Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-06-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Διάσκεψη Τύπου (2)

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Διάσκεψη Τύπου (2)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν προέβησαν σε ανασκόπηση της κατάστασης στο Κυπριακό, όπως διαμορφώθηκε μετά το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων επί του σχεδίου Ανάν, και τις τελευταίες εξελίξεις με τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού για την αποστολή των καλών του υπηρεσιών για την Κύπρο.

    Οπως δήλωσε σε διάσκεψη Τύπου ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ύστερα από τη συνάντηση που είχε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών με τον κ. Ανάν, και οι δύο εκτιμούν ότι θα πρέπει να υπάρξει κάποιος χρόνος για περίσκεψη πριν αναληφθεί οποιαδήποτε πρωτοβουλία.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος χαρακτήρισε τη συνάντηση ''πολύ χρήσιμη'' και είπε πως έγινε σε μια ''πολύ καλή ατμόσφαιρα'', προσθέτοντας τόνισε πως στόχος του είναι η επίλυση του Κυπριακού στη βάση μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

    Εξέφρασε την επιθυμία του να βοηθήσει τους Τ/Κ να απολαύσουν τα οφέλη από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ όσο το δυνατό πιο γρήγορα υπό τον όρο ότι αυτά είναι και επιτρεπτά και δυνατά στο πλαίσιο της ΕΕ, της διεθνούς νομιμότητας και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέρριψε ισχυρισμούς ότι εξαπάτησε τον κόσμο ή ότι το σχέδιο Ανάν δεν είχε αναλυθεί ή εξηγηθεί επαρκώς στον κυπριακό λαό.

    Επίσης, εξέφρασε την άποψη ότι θα ήταν λάθος να αποσυρθεί η ΟΥΝΦΙΚΥΠ ως έχουν τα πράγματα.

    ''Δεν έχω εξαπατήσει κανένα, ποτέ στο παρελθόν άλλο έγγραφο έτυχε της προβολής και της ανάλυσης μέσω των ΜΜΕ που έτυχε το σχέδιο Ανάν, θα ήταν άδικο να πούμε ότι ο κυπριακός λαός ψήφισε όπως ψήφισε γιατί κάποιος τον παρέσυρε. Οφειλα να δώσω και εγώ τη δική μου αξιολόγηση επί του σχεδίου, αλλά η απόφαση του λαού θα πρέπει να γίνει σεβαστεί από όλους'', πρόσθεσε.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων είχε υποβάλει γραπτώς τις θέσεις του και ανέφερε πως κατά τη σημερινή συνάντηση ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ και ο ίδιος συμφώνησαν πως χρειάζεται χρόνος για περίσκεψη και περισυλλογή πριν την ανάληψη άλλης πρωτοβουλίας.

    ''Πιστεύω ότι η έκθεση του Γενικού Γραμματέα περιέχει πολλές ανακρίβειες, και θα απαντήσω γραπτώς για να επισημάνω αυτές τις ανακρίβειες, όπως για παράδειγμα η σειρά των γεγονότων, καθώς και η αξιολόγηση των θέσεων που διατύπωσαν οι δύο πλευρές κατά τις συνομιλίες'', είπε.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε βαθιά απογοήτευση για το γεγονός ότι οι απαιτήσεις που ο ίδιος υπέβαλε για αλλαγή στο σχέδιο Ανάν ήταν εντός του πλαισίου του σχεδίου όπως είχε ζητήσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ενώ, όπως εξήγησε, επετράπη στην τ/κ πλευρά να θέσει τις δικές της απαιτήσεις που ήταν εκτός αυτού του πλαισίου.

    ''Φαίνεται ότι όλα όσα η Τουρκία ζήτησε έχουν ενσωματωθεί στο τελικό κείμενο του σχεδίου'', σημείωσε.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι όταν επέλθει ο χρόνος οι Τ/Κ θα αντιληφθούν ότι τα οφέλη που θα απολαμβάνουν και ο δικός τους μικρός κόσμος έρχονται σε δεύτερη μοίρα, αφού η επανένωση του νησιού είναι πρωτίστως το ζητούμενο.

    Διευκρίνισε πως η οικονομική ανισότητα μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε πολιτικούς λόγους, αφού η τ/κ κοινότητα υιοθέτησε την τουρκική λίρα, κάτι που επηρεάζει την οικονομική της κατάσταση.

    Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία που θα επανενώνει πραγματικά τη χώρα ''αποτελεί την καλύτερη λύση και για τους δύο'' και απέρριψε ισχυρισμούς από δημοσιογράφους ότι ενεργεί σε αντίθεση με προηγούμενες αποφάσεις και συμφωνίες αναφορικά με τη μορφή της λύσης του Κυπριακού.

    ''Πιστεύω ότι θα ήταν λάθος να ισχυρίζεται κάποιος ότι αυτό το συγκεκριμένο σχέδιο, και μόνο αυτό το σχέδιο Ανάν, είναι ο μόνος τρόπος να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο. Ο λαός απέρριψε το συγκεκριμένο σχέδιο, δεν απέρριψε τη λύση'', τόνισε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Σε ερώτηση για τον ρόλο της Τουρκίας στο Κυπριακό, είπε πως τα κέντρα λήψης αποφάσεων βρίσκονται στην Αγκυρα αφού, όπως είπε, η τ/κ κοινότητα οικονομικά εξαρτάται από την Τουρκία.

    ''Πολλά από τα θέματα που ζήτησε η τουρκική πλευρά, και λέγω η τουρκική όχι η τ/κ, στις συνομιλίες αφορούσαν σε μεγάλο βαθμό την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της Τουρκίας και όχι των συμφερόντων των Τ/Κ'', εξήγησε.

    Ανέφερε εξάλλου ότι το όραμα του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για δύο χωριστά κυρίαρχα κράτη στην Κύπρο δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτό από τους Ε/Κ και εξέφρασε την ελπίδα όπως ''η νέα προσέγγιση που επιδεικνύει η τουρκική και η τ/κ πλευρά δεν είναι απάτη ή απλώς λογοπαίγνιο.''

    Σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Τουρκίας σε συνάρτηση με το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως η λύση θα πρέπει να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Ε/Κ και των Τ/Κ και όχι είτε τα συμφέροντα είτε τις πολιτικές φιλοδοξίες οποιασδήποτε άλλης χώρας, είτε αυτή είναι η Ελλάδα είτε η Τουρκία είτε οποιαδήποτε άλλη.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, είπε πως συμφωνεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ ότι θα πρέπει να γίνει μια επαναξιολόγηση του ρόλου της δύναμης.

    Ανέφερε ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ εκτελεί μιαν ''εξαίρετη δουλειά'' στο νησί και σημείωσε πως δεν θα πρέπει να αποσυρθεί αφού δεν έχουν επέλθει οποιεσδήποτε αλλαγές σε ό,τι αφορά το θέμα της ασφάλειας στην Κύπρο και η κατάσταση εξακολουθεί να παραμένει η ίδια και η τουρκική κατοχή συνεχίζεται.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 3 June 2004 - 19:49:07 UTC