Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-05-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Λονδίνο - Επαφές
  • [02] (Κ) ΥΦΕΞ Ελλάδας - Γκρόσμαν - Κυπριακό
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [05] (Κ) Επίσκεψη Προέδρου ΔΟΕ - Κύπρος
  • [06] (Κ) * Ευρωεκλογές - Προδρόμου - Ταραμουντάς - Τροποποίηση νομοθεσίας
  • [07] (Κ) Κύπρος - Γερμανία - Αναγνώριση τίτλων σπουδών - Συμφωνία
  • [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Ταξίδι Προέδρου Δημοκρατίας σε Μεξικό και ΗΠΑ
  • [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Ε/Κ - Ψευδοκράτος - Απόφαση για ταυτότητες
  • [10] (Κ) Εκπρόσωπος - ΕΕ - Ανοιγμα λιμανιών - αεροδρομίων στα κατεχόμενα
  • [11] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Εκθεση ΓΓ ΟΗΕ
  • [13] (Κ) Ρουσόπουλος - ΗΠΑ - Καραμανλής - Κυπριακό
  • [14] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα πτώση
  • [15] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [16] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Πορτογαλία - Επαφές
  • [17] (Κ) Πρόεδρος Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής - Αφιξη
  • [18] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Αναχώρηση για Μεξικό - Δηλώσεις
  • [19] (Κ) Λονδίνο - Πρόεδρος Βουλής - Πίτερ Χέιν - Κυπριακό
  • [20] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος ΔΟΕ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Λονδίνο - Επαφές

    Σειρά επαφών θα έχει σήμερα στο Λονδίνο ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος έφθασε χθες βράδυ στη βρετανική πρωτεύουσα για μονοήμερη επίσκεψη.

    Ο κ. Χριστόφιας θα συναντηθεί στις 13.00 ώρα Κύπρου με τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος Πίτερ Χέιν, ο οποίος διετέλεσε Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Ευρώπη.

    Στις 14.00 ο κ. Χριστόφιας θα συναντηθεί στα πλαίσια γεύματος εργασίας με Προέδρους Κοινοβουλευτικών Επιτροπών που έχουν σχέση με την Κύπρο, ενώ στις 9 το βράδυ θα μιλήσει σε ομάδα βουλευτών. Η συγκέντρωση θα είναι ανοικτή για το κοινό.

    [02] (Κ) ΥΦΕΞ Ελλάδας - Γκρόσμαν - Κυπριακό

    Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννης Βαληνάκης εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχει περιθώριο για μια νέα προσπάθεια για λύση του Κυπριακού αλλά αυτό θα εξαρτηθεί πρώτα απ΄ όλα από τα μέρη.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η άρνηση των Τούρκων στρατιωτικών να συναινέσουν στο άνοιγμα της μοιρασμένης στη μέση οδού Λήδρας στη Λευκωσία, η διακίνηση πολιτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς τα κατεχόμενα από σήμερα με την επίδειξη στις λεγόμενες τ/κ αρχές ταυτότητας και όχι διαβατηρίου, η επιδοκιμασία από την πλειονότητα των Ελληνοκυπρίων για τους χειρισμούς του Κυπριακού από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης δημοσκόπησης και οι συζητήσεις για την ανάγκη αλλαγών στην ισχύουσα κυπριακή νομοθεσία για τις ευρωεκλογές είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει σήμερα στα πρωτοσέλιδά του ο κυπριακός Τύπος.

    Οι εφημερίδες της Λευκωσίας γράφουν επίσης για την απελευθέρωση της αγοράς πετρελαιοειδών στην Κύπρο, το δικαίωμα των εταιρειών εμπορίας καυσίμων να καθορίζουν μόνες τους τις τιμές πώλησης και τον κίνδυνο ανατιμήσεων εξαιτίας της υψηλής διεθνούς τιμής του πετρελαίου, καθώς και για την αναμενόμενη σήμερα υποβολή από την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ενωση του προγράμματος σύγκλισης με τους δείκτες του Μάαστριχτ και για το ενδεχόμενο νέας φορολογικής μεταρρύθμισης.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Ερχονται βαριές φορολογίες'' ότι λήγει σήμερα η παράταση που ζήτησε και πήρε η Κυπριακή Δημοκρατία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να υποβάλει το οικονομικό πρόγραμμα σύγκλισης με τους δείκτες του Μάαστριχτ και ότι αναμένεται σήμερα η υποβολή του. Σύμφωνα με την εφημερίδα, εξαιτίας του μεγάλου δημοσιονομικού ελλείμματος που έχει ανέλθει στο 6,3%, καθίσταται απαγορευτική η εισδοχή της Κύπρου στον ευρωπαϊκό Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών. Σε άλλο θέμα γράφει πως ''συνεχίζεται η σύμπλευση του ΔΗΚΟ με τους διασπαστές του ΔΗΣΥ'' και ότι κατατέθηκαν χθες δύο προτάσεις νόμου για αλλαγές στην ισχύουσα νομοθεσία που αφορά τις ευρωεκλογές.

    ''Η Μάχη'' με τον τίτλο ''Ναρκοθετημένη η οδός Λήδρας'' γράφει στο κύριο θέμα ότι είναι μηδαμινές οι πιθανότητες για άνοιγμα της οδού Λήδρας και η ελεύθερη διάβαση από και προς τα κατεχόμενα, εξαιτίας της άρνησης των Τούρκων στρατιωτικών επειδή πλησίον του δρόμου αυτού βρίσκεται τουρκικό στρατόπεδο, ενώ μέρος της οδού Λήδρας είναι ναρκοθετημένο. Ο κατοχικός στρατός, όπως αναφέρει η εφημερίδα, αντέδρασε έντονα όταν προσφάτως επιχειρήθηκε η τοποθέτηση σκαλωσιών σε οικοδομή της περιοχής για αναπαλαίωσή της στο πλαίσιο του Ενιαίου Ρυθμιστικού Σχεδίου Λευκωσίας. Αλλού αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αναμένεται να προβεί σε μερικό κυβερνητικό ανασχηματισμό το προσεχές Φθινόπωρο.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''6 σεντ η σταγόνα! Μας πυρπολούν με καύσιμα'' γράφει πως σημαντικές αυξήσεις με το ''Καλημέρα'' επεφύλαξε στους Κυπρίους καταναλωτές η φιλελευθεροποίηση της αγοράς καυσίμων μόλις γνωστοποιήθηκε χθες η σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Αμέσως μετά την αναγγελία της κατάργησης του μέχρι χθες ισχύοντος συστήματος τιμολόγησης των καυσίμων, όπως αναφέρει η εφημερίδα, δύο εκ των τεσσάρων εταιρειών εμπορίας καυσίμων προέβησαν σε αυξήσεις κατά έξι σεντ ανά λίτρο της τιμής πώλησης της βενζίνης και σε πέντε σεντ ανά λίτρο του πετρελαίου. Αλλού γράφει ότι από σήμερα όλοι οι πολίτες χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα περνούν από τα οδοφράγματα προς τα κατεχόμενα με την επίδειξη στις λεγόμενες τ/κ αρχές ταυτότητας και όχι διαβατηρίου, κάτι που θα ισχύει και για τους Ε/Κ από αύριο.

    ''Η Σημερινή'' με τον τίτλο ''Καταιγίδα από τα καύσιμα'' γράφει στο κύριο θέμα ότι επισημοποιήθηκε από χθες η φιλελευθεροποίηση της τιμής των καυσίμων και ότι οι μεγάλες αυξήσεις που ήδη εξαγγέλθηκαν από εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών θα προκαλέσουν αλυσιδωτές επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία όπου προμηνύεται καταιγίδα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο νέος Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, στην προσπάθειά του για βελτίωση των δημοσιονομικών του κράτους, μελετά το ενδεχόμενο νέας φορολογικής μεταρρύθμισης που να αυξάνει τα έσοδα του κράτους και να προωθεί ταυτοχρόνως τις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' κάτω από τον τίτλο ''Συντηρείται το αλαλούμ'' γράφει στο κύριο θέμα πως το εκλογικό θρίλερ συνεχίζεται, με το τοπίο να διατηρείται θολό ως προς το εάν θα μετάσχει ο ''Συναγερμός για την Ευρώπη'' στις ευρωεκλογές και με ποιο καθεστώς. Σήμερα, γράφει η εφημερίδα, οι αρμόδιοι για τις ευρωεκλογές θα βρίσκονται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τη Νομική Υπηρεσία για να ξεκαθαρίσουν δύο βασικά σημεία της νομοθεσίας που αφορούν τον ορισμό της ιδιότητας του κόμματος και το ποσοστό ψήφων που θα πρέπει να συγκεντρώσει κάποιος για να δικαιούται να συμμετάσχει στη δεύτερη κατανομή των εδρών. Αλλού γράφει ότι φαίνεται να είναι πολύ σοβαρό το πρόβλημα των ναρκωτικών στις Κεντρικές Φυλακές, όπου φυλακισμένοι συνελήφθησαν να κάνουν χρήση μαριχουάνας.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Ενεργειακό μπαμ!'' ότι αυξήσεις τιμών κατά 5 - 6 σεντ ανά λίτρο αναμένονται μετά τη χθεσινή εφαρμογή της υπουργικής απόφασης για φιλελευθεροποίηση της αγοράς καυσίμων και ότι οι αυξήσεις αυτές θα προκαλέσουν αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλο το φάσμα της κυπριακής οικονομίας. Αλλη είδηση είναι η τελική επεξεργασία της νομοθεσίας για τη μερική άρση του τραπεζικού απορρήτου και την ειδική ρύθμιση φορολογικών υποχρεώσεων από την τήρηση κρυφών λογαριασμών και η προώθηση των νομοθετημάτων αυτών στη μεθαυριανή Ολομέλεια για την τελική συζήτησή τους και ψηφοφορία.

    [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Βουλής - Αναχώρηση για Λονδίνο - Δηλώσεις ------------- Την ανάγκη να πάρει θέση η ΕΕ, αναφορικά με την απόφαση της ψευδοκυβέρνησης να άρει την επίδειξη διαβατηρίων στα οδοφράγματα για τους Ευρωπαίους πολίτες, εξαιρώντας από αυτή την απόφαση τους Ε/Κ, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    Ο κ. Χριστόφιας προέβη στη δήλωση πριν από την αναχώρησή του για το Λονδίνο, όπου θα λάβει μέρος σε συνάντηση που διοργανώνει η Κυπριακή Ομοσπονδία, με βουλευτές της Βουλής των Κοινοτήτων και θα συναντηθεί και με τον αρχηγό της Ομάδας των Εργατικών της πλειοψηφίας στην Βουλή των Κοινοτήτων, Πίτερ Χέιν.

    Σχολιάζοντας την απόφαση του λεγόμενου υπουργικού συμβουλίου στα κατεχόμενα να άρει την επίδειξη διαβατηρίων στα οδοφράγματα για τους Ευρωπαίους πολίτες, εξαιρώντας από αυτή την απόφαση τους Ε/Κ, ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την άποψη πως αρχικά «βιαστήκαμε να ερμηνεύσουμε μια απόφαση του λεγόμενου υπουργικού συμβουλίου της ψευδοκυβέρνησης στα κατεχόμενα, ότι άρει την απαγόρευση και ότι η επίδειξη διαβατηρίων τερματίζεται».

    «Εμείς, με βάση δικές μας πληροφορίες, ξέραμε ότι κάτι τέτοιο δεν ήταν σίγουρο», πρόσθεσε.

    Ο κ. Χριστόφιας χαρακτήρισε εξάλλου «τραγελαφικό», το γεγονός να «αποφασίζουν οι αρχές του ψευδοκράτους ποιοι είναι Ευρωπαίοι πολίτες και να εξαιρούν τους Ε/Κ», ενώ πρόσθεσε πως «αυτό δεν μπορεί να τραβήξει πολύ χρόνο και θα πρέπει και η ίδια η ΕΕ να πάρει θέση».

    Κληθείς ο κ. Χριστόφιας να πει ποια είναι η θέση του ΑΚΕΛ αναφορικά με την τροποποίηση του εκλογικού νόμου, ώστε να μετέχουν και ανεξάρτητοι σχηματισμοί στην δεύτερη κατανομή των εκλογών, δήλωσε ότι «όπως όλοι οι άλλοι, έτσι και το ΑΚΕΛ αναμένει την τελική γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα και του Εφόρου Εκλογής και μετά θα τοποθετηθεί».

    Υπουργός Εξωτερικών - Κυπριακό --------------- Με βάση την πείρα που υπάρχει απαιτείται να περάσει κάποιος χρόνος πριν υπάρξει μια καινούργια πρωτοβουλία για το Κυπριακό, δήλωσε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Ερωτηθείς αν αυτή είναι μια περίοδος μη κινητικότητας στο Κυπριακό, ο κ. Ιακώβου υπενθύμισε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί με το ΓΓ του ΟΗΕ στις 3 Ιουνίου και πρόσθεσε πως αυτή ''είναι μια σημαντική εξέλιξη, μια σημαντική συνάντηση'' .

    Ερωτηθείς αν εκτιμά πως μπορεί να προκύψει κάτι σε σχέση με μια νέα πρωτοβουλία από αυτή τη συνάντηση, ο κ. Ιακώβου είπε πως δεν μπορεί να προβλέψει ''κατά πόσον ο ΓΓ θα είναι έτοιμος την 3η Ιουνίου''.

    ''Κρίνω ότι είναι απίθανο αφού θα υπάρξει και υποβολή της έκθεσής του στο Συμβούλιο Ασφαλείας και κατά πάσα πιθανότητα και ένα σχετικό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας'', ανέφερε ο κ. Ιακώβου.

    Νομίζω, πρόσθεσε, ''ότι ο ΓΓ θα περιμένει να δει αυτό το ψήφισμα και ποιες εντολές θα πάρει από το ΣΑ διότι ο ΓΓ είναι ο πρώτος εκτελεστικός υπάλληλος των ΗΕ και παίρνει τις εντολές του από το ΣΑ όσον αφορά δραστηριότητές του για προσφορά καλών υπηρεσιών. Ετσι πιστεύω ότι είναι ύστερα από την έκδοση ψηφίσματος από το ΣΑ. Εν πάση περιπτώσει η πείρα δείχνει ότι απαιτείται κάποιος χρόνος πριν υπάρξει μια καινούργια πρωτοβουλία'', ανέφερε ο κ. Ιακώβου.

    ΥΠΕΞ - Ψευδοκράτος - Ε/Κ - Διαβατήρια -------------- Η απόφαση του ψευδοκράτους να απαιτεί διαβατήρια από τους Ε/Κ ήταν εξ αρχής μια απαράδεκτη ενέργεια και παραμένει, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις ύστερα από συνομιλίες στη Λευκωσία με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ανδόρας Juli Minoves Trinquell, ο κ. Ιακώβου είπε πως δεν έχει καμία καινούργια πληροφορία σχετικά με τις αποφάσεις του ψευδοκράτους για το θέμα της επίδειξης διαβατηρίων στα οδοφράγματα.

    Αναμένω, ανέφερε, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ''θα έχει κάμει κάποιες υποδείξεις - εξάλλου ο κ. βαν ντερ Μιρ (Πρεσβευτής ΕΕ) ήδη από χθες έκανε κάποιες δηλώσεις - όμως δεν έχω καμία ένδειξη πώς θα συμπεριφερθεί ο κ. Ταλάτ''.

    Ερωτηθείς πώς μπορεί οι Ευρωπαίοι πολίτες να περνούν από τα οδοφράγματα χωρίς διαβατήρια, αλλά από τη διευθέτηση αυτή να εξαιρούνται οι Ε/Κ, ο κ. Ιακώβου είπε πως ''το ψευδοκράτος είναι μια παράνομη οντότητα και εφόσον δεν βρίσκεται στα πλαίσια της νομιμότητας λειτουργεί και εκτός πλαισίων νομιμότητας''.

    Πρόσθεσε πως η θέση της ΕΕ γενικά είναι πως πρέπει να υπάρχει ισότητα όλων των Ευρωπαίων πολιτών και εξέφρασε την πεποίθηση πως ''για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ενωση γενικά η απαίτηση επίδειξης διαβατηρίων είναι μια απαράδεκτη ενέργεια εκ μέρους των Τούρκων''.

    Ερωτηθείς αν υπάρχουν κάποιες εξελίξεις στο θέμα του ανοίγματος λιμανιών στα κατεχόμενα και άρσης του λεγόμενου εμπάργκο, ο κ. Ιακώβου είπε πως ''δεν υπάρχει καμία εξέλιξη ή καμιά καινούργια είδηση'' .

    Εκπρόσωπος - Διακίνηση - Διαβατήρια --------------- Στόχος της κυπριακής κυβέρνησης είναι η εξεύρεση τρόπων ενοποίησης της οικονομικής δραστηριότητας και όχι ο καθορισμός μεθόδων ενίσχυσης των χωριστικών φαινομένων της οικονομίας, τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ο Εκπρόσωπος είπε πως το θέμα της επίδειξης ή μη διαβατηρίων από Ε/Κ για μετάβαση στα κατεχόμενα αποδεικνύει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός του κατοχικού καθεστώτος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δείχνει ανειλικρίνεια, αδυναμία να αντισταθεί σε δυνάμεις που επιθυμούν τη διατήρηση του διαχωρισμού και προσπάθεια εκμετάλλευσης των όσων προσφέρει η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Ξεκαθαρίζοντας για άλλη μια φορά τη θέση της κυβέρνησης, ο Εκπρόσωπος είπε πως η απαίτηση για επίδειξη διαβατηρίων ήταν παράνομη και έπρεπε να αρθεί.

    Ανέφερε πως ενώ αρχικά ο κ. Ταλάτ φάνηκε ότι θα επέτρεπε τη διακίνηση Ευρωπαίων πολιτών χωρίς την επίδειξη διαβατηρίων, στη συνέχεια εξαιρεί τους Ευρωπαίους Κύπριους πολίτες από αυτή τη διαδικασία.

    Ο Εκπρόσωπος εκτιμά ότι το θέμα αυτό επιδεικνύει ανειλικρίνεια από μέρους του κ. Ταλάτ, τον οποίο κάλεσε να εξηγήσει γιατί άλλαξε η αρχική απόφαση.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης αναφέρθηκε και στην άρνηση του κατοχικού καθεστώτος να επιτρέψει τη μετάβαση του Επιτρόπου της ΕΕ Μάρκου Κυπριανού στα κατεχόμενα, θέμα που όπως είπε θα πρέπει να απασχολήσει την ΕΕ.

    Ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Πρέσβης Αντριαν βαν ντερ Μιρ ανέλαβε να εξηγήσει στον κ. Ταλάτ τι σημαίνει Επίτροπος της Ενωσης. ''Η πράξη αυτή (του κ. Ταλάτ) δείχνει ότι περιφρονούν τα όργανα της ΕΕ'', είπε.

    Ανέφερε επίσης πως η κυβέρνηση επιθυμεί να ανοίξει τις διόδους στην οδό Λήδρας, στον Αστρομερίτη και στη Δερύνεια.

    Εκπρόσωπος - Εκθεση ΓΓ ΟΗΕ- Κυπριακό -------------- Η κυπριακή κυβέρνηση έχει διαβιβάσει τις θέσεις της αναφορικά με την υπό ετοιμασία έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για το Κυπριακό, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, προσθέτοντας πως πιθανόν η έκθεση να δημοσιοποιηθεί εντός της εβδομάδας.

    Σημείωσε πως ''αυτό που επιδιώκεται είναι η συντήρηση των γεφυρών και όχι να κάψουμε τις γέφυρες για τη συνέχιση των προσπαθειών για τελική επίλυση του Κυπριακού και επανένωση της χώρας''.

    Το μήνυμα αυτό έχει διαβιβαστεί προς όλες τις κατευθύνσεις, πρόσθεσε, σημειώνοντας πως δεν μπορεί να γνωρίζει κατά πόσο θα ληφθεί υπόψη ή να προβλέψει το περιεχόμενο της έκθεσης του Κόφι Ανάν.

    Απαντώντας σε ερώτηση, είπε πως υπάρχει πιθανότητα η έκθεση να δημοσιευθεί αυτή την εβδομάδα αλλά το θέμα εξαρτάται από το ΓΓ του ΟΗΕ.

    Αναφορικά με τη συνάντηση του Ελληνα Πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως όλα όσα έχουν γίνει κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Κώστα Καραμανλή στις ΗΠΑ ήταν και είναι σε γνώση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    Ανέφερε ότι δεν γνωρίζει κατά πόσο ο κ. Καραμανλής ενημέρωσε τον Πρόεδρο Μπους για τις αλλαγές που ζητά η ε/κ πλευρά στο σχέδιο Ανάν ενώ επεσήμανε πως δεν θα ήταν σοφό να γίνει συζήτηση για τις όποιες αλλαγές επιδιώκονται ή άλλες διαδικασίες.

    Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στις ΗΠΑ, είπε πως αναχωρεί την προσεχή Τετάρτη και μεταβαίνει πρώτα στο Μεξικό, μετά στη Βοστόνη και μετά στη Νέα Υόρκη. Το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί μόλις συγκεκριμενοποιηθεί πλήρως, είπε.

    Yπουργός Εμπορίου - Φιλελευθεροποίηση τιμών καυσίμων --------------- Οι τιμές των καυσίμων φιλελευθεροποιήθηκαν από χθες, ύστερα από απόφαση που έλαβε το Υπουργικό Συμβούλιο, ανακοίνωσε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας.

    Οπως διευκρίνισε, με τη φιλελευθεροποίηση της τιμής των καυσίμων, οι τιμές θα καθορίζονται πλέον από το νόμο της προσφοράς και της ζήτησης.

    ''Οι τιμές θα πρέπει να αυξομειώνονται με βάση τις τιμές που επικρατούν στη διεθνή αγορά. Οποτε υπάρχει άνοδος στη διεθνή αγορά, θα υπάρχει άνοδος και στην Κύπρο, και όποτε υπάρχει μείωση της διεθνής τιμής του αργού πετρελαίου, θα πρέπει να υπάρχει μείωση και στην τιμή των καυσίμων στην Κύπρο'', εξήγησε ο κ. Λιλλήκας.

    Ανέφερε επίσης πως το Υπουργείο Εμπορίου θα συνεχίσει να διατηρεί την υπηρεσία ελέγχου που παρακολουθούσε τις τιμές των καυσίμων, και βάση νόμου ο αρμόδιος Υπουργός θα μπορεί να παρεμβαίνει και να καθορίζει ο ίδιος τις τιμές των καυσίμων, για περίοδο 45 ημερών, εφόσον κρίνει ότι οι τιμές στην Κύπρο είναι ψηλές και δεν δικαιολογούνται από την διεθνή τιμή του αργού πετρελαίου.

    Ανακοίνωσε ακόμη ότι το Υπουργείο Εμπορίου προχωρεί στην αγορά του απαραίτητου εξοπλισμού για έλεγχο όσον αφορά ζητήματα ασφάλειας και ποιότητας των καυσίμων.

    Θα ιδρυθεί επίσης για πρώτη φορά στην Κύπρο υπηρεσία μετρολογίας που να εξοπλίζεται με τρόπο που να ασκεί έλεγχο στην ποσότητα καυσίμων που αγοράζει ο καταναλωτής.

    Ανέφερε ακόμη ότι με την απόφαση αυτή ''καταργείται το αναχρονιστικό σύστημα που λειτουργούσε για δεκαετίες εις βάρος του Κύπριου καταναλωτή'', και το οποίο, όπως είπε, η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ, ενώ το χαρακτήριζε αναχρονιστικό ήθελε να το διατηρήσει μέχρι το 2010.

    ΥΠΕΞ Κύπρου - Ανδόρας -------------- Η Ανδόρα σέβεται τη δημοκρατική επιλογή των κοινοτήτων της Κύπρου κατά το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου, δήλωσε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ζούλι Μινόβες Τρινκέλ, ύστερα από συνάντησή του στη Λευκωσία με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου.

    Ο κ. Τρινκέλ, ο οποίος χαρακτήρισε την πρώτη αυτή επίσημη επίσκεψή του στην Κύπρο, που είναι και η πρώτη επίσκεψη αξιωματούχου της Ανδόρας στην Κύπρο, ιστορική, σημειώνοντας πως αυτή γίνεται την κατάλληλη στιγμή αφού η Κύπρος έχει μόλις ενταχθεί στην ΕΕ.

    Ο κ. Ιακώβου ανέφερε πως η Ανδόρα είναι μια μικρή ευρωπαϊκή χώρα, ανεξάρτητη και κυρίαρχη, με την οποία τα τελευταία 10 χρόνια η Κύπρος έχει αναπτύξει πολύ στενές και θερμές σχέσεις.

    ''Η Ανδόρα δεν είναι μέλος της ΕΕ αλλά έχει πολύ στενές σχέσεις (με αυτήν) αφού μάλιστα περικλείεται από χώρες της ΕΕ. Εχει πολλές συμφωνίες με την ΕΕ και έχει ένα ζωηρό ενδιαφέρον για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ που έγινε την 1η Μαΐου αλλά και τα ευρύτερα θέματα της Κύπρου το Κυπριακό και άλλα θέματα. Αυτά είναι τα θέματα τα οποία συζητήσαμε σήμερα'', ανέφερε ο κ. Ιακώβου.

    Πρόσθεσε πως ''συζητήσαμε τη σχέση της Ανδόρας με την ΕΕ και τις δικές της φιλοδοξίες για την ΕΕ''.

    Ο κ. Τρινκέλ ανέφερε πως η χώρα του δεν είναι μέλος της ΕΕ αλλά περιτριγυρίζεται από αυτήν και είναι σημαντικό για αυτήν να δημιουργήσει στρατηγικές σχέσεις με τα μικρά κράτη της ΕΕ όπως το Λουξεμβούργο, τη Μάλτα και την Κύπρο.

    ''Ηταν πολύ ενδιαφέρον να ακούσουμε τον Υπουργό σας των Εξωτερικών και τον Πρόεδρό σας να μας ενημερώνουν για την κατάσταση σε αυτό το σημείο μετά το πρόσφατο δημοψήφισμα στον Κύπρο. Ελπίζουμε να υπάρξει μια λύση στο μέλλον. Σεβόμαστε τη δημοκρατική επιλογή των κοινοτήτων στην Κύπρο και θα τηρούμαστε ενήμεροι στο μέλλον για αυτές τις ανησυχίες τόσο από την Κυβέρνησή σας όσο και στο πλαίσιο των ΗΕ», είπε ο κ. Τρίνκελ.

    Ανέφερε πως προσκάλεσε τον κ. Ιακώβου να επισκεφθεί την Ανδόρα και τον διαβεβαίωσε για τη συνεργασία που η Ανδόρα θα συνεχίσει να έχει με την Κύπρο στο οικονομικό και πολιτικό επίπεδο.

    Υπουργός Εμπορίου - ΥΠΕΞ Ανδόρας ---------------- Κύπρος και Ανδόρα συμφώνησαν να εξετάσουν περαιτέρω τις προοπτικές συνεργασίας στους τομείς του εμπορίου και της οικονομίας, όπως ανέφερε χθες ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ανδόρας Ζούλι Μινόβες Τρινκέλ.

    Επίσης κατά τη συνάντηση έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις εμπειρίες των δύο χωρών στον τομέα του τουρισμού.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρεσβευτής Γερμανίας ---------------- Η Γερμανία παραμένει δεσμευμένη στις προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου, δήλωσε χθες ο Πρεσβευτής της Γερμανίας στη Λευκωσία Γιόχεν Τρέμπες, ύστερα από συνάντηση που είχε το μεσημέρι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Ερωτηθείς εάν συζητήθηκε το θέμα λειτουργίας του λιμανιού της Αμμοχώστου και του αεροδρομίου στα κατεχόμενα, ο Γερμανός Πρεσβευτής είπε ότι στη συνάντηση έγινε μεν αναφορά στο θέμα, εντούτοις όχι λεπτομερώς, αφού το θέμα βρίσκεται ακόμη υπό συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ανέφερε ακόμη ότι στη συνάντηση έγινε μια ανταλλαγή απόψεων, κατά την οποία διαβίβασε στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο τη θέση της γερμανικής κυβέρνησης αναφορικά με το Κυπριακό.

    Τελωνειακή Ενωση - Τουρκία - ΕΕ - Κύπρος --------------- Η τουρκική κυβέρνηση δεν μπορεί να επεκτείνει μονομερώς την τελωνειακή ένωση με τις νέες χώρες μέλη ή κάποιες από αυτές. Αυτό θα γίνει μόνο μετά από διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση, οι οποίες όμως, δεν έχουν ακόμη αρχίσει.

    Αυτό προκύπτει από τη χθεσινή απάντηση του Εκπροσώπου του Κοινοτικού Επιτρόπου για τη Διεύρυνση Ζαν-Κριστόφ Φιλορί σχετικά με δημοσιεύματα που φέρουν την κυβέρνηση της Αγκυρας να επεκτείνει μονομερώς την τελωνειακή ένωση με εννέα από τις δέκα νέες χώρες μέλη, αφήνοντας εκτός την Κύπρου.

    Οπως δήλωσε ο κ. Φιλορί: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει καμία επίσημη ενημέρωση από την Τουρκία για το θέμα αυτό, αλλά σε κάθε περίπτωση η επέκταση της τελωνειακής ένωσης θα γίνει μετά από διαβουλεύσεις και συμφωνία με τις Βρυξέλλες, μια διαδικασία η οποία δεν έχει αρχίσει ακόμη».

    Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές είναι σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν πρόκειται να επιτρέψει την επέκταση της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας μόνο με τις εννέα χώρες, αφήνοντας εκτός την Κύπρο, διότι τόσο για πολιτικούς λόγους όσο και για νομικούς κάτι τέτοιο είναι αδύνατο.

    29η Διεθνής Εκθεση Κύπρου - Επισκέπτες - Επαφές ----------------- O αριθμός των επισκεπτών στην 29η Διεθνή Εκθεση Κύπρου ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, αγγίζοντας τους 135.000 περίπου επισκέπτες, πράγμα που καταδεικνύει τις ευοίωνες προοπτικές της Εκθεσης για το μέλλον.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων, η Εκθεση, που ήταν ανοικτή από τις 14 μέχρι τις 23 Μαΐου, λειτούργησε ως σημαντική πλατφόρμα για εμπορικές επαφές.

    Στην Εκθεση συμμετείχαν επίσημα 13 χώρες, ενώ τα προϊόντα πολλών άλλων χωρών παρουσιάστηκαν μέσω των Κυπρίων αντιπροσώπων τους. Συνολικά συμμετείχαν 380 εκθέτες που παρουσίασαν τα προϊόντα 1.400 εταιρειών.

    Μεγάλη ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της συμμετοχής τους εξέφρασαν οι διευθυντές των ξένων περιπτέρων, αφού κατά τη διάρκεια της Εκθεσης επιτεύχθηκαν σημαντικές συνεργασίες με Κύπριους επιχειρηματίες.

    Επίσης, επιδείχθηκε ενδιαφέρον από τους διευθυντές των ξένων περιπτέρων για διευρυμένη συμμετοχή στην επόμενη Διεθνή Εκθεση.

    Πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα είχαν και οι κυπριακές βιομηχανίες που συμμετείχαν στην Εκθεση, αφού πραγματοποιήθηκαν σημαντικές επαφές με ξένους εμπορευόμενους και τέθηκαν οι βάσεις για μελλοντική συνεργασία.

    Η επόμενη Διεθνής Εκθεση, η οποία θα έχει εορταστικό χαρακτήρα αφού είναι η 30ή Διεθνής Εκθεση Κύπρου, θα οργανωθεί από τις 27 Μαΐου μέχρι τις 5 Ιουνίου 2005.

    ------------ Ευρωεκλογές ------------ Ευρωεκλογές - ΔΗΚΟ - Κλεάνθους - Παρουσίαση υποψηφίων ------------- Με την ευρύτερη στήριξη του ψηφοδελτίου του ΔΗΚΟ για τις ευρωεκλογές ''φιλοδοξούμε να δώσουμε σάρκα και οστά στα οράματα, στις προσδοκίες και τις ελπίδες της Κύπρου και του λαούς της'', δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους, παρουσιάζοντας τους έξι υποψηφίους του κόμματος για τις ευρωεκλογές.

    Απευθύνοντας προς τον κυπριακό λαό ''μήνυμα σεβασμού και εκτίμησης'', καθώς και πρόσκληση συμπόρευσης στη νέα εποχή, ο κ. Κλεάνθους είπε ότι ''εμείς δεν θα ντύσουμε την πολιτική μας πρόταση με τα στερεότυπα πολιτικοϊδεολογικά χρώματα, μπλε, κόκκινο, πράσινο'', προσθέτοντας ότι το όραμα του ΔΗΚΟ για την Ευρώπη και η πολιτική του πρόταση προς τον κυπριακό λαό και το ευρωπαϊκό του μέλλον ''δεν είναι ασπρόμαυρα'' αλλά έχουν τα χρώματα της αξιοπρέπειας, της διεκδικητικότητας, της συνέπειας, της δημιουργικότητας, της αξιοπιστίας, καθώς επίσης της ελπίδας και της αισιοδοξίας.

    Παρουσιάζοντας τους υποψηφίους του ΔΗΚΟ που είναι οι Δημήτρης Ανδρέου, Αλέξης Γαλανός, Θέμης Θεμιστοκλέους, Κυριάκος Κενεβέζος, Μάριος Ματσάκης και Αντιγόνη Παπαδοπούλου, ο κ. Κλεάνθους τους ευχαρίστησε για τη συμμετοχή τους στο ψηφοδέλτιο του κόμματος.

    Χαρακτήρισε ''σημαντικό'' και ''πρώτο θετικό βήμα'' το γεγονός ότι το ΑΔΗΚ, το ΚΕΑ, η Επαλξη Ανασυγκρότησης του Κέντρου και η Κίνηση Ελευθέρων Πολιτών ''δεν δυσκολεύθηκαν να ανταποκριθούν στο κάλεσμα της ιστορίας που επιβάλλει αυτές οι δυνάμεις (του ενδιάμεσου χώρου) να συνενώσουν τις δυνάμεις τους και να βρουν τους τρόπους, όχι μόνο να συντονίζονται πολιτικά, αλλά και της ενιαίας πολιτικής έκφρασης''.

    Ευρωεκλογές - Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Δήλωση --------------- Ο Πρόεδρος τους ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου σε χθεσινή του δήλωση σημειώνει ότι η ψήφος που θα δοθεί στην ΕΔΕΚ στις επερχόμενες Ευρωεκλογές θα είναι επένδυση για την Κύπρο και τα δίκαια του λαού της.

    Ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι οι Ευρωεκλογές της 13ης Ιουνίου αποτελούν μια κρίσιμη εκλογική διαδικασία που σχετίζεται άμεσα με την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού, επειδή, εξήγησε οι εξελίξεις μετά το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου καθιστούν επιτακτική αναγκαιότητα την παρουσία της Κύπρου στην πανίσχυρη Σοσιαλιστική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Προσθέτοντας ότι η Κύπρος δεν μπορεί και δεν πρέπει να απουσιάζει από το μεγάλο πλειοψηφικό ρεύμα της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κάλεσε τους πολίτες να αξιοποιήσουν την ψήφο τους και να τη μετατρέψουν σε ένα ισχυρό όπλο διεκδίκησης των κυπριακών δικαίων.

    Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ είπε ότι οι Ευρωεκλογές ταυτόχρονα είναι και μια επιλογή για την πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης, για την κοινωνική Ευρώπη, την Ευρώπη της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής, της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και της Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας, της περιβαλλοντικής ευαισθησίας και της ποιότητας ζωής.

    Ευρωεκλογές - Ευρωπαϊκή Συνεργασία (ΝΕΟ) - Παρουσίαση υποψηφίων ---------- Η Ευρωπαϊκή Συνεργασία (Νέοι Ορίζοντες) αποτελεί αυτή τη στιγμή την αναγκαία πολιτική δράση για ένα κράτος δικαίου που να διασφαλίζει τους σύγχρονους όρους πολιτικής κοινωνικής πολιτισμικής και κοινωνικής δημοκρατίας, δήλωσε χθες ο Συντονιστής της Ευρωπαϊκής Συνεργασίας Κώστας Γουλιάμος, παρουσιάζοντας στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης τους έξι υποψήφιους της Συνεργασίας στις ευρωεκλογές.

    ''Η Ευρωπαϊκή Συνεργασία αποτελεί το προοδευτικό εναλλακτικό σχήμα- κλειδί στην κοινωνική μεταρρύθμιση και την τεχνολογική αναβάθμιση. Στην πολιτική ανανέωση που χρειάζεται η Κύπρος στην Ευρώπη των ''25'', ώστε να γίνει ισχυρός και δυνατός εταίρος'', ανέφερε ο κ. Γουλιάμος.

    Πρόσθεσε πως η συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο της Συνεργασίας ανεξάρτητων προσωπικοτήτων, ο καθένας με διεθνώς αναγνωρισμένο έργο και όχι με κριτήρια κομματικών σκοπιμοτήτων, ''ανοίγει το δρόμο της πολιτικής αποκέντρωσης, της αξιοπιστίας και αξιοκρατίας που θέλουν όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες''.

    Ο κ. Γουλιάμος ανέφερε πως οι υποψήφιοι της Συνεργασίας είναι ο Πάνος Ραζής, καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο Βάσος Αργυρίδης, συνθέτης, ο Παναγιώτης Ηφαιστος, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και κάτοχος της έδρας Jean Monnet για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Ολοκλήρωση, η Κατερίνα Χαραλαμπίδου Παπαδημητρίου, επιχειρηματίας και Δημοτικός Σύμβουλος ΝΕΟ στο Δήμο Πάφου, ο Στράτος Παναγίδης, σύμβουλος επιχειρήσεων και αναπληρωτής Πρόεδρος ΝΕΟ και ο Νίκος Κουτσού, Πρόεδρος των ΝΕΟ.

    Χρηματιστήριο - Μικρή πτώση ----------------- Μικρή πτώση σημείωσε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) λόγω της πενιχρής συναλλακτικής δραστηριότητας και των πιέσεων που δέχθηκε η μετοχή της Λαϊκής Τράπεζας, η οποία υποχώρησε κατά 1,67%. Ο Γενικός Δείκτης, παραμένοντας σε αρνητικό έδαφος σε όλη τη διάρκεια της συνάντησης, κατέγραψε πτώση της τάξης του 0,44%, κλείνοντας στις 80,49 μονάδες. Η απουσία επενδυτικού ενδιαφέροντος κράτησε την αξία των συναλλαγών στα χαμηλά επίπεδα των 234 χιλιάδων λιρών.

    Μικρή πτώση της τάξης του 0,43% σημείωσε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 356,6 μονάδες. (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΓΠ)

    [05] (Κ) Επίσκεψη Προέδρου ΔΟΕ - Κύπρος

    Διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ζακ Ρογκ.

    Ο Πρόεδρος της ΔΟΕ φθάνει στη Λάρνακα στις 4.55 σήμερα το απόγευμα. Θα τον υποδεχθούν στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής και μέλος της ΔΟΕ Κίκης Λαζαρίδης και ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού Τίτος Χριστοφίδης.

    Στις 6 το απόγευμα θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο ενώ στις 7 θα δώσει διάλεξη στο ξενοδοχείο «Χίλτον» με θέμα "Ολυμπιακές προκλήσεις".

    [06] (Κ) * Ευρωεκλογές - Προδρόμου - Ταραμουντάς - Τροποποίηση νομοθεσίας

    Για την ανάγκη τροποποίησης της υφιστάμενης νομοθεσίας περί ευρωεκλογών προέβησαν σε δηλώσεις και σήμερα οι βουλευτές του Συναγερμού για την Ευρώπη Πρόδρομος Προδρόμου και Χριστόδουλος Ταραμουντάς, προκειμένου -όπως ανέφεραν- να διορθωθεί ''η χαώδης κατάσταση του εκλογικού νόμου'' που εάν αφεθεί ως έχει θα οδηγήσει σε ''φιάσκο'' τις πρώτες ευρωεκλογές στην Κύπρο και σε ''πλήρη γελοιοποίηση'' της χώρας.

    Όπως ανέφεραν οι κύριοι Προδρόμου και Ταραμουντάς στη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης στη Βουλή, ζητούν με πρόταση νόμου την οποία θα θέσουν μεθαύριο, μαζί με το επίσης βουλευτή του Συναγερμού για την Ευρώπη Ρίκκο Ερωτοκρίτου, ενώπιον της Ολομέλειας του νομοθετικού σώματος, όπως υιοθετηθεί σχετική οδηγία - πράξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που προβλέπει ανώτατο ποσοστό 5% των ψήφων για να συμμετάσχει οποιοδήποτε κόμμα, συνασπισμός, ή ανεξάρτητος υποψήφιος στη β΄ κατανομή για εξασφάλιση έδρας.

    Ενώ αρχικά, με το κείμενο πρότασης νόμου που έδωσαν χθες στη δημοσιότητα οι δύο βουλευτές, ζητούσαν ως ελάχιστο ποσοστό το 5% για συμμετοχή στη δεύτερη κατανομή, σήμερα ζήτησαν το ποσοστό αυτό να είναι 2% και άνω, έτσι ώστε να μπορέσουν περισσότερα κόμματα και συνασπισμοί ή ανεξάρτητοι υποψήφιοι να διεκδικήσουν έδρα Ευρωβουλευτή με τη β΄ κατανομή.

    Το θέμα είναι ''πρωτίστως στα χέρια της Βουλής'', δήλωσε ο κ. Προδρόμου, ο οποίος μαζί με τον κ. Ταραμουντά επέκριναν έντονα τον τρόπο με τον οποίο η Νομική Υπηρεσία και η Υπηρεσία Εκλογών ερμηνεύουν το νόμο, χαρακτηρίζοντάς τον ως ''αυθαίρετο'' και ''παράνομο''.

    Οι κύριοι Προδρόμου και Ταραμουντάς, απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον υπάρχουν νομικά ερείσματα για δικαστικές προσφυγές σε περίπτωση μη αλλαγής της ισχύουσας νομοθεσίας, έτσι ώστε να ανατραπεί ενδεχομένως το εκλογικό αποτέλεσμα, απάντησαν ότι θα μπορούσαν οπωσδήποτε να γίνουν προσφυγές στο εκλογοδικείο, αλλά πρόθεσή τους και η προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί, όπως ανέφεραν, είναι η αποφυγή της γελοιοποίησης της Κύπρου που θα συμβεί εάν αφεθεί ο νόμος ως έχει.

    ''Δυνάμει του υφισταμένου νόμου για την ανάδειξη μελών της δικής μας Βουλής'', είπε ο κ. Ταραμουντάς, ''το εκλογικό μέτρο, για να συμμετάσχει ένα αυτοτελές κόμμα στη δεύτερη κατανομή, είναι το 1/56 των ψήφων''.

    Αυτό, όπως εξήγησε ο κ. Ταραμουντάς, έχει υιοθετηθεί ως αποτέλεσμα του ότι έχει εφαρμοσθεί στην Κύπρο η απλή αναλογική και για το ότι ο αριθμός των μελών του κοινοβουλίου, οι (Ελληνοκύπριοι) Βουλευτές δηλαδή, είναι 56.

    Τόσο ο κ. Ταραμουντάς όσο και ο κ. Προδρόμου εξήγησαν λεπτομερώς στους δημοσιογράφους ότι εφαρμοζόμενη ''κατ' αναλογία'' η πρόνοια αυτή στις εκλογές για την ανάδειξη των νέων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου οι διαθέσιμες για την Κύπρο έδρες είναι έξι, το μέτρο αυτό πρέπει να είναι 1/6 ή 16,7% των ψήφων.

    ''Αυτή η πρόνοια'', είπε ο κ. Προδρόμου, ''συνεπάγεται ότι με τα δεδομένα εκλογικά ποσοστά και τη δύναμη των κομμάτων, στη δεύτερη κατανομή θα μπορεί να συμμετάσχουν μόνον το ΑΚΕΛ και ο Συναγερμός του κ. Αναστασιάδη''.

    [07] (Κ) Κύπρος - Γερμανία - Αναγνώριση τίτλων σπουδών - Συμφωνία

    [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Ταξίδι Προέδρου Δημοκρατίας σε Μεξικό και ΗΠΑ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αναχωρεί αύριο το πρωί για το Μεξικό, όπου θα παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής.

    [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Ε/Κ - Ψευδοκράτος - Απόφαση για ταυτότητες

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε σήμερα πως υπάρχει μια καλυτέρευση σε ό,τι αφορά το θέμα της διάβασης των Ε/Κ στα κατεχόμενα, μετά την απόφαση του ψευδοκράτους για επίδειξη ταυτοτήτων στα οδοφράγματα και όχι διαβατηρίων από τους Ευρωπαίους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των Ε/Κ.

    Υπογράμμισε ωστόσο πως ''προσβλέπουμε στην πλήρη και ελεύθερη διακίνηση όλων των Κυπρίων πολιτών σε όλο το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον τερματισμό της κατοχής με τη λύση του Κυπριακού και την επανένωση''.

    ''Το θέμα της διάβασης από τη διαχωριστική γραμμή Ε/Κ βαίνει προς καλυτέρευση αν και ακόμη θα υπάρχει η απαίτηση για επίδειξη ταυτοτήτων'', ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

    [10] (Κ) Εκπρόσωπος - ΕΕ - Ανοιγμα λιμανιών - αεροδρομίων στα κατεχόμενα

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε πως δεν πιστεύει πως η ΕΕ θα πάρει οποιαδήποτε απόφαση διαφορετική από τη θέση της κυπριακής κυβέρνησης σε σχέση με το επανάνοιγμα λιμανιών ή αεροδρομίων στα κατεχόμενα.

    [11] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 25/5/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7033            1,7135
    Δολάριο ΗΠΑ                      2,0547            2,0670
    Λίρα Αγγλίας                     1,1390            1,1457
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     231,5887        233,4267
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,9223          2,9455
    Δολάριο Καναδά                     2,8137          2,8361
    Κορώνα Δανίας                     12,6582         12,7551
    Κορώνα Νορβηγίας                  14,0056         14,1044
    Κορώνα Σουηδίας                   15,5521         15,6740
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6164          2,6371
    
    

    [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Εκθεση ΓΓ ΟΗΕ

    Αναμένεται ότι η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό θα είναι αντικειμενική, δεν θα ανατινάσσει γέφυρες αλλά θα δημιουργεί συνθήκες βάσει των οποίων θα μπορούμε να προχωρήσουμε προς μια σωστή λύση και επανένωση της Κύπρου, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [13] (Κ) Ρουσόπουλος - ΗΠΑ - Καραμανλής - Κυπριακό

    Δεν προέκυψε τίποτε το καινούργιο σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις επίλυσης του Κυπριακού από τις επαφές του Ελληνα Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στην Αθήνα Θεόδωρος Ρουσόπουλος.

    [14] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα πτώση

    Πτωτικά για τρίτη κατά σειρά συνάντηση κινήθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), με το επενδυτικό ενδιαφέρον να παραμένει για άλλη μια φορά κατά τις τελευταίες ημέρες σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Ο Γενικός Δείκτης, δεχόμενος κυρίως πιέσεις από τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου αλλά και από εταιρείες του κλάδου της Πληροφορικής και των Χρηματοοικονομικών, σημείωσε πτώση της τάξης του 0,47%, κλείνοντας στις 80,11 μονάδες.

    [15] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            80,11  (-0,47)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    286.840
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    199.325    354,20  (-0,67)
    FTSE Med 100 **                             6.305,11  ( 0,96)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    167.414    103,16  (-0,84)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     10.969     71,85  ( 0,87)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £        771     14,68  (-2,07)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £      9.589     52,02  ( 1,07)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      1.460     48,49  ( 0,23)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     18.731     22,41  ( 0,18)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     14.628     65,77  ( 0,70)
    Ετ. Πληροφορικής              £      1.257      2,38  (-4,03)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £      7.332      8,04  (-2,07)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        344     12,12  ( 1,68)
    Ξενοδοχεία                    £      2.438     28,36  (-1,32)
    Αλλες Εταιρείες               £     29.293     64,90  (-0,46)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [16] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Πορτογαλία - Επαφές

    Τις ανησυχίες που οδήγησαν την ε/κ κοινότητα στην απόρριψη του σχεδίου Ανάν, καθώς και την ειλικρινή επιθυμία της Κύπρου για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού όσο το δυνατόν συντομότερα, εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης στον Πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Χοσέ Μπαρόσο.

    [17] (Κ) Πρόεδρος Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής - Αφιξη

    Εφθασε σήμερα το απόγευμα στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ζακ Ρογκ, δηλώνοντας ικανοποιημένος από την πρόοδο που έχει κάνει η Αθήνα ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Αυγούστου.

    Μιλώντας στο Αεροδρόμιο Λάρνακας ύστερα από την άφιξή του, ο κ. Ρογκ είπε πως έχει επιτευχθεί ''μεγάλη πρόοδος'' στην Αθήνα ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, σημειώνοντας ότι ''απομένουν φυσικά πολλά να γίνουν''.

    ''Εχουν μείνει 66 ημέρες μέχρι το άνοιγμα του Ολυμπιακού Χωριού και 80 ημέρες μέχρι την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά όλα όσα έχουμε μελετήσει και παρακολουθήσει δείχνουν ότι υπάρχει αρκετός χρόνος για να τελειώσουν όλα έγκαιρα'', είπε.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις αναφορικά με την ασφάλεια των Αγώνων, ο κ. Ρογκ είπε πως ''όλα που θα μπορούσαν να γίνουν έχουν γίνει, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί 100% ασφάλεια, αλλά μπορώ να διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα μαζί με επτά κύριες χώρες, που την βοηθούν, έχουν καταβάλει τεράστια προσπάθεια''.

    [18] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Αναχώρηση για Μεξικό - Δηλώσεις

    Η Κυπριακή Δημοκρατία, με αρωγό την Ελλάδα, καταβάλλει προσπάθειες να βελτιώσει κάποιες από τις πρόνοιες του ψηφίσματος που υιοθετήθηκε από ανώτερους λειτουργούς της Ισλαμικής Διάσκεψης στην Τζέντα, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, σημειώνοντας ωστόσο ότι η Κύπρος δεν έχει πρόσβαση στην Κωνσταντινούπολη και αυτό ''πραγματικά δυσκολεύει τα πράγματα''.

    [19] (Κ) Λονδίνο - Πρόεδρος Βουλής - Πίτερ Χέιν - Κυπριακό

    Η Βρετανία θέλει μια διευθέτηση με τις δύο κοινότητες στην Κύπρο, σε σχέσεις αλληλοσεβασμού για την αυτονομία τους, αλλά στη βάση μιας ενωμένης Κύπρου εντός της ΕΕ και θα εργασθεί τόσο με την ε/κ όσο και με την τ/κ κοινότητα προς αυτό το σκοπό, δήλωσε σήμερα ο αρχηγός της Βουλής Κοινοτήτων Πίτερ Χέιν.

    [20] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος ΔΟΕ

    Η Αθήνα με τη συνεργασία επτά άλλων χωρών έχει καταστρώσει το καλύτερο μέχρι σήμερα πλάνο για την ασφαλή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ζακ Ρογκ μετά από συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 25 May 2004 - 17:49:20 UTC