Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-05-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Μπάουτσερ - Ταλάτ - Ντενκτάς
  • [02] (Κ) Εκπομπή για ομογένεια
  • [03] (Κ) Ντε Σότο - Κυπριακό - Τουρκία
  • [04] (K) Eπισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) * Ευρωεκλογές - Ψηφοφορία για Ελλαδίτες
  • [06] (Κ) Διεθνές Ράλι Κύπρος - Αποκλεισμός - Νικητής ο Σεμπάστιαν Λοέμπ
  • [07] (Κ) Κουμουτσάκος - Μέτρα για Τ/Κ - Εκθεση Ανάν
  • [08] (Κ) ΣτΕ - Διεθνής Διάσκεψη - Υπουργείο Εργασίας - Λεμεσός
  • [09] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [10] (Κ) * Ευρωεκλογές - Βουλή - Τροποποίηση εκλογικής νομοθεσίας
  • [11] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [12] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [13] (Κ)* Εκπρόσωπος - Υπουργικό - Νομοσχέδιο - Εκλογικός νόμος
  • [14] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Κατεχόμενα
  • [15] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Τιμές καυσίμων - Δηλώσεις (1)
  • [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Αμελητέα άνοδος
  • [17] (Κ) Κύπρος - Βουλγαρία - Διακρατική συμφωνία - Υγεία
  • [18] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Τιμή πετρελαίου κίνησης (2)
  • [19] (Κ)* Ευρωεκλογές - ΕΕ - Συμμετοχή
  • [20] (Κ) Ευρωεκλογές - Καραμανλής - Διακήρυξη ΝΔ
  • [21] (Κ) Λεμεσός - Scorpions - Διάσκεψη Τύπου
  • [22] (Κ) ΕΕ - Φερχόιγκεν - Τουρκία
  • [23] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [24] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Υφυπουργός Περιβάλλοντος Ολλανδίας
  • [25] (Κ)* Ευρωεκλογές - Ολομέλεια Βουλής - Νόμος
  • [26] (Κ) Μιχάλης Θουκυδίδης - Απελευθέρωση
  • [27] (Κ) Βρετανία - Βαρόνη Σίμονς - Τ/Κ

  • [01] (Κ) Μπάουτσερ - Ταλάτ - Ντενκτάς

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ως τον ηγέτη της τ/κ κοινότητας και διαβουλεύονται μαζί του σε αυτό το πλαίσιο, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Ρίτσαρντ Μπάουτσερ.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις κατά τη χθεσινή ενημέρωση Τύπου, ο κ. Μπάουτσερ είπε ότι «η τ/κ κοινότητα διόρισε τον κ. Ταλάτ ως ηγέτη της τουρκοκυπριακής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες της Ελβετίας. Από πότε διαδραματίζει αυτό το ρόλο, έως και το δημοψήφισμα αλλά και μετά από αυτό».

    [02] (Κ) Εκπομπή για ομογένεια

    Μπάουτσερ - Ταλάτ - Ντενκτάς ------------------- Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ως τον ηγέτη της τ/κ κοινότητας και διαβουλεύονται μαζί του σε αυτό το πλαίσιο, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Ρίτσαρντ Μπάουτσερ.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις κατά τη χθεσινή ενημέρωση Τύπου, ο κ. Μπάουτσερ είπε ότι «η τ/κ κοινότητα διόρισε τον κ. Ταλάτ ως ηγέτη της τουρκοκυπριακής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες της Ελβετίας. Από πότε διαδραματίζει αυτό το ρόλο, έως και το δημοψήφισμα αλλά και μετά από αυτό».

    Πρόσθεσε ότι ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ τον «συνάντησε ως ηγέτη της τ/κ κοινότητας. Ο Πρεσβευτής μας στην Κύπρο τον συνάντησε ως ηγέτη της τ/κ κοινότητας. Και τον θεωρούμε ως τον ηγέτη της τ/κ κοινότητας».

    Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι ο κ. Ταλάτ ήταν ο ηγέτης της τ/κ κοινότητας που οδήγησε την όλη διαδικασία μέχρι και το δημοψήφισμα.

    Σε ερώτηση αν οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν τον Ραούφ Ντενκτάς ως το λεγόμενο πρόεδρο τον οποίο επέλεξαν οι Τ/Κ, ο κ. Μπάουτσερ απάντησε συγκεκριμένα: «Δεν έχουμε αλλάξει την πολιτική αναγνώρισης με οποιοδήποτε τρόπο, είτε της λεγόμενης «τουρκικής δημοκρατίας βόρειας Κύπρου» ή ατόμων τα οποία μπορεί να έχουν ή όχι θέση σε αυτό το οικοδόμημα».

    Ερωτηθείς τότε ποιος νομίζει ότι είναι ο ρόλος του κ. Ντενκτάς, ο κ. Μπάουτσερ απάντησε «αυτό που λεω είναι ότι θεωρούμε τον κ. Ταλάτ ως τον ηγέτη της τ/κ κοινότητας».

    Ερντογάν - Αχερν - ΕΕ - Τ/Κ ---------------------------- Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Προεδρεύοντα της ΕΕ, Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Μπέρτι Αχερν, ζήτησε όπως η ΕΕ συζητήσει ως επείγον θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου ''τη χαλάρωση του εμπάργκο και την απομόνωση της τ/κ πλευράς''.

    Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ''Ανατολή'', ο κ. Ερντογάν είπε ότι ''παρόλη την καλή πίστη και τις ειλικρινείς προσπάθειες της Τουρκίας, δεν μπόρεσε να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό'', προσθέτοντας ότι ''όλοι γνωρίζουμε τον πραγματικό λόγο αυτής της αποτυχίας''.

    ''Δεν είναι καθόλου δίκαιο να τιμωρείται η πλευρά που υποστήριξε τη λύση, ψηφίζοντας 'ναι' στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου'', είπε ο κ. Ερντογάν, προσθέτοντας ότι η Τουρκία αναμένει από την ΕΕ ''να επιταχύνει τις προσπάθειές της για να αποκατασταθεί η κατάσταση στο νησί''.

    Ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι η ΕΕ δεν πρέπει να αρκεστεί στη χρησιμοποίηση των ταμείων της, αλλά ''να αυξήσει τα μέτρα για χαλάρωση του εμπάργκο και της απομόνωσης της τ/κ πλευράς'', λαμβάνοντας αρκετές αποφάσεις στο θέμα αυτό στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου.

    Πρεσβευτής Ιταλίας - Κυπριακό ------------------------------- Τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει λύση στο Κυπριακό, εξέφρασε ο Πρεσβευτής της Ιταλίας στην Κύπρο Gherardo La Francesca, αν και, όπως είπε, είναι δύσκολο αυτό να προσδιοριστεί χρονικά.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Χρίστο Ταλιαδώρο, ο κ. La Francesca είπε ότι η ιταλική κυβέρνηση και η ΕΕ ελπίζουν στην επίτευξη λύσης.

    ''Το σημαντικό είναι όλοι να καταβάλουμε προσπάθειες, πρώτοι απ' όλους οι Κύπριοι, και ίσως και εμείς να παίξουμε ένα μικρό ρόλο'', σημείωσε.

    ΥΠΕΞ Ελλάδας - Πρεσβευτής ΗΠΑ - Κυπριακό ----------------------------------------- Το Κυπριακό και τους Ολυμπιακούς Αγώνες συζήτησαν χθες ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρος Μολυβιάτης και ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Τόμας Μίλερ.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, που κράτησε μια ώρα, ο κ. Μίλερ επιβεβαίωσε ότι γίνονται συζητήσεις στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών για τα μέτρα που μελετά η Ουάσιγκτον για τους Τ/Κ, ωστόσο απέφυγε να διευκρινίσει το περιεχόμενο των συζητήσεων.

    Απαντώντας σε ερώτηση είπε πως υπάρχει καλή συνεργασία με τον Ελληνα Υπουργό με τον οποίον, όπως ανέφερε, αντάλλαξε απόψεις και είχε μια χρήσιμη συνάντηση.

    Αθήνα - Ρουσόπουλος - Μέτρα για Τ/Κ ------------------------------------- Καταβάλλονται προσπάθειες για ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων από την Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε χθες ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στην Ελλάδα Θεόδωρος Ρουσόπουλος.

    Σε ερώτηση για τη θέση της Αθήνας στις ανησυχίες της Λευκωσίας σε ό,τι αφορά τις ενέργειες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για μέτρα υπέρ των Τ/Κ, που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε αναγνώριση του ψευδοκράτους, ο κ. Ρουσόπουλος είπε ''ισχύει η δήλωση Ελλάδας και Κύπρου ότι καταβάλλονται προσπάθειες για ενίσχυση των Τ/Κ από την ΕΕ''.

    Πρόεδρος Βουλής - Αφιξη από Λονδίνο -------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε χθες ότι εάν οι Τ/Κ θέλουν να δείχνουν πόσο Ευρωπαίοι είναι, θα πρέπει να αρθεί πλήρως το μέτρο επίδειξης διαβατηρίων και να γίνεται αποδοχή ταυτότητας, σε όποια γλώσσα και εάν είναι αναγραμμένα τα στοιχεία του κατόχου της.

    Μιλώντας στο Αεροδρόμιο Λάρνακας ύστερα από την άφιξή του από το Λονδίνο, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι με τα νέα εμπόδια αποδοχής ταυτοτήτων από πλευράς κατοχικού καθεστώτος, αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά πως η κατοχή είναι κατοχή και η όποια εφαρμογή αποφάσεων περνά πρώτα από το κανάλι των κατοχικών δυνάμεων.

    Στο Λονδίνο, ο κ. Χριστόφιας συναντήθηκε με τον αρχηγό της ομάδας των Εργατικών στη Βουλή των Κοινοτήτων Πίτερ Χέιν, με τον οποίο συζήτησε, ''πέραν από τις εξελίξεις στο Κυπριακό, και τις σχέσεις μεταξύ των δύο Κοινοβουλίων''.

    Ερωτηθείς εάν αναμένεται από πλευράς Βρετανών να θέσουν πρακτικά μέτρα στήριξης των Τ/Κ, όπως έκαναν και οι ΗΠΑ, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι υπάρχουν Βρετανοί φίλοι της Κύπρου, οι οποίοι ασκούν κριτική και πίεση στην κυβέρνησή τους, προκειμένου από τη μία τα μέτρα που θα ληφθούν να μην είναι μέτρα τιμωρίας της ε/κ πλευράς και από την άλλη να αναλάβει την ευθύνη η κυβέρνησή τους για νέες πρωτοβουλίες, νοουμένου ότι δεν τελειώνει το Κυπριακό με τα δημοψηφίσματα και λαμβάνοντας υπόψη τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Οπως είπε ο κ. Χριστόφιας, στη συζήτηση κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ''χρειάζεται πιο τακτική και συχνή επαφή και έμπρακτη ανάπτυξη των σχέσεων των δύο Κοινοβουλίων''.

    Πρόεδρος Βουλής - Βρετανοί βουλευτές - Συγκέντρωση - Κυπριακό ----------------------------------------------- Εννέα βουλευτές, Εργατικοί και Συντηρητικοί, ο Λόρδος Harris και η ευρωβουλευτής Mary Honeyball, που παρευρέθησαν σε εκδήλωση την περασμένη Τρίτη για το Κυπριακό σε αίθουσα της Βρετανικής Βουλής, επανατόνισαν τη προσήλωσή τους σε μια ενωμένη Κύπρο υποστηρίζοντας, στην πλειοψηφία τους, την άποψη για συνομιλίες Ε/Κ - Τ/Κ προς τη δημιουργία προϋποθέσεων για mia αποδεκτή και από τις δυο πλευρές λύση.

    Την ίδια άποψη πρόβαλε και ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, που ήταν ο κύριος ομιλητής στην εκδήλωση την οποία διοργάνωσε ομάδα Αγγλων βουλευτών σε συνεργασία με την Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία.

    Στις ομιλίες τους οι βουλευτές, παρά τις διαφορετικές αποχρώσεις σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο του σχεδίου Ανάν, κατέληγαν στη γενική διαπίστωση ότι αυτό ήταν ετεροβαρές κατά της ελληνοκυπριακής πλευράς.

    Κοινό, επίσης, ήταν το συμπέρασμα για επανεκτίμηση της κατάστασης με επιδίωξη την ανάληψη πρωτοβουλιών προς ικανοποίηση των βασικών ανησυχιών των Ελληνοκυπρίων, ιδιαίτερα στον τομέα της ασφάλειας.

    Ντενκτάς - Δηλώσεις - ΗΠΑ - Συνομιλίες -------------------------------------- Οι Τ/Κ θα πρέπει να εμμείνουν στην αναγνώριση του ψευδοκράτους και δεν θα πρέπει να παρακαθίσουν σε διαπραγματεύσεις χωρίς την επίτευξη αυτού του στόχου, δήλωσε ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς.

    Μιλώντας στον παράνομο ''Μπαϊράκ'', ο κ. Ντενκτάς είπε ότι αν πραγματοποιηθούν νέες συναντήσεις για το Κυπριακό, η ''κυβέρνηση'' και ο λεγόμενος πρωθυπουργός Μεχμέτ Αλί Ταλάτ θα παραστούν, αν αυτό γίνει αποδεκτό από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Προειδοποίησε τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν να είναι προσεκτικός στην προετοιμασία της έκθεσής του και να μην ξεχνά ότι η ε/κ πλευρά είπε ''όχι'' στο δημοψήφισμα.

    Ανέφερε ότι στα κατεχόμενα υπάρχει ένα κράτος με ''πρωθυπουργό'' και επέκρινε τις ΗΠΑ γιατί προσπαθούν να αποφύγουν τον όρο ''πρωθυπουργός'' μήπως και ενοχλήσουν τους Ελληνες ομογενείς.

    ''Οι ΗΠΑ θα πρέπει να σταματήσουν να παίζουν τον καουμπόη'', είπε χαρακτηριστικά.

    Υπουργός Δικαιοσύνης - Κατοχικό καθεστώς - Διέλευση Ε/Κ ----------------------------------- Η κυβέρνηση δεν είναι ικανοποιημένη από τις νέες διαδικασίες που απαιτεί το κατοχικό καθεστώς για τη διέλευση των Ε/Κ στα κατεχόμενα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου.

    Ο κ. Θεοδώρου είπε ότι η διέλευση των Ε/Κ ''από το κατοχικό οδόφραγμα γίνεται με την επίδειξη της πράσινης ευρωπαϊκής ταυτότητας'', προσθέτοντας ότι ''η συνηθισμένη ταυτότητα δεν τους κάνει και απαιτούν σε αυτή την περίπτωση είτε επίδειξη διαβατηρίου είτε να προσκομίσουν την ευρωπαϊκή ταυτότητα''.

    Είπε επίσης ότι το κατοχικό καθεστώς δεν αφήνει να περάσουν τα παιδιά κάτω των 12 ετών εάν δεν έχουν ταυτότητα, και ζητούν διαβατήριο είτε του πατέρα είτε της μητέρας ''και να υπάρχει πάνω στο διαβατήριο καταχωρημένο το όνομα του παιδιού ή των παιδιών''.

    ''Αλλο απαράδεχτο'', πρόσθεσε ο κ. Θεοδώρου, είναι ότι το κατοχικό καθεστώς εξακολουθεί να απαιτεί τη συμπλήρωση εντύπου για να επιτρέψει τη διέλευση στα κατεχόμενα των Ε/Κ.

    O Υπουργός Δικαιοσύνης είπε επίσης στο ΚΥΠΕ ότι το κατοχικό καθεστώς εξέδωσε και ''μια γενική διαταγή ότι μετά τις 12 τη νύκτα θα κλείνουν τα οδοφράγματα και δεν θα επιτρέπουν σε κανένα τη διέλευση'' με αποτέλεσμα οι Ε/Κ που βρίσκονται στα κατεχόμενα μετά τα μεσάνυκτα να παραμένουν από εκεί και οι Τ/Κ που βρίσκονται στις ελεύθερες περιοχές να μην μπορούν να περάσουν στα κατεχόμενα.

    ''Αυτή είναι η ελεύθερη διακίνηση;'' διερωτήθηκε ο κ. Θεοδώρου, ο οποίος σημείωσε ότι, παρά το ''ελάχιστο βήμα'' που έχει γίνει προς τη σωστή κατεύθυνση, ''εξακολουθούν να παραμένουν τα εμπόδια και τα πολλά προβλήματα''.

    ΓΓ Οικολόγων - Ψευδοκράτος - Διαβατήρια ---------------------------------- Η ενέργεια του ψευδοκράτους να μην απαιτεί την επίδειξη διαβατηρίου στα οδοφράγματα κατά τη μετάβαση των Ε/Κ στις κατεχόμενες περιοχές «ήταν αναγκαστική μέσα στο πλαίσιο που δημιουργήθηκε μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ», δήλωσε ο ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης.

    Πρόσθεσε ότι οι Οικολόγοι προβλέπουν ότι μέχρι το Δεκέμβρη θα συμβούν και άλλες παρόμοιες ενέργειες και ανέφερε ότι υπάρχουν πληροφορίες από τις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο ότι μεθοδεύεται μαζική αποχώρηση τουρκικών στρατευμάτων από την κατεχόμενη Κύπρο.

    Ο κ. Περδίκης είπε ότι ο λεγόμενος Πρωθυπουργός Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δέχεται πιέσεις από την ΕΕ να προχωρήσει και στη διευθέτηση του θέματος των εποίκων.

    Ευρωβουλή - Χάρτης Κύπρου ----------------------------- Η Γενική Διεύθυνση Ενημέρωσης της Ευρωβουλής, ύστερα από σχετική πρωτοβουλία του Γραφείου Τύπου της Κυπριακής Πρεσβείας στις Βρυξέλλες, προχώρησε σε αντικατάσταση και σωστή παρουσίαση του χάρτη της Κύπρου στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Στην αρχική μορφή, η Κύπρος εμφανίζονταν με δύο χρώματα, το κίτρινο του κράτους μέλους για τις ελεύθερες περιοχές και το κόκκινο για τα κατεχόμενα.

    Οι εκπρόσωποι της Κυπριακής Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες ζήτησαν από τους υπεύθυνους της ηλεκτρονικής σελίδας να αποσύρουν το χάρτη και να παρουσιάσουν με ενιαίο χρώμα την Κυπριακή Δημοκρατία. Οι υπεύθυνοι αναγνώρισαν το λάθος και υποσχέθηκαν ότι θα προχωρήσουν σε ορθή επανόρθωση, όπως και έγινε με αποτέλεσμα στην ηλεκτρονική σελίδα της Ευρωβουλής ο χάρτης εμφανίζει τώρα την Κύπρο με ενιαίο κίτρινο χρώμα, τόσο τα ελεύθερα εδάφη όσο και τα κατεχόμενα, ενώ η διαχωριστική γραμμή έχει χρώμα κόκκινο.

    Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών - Κύπρος ------------------------------------------------- Αρχισαν προχθές στο Στρασβούργο οι εργασίες της ετήσιας Συνόδου της Ολομέλειας του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Κατά την πρώτη συνεδρία εξετάσθηκε και προσχέδιο ψηφίσματος στο οποίο γινόταν προσπάθεια αναβάθμισης των Τ/Κ με αναφορά σε πρόθεση του Κογκρέσου για συμμετοχή τους στις εργασίες του Σώματος και των επιτροπών του.

    Ο Δήμαρχος Λευκωσίας Μιχαλάκης Ζαμπέλας εισηγήθηκε, σε συνεργασία με την Μόνιμη Αντιπροσωπεία στο Στρασβούργο, ορισμένες τροπολογίες με στόχο να αποτραπεί η αναβάθμιση των Τ/Κ.

    Η κύρια τροπολογία του κ. Ζαμπέλα έγινε αποδεκτή μετά από ψηφοφορία από το Κογκρέσο, με αποτέλεσμα να αποφευχθεί η αναβάθμιση των Τ/Κ στο Σώμα αυτό.

    Η απόφαση του Κογκρέσου υιοθετεί την αντίστοιχη πρακτική της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, δηλαδή το Κογκρέσο αποφασίζει να συνεργασθεί με τους εκπροσώπους της Τ/Κ κοινότητας ενσωματωμένους όμως στην Κυπριακή Αντιπροσωπεία.

    Ταλάτ - Αντίδραση - ΣτΕ -------------------------- Εντονα αντέδρασε ο λεγόμενος πρωθυπουργός Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στην ουδέτερη στάση που τήρησε η τουρκική αντιπροσωπεία κατά την ψηφοφορία στο Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Διοικήσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπου χορηγήθηκε το δικαίωμα και στην εκπροσώπηση τουρκοκυπριακών ''δήμων'', υπό την προϋπόθεση συμπερίληψής τους στην αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Σύμφωνα με το δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού δικτύου NTV ο κ. Ταλάτ χαρακτήρισε τη στάση της τουρκικής αντιπροσωπείας ως ''μεγάλο σφάλμα'', λέγοντας χαρακτηριστικά: ''Ουσιαστικά αυτοπυροβοληθήκαμε στο πόδι. Κατ' αυτόν τον τρόπο εξασφαλίσαμε μεν την εκκένωση μίας έδρας, αλλά καθορίσαμε εσφαλμένα τη σημαία που θα φέρει στο στήθος του το άτομο το οποίο θα καταλάβει την έδρα αυτή''.

    Είπε ότι ''η τουρκική αντιπροσωπεία είναι υποχρεωμένη να δώσει εξηγήσεις σχετικά με τη στάση της''.

    T/K ηγέτης - Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών ΣτΕ - Τ/Κ ----------------------------------------------- ''Πολιτική γκάφα'' χαρακτήρισε ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς την αντιπροσώπευση των λεγόμενων τ/κ τοπικών αρχών στο Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης υπό την ομπρέλα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ο κ. Ντενκτάς ανέφερε πως η ομάδα από την Τουρκία που συμμετέχει στην ετήσια Σύνοδο της Ολομέλειας του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που πραγματοποιείται στο Στρασβούργο, δεν γνωρίζει το Κυπριακό και ψήφισε λανθασμένα για το θέμα αυτό.

    Είπε επίσης πως η ψευδοκυβέρνηση και οι ''δήμοι'' στα κατεχόμενα πρέπει να απορρίψουν την απόφαση αυτή.

    ''Αυτή είναι μια πολιτική γκάφα απαράδεκτη. Δεν υπάρχει δικός μας δήμος που να το αποδεχθεί αυτό. Εάν το δεχθούμε ολόκληρος ο αγώνας μας θα χαθεί'', ανέφερε.

    Πρόσθεσε πως τηλεφώνησε στο λεγόμενο δήμαρχο Λευκωσίας Κουτλάι Ερκ, ο οποίος βρίσκεται στο Στρασβούργο, και πως ο κ. Ερκ γνωρίζει τη σημασία της κατάστασης και ενεργεί με βάση αυτό.

    Ευρωβουλή - Νέοι Ορίζοντες --------------------------- Εκπρόσωποι ευρωπαϊκών κομμάτων προερχόμενων από χώρες μέλη της ΕΕ, οι οποίοι θέλουν να δημιουργήσουν έναν νέο πολιτικό κεντρώο χώρο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, συναντήθηκαν χθες στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειές τους ενόψει των ευρωεκλογών.

    Από κυπριακής πλευράς, στην πρωτοβουλία αυτή συμμετέχει το κόμμα των Νέων Οριζόντων, το οποίο εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρό του, Νίκο Κουτσού.

    Φιλοδοξία της νέας αυτής κίνησης, στην οποία αναμένεται να συμμετάσχει μετά τη λήψη της θητείας του και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, είναι η δημιουργία ενός καθαρού ιδεολογικά, φιλοευρωπαϊκού πόλου, ο οποίος θα ασκήσει την επιρροή του μέσω της Ευρωβουλής για την προώθηση της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

    Οπως δήλωσε ο κ. Κουτσού, είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι οι Νέοι Ορίζοντες είναι ιδρυτικό μέλος αυτής της κίνησης.

    Σύμφωνα με τον Πρόεδρο των Νέων Οριζόντων, ενδιαφέρον για συμμετοχή έχουν εκφράσει και κόμματα από τη Δανία, την Ουγγαρία, την Εσθονία και την Τσεχία.

    Υπουργός Υγείας Βουλγαρίας - Κύπρος - Επίσκεψη --------------------------------- Εφθασε χθες στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη ο Υπουργός Υγείας της Βουλγαρίας Slavcho Chardarov Bogoev, επικεφαλής αντιπροσωπείας, ύστερα από πρόσκληση της ομολόγου του Κωνσταντίνας Ακκελίδου, με σκοπό τη συνομολόγηση διακρατικής συμφωνίας για συνεργασία στους τομείς της υγείας και της ιατρικής επιστήμης.

    Η συμφωνία διαλαμβάνει συνεργασία σε θέματα ανταλλαγής εμπειριών, πληροφοριών, ειδικών και εμπειρογνωμόνων σε διάφορους τομείς της υγείας, καθώς και σε σχετικούς με την υγεία τομείς της τεχνολογίας και της εκπαίδευσης. Προβλέπει, επίσης, απευθείας επαφές ιατρικών ιδρυμάτων, εθνικών ιατρικών κέντρων, νοσοκομείων και οργανώσεων υγείας.

    Η υπογραφή της συμφωνίας θα γίνει από την κ. Ακκελίδου εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας και από τον κ. Bogoev εκ μέρους της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας στη διάρκεια της επίσημης συνάντησης των αντιπροσωπειών των δύο χωρών που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Υπουργείο Υγείας.

    Πρόεδρος ΔΟΕ - Ολυμπιακοί Αγώνες - Αθλητικό Φόρουμ ----------------------------------------- Η Αθήνα θα διοργανώσει πολύ καλούς Ολυμπιακούς Αγώνες και θα είναι σε θέση να ολοκληρώσει έγκαιρα τα ολυμπιακά έργα, εφόσον συνεχίσει να εργάζεται με τον ίδιο ρυθμό, δήλωσε ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ζακ Ρογκ, σε δημοσιογραφική διάσκεψη χθες στη Λευκωσία.

    Για το θέμα της ασφάλειας είπε ότι αυτό αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα για τη ΔΟΕ και ανέφερε πως ''οι επτά σημαντικότερες χώρες που συνεργάζονται με την Ελλάδα, στο θέμα αυτό, είναι θετικές ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα που πρέπει και που είναι ανθρωπίνως δυνατά''.

    Πρόσθεσε πως η ΔΟΕ έχει εδώ και χρόνια αφυπνιστεί στο θέμα της ασφάλειας, από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972, όταν έχασαν τη ζωή τους από τρομοκρατική επίθεση 11 αθλητές.

    ''Από εκείνη τη μέρα η ΔΟΕ έθεσε ως πρώτη προτεραιότητά της την ασφάλεια. Πάντα εμμέναμε στη μέγιστη δυνατή ασφάλεια'', είπε και πρόσθεσε πως τα μέτρα ασφαλείας αναθεωρούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

    Ωστόσο ανέφερε πως κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί 100% την ασφάλεια των αγώνων, καθώς, όπως είπε, κανείς δεν μπορεί να το εγγυηθεί αυτό γενικά για καμία περίπτωση.

    ''Είμαι βέβαιος ότι οι φίλοι μας στην Ελλάδα έκαναν όλα όσα ήταν δυνατό να κάνουν'', ανέφερε.

    Αφού αναφέρθηκε στις άριστες σχέσεις της ΔΟΕ με την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή, είπε ότι στις 5 Ιουλίου θα διοργανωθεί στην Κύπρο περιφερειακό φόρουμ με σκοπό τη συζήτηση για το πώς ο αθλητισμός μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου.

    Στο φόρουμ θα λάβουν μέρος χώρες οι οποίες πλήττονται από διενέξεις ή πολέμους.

    Πρόεδρος ΔΟΕ - Πρόεδρος ΚΟΕ - Ολυμπιακό Μέγαρο και Πάρκο ---------------------------------------------- Μοναδικό για τα δεδομένα της Κύπρου χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ζακ Ρογκ το Ολυμπιακό Μέγαρο και Πάρκο που αναγείρεται στην είσοδο της πρωτεύουσας από τον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας - Λεμεσού.

    Ο κ. Ρογκ είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί χθες το χώρο ανέγερσης του έργου, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής και μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Κίκη Λαζαρίδη, ο οποίος είπε ότι το Ολυμπιακό Μέγαρο και Πάρκο, το οποίο θα στοιχίσει περίπου 5 εκατ. λίρες, θα είναι έτοιμο τον Ιούνιο του 2005.

    ''Πιστεύω ότι θα είναι μια φοβερή ανάπτυξη για τα αθλητικά δεδομένα της Κύπρου. Θα είναι κάτι το μοναδικό'', είπε ο κ. Ρογκ, προσθέτοντας πως η Κύπρος έχει καλή ηγεσία και καλούς αθλητές και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τις μικρές χώρες.

    Ο κ. Λαζαρίδης ανέφερε πως στο Ολυμπιακό Μέγαρο και Πάρκο θα πάλλεται η καρδιά του αθλητισμού, αφού θα στεγάζεται η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή και όλες οι αθλητικές ομοσπονδίες, εξαιρουμένης ωστόσο της ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, η οποία, όπως είπε, είναι πολύ μεγάλη για να στεγαστεί στο κτίριο.

    Κατεχόμενα - FIFA - Αντάλ --------------------- Το κατοχικό καθεστώς υπέβαλε αίτηση προς την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου FIFA για τη διεξαγωγή ποδοσφαιρικών αγώνων του ψευδοκράτους με ομάδες της FIFA.

    Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της ''ομοσπονδίας ποδοσφαίρου'' στα κατεχόμενα Ομέρ Αντάλ, η αίτηση προς τη FIFA έγινε την 1η Μαΐου, αφού εξήγησαν τις εξελίξεις μετά τα δημοψηφίσματα.

    Είπε πως ζήτησαν από τη FIFA να πραγματοποιεί ποδοσφαιρικούς αγώνες με ομάδες των κατεχομένων και πρόσθεσε ότι ενημερώθηκε σχετικά και η ε/κ πλευρά.

    Ανέφερε ότι στόχος είναι όπως η τ/κ ομοσπονδία καταστεί μέλος της FIFA και ισχυρίστηκε ότι αν η έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ είναι θετική και περιλαμβάνει μέτρα για τερματισμό της απομόνωσης των Τ/Κ, αυτό θα διευκολύνει τη FIFA.

    Κυπριακές Αερογραμμές - 57η Ετήσια Γενική Συνέλευση ------------------------------------------- Οι Κυπριακές Αερογραμμές διέρχονται σήμερα μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της 57χρονης ιστορίας τους, δήλωσε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας Κωνσταντίνος Λοϊζίδης στη λογοδοσία του κατά την 57η Ετήσια Γενική Συνέλευση των Κυπριακών Αερογραμμών.

    Αναφερόμενος στα αποτελέσματα του 2003, ο κ. Λοϊζίδης είπε ότι το Συγκρότημα πραγματοποίησε ενοποιημένη ζημιά μετά τη φορολογία και το μερίδιο ζημιάς άλλων μετόχων της Hellas Jet ύψους 20,9 εκ. λιρών σε σύγκριση με ενοποιημένο κέρδος 10,5 εκ. λιρών το 2002.

    Πρόσθεσε ότι στη ζημιά του 2003 ενοποιούνται για πρώτη φορά και τα αποτελέσματα της Hellas Jet A.E. για την περίοδο 18 μηνών από τη σύστασή της μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2003.

    Τα συνολικά εισοδήματα του Συγκροτήματος, εξαιρουμένης της συνδεδεμένης εταιρείας Κυπριακές Αερογραμμές (Καταστήματα Αδασμολόγητων Ειδών Λτδ), έφθασαν τα 187,8 εκ. λίρες το 2003 σε σύγκριση με 185,5 εκ. το 2002, σημειώνοντας αύξηση 2,3 εκ. ή 1,2%.

    Ο κ. Λοϊζίδης είπε ότι οι ζημιές του 2003 οφείλονται ουσιαστικά στη σημαντική μείωση εσόδων λόγω του πολέμου στο Ιράκ και της οικονομικής ύφεσης σε διάφορες αγορές, που επηρέασαν αρνητικά το τουριστικό ρεύμα προς την Κύπρο, και στην εισαγωγή στο στόλο τεσσάρων νέων αεροσκαφών με τα συνεπαγόμενα αυξημένα μισθώματα, τοκοχρεολύσια και αποσβέσεις.

    Ομιλος Λαϊκής - Γενική Συνέλευση - Λαζαρίδης ------------------------------------------- Τα αποτελέσματα του Ομίλου Λαϊκής για το πρώτο τρίμηνο του 2004 είναι ''σημαντικά βελτιωμένα'' σε σύγκριση με εκείνα του πρώτου τριμήνου του 2003, και αποτελούν ''τα πρώτα αισιόδοξα στοιχεία για το χρόνο που διανύουμε'', δήλωσε ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του Ομίλου της Λαϊκής Τράπεζας Κίκης Λαζαρίδης, προσθέτοντας ότι ''σήμερα μπορούμε να αντιμετωπίζουμε το μέλλον με ανανεωμένη αισιοδοξία και εμπιστοσύνη για συνέχιση της ανοδικής μας πορείας''.

    Μιλώντας στην 80ή Ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων του Ομίλου, στην οποία παρουσίασε τα αποτελέσματα για το 2003, ο κ. Λαζαρίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η συνολική κερδοφορία του Ομίλου το 2004 ''θα είναι σημαντικά αυξημένη από εκείνη του 2003, νοουμένου ότι θα επαληθευτούν οι προσδοκίες για την κυπριακή οικονομία, με σχετική βελτίωση και στον τομέα του τουρισμού'', προσθέτοντας ότι ''η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ είναι ιστορικής σημασίας και δημιουργεί νέες προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε''.

    ''Η ένταξή μας στην ΕΕ αποτελεί πρόκληση εκσυγχρονισμού της κυπριακής οικονομίας'', είπε ο κ. Λαζαρίδης, προσθέτοντας ότι ''είναι επιτακτική η ανάγκη για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και επιτάχυνση των προσπαθειών για αναδιάρθρωση της κυπριακής οικονομίας και ενίσχυση της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητάς της''.

    Οπως ανακοίνωσε ο Ομιλος Λαϊκής, το κέρδος την πρώτη τριμηνία του 2004 που έληξε στις 31 Μαρτίου σημείωσε αύξηση 37,8%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2003 και ανήλθε στα 19,7 εκατομμύρια λίρες σε σχέση με 14,3 εκ. λίρες πέρσι.

    Χρηματιστήριο - Τέταρτη κατά σειρά πτώση ------------------------------------- Την πτωτική πορεία των τελευταίων τριών ημερών συνέχισε και χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να κλείσει ελαφρώς υψηλότερα του χαμηλότερου σημείου εξαετίας, το οποίο σημειώθηκε στις 22 Απριλίου 2004 (79,16 μονάδες). Η αγορά, δεχόμενη πιέσεις κυρίως από τη μετοχή της Λαϊκής Τράπεζας, υποχώρησε στις 79,36 μονάδες, σημειώνοντας πτώση της τάξης του 0,93%. Πενιχρό ήταν και χθες το ενδιαφέρον των επενδυτών για μετοχικούς τίτλους, με την αξία των συναλλαγών να παραμένει στα χαμηλά επίπεδα των 251 χιλιάδων λιρών.

    Πτώση της τάξης του 0,56% σημείωσε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων τίτλων, κλείνοντας στις 352,19 μονάδες.

    ------------ Ευρωεκλογές ------------

    Ευρωεκλογές - Οδηγίες προς εκλογείς ------------------------------ Οδηγίες για την καθοδήγηση των εκλογέων σχετικά με την ψηφοφορία στις Εκλογές Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 13 Ιουνίου 2004:

    Ο κάθε εκλογέας, για να πάρει ψηφοδέλτιο να ψηφίσει, πρέπει απαραίτητα να είναι γραμμένος στον εκλογικό κατάλογο και να έχει μαζί του το δελτίο ταυτότητας ή το εκλογικό του βιβλιάριο.

    Οι υπάλληλοι του εκλογικού κέντρου δίδουν σε κάθε εκλογέα ένα ψηφοδέλτιο, πάνω στο οποίο είναι γραμμένα τα ονόματα όλων των υποψηφίων που προτάθηκαν για εκλογή ως μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Τα ονόματα των υποψηφίων κάθε συνδυασμού είναι γραμμένα με βάση την αλφαβητική σειρά του επωνύμου τους, σε χωριστή αριθμημένη στήλη στο ψηφοδέλτιο. Σε ξεχωριστή στήλη είναι γραμμένα τα ονόματα όλων των ανεξάρτητων υποψηφίων.

    Το ψηφοδέλτιο πρέπει να φέρει, στο εξωτερικό του μέρος, επίσημη σφραγίδα της Δημοκρατίας, για να είναι έγκυρο.

    Ο εκλογέας, αφού πάρει το ψηφοδέλτι&oacute; του πρέπει να αποσυρθεί στον ειδικό θάλαμο ψηφοφορίας, που βρίσκεται για το σκοπό αυτό μέσα στο εκλογικό κέντρο. Εκεί θα ανοίξει το ψηφοδέλτιο και θα σημειώσει μυστικά, με πέννα μπιρό, χρώματος μπλε ή μαύρου, το κατάλληλο σημείο '' Χ '' ή ''+'' ή ''&#8730; '' μέσα στο μεγάλο τετράγωνο που βρίσκεται κάτω από τη στήλη του συνδυασμού της προτίμησής του, ή, αν προτιμά, ένα σημείο '' Χ '' ή ''+'' ή '' &#8730; '' μέσα στο μικρό τετράγωνο που βρίσκεται δίπλα από το όνομα του ανεξάρτητου υποψηφίου της προτίμησής του, ανάλογα με την περίπτωση.

    Σε περίπτωση που ο εκλογέας επιλέγει να ψηφίσει συνδυασμό, μπορεί ταυτόχρονα να εκδηλώσει την προτίμησή του σε υποψηφίους του συνδυασμού της εκλογής του, σημειώνοντας μέσα στα μικρά τετραγωνάκια που είναι δίπλα από το όνομά τους, σταυρό προτίμησης.

    Ο εκλογέας θα πρέπει να γνωρίζει ότι ο σταυρός προτίμησης δεν είναι υποχρεωτικός. Σε περίπτωση όμως που θελήσει να εκδηλώσει την προτίμησή του σε υποψηφίους του συνδυασμού της εκλογής του, μπορεί να χρησιμοποιήσει μέχρι δύο σταυρούς προτίμησης.

    Κάθε εκλογέας πρέπει να γνωρίζει ότι δικαιούται να ψηφίσει μόνο μια φορά. Θα πρέπει τέλος να γνωρίζει ότι η ψηφοφορία είναι υποχρεωτική.

    Ευρωεκλογές - ΔΗΚΟ - Κλεάνθους - Νόμος ----------------------------------- Την άποψη ότι δεν χρειάζεται να προχωρήσουμε επιτακτικά τώρα στην τροποποίηση του εκλογικού νόμου, εξέφρασε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους, ο οποίος ωστόσο σημείωσε πως πρόκειται για ένα σημαντικό και αναγκαίο ζήτημα, για το οποίο πρέπει να επιληφθούμε αμέσως μετά τις ευρωεκλογές.

    Κληθείς να πει εάν το κόμμα του ευνοείται από την απόφαση του Γενικού Εφόρου Εκλογής να συμμετάσχουν και ανεξάρτητοι τελικά σχηματισμοί στις ευρωεκλογές, ο κ. Κλεάνθους είπε πως το κόμμα του δεν μπαίνει στη συλλογιστική της εύνοιας και της μικροκομματικής σκοπιμότητας, προσθέτοντας πως εάν ήθελε να κάνει κάτι τέτοιο θα καιροφυλακτούσε για να πάρει ψήφους διαμαρτυρίας από πλευράς του ΔΗΣΥ και δεν θα ευνοούσε τη συμμετοχή του στη δεύτερη κατανομή.

    Σε δηλώσεις του στο περιθώριο προεκλογικής συγκέντρωσης και παρουσίασης των έξι υποψηφίων του ΔΗΚΟ για τις ευρωεκλογές, που πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο της Λάρνακας, και κληθείς να πει εάν προτίθενται τα κόμματα να προχωρήσουν σε τροποποίηση του εκλογικού νόμου, μετά και την απόφαση του Γενικού Εφόρου Εκλογής να ακολουθήσει την κοινοτική οδηγία, ο κ. Κλεάνθους είπε ότι η δήλωση αυτή τους ικανοποιεί, αφού και ο ίδιος ως Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων εξαρχής επεσήμανε αυτή την οδηγία.

    Ευρωεκλογές - ΚΣ ΕΔΕΚ - Βαρνάβα - Γνωμάτευση Νομικής Υπηρεσίας ---------------------------------------- Το ΚΣ ΕΔΕΚ είχε δηλώσει και επαναλαμβάνει ότι θα σεβαστεί και θα εφαρμόσει την οποιαδήποτε νομοθεσία με βάση την οποία θα διεξαχθούν οι Ευρωεκλογές, δήλωσε ο βουλευτής του Κινήματος Γιώργος Βαρνάβα.

    Στο πλαίσιο χθεσινής συνέντευξης Τύπου ανέφερε ότι ο Γενικός Εφορος Εκλογής έχει δώσει τη δική του γνωμάτευση και ''με βάση τη γνωμάτευση αυτή θα συμμετέχουμε στις Ευρωεκλογές. Δεν έχουμε να αμφισβητήσουμε τίποτε», είπε.

    Σχολιάζοντας την αντίθεση του κόμματος σε τροποποίηση της νομοθεσίας για τις Ευρωεκλογές είπε ότι η άποψη μας αυτή δεν αλλάζει.

    Δεν μπορεί να γίνεται αλλαγή της νομοθεσίας τρεις εβδομάδες πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών και μάλιστα μετά την υποβολή των υποψηφιοτήτων, είπε, διευκρινίζοντας ότι αυτή τη στιγμή μιλούμε για τη γνωμάτευση του Γενικού Εφόρου που έχει άμεση σχέση με το κοινοτικό κεκτημένο και όχι με τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας.

    Ευρωεκλογές - Ευρωπαϊκή Συνεργασία - ΝΕΟ - Νόμος ---------------------------------------------- Η Ευρωπαϊκή Συνεργασία - Νέοι Ορίζοντες χαιρετίζει, με ανακοίνωση, την απόφαση του Γενικού Εφόρου Εκλογών σε ότι αφορά τον εκλογικό νόμο και θεωρεί ότι ''η εξέλιξη αυτή αποτελεί ηχηρό πλήγμα κατά της κομματοκρατίας και ενίσχυση της δημοκρατίας''.

    Αναφέρεται σε ''κραυγαλέα αντίφαση εκείνων που, όταν ανήκαν σε μεγάλο κόμμα, υποστήριζαν αυτά που τώρα θεωρούν αντιδημοκρατικά'', καθώς και σε ''κενά των αρμοδίων για τις ευρωεκλογές''.

    ''Από τη στιγμή που η ευρωπαϊκή οδηγία ήταν ήδη γνωστή, ο Γενικός Εφορος θα έπρεπε να είχε ξεκαθαρίσει την κατάσταση πριν την ημέρα υποβολής των υποψηφιοτήτων, αποφεύγοντας έτσι την πάροδο μιας εβδομάδας σύγχυσης και αβεβαιότητας. Πιθανό να υπάρχουν ανεξάρτητοι ή σχηματισμοί υποψηφίων οι οποίοι δεν κατήλθαν στις εκλογές αλλά, αν γνώριζαν τη χθεσινή (προχθεσινή) εξέλιξη, να έθεταν υποψηφιότητα'', προσθέτει η Ευρωπαϊκή Συνεργασία - ΝΕΟ.

    Ευρωεκλογές - Οικολόγοι - Περδίκης - Νόμος ----------------------------------------- Ο Γενικός Γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης εξέφρασε την ικανοποίηση του Κινήματος για την απόφαση του Γενικού Εφόρου Εκλογής μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη διεκδίκηση έδρας από όλους τους εκλογικούς σχηματισμούς στις Ευρωεκλογές.

    Πρόσθεσε ότι η απόφαση αποτελεί πλήρη επιβεβαίωση της θέσης των Οικολόγων για διεκδίκηση έδρας επί ίσοις όροις και ότι ''πολύ σωστά αποφασίστηκε να μην ισχύσει κανένα πλαφόν και κανένα ποσοστό για τη δεύτερη κατανομή''.

    Ο κ. Περδίκης εξέφρασε την ελπίδα ότι «η ίδια αυτή πρακτική θα εφαρμοστεί και στη συνέχεια και στην περίπτωση των βουλευτικών εκλογών όπου'', όπως είπε, ''υπάρχει ένα απομεινάρι από το πλειοψηφικό σύστημα που απαγορεύει σε κάποια από τα κόμματα να διεκδικήσουν έδρα στη δεύτερη ακόμα και στην τρίτη κατανομή''.

    Ευρωεκλογές - Ερωτοκρίτου - Γνωμάτευση Νομικής Υπηρεσίας ---------------------------------------- Η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα για τη συμμετοχή στη δεύτερη κατανομή των εδρών στις Ευρωεκλογές σήμανε την πρώτη ευρωπαϊκή πολιτική νίκη για τον πολιτικό σχηματισμό ''Συναγερμός για την Ευρώπη'', δήλωσε ο βουλευτής του σχηματισμού Ρίκκος Ερωτοκρίτου.

    Σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Ερωτοκρίτου σημείωσε ότι αυτό αποτελεί το ισχυρότερο και πειστικότερο διαβατήριο στη συνείδηση των πολιτών που θα ψηφίσουν στις 13 Ιουνίου, ώστε να βάλουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τους υποψήφιους του ''Συναγερμού για την Ευρώπη''.

    Ο κ. Ερωτοκρίτου, αναφερόμενος στη σημερινή τελευταία συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής πριν από τις Ευρωεκλογές, είπε ότι ''έχουμε την αίσθηση ότι με την αναγνώριση όλα τα κόμματα που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο έχουν ένα πλεόνασμα ευρωπαϊκών οριζόντων, πρέπει να υπερψηφίσουν την πρόταση νόμου που κατέθεσε ο 'Συναγερμός για την Ευρώπη' ώστε η νομοθεσία της Κύπρου για τις ευρωεκλογές να καταστεί εντελώς συμβατή με το κοινοτικό κεκτημένο''.

    Ευρωεκλογές - Ευρωπαϊκή Συνεργασία-ΝΕΟ - Υποψήφιοι - Λεμεσός --------------------------------------------------- Η Ευρωπαϊκή Συνεργασία και το ενιαίο της ψηφοδέλτιο, συνδυάζοντας επιστήμονες, πολιτικούς, επιχειρηματίες και τεχνοκράτες, είναι η ορθή εναλλακτική επιλογή για την Κύπρο, δήλωσε χθες βράδυ στη Λεμεσό ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Συνεργασίας - Νέων Οριζόντων Κώστας Γουλιάμος, παρουσιάζοντας σε προεκλογική συγκέντρωση, τους τέσσερις από τους έξι υποψήφιους ευρωβουλευτές.

    Ο κ. Γουλιάμος παρουσίασε τους υποψήφιους ευρωβουλευτές Βάσο Αργυρίδη, Στράτο Παναγίδη, Πάνο Ραζή και Κατερίνα Παπαδημητρίου Χαραλαμπίδου, και ανέφερε πως οι Νίκος Κουτσού και Παναγιώτης Ηφαιστος, βρίσκονται λόγω άλλων υποχρεώσεων στο εξωτερικό.

    [03] (Κ) Ντε Σότο - Κυπριακό - Τουρκία

    Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο δήλωσε ότι το σχέδιο Ανάν αποτελεί από μόνο του τη λύση του Κυπριακού.

    Πρόσθεσε πως αν και είναι δυνατό να περιοριστούν τα προβλήματα των Τ/Κ, εντούτοις αυτό δεν θα σημαίνει και αναγνώριση του ψευδοκράτους.

    "Πρέπει να γίνουν αρκετά βήματα για τερματισμό της απομόνωσης των Τ/Κ", είπε ο κ. ντε Σότο μιλώντας στο CNN-Turk στην Κωνσταντινούπολη όπου βρίσκεται μετά από πρόσκληση του πανεπιστημίου Bilgi.

    [04] (K) Eπισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει οι αυξήσεις στα καύσιμα, με την κυβέρνηση, η αναμενόμενη έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό όσο και η έκθεση για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο πυρετός για τις ευρωεκλογές της 13ης Ιουνίου είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Τα θαλάσσωσαν με τα καύσιμα'' γράφει ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός χαρακτήρισε ως φιάσκο και πρωτοφανές θαλάσσωμα τις θέσεις και δηλώσεις των κυβερνώντων για το θέμα των καυσίμων και τόνισε ότι η κυβερνητική απόφαση για κλείσιμο του διυλιστηρίου επτά χρόνια πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία υπήρξε λανθασμένη. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι τόσο η έκθεση για το Κυπριακό όσο και η έκθεση για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ που έχει στα χέρια του ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν περιλαμβάνουν ιδιαίτερα αρνητικά σημεία για την ε/κ πλευρά.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Ωμή παραδοχή Χριστόφια στο BBC'' γράφει ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας σε συνέντευξη του στην ελληνική υπηρεσία του BBC δήλωσε ότι ''εκείνο που θα επιδιώξουμε είναι και πάλι να έχουμε συνεργασία με άλλες δυνάμεις στο μέλλον αλλά να είναι το ΑΚΕΛ εκείνο που θα προβάλλει υποψηφιότητα για την προεδρία''. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός θα καταθέσει σήμερα ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου επικριτικό σημείωμα εναντίον της επιτροπής που συστάθηκε για να ερευνήσει το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου την περίοδο 1999-2000.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Απαλλοτρίωναν τ/κ γη χωρίς λεφτά'' γράφει ότι από το 1975 η Κυπριακή Δημοκρατία απαλλοτρίωνε γη για έργα κοινής ωφελείας και για στέγαση των προσφύγων με αποτέλεσμα να συσσωρευτούν τα ποσά των αποζημιώσεων και να εκκρεμεί σήμερα μια οφειλή προς τους Τ/Κ ύψους πέραν των 100 εκ. λιρών. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι μετά το ξεκαθάρισμα με τον εκλογικό νόμο, τα κόμματα και οι υπόλοιποι πολιτικοί σχηματισμοί μπαίνουν στην τελική ευθεία των ευρωεκλογών με στόχο την συσπείρωση των ψηφοφόρων για μεν τα παραδοσιακά κόμματα και η προσέλκυση για τους ανεξάρτητους σχηματισμούς.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Χιονοστιβάδα, πνέουν μένεα οι πολίτες'' γράφει ότι αλυσιδωτές είναι οι αυξήσεις λόγω των καυσίμων αφού επηρεάζονται πλείστοι τομείς της οικονομίας και ιδιαίτερα οι οικοδομές και συγκοινωνίες ενώ έντονες είναι οι αντιδράσεις από πολίτες και οργανωμένα σύνολα. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου προτού αναχωρήσει χθες για το Μεξικό και ακολούθως στις ΗΠΑ, ότι θα ζητήσει από τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ''να μείνει ανοικτός ο δρόμος της λύσης του Κυπριακού''.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Κοινωνική Αναταραχή'' γράφει ότι θύελλα αντιδράσεων έχουν προκαλέσει οι αυξήσεις στα καύσιμα, με την κυβέρνηση να δέχεται πυρά από όλες τις πλευρές για τους χειρισμούς της. Κόμματα, συνδικαλιστικές και αγροτικές οργανώσεις, καταναλωτές και φορείς αντιδρούν έντονα ενώ η κατάσταση αγγίζει τα όρια της κοινωνικής αναστάτωσης. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι μόνο τον ''πρωθυπουργό'' των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ αποδέχεται ως τον ηγέτη της τ/κ κοινότητας το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών Ρίτσαρντ Μπάουτσερ.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Συστράτευση για την νίκη'' γράφει ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας μιλώντας σε μαζική προεκλογική συγκέντρωση ενόψει των ευρωεκλογών της 13ης Ιουνίου κάλεσε τα στελέχη και φίλους του κόμματος να εργαστούν για μια εκλογική νίκη που θα διατηρήσει το κόμμα την μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στον τόπο. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι προτάσεις για νομοθετικές και διοικητικές ρυθμίσεις, ικανές να συμβάλουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων στις Κεντρικές Φυλακές κάνει στην αυτεπάγγελτη έκθεση της η Επίτροπος Διοικήσεως.

    [05] (Κ) * Ευρωεκλογές - Ψηφοφορία για Ελλαδίτες

    Συνολικά 2.767 άτομα έχουν εγγραφεί στον κατάλογο των ατόμων που θα ψηφίσουν στις 12 Ιουνίου στην Κύπρο για την ανάδειξη των Ελλήνων ευρωβουλευτών.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Κύπρο Πάνος Αγραφιώτης, η ψηφοφορία θα διεξαχθεί από τις 7 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ σε τέσσερα εκλογικά τμήματα στο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Ανδρέα στη Λευκωσία.

    Ο κ. Αγραφιώτης είπε πως πολλά από τα άτομα αυτά είναι στρατιωτικοί και διπλωματικοί που υπηρετούν στην Κύπρο. Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση πως κάποιοι από τους Ελλαδίτες κάτοικους Κύπρου, των οποίων ο αριθμός δεν είναι γνωστός, θα ταξιδέψουν για να ψηφίσουν στην Ελλάδα την Κυριακή, 13 Ιουνίου.

    Στο μεταξύ ο Βοηθός Γενικός Εφορος Εκλογής Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Δημητρίου δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως 1.151 Ελλαδίτες έχουν επιλέξει να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους της Κύπρου και ως εκ τούτου να ψηφίσουν Κύπριους Ευρωβουλευτές στις 13 Ιουνίου.

    [06] (Κ) Διεθνές Ράλι Κύπρος - Αποκλεισμός - Νικητής ο Σεμπάστιαν Λοέμπ

    Δυο εβδομάδες μετά τον τερματισμό του Διεθνούς Ράλλι Κύπρος, οι αγωνοδίκες στη συνεδρία τους που πραγματοποιήθηκε χθες στο Παρίσι αποφάσισαν τον αποκλεισμό της ομάδας της Peugeot για αντικανονική χρήση αντλίας νερού στα δυο 307WRC.

    Ανακοίνωση των οργανωτών αναφέρει ότι με βάση την απόφαση, ο Μάρκους Γκρόνχολμ χάνει την πρώτη θέση και η νίκη πάει στο Γάλλο οδηγό της Citroen Σεμπαστιάν Λοέμπ. Από το τελικό αποτέλεσμα αποκλείστηκε και ο Χάρι Ροβανμπέρα που τερμάτισε στην 5η θέση της γενικής κατάταξης.

    Αιτία, όπως αποδείχθηκε, ήταν το στροφείο της αντλίας νερού που όπως διαπιστώθηκε ήταν πλαστικό αντί μπρούτζινο.

    Η Peugeot δέχθηκε ότι οι αντλίες νερού που χρησιμοποιήθηκαν στην Κύπρο δεν ήταν οι πρωτότυπες και ίδιες με αυτές που χρησιμοποιούν στα μοντέλα παραγωγής, επιμένουν ωστόσο, ότι οι συγκεκριμένες δεν δίνουν κάποιο πλεονέκτημα όσον αφορά στην απόδοση του αυτοκινήτου, θέση που δεν έγινε αποδεκτή από τους αγωνοδίκες.

    Μετά από αυτή την απόφαση, ο Λοέμπ παίρνει τη νίκη στα χαρτιά, ενώ στο πόντιουμ ανεβαίνουν επίσης ο Μάρκο Μάρτιν (2ος) και ο Κάρλος Σάινθ (3ος).

    Οσον αφορά τη βαθμολογία του παγκόσμιου πρωταθλήματος οδηγών και κατασκευαστών, διαμορφώνεται ως εξής:

    Οδηγοί ------ 1. Σεμπαστιέν Λοέμπ 35 2. Μάρκο Μάρτιν 34 3. Πέτερ Σόλμπεργκ 28 4. Μάρκους Γκρόνχολμ 24

    Κατασκευαστές ------------- 1. Ford 58 2. Citroen 54 3. Subaru 40

    [07] (Κ) Κουμουτσάκος - Μέτρα για Τ/Κ - Εκθεση Ανάν

    Ο εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος ερωτηθείς σήμερα αν τα μέτρα που προωθεί η Ουάσιγκτον για τους Τ/Κ έρχονται σε αντίθεση με τις προσπάθειες επανένωσης της Κύπρου, υπογράμμισε ότι στόχος είναι να παραμείνει ανοικτή η προοπτική επίλυσης του Κυπριακού.

    Ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε ότι αυτή τη θέση την έχει επαναλάβει ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής κατά το ταξίδι τους στις ΗΠΑ και πως ο κ. Καραμανλής έχει καταστήσει σαφές ότι σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η στάση της Ελλάδας όσον αφορά τη λήψη μέτρων ενίσχυσης των Τ/Κ από την ΕΕ.

    [08] (Κ) ΣτΕ - Διεθνής Διάσκεψη - Υπουργείο Εργασίας - Λεμεσός

    [09] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 27/5/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 26/05/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ----------------------------------------------
    Τιμές Συναλλάγματος σε      Τιμές Συναλλάγματος
    Κυπριακές Λίρες/Exchange    έναντι της Κυπριακής Λίρας
    Rates of the Cyprus Pound   Exchange Rates Against the
    against Foreign Currencies  Cyprus Pound
    *(1)                        *(2)
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING ΠΩΛΗΣΗ-SELLING  ΠΩΛΗΣΗ-SELLING  ΑΓΟΡΑ-BUYING
    ----------------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ           0,5832      0,5866            1,7047        1,7147
    Δολάριο ΗΠΑ    0,4799      0,4827            2,0717        2,0838
    Λίρα Αγγλίας   0,8756      0,8808            1,1353        1,1421
    ----------------------------------------------------------------------
    
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 26/05/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 26/05/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------
    Τιμές Συναλλάγματος σε      Τιμές Συναλλάγματος
    Κυπριακές Λίρες/Exchange    έναντι της Κυπριακής Λίρας
    Rates of the Cyprus Pound   Exchange Rates Against the
    against Foreign Currencies  Cyprus Pound
    *(1)                        *(2)
    
    ΑΓΟΡΑ-BUY. ΠΩΛΗΣΗ-SEL. ΠΩΛΗΣΗ-SEL. ΑΓΟΡΑ-ΒUY.
    -----------------------------------------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας        0.4301*    0.4335*    230.6805    232.5041
    Δολάριο Αυστραλίας  0.3415     0.3442       2.9053      2,9283
    Δολάριο Καναδά      0.3509     0.3537       2.8273      2,8498
    Κορώνα Δανίας       0.0783     0.0789      12.6743     12,7714
    Κορώνα Νορβηγίας    0.0713     0.0718      13.9276     14,0252
    Κορώνα Σουηδίας     0.0641     0.0646      15.4799     15,6006
    Φράγκο Ελβετίας     0.3793     0.3823       2.6157      2,6364
    ---------------------------------------------------------------------
    
    1 τιμές με βάση το νέο τρόπο αναφοράς ισοτιμιών/rates usign the new
    exchange rate quotation method.
    
    2 ενδεικτικές τιμές συναλλάγματος με βάση τον προηγούμενο τρόπο
    αναφοράς ισοτιμιών/indicative rates using the previous exchange rate
    quotation method.
    
    *τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [10] (Κ) * Ευρωεκλογές - Βουλή - Τροποποίηση εκλογικής νομοθεσίας

    Τρία νομοθετήματα κατατίθενται στην απογευματινή συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων για τροποποίηση του εκλογικού νόμου και για τον ακριβή καθορισμό της διαδικασίας εγγραφής, χρηματοδότησης και λειτουργίας των πολιτικών και κοινοβουλευτικών κομμάτων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, έχουν ήδη συμπεριληφθεί στον κατάλογο των προς κατάθεση νομοσχεδίων και εγγράφων, ο οποίος θα τεθεί ενώπιον της σημερινής συνεδρίας της Ολομέλειας, το κυβερνητικό νομοσχέδιο που εγκρίθηκε ενωρίτερα σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο και που αφορά τη συμμετοχή κομμάτων, συνδυασμών και ανεξάρτητων υποψηφίων Ευρωβουλευτών στη β΄ κατανομή των εδρών, καθώς και ανάλογου περιεχομένου πρόταση νόμου των Βουλευτών του Συναγερμού για την Ευρώπη, Πρόδρομου Προδρόμου, Ρίκκου Ερωτοκρίτου και Χριστόδουλου Ταραμουντά.

    Για τα νομοθετήματα αυτά αναμένεται ότι θα ζητηθεί όπως κριθούν ως επείγοντα και παραπεμφθούν αυθημερόν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών για συζήτηση και επαναφορά τους στην Ολομέλεια για ψηφοφορία.

    Αλλη πρόταση νόμου του Βουλευτή του ΔΗΚΟ Ανδρέα Αγγελίδη, που αφορά την εγγραφή πολιτικών κομμάτων σε ειδικό Μητρώο, καθώς και τον καθορισμό του τι συνιστά πολιτικό ή/και κοινοβουλευτικό κόμμα, τη χρηματοδότηση και λειτουργία των κομμάτων και άλλα σχετικά θέματα, περιλαμβάνεται επίσης στον κατάλογο των προς κατάθεση νομοσχεδίων και εγγράφων της σημερινής συνεδρίας της Ολομέλειας.

    [11] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 27/5/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 27/05/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CyP12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ----------------------------------------------
    Τιμές Συναλλάγματος σε      Τιμές Συναλλάγματος
    Κυπριακές Λίρες/Exchange    έναντι της Κυπριακής Λίρας
    Rates of the Cyprus Pound   Exchange Rates Against the
    against Foreign Currencies  Cyprus Pound
    *(1)                        *(2)
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING ΠΩΛΗΣΗ-SELLING  ΠΩΛΗΣΗ-SELLING  ΑΓΟΡΑ-BUYING
    ----------------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ           0,5832      0,5866            1,7047        1,7147
    Δολάριο ΗΠΑ    0,4799      0,4827            2,0717        2,0838
    Λίρα Αγγλίας   0,8756      0,8808            1,1353        1,1421
    ----------------------------------------------------------------------
    
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 27/05/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 27/05/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------
    Τιμές Συναλλάγματος σε      Τιμές Συναλλάγματος
    Κυπριακές Λίρες/Exchange    έναντι της Κυπριακής Λίρας
    Rates of the Cyprus Pound   Exchange Rates Against the
    against Foreign Currencies  Cyprus Pound
    *(1)                        *(2)
    
    ΑΓΟΡΑ-BUY. ΠΩΛΗΣΗ-SEL. ΠΩΛΗΣΗ-SEL. ΑΓΟΡΑ-ΒUY.
    -----------------------------------------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας        0,4301*    0,4335*    230,6805    232,5041
    Δολάριο Αυστραλίας  0,3415     0,3442       2,9053      2,9283
    Δολάριο Καναδά      0,3509     0,3537       2,8273      2,8498
    Κορώνα Δανίας       0,0783     0,0789      12,6743     12,7714
    Κορώνα Νορβηγίας    0,0713     0,0718      13,9276     14,0252
    Κορώνα Σουηδίας     0,0641     0,0646      15,4799     15,6006
    Φράγκο Ελβετίας     0,3793     0,3823       2,6157      2,6364
    ---------------------------------------------------------------------
    
    1 τιμές με βάση το νέο τρόπο αναφοράς ισοτιμιών/rates usign the new
    exchange rate quotation method.
    
    2 ενδεικτικές τιμές συναλλάγματος με βάση τον προηγούμενο τρόπο
    αναφοράς ισοτιμιών/indicative rates using the previous exchange rate
    quotation method.
    
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [12] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            79,41  ( 0,06)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    238.191
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    156.230    351,27  (-0,26)
    FTSE Med 100 **                             6.299,27  ( 0,79)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    121.471    102,18  (-0,61)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £      3.454     70,72  (-0,21)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      4.474     14,33  (-2,91)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     12.498     51,54  ( 2,16)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      1.512     49,43  ( 1,92)
    Εμπορικές Εταιρείες           £      4.355     22,19  ( 0,05)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     13.690     66,94  ( 4,09)
    Ετ. Πληροφορικής              £        322      2,38  ( 0,00)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     14.246      7,92  (-0,50)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     11,61  ( 0,00)
    Ξενοδοχεία                    £      7.640     27,21  (-2,51)
    Αλλες Εταιρείες               £     50.730     64,62  ( 0,42)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [13] (Κ)* Εκπρόσωπος - Υπουργικό - Νομοσχέδιο - Εκλογικός νόμος

    Το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον Υπουργό Εσωτερικών Ανδρέα Χρίστου να καταθέσει νομοσχέδιο στη Βουλή για την τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων που έχουν σχέση με τον εκλογικό νόμο όσον αφορά τις Ευρωεκλογές, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [14] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Κατεχόμενα

    Η κυπριακή κυβέρνηση παρακολουθεί στενά όλες τις δηλώσεις που γίνονται από διάφορους αξιωματούχους περί αναβάθμισης των κατεχομένων και τις αξιολογεί, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο περί αναβάθμισης των κατεχομένων, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι στον βαθμό που οι δηλώσεις αναφέρονται στην οικονομική αναβάθμιση και στην άρση του ούτω καλούμενου οικονομικού αποκλεισμού της τ/κ κοινότητας, δεν παρουσιάζουν κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα.

    [15] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Τιμές καυσίμων - Δηλώσεις (1)

    Τη μείωση της τιμής πώλησης του πετρελαίου κίνησης κατά δύο σεντ ανά λίτρο ζητεί με επιστολή του ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας από τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών.

    [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Αμελητέα άνοδος

    Παρά τα νέα χαμηλά επίπεδα που άγγιξε σήμερα ενδοσυνεδριακά ο Γενικός Δείκτης, όταν υποχώρησε στις 78,88 μονάδες, το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) μπόρεσε τελικά να παρουσιάσει οριακά κέρδη. Η αγορά σημείωσε αμελητέα άνοδο της τάξης του 0,06%, κλείνοντας στις 79,41 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών παρέμεινε ''πεισματικά κολλημένη'' στα χαμηλά επίπεδα των 238 χιλιάδων λιρών που παρουσιάζει κατά τις τελευταίες εβδομάδες.

    [17] (Κ) Κύπρος - Βουλγαρία - Διακρατική συμφωνία - Υγεία

    Υπεγράφη σήμερα από την Υπουργό Υγείας Κωνσταντίνα Ακκελίδου και τον Βούλγαρο ομόλογό της Slavcho Chardarov Bogoev διακρατική συμφωνία για συνεργασία σε διάφορους τομείς της υγείας και της ιατρικής επιστήμης.

    Η συνεργασία θα αφορά τους τομείς της τεχνολογίας και της εκπαίδευσης, ανταλλαγή εμπειριών, πληροφοριών, ειδικών και εμπειρογνωμόνων.

    [18] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Τιμή πετρελαίου κίνησης (2)

    Αμεση εφαρμογή θα έχει η μείωση της τιμής του πετρελαίου που ζητά η κυβέρνηση με επιστολή που έστειλε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας στις εταιρείες πετρελαιοειδών, με την οποία τις καλεί να μειώσουν την τιμή κατά δύο σεντ.

    Στην επιστολή, ο κ. Λιλλήκας αναφέρει ότι εάν δεν μειωθεί η τιμή, θα ασκήσει το δικαίωμα που του παραχωρεί ο νόμος για έκδοση διατάγματος για καθορισμό της ανώτατης τιμής του πετρελαίου.

    [19] (Κ)* Ευρωεκλογές - ΕΕ - Συμμετοχή

    Το τρίτο υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής στις ευρωεκλογές της 13ης Ιουνίου θα έχει η Κύπρος, ύστερα από το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, εάν επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα δημοσκόπησης που έγινε για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    [20] (Κ) Ευρωεκλογές - Καραμανλής - Διακήρυξη ΝΔ

    Τη διακήρυξη της Νέας Δημοκρατίας για τις ευρωεκλογές της 13ης Ιουνίου παρουσίασε ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος ανέφερε ότι η Ελλάδα επιθυμεί η ΕΕ να είναι μοχλός για την επίλυση του Κυπριακού και τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

    [21] (Κ) Λεμεσός - Scorpions - Διάσκεψη Τύπου

    Κατενθουσιασμένοι από την Κύπρο δηλώνουν τα μέλη του θρυλικού ροκ συγκροτήματος "Scorpions", που αύριο θα τραγουδήσουν για πρώτη φορά στο νησί, στο στάδιο ΓΣΠ στη Λευκωσία.

    [22] (Κ) ΕΕ - Φερχόιγκεν - Τουρκία

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αξιολογήσει τον βαθμό εκπλήρωσης των πολιτικών κριτηρίων στην Τουρκία με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που αξιολόγησε το 1997 και το 1999 τις 10 νέες χώρες μέλη, δήλωσε σήμερα ο Αρμόδιος για Διεύρυνση, Γερμανός Επίτροπος Γκούντερ Φερχόιγκεν.

    [23] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Κυπριακά κρασιά σε διεθνή έκθεση στο Λονδίνο -------------------------------------------- Το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, σε συνεργασία με το Κυπριακό Εμπορικό Κέντρο Λονδίνου, έλαβε μέρος στη Διεθνή Έκθεση Κρασιών και Οινοπνευματωδών Ποτών, η οποία πραγματοποιήθηκε στο εκθεσιακό συγκρότημα EXCEL στο Λονδίνο, από 18 μέχρι 20 Μαΐου, 2004.

    Στο κυπριακό περίπτερο έλαβαν μέρος έξι κυπριακές οινοβιομηχανίες, οι οποίες πρόβαλαν μεγάλη ποικιλία κρασιών, οινοπνευματωδών ποτών, καθώς επίσης και τα παραδοσιακά ποτά, κουμανδαρία και ζιβανία.

    Κατά τη διάρκεια της έκθεσης πραγματοποιούνταν γευστικές δοκιμές των κρασιών, της κουμανδαρίας και της ζιβανίας στα περίπτερα των Κυπρίων εκθετών. Οι εμπορευόμενοι επισκέπτες έμειναν ικανοποιημένοι και διατύπωσαν κολακευτικά σχόλια για την ποιότητα των κυπριακών κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών.

    Οι Κύπριοι εκθέτες είχαν, επίσης, την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν σημαντικές εμπορικές επαφές με αγοραστές/εισαγωγείς από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Πολωνία, τον Καναδά, το Βέλγιο, την Ιρλανδία, την Κροατία, καθώς επίσης και με Κύπριους επιχειρηματίες από την κυπριακή παροικία του Ηνωμένου Βασιλείου.

    Ο Εμπορικός Σύμβουλος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη μίλησε σε εκδήλωση στη Σχολή Δημοσίων Υποθέσεων του Κολεγίου Baruch ---------------------------------------------------------- Ο Εμπορικός Σύμβουλος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη κ. Δημοσθένης Δρουσιώτης εκπροσώπησε στις 17 Μαΐου την Κύπρο σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Δημοσίων Υποθέσεων του Κολεγίου Baruch με θέμα «Εξελισσόμενη Ευρώπη, τί πρέπει να γνωρίζουν οι αμερικανικές επιχειρήσεις για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

    Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Αμερικανικό Επιχειρηματικό Φόρουμ για την Ευρώπη, το Εμπορικό Επιμελητήριο του Μανχάταν, την Υπηρεσία Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών και το Κέντρο ''Weissman'' για Διεθνείς Επιχειρήσεις στο Κολέγιο Baruch.

    Ο κ. Δρουσιώτης στην ομιλία του στην εκδήλωση αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα της Κύπρου ως διεθνές επιχειρηματικό κέντρο και τις ευκαιρίες που προσφέρει στους διεθνείς επενδυτές. Αναφέρθηκε επίσης στις οικονομικές επιδόσεις της Κύπρου και στο πολύ καλό επίπεδο των εμπορικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένων Πολιτειών.

    Καταλήγοντας ο κ. Δρουσιώτης τόνισε ότι η Κύπρος σήμερα με σκληρή δουλειά, κατόρθωσε να βρίσκεται πολύ μπροστά οικονομικά, ενώ με την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση το οικονομικό της μέλλον διαγράφεται λαμπρότερο. Σημείωσε επίσης ότι η ένταξη φέρνει μαζί της νέες ελπιδοφόρες προοπτικές για μια δίκαιη πολιτική λύση στο Κυπριακό και για κοινωνική ευημερία για όλους τους Κυπρίους.

    [24] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Υφυπουργός Περιβάλλοντος Ολλανδίας

    Θέματα που αφορούν το περιβάλλον συζήτησε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμης Ευθυμίου με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος της Ολλανδίας Van Geel, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο, επικεφαλής αντιπροσωπείας, στα πλαίσια σειράς επαφών με Υπουργούς Περιβάλλοντος των χωρών μελών της ΕΕ, ενόψει της έναρξης της Ολλανδικής Προεδρίας την 1ην Ιουλίου.

    [25] (Κ)* Ευρωεκλογές - Ολομέλεια Βουλής - Νόμος

    Με 29 ψήφους υπέρ και επτά αποχές, η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε σήμερα το απόγευμα το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τις Ευρωεκλογές, που προβλέπει ότι στη δεύτερη κατανομή εδρών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δικαιούνται να συμμετάσχουν αυτοτελή κόμματα, συνασπισμοί κομμάτων, συνδυασμοί, ανεξάρτητοι υποψήφιοι ή μεμονωμένοι υποψήφιοι που συγκέντρωσαν ποσοστό 1,8% του συνόλου των έγκυρων ψήφων.

    [26] (Κ) Μιχάλης Θουκυδίδης - Απελευθέρωση

    Απελευθερώθηκε σήμερα ο Μιχάλης Θουκυδίδης, Διευθυντής της Τράπεζας Investment Bank of Kuban, ο οποίος απήχθη στις 7 Μαϊου στην πόλη Κρασνοτάρ της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, κατά την επιχείρηση των ρωσικών αρχών για απελευθέρωση του Κύπριου διευθυντή συνελήφθη ένας από τους απαγωγείς, ενώ αναζητούνται και άλλοι.

    [27] (Κ) Βρετανία - Βαρόνη Σίμονς - Τ/Κ

    Σημαντικά θα είναι τα οφέλη από απευθείας σχέσεις των κατεχομένων με την ΕΕ, εάν αυτό μπορεί να επιτευχθεί με ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο, δήλωσε η Βαρόνη Σίμονς στη Βουλή των Λόρδων.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 27 May 2004 - 17:49:26 UTC