Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-06-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Κυπριακό - Επαφές στην Αθήνα
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Πρόεδρος ΚΟΕ - Ολυμπιακή Φλόγα - Κατεχόμενες περιοχές
  • [04] (Κ) Εκπομπή για την Ομογένεια
  • [05] (Κ) * Ευρωεκλογές - Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Δημοσκοπήσεις
  • [06] (Κ) * Ευρωεκλογές - Ψηφοφόροι Λάρνακας
  • [07] (Κ) * Ευρωεκλογές - Εγγεγραμμένοι εκλογείς (Ορθή Επανάληψη)
  • [08] (Κ) * Ευρωεκλογές - Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Δημοσκοπήσεις
  • [09] (Κ) Φερχόιγκεν - Τουρκία - ΕΕ
  • [10] (Κ) * Ευρωεκλογές - Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Υποψήφιοι ευρωβουλευτές - Δημοσκοπήσεις
  • [11] (Κ) * Ευρωεκλογές - Εγγεγραμμένοι εκλογείς (Ορθή επανάληψη)
  • [12] (Κ) * Ευρωεκλογές - ΓΓ ΑΚΕΛ - Δημοσκοπήσεις

  • [01] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Κυπριακό - Επαφές στην Αθήνα

    Υπάρχει σύμπτωση απόψεων Αθηνών-Λευκωσίας, εκτιμά ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, όπως ο ίδιος δήλωσε στο αεροδρόμιο Λάρνακας μετά την άφιξή του ψες από την ελληνική πρωτεύουσα, όπου συναντήθηκε με τον Ελληνα ομόλογό του Πέτρο Μολυβιάτη.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το κυπριακό πρόβλημα και οι επικείμενες ευρωεκλογές της 13ης Ιουνίου είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Χρεοκοπημένη η Κύπρος'' γράφει ότι παρά τις αντιδράσεις των κομμάτων της συγκυβέρνησης για μετάθεση της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωζώνη, προκειμένου να μην χρειασθεί να γίνουν περικοπές και να μειωθούν οι δαπάνες του κράτους αλλά και να μην ληφθούν μέτρα που θα θεωρηθούν αντιλαϊκά, η Κύπρος έχει υποχρέωση έναντι της ΕΕ να πειθαρχήσει και να δείξει αξιοπιστία έναντι των Ευρωπαίων εταίρων της. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρει πως ο συνδυασμός του Γιαννάκη Μάτση για τις ευρωεκλογές δέχθηκε χθες νομική ήττα, αφού σύμφωνα με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου εξακολουθεί να ισχύει το απαγορευτικό διάταγμα στη χρήση της λέξης Συναγερμός από άλλους κομματικούς σχηματισμούς εκτός του ΔΗΣΥ.

    ''Η Μάχη'' στο πρωτοσέλιδο θέμα υπό τον τίτλο ''Ζητούν απευθείας συνομιλίες'' αναφέρει πως ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Σερντάρ Ντενκτάς υπέβαλε πρόταση προς τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου για συνάντηση τις επόμενες μέρες. Η εφημερίδα γράφει πως η πρόταση υποβλήθηκε στη διάρκεια συζήτησης που είχαν οι δύο άνδρες σε εκπομπή του CNN Turk, αλλά απορρίφθηκε από τον κ. Ιακώβου. Αλλού γράφει πως οι 640 φοιτητές της Νοσηλευτικής Σχολής θα φτάσουν την ερχόμενη Τρίτη έξω από τη Βουλή φορώντας μαύρα μπλουζάκια και κρατώντας ένα φέρετρο που θα περιέχει μέσα τα εκλογικά τους βιβλιάρια, για να διαμαρτυρηθούν για την αναπομπή του νόμου περί ιδιωτικών νοσηλευτηρίων από τη Βουλή.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Βάζουν χέρι σε ψηφίσματα'' αναφέρει πως στο στόχαστρο των ΗΠΑ και της Βρετανίας βρίσκονται τα ψηφίσματα 541 και 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα οποία αποτελούν σημαία για την Κυπριακή Δημοκρατία, αφού θεμελιώνουν την παράνομη υπόσταση του ψευδοκράτους. Η εφημερίδα γράφει επίσης πως οι δύο χώρες στην προσπάθεια τους να ισχυροποιήσουν νομικά τα επικείμενα μέτρα για την αναβάθμιση των Τ/Κ θα επιδιώξουν να μην συμπεριληφθούν τα ψηφίσματα αυτά σε ενδεχόμενο ψήφισμα ή προεδρική δήλωση που θα εκδοθεί την Τετάρτη μετά τη συζήτηση για το Κυπριακό στην έδρα του ΟΗΕ. Σε άλλη είδηση αναφέρεται πως η ανεργία στην Κύπρο έπεσε κάτω από το φράγμα του 3% για το Μάιο 2004.

    Ο ''Φιλελεύθερος'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Εμπόριο με σφραγίδα ΟΗΕ'' γράφει πως η Βρετανία στα δύο ψηφίσματα που αναμένεται να εγκριθούν από το Συμβούλιο Ασφαλείας την ερχόμενη Τρίτη προωθεί ειδική παράγραφο η οποία να υιοθετεί την έκκληση του ΓΓ για έναρξη απευθείας συναλλαγών με τα κατεχόμενα. Επιπλέον, η εφημερίδα αναφέρει πως το Λονδίνο, το οποίο ενίοτε αναλαμβάνει τη σύνταξη των προσχεδίων των ψηφισμάτων για ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και για το Κυπριακό, άρχισε να βολιδοσκοπεί τα κράτη μέλη του ΣΑ για το ενδεχόμενο απόφασης του Σώματος για την πρακτική άρση της απομόνωσης των Τ/Κ. Σε άλλη είδηση η εφημερίδα αναφέρει ότι στις κεντρικές φυλακές προκλήθηκε προχθές πανικός όταν εγνώσθη πως αλλοδαπός κατάδικος, που εκρατείτο σε πτέρυγα μαζί με δεκάδες άλλα πρόσωπα, πάσχει από φυματίωση.

    Η ''Χαραυγή'' στο πρωτοσέλιδο θέμα με τίτλο ''Μαχητικό Παρών'' γράφει ότι χιλιάδες νέοι κατέκλυσαν χθες το βράδυ το χώρο στάθμευσης απέναντι από τον κινηματογράφο Ζήνα Πάλλας προκειμένου να ενώσουν τις φωνές τους με τη μουσική του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και του Χρήστου Θηβαίου στη σημαντική μάχη των ευρωεκλογών. Η ''Χ'' αναφέρει ακόμα πως στη συναυλία χαιρετισμό απηύθυνε ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας ενώ παρουσιάστηκαν στον κόσμο οι έξι υποψήφιοι ευρωβουλευτές. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρος Μολυβιάτης επιβεβαίωσε πως στόχος της Ελλάδας παραμένει πάντοτε η επανένωση της Κύπρου στη βάση του σχεδίου Ανάν, για να μπορέσουν όλοι οι κάτοικοι της Κύπρου, Ε/Κ και Τ/Κ, να απολαύσουν τα οφέλη της ένταξης στην ΕΕ.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Αντίλογος'' υπό τον τίτλο ''Νέες Φωτιές ανάβει ο Ανάν'' γράφει πως ο ΓΓ του ΟΗΕ επανέρχεται στο Κυπριακό και εισαγάγει νέα δαιμόνια στο ήδη εκκρεμές από δεκαετίες πρόβλημα. Η εφημερίδα προσθέτει πως με την ετεροβαρή έκθεσή του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ανάβει νέες φωτιές στο κυπριακό πρόβλημα και προχωρεί σε επισημάνσεις και σχόλια που κάθε άλλο θεωρούνται αντικειμενικά. Αλλού αναφέρει πως η τετραμελής αντιπροσωπεία του Δήμου Λαπήθου με επικεφαλής το Δήμαρχο Αθω Ελευθερίου ολοκλήρωσε τις επαφές της στο Λονδίνο στις 16 και 17 Μαϊου και επέστρεψε στην Κύπρο.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε χθες ότι δεν πρόκειται να φέρει ξανά το σχέδιο Ανάν ενώπιον του λαού, σε ένα νέο δεύτερο δημοψήφισμα, γιατί αυτό θα αποτελούσε βαρύτατη προσβολή και κάλεσε την ελληνοαμερικανική κοινότητα να κάνει τη φωνή της Κύπρου να ακουστεί. Αλλού η εφημερίδα γράφει πως ο λεγόμενος πρωθυπουργός του ψευδοκράτους Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ζητά με επιστολή του προς τους 24 αρχηγούς των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πλην του Προέδρου Παπαδόπουλου, όπως υλοποιηθούν οι υποσχέσεις της ΕΕ προς τους Τ/Κ.

    [03] (Κ) Πρόεδρος ΚΟΕ - Ολυμπιακή Φλόγα - Κατεχόμενες περιοχές

    Θετική ανταπόκριση από την τουρκοκυπριακή πλευρά σε σχέση με το ενδεχόμενο η Ολυμπιακή Φλόγα να περιοδεύσει και στις κατεχόμενες περιοχές, αναμένει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΚΟΕ) Κίκης Λαζαρίδης.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Κίκης Λαζαρίδης είπε πως βρίσκεται σε επαφή με διάφορα άτομα στις κατεχόμενες περιοχές για το θέμα αυτό και εξέφρασε την ελπίδα ότι ''η όλη προσπάθεια θα έχει μια θετική κατάληξη και σύντομα να ανακοινώσουμε κάτι το θετικό''.

    [04] (Κ) Εκπομπή για την Ομογένεια

    Συμβούλιο Ασφαλείας - Κυπριακό ---------------------------------- Σύμφωνα με το πρόγραμμα της ερχόμενης εβδομάδας στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, όπως ανακοινώθηκε στη χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΟΗΕ, τη Δευτέρα 7 Ιουνίου το Συμβούλιο Ασφαλείας θα έχει κλειστή συνάντηση με τις χώρες που έχουν ειρηνευτικά αποσπάσματα στην Κύπρο.

    Στις 8 Ιουνίου θα έχει ανοικτή ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Κύπρο και μετά θα ακολουθήσουν κλειστές διαβουλεύσεις.

    Στις 11 Ιουνίου προγραμματίζεται επίσημη συνεδρία του Συμβουλίου για υιοθέτηση ψηφίσματος ανανέωσης της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης των ΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ).

    ΗΠΑ - Εκθεση Ανάν --------------------- Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν ως σωστή και αντικειμενική την έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για το Κυπριακό και σημειώνουν ότι είναι πρόωρο να γίνεται λόγος για επόμενα βήματα στο Κυπριακό.

    ''Καλωσορίζουμε την έκθεση του Γενικού Γραμματέα για την αποστολή των καλών του υπηρεσιών στην Κύπρο. Οι 26 σελίδες (της έκθεσης) είναι σωστές όσο αφορά τα γεγονότα και αντικειμενικές'', δήλωσε ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ανταμ Ιριλαϊ, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τα συμπεράσματα και τις εισηγήσεις του κ. Ανάν.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για άλλη προσπάθεια στο Κυπριακό σύντομα, ο κ. Ιριλαϊ επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το σχέδιο Ανάν, προσθέτοντας ότι η επιλογή που υπάρχει ''είναι αυτό το σχέδιο ή κανένα σχέδιο''.

    ''Δεν έχω τίποτα θα μοιρασθώ μαζί σας σε σχέση με σκέψεις για τα επόμενα βήματα. Νομίζω ότι είναι πρόωρο να κάνουμε κάτι τέτοιο'', είπε ο κ. Ιριλαϊ.

    ΥΠΕΞ Ελλάδας - Κύπρου - Κυπριακό

    Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, υπό το φως της δημοσιοποίησης της έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, αλλά και τα επόμενα βήματα Αθήνας και Λευκωσίας εξετάστηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν χθες στην Αθήνα ο ΥΠΕΞ της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργος Ιακώβου και ο Ελληνας ομόλογός του Πέτρος Μολυβιάτης.

    «Επιβεβαιώσαμε ότι ο στόχος μας παραμένει πάντοτε η επανένωση της Κύπρου, στη βάση του σχεδίου Ανάν, για να μπορέσουν όλοι οι κάτοικοι της Κύπρου, Ε/Κ και Τ/Κ, να απολαύσουν τα οφέλη της ένταξης στην ΕΕ», δήλωσε ο κ. Μολυβιάτης.

    Επανέλαβε ότι «η συνεργασία των δύο χωρών ήταν, είναι και θα είναι πάντοτε στενότατη» και πρόσθεσε «εμείς παραμένουμε πάντα στο πλευρό της Κύπρου».

    Από την πλευρά του, ο κ. Ιακώβου επιβεβαίωσε τα όσα ανέφερε ο Ελληνας ομόλογός του, λέγοντας ότι «παίρνουμε πάντα ως δεδομένο ότι έχουμε την απόλυτη υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης και του ΥΠΕΞ».

    Ο κ. Ιακώβου στη συνέχεια τόνισε ότι «η Κύπρος αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις» και ανέφερε ως παράδειγμα τη συζήτηση την ερχόμενη εβδομάδα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κυπριακό.

    Επίσης ανέφερε τις «αναμενόμενες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη λεγόμενη έξοδο των Τ/Κ από τα αδιέξοδά τους», τη σύνοδο των ΥΠΕΞ της Οργάνωσης Ισλαμική Διάσκεψη, αλλά και το γεγονός ότι υπάρχουν μελλοντικά διαφαινόμενες προκλήσεις σχετικά με τις σχέσεις της Κύπρου με την Τουρκία.

    «Ολα αυτά'', είπε ο κ. Ιακώβου, ''τα εξετάζουμε και υπάρχει απόλυτη συναντίληψη (με την Αθήνα) πως πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα».

    Σε κάποιο στάδιο, είπε ο κ. Ιακώβου, ''όλες οι πολιτικές δυνάμεις στο Εθνικό Συμβούλιο θα αναλύσουν την κατάσταση και θα ξαναβγούμε με μια κοινή προσέγγιση».

    Ξεκαθάρισε ότι «δεν αμφισβητούμε τον ΟΗΕ, δεν αμφισβητούμε ότι οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν με βάση το σχέδιο Ανάν, όμως είναι γνωστοί οι ενδοιασμοί που έχουν τα κόμματα, η ε/κ κοινότητα. Σε κάποιο στάδιο θα έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις», κατέληξε.

    Ο κ. Μολυβιάτης, από την πλευρά του, επεσήμανε ότι «θα χρειαστεί χρόνος για να δημιουργηθούν συνθήκες που θα επιτρέψουν την επανέναρξη της προσπάθειας».

    Εξάλλου σε δηλώσεις του κατά την επιστροφή του από την Αθήνα, ο κ. Ιακώβου είπε πως υπάρχει σύμπτωση απόψεων Αθηνών-Λευκωσίας.

    Ο κ. Ιακώβου είπε επίσης ότι δεν δικαιολογείται η παράγραφος στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό που καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας να ζητήσει από όλα τα κράτη να συνεργαστούν σε διμερές επίπεδο και σε διεθνή βήματα με το ψευδοκράτος με στόχο την άρση των αχρείαστων, όπως αναφέρεται, περιορισμών και εμποδίων που έχουν ως αποτέλεσμα την απομόνωση των Τ/Κ και τον περιορισμό της ανάπτυξής τους.

    ''Η συνάντηση της Αθήνας, όχι μόνο με τον Υπουργό αλλά και με ολόκληρο το επιτελείο, δεν είχε συγκεκριμένο σκοπό την εξέταση της έκθεσης του ΓΓ των ΗΕ και μόνο, αλλά όλη την πορεία που διέρχεται σήμερα το Κυπριακό και τους διάφορους σταθμούς, οι οποίοι πιθανό να δώσουν προβλήματα, αλλά και προοπτικές από τώρα και μέχρι το τέλος του έτους», είπε.

    Στη συνάντηση εξετάστηκαν θέματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις εισηγήσεις τις οποίες θα κάνει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θέματα που σχετίζονται με τον Οργανισμό Ισλαμική Διάσκεψη, διάφορες επιδιώξεις τις Τουρκίας οι οποίες είναι γνωστές αλλά και θέματα τα οποία θα προκύψουν από το καλοκαίρι και μετά.

    Ο κ. Ιακώβου διευκρίνισε ότι τα ψηφίσματα 541 και 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν είναι εκεί για να δημιουργήσουν οικονομικά προβλήματα στους Τ/Κ, αλλά γιατί η τ/κ ηγεσία, με τη στήριξη της Τουρκίας, το 1983 αποφάσισε, κατά παραβίαση των διεθνών κανόνων, να ανακηρύξει μονομερώς το ψευδοκράτος και εφόσον αυτή η απόφαση του 1983 δεν έχει ανακληθεί, επιβάλλεται να διατηρηθούν τα ψηφίσματα αυτά.

    Βρετανία - Εκθεση Ανάν - Κυπριακό - Τ/Κ

    Η κυβέρνηση της Βρετανίας χαρακτήρισε την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για την αποστολή καλών υπηρεσιών του για το Κυπριακό ως μια ακριβή περίληψη των διαπραγματεύσεων.

    Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι η άμεση ανάγκη που προκύπτει τώρα είναι μια συμφωνία για τα μέτρα που θα ληφθούν για τερματισμό της απομόνωσης των Τ/Κ.

    Παράλληλα εξέφρασε την ευχή όπως η κυπριακή κυβέρνηση συνεργαστεί για τα μέτρα που θα ληφθούν υπέρ των Τ/Κ και ανέφερε ότι η χώρα του χαιρετίζει τη δήλωση της κυπριακής κυβέρνηση ότι στηρίζει μια λύση στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

    Ερωτηθείς για τη θέση της βρετανικής κυβέρνησης αναφορικά με την έκθεση Ανάν, ο εκπρόσωπος είπε ''είναι μια ακριβής περίληψη των διαπραγματεύσεων''.

    Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση της Βρετανίας προσβλέπει στη συζήτηση που θα διεξαχθεί εντός του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την έκθεση Ανάν.

    ''Στόχος μας είναι μια ενωμένη Κύπρος εντός της ΕΕ και η Βρετανία θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να το πραγματοποιήσει'', είπε ο εκπρόσωπος

    Εκπρόσωπος - Εκθεση ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό

    Εχει ήδη ξεκινήσει να ετοιμάζεται και θα συμπληρωθεί το συντομότερο δυνατό, το κείμενο με τα σχόλια της ε/κ πλευράς επί των σημείων της έκθεσης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τις καλές του υπηρεσίες στο Κυπριακό, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι ορισμένα από τα σημεία τα οποία αναφέρει στην έκθεσή του ο ΓΓ του ΟΗΕ ότι είχαν ζητηθεί από την ε/κ πλευρά και ικανοποιήθηκαν, έχουν συμπεριληφθεί στο σχέδιο Ανάν.

    Σε σχόλιο ότι δίδεται η εντύπωση ότι οδηγούμεθα σε μια απευθείας ρήξη με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ''νοουμένου ότι όλα τίθενται αντικειμενικά στο τραπέζι, δεν σημαίνει ότι υπάρχει σύγκρουση''.

    Υπενθύμισε ακόμη ότι χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε πει ότι η συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ διεξήχθη σε καλό κλίμα, παρά τις όποιες διαφωνίες.

    ''Δεν θεωρώ ότι η έκφραση άποψης ή κατάθεση μιας διαφωνίας είναι οτιδήποτε το οποίο πρέπει να θεωρείται αρνητικό, εάν μάλιστα τα αντικειμενικά γεγονότα δικαιολογούν την έκφραση αμφιβολίας ή την έκφραση διαφωνίας'', κατάληξε.

    Αθήνα - Πρωθυπουργός - Πρόεδρος ΔΗΣΥ

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό μετά και τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε χθες στην Αθήνα ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη.

    Σε δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «πρέπει να αναζητηθούν τρόποι συνεργασίας με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, προκειμένου να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες των Ευρωπαίων αρχηγών κρατών για ενθάρρυνση ενδεχόμενων πρωτοβουλιών που θα δημιουργούσαν κινητικότητα στο Κυπριακό».

    ΑΚΕΛ - Αντρος Κυπριανού - Εκθεση Ανάν - Κυπριακό

    Το ΑΚΕΛ θα συζητήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τα πολιτικά κόμματα και τους Τ/Κ για καθορισμό των προϋποθέσεων που θα οδηγήσουν σε λύση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, δήλωσε χθες ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Αντρος Κυπριανού.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις αναφορικά με τις αλλαγές που θα επιδιώξει ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επί του σχεδίου Ανάν, ο κ. Κυπριανού είπε ότι ''μέχρι σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει πει ότι θέλει ριζικές αλλαγές'' αλλά το τι ακριβώς επιδιώκει, ''θα το δούμε όταν θα συναντηθούμε μαζί του''.

    ''Εμείς έχουμε με πολύ συγκεκριμένο τρόπο καθορίσει τι θέλουμε να πετύχουμε ούτως ώστε να συμβουλέψουμε τον κυπριακό λαό να απαντήσει θετικά σε μια ενδεχόμενη νέα προσπάθεια'', είπε ο κ. Κυπριανού.

    ΔΗΣΥ - Αναστασιάδης - Εκθεση Ανάν

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης επανέλαβε πως «πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι ακριβώς θέλουμε, ποιοι είναι οι κοινοί στόχοι κυβέρνησης και πολιτικών δυνάμεων ώστε να δώσουμε μάχη για να δημιουργηθούν προϋποθέσεις επίλυσης».

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, σχολιάζοντας την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, είπε ότι «είναι δυσάρεστο γεγονός μετά από 30 χρόνια για πρώτη φορά να επιρρίπτονται ευθύνες στους Ε/Κ, οι οποίοι είναι υπόλογοι της διεθνούς κοινότητας».

    Ερωτηθείς ποιο θα πρέπει να είναι το επόμενο βήμα από μέρους της ε/κ πλευράς, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε πως αυτό θα πρέπει να είναι ο «οριστικά ο από κοινού καθορισμός κοινού στόχου ώστε ενωμένοι να αναλάβουμε πρωτοβουλίες, οι οποίες να μας οδηγήσουν, ικανοποιώντας και τις ανησυχίες του κυπριακού ελληνισμού, στο να επανενώσουμε την πατρίδα μας».

    ΚΣ ΕΔΕΚ - Ομήρου - Εκθεση Ανάν ----------------------------------------

    Η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για το Κυπριακό προκαλεί ''αναμφίβολα αισθήματα απογοήτευσης και θλίψης'', δήλωσε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, προσθέτοντας ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ ''ατυχώς υπερέβη και τα όρια, τα οποία καθορίζονται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και από τους όρους εντολής που έχει από τα ψηφίσματα''.

    Οσον αφορά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο κ. Ομήρου είπε ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος έδωσε το μήνυμα στο κ. Ανάν ότι η ε/κ πλευρά ''εξακολουθεί να προσβλέπει σταθερά σε ομοσπονδιακή λύση στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και δεν έχει ρίξει στο πυρ το εξώτερον το σχέδιο Ανάν''.

    Σε δηλώσεις στο πλαίσιο επίσκεψης με τους υποψήφιους ευρωβουλευτές του Κινήματος στη λαϊκή αγορά του Στροβόλου, ο κ. Ομήρου είπε ότι στην έκθεσή του ο κ. Ανάν ''προέβη σε χαρακτηρισμούς και χρησιμοποίησε επίθετα, τα οποία απάγουν προς το ρόλο, τις ευθύνες και τις αρμοδιότητες του ΓΓ του ΟΗΕ''.

    ΑΔΗΚ - Μιχαηλίδης - Εκθεση Ανάν --------------------------------------

    Πολλές ανακρίβειες, καθώς και παρερμηνεία των θέσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς διαπίστωσε ότι περιέχει η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για τις καλές του υπηρεσίες στην Κύπρο ο Πρόεδρος του Αγωνιστικού Δημοκρατικού Κινήματος Ντίνος Μιχαηλίδης.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως ''η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για τις καλές του υπηρεσίες στην Κύπρο περιέχει πολλές ανακρίβειες, δεν δίδει την πλήρη εικόνα και παρερμηνεύει τις θέσεις της ε/κ πλευράς''.

    Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος του ΑΔΗΚ, ''ο ΓΓ του ΟΗΕ στην ετεροβαρή έκθεσή του, μέσα από αρκετές ανακρίβειες, άδικα επιρρίπτει ευθύνες στον κυπριακό Ελληνισμό για την απόρριψη του συγκεκριμένου σχεδίου με τον ισχυρισμό ότι δεν θέλει λύση του κυπριακού προβλήματος και δεν αποδέχεται τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, παραβλέποντας τους πραγματικούς λόγους που οδήγησαν στη μη αποδοχή του''.

    Εκπρόσωπος - COREPER - Τουρκία - Κύπρος

    Η επιφύλαξη η οποία διατυπώθηκε από την κυπριακή πλευρά στη προχθεσινή συνάντηση της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων των 25 της Ευρωπαϊκής Ενωσης (COREPER), σχετικά με την παράγραφο για την Τουρκία στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου, δεν αποτελεί βέτο της Κύπρου για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ανέφερε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ερωτηθείς κατά πόσο η στάση της Κύπρου προοιωνίζει ένα βέτο για το Δεκέμβριο, όταν θα αποφασιστεί η έναρξη διαπραγματεύσεων Τουρκίας-ΕΕ, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ''είναι ένα γεγονός το οποίο δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι αποτελεί οποιαδήποτε αρχή συνέχειας''.

    ''Είναι ένα μεμονωμένο γεγονός και η επιφύλαξη, όπως είπα, δεν αποτελεί βέτο'', πρόσθεσε.

    Η Κύπρος έθεσε επιφύλαξη στο σχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών (17 και 18 Ιουνίου) και ειδικότερα στην παράγραφο που αναφέρεται στην Τουρκία και σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, η επιφύλαξη αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι η Τουρκία έχει προχωρήσει μονομερώς στην επέκταση της τελωνειακής της ένωσης με τις εννέα νέες χώρες και όχι με την Κύπρο, προφανώς για να μην υποχρεωθεί σε αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Διοικητής ΚΤ - Πρόγραμμα Σύγκλισης - Δημόσια οικονομικά - ΟΝΕ

    Είναι εφικτοί οι στόχοι της μείωσης των ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους του κράτους αρκεί να πραγματοποιηθούν τα μέτρα της κυβέρνησης που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σύγκλισης που έχει αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) Χριστόδουλος Χριστοδούλου, προσθέτοντας ότι ''είναι ίσως η τελευταία ώρα για να αποδείξει η Κύπρος ότι εννοεί αυτά τα οποία περιλαμβάνει στα προγράμματά της''.

    Παράλληλα εξέφρασε την άποψη ότι ''αυτή τη στιγμή δεν έχουμε φτάσει στο σημείο που να μην απομένει άλλη εκλογή'' από την επιβολή φορολογίας, η οποία, όπως είπε, ''είναι ένα από τα εργαλεία ή τα μέσα και όχι το μόνο''.

    Οσον αφορά στην ένταξη της Κύπρου στον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών 2 (ΜΣΙ 2), ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι ''το συντομότερο δυνατό που θα μπορούσε κανείς να μπει στον ΜΣΙ 2 θα έδινε και το μήνυμα'' ότι η οικονομία έχει τις προϋποθέσεις της υγιούς, σταθερής και βιώσιμης οικονομίας, προσθέτοντας ότι αν το θελήσουμε θα έχουμε αυτές τις προϋποθέσεις, διότι η κυπριακή οικονομία ''έχει πάρα πολύ υγιή και σταθερά θεμέλια''.

    ''Θα πρέπει να μπει κάποια τάξη κυρίως στις δαπάνες, να νοικοκυρευτούμε στα δημόσια οικονομία'', είπε ο Διοικητής της ΚΤ.

    Κεντρική Τράπεζα - Επιτόκια - Αμετάβλητα

    Αμετάβλητα αποφάσισε να διατηρήσει τα βασικά επιτόκια της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής σε χθεσινή της συνεδρία, η οποία ήταν η πρώτη μετά την απόφασή της στις 30 Απριλίου 2004 για αύξηση των επιτοκίων κατά μίαν εκατοστιαία μονάδα.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο Διοικητής της ΚΤ Χριστόδουλος Χριστοδούλου είπε ότι η Επιτροπή εξέφρασε ''για ακόμη μια φορά την ανησυχία και τον έντονο προβληματισμό της για το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος που, πέραν των δυσμενών επιπτώσεων του στο δημόσιο χρέος και των δυνητικών παρενεργειών του στον πληθωρισμό και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, είχε ήδη ως αποτέλεσμα την υποβολή της Κύπρου στη Διαδικασία Υπερβολικού Δημοσιονομικού Ελλείματος (Excessive Deficit Procedure)''.

    Τα βασικά επιτόκια, δηλαδή τα επιτόκια διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης (Lombard) και το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων (Overnight Deposit Facility), παραμένουν στο 5,5% και στο 3,5%, αντίστοιχα.

    Υπουργός Συγκοινωνιών - Αθήνα - Λουξεμβούργο

    Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Eργων Χάρης Θράσου μεταβαίνει την Κυριακή στην Αθήνα για να παραστεί στη Διεθνή Ναυτιλιακή Εκθεση ''Ποσειδώνια'', η οποία πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια στον Πειραιά.

    Στη συνέχεια ο κ. Θράσου θα μεταβεί στο Λουξεμβούργο για να λάβει μέρος στις εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών και Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 10-11 Ιουνίου.

    Χρηματιστήριο - Οριακή πτώση --------------------------------

    Νέες απώλειες κατέγραψε χθες η χρηματιστηριακή αγορά, ακολουθώντας πτωτική πορεία για δεύτερη κατά σειρά συνάντηση, ως αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχθηκαν οι τραπεζικοί τίτλοι ελέω Τράπεζας Κύπρου. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε μικρή πτώση σε ποσοστό 0,45%, κλείνοντας στις 78,89 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 290 χιλιάδες λίρες.

    Ζημιές σε ποσοστό 0,54% κατέγραψε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 350,37 μονάδες.

    Ευρωεκλογές -------------

    Γενικός Εφορος - Εκτύπωση ψηφοδελτίων - Ετοιμα την Τετάρτη

    Τα ψηφοδέλτια για τις ευρωεκλογές της 13ης Ιουνίου θα είναι έτοιμα το πρωί της ερχόμενης Τετάρτης, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Εφορος Ευρωεκλογών Λάζαρος Σαββίδης, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ελπίδα ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά μετά και την αποδοχή από μέρους του της νέας ονομασίας του συνδυασμού με επικεφαλής τον Γιαννάκη Μάτση ''Για την Ευρώπη''.

    ''Εχει ήδη έχει ανακοινωθεί η απόφαση του Γενικού Εφόρου προς τον κ. Μάτση και προχωρούμε με την εκτύπωση των ψηφοδελτίων με την ονομασία του συνδυασμού ανεξαρτήτων 'Για την Ευρώπη' αφού έχει αφαιρεθεί η λέξη Συναγερμός'', πρόσθεσε.

    Αναφέροντας ότι έχει δώσει οδηγίες για εκτύπωση των ψηφοδελτίων, ο κ. Σαββίδης διευκρίνισε ότι παραμένει μια μικρή εκκρεμότητα, για την οποία βρίσκεται σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Μάτση, αυτή του νέου εμβλήματος του συνδυασμού ''Για την Ευρώπη''.

    Οπως είπε αναμένεται όπως του επιδοθεί το απόγευμα το νέο έμβλημα ώστε να τυπωθεί στο ψηφοδέλτιο.

    Ο κ. Σαββίδης είπε ότι θα τυπωθούν 550.000 συνολικά ψηφοδέλτια, εκ των οποίων τα 450.000 θα χρησιμοποιηθούν στην ψηφοφορία των ευρωεκλογών της 13ης Ιουνίου ενώ τα υπόλοιπα θα κρατηθούν για υπηρεσιακούς λόγους.

    Ευρωεκλογές - ΑΚΕΛ - Αντρος Κυπριανού

    Το ΑΚΕΛ διεκδικεί την κάθε ψήφο η οποία δυνητικά του ανήκει και αντιτίθεται στην προσέγγιση που επικρατεί σε ορισμένους κύκλους ότι το κόμμα εκλέγει στα σίγουρα τους δυο του βουλευτές επομένως δεν χρειάζεται επιπρόσθετους ψήφους, δήλωσε χθες ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού.

    ''Εμείς διαφωνούμε με την προσέγγιση ότι το ΑΚΕΛ εκλέγει τους δυο του βουλευτές και λέμε ότι η κάθε πολιτική δύναμη στον τόπο έχει δείξει και πώς διεκδικεί τα δικαιώματα των πολιτών, ποια είναι η συνέπειά της και ποια γνώση έχει για το χώρο της ΕΕ και νομίζω ότι το ΑΚΕΛ καταξιώθηκε ακριβώς στη συνείδηση του Κύπριου πολίτη γιατί σε όλα αυτά που έχω αναφέρει βαθμολογείται με άριστα'', είπε ο κ. Κυπριανού.

    Πρόσθεσε ότι ψήφος στο ΑΚΕΛ, ''αποτελεί εγγύηση και στις προσπάθειες για προώθηση και επίλυση του Κυπριακού αλλά και για μια φιλολαϊκή προοδευτική εσωτερική πολιτική και ταυτόχρονα πολιτική στο χώρο της ΕΕ''.

    Ευρωεκλογές - ΔΗΚΟ - Υποψήφιοι -------------------------------------

    Οι πολίτες καλούνται στις 13 Ιουνίου να στηρίξουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο με την ψήφο τους στο Δημοκρατικό Κόμμα, δήλωσαν χθες από τη Λεμεσό οι τέσσερις από τους έξι υποψηφίους ευρωβουλευτές του κόμματος, Μάριος Ματσάκης, Δημήτρης Αντρέου, Αντιγόνη Παπαδοπούλου και Αλέξης Γαλανός.

    Στο πλαίσιο περιοδείας τους, οι τέσσερις ευρωβουλευτές επισκέφθηκαν χθες το απόγευμα τον προσφυγικό συνοικισμό Μακάριος Γ' όπου συνομίλησαν με κατοίκους και παρουσίασαν τις θέσεις του κόμματος για τις ευρωεκλογές και το Κυπριακό.

    Διαβεβαίωσαν παράλληλα ότι θα εργαστούν εντός του Ευρωκοινοβουλίου προς προώθηση των στόχων της Κύπρου και την καλύτερη δυνατή εκμετάλλευση των κοινοτικών πόρων προς όφελος του κυπριακού λαού.

    Ευρωεκλογές - ΔΗΣΥ - Μαυρομμάτης - Διαρθρωτικά ταμεία

    Ο ΔΗΣΥ με ευφάνταστες προτάσεις και διεκδικητική πολιτική θα πολεμήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να πετύχει τις μεγαλύτερες δυνατές χρηματοδοτήσεις για τις περιφέρειες της Κύπρου, για τη βιώσιμη ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή που θα τους επιτρέψει να απολαμβάνουν ισότιμα τα οφέλη της οικονομικής προόδου του τόπου, δήλωσε εκ μέρους του ΔΗΣΥ ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του κόμματος Μάνθος Μαυρομμάτης.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, ο κ. Μαυρομμάτης ανέφερε ότι η Κύπρος δικαιούται 110 εκ. ευρώ για την περίοδο 2004-2006 με ορίζοντα υλοποίησης μέχρι το 2008, με προτεραιότητες την ανάπτυξη του αγροτουρισμού, ήπιες μορφές επιχειρηματικής δραστηριότητας στην ύπαιθρο και έργα υποδομής και κοινής ωφελείας στις βιώσιμες κοινότητες.

    ''Αν η Κύπρος απορροφήσει όλες τις χρηματοδοτήσεις που δικαιούται από την ΕΕ, την περίοδο 2004-2006 θα έχει ένα καθαρό κέρδος 91 εκ. ή 50 εκ. ευρώ'', είπε ο κ. Μαυρομμάτης.

    Ευρωεκλογές - ΚΣ ΕΔΕΚ - Ομήρου --------------------------------------

    Μηνύματα αισιοδοξίας και νίκης λαμβάνει το ΚΣ ΕΔΕΚ σε σχέση με τις ευρωεκλογές, δήλωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος κάλεσε τους πολίτες ''να συσπειρωθούν και να στηρίξουν το ψηφοδέλτιο του ΚΣ ΕΔΕΚ για να είναι ενδυναμωμένη η Κύπρος μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μέσα από την πανίσχυρη σοσιαλιστική ομάδα''.

    Σε δηλώσεις στο πλαίσιο επίσκεψης με τους υποψήφιους ευρωβουλευτές του Κινήματος στη λαϊκή αγορά Στροβόλου, ο κ. Ομήρου είπε ότι ο κυπριακός λαός κατανοεί ότι η Κύπρος ''πρέπει να είναι παρούσα στην πανίσχυρη σοσιαλιστική ομάδα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου''.

    Ο κ. Ομήρου είπε ότι η σοσιαλιστική ομάδα είναι ένα πολιτικό και ιδεολογικό ρεύμα που βρίσκεται ''στην αντίπερα όχθη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και το οποίο αγωνίζεται για την πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης, την κοινωνική αλληλεγγύη.

    Ευρωεκλογές - ΕΔΗ-ΚΠΕ-Ευρωπαϊκή Κύπρος - Διάσκεψη Τύπου

    Ο συνδυασμός «ΕΔΗ-ΚΠΕ-Ευρωπαϊκή Κύπρος» αντιπροσωπεύει ένα ανθρώπινο δυναμικό που μπορεί να συμβάλει αυτή τη στιγμή στην αποκατάσταση του ονόματος της Κύπρου και την επανασύνδεσή της με τον ευρωπαϊκό χώρο, δήλωσαν χθες σε διάσκεψη Τύπου στη Λεμεσό υποψήφιοι ευρωβουλευτές του συνδυασμού.

    Οι τέσσερις εκ των έξι υποψηφίων για τις ευρωεκλογές Χρήστος Στυλιανίδης, Πραξούλα Αντωνιάδου Κυριακού, Σταύρος Τομπάζος, Κυριάκος Χαραλάμπους κατέθεσαν τις θέσεις τους γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και το ρόλο που θα διαδραματίσει η εκλογή τους στο Ευρωκοινοβούλιο.

    Ο Τακης Χατζηδημητρίου, μιλώντας ως εκπρόσωπος των υποψηφίων, ανέφερε πως ο συνδυασμός «είναι ένας συνδυασμός που μπορεί να διαδραματίσει ένα δυναμικό ρόλο και που στηρίζεται από μια ομάδα ανθρώπων που έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον τόπο, την πολιτική, την οικονομία και τη διπλωματία».

    Ευρωεκλογές - Κίνημα Οικολόγων - Αρίφ Ταξίν

    Την ανάγκη επίσημης και πολυεπίπεδης πολιτικής ενσωμάτωσης των Τουρκοκυπρίων στην Κυπριακή Δημοκρατία επαναφέρει ως εισήγησή του το Κίνημα Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών, υποστηρίζοντας την εφαρμογή μιας δυναμικής πολιτικής στήριξης της τουρκοκυπριακής κοινότητας με συγκεκριμένα μέτρα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται προγράμματα αειφόρου ανάπτυξης και διαχείρισης του περιβάλλοντος στα κατεχόμενα.

    Σε σχέση με το περιβάλλον, οι Οικολόγοι θεωρούν πως ορισμένα θέματα μπορεί να επιλεγούν σαν πιλοτικά, όπως για παράδειγμα η περίπτωση της Σκουριώτισσας, της Λεύκας και του Ξερού, της μονάδας πάχυνσης τόνων στο Μπογάζι και της προστασίας των οικοτόπων της χερσονήσου της Καρπασίας.

    Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στα γραφεία του Κινήματος, ο Γενικός Γραμματέας των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης μαζί με τον Αναπληρωτή ΓΓ και υποψήφιο Ευρωβουλευτή του κόμματος Σάββα Φιλίππου παρουσίασαν στους δημοσιογράφους τον Τουρκοκύπριο δημοσιογράφο, δάσκαλο, συνδικαλιστή και συγγραφέα Αρίφ Ταξίν από τη Μανσούρα και το συγχωριανό και παιδικό του φίλο Χριστάκη Μανσούρα, οι οποίοι υποστήριξαν με δήλωσή τους την υποψηφιότητα του κ. Φιλίππου.

    Ευρωεκλογές - ΑΔΗΚ - Μιχαηλίδης ------------------------------------

    Τη θέση πως η εκλογή των αντιπροσώπων της συνεργασίας ΔΗΚΟ και ΑΔΗΚ για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι μια αναμέτρηση που αφορά άμεσα κάθε πολίτη, διατύπωσε χθες ο Πρόεδρος του Αγωνιστικού Δημοκρατικού Κινήματος Ντίνος Μιχαηλίδης.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη για τις ευρωεκλογές της 13ης Ιουνίου, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως ''στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο λαμβάνονται αποφάσεις που μας επηρεάζουν άμεσα και τα προβλήματα που καλούμαστε να ξεπεράσουμε και οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε στο άμεσο μέλλον είναι πολύ μεγάλες και απαιτούν την υιοθέτηση γενναίων πολιτικών, οι οποίες ενισχύουν τη συνεργασία μας με τα άλλα κράτη μέλη και τους εκπροσώπους τους στα θεσμικά όργανα της ΕΕ''.

    Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος του ΑΔΗΚ, ''η ποιότητα της κυπριακής εκπροσώπησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα είναι καθοριστική για την προώθηση των συμφερόντων μας (της Κύπρου)''.

    Ευρωεκλογές - Ανώτατο Δικαστήριο - ''Συναγερμός''

    Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την αίτηση του συνδυασμού του Γιαννάκη Μάτση για ακύρωση του διατάγματος του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας ημερομηνίας 19 Μαΐου 2004, με το οποίο απαγορευόταν η χρήση της λέξης ''Συναγερμός'' για προσδιορισμό του ονόματος ή της ταυτότητάς του ενόψει των ευρωεκλογών.

    Ευρωεκλογές - Συνδυασμός Μάτση - ''Για την Ευρώπη''

    Προς διευκόλυνση της εκτύπωσης του ψηφοδελτίου για τις ευρωεκλογές της 13ης Ιουνίου, ο συνδυασμός Γιαννάκη Μάτση κατέρχεται στις εκλογές με την ονομασία ''Για την Ευρώπη'', με το σήμα του και με το ίδιο σχήμα.

    Αυτό δήλωσε ο Γιαννάκης Μάτσης μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να απορρίψει την αίτηση του συνδυασμού Γιαννάκη Μάτση για ακύρωση του διατάγματος του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας ημερομηνίας 19 Μαΐου 2004, με το οποίο απαγορευόταν η χρήση της λέξης ''Συναγερμός'' για προσδιορισμό του ονόματος ή της ταυτότητάς του ενόψει των ευρωεκλογών.

    Ο κ. Μάτσης είπε πως στόχος του συνδυασμού είναι να μπει στην Ευρώπη, να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του κυπριακού λαού μέσα στον ευρωπαϊκό χώρο. ''Αυτός είναι ο στόχος μας, αυτό θα εξυπηρετήσουμε και προς αυτή την πορεία θα οδηγηθούμε'', είπε.

    Ευρωεκλογές - Αναστασιάδης - Απόφαση Δικαστηρίου

    Σεβαστή είναι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου αναφορικά με την απαγόρευση στη χρήση της λέξης συναγερμός από άλλο κομματικό σχηματισμό για τις ευρωεκλογές, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι αυτό δεν είναι θέμα που αφορά τον ίδιο και δεν ασχολείται με το όποιο όνομα ο οποιοσδήποτε συνδυασμός άλλου κόμματος θα χρησιμοποιήσει στις εκλογές.

    Ερωτηθείς εάν νοιώθει δικαιωμένος μετά την απόφαση, ο κ. Αναστασιάδης διευκρίνισε πως «δεν είναι θέμα ποιος είναι νικητής, είναι θέμα ιστορίας, είναι θέμα παράδοσης, θέμα καθιέρωσης μιας πολιτικής δύναμης που καταξιώθηκε μέσα από το όνομα ΔΗΣΥ και συνεπώς ο οποιοσδήποτε προσπαθήσει να σφετεριστεί, είτε το όνομα του ΔΗΣΥ, είτε το όνομα άλλης πολιτικής παράταξης δεν διαθέτει πολιτικό ήθος ανάλογο με τον πολιτικό πολιτισμό του τόπου μας''.

    Σε ερώτηση εάν μετά αυτή την εξέλιξη χάνει έδαφος ο επικεφαλής του συνδυασμού «Για την Ευρώπη» Γιαννάκης Μάτσης, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε πως ο ίδιος δεν θα ήθελε να σχολιάσει «τους τρόπους με τους οποίους θα χάσουν έδαφος οπωσδήποτε», ενώ πρόσθεσε πως «η απάντηση θα δοθεί στις 13 Ιουνίου και θα είναι μια απάντηση όπως αρμόζει σε όσους προσπαθούν να διασπάσουν παρατάξεις στις οποίες μάλιστα υπηρέτησαν».

    Ευρωεκλογές - Προδρόμου - Απόφαση Ανωτάτου Δικαστηρίου

    Παρά το γεγονός ότι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η οποία απαγορεύει τη χρήση της λέξης ''συναγερμός'' από άλλο πολιτικό σχηματισμό, δεν είναι ''στερεή, εμείς την αποδεχόμαστε με χαμόγελο'', δήλωσε ο βουλευτής και υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο του Γιαννάκη Μάτση στις επικείμενες ευρωεκλογές Πρόδρομος Προδρόμου.

    Αφού ανέφερε ότι ''δεν είναι στα δικαστήρια που γίνεται ή δεν γίνεται κανείς συναγερμικός'', πρόσθεσε ότι '' σεβόμαστε την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου επειδή σεβόμαστε τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας και αντιπαλέψαμε εκείνους που ήθελαν να την καταλύσουν και να μας κάνουν κρατίδιο''.

    [05] (Κ) * Ευρωεκλογές - Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Δημοσκοπήσεις

    Ικανοποίηση για τα πορίσματα των δημοσκοπήσεων που φέρουν το ΚΣ ΕΔΕΚ να κατακτά ποσοστό πάνω του 5% στις ευρωεκλογές της 13ης Ιουνίου, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος του κόμματος Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος παρουσιάστηκε βέβαιος ότι η Κύπρος θα είναι παρούσα στη σοσιαλιστική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με ένα ευρωβουλευτή από το ΚΣ ΕΔΕΚ.

    Σε δηλώσεις ο κ. Ομήρου επέκρινε τόσο το συνδυασμό ''Για την Ευρώπη'' του Γιαννάκη Μάτση όσο και το Δημοκρατικό Συναγερμό για ''προεκλογικά καμώματα'', με στόχο την εκλογή τριών ευρωβουλευτών.

    ''Ολες οι δημοσκοπήσεις'', είπε ο κ. Ομήρου, ''καταδεικνύουν μια απλή αλήθεια, ότι το ΚΣ ΕΔΕΚ παρουσιάζει μια υψηλή συσπείρωση, ότι βρίσκεται σε ανοδική πορεία και θεωρώ δεδομένο ότι τις επόμενες ημέρες με την πολιτική και την οργανωτική δουλειά που γίνεται από το Κίνημα και τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές, ότι το Κίνημα, όχι μόνο θα έχει αύξηση ουσιαστική των ποσοστών του σε σχέση με το ποσοστό που εξασφάλίσε η ΕΔΕΚ στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, αλλά στα σίγουρα θα καταταγεί μια σημαντική νίκη, εκλέγοντας τον ένα από τους έξι βουλευτές''.

    Οπως ανέφερε, ''ο λαός μας έχει κατανοήσει ότι είναι απαραίτητη η παρουσία της Κύπρου στη σοσιαλιστική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και με την ψήφο του θα στηρίξει και θα διασφαλίσει αυτή την εκλογή''.

    Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΚΣ ΕΔΕΚ, ''δεν θα πρέπει να επιτραπεί στο δίδυμο Συναγερμό, στις δύο εκδοχές του Συναγερμού, κακοποιώντας ουσιαστικά το εκλογικό σύστημα, την απλή αναλογική, να εκλέξουν τρεις έδρες, διότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε στην πραγματικότητα και πλαστογράφηση της πραγματικής βούλησης και κακοποιό εκμετάλλευση του εκλογικού συστήματος μέσα από αυτή τη διάσπαση''.

    Κάλεσε το λαό ''να κλείσει οριστικά και αμετάκλητα αυτή την προοπτική και να αποτρέψει αυτό τον κίνδυνο'' με ένα, όπως είπε, δρόμο και τρόπο: ''Ψήφο στην ΕΔΕΚ. Αυτή είναι η απάντηση, αυτή είναι η μέθοδος για να αποτραπεί ο κίνδυνος εκλογής από το δίδυμο Συναγερμό τριών εδρών και να εξασφαλιστεί η εκλογή σοσιαλιστή ευρωβουλευτή που θα υπηρετήσει τα εθνικά τα κοινωνικά και τα οικονομικά συμφέροντα των Κυπρίων μέσα στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο''.

    Ερωτηθείς αν η παρουσία του ''δίδυμου Συναγερμού'', όπως τον απεκάλεσε, είναι ένα παιγνίδι για εκλογή τριών εδρών, ο κ. Ομήρου σημείωσε ότι και από τις δύο τις πλευρές λέγεται ότι στις 14 Ιουνίου ένας θα είναι ο Συναγερμός και ότι ο Συναγερμός θα είναι ενωμένος.

    ''Αυτό το μήνυμα νομίζω ότι θα πρέπει να γίνει πολύ καλά κατανοητό από τους πολίτες'', είπε ο κ. Ομήρου και συνέχισε: ''Δεν θα πρέπει να επιτραπεί στο δίδυμο Συναγερμό να παρουσιαστεί την επομένη των εκλογών να μας μιλά για νίκη και για πρωτιές μέσα από αυτή τη διάσπαση, η οποία ταλαιπωρεί τον κυπριακό λαό, ταλαιπωρεί το εκλογικό σύστημα και έχει αποπροσανατολίσει όλες αυτές τις μέρες και τον προεκλογικό διάλογο από τα σωστά θέματα που θα έπρεπε να αναδειχθούν'.

    [06] (Κ) * Ευρωεκλογές - Ψηφοφόροι Λάρνακας

    Συνολικά 80.514 ψηφοφόροι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, καλούνται να ψηφίσουν στα 169 εκλογικά κέντρα της Επαρχίας Λάρνακας, για τις ευρωεκλογές την Κυριακή, 13 Ιουνίου.

    Σύμφωνα με την Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας, το μικρότερο εκλογικό κέντρο είναι η Μενόγεια με 46 ψηφοφόρους και το μεγαλύτερο, το κέντρο Δ΄ στην Ξυλοτύμβου με 649.

    [07] (Κ) * Ευρωεκλογές - Εγγεγραμμένοι εκλογείς (Ορθή Επανάληψη)

    
    
    Σύμφωνα με σημερινή διορθωμένη ανακοίνωση του Γενικού Εφόρου Εκλογών
    για τις εκλογές μελών του Ευρωπαϊκού Κοινουβουλίου ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων εκλογέων, που έχουν δικαίωμα ψήφου, ανέρχεται στους 482.846.
    
    Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η κατανομή των εκλογέων, κατά επαρχία διαμονής, έχει ως ακολούθως :
    
    Επαρχία
    Ε/Κ
    Τ/Κ
    Κοινοτικοί
    Σύνολο
    
    Λευκωσία
    197.381
    160
    546
    -------
    198.087
    
    Λεμεσός
    135.058
    139
    425
    -------
    135.622
    
    Λάρνακα
    80.140
    14
    360
    ------
    80.514
    
    Αμμόχωστος
    42.023
    2
    645
    ------
    42.670
    
    Πάφος
    25.687
    134
    76
    ------
    25.897
    
    Κερύνεια
    54
    2
    ---
    56
    
    480.289
    503
    2.054
    -------
    482.846
    
    Στον αριθμό αυτό θα προστεθεί και ο αριθμός των εγκλωβισμένων που έχουν δικαίωμα ψήφου, οι οποίοι περιλαμβάνονται στον ειδικό κατάλογο των εγκλωβισμένων.
    
    (ΚΥΠΕ/ΜΜ)

    [08] (Κ) * Ευρωεκλογές - Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Δημοσκοπήσεις

    Αισιοδοξία για την πορεία του Δημοκρατικού Κόμματος στις ευρωεκλογές της 13ης Ιουνίου, εξέφρασε σήμερα ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Κλεάνθους, ο οποίος είπε ότι από τις δημοσκοπήσεις διαγράφεται μια ''σαφής τάση'' στον κόσμο για εμπιστοσύνη και έγκριση της πολιτικής του κόμματος.

    Οπως είπε ο κ. Κλεάνθους, το σημαντικό στοιχείο που καταγράφει το ΔΗΚΟ από τις διάφορες μετρήσεις, αλλά και από τον κόσμο τον ίδιο, είναι ότι ο λαός όσο ποτέ άλλοτε αναζητεί και επιλέγει με βάση την αξιοπιστία, τη συνέπεια στις αρχές, αλλά και τη σιγουριά που προσφέρει το κάθε πολιτικό κόμμα.

    ''Και εμείς με αυτά τα στοιχεία αισιοδοξούμε, είμαστε σίγουροι και για το αποτέλεσμα αλλά και για την επομένη των εκλογών'', είπε ο κ. Κλεάνθους, ο οποίος προέβη σε δηλώσεις στο περιθώριο εκδήλωσης μελών του ΔΗΚΟ και των υποψηφίων ευρωβουλευτών του κόμματος στη λεωφόρο Μακαρίου, στη Λευκωσία.

    Πρόσθεσε όμως ότι ''για μας δεν είναι μόνο οι ευρωεκλογές, είναι και η επόμενη μέρα και είμαστε αισιόδοξοι, γιατί το ΔΗΚΟ το θέλει ο κόσμος, το θέλουν οι πολίτες, να διαδραματίσει ένα πιο δυναμικό, πιο πρωταγωνιστικό ρόλο για το καλό και τα συμφέροντα ολόκληρου του λαού τόσο στην Ευρώπη αλλά και στη μικρή μας πατρίδα''.

    Σε σχέση με το Κυπριακό, ο κ. Κλεάνθους είπε πως ''οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι με το να είμαστε τα καλά παιδιά δεν εξευμενίζουμε, ούτε εξυπηρετούμε τα συμφέροντα του λαού και του τόπου μας''.

    ''Ετσι η πολιτική μας πρέπει να είναι διεκδικητική και ο διεθνής παράγοντας να αναγνωρίσει το δίκαιό μας το οποίο είναι ξεκάθαρο, παρά τις οποιεσδήποτε σκοπιμότητες που εμποδίζουν ορισμένους να το δουν'', σημείωσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ.

    Εξέφρασε επίσης αισιοδοξία ότι ''με την ενότητα και στο λαό και στις πολιτικές ηγεσίες μπορούμε να επιτύχουμε τους στόχους μας'', προσθέτοντας ότι υπάρχει στρατηγική, την οποία, όπως είπε, ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος στην ομιλία του στην Αστόρια της Νέας Υόρκης.

    Αναφερόμενος, εξάλλου, στη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για το Περιβάλλον, ο κ. Κλεάνθους είπε ότι πρόκειται για ένα ζήτημα ζωής και ποιότητας της ζωής, το οποίο όλους ανεξαίρετα πρέπει να ενδιαφέρει.

    [09] (Κ) Φερχόιγκεν - Τουρκία - ΕΕ

    Ο Κοινοτικός Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης Γκούντερ Φερχόιγκεν δήλωσε ότι η Ευρώπη θα χαιρέτιζε μια μείωση των τουρκικών δυνάμεων κατοχής στην Κύπρο.

    [10] (Κ) * Ευρωεκλογές - Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Υποψήφιοι ευρωβουλευτές - Δημοσκοπήσεις

    Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) Νίκος Αναστασιάδης, ερωτηθείς για τις δημοσκοπήσεις που είδαν χθες και σήμερα το φως της δημοσιότητας σχετικά με τα ποσοστά των κομμάτων στις ευρωεκλογές της 13ης Ιουνίου, είπε ότι θα σχολιάσει τα αποτελέσματα της κάλπης και όχι των δημοσκοπήσεων ''που πάντοτε θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για τους πάρα πέρα χειρισμούς''.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος και κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Προέδρου του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου ότι ''δεν θα πρέπει να επιτραπεί στο δίδυμο Συναγερμό, στις δύο εκδοχές του Συναγερμού, κακοποιώντας ουσιαστικά το εκλογικό σύστημα, την απλή αναλογική, να εκλέξουν τρεις έδρες'', ο κ. Αναστασιάδης είπε πως ''υπάρχει μόνο ένας Δημοκρατικός Συναγερμός και κανένας δίδυμος αδελφός''.

    Για το ίδιο θέμα, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Ιωάννης Κασουλίδης είπε πως ''εμείς στοχεύουμε στα μεγαλύτερα δυνατά ποσοστά, δεν στοχεύουμε σε τρεις έδρες'' και πρόσθεσε ''δεν είναι οι έδρες το θέμα και νομίζω ότι είναι λάθος να παρουσιάζεται το θέμα ότι είναι θέμα κάποιων επωνύμων που έκαναν άλλο κόμμα ή κάποιων άλλων επωνύμων που κρατούν άλλο κόμμα. Υπάρχει ένα κόμμα που ανήκει στο Συναγερμικό κόσμο''.

    Ο Παναγιώτης Δημητρίου, επίσης υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ, είπε πως ''υπάρχουν ξεκάθαρα δύο κόμματα και η επίκληση από το ένα κόμμα, το οποίο αποσχίστηκε από το δικό μας χώρο, ότι τάχα είναι επέκταση του κόμματός μας είναι μία παραπλάνηση και πρέπει αυτό να γίνει ξεκάθαρο''.

    ''Υπάρχουν δύο κόμματα. Ο ΔΗΣΥ και το κόμμα εκείνων που έχουν αποσχιστεί από το ΔΗΣΥ. Ο ΔΗΣΥ ένας είναι, αυτός που υπήρχε, λειτουργεί και θα λειτουργεί και στο μέλλον και ο οποίος αναμένουμε μέσα από αυτές τις εκλογές να βγει και πάλι ενισχυμένος γιατί θα υπάρχει αυτή η ανάκαμψη και ο προβληματισμός του κόσμου του ΔΗΣΥ σε σχέση με τα αποτελέσματα της επόμενης ημέρας'', σημείωσε.

    Ερωτηθείς για τις δημοσκοπήσεις αναφορικά με τις ευρωεκλογές της 13ης Ιουνίου, ο κ. Δημητρίου είπε πως ''στο τέλος κάθε εκλογικής αναμετρήσης τα αποτελέσματα ξεπερνούν εκείνα τα οποία προβλέπονται και από τις δημοσκοπήσεις, αλλά και από εχθρούς και φίλους''.

    Για το ίδιο θέμα, ο κ. Κασουλίδης είπε πως ''οι δημοσκοπήσεις φωτογραφίζουν μια στιγμιαία αντίδραση της κοινής γνώμης''.

    ''Νομίζω ότι επειδή δεν υπάρχει ακόμα ενδιαφέρον για τις ευρωπαϊκές εκλογές λόγω της κόπωσης που προήλθε από το δημοψήφισμα, δεν μπορούν αυτές οι δημοσκοπήσεις να αντικατοπτρίσουν την πραγματικότητα, η οποία θα αντικατοπτριστεί μόνο την επόμενη εβδομάδα. Οι ψηφοφόροι θα είναι της τελευταίας εβδομάδας, των τελευταίων 24ώρων'', είπε.

    Ερωτηθείς αν ο ΔΗΣΥ είναι ευχαριστημένος από τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, ο κ. Κασουλίδης είπε πως κανένας Συναγερμικός δεν πρέπει να είναι ικανοποιημένος και κάλεσε το Συναγερμικό κόσμο να κάνει ό,τι μπορεί ώστε το κόμμα του να πάρει όσο το δυνατό ψηλότερα ποσοστά.

    [11] (Κ) * Ευρωεκλογές - Εγγεγραμμένοι εκλογείς (Ορθή επανάληψη)

    
    
    Νεότερη επίσημη ανακοίνωση από το γραφείο του Γενικού Εφόρου Εκλογών για τις εκλογές μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 13ης Ιουνίου παραθέτει τους ορθούς αριθμούς αναφορικά με το σύνολο των εγγεγραμμένων εκλογέων.
    
    Ακολουθεί η διορθωμένη ανακοίνωση του Γενικού Εφόρου Εκλογών:
    
    Ο Γενικός Εφορος Εκλογών επιθυμεί να ανακοινώσει ότι ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων εκλογέων, που έχουν δικαίωμα ψήφου στις προσεχείς Εκλογές Μελών Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανέρχεται στους 482.846.
    
    Η κατανομή των εκλογέων, κατά Επαρχία διαμονής, έχει ως ακολούθως :
    
    Επαρχία
    Ε/Κ
    Τ/Κ
    Κοινοτικοί
    Σύνολο
    
    Λευκωσία
    197.381
    160
    546
    -------
    198.087
    
    Λεμεσός
    135.058
    139
    425
    -------
    135.622
    
    Αμμόχωστος
    25.687
    134
    76
    ------
    25.897
    
    Λάρνακα
    80.140
    14
    360
    ------
    80.614
    
    Πάφος
    42.023
    2
    645
    ------
    42.670
    
    Κερύνεια
    54
    2
    --
    56
    
    480.289
    503
    2.054
    -------
    482.846
    
    Στον αριθμό αυτό θα προστεθεί και ο αριθμός των εγκλωβισμένων που έχουν δικαίωμα ψήφου, οι οποίοι περιλαμβάνονται στον ειδικό
    

    [12] (Κ) * Ευρωεκλογές - ΓΓ ΑΚΕΛ - Δημοσκοπήσεις

    Σε εκλογικές αναμετρήσεις οι δημοσκοπήσεις είναι ένα εργαλείο, το οποίο σίγουρα πρέπει να μελετούμε και να λαμβάνουμε υπόψη, δήλωσε ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε δηλώσεις του σήμερα ο κ. Χριστόφιας είπε πως οι δημοσκοπήσεις που διενεργούνται ενόψει των ευρωεκλογών της 13ης Ιουνίου ''δείχνουν οπωσδήποτε τάσεις'', προσθέτοντας πως ''η καλύτερη δημοσκόπηση είναι το αποτέλεσμα της εκλογής''.

    Ο κ. Χριστόφιας έκανε έκκληση στον κόσμο του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις όπως επιδείξει και σε αυτές τις εκλογές την ίδια συσπείρωση που συνήθως επιτυγχάνει το ΑΚΕΛ, ''για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα'', όπως είπε.

    Σχολιάζοντας τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών, ο κ. Χριστόφιας είπε πως έχει δει σε εφημερίδα τα αποτελέσματα δημοσκόπησης κάλπης που φέρουν το ΑΚΕΛ στο 30,8%, σημειώνοντας πως δεν μπορεί να μην λάβει τη δημοσκόπηση αυτή υπόψη, ''νοουμένου ότι είναι και λιγότεροι οι αναποφάσιστοι και ότι στις τηλεφωνικές δημοσκοπήσεις ο κόσμος δεν απαντά κάποτε με την ίδια προθυμία που απαντά στις δημοσκοπήσεις κάλπης''.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι το ΑΚΕΛ θα μπορέσει να υπηρετήσει παραγωγικά την υπόθεση της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο γιατί το κόμμα έχει απόψεις και πρόταση για το Κυπριακό.

    ''Στην ΕΕ'', ανέφερε, ''δυστυχώς επικρατεί ο νεοφιλελευθερισμός που καταπιέζει τον απλό άνθρωπο και τα δικαιώματά του και ακριβώς η ομάδα της Αριστεράς είναι το ανάχωμα εκείνο στο νεοφιλελευθερισμό και είναι η δύναμη η οποία θα αγκαλιάσει ακόμα περισσότερο τις μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις που λαμβάνουν χώρα τα τελευταία χρόνια ενάντια στην παγκοσμιοποίηση των πολυεθνικών και στη νεοφιλελεύθερη πολιτική''.

    Σε ερώτηση εάν υπάρχει περίπτωση το ΑΚΕΛ να απωλέσει ψήφους είτε στελεχών είτε ψηφοφόρων που υποστήριξαν το ''Ναι'' στο δημοψήφισμα, ο κ. Χριστόφιας είπε πως δεν πιστεύει ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν κάτι τέτοιο, ούτε πιστεύει ότι οι Ακελιστές έχουν τον οποιονδήποτε λόγο να μην τιμήσουν και πάλι το δικό τους το κόμμα, ανεξάρτητα από την άποψη την οποία είχαν εκφράσει πριν ή κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος.

    Εξέφρασε την εκτίμηση πως ''όλοι συνειδητοποιούμε πως μέσα από τις διαδικασίες του κόμματός μας θα προχωρήσουμε και πάλι και θα συνεχίσουμε το διάλόγο μεταξύ μας''.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 5 June 2004 - 17:49:14 UTC