Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-03-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Αμερικανική αντιπροσωπεία - ΟΗΕ - Κυπριακό
  • [02] (Κ) Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας Ελλάδας - Αντιπροσωπεία - Κύπρος
  • [03] (Κ) Αστυνομία - Εκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ
  • [04] (Κ) Βουλή - Ολομέλεια - Εκθεση Υπουργείου Εξωτερικών ΗΠΑ -Τοποθετήσεις κομμάτων
  • [05] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

  • [01] (Κ) Αμερικανική αντιπροσωπεία - ΟΗΕ - Κυπριακό

    Διερευνητικού χαρακτήρα επαφές με μοναδικό αντικείμενο το Kυπριακό θα έχει αύριο στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών τετραμελής αμερικανική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τη βοηθό Yφυπουργό Εξωτερικών για ευρωπαϊκές υποθέσεις, αρμόδια για τους χειρισμούς για το Κυπριακό στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ Λόρα Κένεντι. Στην αντιπροσωπεία συμμετέχει και ο Αμερικανός Πρεσβευτής στη Λευκωσία Μάικλ Κλόσον.

    Η αμερικανική αντιπροσωπεία θα έχει επαφές με αρμόδιους αξιωματούχους του πολιτικού τμήματος και των ειρηνευτικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ, θα παρακαθίσει σε γεύμα με τον Ελληνα Μόνιμο Αντιπρόσωπο στα ΗΕ Αδαμάντιο Βασιλάκη και θα έχει συναντήσεις με τους Μονίμους Αντιπροσώπους της Κύπρου και της Τουρκίας στα Ηνωμένα Εθνη, όπως και με το λεγόμενο αντιπρόσωπο του ψευδοκράτους.

    [02] (Κ) Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας Ελλάδας - Αντιπροσωπεία - Κύπρος

    Εφθασε απόψε στην Κύπρο αντιπροσωπεία του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας της Ελλάδας με επικεφαλής τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Ιωάννη Τζωάννο.

    [03] (Κ) Αστυνομία - Εκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ

    Αγανάκτηση και λύπη εκφράζει η κυπριακή Αστυνομία για τις αναφορές για τις κυπριακές διωχτικές Αρχές, που γίνονται στην έκθεση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο.

    [04] (Κ) Βουλή - Ολομέλεια - Εκθεση Υπουργείου Εξωτερικών ΗΠΑ -Τοποθετήσεις κομμάτων

    [05] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΤΖΟΡΤ ΝΟΤΙΟΥ ΑΦΡΙΚΗΣ --------------------------------------------------------------- Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β΄ μετέβη την 1η Μαρτίου από το Κέπ Τάουν για την Κοινότητα του Τζόρτζ της Νοτίου Αφρικής.

    Κατά την διάρκεια του ταξιδιού πραγματοποίησε σταθμό στην πόλη Μόσελ-Μπέϋ όπου ομάδα ελλήνων ανέμενε την άφιξη του. Το μεσημέρι ο Πατριάρχης παρακάθισε σε γεύμα το οποίο παρέθεσαν οι Έλληνες προς τιμήν του. Αργά το απόγευμα έφτασε στην Κοινότητα του Τζόρτζ όπου έτυχε θερμής υποδοχής από όλα τα μέλη της Ορθοδόξου ενορίας. Εκεί τελέσθηκε Εσπερινός και αγιασμός στον Ιερό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών με την ευκαιρία της πρώτης του μήνα.

    Τον Πατριάρχη καλωσόρισε ο Μητροπολίτης Καλής Ελπίδος Σέργιος στον οποίο υπάγεται η Κοινότητα ο Μακαριώτατος απαντώντας στην προσφώνηση του Μητροπολίτη τον συνεχάρη για το έργο που επιτελείται τα τελευταία χρόνια.

    Στην συνέχεια, η Ελληνική Κοινότητα δεξιώθηκε τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο στους χώρους της.

    Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΟ ΠΟΡΤ ΕΛΙΖΑΜΠΕΘ ΤΗΣ ΝΟΤΙΟΥ AΦΡΙΚΗΣ ------------------------------------------------------- Στις 2 Μαρτίου ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας μετέβη στην πόλη του Πόρτ Ελίζαμπεθ συνεχίζοντας την Ποιμαντική του Περιοδεία στην Νότιο Αφρική.

    Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, πραγματοποίησε σταθμό στην πόλη Νάϊσνα προκειμένου να επισκεφθεί τον πρόεδρο της Κοινότητας Τζόρτζ και παλαιό δήμαρχο της πόλης Σοφοκλή Δημόπουλο και την σύζυγό του και να τους ευχαριστήσει για την πολύχρονη και σημαντική συνδρομή τους στην ίδρυση και οργάνωση της Ελληνικής Κοινότητος της περιοχής και στην καθοριστική συμβολή τους στην ανέγερση του Ελληνορθόδοξου Ναού των Ταξιαρχών.

    Κατά την άφιξη του ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος, μετά από πολύωρο ταξίδι, στην Πόλη του Πόρτ Ελίζαμπεθ, έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από τους πιστούς και τα μέλη της Ελληνικής Κοινότητος. Στην συνέχεια τελέσθηκε Δοξολογία επί τη αφίξη του Πατριάρχη στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην οποία παραβρέθηκαν οι Προξενικές αρχές της πόλης, εκπρόσωποι του Δήμου, ο Επίσκοπος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και αντιπρόσωποι άλλων ομολογιών.

    Ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Βακωνάκης, συνεργάτης του Μακαριωτάτου από την ιεραποστολή του Καμερούν και τώρα εφημέριος της εκεί Ελληνικής Κοινότητος και υπεύθυνος για την ιεραποστολή της περιοχής, καλωσόρισε τον Πατριάρχη αναφερόμενος στις δυσκολίες που συνάντησαν στην ιεραποστολή και αναφέρθηκε στο έργο που έχει επετεύχθη χάρη των προσπαθειών του Πατριάρχη, τότε μητροπολίτου Καμερούν.

    Απαντώντας ο Πατριάρχη, αναφέρθηκε στην ιεραποστολή που είναι το μέλλον της ορθοδοξίας στην Αφρική και εξέφρασε τη ιδιαίτερη χαρά του που συναντά και πάλι τον παλαιό του συνεργάτη. Με έντονη συγκίνηση αναφέρθη στους παλαιούς έλληνες και πρώτους μετανάστες που ίδρυσαν κοινότητες και έκτισαν ναούς. Μνημόνεψε τον επί πολλά έτη εφημέριο της Κοινότητας, Αρχιμανδρίτη Πορφύριο Μαρινάκη που υπήρξε σπουδαία εκκλησιαστική μορφή.

    Στην συνέχεια, στην Αίθουσα της Κοινότητας, ο Πρόεδρος Σάκης Ζένιος, καλωσόρισε το Πατριάρχη με θερμά λόγια ευχαριστώντας τον για την μεγάλη τιμή προς τον Ελληνισμό με την επίσκεψη του.

    Πρεσβευτής Κύπρου - Εκδήλωση ---------------------------- Ο Πρεσβευτής της Κύπρου στην Ιταλία Αλέξανδρος Ζήνων μίλησε χθες βράδυ στη Ρώμη σε εκδήλωση με θέμα: «Κύπρος, το τελευταίο τείχος της Ευρώπης». Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Ροταριανό Όμιλο της Ρώμης σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Κύπρου στην Ιταλία.

    Ο κ. Ζήνων στην ομιλία του αναφέρθηκε στους μακρούς ιστορικο-πολιτιστικούς δεσμούς Κύπρου Ιταλίας και προέβη σε σύντομη ανασκόπηση της ιστορίας της Κύπρου, με ιδιαίτερη έμφαση την περίοδο από την ανεξαρτησία μέχρι και την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κ. Ζήνων ανέπτυξε επίσης τις δυνατότητες που παρέχει η Κύπρος ως περιφερειακό κέντρο εμπορίου και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, παρουσιάζοντας, παράλληλα, και το τουριστικό προϊόν του νησιού.

    Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερωτήσεις των παρισταμένων, ο κ. Ζήνων ανέλυσε το ιστορικό του Σχεδίου Ανάν και τους λόγους μη αποδοχής του από την Ελληνοκυπριακή κοινότητα κατά το δημοψήφισμα, την παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό, υπό το φως της τουρκικής υποψηφιότητας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και της άρνησης της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε προβολή ταινίας της κρατικής ραδιοτηλεόρασης RAI για την Κύπρο, την οποία επιμελήθηκε η γνωστή δημοσιογράφος Francesca Grimaldi, η οποία και παρουσίασε την όλη εκδήλωση.

    Στην εκδήλωση παρέστησαν τοπικοί παράγοντες και επιφανή μέλη της κοινωνίας της Ρώμης, ο Κύπριος Βουλευτής κ. Κυριάκος Τυρίμος και ο Πρόξενος της Ελλάδας στη Ρώμη κ. Γρ. Καραχάλιος.

    THE PATRIARCH AT THE HELLENIC COMMUNITY OF GEORGE - SOUTH AFRICA ---------------------------------------------------------------- On Tuesday 1st March 2005, the Patriarch of Alexandria and All Africa Theodoros II went from Cape Town to the community of George in South Africa.

    During the journey he stopped off at the town of Mossel Bay where a group of Hellenes was awaiting his arrival. At noon His Beatitude attended a lunch which was hosted by the Hellenes in his honour. Late that evening he arrived at the community in George where he was warmly welcomed by all the members of the Orthodox parish. Vespers was held there at the Holy Church of the Great Archangels for the beginning of the month.

    His Beatitude was welcomed by His Eminence Sergios Metropolitan of Cape Town to whose jurisdiction the community of George belongs. In replying to the Metropolitan's address His Beatitude congratulated him on the work done in the past few years.

    The Hellenic community then held a reception for the Alexandrian Primate in their grounds.

    THE PATRIARCH OF ALEXANDRIA IN PORT ELIZABETH - SOUTH AFRICA ------------------------------------------------------------- Patriarch of Alexandria and All Africa Theodoros II went on March 2nd to the city of Port Elizabeth, continuing his pastoral visit to South Africa.

    During the journey, he stopped over in Knysna in order to visit the Chairman of the George Community and past mayor of the city Mr Sophocles Demopoulos and his wife and to thank them for their long and significant contribution to the establishment and organization of the Hellenic Community in the area and their defining contribution to the building of the Greek Orthodox Church of the Archangels.

    On his arrival in Port Elizabeth, the Alexandrian Primate, following a lengthy journey, was enthusiastically welcomed by the faithful and the members of the Hellenic Community. A doxology at the Holy Church of the Dormition of the Theotokos followed for the safe arrival of His Beatitude, which was attended by the Consular officials of the city, municipal representatives, the Bishop of the Roman Catholic Church and representatives of other doctrines.

    Protopresbyter George Vakonakis, a colleague of His Beatitude from the mission in Cameroon and now Parish Priest of the Hellenic Community in Port Elizabeth, who is responsible for missionary activity in the area, welcomed the Patriarch. mentioning the difficulties faced in their missionary effort and spoke of the tasks achieved thanks to the efforts of His Beatitude who was then Metropolitan of Cameroon.

    In his reply the Patriarch referred to missionary work which is the future of Orthodoxy in Africa and expressed his particular joy at once again meeting his former colleague. With great emotion he spoke of the older Greeks and first immigrants who established communities and built churches. He commemorated the long-serving Parish Priest of the Community Archimandrite Porphirios Marinakis who was a great figure of the Church.

    Afterwards, in the Community Hall, the Chairman Sakis Zenios warmly welcomed the Patriarch thanking him for the great honour given to the Greeks through his visit.   


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 3 March 2005 - 20:49:09 UTC