Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-10-31

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Θερινή ώρα - Τερματισμός
  • [02] (Κ) Ποδόσφαιρο - 6η αγωνιστική - Αποτελέσματα
  • [03] (Κ) Καλαθόσφαιρα - 2η αγωνιστική - Αποτελέσματα
  • [04] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επιστροφή από Ρώμη
  • [05] (Κ) Αδάμος Αδάμου - Εκθέσεις Ερλινγκς - Ρότε
  • [06] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [07] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [08] (Κ) Μητροπολίτης Πάφου - Επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη
  • [09] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Τουρκία - ΕΕ - Ελλάδα
  • [10] (Κ) ΥΠΑΜ - Συνεταιρισμός για την Ειρήνη - Κύπρος - Τουρκία

  • [01] (Κ) Θερινή ώρα - Τερματισμός

    Από σήμερα το πρωί τερματίστηκε στην Κύπρο όπως και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες η περίοδος της θερινής ώρας.

    [02] (Κ) Ποδόσφαιρο - 6η αγωνιστική - Αποτελέσματα

    Τις πρώτες του βαθμολογικές απώλειες είχε χθες ο ΑΠΟΕΛ στο ποδόσφαιρο, αφού υποχρεώθηκε σε ισοπαλία 1-1 από το Διγενή Μόρφου στο Μακάριο στάδιο.

    Στους άλλους αγώνες για το παγκύπριο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, η Ομόνοια νίκησε τον Απόλλωνα με 1-0, ενώ η Ανόρθωση κέρδισε τον Εθνικό Αχνας με 3-0 και πλησίασε τον ΑΠΟΕΛ στην κορυφή.

    Τα αποτελέσματα των άλλων χθεσινών αγώνων είναι:

    Ενωση Νέων Παραλιμνίου - Αλκή: 1-1 ΑΕΚ - Αθλητική Ενωση Πάφος: 2-1 ΑΕΛ - Νέα Σαλαμίνα: 2-1

    [03] (Κ) Καλαθόσφαιρα - 2η αγωνιστική - Αποτελέσματα

    Στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής των παγκυπρίου πρωταθλήματος καλαθόσφαιρας διεξήχθησαν χθες οι ακόλουθοι αγώνες:

    ΕΝΑΔ - Απόλλων: 71-73 ΕΘΑ - Διγενής: 114-74

    [04] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επιστροφή από Ρώμη

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος επιστρέφει το απόγευμα από τη Ρώμη, όπου είχε μεταβεί για την υπογραφή της Συνθήκης για το Σύνταγμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Χθες ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Βατικανό, όπου είχε συναντήσεις με τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β' και τον Πρωθυπουργό του Βατικανού, Καρδινάλιο Αντζελο Σοντάνο.

    [05] (Κ) Αδάμος Αδάμου - Εκθέσεις Ερλινγκς - Ρότε

    H έκθεση του Ολλανδού Ευρωβουλευτή Κάμιελ Ερλινγκς για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας ''είναι ένα ηχηρό χαστούκι για την Τουρκία, διότι για πρώτη φορά στο Ευρωκοινοβούλιο γίνεται λόγος για κατοχή, για εποίκους και για στρατό εισβολής», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κύπριος Ευρωβουλευτής Αδάμος Αδάμου.

    Στην πρόταση ψηφίσματος του κ. Ερλινγκς, η οποία αφού εγκριθεί από την Επιτροπή θα παραπεμφθεί στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για ψηφοφορία, λαμβάνεται μεταξύ άλλων υπόψη ότι «στο πλαίσιο του ευρύτερου κυπριακού προβλήματος, η διεθνής κοινότητα εξακολουθεί να ανησυχεί για τη μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, καθώς και για το γεγονός ότι δύναμη πέραν των 30.000 Τούρκων στρατιωτών βρίσκεται στη Βόρεια Κύπρο».

    Λαμβάνεται επίσης υπόψη το ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμα εφαρμόσει εκκρεμούσες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), το πρόβλημα με τους αιτητές ασύλου - Τούρκους πολίτες σε χώρες - μέλη της ΕΕ και το ότι Ευρωπαίοι πολίτες «έχουν εκφράσει σοβαρές ανησυχίες για το ενδεχόμενο ένταξης, κυρίως λόγω της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία».

    [06] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το θέμα των χρηματοδοτήσεων της UNOPS κατά την περίοδο πριν από τα δημοψηφίσματα συνεχίζει να απασχολεί κατά κύριο λόγο και σήμερα τις εφημερίδες. Αλλα θέματα που προβάλλονται είναι η επικείμενη επίσκεψη του Ελληνα Πρωθυπουργού στην Κύπρο, η έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής για το ΧΑΚ, η αίτηση της Κύπρου για ένταξη στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών ΙΙ, η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Βατικανό και η τουρκική στάση έναντι της υποχρέωσής της για αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Η ''Αλήθεια'' κάτω από τον τίτλο ''Μηχανορραφίες με το ξεγύμνωμα για τις χρηματοδοτήσεις'' γράφει στο κύριο της θέμα ότι ''στο χώρο της κυβέρνησης μεθοδεύονται νέες μηχανορραφίες, μετά το ξεγύμνωμα της εκστρατείας δυσφήμισης των πολιτικών αντιπάλων του Τάσου Παπαδόπουλου, αφού όσα τελικά αποκαλύφθηκαν για τη σκανδαλώδη υπόθεση χρηματισμού παραγόντων του 'ναι', αποδείχθηκαν γελοία κατασκευάσματα''. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τα έντονα καιρικά φαινόμενα που παρουσιάστηκαν προχθές βράδυ και χαρακτηρίζονταν από χαλαζοθύελλες και δυνατούς ανέμους προκάλεσαν αρκετές ζημίες στη Λευκωσία και σε περιοχές της επαρχίας Αμμοχώστου.

    ''Η Μάχη'' υπό τον κύριο τίτλο ''Κουμαρτζήδες οι επενδυτές'' γράφει ότι τα κακώς κείμενα που οδήγησαν στο μεγάλο φαγοπότι του χρηματιστηρίου βρίσκονται από την Παρασκευή σε κοινή θέα με τη δημοσιοποίηση από το Υπουργείο Οικονομικών αυτούσιας της έκθεσης της Ερευνητικής Επιτροπής. Προσθέτει ότι στην έκθεση αναφέρεται ότι ο καθημερινός ''χρηματιστηριακός βομβαρδισμός'' του κοινού είχε τρομακτικές συνέπειες και ότι ''οι περισσότεροι νεοφερμένοι στο χρηματιστήριο δεν ήταν επενδυτές, ήταν κουμαρτζήδες''. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σε γκάλοπ που διενήργησε η εφημερίδα Κύπριοι βουλευτές εκφράζουν την ελπίδα να πάρει τη σκυτάλη της Προεδρίας των ΗΠΑ ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζον Κέρι.

    Ο ''Πολίτης'' με κύριο τίτλο ''Συνωμοσία παραπληροφόρησης'' γράφει ότι το Προεδρικό και κάποια ΜΜΕ ''καλλιεργούν το διχασμό ενσπείροντας κατά κανόνα ψεύδη και συκοφαντίες'' για τα κονδύλια της UNOPS με στόχο ''να ξεφύγουν από τα αδιέξοδα στο Κυπριακό'' και σε μια ''προσπάθεια να ξεχαστεί το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου'', σημειώνοντας ότι το 99% των κονδυλίων της UNOPS διατέθηκαν σε κοινωφελή έργα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με επιστολή του προς την Κομισιόν και την Ολλανδική Προεδρία της ΕΕ διευκρινίζει ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, παρά το γεγονός ότι υπέγραψαν την ίδια τελική πράξη του Συντάγματος της Ευρώπης στη Ρώμη.

    ''Η Σημερινή'' κάτω από τον τίτλο ''Ευρωπαϊκή λύση θα συζητήσουν Καραμανλής και Τάσσος'' γράφει ότι ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννης Βαληνάκης σε συνέντευξη του στην εφημερίδα υπερτονίζει ότι η Ελλάδα θέλει μια δίκαιη, βιώσιμη, λειτουργική, αλλά και ευρωπαϊκή λύση στο κυπριακό πρόβλημα και υπογραμμίζει ότι ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής έρχεται στην Κύπρο για να δώσει ακριβώς αυτό το στίγμα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τα παιγνίδια συμφερόντων και ισχύος της ΕΕ μεταφέρθηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο αρνήθηκε να ψηφίσει τη νέα Επιτροπή Μπαρόζο, και η Επιτροπή μπήκε σε περιπέτειες και κατ΄ άλλους σε κρίση.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με κύριο τίτλο ''Θέμα για ΟΝΕ στο παρά ένα'' γράφει ότι λίγες εβδομάδες πριν από την αίτηση της Κύπρου για ένταξη στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών ΙΙ, τον προθάλαμο δηλαδή της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής (ΟΝΕ), το ΑΚΕΛ ανοίγει θέμα αναβολής. Προσθέτει ότι ο βουλευτής του κόμματος, υπεύθυνος για οικονομικά θέματα Σταύρος Ευαγόρου, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα τονίζει ότι δεν θα πρέπει η οικονομία να εξαναγκαστεί σε στενά ασφυκτικά στενά περιθώρια, προκειμένου να υλοποιηθούν οι δείκτες του Μάαστριχτ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το δώρο του Προέδρου Παπαδόπουλου προς τον Πάπα Ιωάννη Παύλο για τη φιλοξενία στο Βατικανό, ήταν μια εικόνα της Παναγίας και αναφέρει ότι ο Πάπας ανταπέδωσε με ένα κουτί νομίσματα και την ευχή όπως ο Θεός χαρίσει στον κυπριακό λαό την ειρήνη και την αρμονία.

    Η ''Χαραυγή'' με κύριο τίτλο ''Δώστε στοιχεία'' γράφει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ζητήσει πλήρη στοιχεία τόσο από τα Ηνωμένα Εθνη όσο και από το αμερικανικό Κογκρέσο για τις χρηματοδοτήσεις που έδιναν σε συγκεκριμένα άτομα, "προκειμένου να νοθευτεί η ετυμηγορία του λαού στη διάρκεια των δημοψηφισμάτων του Απριλίου". Αναφέρει πως σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση προβαίνει ήδη σε διαβήματα, εφόσον τέτοιες ενέργειες θεωρούνται ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά μιας χώρας. Σε άλλο θέμα γράφει πως ο ΥΠΕΞ Γιώργος Ιακώβου σε δηλώσεις του από τη Ρώμη ανέφερε ότι η Τουρκία ανησυχεί από το ενδεχόμενο άσκησης βέτο από την Κυπριακή Δημοκρατία, όμως παρουσιάζεται πολύ διεκδικητική και δηλώνει ότι δεν θα κάνει καμιά παραχώρηση.

    [07] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πάπας Ιωάννης Παύλος - Συνάντηση -------------------------------------------------------- Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β' ενθάρρυνε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τους Κύπριους στις συνεχιζόμενες προσπάθειές τους για καλλιέργεια διαλόγου και ανεκτικότητας μεταξύ των εθνικών και θρησκευτικών ομάδων στην Κύπρο.

    Είπε επίσης πως ''είναι μόνο με τη δέσμευση στην κατανόηση και τον αμοιβαίο σεβασμό που οι μακροχρόνιες εντάσεις μπορούν να επιλυθούν και να οδηγήσουν σε ενότητα στη βάση των αρχών της αλληλεγγύης και της δικαιοσύνης''.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ο οποίος υπέγραψε προχθές στη Ρώμη το κείμενο της Συνταγματικής Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έγινε χθες δεκτός στην πόλη του Βατικανού από τον Ποντίφικα, σε μια συνάντηση που διήρκησε μισή περίπου ώρα.

    Ο Πάπας υποδέχτηκε τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο στη βιβλιοθήκη. Στη συνέχεια απεχώρησαν οι δημοσιογράφοι και οι δύο άνδρες είχαν ολιγόλεπτη ιδιαίτερη συνομιλία. Ακολούθως ο Πάπας στη παρουσία των δημοσιογράφων διάβασε χαιρετισμό προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    ''Κύριε Πρόεδρε'', ανέφερε στο χαιρετισμό του ο Ποντίφικας, ''είναι μεγάλη χαρά για μένα να σας καλωσορίσω, καθώς επισκέπτεστε το Βατικανό. Σας ζητώ να μεταφέρετε τις εγκάρδιες ευχές μου στο λαό τους έθνους σας, που ήταν πάντα τόσο βαθιά πιστός στο χριστιανικό μήνυμα''.

    ''Ενθαρρύνω εσάς και τους συμπολίτες σας στις συνεχιζόμενες προσπάθειές σας να καλλιεργήσετε διάλογο, ανεκτικότητα μεταξύ των διαφορετικών εθνικών και θρησκευτικών ομάδων στην χώρα σας'', πρόσθεσε.

    Ανέφερε πως ''πράγματι είναι μόνο με τη δέσμευση στην κατανόηση και τον αμοιβαίο σεβασμό που οι μακροχρόνιες εντάσεις μπορούν να επιλυθούν και να οδηγήσουν σε ενότητα στη βάση των αρχών της αλληλεγγύης και της δικαιοσύνης''.

    ''Προσεύχομαι όπως ο Παντοδύναμος Θεός μπορέσει να μεταβιβάσει σε εσάς και σε όλο το λαό της Κύπρου το δώρο της ειρήνης και της αρμονίας'', κατέληξε ο Πάπας.

    Κατά την μετάβασή του για τη συνάντηση με τον Πάπα, η αντιπροσωπεία υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, συνοδεύετο από τους Αρχοντες του Ποντίφικα.

    Στο τέλος της ιδιωτικής συνομιλίας, τα μέλη της αντιπροσωπείας συστήθηκαν στον Ποντίφικα και αντηλλάγησαν δώρα.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρωθυπουργός Αγίας Εδρας - Συνάντηση ----------------------------------------------------------- Συνάντηση μισής περίπου ώρας είχε χθες στο Βατικανό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος με τον Πρωθυπουργό της Αγίας Εδρας, Καρδινάλιο Αντζελο Σοντάνο.

    Στη συνάντηση, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ενημέρωσε τον Καρδινάλιο για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και έγινε ανταλλαγή απόψεων για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, καθώς και για την πορεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει την ευκαιρία να συνεχίσει τη συζήτηση του με τον Καρδινάλιο, στο πλαίσιο γεύματος εργασίας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην πρεσβευτική κατοικία προς τιμή του κ. Σοντάνο.

    Στη συνάντηση ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος συνοδεύτο από τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου.

    Εξάλλου, στη συνάντηση που είχε ενωρίτερα με τον Πάπα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος του προσέφερε δυο θρησκευτικές εικόνες της Παναγίας του Καζάν, που προστατεύει από τις επιδρομές, ζωγραφισμένης από άγνωστο Μοναχό το 19ο αιώνα και του Αγίου Ιωάννη του Ευαγγελιστή επίσης του 19ου αιώνα.

    Ο Ποντίφικας προσέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα κουτί με νομίσματα, που περιέχουν τα είκοσι σημεία του ροζαρίου με απεικονίσεις από τη ζωή του Χριστού.

    Στους άνδρες της αντιπροσωπείας ο Πάπας έδωσε νομίσματα του Ποντίφικα και στις γυναίκες ροζάρια.

    Στη συνάντηση με τον Πάπα παρέστησαν η σύζυγος και η θυγατέρα του Προέδρου Παπαδόπουλου, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου Τάσος Τζιωνής, ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου Μάριος Καρογιάν, ο Πρεσβευτής της Κύπρου στο Βατικανό Γιώργος Πουλίδης και ο Κύπριος Πρεσβευτής στην Ιταλία Αλέξανδρος Ζήνων.

    Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Ευρωπαϊκό Σύνταγμα - Κυπριακό - Σχέδιο Ανάν ---------------------------------------------------------- Είναι με τα νέα μυαλά που αλλάζουν τα δεδομένα για τη λύση του Κυπριακού, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, ερωτηθείς εάν πιστεύει πως με το νέο Σύνταγμα της ΕΕ αλλάζουν και τα δεδομένα διεκδίκησης λύσης του Κυπριακού.

    Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε πως εκείνο που χρειάζεται είναι πρωτοβουλίες, ξεκαθάρισμα των στόχων και ανάληψη από τη δική μας πλευρά πρωτοβουλιών, ώστε να πείσουμε και να έχουμε την ανάλογη ανταπόκριση.

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια ότι το σχέδιο Ανάν διαμορφώθηκε μέσα από πολλές παραχωρήσεις και υποχωρήσεις της προηγούμενης κυβέρνησης και γι' αυτό δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του λαού, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ διερωτήθηκε τι να πει για το σχέδιο Ανάν, για το οποίο το ίδιο το ΑΚΕΛ παραδέχθηκε ότι ήταν καλύτερο από τις ιδέες Γκάλι, που αποτελούσαν το «φλάμπουρο» του ΑΚΕΛ, κατά την έκφρασή του.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ προέβη στις δηλώσεις αυτές στο περιθώριο της Προσυνεδριακής Επαρχιακής Συνδιάσκεψης του ΔΗΣΥ Αμμοχώστου, που πραγματοποιήθηκε στο οίκημα της ΣΕΚ Λάρνακας.

    Ερωτηθείς εάν εκτιμά πως ανοίγει ο δρόμος για τη δικαίωση των επενδυτών που έχασαν τις περιουσίες τους, μετά την πρώτη καταδικαστική απόφαση για το σκάνδαλο του ΧΑΚ, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως θέλει να το ελπίζει αυτό.

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του κ. Χριστόφια ότι το σχέδιο Ανάν διαμορφώθηκε μέσα από πολλές παραχωρήσεις και υποχωρήσεις της προηγούμενης κυβέρνησης και γι' αυτό δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ δήλωσε: «εάν ανταποκρίνονταν στις προσδοκίες μας οι ιδέες Γκάλι που ήταν το φλάμπουρο του ΑΚΕΛ, τότε τι να πω για το σχέδιο Ανάν που παραδέχονται οι ίδιοι ότι ήταν πολύ καλύτερο ή για το γεγονός ότι το απεδέχθησαν αρχικά, αλλά τελικά κατέληξαν σε μια θέση ότι θα πουν ένα ήπιο 'όχι' για να τσιμεντώσουν το 'ναι'''.

    «Και λίγος σεβασμός στα πραγματικά γεγονότα δεν βλάπτει», πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς εάν πιστεύει πως με το νέο Σύνταγμα της ΕΕ αλλάζουν και τα δεδομένα διεκδίκησης λύσης του Κυπριακού, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως «είναι με τα νέα μυαλά που αλλάζουν τα δεδομένα».

    Το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, πρόσθεσε, «καλό είναι να το διαβάσουν κάποιοι για να δουν τι περιέχει», αφού «τα ανθρώπινα δικαιώματα όπως τα περιγράφει, περιλαμβάνονται και στο σχέδιο Συντάγματος της Ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας».

    Συνεπώς «εκείνο που χρειάζεται είναι πρωτοβουλίες, ξεκαθάρισμα των στόχων και ανάληψη από δικής μας πλευράς πρωτοβουλιών, ώστε να πείσουμε και να έχουμε την ανάλογη ανταπόκριση», ανέφερε.

    Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Δήλωση Γουέστον ---------------------------------- Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε χθες πως θα πρέπει να κατανοήσουν οι Αμερικανοί ότι όσο μικρή και εάν είναι η Κύπρος έχει αξιοπρέπεια την οποία δεν πρέπει να θίγουν.

    Σχολιάζοντας τη δήλωση του πρώην Ειδικού Συντονιστή του αμερικανικού ΥΠΕΞ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον, ο οποίος προειδοποίησε την Κύπρο με ''δυσάρεστες επιπτώσεις'' σε περίπτωση που η Κυπριακή Δημοκρατία κάνει χρήση του δικαιώματος του βέτο στο θέμα της παραχώρησης ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Τουρκία, ο κ. Ομήρου είπε πως ''η δήλωση του κ. Γουέστον είναι δήλωση κάουμποι''.

    Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ είπε ότι «αυτού του είδους οι απειλές, συμπεριφορές και εκβιασμοί θυμίζουν ταινίες γουέστερν, και θα πρέπει να κατανοήσουν οι Αμερικανοί ότι όσο μικρή και εάν είναι η Κύπρος έχουμε αξιοπρέπεια και ας μη θίγουν τουλάχιστο την αξιοπρέπεια μας».

    Ο κ. Γουέστον, ανέφερε ο κ. Ομήρου, «θα πρέπει να κατανοήσει ότι θα ασκήσουμε ή δεν θα ασκήσουμε το δικαίωμα αρνησικυρίας το οποίο έχουμε ως χώρα μέλος της ΕΕ με βάση τα εθνικά συμφέροντα, και θα συνεκτιμήσουμε την κατάλληλη στιγμή εάν πράγματι η Τουρκία συμπεριφέρεται με τέτοιο τρόπο που να είναι ευρωπαϊκός και να σέβεται τους κανόνες του ευρωπαϊκού δικαίου''.

    Ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε επίσης σε δημοσιεύματα της Μιλιέτ, σημειώνοντας πως ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει διατυπώσει επιφυλάξεις για την Κυπριακή Δημοκρατία και σε πολιτικό επίπεδο «περίπου ανέχεται την ύπαρξη μας αλλά σε νομικό επίπεδο ποτέ δεν αναγνώρισε και δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία».

    «Ο κ. Γουέστον ας στραφεί προς τον κύριο Ερντογάν, ας στραφεί προς την Τουρκία για να της υποδείξει την υποχρέωσή της, αν θέλει να έχει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, να δεσμευτεί στη βάση ενός χρονοδιαγράμματος και για την αποχώρηση στρατευμάτων και εποίκων και για σεβασμό των ανθρωπίνων και θεμελιωδών ελευθεριών στην Κύπρο», κατέληξε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ.

    Αδάμος Αδάμου - Εκθέσεις Ερλινγκς - Ρότε ---------------------------------------- H έκθεση του Ολλανδού Ευρωβουλευτή Κάμιελ Ερλινγκς για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας ''είναι ένα ηχηρό χαστούκι για την Τουρκία, διότι για πρώτη φορά στο Ευρωκοινοβούλιο γίνεται λόγος για κατοχή, για εποίκους και για στρατό εισβολής», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κύπριος Ευρωβουλευτής Αδάμος Αδάμου.

    Στην πρόταση ψηφίσματος του κ. Ερλινγκς, η οποία αφού εγκριθεί από την Επιτροπή θα παραπεμφθεί στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για ψηφοφορία, λαμβάνεται μεταξύ άλλων υπόψη ότι «στο πλαίσιο του ευρύτερου κυπριακού προβλήματος, η διεθνής κοινότητα εξακολουθεί να ανησυχεί για τη μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, καθώς και για το γεγονός ότι δύναμη πέραν των 30.000 Τούρκων στρατιωτών βρίσκεται στη Βόρεια Κύπρο».

    Λαμβάνεται επίσης υπόψη το ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμα εφαρμόσει εκκρεμούσες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), το πρόβλημα με τους αιτητές ασύλου - Τούρκους πολίτες σε χώρες - μέλη της ΕΕ και το ότι Ευρωπαίοι πολίτες «έχουν εκφράσει σοβαρές ανησυχίες για το ενδεχόμενο ένταξης, κυρίως λόγω της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία».

    Ο κ. Ερλινγκς ζητεί επίσης όπως η λύση του Κυπριακού είναι «παρόμοια» με αυτή που προβλέπει το σχέδιο Ανάν.

    Για την έκθεση της Γερμανίδας Ευρωβουλευτή Μέχτιλντ Ρότε σχετικά με τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) για οικονομική ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων, ο κ. Αδάμου είπε ότι συμφωνεί με αυτήν.

    Εξέφρασε ωστόσο αντίθεση με την πρόνοια για διακανονισμό του θέματος του εμπορίου με τα κατεχόμενα, σε προθεσμία τριών μηνών, και είπε ότι έγινε κατορθωτό τελικά να υπάρξει πρόνοια για διευθέτηση «όσο το δυνατό συντομότερα».

    Σε αυτό βοήθησαν πάρα πολύ και οι Ελλαδίτες Ευρωβουλευτές, είπε ο κ. Αδάμου, έτσι ώστε να γίνει η αλλαγή της προθεσμίας σε χρονικό διάστημα, που προσδιορίζεται με τη φράση «όσο το δυνατό συντομότερα», κάτι που ο κ. Αδάμου θεωρεί ικανοποιητικό.

    Συγγενείς αγνοουμένων - Συνεδρία 100μελούς Επιτροπής ----------------------------------------------------- Η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο, μεταξύ των οποίων και το δικαίωμα των συγγενών των αγνοουμένων να ενημερωθούν για την τύχη των οικείων τους, αποτελεί ένα πρόσθετο λόγο για την άσκηση βέτο από την Κυπριακή Δημοκρατία στην παραχώρηση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών της ΕΕ με την Τουρκία, αποφάσισε χθες η 100μελής Κεντρική Επιτροπή της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων που συνεδρίασε σήμερα στη Λευκωσία.

    Η απόφαση αυτή θα περιληφθεί σε υπόμνημα με τις θέσεις της Επιτροπής που θα διαβιβασθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή, δήλωσε μετά τη συνεδρία ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Νίκος Θεοδοσίου.

    Ο κ. Θεοδοσίου ανέφερε ότι κατά τη συνεδρία ενημερώθηκε η 100μελής Επιτροπή και εκφράστηκαν εισηγήσεις των μελών για τους περαιτέρω χειρισμούς που πρέπει να τύχει το ζήτημα της διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων.

    Πρόσθεσε ότι στη συνεδρία εκφράστηκαν ανησυχίες για το χρόνο που παίρνει η όλη διαδικασία στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους και εκφράστηκε η πεποίθηση ότι ''οι Τούρκοι με χρονοβόρες διαδικασίες κινούνται προς την κατεύθυνση 'μια από τα ίδια'''.

    Ο κ. Θεοδοσίου ανέφερε ότι ''ο χρόνος εργάζεται εναντίον του προβλήματος των αγνοουμένων'' και επανατόνισε ότι ''πρόοδος για μας δεν θεωρείται τίποτε άλλο από τη διενέργεια άμεσης και ουσιαστικής διερεύνησης της τύχης ενός εκάστου εκ των αγνοουμένων''.

    Σημείωσε ότι για τους συγγενείς των αγνοουμένων η διερεύνηση δεν περιορίζεται μόνο στο θέμα εκταφών, αλλά, ''θα πρέπει να μας δώσουν τις απαντήσεις για όλες εκείνες τις περιπτώσεις των ανθρώπων που συνελήφθησαν ζωντανοί το 1974 και ακολούθως εξαφανίστηκαν''.

    Ερωτηθείς εάν η ηγεσία της Οργάνωσης θα επιχειρήσει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή κατά την επικείμενη επίσκεψη του στην Κύπρο, ο κ. Θεοδοσίου είπε ότι η 100μελής Επιτροπή έχει αποφασίσει όπως αποσταλούν υπομνήματα τόσο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας στα οποία θα καταγράφονται οι αποφάσεις της 100μελούς Επιτροπής.

    Πρόσθεσε ότι ''κάθε φορά που έρχεται Ελληνας Πρωθυπουργός στην Κύπρο επιδιώκουμε συνάντηση χωρίς να έχουμε κάθε φορά επιτυχία''.

    ''Θα αποταθούμε στην Ελληνική Πρεσβεία που ετοιμάζει το πρόγραμμα του κ. Πρωθυπουργού για να δούμε εάν θα καταφέρουμε να τον συναντήσουμε'', είπε.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Θεοδοσίου ανέφερε ότι δεν μπορεί να πει ότι οι διαδικασίες ενώπιον της ΔΕΑ βρίσκονται σε αδιέξοδο.

    ''Εάν βρίσκονταν σε αδιέξοδο η δική μας πλευρά θα έπρεπε να αποχωρήσει και να καταγγείλει την Τουρκία'', ανέφερε, προσθέτοντας ότι ''γίνονται πολύ μικρά βήματα όπως η συμφωνία που επετεύχθη για την ομάδα των ερευνητών επιστημόνων που θα ασχοληθούν με τις εκταφές τόσο στις ελεύθερες περιοχές όσο και στις κατεχόμενες''.

    Ο κ. Θεοδοσίου είπε ότι ''υπάρχουν πολλά να συμφωνηθούν και μας ανησυχεί παραπάνω η χρονοτριβή, που ίσως να την επιδιώκει η Τουρκία διπλωματικά μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου, για να δει εάν θα πάρει τελικά ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων ή όχι''.

    Εξήγησε ότι το θέμα των αγνοουμένων, παρά το γεγονός ότι είναι ένα καθαρά ανθρωπιστικό θέμα, εντούτοις είναι άμεσα επηρεαζόμενο από τις πολιτικές εξελίξεις στο Κυπριακό.

    ''Οπως η 17η Δεκεμβρίου αποτελεί κομβικό σημείο για το Κυπριακό έτσι και για το θέμα των αγνοουμένων'', ανέφερε.

    Ο κ. Θεοδοσίου είπε επίσης ότι η Οργάνωση Συγγενών Αγνοουμένων με τη βοήθεια της Βουλής των Αντιπροσώπων προγραμματίζει σειρά επισκέψεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο της Ευρώπης για επαφές με τους Προέδρους Επιτροπών του Ευρωκοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Καταλήγοντας ανέφερε ότι στόχος είναι η πραγματοποίηση των επαφών αυτών το συντομότερο δυνατό και οπωσδήποτε πριν τη 17η Δεκεμβρίου.

    ''Κίπρις'' - Βαν ντερ Μιρ - ΕΕ - Τ/Κ - κανονισμοί ------------------------------------------------ Η τ/κ εφημερίδα ''Κίπρις'' γράφει στην χθεσινή της έκδοση πως ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Αντριαν βαν ντερ Μιρ δήλωσε στην εφημερίδα πως ζήτησε όπως ο χρηματοδοτικός κανονισμός για οικονομική ενίσχυση των Τ/Κ και αυτός που αφορά το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα εγκριθούν από κοινού, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατόν να επιτευχθεί.

    Σύμφωνα με την ''Κίπρις'', ο κ. βαν ντερ Μιρ ανέφερε πως ο χρηματοδοτικός κανονισμός για οικονομική ενίσχυση των Τ/Κ θα εγκριθεί το Νοέμβριο και η έγκρισή του αποτελεί απλώς διαδικαστικό θέμα.

    Πρόσθεσε ότι η ΕΕ θα επιθυμούσε μια εμπορική δραστηριότητα μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο.

    Σε ερώτηση για το θέμα της παραχώρησης ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Τουρκία είπε ότι αυτό το θέμα αφορά τα κράτη μέλη της ΕΕ.

    Θερινή ώρα - Τερματισμός ----------------------- Από σήμερα το πρωί τερματίστηκε στην Κύπρο όπως και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες η περίοδος της θερινής ώρας.

    Στις 4:00 τα ξημερώματα οι δείκτες μετακινήθηκαν μια ώρα πίσω.

    Χειμερινή κυνηγετική περίοδος - Εναρξη -------------------------------------- Αρχισε σήμερα η χειμερινή κυνηγετική περίοδος.

    Δεκάδες χιλιάδες κυνηγοί εξόρμησαν από τα χαράματα, για το κυνήγι του λαού και της πέρδικας. Ο ανώτατος επιτρεπτός αριθμός θηράματος είναι δύο λαγοί, πέντε περδίκια και μία φραγκολίνα.

    Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ ανακοίνωσε πως το κυνήγι στη νεκρή ζώνη δεν επιτρέπεται.

    Ποδόσφαιρο - 6η αγωνιστική - Αποτελέσματα ------------------------------------------ Τις πρώτες του βαθμολογικές απώλειες είχε χθες ο ΑΠΟΕΛ στο ποδόσφαιρο, αφού υποχρεώθηκε σε ισοπαλία 1-1 από το Διγενή Μόρφου στο Μακάριο στάδιο.

    Στους άλλους αγώνες για το παγκύπριο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, η Ομόνοια νίκησε τον Απόλλωνα με 1-0, ενώ η Ανόρθωση κέρδισε τον Εθνικό Αχνας με 3-0 και πλησίασε τον ΑΠΟΕΛ στην κορυφή.

    Τα αποτελέσματα των άλλων χθεσινών αγώνων είναι:

    Ενωση Νέων Παραλιμνίου - Αλκή: 1-1 ΑΕΚ - Αθλητική Ενωση Πάφος: 2-1 ΑΕΛ - Νέα Σαλαμίνα: 2-1

    Η 6η αγωνιστική ολοκληρώνεται σήμερα με τον αγώνα στο Τσίρειο μεταξύ Αρη και Ολυμπιακού

    Καλαθόσφαιρα - 2η αγωνιστική - Αποτελέσματα -------------------------------------------- Στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής των παγκυπρίου πρωταθλήματος καλαθόσφαιρας διεξήχθησαν χθες οι ακόλουθοι αγώνες:

    ΕΝΑΔ - Απόλλων: 71-73 ΕΘΑ - Διγενής: 114-74

    [08] (Κ) Μητροπολίτης Πάφου - Επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη

    Στις 30 Νοεμβρίου ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος θα μεταβεί με πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη, εκπροσωπώντας την Εκκλησία της Κύπρου, στην Κωνσταντινούπολη, για να παραστεί στους εορτασμούς για την επιστροφή από την Καθολική Εκκλησία του λειψάνου του Αγίου Χρυσοστόμου, Πατριάρχη Κωνστανταντινουπόλεως.

    [09] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Τουρκία - ΕΕ - Ελλάδα

    Δεν μπορεί η Τουρκία να αναμένει έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων χωρίς να αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, δήλωσε ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας.

    Κληθείς, στο περιθώριο της σημερινής Συνδιάσκεψης του ΚΣ ΕΔΕΚ, να σχολιάσει δήλωση του Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννη Βαλληνάκη ότι αν η Τουρκία συνεχίσει τις παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναερίου χώρου, αυτό θα μετρήσει πολύ στην απόφαση της Ελλάδας για τη στάση της το Δεκέμβριο, ο κ. Μαυρονικόλας αφού χαρακτήρισε τις τουρκικές παραβιάσεις ως ''εκβιαστική πολιτική της Τουρκίας'', είπε ότι ''η ελληνική θέση την οποία ακούσαμε δεν διαφέρει ποσώς από τη δική μας θέση''.

    [10] (Κ) ΥΠΑΜ - Συνεταιρισμός για την Ειρήνη - Κύπρος - Τουρκία

    Ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας δήλωσε σήμερα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει κάνει αίτηση ένταξης στον Οργανισμό ''Συνεταιρισμός για την Ειρήνη'', προθάλαμο του ΝΑΤΟ, διότι γνωρίζει εκ των προτέρων την αρνητική στάση της Τουρκίας.

    ''Δεν έχουμε κάνει αίτηση για είσοδο σε αυτόν τον οργανισμό, αναγνωρίζουμε εκ των προτέρων την αρνητική στάση της Τουρκίας και άρα αυτά προσπαθούμε να τα αποβάλουμε και να τα υπερκεράσουμε νοουμένου ότι και η Τουρκία αντιλαμβάνεται την ανάγκη έκφρασης μιας διαφορετικής πολιτικής'', είπε ο κ. Μαυρονικόλας, απαντώντας σε ερωτήσεις.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 31 October 2004 - 18:49:15 UTC