Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-05-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [03] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών - Ιακώβου
  • [04] (Κ)* Ευρωεκλογές - Κίνημα Ελεύθεροι Πολίτες - Συνεργασία - ΔΗΚΟ - (1)
  • [05] (Κ) Στρασβούργο - ΣτΕ - Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων - Χριστόφιας
  • [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Επαφές στις ΗΠΑ
  • [07] (Κ) Ιωάννης Κασουλίδης - Μαρόκο - Κυπριακό
  • [08] (Κ) Στρασβούργο - Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων - Χριστόφιας - Κυπριακό
  • [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Επίσκεψη Καραμανλή στις ΗΠΑ
  • [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Κίνδυνοι αναγνώρισης ψευδοκράτους
  • [11] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [12] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Τέταρτη στη σειρά πτώση
  • [14] (Κ) ΕΕ - Ιακώβου - Συμβούλιο Υπουργών
  • [15] (Κ) ΚΟΠ - Τελικός Κυπέλλου Κύπρου
  • [16] (Κ) ΕΕ - Πληθωρισμός - Aπρίλιος - Κύπρος
  • [17] (Κ) ΕΕ - ΥΠΕΞ - Διακυβερνητική Διάσκεψη
  • [18] (Κ) ΣτΕ - Χριστόφιας - Σβίμερ - Κυπριακό
  • [19] (Κ) Συμβούλιο Συνδεσης ΕΕ- Τουρκίας - Φερχόϊγκεν - Γκιουλ
  • [20] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής
  • [21] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Επιστροφή από Βρυξέλλες

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι σημερινές επαφές στις ΗΠΑ του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή για το Κυπριακό, η χθεσινή συνάντηση του Βρετανού Πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, οι οποίοι συζήτησαν το Κυπριακό, και οι προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης να εξουδετερώσει φιλοτουρκικές ενέργειες στις Βρυξέλλες για λειτουργία των κατεχόμενων λιμανιών και αεροδρομίων είναι τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

    Προβάλλονται επίσης τα ονόματα των υποψηφίων ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ για τις ευρωεκλογές που ανακοίνωσαν χθες τα δύο κόμματα, ο διορισμός νέων Υπουργών και νέων δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

    H ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Ανοίγει Τύμπου-λιμάνια ο Μπλερ'' γράφει πως κατά τη διάρκεια κοινής διάσκεψης Τύπου στην Αγκυρα με τον Τούρκο ομόλογο του Ταγίπ Ερντογάν, ο Βρετανός Πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ είπε ότι ''καταστήσαμε ξεκάθαρο πως τώρα θα πρέπει να προβούμε σε ενέργειες για τον τερματισμό της απομόνωσης της βόρειας Κύπρου, δηλαδή να αρθεί το εμπάργκο σε ό,τι αφορά το εμπόριο, τις πτήσεις''. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι με σωλήνα που θα ενώνει το λιμάνι Λάρνακας με το χώρο όπου θα αποθηκεύεται η άσφαλτος στο Διυλιστήριο θα προσπαθήσει να λύσει το πρόβλημα της μεταφοράς ασφάλτου το Υπουργείο Εμπορίου.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Αναιμικό ψηφοδέλτιο στο ΑΚΕΛ'' γράφει ότι ψηφοδέλτιο "ανάγκης" σχημάτισε το ΑΚΕΛ για τις ευρωεκλογές της 13ης Ιουνίου σημειώνοντας ότι "ύστερα από απίστευτες ζυμώσεις και έντονες παρασκηνιακές διεργασίες η ηγεσία του κόμματος προχώρησε σε συμβιβασμούς που οδήγησαν στον καταρτισμό ενός αναιμικού ψηφοδελτίου που πολύ απέχει από το να ικανοποιεί τις μάζες των ψηφοφόρων". Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες κατέρχονται σε λίγο καιρό στην Κύπρο με στόχο να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις με την κυπριακή κυβέρνηση για τους τρόπους διακίνησης προϊόντων από τα κατεχόμενα προς τις ελεύθερες περιοχές και τις χώρες της ΕΕ.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Ευρωψηφοδέλτια παντός καιρού'' γράφει ότι το μεν ΑΚΕΛ περιέλαβε στο ψηφοδέλτιό του στελέχη "μεσαίου βεληνεκούς" ως προς την κομματική ιεραρχία ενώ το ΔΗΚΟ προχώρησε στη σύνθεση "ενός ισχυρού για τα δεδομένα του" ψηφοδελτίου περιλαμβάνοντας τρία κομματικά στελέχη, δύο αριστίνδην υποψήφιους και την τυπική επανένταξη του Αλέξη Γαλανού στο κόμμα. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι οι καθηγητές θα βρεθούν αύριο για μια ώρα έξω από τις σχολικές αίθουσες ως αντίδραση στα πολλά χρονίζοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

    ''Η Σημερινή'' στο βασικό θέμα με τον τίτλο ''Κίνηση ματ για λιμάνια αεροδρόμια'' γράφει ότι το φλέγον ζήτημα της λειτουργίας των κατεχόμενων λιμανιών και αεροδρομίων συζητήθηκε χθες στις Βρυξέλλες με την Κυπριακή Δημοκρατία να προσπαθεί να εξουδετερώσει με σαφή νομικά και πολιτικά επιχειρήματα, τις φιλοτουρκικές ενέργειες που επιδιώκουν να ανοίξουν τα λιμάνια και αεροδρόμια που παράνομα κατέχει ο Αττίλας. Αλλού γράφει ότι στις ΗΠΑ βρίσκεται από χθες ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής, ο οποίος αναλαμβάνει το βάρος να αλλάξει το αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε μεταξύ της κυπριακής κυβέρνησης των ΗΠΑ και των ΗΕ μετά το δημοψήφισμα.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Εμπλοκή Χάγης για εμπόριο Τ/Κ'' γράφει ότι προς την Ολλανδία, η οποία αναλαμβάνει την Προεδρία της ΕΕ για το δεύτερο εξάμηνο του 2004, στρέφεται τώρα η Βρετανία για να προωθήσει την πραγματοποίηση άμεσου εμπορίου μεταξύ ΕΕ και Τ/Κ, μέσω των κατεχόμενων λιμανιών και αεροδρομίων της Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη χθες σε έντονες παραστάσεις και διάβημα για τη στάση της Βρετανίας στο θέμα. Αλλού γράφει ότι το ΔΗΚΟ ανακοίνωσε τους έξι υποψηφίους του για τις ευρωεκλογές. Πρόκειται για τους Μάριο Ματσάκη, Αντιγόνη Παπαδοπούλου, Αλέξη Γαλανό, Θέμη Θεμιστοκλέους, Δημήτρη Ανδρέου και Κυριάκο Κενεβέζο.

    Η ''Χαραυγή'' με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Συσπειρωμένο το ΑΚΕΛ'' γράφει ότι με αίσθημα ευθύνης, εκτίμησης και συνέπειας προς τον κυπριακό λαό, το ΑΚΕΛ ανακοίνωσε χθες τους έξι υποψήφιους ευρωβουλευτές που είναι οι Αδάμος Αδάμου, Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Νεοκλής Συλικιώτης, Κυριάκος Τριανταφυλλίδης, Γιώργος Χατζηγεωργίου και Τίτος Χριστοφίδης. Αλλού η ''Χ'' γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος διόρισε χθες τους Χάρη Θράσου ως Υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων, τον Χρήστο Ταλιαδώρο ως Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και το σημερινό Υπουργό Εργασίας Μάκη Κεραυνό ως Υπουργό Οικονομικών.

    [02] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Εκπρόσωπος - Διορισμός Υπουργών --------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ασκώντας τις συνταγματικές του εξουσίες, διόρισε χθες τον Ιάκωβο Κεραυνό ως Υπουργό Οικονομικών, τον Χρίστο Ταλιαδώρο ως Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τον Χάρη Θράσου ως Υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων.

    Η νενομισμένη διαβεβαίωση των νέων Υπουργών ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας θα γίνει αύριο, οπότε θα αναλάβουν και τα καθήκοντά τους.

    Ιάκωβος Κεραυνός - Βιογραφικό ----------------------- Ο Ιάκωβος Κεραυνός γεννήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου το 1951, ζει στη Λευκωσία και είναι παντρεμένος με τρία παιδιά.

    Αποφοίτησε από το Πρακτικό Τμήμα του Παγκύπριου Γυμνασίου Κύκκου και μετά τη στρατιωτική του θητεία ακολούθησε πανεπιστημιακές σπουδές.

    Σπούδασε οικονομικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στα οικονομικά της ανάπτυξης. Αργότερα απόκτησε πτυχίο Master στον κλάδο Industrial Management. Με υποτροφία του Προγράμματος Αναπτύξεως των Ηνωμένων Εθνών, έτυχε μετεκπαίδευσης σε θέματα νέας τεχνολογίας. Επίσης έτυχε μετεκπαίδευσης σε θέματα Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού και παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών σε Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, στο πρόγραμμα ΕΤΡ του European Foundation for Management Development.

    Χρίστος Ταλιαδώρος - Βιογραφικό ----------------------- Ο Χρίστος Ταλιαδώρος γεννήθηκε το 1946 στη Λευκωσία.

    Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο (Πρακτικό Τμήμα), σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, γράφτηκε ως δικηγόρος στην Κύπρο και πήρε MSc στις Βιομηχανικές Σχέσεις από το London School of Economics and Political Studies.

    Παρακολούθησε εξειδικευμένα προγράμματα σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και στο Κέντρο Σπουδών της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας στο Τορίνο.

    Από το 1972 υπηρέτησε για 10 χρόνια στην Υπηρεσία Βιομηχανικών Σχέσεων και στο Τμήμα Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Στη συνέχεια προήχθη σε ανώτερες θέσεις και στη θέση του Διευθυντή του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού του Υπουργείου Οικονομικών.

    Xρημάτισε επί σειράν ετών Διευθυντής της Κυπριακής Ακαδημίας Δημόσιας Διοίκησης.

    Χάρης Θράσου - Βιογραφικό -------------------- Ο νέος Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου γεννήθηκε στον Αγιο Δομέτιο το 1943. Αποφοίτησε από το Πρακτικό Τμήμα του Παγκύπριου Γυμνασίου το 1961. Ακολούθως σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στη Μόσχα από 1962 μέχρι το 1966.

    Εργάστηκε για λίγο χρονικό διάστημα στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων και επέστρεψε στη Μόσχα όπου το 1967 πήρε τον τίτλο του M.Sc στην Υδραυλική Μηχανική.

    Το 1967 υπηρέτησε για ένα χρόνο στην Εθνική Φρουρά. Από το 1968 μέχρι το 1970 εργάστηκε στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων ως Εκτελεστικός Μηχανικός.

    Το 1970 μεταπήδησε στον ιδιωτικό τομέα, ίδρυσε και είναι Διευθύνων Σύμβουλος του Γραφείου Α/φοί Θράσου και Συνεργάτες ένα από τα μεγαλύτερα γραφεία Συμβούλων Πολιτικών Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων στην Κύπρο.

    Μπλερ - Τουρκία - Κυπριακό - Τ/Κ --------------------- Ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ δήλωσε χθες ότι παραμένει προς το συμφέρον όλων μια ενωμένη Κύπρος εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προσθέτοντας πως παρόλο που είναι δύσκολο, θα πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια για λύση του πολιτικού της προβλήματος.

    Σε δηλώσεις κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν στην Αγκυρα, ο κ. Μπλερ ανέφερε πως ήταν λάθος που δεν υπερψηφίστηκε το σχέδιο Ανάν, συνεχάρη τους Τ/Κ για τη στάση τους στο δημοψήφισμα και σημείωσε πως η χώρα του, σε συνεργασία με την Τουρκία και άλλους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ενωση, θα εργαστεί για τον τερματισμό της απομόνωσης της βόρειας Κύπρου.

    ''Καταστήσαμε ξεκάθαρο πως τώρα θα πρέπει να προβούμε σε ενέργειες για τον τερματισμό της απομόνωσης της βόρειας Κύπρου, δηλαδή να αρθεί το εμπάργκο σε ό,τι αφορά το εμπόριο, τις πτήσεις'', είπε ο κ. Μπλερ. Προς την ίδια κατεύθυνση, πρόσθεσε, ''θα πρέπει να επιβεβαιώσουμε ότι τα κονδύλια της ΕΕ θα διατεθούν, και ως προς τα χρονικά όρια, δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα, αλλά πρέπει να συμβεί το συντομότερο δυνατό''.

    Ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι το σχέδιο Ανάν μπορεί να ξαναζωντανέψει ή αν βλέπει το ενδεχόμενο μιας άλλης λύσης για την Κύπρο, ο κ. Μπλερ είπε: ''Η πραγματικότητα είναι ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και η ομάδα ανάλωσαν πολύ χρόνο για τη δημιουργία αυτού του σχεδίου, για αυτό και είναι τόσο ατυχές που δεν πέρασε, και πιστεύω ότι ήταν λάθος που δεν υπερψηφίστηκε''.

    Οπως ανέφερε ο Βρετανός Πρωθυπουργός, οι βασικές πραγματικότητες στην Κύπρο θα παραμείνουν οι ίδιες, και ''έτσι, όποιο και αν είναι το στάτους της συμφωνίας σε επίσημους ή νομικούς όρους, η ουσία του πράγματος είναι ότι παραμένει προς το συμφέρον όλων μια ενωμένη Κύπρος εντός της ΕΕ. Και τα βασικά συστατικά της όποιας λύσης θα είναι τα ίδια θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας Ανάν''.

    ''Και για αυτό πιστεύω ότι είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να βρούμε μια λύση, παρόλο που είναι δύσκολο τώρα, αλλά παραμένει σημαντικό να προσπαθήσουμε'', είπε ο κ. Μπλερ.

    Στην αρχική του δήλωση ο κ. Μπλερ συνεχάρη την τ/κ κοινότητα για το θάρρος που επέδειξε ψηφίζοντας υπέρ του σχεδίου Ανάν και πρόσθεσε πως είναι σημαντικό ''να τερματιστεί η απομόνωση της βόρειας Κύπρου''.

    Πρόσθεσε ότι η Βρετανία θα εργαστεί στενά μαζί με την Τουρκία και άλλους εταίρους στην ΕΕ για να γίνει αυτό.

    Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας εξέφρασε την υποστήριξη της χώρας του στην ένταξή της, καθώς και την ελπίδα ότι στο τέλος του χρόνου θα ληφθεί η απόφαση για να ξεκινήσουν το 2005 οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    Κύπρος - Υπουργείο Εξωτερικών - Απάντηση στο τουρκικό ΥΠΕΞ --------------------------------------- Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Κύπρου με αρμοδιότητα και εξουσία να εκπροσωπεί το Κράτος παρά την de facto διαίρεση του νησιού ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής το 1974, αναφέρει το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας σε γραπτή δήλωσή του σε απάντηση της δήλωσης που εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκικής Δημοκρατίας την 1η Μαϊου 2004, με τίτλο «Δήλωση αναφορικά με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ».

    Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρει ότι η μη νομιμότητα της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου», έχει με συνέπεια επιβεβαιωθεί, μεταξύ άλλων, από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

    Σημειώνει πως το Ψήφισμα 541 (1983) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών δηλώνει ότι το Συμβούλιο «αποδοκιμάζει τη διακήρυξη των τουρκοκυπριακών αρχών για την προτιθέμενη απόσχιση μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας» και «θεωρεί τη διακήρυξη ως νομίμως άκυρη και καλεί για την ανάκλησή της».

    Επιπρόσθετα, συνεχίζει, στο ψήφισμα 550 (1984) το Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζει σοβαρή ανησυχία για τις «αποσχιστικές πράξεις στο κατεχόμενο μέρος της Κυπριακής Δημοκρατίας» και καλεί «όλα τα κράτη να μην αναγνωρίσουν το δήθεν κράτος της 'Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου' και τα καλεί να μην διευκολύνουν ή με καθοιονδήποτε τρόπο να βοηθήσουν την προαναφερθείσα αποσχιστική οντότητα».

    Περαιτέρω προσθέτει ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (υπόθεση Λοϊζίδου εναντίον Τουρκίας) χαρακτηρίζει την «ΤΔΒΚ» ως μία υποτελή στην Τουρκία, τοπική διοίκηση.

    ''Από την 1η Μαϊου 2004, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη βάση της Συνθήκης Προσχώρησης που υπεγράφη στις 16 Απριλίου 2003 και επικυρώθηκε από τα 15 κράτη μέλη και τις τότε δέκα υπό ένταξη χώρες στην ΕΕ'', σημειώνεται.

    Υπενθυμίζει επίσης ότι το Πρωτόκολλο 10 της Συνθήκης προνοεί για τους όρους της ένταξης της Κύπρου στην Ενωση στην περίπτωση που μια συνολική λύση στο Κυπριακό δεν επιτυγχάνετο μέχρι την ημερομηνία της ένταξης.

    Στην περίπτωση αυτή, διευκρινίζει, και παρά το ότι ολόκληρο το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας γίνεται μέρος της ΕΕ, σύμφωνα με τις πρόνοιες του Πρωτοκόλλου, η εφαρμογή του κεκτημένου αναστέλλεται στις περιοχές τις οποίες η κυβέρνηση της Δημοκρατίας δεν ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο.

    Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας εκφράζει μεγάλη λύπη και απογοήτευση σημειώνοντας ότι ''συνεχίζουμε να γινόμαστε μάρτυρες της επιμονής της Τουρκίας, μια χώρα που φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ΕΕ, να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, ένα κράτος μέλος της Ενωσης.

    ''Η Τουρκία'', σημειώνει, ''θα πρέπει επίσης να πληροί τις συγκεκριμένες υποχρεώσεις, σχετικά με την Κύπρο, που πηγάζουν από τη Συμφωνία της για Τελωνειακή Ενωση με την ΕΕ καθώς και από το διεθνές δίκαιο''.

    Περαιτέρω, καταλήγει το Υπουργείο Εξωτερικών στη δήλωση του, η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει συνηγορήσει όπως τα 259 εκ. ευρώ για τα έτη 2004-2006 που προορίζονταν από την ΕΕ για τους Τ/Κ στην περίπτωση λύσης του Κυπριακού, διατεθούν από τώρα.

    Ενιαίος Αμυντικός Χώρος - Σπηλιωτόπουλος - Μαυρονικόλας ------------------------------------------------------- Ο ενιαίος αμυντικός χώρος Ελλάδας - Κύπρου ισχύει και ως πολιτική και ως δόγμα, διαβεβαίωσε χθες στις Βρυξέλλες ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, προσθέτοντας ότι απλώς αξιολογείται η νέα κατάσταση ασφαλείας που δημιουργήθηκε μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η δήλωση του Υπουργού Αμυνας της Κύπρου Κυριάκου Μαυρονικόλα, ο οποίος υπογράμμισε την αγαστή συνεργασία με το Ελληνα ομόλογό του.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Σπηλιωτόπουλος αφού επισήμανε ότι «ο ενιαίος αμυντικός χώρος ισχύει και ως πολιτική και ως δόγμα», πρόσθεσε ότι «απλά αξιολογείται η νέα κατάσταση ασφαλείας που δημιουργήθηκε μετά από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές εάν και όπου απαιτηθεί».

    Ο κ. Μαυρονικόλας αναφέρθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση που ήταν η πρώτη επίσημη παρουσία της Κύπρου ως πλήρες μέλος σε Συμβούλιο Υπουργών Αμυνας και στο σημαντικό ρόλο που έπαιξε η Αθήνα στη διασφάλιση της ένταξης. Για τον ενιαίο αμυντικό χώρο είπε ότι «μελετούμε τις νέες συνθήκες μετά την ένταξη, πάντοτε σε αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας και τον κ. Σπηλιοτόπουλο.

    Εκπρόσωπος - Υπουργός Εθνικής Αμυνας Ελλάδας ------------------------------------------------- Οποιεσδήποτε προσαρμογές κριθούν απαραίτητες στο δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, λόγω της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, θα γίνουν σε συνεννόηση μεταξύ των κυβερνήσεων Κύπρου και Ελλάδας, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Είπε, επίσης, ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη διασφάλιση της αμυντικής δυνατότητας του κράτους.

    Σχολιάζοντας δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ''οι δύο κυβερνήσεις βρίσκονται σε στενότατη επαφή''.

    Είπε ότι χθες ο κ. Σπηλιωτόπουλος, σε συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, ρωτήθηκε εάν τίθεται θέμα κατάργησης του δόγματος. ''Ο κ. Σπηλιωτόπουλος είπε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, αξιολογείται η νέα κατάσταση ασφαλείας που διαμορφώθηκε με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και προκειμένου να γίνουν οι κατάλληλες προσαρμογές και όπου απαιτηθεί και πάντα προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της άμυνας των δύο χωρών'', είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    ''Νομίζω ότι η σημερινή δήλωση του Υπουργού Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας είναι σαφής'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Πρόεδρος Βουλής - Δηλώσεις - Αναχώρηση για Στρασβούργο ---------------------------------------------- Την εκτίμηση ότι πριν γίνουν οι οποιοιδήποτε σχολιασμοί, θα πρέπει πρώτα να διευκρινιστεί τι εννοείται με τη θέση ότι η Ελλάδα προσανατολίζεται για αναστολή του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος Ελλάδας -Κύπρου, που έθεσε ο Ελληνας Υπουργός Αμυνας, διατύπωσε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας.

    Ανέφερε ότι πιθανόν η Ελλάδα, καθοδηγούμενη από τη νέα προσέγγιση συνεργασίας και προσπάθειας επίλυσης, με καθαρά ειρηνικούς τρόπους, και του Κυπριακού, αλλά και των Ελληνοτουρκικών διαφορών, να προχωρεί προς αυτή την κατεύθυνση.

    Σχολιάζοντας ο κ. Χριστόφιας το γεγονός ότι στο προσχέδιο ψηφίσματος για την Υπουργική Διάσκεψη Ισλαμικών χωρών υπάρχουν αρκετές απαράδεκτες αναφορές, σχετικά με το Κυπριακό και τα κατεχόμενα, δήλωσε πως από την Κυπριακή Δημοκρατία γίνεται προσπάθεια προς την κατεύθυνση αποτροπής οποιασδήποτε αναβάθμισης, που να εμφανίζει την τ/κ κοινότητα ως κράτος, ενώ παράλληλα ευχήθηκε όπως επιτύχουμε το καλύτερο.

    Ο κ. Χριστόφιας μιλούσε κατά την αναχώρησή του για το Στρασβούργο, όπου μαζί με τον Επικεφαλής της Ομάδας της Κύπρου στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, Δώρο Χριστοδούλου, θα συμμετέχει στη Σύνοδο των Προέδρων των Κοινοβουλίων των χωρών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια σε τακτική βάση.

    Αναφερόμενος στην Σύνοδο ο κ. Χριστόφιας είπε πως κύριο θέμα της θα είναι «η Ευρώπη των πολιτών, τα Κοινοβούλια και η συμμετοχή των πολιτών», ενώ ένα εκ των υποθεμάτων του κυρίου θέματος θα είναι «το πόσο δημοκρατική είναι η δημοκρατία».

    Πρωθυπουργός Ελλάδας - Νέα Υόρκη - Αφιξη -------------------------------------- Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής έφθασε τις πρώτες πρωινές ώρες Κύπρου (01.30) στη Νέα Υόρκη για την πενθήμερη επίσκεψή του στις ΗΠΑ.

    Ο κ. Καραμανλής, που συνοδεύεται από τη σύζυγό του, την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ (Μολυβιάτης, Βαληνάκης, και Σκανδαλάκης) και τον Υπουργό Επικρατείας Θόδωρο Ρουσόπουλο θα συναντηθεί σήμερα Τρίτη, στις 10.00 τοπική ώρα με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, και στις 15.00 με το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Αμέσως μετά θα δώσει συνέντευξη Τύπου, προς ξένους κι έλληνες δημοσιογράφους, στο κτίριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

    Επίσης έχει προγραμματισθεί γεύμα με το συντακτικό επιτελείο της εφημερίδας Νιου Γιορκ Τάιμς, καθώς και ημίωρη συνέντευξη του κ. Καραμανλή στο CNN.

    Αργά το απόγευμα το προεδρείο του ΣΑΕ θα παραθέσει δεξίωση προς τιμήν του Πρωθυπουργού.

    Βαληνάκης - Κυπριακό - ΕΕ --------------------------- Οι περισσότεροι στην Ευρωπαϊκή Ενωση νοιώθουν απογοήτευση από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Κυπριακό, αλλά ταυτόχρονα νοιώθουν και την ανάγκη να προχωρήσει ξανά η διαδικασία επανένωσης του νησιού, έτσι ώστε και οι δύο κοινότητες, Ε/Κ και Τ/Κ, απολαύσουν τα αγαθά της ένταξης, δήλωσε χθες ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννης Βαληνάκης.

    Αντιλαμβανόμαστε, είπε ο κ. Βαληνάκης, ότι έχει δοθεί μέχρι σήμερα έντονη υποστήριξη στο σχέδιο Ανάν 5 που τέθηκε στα δημοψηφίσματα και πως η στάση αυτή δεν μπορεί να αλλάξει μέσα σε λίγα 24ωρα. Είναι λογικό, συνέχισε, ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι σ αυτή τη διαδικασία θα πρέπει να προσδιορίσουν τη θέση τους και πρώτα απ όλα η κυπριακή κυβέρνηση.

    Οπως είπε, η ίδια η κυβέρνηση ζυγίζει αυτή τη στιγμή τα δεδομένα που έχει μπροστά της και υπάρχει ένας εσωτερικός διάλογος. Πιστεύουμε, ότι αυτός ο διάλογος θα συνεχιστεί μέσα στις επόμενες εβδομάδας και πως οι Κύπριοι θα αποφασίσουν ποια θα είναι η στάση τους έναντι στο ζήτημα αυτό, ανέφερε.

    Παπανδρέου - Ομήρου - Συνάντηση - Δηλώσεις ----------------------------------------- Τη θέση του κόμματός του για λύση του Κυπριακού στη βάση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, επανέλαβε χθες ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

    Ο κ. Παπανδρέου προέβη σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση στην Αθήνα με τον Πρόεδρο του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου, ο οποίος τόνισε την ανάγκη συνεργασίας των δύο κομμάτων στο πλαίσιο της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, διότι, όπως είπε, το Κυπριακό θα κριθεί κυρίως στο πλαίσιο της ΕΕ.

    Στη συνάντησή τους διάρκειας 1.20 λεπτών κυριάρχησαν οι εξελίξεις στο Κυπριακό και η συνεργασία ΕΔΕΚ και ΠΑΣΟΚ στην Ευρωβουλή.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε τη θέση του κόμματός του για λύση του Κυπριακού στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

    Στις δικές του δηλώσεις, ο κ. Ομήρου εξέφρασε τις ευχαριστίες της ΕΔΕΚ και του κυπριακού ελληνισμού στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στο πρόσωπο του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος ως Υπουργός Εξωτερικών βοήθησε στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Αθήνα - Ομήρου - Μεϊμαράκης - Κυπριακό -------------------------------- Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, όπως αυτές διαμορφώνονται μετά το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου, και ο συντονισμός των πολιτικών δυνάμεων σε Λευκωσία και Αθήνα για την επίλυση του Κυπριακού απασχόλησαν τη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου με το Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

    Ο κ. Ομήρου σε δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά τη συνάντηση είπε πως «συζητήσαμε τις εξελίξεις και το σκηνικό στο Κυπριακό όπως διαμορφώνεται μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου. Κάναμε μια εκτίμηση των δεδομένων και νομίζω είναι κοινή διαπίστωση ότι χρειάζεται μια διαχείριση της επόμενης ημέρας και στο διεθνή και στον ευρωπαϊκό χώρο για να δώσουμε το μήνυμα ότι το 'όχι' του κυπριακού Ελληνισμού δεν ήταν όχι στη λύση».

    Ο κ. Μεϊμαράκης δήλωσε πως οι επαφές που έχει η ΝΔ «με όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου είναι ειλικρινείς, είναι επαφές δημιουργικής συνεργασίας για τη λύση του εθνικού προβλήματος, έξω από τις οποιεσδήποτε κομματικές σκοπιμότητες».

    Ομήρου - Παπαρήγα - Κυπριακό ------------------------------- Οι εξελίξεις στο Κυπριακό βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου με την ΓΓ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας Αλέκα Παπαρήγα.

    Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΚΚΕ στον Περισσό, η κ. Παπαρήγα επανέλαβε τη θέση του Κόμματος για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

    Για μια Κύπρο ενιαία και ανεξάρτητη, δικοινοτική, διζωνική Ομοσπονδία χωρίς εγγυήτριες δυνάμεις και ξένες βάσεις όπως είπε η κ. Παπαρήγα.

    Από την πλευρά του ο κ. Ομήρου επανέλαβε ότι το «όχι» των Ελληνοκυπρίων στο σχέδιο Ανάν δεν σημαίνει «όχι» στην επίλυση του προβλήματος και ότι η επιδίωξη παραμένει η άμεση λύση στη βάση όμως αλλαγών που θα καθησυχάζουν τις ανασφάλειες των Ε/Κ.

    Αθήνα - Ομήρου - Κωνσταντόπουλος - Κυπριακό --------------------------------- Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό όπως αυτές διαμορφώθηκαν μετά το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου αλλά και οι ενδεχόμενες προοπτικές επίλυσης του, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Πρόεδρος της ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου με τον Πρόεδρο του ΣΥΝ Νίκο Κωνσταντόπουλο.

    Σε δήλωσή που έκανε αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Ομήρου επεσήμανε πως «ο ελληνισμός παραμένει σταθερά προσηλωμένος στην ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού'' και σημείωσε ότι αυτό πρέπει να εξηγηθεί και στην διεθνή κοινότητα.

    Ο κ. Ομήρου πρόσθεσε ότι το Κυπριακό θα κριθεί το επόμενο διάστημα μέσα στον ευρωπαϊκό χώρο και για το λόγο αυτό υπάρχει ετοιμότητα σε όλα τα επίπεδα.

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε ότι «απαιτείται συντονισμός κινήσεων, σχεδιασμός στρατηγικής και συνεννόηση και κυρίως να συγκεκριμενοποιήσουμε τι θέλουμε και πώς το επιδιώκουμε».

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Τελετή διαβεβαίωσης μελών Ανωτάτου ------------------------------------- Διαβεβαίωση για πίστη και σεβασμό προς το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας έδωσαν χθες η Εφη Παπαδοπούλου και ο Μιχάλης Φωτίου στην τελετή διαβεβαίωσης ως δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Προσφωνώντας τους νεοδιορισθέντες δικαστές, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος τόνισε πως ο κυπριακός λαός, ως μέλος της ΕΕ τώρα, προσβλέπει με αξιοπρέπεια και αγωνιστικό σθένος στην εθνική και φυσική επιβίωση και δικαίωσή του ενώ τόνισε πως η επικράτηση κράτους Δικαίου αποβαίνει η ασπίδα της Κύπρου έναντι κάθε απόπειρας για καταπάτηση των δικαιωμάτων του πολίτη και η αιχμή του δόρατος για την επικράτηση του διεθνούς δικαίου και της νομιμότητας για την πατρίδα και το λαό μας.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως η επιλογή τους ήταν ομόφωνη και ''συνεπιφέρει σε σας ιδιαίτερη τιμή, αλλά και συνεπάγεται για σας ιδιαίτερη ευθύνη'' ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα πως η επιστημονική επάρκεια, το ήθος, η ακεραιότητα, η ευσυνειδησία και η αμεροληψία τους διακρίνουν, θα βοηθήσουν στην εκπλήρωση της ευθύνης που αναλαμβάνουν.

    Το αξίωμα του Δικαστή, υπογράμμισε, δεν είναι ένα σύνηθες βιοποριστικό επάγγελμα αλλά ένα ιερό λειτούργημα και βαρύτατη αποστολή γιατί αφορά και απαντά στο θεμελιώδες και ύψιστο αίτημα και δικαίωμα του ανθρώπου: το δίκαιο και τη δικαιοσύνη.

    ''Και οι τρεις κρατικές εξουσίες της πολιτείας έχουν χρέος να βεβαιώνουν συνεχώς, με λόγια, αλλά πρωτίστως με έργα, τους πολίτες αυτού του τόπου, ότι οι νόμοι της πολιτείας ισχύουν αδιακρίτως για όλους και τίθενται υπεράνω όλων, χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς συμβιβασμούς, χωρίς ελαστικότητα, χωρίς εξόδους διαφυγής για μερικούς'', είπε.

    Καταλήγοντας, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ευόρκως οι δύο νέοι δικαστές του Ανωτάτου θα επιτελέσουν το καθήκον τους και εμπράκτως θα εκπληρώσουν το χρέος τους απέναντι στην πατρίδα και το λαό.

    Στην τελετή διαβεβαίωσης η κ. Παπαδόπουλου και ο κ. Φωτίου διαβεβαίωσαν ότι θα υπηρετήσουν ''καλώς και πιστώς τη Δημοκρατία της Κύπρου στο αξίωμα του δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου'' και θα απονέμουν το δίκαιο εις πάντας συμφώνως προς τους νόμους και τα έθιμα της Δημοκρατίας άνευ φόβου ή ευνοίας, προκαταλήψεως ή πάθους''.

    Εκπρόσωπος - Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Καταγγελίες ------------------------------- Η κυβέρνηση καλωσορίζει την απόσυρση των καταγγελιών του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά αναμένει και ανάκλησή τους, για να υπάρξει πραγματικό ξεκαθάρισμα της όλης υπόθεσης, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Σχολιάζοντας το θέμα της απόσυρσης της καταγγελίας του κ. Αναστασιάδη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ ότι η κυβέρνηση σπείρει τη διχόνοια, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι δεν γνωρίζει ''το περιεχόμενο της επιστολής ή τον τρόπο με τον οποίο έγινε η απόσυρση των καταγγελιών''.

    ''Η ζημιά όμως είναι φανερό ότι έχει ήδη γίνει. Η απόσυρση δεν σημαίνει κατ' ανάγκη ξεκαθάρισμα της όλης κατάστασης. Η κυβέρνηση θα ήθελε πράγματι να υπάρξει ξεκαθάρισμα της όλης υπόθεσης γιατί πιστεύει ότι οι κατηγορίες που εκφράστηκαν ήταν αβάσιμες'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Ωστόσο, επεσήμανε πως ''άλλο απόσυρση και άλλο ανάκληση'' και πρόσθεσε: ''Χαίρομαι που ο κ. Αναστασιάδης προέβη σε απόσυρση των καταγγελιών, αλλά αναμένεται ότι μετά την απόσυρση θα ακολουθήσει και ανάκληση''.

    Εκπρόσωπος - Βρετανικό ΥΠΕΞ - Κατεχόμενα - Διανυκτέρευση ------------------------------------------ Εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι η αλλαγή που έγινε στο συμβουλευτικό κείμενο του Υπουργείου για τον Κυπριακό τουρισμό, με απάλειψη της αναφοράς στο αδύνατο διανυκτέρευσης στα κατεχόμενα είναι αντιπροσωπευτική της ρευστής κατάστασης που επικρατεί τώρα σε αυτόν τον τομέα.

    Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, ο εκπρόσωπος είπε ότι μέχρι τις 6 Μαΐου, το σχετικό κείμενο ανέφερε ότι οι Βρετανοί επισκέπτες μπορούσαν να μεταβούν στην κατεχόμενη περιοχή διασταυρώνοντας την γραμμή αντιπαράταξης αλλά θα έπρεπε να επιστρέψουν πριν από τα μεσάνυκτα.

    Κύπρος - Ισραήλ - Καταδίκη κατεδαφίσεων ------------------------------- Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας εκφράζει την έντονη αποδοκιμασία της για τις πρόσφατες ενέργειες της κυβέρνησης του Ισραήλ, συγκεκριμένα την κατεδάφιση παλαιστινιακών οικιών στην πόλη Ράφα στη Λωρίδα της Γάζας.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η κυβέρνηση καλεί το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως τέτοιες πρακτικές και να κάνει όλα όσα είναι αναγκαία ώστε να σεβαστεί την αξιοπρέπεια του παλαιστινιακού λαού και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής τους.

    Η Κύπρος συνυπογράφει πλήρως το Τελικό Ανακοινωθέν που εξεδόθη μετά τη συνάντηση της Τετραμερούς στη Νέα Υόρκη στις 4 Μαϊου 2004 το οποίο, μεταξύ άλλων, τίθεται έντονα εναντίον της κατεδάφισης παλαιστινιακών οικιών.

    Αστυνομική Ακαδημία - ΕΕ - Σεμινάριο ----------------------------- Μετά την 1η Μαϊου, οπότε η Κύπρος κατέστη πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Κυπριακή Αστυνομία εισήλθε σε ένα νέο αστυνομικό περιβάλλον δήλωσε χθες ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου.

    Ο κ. Θεοδώρου μαζί με τον Αρχηγό του Σώματος Τάσο Παναγιώτου παρέστησαν στην τελετή έναρξης σεμιναρίου που διοργανώθηκε από την Κυπριακή Αστυνομική Ακαδημία με θέμα τις συνέπειες και τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν οι κυπριακές διωκτικές αρχές μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Στην επίσημη τελετή πραγματοποιήθηκε ανάρτηση των σημαιών των 25 χωρών-μελών, καθώς και η σημαία της ΕΕ, στο προαύλιο της Αστυνομικής Ακαδημίας. Στο σεμινάριο συμμετέχουν λέκτορες της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Ακαδημίας, εκπρόσωποι της Γραμματείας για θέματα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και ο Διοικητικός Διεθυντής της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Ακαδημίας. Δημήτρης Συλλούρης - Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΔΗΣΥ - Παραίτηση ---------------------------- Την παραίτησή του από τη θέση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του Δημοκρατικού Συναγερμού ανακοίνωσε σήμερα ο Δημήτρης Συλλούρης.

    Σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, με την οποία του ανακοινώνει την απόφασή του και την οποία έδωσε στη δημοσιότητα, ο κ. Συλλούρης αναφέρει πως ''μετά από βαθύ προβληματισμό και έντονες διαβουλεύσεις με στελέχη και ψηφοφόρους του κόμματος, πήρα την απόφαση να παραιτηθώ από τη θέση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του Δημοκρατικού Συναγερμού''.

    ''Το βαρύ κλίμα που έχει δημιουργηθεί με την παντελή έλλειψη ψυχικής ενότητας, αλλά και την απουσία κάθε διάθεσης για προβληματισμό και συνεννόηση για το καλό της Κύπρου και του κόμματος, δεν μου επιτρέπει να συμμετέχω στη λειτουργία της ηγετικής ομάδας του κόμματος'', προσθέτει ο κ. Συλλούρης.

    Χρηματιστήριο - Αρνητικό κλείσιμο ----------------------------- Αρνητικά για τρίτη κατά σειρά συνάντηση έκλεισε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), ως αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχθηκαν οι τραπεζικοί τίτλοι λόγω πενιχρού αγοραστικού ενδιαφέροντος. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε πτώση της τάξης του 0,96%, κλείνοντας στις 80,21 μονάδες. Η άνοδος της αξίας των συναλλαγών στις 590 χιλιάδες λίρες, οφείλεται αποκλειστικά στο ενδιαφέρον των επενδυτών για τα Κυβερνητικά Χρεόγραφα Αναπτύξεως 6,75% 2005 (1η έκδοση 2000), τα οποία πραγματοποίησαν συναλλαγές, αξίας 357.210 λιρών (ποσοστό 60,5%).

    Σημαντική πτώση της τάξης του 1,31% κατέγραψε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 354,31 μονάδες.

    ----------------- Ευρωεκλογές ------------------

    Ευρωεκλογές - ΑΚΕΛ - Υποψήφιοι --------------------------- Η Κεντρική Επιτροπή (ΚΕ) του ΑΚΕΛ κατέληξε στα έξι ονόματα των υποψηφίων του κόμματος στις Ευρωεκλογές του ερχόμενου Ιουνίου, τα οποία και ανακοίνωσε, μετά τη σύνοδο της ΚΕ, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας.

    Πρόκειται για τους Αδάμου Αδάμο, γιατρό και βουλευτή του ΑΚΕΛ - Αριστερά - Νέες Δυνάμεις, Μπεμπεδέλλη - Καυκαρίδου Δέσποινα, ηθοποιό, Συλικιώτη Νεοκλή, επικεφαλής του Γραφείου Παιδείας του ΑΚΕΛ και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, Τριανταφυλλίδη Κυριάκο, πρώην Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών, Χατζηγεωργίου Γιώργο, βουλευτή του ΑΚΕΛ - Αριστερά - Νέες Δυνάμεις και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και Χριστοφίδη Τίτο, γιατρό και Πρόεδρο του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ).

    Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την εκτίμηση πως η συσπείρωση του κόμματος στις ευρωεκλογές θα είναι πολύ ψηλή και πως το κόμμα θα εξασφαλίσει υψηλά ποσοστά.

    ''Εγιναν οι διαδικασίες του κόμματος ξεκινώντας από τις κομματικές οργανώσεις βάσης, περνώντας από τις επαρχιακές επιτροπές και καταλήξαμε στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος'', είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

    Οπως ανέφερε, οι έξι υποψήφιοι επιλέγηκαν μέσα από 19 άτομα με μυστική ψηφοφορία που έγινε στην Κεντρική Επιτροπή.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε πως θα υποβληθούν κανονικά οι υποψηφιότητες την ερχόμενη Πέμπτη και το ερχόμενο Σάββατο στις 10 το πρωί θα γίνει μια ευρεία διάσκεψη Τύπου όπου θα παρουσιαστούν οι υποψήφιοι καθώς και η προγραμματική διακήρυξη του ΑΚΕΛ - Αριστερά - Νέες Δυνάμεις.

    Οπως ανέφερε ο κ. Χριστόφιας, η διακήρυξη αυτή θα αφορά το τι είναι οι ευρωεκλογές, τι Ευρώπη επιδιώκει το ΑΚΕΛ και η Αριστερά, μέσα σε ποια Ευρώπη μπαίνουμε, και ''πώς συνδέουμε το Κυπριακό με την παρουσία μας στο Ευρωκοινοβούλιο''.

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι λείπουν από τους υποψηφίους του ΑΚΕΛ ονόματα γνωστά για την εμπειρία τους στην ΕΕ, όπως αυτά της Ελένης Μαύρου και του Δώρου Χριστοδουλίδη, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως ''η Ελένη Μαύρου είναι εδώ και 3 - 4 μήνες, και πέρα και μακριά από οποιαδήποτε γεγονότα, διαβουλεύτηκε μαζί μου και εξέφρασε την επιθυμία να μείνει στην Κύπρο, να εργάζεται στην Κύπρο''.

    Πρόσθεσε πως ''ο Δώρος Χριστοδουλίδης εκπροσωπεί το κόμμα αλλά και τον Πρόεδρο της Βουλής ως επικεφαλής της αντιπροσωπείας μας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης και είναι και αντιπρόεδρος της ομάδας της Ενωμένης Αριστεράς εκεί''.

    Ευρωεκλογές - ΔΗΚΟ - Υποψηφιότητες -------------------------- Το Δημοκρατικό Κόμμα καλεί τους Κύπριους πολίτες σε μαζική συμμετοχή στις Ευρωεκλογές και σε μια κοινή προσπάθεια για να καταστεί η Κύπρος ενεργό και δημιουργικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με ουσιαστική συμβολή στη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ευρώπης και των λαών της.

    Ανακοινώνοντας του έξι υποψηφίους που προτείνει το ΔΗΚΟ για τις ευρωεκλογές, μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Κλεάνθους τόνισε ότι ''η Κύπρος μπορεί να έχει σημαντικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ενωση, παρά το μικρό της μέγεθος και τον περιορισμένο πληθυσμό της».

    Οπως σημείωσε ο κ. Κλεάνθους, το ΔΗΚΟ ανταποκρινόμενο στην επιθυμία πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων του ενδιάμεσου χώρου για συμπόρευση στις εκλογές προτείνει ένα ευρύτερα αντιπροσωπευτικό ψηφοδέλτιο που προσφέρει τις προϋποθέσεις για μια ευρύτερη υποστήριξη.

    Το ψηφοδέλτιο που διαμορφώθηκε στην κοινή συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας έχει ως εξής:

    1. Ανδρέου Δημήτρης, δημοσιογράφος 2. Γαλανός Αλέξης, Πρώην Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων 3.Θεμιστοκλέους Θέμης, δημοσιογράφος, Διευθυντής του ΚΥΠΕ 4.Κενεβέζος Κυριάκος, δικηγόρος, στέλεχος της ΝΕΔΗΚ 5. Ματσάκης Μάριος, Βουλευτής 6. Παπαδοπούλου Αντιγόνη, Βουλευτής, Πρόεδρος ΓΟΔΗΚ.

    Ο κ. Κλεάνθους εξέφρασε την εκτίμηση και τις ευχαριστίες του κόμματος προς τους έξι υποψηφίους και τους ευχήθηκε καλή επιτυχία, ενώ ευχαρίστησε και όσους επέδειξαν ενδιαφέρον να περιληφθούν στο ψηφοδέλτιο.

    Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Κλεάνθους είπε ότι αριθμός πέραν των 15 ατόμων, μελών ή στελεχών του ΔΗΚΟ εξεδήλωσαν ενδιαφέρον αλλά ήταν και πολλαπλάσιοι αυτοί, προσωπικότητες καθώς και από τον ευρύτερο ενδιάμεσο χώρο που εξεδήλωσαν ενδιαφέρον «και μας έκαναν την τιμή να τους συνυπολογίσουμε στον προβληματισμό και τη διαβούλευση για τις τελικές επιλογές μας''.

    Η συνεργασία, πρόσθεσε, ήταν άριστη και το ζητούμενο η διαμόρφωση ''εκείνου του ψηφοδελτίου που θα αγκάλιαζε ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις'', επισημαίνοντας πως με την συμπερίληψη των υποψηφιοτήτων τα μηνύματα που φτάνουν στο κόμμα είναι πολλαπλά.

    Ευρωεκλογές - ΑΔΗΚ - Συνεργασία με ΔΗΚΟ ---------------------------- Το Διευρυμένο Εκτελεστικό Γραφείο του Αγωνιστικού Δημοκρατικού Κινήματος (ΑΔΗΚ), σε έκτακτη συνεδρία του χθες το απόγευμα αποφάσισε να συστρατευθεί στις ευρωεκλογές με το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ).

    Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος του ΑΔΗΚ Ντίνος Μιχαηλίδης κάλεσε τα στελέχη και μέλη του Κινήματος όπως υπερψηφίσουν το ψηφοδέλτιο του ΔΗΚΟ.

    ''Στα πλαίσια αυτά'', διαβεβαίωσε ο κ. Μιχαηλίδης, ''το ΑΔΗΚ θα αγωνιστεί ενεργά, δραστήρια και αποτελεσματικά, με τα στελέχη και μέλη του στην πρώτη γραμμή, για την ευρύτερη δυνατή εκλογική νίκη της διακομματικής αυτής συνεργασίας''.

    Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι η προεκλογική συνεργασία του ΑΔΗΚ με το ΔΗΚΟ επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητα του Κινήματος να συνεργαστεί με τις όμορες πολιτικές δυνάμεις του κεντρώου χώρου.

    Ευρωεκλογές - Τάσος Μητσόπουλος - Παραίτηση ----------------------------------------------- Ενόψει των Ευρωεκλογών του Ιουνίου ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Τάσος Μητσόπουλος παραιτήθηκε από τη θέση του Εκπροσώπου Τύπου του κόμματος.

    Υποβάλλοντας την παραίτησή του ο κ. Μητσόπουλος είπε ότι θεώρησε χρέος του να υποβάλει παραίτηση μετά από την επικύρωση του ψηφοδελτίου των Ευρωεκλογών από το Ανώτατο Συμβούλιο.

    ''Αυτό επιτάσσει η αντίληψή μου περί δεοντολογίας αλλά και το αίσθημα ευθύνης απέναντι στους συνυποψήφιούς μου. Δεν θα επιθυμούσα να θεωρηθεί ότι χρησιμοποιώ τη θέση του Εκπροσώπου Τύπου του κόμματος ως εφαλτήριο για την προώθηση της υποψηφιότητάς μου και για την εξασφάλιση όρων ανισότιμης προβολής από τα ΜΜΕ'' ανέφερε ο κ. Μητσόπουλος.

    Ευρωεκλογές - Ανανεωτική Κίνηση - Αλέκος Μαρκίδης ---------------------------------------------- Η Ανανεωτική Κίνηση αποφάσισε να μην συμμετάσχει στις ευρωεκλογές της 13ης Ινουνίου.

    [03] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών - Ιακώβου

    Με τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης της διακυβερνητικής διάσκεψης για το ευρωπαϊκό σύνταγμα, ξεκίνησαν σήμερα το πρωϊ οι εργασίες των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με τη συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργου Ιακώβου.

    Στη διάρκεια των χθεσινών εργασιών οι 25 Υπουργοί Εξωτερικών της Διευρυμένης ΕΕ ασχολήθηκαν με την προετοιμασία της συνάντησης Κορυφής των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ που θα συνέλθει στις Βρυξέλλες στις 17 και 18 Ιουνίου και την ημερήσια διάταξη, καθώς και το σχέδιο του ευρωπαϊκού συντάγματος.

    [04] (Κ)* Ευρωεκλογές - Κίνημα Ελεύθεροι Πολίτες - Συνεργασία - ΔΗΚΟ - (1)

    [05] (Κ) Στρασβούργο - ΣτΕ - Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων - Χριστόφιας

    Με χαιρετισμό του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) Πέτερ Σίντερ και την εισαγωγική ομιλία του Προέδρου της Βουλής της Σλοβενίας Μπόρουτ Πάχορ, άρχισε σήμερα το πρωί στην έδρα του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) στο Στρασβούργο, η συζήτηση του θέματος «Πόσο δημοκρατική είναι η Δημοκρατία μας».

    [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Επαφές στις ΗΠΑ

    Ικανοποίηση για τις επαφές που είχε στις ΗΠΑ, όπου μετέβη για να παραστεί στο 15ο συνέδριο της ΠΣΕΚΑ, εξέφρασε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Παράλληλα εξέφρασε την ευαρέσκεια του ιδίου και της Κυβέρνησης ''για την εξαιρετική δουλειά που γίνεται από τις ομογενειακές οργανώσεις στην Αμερική''.

    Ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της ΠΣΕΚΑ έγιναν πολλές επαφές με γερουσιαστές, με μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, με μέλη της κυβερνητικής μηχανής των ΗΠΑ ''όπου προβλήθηκαν με πολύ παραγωγικό τρόπο οι θέσεις της δικής μας πλευράς και όσον αφορά το δημοψήφισμα και επίσης όσον αφορά την περαιτέρω πορεία για την τελική επανένωση και λύση του Κυπριακού''.

    [07] (Κ) Ιωάννης Κασουλίδης - Μαρόκο - Κυπριακό

    Κατανόηση εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών του Μαρόκου Μοχάμεντ Μπεναϊσσα για το «όχι» του κυπριακού λαού στο δημοψήφισμα και ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα της Κύπρου να μην προχωρήσει η Ισλαμική Διάσκεψη σε αναγνώριση του ψευδοκράτους.

    [08] (Κ) Στρασβούργο - Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων - Χριστόφιας - Κυπριακό

    Ο Πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε σήμερα στο Στρασβούργο ότι από τη στιγμή κατά την οποία ο κυπριακός λαός εξέφρασε κυρίαρχα και ελεύθερα τη βούλησή του στα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου 2004 για το σχέδιο Ανάν, η απόφασή του πρέπει να είναι πλήρως σεβαστή και όχι να χρησιμοποιούνται έξωθεν απρόκλητες και αδικαιολόγητες πιέσεις, ή να ασκείται βιαστική πολιτική με αποτέλεσμα τη μη εξυπηρέτηση του στόχου της προαγωγής της από μακρού αναζητουμένης διευθέτησης του Κυπριακού.

    Σε ομιλία του ενώπιον των πενήντα περίπου Προέδρων Κοινοβουλίων των χωρών - μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) και άλλων ευρωπαϊκών κοινοβουλευτικών συνελεύσεων που συζητούν στην έδρα του ΣτΕ για το «Πόσο δημοκρατική είναι η Δημοκρατία μας», ο κ. Χριστόφιας ανέφερε πως «ένα από τα πιο εμβριθή στοιχεία της συμμετοχικής Δημοκρατίας είναι και ο θεσμός των δημοψηφισμάτων, ο οποίος υπογραμμίζει την κυριαρχία του λαού στη λήψη αποφάσεων».

    [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Επίσκεψη Καραμανλή στις ΗΠΑ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος είχε επικοινωνία με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή πριν τη μετάβαση του τελευταίου στις ΗΠΑ και ο κ. Καραμανλής θα ενημερώσει τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο για τα αποτελέσματα των επαφών τους στις ΗΠΑ δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Κίνδυνοι αναγνώρισης ψευδοκράτους

    Δεν είναι δυνατή άμεση ή έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους λόγω των κανόνων του διεθνούς δικαίου που είναι αναγκαστικοί και των αποφάσεων των ΗΕ και της ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ερωτηθείς για τους κινδύνους έναρξης διεθνών πτήσεων προς τα κατεχόμενα και εξαγωγών απευθείας από τα κατεχόμενα, με πρωτοστάτες τους Αμερικανοβρετανούς, ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως η κάθε χώρα έχει το κυριαρχικό δικαίωμα καθορισμού των χώρων εισόδου και εξόδου από το έδαφός της και αυτό το κυριαρχικό δικαίωμα αναγνωρίζεται χωρίς οποιαδήποτε επιφύλαξη από τη διεθνή κοινότητα.

    [11] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 18/05/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7013            1,7114
    Δολάριο ΗΠΑ                      2,0396            2,0517
    Λίρα Αγγλίας                     1,1565            1,1633
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     231,2139        233,0459
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,9691          2,9922
    Δολάριο Καναδά                     2,8490          2,8711
    Κορώνα Δανίας                     12,6422         12,7389
    Κορώνα Νορβηγίας                  10,0252         14,1243
    Κορώνα Σουηδίας                   15,6006         15,7233
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6076          2,6281
    
    

    [12] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            79,77  (-0,55)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    665.537
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    421.938    351,93  (-0,67)
    FTSE Med 100 **                             6.374,86  (-1,32)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    357.812    102,46  (-0,59)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     27.543     70,68  (-0,17)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £        729     15,39  (-0,06)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     62.731     51,75  ( 0,52)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      1.448     50,13  (-2,58)
    Εμπορικές Εταιρείες           £      7.468     22,64  ( 1,12)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     14.408     63,87  ( 0,55)
    Ετ. Πληροφορικής              £      4.334      2,54  ( 0,79)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £      5.620      8,21  (-2,15)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £      1.308     11,67  ( 1,66)
    Ξενοδοχεία                    £      8.191     29,10  (-2,38)
    Αλλες Εταιρείες               £     65.888     64,20  (-1,35)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Τέταρτη στη σειρά πτώση

    Αδυναμία να αναστρέψει την πτωτική πορεία των τελευταίων τριών συναντήσεων παρουσίασε και σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) με τον Γενικό Δείκτη να παραμένει σε αρνητικό έδαφος σε όλη σχεδόν τη διάρκεια της διαδικασίας. Η αγορά κατέγραψε μικρή πτώση της τάξης του 0,55%, κλείνοντας στις 79,77 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 665 χιλιάδες λίρες με τους τραπεζικούς τίτλους να συγκεντρώνουν συνολικά συναλλαγές αξίας 357 χιλιάδων λιρών.

    [14] (Κ) ΕΕ - Ιακώβου - Συμβούλιο Υπουργών

    [15] (Κ) ΚΟΠ - Τελικός Κυπέλλου Κύπρου

    Το βράδυ της Κυριακής, 23 Μαϊου, όπως όλα δείχνουν θα διεξαχθεί ο τελικός του Κυπέλλου Κύπρου στο ποδόσφαιρο μεταξύ της ΑΕΚ και της ΑΕΛ στο στάδιο ΓΣΠ, κόντρα στην χρόνια παράδοση που ήθελε τον τελικό του θεσμού να διεξάγεται το Σάββατο.

    [16] (Κ) ΕΕ - Πληθωρισμός - Aπρίλιος - Κύπρος

    Στο 0,1% διατηρήθηκε ο ετήσιος εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Κύπρο τον Απρίλιο έναντι 2% στην ευρωζώνη και 1,9% στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η επίδοση της Κύπρου ήταν η τρίτη καλύτερη μεταξύ των 25 κρατών μελών μετά τη Φιλανδία και τη Λιθουανία.

    [17] (Κ) ΕΕ - ΥΠΕΞ - Διακυβερνητική Διάσκεψη

    [18] (Κ) ΣτΕ - Χριστόφιας - Σβίμερ - Κυπριακό

    Το Κυπριακό και η παραπέρα πορεία του μετά τα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου, ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια με τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης Βάλτερ Σβίμερ στο Στρασβούργο.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Χριστόφιας χαρακτήρισε καλή και δημιουργική τη συζήτηση κατά την οποία τέθηκε επίσης η αιτούμενη από ορισμένους κύκλους συμμετοχής μελών της λεγόμενης βουλής του ψευδοκράτους στην Κοινοβουλευτική Αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Συμβουλίου της Ευρώπης.

    [19] (Κ) Συμβούλιο Συνδεσης ΕΕ- Τουρκίας - Φερχόϊγκεν - Γκιουλ

    Η αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για επανένωση της Κύπρου, εκφράσθηκε στη σημερινή συνεδρία του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας, στην οποία βασικό θέμα συζήτησης ήταν η πορεία εκπλήρωσης των πολιτικών κριτηρίων της Κοπεγχάγης από την Κυβέρνηση της Αγκυρας.

    [20] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής

    Αντίστοιχους δρόμους ακολούθησαν οι Ελληνες και Κύπριοι ζωγράφοι, οι οποίοι κατάφεραν να προσαρμόσουν τις επιταγές των ευρωπαϊκών σχολών στην ιδιοσυγκρασία και τις ιστορικές απαιτήσεις του τόπου τους, δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Σε ομιλία του κατά την τελετή εγκαινίων της έκθεσης Ελλήνων ζωγράφων

    [21] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Επιστροφή από Βρυξέλλες

    Τα όποια μέτρα για οικονομική στήριξη των Τουρκοκυπρίων ενδέχεται να προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να βρίσκονται εντός του νομικού πλαισίου των σχέσεων ΕΕ - Κύπρου, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, κατά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες όπου πήρε μέρος στη Διακυβερνητική Διάσκεψη και σε συνάντηση των ΥΠΕΞ της ΕΕ.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ιακώβου υπενθύμισε πως το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ της 26ης Απριλίου είχε αναθέσει στην Κομισιόν να ετοιμάσει σειρά μέτρων που θα βοηθούν τους Τ/Κ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 18 May 2004 - 17:49:21 UTC