Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-03-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βέλγος Πρωθυπουργός -Συνάντηση
  • [02] (Κ) ΗΠΑ - Κοντολίζα Ράις - Ηγεσία ελληνικού λόμπι
  • [03] (Κ) Ιταλία - Κυπριακό - Τουρκία - ΕΕ
  • [04] (Κ) Νέα Υόρκη - Δώρος Θεοδώρου - Εκθεση ΗΠΑ - Κυπριακό
  • [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [07] (Κ) Κίνημα Οικολόγων - Εκθεση ΗΠΑ
  • [08] (Κ) Αθήνα - Απονομή βραβείων ομογενειακών ΜΜΕ για το έτος 2003
  • [09] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρωθυπουργός Βελγίου - Συνάντηση
  • [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Στέιτ Ντιπάρμεντ - Οπλα
  • [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Κατεχόμενα - Προϊόντα
  • [12] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [13] (Κ) ΓΔ Υπουργείου Εξωτερικών - Επιτετραμμένος ΗΠΑ - Διάβημα
  • [14] (Κ) Ευρωβαρόμετρο - Ε/Κ - Τ/Κ
  • [15] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [16] (K) ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
  • [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Τρίτη στη σειρά άνοδος
  • [18] (Κ) Φερχόφσταντ - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Εγκώμιο
  • [19] (Κ) Επίσκεψη Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Ελλάδας - Πρόγραμμα
  • [20] (Κ) Πρόεδρος ΧΑΚ - ΧΑΑ - Κοινή Πλατφόρμα διαπραγμάτευσης
  • [21] (Κ) Βρετανία - Νέος Υπατος Αρμοστής
  • [22] (Κ) Υπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων Ελλάδας - Επίσκεψη στην Κύπρο
  • [23] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ομιλία - Ομοσπονδία
  • [24] (Κ) Βουλή - Ολομέλεια - Εκθεση Υπουργείου Εξωτερικών ΗΠΑ-Ψήφισμα

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βέλγος Πρωθυπουργός -Συνάντηση

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα έχει σήμερα το πρωί στο Βέλγιο συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της χώρας Γκι Φερχόφσταντ.

    [02] (Κ) ΗΠΑ - Κοντολίζα Ράις - Ηγεσία ελληνικού λόμπι

    Αντιπροσωπεία της ηγεσίας της ελληνοαμερικανικής κοινότητας πρόκειται να έχει στις 17 Μαρτίου συνάντηση, στην Ουάσιγκτον, με την Αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών Κοντολίσα Ράις κι άλλους αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ανέφεραν πηγές του λόμπι.

    [03] (Κ) Ιταλία - Κυπριακό - Τουρκία - ΕΕ

    Η Υφυπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Μαργκερίτα Μπόνιβερ τόνισε ότι η λύση του Κυπριακού αποτελεί προϋπόθεση τόσο για τη θετική πορεία όσο και για τη θετική κατάληξη της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκής Ενωσης ενώ ευχήθηκε ταχεία επίλυση του προβλήματος.

    [04] (Κ) Νέα Υόρκη - Δώρος Θεοδώρου - Εκθεση ΗΠΑ - Κυπριακό

    Η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα που αφορά την Κύπρο επιβεβαιώνει την εχθρική τοποθέτηση της αμερικανικής κυβέρνησης ενάντια στην Κύπρο, δήλωσε σε δημοσιογραφική διάσκεψη στη Νέα Υόρκη ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου.

    [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι αντιδράσεις κυβέρνησης και κομμάτων για το περιεχόμενο της έκθεσης του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο, η εκτίμηση του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου ότι προβλέπεται από πλευράς ΟΗΕ κινητικότητα στο Κυπριακό, το ζήτημα που προέκυψε για το Διοικητικό Συμβούλιο των Κυπριακών Αερογραμμών μετά την απόλυση των 22 αρχι-αεροσυνοδών και οι αντιδράσεις των φαρμακοβιομηχάνων για το νέο σύστημα τιμολόγησης των φαρμάκων είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Αλλαξαν πολιτική οι Αμερικανοί'' γράφει ότι άκρως ανησυχητικά μηνύματα για τις προθέσεις τους στο Κυπριακό έστειλαν οι ΗΠΑ μέσα από την έκθεσή τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο, καθώς δείχνουν μια σαφή αλλαγή της έως τώρα προσέγγισής τους. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι μεγάλα θύματα του νέου συστήματος τιμολόγησης των φαρμάκων δηλώνουν οι Κύπριοι φαρμακοβιομήχανοι. Οι κυπριακές βιομηχανίες φαρμάκων είναι τα θύματα της υπόθεσης, ανέφερε ο Πρόεδρος τους, και υποστήριξε ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να εξάγουν τα φάρμακά τους, αφού δεν τους συμφέρει καν να τα παράγουν.

    Η ''Μάχη'' με τίτλο ''Αμερικανικές γελοιότητες'' γράφει ότι έγκυρες διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η έκθεση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο στοχεύει στην περιθωριοποίηση και υπονόμευση της κρατικής μας οντότητας με τη δημιουργία κακής εικόνας στη διεθνή κοινότητα, με απώτερο στόχο την επιβολή του σχεδίου Ανάν και την ουσιαστική αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε ότι από τις επαφές που πραγματοποιούνται με ξένες κυβερνήσεις και τα ΗΕ προκύπτει ότι σχεδιάζεται από τον ΓΓ του ΟΗΕ η αποστολή εκπροσώπου του στην Κύπρο για να εκτιμήσει τις θέσεις των δυο πλευρών.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Καρφώνει Λιλλήκα'' γράφει ότι σε ανακοίνωσή της η εταιρεία ''SporTeam'' αναφέρει ότι ''η εταιρεία μας προσεγγίσθηκε από τη 'Marketway' προκειμένου να ανταποκριθεί στο ζητούμενο συγκεκριμένου πελάτη της σχετικά με τη διαμόρφωση στρατηγικής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και κατά το διάστημα αυτό στελέχη της εταιρείας μας χρησιμοποιούσαν τα γραφεία της 'Marketway' κατά την παραμονή τους στην Κύπρο''. Αλλού γράφει ότι δύσπνοια, ερεθισμό στα μάτια και έντονη δυσφορία προκάλεσαν χθες οι υψηλές θερμοκρασίες και η σκόνη η οποία αρχίζει να αραιώνει από σήμερα το απόγευμα.

    Η ''Σημερινή'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Δεν φταιμ' εμείς φταίει ο Χατζήπετρης'' γράφει ότι παρά τη γενική κατακραυγή που προκάλεσε η απόλυση 22 αρχι- αεροσυνοδών των ΚΑ, ο Πρόεδρος του ΔΣ της εταιρείας Κωσνταντίνος Λοϊζίδης δηλώνει ότι δεν βλέπει κανένα λόγο παραίτησης ενώ από την άλλη η κυβέρνηση ''νίπτει τας χείρας''. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος φέρεται να έχει διαμηνύσει στις πολιτικές δυνάμεις που εμπλέκονται στην προσπάθεια αλλαγής του εκλογικού μέτρου, και ιδιαίτερα το ΑΚΕΛ, ότι η κυβέρνηση δεν ευνοεί την αύξηση του αριθμού των βουλευτών και τους έχει συστήσει να μην προχωρήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Σέρνουν χορό παραιτήσεων'' γράφει ότι οι τελευταίες εξελίξεις στις Κυπριακές Αερογραμμές προκαλούν αναταράξεις και στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας στο οποίο υπάρχει κύμα φυγής. Πρώτος παρατηθείς είναι ο Χρήστος Παπαέλληνας που υπέβαλε με λακωνικό κείμενο τους λόγους της αποχώρησής του ενώ σήμερα επίκεινται και άλλες παραιτήσεις. Αλλού γράφει ότι το Πεντάγωνο δεν ενέκρινε την παράδοση πολεμικού υλικού που αγόρασε η Ελλάδα από τη Γερμανία για να ενισχύσει την ικανότητα των αμερικανικής κατασκευής τεθωρακισμένων Μ548.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Εχθρική ενέργεια'' γράφει ότι τις έντονες αντιδράσεις κυβέρνησης και κομμάτων προκάλεσε η έκθεση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών την οποία και χαρακτηρίζουν ως εχθρική προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου αποφάσισε ότι η Πολυτεχνική Σχολή θα δεχτεί για τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά φοιτητές με βάση τα εξεταστέα μαθήματα που ορίζονται για τους απόφοιτους των Τεχνικών Σχολών ώστε να αποφευχθεί η θυματοποίησή τους.

    [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    
    
    Πρόεδρος Δημοκρατίας- Φερχόφσταντ - Ομιλία
    --------------------------------------------------
    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος συναντάται σήμερα στο Βέλγιο συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της χώρας Γκι Φερχόφσταντ.
    
    Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν είναι γενικότερα κοινοτικά ζητήματα και οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.
    
    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στη συνέχεια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου θα προσφωνήσει την Τρίτη Διεθνή Διάσκεψη για τα ομοσπονδιακά συστήματα, που οργανώνεται από το Βέλγιο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 175 χρόνια από την ανεξαρτησία και τα 25 χρόνια λειτουργίας της με ομοσπονδιακό σύστημα.
    
    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επιστρέφει στην Κύπρο απόψε.
    
    Πάφος - Εκπρόσωπος - Εκθεση - ΗΠΑ - Ευρωσύνταγμα
    ----------------------------------------------------
    Η έκθεση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο είναι ''άδικη σε πολλά σημεία για την Κύπρο'', τόνισε χθες βράδυ στην Πάφο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.
    
    Πρόσθεσε ότι θεωρεί όχι μόνο απαράδεκτο αλλά και παράλογο το σημείο στο οποίο η έκθεση αναφέρει ότι η κυπριακή κυβέρνηση εμποδίζει τη χρησιμοποίηση του παράνομου αεροδρομίου Ερτζάν στην κατεχόμενη Τύμπου και των λιμανιών στα κατεχόμενα.
    
    Ο κ. Χρυσοστομίδης σημείωσε ότι στην ''έκθεση δεν αναφέρεται για ποιο λόγο είναι κλειστά ή θεωρούνται παράνομα'' τα λιμάνια και τα αεροδρόμια στα κατεχόμενα.
    
    "Η Κύπρος έχει το δικαίωμα ως το κυρίαρχο κράτος να καθορίζει ποια είναι τα νόμιμα και ποια τα παράνομα σημεία εισόδου και εξόδου από το 1974 λόγω της παρουσίας του τουρκικού στρατού στο νησί", πρόσθεσε.
    
    ''Σε αυτό το σημείο ειδικά η έκθεση πάσχει πασιφανώς'', τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
    
    Αναφερόμενος στο Ευρωσύνταγμα, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι η ενημέρωση του Κύπριου πολίτη για το Ευρωσύνταγμα δεν είναι ακόμη πλήρης και πρέπει να δοθεί ευχέρεια στον πολίτη να ακούσει απόψεις και υπέρ και κατά.
    
    Πρόεδρος Βουλής - Εκθεση ΥΠΕΞ ΗΠΑ
    -----------------------------------------
    Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε χθες ότι η έκθεση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο δίδει την εντύπωση ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν την ''τιμωρητική'' πολιτική την οποία καθιέρωσαν μετά τα δημοψηφίσματα.
    
    Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι στην έκθεση παραγκωνίζεται σε μεγάλο βαθμό η Κυπριακή Δημοκρατία και χρησιμοποιούνται όροι που αναβαθμίζουν το ψευδοκράτος. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν υπάρχει Κύπριος που να είναι ικανοποιημένος από την έκθεση.
    
    ''Δεν νομίζω να υπάρχει Κύπριος, ο οποίος μπορεί να εκφράσει ικανοποίηση. Αντίθετα, αντικειμενικά δημιουργούνται αισθήματα απογοήτευσης. Δεν υπάρχει αντικειμενικότητα στις εκτιμήσεις. Θα έλεγα ότι εν πολλοίς δεν υπάρχει και σεβασμός στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών που αφορούν την Κύπρο'', είπε.
    
    Πρόσθεσε ότι στην έκθεση ''εξάγονται αυθαίρετα συμπεράσματα, παραγκωνίζεται σε μεγάλο βαθμό η Κυπριακή Δημοκρατία και χρησιμοποιούνται όροι που, θα έλεγα, αναβαθμίζουν το ψευδοκράτος''.
    
    ''Λυπούμαι να παρατηρήσω ότι τέτοιες εκθέσεις δεν βοηθούν στη δημιουργία των καλύτερων προϋποθέσεων ώστε οι σχέσεις της Κύπρου και των ΗΠΑ να συνεχίσουν να είναι ομαλές και ακριβώς να στοχεύουν στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος, μέσα από τις διαδικασίες των Ηνωμένων Εθνών, έχοντας πάντα υπόψη ως βάση και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Λυπάμαι να παρατηρήσω ότι αυτή η ενέργεια μπορεί να χαρακτηριστεί ως μη φιλική ενέργεια προς την Κυπριακή Δημοκρατία'', είπε.
    
    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι αγνοούν οι ΗΠΑ παντελώς την παρουσία του κατοχικού στρατού και μιλούν για άνοιγμα των λιμανιών ωσάν να τα έκλεισαν οι Ε/Κ, ο κ. Χριστόφιας είπε: ''Οταν λέω ότι αγνοούν και παραγκωνίζουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, αυτά είναι που εννοώ''.
    
    ''Τα ψηφίσματα του ΟΗΕ αναφέρονται ακριβώς στην Κυπριακή Δημοκρατία ως το κράτος το οποίο υπέστη μια επίθεση κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και υφίσταται τις συνέπειες της εισβολής και την κατοχής εδώ και τόσα χρόνια'', είπε.
    
    Πρόσθεσε ότι ''τα ψηφίσματα του ΟΗΕ είναι που καθορίζουν ότι η αποσχιστική ενέργεια, η δημιουργία του ψευδοκράτους είναι νομικά ανύπαρκτη και απαράδεκτη ενέργεια και το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι που καλεί τις χώρες μέλη των Ηνωμένων Εθνών να θεωρήσουν ως μη γενόμενη αυτή την ενέργεια''.
    
    ''Συνεπώς'', σημείωσε, ''η κατοχή συνεχίζει να είναι παράνομη και θα πρέπει να τυγχάνει σεβασμού το διεθνές δίκαιο και σε αυτό εμείς επιμένουμε''.
    
    Καταλήγοντας, επεσήμανε ότι ''δυστυχώς δίνεται η εντύπωση ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν την πολιτική την οποία έχουν καθιερώσει μετά τα δημοψηφίσματα, πολιτική, θα έλεγα, τιμωρητική για την Κυπριακή Δημοκρατία και τους Ελληνοκύπριους διότι είχαν την τόλμη να πουν 'Οχι' στο συγκεκριμένο Σχέδιο''.
    
    Νέα Υόρκη - Δώρος Θεοδώρου - Εκθεση ΗΠΑ - Κυπριακό
    ------------------------------------------------------
    Η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα που αφορά την Κύπρο επιβεβαιώνει την εχθρική τοποθέτηση της αμερικανικής κυβέρνησης ενάντια στην Κύπρο, δήλωσε σε δημοσιογραφική διάσκεψη στη Νέα Υόρκη ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου.
    
    Ο Κύπριος Υπουργός τόνισε ότι η έκθεση βρίθει ανακριβειών, ψευδών στοιχείων και στρεβλώσεων και ότι ήδη ως αρμόδιος Υπουργός έχει επισημάνει τις αναλήθειες αυτές στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο έτσι ώστε να υπάρξει μια ακόμη σκληρότερη απάντηση από αυτή που δόθηκε στη Λευκωσία.
    
    Ο κ. Θεοδώρου βρέθηκε στη Νέα Υόρκη για την 49η Σύνοδο της Επιτροπής του Καθεστώτος των Γυναικών και παραχώρησε χθες συνέντευξη Τύπου στα ομογενειακά μέσα ενημέρωσης στη διάρκεια γεύματος που παρέθεσε η Γενική Πρόξενος Μάρθα Μαυρομμάτη.
    
    Οπως είπε χαρακτηριστικά, θεωρείται ως παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει ανοίξει το κατεχόμενο αεροδρόμιο της Τύμπου και τα κατεχόμενα λιμάνια της Αμμοχώστου και της Κερύνειας για απευθείας πτήσεις και ταξίδια και βεβαίως για απευθείας εμπόριο. Αυτό, είπε ο κ. Θεοδώρου, δείχνει ότι οι Αμερικανοί έχουν παραγράψει πλήρως την κατοχή.
    
    «Ούτε μπαίνουν στον κόπο να σκεφθούν και να θυμηθούν ότι στην Κύπρο υπήρξε μια τεράστια παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής και συνεχιζόμενη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μάλιστα σε πάρα πολλούς τομείς.
    
    Θεωρούν δε ότι είναι παραβίαση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν επιτρέπει το άνοιγμα των παράνομων αεροδρομίων κα λιμανιών. Είναι επιβεβαίωση όπως είπα του γεγονότος ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ακολουθούν μία εχθρική στάση απέναντι στον κυπριακό λαό», είπε ο κ. Υπουργός.
    
    Εκπρόσωπος Τύπου ΑΚΕΛ - Εκθεση ΗΠΑ - Οπλα
    ----------------------------------------------
    Η ετήσια έκθεση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για τα ανθρώπινα δικαιώματα περιφρονεί με προκλητικό τρόπο το διεθνές δίκαιο και δεν εξυπηρετεί την ιερή υπόθεση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά πολιτικές σκοπιμότητες των ΗΠΑ στην περιβόητη νέα τάξη πραγμάτων.
    
    Αυτό δήλωσε χθες ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού αναφερόμενος στην έκθεση του αμερικανικού ΥΠΕΞ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο.
    
    Εξάλλου αναφερόμενος στον ''εξωφρενικό ισχυρισμό'' ότι η μεταφορά αμερικανικού οπλισμού στην Κύπρο εκ μέρους της Τουρκίας είναι νόμιμη, είπε ότι ''δεν γνωρίζουμε κατά πόσον η αμερικανική νομοθεσία θεωρεί παράνομη την κατ' ισχυρισμό χρήση αμερικανικών όπλων από την Εθνική Φρουρά και νόμιμη τη χρήση τους από τον Αττίλα''.
    
    Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Εκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Οπλα
    ----------------------------------------------------
    Αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος επιχειρείται από τους Αμερικανούς όπως διαφαίνεται μέσα από την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος είπε ότι πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά η στάση που χαράζουν οι ΗΠΑ όπως διαμορφώνεται μέσα από αυτήν την έκθεση.
    
    Ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε ''απαράδεκτη'' την τοποθέτηση του αναπληρωτή εκπροσώπου του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Ανταμ Ιριλάι, ο οποίος σε παρατήρηση πως έχει γίνει μεταφορά πολλών αρμάτων αμερικανικής κατασκευής στα κατεχόμενα ανέφερε πως πρόκειται για άρματα που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της τουρκικής κυβέρνησης.
    ''Η Τουρκία τι γυρεύει στην Κύπρο;'' διερωτήθηκε ο κ. Αναστασιάδης.
    
    Ερωτηθείς για την επισήμανση ότι η Κυπριακή Δημοκρατία εμποδίζει το άνοιγμα κατεχόμενων λιμανιών και αεροδρομίων ο κ. Αναστασιάδης διερωτήθηκε ''εάν το Μαϊάμι καταλαμβανόταν από τους Κουβανούς οι Αμερικανοί θα τους επέτρεπαν τη χρήση λιμανιών ή αεροδρομίων''.
    
    Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Εκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ
    ----------------------------------------------------------
    Το ΔΗΚΟ θεωρεί ''άδικα, παραπλανητικά, αυθαίρετα και συγκρουόμενα'' με τις αρχές του διεθνούς δικαίου και τη διεθνή νομιμότητα πολλά από όσα περιέχονται στην ετήσια έκθεση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο, δήλωσε χθες ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Κλεάνθους.
    
    Ο κ. Κλεάνθους είπε πως το ΔΗΚΟ παρατηρεί με λύπη πως ''άστοχες και αστόχαστες ενέργειες κυπριακών πολιτικών δυνάμεων τυγχάνουν εκμετάλλευσης και αξιοποίησης από όσους επιθυμούν να φέρουν σε δύσκολη θέση την ελληνοκυπριακή πλευρά'' και πως ''η Ουάσιγκτον επιμένει να διυλίζει τον κώνωπα και να καταπίνει την κάμηλο''.
    
    Είπε πως ''το ΔΗΚΟ αντιμετωπίζει με σθένος, αποφασιστικότητα και αξιοπρέπεια τέτοιες μεθοδεύσεις και θα εργαστεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και όλες τις πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν την πολιτική υπεράσπισης των δικαίων και των δικαιωμάτων της Κύπρου και του λαού της για αντιμετώπιση ενεργειών και μεθοδεύσεων που στοχεύουν σε προώθηση απαράδεκτης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα''.
    
    Πρόεδρος ΕΔΕΚ - Αμερικανικά όπλα - Κατεχόμενα - Εκθεση
    -------------------------------------------------------
    Ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε χθες ότι οι ΗΠΑ θα έπρεπε να γνωρίζουν τη δική τους νομοθεσία και δεν θα έπρεπε ο ίδιος να τους υποδείξει ότι με βάση τον αμερικανικό νόμο η μεταφορά στην Κύπρο αμερικανικών οπλικών συστημάτων αποτελεί παραβίαση της αμερικανικής νομοθεσίας.
    
    Ταυτόχρονα παρέπεμψε τις ΗΠΑ στην απόφαση επιβολής εμπάργκο σε βάρος της Τουρκίας λόγω της τουρκικής εισβολής του 1974.
    
    ''Τους παραπέμπω στην απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου που ήρε το 1978 το εμπάργκο σε βάρος της Τουρκίας, με προϋπόθεση και σαφή όρο ότι θα έπρεπε να αποσυρθούν τα στρατεύματα κατοχής από την Κύπρο'', σημείωσε.
    
    Ο κ. Ομήρου είχε κληθεί από δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο Λάρνακας να σχολιάσει την τοποθέτηση του αναπληρωτή εκπροσώπου του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Ανταμ Ιριλάι, ο οποίος σε παρατήρηση πως έχει γίνει μεταφορά πολλών αρμάτων μάχης αμερικανικής κατασκευής στα κατεχόμενα, ανέφερε πως πρόκειται για άρματα που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της τουρκικής κυβέρνησης και συνεπώς δεν υπάρχει παραβίαση της αμερικανικής νομοθεσίας.
    
    Οι ΗΠΑ, ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, ''προφανώς γιατί θέλουν να τιμωρήσουν τον κυπριακό ελληνισμό επειδή είπε όχι στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου, παραγράφουν την αλήθεια, διαστρέφουν την πραγματικότητα και έχουν φτάσει στο σημείο να παραγνωρίζουν τον ίδιο τον αμερικανικό νόμο, ο οποίος με σαφήνεια προβλέπει ότι απαγορεύεται η μεταφορά αμερικανικών οπλικών συστημάτων και η εισαγωγή τους σε οποιαδήποτε χώρα χωρίς τη συγκατάθεση των ΗΠΑ και για σκοπούς άλλους από εκείνους για τους οποίους αγοράστηκαν ή αποκτήθηκαν αυτά τα όπλα''.
    
    Εκθεση αμερικανικού ΥΠΕΞ - Κύπρος
    -------------------------------------
    ''Αδικη, μεροληπτική, μη αντικειμενική και απορριπτέα'' χαρακτήρισε την ετήσια έκθεση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο, ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.
    
    Πρόσθεσε ότι η έκθεση είναι ''μνημείο υποκρισίας και αδικίας και όζει αυθαιρεσία και εκμετάλλευση της ισχύος των ΗΠΑ για να παρουσιάζονται ως διεθνείς επιθεωρητές και ελεγκτές''.
    
    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας πριν αναχωρήσει για την Αθήνα όπου θα λάβει μέρος στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ομήρου είπε πως εάν οι ΗΠΑ είχαν να καταθέσουν κάτι θετικό ''θα έπρεπε να ήταν η κατάθεση της δικής τους αυτοκριτικής για τα όσα διαπράττουν εις βάρος της ανθρωπότητας, για τις ωμότητες και τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, για την ανοχή που επιδεικνύουν στις μαζικές παραβιάσεις του διεθνούς νόμου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων''.
    
    Αντί αυτού, υπογράμμισε ο κ. Ομήρου οι ΗΠΑ «εξαπολύουν επίθεση σε μια δημοκρατική χώρα όπως είναι η Κύπρος, παραγράφοντας την τουρκική κατοχή, απαιτώντας το άνοιγμα των παράνομων αεροδρομίων και λιμανιών στα κατεχόμενα ωσάν να μην γνωρίζουν ότι υπάρχουν ψηφίσματα του ΟΗΕ τα οποία καλούν τις χώρες μέλη του Διεθνούς Οργανισμού να απέχουν από ενέργειες οι οποίες οδηγούν στην άμεση ή έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους».
    
    Πρόεδρος ΕΥΡΩΔΗ - Εκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ
    ---------------------------------------------
    Με την έκθεση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για τα ανθρώπινα δικαιώματα ασκούνται ξανά πιέσεις που φτάνουν στα όρια εκβιασμού, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας (ΕΥΡΩΔΗ) Πρόδρομος Προδρόμου.
    
    Σε δηλώσεις του χθες το απόγευμα, ο κ. Προδρόμου είπε ότι ο εκβιασμός είναι ''είτε θα υποκύψετε στο σχέδιο Ανάν 5 και 1/2, δηλαδή στη συνταγματική μορφή συνομοσπονδιακής διχοτόμησης, είτε θα επιβάλουμε μια άτακτη πραξικοπηματική διχοτόμηση από έξω''.
    
    ''Τέτοιους εκβιασμούς'', συνέχισε ο κ. Προδρόμου, ''έχουμε ζήσει ξανά και αν θέλαμε και μπορούσαμε να υποκύψουμε, θα το είχαμε κάνει εδώ και καιρό''.
    
    Ο Πρόεδρος της ΕΥΡΩΔΗ είπε ότι αυτή την ώρα απαιτείται ψυχραιμία και ενότητα, σημειώνοντας ότι ''δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι τέτοιες ώρες κάποιοι θα συνταχθούν με τους εκβιαστές''.
    
    ''Ασπίδα της Κύπρου μπορεί να είναι πλέον η Ευρώπη. Ασπίδα της Κύπρου μπορεί να είναι η ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως χώρας-μέλους της ΕΕ'', πρόσθεσε.
    
    Η ΕΥΡΩΔΗ θα είναι στο πλευρό του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας αν αποφασίσει να ασκήσει τη σωστή πολιτική, κατέληξε ο κ. Προδρόμου.
    
    ΚΕΑ - Εκθεση - Αμερικανικό ΥΠΕΞ
    ----------------------------------
    Το Κόμμα Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης αναφέρει ότι ''διαζύγιο με την πραγματικότητα και την αλήθεια φαίνεται πως έχει πάρει το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, όπως αποδεικνύεται από την ετήσια έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο''.
    
    Σε ανακοίνωσή του το ΚΕΑ επισημαίνει ότι ''θα έπρεπε το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ να μην προσπεράσει τους λόγους της σημερινής κατάστασης στην Κύπρο''.
    
    ΟΗΕ - Υπουργός Δικαιοσύνης - Γυναίκες
    ---------------------------------------
    Την προσήλωση και την πολιτική βούληση της κυβέρνησης στην επίτευξη της ισότητας των γυναικών υπογράμμισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Δώρος Θεοδώρου, κατά την προσφώνησή του στην 49η Σύνοδο της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για το Καθεστώς των Γυναικών, που πραγματοποιείται στην έδρα του διεθνούς οργανισμού από τις 28 Φεβρουαρίου μέχρι τις 11 Μαρτίου 2005.
    
    Ο κ. Θεοδώρου τόνισε τη σημασία της 49ης Συνόδου όσον αφορά την αξιολόγηση του έργου που επιτελέσθηκε στην εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης, δέκα χρόνια από την υιοθέτησή του στη Διάσκεψη του Πεκίνου και την πιθανή λήψη μέτρων και πρωτοβουλιών για επίσπευση της εφαρμογής του.
    
    Ο κ. Θεοδώρου υπογράμμισε ''την προσήλωση και την πολιτική βούληση της Κυβέρνησης στην επίτευξη της ισότητας των γυναικών όπως δείχνει και η επικύρωση από την Κύπρο δύο πολύ σημαντικών διεθνών νομικών οργάνων για τα δικαιώματα των γυναικών, του Προαιρετικού Πρωτοκόλλου της Σύμβασης για την Εξάλειψη κάθε Μορφής Διακρίσεων σε Βάρος των Γυναικών και του Πρωτοκόλλου υπ’ αριθμό 12 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Θεμελιωδών Ελευθεριών''.
    
    Σημείωσε ακόμη ότι η κυπριακή κυβέρνηση επεξεργάστηκε εθνικό σχέδιο δράσης, μέσω του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, που καλύπτει τομείς ανάλογους με τις εθνικές προτεραιότητες και τις διακηρυγμένες δεσμεύσεις της στη Διάσκεψη του Πεκίνου.
    
    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος παραμένει σθεναρά δεσμευμένη και θα συνεχίσει να προωθεί πολιτικές και προγράμματα που θα διασφαλίζουν ότι οι γυναίκες απολαμβάνουν πλήρως των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους και ότι είναι ίσοι εταίροι, στη δημιουργία μιας ειρηνικής οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής ανάπτυξης.
    
    Αυτή η δέσμευση, κατέληξε, πηγάζει από την πεποίθηση ότι όλοι πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, ώστε γυναίκες και άνδρες να βαδίσουν μαζί, ως πραγματικοί συνεταίροι, απολαμβάνοντας από κοινού τους καρπούς της ανάπτυξης στην οικογένεια, στο χώρο δουλειάς, στην πολιτική και την οικονομία, σε κάθε τομέα και σε όλα τα επίπεδα.
    
    Ευρωβουλή - Δημοσιονομικές προοπτικές - Δημητρίου
    -----------------------------------------------------
    Η Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής ολοκλήρωσε τη διαμόρφωση του τελικού κειμένου της Γνωμοδοτικής Εκθεσης για το προτεινόμενο σχέδιο δημοσιονομικής πολιτικής της ΕΕ την περίοδο 2007-2013. Η σημαντικότερη από τις τροποποιήσεις που προτείνει η Επιτροπή είναι η πενταετής διάρκεια των δημοσιονομικών σχεδίων και όχι επταετής, όπως είναι σήμερα.
    
    Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ευρωβουλευτή του ΔΗΣΥ Παναγιώτη Δημητρίου, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής, με την υποστήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων, χρησιμοποιώντας τη διαδικασία των προφορικών τροπολογιών, πέτυχε την τροποποίηση της Εκθεσης ώστε να συνάδει με τις πρόνοιες του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, έστω και αν τούτο δεν έχει ακόμα τεθεί σε ισχύ.
    
    Οι συγκεκριμένες τροπολογίες διαλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ότι τα σχέδια δημοσιονομικής πολιτικής θα πρέπει να έχουν διάρκεια πέντε χρόνια ώστε να συνάδουν με τη θητεία του Ευρωκοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Διαλαμβάνουν επίσης ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τις πρόνοιες του Συντάγματος για να αλλάξει τη διαδικασία έγκρισης των σχεδίων δημοσιονομικής πολιτικής από ομοφωνία σε ενισχυμένη πλειοψηφία ώστε να αντικατοπτρίζει το δημοκρατικό πνεύμα του Συντάγματος
    
    Υπουργός Ναυτιλίας της Ελλάδας - Επίσκεψη
    -------------------------------------------
    Φθάνει σήμερα στην Κύπρο, για επίσημη επίσκεψη, μετά από πρόσκληση του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων Χάρη Θράσου, ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας της Ελλάδας Μανώλης Κεφαλογιάννης για να συζητήσει, μεταξύ άλλων, θέματα συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
    
    Ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας της Ελλάδας, ο οποίος θα συνοδεύεται από πολυμελή αντιπροσωπεία, θα παρακαθίσει σε συνομιλίες, με τον κ. Θράσου και υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου, κατά τη διάρκεια των οποίων, θα συζητηθούν διάφορα θέματα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των δύο Υπουργείων.
    
    ΗΠΑ - Κοντολίζα Ράις - Ηγεσία ελληνικού λόμπι
    ----------------------------------------------
    Αντιπροσωπεία της ηγεσίας της ελληνοαμερικανικής κοινότητας πρόκειται να έχει στις 17 Μαρτίου συνάντηση, στην Ουάσιγκτον, με την Αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών Κοντολίσα Ράις κι άλλους αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ανέφεραν πηγές του λόμπι.
    
    Αντικείμενο της συνάντησης θα είναι κυρίως το Κυπριακό αλλά και οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις, όπως κι άλλα εθνικά θέματα.
    
    Αγία Εδρα - Πρεσβευτής Κύπρου - Πάπας Ιωάννης Παύλος Β'
    ---------------------------------------------------------
    Πραγματοποιήθηκε χθες, κατόπιν πρωτοβουλίας του Πρεσβευτή της Δημοκρατίας στην Αγία Εδρα Γιώργου Πουλίδη, επίσκεψη των Ορθόδοξων πρέσβεων που είναι διαπιστευμένοι στην Αγία Εδρα, σε κλινική της Ρώμης, όπου νοσηλεύεται ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’.
    
    Ο κ. Πουλίδης δώρισε, εκ μέρους της αντιπροσωπείας, μια εικόνα της Παναγίας η οποία αγιογραφήθηκε στην Κύπρο.
    
    ΧΑΚ - ΧΑ - Συνεργασία
    -----------------------
    Οριστικοποιήθηκε το πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) και Χρηματιστηρίου Αθηνών(ΧΑ), σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του ΧΑΚ.
    
    Οι Πρόεδροι των δύο Χρηματιστηρίων Σπύρος Καπράλος και Ακης Κλεάνθους υπέγραψαν προχθές συμφωνητικό αναφορικά με τη λειτουργία και την υλοποίηση της Κοινής Πλατφόρμας υποστήριξης της λειτουργίας των δύο αγορών.
    
    Συμφωνία Συνεργασίας - Κύπρος - Γαλλία
    ----------------------------------------
    Συμφωνία Συνεργασίας μεταξύ Κύπρου-Γαλλίας σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας υπογράφεται αύριο Παρασκευή στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως.
    
    H Συμφωνία προνοεί για ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών και άλλες μορφές συνεργασίας για καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, της τρομοκρατίας και της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών.
    
    Κύπελλο Κύπρου - 5η αγωνιστική - Νίκη Ανόρθωσης
    -------------------------------------------------
    
    Η Ανόρθωση νίκησε με 4-1 τον Απόλλωνα στα πλαίσια της 5ης αγωνιστικής
    του Κυπέλλου Κύπρου.
    
    Στους άλλους χθεσινούς αγώνες, ο Διγενής Μόρφου ηττήθηκε στο Μακάριο στάδιο από την Ομόνοια με 0-2, στο ΓΣΠ ο ΑΠΟΕΛ νίκησε με 7-0 την ΠΑΕΕΚ και στο Τσίρειο στάδιο η ΑΕΛ νίκησε με 5-1 την ΕΝΑΔ Πόλης
    Χρυσοχούς.
    
    Ο αγώνας Εθνικού Αχνας - Ολυμπιακού στο Δασάκι της Αχνας έληξε
    ισόπαλος 1-1 και η Αθλητική Ενωση Πάφος νίκησε τον Αρη στο Παφιακό με
    1-0.
    
    Ο αγώνας ΑΠΕΠ Πιτσιλιάς - Ενωσης Νέων Παραλιμνίου στην Κυπερούντα
    έληξε ισόπαλος 1-1, ενώ ο αγώνας ΑΠΟΠ/Κινύρας Πέγειας - ΑΕΚ στο
    Δημοτικό Στάδιο Πέγειας έληξε χωρίς τέρματα.
    
    Βαθμολογίες
    -----------
    
    Α'Ομιλος
    ---------
    ΑΠΟΕΛ  12
    ΕΝΠ    10
    ΑΠΕΠ    7
    ΠΑΕΕΚ   0
    
    Στην τελευταία αγωνιστική η Ενωση Νέων Παραλιμνίου αντιμετωπίζει τον
    ΑΠΟΕΛ και η ΠΑΕΕΚ αντιμετωπίζει την ΑΠΕΠ Πιτσιλιάς.
    
    Β'Ομιλος
    ----------
    Ανόρθωση    10
    Απόλλωνας    9
    ΑΕΚ          7
    ΑΠΟΠ/Κινύρας 2
    
    Στην τελευταία αγωνιστική η ΑΕΚ αντιμετωπίζει την Ανόρθωση και ο
    Απόλλωνας τον ΑΠΟΠ/Κινύρας.
    
    Γ'Ομιλος
    --------
    Ομόνοια      12
    Διγενής       7
    Ολυμπιακός    5
    Εθνικός Αχνας 2
    
    Στην τελευταία αγωνιστική η Ομόνοια αντιμετωπίζει τον Εθνικό και ο
    Διγενής τον Ολυμπιακό.
    
    Η Ομόνοια αν και έχει περάσει στην επόμενη φάση του Κυπέλλου
    περιμένει την ολοκλήρωση της τελευταίας αγωνιστικής. Επίσης
    καταλαμβάνει την πρώτη θέση και περιμένει την κλήρωση για να γνωρίζει
    τον αντίπαλο της στην επόμενη φάση.
    
    Δ'Ομιλος
    --------
    ΑΕΛ   13
    Αρης  10
    Πάφος  6
    ΕΝΑΔ   0
    
    Στην τελευταία αγωνιστική ο Αρης αντιμετωπίζει την ΑΕΛ και η ΕΝΑΔ
    Πόλης Χρυσοχούς την Αθλητική Ενωση Πάφος.
    
    Χρηματιστήριο - Νέα κέρδη
    --------------------------
    Νέα κέρδη κατέγραψε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ως αποτέλεσμα της ανοδικής πορείας της πλειονότητας των επιμέρους δεικτών. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατέγραψε οριακή αύξηση σε ποσοστό 0,49%, κλείνοντας στις 1.184,88 μονάδες. Μικρή άνοδο σε ποσοστό 0,49% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 84,83 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 623 χιλιάδες λίρες, με την Τράπεζα Κύπρου να συγκεντρώνει το 21,8% του τζίρου.
    
    

    [07] (Κ) Κίνημα Οικολόγων - Εκθεση ΗΠΑ

    Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών καλεί τη Βουλή των Αντιπροσώπων να καταγγείλει την αμερικανική έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο και να διατρανώνει προς κάθε κατεύθυνση την αποφασιστικότητά της στο σεβασμό του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος.

    [08] (Κ) Αθήνα - Απονομή βραβείων ομογενειακών ΜΜΕ για το έτος 2003

    Σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί στο Ζάππειο Μέγαρο, τη Δευτέρα 7 Μαρτίου, πρόκειται να απονεμηθούν από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, τα βραβεία και οι τιμητικοί έπαινοι προς τον ομογενειακό Τύπο και τα ΜΜΕ της ελληνικής διασποράς για το έτος 2003.

    [09] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρωθυπουργός Βελγίου - Συνάντηση

    Το Κυπριακό και οι δύο προτάσεις κανονισμών για τους Τουρκοκύπριους, που βρίσκονται σε εκκρεμότητα στο Συμβούλιο Υπουργών, ήταν τα βασικά θέματα συζήτησης σε σημερινό πρόγευμα στις Βρυξέλλες του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και του Πρωθυπουργού του Βελγίου Γκι Φερχόφσταντ, στην πρωθυπουργική κατοικία.

    Σε δηλώσεις μετά το πρόγευμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι εάν η Τουρκία δεν υπογράψει το πρωτόκολλο της τελωνειακής ένωσης, δεν πρόκειται να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Στέιτ Ντιπάρμεντ - Οπλα

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε σήμερα ότι προκαλεί σοβαρή απογοήτευση η ''νομολατρεία'' των Ηνωμένων Πολιτειών στο θέμα της παρουσίας των αμερικανικών όπλων στην Κύπρο.

    [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Κατεχόμενα - Προϊόντα

    ''Μέτρο που θα βοηθήσει στη συνεργασία, συνεννόηση και διεύρυνση των εμπορικών ανταλλαγών, τουλάχιστον στο βαθμό που συνδέεται με τη διακίνηση μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ'', χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης την απόφαση του λεγόμενου υπουργικού των κατεχομένων να επιτρέψει την εισαγωγή προϊόντων που παράγονται στις ελεύθερες περιοχές.

    [12] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας για πράξεις άμεσης παράδοσης ------------------------------ Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 03/3/2005 διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign Exchange Market on 03/3/2005, which commercial banks are obliged to apply for transactions with value greater than CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as follows:

    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS

    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES

    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING ΠΩΛΗΣΗ-SELLING -------------------------------------- ΕΥΡΩ 0,5813 0,5847 Δολάριο ΗΠΑ 0,4421 0,4447 Λίρα Αγγλίας 0,8445 0,8495

    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES ----------------------------------------------------------- Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο στις 03/3/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων διαμορφώθηκαν ως εξής:

    On the basis of rates ruling in international foreign exchange markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign Exchange Market on 03/3/2005, the indicative exchange rates of the following currencies were formulated as follows:

    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS --------------------------------------------- ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES

    ΑΓΟΡΑ-BUYING ΠΩΛΗΣΗ-SELLING ------------------------------- ΓΕΝ Ιαπωνίας * 0,4209 0,4242 Δολάριο Αυστραλίας 0,3460 0,3487 Δολάριο Καναδά 0,3556 0,3584 Κορώνα Δανίας 0,0780 0,0786 Κορώνα Νορβηγίας 0,0706 0,0711 Κορώνα Σουηδίας 0,0641 0,0646 Φράγκο Ελβετίας 0,3757 0,3787

    -------------------------------------------------------------------- * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN

    [13] (Κ) ΓΔ Υπουργείου Εξωτερικών - Επιτετραμμένος ΗΠΑ - Διάβημα

    Σε έντονο διάβημα προς τον Επιτετραμμένο των ΗΠΑ στην Κύπρο Εντουϊν Νόλαν προέβη ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Σώτος Ζακχαίος, αναφορικά με την ετήσια έκθεση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για την Κύπρο για το έτος 2004.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Ζακχαίος χαρακτήρισε απαράδεκτη και μη αντικειμενική την έκθεση τόσον όσον αφορά το περιεχόμενό της, όσο και το διαχωρισμό της σε δύο μέρη, με το δεύτερο να τιτλοφορείται «Βόρεια Κύπρος».

    [14] (Κ) Ευρωβαρόμετρο - Ε/Κ - Τ/Κ

    Διαφορετικά είναι τα συμπεράσματα που εξάγονται αναφορικά με τις προσδοκίες των κατοίκων στις ελεύθερες και στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου όσον αφορά τη ζωή και την οικονομική τους κατάσταση, όπως καταδεικνύει η πρώτη έρευνα - ευρωβαρόμετρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης που γίνεται για ολόκληρο το νησί.

    Το ευρωβαρόμετρο έδειξε ότι οι Ε/Κ ενδιαφέρονται περισσότερο για τα πολιτικά οφέλη και για την ασφάλεια ενώ οι Τ/Κ για τα οικονομικά οφέλη από την ένταξη στην ΕΕ.

    [15] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  664.636,99
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     86,06     1,45    640.705,37
    FTSE/CySE 20                           404,14     1,56    390.283,14
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.208,81     1,59    400.946,93
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.086,63     2,33     44.701,78
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.080,86     3,37     33.660,73
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.204,02     1,62    445.648,71
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.234,47     1,66    217.689,63
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                  1.080,23     3,11     28.398,49
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ          1.058,06     1,33    176.481,07
    FTSE Med (2/3/2005)                  7.522,59    -1,06
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [16] (K) ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

    Δημοσκόπηση του Ευρωβαρόμετρου έδειξε ότι η διευρυμένη Ευρώπη θεωρεί θετικό στοιχείο την υποστήριξη που παρέχει η ΚΑΠ.

    Τα δύο τρίτα των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποστηρίζουν τις πρόσφατες δαπάνες που έγιναν στα πλαίσια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του Ευρωβαρόμετρου. Στην πρώτη δημοσκόπηση του είδους αυτού που πραγματοποιήθηκε στα 25 κράτη μέλη της ΕΕ, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων υποστηρίζει την κατάργηση των γεωργικών επιδοτήσεων στην παραγωγή προς όφελος της άμεσης ενίσχυσης των αγροτών και γενικά την ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας. Στη δημοσκόπηση συμμετείχαν 25.000 άνθρωποι στα 25 κράτη μέλη και διεξήχθη από τις 22 Νοεμβρίου έως τις 19 Δεκεμβρίου 2004.

    Βασικά Αποτελέσματα: Η δημοσκόπηση έδειξε ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες συνεχίζουν να κατανοούν τα πλεονεκτήματα της ΚΑΠ και υποστηρίζουν τον ρόλο που διαδραματίζει στη γεωργία της Ευρώπης. Οι Ευρωπαίοι υποστηρίζουν επίσης τις πρόσφατες κινήσεις που έγιναν ώστε να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο η Κοινή Αγροτική Πολιτική στηρίζει τους αγρότες.

    το 29% των Ευρωπαίων (σε σύγκριση με το 20% του 2003 και 2002), αναγνωρίζει τη σημασία των πληροφοριών για τη γεωγραφική προέλευση των τροφίμων και τον ρόλο που διαδραματίζει η ΚΑΠ στο θέμα αυτό. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η κύρια προτεραιότητα για την ΚΑΠ παραμένει η διασφάλιση ενός σταθερού και ικανοποιητικού εισοδήματος για τους αγρότες (36%). Η δεύτερη πιο σημαντική προτεραιότητα είναι η εξασφάλιση υγιεινών και ασφαλών γεωργικών προϊόντων (30%), και η τρίτη προτεραιότητα (28%) είναι η προώθηση του σεβασμού του περιβάλλοντος.

    το 57% των Ευρωπαίων πιστεύει ότι η ΚΑΠ παράγει σημαντικό έργο, εξασφαλίζοντας ότι τα γεωργικά προϊόντα είναι υγιεινά και ασφαλή, το 55% πιστεύει ότι η ΚΑΠ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην προώθηση της προστασίας του περιβάλλοντος, το 48% πιστεύει ότι η ΚΑΠ καθιστά τη γεωργία της Ευρώπης πιο ανταγωνιστική στις διεθνείς αγορές, το 47% των πολιτών της ΕΕ πιστεύει ότι η ΚΑΠ στηρίζει την προώθηση των μεθόδων βιολογικής παραγωγής, το 30% πιστεύει ότι η ΚΑΠ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία των μικρομεσαίων αγροτικών επιχειρήσεων.

    Γενικά, οι Ευρωπαίοι δηλώνουν ικανοποιημένοι από τις μεταρρυθμίσεις της ΚΑΠ και τη στροφή προς ένα πιο αποδοτικότερο σύστημα προσανατολισμένο προς την αγορά, από το οποίο θα επωφεληθούν και οι καταναλωτές και οι αγρότες. Ειδικά στην ΕΕ των 15, το ποσοστό που υποστηρίζει τον ρόλο της ΚΑΠ αυξήθηκε, και πιο συγκεκριμένα στη Γαλλία (+9%), στο Λουξεμβούργο και στη Σουηδία (+8%), στη Γερμανία (+7%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (+ 6%).

    Για την πλήρη έκθεση επισκεφθείτε την ακόλουθη διεύθυνση:

    [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Τρίτη στη σειρά άνοδος

    Ανοδο, για τρίτη στη σειρά συνάντηση, κατέγραψε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ως αποτέλεσμα της ανοδικής πορείας των τραπεζικών τίτλων, οι οποίοι παρέμειναν με θετικό πρόσημο σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατέγραψε σημαντική αύξηση σε ποσοστό 1,62%, κλείνοντας στις 1.204,02 μονάδες. Ανοδο σε ποσοστό 1,45% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 86,06 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών παρέμεινε στα χθεσινά χαμηλά επίπεδα των 664 χιλιάδων λιρών.

    [18] (Κ) Φερχόφσταντ - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Εγκώμιο

    Το εγκώμιο του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου έπλεξε σήμερα ο Πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φερχόφσταντ, παρουσιάζοντας στην 3η Διεθνή Διάσκεψη για τα ομοσμονδιακά συστήματα, του κύριους ομιλητές, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Ο κ. Φερχόφσταντ ανέφερε πως δυο από τα πολλά προσόντα του Προέδρου Παπαδόπουλου είναι η βαθιά γνώση του συνταγματικού δικαίου και τα ισχυρά πολιτικά ένστικτα.

    [19] (Κ) Επίσκεψη Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Ελλάδας - Πρόγραμμα

    [20] (Κ) Πρόεδρος ΧΑΚ - ΧΑΑ - Κοινή Πλατφόρμα διαπραγμάτευσης

    Η συνεργασία μεταξύ του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ)και του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ) για δημιουργία Κοινής Πλατφόρμας διαπραγμάτευσης «σηματοδοτεί μια νέα εποχή για το κυπριακό χρηματιστήριο'', καθώς και μια νέα εποχή γενικά για την κυπριακή κεφαλαιαγορά, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΧΑΚ Ακης Κλεάνθους.

    [21] (Κ) Βρετανία - Νέος Υπατος Αρμοστής

    Νέος Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο διορίζεται ο Πίτερ Μίλετ, σε αντικατάσταση του Λιν Πάρκερ, ο οποίος θα μετακινηθεί σε άλλο διπλωματικό πόστο, ανακοίνωσε σήμερα το βρετανικό ΥΠΕΞ.

    [22] (Κ) Υπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων Ελλάδας - Επίσκεψη στην Κύπρο

    [23] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ομιλία - Ομοσπονδία

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε σήμερα ότι οι ευνοϊκές περιστάσεις, η καλή θέληση και η καλή πίστη είναι ουσιώδεις για μια βιώσιμη ομοσπονδία, υπογραμμίζοντας πως ο ίδιος εξακολουθεί να είναι δεσμευμένος σε επίλυση του κυπριακού προβλήματος, στη βάση μιας «διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδιακής λύσης».

    [24] (Κ) Βουλή - Ολομέλεια - Εκθεση Υπουργείου Εξωτερικών ΗΠΑ-Ψήφισμα

    Η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων απέρριψε ομόφωνα απόψε την έκθεση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο για το 2004, χαρακτηρίζοντάς την ως ''παραπλανητική, μεροληπτική και στερούμενη αντικειμενικότητας'' και δηλώνοντας ότι στην έκθεση παραλείπεται οποιαδήποτε αναφορά, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, στο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αναγνωρίζουν το ψευδοκράτος.

    Κατόπιν μακράς συζήτησης στην απογευματινή συνεδρία της Ολομέλειας σχετικού θέματος, του οποίου την εγγραφή και εξέταση ζήτησε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΕΛ, ομόφωνα οι Βουλευτές όλων των κομμάτων κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ''η έκθεση περιφρονεί το διεθνές δίκαιο και δεν συνάδει με τις βασικές αρχές σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων''.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 3 March 2005 - 18:49:21 UTC