Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-05-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΗΕ - Καραμανλής - ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό
  • [02] (Κ) ΟΗΕ - Κόφι Ανάν - Κώστας Καραμανλής - Ανακοίνωση ΗΕ
  • [03] (Κ) Ελληνας Πρωθυπουργός - Αρχιεπίσκοπος Αμερικής
  • [04] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Τελετή διαβεβαίωσης νέων Υπουργών (1)
  • [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [07] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ -Τ/Κ
  • [08] (Κ) Κώστας Καραμανλής - Συνέντευξη Τύπου - ΟΗΕ - Κυπριακό
  • [09] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Δημοσιεύματα - Φορολογίες - Διάψευση
  • [10] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κυπριακό - Σχέδιο Ανάν
  • [11] (Κ)* Ευρωεκλογές - Ευρωπαϊκή Συνεργασία - Ψηφοδέλτιο (1)
  • [12] (K)* Ευρωεκλογές - Πρόεδρος ΝΕΟ - ''Ευρωπαϊκή Συνεργασία'' - Υποψήφιοι ΝΕΟ
  • [13] (K) Στρασβούργο - ΣτΕ - Χριστόφιας - Πρόεδρος ΚΣΣΕ
  • [14] (Κ) Εκπρόσωπος - Κύπρος - Κίνημα Αδεσμεύτων - Αποχώρηση
  • [15] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Κέρδη
  • [17] (Κ) Εκπρόσωπος - Υπουργικό - Κίνημα Αδεσμεύτων - Αποχώρηση Κύπρου
  • [18] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [19] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΓΓ ΟΗΕ - Συνάντηση (2)
  • [20] (Κ) Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Σκιώδης Υπουργός Νότιας Αυστραλίας
  • [21] (K) Πανεπιστήμιο Κύπρου - Δωρεά Ιδρύματος Λεβέντη
  • [22] (Κ) Στε - Διάσκεψη Προέδρων - Ολοκλήρωση - Χριστόφιας
  • [23] (Κ)* Ευρωεκλογές - Επαλξη - Στήριξη ψηφοδελτίου ΔΗΚΟ
  • [24] (K) Υπουργείο Εργασίας - Τελετή παράδοσης - Ταλιαδώρος
  • [25] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών - Λιλλήκας
  • [26] (Κ)* Ευρωεκλογές - ''Ευρωπαϊκή Κύπρος'' - Υποψήφιοι
  • [27] (Κ)* Ευρωεκλογές - Επαλξη - Στήριξη ψηφοδελτίου ΔΗΚΟ (2)
  • [28] (Κ) "Κερύνεια Ελευθερία" - Δώρα στον Δήμο Αθηναίων
  • [29] (Κ)* Ευρωεκλογές - ''Ευρωπαϊκή Κύπρος" - Υποψήφιοι (2)
  • [30] (Κ) Κασουλίδης - Τυνησία - Κυπριακό - Ισλαμική
  • [31] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Τελετή υποδοχής - Δηλώσεις
  • [32] (Κ) ΥΠΕΞ Αρμενίας - Αφιξη - Δηλώσεις
  • [33] (Κ) ΕΕ - Μεταλλαγμένα προϊόντα
  • [34] (Κ) Ελένη Θεοχάρους - Χώρες Κεντρικής Ασίας - Επίσκεψη
  • [35] (Κ) ΕΕ - Ελληνική οικονομία - Εποπτεία
  • [36] (Κ) Βρετανία - Βουλή των Λόρδων - Κυπριακό

  • [01] (Κ) ΗΕ - Καραμανλής - ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό

    To Κυπριακό, η κατάσταση στα Βαλκάνια, η διαφορά της Ελλάδας με τα Σκόπια και διάφορα περιφερειακά ζητήματα αποτέλεσαν το αντικείμενο της συνομιλίας που είχαν χθες στην έδρα του ΟΗΕ, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής με το Γενικό Γραμματέα Κόφι Ανάν.

    Τον κ. Καραμανλή συνόδευαν, ο Υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος και οι Υφυπουργοί Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης και Τάκης Σκανδαλάκης.

    Σε δηλώσεις ο Πρωθυπουργός είπε για το Κυπριακό πως θα πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά και να βρούμε τρόπους για να ξεκινήσει η προσπάθεια, με βασικό στόχο την επανένωση του νησιού ώστε να απολαύσουν και οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι τα οφέλη από την ένταξη του νησιού στην ΕΕ.

    Ο κ. Καραμανλής εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει κάτι στο μέλλον, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει το πότε.

    «Δεν μπορώ να δεχθώ ότι η 24η Απριλίου ήταν το τέλος της προσπάθειας,

    [02] (Κ) ΟΗΕ - Κόφι Ανάν - Κώστας Καραμανλής - Ανακοίνωση ΗΕ

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν πιστεύει ότι ο στόχος στο Κυπριακό παραμένει η επανένωση της Κύπρου και σε αυτό το πλαίσιο είναι σημαντικό να καταλαγιάσει ο κουρνιαχτός και όλα τα μέρη να αναλογιστούν πού έχουν φθάσει τα πράγματα και να εξετάσουν τις επιπλοκές.

    Η θέση αυτή καταγράφεται σε ανακοίνωση των ΗΕ για τη χθεσινή συνάντηση του κ. Ανάν με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στις ΗΠΑ όπου θα συναντηθεί και με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους.

    ''Ο ΓΓ ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό ότι θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας για την αποστολή των καλών υπηρεσιών του και επαφίεται στο Συμβούλιο να αναθεωρήσει την κατάσταση και τις προοπτικές για το μέλλον'', αναφέρει η ανακοίνωση.

    Αναφέρει επίσης ότι ο ΓΓ και ο Πρωθυπουργός συζήτησαν ''αριθμό θεμάτων, περιλαμβανομένου του Κυπριακού, της κατάστασης στο Ιράκ, στο Κόσοβο και την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας''.

    ''Αναφορικά με το Κυπριακό, ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε το ΓΓ για τις προσπάθειές του και εξέφρασε τη συνεχή βούληση της Ελλάδας για την επανένωση του νησιού και την υποστήριξη της Ελλάδας προς την αποστολή των καλών υπηρεσιών του ΓΓ'', προσθέτει η ανακοίνωση.

    [03] (Κ) Ελληνας Πρωθυπουργός - Αρχιεπίσκοπος Αμερικής

    Θέματα που αφορούν την ελληνική ομογένεια, την παιδεία και τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης στη Νέα Υόρκη του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο.

    [04] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η επίσκεψη του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στις ΗΠΑ και η συνάντησή του με το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, οι δηλώσεις του Ευρωπαίου Επίτροπου αρμόδιου για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν για προτάσεις που θα παρουσιάσει η Επιτροπή για άρση της οικονομικής απομόνωσης των Τ/Κ, η χθεσινή επίσκεψη τουριστικών πρακτόρων στα κατεχόμενα, το σχέδιο δράσης για τα δημόσια οικονομικά που αναμένεται να συζητήσει το Υπουργικό Συμβούλιο και οι επαφές του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια στο Στρασβούργο είναι μερικά από τα κύρια θέματα των σημερινών κυπριακών εφημερίδων.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Κεραυνός στο Υπουργικό με αυξήσεις'' πως με σχέδιο δράσης υπό μάλης για τα δημόσια οικονομικά και εισηγήσεις για λήψη μέτρων που θα αγγίξουν άμεσα τους φορολογούμενους μεταβαίνει σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό τη νέα του ιδιότητα, αυτήν του Υπουργού Οικονομικών, ο Μάκης Κεραυνός. Αλλού γράφει πως ο αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ Επίτροπος Γκούντερ Φερχόιγκεν επιβεβαίωσε χθες και επισήμως ότι εντός του Ιουνίου η Επιτροπή θα παρουσιάσει προτάσεις για την άρση της οικονομικής απομόνωσης των Τ/Κ, που θα αφορούν τόσο τις εμπορικές συναλλαγές στο νησί, δηλαδή μέσω της διαχωριστικής γραμμής, όσο και τις απευθείας συναλλαγές από τα κατεχόμενα προς την ΕΕ.

    ''Η Μάχη'' με κύριο τίτλο ''Πρώτη εκδρομή στο 'κράτος''' αναφέρει πως άρχισαν οι πρώτες εκδρομές στις κατεχόμενες περιοχές και δυο λεωφορεία με 88 άτομα πέρασαν χθες στις 11 το πρωί στις κατεχόμενες περιοχές από το οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου. Σύμφωνα με ανακοίνωση την εκδρομή οργάνωσε ομάδα τουριστικών πρακτόρων για το προσωπικό τους και για αντιπροσώπους ξένων τουριστικών γραφείων στην Κύπρο. Σε άλλο θέμα γράφει πως με ελκυστικά κριτήρια η κυβέρνηση επιχειρεί να ενθαρρύνει τους πρόσφυγες να αποκτήσουν ιδιόκτητη κατοικία ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση των προσφυγικών συνοικισμών.

    Ο ''Πολίτης'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Κάμερες δείχνουν τρύπες προσφορών'' ότι σοβαρότατα ερωτηματικά εγείρονται ως προς το αδιάβλητο της διαδικασίας αγοράς συστημάτων θερμικών καμερών, οι οποίες θα εγκατασταθούν στις ακάτους της Λιμενικής Αστυνομίας και πως πόρισμα έρευνας που διενήργησε η Γενικός Ελεγκτής καταδεικνύει ότι ''υπήρξαν λανθασμένες εισηγήσεις για κατακύρωση της προσφοράς, καθυστέρηση στην αγορά του εξοπλισμού, προφορική επικοινωνία στελεχών της Αστυνομίας με προσφοροδότες και διαρροή πληροφοριών προς αυτούς''. Αλλού αναφέρει πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι προσπάθεια της ε/κ πλευράς είναι να τηρηθεί η διεθνής νομιμότητα και το δίκαιο της ΕΕ.

    ''Η Σημερινή'' με κύριο τίτλο ''Απάτη ολκής με θύματα ασθενείς'' γράφει πως πολύ σοβαρή υπόθεση εξαπάτησης εκατοντάδων ασθενών και παραπληγικών από αλλοδαπό ''μάγο'' και Κύπριους συνεργάτες του διερευνά η Αστυνομία. Σύμφωνα με γραπτά τεκμήρια και πληροφορίες που διαβιβάστηκαν στη Δύναμη, ο ''μάγος'' υπόσχεται θεραπεία ''για πάσα νόσο, σωματική και ψυχική''. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι τη συνεισφορά μας στον ευρωπαϊκό στρατό ανακοίνωσε στις Βρυξέλλες ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας, κατά τη χθεσινή πρώτη, επίσημη παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Εγγυήσεις ζητά ο Ανάν'' πως το μήνυμα που μετέφερε ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν είναι πως ''όλοι συμμερίζονται την άποψη ότι η 24η Απριλίου δεν είναι το τέλος της διαδικασίας στο Κυπριακό''. Εξάλλου ο Αλβαρο ντε Σότο δήλωσε πως πρέπει να ξεκαθαρίσει ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος τι επιδιώκει, σημειώνοντας πως επί του παρόντος δεν θα υπάρξουν πρωτοβουλίες. Αλλού γράφει πως η συσπείρωση αποστασιοποιηθέντων ή και διαγραφέντων γύρω από το ευρωψηφοδέλτιο του ΔΗΚΟ ανοίγει την προοπτική για πρωτοβουλίες προς συνένωση του ενδιάμεσου χώρου.

    Η ''Χαραυγή'' με κύριο τίτλο ''Πωλούνται περιουσίες'' γράφει πως την πρόθεσή τους να προβούν σε ανταλλαγή των περιουσιών τους που κατέχουν νόμιμα στις ελεύθερες περιοχές με αυτές (παράνομες) στα κατεχόμενα εκφράζουν Τ/Κ, σύμφωνα με έγκυρους κτηματομεσιτικούς κύκλους. Παράλληλα οι Τ/Κ προσπαθούν να ενημερωθούν για το ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί όσον αφορά τις περιουσίες τους στις ελεύθερες περιοχές, εκφράζοντας ταυτόχρονα την πρόθεσή τους να προβούν και σε πωλήσεις. Σε άλλο θέμα γράφει πως το Κυπριακό και η παραπέρα πορεία του μετά τα δημοψηφίσματα ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια και του ΓΓ του ΣτΕ Βάλτερ Σβίμερ στο Στρασβούργο.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Το τελωνείο υπερασπίζεται τη στάση του για τα οχήματα με πινακίδες επισκέπτη'' πως οι Τελωνειακές Αρχές υπεραμύνθηκαν χθες τους χειρισμούς τους σε σχέση με την αλλαγή του νόμου που καλύπτει τα αφορολόγητα αυτοκίνητα και πως τώρα εκαντοντάδες Ευρωπαίοι αντιμετωπίζουν την ανάγκη για πληρωμή φόρων, με την απώλεια του στάτους των αφορολογήτων για τα αυτοκίνητα με πινακίδες επισκεπτών (V). Αλλού γράφει πως ο λεγόμενος πρωθυπουργός Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε πως αναμένει να γίνουν νέες ''εκλογές'' στα κατεχόμενα μετά την αποχώρηση ενός ''βουλευτή'' από το ΡΤΚ.

    [05] (Κ) Τελετή διαβεβαίωσης νέων Υπουργών (1)

    Πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, η τελετή διαβεβαίωσης των νέων Υπουργών.

    [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    ΗΕ - Καραμανλής - ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό ------------------------------------ To Κυπριακό, η κατάσταση στα Βαλκάνια, η διαφορά της Ελλάδας με τα Σκόπια και διάφορα περιφερειακά ζητήματα αποτέλεσαν το αντικείμενο της συνομιλίας που είχαν χθες στην έδρα του ΟΗΕ, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής με το Γενικό Γραμματέα Κόφι Ανάν.

    Τον κ. Καραμανλή συνόδευαν, ο Υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος και οι Υφυπουργοί Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης και Τάκης Σκανδαλάκης.

    Σε δηλώσεις ο Πρωθυπουργός είπε για το Κυπριακό πως θα πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά και να βρούμε τρόπους για να ξεκινήσει η προσπάθεια, με βασικό στόχο την επανένωση του νησιού ώστε να απολαύσουν και οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι τα οφέλη από την ένταξη του νησιού στην ΕΕ.

    Ο κ. Καραμανλής εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει κάτι στο μέλλον, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει το πότε.

    ΟΗΕ - Κόφι Ανάν - Κώστας Καραμανλής - Ανακοίνωση ΗΕ --------------------------------------------------- Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν πιστεύει ότι ο στόχος στο Κυπριακό παραμένει η επανένωση της Κύπρου και σε αυτό το πλαίσιο είναι σημαντικό να καταλαγιάσει ο κουρνιαχτός και όλα τα μέρη να αναλογιστούν πού έχουν φθάσει τα πράγματα και να εξετάσουν τις επιπλοκές.

    Η θέση αυτή καταγράφεται σε ανακοίνωση των ΗΕ για τη χθεσινή συνάντηση του κ. Ανάν με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στις ΗΠΑ όπου θα συναντηθεί και με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους.

    ''Ο ΓΓ ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό ότι θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας για την αποστολή των καλών υπηρεσιών του και επαφίεται στο Συμβούλιο να αναθεωρήσει την κατάσταση και τις προοπτικές για το μέλλον'', αναφέρει η ανακοίνωση.

    Αναφέρει επίσης ότι ο ΓΓ και ο Πρωθυπουργός συζήτησαν ''αριθμό θεμάτων, περιλαμβανομένου του Κυπριακού, της κατάστασης στο Ιράκ, στο Κόσοβο και την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας''.

    ''Αναφορικά με το Κυπριακό, ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε το ΓΓ για τις προσπάθειές του και εξέφρασε τη συνεχή βούληση της Ελλάδας για την επανένωση του νησιού και την υποστήριξη της Ελλάδας προς την αποστολή των καλών υπηρεσιών του ΓΓ'', προσθέτει η ανακοίνωση.

    ''Ο ΓΓ συμφώνησε πως ο στόχος πρέπει να παραμείνει η επανένωση και σε αυτό το πλαίσιο είπε πως είναι σημαντικό να καταλαγιάσει ο κουρνιαχτός και όλα τα μέρη να αναλογιστούν το σημείο που έχουμε φθάσει και τις συνέπειές του'', καταλήγει η ανακοίνωση.

    Εκπρόσωπος - Επίσκεψη Καραμανλή στις ΗΠΑ ------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος είχε επικοινωνία με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή πριν τη μετάβαση του τελευταίου στις ΗΠΑ και ο κ. Καραμανλής θα ενημερώσει τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο για τα αποτελέσματα των επαφών τους στις ΗΠΑ δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ερωτηθείς τι αναμένεται από τη συνάντηση του κ. Καραμανλή με το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, στη Νέα Υόρκη, ο Εκπρόσωπος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το Κυπριακό θα είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν στη συνάντηση αυτή και ''ίσως και η έκθεση του ΓΓ η οποία αναμένεται να εκδοθεί εντός των ημερών''.

    Πρόσθεσε πως ο κ. Καραμανλής, ''όπως πράττει συνήθως θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την κυπριακή Κυβέρνηση για το αποτέλεσμα των επαφών του''.

    Κληθείς να πει αν υπήρξε επικοινωνία του κ. Καραμανλή με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο πριν την επίσκεψη του πρώτου στις ΗΠΑ, ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως ''ασφαλώς υπήρξε''.

    Πρόσθεσε πως ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είναι σε συνεχή επαφή με τον Ελληνα Πρωθυπουργό.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Τ/Κ - ΕΕ -------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι προσπάθεια της ε/κ πλευράς είναι να τηρηθεί η διεθνής νομιμότητα και το δίκαιο της ΕΕ.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος που απαντούσε σε ερωτήσεις μετά την τελετή εγκαινίων της έκθεσης Ελλήνων ζωγράφων είπε ακόμη ότι η ελεύθερη διακίνηση είναι αναφαίρετο και κατοχυρωμένο δικαίωμα όλων των Ευρωπαίων πολιτών.

    Ερωτηθείς εάν κινδυνεύει να παρακαμφθεί η Κυπριακή Δημοκρατία από τις προσπάθειες για άρση του λεγόμενου εμπάργκο των Τ/Κ είπε πως ''όλα συζητούνται προσθέτοντας πως προσπάθεια είναι να τηρηθεί η διεθνής νομιμότητα και το δίκαιο της ΕΕ που μας προστατεύει αρκετά''.

    Κληθείς να σχολιάσει την σημερινή εκδρομή ξένων τουριστικών πρακτόρων και τουριστών στα κατεχόμενα είπε ότι η ελεύθερη διακίνηση είναι αναφαίρετο και κατοχυρωμένο δικαίωμα όλων των Ευρωπαίων πολιτών.

    Ερωτηθείς εάν είχε επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή ο Πρόεδρος απάντησε αρνητικά.

    Στρασβούργο - Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων - Χριστόφιας - Κυπριακό --------------------------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε χθες στο Στρασβούργο ότι από τη στιγμή κατά την οποία ο κυπριακός λαός εξέφρασε κυρίαρχα και ελεύθερα τη βούλησή του στα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου 2004 για το σχέδιο Ανάν, η απόφασή του πρέπει να είναι πλήρως σεβαστή και όχι να χρησιμοποιούνται έξωθεν απρόκλητες και αδικαιολόγητες πιέσεις, ή να ασκείται βιαστική πολιτική με αποτέλεσμα τη μη εξυπηρέτηση του στόχου της προαγωγής της από μακρού αναζητούμενης διευθέτησης του Κυπριακού.

    Σε ομιλία του ενώπιον των πενήντα περίπου Προέδρων Κοινοβουλίων των χωρών - μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) και άλλων ευρωπαϊκών κοινοβουλευτικών συνελεύσεων που συζητούν στην έδρα του ΣτΕ για το «Πόσο δημοκρατική είναι η Δημοκρατία μας», ο κ. Χριστόφιας ανέφερε πως «ένα από τα πιο εμβριθή στοιχεία της συμμετοχικής Δημοκρατίας είναι και ο θεσμός των δημοψηφισμάτων, ο οποίος υπογραμμίζει την κυριαρχία του λαού στη λήψη αποφάσεων».

    Απευθύνοντας πρόσκληση στο διεθνή παράγοντα για μια ανανεωμένη προσπάθεια προς επίτευξη λύσης του Κυπριακού, ο κ. Χριστόφιας τόνισε ότι «στόχος αυτής της προσπάθειας, στην οποία η Ευρώπη δύναται να έχει ένα ζωτικό ρόλο, δεν μπορεί να είναι άλλος από την προαγωγή μιας διευθέτησης στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία θα ήταν σε θέση να ικανοποιήσει κατά τον ίδιο τρόπο τις έγνοιες και τις ανησυχίες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

    Τον περασμένο μήνα, είπε ο κ. Χριστόφιας, ο κυπριακός λαός, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, συμμετείχαν για πρώτη φορά από της ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ταυτόχρονα και χωριστά δημοψηφίσματα επί του σχεδίου του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για λύση του Κυπριακού, «το οποίο θα ήθελα πάρα πολύ να τονίσω», είπε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, «ότι αυτό το πρόβλημα είναι το επακόλουθο των κατ' εξακολούθηση παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

    «Οι άνθρωποι της Κύπρου», συνέχισε ο κ. Χριστόφιας, «στην πραγματικότητα κλήθηκαν να αποφασίσουν για το μέλλον τους και για το μέλλον των επερχομένων γενεών» και «το αποτέλεσμα, όπως γνωρίζετε», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, «ήταν η απόρριψη του συγκεκριμένου σχεδίου από την πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων και, αντιστρόφως, η αποδοχή του από την πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων».

    «Είναι κατανοητό», είπε ο κ. Χριστόφιας, «ότι αυτή η εξέλιξη έχει προκαλέσει σημαντική απογοήτευση ανάμεσα στη διεθνή κοινότητα, αλλά πρωτίστως μεταξύ του ίδιου του κυπριακού λαού, διότι η Κύπρος δεν εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ενωση ως μία επανενωμένη χώρα».

    Οχι μόνον δεν θα πρέπει να ασκούνται πιέσεις στον κυπριακό λαό από το εξωτερικό, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, αλλά, «αντιθέτως και εφ' όσον το σχέδιο του ΓΓ απορρίφθηκε κυρίως εξαιτίας των σοβαρών ανησυχιών της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελληνοκυπρίων που σχετίζονται ειδικότερα με θέματα ασφάλειας και ικανοποιητικών εγγυήσεων προς εφαρμογή της λύσης, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος έπρεπε να ιδωθεί ως η αρχή μιας καινούργιας προσπάθειας».

    ΣτΕ - Χριστόφιας - Σβίμερ - Κυπριακό ------------------------------------ Το Κυπριακό και η παραπέρα πορεία του μετά τα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου, ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια με τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης Βάλτερ Σβίμερ στο Στρασβούργο.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Χριστόφιας χαρακτήρισε καλή και δημιουργική τη συζήτηση κατά την οποία τέθηκε επίσης η αιτούμενη από ορισμένους κύκλους συμμετοχής μελών της λεγόμενης βουλής του ψευδοκράτους στην Κοινοβουλευτική Αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Συμβουλίου της Ευρώπης.

    «Εμείς εμμείναμε στην υπεράσπιση των αρχών του ΣτΕ, των κανονισμών λειτουργίας του και του Καταστατικού του», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Βουλής.

    Υπουργός Εξωτερικών - Επιστροφή από Βρυξέλλες --------------------------------------------- Τα όποια μέτρα για οικονομική στήριξη των Τουρκοκυπρίων ενδέχεται να προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να βρίσκονται εντός του νομικού πλαισίου των σχέσεων ΕΕ - Κύπρου, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, κατά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες όπου πήρε μέρος στη Διακυβερνητική Διάσκεψη και σε συνάντηση των ΥΠΕΞ της ΕΕ.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ιακώβου υπενθύμισε πως το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ της 26ης Απριλίου είχε αναθέσει στην Κομισιόν να ετοιμάσει σειρά μέτρων που θα βοηθούν τους Τ/Κ.

    ''Η Επιτροπή θα πρέπει να λάβει υπόψη ότι όλα τα μέτρα θα πρέπει να κινούνται μέσα στο νομικό πλαίσιο των σχέσεων ΕΕ - Κύπρου, δηλαδή το διεθνές δίκαιο, τις συνθήκες για την ΕΕ, τη νομοθεσία της ΕΕ που απορρέει από τις συνθήκες, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας όπως και τις αποφάσεις και τη σχετική νομολογία του ΕΔΑΔ (Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) και του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων'', τόνισε ο ΥΠΕΞ.

    Αυτά, είπε, είναι ''αυταπόδεικτα και δεσμευτικά για την Κομισιόν''.

    Σε άλλη ερώτηση για τις απευθείας πτήσεις προς και από τα κατεχόμενα, ο κ. Ιακώβου είπε πως αυτό το θέμα καλύπτεται από το διεθνές δίκαιο.

    ΕΕ - Ιακώβου - Συμβούλιο Υπουργών ----------------------------------- Διμερείς συναντήσεις με πολλούς Ευρωπαίους συναδέλφους του, με τους οποίους συζήτησε το θέμα των μέτρων οικονομικής ενίσχυσης των Tουρκοκυπρίων, είχε προχθές και χθες στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Ο κ. Ιακώβου είχε διεξοδική συζήτηση με τον Ιρλανδό Προεδρεύοντα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων Μπράιαν Κάουεν, τον Ολλανδό Υφυπουργό για ευρωπαϊκά θέματα Ατζο Νικολάι (η χώρα διαδέχεται την Ιρλανδία στην Προεδρία της ΕΕ) και τη Γαλλίδα Υφυπουργό για ευρωπαϊκά θέματα Κλοντί Ενιορέ. Συντομότερες σε διάρκεια συναντήσεις είχε και με άλλους συναδέλφους του, μεταξύ των οποίων και το Βρετανό Τζακ Στρο.

    Το θέμα που κυριάρχησε σε αυτές τις συναντήσεις του Υπουργού Εξωτερικών είναι οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το εμπόριο με τους τουρκοκύπριους, οι οποίες βρίσκονται σε στάδιο επεξεργασίας στη Γενική Διεύθυνση Διεύρυνσης υπό την εποπτεία του Γκούντερ Φερχόϊγκεν.

    Ο κ. Ιακώβου επισήμανε σε όλους τους συνομιλητές του ότι η Κύπρος δεν έχει καμία ένσταση στη ενίσχυση των Τ/Κ, άλλωστε ο ίδιος το είχε προτείνει στη συνεδρία του Συμβουλίου Υπουργών Γενικών Υποθέσεων της 26ης Απριλίου.

    Ομως, όπως είπε, η ενίσχυση αυτή πρέπει να δοθεί στα πλαίσια της νομιμότητας που απορρέει από το εθιμικό διεθνές δίκαιο, τις συνθήκες της ΕΕ, τη Συνθήκη Προσχώρησης της Κύπρου και το πρωτόκολλο 10, τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    ΕΕ - ΥΠΕΞ - Διακυβερνητική Διάσκεψη ------------------------------------- Ολοκληρώθηκαν χθες το μεσημέρι οι διήμερες εργασίες της Διακυβερνητικής, κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε ανασκόπηση των σημείων του σχεδίου ευρωπαϊκού συντάγματος, που δεν έχουν ακόμη συμφωνηθεί. Στη χθεσινή συνεδρία την Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσώπησε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Στο θέμα του σχεδίου συντάγματος, που αναφέρεται στην επέκταση της ειδικής πλειοψηφίας στον τομέα της φορολογίας, ο Υπουργός τόνισε ότι η Κύπρος διατηρούσε σοβαρές επιφυλάξεις, όμως η συμβιβαστική πρόταση λαμβάνει υπόψη της τα ειδικά φορολογικά καθεστώτα των κρατών μελών που αποτελεί πρόοδο κατά την άποψή μας και μπορεί με κάποια λεκτική επεξεργασία να οδηγήσει στην αποδοχή της.

    Αναφορικά με την προτεινόμενη επέκταση της ειδικής πλειοψηφίας σε θέματα ΚΕΠΠΑ παρόλο που διατηρούμε, όπως είπε, κάποιες επιφυλάξεις σχετικά με τις εξαιρέσεις από τον κανόνα της ομοφωνίας, μπορούμε να το αποδεχθούμε.

    Τέλος όσον αφορά την Δικαστική Συνεργασία σε ποινικά θέματα και τη δημιουργία του θεσμού του Ευρωπαίου Δημόσιου Κατήγορου, ο Υπουργός ανέφερε ότι η Κύπρος είναι μια χώρα με νομική παράδοση της μειοψηφίας, αλλά η αναγνώριση μέσω της αναφοράς σε διαφορετικά νομικά συστήματα μας διευκολύνει και ο περιορισμός των αρμοδιοτήτων του Ευρωπαίου Κατηγόρου, αν και διατηρούσαμε επιφυλάξεις για τη δημιουργία του εν λόγω θεσμού, μας επιτρέπει να το αντιμετωπίσουμε θετικά γιατί αφορά την καταπολέμηση σημαντικών διασυνοριακών εγκλημάτων και της καταπολέμησης της απάτης.

    Νέοι Υπουργοί ------------- Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, η τελετή διαβεβαίωσης των νέων Υπουργών.

    Πρόκειται για τους Ιάκωβο Κεραυνό, ο οποίος μετακινήθηκε από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στο Υπουργείο Οικονομικών, Χρίστο Ταλιαδώρο ο οποίος διορίστηκε στη θέση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Χάρη Θράσου, ο οποίος διορίστηκε στη θέση του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων.

    Εκπρόσωπος - Επαφές στις ΗΠΑ --------------------------------- Ικανοποίηση για τις επαφές που είχε στις ΗΠΑ, όπου μετέβη για να παραστεί στο 15ο συνέδριο της ΠΣΕΚΑ, εξέφρασε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Παράλληλα εξέφρασε την ευαρέσκεια του ιδίου και της κυβέρνησης ''για την εξαιρετική δουλειά που γίνεται από τις ομογενειακές οργανώσεις στην Αμερική''.

    Ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της ΠΣΕΚΑ έγιναν πολλές επαφές με γερουσιαστές, με μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, με μέλη της κυβερνητικής μηχανής των ΗΠΑ ''όπου προβλήθηκαν με πολύ παραγωγικό τρόπο οι θέσεις της δικής μας πλευράς και όσον αφορά το δημοψήφισμα και επίσης όσον αφορά την περαιτέρω πορεία για την τελική επανένωση και λύση του Κυπριακού''.

    Πρόσθεσε πως κατά την παραμονή του στις ΗΠΑ γνώρισε αρκετές σημαντικές προσωπικότητες της αμερικανικής πολιτικής ζωής που συμμετέχουν στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία.

    Ερωτηθείς για τις επαφές του με εκπροσώπους της αμερικανικής κυβέρνησης και τις συζητήσεις του με αυτούς για το Κυπριακό, ο Εκπρόσωπος αναφέρθηκε στις επαφές του με τον Υφυπουργό Εξωτερικών Μαρκ Γκρόσμαν, τον Εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ και τον Ειδικό Συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον.

    Ανέφερε πως οι συναντήσεις αυτές ήταν καλές και είχε μακρές συνομιλίες με τους τρεις αξιωματούχους και πως υπέβαλε λεπτομερείς εκθέσεις για τις συναντήσεις στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στο Υπουργείο Εξωτερικών.

    ''Νομίζω ότι οι επαφές σε όλα τα επίπεδα και στις ΗΠΑ πρέπει να συνεχιστούν'', ανέφερε.

    Ιωάννης Κασουλίδης - Μαρόκο - Κυπριακό ---------------------------------------- Κατανόηση εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών του Μαρόκου Μοχάμεντ Μπεναϊσσα για το «όχι» του κυπριακού λαού στο δημοψήφισμα και ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα της Κύπρου να μην προχωρήσει η Ισλαμική Διάσκεψη σε αναγνώριση του ψευδοκράτους.

    Αυτό αναφέρει ανακοίνωση για την επίσκεψη του τέως Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη στο Μαρόκο ως απεσταλμένος της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με επιτυχία και ο κ. Κασουλίδης αναχώρησε χθες το πρωί για την Τυνησία όπου θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της χώρας Μοχάμεντ Γκανούτσι.

    Ο κ. Κασουλίδης, αφού παρέδωσε μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, παρέθεσε τους λόγους για τους οποίους ο λαός της Κύπρου τοποθετήθηκε αρνητικά έναντι του Σχεδίου Ανάν.

    Επεσήμανε ότι τυχόν αναγνώριση «κράτους στο βόρειο τμήμα της Κύπρου κατά την Ισλαμική Διάσκεψη, θα ενταφιάσει ουσιαστικά οποιαδήποτε προοπτική για λύση του Κυπριακού και ταυτόχρονα θα δημιουργήσει κακό προηγούμενο με άμεσο αντίκτυπο στο θέμα της Δυτικής Σαχάρας όπου το Μαρόκο δίνει μάχη για την προάσπιση των δικών του συμφερόντων».

    Εκπρόσωπος - Κίνδυνοι αναγνώρισης ψευδοκράτους -------------------------------------------------- Δεν είναι δυνατή άμεση ή έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους λόγω των κανόνων του διεθνούς δικαίου που είναι αναγκαστικοί και των αποφάσεων των ΗΕ και της ΕΕ, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ερωτηθείς για τους κινδύνους έναρξης διεθνών πτήσεων προς τα κατεχόμενα και εξαγωγών απευθείας από τα κατεχόμενα, με πρωτοστάτες τους Αμερικανοβρετανούς, ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως η κάθε χώρα έχει το κυριαρχικό δικαίωμα καθορισμού των χώρων εισόδου και εξόδου από το έδαφός της και αυτό το κυριαρχικό δικαίωμα αναγνωρίζεται χωρίς οποιαδήποτε επιφύλαξη από τη διεθνή κοινότητα.

    Είπε επίσης πως ''όσον αφορά την Κύπρο στόχος δεν είναι η ανεξαρτητοποίηση ή η εμβάθυνση του διαχωρισμού με την τ/κ κοινότητα αλλά απεναντίας μια ενοποιητική διαδικασία και κυρίως στον οικονομικό τομέα''.

    Ερωτηθείς αν αυτή η θέση της κυβέρνησης γίνεται κατανοητή από τους ξένους και ειδικότερα από τους Αμερικανοβρετανούς, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως ''γίνεται απόλυτα κατανοητή γιατί σε όλες τους τις δηλώσεις μιλούν για οικονομική ενίσχυση της τ/κ κοινότητας, μιλούν για την έξοδο της τ/κ κοινότητας από την απομόνωση, όπως την αποκαλούν, αλλά διατρανώνουν πάντοτε την πρόθεσή τους για να συμβάλουν προς τη σωστή κατεύθυνση της επανένωσης της νήσου''.

    Πρόσθεσε πως ''λαμβάνονται πάρα πολύ σοβαρά υπόψη οι θέσεις της (κυπριακής) Κυβέρνησης''.

    Ευρωεκλογές - Ενωση Δήμων - Συμφωνία ------------------------------------ Συμφωνία για την προεκλογική εκστρατεία των ευρωεκλογών της 13ης Ιουνίου υπογράφηκε χθες μεταξύ του Πρόεδρου της Ενωσης Δήμων, Δημάρχου Λεμεσού Δημήτρη Κοντίδη, και εκπροσώπων των κομμάτων/συνδυασμών.

    Σκοπός της συμφωνίας, όπως δήλωσε ο κ. Κοντίδης, είναι η εξασφάλιση της προβολής των συνδυασμών υποψηφίων ευρωβουλευτών κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις ευρωεκλογές μέσα σε πολιτισμένα και αμοιβαία αποδεκτά πλαίσια και παράλληλα η αποφυγή της ρύπανσης των δημοτικών περιοχών.

    Ο Πρόεδρος της Ενωσης Δήμων είπε ότι τη συμφωνία υπέγραψαν όλα τα κόμματα/συνδυασμοί που θα συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές εκτός των Οικολόγων, οι οποίοι, όπως σημείωσε, για λόγους αρχών δεν υπογράφουν τέτοια πρωτόκολλα.

    ''Ο στόχος είναι ότι υπάρχει ένα νομικό πλαίσιο το οποίο πρέπει να κρατήσουμε και θα κρατήσουμε καθώς και να περιορίσουμε όσον μπορούμε περισσότερο την οπτική ρύπανση ενόψει αυτών των εκλογών'', σημείωσε κάνοντας ταυτόχρονα έκκληση για συμμόρφωση στις αποφάσεις που λήφθηκαν.

    Ευρωεκλογές - Ελεύθεροι Πολίτες ------------------------------- Ο Πρόεδρος του Κινήματος ''Ελεύθεροι Πολίτες'' Τίμης Ευθυμίου ανακοίνωσε την ομόφωνη απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος να αποδεχθεί την πρόσκληση του ΔΗΚΟ για εκλογική συνεργασία στις Ευρωεκλογές.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Ευθυμίου είπε ότι το Κίνημα συνεργάζεται με το ΔΗΚΟ ''θέλοντας να συμβάλει στη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση και συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων που τόσο μεγάλη ανάγκη έχει σήμερα η πατρίδα μας'', ενώ ταυτόχρονα ενισχύει, όπως είπε, ''την προσπάθεια για τη δημιουργία ενός ισχυρού πολιτικού σχηματισμού στον ενδιάμεσο χώρο''.

    ''Εμπιστευόμαστε'', συνέχισε, ''και αναγνωρίζουμε τη σημαντική παρουσία και συνεισφορά του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στο δημόσιο βίο της πατρίδας μας και δηλώνουμε με πλήρη συναίσθηση των ευθυνών μας ότι θα σταθούμε δίπλα του στην προσπάθειά του για ένα καλύτερο αύριο για μας και τα παιδιά μας''.

    Διευκρίνισε ότι η εξαγγελθείσα συνεργασία ''συνομολογείται σ΄ ένα πλαίσιο πλήρους ανεξαρτησίας, πολιτικής αυτονομίας και διατήρησης της πολιτικής αυτοτέλειας και ξεχωριστής φυσιογνωμίας των δύο συνεργαζόμενων δυνάμεων''.

    Ερωτηθείς εάν το Κίνημα είχε λόγο στη διαμόρφωση του ψηφοδελτίου που εξήγγειλε χθες το ΔΗΚΟ, ο κ. Ευθυμίου είπε ότι υπήρξαν διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πολιτικών δυνάμεων τις προηγούμενες ημέρες ''και έχει συμφωνηθεί το πλαίσιο, στο οποίο θα συνεργαστούμε'', ενώ έγιναν ''απολύτως σεβαστές'' από το ΔΗΚΟ οι απόψεις του Κινήματος σε σχέση με τη διαμόρφωση του ψηφοδελτίου.

    Σημείωσε ότι η επιλογή των υποψηφίων από το ΔΗΚΟ έγινε με εισηγήσεις του Κινήματος, ''όχι σε θέματα προσώπων, αλλά σε θέματα αρχών''.

    ΕΕ - Πληθωρισμός - Aπρίλιος - Κύπρος --------------------------------------- Στο 0,1% διατηρήθηκε ο ετήσιος εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Κύπρο τον Απρίλιο έναντι 2% στην ευρωζώνη και 1,9% στο σύνολο της ΕΕ. Η επίδοση της Κύπρου ήταν η τρίτη καλύτερη μεταξύ των 25 κρατών μελών μετά τη Φιλανδία και τη Λιθουανία.

    Από τα στοιχεία, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Eurostat προκύπτει ότι ο πληθωρισμός στην Κύπρο από το Μάρτιο του 2003 μέχρι το Μάρτιο του 2004 υποχώρησε κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες.

    Μεταξύ των 10 νέων χωρών μελών, η Λιθουανία συνέχισε να έχει αποπληθωρισμό (-0,7%), ενώ ακολούθησε η Κύπρος με πληθωρισμό 0,1% και στη συνέχεια η Εσθονία με 1,1%.Το υψηλότερο ποσοστό πληθωρισμού καταγράφηκε στη Σλοβακία με 7,8%.

    Χρηματιστήριο - Τέταρτη στη σειρά πτώση ------------------------------------------ Αδυναμία να αναστρέψει την πτωτική πορεία των τελευταίων τριών συναντήσεων παρουσίασε και χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) με τον Γενικό Δείκτη να παραμένει σε αρνητικό έδαφος σε όλη σχεδόν τη διάρκεια της διαδικασίας. Η αγορά κατέγραψε μικρή πτώση της τάξης του 0,55%, κλείνοντας στις 79,77 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 665 χιλιάδες λίρες με τους τραπεζικούς τίτλους να συγκεντρώνουν συνολικά συναλλαγές αξίας 357 χιλιάδων λιρών.

    Πτώση της τάξης του 0,67% σημείωσε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων τίτλων, κλείνοντας στις 351,93 μονάδες.

    ΚΟΠ - Τελικός Κυπέλλου Κύπρου --------------------------------- Το βράδυ της Κυριακής, 23 Μαϊου, όπως όλα δείχνουν θα διεξαχθεί ο τελικός του Κυπέλλου Κύπρου στο ποδόσφαιρο μεταξύ της ΑΕΚ και της ΑΕΛ στο στάδιο ΓΣΠ, κόντρα στην χρόνια παράδοση που ήθελε τον τελικό του θεσμού να διεξάγεται το Σάββατο.

    Ο φετινός τελικός, ο οποίος θα διεξαχθεί υπό το βλέμμα 250 συνολικά αστυνομικών, πραγματοποιείται ωστόσο υπό τη σκιά των κριτηρίων της ΟΥΕΦΑ, αφού ενδέχεται η κυπελλούχος ομάδα να μην μπορέσει να αγωνιστεί στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

    [07] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ -Τ/Κ

    [08] (Κ) Κώστας Καραμανλής - Συνέντευξη Τύπου - ΟΗΕ - Κυπριακό

    Η 24η Απριλίου δεν θεωρείται ως το τέλος της εξέλιξης της διαδικασίας για επίλυση του Κυπριακού, τόνισε χθες ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής, υπογραμμίζοντας πως όλοι συμφωνούν ότι ο τελικός στόχος είναι η επανένωση του νησιού και ως εκ τούτου μετά από μια περίοδο στοχασμού πρέπει να αναληφθεί η προσπάθεια ξανά.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου ύστερα από συνάντηση με το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, στην έδρα των ΗΕ, ο κ. Καραμανλής είπε πως η επιλογή των Ε/Κ να απορρίψουν το προτεινόμενο σχέδιο Ανάν για λύση του προβλήματος πρέπει να γίνει σεβαστή, επεσήμανε ωστόσο ότι το σχέδιο Ανάν προσφέρει τη βάση για επανέναρξη μιας νέας προσπάθειας.

    Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε τη στήριξη της Αθήνας προς τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας, σημειώνοντας πως αυτό θα είναι προς όφελος όχι μόνο των διμερών σχέσεων αλλά και της περιοχής.

    [09] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Δημοσιεύματα - Φορολογίες - Διάψευση

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος διέψευσε σημερινά δημοσιεύματα αναφορικά με επιβολή νέων φορολογιών και μέτρων οικονομικής ανόρθωσης.

    [10] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κυπριακό - Σχέδιο Ανάν

    Πάγια πολιτική της κυβέρνησης είναι η επιδίωξη λύσης του Κυπριακού μέσω διαπραγματεύσεων στη βάση του σχεδίου Ανάν, αφού προηγουμένως επέλθουν στο σχέδιο οι αναγκαίες βελτιώσεις που να απαντούν στις ανησυχίες του κυπριακού Ελληνισμού.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος απαντώντας σε ερωτήσεις στην τελετή διαβεβαίωσης των τριών νέων Υπουργών της κυβέρνησης.

    ''Θέλω να επιβεβαιώσω την πάγια πολιτική μας για επιδίωξη λύσης του Κυπριακού μέσω διαπραγματεύσεων και την καθορισμένη στρατηγική μας για συνομιλίες με βάση το σχέδιο Ανάν για μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία, αφού επέλθουν στο σχέδιο οι αναγκαίες βελτιώσεις που να απαντούν στις ανησυχίες και στους προβληματισμούς του κυπριακού Ελληνισμού'', είπε.

    Κληθείς να επιβεβαιώσει δήλωση του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο ότι αρχές Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Παπαδόπουλου και του Κόφι Ανάν, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι μέσα στις ανάγκες για την προώθηση του Κυπριακού είναι και η διατήρηση των συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

    [11] (Κ)* Ευρωεκλογές - Ευρωπαϊκή Συνεργασία - Ψηφοδέλτιο (1)

    Ανεξάρτητη υπερκομματική κίνηση με την επωνυμία ''Ευρωπαϊκή Συνεργασία'' ανακοίνωσε σήμερα την κάθοδό της στις ευρωεκλογές του Ιουνίου με δικό της ψηφοδέλτιο.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο καθηγητής Κώστας Γουλιέλμος ανέφερε πως στο ψηφοδέλτιο της Ευρωπαϊκής Συνεργασίας περιλαμβάνονται ο καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κύπρου Πάνος Ραζής, ο συνθέτης Βάσος Αργυρίδης και ο καθηγητής Ευρωπαϊκών Σχέσεων και Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Παναγιώτης Ηφαιστος.

    [12] (K)* Ευρωεκλογές - Πρόεδρος ΝΕΟ - ''Ευρωπαϊκή Συνεργασία'' - Υποψήφιοι ΝΕΟ

    Ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού ανακοίνωσε σήμερα τα ονόματα τριών στελεχών του κόμματός του που θα συμμετάσχουν στο ψηφοδέλτιο της νεοσυσταθείσας ανεξάρτητης υπερκομματικής κίνησης ''Ευρωπαϊκή Συνεργασία''.

    Πρόκειται για τον ίδιο τον κ. Κουτσού, τον Αναπληρωτή Πρόεδρο των ΝΕΟ Στράτο Παναγίδη και το μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πάφου Κατερίνα Χαραμπίδη.

    [13] (K) Στρασβούργο - ΣτΕ - Χριστόφιας - Πρόεδρος ΚΣΣΕ

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας είχε σήμερα τη δυνατότητα στην έδρα του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), στο Στρασβούργο, να εξηγήσει στον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΣτΕ (ΚΣΣΕ) Πέτερ Σίντερ τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για την ανάγκη συνέχισης των προσπαθειών προς επίτευξη λύσης του Κυπριακού.

    Οπως ανέφερε ο κ. Χριστόφιας σε δηλώσεις του αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης που είχε με τον κ. Σίντερ στο περιθώριο των εργασιών της Διάσκεψης των Προέδρων των Κοινοβουλίων των κρατών - μελών του ΣτΕ και των Προέδρων άλλων Ευρωπαϊκών Συνελεύσεων, είπε στον Πρόεδρο της ΚΣΣΕ ότι η λύση αυτή θα είναι διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία στη βάση των παραμέτρων του σχεδίου Ανάν, επί του οποίου θα πρέπει να γίνουν ορισμένες αλλαγές για θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων.

    Αντικείμενο της μεταξύ τους συζήτησης, είπε ο κ. Χριστόφιας, υπήρξε και το θέμα των Τουρκοκυπρίων μελών της αντιπροσωπείας της λεγόμενης βουλής των κατεχομένων και το καθεστώς της παρουσίας τους στο ΣτΕ. Το καθεστώς αυτό μέχρι τώρα, όπως δήλωσε ο κ. Χριστόφιας απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, είναι αυτό του «επισκέπτη» και δεν θα πρέπει να αναβαθμισθεί σε καθεστώς «παρατηρητή» ή ακόμα περισσότερο να λάβει οποιαδήποτε άλλη επίσημη μορφή, με την οποία να συμμετέχουν στις εργασίες του ΣτΕ.

    «Τόνισα στον κ. Πρόεδρο», είπε ο κ. Χριστόφιας, «ότι ενόσω γίνονται αυτές οι προσπάθειες, δεν νοείται η οποιαδήποτε αναβάθμιση των Τουρκοκυπρίων, ως αντιπροσώπων εκλελεγμένων από σώμα το οποίο δεν είναι νομικά κατοχυρωμένο, είτε με βάση το Διεθνές Δίκαιο, είτε με βάση τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, αλλά ούτε και με βάση τις αποφάσεις αυτού του ιδίου του Συμβουλίου».

    [14] (Κ) Εκπρόσωπος - Κύπρος - Κίνημα Αδεσμεύτων - Αποχώρηση

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης ανέφερε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε κατά τη σημερινή του συνεδρία, όπως η Κυπριακή Δημοκρατία αποχωρήσει από το Κίνημα των Αδεσμεύτων Χωρών.

    [15] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 19/5/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7015            1,7117
    Δολάριο ΗΠΑ                      2,0425            2,0547
    Λίρα Αγγλίας                     1,1444            1,1513
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     229,7794        231,5887
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,9214          2,9446
    Δολάριο Καναδά                     2,8225          2,8450
    Κορώνα Δανίας                     12,6422         12,7389
    Κορώνα Νορβηγίας                  14,1243         14,2248
    Κορώνα Σουηδίας                   15,5280         15,6495
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6164          2,6371
    
    

    [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Κέρδη

    Μικρή ανάσα από την πτωτική πορεία των τελευταίων τεσσάρων συναντήσεων πήρε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), ως αποτέλεσμα των ανοδικών τάσεων που επικράτησαν στους τραπεζικούς τίτλους και κυρίως στη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, η οποία αυξήθηκε κατά 3 σεντ. Ο Γενικός Δείκτης, παρά το μικρό επενδυτικό ενδιαφέρον, κατέγραψε κέρδη της τάξης του 0,75%, κλείνοντας στις 80,37 μονάδες, που αποτελεί την υψηλότερη τιμή του σήμερα. Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών ανήλθε μόλις στις 437 χιλιάδες λίρες.

    [17] (Κ) Εκπρόσωπος - Υπουργικό - Κίνημα Αδεσμεύτων - Αποχώρηση Κύπρου

    Την αποχώρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας από το Κίνημα των Αδεσμεύτων αποφάσισε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο εξουσιοδότησε τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου να κοινοποιήσει την απόφαση της κυβέρνησης και να ζητήσει όπως η Κύπρος παραμείνει σε επαφή με το Κίνημα υπό την ιδιότητα του φιλοξενουμένου.

    Ανακοινώνοντας την απόφαση μετά τη λήξη της σημερινής συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης είπε πως η Κύπρος θα είναι σε επαφή με τα κράτη μέλη του Κινήματος και εξέφρασε την εκτίμηση πως η απόφαση δεν θα επηρεάσει τις σχέσεις της Δημοκρατίας με τα μέλη του Κινήματος.

    [18] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            80,37  ( 0,75)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    437.188
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    271.695    357,61  ( 1,61)
    FTSE Med 100 **                             6.389,00  ( 0,00)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    213.903    103,59  ( 1,10)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     23.898     71,06  ( 0,54)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £        492     15,01  (-2,47)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £      8.580     51,77  ( 0,04)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      9.629     50,12  (-0,02)
    Εμπορικές Εταιρείες           £      7.669     22,46  (-0,80)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     17.332     63,34  (-0,83)
    Ετ. Πληροφορικής              £      3.771      2,55  ( 0,39)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     60.342      8,42  ( 2,56)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £         14     11,94  ( 2,31)
    Ξενοδοχεία                    £      6.885     29,45  ( 1,20)
    Αλλες Εταιρείες               £     79.999     64,98  ( 1,22)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [19] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΓΓ ΟΗΕ - Συνάντηση (2)

    Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν θα έχει στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ανακοίνωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [20] (Κ) Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Σκιώδης Υπουργός Νότιας Αυστραλίας

    Tην επιθυμία όπως η Νότια Αυστραλία βοηθήσει στο πλαίσιο της φιλίας που υπάρχει μεταξύ του Κοινοβουλίου της και αυτού της Κύπρου, καθώς και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο δύναται, ώστε να εξασφαλιστεί η επανένωση της Κύπρου και ένα μέλλον ειρήνης και ευημερίας, εξέφρασε ο σκιώδης Υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Νοτίου Αυστραλίας Μάρτιν Χάμιλτον Σμιθ.

    [21] (K) Πανεπιστήμιο Κύπρου - Δωρεά Ιδρύματος Λεβέντη

    Το Πανεπιστήμιο Κύπρου ανακοίνωσε σήμερα επίσημα τη δωρεά ύψους 6,5 εκατομμυρίων ευρώ από το Ιδρυμα Αναστάσιος Γ. Λεβέντης, καθώς και την απόφασή του όπως το κτίριο της Συγκλήτου, που θα δεσπόζει της σύγχρονης Πανεπιστημιούπολης, ονομαστεί ''Κτίριο Συγκλήτου Αναστάσιος Γ. Λεβέντη''.

    [22] (Κ) Στε - Διάσκεψη Προέδρων - Ολοκλήρωση - Χριστόφιας

    Ολοκληρώθηκαν σήμερα στο Στρασβούργο, γύρω στο μεσημέρι, οι εργασίες της διήμερης Διάσκεψης των πενήντα περίπου Προέδρων των Κοινοβουλίων κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) και άλλων ευρωπαϊκών κοινοβουλευτικών συνελεύσεων.

    Ομόφωνη ήταν η απόφαση των Προέδρων που συμμετείχαν στις εργασίες της Διάσκεψης να ενισχύσουν τις σχέσεις μεταξύ των νομοθετικών τους σωμάτων και του ΣτΕ, καθώς και με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές κοινοβουλευτικές συνελεύσεις και να βρουν τρόπους εκμετάλλευσης της σύγχρονης τεχνολογίας και αμεσότερης εμπλοκής των πολιτών στη λήψη πολιτικών και άλλων αποφάσεων θεσμικών οργάνων που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή τους.

    [23] (Κ)* Ευρωεκλογές - Επαλξη - Στήριξη ψηφοδελτίου ΔΗΚΟ

    Στήριξη του ψηφοδελτίου του ΔΗΚΟ στις ευρωεκλογές της 13ης Ιουνίου αποφάσισε η Επαλξη Ανασυγκρότησης του Κέντρου.

    [24] (K) Υπουργείο Εργασίας - Τελετή παράδοσης - Ταλιαδώρος

    Με τη διαβεβαίωση ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του Προέδρου της Δημοκρατίας καθώς και στην αποστολή που του ανατέθηκε, ανέλαβε και επίσημα τα καθήκοντά του σήμερα ο νέος Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Χρίστος Ταλιαδώρος.

    [25] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών - Λιλλήκας

    Ολοκληρώθηκαν χθες αργά το βράδυ οι διήμερες εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ αρμοδίων για θέματα ανταγωνιστικότητας, στο οποίο την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας.

    Τη δεύτερη ημέρα των εργασιών, το Συμβούλιο εξέτασε την πρόταση οδηγίας για την διευκόλυνση εισδοχής υπηκόων τρίτων χωρών για σκοπούς επιστημονικής έρευνας στην ΕΕ, την πρόταση κανονισμού σχετικά με τη νομοθεσία για την προστασία των καταναλωτών, την πρόταση οδηγίας για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές των επιχειρήσεων προς τους καταναλωτές στην εσωτερική αγορά, την προώθηση των πωλήσεων στην εσωτερική αγορά, την πρόταση κανονισμού για το κοινοτικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, καθώς και την πρόταση οδηγίας σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων.

    [26] (Κ)* Ευρωεκλογές - ''Ευρωπαϊκή Κύπρος'' - Υποψήφιοι

    Ο Ανεξάρτητος Συνδυασμός "Ευρωπαϊκή Κύπρος" ανακοίνωσε σήμερα τους υποψήφιους που θα στηρίξει στις Ευρωεκλογές της 13ης Ιουνίου.

    [27] (Κ)* Ευρωεκλογές - Επαλξη - Στήριξη ψηφοδελτίου ΔΗΚΟ (2)

    Εχοντας ως μόνιμο στόχο την συνένωση του κεντρώου χώρου, η Επαλξη Ανασυγκρότησης του Κέντρου ανακοίνωσε σήμερα την απόφασή της να στηρίξει το ψηφοδέλτιο του Δημοκρατικό Κόμματος στις Ευρωεκλογές της 13ης Ιουνίου.

    [28] (Κ) "Κερύνεια Ελευθερία" - Δώρα στον Δήμο Αθηναίων

    Τα δώρα της Κύπρου και των νησιών που επισκέφθηκε παρέδωσε στη διοργανώτρια πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, την Αθήνα, το πλήρωμα του "Κερύνεια ΙΙ Ελευθερία", το οποίο κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά την περασμένη Παρασκευή, 14 Μαΐου.

    [29] (Κ)* Ευρωεκλογές - ''Ευρωπαϊκή Κύπρος" - Υποψήφιοι (2)

    Ο ανεξάρτητος συνδυασμός ''Ευρωπαϊκή Κύπρος'' φιλοδοξεί να συμβάλει στη νέα εποχή που ανατέλλει στην Κύπρο μετά την επίτευξη του μείζονος πολιτικού στόχου της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και κατέρχεται στις ευρωεκλογές, διεκδικώντας μία έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ανακοίνωσε σήμερα ο Τάκης Χατζηδημητρίου.

    [30] (Κ) Κασουλίδης - Τυνησία - Κυπριακό - Ισλαμική

    Με κατανόηση αντίκρισαν την ανησυχία της Κύπρου σε σχέση με το ενδεχόμενο αναγνώρισης του ψευδοκράτους από την Ισλαμική Διάσκεψη, τόσο ο Πρωθυπουργός της Τυνησίας όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μοχάμεντ Γκανούτσι και Χαμπίμπ Μπεν Γιχία αντίστοιχα, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ιωάννης Κασουλίδης.

    [31] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Τελετή υποδοχής - Δηλώσεις

    Πρώτη προτεραιότητα του νέου Υπουργού Οικονομικών Μάκη Κεραυνού είναι ο χειρισμός των θεμάτων που αφορούν τη δημοσιονομική εξυγίανση που είναι άμεσα συναρτημένη με τα άλλα θέματα της κυπριακής οικονομίας, όπως είναι η ένταξη στον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών 2 (ΜΣΙ), η πορεία προς την ΟΝΕ και η παρουσία της Κύπρου στην ΕΕ.

    [32] (Κ) ΥΠΕΞ Αρμενίας - Αφιξη - Δηλώσεις

    Εφθασε στην Κύπρο για διήμερη επίσκεψη ο Υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας Βαρτάν Οσκανιάν, ο οποίος αύριο θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Μιλώντας κατά την άφιξή του, ο κ. Οσκανιάν είπε ότι μαζί με τον Κύπριο ομόλογό του, Γιώργο Ιακώβου, θα συζητήσουν αύριο την ενίσχυση των διμερών δεσμών κατά τη διάρκεια επίσημων συνομιλιών στο Υπουργείο Εξωτερικών.

    [33] (Κ) ΕΕ - Μεταλλαγμένα προϊόντα

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε σήμερα την πρώτη άδεια, μετά από έξι χρόνια απαγόρευσης, για εισαγωγή στην Κοινότητα μεταλλαγμένων προϊόντων.

    Πρόκειται για το ελβετικό καλομπόκι ΒΤ-11, το οποίο θεωρείται ιδιαίτερα ανθεκτικό στα παρασιτοκτόνα, ενώ αιτήσεις έχουν υποβληθεί στην Επιτροπή και στα κράτη μέλη για ακόμη 30 μεταλλαγμένα προϊόντα (καλαμπόκι, σόγια, τεύτλα, πατάτες κλπ).

    [34] (Κ) Ελένη Θεοχάρους - Χώρες Κεντρικής Ασίας - Επίσκεψη

    Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Ελένη Θεοχάρους επέστρεψε σήμερα από περιοδεία σε τουρκόφωνες χώρες της Κεντρικής Ασίας, ως ειδική απεσταλμένη του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Η κ. Θεοχάρους επισκέφθηκε τις χώρες Καζακστάν, Κιργιστάν, Ουζμπεκιστάν και Τατζικιστάν και συναντήθηκε με Προέδρους, Πρωθυπουργούς και Υπουργούς Εξωτερικών, με τους οποίους συζήτησε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου.

    [35] (Κ) ΕΕ - Ελληνική οικονομία - Εποπτεία

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα την ενεργοποίηση της διαδικασίας "δημοσιονομικής εποπτείας" της Ελλάδας, εξαιτίας της υπέρβασης το 2003 του ανώτατου επιτρεπτού ορίου του δημόσιου ελλείμματος, που προβλέπεται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και είναι 3% του ΑΕΠ.

    [36] (Κ) Βρετανία - Βουλή των Λόρδων - Κυπριακό

    Δεν παρουσιάζεται οποιαδήποτε προοπτική επαναδιαπραγμάτευσης του σχεδίου Ανάν, δήλωσε χθες ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντένις Μακσέιν, απαντώντας σε ερωτήσεις στη Βουλή των Λόρδων.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 19 May 2004 - 17:50:46 UTC