμαστε πολύ λίγοι για να γινόμαστε λιγότεροι με διχόνοιες και διάσπαση και αρκετά αδύναμοι για να καταντούμε ασθενέστεροι με διχοστασίες και έριδες''.

    ''Δεσμεύομαι να προσπαθήσω, όσο μπορώ, να γίνει πράξη η ενότητα. Και καλώ όλους να αναλάβουν την ίδια δέσμευση. Είναι πολύ μικρά αυτά που μας χωρίζουν και πολύ μεγάλα και σημαντικά αυτά που πρέπει να μας ενώνουν. Πάνω απ όλους και απ όλα τίθεται το συμφέρον του λαού μας και η λύτρωση της πατρίδας μας'', πρόσθεσε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι κανένας σήμερα δεν δικαιούται να ισχυρίζεται ότι δεν γνωρίζει τις ακριβείς και συγκεκριμένες θέσεις της ε/κ πλευράς.

    ''Κανένας δεν μπορεί να αποδείξει και να πείσει ότι αυτές οι θέσεις μας είναι είτε υπερβολικές, είτε ακραίες, είτε παράλογες, είτε εξωπραγματικές'', είπε και σημείωσε ότι σχεδόν όλοι, εντός και εκτός Κύπρου, δυσκολεύονται πια να κατηγορούν το «όχι» της ε/κ πλευράς στο δημοψήφισμα και παραδέχονται την ανάγκη αλλαγών στο σχέδιο Ανάν.

    Οπως είπε, ελλείψει άλλων προσχημάτων και επιχειρημάτων, ο λόγος τώρα γίνεται για ιεράρχηση των θέσεων της ε/κ πλευράς, προτού ακόμη διαφανεί αν υπάρχουν δυνατότητες και προοπτικές επανέναρξης του διαλόγου.

    ''Ομως, οι αλλαγές, οι ουσιαστικές και τεκμηριωμένες αλλαγές που επιζητούμε, με μόνο και αποκλειστικό στόχο τη λειτουργικότητα και βιωσιμότητα της λύσης, δεν είναι υπόθεση πρωτοκόλλου και ταξιθέτησης σε πρωτεύουσες και δευτερεύουσες θέσεις. Είναι αδιάσπαστες ως σύνολο και οπωσδήποτε μη προσφερόμενες για δημόσια συζήτηση, με την αίθουσα του διαλόγου κλειστή για την ώρα'', σημείωσε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε και σε όσους κάνουν λόγο για ύπαρξη χάσματος ανάμεσα στις θέσεις των δύο πλευρών, ''χωρίς να διευκρινίζεται, βέβαια, η αιτία και ο αίτιος του χάσματος''.

    ''Είναι, όμως, φυσικό και αναπόφευκτο το χάσμα, όταν η επιδίωξη της δικής μας πλευράς είναι μια αμοιβαία αποδεκτή λειτουργική και βιώσιμη λύση, ενώ στόχος της τουρκικής πλευράς είναι η πολιτική αναβάθμιση του ψευδοκράτους, η διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η δημιουργία δύο ξεχωριστών νομικών οντοτήτων και η διατήρηση και εμβάθυνση της διαίρεσης του χώρου, της κοινωνίας, της οικονομίας και των θεσμών'', υπογράμμισε.

    Τόνισε ότι δεν είναι λογικό ούτε εφικτό να αναμένεται μόνο από την ε/κ πλευρά, προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα, να προβεί σε απαράδεκτες εκπτώσεις προσαρμόζοντας τη λογική επιδίωξή της στον παράλογο τουρκικό στόχο.

    ''Το χάσμα θα υπάρχει ενόσω η τουρκική πλευρά παραμένει αμετακίνητη στις θέσεις της και προσκολλημένη στα όσα πολλά, άδικα και αδικαιολόγητα πλεονεκτήματα το σχέδιο Ανάν έχει προσφέρει στην τ/κ κοινότητα και στην Τουρκία, παραγνωρίζοντας τις δίκαιες και λογικές απαιτήσεις και ανησυχίες της ε/κ πλευράς'', πρόσθεσε.

    ''Το χάσμα θα υπάρχει ενόσω εμείς λέμε 'ναι' στη λύση και η τουρκική πλευρά βολεύεται στη μη λύση. Εμείς είπαμε 'όχι σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο και λέμε 'ναι' στη λύση, ενώ η τουρκική πλευρά είπε 'ναι' σε εκείνο το σχέδιο και λεει 'όχι' στη λύση'', συνέχισε.

    Οπως είπε, ''αυτός ο τόπος και αυτός ο λαός που τόσα πολλά πλήρωσε και τόσα πολλά υποφέρει, αυτός ο τόπος κι αυτός ο λαός που πριν τριανταένα χρόνια προδόθηκε και σφαγιάστηκε, δικαιούται μιας καλύτερης τύχης και αξίζει ένα καλύτερο μέλλον. Γι΄ αυτή την καλύτερη τύχη και το καλύτερο μέλλον του λαού και του τόπου μας, ας ενωθούμε κι ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας στον κοινό αγώνα. Αυτό επιτάσσει το ιστορικό χρέος μας. Αυτό υπαγορεύει η ιστορική ευθύνη μας''.

    ''Τριανταένα χρόνια από τότε, αναζητούμε ακόμη τα στοιχειώδη και τα αυτονόητα, την αναγνώριση και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαίων και δικαιωμάτων. Οσες απογοητεύσεις και αν δοκιμάσαμε ως τώρα, όσες κι αν ήταν οι προσπάθειες που απέτυχαν, όσο άκαμπτη και αρνητική κι αν είναι η στάση της τουρκικής πλευράς εμείς δεν θα κουρασθούμε στην αναζήτηση μιας ορθής και ειρηνικής λύσης του εθνικού μας θέματος'', διαβεβαίωσε.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος τόνισε ότι ο καθένας υποχρεούται να θυμάται αυτούς και αυτά που κατέστρεψαν την Κύπρο και ο λαός ως σύνολο ''ευθύνονται να μην λησμονούν το φανατισμό, τον παραλογισμό, την παρανομία, τον κίβδηλο πατριωτισμό, την απάτη και την προδοσία, που δολοφόνησαν στις 15 Ιουλίου 1974 τη δημοκρατία και τη νομιμότητα''.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ευχαρίστησε την Ελλάδα για την πλήρη, αμέριστη και συνεπή συμπαράσταση και αλληλεγγύη που προσφέρει στον αγώνα της Κύπρου.

    Χαιρέτισε επίσης την παρουσία στην εκδήλωση εκπροσώπων του Ελλαδικού Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974.

    Κόμματα - Καταδίκη πραξικοπήματος

    Τα κόμματα της Κύπρου με ανακοινώσεις που εξέδωσαν καταδικάζουν το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 1974.

    ΑΚΕΛ - Πραξικόπημα

    Το φασιστικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974, τους εμπνευστές, οργανωτές και εκτελεστές του καταδικάζει το ΑΚΕΛ, το οποίο αναφέρει ότι «η φετινή μαύρη επέτειος του πραξικοπήματος βρίσκει τον κυπριακό λαό να συνεχίζει την πάλη για απαλλαγή από την κατοχή και την επανένωση της πατρίδας μας στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας».

    Σε ανακοίνωση του, με αφορμή την επέτειο του πραξικοπήματος, το ΑΚΕΛ αναφέρει ότι το πραξικόπημα «υπήρξε το επιστέγασμα της υπονόμευσης της Κύπρου από την ελλαδική χούντα, τη ντόπια ακροδεξιά αντίδραση και από ιμπεριαλιστικά κέντρα του εξωτερικού, που στόχευαν στην κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας» και προσθέτει ότι «είναι ανεπίτρεπτη η λήθη στο όνομα τάχα της ενότητας» και «απαράδεκτη και καταδικαστέα κάθε ενέργεια που στοχεύει να εξιλεώσει, να δικαιώσει ή και να δικαιολογήσει τους πραξικοπηματίες, τον Γρίβα και την ΕΟΚΑ Β΄».

    Δημοκρατικός Συναγερμός

    Δεν αρκεί η φραστική καταδίκη των τραγικών γεγονότων, αλλά πρέπει αντληθούν τα απαραίτητα, έστω και πικρά διδάγματα μέσα από τη δύναμη της εθνικής μνήμης για να οδηγηθούμε στην εθνική αυτογνωσία, αναφέρει ο Δημοκρατικός Συναγερμός.

    Σε διακήρυξή του για την επέτειο του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974, ο ΔΗΣΥ υποδεικνύει την ανάγκη μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για εξεύρεση λύσης και επανένωσης της Κύπρου, αποτρέποντας τη διεθνή κοινότητα από ενέργειες που θα οριστικοποιήσουν τη διχοτόμηση.

    Δημοκρατικό Κόμμα

    Το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974, τους ιθύνοντες και τους συνεργούς τους στη μεγάλη προδοσία καταδικάζει το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ) σε σημερινή του ανακοίνωση με αφορμή την αυριανή επέτειο του πραξικοπήματος.

    Το ΔΗΚΟ επαναδιακηρύσσει την αμετάθετη απόφασή του να υπερασπίζεται με σθένος και αποφασιστικότητα τη Δημοκρατία και να αγωνίζεται για την άρση των αποτελεσμάτων του δίδυμου εγκλήματος του Ιούλη του 1974 και εκφράζει την εμμονή του στην εφαρμογή των αρχών του διεθνούς δικαίου, στην κατίσχυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην επικράτηση των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών και γενικά στην έμπρακτη εφαρμογή και στην περίπτωση της Κύπρου των αρχών της διεθνούς νομιμότητας.

    ΚΣ ΕΔΕΚ

    Μήνυμα αγωνιστικής συστράτευσης για συνέχιση του αγώνα μέχρι τη δικαίωση απευθύνει το ΚΣ ΕΔΕΚ σε ανακοίνωσή του με αφορμή την επέτειο του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974.

    Η ΕΔΕΚ επαναλαμβάνει ότι το ''όχι'' των Ελληνοκυπρίων στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004 δεν ήταν ''όχι'' στη λύση, αλλά όχι σε μια άδικη λύση και τονίζει ότι ύστερα από την 1η Μαΐου, το Κυπριακό εκτός από διεθνές πρόβλημα έγινε και ευρωπαϊκό και ότι η ΕΕ πρέπει να διαδραματίσει ένα επικουρικό ρόλο στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού.

    Ευρωπαϊκό Κόμμα

    Το άφρον και εγκληματικό πραξικόπημα θα πρέπει να μας θυμίζει πως οι σύγχρονες επεμβάσεις κάποιων ξένων με στόχο την εξυπηρέτηση των δικών τους γεωπολιτικών συμφερόντων σε βάρος του κυπριακού λαού αποτελούν μια συνέχεια που τη βιώνει ο λαός μας ανεξάρτητα από κομματική τοποθέτηση, αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κόμμα σε ανακοίνωση του με αφορμή τις επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής.

    Το Ευρωπαϊκό Κόμμα αναφέρει ότι «η αποδοχή καταστροφικών προτάσεων για το μέλλον και την ευημερία του λαού μας όπως προνοούνται στο σχέδιο Ανάν, που κάποιοι εντός και εκτός Κύπρου καραδοκούν για την επαναφορά και την επιβολή τους, ισοδυναμεί επιεικώς με ασέβεια προς τη μνήμη ενός δημοκρατικού λαού, όπως του δικού μας που αγωνίστηκε το 1974 για την επιβίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικών ελευθερίων του».

    ΑΔΗΚ

    Την αποφασιστικότητά του να μην συμβιβαστεί με την αδικία και την κατοχή διατρανώνει το ΑΔΗΚ σε ανακοίνωσή του με την ευκαιρία της επετείου του πραξικοπήματος του 1974.

    Σύμφωνα με το ΑΔΗΚ, ''σταθερός και απαρέγκλιτος στόχος μας παραμένει η εξεύρεση μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος προς όφελος ολόκληρου του κυπριακού λαού, χωρίς στρατεύματα κατοχής και εποίκους''.

    Ενωμένοι Δημοκράτες

    Οι (ΕΔΗ) καταδικάζουν το φασιστικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 και υπογραμμίζουν ότι 30 χρόνια μετά η υπόθεση λύσης του Κυπριακού και επανένωσης της Κύπρου βρίσκεται σε ένα νέο, ιδιαίτερα επικίνδυνο αδιέξοδο.

    ''Οι ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας είναι ιστορικές. Δεν αρκούν ούτε η καταδίκη, ούτε οι υποσχέσεις. Απαιτείται συγκεκριμένη και ρεαλιστική στρατηγική. Απαιτούνται πρωτοβουλίες που να οδηγούν στη λύση'', αναφέρει ανακοίνωση των ΕΔΗ.

    Κίνημα Οικολόγων

    Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών τιμά τη μνήμη των αγωνιστών της Δημοκρατίας που έπεσαν στις 15 Ιουλίου του 1974 προασπιζόμενοι τη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας ενάντια στο χουντικό και αμερικανόπνευστο πραξικόπημα.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κινήματος Οικολόγων ''η ξενοκίνητη χούντα των συνταγματαρχών της Αθήνας, συνεργαζόμενη δυστυχώς με μερίδα του κυπριακού λαού, που παρασύρθηκε από εύηχα συνθήματα έσπειραν τον εθνικό διχασμό και προετοίμασαν το έδαφος, για τη βάρβαρη τουρκική εισβολή που ακολούθησε''.

    Επαλξη Ανασυγκρότησης Κέντρου

    Τιμή και ευγνωμοσύνη σ΄ όλους εκείνους που πρόταξαν τα στήθη τους για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της πατρίδας κατά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 και περιφρούρησαν την αξιοπρέπεια ενός ολόκληρου λαού, εκφράζει η Επαλξη Ανασυγκρότησης Κέντρου σε ανακοίνωσή της με αφορμή την αυριανή επέτειο του πραξικοπήματος.

    Η Επαλξη αναφέρει ότι «ο αγώνας για την επανένωση συνεχίζεται και η 15η Ιουλίου έρχεται να μας υπενθυμίσει την ανάγκη για ενότητα, για περιφρούρηση των δημοκρατικών μας αρχών, για αποφασιστικότητα και προπαντός για αντίσταση ενάντια στις όποιες επιβουλές και προσπάθειες επιβολής διευθετήσεων και σχεδίων που καταπατούν αναφαίρετά μας δικαιώματα και υποθηκεύουν το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας».

    Υπουργός Εμπορίου - Λονδίνο - Μαύρες επέτειοι - Kings Cross

    Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας αναχωρεί σήμερα για το Λονδίνο όπου το απόγευμα του Σαββάτου θα παραστεί και θα μιλήσει στο ετήσιο συλλαλητήριο, που διοργανώνει η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου για την καταδίκη των μαύρων επετείων της τουρκικής εισβολής και του πραξικοπήματος, στην Πλατεία Τραφάλγκαρ.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, το πρωί της ίδιας ημέρας ο Υπουργός θα καταθέσει στεφάνι στην Πλατεία Kings Cross για τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων και θα υπογράψει το βιβλίο συλλυπητηρίων στο Δημαρχείο του Λονδίνου.

    Κατά την εκεί παραμονή του ο κ. Λιλλήκας θα επισκεφθεί στο νοσοκομείο τους Κυπρίους οι οποίοι τραυματίστηκαν κατά τη βομβιστική επίθεση.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Τρομοκρατικές επιθέσεις - Δίλεπτη σιγή

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος εξέφρασε συμπαράσταση στα θύματα, τους συγγενείς και το λαό της Βρετανίας με αφορμή τις τρομοκρατικές επίθεσεις στο Λονδίνο και ευχήθηκε ''κουράγιο και δύναμη για να αντέξουν αυτή τη δοκιμασία''.

    Σε δηλώσεις μετά την τήρηση της δίλεπτης σιγής στην είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου, εις ένδειξη πένθους για τα θύματα των επιθέσεων στη βρετανική πρωτεύουσα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε: «Καταδικάζουμε με αποτροπιασμό κάθε είδους τρομοκρατική ενέργεια, η οποία ουσιαστικά πλήττει την ειρήνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των λαών, όλου του κόσμου».

    ''Η κρατική μηχανή και ο ιδιωτικός τομέας και ολόκληρος ο λαός της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει ανταποκριθεί θετικά στην εισήγηση της Τρόικας της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να τηρηθεί δίλεπτη σιγή σε μνήμη των θυμάτων της τελευταίας τρομοκρατικής επίθεσης στην Αγγλία», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Στις 14:00 τοπική ώρα, οι εργαζόμενοι στη Δημόσια Υπηρεσία σταμάτησαν τις εργασίες τους για δύο λεπτά, εις ένδειξη πένθους για τα θύματα των επιθέσεων στη βρετανική πρωτεύουσα.

    Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο - Διαρροές

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος διαψεύδει ως παραποιημένες διαρροές, τις πληροφορίες ότι υπήρξε αλλαγή της ελληνοκυπριακής πλευράς στο Κυπριακό καθώς και ότι οι θέσεις της ε/κ πλευράς είναι μαξιμαλιστικές.

    Σε δηλώσεις ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης χαρακτήρισε θλιβερό να υπάρχουν διαρροές από το Εθνικό Συμβούλιο και ακόμη θλιβερότερες τις παραποιήσεις των όσων λέγονται, ενώ ερωτηθείς σχετικά διέψευσε και τον αριθμό των 25 θέσεων που διέρρευσαν.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης διερωτήθηκε ποιος είναι ο λόγος πίσω από το φαινόμενο, γιατί δεν έγιναν διαρροές όσον αφορά τις άτεγκτες θέσεις της τουρκικής πλευράς που γενικά αναφέρθηκαν στη χθεσινή συνεδρία'' και τι εισηγούνται όσοι προβαίνουν σε αυτές τις διαρροές.

    ΔΕΑ - Συνάντηση

    Ενημέρωση τόσο για τις κατ' επείγουσες εκταφές στα κατεχόμενα, αλλά και για το θέμα της ίδρυσης ανθρωπολογικού εργαστηρίου στη νεκρή ζώνη, έτυχε χθες η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ).

    Ανακοίνωση της ΔΕΑ αναφέρει ότι στη σημερινή συνάντηση η Επιτροπή ενημερώθηκε από τον Ιατροδικαστικό Αρχαιολόγο του ιδρύματος INFORCE σε σχέση με την πρόοδο που σημειώνεται στις κατ' επείγουσες εκταφές στα κατεχόμενα.

    Η Επιτροπή ενημερώθηκε επίσης από τον Ιατροδικαστικό Ανθρωπολόγο του ιδρύματος σε σχέση με την ανέγερση Εργαστηρίου στη νεκρή ζώνη και έλαβε πληροφορίες και εισηγήσεις για τις εγκαταστάσεις που θα χρησιμοποιηθούν.

    Η Επιτροπή ενέκρινε την εμπλοκή ενός εκ των δύο Τουρκοκύπριων Επιστημόνων στο πρόγραμμα ταυτοποίησης λειψάνων, ενώ αναμένεται σύντομα να εγκριθεί και εμπλοκή και του δεύτερου Τ/Κ επιστήμονα.

    Τούρκος ΥΠΕΞ - Τελωνειακή Ενωση - Δήλωση

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ δήλωσε χθες ότι η χώρα του θα υπογράψει το Πρωτόκολλο επέκτασης της τελωνειακής της ένωσης με τα δέκα κράτη μέλη της ΕΕ, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα συζητηθεί η μορφή που θα λάβει η υπογραφή αυτή.

    Σε συνέντευξή του στο CNN Turk, ο κ. Γκιουλ εξέφρασε τη θέση ότι η υπογραφή του Πρωτοκόλλου δεν σημαίνει αναγνώριση της Κύπρου.

    ''Δεν υπάρχει πρόβλημα με το Πρωτόκολλο. Θα το υπογράψουμε. Πιστεύω ότι θα το υπογράψουμε. Αλλά τί μορφή θα λάβει η υπογραφή αυτή, θα το συζητήσουμε. Θα κάνουμε και μια δήλωση. Η υπογραφή δεν σημαίνει αναγνώριση. Θα κάνουμε μια δήλωση και θα καθορίσουμε το νόημά της. Οι Ε/Κ δεν αντιπροσωπεύουν ολόκληρο το νησί'', είπε ο κ. Γκιουλ.

    Αζερμπαϊτζάν - Απευθείας πτήσεις στα κατεχόμενα

    Ιδιωτική αεροπορική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε χθες ότι θα αρχίσει απευθείας πτήσεις στα κατεχόμενα, πράγμα που θα την καταστήσει τον πρώτο μη τουρκικό αερομεταφορέα που θα πετά απευθείας στα κατεχόμενα.

    Οπως μεταδίδει το πρακτορείο ''Ρόιτερς'', η αεροπορική εταιρεία ''Imair'' θα αρχίσει τις επιβατικές πτήσεις την Κυριακή 31 Ιουλίου και κάθε Κυριακή προς το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, σύμφωνα με τον Αλεξάντερ Γκουλίγιεβ, διευθυντή της ταξιδιωτικής εταιρείας Improtex Travel, εταίρο της Imair στην πραγματοποίηση αυτών των πτήσεων.

    Ο κ. Γκουλίγιεβ είπε πως δεν υπάρχουν πολιτικά κίνητρα πίσω από την έναρξη των πτήσεων.

    Κασουλίδης - Σαμαράς - Κύπρος - Αποναρκοθέτηση

    Μετά από πρόταση του Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, ύστερα από συνεννόηση με τον Ευρωβουλευτή του ΔΗΣΥ Ιωάννη Κασουλίδη, η Επιτροπή Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισε χθες την επέκταση του προϋπολογισμού προς κάλυψη υποχρεώσεων της χρηματοδότησης του έργου εκκαθάρισης ναρκοπεδίων στην Κύπρο κατά 1,5 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του 2005.

    Ως γνωστό, η ΕΕ είχε εγκρίνει προϋπολογισμό 2,5 εκατομμυρίων ευρώ για το 2004 για το θέμα αυτό βάσει πρότασης της Γερμανίδας Ευρωβουλευτού Μέχτιλντ Ρότε.

    Τριανταφυλλίδης - Βρετανική προεδρία - Ιστοσελίδα

    «Προβληματική» χαρακτηρίζει την ιστοσελίδα της βρετανικής προεδρίας της ΕΕ, ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις Κυριάκος Τριανταφυλλίδης, ο οποίος κατέθεσε και σχετική ερώτηση προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

    Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του γραφείου του Κύπριου Ευρωβουλευτή, στην επίσημη ιστοσελίδα της βρετανικής προεδρίας υπάρχει μια παρουσίαση κάθε κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην οποία δίνονται διάφορα στοιχεία για τη χώρα καθώς και μια σύντομη ιστορική αναφορά. Στην τελευταία, υπάρχουν σοβαρές παραλήψεις σε ό,τι αφορά την ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν γίνεται παραμικρή αναφορά στην τουρκική εισβολή και κατάληψη με τη βία εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επίσης, η ιστοσελίδα παρουσιάζει την κατοχή του 36% του εδάφους του νησιού σαν να είναι υπό τον έλεγχο των Τουρκοκυπρίων και όχι του τουρκικού κατοχικού στρατού.

    Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ ερωτά το Συμβούλιο εάν συμμερίζεται την άποψη αυτή της βρετανικής προεδρίας. Σε τέτοια περίπτωση αυτό θα δημιουργούσε ένα επικίνδυνο προηγούμενο απέναντι σε ένα άλλο κράτος μέλος, δεδομένου και των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία με την Τουρκία, αναφέρει ο κ. Τριανταφυλλίδης, ο οποίος ζητά από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να λάβει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αποκατασταθεί το γρηγορότερο η ιστορική αλήθεια.

    Κίνηση Προσφύγων Αμμοχώστου - Ολι Ρεν - Ευρωκοινοβούλιο

    Ο Επίτροπος της ΕΕ για τη διεύρυνση Ολι Ρεν διαβεβαίωσε ομάδα της Κίνησης Προσφύγων Αμμοχώστου ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδιαφέρεται και παραμένει στη διάθεση των δυο μερών στην Κύπρο για εξέταση της όποιας πρωτοβουλίας, η οποία θα δημιουργήσει εκ νέου μια προοπτική για κινητικότητα στο Κυπριακό.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κίνησης, ομάδα της Κίνησης Προσφύγων Αμμοχώστου συναντήθηκε χθες στις Βρυξέλλες με τον κ. Ρεν, ο οποίος τους ανέφερε ότι το θέμα της απόδοσης της κλειστής περιοχής Αμμοχώστου παραμένει ανοιχτό.

    Η Κίνηση παρουσίασε επίσης χθες ενώπιον της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το θέμα της επιστροφής της πόλης της Αμμοχώστου προς αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των νόμιμων κατοίκων της, αποσυνδέοντάς το από την πολιτική διάσταση του κυπριακού προβλήματος.

    Στην ανακοίνωσή της η Κίνηση αναφέρει ότι ιδιαίτερη επιτυχία θεωρείται η θετική ανταπόκριση Ευρωβουλευτών από όλες τις πολιτικές ομάδες.

    Ευρωβουλή - Ματσάκης - Ασυλία

    Η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν εξέτασε ούτε στη χθεσινή της συνεδρία την εισήγηση του Γερμανού Ευρωβουλευτή Κλάους Χάινερ Λένε για το θέμα της άρσης της ασυλίας του Ευρωβουλευτή Μάριου Ματσάκη.

    Σύμφωνα με πηγές του Ευρωκοινοβουλίου, το θέμα δεν κρίθηκε «ώριμο» για εξέταση και για λήψη απόφασης στη διάρκεια αυτής της συνεδρίας της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων και παραπέμπεται πλέον για την προσεχή συνεδρία, που θα πραγματοποιηθεί μέσα στο Σεπτέμβριο.

    Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Κύπρος - EMAC - Χρηματοδότηση

    Με ένα εκατομμύριο ευρώ θα επιδοτήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περιφερειακή συνεργασία ΕυρώπηςΜέσης Ανατολής σε θέματα Διαχείρισης της Εναέριας Κυκλοφορίας (EMAC), στην οποία συμμετέχει η Κύπρος μαζί με τέσσερις χώρες της Μέσης Ανατολής Αίγυπτο, Ιορδανία, Λίβανο και Συρία.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων Μάκης Κωνσταντινίδης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε την περασμένη Δευτέρα να κάνει εισήγηση στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα για την κατανομή του προϋπολογισμού και των κονδυλιών να επιδοτήσουν με 1 εκ. ευρώ την EMAC.

    Ο κ. Κωνσταντινίδης εξήγησε ότι «όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφασίσει να κάνει εισήγηση, κατά 99% η χρηματοδότηση είναι εγκριμένη και αποτελεί τελεσίδικη απόφαση'' και σημείωσε ότι το ποσό αυτό θα εγκριθεί και τυπικά εντός του ερχόμενου Σεπτεμβρίου, όταν θα περάσει και από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα για την κατανομή του προϋπολογισμού και των κονδυλιών».

    Χαρακτήρισε σημαντική την απόφαση της Επιτροπής για την Κύπρο και σημείωσε ότι το ποσό αυτό θα αξιοποιηθεί ανάλογα σε συνεννόηση με το Eurocontrol (Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την ασφάλεια της Αεροναυτιλίας), με τον οποίο οι χώρες μέλη της EMAC υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας για την παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών εκ μέρους του Eurocontrol για τη διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας στην περιοχή.

    Τοποθετώντας στο τέλος του 2005 την έναρξη και πρακτικά της λειτουργίας της EMAC, ο κ. Κωνσταντινίδης είπε ότι ήδη η Κύπρος ξεκίνησε σε θεωρητικό επίπεδο τις διαδικασίες και έχει πραγματοποιήσει στη Λευκωσία σεμινάρια μεταξύ των εμπλεκομένων χωρών για το σκοπό της EMAC.

    ΕΕ - ΑΕΠ - Κύπρος - Α τρίμηνο 2005

    Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊον (ΑΕΠ) της Κύπρου αυξήθηκε κατά 3,9% το πρώτο τρίμηνο του 2005 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2004. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία για την εξέλιξη του ΑΕΠ στα κράτη - μέλη της ΕΕ, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat).

    Από τα στοιχεία προκύπτει επίσης ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε στην Κύπρο κατά 0,8% το πρώτο τρίμηνο του 2005, σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2004. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η ετήσια αύξηση του ΑΕΠ (Α τρίμηνο 2005 σε σχέση με το Α τρίμηνο του 2004) ήταν 1,6% στο σύνολο των 25 χωρών και 1,4% στην ευρωζώνη. Σε τριμηνιαία βάση (Α τρίμηνο 2005 σε σχέση με το Δ τρίμηνο του 2004) η αύξηση ήταν 0,5% στο σύνολο της ΕΕ και 0,5% στην ευρωζώνη.

    Xρηματιστήριο - Οριακή αύξηση

    Τη σταθεροποιητική του πορεία ελαφρώς κάτω από τις 1.200 μονάδες συνέχισε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) και στη χθεσινή συνάντηση, η οποία σημαδεύτηκε από το χαμηλότερο αγοραστικό ενδιαφέρον κατά τους τελευταίους τρεις μήνες περίπου. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε οριακά κέρδη σε ποσοστό 0,12%, κλείνοντας στις 1.196,43 μονάδες. Οριακή άνοδο της τάξης του 0,14% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 83,95 μονάδες. Το πενιχρό αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε περιόρισε τον ημερήσιο όγκο συναλλαγών στις 191 χιλιάδες λίρες.

    Οριακή αύξηση σε ποσοστό 0,15% κατέγραψε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 401,18 μονάδες.

    Κύπελλο ΟΥΕΦΑ - Ομόνοια - ΑΠΟΕΛ - Νίκες

    Το πρώτο βήμα για πρόκριση στον επόμενο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ έκαναν χθες βράδυ η Κυπελλούχος Ομόνοια και ο δευτεραθλητής ΑΠΟΕΛ.

    Η Ομόνοια κέρδισε με 3-0 τη Χιμπέρνιανς Μάλτας στο ΓΣΠ ενώ ο ΑΠΟΕΛ νίκησε με 2-0 στη Μάλτα τη Μπιρκιρκάρα.

    [06] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Επίσημο μνημόσυνο - Πραξικόπημα

    Εκκληση για ενότητα και συμμετοχή στον αγώνα για δικαίωση της Κύπρου απηύθυνε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος σε δηλώσεις του μετά το επίσημο μνημόσυνο που τελέστηκε στην εκκλησία Κωνσταντίνου και Ελένης στο Νέο Κοιμητήριο Λευκωσίας για τους πεσόντες κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974.

    ''Η σημερινή επέτειος ας χρησιμεύσει ως υπόμνηση ότι ο διχασμός φέρνει την καταστροφή και για μια ακόμη φορά κάνω έκκληση σε όλους για ενότητα και συμμετοχή στον αγώνα για δικαίωση της Κύπρου'', δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Στο μνημόσυνο, το οποίο τελέστηκε από τον Χωρεπίσκοπο Τριμιθούντας Βασίλειο, παρευρέθηκαν επίσης, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης, μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Πρεσβευτής της Ελλάδας Δημήτρης Ράλλης, αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων, η ηγεσία της Εθνικής Φρουράς, γονείς και συγγενείς των πεσόντων. Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας.

    Μετά το μνημόσυνο τελέστηκε τρισάγιο στους τάφους των πεσόντων. Στεφάνια κατέθεσαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Χωρεπίσκοπος Τριμιθούντας, ο Πρόεδρος της Βουλής, ο Πρεσβευτής της Ελλάδας, εκπρόσωποι ή αρχηγοί κομμάτων, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, ο Αρχηγός της Αστυνομίας, ο Γενικός Εισαγγελέας, η διοίκηση της ΕΛΔΥΚ, Σύνδεσμοι Αντιστασιακών, γυναικείες και φοιτητικές οργανώσεις, οργανώσεις νεολαίας, συγγενείς των πεσόντων και άλλοι.

    Κατά την είσοδο του Προέδρου της Δημοκρατίας στο κοιμητήριο, άγημα της Εθνικής Φρουράς και η φιλαρμονική της δύναμης απέδωσε τιμές.

    Μετά την κατάθεση στεφάνων τηρήθηκε μονόλεπτη σιγή και έγινε ανάκρουση του Εθνικού Υμνου.

    [07] (Κ) Βουλή - Εναρξη Ολομέλειας - Δίδυμο έγκλημα - Καταδίκη

    Αρχισε στις 1105 το πρωί η ειδική συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων για καταδίκη του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής τον Ιούλιο του 1974.

    Στην αρχή της συνεδρίας τηρήθηκε μονόλεπτη σιγή στη μνήμη των πεσόντων.

    Μετά την ομιλία του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια θα ακολουθήσουν ομιλίες από αρχηγούς ή εκπροσώπους κομμάτων στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

    [08] (K) Βουλή - Ειδική συνεδρία - Εναρξη - Μαύρες επέτειοι (2)

    Με μονόλεπτη σιγή στη μνήμη των μαρτύρων και ηρώων του πραξικοπήματος και της εισβολής τον Ιούλιο του 1974 άρχισε λίγο μετά τις 11.00 το πρωί η ειδική συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων για τις θλιβερές επετείους.

    Στην αίθουσα της Ολομέλειας, εκτός από τους βουλευτές και αντιπροσώπους των θρησκευτικών ομάδων, βρίσκεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και σύσσωμο το Υπουργικό Συμβούλιο, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Γενικοί Διευθυντές Υπουργείων και άλλοι κρατικοί αξιωματούχοι.

    Πρώτος μίλησε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας. Ακολουθούν ομιλίες από αρχηγούς ή εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

    [09] (Κ) Βουλή - Χριστόφιας - Μαύρες επέτειοι

    Τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται ποτέ να εγκαταλειφθούν οι προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού και την επανένωση της Κύπρου και ότι η διχοτόμηση δεν πρόκειται ποτέ να αποτελέσει επιλογή λύσης, έδωσε στους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους από το βήμα της Βουλής των Αντιπροσώπων ο Πρόεδρος του Σώματος Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε ομιλία του κατά τη σημερινή έκτακτη συνεδρία της Βουλής για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι «το επίκαιρο μήνυμα που βγαίνει μέσα από την τραυματική ιστορική πραγματικότητα που ζήσαμε και που ζούμε ακόμα, είναι ότι η πολιτική διαχείριση των καταστάσεων και των εξελίξεων χρειάζεται σύνεση και ωριμότητα, χρειάζεται εμμονή σε αρχές, αλλά και ετοιμότητα για συμβιβασμούς, για να επιτευχθεί ο στόχος της επίλυσης του Κυπριακού».

    [10] (Κ) Βουλή - Κατσουρίδης - Μαύρες επέτειοι

    Μόνο με ρεαλιστική διαβούλευση του Κυπριακού και με γνώμονα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κυπριακού λαού και όχι των Αμερικανοβρετανών και της Tουρκίας, θα επιτευχθεί λύση επανένωσης που θα είναι και το μόνο πραγματικό μνημόσυνο για τις χιλιάδες των Κυπρίων που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για μιαν Kύπρο πραγματικά ελεύθερη, δήλωσε σήμερα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης.

    Σε ομιλία του στην ειδική συνεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της εισβολής, ο κ. Κατσουρίδης είπε ότι ''οι μαχητές της αντίστασης βάδιζαν προς το οδυνηρό χρέος να αντιπαραταχθούν σε υπέρτερες στρατιωτικά δυνάμεις, να σώσουν την τιμή και την υπόληψη όλων'', σημειώνοντας ότι ''στους ήρωες χρωστούμε όμως μια συγνώμη διότι δεν κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν έτσι ώστε η θυσία τους να περάσει ως μέγιστο μάθημα στις νεότερες γενιές''.

    [11] (Κ) Βουλή - Κλεάνθους - Μαύρες επέτειοι

    Σήμερα τιμούμε όλα τα θύματα του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής του 1974 και διαβεβαιώνουμε για μια ακόμη φορά ότι με σθένος και αποφασιστικότητα, με σύνεση, με συνέπεια στις αρχές και τους στόχους του αγώνα μας και με ορθολογισμό και ρεαλισμό θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για ανατροπή των αποτελεσμάτων του δίδυμου εγκλήματος, δήλωσε σήμερα ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Νίκος Κλεάνθους.

    Από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής η οποία καταδίκασε τις μαύρες επετείους του 1974 ο κ. Κλεάνθους είπε ότι ''ζητούμε επιτακτικά την εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και επιδιώκουμε μια αξιοπρεπή έντιμη, δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, που θα επανενώνει την Κύπρο και το λαό της''.

    [12] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Ομιλία - Πραξικόπημα

    Η ενότητα ενός λαού που είναι αναγκαία για την επιβίωσή του δεν σημαίνει ιστορική αμνησία ή παραχάραξη της αλήθειας, υπογράμμισε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας σε ομιλία του στο εθνικό μνημόσυνο για τους πεσόντες στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974.

    Ο Υπουργός Αμυνας σημείωσε ότι ''έχουμε χρέος να χαιρετίσουμε και να απονείμουμε δίκαιο έπαινο στη σημερινή Κυβέρνηση, που με καθυστέρηση δεκαετιών, έμπρακτα αποκαθιστά την ιστορική αλήθεια και τιμά δεόντως τους αντιστασιακούς πεσόντες και επιζήσαντες''.

    [13] (Κ) Βουλή - Συλλούρης - Μαύρες επέτειοι

    Η Κύπρος υπήρξε πάντοτε σημείο συνάντησης λαών και πολιτισμών, γέφυρα ειρήνης και συνεργασίας, και αυτό το ρόλο θέλει να διαδραματίσει σήμερα μια ευρωπαϊκή Κύπρος, που θα επιτρέπει σε Ε/Κ και Τ/Κ να συνυπάρχουν και να συνεργάζονται σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης.

    Σε ομιλία του στην ειδική συνεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της εισβολής, ο κ. Συλλούρης είπε ότι ''εφέτος, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, πιο ξεκάθαρα μπορούμε να δούμε ότι οι ξένες επεμβάσεις, όπως τότε έτσι και τώρα, σημαδεύουν καταστροφικά την Κυπριακή Δημοκρατία''.

    [14] (Κ) Ελληνική διακομματική αντιπροσωπεία - Κύπρος - Μαύρες επέτειοι

    Διακομματική αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων, αποτελούμενη από τους Βουλευτές Θεόδωρο Σκρέκα, Παναγιώτη Σγουρίδη και Ιωάννη Πατσιλινάκο, φθάνει την ερχόμενη Δευτέρα στην Κύπρο για να παραστεί στις εκδηλώσεις για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής.

    [15] (Κ) Βουλή - Λυσσαρίδης - Μαύρες επέτειοι

    Με επίγνωση των ευθυνών μας, καλοί μαθητές της ιστορίας, των λαθών και των παραλήψεων πρέπει να εγκαινιάσουμε μια νέα πορεία με συγκεκριμένη στρατηγική και συγκεκριμένη μορφή λύσης μέσα στα πλαίσια της δικής μας ευρωπαϊκής οικογένειας προς το συμφέρον όλων των πολιτών, δήλωσε σήμερα ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης.

    Σε ομιλία του κατά τη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής για καταδίκη του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι ''ο απλός Τουρκοκύπριος θα πρέπει να κατανοεί ότι τα πραγματικά του συμφέροντα δεν διασφαλίζονται με την κηδεμονική πολιτική της Τουρκίας που και για αυτούς είναι καταθλιπτική, αλλά με μια λύση δίκαιη με διασφαλισμένα τα δικαιώματά τους''.

    [16] (Κ) Βουλή - Αναστασιάδης - Μαύρες επέτειοι

    Οσο ο χρόνος περνά ανεκμετάλλευτος, όσο ο ΟΗΕ είναι απρόθυμος να αναλάβει πρωτοβουλία και καταγράφει διευρυμένο χάσμα απόψεων, όσο οι ευρωπαϊκές προοπτικές της Τουρκίας επιδεινώνονται και οι προτεραιότητες της Ευρώπης διαφοροποιούνται, τόσο απομακρύνεται η προοπτική μιας συνολικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης.

    Σε ομιλία του στη ειδική συνεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της εισβολής, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ο ΔΗΣΥ θα συνεχίσει να εργάζεται για μια λύση επανένωσης που θα ανταποκρίνεται στις ανησυχίες και διεκδικήσεις των Ε/Κ, που θα διασφαλίζει την κοινή ευρωπαϊκή πορεία για όλους τους κατοίκους του νησιού και θα κατοχυρώνει ένα μέλλον ασφάλειας, ειρήνης, οικονομικής προόδου και κοινωνικής ευημερίας για ολόκληρο το λαό.

    [17] (Κ) Βουλή - Βασιλείου - Μαύρες επέτειοι

    Ο χρόνος χτίζει τη διχοτόμηση και όσοι επισκέπτονται τις βόρειες ακτές της Κύπρου μας το μεταφέρουν καθημερινά δήλωσε η βουλευτής των Ενωμένων Δημοκρατών Ανδρούλα Βασιλείου, προσθέτοντας ότι ''τα νέα τετελεσμένα θα κάνουν τη λύση του Κυπριακού ακόμα πιο δύσκολη''.

    Σε ομιλία της κατά τη Σύνοδο της Ολομέλειας της Βουλής για καταδίκη του πραξικοπήματος και της εισβολής η κ. Βασιλείου είπε ''με την ακινησία και το αδιέξοδο μεγιστοποιείται ο κίνδυνος η διεθνής αλλά και η ευρωπαϊκή κοινότητα να αναζητήσουν προσαρμογές του στάτους κβο, ενώ στο κεφάλαιο Κυπριακό το μόνο ζήτημα που θα συζητούν θα είναι κάποια μέτρα εμπιστοσύνης και η αναβάθμιση των Τουρκοκυπρίων''.

    [18] (Κ) Βουλή - Μιχαηλίδης - Μαύρες επέτειοι

    Την απερίφραστη καταδίκη του για το διπλό έγκλημα του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής που διαπράχθηκε σε βάρος της Κύπρου και που είχε ως αποτέλεσμα μια απερίγραπτη συμφορά και μια χωρίς προηγούμενο τραγωδία, εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΑΔΗΚ Ντίνος Μιχαηλίδης σε ομιλία του κατά τη σημερινή ειδική συνεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων για τις μαύρες επετείους.

    «Τριανταένα χρόνια βίαιου διαχωρισμού της Κύπρου και ο τουρκικός Αττίλας συνεχίζει να πατά τα χώματά μας, ενώ όλοι εκείνοι που παρουσιάζονται ως θεματοφύλακες των διεθνών αρχών και αξιών, και της διεθνούς έννομης τάξης, κλείνουν στην περίπτωση μας τα μάτια, αφήνοντας την Τουρκία να ασυδοτεί κατά συρροή και κατ εξακολούθηση εις βάρος της Κύπρου», ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης.

    [19] (Κ) Βουλή - Περδίκης - Μαύρες επέτειοι

    Η Βουλή των Αντιπροσώπων καλείται να συνεχίσει και να ολοκληρώσει άμεσα τη μελέτη του ''Φακέλου της Κύπρου'', να απορρίψει τις παρεμβάσεις των Αμερικανών στο νομοθετικό της έργο και να βοηθήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας και βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης.

    Σε ομιλία του στην ειδική συνεδρία της Βουλής για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της εισβολής, ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι τα γεγονότα του 1974 αναδεικνύουν το διαχρονικό ρόλο των ΗΠΑ και της Βρετανίας στο Κυπριακό και τη συστηματική προσπάθεια που καταβάλλουν ώστε η Κύπρος και ο λαός της να αποτελούν πάντα εύκολη λεία στις ορέξεις τους, προσθέτοντας ότι από το 1958 μέχρι το 2004, με το σχέδιο Ανάν, πάγια έκφραση των επιθετικών σχεδίων των ΗΠΑ και της Βρετανίας κατά της Κύπρου και του λαού της αποτελεί η εκπόνηση και η προσπάθεια επιβολής διχοτομικών σχεδίων.

    [20] (Κ) Βουλή - Προδρόμου - Μαύρες επέτειοι

    Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να τιμήσουμε όσους αντιστάθηκαν και πολέμησαν για την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα του λαού μας, παρά να δεσμευτούμε πολιτικά ότι θα συνεχίσουμε ανυποχώρητα να διεκδικούμε μια πραγματική, ευρωπαϊκή λύση του Κυπριακού, ανέφερε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας (ΕΥΡΩΔΗ) Πρόδρομος Προδρόμου σε ομιλία του κατά τη σημερινή έκτακτη συνεδρία της Βουλής για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής.

    Ο κ. Προδρόμου είπε ότι «τίποτα δεν δικαιολογεί όλες τις εκβιαστικές και αμφίβολης λειτουργικότητας προτάσεις με τις οποίες κατά καιρούς κάποιοι προσπαθούν να κλείσουν το Κυπριακό», προσθέτοντας ότι «τίποτα άλλο πέραν της στρατιωτικής βίας και των τετελεσμένων της εθνικής εκκαθάρισης και της κατοχής δεν δικαιολογεί τη (συν-) ομοσπονδιακή διχοτόμηση της Κύπρου».

    [21] (Κ) Λονδίνο - Ομογένεια - Αντικατοχική εκδήλωση

    Πραγματοποιείται αύριο Σάββατο στις 8 το βράδυ, ώρα Κύπρου, στην Πλατεία Τραφάλγκαρ του Λονδίνου, το συλλαλητήριο για την Κύπρο, η μεγαλύτερη της σειράς των εκδηλώσεων που διοργανώνει η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου για κατδίκη των θλιβερών επετείων του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής.

    [22] (Κ) Ισπανικό ΥΠΕΞ - Οδηγία - Κατεχόμενα

    Το ισπανικό Υπουργείο Εξωτερικών, μετά από αναθεώρηση στην οποία προέβη στις 12 Μαϊου 2005, συμπεριέλαβε στην Ταξιδιωτική Οδηγία που εμφανίζεται στην ιστοσελίδα του παράγραφο η οποία προειδοποιεί το ισπανικό κοινό για τις νομικές και άλλες συνέπειες που ενέχει η πιθανή εμπλοκή σε παράνομες αγοραπωλησίες ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα.

    [23] (Κ) Βουλή - Ολομέλεια - Ειδική συνεδρία για τις μαύρες επετείους

    Ολοκληρώθηκε στις 12.20 η ειδική συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων κατά τη διάρκεια της οποίας οι ηγεσίες των κοινοβουλευτικών κομμάτων καταδίκασαν το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή, ενώ ταυτόχρονα τίμησαν τη μνήμη των μαρτύρων και των ηρώων.

    Στην αρχή της συνεδρίας τηρήθηκε μονόλεπτη σιγή στη μνήμη των πεσόντων.

    Ο Πρόεδρος του σώματος Δημήτρης Χριστόφιας καθώς και οι αρχηγοί ή εκπρόσωποι των κομμάτων αναφέρθηκαν στην παρούσα φάση την οποία διέρχεται το Κυπριακό, τονίζοντας την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς για την επανέναρξη των συνομιλιών και την αναγκαιότητα για την επίτευξη λύσης το συντομότερο δυνατό.

    Στην ειδική συνεδρία του νομοθετικού σώματος παρέστησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς και άλλοι κρατικοί αξιωματούχοι.

    [24] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Επίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 15/7/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 15/7/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5721               0,5755
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4734               0,4762
    Λίρα Αγγλίας              0,8323               0,8372
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 15/7/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 15/7/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4220            0,4253
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3551            0,3579
    Δολάριο Καναδά                  0,3896            0,3927
    Κορώνα Δανίας                   0,0766            0,0772
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0717            0,0722
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0608            0,0612
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3665            0,3694
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    

    [25] (Κ) Μητσόπουλος - Πρόεδρος ΔΗΣΥ - ΗΠΑ

    Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης αναχωρεί αύριο το πρωί για την Ουάσινγκτον προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της Διεθνούς Δημοκρατικής Ενωσης κατά τις εργασίες της οποίας θα παρουσιάσει της θέσεις της ε/κ πλευράς και τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ανακοίνωσε σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Τάσος Μητσόπουλος.

    Ο κ. Μητσόπουλος είπε ότι οι εργασίες της Συνόδου θα αρχίσουν τη Δευτέρα το πρωί και θα ολοκληρωθούν την επομένη με πρόγευμα εργασίας που θα παραθέσει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους προς τιμή των συνέδρων στο Λευκό Οίκο.

    [26] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  225.789,04
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     83,95     0,00    199.225,51
    FTSE/CySE 20                           400,49    -0,31    164.450,89
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.199,79    -0,31    156.621,89
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.023,28     0,16      5.995,27
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          938,51    -0,17      1.877,80
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.192,94    -0,29    162.617,15
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.228,46    -0,36    101.340,48
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                  1.009,46     0,00        815,02
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            929,74    -0,09     35.494,36
    FTSE Med (14/7/2005)                 7.763,05     0,01
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    

    [27] (Κ) Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Εκθεση - Πράσινη Γραμμή

    Την ανησυχία της για την παράνομη διέλευση μεταναστών δια μέσου της Πράσινης Γραμμής στην Κύπρο, εκφράζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της για την εφαρμογή του Κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή που καλύπτει την περίοδο από την 1η Μαϊου 2004 μέχρι τις 30 Απριλίου 2005.

    Ωστόσο η Επιτροπή θεωρεί ότι ο Κανονισμός αποτελεί ένα ''σταθερό νομικό πλαίσιο για την καθημερινή διακίνηση χιλιάδων Κυπρίων και άλλων Ευρωπαίων πολιτών, γεγονός που ενδυναμώνει τις σχέσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο νησί και επιδρά θετικά στην ανάπτυξη του τουρισμού''.

    Η έκθεση αναφέρει ότι τόσο ο όγκος όσο και η αξία των προϊόντων που διακινήθηκαν παραμένουν περιορισμένα. Εκτιμάται ότι η πραγματική αξία των προϊόντων που διακινήθηκαν μέσω της Πράσινης Γραμμής ανέρχεται στις 818.133 ευρώ, ενώ δεν έχει γίνει εμπόριο μεταξύ του βόρειου τμήματος με άλλες ευρωπαϊκές χώρες μέσω της Πράσινης Γραμμής.

    Η Επιτροπή δεν προτίθεται να τροποποιήσει τον Κανονισμό, παρά τα προβλήματα που εντοπίζονται στην έκθεση σχετικά με τη διακίνηση προϊόντων.

    [28] (Κ) Χρηματιστήριο - Σταθεροποιητική πορεία

    Πορεία σταθεροποίησης παρουσίασε και στην τελευταία συνάντηση της εβδομάδας το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) με το σύνολο των χρηματιστηριακών δεικτών να σημειώνει οριακή μεταβολή και με τον Γενικό Δείκτη να παραμένει αμετάβλητος. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε μικρή πτώση της τάξης του 0,29%, κλείνοντας στις 1.192,94 μονάδες. Αμετάβλητος στις 83,95 μονάδες που αποτελεί την χθεσινή τιμή κλεισίματος του, παρέμεινε ο Γενικός Δείκτης. Μικρό ήταν και σήμερα το αγοραστικό ενδιαφέρον, το οποίο διαμορφώθηκε στις 225 χιλιάδες λίρες.

    Μικρή πτώση σε ποσοστό 0,31% κατέγραψε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 400,49 μονάδες.

    [29] (Κ) Μπιλιράκης - Μπους - Ράις - Επιστολές - Πτήσεις στα κατεχόμενα

    Επιστολές προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους και την ΥΠΕΞ της χώρας Κοντολίζα Ράις απέστειλε ο Πρόεδρος της Επιτροπής του Κογκρέσου για ελληνικά θέματα Μάικ Μπιλιράκης, με την οποία εκφράζει ανησυχία σε σχέση με τη νομιμότητα των Αμερικανών πολιτών, των Αμερικανών κυβερνητικών υπαλλήλων και των μελών του Κογκρέσου που πετούν απευθείας από την Τουρκία στο παράνομο αεροδρόμιο στην κατεχόμενη Τύμπου.

    Με την επιστολή του, που υπογράφουν πέραν των 30 μελών του Κογκρέσου, ο κ. Μπλιράκης ζητά νομικές διευκρινίσεις για τις απευθείας πτήσεις Αμερικανών στα κατεχόμενα.

    [30] (Κ) Ελληνική διακομματική αντιπροσωπεία - Μαύρες Επέτειοι

    Διακομματική αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων, αποτελούμενη από τους βουλευτές Θεόδωρο Σκρέκα, Παναγιώτη Σγουρίδη και Ιωάννη Πατσιλινάκο φθάνει την ερχόμενη Δευτέρα στην Κύπρο για να παραστεί στις εκδηλώσεις για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής.

    Κατά την εδώ παραμονή τους, οι Έλληνες βουλευτές θα γίνουν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια.

    [31] (Κ) ΕΕ - Κυπριανού - ΣΕΒ

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από εισήγηση του αρμόδιου Επίτροπου για θέματα υγείας και προστασίας των καταναλωτών, Μάρκου Κυπριανού, ενέκρινε σήμερα ένα έγγραφο προβληματισμού, τον οδηγό για τις Μεταδοτικές Σπογγώδεις Εγκεφαλοπάθειες (ΜΣΕ). ΜΣΕ είναι η Σπογγώδης Εγκεφαλοπάθεια Βοοειδών (ΣΕΒ) που πλήττει τα βοοειδή και η τρομώδης νόσος που πλήττει τα αιγοπρόβατα.

    Όπως επισημαίνει η Επιτροπή, τα τελευταία χρόνια σημειώθηκε σημαντική μείωση του αριθμού των κρουσμάτων της ΣΕΒ στην Ευρωπαϊκή Ενωση χάρη στα αυστηρά μέτρα για τη μείωση του κινδύνου σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Βάσει της θετικής αυτής τάσης και των νέων εξελίξεων της επιστήμης και της τεχνολογίας, ο οδηγός για τις ΜΣΕ εξετάζει τις πιθανές τροποποιήσεις ορισμένων μέτρων για τη ΣΕΒ που εφαρμόζονται σήμερα ενώ, παράλληλα, θέτει ως πρωταρχική προτεραιότητα την ασφάλεια των τροφίμων και την προστασία του καταναλωτή.

    [32] (Κ) Βαν ντερ Μιρ - Τ/κ εμπορικό επιμελητήριο - Ομιλία

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εναποθέτει τις ελπίδες της στη βρετανική προεδρία της ΕΕ σε ό,τι αφορά το θέμα των δυο εκκρεμούντων κανονισμών για τους Τ/Κ (χρηματοδοτικός και απευθείας εμπόριο), δήλωσε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Αντριαν Βαν ντε Μιρ, σε ομιλία του σήμερα σε εκδήλωση με θέμα «Το Μέλλον της Ευρώπης» που διοργάνωσε στα κατεχόμενα το τ/κ εμπορικό επιμελητήριο.

    Αναφερόμενος στην Τουρκία είπε πως η Επιτροπή αναμένει από αυτήν να είναι εποικοδομητική στην επίλυση του Κυπριακού, να εξομαλύνει τις σχέσεις της με τα δέκα νέα κράτη μέλη καθώς και την άρση των απαγορεύσεων για πλοία υπό κυπριακή σημαία.

    Υπογράμμισε εξάλλου πως η Τουρκία χρειάζεται να υπογράψει το πρωτόκολλο επέκτασης της τελωνειακής σύνδεσης και στα 25 κράτη μέλη πριν τις 3 Οκτωβρίου.

    [33] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Αθήνα - Εκδήλωση για την κυπριακή εμπορική ναυτιλία

    Πραγματοποιήθηκε χθες στο Ναυτικό Ομιλο Ελλάδας εκδήλωση υπό την αιγίδα του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων Χάρη Θράσου με την ευκαιρία της διοργάνωσης του συνεδρίου ''Ναυτιλιακή Κύπρος 2005''.

    Στην εκδήλωση παρέστησαν πλοιοκτήτες, αξιωματούχοι ναυτιλιακών οργανώσεων, δικηγόροι και διακεκριμένες προσωπικότητες από το χώρο της ελληνικής και της κυπριακής ναυτιλίας. Παρέστη επίσης ο Πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Νίκος Ευθυμίου που θα είναι και ομιλητής στο συνέδριο.

    Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο κ. Θράσου ενημέρωσε τους παρευρισκομένους για τα πρόσφατα επιτεύγματα της κυπριακής ναυτιλίας και γενικά για τη ναυτιλιακή πολιτική του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων, ιδιαίτερα μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο Υπουργός Συγκοινωνιών έκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά στο διεθνές συνέδριο ''Ναυτιλιακή Κύπρος 2005'', το οποίο θα πραγματοποιηθεί για ένατη φορά μεταξύ 25-28 Σεπτεμβρίου στη Λεμεσό και προσκάλεσε σ΄ αυτό όλους τους παρευρισκομένους.

    Στο τέλος της εκδήλωσης ο Υπουργός Συγκοινωνιών απένειμε, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, τιμητική πλακέτα στον κ. Λουκά Χατζηιωάννου ως ένδειξη εκτίμησης για τη μακρόχρονη προσφορά του στην κυπριακή ναυτιλία και στην Κύπρο γενικότερα.

    Την πλακέτα παρέλαβε εκ μέρους του κ. Χατζηιωάννου ο γιος του κ. Πόλυς Χατζηιωάννου, ο οποίος ευχαρίστησε την Κυπριακή Δημοκρατία για την αναγνώριση της προσφοράς του Λουκά Χατζηιωάννου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 15 July 2005 - 17:49:33 UTC