Browse through our Interesting Nodes on Environmental Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-03-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Κύπριοι αθλητές - Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (K) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [04] (Κ) Αθήνα -7ο Τακτικό Συνέδριο ΠΑΣΟΚ-Αναστασιάδης
  • [05] (Κ) Εκπρόσωπος - Εκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Διαβήματα
  • [06] (Κ) Αθήνα - 7ο Τακτικό Συνέδριο ΠΑΣΟΚ - Ομήρου
  • [07] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Σχέδιο Ανάν - Κένεντι - Ρεν
  • [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Ταλάτ - Αμμόχωστος
  • [10] (Κ) Αθήνα -7ο Τακτικό Συνέδριο ΠΑΣΟΚ- Αντρος Κυπριανού
  • [11] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [12] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Κόμματα - Στρατηγική της Λισσαβόνας
  • [13] (Κ) Ολι Ρεν - Τουρκία - Κύπρος - Τελωνειακή ένωση
  • [14] (Κ) Αθήνα - 7ο Τακτικό Συνέδριο ΠΑΣΟΚ - Κλεάνθους
  • [15] (Κ) ΕΕ - Ανεργία - Iανουάριος - Κύπρος
  • [16] (Κ) Ξηρουχάκης - Ευρωσύνταγμα - Κύπρος
  • [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα σημαντική άνοδος
  • [18] (Κ) Λονδίνο -Μακσέιν - Κύπρος
  • [19] (Κ) Αθήνα - 7ο Τακτικό Συνέδριο ΠΑΣΟΚ - Λυσσαρίδης
  • [20] (Κ) Κύπρος - Γαλλία - Εσωτερική ασφάλεια - Συμφωνία
  • [21] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - ΕCOFIN - Βρυξέλλες
  • [22] (Κ) Φινλανδοί βουλευτές - Επίσκεψη
  • [23] (Κ) Αθήνα - Συνέδριο ΠΑΣΟΚ - Κυπριακό - Πρόταση ψηφίσματος
  • [24] (Κ) Αθήνα - 7ο Τακτικό Συνέδριο ΠΑΣΟΚ - Σημίτης - Κυπριακό
  • [25] (Κ) Υπουργός Εθνικής Παιδείας Ελλάδας - Επίσκεψη
  • [26] (Κ) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Αλβάρο ντε Σότο - Κυπριακό
  • [27] (Κ) Κατεχόμενα - Θάνατος Βρετανών
  • [28] (Κ) Νέα Υόρκη - ΟΗΕ - Λόρα Κένεντι - Επαφές - Κυπριακό

  • [01] (Κ) Κύπριοι αθλητές - Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου

    Αρχίζει σήμερα το απόγευμα στη Μαδρίτη το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου, στο οποίο λαμβάνει μέρος και η Κύπρος με τρεις αθλητές.

    Η κυπριακή αποστολή αποτελείται από τον Κυριάκο Ιωάννου στο ύψος, την Αννα Φυτίδου, στο επί κοντώ και την Αννη Χριστοφίδου στα 800 μέτρα.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι επαφές του Προέδρου Παπαδόπουλου για το Κυπριακό στη διάρκεια του ταξιδιού του στο Λουξεμβούργο και στο Βέλγιο, οι πληροφορίες για έναρξη διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, ο διάλογος Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας για επέκταση της συμφωνίας τελωνειακής ένωσης με τα δέκα νέα κράτη - μέλη, το χθεσινό ομόφωνο ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων για την έκθεση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο και οι δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης στη Νέα Υόρκη για το Κυπριακό είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει σήμερα στα πρωτοσέλιδά του ο κυπριακός Τύπος.

    Η διακίνηση παράνομων μεταναστών από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας και οι καταγγελίες για εμπλοκή ανδρών του ΟΗΕ στις υποθέσεις αυτές, η συνεχιζόμενη κρίση στις Κυπριακές Αερογραμμές και το ενδεχόμενο αντικατάστασης του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, τα δυναμικά μέτρα των σιτοπαραγωγών στους δρόμους και οι εκδηλώσεις του ΑΚΕΛ για τα 80χρονα του κόμματος είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα εφημερίδων της Λευκωσίας.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Αποτρέπαμε λύσεις του Κυπριακού μέχρι σήμερα'', ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου, ευρισκόμενος στη Νέα Υόρκη, ''αποφάσισε να δημοσιοποιήσει την, κατά τα άλλα συγκαλυμμένη μέχρι σήμερα, τακτική του Τάσσου Παπαδόπουλου στο Κυπριακό, επιβεβαιώνοντας ότι η μέχρι σήμερα προσπάθεια ήταν 'να αποτρέπουμε λύσεις', ότι θα επιδιώξουμε να αποφύγουμε συνομιλίες μέχρι 3 Οκτωβρίου και η λύση του Κυπριακού θα αναζητηθεί σε βάθος χρόνου, μέσα από νομικισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης''. Σε άλλο θέμα γράφει πως έχει ξεσπάσει πόλεμος δηλώσεων μεταξύ Αγκυρας και Βρυξελλών για την υπογραφή από την τουρκική κυβέρνηση του πρωτοκόλλου με το οποίο επεκτείνεται η τελωνειακή σύνδεση Τουρκίας - ΕΕ και με τα δέκα νέα κράτη - μέλη, μεταξύ των οποίων και η Κυπριακή Δημοκρατία.

    ''Η Μάχη'' με τον τίτλο ''ΟΗΕδες στο 'κόλπο' με αλλοδαπούς από τα κατεχόμενα'' γράφει στο κύριο θέμα ότι οι άνδρες της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο φέρνουν οικονομικούς μετανάστες κυρίως από το Πακιστάν ή άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, μέσω ατζέντη και πληρώνονται από 1.000 δολάρια για κάθε άτομο που περνά τα οδοφράγματα προς τις ελεύθερες περιοχές. Αλλη είδηση είναι ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι θαλασσαιμικοί στα νοσοκομεία, εξαιτίας της έλλειψης αίματος προς μετάγγιση και ο "κακός προγραμματισμός" που παρατηρείται στα τμήματα αιμοδοσίας, τα οποία δυσκολεύονται να καλύψουν τις υφιστάμενες ανάγκες.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Γιουρούσι εξωδίκων'' γράφει πως έχει γίνει ''επιστράτευση'' του αστυνομικού σώματος και όλοι οι αστυνομικοί έλαβαν εντολές να εφοδιασθούν με μηχανήματα και βιβλιάρια έκδοσης εξωδίκων, προκειμένου να καταγγέλλουν οδηγούς για τροχαίες παραβάσεις, ακόμα και στον ελεύθερο χρόνο τους. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού αρχίζουν ξανά την Ανοιξη ή το Καλοκαίρι, σύμφωνα με δηλώσεις του Επιτρόπου της ΕΕ αρμόδιου για τη διεύρυνση Ολι Ρεν σε τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό.

    ''Η Σημερινή'' με τον τίτλο ''Κυλικεία παγίδες για τα παιδιά'' γράφει στο κύριο θέμα ότι αποκαλυπτική έκθεση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, η οποία έχει κατατεθεί στη Βουλή, αναφέρεται στα αποτελέσματα των ελέγχων που έχουν διενεργηθεί σε κυλικεία σχολείων όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης στις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας και στον εντοπισμό υπερτιμολογημένων και ανθυγιεινών ειδών που πωλούνται στα παιδιά. Αλλού δημοσιεύει αποτελέσματα ερευνών της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας για την Κύπρο κατά τον Οκτώβριο του 2004, σύμφωνα με την οποία οι Ελληνοκύπριοι αντικρίζουν με πολιτικά κριτήρια την ένταξη στην ΕΕ, ενώ οι Τουρκοκύπριοι με οικονομικά. Οι Ελληνοκύπριοι φαίνεται να εμπιστεύονται περισσότερο την Εθνική Φρουρά (78%), τις φιλανθρωπικές οργανώσεις (73%), την κυβέρνηση (65%), ενώ πολύ ολιγότερο εμπιστεύονται τα πολιτικά κόμματα (26%) και τα Ηνωμένα Εθνη (34%).

    ''Ο Φιλελεύθερος'' κάτω από τον τίτλο ''Ο Τάσσος κρίνει την τύχη Λοϊζίδη'' γράφει στο κύριο θέμα πως κρίσιμη θα είναι η σημερινή συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Παπαδόπουλου και των Υπουργών Συγκοινωνιών και Εργων Χάρη Θράσου και Οικονομικών Μάκη Κεραυνού για την κατάσταση στις Κυπριακές Αερογραμμές. Από τη συνάντηση αυτή, σύμφωνα με την εφημερίδα, θα κριθεί η τύχη του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, μετά τα τελευταία γεγονότα εξαιτίας της απόφασης για απόλυση 22 αρχι-αεροσυνοδών και την εν συνεχεία ανάκληση της απόφασης αυτής. Αλλού γράφει ότι η κυπριακή κυβέρνηση περνά στην αντεπίθεση για να αντιμετωπίσει τις αμερικανικές μεθοδεύσεις στο Κυπριακό και ότι ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Σώτος Ζακχαίος κάλεσε χθες τον Επιτετραμμένο των ΗΠΑ στην Κύπρο Εντουϊν Νόλαν, στον οποίο προέβη σε διάβημα για την αμερικανική έκθεση περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο νησί.

    Η ''Χαραυγή'' με τίτλο ''Απαράδεκτη'' αναφέρεται στη χθεσινή εκτός ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή των Αντιπροσώπων για την έκθεση του αμερικανικού ΥΠΕΞ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο. Γράφει ότι η Ολομέλεια της Βουλής έκρινε εντελώς απαράδεκτη την έκθεση τονίζοντας πως αυτή είναι παραπλανητική, μεροληπτική και στερούμενη αντικειμενικότητας. Αλλού γράφει ότι σήμερα συνέρχεται η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ με θέμα το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τα 80χρονα του ΚΚΚ - ΑΚΕΛ.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' με τίτλο ''Ανώτεροι των ΚΑ παραιτούνται'' προβάλλει δήλωση στην εφημερίδα του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου των ΚΑ Κωνσταντίνου Λοϊζίδη ο οποίος λίγες ώρες μετά τη δεύτερη κατά σειρά παραίτηση μέλους του ΔΣ (του αντιπροέδρου Αχιλλέα Κυπριανού) είπε ότι με την απόφασή του να κηρύξει ως πλεονάζον προσωπικό 22 αρχι-αεροσυνοδούς, το Συμβούλιο υποτίμησε την αντίδραση των συντεχνιών. Αλλού αναφέρεται στις κινητοποιήσεις των σιτοπαραγωγών οι οποίοι έκλεισαν χθες με τα τρακτέρ τους δρόμους σε ολόκληρη την Κύπρο, ύστερα από συνάντηση που είχαν με τον Υπουργό Γεωργίας Τίμη Ευθυμίου. Οι σιτοπαραγωγοί δεν ικανοποιήθηκαν από την προσφορά του Υπουργείου για οικονομική ενίσχυσή τους, ζητώντας περισσότερα.

    Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη ''The Cyprus Weekly'' με τίτλο ''Η έκθεση των ΗΠΑ αποδοκιμάστηκε'' γράφει ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και η Βουλή των Αντιπροσώπων απέρριψαν την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρντμεντ για την Κύπρο και τη χαρακτήρισαν εντελώς απαράδεκτη γιατί παραπλανεί και είναι υπέρ της Τουρκίας. Προσθέτει ότι ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΞ Σώτος Ζακχαίος προέβη σε διάβημα προς την αμερικανική Πρεσβεία στη Λευκωσία. Αλλη είδηση είναι η ολοκλήρωση του ταξιδιού του Προέδρου Παπαδόπουλου στο Λουξεμβούργο και στις Βρυξέλλες και η επιστροφή του χθες βράδυ στο νησί. Ο Πρόεδρος, όπως αναφέρει η εφημερίδα, επέστρεψε με διαβεβαιώσεις των Ευρωπαίων ηγετών ότι η Τουρκία πρέπει να υπογράψει το Πρωτόκολλο για την τελωνειακή ένωση, προκειμένου να προχωρήσουν οι ενταξιακές της συνομιλίες με την ΕΕ όπως σχεδιάστηκαν.

    Η εβδομαδιαία πολιτική και σατιρική εφημερίδα ''Το κυπριακό Ποντίκι'' αντί κύριου θέματος προβάλλει πρωτοσέλιδα μεγάλη φωτογραφία του Προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους με το πρόσωπο του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη και τον υπότιτλο ''Ο Πρέσβης του UN-fair play''. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι περίπου 62.000 είναι οι Τουρκοκύπριοι που έχουν εξασφαλίσει ταυτότητες και διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας και σημειώνει ότι το σύνολο των Τ/Κ δεν ξεπερνά τις 90.000. Προσθέτει ότι ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες μια διαφημιστική εκστρατεία της κυβέρνησης προς όλες τις ευρωπαϊκές εφημερίδες ότι δεν υπάρχει απομόνωση των Τ/Κ και ότι ο δρόμος προς την ΕΕ διά μέσου της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ανοικτός.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΝΜΑ/ΓΠ)

    [03] (K) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ομιλία - Ομοσπονδία ---------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε χθες ότι οι ευνοϊκές περιστάσεις, η καλή θέληση και η καλή πίστη είναι ουσιώδεις για μια βιώσιμη ομοσπονδία, υπογραμμίζοντας πως ο ίδιος εξακολουθεί να είναι δεσμευμένος σε επίλυση του κυπριακού προβλήματος, στη βάση μιας «διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδιακής λύσης».

    Σε ομιλία του στο τρίτο Διεθνές Συνέδριο για την Ομοσπονδία στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στο σχέδιο Ανάν, σημειώνοντας πως οι αρχές της ενοποιημένης δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής και μια ενοποιημένης οικονομίας, διασφαλισμένης από την ελευθερία διακίνησης των ατόμων, κεφαλαίων και αγαθών είχαν αγνοηθεί σε αυτό, παρόλο ότι είναι σχετικές με την αποτελεσματικότητα και τη νομιμότητα του κράτους.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στον ομοσπονδιακό συνεταιρισμό για την επιτυχία του οποίου έγιναν πειράματα για πολλά χρόνια. «Οι συγκριτικές αξίες διαφόρων καταμερισμών ευθυνών χρήζουν προσεκτικής εξέτασης. Ο καταμερισμός λειτουργιών συνδέεται ιδιαίτερα με θέματα οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής. Κανένα κράτος δεν μπορεί να θεωρείται ενοποιημένο εκτός αν έχει ενοποιημένη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική και μια ενοποιημένη οικονομία, διασφαλισμένη από την ελευθερία διακίνησης των ατόμων, κεφαλαίων και αγαθών», ανέφερε.

    Στο Σχέδιο Ανάν, συνέχισε, «οι αρχές αυτές είχαν τουλάχιστον αγνοηθεί. Αλλά είναι σχετικές όχι μόνο με την αποτελεσματικότητα του κράτους αλλά επίσης και με τη νομιμότητά του. Αν τα οικονομικά βάρη αντιμετωπίζονται ως να είχαν αδίκως καταμεριστεί, ή αν οι διευθετήσεις εκλαμβάνονται ως να καθιστούν την κυβέρνηση μη βιώσιμη, μια τέτοια ομοσπονδία θα ήταν άδικη», ανέφερε.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι εάν οι συνθήκες δεν είναι αντίξοες, «η ομοσπονδία μπορεί να καταστεί ένας σημαντικός μηχανισμός προώθησης ενότητας, καλής διακυβέρνησης και διατήρησης της ταυτότητας των ομάδων στα πλαίσια του κράτους».

    Σημείωσε ότι «το ομοσπονδιακό σύστημα είναι ιδιαίτερα καλώς προσαρμοσμένο για να συγκρατήσει διαφορετικά μέρη μαζί σε μία κοινή μεγαλύτερη οντότητα και πρέπει να σχεδιάζεται για να προάγει σύγκλιση «διαφορετικών μερών» έτσι που ο λαός να καταστεί ομοσπονδιακή κοινωνία».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «πάνω απ΄ όλα, ένα ομοσπονδιακό σύστημα πρέπει να παρέχει διασφαλίσεις για αποφυγή της διαιώνισης της διαίρεσης του εδάφους του, της κοινωνίας, της οικονομίας και των θεσμών του. Η υπέρτατη σκέψη πρέπει να είναι η αποθάρρυνση κάθε ομάδας, περιοχής, κοινότητας ή μέρους από την επιδίωξη απόσχισης ή διχοτόμησης», ανέφερε.

    Αυτή η σκέψη, επεσήμανε, «είναι πολύ σημαντική σε περιπτώσεις όπως εκείνη της Κύπρου, όπου τα συνιστώντα μέρη θα είναι μόνο δύο, και όπου ένα μέρος έχει, ως διακηρυγμένο σκοπό του την εγκαθίδρυση χωριστού κράτους μαζί με το αίτημα ομόφωνης συναπόφασης σε όλα τα επίπεδα».

    Ο Βέλγος Πρωθυπουργός Γκι Φερχόφσταντ έπλεξε το εγκώμιο του Προέδρου Παπαδόπουλου παρουσιάζοντας στην 3η Διεθνή Διάσκεψη για τα ομοσπονδιακά συστήματα, του κύριους ομιλητές.

    Ο κ. Φερχόφσταντ ανέφερε πως δυο από τα πολλά προσόντα του Προέδρου Παπαδόπουλου είναι η βαθιά γνώση του συνταγματικού δικαίου και τα ισχυρά πολιτικά ένστικτα.

    ''Αναμφίβολα πρόκειται για τον τέλειο συνδυασμό για μια επιτυχημένη πολιτική σταδιοδρομία, όπως εσείς, κύριε Πρόεδρε, τόσο λαμπρά έχετε δείξει. Τα προσόντα αυτά είναι ιδιαίτερα χρήσιμα σε ένα πολύπλοκο περιβάλλον, όπως αυτό της Κύπρου, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με διαπραγματεύσεις για τη σχέση μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής κοινότητας'', ανέφερε ο Βέλγος Πρωθυπουργός.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρωθυπουργός Βελγίου - Συνάντηση --------------------------------------------------- Το Κυπριακό και οι δύο προτάσεις κανονισμών για τους Τουρκοκύπριους, που βρίσκονται σε εκκρεμότητα στο Συμβούλιο Υπουργών, ήταν τα βασικά θέματα συζήτησης σε χθεσινό πρόγευμα στις Βρυξέλλες του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και του Πρωθυπουργού του Βελγίου Γκι Φερχόφσταντ, στην πρωθυπουργική κατοικία.

    Σε δηλώσεις μετά το πρόγευμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι εάν η Τουρκία δεν υπογράψει το πρωτόκολλο της τελωνειακής ένωσης, δεν πρόκειται να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Είπε ακόμα ότι μίλησε με το Βέλγο Πρωθυπουργό για το Κυπριακό και τις προοπτικές για πιο ενεργό εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε τυχόν νέο κύκλο συνομιλιών και για το θέμα των δύο κανονισμών που εκκρεμούν στο Συμβούλιο Υπουργών.

    Ερωτηθείς για την ανταπόκριση που συνάντησε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι ''τόσο ο Βέλγος Πρωθυπουργός όσο και γενικότερα το Βέλγιο υποστήριζαν πάντοτε τις θέσεις μας και νομίζω ότι θα συνεχίσουν την ίδια στάση στο μέλλον, τουλάχιστον αυτήν την εικόνα έχω''.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της υπογραφής του πρωτοκόλλου της τελωνειακής ένωσης από την Τουρκία, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επισήμανε ότι όλοι όσοι συναντήθηκαν μαζί του αυτές τις μέρες στο Λουξεμβούργο και στις Βρυξέλλες, Πρωθυπουργοί και Επίτροποι, θεωρούν ότι είναι αμετακίνητη υποχρέωση της Αγκυρας η υπογραφή του πρωτοκόλλου.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος επέστρεψε χθες βράδυ στην Κύπρο από τις Βρυξέλλες.

    Αμερικανική αντιπροσωπεία - ΟΗΕ - Κυπριακό ----------------------------------------------------- Διερευνητικού χαρακτήρα επαφές με μοναδικό αντικείμενο το Kυπριακό θα έχει σήμερα στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών τετραμελής αμερικανική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τη βοηθό Yφυπουργό Εξωτερικών για ευρωπαϊκές υποθέσεις, αρμόδια για τους χειρισμούς για το Κυπριακό στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ Λόρα Κένεντι. Στην αντιπροσωπεία συμμετέχει και ο Αμερικανός Πρεσβευτής στη Λευκωσία Μάικλ Κλόσον.

    Η αμερικανική αντιπροσωπεία θα έχει επαφές με αρμόδιους αξιωματούχους του πολιτικού τμήματος και των ειρηνευτικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ, θα παρακαθίσει σε γεύμα με τον Ελληνα Μόνιμο Αντιπρόσωπο στα ΗΕ Αδαμάντιο Βασιλάκη και θα έχει συναντήσεις με τους Μονίμους Αντιπροσώπους της Κύπρου και της Τουρκίας στα Ηνωμένα Εθνη, όπως και με το λεγόμενο αντιπρόσωπο του ψευδοκράτους.

    Θα έχει επίσης συνομιλίες με τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Βρετανίας και πιθανόν με άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στόχος των επαφών της κ. Κένεντι είναι να καταγράψει τις απόψεις των διαφόρων πλευρών για την παρούσα φάση του Κυπριακού και τις πιθανότητες επανέναρξης της πρωτοβουλίας για επίλυση του προβλήματος.

    Βουλή - Ολομέλεια - Εκθεση Υπουργείου Εξωτερικών ΗΠΑ-Ψήφισμα ------------------------------------------------------------ Η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων απέρριψε ομόφωνα χθες βράδυ την έκθεση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο για το 2004, χαρακτηρίζοντάς την ως ''παραπλανητική, μεροληπτική και στερούμενη αντικειμενικότητας'' και δηλώνοντας ότι στην έκθεση παραλείπεται οποιαδήποτε αναφορά, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, στο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αναγνωρίζουν το ψευδοκράτος.

    Κατόπιν μακράς συζήτησης στη συνεδρία της Ολομέλειας σχετικού θέματος, του οποίου την εγγραφή και εξέταση ζήτησε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΕΛ, ομόφωνα οι Βουλευτές όλων των κομμάτων κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ''η έκθεση περιφρονεί το διεθνές δίκαιο και δεν συνάδει με τις βασικές αρχές σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων''.

    ''Η έκθεση'', αναφέρεται στο κείμενο της απόφασης του νομοθετικού σώματος, ''παραποιεί την πραγματικότητα και συνιστά προσπάθεια αναβάθμισης του ψευδοκράτους''.

    Διαπιστώνοντας ομόφωνα ότι η έκθεση είναι απαράδεκτη, η Βουλή αποφάσισε επίσης ότι ''το Υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών δεν είναι το εντεταλμένο όργανο από τη διεθνή έννομη τάξη για αξιολόγηση του επιπέδου προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ανεξάρτητα και κυρίαρχα κράτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών''.

    ''Η Κυπριακή Δημοκρατία ως χώρα - μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης'', ανέφεραν οι Κύπριοι Βουλευτές, ''ενεργεί στα πλαίσια των ευρωπαϊκών θεσμών με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, πράγμα που έχει κατ επανάληψη αναγνωριστεί από τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης''.

    ''Οι θεσμοί στην Κυπριακή Δημοκρατία'', όπως τονίζεται στο ψήφισμα της Βουλής, ''λειτουργούν απόλυτα δημοκρατικά, στα πλαίσια κράτους δικαίου, γεγονός που αναγνωρίζεται και από τη διεθνή κοινότητα''.

    Στο ψήφισμα αναφέρεται πως η έκθεση ''δεν περιλαμβάνει οποιαδήποτε μνεία στην τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή σημαντικού μέρους του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, ούτε και σε αυτό το ανθρωπιστικό πρόβλημα των αγνοουμένων''.

    Η έκθεση, ''αγνοεί το γεγονός ότι η Τουρκία σε τέσσερις διακρατικές προσφυγές ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κρίθηκε ένοχη για μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο, καθώς και το γεγονός ότι το ίδιο Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι το ψευδοκράτος αποτελεί υποτελή διοίκηση'', προστίθεται στο ψήφισμα.

    Επιπλέον, επισημαίνεται ότι η έκθεση δεν περιλαμβάνει οποιαδήποτε αναφορά στην παρουσία των εποίκων, η οποία συνιστά έγκλημα πολέμου, ούτε και στον αποκλεισμό των Ελληνοκυπρίων προσφύγων από την επιστροφή τους στις πατρογονικές εστίες και τις περιουσίες τους, καθώς και στη βεβήλωση της πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα εδάφη.

    ''Καταβάλλεται σαφής προσπάθεια'', αναφέρεται ''να παρουσιαστεί η νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου ότι παρεμβάλλει εμπόδια στη λειτουργία των παράνομων αεροδρομίων και λιμανιών στα κατεχόμενα, αποκρύπτοντας το γεγονός ότι η λειτουργία τους αντίκειται στη διεθνή νομιμότητα και στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, ιδιαίτερα στα ψηφίσματα 541 και 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας''.

    ΓΔ Υπουργείου Εξωτερικών - Επιτετραμμένος ΗΠΑ - Διάβημα -------------------------------------------------- Σε έντονο διάβημα προς τον Επιτετραμμένο των ΗΠΑ στην Κύπρο Εντουϊν Νόλαν προέβη ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Σώτος Ζακχαίος, αναφορικά με την ετήσια έκθεση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για την Κύπρο για το έτος 2004.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Ζακχαίος χαρακτήρισε απαράδεκτη και μη αντικειμενική την έκθεση τόσον όσον αφορά το περιεχόμενό της, όσο και το διαχωρισμό της σε δύο μέρη, με το δεύτερο να τιτλοφορείται «Βόρεια Κύπρος».

    Επισήμανε επίσης ότι η έκθεση είναι γεμάτη με ανακρίβειες και σκόπιμες παραλείψεις και τόνισε ότι έχει σαφώς πολιτική σκοπιμότητα και επιδίωξη, η οποία επηρεάζει την αμεροληψία της.

    Η έκθεση υποσκάπτει την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναβαθμίζει την αποσχιστική οντότητα και παραγνωρίζει σκόπιμα τη στρατιωτική κατοχή του 1/3 του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία καθώς και όλες τις παρεπόμενες μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κυπριακού λαού, είπε.

    Εκπρόσωπος - Στέιτ Ντιπάρμεντ - Οπλα ------------------------------------ Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε χθες ότι προκαλεί σοβαρή απογοήτευση η ''νομολατρεία'' των Ηνωμένων Πολιτειών στο θέμα της παρουσίας των αμερικανικών όπλων στην Κύπρο.

    Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Αναπληρωτή Εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ανταμ Ιριλάι ότι δεν υπήρξε μεταφορά όπλων στα κατεχόμενα που να επηρεάζει τη νομοθεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Εκπρόσωπος επανέλαβε ότι ''είναι άδικο έστω και στη βάση μιας τυπικής νομοθεσίας των Ηνωμένων Πολιτειών να θεωρείται η παρουσία τεράστιου όγκου αμερικανικών όπλων στην Κύπρο στα χέρια του τουρκικού στρατού ως νόμιμη, ενώ η παρουσία μερικών αμερικανικών όπλων στα χέρια της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου να θεωρείται παράνομη''.

    ''Αυτή η νομολατρεία δημιουργεί αισθήματα σοβαρής απογοήτευσης γιατί ενώ η όλη επιχείρηση της Τουρκίας από το 1974 είναι παράνομη στη βάση του διεθνούς δικαίου, εντούτοις η παρουσία οπλισμού θεωρείται νόμιμη'', τόνισε ο Εκπρόσωπος, σημειώνοντας πως πρόκειται για ''οξύμωρο λογικό εγχείρημα'', το οποίο δημιουργεί πολλά ερωτηματικά.

    Εκπρόσωπος - Κατεχόμενα - Προϊόντα --------------------------- ''Μέτρο που θα βοηθήσει στη συνεργασία, συνεννόηση και διεύρυνση των εμπορικών ανταλλαγών, τουλάχιστον στο βαθμό που συνδέεται με τη διακίνηση μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ'', χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης την απόφαση του λεγόμενου υπουργικού των κατεχομένων να επιτρέψει την εισαγωγή προϊόντων που παράγονται στις ελεύθερες περιοχές.

    Εξέφρασε ταυτόχρονα την ελπίδα ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα ακολουθηθεί από άλλα μέτρα, τα οποία να επιδεικνύουν πράγματι πρόθεση προώθησης των εμπορικών και οικονομικών συναλλαγών στη βάση του Κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή, έτσι ώστε να καταδειχθεί η σημασία του Κανονισμού.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης επανέλαβε ότι ''η ε/κ κοινότητα μέχρι σήμερα είναι εκείνη η οποία στην πράξη έχει βοηθήσει οικονομικά την τ/κ κοινότητα και μάλιστα σε βαθμό που κανένα άλλο κράτος δεν έχει βοηθήσει μέχρι σήμερα''.

    Επίτιμος Πρόεδρος ΕΔΕΚ - Σχέδιο Ανάν - Εκθεση ΗΠΑ -------------------------------------------- «Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης» ήταν το σχόλιο του Επίτιμου Προέδρου του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Βάσου Λυσσαρίδη, αναφορικά με την ετήσια έκθεση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο.

    Ταυτόχρονα κάλεσε τις ΗΠΑ να απαντήσουν «για τη δική τους συμπεριφορά παρά να προσπαθούν να ανεύρουν δήθεν εκτροπή από τα ανθρώπινα δικαιώματα» που είναι, όπως είπε, συνηθισμένη σε όλες τις χώρες του κόσμου και πρόσθεσε πως «είναι καιρός να λεχθεί στους Αμερικανούς ποια είναι πραγματικά η υφή της δικής τους πολιτικής».

    Ο κ. Λυσσαρίδης μιλούσε στο αεροδρόμιο Λάρνακας πριν αναχωρήσει για την Αθήνα όπου μαζί με τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της ΕΔΕΚ και Υπουργό Αμυνας Κυριάκο Μαυρονικόλα θα παραστούν στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

    Κίνημα Οικολόγων - Εκθεση ΗΠΑ ----------------------------- Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών σημειώνει ότι ''η τελευταία δήθεν έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών επιδιώκει να τρομοκρατήσει τον κυπριακό λαό και να στείλει ένα σαφές μήνυμα αποδοχής του σχεδίου Ανάν».

    Σε χθεσινή του ανακοίνωση, το Κίνημα αναφέρει ακόμη ότι η υπόθεση αυτή πρέπει να καταγγελθεί και στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στα ανάλογα πολιτικά κόμματα της Ευρώπης, από τα οποία ''πρέπει να ζητήσουμε συμπαράσταση''.

    Αστυνομία - Εκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ -------------------------------- Αγανάκτηση και λύπη εκφράζει η κυπριακή Αστυνομία για τις αναφορές για τις κυπριακές διωκτικές Αρχές, που γίνονται στην έκθεση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο.

    ''Η έκθεση είναι προκατειλημμένη και συνταγμένη κατά τρόπο που οδηγεί τον αναγνώστη σε λανθασμένα συμπεράσματα'', αναφέρει αστυνομική ανακοίνωση.

    Η αστυνομία παραθέτει αναφορές της έκθεσης σε σχέση με αυτοκτονία ατόμου ενώ βρισκόταν υπό κράτηση για τις οποίες διεξήχθη πειθαρχική έρευνα από την Αστυνομία και σε σχέση με την επιβολή μόνο προστίμων σε αστυνομικούς που ενεπλάκησαν σε πρόκληση σωματικής βλάβης κατά ατόμων.

    Βρετανία - Νέος Υπατος Αρμοστής ---------------------------------------- Νέος Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο διορίζεται ο Πίτερ Μίλετ, σε αντικατάσταση του Λιν Πάρκερ, ο οποίος θα μετακινηθεί σε άλλο διπλωματικό πόστο, ανακοίνωσε χθες το βρετανικό ΥΠΕΞ.

    Ο κ. Μίλετ θα αναλάβει τα νέα του καθήκοντα τον Ιούνιο.

    Ο νέος Υπατος Αρμοστής γεννήθηκε στις 23 Ιανουαρίου 1955. Διορίστηκε στη διπλωματική Υπηρεσία το 1974 και υπηρέτησε στο Καράκας, στην Ντόχα και μεταξύ 1989-1993 εργάστηκε στην αντιπροσωπεία της Βρετανίας στην ΕΕ στις Βρυξέλλες. Επίσης υπήρξε επικεφαλής του Τμήματος Προσωπικού στο βρετανικό ΥΠΕΞ ενώ από το 1997-2001 διετέλεσε αναπληρωτής πρεσβευτής στην Πρεσβεία της Βρετανίας στην Αθήνα. Από το 2002 μέχρι σήμερα είναι επικεφαλής του τμήματος Ασφάλειας στο Φόρειν Οφις.

    Υπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων Ελλάδας - Επίσκεψη στην Κύπρο ------------------------------------------------- Φθάνει το Σάββατο για επίσημη τετραήμερη επίσκεψη στην Κύπρο η Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας Μαριέττα Γιαννάκου.

    Η κ. Γιαννάκου θα φθάσει στην Κύπρο στις 9.20 πμ και το απόγευμα θα παραστεί σε υπηρεσιακή σύσκεψη στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

    Την Κυριακή θα επισκεφθεί το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ.

    Τη Δευτέρα θα γίνει δεκτή στις 9.30πμ από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και στις 11πμ θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    Στις 11.45 θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και στις 12.45 θα μεταβεί στο Πανεπιστήμιο Κύπρου για συνάντηση με τις αρχές του πανεπιστημίου.

    Στις 1600 θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιο Γεωργιάδη και στις 1630 θα υπογράψουν μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.

    Οι δύο Υπουργοί θα δώσουν επίσης δημοσιογραφική διάσκεψη στις 1700.

    Η κ. Γιαννάκου θα αναχωρήσει από την Κύπρο στις 8πμ την Τρίτη.

    Ευρωβαρόμετρο - Ε/Κ - Τ/Κ ------------------------- Διαφορετικά είναι τα συμπεράσματα που εξάγονται αναφορικά με τις προσδοκίες των κατοίκων στις ελεύθερες και στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου όσον αφορά τη ζωή και την οικονομική τους κατάσταση, όπως καταδεικνύει η πρώτη έρευνα - ευρωβαρόμετρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης που γίνεται για ολόκληρο το νησί.

    Το ευρωβαρόμετρο έδειξε ότι οι Ε/Κ ενδιαφέρονται περισσότερο για τα πολιτικά οφέλη και για την ασφάλεια ενώ οι Τ/Κ για τα οικονομικά οφέλη από την ένταξη στην ΕΕ.

    Η έρευνα κατέδειξε επίσης ότι τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι στις ελεγχόμενες από την κυβέρνηση περιοχές είναι η εγκληματικότητα (44%) και ο πληθωρισμός (41%), ενώ οι κάτοικοι στις μη ελεγχόμενες περιοχές ανησυχούν περισσότερο για την οικονομική τους κατάσταση (55%) και την ανεργία (48%).

    Το ευρωβαρόμετρο παρουσιάστηκε χθες στο πλαίσιο δύο δημοσιογραφικών διασκέψεων, μιας στα κατεχόμενα το πρωί και μιας στην αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Λευκωσία το μεσημέρι.

    Ο Πρώτος Σύμβουλος στην Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Τζορτζ Κάνιγκχαμ είπε ότι το ευρωβαρόμετρο κατέδειξε για άλλη μια φορά ότι υπάρχει έλλειψη πληροφόρησης των Ε/Κ για τα θέματα της Ενωσης (θεσμικά όργανα και οφέλη) και υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνει προσπάθεια για να ενημερωθεί καλύτερα ο κόσμος, ιδιαίτερα για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, το οποίο θα επικυρώσει η Βουλή.

    Ο κ. Κάνινγκχαμ σημείωσε ότι ένας λόγος για την έλλειψη πληροφόρησης είναι το γεγονός ότι η Κύπρος ήταν η μόνη από τις δέκα υποψήφιες για ένταξη χώρες που δεν διεξήγαγε δημοψήφισμα για την ένταξη.

    Οσον αφορά τα οφέλη από την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, οι Ε/Κ θεωρούν ότι το σημαντικότερο απόκτημα της Κύπρου είναι η ασφάλεια (73%), ενώ αντιθέτως οι Τ/Κ θεωρούν ως κυριότερο όφελος την οικονομική σταθερότητα (77%).

    Παρίσι - Κύπρος - Γεωργική έκθεση ----------------------------------------- Μετά από πρόσκληση του γαλλικού Υπουργείου Γεωργίας, το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού συμμετέχει με εθνικό περίπτερο στη Γεωργική Εκθεση Salon de lAgriculture, τη μεγαλύτερη σε αριθμό εκθετών και επισκεπτών έκθεση της Γαλλίας, η οποία πραγματοποιείται στο Παρίσι μεταξύ 26 Φεβρουαρίου και 6 Μαρτίου του 2005.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, το περίπτερο της Κύπρου βρίσκεται μαζί με τα περίπτερα των άλλων εννέα νέων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εντός του κοινοτικού περιπτέρου, το οποίο έχει ως πρωταρχικό στόχο τη δημοσιότητα και προβολή της ευρωπαϊκής γεωργίας και των νέων μελών της ΕΕ.

    Πρόεδρος ΧΑΚ - ΧΑΑ - Κοινή Πλατφόρμα διαπραγμάτευσης -------------------------------------------------------------- Η συνεργασία μεταξύ του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ)και του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ) για δημιουργία Κοινής Πλατφόρμας διαπραγμάτευσης «σηματοδοτεί μια νέα εποχή για το κυπριακό χρηματιστήριο'', καθώς και μια νέα εποχή γενικά για την κυπριακή κεφαλαιαγορά, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΧΑΚ Ακης Κλεάνθους.

    Σε δηλώσεις, στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου χθες, με την ευκαιρία της υπογραφής την περασμένη Τρίτη πλαισίου συνεργασίας μεταξύ ΧΑΚ και ΧΑΑ για την υλοποίηση Κοινής Πλατφόρμας υποστήριξης της λειτουργίας των δύο αγορών, ο κ. Κλεάνθους ανέφερε ότι η συνεργασία αυτή δίνει την ευχέρεια στις εισηγμένες εταιρείες του ΧΑΚ «να είναι εύκολα προσβάσιμες από τα ντόπια και ξένα κεφάλαια που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, χωρίς επιπρόσθετο λειτουργικό κόστος».

    Ο κ. Κλεάνθους είπε ότι η συνεργασία αυτή γίνεται σε μια εποχή που η Κύπρος, λόγω της ένταξης της στην ΕΕ, την προοπτική ένταξη της στην ευρωζώνη σε δύο χρόνια και το γεγονός ότι χαρακτηρίζεται αναδυόμενη αγορά, διαθέτει «όλα εκείνα τα κριτήρια και προϋποθέσεις που θέτουν περιφερειακά και διεθνή θεσμικά κεφάλαια» για να προβούν σε επενδύσεις σε ένα χρηματιστήριο.

    Χρηματιστήριο - Τρίτη στη σειρά άνοδος --------------------------------- Ανοδο, για τρίτη στη σειρά συνάντηση, κατέγραψε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ως αποτέλεσμα της ανοδικής πορείας των τραπεζικών τίτλων, οι οποίοι παρέμειναν με θετικό πρόσημο σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατέγραψε σημαντική αύξηση σε ποσοστό 1,62%, κλείνοντας στις 1.204,02 μονάδες. Ανοδο σε ποσοστό 1,45% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 86,06 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών παρέμεινε στα χθεσινά χαμηλά επίπεδα των 664 χιλιάδων λιρών.

    Αύξηση σε ποσοστό 1,56% κατέγραψε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 404,14 μονάδες.

    Κύπριοι αθλητές - Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου ------------------------------------- Αρχίζει σήμερα το απόγευμα στη Μαδρίτη το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου, στο οποίο λαμβάνει μέρος και η Κύπρος με τρεις αθλητές.

    Η κυπριακή αποστολή αποτελείται από τον Κυριάκο Ιωάννου στο ύψος, την Αννα Φυτίδου, στο επί κοντώ και την Αννη Χριστοφίδου στα 800 μέτρα.

    [04] (Κ) Αθήνα -7ο Τακτικό Συνέδριο ΠΑΣΟΚ-Αναστασιάδης

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης μιλώντας στο 7ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ανέφερε πως ''η Κύπρος δεν ξεχνά, γνωρίζει ότι το δικό σας κίνημα επισφράγισε την ευρωπαϊκή της πορεία'' και πρόσθεσε ''η συμβολή σας στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ήταν καθοριστική, για εμάς είναι ανάσα ζωής, εσάς πρέπει να σας κάνει περήφανους''.

    [05] (Κ) Εκπρόσωπος - Εκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Διαβήματα

    ''Οσα μέσα υπάρχουν στη διάθεση της κυβέρνησης θα χρησιμοποιηθούν'', δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, απαντώντας σε ερωτήσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί με την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο.

    [06] (Κ) Αθήνα - 7ο Τακτικό Συνέδριο ΠΑΣΟΚ - Ομήρου

    ''Τη σιγουρία ότι το ΠΑΣΟΚ στη νέα περίοδο θα είναι και πάλι πρωταγωνιστής για να οδηγήσει την Ελλάδα σε νέες επιτυχία και κατακτήσεις'', εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου στο 7ο τακτικό συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

    [07] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 04/3/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 04/3/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5810               0,5844
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4427               0,4453
    Λίρα Αγγλίας              0,8441               0,8491
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 04/3/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 04/3/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4196            0,4229
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3465            0,3492
    Δολάριο Καναδά                  0,3553            0,3581
    Κορώνα Δανίας                   0,0779            0,0785
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0705            0,0710
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0641            0,0646
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3745            0,3774
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Σχέδιο Ανάν - Κένεντι - Ρεν

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε σήμερα ότι όλοι πλέον αποδέχονται το αποτέλεσμα του δημοκρατικού δημοψηφίσματος που διεξήχθη στην Κύπρο, προσθέτοντας πως το σχέδιο Ανάν ως έχει δεν είναι δυνατόν να επανατεθεί ενώπιον του κυπριακού λαού.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Χρυσοστομίδης ανέφερε ακόμη ότι η πρόβλεψη του Ευρωπαίου Επιτρόπου για τη Διεύρυνση Ολι Ρεν για επανέναρξη των συνομιλιών του Κυπριακού εντός της άνοιξης ή το καλοκαίρι ενδεχομένως να έγιναν ''στη βάση εκτιμήσεων της όλης κατάστασης και της περιρρέουσας ατμόσφαιρας''.

    [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Ταλάτ - Αμμόχωστος

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε πως ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ φαίνεται ότι δεν αντιλήφθηκε τη σημασία της πρότασης της κυβέρνησης για την Αμμόχωστο ''και ηθελημένα επιδιώκει να δημιουργήσει εντυπώσεις, οι οποίες αντιστρατεύονται κάθε έννοιας λογικής και πολιτικής προσέγγισης σοβαρών θεμάτων''.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης κλήθηκε να σχολιάσει δηλώσεις του κ. Ταλάτ που απαντώντας στην πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου για την Αμμόχωστο και τη λειτουργία του λιμανιού έθεσε θέμα συνδιαχείρισης και των λιμανιών που βρίσκονται στις ελεύθερες περιοχές.

    [10] (Κ) Αθήνα -7ο Τακτικό Συνέδριο ΠΑΣΟΚ- Αντρος Κυπριανού

    Στους στενούς δεσμούς που συνδέουν το ΑΚΕΛ με το ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στο σύντομο χαιρετισμό του, στις εργασίες του 7ου συνέδριου του ΠΑΣΟΚ, το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, προσθέτοντας ότι πρέπει να συνεχιστεί η συνεργασία των δύο κομμάτων στο ίδιο πνεύμα καθώς είναι προς όφελος των δύο λαών.

    [11] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                1.683.543,78
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     88,21     2,50  1.614.800,68
    FTSE/CySE 20                           414,17     2,48  1.327.902,17
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.239,10     2,51  1.316.527,77
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.113,15     2,44     50.042,84
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.108,67     2,57     36.972,45
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.234,17     2,50  1.366.570,62
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.265,43     2,51    993.927,08
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                  1.111,88     2,93     20.794,67
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ          1.074,45     1,55    229.089,13
    FTSE Med (3/3/2005)                  7.541,46     0,25
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [12] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Κόμματα - Στρατηγική της Λισσαβόνας

    Ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός άρχισε σήμερα διάλογο με εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων προκειμένου να ετοιμαστεί το εθνικό πρόγραμμα δράσης για την προώθηση της Στρατηγικής της Λισσαβόνας, που φιλοδοξεί να καταστήσει την οικονομία της ΕΕ ως την πλέον ανταγωνιστική στον κόσμο μέχρι το 2010.

    [13] (Κ) Ολι Ρεν - Τουρκία - Κύπρος - Τελωνειακή ένωση

    Ο Φινλανδός Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Ολι Ρεν κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί τη δέσμευση που ανέλαβε να υπογράψει το πρωτόκολο της τελωνειακής ένωσης και με τις 10 νέες χώρες μέλη.

    [14] (Κ) Αθήνα - 7ο Τακτικό Συνέδριο ΠΑΣΟΚ - Κλεάνθους

    Τον εγκάρδιο χαιρετισμό του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου μετέφερε στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους.

    [15] (Κ) ΕΕ - Ανεργία - Iανουάριος - Κύπρος

    Στο 5,6% του ενεργού πληθυσμού κυμάνθηκε η ανεργία στην Κύπρο τον Ιανουάριο έναντι 5,5% τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία της Κοινότητας. Την ίδια περίοδο το μέσο ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ ήταν 8,8% του ενεργού πληθυσμού.

    [16] (Κ) Ξηρουχάκης - Ευρωσύνταγμα - Κύπρος

    Μεγάλη σημασία έχει για την Κυπριακή Δημοκρατία η κύρωση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος σε ό,τι αφορά το εθνικό της θέμα, δήλωσε σήμερα ο Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Χάρης Ξηρουχάκης, ο οποίος βρίσκεται στο νησί για διαλέξεις, στα πλαίσια της εκστρατείας ενημέρωσης για το Ευρωσύνταγμα.

    [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα σημαντική άνοδος

    Με τους τραπεζικούς τίτλους και κυρίως τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου και της Ελληνικής να οδηγούν σήμερα σε ανοδική πορεία την αγορά, το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου κατέγραψε για τέταρτη στη σειρά συνάντηση σημαντικά κέρδη της τάξης του 2,5%. Αποτέλεσμα ήταν ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς να ανέλθει στις 1.234,17 μονάδες. Σημαντική άνοδο σε ποσοστό 1,5% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 88,21 μονάδες. Πάνω από το ένα εκατομμύριο λίρες, ύστερα από αρκετές ημέρες, ανήλθε η αξία των συναλλαγών, η οποία διαμορφώθηκε στο 1,6 εκ. λίρες.

    [18] (Κ) Λονδίνο -Μακσέιν - Κύπρος

    Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντένις Μακσέιν δήλωσε ότι σκοπός παραμένει η επανένωση της Κύπρου και ότι η χώρα του εξακολουθεί να υποστηρίζει όλες τις προσπάθειες για την επίτευξη αυτού του στόχου με τρόπο που να είναι δίκαιος, βιώσιμος και διαρκής προς το συμφέρον όλων των Κυπρίων.

    [19] (Κ) Αθήνα - 7ο Τακτικό Συνέδριο ΠΑΣΟΚ - Λυσσαρίδης

    Με θερμά και παρατεταμένα χειροκροτήματα ανέβηκε στο βήμα του 7ου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, ο οποίος φανερά συγκινημένος, αφού χαιρέτησε τους συνέδρους, απευθύνθηκε στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, αποκαλώντας τον ''πολυαγαπημένο σύντροφο για ολόκληρη ζωή''.

    [20] (Κ) Κύπρος - Γαλλία - Εσωτερική ασφάλεια - Συμφωνία

    Υπογράφτηκε σήμερα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως συμφωνία συνεργασίας Κύπρου-Γαλλίας σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας.

    [21] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - ΕCOFIN - Βρυξέλλες

    [22] (Κ) Φινλανδοί βουλευτές - Επίσκεψη

    Πολυμελής αντιπροσωπεία της Επιτροπής Μεταφορών και Επικοινωνιών της φινλανδικής Βουλής θα βρίσκεται στην Κύπρο για επαφές με τη Βουλή και άλλους φορείς από τις 6 ως τις 9 Μαρτίου.

    [23] (Κ) Αθήνα - Συνέδριο ΠΑΣΟΚ - Κυπριακό - Πρόταση ψηφίσματος

    Πρόταση ψηφίσματος για το Κυπριακό κατέθεσαν στο 7ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ οι σύνεδροι Σπύρος Κότσιας, Χρήστος Νούμτας και Νατάσα Χρυσικοπούλου, στην οποία επισημαίνουν ότι το κίνημα ''παραμένει αταλάντευτα προσηλωμένο στον αγώνα για μια δίκαιη λύση του μεγάλου, διεθνούς προβλήματος που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ο Ελληνισμός''.

    [24] (Κ) Αθήνα - 7ο Τακτικό Συνέδριο ΠΑΣΟΚ - Σημίτης - Κυπριακό

    Εντονη κριτική στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε ο τέως Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης, μιλώντας στο 7ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, ενώ υπερασπίσθηκε το έργο των κυβερνήσεών του, σημειώνοντας ότι όσα κατακτήθηκαν τα οκτώ χρόνια της πρωθυπουργίας του εξανεμίζονται από τους χειρισμούς της σημερινής κυβέρνησης.

    [25] (Κ) Υπουργός Εθνικής Παιδείας Ελλάδας - Επίσκεψη

    Η Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας Μαριέττα Γιαννάκου φθάνει αύριο στην Κύπρο για τετραήμερη επίσημη επίσκεψη, κατά την οποία θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια και τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιο Γεωργιάδη.

    [26] (Κ) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Αλβάρο ντε Σότο - Κυπριακό

    Ομιλία για το Κυπριακό με επικρίσεις κατά των Ε/Κ έκανε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο πλαίσιο διεθνούς διάσκεψης για τα ομοσπονδιακά συστήματα που οργανώθηκε από τη βελγική κυβέρνηση, ο τέως Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο. Προηγουμένως είχε διευκρινίσει ότι όλα όσα θα πει είναι προσωπικές απόψεις και ότι στη σημερινή διάσκεψη δεν εκπροσωπεί τον ΟΗΕ.

    [27] (Κ) Κατεχόμενα - Θάνατος Βρετανών

    Ζεύγος Βρετανών που κατοικούσε στην κατεχόμενη Λάπηθο βρέθηκε νεκρό σήμερα το πρωί, σύμφωνα με πληροφορίες από τα κατεχόμενα, οι οποίες αναφέρουν πως πρόκειται για τους Λιν και Αν Μαχόνι, 71 και 63 χρόνων αντίστοιχα.

    [28] (Κ) Νέα Υόρκη - ΟΗΕ - Λόρα Κένεντι - Επαφές - Κυπριακό

    Η αμερικανική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τη Βοηθό Υπουργό Εξωτερικών Λόρα Κένεντι, ξεκίνησε τις επαφές της στη Νέα Υόρκη, με μοναδικό αντικείμενο το Κυπριακό. Στην αντιπροσωπεία συμμετέχει και ο Αμερικανός Πρεσβευτής στη Λευκωσία Μάικλ Κλόσον.

    Η αντιπροσωπεία είχε συνάντηση στην έδρα του ΟΗΕ με αξιωματούχους του διεθνούς οργανισμού, μεταξύ των οποίων και τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα, αρμόδιο για πολιτικές υποθέσεις, Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 4 March 2005 - 18:49:27 UTC