Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-10-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ποδόσφαιρο - 6η αγωνιστική - Αγώνες
  • [02] (Κ) Πρωτάθλημα καλαθόσφαιρας - Αγώνες
  • [03] (Κ) Βουλή των Κοινοτήτων - Κυπριακό - Συζήτηση
  • [04] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Βατικανό - Επίσημη επίσκεψη
  • [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [06] (K) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [07] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Αφιξη στο Βατικανό
  • [08] (Κ) Συνάντηση Προέδρου Παπαδόπουλου - Πάπα Ιωάννη Παύλου Β'
  • [09] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πάπας Ιωάννης Παύλος - Συνάντηση
  • [10] (Κ) Συγγενείς αγνοουμένων - Συνεδρία 100μελούς Επιτροπής

  • [01] (Κ) Ποδόσφαιρο - 6η αγωνιστική - Αγώνες

    Ο αγώνας μεταξύ Ομόνοιας - Απόλλωνα στο ΓΣΠ δεσπόζει των έξι σημερινών συναντήσεων για την έκτη αγωνιστική του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου 1ης κατηγορίας.

    Ο πρωτοπόρος ΑΠΟΕΛ αντιμετωπίζει το Διγενή Μόρφου στο Μακάρειο στάδιο, ευελπιστώντας να συνεχίσει τη νικηφόρο πορεία του, ενώ η Ανόρθωση αντιμετωπίζει στο Αντώνης Παπαδόπουλος τον Εθνικό Αχνας με στόχο να διατηρήσει την επαφή της με το ρετιρέ.

    Η ΑΕΚ φιλοξενεί στη Λάρνακα την Πάφο και η Ενωση Νέων Παραλιμνίου αντιμετωπίζει στο Παραλίμνι την Αλκή. Τέλος η ΑΕΛ αντιμετωπίζει τη Νέα Σαλαμίνα.

    Ο αγώνας μεταξύ ΑΠΟΕΛ - Διγενή αρχίζει στις 16:00, ενώ αυτός της Ομόνοιας - Απόλλωνα στις 19:00 το βράδυ. Οι άλλοι τέσσερις αγώνες πραγματοποιούνται στις 18:00.

    [02] (Κ) Πρωτάθλημα καλαθόσφαιρας - Αγώνες

    Για το παγκύπριο πρωτάθλημα καλαθόσφαιρας ο ΑΠΟΕΛ νίκησε τον Κεραυνό με 96-95 σε χθεσινοβραδινό αγώνα, στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής.

    [03] (Κ) Βουλή των Κοινοτήτων - Κυπριακό - Συζήτηση

    Στην παρουσία του Βρετανού Υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για θέματα Ευρώπης Ντένις Μακσέιν, πραγματοποιείται την προσεχή Τετάρτη στη Βουλή των Κοινοτήτων, στο Λονδίνο, συζήτηση για το Κυπριακό.

    [04] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Βατικανό - Επίσημη επίσκεψη

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος πραγματοποιεί σήμερα επίσημη επίσκεψη στην πόλη του Βατικανού όπου θα έχει ιδιαίτερη συνάντηση με τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β' και με τον Πρωθυπουργό (Secretary of State), της Αγίας Εδρας Καρδινάλιο Αντζελο Σοτάνο.

    [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η υπογραφή χθες στη Ρώμη από τους 25 ηγέτες της ΕΕ του νέου Ευρωπαϊκού Συντάγματος και οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου για τις προοπτικές για το Κυπριακό, στο πλαίσιο του νέου Ευρωπαϊκού Συντάγματος, η δήλωση του πρώην ειδικού συντονιστή του αμερικανικού ΥΠΕΞ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον για ''δυσάρεστες συνέπειες'' για την Κύπρο αν επιχειρήσει να εμποδίσει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και οι χρηματοδοτήσεις από ξένους οργανισμούς πριν από το δημοψήφισμα είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

    Προβάλλονται επίσης οι εισηγήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την κυπριακή οικονομία, η πρώτη καταδικαστική απόφαση για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, η εφαρμογή από αύριο τα ξημερώματα της χειμερινής ώρας και η έναρξη της κυνηγετικής περιόδου για το λαγό και το περδίκι.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Στο κενό η προσπάθεια των κυβερνώντων'' γράφει ότι ''στο κενό πέφτει η προσπάθεια των κυβερνώντων να σπιλώσουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους μέσω της σπερμολογίας περί χρηματοδοτήσεων κατά το δημοψήφισμα από τους Αμερικανούς και τα Ηνωμένα Εθνη, αφού απέτυχαν να εμπλέξουν οποιοδήποτε κόμμα ή οποιονδήποτε πολιτικό''. Αλλού γράφει ότι πρόσθετα μέτρα για δημοσιονομική εξυγίανση και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Κύπρου πέραν αυτών που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σύγκλισης εισηγείται να ληφθούν από πλευράς κυβέρνησης το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    ''Η Μάχη'' στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο ''Πεδίο μάχης το ογκολογικό'' γράφει ότι μεγάλη αναστάτωση προκλήθηκε χθες στο θάλαμο του Ογκολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας όταν δύο υπάλληλοι του Νοσοκομείου μετά από οδηγίες που έλαβαν από το Υπουργείο Υγείας άρχισαν να ξηλώνουν κρεβάτια που βρίσκονταν στο θάλαμο. Αλλού γράφει ότι αύριο στις 4 τα ξημερώματα οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να ρυθμιστούν μια ώρα πίσω αφού τίθεται σε εφαρμογή η χειμερινή ώρα που θα ισχύει μέχρι τις 27 Μαρτίου 2005.

    Ο ''Πολίτης'' στην κύρια του είδηση με τίτλο ''Η πρώτη ποινή για ΧΑΚ ενόψει'' γράφει ότι εκδόθηκε χθες, σε επίπεδο Κακουργιοδικείου, η πρώτη καταδικαστική απόφαση για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου. Η υπόθεση, σύμφωνα με την εφημερίδα, αφορά την καταδολίευση του επενδυτικού κοινού από διευθυντή εταιρειών, που εισέπραξαν 4.100.100 λίρες με την προοπτική ότι θα εισάγονταν στο ΧΑΚ. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι ένα ισχυρότερο βάθρο διαπραγματευτικής ισχύος, ένα ακόμη επιχείρημα για την ε/κ πλευρά προσφέρει το νέο Σύνταγμα της Ευρώπης, στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

    ''Η Σημερινή'' στο βασικό της θέμα υπό τον τίτλο ''Σχέσεις οργής'' γράφει ότι σε σοβαρή κρίση οι σχέσεις της Κύπρου με τις ΗΠΑ και στην Ουάσιγκτον μιλούν πια για το χειρότερο επίπεδο σχέσεων των δύο χωρών από την εποχή Μακαρίου. Σύμφωνα με την εφημερίδα ''η εκδικητική πολιτική που εγκαινίασαν οι ΗΠΑ μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν κορυφώνεται με νέες απειλές που εκτόξευσε χθες ο Αμερικανός πρώην μεσολαβητής Τόμας Γουέστον'', ο οποίος απείλησε την Κύπρο με ''δυσάρεστες συνέπειες'' αν επιχειρήσει να εμποδίσει την ένταξη της Τουρκίας. Αλλού γράφει ότι 50.000 κυνηγοί εξορμούν αύριο στην ύπαιθρο με την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου για το λαγό και το περδίκι.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στην κύρια του είδηση με τίτλο ''Ευρώπη των δικαιωμάτων'' γράφει ότι η υπογραφή του πρώτου υπερεθνικού συντάγματος χθες στη Ρώμη από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τη γηραιά ήπειρο και αποτελεί τη βάση για κοινωνίες με επίκεντρο τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αλλού γράφει εντολή για άμεση απόσυρση των γιγαντοδιαφημίσεων της ''φορολογικής αμνηστίας'' του Υπουργείου Οικονομικών έδωσε χθες ο Υπουργός Μάκης Κεραυνός, όταν πλέον και επίσημα πληροφορήθηκαν από τη Νομική Υπηρεσία ''ότι έβαλαν το κράτος στην παρανομία, μισθώνοντας διαφημιστικές πινακίδες που διώκονται ως παράνομες''.

    Η ''Χαραυγή'' με τίτλο ''Ιδού το τεκμήριο'' γράφει στο κύριο της θέμα ότι η Κίνηση Πολιτικού Εκσυγχρονισμού με επιστολή της ημερομηνία 30 Οκτωβρίου 2003 προς την UNOPS ζήτησε χρηματοδότηση ύψους 188 χιλιάδων δολαρίων για πρόγραμμα που θα προωθούσε και αφορούσε τρία σημεία: ''Οι τ/κ εκλογές του Δεκεμβρίου 2003, το σχέδιο Ανάν και η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ''. Η εφημερίδα παρουσιάζει έγγραφο, που όπως αναφέρει, είναι η αίτηση της Κίνησης για χρηματοδότηση από τη UNOPS. Αλλού γράφει ότι η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε στο Στρασβούργο την έκθεση του Ούγγρου Ευρωβουλευτή Σζάμπολκς Φαζάκας για το διορισμό του Κίκη Καζαμία ως μέλους του Ελεγκτικού Συνεδρίου της ΕΕ.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Ιστορική ημέρα για Ευρώπη'' γράφει ότι οι ηγέτες της ΕΕ υπέγραψαν χθες το πρώτο Σύνταγμα της κοινότητας σε μια λαμπρή τελετή αλλά οι εορτασμοί επισκιάστηκαν από την αβεβαιότητα και την πολιτική αναταραχή που δημιούργησε η καθυστέρηση της επικύρωσης της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αλλού γράφει ότι η κρίσιμη χθες συνάντηση έξι ωρών μεταξύ της διεύθυνσης των Κυπριακών Αερογραμμών (ΚΑ) και της συντεχνίας των πιλότων ΠΑΣΙΠΥ απέτυχε να πετύχει συναίνεση μεταξύ των δυο πλευρών.

    [06] (K) Εκπομπή για Ομογένεια

    Ρώμη - ΕΕ - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Υπογραφή Συνταγματικής Συνθήκης ------------------------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου υπέγραψαν χθες, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, τη Συνθήκη για το Σύνταγμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε ειδική τελετή στη Ρώμη.

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση έκανε χθες ένα άλμα προς την ολοκλήρωσή της, με την υπογραφή από τους ηγέτες των κρατών μελών της, της Συνθήκης και της Τελικής Πράξης για την εγκαθίδρυση του Συντάγματος της Ευρώπης.

    Σε μια εντυπωσιακή τελετή στο Καπιτώλιο και υπό δρακόντεια μέτρα ασφάλειας που λήφθηκαν στην «αιώνια πόλη», οι 25 ηγέτες, έβαλαν τις υπογραφές τους στην ευρωπαϊκή ιστορία.

    Στην παρουσία και όλων των Προέδρων των Ευρωπαϊκών και Ιταλικών θεσμικών οργάνων, οι τρεις, των υποψηφίων για προσχώρηση, Βουλγαρία, Ρουμανία και Τουρκία υπέγραψαν την Τελική Πράξη ενώ παρούσα στην τελετή ήταν και η Κροατία.

    Λίγο νωρίτερα στην εναρκτήρια σύνοδο που έλαβε χώρα στην αίθουσα ''Ιούλιος Καίσαρας'', ο Ιταλός Πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τόνισε πως ποτέ προηγουμένως στην Ιστορία δεν υπήρξε παράδειγμα κρατών που εθελοντικά αποφασίζουν να ασκήσουν τα κυριαρχικά τους δικαιώματα από κοινού αποκλειστικά για το όφελος των λαών τους, ξεπερνώντας ταυτόχρονα τις παλιές τους έχθρες, αντιπαλότητες και δυσπιστία.

    Ρώμη - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ευρωπαϊκό Σύνταγμα ------------------------------------------------- Ένα ισχυρότερο βάθρο διαπραγματευτικής ισχύος, ένα ακόμη επιχείρημα για την ελληνοκυπριακή πλευρά προσφέρει το νέο Σύνταγμα της Ευρώπης στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις μετά την τελετή υπογραφής της Συνθήκης από τον ίδιο και τους υπόλοιπους 24 αρχηγούς Κρατών και Κυβερνήσεων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε ιστορική τη χθεσινή μέρα υπογραμμίζοντας ότι το νέο Σύνταγμα περιέχει ενισχυμένες πρόνοιες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Η σημερινή (χθεσινή) μέρα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποκτά πρόσθετο συμβολισμό, αφού η νέα Συνθήκη και το Σύνταγμα έχουν υπογραφεί στην ίδια αίθουσα που υπογράφηκε η πρώτη Συμφωνία της Ρώμης, ανάμεσα στα έξι ιδρυτικά κράτη.

    Επεσήμανε ότι το γεγονός αυτό τονίστηκε κατά την εναρκτήρια σύνοδο σε όλες τις ομιλίες για να καταδειχθεί ακριβώς η πρόοδος που έχει επιτευχθεί από μια οικονομική συμφωνία μέχρι την Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

    «Το Σύνταγμα περιέχει πολλές απόψεις είναι ένας συμβιβασμός μεταξύ διισταμένων απόψεων», δήλωσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, επαναλαμβάνοντας πως «στην Ευρώπη δεν μετράς κατά πόσο πέτυχες αυτά που θέλεις αλλά το κριτήριο είναι αν η τελική συναίνεση περιέχει πράγματα με τα οποία μπορείς να ζήσεις».

    «Πιστεύω ότι το νέο Σύνταγμα περιέχει ενισχυμένες πρόνοιες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, διασφαλίζει τη διαφάνεια στις διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δίνει αυξημένο ρόλο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και στα εθνικά κοινοβούλια», ανέφερε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας πως με το νέο Σύνταγμα γίνεται προσπάθεια για να έρθει ο πολίτης πιο κοντά στην Ευρώπη, ενώ ενισχύονται οι δομές και η λειτουργικότητα της ΕΕ, πράγμα που είναι αναγκαίο μετά τη διεύρυνση.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος συμφώνησε με την παρατήρηση ότι πολλά πρέπει ακόμη να γίνουν, αρχίζοντας από την επικύρωση της Συνθήκης από το λαό, από τα Κοινοβούλια ή με δημοψηφίσματα σε ορισμένες χώρες, κάτι που «δεν είναι εύκολο».

    Όσον αφορά την Κύπρο σημείωσε ότι δική του πρόθεση είναι να αποσταλεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την επικύρωση της Συνθήκης, την οποία υπέγραψε «εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας και του λαού».

    «Εάν μια χώρα δεν επικυρώσει τη νέα Συνθήκη και το νέο Σύνταγμα δεν εγκρίνεται, θα δημιουργηθεί κάποια κρίση, αλλά η Ευρώπη θα συνεχίσει με βάση το προηγούμενο Σύνταγμα το οποίο ισχύει, μέχρι να αντικατασταθεί από το καινούργιο», σημείωσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Ερωτηθείς εάν το νέο Σύνταγμα μπορεί να προσφέρει στις προσπάθειες λύσης του κυπριακού προβλήματος, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αφού διευκρίνισε πως η έγκριση του Συντάγματος δεν σημαίνει αυτό που κάποιοι θεωρούν ευρωπαϊκή λύση, επεσήμανε πως «η Συνθήκη και το Σύνταγμα δεν ασχολούνται με την εσωτερική δομή των κυβερνήσεων».

    «Δεν θα ασχοληθεί το Σύνταγμα με τις λύσεις και διευθετήσεις που κάθε χώρα μέλος αποφασίζει να έχει για την εσωτερική της λειτουργία, αρκεί να μην είναι αντίθετες προς το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία είναι ενισχυμένα», εξήγησε.

    «Ας πούμε ότι παρέχει ένα ισχυρότερο βάθρο διαπραγματευτικής ισχύος, ένα επιχείρημα για μας, σε οποιαδήποτε λύση να επικαλούμαστε τις πρόνοιες του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, δήλωσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξηγώντας ότι με βάση πρόνοια του νέου Συντάγματος «τα εθνικά συντάγματα δεν πρέπει να είναι αντίθετα με τις πρόνοιες του Ευρωπαϊκού Συντάγματος».

    Ερωτηθείς εάν είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους ομολόγους του το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι πάρα πολλές συζητήσεις γίνονται ανεπίσημα σε αυτές τις εκδηλώσεις και προσπάθεια είναι μέσα στο φιλικό κλίμα το οποίο υπάρχει «να μπορέσεις να προωθήσεις κάποιες θέσεις ή να ενημερώσεις για τις θέσεις σου».

    Επισημαίνοντας τις αρκετά φιλικές σχέσεις με πάρα πολλούς αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε: «αρκεί να πω ότι με όλους όσους συζήτησα και ήταν αρκετοί, αναφέρθηκαν έστω και σε συντομία στο Κυπριακό, στη στασιμότητα που επικρατεί και τη διασύνδεση του με την αίτηση της Τουρκίας για να εξασφαλίσει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων».

    Ωστόσο, σημείωσε ότι δεν πρέπει να αποδίδεται μεγάλη σημασία «σε αυτές τις φιλοφρονήσεις» αλλά ούτε και πρέπει να αγνοούνται ως ανύπαρκτες. «Εχουν τη σημασία τους μέσα στα πλαίσια μιας συνεχούς προσπάθειας από τη μια ενημέρωσης και από την άλλη να πείσεις, να εξασφαλίσεις κάποιες σχέσεις, κάποια υποστήριξη, αν και όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή», δήλωσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Ερωτηθείς εάν συνομίλησε και με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αφού επανέλαβε ότι αυτές οι συναντήσεις δεν είναι θεσμοθετημένες, επεσήμανε ότι δεν συζητείται το Κυπριακό στην ουσία του αλλά γίνονται κάποιες χρήσιμες παρατηρήσεις και σχόλια.

    Επεσήμανε ότι ο ίδιος δεν θέλει να διαβάζει στον Τύπο σχόλια όπως «απέκρυψε τις συνομιλίες» ούτε και επιθυμεί να τις προβάλλει ως γεγονότα καθοριστικής σημασίας.

    «Έτσι και αλλιώς αργά η γρήγορα η Τουρκία θα πρέπει να συνομιλήσει μαζί μας», πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς εάν σε αυτές τις φιλοφρονητικές έστω συναντήσεις οι ομόλόγοι του επιδιώκουν να συζητούν ειδικά μαζί του το θέμα της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, ο Πρόεδρος είπε πως εκτός από κάποιες γνωστές εξαιρέσεις οι Ευρωπαίοι ηγέτες «δεν θέλουν να αποκαλύψουν τις τελικές τους θέσεις» επί του θέματος.

    Όπως και η Κύπρος, επεσήμανε, που θέλει να ανακοινώσει την ώρα που πρέπει την απόφασή της θεωρώντας ότι αν ανακοινωθεί πρόωρα χάνεται «η ευκαιρία να το χρησιμοποιήσεις ως μοχλό πίεσης, ως διαπραγματευτικό χαρτί».

    «Άρα όπως πάντα η αλήθεια είναι κάπου μεταξύ, δεν υπάρχει ούτε άσπρο ούτε μαύρο», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ρώμη - ΕΕ - Υπογραφή Συνταγματικής Συνθήκης - Χαιρετισμοί -------------------------------------------------------- Τη σημασία της Συνταγματικής Συνθήκης τόνισαν στους χαιρετισμούς τους όλοι οι ομιλητές κατά την εναρκτήρια σύνοδο της τελετής για την υπογραφή της Συνθήκης για το σύνταγμα της Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε στην ιταλική πρωτεύουσα χθες.

    Ο ένας μετά τον άλλο ομιλητή εξέφρασαν παράλληλα την πεποίθηση ότι η Συνθήκη θα εδραιώσει τις αρχές της δημοκρατίας, της ειρήνης και της δικαιοσύνης στη γηραιά ήπειρο ενώ επεσήμαναν ότι η Ευρώπη εισέρχεται σε μια νέα εποχή.

    Νέο ξεκίνημα και όχι τελική κατάληξη, χαρακτήρισε ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ολλανδός Πρωθυπουργός Γιαν Μπαλκενέντε τη Συνταγματική Συνθήκη.

    Η υπογραφή της Συνθήκης θα καταστήσει την Ευρώπη πιο ασφαλή και πιο δίκαιη, είπε και πρόσθεσε πως ''η Ευρώπη δεν είναι πλέον ένας χώρος όπου θα επικρατεί η δύναμη επί του δικαίου''.

    ''Σήμερα η Ευρώπη εισέρχεται σε μια νέα εποχή και έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι'', κατέληξε.

    Ο Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μπέρτι Αχερν, που προήδρευσε της συνόδου κορυφής της ΕΕ που ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό σύνταγμα, χαρακτήρισε την υπογραφή της Συνθήκης ''πολύ σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη της ΕΕ'' και αναφέρθηκε στη δέσμευση των ''25'' στο νέο σύνταμα.

    ''Ολα τα κράτη μέλη, μικρά και μεγάλα, έχουν συμβάλει ισότιμα στη διαμόρφωση του συντάγματος, αυτή είναι μια συλλογική συμφωνία'', είπε, προσθέτοντας ότι αποτελεί ένα ισοζύγιο μεταξύ θεμάτων που μπορούν να διευθετούνται συλλογικά ανάμεσα στους ''25'' και θεμάτων που μπορούν να προωθούνται χωριστά.

    Ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Γιουσέπ Μπορέλ, χαιρετίζοντας την υπογραφή της Συνθήκης, είπε πως η Ευρωβουλή θα καταστατεί ένας πραγματικός νομοθέτης αφού τώρα διαδραματίζει ένα ευρύ ρόλο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

    ''Οι πολίτες της Ευρώπης θα έχουν τον τελευταίο λόγο στην επικύρωση της Συνθήκης'', είπε, προσθέτοντας πως η Ευρώπη ως σύνολο μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος.

    Ο αποχωρών Πρόεδρος της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι είπε πως η Συνθήκη αποτελεί μια νέα αρχή, προσθέτοντας πως ''η ΕΕ γίνεται πιο δημοκρατική και πιο διαφανής''.

    Σημειώσε ότι σχεδόν όλοι οι νόμοι της ΕΕ θα πρέπει να υιοθετούνται από την Ευρωβουλή και το Συμβούλιο από κοινού.

    ''Δεν ολοκληρώσαμε την εργασία μας με την υπογραφή της Συνθήκης, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να προωθήσουν την επικύρωσή της'', ανέφερε.

    Ο νέος Πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο χαρακτήρισε ''σημαντική'' τη Συνθήκη και αναφέρθηκε στο ιστορικό της συμφωνίας για το νέο σύνταγμα της Ευρώπης.

    Οι πολίτες της Ευρώπης θα αποκτήσουν νέα δικαιώματα, τα εθνικά κοινοβούλια θα έχουν λόγο στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, είπε.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βατικανό - Επίσημη επίσκεψη --------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος πραγματοποιεί σήμερα επίσημη επίσκεψη στην πόλη του Βατικανού όπου θα έχει ιδιαίτερη συνάντηση με τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β' και με τον Πρωθυπουργό (Secretary of State), της Αγίας Εδρας καρδινάλιο Αντζελο Σοτάνο.

    Η προεδρική πομπή θα φθάσει στην πόλη του Βατικανού στις 10:50, στις 11:00 θα πραγματοποιηθεί η ιδιαίτερη συνάντηση του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον Ποντίφικα και στις 11:30 θα ακολουθήσει η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Καρδινάλιο της Αγίας Εδρας.

    Στις 12:15 o Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναχωρήσει από την πόλη του Βατικανού για την πρεσβευτική κατοικία όπου στις 13:30 θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του Καρδιναλίου Αντζελο Σοτάνο.

    Στο γεύμα, από κυπριακής πλευράς, θα παρακαθίσουν ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ο Πρεσβευτής της Κύπρου στη Ρώμη Αλέκος Ζήνων, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου, Τάσος Τζιωνής και ο Πρεσβευτής της Κύπρου στο Βατικανό Γιώργος Πουλίδης.

    Το απόγευμα ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα παραχωρήσει συνεντεύξεις σε ημερήσιες τοπικές εφημερίδες καθώς και σε δημοσιογράφους και ραδιοφωνικούς σταθμούς της Αγίας Εδρας.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αναχωρεί από την Ιταλία αύριο στις 12:30 για Λάρνακα ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών αναχωρεί στις 09:50 για Γενεύη.

    Αντριάν βαν ντερ Μιρ - Σύνταγμα ΕΕ ---------------------------------- Πολύ σημαντική ημέρα για την ιστορία της Ευρώπης, χαρακτήρισε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Κύπρο Αντριαν βαν ντερ Μιρ την υπογραφή χθες στη Ρώμη της Συνθήκης για το Σύνταγμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Σε ομιλία του σε γεύμα εργασίας που διοργάνωσε το γραφείο Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, με την ευκαιρία της υπογραφής της Συνθήκης για το Σύνταγμα της Ευρώπης, ο κ. Βαν ντερ Μιρ είπε ότι η υπογραφή της συνθήκης είναι μεγάλο βήμα προς το μπρος για την Ευρώπη γιατί φέρνει περισσότερη δημοκρατία, απλοποίηση και διαφάνεια.

    «Θα καθιερώσει τα 50 χρόνια της ενσωμάτωσης και θα δυναμώσει τη διεύρυνση, θέτοντας τα θεμέλια μιας κοινότητας με κοινές αξίες για περισσότερο από 450 εκ. άτομα. Θα ενδυναμώσει την Κοινή Αγορά η οποία θα διέπεται από ανταγωνισμό και ελευθερία...», είπε ο Ευρωπαίος διπλωμάτης.

    Το Σύνταγμα, συνέχισε, «αντιπροσωπεύει μια μεγάλη ιστορική ευκαιρία. Αυτήν την ευκαιρία πρέπει να την αδράξουμε έτσι είναι σημαντικό όπως όλα τα κράτη μέλη την επικυρώσουν».

    Ο κ. Βαν ντερ Μιρ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την προπαρασκευαστική εργασία που έκανε η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενημερώνοντας το κοινό της Κύπρου πάνω στο νέο Σύνταγμα. Σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποστηρίξει διάφορες εκδηλώσεις προς το σκοπό αυτό, και διαθέτει υλικό από τις Βρυξέλλες.

    Οικολόγοι - Ευρωπαϊκό Σύνταγμα ------------------------------ Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών με ανακοίνωσή του χαιρετίζει τη συνυπογραφή του Ευρωπαϊκού Συντάγματος από τους ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ.

    Το Κίνημα Οικολόγων αναφέρει πως υλοποιώντας την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κόμματος των Πρασίνων ζήτησε από το Μάιο του 2004 τη διοργάνωση δημοψηφίσματος για έγκριση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος από τον κυπριακό λαό.

    Οι Οικολόγοι αφού εξηγούν ότι η πρόταση για οργάνωση δημοψηφίσματος για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα έχει κατατεθεί σε όλα τα κράτη μέλη από τα αντίστοιχα κόμματα των Πρασίνων, εκφράζει ευαρέσκεια επειδή η εισήγηση έχει υιοθετηθεί από τους βουλευτές των κομμάτων ΕΥΡΩΔΗ, ΝΕΟ, ΑΔΗΚ και τον ανεξάρτητο βουλευτή Δημήτρη Συλλούρη, που ζήτησαν με κοινή επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη διενέργεια δημοψηφίσματος.

    ΕΥΡΩΔΗ - Ευρωπαϊκό Σύνταγμα - Δηλώσεις -------------------------------------- Το Σχέδιο Συντάγματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης το οποίο υπογράφηκε στη Ρώμη δίνει ξεκάθαρες απαντήσεις σε αρκετές επίμαχες πτυχές του Κυπριακού και πρέπει να αποτελέσει από εδώ και στο εξής την κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος, δήλωσε ο βουλευτής της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας Πρόδρομος Προδρόμου.

    Ο κ. Προδρόμου είπε ότι ''η ελληνική πλευρά θα πρέπει να χαράξει στρατηγική που συστηματικά να προσβλέπει στο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα καθώς και στις υπόλοιπες αρχές του ευρωπαϊκού κεκτημένου», σημειώνοντας ότι ''αυτή η στρατηγική είναι και πραγματιστική και εφικτή ενώ αντίθετα ουτοπική είναι η επιμονή στη χρεοκοπημένη πρόταση την οποία απέρριψε ο λαός στο δημοψήφισμα''.

    Ο κ. Προδρόμου αναφέρθηκε επίσης στην ενδεχόμενη ανάγκη για εναρμόνιση του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας με αυτό της ΕΕ, προτείνοντας παράλληλα την έγκρισή του Συντάγματος από το λαό σε δημοψήφισμα πριν από την επικύρωσή του από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

    Πρόεδρος Βουλής - Βασιλικό - Δηλώσεις ------------------------------------- Απαράδεκτη ενέργεια, χαρακτήρισε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, την επέμβαση, όπως είπε, των ΗΠΑ σε κάποιο βαθμό στα εσωτερικά χωρών, προκειμένου να καθορίζουν κοινή γνώμη, σημειώνοντας παράλληλα πως είναι πλέον φανερό ότι και η αμερικάνικη κυβέρνηση, αλλά και τα ΗΕ, σε ένα βαθμό έχουν επέμβει και στα εσωτερικά της Κύπρου.

    Ο κ. Χριστόφιας μιλούσε μετά από επίσκεψή του στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό της ΑΗΚ στο Βασιλικό, όπου συνομίλησε με τους εργαζομένους και το διευθυντικό προσωπικό.

    Ερωτηθείς πως σχολιάζει δηλώσεις του εκπροσώπου του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, για χρηματοδοτήσεις στην Κύπρο, ο κ. Χριστόφιας δήλωσε ότι επιθυμεί να μελετήσει τις δηλώσεις του κ. Μπάουτσερ «όπως είναι ακριβώς» και όχι όπως τις μεταφέρουν οι δημοσιογράφοι.

    «Δεν νομίζω να είπε ότι κάποιοι έρχονταν στην Πρεσβεία, έπαιρναν επιταγές και πήγαιναν να κάνουν εκείνο που τους λέγανε», δήλωσε.

    Ερωτηθείς εάν αποκλείει να έχει συμβεί κάτι τέτοιο, ο κ. Χριστόφιας είπε πως δεν αποκλείει οτιδήποτε, αλλά ο ίδιος υποστηρίζει πως «είναι φανερό ότι η αμερικάνικη κυβέρνηση ακόμα και τα ΗΕ σε ένα βαθμό έχουν επέμβει στα εσωτερικά μας».

    Αναφέρθηκε στις χορηγίες από πλευράς της UNOPS για την ανάπτυξη προγραμμάτων και οικοδόμηση διαφόρων δικοινοτικών έργων στην Κύπρο, κάτι το οποίο γίνεται, όπως ανέφερε, σε συνεργασία και την έγκριση της κυπριακής κυβέρνησης και που είναι καθόλα νόμιμο.

    Από εκεί και πέρα, όμως, πρόσθεσε ο κ. Χριστόφιας, «φαίνεται ότι σ ένα στάδιο, ένεκα και της παράδοσης που έχουν οι ΗΠΑ να επεμβαίνουν στα εσωτερικά χωρών και να καθορίζουν κοινή γνώμη, προχώρησαν να υλοποιήσουν την παράδοσή τους και αυτό θεωρείται απαράδεκτη ενέργεια».

    Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα της δημοσιοποίησης ή όχι των στοιχειών που αφορούν χρηματοδοτήσεις από το εξωτερικό για υποστήριξη του σχεδίου Ανάν, ο κ. Χριστόφιας σημείωσε πως το ΑΚΕΛ δεν έχει «καμία αντίρρηση να δημοσιοποιηθούν τα όποια στοιχεία από εκείνους που τα έχουν».

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του πρώην Ειδικού Συντονιστή του αμερικανικού ΥΠΕΞ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον σε τουρκικό κανάλι, ο οποίος προειδοποίησε την Κύπρο με ''δυσάρεστες επιπτώσεις'' σε περίπτωση που η Κυπριακή Δημοκρατία κάνει χρήση του δικαιώματος του βέτο στο θέμα της παραχώρησης ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Τουρκία, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι όταν θα έχει μπροστά του το αυτούσιο κείμενο της δήλωσης του κ. Γουέστον, τότε θα τοποθετηθεί.

    Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Δηλώσεις Γουέστον --------------------------------- ''Αστοχη, άκαιρη και χωρίς προηγούμενο'' είναι η δήλωση του Τόμας Γουέστον αν αυτή έχει αποδοθεί ορθά, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, προσθέτοντας πως απορρίπτει και καταδικάζει τη δήλωση αυτή.

    Σε δηλώσεις του χθες στην Πάφο, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως «δεν είναι με απειλές που διαμορφώνεται η πολιτική αλλά με επιχειρήματα και την πειθώ».

    Ο κ. Γουέστον έχει προειδοποιήσει, με δηλώσεις του, την Κύπρο για ''δυσάρεστες επιπτώσεις'' σε περίπτωση που η Κυπριακή Δημοκρατία κάνει χρήση του δικαιώματος του βέτο στο θέμα της παραχώρησης ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Τουρκία.

    ΔΗΚΟ - Δηλώσεις Μπάουτσερ - Γουέστον ------------------------------------ ''Απαράδεκτες και καταδικαστέες'' χαρακτηρίζει το ΔΗΚΟ τις δηλώσεις στις οποίες προέβησαν τις τελευταίες ημέρες ο Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσιαρντ Μπάουτσερ και ο πρώην Ειδικός Συντονιστής του αμερικανικού ΥΠΕΞ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον.

    ''Η δήλωση του κ. Μπάουτσερ, που θεωρεί απολύτως θεμιτή την ανάμιξη των ΗΠΑ στην 'προεκλογική' περίοδο των δημοψηφισμάτων του Απριλίου, αναδεικνύει μια απαράδεκτη νοοτροπία και πολιτική, που συνιστά απαράδεκτη ανάμιξη των ΗΠΑ στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις της Κύπρου'', αναφέρει το ΔΗΚΟ σε ανακοίνωσή του.

    Σε σχέση με τη δήλωση Γουέστον, ο οποίος προειδοποίησε την Κύπρο με ''δυσάρεστες επιπτώσεις'' σε περίπτωση που η Κυπριακή Δημοκρατία κάνει χρήση του δικαιώματος του βέτο στο θέμα της παραχώρησης ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Τουρκία, το ΔΗΚΟ αναφέρει πως''συνιστά ιδιαίτερα προκλητική και προσβλητική ενέργεια, που διευρύνει περαιτέρω το έλλειμμα δημοκρατίας και αξιοπιστίας στην αμερικανική πολιτική στο Κυπριακό''.

    Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Χρηματοδοτήσεις ------------------------------- Το διορισμό μιας διερευνητικής επιτροπής, η οποία να αξιώσει από τους Αμερικανούς να δώσουν στοιχεία για τις χρηματοδοτήσεις τους στην Κύπρο ζήτησε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, με δηλώσεις του στην Πάφο χθες.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε πως ''δεν μπορεί να συνεχίσουμε αυτό το νοσηρό πνεύμα διχόνοιας αφήνοντας σκιές σε οποιονδήποτε έχει αντίθετη άποψη από όσους είχαν άλλη άποψη».

    Πρόσθεσε πως «το ορθότερο είναι για την κυβέρνηση και για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και για να ξεπεραστούν τα προβλήματα οξύτητας που παρουσιάζονται στο εσωτερικό μέτωπο, να διοριστεί μια διερευνητική επιτροπή, η οποία και να αξιώσει τόσο από τους Αμερικανούς όσο και από τους όποιους άλλους να δώσουν πλήρη στοιχεία για να τελειώνει αυτό το θέμα''.

    ΚΣ ΕΔΕΚ - Σχέδιο Ανάν - Χρηματοδοτήσεις ---------------------------------------- Ο λαός πρέπει να γνωρίζει την αλήθεια γύρω από τις χρηματοδοτήσεις από το εξωτερικό για προώθηση του σχεδίου Ανάν, δηλώνει το ΚΣ ΕΔΕΚ.

    ''Επιβάλλεται να ριφθεί άπλετο φως στο θέμα για να μην πλανάται και να δηλητηριάζει το δημόσιο βίο του τόπου'', σημειώνει σε σημερινή του ανακοίνωση το Κίνημα.

    ''Η πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης με τη δημοσιοποίηση όλων των κονδυλίων και των ονομάτων όσων έτυχαν χρηματοδότηση, θα δημιουργήσει τις αναγκαίες συνθήκες μέσα στις οποίες δεν θα έχουν θέση πάθη και φανατισμοί, που οδηγούν το εσωτερικό μέτωπο σε διάσπαση με επικίνδυνες προεκτάσεις'', καταλήγει το ΚΣ ΕΔΕΚ.

    ΓΓ Οικολόγων - Χρηματοδοτήσεις - Δηλώσεις ----------------------------------------- Πλήρη και σε βάθος διερεύνηση των χρηματοδοτήσεων της UNOPS και της USAID προς πρόσωπα και οργανώσεις, ''με σκοπό τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης υπέρ του σχεδίου Ανάν'', ζητά από την κυβέρνηση και τη Βουλή ο Γενικός Γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης.

    Κατάγγειλε ταυτόχρονα προσπάθεια να τεθούν στο ίδιο ''σακί'' οι χρηματοδοτήσεις για κοινωφελή έργα με τις χρηματοδοτήσεις ''για παρέμβαση στις δημοκρατικές διαδικασίες της Κυπριακής Δημοκρατίας''.

    Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο κ. Περδίκης είπε ότι ''το θέμα με τις χρηματοδοτήσεις από την UNOPS και την USAID προς συγκεκριμένες οργανώσεις οι οποίες πραγματοποιήσουν εκστρατεία υποστήριξης του σχεδίου Ανάν είχε εγερθεί από το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών και πριν από το δημοψήφισμα τόσο δημόσια όσο προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας''.

    Κίνηση Πολιτικού Εκσυγχρονισμού - Στυλιανίδης - Xρηματοδοτήσεις -------------------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Κίνησης Πολιτικού Εκσυγχρονισμού Χρίστος Στυλιανίδης δήλωσε ότι θεωρεί πως ''για να ξεκαθαρίσει το τοπίο πλήρως (σε σχέση με τις χρηματοδοτήσεις), χρειάζεται η σύσταση μίας ανεξάρτητης ερευνητικής επιτροπής''.

    Οπως ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης, η Κίνηση Πολιτικού Εκσυγχρονισμού "είναι αποφασισμένη να διαφυλάξει με κάθε νόμιμο τρόπο την τιμή και την υπόληψη των μελών της, ενώ θέλει να δηλώσει συνάμα κατηγορηματικά ότι από την ημέρα της ίδρυσής της όλες οι δραστηριότητές της ήταν απολύτως διαφανείς".

    Ανέφερε πως τα στοιχεία όλα είναι κατατεθειμένα και τα γνωρίζει και το Γραφείο Προγραμματισμού.

    Πρόσθεσε ότι η Κίνηση Πολιτικού Εκσυγχρονισμού ''δεν έχει πάρει ποτέ ούτε ένα σεντ από κανένα για τις πολιτικές τις θέσεις και για την προώθηση αυτών των πολιτικών θέσεων'', λέγοντας πως αυτό ισχύει και στην περίπτωση των θέσεων της στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου.

    Ερντογάν - Τουρκία - ΕΕ ----------------------- Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για τις χώρες που προσπαθούν να δημιουργήσουν προσκόμματα στην πορεία της χώρας προς την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα La Repubblica.

    ''Οι προσπάθειες της κυβέρνησής μας για την εναρμόνιση της πολιτικής και της νομοθεσίας με τα ισχύοντα στην Ευρώπη συνεχίζονται αδιάκοπα. Και παρά ταύτα προσπαθούν να μας επιφυλάξουν διαφορετική συμπεριφορά απ' ό,τι σε άλλες υποψήφιες χώρες. Αλλά δεν θα το καταφέρουν'', λέει ο Τούρκος Πρωθυπουργός, καταγγέλλοντας όσους προσπαθούν να δημιουργήσουν εμπόδια, όπως αναφέρει, στην Τουρκία.

    ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Μόνιμος Αντιπρόσωπος Κύπρου - Ομιλία ----------------------------------------------- Με την ευκαιρία της συζήτησης του θέματος «Συνολική ανασκόπηση του όλου ζητήματος των Ειρηνευτικών Επιχειρήσεων σε όλες τους τις πτυχές» στην Ειδική Πολιτική Επιτροπή (Τέταρτη Επιτροπή) των Ηνωμένων Εθνών, o Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου, Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης μίλησε την Τετάρτη ενώπιον της Επιτροπής σχετικά με την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.

    Οπως διαπίστωσε ο Γενικός Γραμματέας στην Εκθεσή του, είπε ο κ. Μαυρογιάννης, ο αριθμός των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο όπως και η φύση του εξοπλισμού τους παραμένουν αναλλοίωτα καθώς επίσης συνεχίζεται από τις κατοχικές δυνάμεις η παραβίαση του καθεστώτος στα Στροβίλια και η παρεμπόδιση της ελεύθερης διακίνησης των ειρηνευτών.

    Ως εκ τούτου, είπε, όσο αυτά συνεχίζονται ο κίνδυνος στην ασφάλεια παραμένει, καθιστώντας αναγκαία τη συνέχιση των όρων εντολής της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο.

    Βουλή των Κοινοτήτων - Κυπριακό - Συζήτηση ------------------------------------------- Στην παρουσία του Βρετανού Υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για θέματα Ευρώπης Ντένις Μακσέιν, πραγματοποιείται την προσεχή Τετάρτη στη Βουλή των Κοινοτήτων, στο Λονδίνο, συζήτηση για το Κυπριακό.

    Η συζήτηση θα διεξαχθεί ύστερα από πρωτοβουλία του εργατικού βουλευτή Τομ Κοξ, ο οποίος είχε μαζί με άλλους βουλευτές συνάντηση πρόσφατα με το Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών Τζακ Στρο.

    Στη συζήτηση ο κ. Μασκέιν θα έχει τη δυνατότητα να μιλήσει για τα κύρια συμπεράσματα του από τις συνομιλίες κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Κύπρο και τις γενικότερες εντυπώσεις που απεκόμισε.

    Την Τρίτη, 2 Νοεμβρίου, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων θα ακούσει, στα πλαίσια της έρευνας που διενεργεί για το Κυπριακό, προφορικές καταθέσεις από το Λόρδο Χάνεϊ, πρώην ειδικό αντιπρόσωπο της Βρετανίας για το Κυπριακό και τον πρώην Τούρκο Πρεσβευτή στο Λονδίνο και τώρα Διευθυντή του Τουρκικού Ιδρύματος Οικονομικών και Κοινωνικών Οζντέμ Σανπέργκ.

    Την Τρίτη, 16 Νοεμβρίου, θα καταθέσει στην Επιτροπή ο κ. Μακσέιν και την επομένη ο Διευθυντής του Τμήματος Διεύρυνσης της ΕΕ Πιέρ Μιρέλ.

    Τ/Κ ηγέτης - Κυπριακό - Σχέδιο Ανάν ----------------------------------- Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε χθες ότι ξένες δυνάμεις προσπαθούν, χρησιμοποιώντας οικονομικά μέσα, να χωρίσουν τους Τ/Κ από την Τουρκία.

    Σε ομιλία του για την 81η επέτειο από την ανακήρυξη της Τουρκικής Δημοκρατίας ο κατοχικός ηγέτης ανέφερε ότι μια συμφωνία στο Κυπριακό είναι δυνατό να επιτευχθεί με τη διατήρηση του ψευδοκράτους.

    ''Οι Τ/Κ πρέπει να κρατήσουν το κράτος τους γιατί εάν το χάσουν δεν θα το επανακτήσουν και εάν χάσουν την κυριαρχία τους τότε θα γίνουν μειονότητα'', είπε ο Ραούφ Ντενκτάς.

    Τ/κ Τύπος - Πρόεδρος Γερμανοκυπριακού Φόρουμ - Δικοινοτική εκδήλωση ------------------------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος του Γερμανοκυπριακού Φόρουμ Eckart Kuhlwein ισχυρίστηκε ότι η κυπριακή κυβέρνηση παρενέβαλε εμπόδια στη συμμετοχή Ε/Κ στη δικοινοτική εκδήλωση του φόρουμ για το περιβάλλον, που πραγματοποιήθηκε στις 15 και 16 Οκτωβρίου στη Λευκωσία.

    Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, ο κ. Kuhlwein ισχυρίστηκε ότι την ίδια συμπεριφορά του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στο παρελθόν (έτος 2000) τη βλέπουμε σήμερα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και πρόσθεσε ότι τέτοια συμπεριφορά, όπως αυτή των Ε/Κ, δεν αρμόζει σε κράτος μέλος της ΕΕ.

    ΔΝΤ - Κύπρος - Οικονομία ------------------------ Tην εκτίμηση ότι η Κύπρος είναι ικανή να προσαρμοστεί στους «καρχαρίες» της διεθνούς οικονομίας εξέφρασε χθες ο επικεφαλής του κλιμακίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) που επισκέπτεται το νησί Τόμας Ρίτσαρντσον, τονίζοντας όμως ότι δεν υπάρχει χώρος για εφησυχασμό.

    Παρουσιάζοντας σε διάσκεψη Τύπου τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις του για την οικονομία της Κύπρου μαζί με τους συναδέλφους του οικονομολόγους Ανν Μάργκρετ Ουέστον και Χάικι Χάτανπα, ο κ. Ρίτσαρντσον συγχάρηκε τις αρχές για το δημοσιονομικό πρόγραμμα σύγκλισης, το οποίο χαρακτήρισε ''ισχυρό''.

    ''Θα ήθελα να τονίσω ότι έχουμε λάβει υπόψη τη δυνατή δέσμευση της κυβέρνησης, του Υπουργού Οικονομικών και του Προέδρου της Δημοκρατίας για το θέμα της εφαρμογής των μέτρων'', είπε, σημειώνοντας ότι δεν είναι μόνο το ΔΝΤ που χαιρετίζει αυτή την ισχυρή δέσμευση αλλά ολόκληρη η διεθνής κοινότητα.

    Εξάλλου, σε σχέση με το στόχο της Κύπρου να ενταχθεί στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (ΕΡΜ 2), τον προθάλαμο της Ευρωζώνης, το ΔΝΤ αναφέρει στην προκαταρτική έκθεση του ΔΝΤ πως ''η αποστολή νοιώθει ότι δυνατά δημοσιονομικά μέτρα θα πρέπει να εφαρμοστούν, ακόμα και αν η ένταξη στη ζώνη του ευρώ δεν ήταν το ζητούμενο''.

    Σημείωσε ότι τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα είναι ''τολμηρά αλλά σχεδιασμένα και λογικά από οικονομικής απόψεως''.

    Θα πρέπει να εφαρμοστούν σχολαστικά, υπέδειξε ο κ. Ρίτσαρντσον, εάν επιθυμούμε η βελτίωση των δημόσιων οικονομικών που έχουμε βιώσει κατά τους πρώτους μήνες της φετινής χρονιάς να συνεχιστεί το 2005 και μεσοπρόθεσμα.

    Το ουσιαστικότερο θέμα που προέκυψε κατά τη διαβούλευσή τους φέτος είναι η σημασία της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, είπε, σημειώνοντας ότι από την τελευταία διαβούλευση που έλαβε χώρα πριν από δύο χρόνια ''κάθε φορέας του δημοσίου τομέα και κάθε κλάδος της οικονομίας έχει επηρεαστεί αρκετά συχνά, βαθύτατα από αυτή την διαδικασία''.

    Η αποστολή προβλέπει μια πραγματική μεγέθυνση του ΑΕΠ γύρω στο 3,5% το 2004 και μόλις κάτω του 4% το 2005, είπε, σημειώνοντας ωστόσο ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα υποστεί πιέσεις αν η ανάπτυξη επιβραδυνθεί σημαντικά.

    Χθες το κλιμάκιο του ΔΝΤ συναντήθηκε με τον Υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά τη συνάντηση η αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου υπέβαλε σύντομο σημείωμα για την πορεία της οικονομίας της Κύπρου.

    Ο Υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε το κλιμάκιο ότι θα μελετήσει με προσοχή το προκαταρτικό σημείωμα και θα λάβει σοβαρά υπόψη τις συστάσεις για τα θέματα οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής.

    Στη συζήτηση έγινε ανασκόπηση της κυπριακής οικονομίας και δόθηκε έμφαση στην πορεία των δημόσιων οικονομικών, όσο και στην υλοποίηση των στόχων και επιδιώξεων που τέθηκαν στο πρώτο Πρόγραμμα Σύγκλισης, το οποίο κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Μάιο του 2004.

    Συζητήθηκαν επίσης θέματα μελλοντικής συνεργασίας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με το Υπουργείο Οικονομικών, όσον αφορά θέματα διαχείρισης δημόσιων οικονομικών και δημόσιου χρέους.

    Ομοσπονδίες Δημοσιογράφων - Σενέρ Λεβέντ ---------------------------------------- H Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, με ανακοίνωσή τους, καταδικάζουν τη νέα νομική επίθεση εναντίον του Τ/Κ δημοσιογράφου Σενέρ Λεβέντ από το κατοχικό καθεστώς, επιρρίπτοντας ευθύνες στις λεγόμενες αρχές για συνέχιση της εκστρατείας για θυματοποίησή του.

    Ο Γενικός Γραμματέας των δύο Ομοσπονδιών Εϊνταν Ουάιτ είπε πως η τελευταία ενέργεια εναντίον του Σενέρ Λεβέντ ''είναι νέα απόδειξη μιας βαθιάς κρίσης στην ελευθερία του Τύπου στο βόρειο μέρος του νησιού''.

    Σε συνάντησή τους την περασμένη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων έδωσαν πλήρη υποστήριξη στην Ενωση Συντακτών Κύπρου όπως συνεχίσει να διαμαρτύρεται για επιθέσεις κατά της ελευθερίας του Τύπου στα κατεχόμενα.

    ''Οι Ενώσεις Δημοσιογράφων της Ευρώπης και σε ολόκληρο τον κόσμο βρίσκουν αυτή τη συνεχιζόμενη καταδίωξη αφόρητη'', είπε ο Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων Αρν Κόνιγκ.

    Ο Σενέρ Λεβέντ κατηγορείται για ''προσβολή'' του στρατού. Στις 25 και 26 Οκτωβρίου είχε παρουσιαστεί ενώπιον λεγόμενου στρατιωτικού δικαστηρίου για άρθρα του που είχαν δημοσιευτεί το 1999 σε υπόθεση που είχε καταχωρηθεί εναντίον του πριν από πέντε χρόνια.

    Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ανέρχονται στις 77 και αφορούν ''προσβολή και εξευτελισμό της αξιοπρέπειας και προσωπικότητας των δυνάμεων ασφαλείας'' του ψευδοκράτους.

    Δήμαρχος Πάφου - Διάσκεψη - Αγκυρα ---------------------------------- Επέστρεψε πρόσφατα από την Αγκυρα ο Δήμαρχος Πάφου Φειδίας Σαρίκας, ο οποίος συμμετείχε ως μέλος της Επιτροπής Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε διάσκεψη με θέμα «Οι τουρκικές τοπικές αρχές και η Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Η Διάσκεψη χαρακτηρίστηκε ως «εξαιρετικής σημασίας» καθώς πραγματοποιήθηκε μόλις λίγες ημέρες μετά την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας.

    Ενδεικτικό της σημασίας που απέδωσε η Αγκυρα στη διάσκεψη, σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Δήμαρχος Πάφου, είναι το γεγονός ότι σε αυτήν παρέστησαν και μίλησαν ο Πρωθυπουργός της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερτογάν ο Υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο Υπουργός Εσωρετικών Αμπουλγκατίρ Ασκού, ο Δήμαρχος της Αγκυρας Μελίχ Γκιουκσέκ και άλλοι Τούρκοι πολιτικοί.

    Στο πλαίσιο της διάσκεψης ο Δήμαρχος Πάφου είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους Τούρκους αξιωματούχους θέματα που αφορούν την ενταξιακή πορεία της χώρας τους αλλά και να προβάλει τις θέσεις της Κύπρου αναφορικά με το πολιτικό της πρόβλημα και τη συνεχιζόμενη κατοχή.

    Ο κ. Σαρίκας επεσήμανε στους συνομιλητές του ότι «η Αγκυρα θα πρέπει να αντιληφθεί ότι είναι και προς το δικό της συμφέρον να δείξει το δέοντα σεβασμό και εμπράκτως να εφαρμόσει τις αρχές και τις αξίες της νέας Ευρώπης στην οποία φιλοδοξεί να καταστεί μέλος».

    Χρηματιστήριο - Νέα άνοδος -------------------------- Κέρδη για τρίτη χρηματιστηριακή συνάντηση κατέγραψε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου με τους δείκτες των Τραπεζών και της Κύριας Αγοράς να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο αποτέλεσμα της συνάντησης. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε αύξηση σε ποσοστό 1,21% και έκλεισε στις 955,81 μονάδες. Ανοδο σε ποσοστό 0,33% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 70,81 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 396.000 λίρες, εκ των οποίων οι 196,6 χιλιάδες αφορούσαν τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου.

    Αύξηση σε ποσοστό 1,33% σημείωσε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 319,71 μονάδες.

    Ποδόσφαιρο - 6η αγωνιστική - Αγώνες ----------------------------------- Ο αγώνας μεταξύ Ομόνοιας - Απόλλωνα στο ΓΣΠ δεσπόζει των έξι σημερινών συναντήσεων για την έκτη αγωνιστική του παγκύπριου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου 1ης κατηγορίας.

    Ο πρωτοπόρος ΑΠΟΕΛ αντιμετωπίζει το Διγενή Μόρφου στο Μακάρειο στάδιο, ευελπιστώντας να συνεχίσει τη νικηφόρο πορεία του, ενώ η Ανόρθωση αντιμετωπίζει στο Αντώνης Παπαδόπουλος τον Εθνικό Αχνας με στόχο να διατηρήσει την επαφή της με το ρετιρέ.

    Η ΑΕΚ φιλοξενεί στη Λάρνακα την Πάφο και η Ενωση Νέων Παραλιμνίου αντιμετωπίζει στο Παραλίμνι την Αλκή. Τέλος η ΑΕΛ αντιμετωπίζει τη Νέα Σαλαμίνα.

    Ο αγώνας μεταξύ ΑΠΟΕΛ - Διγενή αρχίζει στις 16:00, ενώ αυτός της Ομόνοιας - Απόλλωνα στις 19:00 το βράδυ. Οι άλλοι τέσσερις αγώνες πραγματοποιούνται στις 18:00.

    Η 6η αγωνιστική ολοκληρώνεται αύριο με τον αγώνα στο Τσίρειο μεταξύ Αρη και Ολυμπιακού.

    Πρωτάθλημα καλαθόσφαιρας - Αγώνες --------------------------------- Για το παγκύπριο πρωτάθλημα καλαθόσφαιρας ο ΑΠΟΕΛ νίκησε τον Κεραυνό με 96-95 σε χθεσινοβραδινό αγώνα, στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής.

    [07] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Αφιξη στο Βατικανό

    [08] (Κ) Συνάντηση Προέδρου Παπαδόπουλου - Πάπα Ιωάννη Παύλου Β'

    [09] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πάπας Ιωάννης Παύλος - Συνάντηση

    Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β' ενθάρρυνε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τους Κύπριους στις συνεχιζόμενες προσπάθειές τους για καλλιέργεια διαλόγου και ανεκτικότητας μεταξύ των εθνικών και θρησκευτικών ομάδων στην Κύπρο.

    Είπε επίσης πως ''είναι μόνο με τη δέσμευση στην κατανόηση και τον αμοιβαίο σεβασμό που οι μακροχρόνιες εντάσεις μπορούν να επιλυθούν και να οδηγήσουν σε ενότητα στη βάση των αρχών της αλληλεγγύης και της δικαιοσύνης''.

    [10] (Κ) Συγγενείς αγνοουμένων - Συνεδρία 100μελούς Επιτροπής

    Η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο, μεταξύ των οποίων και το δικαίωμα των συγγενών των αγνοουμένων να ενημερωθούν για την τύχη των οικείων τους, αποτελεί ένα πρόσθετο λόγο για την άσκηση βέτο από την Κυπριακή Δημοκρατία στην παραχώρηση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών της ΕΕ με την Τουρκία, αποφάσισε σήμερα η 100μελής Κεντρική Επιτροπή της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων που συνεδρίασε σήμερα στη Λευκωσία.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 30 October 2004 - 17:49:16 UTC