Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 2 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-11-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) Πάφος - Ακρίδες
  • [02] (Κ) Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Αποτελέσματα - Βαθμολογία
  • [03] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κυπριακό - Σύνταγμα ΕΕ
  • [04] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Πρωτάθλημα - Βαθμολογία
  • [05] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Σχέδιο Ανάν - Χρηματοδοτήσεις
  • [06] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΕΕ - ΟΝΕ - Οικονομικά
  • [07] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [08] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [09] (Κ) ΗΠΑ - Ελληνοαμερικανοί - Κέρι - Προεδρικές εκλογές
  • [10] (K) Συγγενείς Αγνοουμένων - Διερευνητική Επιτροπή
  • [11] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ουγγαρία - Επίσημη επίσκεψη
  • [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βρυξέλλες - Ιταλία
  • [13] (Κ) Εκπρόσωπος - ΕΕ - Συνταγματική Συνθήκη
  • [14] (Κ) Εκπρόσωπος - ΕΕ - Τουρκία - Σερντάρ Ντενκτάς - Γιάννης Βαληνάκης
  • [15] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [16] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα άνοδος
  • [18] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Γενεύη - Επίσκεψη
  • [19] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Κατάρ

  • [01] (K) Πάφος - Ακρίδες

    Σμήνη ακριδών επέδραμαν από χθες το μεσημέρι στην περιοχή Ακάμα, σκεπάζοντας τα πάντα, από την παραλία μέχρι και τους πρόποδες των ορεινών σημείων, δημιουργώντας μια ασυνήθιστη για τα κυπριακά δεδομένα εικόνα.

    Η εισβολή των ακριδών σήμανε συναγερμό στις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους που έσπευσαν στην περιοχή για να εξετάσουν επιτόπου το πρόβλημα.

    [02] (Κ) Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Αποτελέσματα - Βαθμολογία

    
    
    Ευρεία νίκη με 5 – 1 επί του Αρη στο Τσίρειο στάδιο πέτυχε χθες ο Ολυμπιακός στο τελευταίο παιχνίδι για την 6η αγωνιστική του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου Ανδρών Α΄ Κατηγορίας.
    
    Στους αγώνες που διεξήχθησαν το Σάββατο η Ομόνοια νίκησε τον Απόλλωνα με 1-0, η Ανόρθωση κέρδισε τον Εθνικό Αχνας με 3-0, η ΑΕΚ επικράτησε της Αθλητικής Ενωσης Πάφος με 2 –1, η ΑΕΛ κέρδισε τη Νέα Σαλαμίνα με επίσης 2 – 1, ενώ η  Ενωση Νέων Παραλιμνίου εξήλθε ισόπαλη 1 - 1 με την Αλκή.
    
    Στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα εξακολουθεί να βρίσκεται μόνος ο ΑΠΟΕΛ με 16 βαθμούς, παρά το γεγονός ότι υποχρεώθηκε σε ισοπαλία 1 – 1 από το Διγενή Μόρφου. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Ανόρθωση με 14 βαθμούς, ενώ στην τρίτη θέση πέρασε η Αλκή με 11 βαθμούς.
    
    Βαθμολογία:
    ------------
    
    1. ΑΠΟΕΛ        16
    2. Ανόρθωση     14
    3. Αλκή         11
    4. ΑΕΛ          10
    5. Νέα Σαλαμίνα 10
    6. Απόλλων       9
    7. Ομόνοια       8
    8. Εθνικός Αχνας 8
    9. Ολυμπιακός    7
    10. Πάφος        7
    11. Παραλίμνι    6
    12. ΑΕΚ          6
    13. Διγενής      4
    

    [03] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κυπριακό - Σύνταγμα ΕΕ

    Το νέο σύνταγμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν αλλάζει τα δεδομένα για το Κυπριακό, πλην όμως αποτελεί ακόμα ένα επιχείρημα για τις αρχές και τις κατευθυντήριες γραμμές, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας πως το ευρωπαϊκό σύνταγμα έχει επαυξήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα σε αρκετούς τομείς.

    Ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως η λύση που επιδιώκει στο Κυπριακό πρέπει να είναι συμβατή τόσο με τα νέα ανθρώπινα δικαιώματα που περιέχει το νέο σύνταγμα της Ευρώπης, όσο και με τις άλλες αρχές που διατυπώνονται με κωδικοποιημένο τρόπο στη νέα συνθήκη της ΕΕ.

    [04] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Πρωτάθλημα - Βαθμολογία

    
    
    Δύο νίκες σε ισάριθμους αγώνες μετρούν τέσσερις ομάδες στο Πρωτάθλημα Καλαθόσφαιρας Ανδρών Α΄ Κατηγορίας μετά την ολοκλήρωση της 2ης αγωνιστικής του Πρωταθλήματος. Πρόκειται για τις ομάδες ΑΕΛ, ΕΘΑ, ΑΠΟΕΛ και Απόλλωνα.
    
    Στους τέσσερις αγώνες για τη 2η αγωνιστική σημειώθηκαν τα ακόλουθα αποτελέσματα:
    
    ΑΠΟΕΛ - Κεραυνός 96-95
    ΕΝΑΔ - Απόλλων   71-73
    ΕΘΑ - Διγενής   114-74
    ΑΕΛ - Ομόνοια    92-47
    
    Βαθμολογία:
    -----------
    Ν - Η   Βαθμοί
    
    1. ΑΕΛ               2 - 0     4
    2. ΕΘΑ               2 - 0     4
    3. ΑΠΟΕΛ             2 – 0     4
    4. Απόλλωνας         2 – 0     4
    5. ΕΝΑΔ              0 – 2     2
    6. Κεραυνός          0 – 2     2
    7. Ομόνοια           0 – 2     2
    

    [05] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Σχέδιο Ανάν - Χρηματοδοτήσεις

    Δεν μπορεί να διακριβωθεί με δική μας έρευνα ποιοι πήραν χρήματα και πόσα χρήματα πήραν από το εξωτερικό προκειμένου να προωθήσουν το σχέδιο Ανάν, προ του δημοψηφίσματος, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, αναφορικά με τις χρηματοδοτήσεις από τα ΗΕ και τις ΗΠΑ πριν τα δημοψηφίσματα του Απριλίου.

    [06] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΕΕ - ΟΝΕ - Οικονομικά

    Η ένταξή της Κύπρου στην ΟΝΕ (Οικονομική Νομισματική Ενωση) δεν είναι εθελοντική αλλά υποχρεωτική, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, διευκρινίζοντας ότι η εθελοντική ένταξη στην ΟΝΕ ίσχυε για τα πρώτα 15 μέλη που είχαν και το δικαίωμα να εξαιρούνται, όπως και εξαιρέθηκαν τρεις χώρες.

    [07] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι δηλώσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου κατά την επιστροφή του από τη Ρώμη όπου υπέγραψε την Συνταγματική Συνθήκη της ΕΕ, οι θέσεις του Επιτρόπου της ΕΕ για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν για το Κυπριακό και το σχέδιο Ανάν, η επικείμενη επίσκεψη του Ελληνα Πρωθυπουργού στην Κύπρο, η Παγκύπρια Οργανωτική Συνδιάσκεψη του ΚΣ ΕΔΕΚ, καθώς και η έναρξη της κυνηγετικής περιόδου, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

    Η ''Αλήθεια'' με τίτλο ''Μεγάλη απάτη'' γράφει ότι ''απάτη και εμπαιγμός του χείριστου είδους χαρακτηρίζεται η δήθεν μεγαλοψυχία της κυβέρνησης να παρουσιάσει τη μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης προς όφελος των φορολογουμένων πολιτών, τη στιγμή που η κίνηση αυτή αποβαίνει ουσιαστικά προς όφελος του κράτους''. Αλλού γράφει ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής θα προσπαθήσει κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο, να εμποδίσει την προβολή κυπριακού βέτο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Προσθέτει ότι ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννης Βαληνάκης ξεκαθάρισε χθες ότι ο στόχος της ελληνικής πλευράς δεν μπορεί να είναι το βέτο, αλλά η διευκόλυνση της Τουρκίας να προχωρήσει στο δρόμο της Ευρώπης.

    Το ''Θάρρος'' με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Οπλο για την Κύπρο το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα'' αναφέρεται στις δηλώσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου, ο οποίος επιστρέφοντας από τη Ρώμη, όπου συνυπέγραψε την Ευρωπαϊκή Συνθήκη, είπε ότι το νέο σύνταγμα της Ευρώπης δεν αλλάζει τα δεδομένα για το Κυπριακό, εκτός του ότι αποτελεί ένα ακόμη επιχείρημα για τις αρχές και τις κατευθυντήριες γραμμές για την αντιμετώπιση θεμάτων, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας δήλωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έκανε αίτηση για ένταξη στον Οργανισμό ''Συνεταιρισμός για την Ειρήνη'', που είναι προθάλαμος του ΝΑΤΟ, διότι γνωρίζει εκ των προτέρων την αρνητική στάση της Τουρκίας.

    Ο ''Πολίτης'' με τίτλο ''Σφαγή 500 εκ. για ψηλά βολτ'' γράφει ότι εταιρείες ιταλικών, αμερικανικών και ελληνικών συμφερόντων ''σφάζονται'' στην κυριολεξία για το ποια θα πάρει την προσφορά κατασκευής και εγκατάστασης της τέταρτης μονάδας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στο Βασιλικό. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρεται στην Παγκύπρια Οργανωτική Συνδιάσκεψη του ΚΣ ΕΔΕΚ, όπου ο Πρόεδρος του Κινήματος Γιαννάκης Ομήρου είπε ότι η ε/κ πλευρά θα πρέπει να επιδιώξει νέες προτάσεις και προσεγγίσεις σε αναζήτηση ομοσπονδιακής λύσης με όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις. Επίσης η ΕΔΕΚ προτείνει σειρά αλλαγών επί του σχεδίου Ανάν.

    ''Η Σημερινή'' με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Πεδίο μάχης'' γράφει ότι σε πεδίο μάχης με δεκάδες τραυματίες δύο εκ των οποίων πολύ σοβαρά, μετατράπηκαν χθες οι κυνηγετικές ζώνες, καθώς εξέδραμαν 50 χιλιάδες κυνηγοί. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρεται σε χθεσινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας ''Σάντεϊ Τέλεγκραφ'', σύμφωνα με το οποίο, στόχος τρομοκρατικών επιθέσεων αποτελούν τώρα και οι βρετανικές βάσεις στο Ακρωτήρι και τη Δεκέλεια στην Κύπρο. Η βρετανική εφημερίδα επικαλείται ως πηγή πληροφόρησης απόρρητο έγγραφο των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών. Για το θέμα αυτό ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου ανέφερε ότι δεν υπάρχει πληροφόρηση για κάτι τέτοιο, ενώ διαβεβαίωσε ότι η αστυνομία λαμβάνει πάντοτε τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Σηκώνει τα χέρια η ΕΕ'' γράφει ότι σε επιστολή του προς Βρετανό Ευρωβουλευτή ο Επίτροπος της ΕΕ Γκούντερ Φερχόιγκεν αναφέρει ότι η ΕΕ δεν μπορεί να παρέμβει με αποτελεσματικό τρόπο προς την τουρκική πλευρά για να σταματήσει τον οικοδομικό οργασμό στα κατεχόμενα και προσθέτει ότι το σχέδιο Ανάν μετά το δημοψήφισμα είναι άκυρο και κενό περιεχομένου. Σε άλλο θέμα προβάλλει το δεύτερο μέρος της συνέντευξης του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στην εφημερίδα. Ο κ. Ταλάτ δηλώνει την ετοιμότητά του να συζητήσει επί αλλαγών στο σχέδιο Ανάν και διευκρινίζει ότι σε τέτοια περίπτωση θα καταθέσει και η τ/κ πλευρά προτάσεις για τροποποιήσεις.

    [08] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    
    
    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κυπριακό - Σύνταγμα ΕΕ
    ----------------------------------------------
    Το νέο σύνταγμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν αλλάζει τα δεδομένα για το Κυπριακό, πλην όμως αποτελεί ακόμα ένα επιχείρημα για τις αρχές και τις κατευθυντήριες γραμμές, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας πως το ευρωπαϊκό σύνταγμα έχει επαυξήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα σε αρκετούς τομείς.
    
    Ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως η λύση που επιδιώκει στο Κυπριακό πρέπει να είναι συμβατή τόσο με τα νέα ανθρώπινα δικαιώματα που περιέχει το νέο σύνταγμα της Ευρώπης, όσο και με τις άλλες αρχές που διατυπώνονται με κωδικοποιημένο τρόπο στη νέα συνθήκη της ΕΕ.
    
    Είπε ακόμα πως συνάντησε τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν με τον οποίον δεν είχε ουσιαστική συνομιλία, προσθέτοντας πως ο κ. Ερντογάν γνωρίζει πάρα πολύ καλά ποιες είναι οι απαιτήσεις της Λευκωσίας και τι είναι που θέλουμε από άλλες φορές και μέσω άλλων διαύλων.
    
    Σε δηλώσεις μετά την επιστροφή του χθες από τη Ρώμη, όπου υπέγραψε με τον Υπουργό Εξωτερικών το νέο σύνταγμα της Ευρώπης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως «το νέο σύνταγμα δεν αλλάζει τα δεδομένα για το Κυπριακό, πλην του ότι αποτελεί ένα ακόμα επιχείρημα για τις αρχές και τις κατευθυντήριες γραμμές που πρέπει να έχει η αντιμετώπιση θεμάτων, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα και μερικά άλλα σημεία».
    
    «Δεν αποτελεί λόγο ή βάθρο ή αφορμή για αναθεώρηση όλης της πρότασης για τη λύση του Κυπριακού», είπε, διευκρινίζοντας πως «δεν είναι σωστό ότι το σχέδιο Ανάν περιλαμβάνει αυξημένα, βελτιωμένα και πιο σαφή ανθρώπινα δικαιώματα και άλλες αρχές που περιέχει η νέα συνθήκη της Ρώμης και το σύνταγμα».
    
    Το σχέδιο Ανάν, πρόσθεσε, «περιέχει την πρώτη διακήρυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ρώμης και το σύνταγμα της Ευρώπης έχει επαυξήσει αυτά τα δικαιώματα σε πολλούς τομείς».
    
    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννη Βαληνάκη ότι θα επιδιωχθεί μια ευρωπαϊκή λύση του Κυπριακού, με βάση το σχέδιο Ανάν, ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι «εκείνο που πρέπει να γίνει σαφές είναι ότι ο όρος ευρωπαϊκή λύση δεν αποδίδει ακριβώς εκείνο που εμείς επιδιώκουμε».
    
    Η πλευρά μας, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επιδιώκει «η λύση να είναι συμβατή και να συμμορφώνεται τόσο με τα νέα ανθρώπινα δικαιώματα, που περιέχει το νέο σύνταγμα της Ευρώπης, όσο και με τις άλλες αρχές που διατυπώνονται με κωδικοποιημένο τρόπο στη νέα συνθήκη της ΕΕ».
    
    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε ότι «ούτε η νέα συνθήκη, ούτε το νέο σύνταγμα της Ευρώπης ασχολείται ή άπτεται με την εσωτερική διάρθρωση ενός κράτους, τις δομές, τους τρόπους λειτουργίας του», αφού «αυτά είναι θέματα εθνικών διευθετήσεων».
    
    Απαντώντας σε ερώτηση για κάποια επαφή με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι ο ίδιος «δεν αποδίδει μεγάλη πολιτική σημασία σε αυτές τις φιλοφρονητικές συναντήσεις, είτε τις επιμέρους συναντήσεις που γίνονται στο περιθώριο τέτοιων συναντήσεων».
    
    «Συνάντησα τον κ. Ερντογάν, δεν είχαμε ουσιαστική συνομιλία, όμως ανεξάρτητα από αυτό, ο κ. Ερντογάν γνωρίζει πάρα πολύ καλά ποιες είναι οι απαιτήσεις μας και τι είναι που θέλουμε», πρόσθεσε.
    
    Σε άλλη ερώτηση, είπε πως στις συναντήσεις που είχε με αρχηγούς κρατών στη Ρώμη έθεσε το θέμα της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας και της διασύνδεσής της με το Κυπριακό, λέγοντας ότι «είναι το κύριο θέμα το οποίο συζητείται», όχι μόνο από τον ίδιο με τους άλλους αρχηγούς κρατών αλλά και μεταξύ τους.
    
    Είναι, πρόσθεσε, «μια συνεχιζόμενη συζήτηση, στην οποία πολλοί εκφράζουν επιφυλάξεις, πολλοί εκφράζουν απόψεις και μέσα στα πλαίσια αυτών των συναντήσεων σκοπός μας είναι να είναι σαφείς και είναι σαφείς οι θέσεις που θεωρούμε ότι οφείλει να ικανοποιήσει η Τουρκία ως υποχρεώσεις της τόσο προς την ΕΕ, όσο και προς την Κύπρο».
    
    Ερωτηθείς εάν νοιώθει ότι μπορεί να επιτευχθεί αυτό που η Κύπρος έχει βάλει ως στόχο, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «δεν γεννάται θέμα να προκαθορίζεις 'ναι έχουμε πετύχει, ναι έχουμε πάρει διαβεβαιώσεις'».
    
    ''Πιστεύω ότι θέσεις μας είναι και ισχυρές και κατανοητές. Ολοι αντιλαμβανόμαστε ότι η απόφαση πάνω σε τέτοια θέματα πολλών κρατών δεν λαμβάνεται αναγκαστικά με βάση το τι είναι το σωστό και το τι είναι το επιβαλλόμενο», αφού όπως εξήγησε «κάθε μια χώρα, όπως και εμείς, έχει τα δικά της συμφέροντα, ενδιαφέροντα, προβλήματα και γι' αυτό προσπάθειά μας είναι και να συντονίσουμε τις δικές μας επιδιώξεις με άλλους και να επιτύχουμε εκεί όπου είναι δυνατό συμμαχίες και υποστήριξη για τα δικά μας θέματα, όπως και εμείς δίνουμε υποστήριξη σε θέματα που ενδιαφέρουν άλλες χώρες», πρόσθεσε.
    
    Κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του πρώην ειδικού συντονιστή για το Κυπριακό στο αμερικανικό ΥΠΕΞ Τόμας Γουέστον, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως ο ίδιος προσπάθησε να βρει τις ακριβείς δηλώσεις, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό να γίνει.
    
    ''Ο κ. Γουέστον και πριν το δημοψήφισμα προέβη σε κάποιες ανάλογες δηλώσεις για τα δεινά που ήταν θα επακολουθούσαν εάν η ε/κ κοινότητα δεν ενέκρινε το σχέδιο Ανάν», είπε.
    
    «Ηλπιζα και νομίζω ότι θα έπρεπε να έχει μάθει ως τώρα ότι τέτοιου είδους απειλές και τέτοιου είδους, τάχατες, αντικειμενικές αξιολογήσεις στον κυπριακό ελληνισμό φέρνουν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα», κατέληξε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.
    
    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Χρηματοδοτήσεις
    ---------------------------------------
    Δεν μπορεί να διακριβωθεί με δική μας έρευνα ποιοι πήραν χρήματα και πόσα χρήματα πήραν από το εξωτερικό προκειμένου να προωθήσουν το σχέδιο Ανάν, προ του δημοψηφίσματος, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, αναφορικά με τις χρηματοδοτήσεις από τα ΗΕ και τις ΗΠΑ πριν τα δημοψηφίσματα του Απριλίου.
    
    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σημείωσε πως το γεγονός ότι χρηματοδοτήθηκαν δραστηριότητες με σκοπό να επηρεάσουν την κοινή γνώμη, από μόνο του δεν είναι επιλήψιμο, αλλά θα έπρεπε ο κόσμος να ξέρει ότι οι εκδηλώσεις αυτές χρηματοδοτούνται ενώ τόνιζε πως ο κυπριακός λαός δεν αποφασίζει με χρηματοδότηση από τους ξένους, κάτι που χαρακτήρισε ''επέμβαση στα εσωτερικά μας και στην κυριαρχία μας''.
    
    Απαντώντας σε ερωτήσεις για το θέμα, μετά την επιστροφή του από τη Ρώμη, επανέλαβε πως ''άλλο είναι τα προγράμματα της UNOPS ή των ΗΠΑ τα οποία γίνονται με χρηματοδότηση που εγκρίνει το αμερικανικό Κογκρέσο και διατίθενται στην Κύπρο για κοινωφελείς και άλλους δικοινοτικούς σκοπούς, τα οποία συμφωνήθηκαν στο παρελθόν από την κοινή επιτροπή που έχουμε και άλλο η χρηματοδότηση που έγινε σε οργανώσεις ή σε άτομα με σαφή σκοπό να προωθήσουν το σχέδιο Ανάν''.
    
    «Πρόσωπα ή οργανισμοί κρίθηκαν ότι μπορούσαν να αποτελέσουν μοχλό για τον επηρεασμό της κοινής γνώμης, δεν μιλώ για αυτούς που ψήφισαν υπέρ του 'ναι', δικαίωμά τους, σεβαστό, δημοκρατικό, απόλυτα αθώο, μιλώ γι' αυτούς οι οποίοι εκρίθησαν από τους ξένους ότι μπορούν να επηρεάσουν τη δημόσια κοινή γνώμη και χρηματοδοτήθηκαν δραστηριότητες με αυτό το σκοπό», εξήγησε.
    
    Επομένως, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «ούτε αυτό από μόνο του είναι επιλήψιμο, αλλά όπως γίνεται για άλλες εκδηλώσεις, ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι αυτός που παρουσιάζεται αγιότερος των αγίων και προβάλλει μια θέση με αντικειμενικότητα διότι έτσι πιστεύει, καλά είναι να αναφέρει ότι αυτή η εκδήλωση σας πληροφορούμε ότι χορηγείται και από...., όπως γίνεται και με άλλες εκδηλώσεις».
    
    «Ποιοι τα πήραν, πόσα πήραν δεν μπορεί να διακριβωθεί με δική μας έρευνα, αυτοί που τα ξέρουν δεν θα μας πουν ασφαλώς», είπε.
    
    Ερωτηθείς εάν τα ΗΕ πρέπει να αποκαλύψουν αυτά τα στοιχεία, ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι «τα ΗΕ έχουν δώσει την απάντησή τους ότι χρηματοδότησαν εκδηλώσεις που έκριναν ότι βοηθούν την επαναπροσέγγιση και κρίνουν ότι η προώθηση του σχεδίου Ανάν εντάσσεται μέσα στους όρους αυτής της δραστηριότητας για επαναπροσέγγιση».
    
    «Εμείς έχουμε την άποψή μας και την έγραψα από τότε στον κ. Ανάν και στον κ. Ντε Σότο, ότι θεωρούμε πως αυτό αποτελεί παράβαση του άρθρου 2.7 του Καταστατικού Χάρτη των ΗΕ, που απαγορεύει την ανάμιξη των ΗΕ σε εσωτερικές πολιτικές εκδηλώσεις», πρόσθεσε.
    
    ''Ο κυπριακός λαός αποφασίζει όχι με χρηματοδότηση από τους ξένους, κάτι που είναι επέμβαση στα εσωτερικά μας και στην κυριαρχία μας», ανέφερε.
    
    Σε ερώτηση κατά πόσο ο ίδιος εκτιμά ότι ισχύει ο διαχωρισμός που έκανε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης σε χρηματοδότηση θέσεων που είναι υπέρ των κυπριακών συμφερόντων και σε χρηματοδότηση θέσεων που είναι εναντίον, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε αρνητικά, επαναλαμβάνοντας πως η χρηματοδότηση αποτελεί «υποστήριξη πολιτικής θέσης και όχι φιλανθρωπικού έργου ή επαναπροσεγγιστικών δραστηριοτήτων».
    
    ''Σαφώς ρητά λέγει για προώθηση του σχεδίου Ανάν και λέγω: δικαίωμά τους να το υποστηρίξουν. Να γράφουν όμως από ποιον είναι η χορηγία'', κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
    
    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΟΝΕ
    ---------------------------
    Η ένταξή της Κύπρου στην ΟΝΕ (Οικονομική Νομισματική Ενωση) δεν είναι εθελοντική αλλά υποχρεωτική, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, διευκρινίζοντας ότι η εθελοντική ένταξη στην ΟΝΕ ίσχυε για τα πρώτα 15 μέλη που είχαν και το δικαίωμα να εξαιρούνται, όπως και εξαιρέθηκαν τρεις χώρες.
    
    Διευκρίνισε παράλληλα πως είτε ενταχθούμε στην ΟΝΕ, είτε όχι, οι δείκτες του Μάστριχτ, είναι δεσμευτικοί και υποχρεωτικοί για εμάς και μόνο όταν πετύχουμε αυτούς τους υποχρεωτικούς για εμάς κανόνες και δείξουμε ότι για περίοδο τουλάχιστον δύο χρόνων συμμορφωνόμαστε με αυτούς, τότε θα μπορέσει να εξεταστεί από την ΕΕ η ένταξή μας στην ΟΝΕ, όσον αφορά το χρόνο και όχι το αν θα ενταχθούμε ή όχι.
    
    Κληθείς χθες να σχολιάσει τη θέση του Βουλευτή του ΑΚΕΛ Σταύρου Ευαγόρου ότι δεν πρέπει να υποβάλουμε το Δεκέμβριο αίτηση για ένταξη στην ΟΝΕ, ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι αυτό «δεν είναι θέση του ΑΚΕΛ, αλλά μια άποψη που εκφράζουν πάρα πολλοί».
    
    ''Η ένταξή μας στην ΟΝΕ δεν είναι εθελοντική, δεν είναι δηλαδή στην κρίση τη δική μας εάν θα ενταχθούμε ή όχι. Αυτό ίσχυε για τα πρώτα 15 μέλη, που είχαν και το δικαίωμα να εξαιρούνται, όπως και εξαιρέθηκαν τρεις χώρες», εξήγησε.
    
    Ομως, συνέχισε, «για τις νέες χώρες, η ένταξη στην ΟΝΕ είναι υποχρεωτική και είτε ενταχθούμε στην ΟΝΕ, είτε όχι, οι δείκτες που μιλούν για το επίπεδο του δημόσιου χρέους, για τον πληθωρισμό, οι γνωστοί δείκτες του Μάστριχτ, είναι δεσμευτικοί και υποχρεωτικοί για εμάς».
    
    «Εάν και όταν πετύχουμε αυτούς τους κανόνες, που είναι υποχρεωτικοί για εμάς και δείξουμε ότι για περίοδο τουλάχιστον δύο χρόνων συμμορφωνόμαστε με αυτούς τους κανόνες, τότε είναι που μπορεί να εξεταστεί από την ΕΕ η ένταξή μας στην ΟΝΕ, όσον αφορά το χρόνο και όχι αν θα ενταχθούμε ή όχι», πρόσθεσε.
    
    Εξάλλου, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «είναι δυνατό να ζητήσουμε αναβολή της ένταξής μας στην ΟΝΕ με όρους, οι οποίοι προϋποθέτουν την αυστηρότερη συμμόρφωσή μας με τους όρους που προδικάζονταν στη Συνθήκη του Μάστριχτ».
    
    Σημείωσε πως αυτά που ζητά η ΕΕ δεν είναι για να ταλαιπωρήσει τον κόσμο, είναι αναγκαστικά υγιή μέτρα για να θεμελιωθεί μια υγιής οικονομία με προοπτική συνεχούς ανάπτυξης και χωρίς κλυδωνισμούς, που να επηρεάζονται, είτε από έκτακτα γεγονότα, όπως οι τιμές των πετρελαιοειδών, είτε από άλλες συνθήκες.
    
    «Διασφαλίζει σταθερότητα και του νομίσματος και της οικονομίας, είναι σωστοί κανόνες», είπε, προσθέτοντας ότι «εάν τα επίπεδα είναι τα απαιτούμενα ή όπως μερικές χώρες, Γαλλία ή Γερμανία, ζητούν να ελευθερωθούν λίγο παρά πάνω, αυτό είναι θέμα που θα συζητηθεί στην ΕΕ».
    
    «Εμείς ως νεοεντασσόμενο κράτος, είχαμε και έχουμε υποχρέωση να συμμορφωθούμε με τους δείκτες του Μάστριχτ που σε μεγάλο βαθμό είναι οι απαιτήσεις για την ένταξη στην ΟΝΕ», είπε.
    
    Σε ερώτηση εάν ο λαός θα υποστεί μεγάλες θυσίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως «στόχος και επιδίωξη της κυβέρνησης και προεκλογικά και θα τηρηθεί είναι να πετύχουμε το πρόγραμμα σύγκλισης με τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος».
    
    Ολοι γνωρίζουν το σχέδιο σύγκλισης που έχουμε καταθέσει στην ΕΕ και έχουμε ενδείξεις ότι θα γίνει δεκτό, είπε.
    
    Αλλωστε, πρόσθεσε, «οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι πετυχαίνουμε στην εφαρμογή αυτού του σχεδίου. Από τον επόμενο χρόνο θα έχουμε σημαντική μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, εάν τηρήσουμε την πειθαρχία, η οποία έχει επιβληθεί φέτος, ώστε να μπορέσει η ενισχυμένη οικονομία μας να επιτρέψει στην κυβέρνηση να εκπληρώσει πλήρως το προεκλογικό της πρόγραμμα όσον αφορά τις κοινωνικές χορηγίες και την ενίσχυση των τάξεων που υποφέρουν».
    
    Οι τάξεις οι οποίες υποφέρουν λόγω της ένταξής μας στην ΕΕ, είπε ο κ. Παπαδόπουλος, δηλαδή «οι τάξεις του γεωργικού τομέα παίρνουν την επιχορήγηση την οποία προβλέπει η αγροτική πολιτική της ΕΕ μαζί με τις εξαιρέσεις ή παρεκκλίσεις που έχει συμφωνήσει η Κυπριακή Δημοκρατία στο στάδιο των διαπραγματεύσεων για την ένταξή της».
    
    Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν υπάρχει κανένας Κύπριος που μπορεί σοβαρά να πει ότι δεν έπρεπε να ενταχθούμε στην ΕΕ ή ότι η ένταξή μας δεν είναι προς το γενικότερο συμφέρον ή στο μακροπρόθεσμο συμφέρον της Κυπριακής Δημοκρατίας, όλου του λαού της Κύπρου, Ε/Κ και Τ/Κ.
    
    Υπουργός Αμυνας - Τουρκία - ΕΕ - Ελλάδα
    ---------------------------------------
    Δεν μπορεί η Τουρκία να αναμένει έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων χωρίς να αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, δήλωσε ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας.
    
    Κληθείς, στο περιθώριο της χθεσινής Συνδιάσκεψης του ΚΣ ΕΔΕΚ, να σχολιάσει δήλωση του Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννη Βαλληνάκη ότι αν η Τουρκία συνεχίσει τις παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναερίου χώρου, αυτό θα μετρήσει πολύ στην απόφαση της Ελλάδας για τη στάση της το Δεκέμβριο, ο κ. Μαυρονικόλας αφού χαρακτήρισε τις τουρκικές παραβιάσεις ως ''εκβιαστική πολιτική της Τουρκίας'', είπε ότι ''η ελληνική θέση την οποία ακούσαμε δεν διαφέρει ποσώς από τη δική μας θέση''.
    
    ''Είναι ευχής έργον'', πρόσθεσε, ''ότι Ελλάδα και Κύπρος θα συναποφασίσουν και τους δίνεται αυτή η ευκαιρία με την επίσκεψη του Ελληνα Πρωθυπουργού στην Κύπρο, αλλά πρέπει να γίνει αντιληπτό από την ΕΕ, από τις χώρες μέλη της ΕΕ, ότι η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή στην ΕΕ εάν συνεχίσει μιας τέτοιας μορφής πολιτική, η οποία έρχεται σε αντίθεση με το γενικότερο πνεύμα της ΕΕ και με την γενικότερη προοπτική που βλέπει η ίδια για τη δική της πορεία''.
    
    ΥΠΑΜ - Συνεταιρισμός για την Ειρήνη - Κύπρος - Τουρκία
    ------------------------------------------------------
    Ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας δήλωσε χθες ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει κάνει αίτηση ένταξης στον οργανισμό ''Συνεταιρισμός για την Ειρήνη'', προθάλαμο του ΝΑΤΟ, διότι γνωρίζει εκ των προτέρων την αρνητική στάση της Τουρκίας.
    
    ''Δεν έχουμε κάνει αίτηση για είσοδο σε αυτόν τον οργανισμό, αναγνωρίζουμε εκ των προτέρων την αρνητική στάση της Τουρκίας και άρα αυτά προσπαθούμε να τα αποβάλουμε και να τα υπερκεράσουμε νοουμένου ότι και η Τουρκία αντιλαμβάνεται την ανάγκη έκφρασης μιας διαφορετικής πολιτικής'', είπε ο κ. Μαυρονικόλας, απαντώντας σε ερωτήσεις.
    
    Σημειώνοντας ότι η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί πως δεν μπορεί να αναμένει έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ χωρίς να αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, ο κ. Μαυρονικόλας ανέφερε ότι η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας ''σημαίνει ντε φάκτο ότι θα μας αφήσει (η Τουρκία) να μπούμε σε οποιουσδήποτε οργανισμούς θέλουμε πρώτον και δεύτερον σημαίνει και αναγνώριση της κατοχικής παρουσίας της Τουρκίας στην Κυπριακή Δημοκρατία, μέλος της ΕΕ''.
    
    Ο κ. Μαυρονικόλας παρατήρησε ότι ''δεν υπάρχει οργανισμός όπου η Τουρκία δεν έχει τοποθετηθεί αρνητικά σε σχέση με την είσοδο της Κυπριακής Δημοκρατίας''.
    
    Χρυσοχοϊδης - Τουρκία - ΕΕ - ΚΣ ΕΔΕΚ
    ------------------------------------
    Ο Ελληνισμός στήριξε και στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, γιατί πιστεύει ότι μια ευρωπαϊκή Τουρκία, ενταγμένη στις ευρωπαϊκές διαδικασίες, είναι η Τουρκία του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οποία θα σέβεται την ανεξαρτησία και τα δικαιώματα των άλλων χωρών αλλά και του λαού της, δήλωσε χθες ο Γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο οποίος έφθασε χθες στην Κύπρο για να παραστεί στην Παγκύπρια Πολιτική Οργανωτική Συνδιάσκεψη του ΚΣ ΕΔΕΚ.
    
    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Χρυσοχοϊδης σημείωσε την ανάγκη όπως διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για μια δίκαιη, βιώσιμη λύση του κυπριακού ζητήματος, για μια πορεία της Κύπρου μέσα στην ΕΕ η οποία θα δικαιώνει τις βασικές δημοκρατικές αρχές και τις αρχές ελευθερίας που έχει η Ευρώπη για όλους τους λαούς.
    
    Σχετικά με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ο κ. Χρυσοχοϊδης ανέφερε πως «εκείνο το οποίο είναι βέβαιο είναι ότι ο Ελληνισμός στήριξε και στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, γιατί πιστεύει ότι μια ευρωπαϊκή Τουρκία, ενταγμένη στις ευρωπαϊκές διαδικασίες, είναι η Τουρκία του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οποία θα σέβεται την ανεξαρτησία και τα δικαιώματα των άλλων χωρών, αλλά και του λαού της».
    
    Εξάλλου, «υπάρχουν οι αποφάσεις του Ελσίνκι τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση, φαίνεται να μην ακολουθεί και αυτό είναι μια διαφωνία την οποία έχει το ΠΑΣΟΚ με την ΝΔ», ανέφερε.
    
    Πρόσθεσε πως ως Ελληνισμός ''μετά το δημοψήφισμα και μετά την αποφασιστική έκφραση του Κυπριακού λαού, πρέπει, με βάση αυτή την ισχυρή βούληση του Κυπριακού λαού, να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις για μια δίκαιη, βιώσιμη λύση του κυπριακού ζητήματος, για μια πορεία της Κύπρου μέσα στην ΕΕ, η οποία θα δικαιώνει τις βασικές δημοκρατικές αρχές και τις αρχές ελευθερίας που έχει η Ευρώπη για όλους τους λαούς».
    
    Κληθείς να σχολιάσει τη θέση ότι το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν φαίνεται να κινείται ευμενώς έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Χρυσοχοϊδης ανέφερε ότι αυτό «δεν είναι ακριβές και αυτές οι τοποθετήσεις δεν πρέπει να γίνονται».
    
    Πρόσθεσε πως ''η Ευρώπη είναι ένας αγώνας διαρκείας για προσπάθεια δημιουργίας συμμαχιών, έτσι ώστε αυτές οι συμμαχίες πάντα να καταλήγουν υπέρ ημών''.
    
    Ο κ. Χρυσοχοϊδης είπε εξάλλου πως «μετά το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών το οποίο ήταν εντυπωσιακά θετικό για την ΕΔΕΚ, απαιτείται το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών να δείξει σε βάθος τον εαυτό του, τις πολιτικές του, τον τρόπο με τον οποίο θα οργανωθεί στα σύγχρονα δεδομένα και ανάγκες της κυπριακής κοινωνίας, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα ενταχθεί στις διαδικασίες του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος».
    
    ΚΣ ΕΔΕΚ - Οργανωτική Συνδιάσκεψη
    --------------------------------
    Την πεποίθηση πως η Τουρκία θα πρέπει μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου να δώσει δείγματα γραφής και ως πρώτο βήμα να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, ώστε η Κύπρος να συγκατανεύσει να δοθεί στην Τουρκία ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, εξέφρασε η ηγεσία του ΚΣ ΕΔΕΚ κατά την Παγκύπρια Πολιτική Οργανωτική Συνδιάσκεψης του Κινήματος που πραγματοποιήθηκε χθες στη Λευκωσία.
    
    Ο Πρόεδρος του Κινήματος Γιαννάκης Ομήρου στην ομιλία του ανέφερε ότι ο κυπριακός ελληνισμός στις 24 Απριλίου δεν απέρριψε τη λύση ''όπως κακόπιστοι τρίτοι στο εξωτερικό ψευδώς ισχυρίζονται καθώς και ελάχιστοι στο εσωτερικό που αρνούνται να συμφιλιωθούν με την ετυμηγορία του λαού''.
    
    Είπε ότι το σχέδιο Ανάν δεν μπορεί να επανέλθει σε νέο δημοψήφισμα, ως έχει ή με περιθωριακές αλλαγές, προσθέτοντας ότι η ΕΔΕΚ έχει καταθέσει τις απόψεις της για τις κεφαλαιώδεις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο σχέδιο Ανάν για να μπορεί να γίνει αποδεκτό.
    
    Το σχέδιο, συνέχισε, για να μπορεί να γίνει αποδεκτό θα πρέπει να προνοεί τερματισμό της παρουσίας τουρκικών στρατευμάτων, τη μη επέκταση των επεμβατικών εγγυητικών δικαιωμάτων και να προβλέπει καταληκτική ημερομηνία ισχύος των εγγυήσεων καθώς και την ύπαρξη αξιόπιστου μηχανισμού απομάκρυνσης των εποίκων.
    
    Πρόσθεσε ότι θα πρέπει επίσης να περιέχει πρόνοια αποκοπής της συνεχούς ροής εποίκων – μεταναστών από την Τουρκία, εγγυήσεις για την εφαρμογή της λύσης, διασφάλιση των δικαιωμάτων των Κυπρίων – Ευρωπαίων πολιτών ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και να διασφαλίζει τη λειτουργικότητα, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την εκτελεστική εξουσία και την οικονομική ενότητα της χώρας.
    
    Σημείωσε ότι το σχέδιο λύσης θα πρέπει ακόμα να προνοεί ότι οι συναπτόμενες Διεθνείς Συνθήκες θα σέβονται την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου και να διασφαλίζει την απρόσκοπτη συμμετοχή της Κύπρου στον πυλώνα της Ευρωπαϊκής Ασφάλειας – Αμυνας.
    
    Ο κ. Ομήρου είπε ότι η ΕΔΕΚ διακηρύσσει ότι δεν πρέπει να εγκλωβιστούμε στο σχέδιο Ανάν, αν ο ΓΓ του ΟΗΕ εξακολουθεί να επιμένει στη θέση ότι απόρριψη του σχεδίου σημαίνει πως αυτό θεωρείται άκυρο και μη υπάρχον.
    
    Αν έτσι έχουν τα πράγματα θα πρέπει να επιδιώξουμε νέες προτάσεις και νέες προσεγγίσεις, οι οποίες να στηρίζονται στην αναζήτηση ομοσπονδιακής λύσης, η οποία να στηρίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 1979, στις προτάσεις του Εθνικού Συμβουλίου του 1989 και στις αρχές του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου, είπε.
    
    Αφού ανέφερε ότι στο εσωτερικό μέτωπο η συστηματική άρνηση της αντιπολίτευσης να συμφιλιωθεί με την ετυμηγορία του κυπριακού λαού ''οδηγεί σε πρωτοφανείς εντάσεις που διασπούν την αναγκαία εθνική συνοχή και θρυμματίζουν το εσωτερικό μέτωπο'', ο κ. Ομήρου τόνισε ότι η ηγεσία του ΔΗΣΥ φέρει βαρύτατες ευθύνες για την κατάσταση αυτή.
    
    Είπε επίσης ότι ''θα πρέπει να ριφθεί άπλετο φως στη χρηματοδότηση προσώπων και οργανώσεων πριν από το δημοψήφισμα'' και ανακοίνωσε ότι η ΕΔΕΚ καταθέτει πλαίσιο συμφωνίας όλων των πολιτικών δυνάμεων, στη βάση πέντε κατευθυντηρίων γραμμών, για να ξεπεραστεί το σημερινό διχαστικό κλίμα.
    
    Όσον αφορά την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, θέση της ΕΔΕΚ είπε ο κ. Ομήρου είναι ότι αυτή θα ήταν υποβοηθητική για την επίλυση του Κυπριακού εάν τηρεί κάποιες προϋποθέσεις.
    
    Τόνισε ότι η Τουρκία ''καλείται να δώσει δείγματα γραφής πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου'' και σημείωσε ότι ''προϋπόθεση για να μπορέσει η Κύπρος να συναινέσει σε παραχώρηση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων είναι η από μέρους της Τουρκίας ανεπιφύλακτη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η επέκταση της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την ΕΕ, ώστε να καλύπτει και την Κύπρο ,και η εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων Κύπρου – Τουρκίας''.
    
    ''Η Τουρκία δεν μπορεί να έχει απαίτηση συναίνεσης της Κύπρου στις ευρωπαϊκές της φιλοδοξίες όταν με θρασύτητα και προπέτεια αρνείται να αποδεχθεί την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και να αποδεσμευτεί στη βάση χρονοδιαγράμματος στην αποχώρηση του στρατού κατοχής, από τμήμα ευρωπαϊκού εδάφους'', συνέχισε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ καλώντας την κυβέρνηση και όλες τις πολιτικές δυνάμεις, σε συνεργασία με την Ελλάδα, να εργασθούν συντονισμένα για να εξασφαλισθούν οι δεσμεύσεις αυτές έναντι της ΕΕ.
    
    Ο κ. Ομήρου σημείωσε ότι το βέτο είναι μέσο και εργαλείο για την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων και θα πρέπει να το αξιοποιήσουμε, συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα κατά τον ουσιώδη χρόνο, με στόχο την εξυπηρέτηση της εθνικής μας υπόθεσης.
    
    Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην εντυπωσιακή, όπως είπε, αύξηση των ποσοστών της ΕΔΕΚ στις ευρωεκλογές και σημείωσε ότι η αύξηση της λαϊκής εμπιστοσύνης αποτελεί πρόκληση για το Κίνημα.
    
    Όσον αφορά την εσωτερική διακυβέρνηση ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ τόνισε την ανάγκη για καθαρτήριες διαδικασίες στο σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου.
    
    Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Κυριάκος Μαυρονικόλας, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της Συνδιάσκεψης υπενθύμισε ότι η ΕΔΕΚ ήταν η πρώτη πολιτική δύναμη που τοποθετήθηκε υπέρ της απόρριψης του σχεδίου Ανάν στα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου.
    
    Αφού αναφέρθηκε στην υποχρέωση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, ο κ. Μαυρονικόλας πέρασε στην εσωτερική διακυβέρνηση, σημειώνοντας ότι η ΕΔΕΚ δεν βαρύνεται ούτε με συμμετοχή στο σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, ούτε με χρηματοδοτήσεις για διάφορα επαναπροσεγγιστικά προγράμματα. Κάλεσε τα μέλη του Κινήματος να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά όταν συμμετέχουν σε άλλες οργανώσεις και να παραμένουν προσηλωμένα στις αρχές του κινήματος.
    
    Ο Επίτιμος Πρόεδρος του Κινήματος Βάσος Λυσσαρίδης σε χαιρετισμό του και απευθυνόμενος προς τα μέλη της ΕΔΕΚ είπε ότι «με τη στάση σας αποτρέψατε θανάσιμους κινδύνους για το λαό μας απορρίπτοντας το σχέδιο Ανάν και δεν επιτρέψατε τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, τη μετατροπή της σε κηδεμονευόμενη χώρα, τη διαγραφή της κοινοβουλευτικής και εκτελεστικής εξουσίας και την αποστέρηση βασικών δικαιωμάτων από όλους τους πολίτες».
    
    Απαντώντας στις δηλώσεις του τέως Συντονιστή στο Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον για τις συνέπειες που θα έχει η Κύπρος σε περίπτωση άσκησης βέτο στην παραχώρηση προς την Τουρκία ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ο κ. Λυσσαρίδης τόνισε ότι ''μεταξύ πολιτικής αυτοκτονίας ή δολοφονίας προτιμούμε το δεύτερο επειδή διεγείρει δυνάμεις αντίστασης και οδηγεί στην κάθαρση''.
    
    Ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοϊδης αφού μετέφερε στους συνέδρους το ''θερμό πατριωτικό χαιρετισμό'' του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου είπε ότι το ποσοστό που εξασφάλισε η ΕΔΕΚ στις ευρωεκλογές του Ιουνίου δίδει ελπίδες για το μέλλον του Κινήματος και ταυτόχρονα δημιουργεί υποχρεώσεις έναντι της πρόκλησης για ανασυγκρότηση.
    
    Μητροπολίτης Πάφου - Επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη
    ---------------------------------------------------
    Στις 30 Νοεμβρίου ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος θα μεταβεί με πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη, εκπροσωπώντας την Εκκλησία της Κύπρου, στην Κωνσταντινούπολη, για να παραστεί στους εορτασμούς για την επιστροφή από την Καθολική Εκκλησία του λειψάνου του Αγίου Χρυσοστόμου, Πατριάρχη Κωνστανταντινουπόλεως.
    
    Οπως δήλωσε χθες ο Μητροπολίτης Πάφου, κατά την επίσκεψη του στο Πατριαρχείο θα συζητήσει με τον προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας και για τις Αρχιεπισκοπικές εκλογές στην Κύπρο, αφού ο Πατριάρχης ''αισθάνεται το βάρος του συντονιστικού ρόλου που έχει'' και ''μας υπογραμμίζει το ενδιαφέρον του και την αγάπη του προς όλους εμάς''.
    
    Ο Μητροπολίτης Πάφου είπε πως η Ιερά Σύνοδος θα ασχοληθεί με τις Αρχιεπισκοπικές εκλογές στις 15 και 16 Νοεμβρίου.
    
    Πάφος - Ακρίδες
    ---------------
    Σμήνη ακριδών επέδραμαν από χθες το μεσημέρι στην περιοχή Ακάμα, σκεπάζοντας τα πάντα, από την παραλία μέχρι και τους πρόποδες των ορεινών σημείων, δημιουργώντας μια ασυνήθιστη για τα κυπριακά δεδομένα εικόνα.
    
    Η εισβολή των ακριδών σήμανε συναγερμό στις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους που έσπευσαν στην περιοχή για να εξετάσουν επιτόπου το πρόβλημα.
    
    Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αρμοδίων, πρόκειται για την «κόκκινη ακρίδα» η οποία προέρχεται από την Αφρική και είναι πολύ επικίνδυνη για φυτείες και καλλιέργειες, όχι όμως για τον άνθρωπο.
    
    Μέχρι αργά χθες οι ακρίδες δεν είχαν φθάσει στα χωριά της περιοχής αλλά το Τμήμα Γεωργίας κάλεσε τους κατοίκους να βρίσκονται σε επιφυλακή και μόλις αντιληφθούν την παρουσία τους να προχωρήσουν σε ψεκασμούς έως ότου φθάσουν στη περιοχή ειδικοί του τμήματος για γενικούς ψεκασμούς εάν αυτό παραστεί ανάγκη.
    
    Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα
    ------------------------
    Ευρεία νίκη με 5 – 1 επί του Αρη στο Τσίρειο στάδιο πέτυχε χθες ο Ολυμπιακός στο τελευταίο παιχνίδι για την 6η αγωνιστική του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου Ανδρών Α΄ Κατηγορίας.
    
    Στους αγώνες που διεξήχθησαν το Σάββατο η Ομόνοια νίκησε τον Απόλλωνα με 1-0, η Ανόρθωση κέρδισε τον Εθνικό Αχνας με 3-0, η ΑΕΚ επικράτησε της Αθλητικής Ενωσης Πάφος με 2 –1, η ΑΕΛ κέρδισε τη Νέα Σαλαμίνα με επίσης 2 – 1, ενώ η Ενωση Νέων Παραλιμνίου εξήλθε ισόπαλη 1 - 1 με την Αλκή.
    
    Στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα εξακολουθεί να βρίσκεται μόνος ο ΑΠΟΕΛ με 16 βαθμούς, παρά το γεγονός ότι υποχρεώθηκε σε ισοπαλία 1 – 1 από το Διγενή Μόρφου. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Ανόρθωση με 14 βαθμούς, ενώ στην τρίτη θέση πέρασε η Αλκή με 11 βαθμούς.
    
    Βαθμολογία:
    ------------
    
    1. ΑΠΟΕΛ        16
    2. Ανόρθωση     14
    3. Αλκή         11
    4. ΑΕΛ          10
    5. Νέα Σαλαμίνα 10
    6. Απόλλων       9
    7. Ομόνοια       8
    8. Εθνικός Αχνας 8
    9. Ολυμπιακός    7
    10. Πάφος        7
    11. Παραλίμνι    6
    12. ΑΕΚ          6
    13. Διγενής      4
    14. Αρης         0
    
    Καλαθόσφαιρα - Πρωτάθλημα - Βαθμολογία
    --------------------------------------
    Δύο νίκες σε ισάριθμους αγώνες μετρούν τέσσερις ομάδες στο Πρωτάθλημα Καλαθόσφαιρας Ανδρών Α΄ Κατηγορίας μετά την ολοκλήρωση της 2ης αγωνιστικής του Πρωταθλήματος. Πρόκειται για τις ομάδες ΑΕΛ, ΕΘΑ, ΑΠΟΕΛ και Απόλλωνα.
    
    Στους τέσσερις αγώνες για τη 2η αγωνιστική σημειώθηκαν τα ακόλουθα αποτελέσματα:
    
    ΑΠΟΕΛ - Κεραυνός 96-95
    ΕΝΑΔ - Απόλλων   71-73
    ΕΘΑ - Διγενής   114-74
    ΑΕΛ - Ομόνοια    92-47
    
    Βαθμολογία:
    -----------
    Ν - Η   Βαθμοί
    
    1. ΑΕΛ               2 - 0     4
    2. ΕΘΑ               2 - 0     4
    3. ΑΠΟΕΛ             2 – 0     4
    4. Απόλλωνας         2 – 0     4
    5. ΕΝΑΔ              0 – 2     2
    6. Κεραυνός          0 – 2     2
    7. Ομόνοια           0 – 2     2
    

    [09] (Κ) ΗΠΑ - Ελληνοαμερικανοί - Κέρι - Προεδρικές εκλογές

    Διακεκριμένοι Ελληνοαμερικανοί υποστηρίζουν με ανακοινώσεις τους την εκλογή του υποψηφίου των Δημοκρατικών Τζον Κέρι για την προεδρία των ΗΠΑ στις εκλογές που θα διεξαχθούν αύριο.

    [10] (K) Συγγενείς Αγνοουμένων - Διερευνητική Επιτροπή

    [11] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ουγγαρία - Επίσημη επίσκεψη

    Τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ουγγαρία θα πραγματοποιήσει από τις 3 μέχρι τις 6 Νοεμβρίου ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, επικεφαλής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας.

    [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βρυξέλλες - Ιταλία

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αναχωρεί το πρωί της ερχόμενης Τετάρτης για τις Βρυξέλλες, όπου θα παραστεί στην τακτική σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα ασχοληθεί με θέματα οικονομίας, το πρόγραμμα της Λισαβόνας και την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας.

    [13] (Κ) Εκπρόσωπος - ΕΕ - Συνταγματική Συνθήκη

    Μεγάλο άλμα προς τα εμπρός για την Ευρωπαϊκή Ενωση, χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης την υπογραφή του νέου συντάγματος της ΕΕ από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των 25 κρατών μελών, προσθέτοντας πως οι αρχές του συντάγματος θα έχουν τη σημασία τους και στην προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού.

    [14] (Κ) Εκπρόσωπος - ΕΕ - Τουρκία - Σερντάρ Ντενκτάς - Γιάννης Βαληνάκης

    Η θέση της κυπριακής κυβέρνησης ως προς την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας δεν έχει αλλάξει, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις επί του θέματος, επανέλαβε ότι η Λευκωσία δεν επιθυμεί να ασκήσει το δικαίωμα της αρνησικυρίας στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ή να εμποδίσει την πορεία της Αγκυρας προς την Ευρώπη.

    [15] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 1/11/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 1/11/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    ------------------------------------
    
    ΕΥΡΩ                      0,5749               0,5783
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4509               0,4536
    Λίρα Αγγλίας              0,8269               0,8318
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 1/11/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 1/11/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4238            0,4271
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3358            0,3384
    Δολάριο Καναδά                  0,3684            0,3713
    Κορώνα Δανίας                   0,0773            0,0779
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0705            0,0710
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0635            0,0640
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3750            0,3780
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [16] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  324.474,63
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     71,13     0,45    305.606,31
    FTSE/CySE 20                           319,92     0,07    175.316,75
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                  957,84     0,14    183.221,57
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ              948,74     1,02      1.964,75
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          985,85    -0,43     29.312,81
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ     957,47     0,17    185.186,32
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                       956,35     0,18    160.834,61
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    935,13     2,71      1.079,40
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            891,63     0,02    103.606,32
    FTSE Med (29/10/2004)                6.124,66     1,04
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα άνοδος

    Ανοδική πορεία για τέταρτη κατά σειρά συνάντηση ακολούθησε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, παρά τις πιέσεις που δέχθηκε στα αρχικά στάδια της συνάντησης, με τον κλάδο των ξενοδοχείων να καταγράφει σημαντική αύξηση σε ποσοστό 2,71%. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε κέρδη της τάξης του 0,17% και έκλεισε στις 957,47 μονάδες. Ανοδο σε ποσοστό 0,45% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 71,13 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 324 χιλιάδες λίρες.

    [18] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Γενεύη - Επίσκεψη

    Μονοήμερη επίσκεψη στη Γενεύη πραγματοποιεί σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ο οποίος είχε συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) Jakob Kellenberger και τον Γενικό Διευθυντή του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη Sergei Ordzhonikitze.

    Κατά τη συνάντησή του με τον κ. Kellenberger, ο Υπουργός Εξωτερικών, αφού τον ευχαρίστησε για τη συμβολή και το έργο της Επιτροπής στο θέμα των ανθρωπιστικών πτυχών του Κυπριακού, έκανε ιδιαίτερη μνεία στο θέμα των αγνοουμένων και ενημέρωσε για τη σημερινή πορεία των εργασιών της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων. Επίσης, απηύθυνε πρόσκληση προς τον κ. Kellenberger να επισκεφθεί την Κύπρο.

    [19] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Κατάρ

    Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας πραγματοποίησε στις 27 Οκτωβρίου επίσημη επίσκεψή στο Κατάρ όπου συναντήθηκε με το Β Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Ενέργειας και Βιομηχανίας Abdullah Bin Hamad Al-Attiyah, στον οποίο και επέδωσε επιστολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 1 November 2004 - 18:49:42 UTC