Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 21 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-06-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΓΓ ΟΗΕ - Δήλωση
  • [02] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Κυπριακό - Αθήνα - Μολυβιάτης
  • [03] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΠΣΕΚΑ - Κυπριακό
  • [04] (Κ) * Ευρωεκλογές - ΓΤΠ - Αποτελέσματα - Διαδίκτυο
  • [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [06] (Κ) * Ευρωεκλογές - Ανώτατο Δικαστήριο - ''Συναγερμός'' (1)
  • [07] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [08] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ
  • [09] (Κ) * Ευρωεκλογές - Συνδυασμός Μάτση - "Για την Ευρώπη"
  • [10] (Κ) Αθήνα - Καραμανλής - Αναστασιάδης
  • [11] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Αθήνα - Λουξεμβούργο
  • [12] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [13] (Κ) Κεντρική Τράπεζα - Επιτόκια - Αμετάβλητα (1)
  • [14] (K) Αθήνα- Μολυβιάτης- Ιακώβου
  • [15] (Κ) * Ευρωεκλογές - Προδρόμου - Απόφαση Ανωτάτου Δικαστηρίου
  • [16] (K) *Ευρωεκλογές - Αναστασιάδης - Απόφαση Δικαστηρίου - Κυπριακό
  • [17] (Κ) Βρετανία - Εκθεση Ανάν - Κυπριακό - Τ/Κ
  • [18] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακή πτώση
  • [19] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [20] (K) *Ευρωεκλογές - ΕΔΗ-ΚΠΕ-Ευρωπαϊκή Κύπρος - Διάσκεψη Τύπου
  • [21] (Κ) * Ευρωεκλογές - ΕΔΗ-ΚΠΕ-Ευρωπαϊκή Κύπρος - Διάσκεψη Τύπου (Ορθή Επανάληψη)
  • [22] (Κ) Εκπρόσωπος - COREPER - Τουρκία - Κύπρος
  • [23] (Κ) Διοικήτης ΚΤ - Πρόγραμμα Σύγκλισης - Δημόσια οικονομικά - ΟΝΕ
  • [24] (Κ) * Ευρωεκλογές - Γενικός Εφορος - Εκλογικά κέντρα - Πληροφορίες
  • [25] (Κ) * Ευρωεκλογές - Γενικός Εφορος - Εγγεγραμμένοι εκλογείς
  • [26] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
  • [27] (K) * Ευρωεκλογές - ΔΗΚΟ - Υποψήφιοι

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΓΓ ΟΗΕ - Δήλωση

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε αναφορικά με τα όσα του είπε ο ΓΓ του ΟΗΕ στη χθεσινή μεταξύ τους συνάντηση στη Νέα Υόρκη ότι ανέφερε στον Κόφι Ανάν πως κάποια από τα μέτρα δεν είναι σύμφωνα με τους όρους εντολής του και είναι εκτός των προνοιών των ψηφισμάτων 541 και 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    [02] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Κυπριακό - Αθήνα - Μολυβιάτης

    Την άποψη πως το θέμα των επικρίσεων προς την ε/κ πλευρά δεν είναι ένα τόσο σοβαρό θέμα για να μας πανικοβάλλει, εξέφρασε σχολιάζοντας την έκθεση του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ο οποίος παράλληλα διεμήνυσε πως η ε/κ πλευρά έχει σαφή πολιτική για το εθνικό μας θέμα, την οποία και θα διεκδικήσει.

    Αναφερόμενος στο θέμα των τουρκικών μεθοδεύσεων και την απόφαση της Τουρκίας να προχωρήσει μονομερώς στην επέκταση της τελωνειακής της ένωσης με τις εννέα νέες χώρες στην ΕΕ πλην της Κύπρου, ο κ. Ιακώβου δήλωσε πως όλα αυτά θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από κοινού με την Ελλάδα, ενώ αποκάλυψε ότι ο ίδιος έδωσε εντολή στο Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κύπρου στην ΕΕ, για να εγείρει αυτά τα θέματα στο COREPER.

    [03] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΠΣΕΚΑ - Κυπριακό

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι δεν πρόκειται να φέρει ξανά το ίδιο σχέδιο λύσης ενώπιον του λαού, σε ένα νέο δημοψήφισμα, γιατί αυτό θα αποτελούσε βαρύτατη προσβολή.

    Μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε στην Αστόρια της Νέα Υόρκης η Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής, η ΠΣΕΚΑ και άλλες μεγάλες ομογενειακές οργανώσεις, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά επιθυμεί λύση και επιθυμεί διαπραγματεύσεις στα πλαίσια μιας νέας πρωτοβουλίας που θα ενταχθεί στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    [04] (Κ) * Ευρωεκλογές - ΓΤΠ - Αποτελέσματα - Διαδίκτυο

    Το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Εκλογών και το Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής, έχει προβεί σε όλες τις διευθετήσεις για την καταχώρηση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών της 13ης Ιουνίου 2004 στο διαδίκτυο.

    Οι χρήστες μπορούν να αναζητήσουν τα αποτελέσματα στις ιστοσελίδες http://www.euroelections2004.gov.cy και http://www.evroekloges.2004.gov.cy οι οποίες λειτουργούν σε τρεις γλώσσες: ελληνικά, αγγλικά και τουρκικά.

    Τα αποτελέσματα θα καταχωρηθούν στις πιο πάνω ιστοσελίδες στις 11μμ της ημέρας των εκλογών, γιατί απαγορεύεται η κοινοποίηση των αποτελεσμάτων προτού κλείσουν οι κάλπες σε όλες τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Οι χρήστες μπορούν επίσης να επισκεφθούν τις πιο πάνω ιστοσελίδες μέσω της ιστοσελίδας του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών: http://www.moi.gov.cy/pio και της επίσημης ιστοσελίδας της Δημοκρατίας http://www.cyprus.gov.cy

    Μάθε πού ψηφίζεις

    [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η χθεσινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και οι πρώτες αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων για την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Μετακυλύει το αδιέξοδο ο Τάσσος'' γράφει ότι στην πλέον αρνητική στιγμή για την ε/κ πλευρά στο Κυπριακό ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος "αντί να επιχειρήσει να πείσει το ΓΓ του ΟΗΕ και το διεθνή παράγοντα ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί για επανέναρξη των προσπαθειών λύσης του προβλήματος, συνέχισε στον ίδιο μονόδρομο καταδεικνύοντας για πολλοστή φορά ότι παραμένει αδιάφορος συντηρητής της συνέχισης του υφιστάμενου αδιεξόδου''. Αλλού γράφει ότι ''βίαιη έως και υβριστική'' είναι η αντίδραση όλων των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδόπουλου, έναντι του ΓΓ του ΟΗΕ.

    ''Η Μάχη'' στην κύρια είδηση υπό τον τίτλο ''Εκδικητικός ο Κόφι Ανάν'' γράφει ότι όσο έκπληκτος έμεινε ο ΓΓ του ΟΗΕ, όπως είχε δηλώσει ο ίδιος, από το περιεχόμενο του διαγγέλματος του Προέδρου της Δημοκρατίας και του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου τόση ήταν η έκπληξη της ε/κ πλευράς από την ''άκρως αρνητική και τις ανακρίβειες'' που περιέχει η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου μεταβαίνει σήμερα στην Αθήνα για συνομιλίες με τον Ελληνα ομόλογο του Πέτρο Μολυβιάτη, υπό το φως της υποβολής στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ της έκθεσης του ΓΓ του διεθνούς Οργανισμού για το Κυπριακό.

    Ο ''Πολίτης'' στο βασικό θέμα με τίτλο ''Καταιγίδα έφερε η έκθεση Ανάν'' γράφει ότι ''παγωμένη συνάντηση'' ήταν αυτή που είχαν χθες ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, υπό το βάρος της ''έντονα επικριτικής'' έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ. Η συνάντηση των δύο ανδρών επιβεβαίωσε απλώς το αδιέξοδο στο Κυπριακό αλλά και τη διαμετρικά αντίθετη προσέγγιση που έχουν οι δύο πλευρές. Αλλού γράφει ότι σύμπτωση στις διαπιστώσεις που περιέχονται στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ διαπιστώνει η Ευρωπαϊκή Ενωση και προσθέτει ότι η έκθεση του κ. Ανάν φαίνεται ότι ανάβει το πράσινο φως και στην Κομισιόν για να προχωρήσει στις αποφάσεις της, για τον τρόπο με τον οποίο θα αρθεί η ''απομόνωση των Τ/Κ''.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Ταμπουρωμένοι στις διαφωνίες τους'' γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και ο ΓΓ του ΟΗΕ επιβεβαίωσαν χθες τις διαφωνίες τους επί του Κυπριακού και συμφώνησαν ότι όταν καθίσει η σκόνη θα μπορούν να δουν καλύτερα τις προοπτικές για ανάληψη νέας πρωτοβουλίας. Η κυβέρνηση ετοιμάζει πολυσέλιδη απάντηση στο ΓΓ του ΟΗΕ, λίγο προτού αρχίσει η διπλωματική μάχη για την έκδοση ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αλλού γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ περιλαμβάνει ανακρίβειες και είναι άδικη και ότι οι Ε/Κ δεν απέρριψαν τη λύση αλλά το συγκεκριμένο σχέδιο Ανάν.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στην κύρια είδηση με τίτλο ''Σε λήθαργο το Κυπριακό'' γράφει ότι από τη χθεσινή συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο συνάγεται ευθέως ότι στις ελληνικές καλένδες παραπέμπεται η λύση του Κυπριακού. Αμφότερες οι πλευρές συμφώνησαν ότι ''απαιτείται χρόνος για περισυλλογή'', ενώ ο κ. Ανάν ξεκαθάρισε ότι όσο διαρκεί το αδιέξοδο δεν θα ασχοληθεί με το Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι κλονίζεται η κυβερνητική στρατηγική για προσχώρηση της Κύπρου στην ΟΝΕ μέχρι το 2007 καθώς δύο κόμματα της συμπολίτευσης τάχθηκαν χθες απερίφραστα το ένα και ανεπίσημα το άλλο υπέρ της παράτασης του χρονικού στόχου.

    Η ''Χαραυγή'' στο βασικό θέμα υπό τον τίτλο ''Εντονες αντιδράσεις'' γράφει ότι έντονες αντιδράσεις προκαλεί η έκθεση Ανάν σε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας που διαφωνούν με τις εκτιμήσεις και εισηγήσεις που περιέχονται σε αυτή. Οι αντιδράσεις των μελών του Σώματος είναι τέτοιες που καθιστούν σχεδόν αδύνατη την έγκριση σχετικού ψηφίσματος. Αλλού γράφει ότι την ερχόμενη Τρίτη θα ληφθούν οι αποφάσεις για πιθανή ύπαρξη ''καρτέλ'' στον τραπεζικό τομέα σε συνάντηση της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού (ΕΠΑ) και τραπεζών.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Ο Τάσσος καλείται να βοηθήσει το βορρά'' γράφει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ κάλεσε τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο στη χθεσινή ημίωρη συνάντηση που είχαν να πάρει την πρωτοβουλία για να ανταποκριθεί θετικά στην έκκλησή του να συνεργαστεί για τερματισμό της απομόνωσης των Τ/Κ. Αλλού γράφει ότι περίπου 100 νοσοκόμες προειδοποίησαν χθες ότι θα παραδώσουν τα εκλογικά τους βιβλιάρια εκτός και εάν η Βουλή των Αντιπροσώπων τροποποιήσει το νόμο για τις ιδιωτικές κλινικές, ο οποίος τις τοποθετεί στο ίδιο επίπεδο με τις ανειδίκευτες νοσοκόμες.

    Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα ''The Cyprus Weekly'' στην κύρια είδηση με τίτλο ''Εξαρτάται από σένα τώρα'' γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και ο ΓΓ του ΟΗΕ συμφώνησαν χθες ότι χρειάζεται χρόνος για περίσκεψη, προτού αναληφθεί νέα πρωτοβουλία για λύση του μακροχρόνιου κυπριακού προβλήματος. Αλλού γράφει ότι ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ σε μια προσπάθεια ''να βγάλει εκτός'' λεγόμενης κυβέρνησης τον Σερντάρ Ντενκτάς, δήλωσε χθες ότι σχεδιάζει να σχηματίσει νέα λεγόμενη κυβέρνηση που να απαρτίζεται από υποστηριχτές της επανένωσης.

    [06] (Κ) * Ευρωεκλογές - Ανώτατο Δικαστήριο - ''Συναγερμός'' (1)

    Το Ανώτατο Δικαστήριο, με απόφαση του Δικαστή Τάκη Ηλιάδη, απέρριψε σήμερα την προσφυγή του συνδυασμού Γιαννάκη Μάτση για τις Ευρωκλογές και επαναφέρει σε ισχύ την πρωτόδικη απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, με την οποία απαγορεύεται σε οποιονδήποτε να χρησιμοποιεί τη λέξη ''Συναγερμός'' ή το έμβλημα του ΔΗΣΥ για προσδιορισμό του ονόματος ή της ταυτότητάς του.

    [07] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Διάσκεψη Τύπου ---------------------------------------- Τη διαφωνία του σε πολλά σημεία της έκθεσης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για την αποστολή των καλών του υπηρεσιών στην Κύπρο, διατύπωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος σε διάσκεψη Τύπου αμέσως μετά τη χθεσινή συνάντησή του με τον επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού, προσθέτοντας πως θα επιδώσει γραπτώς τις θέσεις του αναφορικά με την έκθεση.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επαναβεβαίωσε την προσήλωσή του σε λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, προσθέτοντας πως η καλύτερη ελπίδα που υπάρχει για προώθηση της λύσης έγκειται στα Ηνωμένα Εθνη.

    Είπε επίσης ότι θα ήταν λάθος να υποθέσει κάποιος ότι το συγκεκριμένο σχέδιο Ανάν είναι το μόνο που ανταποκρίνεται στη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

    Ανέφερε πως η οικονομική ανισότητα μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ οφείλεται σε πολιτικούς λόγους, σημείωσε πως η λύση του Κυπριακού περνά μέσα από την Αγκυρα και τόνισε πως στόχος της λύσης δεν θα πρέπει να είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων άλλων.

    Οπως δήλωσε σε διάσκεψη Τύπου ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ύστερα από τη συνάντηση που είχε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών με τον κ. Ανάν, και οι δύο εκτιμούν ότι θα πρέπει να υπάρξει κάποιος χρόνος για περίσκεψη πριν αναληφθεί οποιαδήποτε πρωτοβουλία.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος χαρακτήρισε τη συνάντηση ''πολύ χρήσιμη'' και είπε πως έγινε σε μια ''πολύ καλή ατμόσφαιρα'', προσθέτοντας τόνισε πως στόχος του είναι η επίλυση του Κυπριακού στη βάση μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

    Εξέφρασε την επιθυμία του να βοηθήσει τους Τ/Κ να απολαύσουν τα οφέλη από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ όσο το δυνατό πιο γρήγορα υπό τον όρο ότι αυτά είναι και επιτρεπτά και δυνατά στο πλαίσιο της ΕΕ, της διεθνούς νομιμότητας και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέρριψε ισχυρισμούς ότι εξαπάτησε τον κόσμο ή ότι το σχέδιο Ανάν δεν είχε αναλυθεί ή εξηγηθεί επαρκώς στον κυπριακό λαό.

    Επίσης, εξέφρασε την άποψη ότι θα ήταν λάθος να αποσυρθεί η ΟΥΝΦΙΚΥΠ ως έχουν τα πράγματα.

    ''Δεν έχω εξαπατήσει κανένα, ποτέ στο παρελθόν άλλο έγγραφο έτυχε της προβολής και της ανάλυσης μέσω των ΜΜΕ που έτυχε το σχέδιο Ανάν, θα ήταν άδικο να πούμε ότι ο κυπριακός λαός ψήφισε όπως ψήφισε γιατί κάποιος τον παρέσυρε. Οφειλα να δώσω και εγώ τη δική μου αξιολόγηση επί του σχεδίου, αλλά η απόφαση του λαού θα πρέπει να γίνει σεβαστεί από όλους'', πρόσθεσε.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων είχε υποβάλει γραπτώς τις θέσεις του και ανέφερε πως κατά τη χθεσινή συνάντηση ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ και ο ίδιος συμφώνησαν πως χρειάζεται χρόνος για περίσκεψη και περισυλλογή πριν την ανάληψη άλλης πρωτοβουλίας.

    ''Πιστεύω ότι η έκθεση του Γενικού Γραμματέα περιέχει πολλές ανακρίβειες, και θα απαντήσω γραπτώς για να επισημάνω αυτές τις ανακρίβειες, όπως για παράδειγμα η σειρά των γεγονότων, καθώς και η αξιολόγηση των θέσεων που διατύπωσαν οι δύο πλευρές κατά τις συνομιλίες'', είπε.

    Είπε ότι ανέφερε στον Κόφι Ανάν πως κάποια από τα μέτρα δεν είναι σύμφωνα με τους όρους εντολής του και είναι εκτός των προνοιών των ψηφισμάτων 541 και 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Τόνισε πως όλα τα μέτρα πρέπει να κατατείνουν προς την επανένωση του νησιού και να μην είναι μέτρα που παγιώνουν χωριστή ντε φάκτο ύπαρξη.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε βαθιά απογοήτευση για το γεγονός ότι οι απαιτήσεις που ο ίδιος υπέβαλε για αλλαγή στο σχέδιο Ανάν ήταν εντός του πλαισίου του σχεδίου όπως είχε ζητήσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ενώ, όπως εξήγησε, επετράπη στην τ/κ πλευρά να θέσει τις δικές της απαιτήσεις που ήταν εκτός αυτού του πλαισίου.

    ''Φαίνεται ότι όλα όσα η Τουρκία ζήτησε έχουν ενσωματωθεί στο τελικό κείμενο του σχεδίου'', σημείωσε.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι όταν επέλθει ο χρόνος οι Τ/Κ θα αντιληφθούν ότι τα οφέλη που θα απολαμβάνουν και ο δικός τους μικρός κόσμος έρχονται σε δεύτερη μοίρα, αφού η επανένωση του νησιού είναι πρωτίστως το ζητούμενο.

    Διευκρίνισε πως η οικονομική ανισότητα μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε πολιτικούς λόγους, αφού η τ/κ κοινότητα υιοθέτησε την τουρκική λίρα, κάτι που επηρεάζει την οικονομική της κατάσταση.

    Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία που θα επανενώνει πραγματικά τη χώρα ''αποτελεί την καλύτερη λύση και για τους δύο'' και απέρριψε ισχυρισμούς από δημοσιογράφους ότι ενεργεί σε αντίθεση με προηγούμενες αποφάσεις και συμφωνίες αναφορικά με τη μορφή της λύσης του Κυπριακού.

    ''Πιστεύω ότι θα ήταν λάθος να ισχυρίζεται κάποιος ότι αυτό το συγκεκριμένο σχέδιο, και μόνο αυτό το σχέδιο Ανάν, είναι ο μόνος τρόπος να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο. Ο λαός απέρριψε το συγκεκριμένο σχέδιο, δεν απέρριψε τη λύση'', τόνισε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Σε ερώτηση για τον ρόλο της Τουρκίας στο Κυπριακό, είπε πως τα κέντρα λήψης αποφάσεων βρίσκονται στην Αγκυρα αφού, όπως είπε, η τ/κ κοινότητα οικονομικά εξαρτάται από την Τουρκία.

    ''Πολλά από τα θέματα που ζήτησε η τουρκική πλευρά, και λέγω η τουρκική όχι η τ/κ, στις συνομιλίες αφορούσαν σε μεγάλο βαθμό την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της Τουρκίας και όχι των συμφερόντων των Τ/Κ'', εξήγησε.

    Ανέφερε εξάλλου ότι το όραμα του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για δύο χωριστά κυρίαρχα κράτη στην Κύπρο δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτό από τους Ε/Κ και εξέφρασε την ελπίδα όπως ''η νέα προσέγγιση που επιδεικνύει η τουρκική και η τ/κ πλευρά δεν είναι απάτη ή απλώς λογοπαίγνιο.''

    Σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Τουρκίας σε συνάρτηση με το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως η λύση θα πρέπει να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Ε/Κ και των Τ/Κ και όχι είτε τα συμφέροντα είτε τις πολιτικές φιλοδοξίες οποιασδήποτε άλλης χώρας, είτε αυτή είναι η Ελλάδα είτε η Τουρκία είτε οποιαδήποτε άλλη.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, είπε πως συμφωνεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ ότι θα πρέπει να γίνει μια επαναξιολόγηση του ρόλου της δύναμης.

    Ανέφερε ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ εκτελεί μιαν ''εξαίρετη δουλειά'' στο νησί και σημείωσε πως δεν θα πρέπει να αποσυρθεί αφού δεν έχουν επέλθει οποιεσδήποτε αλλαγές σε ό,τι αφορά το θέμα της ασφάλειας στην Κύπρο και η κατάσταση εξακολουθεί να παραμένει η ίδια και η τουρκική κατοχή συνεχίζεται.

    ''Θα ήταν λάθος να αποσυρθεί η δύναμη'', κατέληξε.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΓΓ ΟΗΕ - Συνάντηση - Δήλωση ------------------------------------------------------ Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο να στηρίξει την έκκλησή του προς όλα τα κράτη να άρουν τους περιορισμούς για την ανάπτυξη των Τ/Κ, λέγοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα μαρτυρούσε ότι οι Ε/Κ επιθυμούν να τείνουν χείρα προς τους συμπατριώτες τους.

    Σε δήλωση που κυκλοφόρησε ύστερα από συνάντηση χθες στην έδρα του ΟΗΕ μεταξύ του κ. Ανάν και του Προέδρου Παπαδόπουλου, ο Γενικός Γραμματέας αναφέρει ότι ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να είναι έτοιμο για ικανοποίηση των ανησυχιών περί ασφάλειας και την εφαρμογή του προτεινόμενου σχεδίου λύσης του Κυπριακού.

    Στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, ''ο Γενικός Γραμματέας, αφού άκουσε τις απόψεις του επισκέπτη του, εξέφρασε λύπη που χάθηκε μια μοναδική ευκαιρία για επίλυση του Κυπριακού'', αναφέρεται στη δήλωση.

    Προστίθεται ότι ο κ. Ανάν είπε πως σέβεται πλήρως την απόφαση που λήφθηκε από την ε/κ κοινότητα, καθώς και την απόφαση της τ/κ κοινότητας.

    Σημειώνεται ότι ο Γενικός Γραμματέας ''βλέπει ελάχιστο ή καθόλου λόγο για επανέναρξη της προσπάθειας των καλών υπηρεσιών ενόσω εξακολουθεί να υπάρχει αδιέξοδο''.

    Ο κ. Ανάν σημειώνει στη δήλωση ότι, ''μετά την αποφασιστική απόρριψη του σχεδίου από τους Ε/Κ, εναπόκειται σε εκείνη την πλευρά να εξηγήσει στους Τ/Κ, τον ΟΗΕ και τον υπόλοιπο κόσμο πώς βλέπει τον δρόμο μπροστά''.

    ''Ο Γενικός Γραμματέας επεσήμανε ότι έχει συμβουλεύσει το Συμβούλιο Ασφαλείας να είναι έτοιμο να ικανοποιήσει τις ανησυχίες που αφορούν την ασφάλεια και την εφαρμογή'', σύμφωνα με τη δήλωση.

    Προστίθεται ότι ''ο Γενικός Γραμματέας κάλεσε τον κ. Παπαδόπουλο να αδράξει την πρωτοβουλία με το να ανταποκριθεί θετικά στην έκκλησή του προς όλα τα κράτη να συνεργαστούν ώστε να εξαλείψουν τους αχρείαστους περιορισμούς και φραγμούς στην ανάπτυξη των Τ/Κ''.

    Καταλήγοντας, η δήλωση αναφέρει ότι ''αυτό θα έδιδε το σήμα ότι οι Ε/Κ επιθυμούν να τείνουν χείρα προς τους Τ/Κ συμπατριώτες τους στον βορρά και να τους βοηθήσουν και να διευκολύνουν τον τελικό στόχο της επανένωσης''.

    Παπαδόπουλος - Ομογενείς ------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι δεν πρόκειται να φέρει ξανά το ίδιο σχέδιο λύσης ενώπιον του λαού, σε ένα νέο δημοψήφισμα, γιατί αυτό θα αποτελούσε βαρύτατη προσβολή.

    Μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε στην Αστόρια της Νέα Υόρκης η Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής, η ΠΣΕΚΑ και άλλες μεγάλες ομογενειακές οργανώσεις, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά επιθυμεί λύση και επιθυμεί διαπραγματεύσεις στα πλαίσια μιας νέας πρωτοβουλίας που θα ενταχθεί στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Κάλεσε την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα να κάνει τη φωνή της Κύπρου να ακουστεί. «Βοηθήστε όχι μόνο προς την κατεύθυνση να γίνει κάτι στο Κυπριακό, αλλά και για να μην τιμωρηθεί η Κύπρος γιατί ο λαός εξέφρασε ελεύθερα τη βούλησή του στο δημοψήφισμα», είπε.

    Περίπου 500 ομογενείς παρακολούθησαν τη 45λεπτη ομιλία του Προέδρου Παπαδόπουλου, στην Αστόρια της Νέας Υόρκης, που διακόπηκε πολλές φορές από παρατεταμένα χειροκροτήματα και επευφημίες «άξιος - άξιος».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε συγκίνηση για τις εκδηλώσεις της Ομογένειας και τα λόγια που ανάφεραν για αυτόν οι παράγοντες της Ομογένειας που μίλησαν πριν από αυτόν και δήλωσε περήφανος που με περίσκεψη αλλά και γνώση των συνθηκών και της βαρύτητας της απόφασης τους, «δέχθηκαν την εισήγηση και την παρότρυνσή μου ότι το σχέδιο αυτό που μας προσφέρθηκε δεν ήταν ικανοποιητικό και δεν μπορούσε να ικανοποιήσει τις ανησυχίες του κυπριακού ελληνισμού. Και ο Ελληνας Κύπριος, και ο κάθε Ελληνας δεν μπορούσε παρά να δώσει την απάντηση του όχι''.

    Εξηγώντας τους λόγους που ζήτησε από τους Ελληνοκύπριους να απορρίψουν το σχέδιο Ανάν προανήγγειλε ότι τώρα αρχίζουν οι πραγματικές δυσκολίες, γιατί διακυβεύονται μεγάλα συμφέροντα.

    «Οι ΗΠΑ και οι Βρετανία παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξυπηρέτηση της Τουρκίας», είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Το δίλημμα που είχε ο λαός μπροστά του στις 24 του Απρίλη, είπε, ήταν και πρωτόγνωρο και σημαντικό και αποφασιστικό και δεν διάλεγε όπως σε άλλες εκλογές ούτε ηγέτες ούτε βουλευτές ούτε κυβέρνηση.

    «Οταν εκλέγεις βουλευτές ή κυβέρνηση, αν κάνεις λάθος μπορείς να το διορθώσεις ή μπορεί να συνεχίσεις το λάθος και να πληρώσεις το τίμημα. Αυτό που τέθηκε μπροστά στο λαό μας και ο λαός τέθηκε μπροστά στη συνείδηση και στην ιστορία, ήταν αν θα διέλυε την Κυπριακή Δημοκρατία με αντάλλαγμα μια νέα κατάσταση πραγμάτων ή αν θα έχει την εκλογή να πει ότι 'θα αγωνιστώ μέχρι την δικαίωση αυτών που θεωρώ ως τα ελάχιστα όρια για την επιβίωση στην Κύπρο του κυπριακού Ελληνισμού, για να πετύχουν την πραγματική επανένωση της πατρίδας μας, μιας πατρίδας που να μπορεί απερίσπαστη από απειλές και αμφιβολίες και αμφισβητήσεις να πορευθεί προς την πρόοδο και ευημερία κοινής συνύπαρξης μαζί με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας'''.

    Το μήνυμα της 24ης Απριλίου, πρόσθεσε, ''ήταν ότι δεν υπάρχει ούτε αναστροφή, ούτε διόρθωση. Είκοσι τέσσερις ώρες μετά το δημοψήφισμα η Κυπριακή Δημοκρατία έπαυε, παύει να υπάρχει και αντικαθίσταται με τη νέα κατάσταση πραγμάτων, όπως ονομάζεται και δεν υπάρχει ούτε ευχέρεια, ούτε δυνατότητα για επιστροφή αν διαπιστώναμε ότι κάναμε λάθος».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι αυτοί που μιλούν και ζυγίζουν τις αποφάσεις αν είναι καλή ή κακή η λύση παραγνωρίζουν πως αν ο λαός ψήφιζε ''ναι'' τότε δεν θα υπήρχε αναστροφή ή επανόρθωση, ούτε κράτος για να μπορέσει να διεκδικήσει την επανόρθωση των τετελεσμένων της απόφασης.

    ''Η ευθύνη δεν είναι μόνο για τη δική μας γενιά, δεν είναι μόνο για αυτούς που ψήφιζαν είτε ναι είτε όχι, είναι για όλες τις γενιές που θα ακολουθήσουν», τόνισε.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι «όταν χρειάζεται να υπογράψεις για να αποφασίσεις τη διάλυση του κράτους, δεν μπορείς να στηρίζεσαι μόνο στην καλή θέληση της Τουρκίας. Εμείς'', τόνισε, ''είμαστε μια περαστική γενιά και μόνο χρήση της γης έχουμε. Κανείς μας δεν έχει το δικαίωμα να διαγράψει τη γη των πατέρων μας. Κανείς δεν μπορεί να φανταστεί τη μοναξιά του βάρους της απόφασης να υπογράψεις το ναι ή το όχι για το μέλλον του τόπου», συνέχισε.

    Αφού υπογράμμισε ότι ένιωσε να έχει τη στήριξη όλου του Ελληνισμού, ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους απόδημους και τις οργανώσεις τους που ομόφωνα συντάχθηκαν υπέρ του όχι.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε και στη χθεσινή συνάντησή του με το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, που αποτέλεσε, όπως είπε, ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων και κυρίως για να ξέρει ο ΓΓ γιατί οι Ελληνοκύπριοι καταψήφισαν το συγκεκριμένο σχέδιο.

    Στην ομιλία του ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος τόνισε ότι εφόσον βάσει του νόμου αυτός μόνο έχει το δικαίωμα να προκηρύσσει δημοψηφίσματα δεν πρόκειται να φέρει ξανά το ίδιο σχέδιο ενώπιον του λαού, γιατί αυτό θα αποτελούσε βαρύτατη προσβολή.

    Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά επιθυμεί λύση και επιθυμεί διαπραγματεύσεις στα πλαίσια μιας νέας πρωτοβουλίας που θα ενταχθεί στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    «Μην πιστεύετε τις εφημερίδες'', παρότρυνε τους ομογενείς. ''Σε πλήρη συνεννόηση και με την υποστήριξη της Ελλάδος θα προχωρήσουμε και θα διεκδικήσουμε», κατέληξε.

    Εκπρόσωπος - Εκθεση ΓΓ ΟΗΕ ----------------------------- Η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για την αποστολή καλών υπηρεσιών στην Κύπρο περιέχει πολλές ανακρίβειες, δεν δίδει πάντα την πλήρη εικόνα και παρερμηνεύει θέσεις της δικής μας πλευράς, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Σχολιάζοντας το περιεχόμενο της έκθεσης, μετά από μια πρώτη μελέτη της και απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Εκπρόσωπος εξέφρασε την εκτίμηση πως πρόκειται για μια έκθεση ''η οποία στο τέλος αφήνει την πόρτα ανοικτή για περαιτέρω προσπάθειες για την προώθηση των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού''.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι η έκθεση βρίσκεται υπό μελέτη και οι τελικές θέσεις της κυβέρνησης όσον αφορά το περιεχόμενό της θα διαβιβαστούν στα Ηνωμένα Εθνη, στο Συμβούλιο Ασφαλείας και γενικά όπου δει.

    Ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως ''διαφωνούμε σε αρκετά σημεία με την ανάλυση και αξιολόγηση των συντακτών της έκθεσης που παραβλέπουν ότι είναι κυρίως χάρη στις προσπάθειες της δικής μας πλευράς που κατέστη δυνατό να οδηγηθεί η διαδικασία μέχρι το δημοψήφισμα'', και πρόσθεσε πως ''είναι επίσης άδικο και πολύ παρατραβηγμένο να ισχυρίζεται κανείς ότι με την απόρριψη του συγκεκριμένου σχεδίου η πλευρά μας απέρριψε την ιδέα της λύσης, είτε την έννοια της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας''.

    Ολες οι πολιτικές δυνάμεις στην Κύπρο ερμηνεύουν τούτο με αντίθετο τρόπο, ότι ήταν απόρριψη ενός συγκεκριμένου σχεδίου, ανέφερε ο Εκπρόσωπος και σημείωσε πως ''ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επαναλαμβάνει επί μονίμου βάσεως ότι τελικός μας στόχος είναι η λύση και η επανένωση στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και η αντιμετώπιση των αρνητικών στοιχείων για τη δική μας πλευρά του σχεδίου Ανάν''.

    Ο Εκπρόσωπος σημείωσε επίσης πως ''κάποιες από τις εισηγήσεις που περιέχονται στην έκθεση, ειδικά η προτροπή προς το ΣΑ να συμβάλει στην κατάργηση μη απαραίτητων περιορισμών και εμποδίων που έχουν ως αποτέλεσμα την απομόνωση των Τ/Κ οδηγούν σε επικίνδυνες ατραπούς και είναι, πιστεύουμε, εκτός των πλαισίων των καλών υπηρεσιών του ΓΓ και εκτός των πλαισίων της διεθνούς νομιμότητας και των ψηφισμάτων του ΣΑ''.

    Ομως, πρόσθεσε, ''θα πρέπει να χαιρετίσουμε την αναφορά της έκθεσης ότι οποιαδήποτε προσπάθεια για αναγνώριση ή βοήθεια για απόσχιση θα ήταν αντίθετη με τα ψηφίσματα του ΣΑ, με τις προσπάθειες για λύση και έρχονται επίσης σε αντίθεση με τη βούληση των Τ/Κ που ψήφισαν για επανένωση''.

    Ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως ''η πλευρά μας θα μελετήσει σε βάθος το περιεχόμενο της έκθεσης και θα κοινοποιήσει τις θέσεις της και τα σχόλιά της προς τα ΗΕ κατά τρόπο εποικοδομητικό και όπως πάντα με γνώμονα τη διατήρηση και περαιτέρω ενδυνάμωση των προοπτικών συνέχισης των προσπαθειών για λύση''.

    Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της έκθεσης, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως αυτή ''περιέχει πολλές ανακρίβειες, δεν δίδει πάντα την πλήρη εικόνα και παρερμηνεύει θέσεις της δικής μας πλευράς. Αναφέρει για παράδειγμα ότι στο Μπούργκενστοκ η πλευρά μας αρνήθηκε να συνομιλήσει τη στιγμή που τα ίδια τα ΗΕ ανακοίνωσαν την ίδια ημέρα ότι δεν ζήτησαν συνάντηση εκείνη τη συγκεκριμένη ημέρα'', ανέφερε.

    Ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση θα επιθυμούσε να μην υιοθετηθεί αυτή η έκθεση ως έχει από το Συμβούλιο Ασφαλείας, ο Εκπρόσωπος είπε πως εκείνο το οποίο θα επιθυμούσε η Κυβέρνηση είναι ''να τεθούν επί καθαρά αντικειμενικής βάσεως όλα τα γεγονότα όπως ακριβώς εξελίχθηκαν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με αναφορά και στην προηγούμενη στάση της άλλης πλευράς''.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης σημείωσε πως στην έκθεση αναφέρεται για παράδειγμα ότι με βάση το σχέδιο θα επέστρεφαν 120 χιλιάδες Ε/Κ υπό ε/κ διοίκηση ενώ ο αριθμός που θα επέστρεφε ήταν πολύ μικρότερος, όπως είπε.

    Εξέφρασε την πεποίθηση ότι ''οι συντάκτες της έκθεσης στην προσπάθειά τους να υπερασπιστούν το σχέδιο αδικούν τη δική μας πλευρά επειδή η ε/κ κοινότητα απέρριψε το σχέδιο, παραβλέποντας τους πραγματικούς λόγους που οδήγησαν στη μη αποδοχή του''.

    Η έκθεση παραγνωρίζει τα όσα συνέβησαν πριν την τελευταία φάση των διαπραγματεύσεων. Περιορίζεται μόνο στην περίοδο από 19 Φεβρουαρίου 2004 ως την ημέρα του δημοψηφίσματος, ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

    Πρόσθεσε πως ''δεν αναφέρεται στην αρνητική στάση της Τουρκίας και της τουρκικής πλευράς τα προηγούμενα 30 χρόνια, ούτε φυσικά και στη συνέχιση της παρανομίας της κατοχής μεγάλου τμήματος του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας''.

    Δεν αναφέρει επίσης, σημείωσε, ''ότι από τις 28 Φεβρουαρίου 2003 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε δώσει γραπτώς στο ΓΓ τις δικές μας θέσεις που ήταν εντός (των παραμέτρων) του σχεδίου Ανάν, όπως ο ίδιος ο ΓΓ παραδέχεται και εκείνες οι θέσεις δεν αποσύρθηκαν ποτέ. Ηταν οι βασικές μας απαιτήσεις για αλλαγές. Υπό την προϋπόθεση αυτή είχε τότε πει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο ΓΓ ότι θα ήταν διατεθειμένος να στηρίξει στο σχέδιο''.

    ''Πέραν τούτου ενώ αναφέρει ότι η περίοδος του 2003 μέχρι το Φεβρουάριο του 2004 ήταν νεκρή περίοδος, αποδίδει μόνο εμμέσως ευθύνες στην τουρκική πλευρά για τη μεγάλη αυτή καθυστέρηση, το χάσιμο χρόνου και την έλλειψη βούλησής της για διαπραγματεύσεις και επικεντρώνεται μόνο στην περίοδο μετά τη συνάντηση του ιδίου με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας στο Νταβός'', ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

    Σε ό,τι αφορά στην αναφορά στην έκθεση ότι στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε αναφέρει κάποια πράγματα στο ΓΓ, ο Εκπρόσωπος είπε πως ''τότε ο Πρόεδρος επανέλαβε ότι υπάρχει η ανάγκη για αλλαγές στη βάση των προηγούμενων εγγράφων τα οποία ήταν στη διάθεση του ΓΓ - και μιλώ και πάλι για την επιστολή 28 Φεβρουαρίου 2003 - και ότι νοουμένου ότι θα γίνονταν εκείνες οι αλλαγές που επιθυμούσαμε - και το δήλωσε τότε ο Πρόεδρος κατηγορηματικά ότι επιθυμούσε λύση πράγματι πριν την 1η Μαϊου 2004''.

    ''Επίσης οι συντάκτες της έκθεσης του ΓΓ αναφέρουν ότι οι εκλογές του Δεκεμβρίου στην τ/κ κοινότητα έφεραν στην επιφάνεια νέα ηγεσία. Ομως (η έκθεση) παραβλέπει το γεγονός ότι μέχρι τις 24 Μαρτίου 2004 εκείνος ο οποίος ήταν επικεφαλής της διαπραγμάτευσης και εξακολουθεί να είναι ο εκλεγμένος ηγέτης της τ/κ κοινότητας ήταν ο κ. Ντενκτάς, ο οποίος έδειξε όλη του την κακοπιστία κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου'', πρόσθεσε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Επεσήμανε ακόμη πως το έγγραφο του κ. Ντενκτάς της 24ης Φεβρουαρίου, το οποίο αναφέρει και ο ΓΓ ''περιείχε πράγματι απαιτήσεις πολύ μακράν και εκτός του σχεδίου Ανάν και εκείνες οι απαιτήσεις ήταν που αποτέλεσαν και το εμπόδιο να επιτευχθεί οποιαδήποτε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις πριν από τη Λουκέρνη''.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης υπενθύμισε πως στις 13 Απριλίου 2004 εκ μέρους των ΗΕ με δήλωση του εκπροσώπου Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Μπράιαν Κέλι είχε διαψευστεί ο ισχυρισμός που προέβαλε και ο λεγόμενος πρωθυπουργός Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αρνήθηκε να τον συναντήσει και να συζητήσει μαζί του.

    Οσον αφορά την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, ο Εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι η δική μας πλευρά είχε πάντοτε τη θέση τουλάχιστον καθ' όλη τη διάρκεια των φάσεων των διαπραγματεύσεων ότι η Συνθήκη Εγγύησης έπρεπε να περιοριστεί, να γίνει ρητώς σαφές ότι δεν δικαιολογείται η ύπαρξη μονομερούς επεμβατικού δικαιώματος και στρατιωτικής επέμβασης και ότι δεν έπρεπε να επεκταθεί όσον αφορά τα συνιστώντα κρατίδια της Ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας κάτω από το σχέδιο Ανάν.

    Για την αναφορά στο εδαφικό, ο κ. Χρυσοστομίδης σημείωσε πως ''η τουρκική και η τ/κ πλευρά έλεγαν πάντοτε ''ότι θα επιζητούσαν ευθυγράμμιση των εδαφικών ορίων των δυο συνιστώντων κρατιδίων''.

    ''Τούτο αποτέλεσε πρόβλημα γιατί δεν προέβαλαν θέσεις όσον αφορά το εδαφικό. Τονίζεται και στην έκθεση και τονίζαμε πάντοτε ότι αυτό αποτελούσε μια τρύπα στο κέντρο των προτάσεων της τουρκικής πλευράς'', πρόσθεσε.

    Υπενθύμισε ότι ''η δική μας θέση ήταν πάντοτε ότι ο μεγαλύτερος αριθμός Ε/Κ προσφύγων έπρεπε να επιστρέψει υπό ε/κ διοίκηση, πράγμα το οποίο ακριβώς αναφερόταν στην αναπροσαρμογή του εδαφικού''.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επανέλαβε πως ''η έκθεση δεν έχει μελετηθεί ακόμη σε βάθος, βρίσκεται υπό μελέτη από όλους και οι τελικές μας θέσεις, τα τελικά μας σχόλια επί της έκθεσης θα διαβιβαστούν δεόντως στα ΗΕ, στο Συμβούλιο Ασφαλείας και γενικά όπου δει όσον αφορά το περιεχόμενο όλης της έκθεσης του ΓΓ''.

    Κληθείς να σχολιάσει το ύφος που χρησιμοποιεί ο ΓΓ στην έκθεσή του, ο Εκπρόσωπος είπε πως δεν νομίζει ότι χρήζει οποιουδήποτε σχολιασμού το ύφος.

    ''Είναι μια έκθεση η οποία στο τέλος νομίζω ότι αφήνει την πόρτα ανοικτή για περαιτέρω προσπάθειες για την προώθηση των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού'', ανέφερε.

    Ερωτηθείς τι αναμένει η Κυβέρνηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως ''το Συμβούλιο Ασφαλείας θα δει, θα μελετήσει την έκθεση, θα λάβει υπόψη τις δικές μας θέσεις και θα προχωρήσει είτε με υιοθέτηση της έκθεσης είτε όχι''.

    Ο Εκπρόσωπος εξέφρασε την πεποίθηση πως ''θα πρέπει να υπάρξουν διασαφηνίσεις και αλλαγές στην έκθεση'', προσθέτοντας πως αναμένεται η συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

    Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση θα θέσει τις απόψεις της σαφώς ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας, σημειώνοντας πως το Υπουργείο Εξωτερικών ''μετά τη συμπλήρωση της μελέτης θα προβεί στις αναγκαίες ενέργειες''.

    Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι ο ΓΓ εκφεύγει από τις εντολές του, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως στην έκθεση του ΓΓ υπάρχει μια ''πολύ σημαντική αντίφαση'' αφού ''αναφέρεται από τη μια στη δεσμευτικότητα των ψηφισμάτων 541 και 550, αναφέρει ότι δεν είναι δυνατό να προωθηθεί είτε αναγνώριση είτε απόσχιση, πράγματα τα οποία συμβαδίζουν πλήρως και με τα ψηφίσματα αλλά και με τους όρους εντολής και τις καλές υπηρεσίες του ΓΓ, από την άλλη όμως εκφεύγει κάπως και είναι αντιφατικός στο να λέει ότι πρέπει να υπάρξουν διμερείς επαφές μεταξύ ξένων κρατών ή οργανισμών με τις τ/κ αρχές''.

    ''Τούτο αποτελεί μια καθαρή αντίφαση, η οποία δεν δικαιολογείται και νομίζω ότι η εισήγηση του ΓΓ εκφεύγει των όρων εντολής του και της ιδιότητάς του ως παροχέα καλών υπηρεσιών'', ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

    Ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση βλέπει να υπήρξε κάποιο παιγνίδι πίσω από την πλάτη της, με βάση και τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας ότι η έκθεση αυτή θα αποτελούσε την πλατφόρμα για να γίνουν κινήσεις για χρήση των λιμανιών και των αεροδρομίων στα κατεχόμενα για απευθείας εμπορικές συναλλαγές με άλλες χώρες, ο Εκπρόσωπος είπε πως δεν πιστεύει ότι ο ΓΓ θέλει να υπονομεύσει το χάρτη των ΗΕ, τα ψηφίσματα του ΣΑ και γενικά τη δεσμευτικότητα του διεθνούς δικαίου.

    ''Είναι ο ίδιος θεματοφύλακας των αρχών που περιέχονται στα όσα ανέφερα. Ετσι είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς ότι υπάρχει μια προκαθορισμένη πολιτική, η οποία να οδηγεί σε υπονόμευση των αρχών αυτών'', είπε ο Εκπρόσωπος.

    Επανέλαβε επίσης τη θέση της Κυβέρνησης υπέρ της οικονομικής στήριξης των Τ/Κ χωρίς όμως την έμμεση ή άμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους.

    ''Αρα αυτά είναι εκείνα τα οποία νομίζω ότι πρέπει να καθοδηγήσουν την προσπάθεια για ενίσχυση οικονομική κυρίως των Τ/Κ'', πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς αν με την έκθεσή του ο ΓΓ εξωθεί κάποια κράτη ή κάποιους οργανισμούς προς έμμεση αναγνώριση, ο Εκπρόσωπος απάντησε ''νομίζω πως όχι''.

    Κληθείς να πει αν η στάση του κ. Ανάν έναντι του Προέδρου Παπαδόπουλου θεωρείται εχθρική, ο κ. Χρυσοστομίδης ανέφερε πως ''οι εκθέσεις του ΓΓ είναι και πρέπει να είναι αντικειμενικές. Δεν νομίζω ότι ο ΓΓ δικαιούται ή έχει πρόθεση να εκφράσει τιμωρία ή εκδικητικότητα προς τον κυπριακό λαό. Εξάλλου λέει ότι σέβεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και καλεί όλους να το σεβαστούν''.

    Κληθείς να πει γιατί στις δηλώσεις του αναφέρθηκε στους ''συντάκτες της έκθεσης του ΓΓ'', ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος παρατήρησε πως ''ασφαλώς την έκθεση δεν τη συνέταξε ο ίδιος ο ΓΓ'' και πρόσθεσε πως ''οι επικρίσεις μας είναι γενικά για την έκθεση''.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο Εκπρόσωπος είπε πως ''και οι συντάκτες (της έκθεσης) και γενικά όσοι συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις είναι φυσιολογικό να επιθυμούσαν την υιοθέτηση του σχεδίου και είναι φυσιολογικό να έχουν απογοητευτεί''.

    Ερωτηθείς αν θα γίνει συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου μετά την επιστροφή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τις ΗΠΑ, ο Εκπρόσωπος είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μονίμως ενημερώνει τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για όλες τις εξελίξεις.

    ΕΕ - Φιλορί - Εκθεση ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό ----------------------------------------- Ο Ζαν Κριστόφ Φιλορί, εκπρόσωπος του Γερμανού Επιτρόπου αρμόδιου για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν, δήλωσε χθες ότι η έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για το Κυπριακό ''είναι δίκαιη και συμπίπτει με τη δική μας ανάλυση''.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το περιεχόμενο της έκθεσης, ο κ. Φιλορί είπε ότι ''χαιρόμαστε ιδιαίτερα που διαπιστώνουμε ότι η έκθεση συνιστά επίσης, όπως έκανε και το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ, να τερματισθεί η οικονομική απομόνωση των Τ/Κ''.

    Κύπρος - Τουρκία - ΕΕ ------------------------ Η Κύπρος έθεσε επιφύλαξη στο σχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών (17 και 18 Ιουνίου) και ειδικότερα στην παράγραφο που αναφέρεται στην Τουρκία.

    Η επιφύλαξη διατυπώθηκε στη συνεδρίαση της Επιτροπής των Μονίμων Αντιπροσώπων, η οποία εξέτασε το σχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, η επιφύλαξη αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι η Τουρκία έχει προχωρήσει μονομερώς στην επέκταση της τελωνειακής της ένωσης με τις εννέα νέες χώρες και όχι με την Κύπρο, προφανώς για να μην υποχρεωθεί σε αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Είναι σαφές ότι το κείμενο των συμπερασμάτων δεν μπορεί να υιοθετηθεί αν δεν υπάρχει ομοφωνία, ενώ, όπως έγινε γνωστό, το όλο θέμα θα ξανασυζητηθεί και στη συνεδρίαση της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων την προσεχή εβδομάδα.

    Ιακώβου - Αθήνα - Μολυβιάτης ---------------------------- Την άποψη πως το θέμα των επικρίσεων προς την ε/κ πλευρά δεν είναι ένα τόσο σοβαρό θέμα για να μας πανικοβάλλει, εξέφρασε σχολιάζοντας την έκθεση του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ο οποίος παράλληλα διεμήνυσε πως η ε/κ πλευρά έχει σαφή πολιτική για το εθνικό μας θέμα, την οποία και θα διεκδικήσει.

    Αναφερόμενος στο θέμα των τουρκικών μεθοδεύσεων και την απόφαση της Τουρκίας να προχωρήσει μονομερώς στην επέκταση της τελωνειακής της ένωσης με τις εννέα νέες χώρες στην ΕΕ πλην της Κύπρου, ο κ. Ιακώβου δήλωσε πως όλα αυτά θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από κοινού με την Ελλάδα, ενώ αποκάλυψε ότι ο ίδιος έδωσε εντολή στο Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κύπρου στην ΕΕ, για να εγείρει αυτά τα θέματα στο COREPER.

    Σε δηλώσεις στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, πριν αναχωρήσει για την Αθήνα όπου το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον Ελληνα ομόλογό του Πέτρο Μολυβιάτη, ο κ. Ιακώβου ανέφερε ότι για αυτήν τη συνάντηση υπάρχει ήδη ένα «μεγάλο συμφωνημένο θεματολόγιο», στο οποίο εμπεριέχονται κυρίως τρέχοντα θέματα και θέματα τα οποία προβλέπεται ότι θα προκύψουν τους επόμενους λίγους μήνες και αφορούν τη σχέση Κύπρου- ΕΕ, διάφορες τουρκικές δραστηριότητες στην Ισλαμική Διάσκεψη, κάποιες άλλες τουρκικές μεθοδεύσεις και το θέμα της έκθεσης του ΓΓ των ΗΕ.

    Κληθείς να πει εάν ανάμεσα στα θέματα που θα συζητήσει στην Αθήνα θα είναι και η επιδίωξη προγραμματισμού κάποιας στρατηγικής για επανέναρξη του διαλόγου, ο κ. Ιακώβου είπε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι στο τραπέζι των διαβουλεύσεων, αφού το θέμα της επανέναρξης του διαλόγου ή της εκδήλωσης κάποιας πρωτοβουλίας, δεν είναι αυτής της χρονικής στιγμής και είναι και θέμα υψηλής πολιτικής που οπωσδήποτε θα ήθελε να το συζητήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Ελληνα Πρωθυπουργό.

    Ερωτηθείς ποιος διαφαίνεται να είναι ο παλμός, αναφορικά με την επικείμενη Ισλαμική Διάσκεψη, ο ΥΠΕΞ διευκρίνισε πως «δεν είναι θέμα παλμού, είναι θέμα πραγματικοτήτων», προσθέτοντας πως «η Τουρκία φιλοξενεί τη Διάσκεψη των ισλαμικών χωρών και ο κ. Γκιουλ θα προεδρεύει, κάτι που δίνει στην Τουρκία πάρα πολλές δυνατότητες για την υιοθέτηση ενός ψηφίσματος που τη βολεύει».

    «Ασφαλώς είναι και αυτός ένας σταθμός, στον οποίο όμως δυνατότητες ακόμη υπάρχουν και εξάλλου δεν είναι ένα φόρουμ ιδιαίτερα σημαντικό», δήλωσε.

    Κληθείς να διευκρινίσει ποιες τουρκικές μεθοδεύσεις θα συζητήσει με τον κ. Μολυβιάτη, ο Κύπριος ΥΠΕΞ δήλωσε πως «η Τουρκία είναι πολύ δραστήρια στα θέματα που αφορούν την Κύπρο και ασφαλώς πρέπει να αντιμετωπιστεί». Οπως για παράδειγμα, συνέχισε ο κ. Ιακώβου, «έχει την υποχρέωση να επεκτείνει το τελωνιακό έδαφός της σε όλες τις χώρες της ΕΕ και οι πληροφορίες μας είναι ότι έχει εκδώσει ένα νόμο που το πράττει μόνο για όλες τις χώρες της ΕΕ, πλην της Κύπρου».

    «Για αυτό το λόγο χθες στο COREPER στις Βρυξέλλες είχα δώσει εντολή στο Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κύπρου, στο κεφάλαιο Τουρκία, να εγείρει αυτά τα θέματα και ότι αυτά δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά και μάλιστα να σχολιάζεται θετικά η συμπεριφορά της Τουρκίας», είπε ο κ. Ιακώβου, προσθέτοντας πως «δεν μπορεί η Τουρκία να συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο, να απαγορεύει τον ελλιμενισμό πλοίων υπό την κυπριακή σημαία, αλλά έχει υποχρέωση ίσης μεταχείρισης όλων των κρατών-μελών της ΕΕ και όλων των υπηρεσιών που προσφέρουν».

    «Αυτές οι τουρκικές μεθοδεύσεις και δραστηριότητες, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από κοινού με την Ελλάδα», σημείωσε.

    Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ο ΓΓ των ΗΕ, εμμέσως πλην σαφώς στην έκθεσή του αναφέρει πως η ε/κ πλευρά δεν ξέρει τι θέλει, ο κ. Ιακώβου δήλωσε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του απάντησε αμέσως σε αυτό το σημείο της έκθεσης και ο κ. Ανάν ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις διευκρινίσεις που του έδωσε».

    Κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις στο εσωτερικό πως όσα έχτισε τα τελευταία τριάντα χρόνια η Κύπρος διπλωματικά ''έχουν καταστραφεί με την αρνητική έκθεση του ΓΓ των ΗΕ'', ο κ. Ιακώβου εξέφρασε την άποψη ότι «αυτή είναι μια υπερβολική εκτίμηση», ενώ πρόσθεσε πως «πολλά τα οποία είχε πετύχει η Κύπρος, είχαν απαρχή την τουρκική αρνητικότητα και την τουρκική προκλητικότητα της εποχής και συνεπώς η κατάσταση διαμορφώνεται συνεχώς».

    Ομως η Κύπρος, όπως είπε ο ΥΠΕΞ, «δεν έχει υποστεί οποιαδήποτε ζημιά, αντίθετα είναι μέλος της ΕΕ με πάρα πολλές δυνατότητες και όσον αφορά τις σχέσεις με την Τουρκία και όσον αφορά τις εξελίξεις για το Κυπριακό».

    Σε παρατήρηση ότι για πρώτη φορά σε έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ επιρρίπτεται στην ε/κ πλευρά το φταίξιμο της μη επίλυσης του Κυπριακού, ο κ. Ιακώβου διευκρίνισε πως η πλευρά μας έχει συζητήσει το σχέδιο και θα απαντήσει στο ΓΓ εγγράφως, «ενώ εάν παραστεί ανάγκη να γίνει και δημόσια συζήτηση στο ΣΑ των ΗΕ, αυτό θα γίνει με παρέμβαση της Κύπρου, έτσι ώστε να απαντηθούν όλα τα σημεία».

    Αλλωστε, «πάντοτε πρέπει να συνεκτιμούμε την κατάσταση και, ναι, είναι ένας σταθμός, υπάρχουν επικρίσεις για τη δική μας πλευρά, αλλά ασφαλώς δεν είναι αυτό το θέμα τόσο σοβαρό, για να μας πανικοβάλλει», είπε, σημειώνοντας πως η ε/κ πλευρά έχει «σαφή πολιτική», την οποία και θα διεκδικήσει, αφού «αυτό που πράττουμε είναι ασφαλώς για το καλό της Κύπρου, Ε/Κ και Τ/Κ».

    Υπουργείο Εξωτερικών - Πακιστάν - Επεισόδια - Δήλωση ------------------------------------------------------- Το Υπουργείο Εξωτερικών ''καταδικάζει έντονα τα πρόσφατα επεισόδια στο Καράτσι, περιλαμβανομένου και του βομβαρδισμού Τεμένους των Σιιτών, κατά τον οποίο έχασε τη ζωή του αριθμός αθώων ανθρώπων και άλλοι τραυματίστηκαν''.

    ''Αυτές οι αισχρές πράξεις βίας στόχευαν κακόβουλα το ιερό δικαίωμα της θρησκευτικής λατρείας και τη θεμελιώδη αξία της θρησκευτικής ανοχής και αρμονίας'', σημειώνει το Υπουργείο σε γραπτή του δήλωση.

    Προσθέτει ότι ''σε αυτή την τραγική και δύσκολη ώρα για το Πακιστάν, η κυβέρνηση και ο λαός της Κύπρου εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στην κυβέρνηση του Πακιστάν και στις οικογένειες των νεκρών και εύχεται γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες''.

    ΟΗΕ - Κύπρος - Τ/Κ - Μέτρα ------------------------------ Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη, Πρέσβης Αντρέας Μαυρογιάννης, απέστειλε στις 28 Μαΐου επιστολή στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ αναφορικά με την πολική της κυπριακής Κυβέρνησης έναντι των Τουρκοκυπρίων σε σχέση με τις τουρκικές προσπάθειες άρσης της ''απομόνωσης'' της τουρκοκυπριακής κοινότητας, η οποία κυκλοφόρησε ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Ο κ. Μαυρογιάννης υπενθυμίζει καταρχήν στην επιστολή του ότι πακέτο μέτρων που χαρακτηρίστηκε γενναιόδωρο από τη διεθνή κοινότητα και οδήγησε σε απτά οικονομικά και άλλα οφέλη προς τους Τουρκοκύπριους εφαρμόζεται εδώ και ένα χρόνο από την Κυβέρνηση. Ως αποτέλεσμα, αναφέρει, πέραν του 12% των Τουρκοκυπρίων εργάζονται στις υπό το έλεγχο της Κυβέρνησης περιοχές καθώς επίσης σημαντικός αριθμός Τουρκοκυπρίων απολαμβάνει οικονομικά και κοινωνικά οφέλη όπως την δωρεάν χρήση των ιατρικών υπηρεσιών της Δημοκρατίας.

    Επιπρόσθετα του πακέτου αυτού, σημειώνει ο Κύπριος διπλωμάτης, η κυπριακή Κυβέρνηση ανακοίνωσε στις 26 Απριλίου 2004 την πρόθεσή της να επεκτείνει το εμπόριο στη βάση των διαδικασιών και κανόνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, γεωργικών, αλιευτικών και ορυκτών προϊόντων καθώς επίσης και το εσωτερικό εμπόριο, βιομηχανικών προϊόντων που παράγονται στις κατεχόμενες περιοχές.

    Επιπλέον η κυπριακή Κυβέρνηση, τονίζει, υποστήριξε να παραχωρηθούν από τώρα τα 259 εκατομμύρια ευρώ που η Ευρωπαϊκή Ενωση θα έδιδε στους Τουρκοκύπριους σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού. Ζήτησε επίσης να αυξηθούν τα σημεία διέλευσης στη διαχωριστική γραμμή τόσο για πρόσωπα όσο και για αγαθά.

    Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος υπογραμμίζει προς το Γενικό Γραμματέα ότι όλα τα πιο πάνω μέτρα αποσκοπούν στην προώθηση της επανένωσης του νησιού και επιτρέπουν στους Τουρκοκύπριους να απολαμβάνουν τα οφέλη της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Είναι για αυτό το λόγο, σημειώνει, που η Κυβέρνηση χαιρετίζει και υποστηρίζει πλήρως κάθε παρόμοια προσπάθεια που είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο.

    ΑΚΕΛ - Εκθεση Ανάν -------------------- Ικανοποίηση για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, όπως αυτή εκφράζεται στην έκθεσή του για το Κυπριακό, ''να αφήσει ανοικτή την πόρτα στην προοπτική επίλυσης του Κυπριακού'', εξέφρασε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού.

    Ανακοινώνοντας, ύστερα από χθεσινή συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, τη θέση του κόμματος επί της έκθεσης του κ. Ανάν, ο κ. Κυπριανού είπε ότι το ΑΚΕΛ ''σημειώνει τη θέση του Γενικού Γραμματέα ότι οι Ε/Κ δικαίως αναμένουν σεβασμό της απόφασής τους στο δημοψήφισμα''

    Η εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ ''παρότρυνση του Συμβουλίου Ασφαλείας να βρει τρόπους για να ικανοποιήσει τις ανησυχίες της ε/κ πλευράς σε θέματα ασφάλειας και εφαρμογής της λύσης, αναμφίβολα συμβάλλει θετικά στην προσπάθεια για αναζήτηση αμοιβαία αποδεκτής διευθέτησης'', είπε.

    Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι στην έκθεση υπάρχουν ''λανθασμένες εκτιμήσεις, αντιφάσεις, ανακρίβειες και παρερμηνείες θέσεων και προθέσεων της ε/κ πλευράς''.

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι το ΑΚΕΛ ''διαφωνεί με την εκτίμηση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ ότι με το δημοψήφισμα στην ε/κ κοινότητα απορρίφθηκε η ίδια η λύση'', προσθέτοντας ότι ''αυτή η εκτίμηση έρχεται σε αντίθεση με τον σεβασμό που εκφράζεται προς την ετυμηγορία της ε/κ κοινότητας''.

    Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Εκθεση ΓΓ ΟΗΕ --------------------------------- Την ανάγκη όπως συνειδητοποιήσουν όλοι ότι έφθασε η ώρα των κοινών στόχων και της από κοινού αντιμετώπισης των κινδύνων που αντιμετωπίζει η Κύπρος, εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, σχολιάζοντας την έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για το Κυπριακό.

    Σε ερώτηση εάν πιστεύει ότι δικαιώθηκε η θέση που είχε προ των δημοψηφισμάτων ο ΔΗΣΥ αναφορικά με το Κυπριακό, ο κ. Αναστασιάδης επεσήμανε πως δεν θέλει με κανένα τρόπο να μιλά για δικαίωση, αφού εκείνο που τον ενδιαφέρει, όπως είπε, είναι να μην αδικηθεί ο τόπος, προσθέτοντας παράλληλα πως δεν πρόκειται για θέμα δικαίωσης της παράταξης, αλλά για θέμα να μην αδικηθεί η Κύπρος.

    Σε δηλώσεις του στο περιθώριο προεκλογικής περιοδείας του στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου και σχολιάζοντας την έκθεση, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως ''δυστυχώς είναι αρκετά αρνητική''.

    Πρόσθεσε ωστόσο πως θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει το θέμα με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας αύριο στην Αθήνα, όπου μεταβαίνει για συντονισμό ενεργειών και πρωτοβουλιών με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

    ΔΗΚΟ - Νίκος Κλεάνθους - Εκθεση Ανάν ----------------------------------------- Η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για τις καλές του υπηρεσίες στο Κυπριακό οδηγεί στο διαχωρισμό και όχι στην επανένωση της Κύπρου και του λαού της, ανέφερε χθες ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους, ο οποίος είπε ότι η έκθεση ''είναι ετεροβαρής και εμπεριέχει ανακρίβειες''.

    Ως μια πρώτη αντίδραση στην έκθεση Ανάν, το ΔΗΚΟ σημειώνει πως ο ΓΓ του ΟΗΕ συνέταξε την έκθεση κάτω από συναισθηματική φόρτιση, σε βάρος της αντικειμενικότητας και υπερβαίνει τους όρους εντολής του που είναι η προσφορά καλών υπηρεσιών για την εξεύρεση μιας συμφωνημένης λύσης στη βάση των αρχών και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

    ''Το ΔΗΚΟ απορρίπτει ως ύβρη προς τον κυπριακό λαό τον ισχυρισμό του κ. Ανάν ότι δεν θέλει λύση του κυπριακού προβλήματος και δεν αποδέχεται τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία'', ανέφερε ο κ. Κλεάνθους.

    Το ΔΗΚΟ καλεί το ΓΓ του ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στην υλοποίηση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, ενώ αναμένει από τα μέλη του ΣΑ, με ευθυκρισία και αντικειμενικότητα να συζητήσουν την έκθεση του κ. Ανάν και να υποδείξουν το σαφώς ετεροβαρές περιεχόμενό της.

    ΝΕΟ - Κουτσού - Εκθεση ΓΓ ΟΗΕ ------------------------------- Την εκτίμηση πως η έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν αποτελεί μιαν αναφορά στα γεγονότα, που ούτε στην πραγματικότητα στηρίζεται ούτε στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, αλλά ούτε και στο διεθνές δίκαιο, εξέφρασε ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού, ο οποίος αναμένει από το Συμβούλιο Ασφαλείας να αποκαταστήσει την πραγματικότητα.

    Σε δηλώσεις του χθες στο περιθώριο της δημοσιογραφικής διάσκεψης του υποψήφιου ευρωβουλευτή της Ευρωπαϊκής Συνεργασίας-ΝΕΟ Βάσου Αργυρίδη, ο κ. Κουτσού είπε πως το κόμμα θεωρεί την έκθεση αυτή ''πλήρη παραβίαση των ψηφισμάτων 541 και 550, τα οποία καλούν όλα τα μέλη των Ηνωμένων Εθνών να αποφεύγουν οποιανδήποτε ενέργεια, πράξη ή παράλειψη που να οδηγεί σε μορφή αναγνώρισης του ψευδοκράτους''.

    Ανέφερε πως η έκθεση αυτή ''ουσιαστικά θέτει την παραπέρα πορεία σε μία δύσκολη φάση'', προσθέτοντας πως το κόμμα αναμένει και ελπίζει πως ''το Συμβούλιο Ασφαλείας, που είναι και το μόνο αρμόδιο όργανο να πάρει αποφάσεις και είναι ταυτόχρονα ο προϊστάμενος του Γενικού Γραμματέα, να αποκαταστήσει τα πράγματα''.

    Εισηγήθηκε όπως η κυπριακή κυβέρνηση ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας ''ανοιχτή συνεδρίαση για να λεχθούν οι πραγματικότητες''.

    Οπως ανέφερε ο κ. Κουτσού, ''είναι σημαντικό το τι θα βγει τελικά από το Συμβούλιο Ασφαλείας, γιατί αυτό θα αποτελέσει και το πλαίσιο παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Κυπριακό''.

    Κίνημα Οικολόγων - Περδίκης - Εκθεση ΓΓ ΟΗΕ ----------------------------------------------- Την εκτίμηση ότι στην έκθεση του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν υπάρχει ένα θετικό στοιχείο, αφού είναι η πρώτη φορά που επίσημα ο ΓΓ του ΟΗΕ παραδέχεται ότι υπάρχει παράθυρο ευκαιριών για συνέχιση των διαπραγματεύσεων, εξέφρασε χθες ο ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση που είχε ο ίδιος και οι γυναίκες υποψήφιες του Κινήματος για τις ευρωεκλογές με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρο Θεοδώρου, ο κ. Περδίκης εκτίμησε πως ''αυτή τη θετική εξέλιξη πρέπει να την αξιοποιήσουμε στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών''.

    ''Είναι η πρώτη φορά'', είπε, ''που εγκαταλείπεται η άποψη ότι το πέμπτο σχέδιο Ανάν ήταν η τελευταία ευκαιρία και δημιουργείται ένα παράθυρο για συνέχιση των διαπραγματεύσεων''.

    Σε ό,τι αφορά τα αρνητικά σημεία της έκθεσης, ο κ. Περδίκης είπε ότι ''υπάρχουν τα γνωστά αρνητικά σημεία, τα οποία βεβαίως έχουν αναφερθεί και άλλες φορές με πιο έντονους τρόπους''.

    ΕΔΗ-ΚΠΕ-Ευρωπαϊκή Κύπρος - Εκθεση - Κυπριακό ----------------------------------------------- Η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, η δύσκολη φάση στην οποία διέρχεται η Κύπρος και οι σωστοί χειρισμοί που θα πρέπει να αναληφθούν ήταν στο επίκεντρο δηλώσεων υποψηφίων για τις ευρωεκλογές του συνδυασμού ΕΔΗ-ΚΠΕ-Ευρωπαϊκή Κύπρος σε χθεσινή διάσκεψη Τύπου.

    Η υποψήφια ευρωβουλευτής Ανδρούλα Βασιλείου είπε πως ''επιδίωξη μας δεν είναι να επιδεινώσουμε τις ήδη τεταμένες σχέσεις μας με τον ΟΗΕ και το ΓΓ αλλά να αφήσουμε διαύλους επικοινωνίας, συνεννόησης και συνεργασίας''.

    Κάνοντας λόγο για ''ορισμένα θετικά στοιχεία'' που υπάρχουν στην έκθεση, αναφέρθηκε στο γεγονός πως ''ο ΓΓ φαίνεται να αποδέχεται το γεγονός ότι υπάρχουν ανησυχίες στους Ε/Κ σχετικά με την ασφάλεια και εφαρμογή της λύσης και καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας να αντιμετωπίσει αυτές τις ανάγκες των Ε/Κ. Αυτό όμως που επισημαίνει (ο ΓΓ) και είναι πολύ σημαντικό είναι όπως εμείς με σαφήνεια και χωρίς παλινδρομήσεις να διευκρινίσουμε τι είναι αυτό που θέλουμε και να είμαστε κατηγορηματικοί και να μην λέμε ορισμένα πράγματα σήμερα και άλλα αύριο'', είπε.

    Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Χρήστος Στυλιανίδης ανέφερε ότι η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ αποδεικνύει ότι η πατρίδα μας βρίσκεται σε δύσκολη θέση και σε μια αντιπαράθεση με το διεθνή παράγοντα και τον ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι ''η μικρή Κύπρος δεν αντέχει μια τέτοια απομόνωση''.

    Αναφερόμενος στην συνάντηση που είχε χθες αντιπροσωπεία της ''Ευρωπαϊκής Κύπρου'' με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου στην Αθήνα, είπε ότι αποφασίστηκαν πρωτοβουλίες ώστε να αντιμετωπιστεί η απομόνωση και το θέμα μιας νέας κινητικότητας.

    Αυτές οι πρωτοβουλίες, είπε ο κ. Στυλιανίδης, είναι όπως συνδεθεί η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας το Δεκέμβριο με την εφαρμογή της λύσης και η Επιτροπή Παρακολούθησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία έχει ήδη γίνει αποδεκτή από το προηγούμενο Κοινοβούλιο να επιδιωχθεί και στο νέο Κοινοβούλιο, να λάβει συγκεκριμένους όρους εντολής που έχουν σχέση και με την αναθεώρηση θεμάτων ασφάλειας και με την αναθεώρηση χρονοδιαγραμμάτων για την αποχώρηση των στρατευμάτων.

    Είπε επίσης ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας όπως φαίνεται και μέσα από την έκθεση Ανάν είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει το θέμα των φόβων σε ό,τι αφορά θέματα ασφάλειας και εφαρμογής λύσης.

    ΚΕΑ - Κυπριακό - Εκθεση ΓΓ ΟΗΕ -------------------------------- Το Κόμμα Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης (ΚΕΑ) χαρακτηρίζει την έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν προς το Συμβούλιο Ασφαλείας ετεροβαρή και άδικη, περιέχουσα στοιχεία εκδικητικότητας και πλήθος ανακριβών στοιχείων, εκτιμά ωστόσο ότι το κλίμα που δημιουργεί η έκθεση μπορεί να ανατραπεί.

    Καλώντας, με χθεσινή του ανακοίνωση, όλες τις πολιτικές δυνάμεις να εργασθούν προς αυτή την κατεύθυνση, το ΚΕΑ δηλώνει ότι ''αυτό που προέχει αυτήν τη στιγμή είναι η επεξήγηση των θέσεων της δικής μας πλευράς στον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα αλλά και στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και η μονότονη επανάληψη της θέσης ότι η απόρριψη του σχεδίου Ανάν δεν αποτελεί απόρριψη της λύσης του Κυπριακού''.

    Το ΚΕΑ θεωρεί ότι η έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τις καλές του υπηρεσίες στο Κυπριακό αντικατοπτρίζει την ενόχλησή του για την απόρριψη του σχεδίου του από το 76% της ε/κ κοινότητας.

    Αθήνα - Γιώργος Κουμουτσάκος - Εκθεση Ανάν ---------------------------------------------- Ο εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος σχολιάζοντας χθες την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για το Κυπριακό, τη χαρακτήρισε «μακρύ κείμενο, το οποίο χρειάζεται προσεκτική μελέτη».

    «Από μια πρώτη ανάγνωση'', είπε ο κ. Κουμουτσάκος, ''γίνεται καταγραφή των εξελίξεων και των γεγονότων που συνέβαλαν κατά τη διαδικασία εξεύρεσης λύσης από το χρονικό διάστημα από την αποτυχία της προσπάθειας του Φεβρουαρίου του 2003 στη Χάγη, ως το Δημοψήφισμα της 24 Απριλίου του 2004, όπου περιγράφονται τα γεγονότα και εκτιμήσεις από τη σκοπιά της Γραμματείας του ΟΗΕ''.

    Ο κ. Κουμουτσάκος επεσήμανε ότι «οι απόψεις που αναπτύσσονται στην έκθεση δεν συμπίπτουν πάντοτε με τις απόψεις των εμπλεκομένων μερών» και πρόσθεσε ότι σε ορισμένα σημεία του κειμένου οι εκτιμήσεις δεν είναι απολύτως ακριβείς».

    ''Η έκθεση του ΓΓ αναφέρεται σε συνθήκες κάτω από τις οποίες θα μπορούσε να αναληφθεί μια νέα πρωτοβουλία για την επίτευξη μιας λύσης'', είπε και πρόσθεσε ότι για την ελληνική πλευρά στόχος παραμένει η επανένωση του νησιού στη βάση του σχεδίου Ανάν. Μόνο με τον τρόπο αυτό Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα μπορέσουν να απολαύσουν τα αγαθά από την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ», πρόσθεσε ο κ. Κουμουτσάκος.

    Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Κουμουτσάκος επανέλαβε την ελληνική θέση τονίζοντας ότι «το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Κύπρο είναι δηλωτικό της βούλησης των Ελληνοκυπρίων να επιτευχθεί μια λύση με απώτερο στόχο την επανένωση του νησιού''.

    Πρόσθεσε ότι αυτό έχει δηλωθεί από όλες τις πλευρές και βεβαίως από την ελληνική πλευρά. Πάντως η μελέτη του κειμένου συνεχίζεται, συμπλήρωσε.

    Ενωση Συντακτών - Τ/Κ δημοσιογράφοι - Κατοχικό καθεστώς ------------------------------------------------------------ Η Ενωση Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ) καταδίκασε έντονα τα καταπιεστικά μέτρα που υιοθέτησε το κατοχικό καθεστώς εναντίον εκπροσώπων των ΜΜΕ και της ελευθερίας του Τύπου και κάλεσε διεθνείς οργανισμούς να διαμαρτυρηθούν στον Τούρκο Πρωθυπουργό και τον Τ/Κ ηγέτη, απαιτώντας τον τερματισμό της καταδίωξης των Τ/Κ δημοσιογράφων.

    Ανακοίνωση της ΕΣΚ αναφέρεται στις ''κατηγορίες'' εναντίον του αρχισυντάκτη της τ/κ εφημερίδας Κίπρις Basaran Duzgun και του αρθρογράφου Hasan Hasturer, καθώς και εναντίον του γενικού διευθυντή Suleyman Erguclu.

    Ο αρθρογράφος της Ορτάμ Hasan Kahvecioglu και ο γενικός διευθυντής της Ορτάμ Mehmet Davulcu επίσης ''κατηγορήθηκαν'' για επικριτικά άρθρα που δημοσίευσαν εναντίον του καθεστώτος Ντενκτάς και του τουρκικού στρατού, το περιεχόμενο των οποίων θεωρείται από το καθεστώς ''υπονομευτικό'' και ''υβριστικό''.

    Οι λεγόμενες κατηγορίες συνεπάγονται την πιθανότητα ποινής μέχρι 21 χρόνια.

    Σε δηλώσεις του στην Κίπρις, ο γενικός διευθυντής της εφημερίδας είπε πως το στάτους κβο ζει τις τελευταίες του στιγμές, επέκρινε έντονα το καθεστώς για την καταπιεστική του συμπεριφορά έναντι των δημοσιογράφων και δήλωσε έτοιμος να πάει φυλακή αλλά όχι να σταματήσει να αρθρογραφεί.

    Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΣΚ, οι ενέργειες αυτές καταδικάζονται με τον πιο έντονο τρόπο και η Ενωση εκφράζει την αλληλεγγύη της με τους Τ/Κ δημοσιογράφους.

    Η ΕΣΚ καλεί τη Διεθνή και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου και άλλα διεθνή βήματα και οργανισμούς ΜΜΕ να διαμαρτυρηθούν στην τουρκική κυβέρνηση και τον Ραούφ Ντενκτάς και να ζητήσουν τον τερματισμό της καταδίωξης των Τ/Κ δημοσιογράφων, τη διασφάλιση της ελευθερίας του Τύπου και του δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης στα κατεχόμενα και ανάμεσα στην τ/κ κοινότητα.

    ΕΕ - Κύπρος - Κατά κεφαλή ΑΕΠ --------------------------------- Το υψηλότερο κατά κεφαλή Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν μεταξύ των νέων χωρών μελών, αλλά και της Ελλάδας και Πορτογαλίας, είχαν οι κάτοικοι της Κύπρου το 2003, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία της Κοινότητας.

    Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat, το κατά κεφαλή ΑΕΠ των Κυπρίων, εκπεφρασμένο σε Μονάδες Αγοραστικής Δύναμης (οι ΜΑΔ είναι ένας ενιαίος τρόπος σύγκρισης των διαφορών των τιμών στην Κοινότητα), ανήλθε το 2003 στο 83% του μέσου κοινοτικού. Το ποσοστό αυτό κατατάσσει την Κύπρο στη 13η θέση μεταξύ των 25 κρατών μελών. Στην επόμενη ακριβώς θέση βρίσκεται η Ελλάδα με κατά κεφαλή ΑΕΠ 79%, και ακολουθούν η Σλοβενία με 77% και η Πορτογαλία με 75%.

    Τα στοιχεία της Επιτροπής καταδεικνύουν και τις πολύ μεγάλες αποκλίσεις που υπάρχουν σήμερα στο βιοτικό επίπεδο των κρατών μελών. Για παράδειγμα, το κατά κεφαλή ΑΕΠ στο Λουξεμβούργο, που είναι το υψηλότερο στην ΕΕ, ανήλθε στο 208% του μέσου κοινοτικού και ήταν περίπου οκτώ φορές μεγαλύτερο από αυτό της Τουρκίας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας (υποψήφιες χώρες). Ηταν επίσης πέντε φορές υψηλότερο από το κατά κεφαλή ΑΕΠ της Λετονίας, που ήταν το χαμηλότερο μεταξύ των 25 κρατών μελών.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της Κοινότητας, το κατά κεφαλή ΑΕΠ, εκπεφρασμένο σε ΜΑΔ, ήταν σε κάθε κράτος μέλος το 2003 το εξής (μέσος όρος ΕΕ 25:100): Λουξεμβούργο 208%, Ιρλανδία 131%, Δανία 123%, Αυστρία 121%, Ολλανδία 120%, Ηνωμένο Βασίλειο 119%, Βέλγιο 116%, Σουηδία 115%, Γαλλία 113%, Φινλανδία 111%, Γερμανία 108%, Ιταλία 107%, Ισπανία 95%, Κύπρος 83%, Ελλάδα 79%, Σλοβενία 77%, Πορτογαλία 75%, Μάλτα 73%, Τσεχία 69%, Ουγγαρία 61%, Σλοβακία 51%, Εσθονία 48%, Λιθουανία 46%, Πολωνία 46% και Λετονία 42%.

    Το κατά κεφαλή ΑΕΠ στις τρεις υποψήφιες χώρες ήταν το εξής: Ρουμανία 30%, Βουλγαρία 29% και Τουρκία 27%.

    Χρηματιστήριο - Οριακή πτώση -------------------------------- Αδύναμο εμφανίστηκε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) να δώσει συνέχεια στην ανοδική πορεία που παρουσίασε προχθές, παρά τα μικρά κέρδη που κατέγραφε στα αρχικά στάδια της συνάντησης. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε οριακή πτώση της τάξης του 0,3%, κλείνοντας στις 79,25 μονάδες. Μικρή αύξηση παρουσίασε η αξία των συναλλαγών, η οποία διαμορφώθηκε στις 395 χιλιάδες λίρες.

    Οριακές απώλειες της τάξης του 0,33% κατέγραψε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 352,28 μονάδες.

    ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ---------------

    Ευρωεκλογές - Ανώτατο Δικαστήριο - ''Συναγερμός'' -------------------------------------------------- Το Ανώτατο Δικαστήριο, με απόφαση του Δικαστή Τάκη Ηλιάδη, απέρριψε σήμερα την προσφυγή του συνδυασμού Γιαννάκη Μάτση για τις Ευρωκλογές και επαναφέρει σε ισχύ την πρωτόδικη απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, με την οποία απαγορεύεται σε οποιονδήποτε να χρησιμοποιεί τη λέξη ''Συναγερμός'' ή το έμβλημα του ΔΗΣΥ για προσδιορισμό του ονόματος ή της ταυτότητάς του.

    Ο βουλευτής Χριστόδουλος Ταραμουντάς, ο οποίος ήταν παρών κατά την ανάγνωση της απόφαση του Ανωτάτου, ενημερώνει τώρα τον Γιαννάκη Μάτση, προκειμένου ο τελευταίος να ανακοινώσει το όνομα με το οποίο ο συνδυασμός κατέρχεται στις Ευρωεκλογές.

    Ο Γενικός Εφορος Εκλογών Λάζαρος Σαββίδης βρίσκεται σε αναμονή για να ενημερωθεί για το τελικό όνομα του συνδυασμού, προκειμένου να προχωρήσει στην εκτύπωση του ψηφοδελτίου.

    Ευρωεκλογές - ΓΤΠ - Αποτελέσματα - Διαδίκτυο ------------------------------------------------ Το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Εκλογών και το Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής, έχει προβεί σε όλες τις διευθετήσεις για την καταχώρηση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών της 13ης Ιουνίου 2004 στο διαδίκτυο.

    Οι χρήστες μπορούν να αναζητήσουν τα αποτελέσματα στις ιστοσελίδες http://www.euroelections2004.gov.cy και http://www.evroekloges.2004.gov.cy οι οποίες λειτουργούν σε τρεις γλώσσες: ελληνικά, αγγλικά και τουρκικά.

    Τα αποτελέσματα θα καταχωρηθούν στις πιο πάνω ιστοσελίδες στις 11μμ της ημέρας των εκλογών, γιατί απαγορεύεται η κοινοποίηση των αποτελεσμάτων προτού κλείσουν οι κάλπες σε όλες τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Οι χρήστες μπορούν επίσης να επισκεφθούν τις πιο πάνω ιστοσελίδες μέσω της ιστοσελίδας του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών: http://www.moi.gov.cy/pio και της επίσημης ιστοσελίδας της Δημοκρατίας http://www.cyprus.gov.cy

    Ευρωεκλογές - Ομήρου - ΚΣ ΕΔΕΚ ----------------------------------- Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου απηύθυνε πρόσκληση συστράτευσης και αγωνιστικής κινητοποίησης σε κάθε δημοκρατικό πολίτη για να είναι όχι απλώς παρούσα αλλά και ενδυναμωμένη η ΕΔΕΚ μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Σε γραπτή δήλωσή του, ο κ. Ομήρου αναφέρει ότι ''ο λαός μας αντιλαμβάνεται ότι η παρουσία της ΕΔΕΚ στο πανίσχυρο πολιτικό και ιδεολογικό ρεύμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών θα είναι θώρακας και δόρυ της Κύπρου στον αγώνα για τερματισμό της τουρκικής κατοχής και την ειρηνική, δημοκρατική και ευρωπαϊκή λύση του Κυπριακού''.

    Ο κ. Ομήρου διαβεβαιώνει ότι ''η ΕΔΕΚ θα ανταποκριθεί με συνέπεια στο χρέος της, να εκπροσωπήσει επάξια την Κύπρο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο''.

    τόνωσης της οικονομίας.

    Ευρωπαϊκή Συνεργασία-ΝΕΟ - Αργυρίδης - Πολιτισμός ---------------------------------------------------- Η Κύπρος οφείλει να προετοιμασθεί μεθοδικά και ορθολογικά, έτσι ώστε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων να λάβει το μέγιστο δυνατό που της ανήκει, ενώ παράλληλα πρέπει να δημιουργήσει τα κατάλληλα θεσμικά όργανα προς απορρόφηση των κονδυλίων πολιτισμού, δήλωσε χθες εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Συνεργασίας-ΝΕΟ ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Βάσος Αργυρίδης.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη για την προώθηση του πολιτισμού στο ευρωπαϊκό στερέωμα, ο κ. Αργυρίδης είπε ότι στόχος της Ευρωπαϊκής Συνεργασίας και των Νέων Οριζόντων είναι να συνδέσουν την Κύπρο με σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα, χωρίς εσωστρέφεια και αμυντικά συμπλέγματα.

    Πρόσθεσε πως στόχος είναι να προβάλουν με τρόπο συστηματικό τα πολιτισμικά και πολιτιστικά αγαθά της Κύπρου, αρχαία και σύγχρονα, στην Ευρώπη των ''25''.

    Ευρωεκλογές - Κίνημα Οικολόγων - Υποψήφιες - Ισότιμη προβολή -------------------------------------------------------------- Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου ανέλαβε χθες τη δέσμεύση όπως προωθήσει το θέμα της ισότιμης προβολής των ανδρών και γυναικών υποψηφίων για τις ευρωεκλογές της 13ης Ιουνίου προς τα ΜΜΕ, δήλωσε η υποψήφια ευρωβουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Ιωάννα Παναγιώτου.

    [08] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ

    [09] (Κ) * Ευρωεκλογές - Συνδυασμός Μάτση - "Για την Ευρώπη"

    "Για την Ευρώπη" είναι το όνομα που ανακοίνωσε σήμερα ο Γιαννάκης Μάτσης του συνδυασμού των διαγραφέντων και αποχωρησάντων βουλευτών και άλλων στελεχών του ΔΗΣΥ.

    [10] (Κ) Αθήνα - Καραμανλής - Αναστασιάδης

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό μετά και τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε σήμερα στην Αθήνα ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη.

    [11] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Αθήνα - Λουξεμβούργο

    Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Eργων Χάρης Θράσου μεταβαίνει την Κυριακή στην Αθήνα για να παραστεί στη Διεθνή Ναυτιλιακή Εκθεση ''Ποσειδώνια'', η οποία πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια στον Πειραιά.

    [12] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 4/6/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 04/06/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ----------------------------------------------
    Τιμές Συναλλάγματος σε      Τιμές Συναλλάγματος
    Κυπριακές Λίρες/Exchange    έναντι της Κυπριακής Λίρας
    Rates of the Cyprus Pound   Exchange Rates Against the
    against Foreign Currencies  Cyprus Pound
    *(1)                        *(2)
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING ΠΩΛΗΣΗ-SELLING  ΠΩΛΗΣΗ-SELLING  ΑΓΟΡΑ-BUYING
    ----------------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ           0,5816      0,5850            1,7094        1,7188
    Δολάριο ΗΠΑ    0,4763      0,4791            2,0872        2,0995
    Λίρα Αγγλίας   0,8756      0,8808            1,1353        1,1421
    ----------------------------------------------------------------------
    
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 04/06/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 04/06/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------
    Τιμές Συναλλάγματος σε      Τιμές Συναλλάγματος
    Κυπριακές Λίρες/Exchange    έναντι της Κυπριακής Λίρας
    Rates of the Cyprus Pound   Exchange Rates Against the
    against Foreign Currencies  Cyprus Pound
    *(1)                        *(2)
    
    ΑΓΟΡΑ-BUY. ΠΩΛΗΣΗ-SEL. ΠΩΛΗΣΗ-SEL. ΑΓΟΡΑ-ΒUY.
    -----------------------------------------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας        0.4278*    0.4312*    231.9109    233.7541
    Δολάριο Αυστραλίας  0.3290     0.3316       3.0157      3,0395
    Δολάριο Καναδά      0.3490     0.3517       2.8433      2,8653
    Κορώνα Δανίας       0.0782     0.0788      12.6904     12,7877
    Κορώνα Νορβηγίας    0.0710     0.0715      13.9860     14,0845
    Κορώνα Σουηδίας     0.0635     0.0640      15.6250     15,7480
    Φράγκο Ελβετίας     0.3804     0.3834       2.6082      2,6288
    ---------------------------------------------------------------------
    
    1 τιμές με βάση το νέο τρόπο αναφοράς ισοτιμιών/rates usign the new
    exchange rate quotation method.
    
    2 ενδεικτικές τιμές συναλλάγματος με βάση τον προηγούμενο τρόπο
    αναφοράς ισοτιμιών/indicative rates using the previous exchange rate
    quotation method.
    
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [13] (Κ) Κεντρική Τράπεζα - Επιτόκια - Αμετάβλητα (1)

    Αμετάβλητα αποφάσισε να διατηρήσει τα βασικά επιτόκια της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής σε σημερινή της συνεδρία, η οποία ήταν η πρώτη μετά την απόφασή της στις 30 Απριλίου 2004 για αύξηση των επιτοκίων κατά μίαν εκατοστιαία μονάδα.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο Διοικητής της ΚΤ Χριστόδουλος Χριστοδούλου είπε ότι η Επιτροπή εξέφρασε ''για ακόμη μια φορά την ανησυχία και τον έντονο προβληματισμό της για το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος που, πέραν των δυσμενών επιπτώσεων του στο δημόσιο χρέος και των δυνητικών παρενεργειών του στον πληθωρισμό και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, είχε ήδη ως αποτέλεσμα την υποβολή της Κύπρου στη Διαδικασία Υπερβολικού Δημοσιονομικού Ελλείματος (Excessive Deficit Procedure)''.

    [14] (K) Αθήνα- Μολυβιάτης- Ιακώβου

    Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, υπό το φως της δημοσιοποίησης της έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, αλλά και τα επόμενα βήματα Αθήνας και Λευκωσίας εξετάστηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν ο ΥΠΕΞ της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργος Ιακώβου και ο Ελληνας ομόλογός του Πέτρος Μολυβιάτης.

    [15] (Κ) * Ευρωεκλογές - Προδρόμου - Απόφαση Ανωτάτου Δικαστηρίου

    Παρά το γεγονός ότι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η οποία απαγορεύει τη χρήση της λέξης "συναγερμός'' από άλλο πολιτικό σχηματισμό, δεν είναι "στερεή, εμείς την αποδεχόμαστε με χαμόγελο'', δήλωσε ο βουλευτής και υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο του Γιαννάκη Μάτση στις επικείμενες ευρωεκλογές Πρόδρομος Προδρόμου.

    Αφού ανέφερε ότι ''δεν είναι στα δικαστήρια που γίνεται ή δεν γίνεται κανείς συναγερμικός'', πρόσθεσε ότι '' σεβόμαστε την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου επειδή σεβόμαστε τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας και αντιπαλέψαμε εκείνους που ήθελαν να την καταλύσουν και να μας κάνουν κρατίδιο''.

    Είπε ότι ''το γεγονός και μόνο ότι απελπισμένη η Πινδάρου έχει εγκαταλείψει τον πολιτικό αγώνα και το έχει ρίξει στις καταγγελίες και σε δικολαβικές προσεγγίσεις λέει πολλά'', προσθέτοντας ότι ''εμείς αφήνουμε στον Αναστασιάδη τις σφραγίδες του κόμματος που τις κρατά ετσιθελικά με τη γνωστή αυταρχική νοοτροπία του και προχωρούμε με τους συναγερμικούς που έχουν το κουράγιο και τη διορατικότητα να διεκδικήσουν τις βασικές αρχές του κόμματος και την προσδοκία μιας ευρωπαϊκής λύσης''.

    Σημείωσε ότι ο πολιτικός σχηματισμός μένει για να αγωνιστεί με όλους τους πολίτες και πέραν των συναγερμικών, οι οποίοι επιθυμούν τον ευρωπαϊκό εκσυγχρονισμό, πιστεύουν στο μέλλον της Κύπρου και θέλουν σύγχρονες πολιτικές προτάσεις με κοινωνική ευαισθησία και ανθρώπινη προσέγγιση.

    Ανέφερε ότι στις ευρωεκλογές θα υπάρχει η πρόταση του πολιτικού σχηματισμού, η οποία θα είναι ''η πρόταση του Ευρωπαϊκού Συναγερμού, η πρόταση του Συνασπισμού για την Ευρώπη'', θα είναι η πρόταση που δεν μπορεί να κάμει ο Αναστασιάδης με την ομάδα του ''ναι'', η οποία θέλει να πάει στην Ευρώπη για να ζητήσει δεύτερο δημοψήφισμα για το ίδιο σχέδιο και η οποία είναι ευθυγραμμισμένη πλήρως με τη μία από τις δύο πτέρυγες του ΑΚΕΛ.

    Πρόσθεσε ότι ''ως γνωστόν, ο ΔΗΣΥ όπως τον κατάντησε ο Νίκος Αναστασιάδης και η υπόλοιπη 'ομάδα', είναι μάλλον 'Δικτατορικός Συναγερμός' ''.

    [16] (K) *Ευρωεκλογές - Αναστασιάδης - Απόφαση Δικαστηρίου - Κυπριακό

    Σεβαστή είναι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου αναφορικά με την απαγόρευση στη χρήση της λέξης συναγερμός από άλλο κομματικό σχηματισμό για τις ευρωεκλογές, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι αυτό δεν είναι θέμα που αφορά τον ίδιο και δεν ασχολείται με το όποιο όνομα ο οποιοσδήποτε συνδυασμός άλλου κόμματος θα χρησιμοποιήσει στις εκλογές.

    Σε δηλώσεις κατά την επιστροφή του από την Αθήνα, ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι το επόμενο βήμα της ε/κ πλευράς, μετά την έκδοση της αρνητικής έκθεσης του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό, θα πρέπει να είναι ο από κοινού καθορισμός κοινού στόχου, προκειμένου ενωμένη η πολιτική ηγεσία του τόπου να αναλάβει πρωτοβουλίες, οι οποίες, ικανοποιώντας και τις ανησυχίες του κυπριακού λαού, να οδηγήσουν στην επανένωση της πατρίδας μας.

    Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε ικανοποίηση, σημειώνοντας πως εισέπραξε τη δεδομένη υποστήριξή του Ελληνα Πρωθυπουργού στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες που προέκυψαν μετά τα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου.

    Το άλλο θέμα που συζητήθηκε, είπε, είναι ο μεταξύ τους «συντονισμός ώστε στις 16 και 17 Ιουνίου, όταν θα συνέλθει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στις Βρυξέλλες κατά την σύνοδο κορυφής της ΕΕ να έχουν από κοινού γραμμή σε ό,τι αφορά την προσπάθεια άμβλυνσης των αρνητικών συνεπειών''.

    Είπε ότι θα πρέπει να υπάρχει ταυτόχρονα και συντονισμός στην ανάληψη κάποιων πρωτοβουλιών, οι οποίες, όπως ανέφερε, «τελικά και σε συνεργασία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος θα καρποφορήσουν».

    Ερωτηθείς ποιο θα πρέπει να είναι το επόμενο βήμα από μέρους της ε/κ πλευράς, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε πως αυτό θα πρέπει να είναι ο «οριστικά ο από κοινού καθορισμός κοινού στόχου ώστε ενωμένοι να αναλάβουμε πρωτοβουλίες, οι οποίες να μας οδηγήσουν, ικανοποιώντας και τις ανησυχίες του κυπριακού ελληνισμού, στο να επανενώσουμε την πατρίδα μας».

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ απέφυγε να σχολιάσει τη στάση του Ελληνα Πρωθυπουργού αναφορικά με την έκθεση του κ. Ανάν και περιορίστηκε να πει πως «εκείνο που δυσαρεστεί όλους γενικότερα είναι η κατάσταση, όπως βαρύνει και όπως χωρίς αμφιβολία δίνει το δικαίωμα στην Τουρκία να εκμεταλλευθεί την έκθεση, κατά τον τρόπο που εκείνη θεωρεί προσφορότερο και καταλληλότερο».

    Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι για τον ίδιο «προέχει το εθνικό θέμα και όχι το όποιο όνομα του όποιου άλλου κόμματος», ενώ πρόσθεσε πως ''από την αρχή εμπιστεύονταν τη δικαιοσύνη και η όποια απόφασή της θα ήταν σεβαστή.»

    «Συνεπώς σεβαστή είναι η απόφαση της δικαιοσύνης και δεν με αφορά και δεν ασχολούμαι με το όποιο όνομα, ο οποιοσδήποτε συνδυασμός άλλου κόμματος θα κατέλθει στις εκλογές» είπε.

    Ερωτηθείς εάν νοιώθει δικαιωμένος μετά την απόφαση, ο κ. Αναστασιάδης διευκρίνισε πως «δεν είναι θέμα ποιος είναι νικητής, είναι θέμα ιστορίας, είναι θέμα παράδοσης, θέμα καθιέρωσης μιας πολιτικής δύναμης που καταξιώθηκε μέσα από το όνομα ΔΗΣΥ και συνεπώς ο οποιοσδήποτε προσπαθήσει να σφετεριστεί, είτε το όνομα του ΔΗΣΥ, είτε το όνομα άλλης πολιτικής παράταξης δεν διαθέτει πολιτικό ήθος ανάλογο με τον πολιτικό πολιτισμό του τόπου μας''.

    [17] (Κ) Βρετανία - Εκθεση Ανάν - Κυπριακό - Τ/Κ

    Η κυβέρνηση της Βρετανίας χαρακτήρισε την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για την αποστολή καλών υπηρεσιών του για το Κυπριακό ως μια ακριβή περίληψη των διαπραγματεύσεων.

    [18] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακή πτώση

    Νέες απώλειες κατέγραψε σήμερα η χρηματιστηριακή αγορά, ακολουθώντας πτωτική πορεία για δεύτερη κατά σειρά συνάντηση, ως αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχθηκαν οι τραπεζικοί τίτλοι ελέω Τράπεζας Κύπρου. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε μικρή πτώση σε ποσοστό 0,45%, κλείνοντας στις 78,89 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 290 χιλιάδες λίρες.

    [19] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            78,89  (-0,45)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    290.614
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £     85.933    350,37  (-0,54)
    FTSE Med 100 **                             6.396,23  ( 0,47)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £     61.122    102,49  (-0,09)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     63.609     71,72  (-0,66)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £        747     13,89  (-1,91)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     19.185     50,76  (-0,51)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      8.108     48,31  (-4,01)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     10.723     21,75  (-0,46)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     73.861     62,78  (-2,74)
    Ετ. Πληροφορικής              £     14.850      2,32  (-0,43)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     11.641      7,82  (-2,62)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £         10     11,55  ( 0,17)
    Ξενοδοχεία                    £      4.434     26,97  (-0,15)
    Αλλες Εταιρείες               £     18.428     64,94  ( 0,36)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [20] (K) *Ευρωεκλογές - ΕΔΗ-ΚΠΕ-Ευρωπαϊκή Κύπρος - Διάσκεψη Τύπου

    Ο συνδυασμός «ΕΔΗ-ΚΠΕ-Ευρωπαϊκή Κύπρος» αντιπροσωπεύει ένα ανθρώπινο δυναμικό που μπορεί να συμβάλει αυτή τη στιγμή στην αποκατάσταση του ονόματος της Κύπρου και την επανασύνδεσή της με τον ευρωπαϊκό χώρο, δήλωσαν σήμερα σε διάσκεψη Τύπου στη Λεμεσό οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του συνδυασμού.

    Οι πέντε εκ των έξι υποψηφίων για τις ευρωεκλογές Τάκης Χατζηδημητρίου, Χρήστος Στυλιανίδης, Πραξούλα Αντωνιάδου Κυριακού, Σταύρος Τομπάζος, Κυριάκος Χαραλάμπους κατέθεσαν τις θέσεις τους γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και το ρόλο που θα διαδραματίσει η εκλογή τους στο Ευρωκοινοβούλιο.

    Ο Τακης Χατζηδημητρίου ανέφερε πως ο συνδυασμός «είναι ένας συνδυασμός που μπορεί να διαδραματίσει ένα δυναμικό ρόλο και που στηρίζεται από μια ομάδα ανθρώπων που έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον τόπο, την πολιτική, την οικονομία και τη διπλωματία».

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ.Χατζηδημητρίου επέκρινε τους χειρισμούς της κυβέρνησης δηλώνοντας πως «χρειάζεται πραγματικά μια ανανεωτική πορεία, νέα προσέγγιση των ζητημάτων, μια γενναία τοποθέτηση ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε διέξοδο στο λαό από τα σημερινά αδιέξοδα και αυτό μπορεί να το προσφέρει ο ανεξάρτητος συνδυασμός ΕΔΗ-ΚΠΕ-Ευρωπαϊκή Κύπρος, που θα είναι στην πραγματικότητα ένα νέο μήνυμα των πολιτών για ελπίδα και ένα καλύτερο μέλλον».

    Από την πλευρά του, ο υποψήφιος του συνδυασμού Χρήστος Στυλιανίδης δήλωσε πως «η εκλογή ευρωβουλευτή ή ευρωβουλευτίνας από το συνδυασμό θα στείλει μια ισχυρή ομάδα που ξέρει τα ευρωπαϊκά, που γνωρίζει και μπορεί να ασκήσει διεκδίκηση αποτελεσματική».

    «Η πολιτική της απομόνωσης και της σύγκρουσης με τους πάντες, το διεθνή παράγοντα και την Ευρώπη, φέρνει δυστυχώς τη διχοτόμηση πιο κοντά, οδηγεί σε περιπέτειες την οικονομία και ταυτόχρονα δεν μας επιτρέπει να αξιοποιήσουμε τη συμμετοχή μας στην ΕΕ» πρόσθεσε ο κ. Στυλιανίδης.

    Η υποψήφια Πραξούλα Αντωνιάδου Κυριακού ανέφερε ότι «ο τόπος έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδα, τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά, ενώ έχουμε δώσει τη λανθασμένη εντύπωση ότι απορρίπτουμε τη λύση και όχι το συγκεκριμένο σχέδιο Ανάν», προσθέτοντας πως ''χρειάζεται σοφότερη διαχείριση και όραμα ώστε να ενθαρρυνθεί η ανάπτυξη». Είπε επίσης πως «εάν προχωρήσουμε με την κοντόφθαλμη πολιτική της αύξησης των φορολογιών σε καιρούς ύφεσης, θα διαιωνίσουμε τα υφιστάμενα διαρθρωτικά προβλήματα και θα μεταθέσουμε την οριστική λύση των προβλημάτων μας και την ανάπτυξη του τόπου σε ένα μεταγενέστερο στάδιο''.

    Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Σταύρος Τομπάζος ανέφερε πως «ενώ αυτή τη στιγμή η κυπριακή κυβέρνηση κατηγορείται ότι δεν επιθυμεί λύση πάνω στη βάση της διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αρνείται ταυτόχρονα να πει τις συγκεκριμένες αλλαγές που επιθυμεί για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος», προσθέτοντας πως «με αυτό τον τρόπο επιβεβαιώνει τις απόψεις του ΟΗΕ ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν επιθυμεί αυτή τη στιγμή λύση του Κυπριακού πάνω στη βάση της ομοσπονδίας».

    Στο θέμα των εκτάκτων δημοσίων υπαλλήλων επικεντρώθηκε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Κυριάκος Χαραλάμπους, ο οποίος δήλωσε με αφορμή τη σημερινή στάση εργασίας τους, πως «η κυβέρνηση αντί να εναρμονιστεί με το συγκεκριμένο νόμο, αρκέστηκε στην υιοθέτησή του και αγνοεί το πνεύμα του νόμου».

    [21] (Κ) * Ευρωεκλογές - ΕΔΗ-ΚΠΕ-Ευρωπαϊκή Κύπρος - Διάσκεψη Τύπου (Ορθή Επανάληψη)

    Ο συνδυασμός «ΕΔΗ-ΚΠΕ-Ευρωπαϊκή Κύπρος» αντιπροσωπεύει ένα ανθρώπινο δυναμικό που μπορεί να συμβάλει αυτή τη στιγμή στην αποκατάσταση του ονόματος της Κύπρου και την επανασύνδεσή της με τον ευρωπαϊκό χώρο, δήλωσαν σήμερα σε διάσκεψη Τύπου στη Λεμεσό οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του συνδυασμού.

    Οι τέσσερις εκ των έξι υποψηφίων για τις ευρωεκλογές Χρήστος Στυλιανίδης, Πραξούλα Αντωνιάδου Κυριακού, Σταύρος Τομπάζος, Κυριάκος Χαραλάμπους κατέθεσαν τις θέσεις τους γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και το ρόλο που θα διαδραματίσει η εκλογή τους στο Ευρωκοινοβούλιο.

    Ο Τακης Χατζηδημητρίου, μιλώντας ως εκπρόσωπος των υποψηφίων, ανέφερε πως ο συνδυασμός «είναι ένας συνδυασμός που μπορεί να διαδραματίσει ένα δυναμικό ρόλο και που στηρίζεται από μια ομάδα ανθρώπων που έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον τόπο, την πολιτική, την οικονομία και τη διπλωματία».

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ.Χατζηδημητρίου επέκρινε τους χειρισμούς της κυβέρνησης δηλώνοντας πως «χρειάζεται πραγματικά μια ανανεωτική πορεία, νέα προσέγγιση των ζητημάτων, μια γενναία τοποθέτηση ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε διέξοδο στο λαό από τα σημερινά αδιέξοδα και αυτό μπορεί να το προσφέρει ο ανεξάρτητος συνδυασμός ΕΔΗ-ΚΠΕ-Ευρωπαϊκή Κύπρος, που θα είναι στην πραγματικότητα ένα νέο μήνυμα των πολιτών για ελπίδα και ένα καλύτερο μέλλον».

    Από την πλευρά του, ο υποψήφιος του συνδυασμού Χρήστος Στυλιανίδης δήλωσε πως «η εκλογή ευρωβουλευτή ή ευρωβουλευτίνας από το συνδυασμό θα στείλει μια ισχυρή ομάδα που ξέρει τα ευρωπαϊκά, που γνωρίζει και μπορεί να ασκήσει διεκδίκηση αποτελεσματική».

    «Η πολιτική της απομόνωσης και της σύγκρουσης με τους πάντες, το διεθνή παράγοντα και την Ευρώπη, φέρνει δυστυχώς τη διχοτόμηση πιο κοντά, οδηγεί σε περιπέτειες την οικονομία και ταυτόχρονα δεν μας επιτρέπει να αξιοποιήσουμε τη συμμετοχή μας στην ΕΕ» πρόσθεσε ο κ. Στυλιανίδης.

    Η υποψήφια Πραξούλα Αντωνιάδου Κυριακού ανέφερε ότι «ο τόπος έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδα, τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά, ενώ έχουμε δώσει τη λανθασμένη εντύπωση ότι απορρίπτουμε τη λύση και όχι το συγκεκριμένο σχέδιο Ανάν», προσθέτοντας πως ''χρειάζεται σοφότερη διαχείριση και όραμα ώστε να ενθαρρυνθεί η ανάπτυξη». Είπε επίσης πως «εάν προχωρήσουμε με την κοντόφθαλμη πολιτική της αύξησης των φορολογιών σε καιρούς ύφεσης, θα διαιωνίσουμε τα υφιστάμενα διαρθρωτικά προβλήματα και θα μεταθέσουμε την οριστική λύση των προβλημάτων μας και την ανάπτυξη του τόπου σε ένα μεταγενέστερο στάδιο''.

    Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Σταύρος Τομπάζος ανέφερε πως «ενώ αυτή τη στιγμή η κυπριακή κυβέρνηση κατηγορείται ότι δεν επιθυμεί λύση πάνω στη βάση της διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αρνείται ταυτόχρονα να πει τις συγκεκριμένες αλλαγές που επιθυμεί για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος», προσθέτοντας πως «με αυτό τον τρόπο επιβεβαιώνει τις απόψεις του ΟΗΕ ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν επιθυμεί αυτή τη στιγμή λύση του Κυπριακού πάνω στη βάση της ομοσπονδίας».

    Στο θέμα των εκτάκτων δημοσίων υπαλλήλων επικεντρώθηκε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Κυριάκος Χαραλάμπους, ο οποίος δήλωσε με αφορμή τη σημερινή στάση εργασίας τους, πως «η κυβέρνηση αντί να εναρμονιστεί με το συγκεκριμένο νόμο, αρκέστηκε στην υιοθέτησή του και αγνοεί το πνεύμα του νόμου».

    [22] (Κ) Εκπρόσωπος - COREPER - Τουρκία - Κύπρος

    Η επιφύλαξη η οποία διατυπώθηκε από την κυπριακή πλευρά στη χθεσινή συνάντηση της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων των 25 της Ευρωπαϊκής Ενωσης (COREPER), σχετικά με την παράγραφο για την Τουρκία στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου, δεν αποτελεί βέτο της Κύπρου για την ευρωπαική προοπτική της Τουρκίας, ανέφερε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [23] (Κ) Διοικήτης ΚΤ - Πρόγραμμα Σύγκλισης - Δημόσια οικονομικά - ΟΝΕ

    Είναι εφικτοί οι στόχοι της μείωσης των ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους του κράτους αρκεί να πραγματοποιηθούν τα μέτρα της κυβέρνησης που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σύγκλισης που έχει αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) Χριστόδουλος Χριστοδούλου, προσθέτοντας ότι ''είναι ίσως η τελευταία ώρα για να αποδείξει η Κύπρος ότι εννοεί αυτά τα οποία περιλαμβάνει στα προγράμματά της''.

    [24] (Κ) * Ευρωεκλογές - Γενικός Εφορος - Εκλογικά κέντρα - Πληροφορίες

    Ο Γενικός Εφορος Εκλογών ανακοίνωσε ότι στις προσεχείς εκλογές μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα λειτουργήσουν συνολικά 1077 εκλογικά κέντρα. Τα 414 από αυτά θα λειτουργήσουν στη Λευκωσία, τα 323 στη Λεμεσό, τα 50 στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, τα 169 στη Λάρνακα και τα 119 στην Πάφο.

    Οι Τουρκοκύπριοι εκλογείς που διαμένουν στις κατεχόμενες περιοχές των Επαρχιών Λευκωσίας, Αμμοχώστου και Κερύνειας θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στα πιο κάτω εκλογικά κέντρα, στα οποία έχουν κατανεμηθεί και Ελληνοκύπριοι εκλογείς που διαμένουν στην περιοχή:

    Λευκωσία Δημοτικό Σχολείο Αγίου Ανδρέα Κέντρο Β΄ Αμμόχωστος Δημοτικό Σχολείο Αχερίτου Κέντρο Γ΄ Κερύνεια Γυμνάσιο Αγίου Δομετίου Κέντρο Α΄

    Οι Τουρκοκύπριοι εκλογείς που διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές καθώς επίσης οι Κοινοτικοί Εκλογείς έχουν κατανεμηθεί σε εκλογικά κέντρα, στις περιοχές διαμονής τους.

    Για τις ανάγκες των εγκλωβισμένων θα λειτουργήσουν δύο ειδικά Εκλογικά Κέντρα, στο Ενιαίο Λύκειο Κύκκου Α΄, στην Εγκωμη. Ενα για τους εγκλωβισμένους της εκλογικής περιφέρειας Κερύνειας και ένα για τους εγκλωβισμένους της εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου.

    Ο Γενικός Εφορος Εκλογών ανακοίνωσε επίσης ότι, για σκοπούς των Εκλογών Μελών Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, λειτουργεί καθημερινά, εκτός από τα Σάββατα και τις Κυριακές, από η ώρα 7.30 πμ μέχρι η ώρα 6.00 μμ, ειδική υπηρεσία για την παροχή πληροφοριών στο κοινό, μέσω τηλεφώνου.

    Οι αριθμοί των τηλεφωνικών γραμμών με τις οποίες μπορεί να επικοινωνεί το κοινό για παροχή πληροφοριών αναφορικά με την αντικατάσταση εκλογικού βιβλιαρίου ή δελτίου ταυτότητας λόγω φθοράς ή απώλειας, για τις ώρες ψηφοφορίας και το εκλογικό κέντρο στο οποίο ψηφίζει ο κάθε εκλογέας, αναφέροντας τον αριθμό της πολιτικής ταυτότητάς του, είναι : 22-867639 22-867614 22-867713 22-867714

    Πληροφορίες θα παρέχονται στους ενδιαφερόμενους και από τα κατά τόπους Γραφεία των Επάρχων, στα ακόλουθα τηλέφωνα:

    Λευκωσία 22-804121, 22-804284 Λεμεσός 25-806451, 25-806453 Αμμόχωστος 24-801002, 23-812076 Λάρνακα 24-801852, 24-801854 Πάφος 26-801143, 26-801144

    Ο Γενικός Εφορος Εκλογών υπενθυμίζει ότι στις εκλογές για την ανάδειξη των Μελών Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου οι εκλογείς μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα προσκομίζοντας είτε το εκλογικό τους βιβλιάριο, είτε το δελτίο ταυτότητάς τους.

    Ο Γενικός Έφορος Εκλογών υπενθυμίζει ότι, σύμφωνα με την Εκλογική Νομοθεσία, η δημοσίευση αποτελεσμάτων δημοσκοπήσεων, που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τις Εκλογές, απαγορεύεται επτά μέρες πριν την ημερομηνία διεξαγωγής των Εκλογών.

    [25] (Κ) * Ευρωεκλογές - Γενικός Εφορος - Εγγεγραμμένοι εκλογείς

    Ο Γενικός Εφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων εκλογέων, που έχουν δικαίωμα ψήφου στις προσεχείς Εκλογές Μελών Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανέρχεται στους 482.846.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η κατανομή των εκλογέων, κατά Επαρχία διαμονής, έχει ως ακολούθως :

    Επαρχία Λευκωσίας Ε/Κ - 197.381 Τ/Κ - 160 Κοινοτικοί - 546 Σύνολο - 198.087

    Επαρχία Λεμεσού Ε/Κ - 135.058 Τ/Κ - 139 Κοινοτικοί - 425 Σύνολο - 135.622

    Επαρχία Αμμοχώστου Ε/Κ - 80.140 Τ/Κ - 14 Κοινοτικοί - 360 Σύνολο - 80.514

    Επαρχία Λάρνακας Ε/Κ - 42.023 Τ/Κ - 2 Κοινοτικοί - 645 Σύνολο - 42.670

    Επαρχία Πάφου Ε/Κ - 25.687 Τ/Κ - 134 Κοινοτικοί - 76 Σύνολο - 25.897

    Επαρχία Κερύνειας Ε/Κ - ------- Τ/Κ - 54 Κοινοτικοί - 2 Σύνολο - 56

    Ε/Κ - 480.289 Τ/Κ - 503 Κοινοτικοί - 2054 Σύνολο - 482.846

    [26] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

    Το κράτος τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει σε μια σειρά από νομοθετήματα και δεσμεύσεις κάτω από διεθνείς συμβάσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση ''μας ωθεί να κινηθούμε με πιο γρήγορους ρυθμούς όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, σε όλους τους τομείς'' επισημαίνει ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμης Ευθυμίου, στο μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, που γιορτάζεται στις 5 Ιουνίου.

    [27] (K) * Ευρωεκλογές - ΔΗΚΟ - Υποψήφιοι

    Οι πολίτες καλούνται στις 13 Ιουνίου να στηρίξουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο με την ψήφο τους στο Δημοκρατικό Κόμμα, δήλωσαν σήμερα από τη Λεμεσό τέσσερις από τους έξι υποψηφίους ευρωβουλευτές του κόμματος, Μάριος Ματσάκης, Δημήτρης Αντρέου, Αντιγόνη Παπαδοπούλου και Αλέξης Γαλανός.

    Στο πλαίσιο περιοδείας τους, οι τέσσερις ευρωβουλευτές επισκέφθηκαν το απόγευμα τον προσφυγικό συνοικισμό Μακάριος 3ος όπου συνομίλησαν με κατοίκους και παρουσίασαν τις θέσεις του κόμματος για τις ευρωεκλογές και το Κυπριακό.

    Απευθυνόμενος προς τους πρόσφυγες, ο Μάριος Ματσάκης ανέφερε πως «είναι απαράδεκτο 30 χρόνια μετά την εισβολή να συνεχίζεται να ζείτε μέσα σε αυτές τις συνθήκες και απολογούμαι σε σας γιατί ως βουλευτής είμαι μέρος αυτού του κατεστημένου».

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Ματσάκης είπε πως «οι ξένοι στοχεύουν αυτή τη στιγμή όχι μόνο στη διάσπαση του εσωτερικού μας μετώπου αλλά στην πολιτική εξόντωση του αρχηγού μας, του αρχηγού του Όχι, του μόνου που στάθηκε εμπόδιο στα σχέδια τους, του Τάσου Παπαδόπουλου» και πρόσθεσε πως «οι ξένοι θέλουν να φέρουν ξανά ενώπιον μας το σχέδιο Ανάν αναλλοίωτο και δεν πρέπει να πέσουμε σε αυτή την παγίδα".

    "Είναι η ώρα που πρέπει όλοι μας να στηρίξουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αυτές οι εκλογές είναι αυτές που θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στον Τάσο Παπαδόπουλο ψηφίζοντας το κόμμα που τον εκπροσωπεί, δίνοντας έτσι το ηχηρό μήνυμα στους ξένους ότι εμείς αγαπούμε και εμπιστευόμαστε τον Πρόεδρο μας», πρόσθεσε.

    Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Αντρέου ανέφερε πως «πίσω από την έκθεση του ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν βρίσκονται και πάλι οι Αγγλοι και οι Αμερικανοί» προσθέτοντας ότι από την πείρα του ως δημοσιογράφος «ποτέ δεν υπήρξε χειρότερος ΓΓ των ΗΕ από τον Κόφι Ανάν, ο οποίος έχει ξεπεράσει όλα τα εσκαμμένα».

    «Σήμερα έχουμε τις συνέπειες αλλά τουλάχιστον έχουμε το κράτος μας και αυτό είναι πολύ σημαντικό, είναι το όπλο μας να πολεμήσουμε για να ανατρέψουμε αυτό το κλίμα και να θωρακίσουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος βάλλεται και προσωπικά» είπε ο κ. Αντρέου, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση πως «στο τέλος της ημέρας αυτό το αρνητικό κλίμα θα αναστραφεί».

    Η Αντιγόνη Παπαδοπούλου ανέφερε στην ομιλία της πως «στις 13 Ιουνίου θα στείλουμε 6 υποψηφίους στο ευρωκοινοβούλιο σε ένα σύνολο 732 ευρωβουλευτών και αυτό που μας λείπει σε ποσότητα θα πρέπει να αντικατασταθεί σε ποιότητα».

    «Αυτοί οι οποίοι θα πάνε εκεί θα πρέπει να πάνε για να δώσουν μάχη, με στόχο να υποστηρίξουν το ηχηρό όχι τον Ελληνοκυπρίων, να εξασφαλίσουν τα κονδύλια που μας αναλογούν και να δώσουν την ψυχή τους και να εργαστούμε για το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι» είπε η κ. Παπαδοπούλου, συμπληρώνοντας πως «το δικό μας όραμα είναι ελευθερία, δημοκρατία, δικαιοσύνη και γι' αυτό το όραμα θα συνεχίσουμε να παλεύουμε».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 4 June 2004 - 17:49:26 UTC