Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-05-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Συνδιάσκεψη ΝΕΟ - Ευρωεκλογές - Συνεργασία
  • [02] (K) Πρόεδρος Βουλής - Διάσκεψη Προέδρων Ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων
  • [03] (K) Ράλλι Κύπρος - Πρώτος ο Φιλανδός Γκρόνχολμ
  • [04] (Κ) Ανώτατο Δικαστήριο - Δύο νέοι Δικαστές
  • [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [07] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ
  • [08] (Κ) Αστυνομική Ακαδημία - ΕΕ - Σεμινάριο
  • [09] (Κ) Ευρωεκλογές - ΑΚΕΛ - Υποψήφιοι (1)
  • [10] (Κ) Δημήτρης Συλλούρης - Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΔΗΣΥ - Παραίτηση
  • [11] (Κ) ΕΕ - Διακυβερνητική Διάσκεψη - Ιακώβου
  • [12] (Κ) Κύπρος - Ισραήλ - Καταδίκη κατεδαφίσεων
  • [13] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [14] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Αρνητικό κλείσιμο
  • [16] (Κ) Ευρωεκλογές - ΔΗΚΟ - Υποψηφιότητες (1)
  • [17] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Δηλώσεις - Αναχώρηση για Στρασβούργο
  • [18] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Διορισμός Υπουργών
  • [19] (Κ) Ομήρου - Παπαρήγα - Κυπριακό
  • [20] (Κ) Ενιαίος Αμυντικός Χώρος - Σπηλιωτόπουλος - Μαυρονικόλας
  • [21] (Κ) Ιάκωβος Κεραυνός - Βιογραφικό
  • [22] (Κ) Εκπρόσωπος - Διορισμός Υπουργών (2)
  • [23] (Κ) Χάρης Θράσου - Βιογραφικό
  • [24] (Κ) Χρίστος Ταλιαδώρος - Βιογραφικό
  • [25] (Κ) Μπλερ - Τουρκία - Κυπριακό - Τ/Κ
  • [26] (Κ) Ευρωεκλογές - ΑΔΗΚ - Συνεργασία με ΔΗΚΟ
  • [27] (Κ) Βαληνάκης - Κυπριακό - ΕΕ

  • [01] (Κ) Συνδιάσκεψη ΝΕΟ - Ευρωεκλογές - Συνεργασία

    Η Συνδιάσκεψη των ΝΕΟ που πραγματοποιήθηκε χθες αποφάσισε όπως το κόμμα κατέλθει στις επικείμενες ευρωεκλογές σε συνεργασία με κοινωνικές ομάδες, κινήσεις πολιτών και ενεργούς πολίτες.

    [02] (K) Πρόεδρος Βουλής - Διάσκεψη Προέδρων Ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας αναχωρεί σήμερα το απόγευμα για το Στρασβούργο, για να συμμετάσχει στη Διάσκεψη των Προέδρων των Ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων που διοργανώνεται από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ).

    Στην αποστολή συμμετέχει και ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στην ΚΣΣΕ, βουλευτής Δώρος Χριστοδουλίδης.

    [03] (K) Ράλλι Κύπρος - Πρώτος ο Φιλανδός Γκρόνχολμ

    Ο Φιλανδός Μάρκους Γκρόνχολμ επέβαλε το ρυθμό του και αναδείχθηκε τελικά νικητής στο Ράλλι Κύπρος 2004. Ο Σεμπαστιάν Λοέμπ κατάφερε να ολοκληρώσει τον 5ο αγώνα του φετινού παγκόσμιου πρωταθλήματος, κερδίζοντας τη δεύτερη θέση, ενώ ο Εσθονός Μάρκο Μάρτιν συμβιβάστηκε με την τρίτη θέση.

    Με τη χθεσινή του νίκη ο Γκρόνχολμ περνά στην πρώτη θέση του πίνακα της βαθμολογίας με 34 βαθμούς, ο Σεμπαστιάν Λοέμπ παραμένει στη δεύτερη θέση με 33 βαθμούς ενώ ο Εσθονός Μάρκο Μάρτιν έπεσε από την πρώτη στην τρίτη θέση με 32 βαθμούς.

    Στο μεταξύ οι αγωνοδίκες του Ράλλι Κύπρος στη συνεδρία τους μετά τον τερματισμό ανακοίνωσαν ότι θα διεξαχθεί περαιτέρω τεχνικός έλεγχος σε συγκεκριμένο εξάρτημα των αυτοκινήτων με αριθμούς 5, 6, 3 και 4, δηλαδή των δυο Peugeot και των δυο Citroen με τα οποία έλαβαν μέρος και τερμάτισαν στο Ράλλι Κύπρος οι Μάρκους Γκρόνχολμ, Χάρι Ροβανμπέρα, Σεμπαστιάν Λοέμπ και Κάρλος Σάινθ, αντιστοίχως.

    Στη λακωνική ανακοίνωσή τους οι αγωνοδίκες αναφέρουν ότι ο σχετικός τεχνικός έλεγχος θα διεξαχθεί την προσεχή Τετάρτη, 19 Μαϊου, 2004.

    [04] (Κ) Ανώτατο Δικαστήριο - Δύο νέοι Δικαστές

    [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Ο αναμενόμενος για σήμερα ή αύριο διορισμός των Υπουργών Οικονομικών και Συγκοινωνιών και Εργων, τα ενδοκομματικά του ΔΗΣΥ, η νομική φόρμουλα που ετοιμάζει η ΕΕ για απευθείας εμπόριο με τους Τ/Κ, το προσχέδιο ψηφίσματος για το Κυπριακό στην Ισλαμική Διάσκεψη και οι ενέργειες της κυβέρνησης, καθώς και το νέο πακέτο μέτρων για την οικονομία που επεξεργάζεται το Υπουργείο Οικονομικών είναι τα θέματα προβάλλει σήμερα πρωτοσέλιδα ο κυπριακός Τύπος.

    Αλλα θέματα είναι η επίσκεψη του Ελληνα Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, η αναθεώρηση από την ελληνική κυβέρνηση του δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου, οι αρχιεπισκοπικές εκλογές και η πρόθεση της κυβέρνησης για διεξαγωγή έρευνας από την αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου αναφορικά με τις καταγγελίες του Προέδρου του ΔΗΣΥ ότι στο δημοψήφισμα δεν είχαν διασφαλιστεί δημοκρατικές διαδικασίες.

    Η ''Αλήθεια'' με τίτλο ''Πίεση από Τάσο σε ΑΚΕΛ με τους υπουργούς'' γράφει ότι μετά τη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος με το ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια αναμένεται πως σήμερα ή αύριο θα διοριστούν οι δύο νέοι Υπουργοί Οικονομικών και Συγκοινωνιών και να ''λήξει η δυστοκία που παρουσιαζόταν εδώ και πάρα πολύ καιρό''. Αλλού γράφει ότι κατά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό Καραμανλή την προσεχή Πέμπτη, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θα καταστήσει σαφές ότι το σχέδιο Ανάν αποτελεί τη μόνη λύση στο Κυπριακό και δεν είναι ανοικτό προς διαπραγμάτευση.

    ''Το Θάρρος'' με τίτλο ''Διευρύνεται το ρήγμα στο ΔΗΣΥ'' γράφει ότι συνεχώς αυξάνονται τα μέτωπα αντιπαράθεσης μεταξύ της ηγεσίας του ΔΗΣΥ και των διαγραφέντων από το κόμμα, οι οποίοι θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του πρώην προέδρου του κόμματος Γιαννάκη Μάτση. Αναφέρει επίσης ότι το Ανώτατο Συμβούλιο του ΔΗΣΥ δεν έθεσε θέμα διαγραφής από το κόμμα του κ. Μάτση. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου χαρακτήρισε κάποιες αναφορές για το Κυπριακό στο προσχέδιο ψηφίσματος της Ισλαμικής Διάσκεψης ως απαράδεκτες. Την ίδια ώρα ο τέως ΥΠΕΞ Γιαννάκης Κασουλίδης, ως απεσταλμένος του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, αναχώρησε για το Μαρόκο και την Τυνησία, ευελπιστώντας πως με μεθοδική δουλειά η κατάσταση μπορεί να αλλάξει.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Δεν θέλει λύση το Δεκέμβριο'' γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δεν πρόκειται να επιδιώξει λύση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν μέχρι το Δεκέμβριο, ο οποίος είναι μήνας ορόσημο για τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Αυτή είναι σύμφωνα με πληροφορίες του "Π" η εκτίμηση της Αθήνας μετά τις τελευταίες συνομιλίες που είχε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος με τον Ελληνα Πρωθυπουργό. Αλλού γράφει ότι "ούτε ένα σημάδι" για τις προθέσεις της κυπριακής κυβέρνησης σχετικά με τη δημοσιονομική εξυγίανση δεν απεστάλη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχθές, τελευταία μέρα κατάθεσης του προγράμματος σύγκλισης των δέκα νέων κρατών μελών της κοινότητας.

    ''Η Σημερινή'' με τίτλο ''Καυτά μέτρα για την οικονομία'' γράφει ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ υποχρεώνει την κυβέρνηση να πάρει μέτρα για εναρμόνιση με τους φόρους κατανάλωσης και τους φορολογικούς συντελεστές της ΕΕ. Προσθέτει ότι το Υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται πακέτο μέτρων που θα κάνουν αίσθηση και ανάμεσα στις σκέψεις είναι η αύξηση του ΦΠΑ από 15 σε 18%. Αλλού η "Σ" γράφει ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ δημιουργεί νέα δεδομένα και η Αθήνα θα αποφασίσει εντός ολίγων ημερών κατά πόσο θα συνεχίσει να εφαρμόζει ή όχι τη στρατηγική του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου. Προσθέτει ότι την ίδια ώρα ο τουρκικός στρατός στην Κύπρο αναβαθμίζεται και εξοπλίζεται.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με τίτλο ''Ενα βήμα πριν την Ταϊβάν'' γράφει ότι ομάδα τεχνοκρατών από τις Βρυξέλλες επεξεργάζεται σε συνεννόηση με τους Αμερικανούς μια νομική φόρμουλα με στόχο τη δημιουργία σχέσεων ημιαναγνώρισης του ψευδοκράτους στα πρότυπα της Ταϊβάν. Προσθέτει ότι πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτές τις μεθοδεύσεις έχει η Βρετανία και ως εκ τούτου σήμερα θα συναντηθεί ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος με το Βρετανό Υπατο Αρμοστή για να του αναφέρει τις ενστάσεις της Λευκωσίας στα όσα μεθοδεύει το Λονδίνο. Αλλού γράφει ότι αποφασισμένοι να κινήσουν τις διαδικασίες για προκήρυξη αρχιεπισκοπικών εκλογών εμφανίζονται οι Ιεράρχες, προεξάρχοντος του πρώτου τη τάξει στη Σύνοδο, Μητροπολίτη Πάφου Χρυσόστομου.

    [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Υπουργός Εξωτερικών - Αναχώρηση - Κυπριακό --------------------------------------------- Απαράδεκτες χαρακτήρισε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου αρκετές αναφορές σε σχέση με το Κυπριακό, που υπάρχουν σ' αυτό το στάδιο στο προσχέδιο ψηφίσματος, το οποίο θα υποβληθεί στην Υπουργική Διάσκεψη των Ισλαμικών χωρών, σημειώνοντας ωστόσο πως από πλευράς της κυβέρνησης γίνονται πολλές ενέργειες, προκειμένου να προστατευθούν τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ισλαμική Διάσκεψη της Κωνσταντινούπολης.

    Αναφερόμενος στην απόσυρση εκ μέρους του Προέδρου του ΔΗΣΥ, Νίκου Αναστασιάδη, των καταγγελιών του στο ευρωκοινοβούλιο, ο κ. Ιακώβου δήλωσε πως το θέμα αυτό δεν μπορεί να τερματιστεί με την απόσυρση της επιστολής του κ. Αναστασιάδη, διότι η απόσυρση μπορεί να ερμηνευθεί με πολλούς τρόπους και γι' αυτό την κυπριακή κυβέρνηση θα την ικανοποιήσει μόνο η διεξαγωγή κανονικής έρευνας πάνω σ' αυτό το θέμα.

    Σε δηλώσεις του στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, πριν την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ, είπε πως παράλληλα στις Βρυξέλλες αρχίζει και η Διακυβερνητική σε Υπουργικό επίπεδο, «η οποία συζητά τη συνταγματική συνθήκη της Ευρώπης και για την οποία όλοι ευελπιστούν ότι θα είναι τελειωμένη μέχρι το τέλος Ιουνίου», ενώ θα υπάρξει και κοινή συνεδρία ΥΠΕΞ και Υπουργών Αμυνας, στην οποία θα συζητηθούν θέματα ασφάλειας και αμυντικής πολιτικής της ΕΕ.

    Κληθείς να σχολιάσει κατηγορίες της αντιπολίτευσης έναντι της κυβέρνησης για πλήρη απομόνωσή της από πλευράς του διεθνούς παράγοντα, ο ΥΠΕΞ δήλωσε πως «αυτό είναι μια μεγάλη υπερβολή», αφού και ο ίδιος μόλις επέστρεψε από τη Σουηδία, τη προηγούμενη βδομάδα ήταν στη Φινλανδία, αλλά και «άλλοι συνάδελφοι αναχωρούν για τις Βρυξέλλες που θα συμμετάσχουν σε Συμβούλια της ΕΕ».

    Ερωτηθείς εάν βλέπει κάποια αλλαγή του κλίματος διεθνώς, αναφορικά με τις εξελίξεις που είχαμε στο Κυπριακό, ο κ. Ιακώβου είπε ότι «το κλίμα ασφαλώς αλλάζει», προσθέτοντας ωστόσο πως όντως «τις πρώτες μέρες υπήρχε αντίδραση και πάγωμα, αλλά τώρα όλοι προσανατολίζονται για το τι θα γίνει μετά».

    Ομως, «είναι γεγονός ότι το θέμα του τερματισμού της απομόνωσης των Τ/Κ, όπως το αποκαλούν, συνεχίζει να απασχολεί την κυβέρνηση», πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς εάν τον ανησυχούν οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για την άρση των οικονομικών μέτρων και χρησιμοποίηση παράνομων λιμανιών και αεροδρομίων, ο ΥΠΕΞ δήλωσε ότι «όλες οι πληροφορίες αξιολογούνται και αντιμετωπίζονται», προσθέτοντας πως «κάποιοι ερμηνεύουν τη λέξη τερματισμό της απομόνωσης να συμπεριλαμβάνει και άνοιγμα Αεροδρομίου ή Λιμανιού, όμως δεν υπάρχει σκληρή πληροφόρηση γι' αυτό το θέμα», το οποίο «βρίσκεται ακόμη στα χαμηλά επίπεδα της γραφειοκρατίας κυβερνήσεων και της ΕΕ».

    «Δεν υπάρχει τίποτα το συγκεκριμένο αυτή τη στιγμή, όμως υπάρχουν κάποιες πληροφορίες ότι σε γυμνάσια επί χάρτου, υπάρχουν κάποιες τέτοιες σκέψεις, όμως η πρόταση που είχε γίνει από την Κυπριακή κυβέρνηση και ουσιαστικά υιοθετήθηκε σαν κανονισμός της ΕΕ για το εμπόριο των κατεχομένων, είναι εκείνο το οποίο προέχει στις σκέψεις όλων αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο κ. Ιακώβου.

    Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του Προέδρου του ΔΗΣΥ να αποσύρει την καταγγελία του εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο ΥΠΕΞ εξέφρασε την άποψη πως το θέμα αυτό «δεν μπορεί να τερματιστεί με την απόσυρση της επιστολής του κ. Αναστασιάδη, διότι η απόσυρση μπορεί να ερμηνευθεί με πολλούς τρόπους» και την κυβέρνηση δεν την ικανοποιεί τίποτε άλλο «από του να γίνει κανονική έρευνα, διαφορετικά θα επικρέμεται αυτή η καταγγελία είτε εξεταστεί είτε όχι».

    Κληθείς να αναφερθεί στην επικείμενη Ισλαμική Διάσκεψη του Ιουνίου ο κ. Ιακώβου ανέφερε πως «η Τουρκία κυκλοφόρησε ένα μνημόνιο στο οποίο εκφράζει τις απόψεις της μετά τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων και ο ΓΓ της Ισλαμικής Διάσκεψης έχει βγάλει μια δική του έκθεση».

    «Η Ισλαμική Διάσκεψη θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη στις 13 με 16 Ιουνίου και σ΄ αυτό το στάδιο υπάρχει ένα προσχέδιο ψηφίσματος για να υποβληθεί στην Υπουργική Διάσκεψη Ισλαμικών χωρών και πράγματι μέσα σ' αυτό το προσχέδιο υπάρχουν και στο προοίμιο αρκετές αναφορές, οι οποίες κρίνονται απαράδεκτες αυτή τη στιγμή», είπε ο κ. Ιακώβου, προσθέτοντας πως «και στο διατακτικό τμήμα, λέγεται ότι η τ/κ μουσουλμανική κοινότητα θα συνεχίσει να συμμετέχει στα διάφορα όργανα της Ισλαμικής Διάσκεψης υπό την επωνυμία που της αποδίδει το σχέδιο Ανάν, χωρίς να αναφέρει κανένα όνομα».

    Ωστόσο, «το θέμα είναι γνωστό και έχουν γίνει και πάρα πολλές ενέργειες εκ μέρους της κυβέρνησης και μέχρι το Ιούνιο θα γίνουν πάρα πολλές ενέργειες, για να προστατευθούν τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε.

    Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι η Κύπρος δεν θα παρίσταται στην Ισλαμική Διάσκεψη, ο κ. Ιακώβου σημείωσε πως αυτό είναι ένα πρόβλημα, διότι σε όλες τις προηγούμενες Διασκέψεις, η Κύπρος παρόλο που δεν ήταν εντός της αίθουσας μπορούσε να έχει πρόσβαση στο Συνεδριακό Κέντρο όπου διεξάγεται η Διάσκεψη και να βλέπει τις φιλικές χώρες, ούτως ώστε να τις προειδοποιεί για συγκεκριμένα θέματα ή προβλήματα τα οποία εγείρονται.

    Υπουργός Αμυνας - Αναχώρηση για Βρυξέλλες ----------------------------------------- Την ανάγκη η ε/κ πλευρά να εξηγήσει στις διάφορες διεθνείς συναντήσεις που συμμετέχει, την πραγματικότητα της παρουσίας του τουρκικού κατοχικού στρατού στην Κύπρο, ο οποίος εξοπλίζεται, αναβαθμίζεται και δεν έχει λάβει οποιαδήποτε μέτρα που να αναδεικνύουν την θέληση της Τουρκίας για λύση του Κυπριακού προβλήματος, σημείωσε ο Υπουργός Αμυνας, Κούλης Μαυρονικόλας.

    Αναφερόμενος στο αρνητικό για την ε/κ πλευρά, προσχέδιο ψηφίσματος που αναμένεται να υποβληθεί στην Υπουργική Διάσκεψη Ισλαμικών χωρών, αναφορικά με τα κατεχόμενα, είπε πως ήδη έχουν γίνει αρκετές ενέργειες προς φιλικές Αραβικές χώρες, προκειμένου να καταφέρει η Κυπριακή Δημοκρατία να προκαταλάβει οποιοδήποτε αρνητικό αποτέλεσμα.

    Σε δηλώσεις του στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, πριν την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στη σημερινή σύσκεψη των Υπουργών Αμυνας των χωρών - μελών της ΕΕ, είπε πως εκεί πρόκειται να συζητηθεί «η Ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας και άμυνας και το μέλλον τους», ενώ «θα μελετηθεί και η δημιουργία στρατιωτικών μονάδων άμεσης ανταπόκρισης για αποστολές διαχείρισης κρίσεων».

    Παράλληλα θα γίνει συζήτηση και για την «δημιουργία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Εξοπλισμών, ενώ η συνάντηση αυτή θα αποτελέσει και ευκαιρία για κατ' ιδίαν επαφές με τους άλλους ΥΠΑΜ, για ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με το Κυπριακό και για την γενικότερη προσπάθεια εξεύρεσης εξόδων μέσα από τα σημερινά αδιέξοδα».

    Ερωτηθείς για την συνεισφορά της Κύπρου στην δημιουργία στρατιωτικών μονάδων άμεσης ανταπόκρισης για αποστολές διαχείρισης κρίσεων, ο ΥΠΑΜ διευκρίνισε πως η Κύπρος «ήδη έχει προσφέρει ένα λόχο σε σχέση με την συμμετοχή μας στον Ευρωστρατό και αυτή προσφορά μπορεί να αυξηθεί ή να διαφοροποιηθεί σε βαθμό που να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του ίδιου του Ευρωστρατού».

    Ερωτηθείς ποια βοήθεια παρέχει στην Κύπρο αυτή η συγκρότηση της μονάδας άμεσης ανταπόκρισης, ο κ. Μαυρονικόλας δήλωσε πως «αυτές οι μονάδες δεν αναφέρονται σε προβλήματα που αφορούν την ΕΕ, αλλά σε προβλήματα στο εξωτερικό που χρειάζονται επίλυση».

    Ωστόσο, «στο βαθμό που αρχίζει να υλοποιείται ο Ευρωστρατός και να συμμετέχει σε τέτοιου είδους αποστολές», είναι σημαντικό για την Κύπρο, γιατί, όπως εξήγησε ο κ. Μαυρονικόλας, «διαμορφώνεται μια κοινή αμυντική στρατηγική από τις χώρες της ΕΕ και παράλληλα διαμορφώνεται μια κοινή εξωτερική πολιτική».

    Εξάλλου, «τα κύρια αιτήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας με την ένταξη, είναι η ασφάλεια και η κοινή εξωτερική πολιτική», είπε ο ΥΠΑΜ, προσθέτοντας ότι έτσι η συμβολή της Κύπρου σ' αυτό τον τομέα, «είναι ιδιαίτερα σημαντική, διότι είναι ο τομέας από τον οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία αναμένει την δική της ενίσχυση και την δική της ασφάλεια».

    Πρόεδρος Βουλής - Διάσκεψη Προέδρων Ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων ------------------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας αναχωρεί σήμερα το απόγευμα για το Στρασβούργο, για να συμμετάσχει στη Διάσκεψη των Προέδρων των Ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων που διοργανώνεται από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ).

    Στην αποστολή συμμετέχει και ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στην ΚΣΣΕ, βουλευτής Δώρος Χριστοδουλίδης.

    Στη Διάσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί υπό τον τίτλο «Ευρώπη των πολιτών: κοινοβούλια και συμμετοχή πολιτών», θα συμμετάσχουν πέραν των πενήντα Προέδρων Κοινοβουλίων ευρωπαϊκών χωρών, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Πρόεδρος της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης, οι επικεφαλής άλλων ευρωπαϊκών κοινοβουλευτικών οργανισμών, καθώς και ακαδημαϊκοί εμπειρογνώμονες.

    Τα θέματα που θα απασχολήσουν τους συνέδρους είναι η λειτουργία της δημοκρατίας στα δημοκρατικά πολιτεύματα, η συμβολή της τεχνολογίας στην προώθηση των δημοκρατικών διαδικασιών και η συνεργασία μεταξύ εθνικών και ευρωπαϊκών κοινοβουλευτικών οργανισμών.

    Στο περιθώριο της Διάσκεψης θα πραγματοποιηθούν χωριστές συναντήσεις μεταξύ των Προέδρων των Κοινοβουλίων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης με Προέδρους Κοινοβουλίων των υπό ένταξη χωρών.

    Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Ψηφοδέλτιο - Ευρωεκλογές --------------------------------------------- Από σήμερα το ΚΣ ΕΔΕΚ σε πλήρη συντονισμό με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα ξεκινά την προεκλογική εκστρατεία για τις προσεχείς ευρωεκλογές, δήλωσε ο Πρόεδρος του Γιαννάκης Ομήρου ανακοινώνοντας το ψηφοδέλτιο του Κινήματος για τις ευρωεκλογές της 13ης Ιουνίου που έχει ως ακολούθως:

    1. Ευσταθίου Κώστας - Δικηγόρος, Δήμαρχος Λατσιών 2. Ηλιάδης Μάριος - Δικηγόρος, πρώην Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων, πρώην Πρόεδρος Δ.Σ. ΡΙΚ 3. Ξενόπουλος Ξένιος - Δικηγόρος, πρώην Πρόεδρος Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου 4. Σαρίκας Φειδίας - Αρχιτέκτονας, Δήμαρχος Πάφου 5. Σοφοκλέους Σοφοκλής - Νομικός, Δήμαρχος Λευκάρων 6. Φλουρέντζου Μελισσινού Κατερίνα - Δικηγόρος

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, ο κ. Ομήρου είπε ότι στόχος είναι η εκπροσώπηση του Σοσιαλιστικού Κινήματος της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Σοσιαλιστική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ τόνισε την επιτακτική ανάγκη όπως η Κύπρος εκπροσωπηθεί στην Σοσιαλιστική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μια από τις δύο μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες μέσα στον ευρωπαϊκό χώρο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    ''Είναι η πεποίθηση μας ότι η λύση του Κυπριακού θα κριθεί στους επόμενους μήνες ή στα επόμενα λίγα χρόνια μέσα στον ευρωπαϊκό χώρο γιατί το Κυπριακό είναι πλέον ένα κατ' εξοχήν ευρωπαϊκό πρόβλημα'', σημείωσε.

    Συνεπώς, πρόσθεσε, η Κύπρος θα πρέπει να είναι παρούσα μέσα στις διαδικασίες της ΕΕ και να μπορεί να επηρεάζει τις αποφάσεις σημαντικών πολιτικών οργανισμών όπως είναι το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κίνημα.

    Για αυτό η έκκληση μας προς τους Κύπριους πολίτες ανεξάρτητα από κομματική τοποθέτηση, συνέχισε, είναι να ενισχύσουν το ψηφοδέλτιο της ΕΔΕΚ για να είναι παρούσα η Κύπρος σε μια μεγάλη πολιτική ομάδα που επηρεάζει τις αποφάσεις των ευρωπαϊκών συλλογικών θεσμικών οργάνων αλλά και σε εθνικό επίπεδο γιατί αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν σοσιαλιστικές κυβερνήσεις.

    Ανέφερε πως τα κριτήρια επιλογής των υποψηφιοτήτων ήταν η δυνατότητα αξιόπιστης εκπροσώπησης της Κύπρου και του Σοσιαλιστικού Κινήματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Σε ερώτηση αν υπάρχει ο κίνδυνος το ΚΣ ΕΔΕΚ να μην εκλέξει ευρωβουλευτή, ο κ. Ομήρου είπε ότι ''στόχος του Κινήματος είναι και η εκλογή ευρωβουλευτή και η αύξηση των ποσοστών του Κινήματος σε σχέση με προηγούμενες εκλογές''.

    Εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχουν όλες οι δυνατότητες και προϋποθέσεις το ΚΣ ΕΔΕΚ να αντιπροσωπευθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στην σοσιαλιστική ομάδα λαμβανομένου υπόψη, όπως σημείωσε, ότι δεν πρόκειται για εκλογές με την στενή έννοια καταμέτρησης κομματικών δυνάμεων.

    Πιστεύω, είπε, ότι οι Κύπριοι πολίτες θα ενεργήσουν και θα ψηφίσουν με βάση τα ευρύτερα κυπριακά και εθνικά συμφέροντα κι όχι με πολύ στενές κομματικές τοποθετήσεις.

    ''Θα πρέπει να είναι παρούσα η Κύπρος σε μια μεγάλη πολιτική ομάδα που στήριξε και την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ κατά τα τελευταία χρόνια, κατά τρόπο πρωταγωνιστικό'', κατέληξε ο κ. Ομήρου.

    Συνδιάσκεψη ΝΕΟ - Ευρωεκλογές - Συνεργασία --------------------------------------------- Η Συνδιάσκεψη των ΝΕΟ που πραγματοποιήθηκε χθες αποφάσισε όπως το κόμμα κατέλθει στις επικείμενες ευρωεκλογές σε συνεργασία με κοινωνικές ομάδες, κινήσεις πολιτών και ενεργούς πολίτες.

    Οπως ανακοινώθηκε, εξουσιοδοτήθηκε το Εκτελεστικό Γραφείο των ΝΕΟ να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός και να εκφραστεί το αίτημα των πολιτών τόσο για την ορθή διαχείριση του ''ΟΧΙ'' όσο και για την επιδίωξη μιας ευρωπαϊκής λύσης στο Κυπριακό.

    Η Συνδιάσκεψη των ΝΕΟ επανέλαβε τη διαπίστωση του κόμματος ότι δεν υπάρχουν σοβαροί λόγοι που αποτρέπουν τη συνεργασία δυνάμεων του ενδιάμεσου χώρου που ήσαν οι κύριοι εκφραστές του ''ΟΧΙ'' στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν. Εκφράζει επίσης απογοήτευση ''επειδή για μικροπολιτικούς κυρίως λόγους δεν επέτρεψαν τη συνεργασία των δυνάμεων αυτών στις ευρωεκλογές''.

    Υπουργός Συγκοινωνιών - Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών ----------------------------------------------------------- Ο Αναπληρωτής Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων, Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας σε μήνυμα του για την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών, αναφέρει ότι η 17η Μαΐου 2004 βρίσκει την Κυπριακή Δημοκρατία ως πλήρες κράτος μέλος της ΕΕ και το τηλεπικοινωνιακό περιβάλλον της πλήρως ελευθεροποιημένο και εναρμονισμένο με αυτό της Ενωσης.

    Σημειώνει πως τα κύρια εμπόδια για την ανάπτυξη των υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών έχουν ουσιαστικά αρθεί.

    Ο κ. Λιλλήκας αναφέρει ότι οι τηλεπικοινωνίες και η τεχνολογία της πληροφορικής συγκαταλέγονται ανάμεσα στους πιο σημαντικούς τομείς της οικονομίας γιατί επηρεάζουν και τις υπόλοιπες οικονομικές δραστηριότητες, είτε αυτές έχουν σχέση με συναλλαγές, με εμπόριο ή με παροχή υπηρεσιών.

    Σημειώνει ότι η συνεχιζόμενη σύγκλιση των τηλεπικοινωνιών, των συστημάτων μετάδοσης προγραμμάτων και της τεχνολογίας της πληροφορικής διαφοροποιεί ριζικά το περιβάλλον ενώ η παγκοσμιοποίηση των ηλεκτρονικών επικοινωνιών και ο ανταγωνισμός είναι ήδη γεγονός.

    ''Η αδειοδότηση δεύτερου παροχέα κινητής τηλεφωνίας, η επιτυχής εκτόξευση του ελλαδοκυπριακού δορυφόρου που καθιστά την Κύπρο μέλος της παγκόσμιας διαστημικής οικογένειας, η έναρξη των διαδικασιών εισαγωγής της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης στην Κύπρο όπως και η μελλοντική αδειοδότηση νέων δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών βοηθούν την Κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις και την καθιέρωση της Κοινωνίας της Πληροφορίας στη χώρα μας'', προσθέτει.

    Το δικαίωμα επιλογής του πολίτη, η λειτουργία του υγιούς ανταγωνισμού και η παροχή ψηλής ποιότητας υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών θα βοηθήσει σημαντικά στην επίτευξη του στόχου της Κυβέρνησης να καταστήσει την Κύπρο περιφερειακό οικονομικό κόμβο, καταλήγει στο μήνυμα του ο κ. Λιλλήκας.

    Ράλλι Κύπρος - Πρώτος ο Φιλανδός Γκρόνχολμ -------------------------------------------- Ο Φιλανδός Μάρκους Γκρόνχολμ επέβαλε το ρυθμό του και αναδείχθηκε τελικά νικητής στο Ράλλι Κύπρος 2004. Ο Σεμπαστιάν Λοέμπ κατάφερε να ολοκληρώσει τον 5ο αγώνα του φετινού παγκόσμιου πρωταθλήματος, κερδίζοντας τη δεύτερη θέση, ενώ ο Εσθονός Μάρκο Μάρτιν συμβιβάστηκε με την τρίτη θέση.

    Με τη χθεσινή του νίκη ο Γκρόνχολμ περνά στην πρώτη θέση του πίνακα της βαθμολογίας με 34 βαθμούς, ο Σεμπαστιάν Λοέμπ παραμένει στη δεύτερη θέση με 33 βαθμούς ενώ ο Εσθονός Μάρκο Μάρτιν έπεσε από την πρώτη στην τρίτη θέση με 32 βαθμούς.

    Στο μεταξύ οι αγωνοδίκες του Ράλλι Κύπρος στη συνεδρία τους μετά τον τερματισμό ανακοίνωσαν ότι θα διεξαχθεί περαιτέρω τεχνικός έλεγχος σε συγκεκριμένο εξάρτημα των αυτοκινήτων με αριθμούς 5, 6, 3 και 4, δηλαδή των δυο Peugeot και των δυο Citroen με τα οποία έλαβαν μέρος και τερμάτισαν στο Ράλλι Κύπρος οι Μάρκους Γκρόνχολμ, Χάρι Ροβανμπέρα, Σεμπαστιάν Λοέμπ και Κάρλος Σάινθ, αντιστοίχως.

    Στη λακωνική ανακοίνωσή τους οι αγωνοδίκες αναφέρουν ότι ο σχετικός τεχνικός έλεγχος θα διεξαχθεί την προσεχή Τετάρτη, 19 Μαϊου, 2004.

    Μέχρι αυτή την ημερομηνία η τελική κατάταξη του Ράλλυ Κύπρος είναι επίσημη υπό την αίρεση του πιο πάνω τεχνικού ελέγχου.

    Ο Μάρκους Γκρόνχολμ είχε πει πριν από την εκκίνηση ότι θα κερδίσει τον αγώνα, ενώ δηλώσεις ότι θα κερδίσει η ομάδα του, έκανε και ο μάνατζερ της Peugeot Κοράδο Προβερά.

    Ο κ. Προβερά είχε δηλώσει ότι σε περίπτωση αποτυχίας, ο ίδιος θα αναλάμβανε προσωπικά την ευθύνη.

    Ο νικητής του Ράλλι Κύπρος 2004 δεν κέρδισε τις περισσότερες ειδικές, αλλά μόνο τέσσερις από αυτές.

    «Σήμερα όλα λειτούργησαν τέλεια στο αυτοκίνητο. Είμαι πολύ χαρούμενος. Για μένα και για την ομάδα μου ήταν σημαντικό που πετύχαμε αυτό το αποτέλεσμα με το καινούριο αυτοκίνητο... Θα ακολουθήσουν και άλλες νίκες με το 307WRC», ανέφερε μετά το Ράλλι ο Γκρόνχολμ.

    Ο Σεμπαστιάν Λοέμπ ανέβηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά στο βάθρο του Ράλλι Κύπρος, ένα σκαλί ψηλότερα από πέρσι. Οδηγώντας το Citroen Xsara, ο Γάλλος κέρδισε τη δεύτερη θέση σημειώνοντας και τον ταχύτερο χρόνο σε 6 ειδικές κατά την τριήμερη διάρκεια του ράλλι.

    «Χάσαμε αρκετό χρόνο την πρώτη μέρα πρόβλημα με το διαφορικό- που δεν μπορούσαμε να τον καλύψουμε στις επόμενες δυο μέρες», δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά τον τερματισμό και τους εορτασμούς.

    Παραμονές του αγώνα ο Μάρκο Μάρτιν είχε δηλώσει ότι το Ράλλι Κύπρος δεν είναι από τους αγώνες που συμπαθεί ιδιαίτερα, και μάλλον είχε δίκαιο. Από την πρώτη κιόλας μέρα το Focus άρχισε να καταναλώνει μεγάλες ποσότητες ελαστικών στους σκληρούς και πετρώδεις δασικούς δρόμους του νησιού μας.

    Ωστόσο κατάφερε τελικά να ανταπεξέλθει και σε κάποια διαστήματα φάνηκε ότι θα μπορούσε να διεκδικήσει τη δεύτερη θέση από το Λοέμπ. Όπως δήλωσε όμως ο Μάρτιν, δεν μπορούσε να πάρει ρίσκα : «Είχα καλό ρυθμό το σαββατοκύριακό αλλά είμαι έτοιμος να πάω σπίτι τώρα», είπε.

    Οι επιλογές ελαστικών κατά τη δεύτερη μέρα του ράλλι φαίνεται ότι στοίχησαν πάρα πολύ στον Ισπανό οδηγό της Citroen, Κάρλος Σάινθ. Τελικά ο βετεράνος οδηγός τερμάτισε στην τέταρτη θέση, μπροστά από το Peugeot 307WRC του Φιλανδού Χάρι Ροβανμπέρα, ο οποίος ταλαιπωρήθηκε από τις συχνές βλάβες του κιβωτίου ταχυτήτων.

    Ο νικητής του περσινού αγώνα και παγκόσμιος πρωταθλητής Πέτερ Σόλμπεργκ, μετά τις καθυστερήσεις που είχε την πρώτη μέρα λόγω κακής ψύξης του κινητήρα και οι οποίες τον έριξαν στην 11η θέση, τελικά κατάφερε να σημειώσει τον ταχύτερο χρόνο σε έξι ειδικές διαδρομές και να τερματίσει στην έκτη θέση, εξασφαλίζοντας έτσι τρεις πολύτιμους βαθμούς για το πρωτάθλημα.

    Μεταξύ των 21 οδηγών που ολοκλήρωσαν τις 18 ειδικές διαδρομές του Ράλλυ Κύπρος και τα 326 αγωνιστικά χιλιόμετρα, περιλαμβάνονται και 9 Kύπριοι οδηγοί, με ταχύτερο τον Αντρέα Τσουλόφτα (Mitsubishi Lancer EVO 7), ο οποίος κατέλαβε την 11η θέση στον πίνακα της γενικής κατάταξης. Συνοδηγός του Τσουλόφτα κατά την τριήμερη σκληρή δοκιμασία ήταν ο Σάββας Λαός.

    Κύπριος είναι και ο νικητής της Κατηγορίας «Ν». Πρόκειται για τον Πρόδρομο Προδρόμου ο οποίος οδηγώντας ένα Mitsubishi Lancer EVO IV με συνοδηγό τον «Ρόκι», τερμάτισε στην 12η θέση της γενικής.

    [07] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ

    [08] (Κ) Αστυνομική Ακαδημία - ΕΕ - Σεμινάριο

    Μετά την 1η Μαϊου, οπότε η Κύπρος κατέστη πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Κυπριακή Αστυνομία εισήλθε σε ένα νέο αστυνομικό περιβάλλον δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου.

    Ο κ. Θεοδώρου μαζί με τον Αρχηγό του Σώματος Τάσο Παναγιώτου παρέστησαν στην τελετή έναρξης σεμιναρίου που διοργανώθηκε από την Κυπριακή Αστυνομική Ακαδημία με θέμα τις συνέπειες και τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν οι κυπριακές διωκτικές αρχές μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    [09] (Κ) Ευρωεκλογές - ΑΚΕΛ - Υποψήφιοι (1)

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας ανακοίνωσε σήμερα τα ονόματα των έξι υποψηφίων που θα απαρτίζουν το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ για τις Ευρωεκλογές της 13ης Ιουνίου.

    Πρόκειται για τον Αδάμο Αδάμου, γιατρό και βουλευτή του κόμματος, την Δέσποινα Μπεμπεδέλη Καυκαρίδου, ηθοποιό, τον Νεοκλή Συλικιώτη, Επικεφαλής του Γραφείου Παιδείας του ΑΚΕΛ και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, τον Κυριάκο Τριανταφυλλίδη, πρώην Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών, τον Γιώργο Χατζηγεωργίου, βουλευτή του κόμματος στην Πάφο και μέλος της ΚΕ και τον Τίτο Χριστοφίδη, γιατρό και Πρόεδρο του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ).

    [10] (Κ) Δημήτρης Συλλούρης - Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΔΗΣΥ - Παραίτηση

    Την παραίτησή του από τη θέση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του Δημοκρατικού Συναγερμού ανακοίνωσε σήμερα ο Δημήτρης Συλλούρης.

    [11] (Κ) ΕΕ - Διακυβερνητική Διάσκεψη - Ιακώβου

    Οι εργασίες της Διακυβερνητικής Διάσκεψης για το ευρωπαϊκό σύνταγμα, που είχαν διακοπεί τον περασμένο Δεκέμβριο λόγω των εντόνων διαφωνιών μεταξύ των κρατών μελών, επαναρχίζουν σήμερα και συνεχίζονται αύριο στις Βρυξέλλες σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών. Στόχος της ιρλανδικής προεδρίας είναι οι εργασίες να ολοκληρωθούν στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 17 και 18 Ιουνίου.

    [12] (Κ) Κύπρος - Ισραήλ - Καταδίκη κατεδαφίσεων

    [13] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 17/05/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7010            1,7112
    Δολάριο ΗΠΑ                      2,0454            2,0576
    Λίρα Αγγλίας                     1,1558            1,1627
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     231,4815        233,3178
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,9412          2,9638
    Δολάριο Καναδά                     2,8145          2,8369
    Κορώνα Δανίας                     12,6422         12,7389
    Κορώνα Νορβηγίας                  10,0449         14,1443
    Κορώνα Σουηδίας                   15,6495         15,7729
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6069          2,6274
    
    

    [14] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            80,21  (-0,96)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    590.480
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    143.822    354,31  (-1,31)
    FTSE Med 100 **                             6.459,87  (-0,68)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    119.191    103,07  (-1,33)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     13.419     70,80  (-0,16)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      2.562     15,40  (-0,71)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     11.503     51,48  ( 0,27)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      4.286     51,46  ( 0,31)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     17.834     22,39  (-0,27)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      1.280     63,52  (-2,25)
    Ετ. Πληροφορικής              £      5.683      2,52  (-3,82)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £      3.098      8,39  (-1,53)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     11,48  (-0,35)
    Ξενοδοχεία                    £     15.440     29,81  (-1,75)
    Αλλες Εταιρείες               £     18.291     65,08  ( 0,63)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Αρνητικό κλείσιμο

    Αρνητικά για τρίτη κατά σειρά συνάντηση έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), ως αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχθηκαν οι τραπεζικοί τίτλοι λόγω πενιχρού αγοραστικού ενδιαφέροντος. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε πτώση της τάξης του 0,96%, κλείνοντας στις 80,21 μονάδες. Η άνοδος της αξίας των συναλλαγών στις 590 χιλιάδες λίρες, οφείλεται αποκλειστικά στο ενδιαφέρον των επενδυτών για τα Κυβερνητικά Χρεόγραφα Αναπτύξεως 6,75% 2005 (1η έκδοση 2000), τα οποία πραγματοποίησαν συναλλαγές, αξίας 357.210 λιρών (ποσοστό 60,5%).

    [16] (Κ) Ευρωεκλογές - ΔΗΚΟ - Υποψηφιότητες (1)

    Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους ανακοίνωσε τα ονόματα των έξι υποψήφιων ευρωβουλευτών.

    [17] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Δηλώσεις - Αναχώρηση για Στρασβούργο

    Την εκτίμηση ότι πριν γίνουν οι οποιοιδήποτε σχολιασμοί, θα πρέπει πρώτα να διευκρινιστεί τι εννοείται με τη θέση ότι η Ελλάδα προσανατολίζεται για αναστολή του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος Ελλάδας - Κύπρου, που έθεσε ο Έλληνας Υπουργός Αμυνας, έκανε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας.

    Ανέφερε ότι πιθανόν η Ελλάδα, καθοδηγούμενη από τη νέα προσέγγιση συνεργασίας και προσπάθειας επίλυσης, με καθαρά ειρηνικούς τρόπους, και του Κυπριακού, αλλά και των Ελληνοτουρκικών διαφορών, να προχωρεί προς αυτή την κατεύθυνση.

    Σχολιάζοντας ο κ. Χριστόφιας το γεγονός ότι στο προσχέδιο ψηφίσματος για την Υπουργική Διάσκεψη Ισλαμικών χωρών υπάρχουν αρκετές απαράδεκτες αναφορές, σχετικά με το Κυπριακό και τα κατεχόμενα, δήλωσε πως από την Κυπριακή Δημοκρατία γίνεται προσπάθεια προς την κατεύθυνση αποτροπής οποιασδήποτε αναβάθμισης, που να εμφανίζει την τ/κ κοινότητα ως κράτος, ενώ παράλληλα ευχήθηκε όπως επιτύχουμε το καλύτερο.

    [18] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Διορισμός Υπουργών

    Στο διορισμό τριών νέων υπουργών προχώρησε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Οπως ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, Υπουργός Οικονομικών αναλαμβάνει ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ιάκωβος Κεραυνός ενώ Υπουργός Εργασίας διορίζεται ο Χρήστος Ταλιαδώρος.

    [19] (Κ) Ομήρου - Παπαρήγα - Κυπριακό

    [20] (Κ) Ενιαίος Αμυντικός Χώρος - Σπηλιωτόπουλος - Μαυρονικόλας

    Ο ενιαίος αμυντικός χώρος Ελλάδας - Κύπρου ισχύει και ως πολιτική και ως δόγμα, διαβεβαίωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, προσθέτοντας ότι απλώς αξιολογείται η νέα κατάσταση ασφαλείας που δημιουργήθηκε μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [21] (Κ) Ιάκωβος Κεραυνός - Βιογραφικό

    Ο Ιάκωβος Κεραυνός γεννήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου το 1951, ζει στη Λευκωσία και είναι παντρεμένος με τρία παιδιά.

    Αποφοίτησε από το Πρακτικό Τμήμα του Παγκύπριου Γυμνασίου Κύκκου και μετά τη στρατιωτική του θητεία ακολούθησε πανεπιστημιακές σπουδές.

    Σπούδασε οικονομικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στα οικονομικά της ανάπτυξης. Αργότερα απόκτησε πτυχίο Master στον κλάδο Industrial Management. Με υποτροφία του Προγράμματος Αναπτύξεως των Ηνωμένων Εθνών, έτυχε μετεκπαίδευσης σε θέματα νέας τεχνολογίας. Επίσης έτυχε μετεκπαίδευσης σε θέματα Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού και παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών σε Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, στο πρόγραμμα ΕΤΡ του European Foundation for Management Development.

    Παρακολούθησε πολλά εξειδικευμένα προγράμματα κατάρτισης και σεμινάρια και συμμετείχε σε πολλά συνέδρια τόσο στην Κύπρο όσο και σε διάφορες χώρες του εξωτερικού, όπως τη Βρετανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Ελλάδα, το Βέλγιο και την Αμερική.

    Για σειρά ετών εργάστηκε ως διευθυντικό στέλεχος σε μεγάλες εταιρείες στο εξωτερικό και στην Κύπρο. Στη συνέχεια εργάστηκε για 20 χρόνια σε διάφορες θέσεις στην Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού απόπου αφυπηρέτησε ως Ανώτερος Λειτουργός Ανθρώπινου Δυναμικού στη Διεύθυνση Έρευνας και Προγραμματισμού, με την υπουργοποίησή του το Μάρτιο του 2003, στο αξίωμα του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

    Υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος και Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Οικονομολόγων, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Κυπριακής Εταιρείας Ποιότητας, Αντιπρόεδρος του Κυπριακού Ινστιτούτου Πολιτικής Έρευνας και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Αντιπρόεδρος των Ομάδων Μελετών και Πρόεδρος της Επιτροπής για Οικονομικά Θέματα του Δημοκρατικού Κόμματος.

    Εχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό άρθρων, ερευνών και μελετών σε διάφορα οικονομικοκοινωνικά θέματα σε περιοδικά και εφημερίδες της Κύπρου και του εξωτερικού. Επίσης δημοσίευσε διάφορες μελέτες και άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά Πανεπιστημιακών και Ερευνητικών Κέντρων του εξωτερικού.

    [22] (Κ) Εκπρόσωπος - Διορισμός Υπουργών (2)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ασκώντας τις συνταγματικές του εξουσίες, διόρισε σήμερα τον Ιάκωβο Κεραυνό ως Υπουργό Οικονομικών, τον Χρίστο Ταλιαδώρο ως Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τον Χάρη Θράσου ως Υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων.

    [23] (Κ) Χάρης Θράσου - Βιογραφικό

    Ο νέος Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου γεννήθηκε στον Αγιο Δομέτιο το 1943. Αποφοίτησε από το Πρακτικό Τμήμα του Παγκύπριου Γυμνασίου το 1961. Ακολούθως σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στη Μόσχα από 1962 μέχρι το 1966.

    Εργάστηκε για λίγο χρονικό διάστημα στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων και επέστρεψε στη Μόσχα όπου το 1967 πήρε τον τίτλο του M.Sc στην Υδραυλική Μηχανική.

    Το 1967 υπηρέτησε για ένα χρόνο στην Εθνική Φρουρά. Από το 1968 μέχρι το 1970 εργάστηκε στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων ως Εκτελεστικός Μηχανικός.

    Το 1970 μεταπήδησε στον ιδιωτικό τομέα, ίδρυσε και είναι Διευθύνων Σύμβουλος του Γραφείου Α/φοί Θράσου και Συνεργάτες ένα από τα μεγαλύτερα γραφεία Συμβούλων Πολιτικών Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων στην Κύπρο.

    Είναι μέλος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Κύπρου και του Συνδέσμου Πολιτικών Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων Κύπρου. Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου από το 1976 μέχρι το 1990 και Πρόεδρος του Συνδέσμου από το 1990 μέχρι και το 1992. Εκπροσώπησε το Σύνδεσμο σε αρκετά συνέδρια του εξωτερικού.

    Συνέβαλε δραστήρια μαζί με άλλους Πολιτικούς Μηχανικούς στην ίδρυση του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Λευκωσίας (ΕΤΕΚ) ενώ διετέλεσε μέλος της προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής. Αργότερα εξελέγη μέλος της πρώτης Διοικούσας Επιτροπής και Α' Αντιπρόεδρος του ΕΤΕΚ από το 1993 μέχρι και το 1996.

    Διετέλεσε μέλος και Πρόεδρος σε διάφορες δημόσιες εταιρείες και οργανισμούς. Σήμερα είναι Πρόεδρος του Πολεοδομικού Συμβουλίου Κύπρου.

    Είναι νυμφευμένος με την Αγάπη Θράσου, ψυχίατρο.

    [24] (Κ) Χρίστος Ταλιαδώρος - Βιογραφικό

    Ο Χρίστος Ταλιαδώρος γεννήθηκε το 1946 στη Λευκωσία.

    Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο (Πρακτικό Τμήμα), σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, γράφτηκε ως δικηγόρος στην Κύπρο και πήρε MSc στις Βιομηχανικές Σχέσεις από το London School of Economics and Political Studies.

    Παρακολούθησε εξειδικευμένα προγράμματα σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και στο Κέντρο Σπουδών της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας στο Τορίνο.

    Από το 1972 υπηρέτησε για 10 χρόνια στην Υπηρεσία Βιομηχανικών Σχέσεων και στο Τμήμα Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Στη συνέχεια προήχθη σε ανώτερες θέσεις και στη θέση του Διευθυντή του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού του Υπουργείου Οικονομικών.

    Xρημάτισε επί σειράν ετών Διευθυντής της Κυπριακής Ακαδημίας Δημόσιας Διοίκησης.

    Διετέλεσε μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Δημόσιας Διοίκησης στο Μάαστριχτ, της Κρατικής Επιτροπής Υπηρεσιών, Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού και Πρόεδρος και μέλος Δικαστικών Επιτροπών διαφόρων αθλημάτων.

    Συμμετέχει στην Κοινωνική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας και στην Επιτροπή - Σύνδεσμο για Κοινωνικά Θέματα των Ευρωπαϊκών Τραπεζών.

    Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των Κυπριακών Αερογραμμών και του Απολλώνειου Ιδιωτικού Νοσοκομείου.

    Από το Σεπτέμβριο του 2000 κατέχει τη θέση του Διευθυντή του Κυπριακού Εργοδοτικού Συνδέσμου Τραπεζών.

    [25] (Κ) Μπλερ - Τουρκία - Κυπριακό - Τ/Κ

    Ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ δήλωσε σήμερα ότι παραμένει προς το συμφέρον όλων μια ενωμένη Κύπρος εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προσθέτοντας πως παρόλο που είναι δύσκολο, θα πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια για λύση του πολιτικού της προβλήματος.

    Σε δηλώσεις κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν στην Αγκυρα, ο κ. Μπλερ ανέφερε πως ήταν λάθος που δεν υπερψηφίστηκε το σχέδιο Ανάν, συνεχάρη τους Τ/Κ για τη στάση τους στο δημοψήφισμα και σημείωσε πως η χώρα του, σε συνεργασία με την Τουρκία και άλλους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ενωση, θα εργαστεί για τον τερματισμό της απομόνωσης της βόρειας Κύπρου.

    [26] (Κ) Ευρωεκλογές - ΑΔΗΚ - Συνεργασία με ΔΗΚΟ

    Το Διευρυμένο Εκτελεστικό Γραφείο του Αγωνιστικού Δημοκρατικού Κινήματος (ΑΔΗΚ), σε έκτακτη συνεδρία του το απόγευμα αποφάσισε να συστρατευθεί στις ευρωεκλογές με το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ).

    [27] (Κ) Βαληνάκης - Κυπριακό - ΕΕ

    Οι περισσότεροι στην Ευρωπαϊκή Ενωση νοιώθουν απογοήτευση από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Κυπριακό, αλλά ταυτόχρονα νοιώθουν και την ανάγκη να προχωρήσει ξανά η διαδικασία επανένωσης του νησιού, έτσι ώστε και οι δύο κοινότητες, Ε/Κ και Τ/Κ, απολαύσουν τα αγαθά της ένταξης, δήλωσε σήμερα ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννης Βαληνάκης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 17 May 2004 - 17:49:24 UTC