Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-07-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ολομέλεια Βουλής - Συνεδρία
  • [02] (Κ) Κύπελλο ΟΥΕΦΑ - Κυπριακές ομάδες - Αγώνες
  • [03] (Κ) Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Οικονομικό πακέτο - Κατεχόμενα
  • [04] (Κ) Προεδρικό - Εκδήλωση για μαύρες επετείους
  • [05] (Κ) ΕΕ - Δημόσιες Υπηρεσίες - Θύματα Λονδίνου - Τήρηση σιγής
  • [06] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [07] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [08] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο - Διαρροές
  • [10] (Κ) ΕΕ - Λονδίνο - Τρομοκρατικές επιθέσεις - Κύπρος - Δίλεπτη σιγή
  • [11] (Κ) Τριανταφυλλίδης - Ιστοσελίδα βρετανικής προεδρίας
  • [12] (Κ) Κασουλίδης - Σαμαράς - Κύπρος - Αποναρκοθέτηση
  • [13] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [14] (Κ) ΔΕΑ - Συνάντηση
  • [15] (Κ) Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Κύπρος - EMAC - Χρηματοδότηση
  • [16] (Κ) Γαλλική Γερουσία - Εισηγητής - Κύπρος - Επίσκεψη
  • [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακή αύξηση
  • [18] (Κ) ΕΕ - ΑΕΠ - Κύπρος - Α’ τρίμηνο 2005
  • [19] (Κ) Ευρωβουλευτές ΕΛΚ - Τουρκία - Πατριαρχείο
  • [20] (Κ) Βραζιλιάνος Υπουργός - Επίσκεψη στην Κύπρο
  • [21] (Κ) Κίνηση Προσφύγων Αμμοχώστου - Ολι Ρεν - Ευρωκοινοβούλιο
  • [22] (Κ) Ευρωβουλή - Ματσάκης - Ασυλία
  • [23] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βρετανία - Τρομοκρατικές επιθέσεις - Δίλεπτη σιγή

  • [01] (Κ) Ολομέλεια Βουλής - Συνεδρία

    Η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων συνέρχεται στις 9.00 σήμερα το πρωί, στην τελευταία της πριν από τις θερινές διακοπές νομοθετική συνεδρία έχοντας στην ημερήσια διάταξη 53 νομοθετήματα και δύο αναπομπές, την αναπομπή του νόμου για το Συμβούλιο Εμπορίας Κυπριακών Πατατών και την αναπομπή της απόφασης της Βουλής να τροποποιήσει τον κατάλογο των θέσεων εισδοχής στη Δημόσια Υπηρεσία που κατατέθηκε προς έγκριση στο νομοθετικό σώμα.

    [02] (Κ) Κύπελλο ΟΥΕΦΑ - Κυπριακές ομάδες - Αγώνες

    Ομόνοια και ΑΠΟΕΛ ρίχνονται απόψε στη μάχη του πρώτου προκριματικού γύρου του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ με αντιπάλους δύο ομάδες από τη Μάλτα.

    Η Κυπελλούχος Ομόνοια θα αντιμετωπίσει στις 8 το βράδυ στο ΓΣΠ τη Χιμπέρνιανς Μάλτας, ενώ η δευτεραθλήτρια ομάδα του ΑΠΟΕΛ θα αντιμετωπίσει στη Μάλτα την Μπιρκιρκάρα στις 10.00 το βράδυ ώρα Κύπρου.

    [03] (Κ) Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Οικονομικό πακέτο - Κατεχόμενα

    Το οικονομικό πακέτο ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων που διατίθεται για ανάπτυξη των Τουρκοκυπρίων είναι μέρος συνολικής βοήθειας 30,5 εκατομμυρίων δολαρίων που οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διαθέσουν στην Κύπρο με στόχο τη δημιουργία κλίματος που θα οδηγήσει στην επανένωση του νησιού.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τομ Κάσεϊ είπε πως η οικονομική αυτή βοήθεια αφορά και τις δύο πλευρές στο νησί.

    [04] (Κ) Προεδρικό - Εκδήλωση για μαύρες επετείους

    Εκδήλωση για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής θα πραγματοποιηθεί στις 8.30 απόψε, στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    [05] (Κ) ΕΕ - Δημόσιες Υπηρεσίες - Θύματα Λονδίνου - Τήρηση σιγής

    Δίλεπτη σιγή στη μνήμη των θυμάτων των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων στο Λονδίνο θα τηρηθεί στις 2 σήμερα το απόγευμα στις Δημόσιες Υπηρεσίες της Κύπρου.

    [06] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η συνεχιζόμενη απεργία των ιδιοκτητών φορτηγών τύπου Α', οι συνέπειες της απεργίας για την οικονομία και τα μέτρα αντίδρασης της κυβέρνησης, τα μέτρα που αναμένονται να υιοθετηθούν από την Ευρωπαϊκή Ενωση για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβούλιου, η συνάντηση Ανάν - Μολυβιάτη, τα παράπονα γονέων νεοσυλλέκτων, που κατετάγησαν στην Εθνική Φρουρά και οι πληροφορίες για καταχρήσεις ξενοδόχων στο κρατικό σχέδιο Επιχορήγησης Αδειών, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν πρωτοσέλιδα οι κυπριακές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Αφαιμάσσουν τους διαβητικούς'' γράφει ότι καταδικασμένοι από το ίδιο το κράτος είναι οι περίπου 70.000 διαβητικοί της Κύπρου, οι οποίοι κάθε δύο χρόνια αναγκάζονται από τις διαδικασίες που ακολουθεί η κυβέρνηση να αλλάζουν ειδικά μηχανάκια μέτρησης του διαβήτη. Αλλού γράφει ότι στο μέρος της ιστοσελίδας για τα κράτη - μέλη της ΕΕ της βρετανικής Προεδρίας δεν γίνεται λόγος για την τουρκική εισβολή και σημειώνεται ότι ''τα τουρκικά στρατεύματα αποβιβάστηκαν στη βόρεια Κύπρο, μετά από πραξικόπημα που διενήργησαν εξτρεμιστές υποκινούμενοι από την στρατιωτική Χούντα της Ελλάδας εναντίον του εκλελεγμένου Προέδρου''.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Αναστάτωση στα ΚΕΝ Λάρνακας και Πάφου'' γράφει στο κύριο θέμα ότι σύμφωνα με καταγγελίες γονέων νεοσυλλέκτων, στο ΚΕΝ Λάρνακας διανεμήθηκαν σε μεγάλο αριθμό νεοσυλλέκτων ακατάλληλα είδη ένδυσης και υπόδησης σε σχέση με τα μεγέθη, ενώ τόσο στα ΚΕΝ Λάρνακας και Πάφου αριθμός νεοσυλλέκτων αναγκάστηκαν να διανυχτερεύσουν σε αποθήκες και διαδρόμους. Αλλού γράφει ότι η κυβέρνηση εκτιμά ότι η αμερικανική βοήθεια προς τους Τουρκοκύπριους, μέσω ενός τριετούς προγράμματος ύψους 10 εκ. δολαρίων δεν συνιστά αναγνώριση του ψευδοκράτους.

    Ο ''Πολίτης'' κάτω από τον τίτλο ''Δωμάτιο με θέα, μια απάτη ετών'' γράφει στο κύριο θέμα ότι ξενοδόχοι ''καπελώνουν άγρια'' τις τιμές που χρεώνουν για διαμονή στα ξενοδοχεία τους των δικαιούχων του Σχεδίου Επιχορήγησης Αδειών. Προσθέτει ότι οι ξενοδόχοι αυτοί χρεώνουν σε ιδιώτες 65 λίρες ημερησίως το δωμάτιο, ενώ μέσω του σχεδίου, το οποίο ξεπερνά το 1 εκατομμύριο λίρες ετησίως, τα ίδια δωμάτια χρεώνονται 125 λίρες. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος υπέβαλε στο βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ σχέδιο 25 σημείων για αλλαγές στο σχέδιο Ανάν, το οποίο θεωρείται ως ''σημείο εκκίνησης'' και όχι ως ''βάση διαπραγμάτευσης''.

    ''Η Σημερινή'' στεγάζει το κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Σαν τρελό φορτηγό τρέμει η οικονομία'' και αναφέρεται στην απεργία των φορτηγών, η οποία προκάλεσε ''έμφραγμα'' στην οικονομία. Σημειώνει ότι με την απεργία, που συνεχίζεται και σήμερα, σταμάτησε η τροφοδοσία με είδη πρώτων υλών, ενώ εκφράζονται φόβοι για τον επαρκή ανεφοδιασμό των ξενοδοχείων την ώρα που η τουριστική σεζόν βρίσκεται στο ζενίθ της. Αλλού γράφει ότι στο όριο να χάσουν την άδεια οδηγού βρίσκονται περίπου 9.000 νέοι κάτω των 25 ετών, αφού σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της τροχαίας, έχουν από 6 - 10 βαθμούς ποινής.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Μπλόκο φορτηγών στην οικονομία'' γράφει στο κύριο θέμα ότι σχέδιο που περιλαμβάνει την προσωρινή αδειοδότηση φορτηγών, αυτοκινήτων βαν και άλλων οχημάτων, πλην των φορτηγών με άδεια Α', επεξεργάζεται η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις σοβαρές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η οικονομία σε περίπτωση παράτασης της απεργίας των φορτηγών Α'. Αλλού γράφει ότι ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης και ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, οι οποίοι είχαν χθες συνάντηση στη Νέα Υόρκη, συμφώνησαν ότι πρέπει να γίνουν προσεκτικές κινήσεις στο Κυπριακό, έτσι ώστε οποιοδήποτε νέο ξεκίνημα να έχει εχέγγυα επιτυχίας.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Επιταχύνουν το ευρωφακέλωμα'' ότι η ΕΕ θα εγκρίνει έως το τέλος του χρόνου τη βρετανική πρόταση περί ηλεκτρονικής παρακολούθησης, ενώ επιταχύνονται και τα υπόλοιπα μέτρα καταπολέμησης της τρομοκρατίας, σύμφωνα με το προσχέδιο των μέτρων που δεσμεύτηκαν να υιοθετήσουν οι Υπουργοί Δικαιοσύνης της ΕΕ κατά τη χθεσινή έκτακτη τους σύνοδο για την τρομοκρατία. Αλλού αναφέρεται στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, κατά την οποία ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ενημέρωσε τα μέλη του σώματος για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και για τις διεργασίες στην ΕΕ σε σχέση με τους δύο κανονισμούς για τους Τ/Κ και το Πρωτόκολλο επέκτασης της Συμφωνίας της Αγκυρας, για να καλύπτει και τα δέκα νέα κράτη - μέλη.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' γράφει στο κύριο θέμα ότι έκπληκτοι οι φίλοι του 22χρονου Σεχζάντ Τανβέρ, έμαθαν ότι αυτός ήταν ο βομβιστής που προκάλεσε το θάνατο τόσο του ιδίου όσο και άλλων αθώων σε μια από τις εκρήξεις στον υπόγειο του Λονδίνου. Σημειώνουν ακόμη ότι ο 22χρονος που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Λονδίνο ήταν κοινωνικός και έξυπνος. Αλλού αναφέρεται στο θάνατο αλλοδαπής μετά τη βρώση του καρπού του καλλωπιστικού φυτού ''καμπανούλες''.

    [07] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Εθνικό Συμβούλιο - Εκπρόσωπος - Δήλωση

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος ενημέρωσε χθες τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό καθώς και τις διεργασίες στο πλαίσιο της ΕΕ σε σχέση με τους κανονισμούς για τους Τ/Κ και το πρωτόκολλο επέκτασης της συμφωνίας της Αγκυρας.

    Σε δήλωση την οποία ανέγνωσε χθες βράδυ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης μετά τη δίωρη συνεδρία του Συμβουλίου, ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ενημέρωσε πλήρως και με λεπτομέρεια τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, δηλαδή τις επαφές με τα ΗΕ στη Νέα Υόρκη και την επίσκεψη του βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ στην Κύπρο.

    Είπε, επίσης, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο για τις διεργασίες στο πλαίσιο της ΕΕ σε σχέση με τους κανονισμούς και το πρωτόκολλο επέκτασης της συμφωνίας της Αγκυρας. Οι απόψεις των κομμάτων θα εκτεθούν σε επόμενη συνεδρίαση, πρόσθεσε.

    Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Χρυσοστομίδης διευκρίνισε ότι η χθεσινή συνεδρία αναλώθηκε αποκλειστικά με την ενημέρωση του Προέδρου.

    Η επόμενη συνεδρία του ΕΣ τοποθετείται περί το τέλος Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου.

    Ελληνας ΥΠΕΞ - ΓΓ ΟΗΕ

    Το Kυπριακό, η διαφορά Ελλάδας Σκοπίων και θέματα που απασχολούν τις εργασίες του Συμβουλίου Ασφαλείας, απασχόλησαν τη χθεσινή ημίωρη συνομιλία του Ελληνα Yπουργού Εξωτερικών Πέτρου Μολυβιάτη με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Η συνομιλία διεξήχθη σε θερμό και φιλικό κλίμα και όπως ανέφερε ο Ελληνας ΥΠΕΞ, ο ΓΓ τον συνεχάρη για την ελληνική προεδρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας και το θέμα που επέλεξε στη χθεσινή θεματική συζήτηση.

    Πηγή του ελληνικού Yπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι συζητήθηκε εν συντομία και η επίσκεψη Πρέντεργκαστ στην περιοχή και συμφωνήθηκε «να γίνονται ενέργειες για να κρατιέται ζεστή η διαδικασία και να μην υπάρχει εντύπωση ότι παγώνουν τα πράγματα».

    Η ελληνική πλευρά δεν αναμένει καμία υψηλού επιπέδου πρωτοβουλία και εκτιμά ότι θα συνεχιστούν οι επαφές σε χαμηλό επίπεδο.

    Πάντως, σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για την πιθανότητα κάποιου υψηλού επιπέδου συνάντηση στη Νέα Υόρκη το Σεπτέμβριο, με την ευκαιρία της παρουσίας στη Νέα Υόρκη των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Τουρκίας, Κώστα Καραμανλή και Ταγίπ Ερντογάν, και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, είπε ότι δεν υπάρχει κάτι αυτή τη στιγμή, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι η θέση της Ελλάδας για τετραμερή είναι γνωστή.

    Εκπρόσωπος - ΗΠΑ - Κατεχόμενα - Βοήθεια

    Υπάρχουν βεβαιώσεις ότι η αμερικανική βοήθεια προς τα κατεχόμενα δεν συνιστά οποιαδήποτε μορφή αναγνώρισης του ψευδοκράτους, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ο Εκπρόσωπος είχε κληθεί να σχολιάσει χθεσινά δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η Bearing Point, μία από τις μεγαλύτερες συμβουλευτικές επιχειρήσεις στον κόσμο, κέρδισε διαγωνισμό που είχε προκηρύξει η Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID) με στόχο την παροχή βοήθειας προς τους Τουρκοκύπριους. Το συμβόλαιο είναι αξίας 10 εκατομμυρίων δολαρίων για τρία χρόνια.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως φαίνεται ότι τίθεται σε εφαρμογή η σχετική απόφαση που είχε λάβει η αμερικανική κυβέρνηση εδώ και καιρό, ενώ πρόσθεσε πως ''υπάρχουν οι σχετικές βεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται περί οποιασδήποτε μορφής αναγνώρισης ξεχωριστού καθεστώτος''.

    Στο μεταξύ στην Ουάσιγκτον ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τομ Κάσεϊ δήλωσε ότι το οικονομικό πακέτο ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων που διατίθεται για ανάπτυξη των Τουρκοκυπρίων είναι μέρος συνολικής βοήθειας 30,5 εκατομμυρίων δολαρίων που οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διαθέσουν στην Κύπρο με στόχο τη δημιουργία κλίματος που θα οδηγήσει στην επανένωση του νησιού.

    Πρόσθεσε πως η οικονομική αυτή βοήθεια αφορά και τις δύο πλευρές στο νησί.

    ΕΕ - Δήμας - Μπαμπατζάν - Πρωτόκολλο

    Η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας ήταν το βασικό θέμα της χθεσινής συνάντησης στις Βρυξέλλες μεταξύ του Ελληνα Επίτροπου Σταύρου Δήμα και του Υπουργού Επικρατείας της Τουρκίας και κύριου διαπραγματευτή της χώρας του στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ Αλι Μπαμπατζάν.

    Αναφορικά με το επιμέρους θέματα, ο κ. Δήμας στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της υπογραφής του πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής ένωσης με τα 10 νέα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, υπογραμμίζοντας στο συνομιλητή του ότι με ικανοποίηση πληροφορείται ότι η Τουρκία θα το υπογράψει, αλλά αυτό, όπως είπε, πρέπει να γίνει το συντομότερο.

    Στη συνάντηση, που έγινε μετά από αίτημα του κ. Μπαμπατζάν, ο Ελληνας Επίτροπος υπογράμμισε ότι στηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, αλλά, όπως είπε, θα πρέπει η Αγκυρα να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

    Ανέφερε στο συνομιλητή του ότι μετά τα δημοψηφίσματα στη Γαλλία και την Ολλανδία υπάρχει σκεπτικισμός για την περαιτέρω διεύρυνση της ΕΕ και αυτό πρέπει να κάνει την Τουρκία ιδιαίτερα προσεκτική.

    Για τις μεταρρυθμίσεις ανέφερε ότι θα πρέπει να ενταθούν και να προωθηθούν άμεσα κυρίως στους τομείς που αφορούν τα δικαιώματα της μη μουσουλμανικής μειονότητας, στα δικαιώματα των γυναικών, αλλά και στις περιουσίες των ιδρυμάτων.

    Υπουργικό - Θύματα Λονδίνου - Τήρηση σιγής

    Το Υπουργικό Συμβούλιο στη χθεσινή του συνεδρία αποφάσισε όπως υιοθετήσει την εισήγηση της Τρόικα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τήρηση δίλεπτης σιγής στη μνήμη των θυμάτων της πρόσφατης τρομοκρατικής επίθεσης στο Λονδίνο, σήμερα Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2005 και ώρα 2 το απόγευμα.

    Εκπρόσωπος - Υπουργικό - Τρομοκρατία - Μέτρα

    Εξακολουθούν να βρίσκονται σε ισχύ τα ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας που λήφθηκαν στην Κύπρο αμέσως μετά τις φονικές τρομοκρατικές επιθέσεις στο Λονδίνο, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ερωτηθείς αν το θέμα της τρομοκρατίας τέθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως όλα τα σχετικά θέματα συνεργασίας και αρωγής μεταξύ των κρατών της ΕΕ θα συζητηθούν στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης που άρχισε χθες στις Βρυξέλλες, θα ληφθούν αποφάσεις και θα ακολουθήσει δήλωση.

    ''Οσον αφορά το ιστορικό πάντοτε εδώ και πάρα πολύ καιρό οι δυνάμεις ασφαλείας λαμβάνουν όλα τα μέτρα τα οποία χρειάζονται για την αντιμετώπιση πιθανόν τρομοκρατικών επιθέσεων και στην Κύπρο. Υπάρχει και η δήλωση του Υπουργού Δικαιοσύνης Δώρου Θεοδώρου ότι οι πιθανότητες τρομοκρατικών επιθέσεων στην Κύπρο είναι μειωμένες. Oμως λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη οποιωνδήποτε επιθέσεων'', δήλωσε ο Εκπρόσωπος.

    ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών - Τρομοκρατία

    Οι Υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, συμφώνησαν χθες στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίας, να προωθήσουν από κοινού μέτρα για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της τρομοκρατίας σε κοινοτικό επίπεδο. Στη συνεδρίαση την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Δώρος Θεοδώρου, συνοδευόμενος από το Μόνιμο Αντιπρόσωπο στην ΕΕ, Πρέσβη Νίκο Αιμιλίου.

    Στην παρέμβασή του ο κ. Θεοδώρου καταδίκασε την τρομοκρατία και εξέφρασε την πλήρη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τα θύματα και τους συγγενείς τους. Αναφέρθηκε στην ετοιμότητα της Κύπρου να συνεργαστεί για τη θέσπιση νέων μέτρων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στο επίπεδο της ΕΕ, σεβόμενη όμως την εσωτερική συνταγματική τάξη του κάθε κράτους μέλους.

    Ο κ. Θεοδώρου τόνισε την ανάγκη διεθνούς συνεργασίας για την πάταξη της τρομοκρατίας, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η πρόληψη και η αντιμετώπιση των αιτιών της τρομοκρατίας είναι εξίσου σημαντική με την καταστολή. Σημείωσε ότι η προσπάθεια καταπολέμησης της τρομοκρατίας δεν πρέπει να βλάψει το καθεστώς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κράτη μέλη, ενώ πρόσθεσε ότι θα πρέπει να δοθεί η δέουσα προσοχή στα προβλήματα των μουσουλμανικών πληθυσμών στην Ευρώπη για να αποφευχθεί η στρατολόγηση τρομοκρατών μέσα από αυτούς τους πληθυσμούς.

    Σύμφωνα με τη δήλωση του Συμβουλίου μέχρι τον Οκτώβριο θα πρέπει να έχει αποφασιστεί η διατήρηση (αποθήκευση) των τηλεπικοινωνιακών και ηλεκτρονικών δεδομένων. Η πρόταση που θα υποβάλει μέσα στις επόμενες μέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προβλέπει τη διατήρηση για ένα έτος των επικοινωνιών σταθερών και κινητών τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, ηλεκτρονικών μηνυμάτων (SMS) καθώς και e-mail (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο).Τα στοιχεία που θα διατηρούνται θα αφορούν: τον αποστολέα, τον παραλήπτη, την ώρα της επικοινωνίας, τη διάρκεια και τον τόπο.

    Πάντως, όπως τονίσθηκε τόσο από τον κ. Θεοδώρου όσο και από υπουργούς κι άλλων κρατών μελών (και οι Ελληνες κ. Παπαληγουρας και Βουλγαράκης), θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η νομοθεσία κάθε χώρας (συνταγματικά προβλήματα) για την εφαρμογή του μέτρου αυτού. Ο Βρετανός Προεδρεύων είπε ότι στη συζήτηση που θα ακολουθήσει στο επόμενο διάστημα θα δοθεί η δυνατότητα για μια διεξοδική εξέταση των τρόπων εφαρμογής του μέτρου, ώστε να ληφθούν υπόψη οι αντικειμενικές δυσκολίες που ενδεχομένως υπάρχουν.

    Εκτός, όμως, από τις τηλεφωνικές και ηλεκτρονικές επικοινωνίες, οι «25» συμφώνησαν επίσης κατ' αρχήν στη λήψη και άλλων μέτρων, που θα προταθούν από την Επιτροπή μέσα στους επόμενες μήνες.

    Κατ' αρχήν θα εναρμονιστούν τα χαρακτηριστικά ασφαλείας των αστυνομικών ταυτοτήτων των κατοίκων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ στις βίζες υπηκόων τρίτων χωρών που επισκέπτονται την Κοινότητα θα υπάρχουν βιομετρικά δεδομένα (δακτυλικά αποτυπώματα, ψηφιακή φωτογραφία).

    Ενισχύεται επίσης η συνεργασία των αντιτρομοκρατικών ομάδων των χωρών μελών, οι οποίες θα πραγματοποιούν κοινές ασκήσεις με στόχο την πλήρη ετοιμότητα σε περίπτωση τρομοκρατικής επίθεσης.

    Ενισχύεται η συνεργασία των κρατών μελών στην ανταλλαγή ηλεκτρονικών δεδομένων που αφορούν την ασφάλεια των λιμανιών και αεροδρομίων, ενώ θα αποθηκεύονται τα στοιχεία των επιβατών.

    Λονδίνο - Ε/Κ τραυματίες - Βελτίωση της κατάστασης

    Βελτιώνεται, με αργό ρυθμό αλλά σταθερά, η κατάσταση της υγείας του Φίλιππου Πάτσαλου, 52 χρόνων, καθηγητή Πανεπιστημίου, που νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης του νοσοκομείου Royal London.

    Σημαντικά βελτιωμένη είναι, επίσης, η κατάσταση της Ντανιέλλας Κόλια, 19 χρόνων, που νοσηλεύται στο νοσοκομείο Royal Free. Βγήκε ήδη από τη Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης και το εξιτήριό της από το νοσκομείο είναι θέμα ημερών.

    Πάτσαλος και Κόλια τραυματίσθηκαν σοβαρά κατά τις τρομοκρατικές επιθέσεις την περασμένη εβδομάδα στο Λονδίνο.

    Προχθές, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης, που βρίσκεται στο Λονδίνο για το Συμβούλιο των Υπουργών Παιδείας των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επισκέφθηκε την Ντανιέλλα στο νοσοκομείο.

    Ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε στην Ντενιέλλα τις ευχές του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδοπούλου, της κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου για πλήρη αποθεραπεία.

    ΥΠΕΞ - Νετάνια - Βομβιστική επίθεση

    Το Υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε έντονα τη βομβιστική επίθεση που έγινε προχθές στην πόλη Νετάνια του Ισραήλ, τα τραγικά αποτελέσματα της οποίας στοίχισαν τη ζωή αθώων ανθρώπων και τον τραυματισμό πολλών άλλων.

    Με χθεσινή ανακοίνωσή του, το ΥΠΕΞ καλεί τα δυο μέρη (Ισραήλ και Παλαιστίνιους) να συνεργαστούν πλήρως στην προσπάθεια για την καταστολή των εξτρεμιστικών ενεργειών, ''ιδιαίτερα αφού η απαγκίστρωση του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας και μέρη της βόρειας Δυτικής Όχθης πλησιάζει, και να συνεχίσουν να εργάζονται για την πραγματοποίηση των κοινών στόχων του Οδικού Χάρτη''.

    ''Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των νεκρών και τη βαθιά συμπάθειά μας τόσο σε αυτούς, όσο και στις οικογένειες των τραυματιών'' αναφέρει το Υπουργείο Εξωτερικών.

    Επαναλαμβάνει τέλος τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι ''τέτοιες τρομοκρατικές ενέργειες δεν εξυπηρετούν κανένα άλλο σκοπό από τον εκτροχιασμό της ειρηνευτικής διαδικασίας. Δεν πρέπει να επιτραπεί να επικρατήσει ο εξτρεμισμός''.

    ΕΕ - Δικαιώματα εργαζομένων - Εκστρατεία - Φορτηγό - Κύπρος

    Στην Κύπρο φθάνει το Σάββατο το τεράστιο φορτηγό της εκστρατείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά των διακρίσεων, με το σύνθημα «Για τη Διαφορετικότητα. Κατά των Διακρίσεων», στο πλαίσιο της επίσκεψής του σε 23 ευρωπαϊκές πόλεις.

    Το μπλε/κίτρινο φορτηγό θα βρίσκεται το Σάββατο, 16 Ιουλίου, στη Λεμεσό έναντι του Κάστρου, από τις 4 το απόγευμα μέχρι τις 10 το βράδυ, ενώ στην πρωτεύουσα θα φθάσει τη Δευτέρα, 18 Ιουλίου, και θα σταθμεύσει στη Λεωφόρο Μακαρίου τις ίδιες ώρες.

    Η περιοδεία στην Ευρώπη έχει σκοπό να πληροφορήσει το ευρύ κοινό, και ειδικότερα τους εργαζομένους και τους εργοδότες, για τα νέα τους δικαιώματα σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία κατά των διακρίσεων.

    Ευρωβουλή - Ματσάκης - Ασυλία

    Η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναμένεται να συζητήσει στη σημερινή συνεδρία της στις Βρυξέλλες την εισήγηση του Γερμανού Ευρωβουλευτή Κλάους Χάινερ Λένε για το θέμα της άρσης της ασυλίας του Ευρωβουλευτή Μάριου Ματσάκη.

    Οπως έγινε γνωστό το θέμα είχε προγραμματισθεί να συζητηθεί χθες, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό λόγω έλλειψης χρόνου. Η εισήγηση του Γερμανού Ευρωβουλευτή παραμένει απόρρητη και θα παρουσιαστεί στη συνεδρία της Επιτροπής που γίνεται ''κεκλεισμένων των θυρών''.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις κύκλων της Ευρωβουλής είναι πολύ πιθανό η λήψη απόφασης να παραπεμφθεί για τον προσεχή Σεπτέμβριο.

    Ευρωβουλή - Φάρμακα - Αδάμου

    Ψηφίστηκε χθες στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η έκθεση της Γαλίδας ευρωβουλευτή Φρανσουάζ Γκροστέτ για τα παιδιατρικά φάρμακα, η οποία σκοπό έχει να τροποποιήσει το ισχύοντα Κανονισμό για το θέμα αυτό και έχει νομοθετική ισχύ (υπάγεται στη διαδικασία της συναπόφασης).

    Το κυριότερο θέμα είναι η ανάπτυξη φαρμάκων ειδικά για παιδιά, των οποίων ο μεταβολισμός διαφέρει από αυτόν των ενηλίκων. Οι φαρμακευτικές εταιρείες θα υποχρεούνται να κάνουν ειδικά πειράματα για να δώσουν στα φάρμακα την ανάλογη ένδειξη ότι είναι κατάλληλα για παιδιά, ενώ προβλέπεται επίσης η δημιουργία μιας Παιδιατρικής Επιτροπής, η οποία θα δρα ως ακρογωνιαίος λίθος του μηχανισμού, και θα επιβλέπει την υλοποίηση των προγραμμάτων παιδιατρικής έρευνας σε συνεργασία με τους αιτούντες.

    Η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά/Βόρεια Πράσινη Αριστερά απείχε από την τελική έγκριση της έκθεσης γιατί δεν έγιναν αποδεκτές οι τροπολογίες του Ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ Αδάμου Αδάμου, οι οποίες στόχευαν στη μείωση της εξάμηνης παράτασης που θα δικαιούνται οι παραγωγοί παιδιατρικών φαρμάκων, τα προϊόντα των οποίων προστατεύονται ήδη από φαρμακευτικές πατέντες.

    Ολομέλεια Βουλής - Συνεδρία

    Η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων συνέρχεται σήμερα στην τελευταία της πριν από τις θερινές διακοπές νομοθετική συνεδρία έχοντας στην ημερήσια διάταξη 53 νομοθετήματα και δύο αναπομπές, την αναπομπή του νόμου για το Συμβούλιο Εμπορίας Κυπριακών Πατατών και την αναπομπή της απόφασης της Βουλής να τροποποιήσει τον κατάλογο των θέσεων εισδοχής στη Δημόσια Υπηρεσία που κατατέθηκε προς έγκριση στο νομοθετικό σώμα.

    Αύριο η Ολομέλεια της Βουλής θα συνέλθει σε ειδική συνεδρία για καταδίκη του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής.

    Κύπελλο ΟΥΕΦΑ - Κυπριακές ομάδες - Αγώνες

    Ομόνοια και ΑΠΟΕΛ ρίχνονται απόψε στη μάχη του πρώτου προκριματικού γύρου του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ με αντιπάλους δύο ομάδες από τη Μάλτα.

    Η Κυπελλούχος Ομόνοια θα αντιμετωπίσει στις 8 το βράδυ στο ΓΣΠ τη Χιμπέρνιανς Μάλτας, ενώ η δευτεραθλήτρια ομάδα του ΑΠΟΕΛ θα αντιμετωπίσει στη Μάλτα την Μπιρκιρκάρα στις 10.00 το βράδυ ώρα Κύπρου.

    Χρηματιστήριο - Συνέχεια στη σταθεροποιητική πορεία

    Διαφορετική ήταν η τελική εικόνα που παρουσίασαν χθες οι δύο βασικοί δείκτες του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), το οποίο περιορίστηκε και στη χθεσινή συνάντηση σε διακυμάνσεις μικρότερες του 1%, δίνοντας συνέχεια στη σταθεροποιητική πορεία που παρουσιάζει κατά τις τελευταίες ημέρες. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε οριακά κέρδη σε ποσοστό 0,17%, κλείνοντας στις 1.194,98 μονάδες. Αντίθετα οριακή πτώση της τάξης του 0,11% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 83,83 μονάδες. Μικρή αύξηση σε σχέση με προχθές παρουσίασε ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 293.000 λίρες.

    Οριακή αύξηση σε ποσοστό 0,15% κατέγραψε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 401,18 μονάδες.

    [08] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Επίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 14/7/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 14/7/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5721               0,5755
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4738               0,4766
    Λίρα Αγγλίας              0,8328               0,8377
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 14/7/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 14/7/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4223            0,4256
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3557            0,3585
    Δολάριο Καναδά                  0,3925            0,3956
    Κορώνα Δανίας                   0,0766            0,0772
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0722            0,0727
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0610            0,0614
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3669            0,3698
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    

    [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο - Διαρροές

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος διαψεύδει ως παραποιημένες διαρροές, τις πληροφορίες ότι υπήρξε αλλαγή της ελληνοκυπριακής πλευράς στο Κυπριακό καθώς και ότι οι θέσεις της ε/κ πλευράς είναι μαξιμαλιστικές.

    Σε δηλώσεις ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης χαρακτήρισε θλιβερό να υπάρχουν διαρροές από το Εθνικό Συμβούλιο και ακόμη θλιβερότερες τις παραποιήσεις των όσων λέγονται, ενώ ερωτηθείς σχετικά διέψευσε και τον αριθμό των 25 θέσεων που διέρρευσαν.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης διερωτήθηκε ποιος είναι ο λόγος πίσω από το φαινόμενο, γιατί δεν έγιναν διαρροές όσον αφορά τις άτεγκτες θέσεις της τουρκικής πλευράς που γενικά αναφέρθηκαν στη χθεσινή συνεδρία'' και τι εισηγούνται όσοι προβαίνουν σε αυτές τις διαρροές.

    [10] (Κ) ΕΕ - Λονδίνο - Τρομοκρατικές επιθέσεις - Κύπρος - Δίλεπτη σιγή

    Η Κύπρος ενώθηκε σήμερα με τα άλλα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τιμώντας τα θύματα των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων στο Λονδίνο.

    Στις 14:00 τοπική ώρα, οι εργαζόμενοι στη Δημόσια Υπηρεσία σταμάτησαν τις εργασίες τους για δύο λεπτά, εις ένδειξη πένθους για τα θύματα των επιθέσεων στη βρετανική πρωτεύουσα.

    [11] (Κ) Τριανταφυλλίδης - Ιστοσελίδα βρετανικής προεδρίας

    «Προβληματική» χαρακτηρίζει την ιστοσελίδα της βρετανικής προεδρίας της ΕΕ, ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις Κυριάκος Τριανταφυλλίδης, ο οποίος κατέθεσε και σχετική ερώτηση προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

    [12] (Κ) Κασουλίδης - Σαμαράς - Κύπρος - Αποναρκοθέτηση

    Μετά από πρόταση του Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, ύστερα από συνεννόηση με τον Ευρωβουλευτή του ΔΗΣΥ Ιωάννη Κασουλίδη, η Επιτροπή Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισε σήμερα την επέκταση του προϋπολογισμού προς κάλυψη υποχρεώσεων της χρηματοδότησης του έργου εκκαθάρισης ναρκοπεδίων στην Κύπρο κατά 1,5 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του 2005.

    [13] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  191.812,62
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     83,95     0,14    184.701,28
    FTSE/CySE 20                           401,75     0,14    135.401,75
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.203,47     0,15    125.898,54
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.021,64    -0,67     18.991,26
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          940,10     0,69      4.129,72
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.196,43     0,12    144.889,80
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.232,95     0,23     98.835,14
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                  1.009,45    -0,32        619,54
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            930,57     0,11     38.123,74
    FTSE Med (13/7/2005)                 7.762,43     0,12
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    

    [14] (Κ) ΔΕΑ - Συνάντηση

    Ενημέρωση τόσο για τις κατ' επείγουσες εκταφές στα κατεχόμενα, αλλά και για το θέμα της ίδρυσης ανθρωπολογικού εργαστηρίου στη νεκρή ζώνη, έτυχε σήμερα η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ).

    Ανακοίνωση της ΔΕΑ αναφέρει ότι στη σημερινή συνάντηση η Επιτροπή ενημερώθηκε από τον Ιατροδικαστικό Αρχαιολόγο του ιδρύματος INFORCE σε σχέση με την πρόοδο που σημειώνεται στις κατ' επείγουσες εκταφές στα κατεχόμενα.

    Η Επιτροπή ενημερώθηκε επίσης από τον Ιατροδικαστικό Ανθρωπολόγο του ιδρύματος σε σχέση με την ανέγερση Εργαστηρίου στη νεκρή ζώνη και έλαβε πληροφορίες και εισηγήσεις για τις εγκαταστάσεις που θα χρησιμοποιηθούν.

    Η Επιτροπή ενέκρινε την εμπλοκή ενός εκ των δύο Τουρκοκύπριων Επιστημόνων στο πρόγραμμα ταυτοποίησης λειψάνων, ενώ αναμένεται σύντομα να εγκριθεί και εμπλοκή και του δεύτερου Τ/Κ επιστήμονα.

    Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη, 21 Ιουλίου, στις 10:00 το πρωί.

    [15] (Κ) Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Κύπρος - EMAC - Χρηματοδότηση

    Με ένα εκατομμύριο ευρώ θα επιδοτήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περιφερειακή συνεργασία ΕυρώπηςΜέσης Ανατολής σε θέματα Διαχείρισης της Εναέριας Κυκλοφορίας (EMAC), στην οποία συμμετέχει η Κύπρος μαζί με τέσσερις χώρες της Μέσης Ανατολής Αίγυπτο, Ιορδανία, Λίβανο και Συρία.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων Μάκης Κωνσταντινίδης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε την περασμένη Δευτέρα να κάνει εισήγηση στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα για την κατανομή του προϋπολογισμού και των κονδυλιών να επιδοτήσουν με 1 εκ. ευρώ την EMAC.

    [16] (Κ) Γαλλική Γερουσία - Εισηγητής - Κύπρος - Επίσκεψη

    Ο εισηγητής για την Κύπρο της αντιπροσωπείας της γαλλικής Γερουσίας για την ΕΕ Louis le Pensec, ο οποίος έφθασε χθες στην Κύπρο, αρχίζει στις 19 Ιουλίου τις επαφές του.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής των Αντιπροσώπων, στις 19 Ιουλίου ο κ. le Pensec θα συναντηθεί στις 12:00 με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια και στις 18:00 με την Αναπληρωτή Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Ελένη Θεοχάρους.

    Στις 21 Ιουλίου θα συναντηθεί στις 16:00 με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου και στις 17:00 με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακή αύξηση

    Τη σταθεροποιητική του πορεία ελαφρώς κάτω από τις 1.200 μονάδες συνέχισε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) και στη σημερινή συνάντηση, η οποία σημαδεύτηκε από το χαμηλότερο αγοραστικό ενδιαφέρον κατά τους τελευταίους τρεις μήνες περίπου. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε οριακά κέρδη σε ποσοστό 0,12%, κλείνοντας στις 1.196,43 μονάδες. Οριακή άνοδο της τάξης του 0,14% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 83,95 μονάδες. Το πενιχρό αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε περιόρισε τον ημερήσιο όγκο συναλλαγών στις 191 χιλιάδες λίρες.

    Οριακή αύξηση σε ποσοστό 0,15% κατέγραψε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 401,18 μονάδες.

    [18] (Κ) ΕΕ - ΑΕΠ - Κύπρος - Α’ τρίμηνο 2005

    Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊον (ΑΕΠ) της Κύπρου αυξήθηκε κατά 3,9% το πρώτο τρίμηνο του 2005 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2004. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία για την εξέλιξη του ΑΕΠ στα κράτη - μέλη της ΕΕ, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat).

    Από τα στοιχεία προκύπτει επίσης ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε στην Κύπρο κατά 0,8% το πρώτο τρίμηνο του 2005, σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2004. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η ετήσια αύξηση του ΑΕΠ (Α τρίμηνο 2005 σε σχέση με το Α τρίμηνο του 2004) ήταν 1,6% στο σύνολο των 25 χωρών και 1,4% στην ευρωζώνη. Σε τριμηνιαία βάση (Α τρίμηνο 2005 σε σχέση με το Δ τρίμηνο του 2004) η αύξηση ήταν 0,5% στο σύνολο της ΕΕ και 0,5% στην ευρωζώνη.

    [19] (Κ) Ευρωβουλευτές ΕΛΚ - Τουρκία - Πατριαρχείο

    Τα μέλη της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Έλμαρ Μπροκ (πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων), Κάμιελ Έρλιγκς (εισηγητής της Ευρωβουλής για την ενταξη της Τουρκίας) και Αντώνιος Τρακατέλλης (αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου), κάλεσαν σήμερα της τουρκικές αρχες να βάλουν τέλος στην κατάσχεση και πώληση ιδιοκτησιών που ανήκουν σε θρησκευτικές κοινότητες.

    Οπως τονίζουν σε κοινή δήλωσή τους οι τρεις Ευρωβουλευτές, σε συνέχεια της ανταλλαγής απόψεων που είχαν με τον Τούρκο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων Αλι Μπαμπατζάν στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και τη συνάντηση με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο στις Βρυξέλλες, διαπιστώνουν ότι υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι δεν εξασφαλίζεται πλήρως η θρησκευτική ελευθερία στην Τουρκία και ότι το σχέδιο νόμου σχετικά με τα θρησκευτικά ιδρύματα απέχει από τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

    [20] (Κ) Βραζιλιάνος Υπουργός - Επίσκεψη στην Κύπρο

    Φθάνει στις 20 Ιουλίου στην Κύπρο για διήμερη επίσημη επίσκεψη ο Υπουργός Ανάπτυξης, Βιομηχανίας και Εξωτερικού Εμπορίου της Βραζιλίας Λουίζ Φερνάντο Φούρλαν.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Κύπρο, ο κ. Φούρλαν θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, και θα έχει σειρά άλλων επαφών.

    [21] (Κ) Κίνηση Προσφύγων Αμμοχώστου - Ολι Ρεν - Ευρωκοινοβούλιο

    Ο Επίτροπος της ΕΕ για τη διεύρυνση Ολι Ρεν διαβεβαίωσε ομάδα της Κίνησης Προσφύγων Αμμοχώστου ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδιαφέρεται και παραμένει στη διάθεση των δυο μερών στην Κύπρο για εξέταση της όποιας πρωτοβουλίας, η οποία θα δημιουργήσει εκ νέου μια προοπτική για κινητικότητα στο Κυπριακό.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κίνησης, ομάδα της Κίνησης Προσφύγων Αμμοχώστου συναντήθηκε χθες στις Βρυξέλλες με τον κ. Ρεν, ο οποίος τους ανέφερε ότι το θέμα της απόδοσης της κλειστής περιοχής Αμμοχώστου παραμένει ανοιχτό.

    Η Κίνηση παρουσίασε επίσης χθες ενώπιον της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το θέμα της επιστροφής της πόλης της Αμμοχώστου προς αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των νόμιμων κατοίκων της, αποσυνδέοντάς το από την πολιτική διάσταση του κυπριακού προβλήματος.

    Στην ανακοίνωσή της η Κίνηση αναφέρει ότι ιδιαίτερη επιτυχία θεωρείται η θετική ανταπόκριση Ευρωβουλευτών από όλες τις πολιτικές ομάδες.

    Η συζήτηση έληξε με την απόφαση όπως οι συντονιστές των πολιτικών ομάδων στην Επιτροπή Αναφορών συντάξουν σχετικό πόρισμα το οποίο να κοινοποιηθεί στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.

    [22] (Κ) Ευρωβουλή - Ματσάκης - Ασυλία

    Η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν εξέτασε ούτε στη σημερινή της συνεδρία την εισήγηση του Γερμανού Ευρωβουλευτή Κλάους Χάινερ Λένε για το θέμα της άρσης της ασυλίας του Ευρωβουλευτή Μάριου Ματσάκη.

    Σύμφωνα με πηγές του Ευρωκοινοβουλίου, το θέμα δεν κρίθηκε «ώριμο» για εξέταση και για λήψη απόφασης στη διάρκεια αυτής της συνεδρίας της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων και παραπέμπεται πλέον για την προσεχή συνεδρία, που θα πραγματοποιηθεί μέσα στο Σεπτέμβριο.

    [23] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βρετανία - Τρομοκρατικές επιθέσεις - Δίλεπτη σιγή

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος εξέφρασε συμπαράσταση στα θύματα, τους συγγενείς και το λαό της Βρετανίας με αφορμή τις τρομοκρατικές επίθεσεις στο Λονδίνο και ευχήθηκε ''κουράγιο και δύναμη για να αντέξουν αυτή τη δοκιμασία''.

    Σε δηλώσεις μετά την τήρηση της δίλεπτης σιγής στην είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου, εις ένδειξη πένθους για τα θύματα των επιθέσεων στη βρετανική πρωτεύουσα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε: «Καταδικάζουμε με αποτροπιασμό κάθε είδους τρομοκρατική ενέργεια, η οποία ουσιαστικά πλήττει την ειρήνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των λαών, όλου του κόσμου».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 14 July 2005 - 17:49:22 UTC