Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-05-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πάουελ - Καραμανλής - Κυπριακό
  • [02] (Κ) Κύπρος - ΟΗΕ - Εναέριος χώρος - Παραβίαση από τουρκικά μαχητικά
  • [03] (Κ) Κύπρος - Σύμβαση για την καταπολέμηση του καπνού - Υπογραφή
  • [04] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρεσβευτής Υεμένης - Διαπιστευτήρια
  • [05] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Πρεσβευτής Ινδονησίας - Διαπιστευτήρια
  • [06] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [07] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΗΠΑ - Απονομή διακρίσεων
  • [08] (K) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Πρεσβευτής Αλβανίας - Διαπιστευτήρια
  • [09] (Κ) Κατοχικό καθεστώς - Διέλευση Ε/Κ - Ταυτότητες
  • [10] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αναχώρηση για Μεξικό (1)
  • [11] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αναχώρηση για Μεξικό (2)
  • [12] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [13] (Κ) Ευρωβουλή - Χάρτης Κύπρου
  • [14] (Κ) ΥΠΕΞ Ελλάδας - Πρεσβευτής ΗΠΑ - Κυπριακό
  • [15] (K) T/K ηγέτης - Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών ΣτΕ - Τ/Κ
  • [16] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Βερετανοί βουλευτές - Συγκέντρωση - Κυπριακό
  • [17] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [18] (K) Πρόεδρος ΔΟΕ - Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αθήνα - Αθλητικό Φόρουμ στην Κύπρο
  • [19] (Κ) Αθήνα - Ρουσόπουλος - Μέτρα για Τ/Κ
  • [20] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [21] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [22] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Κατοχικό καθεστώς - Διέλευση Ε/Κ
  • [23] (Κ) Χρηματιστήριο - Τέταρτη κατά σειρά πτώση
  • [24] (Κ) ΕΕ - Τιμές καυσίμων - Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής
  • [25] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Αφιξη από Λονδίνο
  • [26] (Κ) Υπουργός Υγείας Βουλγαρίας - Κύπρος - Επίσκεψη
  • [27] (Κ) Υπουργός Εργασίας - Πρεσβευτής Ιταλίας
  • [28] (Κ) Ομιλος Λαϊκής - Γενική Συνέλευση - Λαζαρίδης
  • [29] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [30] (Κ) Ευρωβουλή - Νέοι Ορίζοντες

  • [01] (Κ) Πάουελ - Καραμανλής - Κυπριακό

    Ικανοποιημένος από τη συζήτηση που είχε την περασμένη εβδομάδα στο Λευκό Οίκο με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή, δήλωσε ότι είναι ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ.

    [02] (Κ) Κύπρος - ΟΗΕ - Εναέριος χώρος - Παραβίαση από τουρκικά μαχητικά

    [03] (Κ) Κύπρος - Σύμβαση για την καταπολέμηση του καπνού - Υπογραφή

    [04] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρεσβευτής Υεμένης - Διαπιστευτήρια

    Η Υεμένη θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες για διατήρηση του διεθνούς ενδιαφέροντος με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνημένης, διαρκούς και λειτουργικής επίλυσης του Κυπριακού, διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο ο νέος Πρεσβευτής της Υεμένης στην Κύπρο, με έδρα τη Βηρυτό, Mohamed Quabaty.

    Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του ο κ. Quabaty είπε ότι οι σπουδαίες ιστορικές σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και του αραβικού κόσμου συνθέτουν μια στερεά βάση για περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ της Κύπρου και του αραβικού κόσμου.

    [05] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Πρεσβευτής Ινδονησίας - Διαπιστευτήρια

    Η Κύπρος μέσα από τις πολλές προσπάθειές της θα εξεύρει λύση του πολιτικού της προβλήματος που θα ικανοποιεί τους Ε/Κ και Τ/Κ και θα διασφαλίζει ένα καλύτερο μέλλον για αυτούς δήλωσε ο νέος Πρεσβευτής της Ινδονησίας στη Λευκωσία, με έδρα τη Δαμασκό, Σουκαρνί Σικάρ, επιδίδοντας χθες τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Δεχόμενος τα διαπιστευτήρια ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος διαβεβαίωσε ότι ''πρωταρχικός μας στόχος ήταν πάντοτε η επανένωση της Κύπρου και του λαού της, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων νόμιμων κατοίκων της Κύπρου, σε συνθήκες ασφάλειας και με τα ανθρώπινα τους δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες τους διασφαλισμένες''.

    [06] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι αντιδράσεις που προκάλεσαν οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, η γνωμάτευση της Γενικής Εισαγγελίας για το θέμα του εκλογικού νόμου και η δήλωση στην οποία προέβη για το θέμα ο Γενικός Εφορος Εκλογής Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Λάζαρος Σαββίδης, τα μέτρα που αποφάσισε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για άρση της απομόνωσης των Τ/Κ και η αναμενόμενη από σήμερα διακίνηση Ε/Κ προς τα κατεχόμενα με την επίδειξη των ταυτοτήτων τους είναι τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

    H ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Χείμαρρος αυξήσεων καίει την οικονομία'' πως κραδασμοί στην κυπριακή οικονομία από τις αυξήσεις στην τιμή των καυσίμων σείουν εκ θεμελίων την αντοχή της και πως οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων θα έχουν αλυσιδωτές επιπτώσεις σε όλα τα καταναλωτικά αγαθά. Αλλού γράφει πως και φέτος παρατηρείται τρομερό ενδιαφέρον για τον κύκλο Επιστημών της Αγωγής στις εισαγωγικές εξετάσεις για τα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Ελλάδας και Κύπρου.

    ''Η Μάχη'' με κύριο τίτλο ''Νάρκες κλείνουν την οδό Λήδρας'' αναφέρει πως σε χθεσινές του δηλώσεις ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης ανέφερε πως φαίνεται ότι οι Τούρκοι στρατιωτικοί εμποδίζουν το άνοιγμα της οδού Λήδρας για δικούς τους σκοπούς αλλά και για λόγους οι οποίοι φαίνεται να οφείλονται στη ναρκοθέτηση της περιοχής. Αλλού αναφέρει πως ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ δήλωσε πως με την απόρριψη του σχεδίου Ανάν χάθηκε μεν μια ευκαιρία, αλλά αναζητούνται τρόποι για να υπάρξει πρόοδος.

    Ο ''Πολίτης'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Η Ευρώπη έλυσε το γόρδιο δεσμό'' πως ο Γενικός Εφορος Εκλογής Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Λάζαρος Σαββίδης δήλωσε μετά τη χθεσινή γνωμάτευση της Γενικής Εισαγγελίας πως οποιοσδήποτε συνδυασμός ανεξάρτητων υποψηφίων ή και ανεξάρτητος υποψήφιος δικαιούται αν πάρει τα ποσοστά που του αναλογούν και να διεκδικήσει έδρα στη δεύτερη κατανομή στις εκλογές για ανάδειξη μελών του Ευρωκοινοβουλίου. Αλλού αναφέρει πως από σήμερα οι Ε/Κ θα μπορούν να περνούν στα κατεχόμενα με ταυτότητες.

    ''Η Σημερινή'' με κύριο τίτλο ''Ξέσπασμα των καταναλωτών'' αναφέρει πως αντιδρούν οργανωμένα σύνολα στις αυξήσεις που επιβλήθηκαν στις τιμές των καυσίμων και ζητούν από την κυβέρνηση να προστατεύσει το καταναλωτικό κοινό. Ο Υπουργός Εμπορίου Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε ότι οι τιμές που ανακοίνωσαν οι εταιρείες δεν έχουν ουσιαστική απόκλιση από τις εκτιμήσεις του Υπουργείου. Σε άλλο θέμα γράφει πως πραγματοποιήθηκε χθες στη Μαλούντα η τελετή αλλαγής της Διοίκησης της ΕΛΔΥΚ. Ο υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Ελλάδας Αντιστράτηγος Νικόλαος Αντωνίου δήλωσε πως το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας - Κύπρου παραμένει και είναι αξιόπιστο.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Σοκ στην οικονομία'' πως δύσκολες μέρες έρχονται για την οικονομία καθώς οι αυξήσεις τιμών στα καύσιμα απειλούν με σοβαρή επιδείνωση τους ήδη προβληματικούς δείκτες. Ηδη άρχισαν να παρατηρούνται ανατιμήσεις προϊόντων και αγαθών ενώ ταξί, λεωφορεία και φορτηγά προετοιμάζονται για αύξηση κομίστρων και μεταφορικών. Αλλού αναφέρεται στα μέτρα που αποφάσισε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ''για την έξοδο των Τ/Κ από την απομόνωση'' και για την οικονομική ανάπτυξη της τ/κ κοινότητας.

    Η ''Χαραυγή'' με κύριο τίτλο ''Λύση από Βρυξέλλες'' γράφει πως η κοινοτική οδηγία υπερισχύει του εθνικού νόμου για τις ευρωεκλογές και σύμφωνα με αυτή στη δεύτερη κατανομή εδρών θα συμμετάσχουν ισότιμα αυτοτελή πολιτικά κόμματα, πολιτικοί σχηματισμοί κομμάτων, συνδυασμοί ανεξάρτητων κινήσεων και ανεξάρτητοι υποψήφιοι. Αλλού σημειώνει πως ο Αρχηγός στη Βουλή των Κοινοτήτων Πίτερ Χέιν, ο οποίος διετέλεσε Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Ευρώπη, δήλωσε ύστερα από συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφιας πως η Βρετανία θέλει μια διευθέτηση με τις δυο κοινότητες σε σχέσεις αλληλοσεβασμού για την αυτονομία τους αλλά στη βάση μιας ενωμένης Κύπρου εντός της ΕΕ.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων ήταν 'δικαιολογημένες''' πως ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού υπεραμύνθηκε των αυξήσεων στις τιμές των καυσίμων μέχρι έξι σεντ το λίτρο, χαρακτηρίζοντάς τις δικαιολογημένες. Αλλού αναφέρει πως ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ζακ Ρογκ, ο οποίος επισκέπτεται την Κύπρο, εξέφρασε την πεποίθηση πως όλα τα έργα στην Ελλάδα θα είναι έτοιμα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες τον Αύγουστο.

    [07] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΗΠΑ - Απονομή διακρίσεων

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα απονείμει το Σάββατο, 5 Ιουνίου, σε δύο διακεκριμένες προσωπικότητες, τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο και τον Ελληνοαμερικανό Επιχειρηματία Alex G. Spanos, την ανώτατη διάκριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Τρίτου, για τη μεγάλη προσφορά τους στην προώθηση των εθνικών θεμάτων, ιδιαίτερα στη δίκαιη υπόθεση της Κύπρου στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και για τις πολλές και μεγάλες τους υπηρεσίες προς την ελληνοαμερικανική κοινότητα γενικά.

    Η παρασημοφόρηση των δύο επιφανών προσωπικοτήτων θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο επίσημου δείπνου που θα παραθέσει η Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής στη Νέα Υόρκη στην οποία θα παραστούν ηγετικοί παράγοντες της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας, Αμερικανοί πολιτικοί και πολιτειακοί αξιωματούχοι της Νέας Υόρκης, οι διπλωματικές αρχές Κύπρου και Ελλάδας στις ΗΠΑ και εκπρόσωποι των μέσων μαζικής επικοινωνίας.

    O Πρόεδρος Παπαδόπουλος, που στις 3 Ιουνίου θα συναντηθεί με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, θα μιλήσει το βράδυ της ίδιας ημέρας σε πανομογενειακή συγκέντρωση στην Αστόρια της Νέας Υόρκης.

    [08] (K) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Πρεσβευτής Αλβανίας - Διαπιστευτήρια

    Η κυβέρνηση της Αλβανίας χαιρετίζει και υποστηρίζει κάθε πρωτοβουλία η οποία στοχεύει στην εξεύρεση μιας τελικής λύσης για την επανένωση της Κύπρου, όπου θα αντανακλάται η πλήρης βούληση των ενδιαφερομένων μερών και η γενική τάση για την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση της Κύπρου ως συνόλου, δήλωσε ο νέος Πρεσβευτής της Αλβανίας στην Κύπρο, με έδρα την Αθήνα Μπασκίμ Ζενελί, κατά την επίδοση των διαπιστευτηρίων του χθες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Ο κ. Ζενελί εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση ότι τα μέρη θα εκμεταλλευθούν κάθε ευκαιρία και ότι θα συνεργαστούν μέσα σε εποικοδομητικό πνεύμα, στοχεύοντας στην επίτευξη μιας τελικής και σταθερής λύσης.

    [09] (Κ) Κατοχικό καθεστώς - Διέλευση Ε/Κ - Ταυτότητες

    Με προβλήματα άρχισε σήμερα η διέλευση Ελληνοκυπρίων προς τις κατεχόμενες περιοχές με την επίδειξη μόνο ταυτότητας.

    Το κατοχικό καθεστώς εξακολουθεί να εφαρμόζει την ίδια διαδικάσια για αίτηση "άδειας εισόδου".

    Δεν αποδέχεται τις παλιές ταυτότητες αλλά μόνο τις σύγχρονες πλαστικοποιημένες ταυτότητες ενώ σε παιδιά κάτω των δώδεκα ετών που δεν έχουν ταυτότητες οι κατοχικές αρχές απαιτούν την επίδειξη διαβατηρίων των γονιών τους στα οποία θα πρέπει αν αναγράφονται τα παιδιά τους.

    [10] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αναχώρηση για Μεξικό (1)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε σήμερα πως κατά τη συνάντησή του με το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στις 3 Ιουνίου στη Νέα Υόρκη επιθυμεί να συζητήσουν την ανάγκη να παραμείνει ανοικτή η οδός για την επανένωση της Κύπρου και τις προοπτικές που υπάρχουν για να διατηρηθεί αυτή η δυνατότητα.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας πριν την αναχώρησή του για το Μεξικό, όπου θα παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ''ξέρουμε σαφώς τι θέλουμε'' και πως ''δεν μπορεί ένας να παραγνωρίζει τη βούληση του κυπριακού λαού που εκφράστηκε τόσο αυστηρά ότι το σχέδιο Ανάν όπως έχει δεν γίνεται αποδεκτό από το λαό, ούτε υπάρχει σκοπιμότητα ούτε χρησιμότητα να επανέλθει το σχέδιο όπως έχει για νέο δημοψήφισμα''.

    Κληθείς να σχολιάσει τα μέτρα που οι ΗΠΑ προτίθενται να λάβουν προς όφελος των Τ/Κ ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε πως κάθε βοήθεια είναι καλό να δίνεται εφόσον αυτή συμβάλλει στην επανένωση της Κύπρου και όχι στη μονιμοποίηση του διαχωρισμού.

    Πρόσθεσε πως η κυπριακή Κυβέρνηση δεν είναι αντίθετη με την άνοδο του βιοτικού επιπέδου των Τ/Κ ούτε και με τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασής τους.

    Σημείωσε ακόμη πως ο οικονομικός αποκλεισμός είναι αυτοεπιβαλλόμενος από τους ίδιους τους Τ/Κ σε μια προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν πολιτικά οφέλη.

    Μετά τη συμμετοχή του στη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα μεταβεί στη Βοστώνη όπου θα υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ για τη δημιουργία διεθνούς κέντρου ερευνών στην Κύπρο για θέματα περιβάλλοντος και δημόσιας υγείας.

    Επίσης θα μιλήσει το Kennedy School of Government για το Κυπριακό και θα έχει συναντήσεις με ακαδημαϊκούς, μέλη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

    Στις 3 Ιουνίου ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα έχει συνάντηση στη Νέα Υόρκη με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    [11] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αναχώρηση για Μεξικό (2)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε σήμερα πως κατά τη συνάντησή του με το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στις 3 Ιουνίου στη Νέα Υόρκη επιθυμεί να συζητήσουν την ανάγκη να παραμείνει ανοικτή η οδός για την επανένωση της Κύπρου και τις προοπτικές που υπάρχουν για να διατηρηθεί αυτή η δυνατότητα.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας πριν την αναχώρησή του για το Μεξικό, όπου θα παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ''ξέρουμε σαφώς τι θέλουμε'' και πως ''δεν μπορεί ένας να παραγνωρίζει τη βούληση του κυπριακού λαού που εκφράστηκε τόσο αυστηρά ότι το σχέδιο Ανάν όπως έχει δεν γίνεται αποδεκτό από το λαό, ούτε υπάρχει σκοπιμότητα ούτε χρησιμότητα να επανέλθει το σχέδιο όπως έχει για νέο δημοψήφισμα''.

    Αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως πρόκειται για την ετήσια κοινή σύνοδο που γίνεται μεταξύ της ΕΕ και της Λατινικής Αμερικής.

    Πρόσθεσε πως με την ευκαιρία θα μεταβεί μετά στις ΗΠΑ για την υπογραφή της συμφωνίας μαζί με το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ ''για την ίδρυση στην Κύπρο του ανακοινωθέντος ήδη ερευνητικού κέντρου, το οποίο είναι μεγάλης σημασίας για την Κύπρο''.

    ''Πρώτα από όλα με την ίδρυση του κέντρου η Κύπρος θα αυξήσει τη συνεισφορά της στην έρευνα από το αμελητέο 0,12% που δίνει σήμερα σε περίπου 1,5% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Η συμφωνία θα ισχύει για 25 χρόνια. Είναι η πρώτη κοινή ερευνητική μονάδα που το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ κάνει εκτός της Αμερικής'', ανέφερε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας πως θα επιστρέψει στην Κύπρο γύρω στις 10 Ιουνίου.

    Ερωτηθείς για τη συνάντησή του με το ΓΓ του ΟΗΕ στις 3 Ιουνίου και σχολιάζοντας παρατήρηση πως τα ΗΕ πολλές φορές έχουν πει ότι θέλουν να γνωρίζουν τι θέλει η ε/κ πλευρά και ποιες είναι οι θέσεις της αυτή τη στιγμή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως ''δεν είναι αυτός ο σκοπός της συνάντησης''.

    ''Η συνάντηση ζητήθηκε από μένα για να συζητήσουμε με το ΓΓ την ανάγκη να παραμείνει ανοικτή η οδός για την επανένωση της Κύπρου και να συζητήσουμε μαζί με το ΓΓ τις προοπτικές που υπάρχουν χρονικά, πολιτικά που είναι δυνατό να διατηρηθεί αυτή η δυνατότητα'', πρόσθεσε.

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες για επαναλειτουργία των κατεχομένων λιμανιών και αεροδρομίων, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως κατά καιρούς ακούγονται αυτές οι φήμες.

    ''Επισήμως σε εμάς δεν έχει τεθεί ακόμα. Ξέρω όμως ότι γίνονται παρασκηνιακές προσπάθειες από κάποιους. Η κυπριακή Κυβέρνηση έχει μελετήσει το θέμα. Πιστεύω έχουμε ισχυρή νομική θέση και καταβάλλονται όλες οι πολιτικές προσπάθειες γιατί τέτοια θέματα δεν λύνονται μόνο με νομικές διαδικασίες αλλά είναι κυρίως πολιτικά θέματα'', ανέφερε.

    Για αυτό, πρόσθεσε, ''συνεχίζονται οι επαφές μας με χώρες της ΕΕ και άλλες χώρες, με σκοπό να αποτραπεί μια τέτοια ενέργεια που είναι αντίθετη και με το διεθνές δίκαιο αλλά και πιστεύω από πολιτικής πλευράς δεν θα είναι κίνηση προς την επανένωση της Κύπρου. Αντίθετα θα είναι κίνηση που θα ενισχύσει τις διχοτομικές, χωριστικές τάσεις που υπάρχουν''.

    Ερωτηθείς αν κατά την παραμονή του στις ΗΠΑ είναι δυνατό να έχει και άλλες συναντήσεις ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας πως ''δεν ζητήσαμε καμιά συνάντηση με επίσημους''.

    ''Είχαμε κρίνει ότι ούτε το κλίμα ούτε ο καιρός είναι ο κατάλληλος για να επιδιωχθούν οι συναντήσεις του επιπέδου που επιβάλλεται για να μην είναι απλώς τελετουργικές αλλά να είναι ουσιαστικές. Ούτε ζητήσαμε εμείς ούτε μας πρότεινε κανένας'', ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ερωτηθείς για τα μέτρα που προτίθενται να πάρουν οι ΗΠΑ προς όφελος των Τ/Κ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ''αυτό έχει ανακοινωθεί από τις ΗΠΑ εδώ και αρκετές μέρες''.

    ''Ο (Αμερικανός ΥΠΕΞ) κ. Πάουελ το είπε επανειλημμένα. Είναι γνωστό ότι οι ΗΠΑ θέλουν να ακολουθήσουν αυτό που οι ίδιες αποκαλούν μια πολιτική που να βγάλει την τ/κ κοινότητα από αυτό που ονομάζουν οικονομική απομόνωση. Μέχρι τώρα το έλεγαν εμπάργκο. Μετά που φάνηκε ότι εμπάργκο δεν υπήρχε στην Κύπρο ούτε υπάρχει χρησιμοποιούν τώρα όλον αυτό τον όρο'', πρόσθεσε.

    Ανέφερε πως ''η κυπριακή Κυβέρνηση δεν είναι αντίθετη με την άνοδο του βιοτικού επιπέδου των Τ/Κ συμπατριωτών μας ούτε και με τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης''.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε παράλληλα πως σε πολλές περιπτώσεις ο λεγόμενος οικονομικός αποκλεισμός ''είναι αυτοεπιβαλλόμενος από τους ίδιους τους Τ/Κ στην προσπάθεια για να εξασφαλίσουν πολιτικά οφέλη, όχι οικονομικά''.

    ''Δηλαδή αρνούνται συνεργασία, αρνούνται βοήθεια εκτός εάν αυτή συνοδεύεται με κάποιου είδους πολιτική αναγνώριση. Σε κάποιο βαθμό υπάρχουν αυτά τα μέτρα και υπήρχαν από πολλά χρόνια'', ανέφερε.

    Είπε επίσης πως ''κάθε βοήθεια είναι καλή να δίνεται - όπως λέει και η απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ της 26ης Απριλίου - η οποία θα συμβάλει στην επανένωση και όχι στη μονιμοποίηση του διαχωρισμού''.

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του λεγόμενου υπουργού εξωτερικών των κατεχομένων Σερντάρ Ντενκτάς πως έχει αποστείλει μια επιστολή στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως δεν το έχει ακούσει αυτό ούτε πήρε μια τέτοια επιστολή.

    Ερωτηθείς για τις δυσκολίες που παρουσιάζονται και σήμερα στα οδοφράγματα στη διακίνηση των Ε/Κ, λόγω του ότι το κατοχικό καθεστώς δεν δέχεται τις ταυτότητες στις οποίες αναγράφονται τα στοιχεία των κατόχων τους μόνο στα ελληνικά και εξακολουθεί να εκδίδει τις λεγόμενες βίζες, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε πως ''από την αρχή που επεβλήθη αυτό το μέτρο η Κυβέρνηση είχε πει ότι ήταν απαράδεκτο και από πολιτικής και από νομικής άποψης εφόσον η δική μας πολιτική και η υποχρέωση των Τ/Κ είναι να υπάρχει πλήρης και ακώλυτη διακίνηση, ελεύθερη διακίνηση''.

    ''Εάν επιδεικνύεται είτε διαβατήριο ή ζητείται άλλου είδους έντυπο και μάλιστα υποβάλλοντας τους νέους περιορισμούς που λέτε, πιστεύω ότι είναι μια χειρονομία θετική μεν αλλά δεν σταματά από το να είναι μια ενέργεια εντυπώσεων από τ/κ πλευράς για να τονίσουν την ύπαρξη τάχατες χωριστής κρατικής οντότητας'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Ερωτηθείς αν έχει προχωρήσει ο διάλογος της Κυβέρνησης με το ΑΚΕΛ για να υπάρξει μια συμφωνία για το ποιες αλλαγές στο σχέδιο Ανάν επιδιώκει η ε/κ πλευρά, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ''αυτές οι προσπάθειες είναι συνεχείς, δεν είναι μόνο με το ΑΚΕΛ''.

    ''Πρέπει να γίνουν και με όλες τις πολιτικές δυνάμεις την ώρα που πρέπει και όπως πρέπει, ούτε είναι δυνατό εκ των προτέρων να προκαθορίσει ένας ένα κατάλογο ενός, δυο, τριών, πέντε, εφτά, είκοσι θεμάτων σε ώρα και χρόνο που δεν υπάρχει καν ένδειξη αν πρόκειται να αρχίσει η πρωτοβουλία'', ανέφερε.

    ''Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε απλούστατα στο να κάνουμε διαπραγματεύσεις με τους εαυτούς μας, όπως πολλές φορές έχουμε κάμει στο παρελθόν, χωρίς καν να υπάρχει η προοπτική για την επανέναρξη αυτής της διαδικασίας'', πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Υπογράμμισε πως ''ξέρουμε σαφώς τι θέλουμε, πιστεύω κάθε πολιτική δύναμη στον τόπο ξέρει τι θέλει και πιστεύω δεν μπορεί ένας να παραγνωρίζει τη βούληση του κυπριακού λαού που εκφράστηκε τόσο αποφασιστικά ότι το σχέδιο Ανάν όπως έχει δεν γίνεται αποδεκτό από το λαό, ούτε υπάρχει σκοπιμότητα ούτε χρησιμότητα να επανέλθει το σχέδιο όπως έχει - μιλώ για το σχέδιο όχι τα παρεμφερή του θέματα - για νέο δημοψήφισμα''.

    Κληθείς να πει πώς εκτιμά την απόφαση του Γενικού Εφορου Εκλογής Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να δικαιούνται ανεξάρτητοι συνασπισμοί να συμμετάσχουν στη δεύτερη κατανομή στις ευρωεκλογές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως σύμφωνα με το νόμο διορίζεται ο Εφορος Εκλογών, ''που είναι πλήρως ανεξάρτητος και ανεπηρέαστος από τη βούληση της Κυβέρνησης και εκείνος αποφασίζει''.

    ''Είναι ευθύνη του και καθήκον του να ερμηνεύει και να εφαρμόζει το νόμο και οι αποφάσεις του βέβαια υπόκεινται σε δικαστικό έλεγχο από αυτούς που διαφωνούν'', ανέφερε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Πρόσθεσε πως ''η Κυβέρνηση έχει πάρει απόφαση ότι το θέμα του εκλογικού νόμου, όπως έγινε και στο παρελθόν, είναι θέμα που κατεξοχήν αφορά τη Βουλή των Αντιπροσώπων και η Βουλή δικαιούται να αποφασίσει όπως κρίνει σωστό''.

    (ΚΥΠΕ/ΕΣ/ΜΚ/ΓΠ)

    [12] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αναχώρηση για Μεξικό ---------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε σήμερα πως κατά τη συνάντησή του με το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στις 3 Ιουνίου στη Νέα Υόρκη επιθυμεί να συζητήσουν την ανάγκη να παραμείνει ανοικτή η οδός για την επανένωση της Κύπρου και τις προοπτικές που υπάρχουν για να διατηρηθεί αυτή η δυνατότητα.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας πριν την αναχώρησή του για το Μεξικό, όπου θα παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ''ξέρουμε σαφώς τι θέλουμε'' και πως ''δεν μπορεί ένας να παραγνωρίζει τη βούληση του κυπριακού λαού που εκφράστηκε τόσο αυστηρά ότι το σχέδιο Ανάν όπως έχει δεν γίνεται αποδεκτό από το λαό, ούτε υπάρχει σκοπιμότητα ούτε χρησιμότητα να επανέλθει το σχέδιο όπως έχει για νέο δημοψήφισμα''.

    Αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως πρόκειται για την ετήσια κοινή σύνοδο που γίνεται μεταξύ της ΕΕ και της Λατινικής Αμερικής.

    Πρόσθεσε πως με την ευκαιρία θα μεταβεί μετά στις ΗΠΑ για την υπογραφή της συμφωνίας μαζί με το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ ''για την ίδρυση στην Κύπρο του ανακοινωθέντος ήδη ερευνητικού κέντρου, το οποίο είναι μεγάλης σημασίας για την Κύπρο''.

    ''Πρώτα από όλα με την ίδρυση του κέντρου η Κύπρος θα αυξήσει τη συνεισφορά της στην έρευνα από το αμελητέο 0,12% που δίνει σήμερα σε περίπου 1,5% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Η συμφωνία θα ισχύει για 25 χρόνια. Είναι η πρώτη κοινή ερευνητική μονάδα που το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ κάνει εκτός της Αμερικής'', ανέφερε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας πως θα επιστρέψει στην Κύπρο γύρω στις 10 Ιουνίου.

    Ερωτηθείς για τη συνάντησή του με το ΓΓ του ΟΗΕ στις 3 Ιουνίου και σχολιάζοντας παρατήρηση πως τα ΗΕ πολλές φορές έχουν πει ότι θέλουν να γνωρίζουν τι θέλει η ε/κ πλευρά και ποιες είναι οι θέσεις της αυτή τη στιγμή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως ''δεν είναι αυτός ο σκοπός της συνάντησης''.

    ''Η συνάντηση ζητήθηκε από μένα για να συζητήσουμε με το ΓΓ την ανάγκη να παραμείνει ανοικτή η οδός για την επανένωση της Κύπρου και να συζητήσουμε μαζί με το ΓΓ τις προοπτικές που υπάρχουν χρονικά, πολιτικά που είναι δυνατό να διατηρηθεί αυτή η δυνατότητα'', πρόσθεσε.

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες για επαναλειτουργία των κατεχομένων λιμανιών και αεροδρομίων, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως κατά καιρούς ακούγονται αυτές οι φήμες.

    ''Επισήμως σε εμάς δεν έχει τεθεί ακόμα. Ξέρω όμως ότι γίνονται παρασκηνιακές προσπάθειες από κάποιους. Η κυπριακή Κυβέρνηση έχει μελετήσει το θέμα. Πιστεύω έχουμε ισχυρή νομική θέση και καταβάλλονται όλες οι πολιτικές προσπάθειες γιατί τέτοια θέματα δεν λύνονται μόνο με νομικές διαδικασίες αλλά είναι κυρίως πολιτικά θέματα'', ανέφερε.

    Για αυτό, πρόσθεσε, ''συνεχίζονται οι επαφές μας με χώρες της ΕΕ και άλλες χώρες, με σκοπό να αποτραπεί μια τέτοια ενέργεια που είναι αντίθετη και με το διεθνές δίκαιο αλλά και πιστεύω από πολιτικής πλευράς δεν θα είναι κίνηση προς την επανένωση της Κύπρου. Αντίθετα θα είναι κίνηση που θα ενισχύσει τις διχοτομικές, χωριστικές τάσεις που υπάρχουν''.

    Ερωτηθείς αν κατά την παραμονή του στις ΗΠΑ είναι δυνατό να έχει και άλλες συναντήσεις ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας πως ''δεν ζητήσαμε καμιά συνάντηση με επίσημους''.

    ''Είχαμε κρίνει ότι ούτε το κλίμα ούτε ο καιρός είναι ο κατάλληλος για να επιδιωχθούν οι συναντήσεις του επιπέδου που επιβάλλεται για να μην είναι απλώς τελετουργικές αλλά να είναι ουσιαστικές. Ούτε ζητήσαμε εμείς ούτε μας πρότεινε κανένας'', ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ερωτηθείς για τα μέτρα που προτίθενται να πάρουν οι ΗΠΑ προς όφελος των Τ/Κ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ''αυτό έχει ανακοινωθεί από τις ΗΠΑ εδώ και αρκετές μέρες''.

    ''Ο (Αμερικανός ΥΠΕΞ) κ. Πάουελ το είπε επανειλημμένα. Είναι γνωστό ότι οι ΗΠΑ θέλουν να ακολουθήσουν αυτό που οι ίδιες αποκαλούν μια πολιτική που να βγάλει την τ/κ κοινότητα από αυτό που ονομάζουν οικονομική απομόνωση. Μέχρι τώρα το έλεγαν εμπάργκο. Μετά που φάνηκε ότι εμπάργκο δεν υπήρχε στην Κύπρο ούτε υπάρχει χρησιμοποιούν τώρα όλον αυτό τον όρο'', πρόσθεσε.

    Ανέφερε πως ''η κυπριακή Κυβέρνηση δεν είναι αντίθετη με την άνοδο του βιοτικού επιπέδου των Τ/Κ συμπατριωτών μας ούτε και με τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης''.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε παράλληλα πως σε πολλές περιπτώσεις ο λεγόμενος οικονομικός αποκλεισμός ''είναι αυτοεπιβαλλόμενος από τους ίδιους τους Τ/Κ στην προσπάθεια για να εξασφαλίσουν πολιτικά οφέλη, όχι οικονομικά''.

    ''Δηλαδή αρνούνται συνεργασία, αρνούνται βοήθεια εκτός εάν αυτή συνοδεύεται με κάποιου είδους πολιτική αναγνώριση. Σε κάποιο βαθμό υπάρχουν αυτά τα μέτρα και υπήρχαν από πολλά χρόνια'', ανέφερε.

    Είπε επίσης πως ''κάθε βοήθεια είναι καλή να δίνεται - όπως λέει και η απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ της 26ης Απριλίου - η οποία θα συμβάλει στην επανένωση και όχι στη μονιμοποίηση του διαχωρισμού''.

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του λεγόμενου υπουργού εξωτερικών των κατεχομένων Σερντάρ Ντενκτάς πως έχει αποστείλει μια επιστολή στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως δεν το έχει ακούσει αυτό ούτε πήρε μια τέτοια επιστολή.

    Ερωτηθείς για τις δυσκολίες που παρουσιάζονται και σήμερα στα οδοφράγματα στη διακίνηση των Ε/Κ, λόγω του ότι το κατοχικό καθεστώς δεν δέχεται τις ταυτότητες στις οποίες αναγράφονται τα στοιχεία των κατόχων τους μόνο στα ελληνικά και εξακολουθεί να εκδίδει τις λεγόμενες βίζες, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε πως ''από την αρχή που επεβλήθη αυτό το μέτρο η Κυβέρνηση είχε πει ότι ήταν απαράδεκτο και από πολιτικής και από νομικής άποψης εφόσον η δική μας πολιτική και η υποχρέωση των Τ/Κ είναι να υπάρχει πλήρης και ακώλυτη διακίνηση, ελεύθερη διακίνηση''.

    ''Εάν επιδεικνύεται είτε διαβατήριο ή ζητείται άλλου είδους έντυπο και μάλιστα υποβάλλοντας τους νέους περιορισμούς που λέτε, πιστεύω ότι είναι μια χειρονομία θετική μεν αλλά δεν σταματά από το να είναι μια ενέργεια εντυπώσεων από τ/κ πλευράς για να τονίσουν την ύπαρξη τάχατες χωριστής κρατικής οντότητας'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Υπουργός Εξωτερικών - Αναχώρηση για Μεξικό - Δηλώσεις ------------------------------------------- Η Κυπριακή Δημοκρατία, με αρωγό την Ελλάδα, καταβάλλει προσπάθειες να βελτιώσει κάποιες από τις πρόνοιες του ψηφίσματος που υιοθετήθηκε από ανώτερους λειτουργούς της Ισλαμικής Διάσκεψης στην Τζέντα, δήλωσε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, σημειώνοντας ωστόσο ότι η Κύπρος δεν έχει πρόσβαση στην Κωνσταντινούπολη και αυτό ''πραγματικά δυσκολεύει τα πράγματα''.

    Μιλώντας στο Αεροδρόμιο Λάρνακας πριν αναχωρήσει για το Μεξικό, όπου θα πραγματοποιηθεί διάσκεψη της ΕΕ και των χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, ο κ. Ιακώβου είπε ότι είναι απαράδεκτο να προσπαθεί η Τουρκία να εκμεταλλευτεί το σχέδιο Ανάν για να περάσει έναν αδόκιμο όρο στην Ισλαμική Διάσκεψη, γιατί ο όρος έστω και 'τ/κ συνιστώσα πολιτεία' είναι ένας όρος που θα ήταν δόκιμος μεταγενέστερα και σε περίπτωση λύσης.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ιακώβου είπε ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ''προσπαθεί να επιδείξει τα ευρωπαϊκά του διαπιστευτήρια και για αυτό προσπαθεί να ικανοποιήσει τις προτροπές των Ευρωπαίων''.

    ''Εμείς είχαμε πάρει θέση και ως κυβέρνηση και ασφαλώς και εγώ ως Υπουργός Εξωτερικών ότι η εισβολή και κατοχή δεν αίρεται ακόμη, και η επίδειξη ταυτοτήτων είναι παράνομη, αλλά δεν πρέπει να μηδενίζουμε έστω και τα μικρά βήματα'', πρόσθεσε.

    Αναφερόμενος στην Ισλαμική Διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί από τις 13 μέχρι τις 16 Ιουνίου, ο κ. Ιακώβου είπε πως ''η Κύπρος δεν έχει πρόσβαση στην Κωνσταντινούπολη και αυτό πραγματικά δυσκολεύει τα πράγματα''.

    ''Πολλές οι ενέργειες μας και σε πολλά επίπεδα, με αρωγό πάντοτε την Ελλάδα. Ελπίζω να μπορέσουμε τουλάχιστον να βελτιώσουμε κάποιες από τις πρόνοιες του ψηφίσματος που υιοθετήθηκε από ανώτερους λειτουργούς στην Τζέντα'', είπε.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ιακώβου είπε πως ''είναι απαράδεκτο να προσπαθεί η Τουρκία να εκμεταλλευτεί το σχέδιο Ανάν για να περάσει έναν αδόκιμο όρο στην Ισλαμική Διάσκεψη γιατί ο όρος έστω και 'τ/κ συνιστώσα πολιτεία' είναι ένας όρος που θα ήταν δόκιμος μεταγενέστερα και σε περίπτωση λύσης''.

    Λονδίνο - Πρόεδρος Βουλής - Πίτερ Χέιν - Κυπριακό ------------------------------------------- Η Βρετανία θέλει μια διευθέτηση με τις δύο κοινότητες στην Κύπρο, σε σχέσεις αλληλοσεβασμού για την αυτονομία τους, αλλά στη βάση μιας ενωμένης Κύπρου εντός της ΕΕ και θα εργασθεί τόσο με την ε/κ όσο και με την τ/κ κοινότητα προς αυτό το σκοπό, δήλωσε χθες ο αρχηγός της Βουλής Κοινοτήτων Πίτερ Χέιν.

    Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Χέιν είπε ότι είχε μια πολύ καλή και θετική συνάντηση και συνεχάρη τον κ. Χριστόφια για τη συμβολή του στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι σχέσεις των δύο κοινοβουλίων θα αναπτυχθούν περαιτέρω.

    Απαντώντας σε ερώτηση για πιθανή πρωτοβουλία στο Κυπριακό από τον ΟΗΕ, την ΕΕ ή τη Βρετανία, ο κ. Χέιν είπε πως ''το σημαντικό είναι ότι θα εξακολουθήσουμε να συνομιλούμε και να συζητούμε''.

    ''Οι δύο κοινότητες έχουν ένα κοινό μέλλον'', πρόσθεσε.

    Από την πλευρά του, ο κ. Χριστόφιας αναφερόμενος στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου είπε πως ''είχα την ευκαιρία να εξηγήσω ότι οι Ε/Κ με το 'όχι' (στο δημοψήφισμα) δεν αρνούνται τη λύση στο Κυπριακό και ότι είναι δεσμευμένοι για μια λύση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας''.

    Πρόσθεσε πως ''δεν θεωρούμε ότι το σχέδιο του ΓΓ πρέπει να τύχει επαναδιαπραγμάτευσης εξ ολοκλήρου''.

    Πάουελ - Καραμανλής - Κυπριακό -------------------------- Ικανοποιημένος από τη συζήτηση που είχε την περασμένη εβδομάδα στο Λευκό Οίκο με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή, δήλωσε ότι είναι ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με το Βέλγο ομόλογό του Λουί Μισιέλ, ο κ. Πάουελ, απαντώντας σε ερώτηση για το περιεχόμενο της συζήτησης σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, είπε ότι με την απόρριψη του σχεδίου Ανάν χάθηκε μια ευκαιρία αλλά αναζητούνται τρόποι για να υπάρξει πρόοδος, ενώ επανέλαβε πως πρόθεση της Ουάσιγκτον είναι να πάρει μέτρα στήριξης των Τουρκοκυπρίων.

    «Είχαμε μια καλή συζήτηση με τον κ. Καραμανλή και εξακολουθούμε να αισθανόμαστε ότι ήταν μια ευκαιρία που χάθηκε όταν οι Ελληνοκύπριοι δεν αποδέχθηκαν (το σχέδιο) στο δημοψήφισμα», δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας και συμπλήρωσε: «Αναζητούμε τρόπους που θα μας επιτρέψουν να προχωρήσουμε πάνω στη βάση του σχεδίου του Κόφι Ανάν».

    Σε ό,τι αφορά τη στάση των ΗΠΑ έναντι της τουρκοκυπριακής κοινότητας η οποία υπερψήφισε το σχέδιο Ανάν, ο κ. Πάουελ επανέλαβε την εκφρασθείσα πρόθεση της κυβέρνησης Μπους να τη στηρίξει, δηλώνοντας: «Εξετάζουμε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε σε ό,τι αφορά τις ανάγκες των Τουρκοκυπρίων».

    Εκπρόσωπος - Ε/Κ - Ψευδοκράτος - Απόφαση για ταυτότητες -------------------------------------------------- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε χθες πως υπάρχει μια καλυτέρευση σε ό,τι αφορά το θέμα της διάβασης των Ε/Κ στα κατεχόμενα, μετά την απόφαση του ψευδοκράτους για επίδειξη ταυτοτήτων στα οδοφράγματα και όχι διαβατηρίων από τους Ευρωπαίους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των Ε/Κ.

    Υπογράμμισε ωστόσο πως ''προσβλέπουμε στην πλήρη και ελεύθερη διακίνηση όλων των Κυπρίων πολιτών σε όλο το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον τερματισμό της κατοχής με τη λύση του Κυπριακού και την επανένωση''.

    ''Το θέμα της διάβασης από τη διαχωριστική γραμμή Ε/Κ βαίνει προς καλυτέρευση αν και ακόμη θα υπάρχει η απαίτηση για επίδειξη ταυτοτήτων'', ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

    Ερωτηθείς αν υπάρχουν πληροφορίες για την απόφαση που έλαβε το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο για το θέμα της επίδειξης ταυτοτήτων αντί διαβατηρίων, ο Εκπρόσωπος είπε πως ''φαίνεται ότι από αύριο (σήμερα) θα αρχίσει η διέλευση Ε/Κ μόνο με την επίδειξη ταυτοτήτων''.

    Πρόσθεσε πως εκείνο το οποίο συμπεραίνει από τους κανονισμούς που δημοσιοποίησε ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Σερντάρ Ντενκτάς ''είναι ότι εκείνο το οποίο επιδιώκεται είναι η προσέλκυση τουριστών στη βόρεια περιοχή της Κύπρου''.

    Κατοχικό καθεστώς - Διέλευση Ε/Κ - Ταυτότητες ----------------------------------------------- Με προβλήματα άρχισε σήμερα η διέλευση Ελληνοκυπρίων προς τις κατεχόμενες περιοχές με την επίδειξη μόνο ταυτότητας.

    Το κατοχικό καθεστώς εξακολουθεί να εφαρμόζει την ίδια διαδικασία για αίτηση ''άδειας εισόδου''.

    Δεν αποδέχεται τις παλιές ταυτότητες αλλά μόνο τις σύγχρονες πλαστικοποιημένες ταυτότητες ενώ σε παιδιά κάτω των δώδεκα ετών που δεν έχουν ταυτότητες οι κατοχικές αρχές απαιτούν την επίδειξη διαβατηρίων των γονιών τους στα οποία θα πρέπει αν αναγράφονται τα παιδιά τους.

    Οσοι δεν έχουν μαζί τους ταυτότητες επιδεικνύουν τα διαβατήριά τους, όπως και προηγουμένως.

    Εκπρόσωπος - ΕΕ - Ανοιγμα λιμανιών - αεροδρομίων στα κατεχόμενα ------------------------------------ Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε πως δεν πιστεύει πως η ΕΕ θα πάρει οποιαδήποτε απόφαση διαφορετική από τη θέση της κυπριακής κυβέρνησης σε σχέση με το επανάνοιγμα λιμανιών ή αεροδρομίων στα κατεχόμενα.

    Ερωτηθείς αν σκοπός των επαφών της κυβέρνησης με Πρεσβευτές κυρίως χωρών - μελών της ΕΕ είναι να αποτραπούν οι οποιεσδήποτε απευθείας εμπορικές επαφές με το ψευδοκράτος, ο Εκπρόσωπος είπε πως ένα από τα θέματα τα οποία συζητεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή μέλη του διπλωματικού του Γραφείου ή το Υπουργείο Εξωτερικών με Πρεσβευτές των χωρών μελών της ΕΕ στην Κύπρο είναι και ο τρόπος εφαρμογής του κανονισμού της ΕΕ για την Πράσινη Γραμμή.

    ''Φυσικά τίθενται επί τάπητος οι δικές μας θέσεις όσον αφορά το επανάνοιγμα λιμανιών ή αεροδρομίων στην κατεχόμενη περιοχή'', ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

    Εκπρόσωπος - Εκθεση ΓΓ ΟΗΕ ------------------------------ Αναμένεται ότι η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό θα είναι αντικειμενική, δεν θα ανατινάσσει γέφυρες αλλά θα δημιουργεί συνθήκες βάσει των οποίων θα μπορούμε να προχωρήσουμε προς μια σωστή λύση και επανένωση της Κύπρου, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Εκπρόσωπος είπε πως ''οι θέσεις της δικής μας πλευράς έχουν τεθεί ενώπιον του ΓΓ''.

    ''Αναμένεται ότι η έκθεση θα είναι αντικειμενική και ότι δεν θα ανατινάσσονται γέφυρες, απεναντίας θα δημιουργούνται εκείνες οι συνθήκες βάσει των οποίων θα μπορούμε να προχωρήσουμε προς τη σωστή λύση και επανένωση της χώρας μας'', ανέφερε.

    Κύπρος - ΟΗΕ - Εναέριος χώρος - Παραβίαση από τουρκικά μαχητικά ------------------------------------ Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη, Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, σε συνέχεια της πρόσφατης επιστολής του για τις παραβιάσεις του εναερίου χώρου της Κύπρου από την τουρκική στρατιωτική αεροπορία κατήγγειλε στις 17 Μαϊου με νέα επιστολή του προς το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, νέα σοβαρότερη παραβίαση του εθνικού εναερίου χώρου της Κύπρου και του FIR Λευκωσίας που σημειώθηκε την ημέρα εκείνη στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ο κ. Μαυρογιάννης επαναλαμβάνει στην επιστολή του την έκκληση του προς την τουρκική κυβέρνηση για σεβασμό της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και για επίδειξη από μέρους της συμπεριφοράς που να είναι στα πλαίσια της διεθνούς νομιμότητας και των κανόνων του διεθνούς δικαίου.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρεσβευτής Υεμένης - Διαπιστευτήρια ----------------------------------------------------------- Η Υεμένη θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες για διατήρηση του διεθνούς ενδιαφέροντος με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνημένης, διαρκούς και λειτουργικής επίλυσης του Κυπριακού, διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο ο νέος Πρεσβευτής της Υεμένης στην Κύπρο, με έδρα τη Βηρυτό, Mohamed Quabaty.

    Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του ο κ. Quabaty είπε ότι οι σπουδαίες ιστορικές σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και του αραβικού κόσμου συνθέτουν μια στερεά βάση για περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ της Κύπρου και του αραβικού κόσμου.

    Δεχόμενος τα διαπιστευτήρια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η Κύπρος είναι πρόθυμη και ικανή να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στις προσπάθειες της ΕΕ για έναρξη ενός επίσημου πολιτικού διαλόγου με την Υεμένη, εντός αυτού του έτους.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε ότι η ε/κ πλευρά θα εντατικοποιήσει τις προσπάθειές της προς μια λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό, στο πλαίσιο του σχεδίου Ανάν στοχεύοντας σε περιορισμένες στον αριθμό αλλά σημαντικές βελτιώσεις.

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Πρεσβευτής Ινδονησίας - Διαπιστευτήρια ------------------------------------------------------------------ Η Κύπρος μέσα από τις πολλές προσπάθειές της θα εξεύρει λύση του πολιτικού της προβλήματος που θα ικανοποιεί τους Ε/Κ και Τ/Κ και θα διασφαλίζει ένα καλύτερο μέλλον για αυτούς δήλωσε ο νέος Πρεσβευτής της Ινδονησίας στη Λευκωσία, με έδρα τη Δαμασκό, Σουκαρνί Σικάρ, επιδίδοντας χθες τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Δεχόμενος τα διαπιστευτήρια ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος διαβεβαίωσε ότι ''πρωταρχικός μας στόχος ήταν πάντοτε η επανένωση της Κύπρου και του λαού της, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων νόμιμων κατοίκων της Κύπρου, σε συνθήκες ασφάλειας και με τα ανθρώπινα τους δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες τους διασφαλισμένες''.

    ''Συνεχίζουμε με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα να αναζητούμε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού προβλήματος στη βάση μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας που θα επανενώνει πραγματικά την Κύπρο και το λαό της, Ε/Κ και Τ/Κ τόσο στον πολιτικό όσο και στον οικονομικό τομέα, χωρίς ξένες εξαρτήσεις και κηδεμόνες'', είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Σε αναφορά του στο σχέδιο Ανάν και στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου για αποδοχή η απόρριψή του είπε ότι η βούληση του κυρίαρχου λαού να μην αποδεχθεί το σχέδιο ''δεν θα έπρεπε να παρερμηνευθεί από κανένα. Ο λαός δεν είπε ΟΧΙ στη λύση του κυπριακού προβλήματος. Είπε ΟΧΙ στο συγκεκριμένο σχέδιο'', τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Πρεσβευτής Αλβανίας - Διαπιστευτήρια -------------------------------------------------------------- Η κυβέρνηση της Αλβανίας χαιρετίζει και υποστηρίζει κάθε πρωτοβουλία η οποία στοχεύει στην εξεύρεση μιας τελικής λύσης για την επανένωση της Κύπρου, όπου θα αντανακλάται η πλήρης βούληση των ενδιαφερομένων μερών και η γενική τάση για την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση της Κύπρου ως συνόλου, δήλωσε ο νέος Πρεσβευτής της Αλβανίας στην Κύπρο, με έδρα την Αθήνα Μπασκίμ Ζενελί, κατά την επίδοση των διαπιστευτηρίων του χθες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Ο κ. Ζενελί εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση ότι τα μέρη θα εκμεταλλευθούν κάθε ευκαιρία και ότι θα συνεργαστούν μέσα σε εποικοδομητικό πνεύμα, στοχεύοντας στην επίτευξη μιας τελικής και σταθερής λύσης.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος τόνισε ότι ''θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για μια λύση η οποία θα ικανοποιεί τις βασικές προσδοκίες και ελπίδες όλων των Κυπρίων'', προσθέτοντας πως ''στους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους αξίζει ένα καλύτερο μέλλον'' και πως ο ίδιος προσωπικά δεν θα φεισθεί προσπαθειών ώστε να επιτευχθεί ο στόχος αυτός.

    ''Είμαστε σταθερά δεσμευμένοι στην επίτευξη μιας ειρηνικής λύσης βασισμένης σε μια λειτουργική και βιώσιμη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, στην οποία τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων θα διασφαλίζονται πλήρως και θα τυγχάνουν σεβασμού, ενώ θα διασφαλίζεται η ασφάλειά τους'', ανέφερε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος ΔΟΕ ------------------------------------- Η Αθήνα με τη συνεργασία επτά άλλων χωρών έχει καταστρώσει το καλύτερο μέχρι σήμερα πλάνο για την ασφαλή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ζακ Ρογκ μετά από συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Ο κ. Ρογκ είπε ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα παραστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας ενώ του έχει διαβιβάσει πρόσκληση να επισκεφθεί την έδρα της ΔΟΕ, στη Λωζάνη της Ελβετίας.

    Ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είναι ένας άνθρωπος ο οποίος γνωρίζει και αγαπά τον αθλητισμό και έχει παραστεί ήδη σε τρεις διοργανώσεις Ολυμπιακών Αγώνων.

    Ερωτηθείς εάν μετά από τις επαφές που είχε σήμερα στην Αθήνα είναι αισιόδοξος ότι όλα θα είναι έτοιμα για την Ολυμπιάδα, απάντησε καταφατικά λέγοντας ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν.

    ''Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν, έχουμε 66 μέρες πριν από το άνοιγμα του Ολυμπιακού Χωριού και 80 από την Τελετή Εναρξης των Αγώνων αλλά οι εμπειρογνώμονές μας εκτιμούν ότι υπάρχει αρκετός χρόνος για να ολοκληρωθούν αυτά που πρέπει να γίνουν'', είπε ο κ. Ρογκ.

    Σε ερώτηση για τα μέτρα που λαμβάνει η Αθήνα στον τομέα της ασφάλειας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, ο κ. Ρογκ είπε ότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί 100% την ασφαλή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά στην περίπτωση της Αθήνας ''έγινε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό και αυτό μας δίνει σιγουριά''.

    Ερωτηθείς κατά την άφιξή στο νησί για την εδώ επίσκεψή του, ο κ. Ρογκ εξέφρασε την ευαρέσκειά του που βρίσκεται στο νησί και σημείωσε τις ''άριστες σχέσεις εργασίας'' με την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή και τον Πρόεδρό της, Κίκη Λαζαρίδη, τον οποίο χαρακτήρισε ''άνδρα με μεγάλη επιρροή στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή''.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΗΠΑ - Απονομή διακρίσεων --------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα απονείμει το Σάββατο, 5 Ιουνίου, σε δύο διακεκριμένες προσωπικότητες, τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο και τον Ελληνοαμερικανό Επιχειρηματία Alex G. Spanos, την ανώτατη διάκριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Τρίτου, για τη μεγάλη προσφορά τους στην προώθηση των εθνικών θεμάτων, ιδιαίτερα στη δίκαιη υπόθεση της Κύπρου στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και για τις πολλές και μεγάλες τους υπηρεσίες προς την ελληνοαμερικανική κοινότητα γενικά.

    Η παρασημοφόρηση των δύο επιφανών προσωπικοτήτων θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο επίσημου δείπνου που θα παραθέσει η Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής στη Νέα Υόρκη στην οποία θα παραστούν ηγετικοί παράγοντες της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας, Αμερικανοί πολιτικοί και πολιτειακοί αξιωματούχοι της Νέας Υόρκης, οι διπλωματικές αρχές Κύπρου και Ελλάδας στις ΗΠΑ και εκπρόσωποι των μέσων μαζικής επικοινωνίας.

    O Πρόεδρος Παπαδόπουλος, που στις 3 Ιουνίου θα συναντηθεί με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, θα μιλήσει το βράδυ της ίδιας ημέρας σε πανομογενειακή συγκέντρωση στην Αστόρια της Νέας Υόρκης.

    Την Τρίτη, 1η Ιουνίου, θα βρίσκεται στη Βοστόνη, όπου θα μιλήσει στη Σχολή Κυβερνητικής του Χάρβαρντ με θέμα: ''Η Κύπρος σε σταυροδρόμι, ο δρόμος να προχωρήσουμε μπροστά''.

    Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Πορτογαλία - Επαφές -------------------------------------- Τις ανησυχίες που οδήγησαν την ε/κ κοινότητα στην απόρριψη του σχεδίου Ανάν, καθώς και την ειλικρινή επιθυμία της Κύπρου για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού όσο το δυνατόν συντομότερα, εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης στον Πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Χοσέ Μπαρόσο, όπως ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε σε χθεσινή διάσκεψη Τύπου.

    Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε πως βρήκε πλήρη κατανόηση από τον Πορτογάλο Πρωθυπουργό στις θέσεις που του ανέπτυξε, ωστόσο σημείωσε ότι από τις επαφές που είχε στην Πορτογαλία αποκόμισε την εντύπωση πως η Κύπρος βρίσκεται σε δύσκολη θέση μετά την απόφαση της ε/κ κοινότητας στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν.

    ''Μπορεί να μην το είπε ευθέως ο Πρωθυπουργός, αλλά η αντίληψη από τις επαφές που είχα είναι ότι είμαστε σε δύσκολή θέση'', είπε και υπογράμμισε την ανάγκη εντατικής προσπάθειας για διαφώτιση των ξένων κυβερνήσεων.

    Εξάλλου, ο κ. Αναστασιάδης συναντήθηκε σε γεύμα εργασίας με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Γουίλφριντ Μαρτένς, με τον οποίο συμφώνησαν όπως ο τελευταίος αναλάβει πρωτοβουλία για πραγματοποίηση στην Κύπρο Συνόδου Κορυφής για το Κυπριακό των Ευρωπαίων Πρωθυπουργών και των Προέδρων των κομμάτων που αποτελούν μέλη της οικογένειας του ΕΛΚ.

    Κύπρος - Σύμβαση για την καταπολέμηση του καπνού - Υπογραφή ----------------------------------------------- Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη, Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης υπέγραψε στο Νομικό Τμήμα των Ηνωμένων Εθνών τη Σύμβαση Πλαίσιο για την καταπολέμηση του καπνού (Framework Convention on Tobacco Control).

    Η Σύμβαση υιοθετήθηκε από την 56η Σύνοδο της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) που έλαβε χώρα μεταξύ 19 - 28 Μαϊου στη Γενεύη. Η Σύμβαση της ΠΟΥ αποτελεί το πρώτο πολυμερές νομικό πλαίσιο για έλεγχο του καπνού, υπογράφηκε από 117 χώρες και έχει 16 συμβαλλόμενα κράτη μέλη.

    Η Σύμβαση είναι ανοικτή για υπογραφές από τις 30 Ιουνίου 2003 μέχρι τις 29 Ιουνίου 2004, στην έδρα του ΟΗΕ.

    Κύπρος - Γερμανία - Αναγνώριση τίτλων σπουδών - Συμφωνία ---------------------------------------------------------- Υπεγράφη χθες στη Λευκωσία από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιο Γεωργιάδη και τον Πρεσβευτή της Γερμανίας στην Κύπρο Γιόχεν Τρέμπες διακρατική συμφωνία για την αμοιβαία αναγνώριση της ισοτιμίας τίτλων σπουδών ανώτερης εκπαίδευσης.

    ''Ελπίζω πως αυτή η συμφωνία θα σηματοδοτήσει την αρχή μιας εποχής για στενότερη συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες και λαούς'', είπε ο Υπουργός Παιδείας.

    Επεσήμανε ακόμη πως το πνεύμα της ΕΕ είναι ακριβώς αυτό που προωθείται με τη συμφωνία, δηλαδή η ανταλλαγή απόψεων, ανθρώπων και γνώσεων.

    Χρηματιστήριο - Νέα πτώση ---------------------- Πτωτικά για τρίτη κατά σειρά συνάντηση κινήθηκε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), με το επενδυτικό ενδιαφέρον να παραμένει για άλλη μια φορά κατά τις τελευταίες ημέρες σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Ο Γενικός Δείκτης, δεχόμενος κυρίως πιέσεις από τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου αλλά και από εταιρείες του κλάδου της Πληροφορικής και των Χρηματοοικονομικών, σημείωσε πτώση της τάξης του 0,47%, κλείνοντας στις 80,11 μονάδες.

    Ο Δείκτης FTSE/CySE 20 σημείωσε πτώση της τάξης του 0,67%, κλείνοντας στις 354,2 μονάδες.

    ------------- Ευρωεκλογές ------------

    Εκπρόσωπος - Ευρωεκλογές ------------------------------- Ο αρμόδιος να καθορίσει την εκλογική διαδικασία για τις ευρωεκλογές και τους όρους με τους oποίους θα διεξαχθεί η εκλογή ευρωβουλευτών και αργότερα η καταμέτρηση και κατανομή των εδρών σε πρώτη και δεύτερη κατανομή είναι ο Eφορος Eκλογής, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Εκπρόσωπος είπε επίσης πως ''επαφίεται στη Βουλή η όποια περαιτέρω διευθέτηση ή τροποποίηση του εκλογικού νόμου σε σχέση με τις ευρωεκλογές'', προσθέτοντας πως ''η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αναλάβει οποιαδήποτε πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση, αυτή ούτε θέλει να επηρεάσει την απόφαση του νομοθετικού σώματος''.

    Υπενθυμίζοντας πως για το θέμα ζητήθηκαν γνωμοδοτήσεις της Γενικής Εισαγγελίας, ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως ''ο αρμόδιος να καθορίσει τη συγκεκριμένη διαδικασία και τους όρους με τους οποίους θα διεξαχθεί η εκλογή και αργότερα η καταμέτρηση και κατανομή των εδρών σε πρώτη και δεύτερη κατανομή είναι ο Εφορος Εκλογής''.

    Ευρωεκλογές - Γενικός Εφορος Εκλογής - Νομοθεσία ----------------------------------------------- Οποιοσδήποτε συνδυασμός ανεξάρτητων υποψηφίων ή και ανεξάρτητος υποψήφιος δικαιούται να πάρει τα ποσοστά που θα του αναλογούν και να διεκδικήσει έδρα στη δεύτερη κατανομή στις προσεχείς εκλογές για ανάδειξη των μελών του Ευρωκοινοβουλίου, δήλωσε ο Γενικός Εφορος Εκλογής μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Λάζαρος Σαββίδης.

    Σε δηλώσεις μετά το πέρας πολύωρης σύσκεψης χθες στο Υπουργείο Εσωτερικών, στην παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Ανδρέα Χρίστου και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Πέτρου Κληρίδη, ο κ. Σαββίδης είπε πως το θέμα της τροποποίησης της υφιστάμενης νομοθεσίας είναι θέμα του Υπουργείου Εσωτερικών και της Νομικής Υπηρεσίας.

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της δήλωσης του Γενικού Εφόρου Εκλογής:

    Εχω λάβει σήμερα τη γνωμάτευση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας σχετικά με το θέμα της κατανομής των εδρών στις προσεχείς εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    2. Το άρθρο 33(2) των περί Εκλογής Μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων Νόμων του 1979 έως 2003, καθορίζει τα απαιτούμενα ποσοστά για συμμετοχή στη δεύτερη κατανομή, που είναι διαφορετικά για αυτοτελή κόμματα και συνασπισμούς κομμάτων, ενώ αποκλείει τη συμμετοχή σε αυτή των ανεξαρτήτων υποψηφίων και συνδυασμών ανεξαρτήτων.

    3. Το άρθρο 2Α της Κοινοτικής Πράξης περί της Εκλογής των Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με άμεση και καθολική ψηφοφορία, όπως αυτή τροποποιήθηκε πρόσφατα με απόφαση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης - τέθηκε σε ισχύ την 1η Απριλίου, 2004 και μας κοινοποιήθηκε με επιστολή ημερομηνία 4 Μαϊου, 2004 - προβλέπει ότι επιτρέπεται η θέσπιση από τα κράτη μέλη ενός κατώτατου ορίου για τη συμμετοχή στην κατανομή των εδρών, το οποίο δεν πρέπει να υπερβαίνει, σε εθνικό επίπεδο το 5% των εκπεφρασμένων ψήφων.

    4. Σύμφωνα με τη γνωμάτευση που έχει δοθεί οι διατάξεις του προαναφερθέντος άρθρου 33(2)(α), στην έκταση που εφαρμόζονται στην Εκλογή των Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δεν είναι συμβατές με το άρθρο 2Α της Κοινοτικής Πράξης επειδή:

    (α) Προβλέπουν διαφορετική μεταχείριση των κομμάτων, συνασπισμών κομμάτων, συνδυασμών ανεξαρτήτων και ανεξαρτήτων, (β) Προβλέπουν όρια για συμμετοχή στη δεύτερη κατανομή πέραν του 5% των εκπεφρασμένων ψήφων και (γ) Αποκλείουν παντελώς τη συμμετοχή στη δεύτερη κατανομή μη κομματικών συνδυασμών.

    5. Ενόψει τούτου οι σχετικές πρόνοιες της Νομοθεσίας για συμμετοχή στη δεύτερη κατανομή των εδρών στις προσεχείς Εκλογές για την ανάδειξη Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δεν μπορούν να εφαρμοστούν γιατί αντίκεινται στο κοινοτικό κεκτημένο και επειδή το κοινοτικό κεκτημένο υπερτερεί της εθνικής νομοθεσίας, στην εν λόγω κατανομή δεν θα ισχύσει όριο και οι έδρες θα κατανεμηθούν χωρίς οποιαδήποτε διάκριση

    Ευρωεκλογές - Συναγερμός για την Ευρώπη - Γνωμάτευση Νομικής Υπηρεσίας ---------------------------------------------------------- Ο πολιτικός σχηματισμός ''Συναγερμός για την Ευρώπη'' σε ανακοίνωσή του εκφράζει ικανοποίηση για τις διευκρινίσεις που έδωσε ο Γενικός Εφορος Εκλογής μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά από γνωμάτευση της Γενικής Εισαγγελίας ότι η κυπριακή εκλογική νομοθεσία πρέπει να εναρμονιστεί με την κοινοτική πράξη που ισχύει από την 1η Απριλίου μετά από απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι σύμφωνα με τα νέα δεδομένα όλοι οι συμμετέχοντες στις προσεχείς Ευρωεκλογές, είτε είναι κομματικοί σχηματισμοί, είτε συνδυασμοί ανεξαρτήτων υποψηφίων, είτε και μεμονωμένοι ανεξάρτητοι υποψήφιοι έχουν το δικαίωμα να μετέχουν στην κατανομή των εδρών, ανάλογα με το ποσοστό των ψήφων που θα εξασφαλίσουν. Ο ''Συναγερμός για την Ευρώπη'' προσθέτει ότι κάθε κράτος μέλος έχει δικαίωμα να υιοθετήσει όριο συμμετοχής στην κατανομή των εδρών, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει το 5% των εκπεφρασμένων ψήφων.

    Ο ''Συναγερμός για την Ευρώπη'' επισημαίνει ότι υπό το φως της γνωμάτευσης της Νομικής Υπηρεσίας είναι προφανές ότι θα πρέπει αναλόγως να τροποποιηθεί η κυπριακή νομοθεσία ώστε να συνάδει με τις συστάσεις της ΕΕ, είτε με την υιοθέτηση της πρότασης νόμου που κατέθεσε η κοινοβουλευτική ομάδα του ''Συναγερμού για την Ευρώπη'', είτε να κατατεθεί νομοσχέδιο από την εκτελεστική εξουσία.

    Ευρωεκλογές - Προδρόμου - Ταραμουντάς - Τροποποίηση νομοθεσίας -------------------------------------------------------------- Για την ανάγκη τροποποίησης της υφιστάμενης νομοθεσίας περί ευρωεκλογών προέβησαν σε δηλώσεις και χθες οι βουλευτές του Συναγερμού για την Ευρώπη Πρόδρομος Προδρόμου και Χριστόδουλος Ταραμουντάς, προκειμένου -όπως ανέφεραν- να διορθωθεί ''η χαώδης κατάσταση του εκλογικού νόμου'' που εάν αφεθεί ως έχει θα οδηγήσει σε ''φιάσκο'' τις πρώτες ευρωεκλογές στην Κύπρο και σε ''πλήρη γελοιοποίηση'' της χώρας.

    Όπως ανέφεραν οι κύριοι Προδρόμου και Ταραμουντάς στη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης στη Βουλή, ζητούν με πρόταση νόμου την οποία θα θέσουν αύριο, μαζί με το επίσης βουλευτή του Συναγερμού για την Ευρώπη Ρίκκο Ερωτοκρίτου, ενώπιον της Ολομέλειας του νομοθετικού σώματος, όπως υιοθετηθεί σχετική οδηγία - πράξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που προβλέπει ανώτατο ποσοστό 5% των ψήφων για να συμμετάσχει οποιοδήποτε κόμμα, συνασπισμός, ή ανεξάρτητος υποψήφιος στη β΄ κατανομή για εξασφάλιση έδρας.

    Ενώ αρχικά, με το κείμενο πρότασης νόμου που έδωσαν προχθές στη δημοσιότητα οι δύο βουλευτές, ζητούσαν ως ελάχιστο ποσοστό το 5% για συμμετοχή στη δεύτερη κατανομή, χθες ζήτησαν το ποσοστό αυτό να είναι 2% και άνω, έτσι ώστε να μπορέσουν περισσότερα κόμματα και συνασπισμοί ή ανεξάρτητοι υποψήφιοι να διεκδικήσουν έδρα Ευρωβουλευτή με τη β΄ κατανομή.

    Πρόεδρος ΝΕΟ - Εκλογικός νόμος ------------------------------- Την άποψη ότι ο εκλογικός νόμος που ισχύει χθες στην Κύπρο δεν είναι δημοκρατικός και δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ΕΕ και της σύγχρονης εποχής, εξέφρασε ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων (ΝΕΟ) Νίκος Κουτσού.

    Πρόσθεσε πως το πνεύμα της Ευρώπης είναι η απλή αναλογική και πως οποιαδήποτε εμπόδια ή περιορισμοί θα είναι πισωγύρισμα και όχι βήμα προς τα εμπρός.

    Ο κ. Κουτσού εξέφρασε εξάλλου έκπληξη για τις πληροφορίες πως κάποιοι βουλευτές θα εισηγηθούν αύξηση του ορίου εισδοχής των κομμάτων στη δεύτερη κατανομή για τις ευρωεκλογές, αναφέροντας παράλληλα πως η θέση των ΝΕΟ είναι ότι όσο πιο απλή αναλογική υπάρχει στον εκλογικό νόμο τόσο πιο δημοκρατικός είναι ο νόμος αυτός.

    Οικολόγοι - Τροποποίηση νομοθεσίας ---------------------------------- Το Κίνημα Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών τάσσεται εναντίον οποιασδήποτε τροπολογίας της εκλογικής νομοθεσίας πριν τη διεξαγωγή των εκλογών της 13ης Ιουνίου 2004 για την ανάδειξη των νέων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Οπως δήλωσαν σε χθεσινή δημοσιογραφική διάσκεψη στη Βουλή ο Γενικός Γραμματέας και Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης και ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του Κινήματος Ντίνος Πασπαλίδης, για το θέμα συμμετοχής κομμάτων, συνασπισμών, ή ανεξάρτητων υποψηφίων στη β΄ κατανομή δεν χρειάζεται νέα νομοθεσία, αλλά σωστή ερμηνεία της ισχύουσας ευρωπαϊκής και κυπριακής νομοθεσίας.

    Ως προς τον καθορισμό του τι είναι πολιτικό ή κοινοβουλευτικό κόμμα, τα περί της χρηματοδότησης και λειτουργίας τους και άλλες λεπτομέρειες, οι κύριοι Περδίκης και Πασπαλίδης ανέφεραν ότι υπάρχει ήδη σχετικό κείμενο στη Βουλή, το οποίο είχε διαμορφωθεί σε πρόταση νόμου από το 1998 και αυτό -όπως υποστήριξαν- μπορεί να χρησιμοποιηθεί μαζί με την αντίστοιχη πρόταση νόμου του Βουλευτή του ΔΗΚΟ Ανδρέα Αγγελίδη για τον καταρτισμό μιας νέας νομοθεσίας μετά τις ευρωεκλογές.

    ΚΣ ΕΔΕΚ - Ομήρου - Παρουσίαση υποψηφίων --------------------------------------- Οι εξελίξεις στο Κυπριακό μετά το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου καθιστούν επιτακτική αναγκαιότητα η Κύπρος να είναι παρούσα στην πανίσχυρη Σοσιαλιστική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, σημειώνοντας ότι η «ψήφος στην ΕΔΕΚ σε αυτές τις εκλογές είναι επένδυση για την Κύπρο και τα δίκαια του λαού μας».

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, κατά την οποία παρουσίασε τους υποψήφιους του Κινήματος για τις Ευρωεκλογές, ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι με την ΕΔΕΚ στη Σοσιαλιστική Ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου, «μπορούμε να έχουμε φωνή που να υπερασπίζεται αποτελεσματικά τα συμφέροντα της Κύπρου και του λαού», αναφέροντας ότι το ΚΣ ΕΔΕΚ «είναι η δύναμη της Κύπρου μέσα στην Ευρώπη».

    [13] (Κ) Ευρωβουλή - Χάρτης Κύπρου

    Με ενέργειες της Μόνιμης Αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες διορθώνεται ο χάρτης που παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αναφέρεται στις ευρωεκλογές με τις 25 χώρες μέλη, στον οποίο η Κύπρος παρουσιάστηκε διχοτομημένη, με τα κατεχόμενα να έχουν χρώμα τρίτου, μη κοινοτικού κράτους.

    [14] (Κ) ΥΠΕΞ Ελλάδας - Πρεσβευτής ΗΠΑ - Κυπριακό

    Το Κυπριακό και τους Ολυμπιακούς Αγώνες συζήτησαν σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρος Μολυβιάτης και ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Τόμας Μίλερ.

    [15] (K) T/K ηγέτης - Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών ΣτΕ - Τ/Κ

    "Πολιτική γκάφα" χαρακτήρισε ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς την αντιπροσώπευση των λεγόμενων τ/κ τοπικών αρχών στο Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης υπό την ομπρέλα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ο κ. Ντενκτάς ανέφερε πως η ομάδα από την Τουρκία που συμμετέχει στην ετήσια Σύνοδο της Ολομέλειας του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που πραγματοποιείται στο Στρασβούργο, δεν γνωρίζει το Κυπριακό και ψήφισε λανθασμένα για το θέμα αυτό.

    Είπε επίσης πως η ψευδοκυβέρνηση και οι ''δήμοι'' στα κατεχόμενα πρέπει να απορρίψουν την απόφαση αυτή.

    ''Αυτή είναι μια πολιτική γκάφα απαράδεκτη. Δεν υπάρχει δικός μας δήμος που να το αποδεχθεί αυτό. Εάν το δεχθούμε ολόκληρος ο αγώνας μας θα χαθεί'', ανέφερε.

    Πρόσθεσε πως τηλεφώνησε στο λεγόμενο δήμαρχο Λευκωσίας Κουτλάι Ερκ, ο οποίος βρίσκεται στο Στρασβούργο, και πως ο κ. Ερκ γνωρίζει τη σημασία της κατάστασης και ενεργεί με βάση αυτό.

    Ο κ. Ντενκτάς ανέφερε πως ο κ. Ερκ θα εκφράσει τις αντιρρήσεις τους στις αρμόδιες αρχές.

    (ΚΥΠΕ/ΟΑ/ΜΚ/ΓΠ)

    [16] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Βερετανοί βουλευτές - Συγκέντρωση - Κυπριακό

    Εννέα βουλευτές, Εργατικοί και Συντηρητικοί, ο Λόρδος Harris και η ευρωβουλευτής Mary Honeyball, που παρευρέθησαν στη χθεσινοβραδινή εκδήλωση για το Κυπριακό σε αίθουσα της Βουλής, επανατόνισαν τη προσήλωσή τους σε μια ενωμένη Κύπρο υποστηρίζοντας, στην πλειοψηφία τους, την άποψη για συνομιλίες Ε/Κ - Τ/Κ προς τη δημιουργία προϋποθέσεων για αποδεκτή και από τις δυο πλευρές λύση.

    [17] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 26/5/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7044            1,7144
    Δολάριο ΗΠΑ                      2,0644            2,0764
    Λίρα Αγγλίας                     1,1357            1,1425
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     229,6211        231,4279
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,9044          2,9274
    Δολάριο Καναδά                     2,8161          2,8385
    Κορώνα Δανίας                     12,6582         12,7551
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,9860         14,0845
    Κορώνα Σουηδίας                   15,5039         15,6250
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6157          2,6364
    
    

    [18] (K) Πρόεδρος ΔΟΕ - Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αθήνα - Αθλητικό Φόρουμ στην Κύπρο

    Η Αθήνα θα διοργανώσει πολύ καλούς Ολυμπιακούς Αγώνες και θα είναι σε θέση να ολοκληρώσει έγκαιρα τα ολυμπιακά έργα, εφόσον συνεχίσει να εργάζεται με τον ίδιο ρυθμό, δήλωσε ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ζακ Ρογκ, σε δημοσιογραφική διάσκεψη σήμερα στη Λευκωσία.

    Για το θέμα της ασφάλειας είπε ότι αυτό αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα για τη ΔΟΕ και ανέφερε πως ''οι επτά σημαντικότερες χώρες που συνεργάζονται με την Ελλάδα, στο θέμα αυτό, είναι θετικές ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα που πρέπει και που είναι ανθρωπίνως δυνατά''.

    Πρόσθεσε πως η ΔΟΕ έχει εδώ και χρόνια αφυπνιστεί στο θέμα της ασφάλειας, από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972, όταν έχασαν τη ζωή τους από τρομοκρατική επίθεση 11 αθλητές.

    ''Από εκείνη τη μέρα η ΔΟΕ έθεσε ως πρώτη προτεραιότητά της την ασφάλεια. Πάντα εμμέναμε στη μέγιστη δυνατή ασφάλεια'', είπε και πρόσθεσε πως τα μέτρα ασφαλείας αναθεωρούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

    Ωστόσο ανέφερε πως κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί 100% την ασφάλεια των αγώνων, καθώς, όπως είπε, κανείς δεν μπορεί να το εγγυηθεί αυτό γενικά για καμία περίπτωση.

    ''Είμαι βέβαιος ότι οι φίλοι μας στην Ελλάδα έκαναν όλα όσα ήταν δυνατό να κάνουν'', ανέφερε.

    Αφού αναφέρθηκε στις άριστες σχέσεις της ΔΟΕ με την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή, είπε ότι στις 5 Ιουλίου θα διοργανωθεί στην Κύπρο περιφερειακό φόρουμ με σκοπό τη συζήτηση για το πώς ο αθλητισμός μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου.

    [19] (Κ) Αθήνα - Ρουσόπουλος - Μέτρα για Τ/Κ

    [20] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            79,36  (-0,94)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    251.470
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    140.239    352,19  (-0,57)
    FTSE Med 100 **                             6.249,72  (-0,88)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    103.022    102,81  (-0,34)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     17.425     70,87  (-1,36)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      1.012     14,76  ( 0,55)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £      3.622     50,45  (-3,02)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      4.613     48,50  ( 0,02)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     12.703     22,18  (-1,03)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     14.080     64,31  (-2,22)
    Ετ. Πληροφορικής              £      2.367      2,38  ( 0,00)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     27.925      7,96  (-1,00)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     11,61  (-4,21)
    Ξενοδοχεία                    £      6.362     27,91  (-1,59)
    Αλλες Εταιρείες               £     42.348     64,35  (-0,85)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [21] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 26/5/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 26/05/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ----------------------------------------------
    Τιμές Συναλλάγματος σε      Τιμές Συναλλάγματος
    Κυπριακές Λίρες/Exchange    έναντι της Κυπριακής Λίρας
    Rates of the Cyprus Pound   Exchange Rates Against the
    against Foreign Currencies  Cyprus Pound
    *(1)                        *(2)
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING ΠΩΛΗΣΗ-SELLING  ΠΩΛΗΣΗ-SELLING  ΑΓΟΡΑ-BUYING
    ----------------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ           0,5833      0,5867            1,7044        1,7144
    Δολάριο ΗΠΑ    0,4816      0,4844            2,0644        2,0764
    Λίρα Αγγλίας   0,8753      0,8805            1,1357        1,1425
    ----------------------------------------------------------------------
    
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 26/05/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 26/05/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------
    Τιμές Συναλλάγματος σε      Τιμές Συναλλάγματος
    Κυπριακές Λίρες/Exchange    έναντι της Κυπριακής Λίρας
    Rates of the Cyprus Pound   Exchange Rates Against the
    against Foreign Currencies  Cyprus Pound
    *(1)                        *(2)
    
    ΑΓΟΡΑ-BUY. ΠΩΛΗΣΗ-SEL. ΠΩΛΗΣΗ-SEL. ΑΓΟΡΑ-ΒUY.
    -----------------------------------------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας        0.4321*    0.4355*    229.6211    231.4279
    Δολάριο Αυστραλίας  0.3416     0.3443       2.9044      2,9274
    Δολάριο Καναδά      0.3523     0.3551       2.8161      2,8385
    Κορώνα Δανίας       0.0784     0.0790      12.6582     12,7551
    Κορώνα Νορβηγίας    0.0710     0.0715      13.9860     14,0845
    Κορώνα Σουηδίας     0.0640     0.0645      15.5039     15,6250
    Φράγκο Ελβετίας     0.3793     0.3823       2.6157      2,6364
    ---------------------------------------------------------------------
    
    1 τιμές με βάση το νέο τρόπο αναφοράς ισοτιμιών/rates usign the new
    exchange rate quotation method.
    
    2 ενδεικτικές τιμές συναλλάγματος με βάση τον προηγούμενο τρόπο
    αναφοράς ισοτιμιών/indicative rates using the previous exchange rate
    quotation method.
    
    *τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [22] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Κατοχικό καθεστώς - Διέλευση Ε/Κ

    Η κυβέρνηση δεν είναι ικανοποιημένη από τις νέες διαδικασίες που απαιτεί το κατοχικό καθεστώς για τη διέλευση των Ε/Κ στα κατεχόμενα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου.

    [23] (Κ) Χρηματιστήριο - Τέταρτη κατά σειρά πτώση

    Την πτωτική πορεία των τελευταίων τριών ημερών συνέχισε και σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να κλείσει ελαφρώς υψηλότερα του χαμηλότερου σημείου εξαετίας, το οποίο σημειώθηκε στις 22 Απριλίου 2004 (79,16 μονάδες). Η αγορά, δεχόμενη πιέσεις κυρίως από τη μετοχή της Λαϊκής Τράπεζας, υποχώρησε στις 79,36 μονάδες, σημειώνοντας πτώση της τάξης του 0,93%. Πενιχρό ήταν και σήμερα το ενδιαφέρον των επενδυτών για μετοχικούς τίτλους, με την αξία των συναλλαγών να παραμένει στα χαμηλά επίπεδα των 251 χιλιάδων λιρών.

    [24] (Κ) ΕΕ - Τιμές καυσίμων - Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής

    Η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για θέματα μεταφορών και ενέργειας, Λογιόλα ντε Παλάθιο υπενθύμισε στα κράτη μέλη ότι η κοινοτική νομοθεσία σε καμμία περίπτωση δεν επιτρέπει μονομερή μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.

    Η σημερινή παρέμβαση της κ. ντε Παλάθιο οφείλεται στο γεγονός ότι οι συνεχείς αυξήσεις των διεθνών τιμών πετρελαίου και κατά συνέπεια των λιανικών τιμών καυσίμων έχουν αρχίσει να προβληματίζουν ορισμένες κυβερνήσεις σχετικά με το κατά πόσο θα μπορούσε να μειωθεί η φορολογία στα καύσιμα.

    [25] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Αφιξη από Λονδίνο

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε σήμερα ότι εάν οι Τ/Κ θέλουν να δείχνουν πόσο Ευρωπαίοι είναι, θα πρέπει να αρθεί πλήρως το μέτρο επίδειξης διαβατηρίων και να γίνεται αποδοχή ταυτότητας, σε όποια γλώσσα και εάν είναι αναγραμμένα τα στοιχεία του κατόχου της.

    [26] (Κ) Υπουργός Υγείας Βουλγαρίας - Κύπρος - Επίσκεψη

    Εφθασε σήμερα στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη ο Υπουργός Υγείας της Βουλγαρίας Slavcho Chardarov Bogoev, επικεφαλής αντιπροσωπείας, ύστερα από πρόσκληση της ομολόγου του Κωνσταντίνας Ακκελίδου, με σκοπό τη συνομολόγηση διακρατικής συμφωνίας για συνεργασία στους τομείς της υγείας και της ιατρικής επιστήμης.

    [27] (Κ) Υπουργός Εργασίας - Πρεσβευτής Ιταλίας

    Τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει λύση στο Κυπριακό, εξέφρασε ο Πρεσβευτής της Ιταλίας στην Κύπρο Gherardo La Francesca, αν και, όπως είπε, είναι δύσκολο να προσδιοριστεί χρονικά.

    [28] (Κ) Ομιλος Λαϊκής - Γενική Συνέλευση - Λαζαρίδης

    Τα αποτελέσματα του Ομίλου Λαϊκής για το πρώτο τρίμηνο του 2004 είναι ''σημαντικά βελτιωμένα'' σε σύγκριση με εκείνα του πρώτου τριμήνου του 2003, και αποτελούν ''τα πρώτα αισιόδοξα στοιχεία για τον χρόνο που διανύουμε'', δήλωσε ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του Ομίλου της Λαϊκής Τράπεζας Κίκης Λαζαρίδης, προσθέτοντας ότι ''σήμερα μπορούμε να αντιμετωπίζουμε το μέλλον με ανανεωμένη αισιοδοξία και εμπιστοσύνη για συνέχιση της ανοδικής μας πορείας''.

    Μιλώντας στην 80ή Ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων του Ομίλου, στην οποία παρουσίασε τα αποτελέσματα για το 2003, ο κ. Λαζαρίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η συνολική κερδοφορία του Ομίλου το 2004 ''θα είναι σημαντικά αυξημένη από εκείνη του 2003, νοουμένου ότι θα επαληθευτούν οι προσδοκίες για την κυπριακή οικονομία, με σχετική βελτίωση και στον τομέα του τουρισμού'', προσθέτοντας ότι

    [29] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Εκδηλώσεις στη Λειψία και στο Ντύσελντορφ ----------------------------------------- Στις 13 Μαΐου 2004, στην πόλη της Λειψίας, πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις για την Κύπρο, στα πλαίσια εκδηλώσεων για τα 10 νέα κράτη-μέλη.

    Οι εκδηλώσεις, που ήταν πρωτοβουλία της πόλης της Λειψίας, διοργανώθηκαν από τις 10 Μαΐου μέχρι 15 Μαΐου 2004 σε συνεργασία με τις πρεσβείες των 10 νέων κρατών-μελών στα πλαίσια του Πολιτιστικού Έτους στη Γερμανία και τέθηκαν υπό την αιγίδα του αρμόδιου για την ευρωπαϊκή διεύρυνση Επίτροπου κ. G&#252;nter Verheugen.

    Η Κύπρος συμμετείχε με πληροφοριακό περίπτερο, το οποίο στελέχωσαν η Ακόλουθος Τύπου κα Γιώργα Σολομώντος και ο Λειτουργός του ΚΟΤ κ. Ανδρέας Χαραλάμπους.

    Στο περίπτερο συμμετείχε επίσης, με μικρή έκθεση ζωγραφικής, ο Τουρκοκύπριος δάσκαλος και ζωγράφος κ. Hulusi Halit, που ζει και εργάζεται στο Βερολίνο.

    Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα η Κύπρος συμμετείχε με μεγάλη επιτυχία με πέντε παραστάσεις του θιάσου μαριονέτων Aristo-Funny του συμπατριώτη μας Μιχάλη Κακούρη, που επίσης ζει και εργάζεται στο Βερολίνο, καθώς επίσης και με πλούσιο μουσικό πρόγραμμα και συναυλία του συμπατριώτη μας μουσικοσυνθέτη Άρη Αριστοφάνους από το Μόναχο.

    Εξάλλου, εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν την 1η Μαΐου 2004, και στην πόλη Ντύσελντορφ, όπου συμμετείχε με μεγάλη επιτυχία το Επίτιμο Προξενείο της Κύπρου στη Βόννη.

    Στο περίπτερο του Προξενείου παρευρισκόταν και ο ελληνογερμανικής καταγωγής δημοσιογράφος Γιώργος Τζιμούρτας, ο οποίος ανέλαβε τις διάφορες επαφές με τα ΜΜΕ.

    Εγκαίνια Έκθεσης ζωγραφικής Πόλας Χατζήπαπα στην Ισπανία -------------------------------------------------------- Την περασμένη Δευτέρα, 24 Μαΐου, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης της Κύπριας ζωγράφου Πόλας Χατζήπαπα στο πολιτιστικό κέντρο της ισπανικής τράπεζας Caja Duero στην πόλη Zamora της βορειοδυτικής Ισπανίας.

    Ο επαρχιακός διευθυντής της Caja Duero κ. Francisco Sanchez Salvador παρουσίασε στο κοινό την Κύπρια ζωγράφο και το έργο της. Η συλλογή αυτή, με κύριο χαρακτηριστικό το χρώμα της παλιάς Λευκωσίας, αλλά και το χρώμα άλλων χωρών, όπου ταξίδεψε η καλλιτέχνις μεταφέρει τους επισκέπτες στην Κύπρο αλλά και σε κόσμους μακρινούς.

    [30] (Κ) Ευρωβουλή - Νέοι Ορίζοντες

    Εκπρόσωποι ευρωπαϊκών κομμάτων προερχόμενων από χώρες μέλη της ΕΕ, οι οποίοι θέλουν να δημιουργήσουν έναν νέο πολιτικό κεντρώο χώρο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, συναντήθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειές τους ενόψει των ευρωεκλογών.

    Από κυπριακής πλευράς, στην πρωτοβουλία αυτή συμμετέχει το κόμμα Νέοι Ορίζοντες, το οποίο εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρό του, Νίκο Κουτσού.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 26 May 2004 - 17:49:28 UTC