Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-05-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ -Τ/Κ
  • [02] (Κ) Ράλλι Κύπρου - Αποτελέσματα 2ης ημέρας - Γκρόνχολμ
  • [03] (Κ) Γιουροβίζιον - Ελλάδα - Κύπρος - Τελικός
  • [04] (Κ) Συμβούλιο Συνδεσης ΕΕ - Τουρκία - Κυπριακό
  • [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [06] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [07] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Αναχώρηση - Κυπριακό
  • [08] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών
  • [09] (Κ) Ράλλι Κύπρου - 17η ειδική διαδρομή - Αποτελέσματα
  • [10] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Αναχώρηση για Βρυξέλλες

  • [01] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ -Τ/Κ

    [02] (Κ) Ράλλι Κύπρου - Αποτελέσματα 2ης ημέρας - Γκρόνχολμ

    Ο Φιλανδός οδηγός της Peugeot, Μάρκους Γκρόνχολμ προηγείται με την ολοκλήρωση της δεύτερης μέρας του Ράλλι Κύπρος 2004.

    [03] (Κ) Γιουροβίζιον - Ελλάδα - Κύπρος - Τελικός

    Μια πολύ καλή παρουσία στην πέμπτη θέση εξασφάλισε χθες το βράδυ η Κύπρος στον 49ο διαγωνισμό της Γιουροβίζιον που διεξήχθηκε στην Κωνσταντινούπολη με την 16χρονη Λίζα Ανδρέας.

    [04] (Κ) Συμβούλιο Συνδεσης ΕΕ - Τουρκία - Κυπριακό

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση εκφράζει την πεποίθηση ότι οι Κύπριοι σύντομα θα πετύχουν το κοινό πεπρωμένο τους ως πολίτες μιας ενωμένης Κύπρου στην ΕΕ.

    [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Καραμανλής - ΗΠΑ - Επίσκεψη --------------------------- Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής μεταβαίνει τη Δευτέρα στις Ηνωμένες Πολιτείες για πενθήμερη επίσημη επίσκεψη προσκεκλημένος του Αμερικανού Προέδρου Τζώρτζ Μπους.

    Τον Πρωθυπουργό θα συνοδεύσουν στο ταξίδι του ο Υπουργός Επικρατείας Θόδωρος Ρουσόπουλος, ο Υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης και οι Υφυπουργοί Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης, Ευριπίδης Στυλιανίδη και Παναγιώτης Σκανδαλάκης.

    Στο επίκεντρο των συνομιλιών του Πρωθυπουργού με την αμερικανική κυβέρνηση θα βρεθούν οι εξελίξεις στο Κυπριακό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς και οι ευρωτουρκικές σχέσεις.

    Μεγάλο μέρος των συνομιλιών του Πρωθυπουργού θα καλύψουν η προετοιμασία της Ελλάδας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και κυρίως ο τομέας της ασφάλειας.

    Επίσης οι διμερείς ελληνοαμερικανικές σχέσεις, με έμφαση τις οικονομικές-εμπορικές, καθώς και τα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα. Ο Πρωθυπουργός αρχικά θα επισκεφθεί την Νέα Υόρκη όπου θα έχει συναντήσεις (την Τρίτη) με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο και το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ενώ θα παραστεί σε δεξίωση που θα δώσει προς τιμήν του το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού.

    Την Τετάρτη, θα ξεναγηθεί στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης στην έκθεση ''Βυζάντιο: Πίστη και Δύναμη'' και θα παρακαθίσει σε πρόγευμα που θα του παραθέσει το ελληνοαμερικανικό επιχειρηματικό Συμβούλιο.

    Ακολούθως θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον, όπου την Πέμπτη θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Ντικ Τσένι και αργότερα θα γίνει δεκτός στο Λευκό Οίκο από τον Πρόεδρο Μπους, ο οποίος θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του.

    Αργότερα, την ίδια ημέρα, ο Ελληνας Πρωθυπουργός θα συναντηθεί διαδοχικά με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Βουλής και με τον Πρόεδρο Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.

    Το πρωί της Παρασκευής ο κ. Καραμανλής θα μιλήσει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων (Council on Foreign Relations) και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για την Ελλάδα.

    ΔΗΣΥ - Ανώτατο Συμβούλιο - Ψηφοδέλτιο - Αναστασιάδης ---------------------------------------------------- Τα μέλη του Ανωτάτου Συμβουλίου του ΔΗΣΥ ενέκριναν χθες ομόφωνα το ψηφοδέλτιο του κόμματος για τις Ευρωεκλογές το οποίο απαρτίζεται από έξι υποψηφίους.

    Το ψηφοδέλτιο αποτελείται από τους βουλευτές Παναγιώτη Δημητρίου, Ελένη Θεοχάρους και Λευτέρη Χριστοφόρου, τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, τον διευθυντή του γραφείου του Προέδρου του ΔΗΣΥ Τάσο Μητσόπουλο και το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος Μάνθο Μαυρομμάτη.

    Σε ομιλία του στο συνέδριο ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης ανακοίνωσε ''σαν πράξη συνέπειας αλλά και στάση ευθύνης λαμβάνοντας υπόψη ότι ο τόπος αντιμετωπίζει προβλήματα'' την απόσυρση των καταγγελιών που αφορούσαν ''συγκεκριμένες κυβερνητικές ενέργειες και που είχαν διαβιβαστεί στον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου''.

    Χαρακτήρισε την ενέργειά του ως έμπρακτη απόδειξη του σεβασμού στην λαϊκή ετυμηγορία ''αλλά και συνέπεια σε αυτά που δηλώνουμε πως το 'ναι' ή το 'όχι' ανήκουν στο παρελθόν πως ακόμη επιζητούμε την ενότητα και την διαγραφή κάθε διχαστικού διαχωρισμού''.

    Ο κ. Αναστασιάδης δημοσιοποίησε και την χθεσινή επιστολή του προς τον πρώην Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Γιαννάκη Μάτση, με την οποία του επαναλάμβανε την πρόσκληση να ηγηθεί του ψηφοδελτίου του κόμματος.

    ''Ξενίζει η άρνησή σας να διεκδικήσετε τις εκλογές μέσα από το ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ με το επιχείρημα ότι διαφωνείτε με την προ του δημοψηφίσματος απόφαση του Παγκυπρίου συνεδρίου του κόμματος'', σημειώνει ο κ. Αναστασιάδης επισημαίνοντας ότι η απόφαση του συνεδρίου του κόμματος πριν το δημοψήφισμα ήταν θετική ως προς την αποδοχή της προτεινόμενης λύσης αλλά με πλήρη σεβασμό προς την αντίθετη άποψη.

    Στην επιστολή ο κ. Αναστασιάδης επαναλαμβάνει την επιθυμία του για συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο του πρώην Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Ουράνιου Ιωαννίδη και της βουλευτού Ελένης Θεοχάρους που υποστήριξαν ''όχι'' στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου καθώς και τη συμμετοχή τριών άλλων στελεχών προκειμένου να εξασφαλιστεί μια ισορροπημένη έκφραση τάσεων και απόψεων.

    Σημειώνει πως η προτεινόμενη ενωτική λύση είναι το αποτέλεσμα συναπόφασης και των έξι καταξιωμένων στελεχών που εξέφρασαν την επιθυμία να διεκδικήσουν τη συμμετοχή τους στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ.

    Εκφράζει ακόμη την πεποίθηση ότι με τις προτάσεις του όχι μόνο αποδεικνύεται ο σεβασμός στην αντίθετη άποψη αλλά ''διαγράφεται μια για πάντα ένας καθ' όλα παρωχημένος και διχαστικός διαχωρισμός ανάμεσα σε όσους ψήφισαν 'ναι' ή 'όχι'''.

    ''Θέλω να πιστεύω ότι θα ανταποκριθείτε θετικά σε αυτή την ενωτική χειρονομία γιατί και εσείς, δεν έχω αμφιβολία, αντιλαμβάνεστε πως εμμονή σε άλλες επιλογές θα κριθεί σαν μια διασπαστική κίνηση γεγονός που ο κόσμος του ΔΗΣΥ θα αποτρέψει'', καταλήγει ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ στη επιστολή προς τον Γιαννάκη Μάτση.

    ΚΣ ΕΔΕΚ - Κεντρική Επιτροπή - Ευρωεκλογές ----------------------------------------- Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΣ ΕΔΕΚ που συνήλθε χθες και ασχολήθηκε με τις ευρωεκλογές της 13ης Ιουνίου, εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο του Κινήματος Γιαννάκη Ομήρου όπως με διαβούλευση με το Πολιτικό Γραφείο προχωρήσει στην διαμόρφωση του οριστικού ψηφοδελτίου στις επόμενες 48 ώρες.

    Στο μεταξύ η ΚΕ του Κινήματος επικύρωσε χθες τις τρεις υποψηφιότητες, αυτές του πρώην Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Μάριου Ηλιάδη, του πρώην Προέδρου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Ξένιου Ξενόπουλου και της δικηγόρου Κατερίνας Μελισινού-Φλουρέντζου.

    Οπως δήλωσε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ, τα υπόλοιπα ονόματα που θα συμπεριληφθούν στο οριστικό ψηφοδέλτιο δεν θα είναι κατά ανάγκη ονόματα που έχουν δει ήδη το φως της δημοσιότητας αλλά θα μελετηθούν και άλλες ενδεχόμενες υποψηφιότητες, με το δεδομένο ότι προέρχονται μέσα από τον κομματικό χώρο του Κινήματος.

    ''Σε αυτή την βάση θα προχωρήσουν οι διαδικασίες και από εβδομάδας ξεκινά η προεκλογική εκστρατεία του Κινήματος'', σημείωσε ο κ. Ομήρου.

    Σε εισαγωγική ομιλία του ενώπιον των μελών της ΚΕ προτού η συνεδρία διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών, ο κ. Ομήρου τόνισε ότι ''ισχυρή σοσιαλιστική παρουσία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ισχυρή παρουσία του σοσιαλιστικού Κινήματος της Κύπρου είναι ενίσχυση των προσπαθειών για σωστή, δίκαιη, δημοκρατική και ευρωπαϊκή λύση του Κυπριακού προβλήματος''.

    Εξέφρασε την πεποίθηση ότι πάνω σε αυτή την βάση πως ''πολύ ευρύτερες δυνάμεις θα στηρίξουν το ψηφοδέλτιο του ΚΣ ΕΔΕΚ''.

    Ο κ. Ομήρου είπε επίσης ότι στόχος του ΚΣ ΕΔΕΚ είναι η εκλογή ενός σοσιαλιστή ευρωβουλευτή Κύπριου στις προσεχείς εκλογές για την ανάδειξη των νέων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Σε ερώτηση αν η διαδικασία που ακολουθήθηκε κατά την χθεσινή συνεδρία της ΚΕ ήταν η ενδεδειγμένη, την χαρακτήρισε ως ''μια διαδικασία πολύ φυσιολογική, η οποία ακολουθείται σε όλα τα κόμματα και στην Ελλάδα και Κύπρο χωρίς να υπάρχει τίποτα το παράδοξο''.

    Διευκρίνισε ότι δεν θα χρειαστεί επικύρωση του τελικού ψηφοδελτίου από την Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος κι ότι η ανακοίνωση των ονομάτων θα είναι οριστική και αμετάκλητη.

    Πράσινα Κόμματα της Ευρώπης - Ευρωεκλογές ----------------------------------------- Μια ανοιχτή και ανεχτική Ευρώπη, η οποία να προστατεύει τόσο την πολιτισμική όσο και τη φυσική ποικιλομορφία και να είναι δεσμευμένη σε ψηλά κοινωνικά και οικολογικά επίπεδα σε περιφερειακή, ευρωπαϊκή και διεθνή κλίμακα, οραματίζονται οι Ευρωπαίοι Πράσινοι.

    Οι υποψήφιοι Ευρωβουλευτές του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών της Κύπρου σε σημερινή διάσκεψη Τύπου με θέμα ''Τα Λόγια και τα χρώματα της προεκλογικής εκστρατείας'' παρουσίασαν το εκλογικό μανιφέστο της Ομοσπονδίας Πρασίνων Ευρωπαϊκών Κομμάτων και έθεσαν τους βασικούς στόχους και επιδιώξεις ενόψει των Ευρωεκλογών του Ιουνίου.

    Στους στόχους των ''πράσινων'' της Ευρώπης συγκαταλέγεται η προστασία του περιβάλλοντος και του καταναλωτή, η δημιουργία δυνατών κοινοτήτων και φιλικών πόλεων με κοινωνική και οικονομική ασφάλεια για όλους, η προστασία των δικαιωμάτων του πολίτη και η ενδυνάμωση της πολιτικής για την ειρήνη.

    ''Εμείς οι Πράσινοι θέλουμε την Ευρώπη να κάνει τη διαφορά. Για την ειρήνη, την αλληλεγγύη, το σεβασμό της διαφορετικότητας και της ισότητας σε ένα κόσμο διαιρεμένο που γίνεται όλο και πιο εύθραυστος και που χρειάζεται συγκεκριμένες εισηγήσεις για ένα αειφόρο και δίκαιο μέλλον'', ανέφεραν οι υποψήφιοι Ευρωβουλευτές.

    Πρόσθεσαν πως ''οι Πράσινοι εργάζονται προς όφελος μιας ανεξάρτητης και συγκροτημένης Ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής που ενεργά θα υπερασπίζεται τις δημοκρατικές και οικολογικές μας αξίες''.

    Αναφορικά με την προστασία του περιβάλλοντος οι Πράσινοι της Ευρώπης θέτουν δυο προτεραιότητες.

    Η πρώτη προτεραιότητά είναι το δικαίωμα στην ασφαλή, υγιεινή και εύγευστη τροφή για όλους που για να επιτευχθεί ''θα συνεχίσουμε να αναζητούμε και να υποστηρίζουμε τη ριζική αναθεώρηση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής με έντονη επαναστροφή προς τις οργανικές καλλιέργειες, την τοπική παραγωγή τροφίμων και την αγροτική ανάπτυξη''.

    Η δεύτερη αφορά την αλλαγή στην ενεργειακή πολιτική με τη δέσμευση ότι ''θα κάνουμε ότι είναι δυνατό για να τερματιστεί η αναχρονιστική συμφωνία Euratom που υποστηρίζει την πυρηνική ενέργεια''.

    ΕΔΑΔ - Προσφυγές Ε/Κ - Τουρκία - Δημητριάδης --------------------------------------------- Σειρά πολιτικών θεμάτων εγείρει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, θέτοντας σε κίνδυνο το μέλλον των προσφυγών Ελληνοκυπρίων της εναντίον της Τουρκίας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο δικηγόρος συγκεκριμένης υπόθεσης Ε/Κ πρόσφυγα Αχιλλέας Δημητριάδης.

    Συγκεκριμένα σε ακρόαση που ορίστηκε για τις 2 Σεπτεμβρίου 2004 επί προσφυγής Ελληνοκυπρίου για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του αναφορικά με περιουσία του στα κατεχόμενα, το ΕΔΑΔ εγείρει ζητήματα που σχετίζονται με την πολιτική κατάσταση στην Κύπρο, όπως διαμορφώνεται και μετά τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου και καλεί τους αιτητές, δια των νομικών τους συμβούλων, να τοποθετηθούν.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο δικηγόρος της υπόθεσης Αχιλλέας Δημητριάδης είχε προηγηθεί επιστολή γύρω στα μέσα Μαρτίου σχετικά με απόφαση του ΕΔΑΔ για πάγωμα 33 περίπου υποθέσεων που είχαν κηρυχθεί παραδεκτές μέχρι τα τέλη Μαϊου λόγω των εξελίξεων στην Κύπρο.

    Γιουροβίζιον - Ελλάδα - Κύπρος - Τελικός ---------------------------------------- Μια πολύ καλή παρουσία στην πέμπτη θέση εξασφάλισε χθες βράδυ η Κύπρος στον 49ο διαγωνισμό της Γιουροβίζιον που διεξήχθηκε στην Κωνσταντινούπολη με την 16χρονη Λίζα Ανδρέας.

    [06] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το Ανώτατο Συμβούλιο του ΔΗΣΥ, οι αποφάσεις καθώς και η απόσυρση της καταγγελίας του Προέδρου του κόμματος Νίκου Αναστασιάδη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για γεγονότα που προηγήθηκαν του δημοψηφίσματος απασχολούν τα πρωτοσέλιδα του Κυριακάτικου Τύπου. Η μετάβαση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή στις ΗΠΑ, η κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, καθώς και δημοσκοπήσεις για τις ευρωεκλογές και το σχέδιο Ανάν προβάλλονται επίσης από τις σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Ο ΔΗΣΥ γυρίζει σελίδα, αρχίζει αγώνα'' γράφει ότι με τις αποφάσεις που λήφθηκαν στη χθεσινή συνεδρία του Ανωτάτου Συμβουλίου του, ο ΔΗΣΥ, έχοντας ξεκαθαρίσει πλήρως το πρίσμα υπό το οποίο αντικρίζει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, γυρίζει σελίδα και αρχίζει από σήμερα αγώνα πάνω σε δύο άξονες που είναι η εκστρατεία διεθνώς για επεξήγηση της απόρριψης του σχεδίου λύσης καθώς και εκστρατεία για να εξέλθει ισχυρός από τις ευρωεκλογές. Αλλού γράφει ότι σε δεινή κατάσταση έχει περιέλθει η κυπριακή οικονομία λόγω έλλειψης στρατηγικής και προγραμματισμού από την κυβέρνηση.

    ''Η Μάχη'' στο βασικό θέμα υπό τον τίτλο ''Ανακαλεί τώρα ο Νίκος Αναστασιάδης'' γράφει ότι σε απόσυρση της καταγγελίας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για γεγονότα που προηγήθηκαν του δημοψηφίσματος προέβη ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος ανακοίνωσε την απόφαση του στο χθεσινό συνέδριο του Ανωτάτου Συμβουλίου του κόμματος κατά το οποίο εγκρίθηκε το ψηφοδέλτιο του κόμματος για τις ευρωεκλογές. Αλλού γράφει ότι συνοδευόμενος με όλα τα υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών, μεταβαίνει αύριο Δευτέρα στις ΗΠΑ για πενθήμερη επίσκεψη ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής προσκεκλημένος του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους.

    Ο ''Πολίτης'' με πρωτοσέλιδο τίτλο ''68% ναι σε ένα δημοψήφισμα'' προβάλει παγκύπρια τηλεφωνική δημοσκόπηση με δείγμα 594 ατόμων που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας από την εταιρεία ACNIELSEN στις 10 μέχρι 12 Μαϊου και γράφει ότι αν ο διεθνής παράγοντας δώσει τις πρόσθετες διασφαλίσεις για την υλοποίηση του σχεδίου Ανάν που ζητά το ΑΚΕΛ, τότε το 51% των Ε/Κ θα ψηφίσει ''ναι'' σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα πριν το τέλος Δεκεμβρίου, το 34% ''όχι'', ενώ 15% θα προβληματιστεί. Αλλού γράφει ότι τα αιτήματα που θα οδηγήσουν στην άρση της απομόνωσης των Τ/Κ θα υποβάλει η Αγκυρα στον Βρετανό Πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, ο οποίος πραγματοποιεί αύριο επίσκεψη στην Τουρκία.

    ''Η Σημερινή'' στο βασικό θέμα υπό τον τίτλο ''16,5% ο ΔΗΣΥ μετά το δημοψήφισμα'' προβάλει παγκύπρια τηλεφωνική δημοσκόπηση με δείγμα 700 ατόμων για τις ευρωεκλογές που έγινε από τις 11 μέχρι τις 13 Μαϊου για λογαριασμό της εφημερίδας από το ερευνητικό κέντρο Symmetron Market Research. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση το ΑΚΕΛ εξασφαλίζει 29,7%, ο ΔΗΣΥ 16,5%, το ΔΗΚΟ 15%, ο Συναγερμός για την Ευρώπη 11%, η ΕΔΕΚ 5,4%, οι ΝΕΟ 2,9%, οι Οικολόγοι 2,5%, οι ΕΔΗ 1,7%, το ΑΔΗΚ 1,2% και αναποφάσιστοι 12,6%. Αλλού γράφει ότι το Πολιτικό Γραφείο της ΕΔΕΚ, εκτός από τους τρεις αριστίνδην, εξουσιοδοτήθηκε χθες από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος να επιλέξει μέχρι σήμερα και τους τρεις κομματικούς υποψηφίους για τις ευρωεκλογές.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''ΗΠΑ ΕΕ μεθοδεύουν αναγνώριση'' γράφει ότι το μοντέλο τύπου Ταϊβάν ενεργοποιούν η ΕΕ και η Ουάσιγκτον προκειμένου να αναβαθμίσουν την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Η εφημερίδα αναφέρεται σε σχετικό έγγραφο που κατέχει και γράφει ότι οι δύο πλευρές επιθυμούν διακαώς την εξασφάλιση απευθείας εμπορικών συναλλαγών με το ψευδοκράτος γι να ''βγάλουν τους Τ/Κ από την απομόνωση''. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος συναντήθηκε χθες με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια και συζήτησαν τη διαχείριση του Κυπριακού, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, την διεθνή εκστρατεία της ε/κ πλευράς για εξήγηση της απόφασης στο δημοψήφισμα καθώς και το θέμα της πλήρωσης των δύο νέων μελών του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Η ''Χαραυγή'' στο βασικό θέμα με τίτλο ''Εκανε πίσω'' αναφέρεται στη χθεσινή συνεδρία του Ανωτάτου Συμβουλίου του ΔΗΣΥ και γράφει ότι ο Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Αναστασιάδης αποσύρει τις καταγγελίες στο Ευρωκοινοβούλιο κατά της κυπριακής κυβέρνησης ''για δήθεν παρεμβάσεις και αντιδημοκρατικές ενέργειες'' πριν το δημοψήφισμα. Αλλού γράφει ότι η κυπριακή κυβέρνηση κάλεσε τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν να παρουσιάσει μια ''αντικειμενική περιγραφή'' της διαδικασίας που οδήγησε στα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου, κατά τα οποία οι Ε/Κ απέρριψαν ένα σχέδιο επανένωσης των ΗΕ.

    [07] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Αναχώρηση - Κυπριακό

    Απαράδεκτες χαρακτήρισε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου αρκετές αναφορές σε σχέση με το Κυπριακό, που υπάρχουν σ' αυτό το στάδιο στο προσχέδιο ψηφίσματος, το οποίο θα υποβληθεί στην Υπουργική Διάσκεψη των Ισλαμικών χωρών, σημειώνοντας ωστόσο πως από πλευράς της κυβέρνησης γίνονται πολλές ενέργειες, προκειμένου να προστατευθούν τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ισλαμική Διάσκεψη της Κωνσταντινούπολης.

    Αναφερόμενος στην απόσυρση εκ μέρους του Προέδρου του ΔΗΣΥ, Νίκου Αναστασιάδη, των καταγγελιών του στο ευρωκοινοβούλιο, ο κ. Ιακώβου δήλωσε πως το θέμα αυτό δεν μπορεί να τερματιστεί με την απόσυρση της επιστολής του κ. Αναστασιάδη, διότι η απόσυρση μπορεί να ερμηνευθεί με πολλούς τρόπους και γι' αυτό την Κυπριακή κυβέρνηση θα την ικανοποιήσει μόνο η διεξαγωγή κανονικής έρευνας πάνω σ' αυτό το θέμα.

    [08] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών

    Ο Αναπληρωτής Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων, Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας σε μήνυμα του για την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών, αναφέρει ότι η 17η Μαΐου 2004 βρίσκει την Κυπριακή Δημοκρατία ως πλήρες κράτος μέλος της ΕΕ και το τηλεπικοινωνιακό περιβάλλον της πλήρως ελευθεροποιημένο και εναρμονισμένο με αυτό της Ενωσης.

    [09] (Κ) Ράλλι Κύπρου - 17η ειδική διαδρομή - Αποτελέσματα

    Ο Φιλανδός οδηγός της Peugeot, Μάρκους Γκρόνχολμ εξακολουθεί να προηγείται του διεθνούς Ράλλι Κύπρου 2004 με την ολοκλήρωση της 17ης και προτελευταίας ειδικής διαδρομής του αγώνα.

    [10] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Αναχώρηση για Βρυξέλλες

    Την ανάγκη η ε/κ πλευρά να εξηγήσει στις διάφορες διεθνείς συναντήσεις που συμμετέχει, την πραγματικότητα της παρουσίας του τουρκικού κατοχικού στρατού στην Κύπρο, ο οποίος εξοπλίζεται, αναβαθμίζεται και δεν έχει λάβει οποιαδήποτε μέτρα που να αναδεικνύουν την θέληση της Τουρκίας για λύση του Κυπριακού προβλήματος, σημείωσε ο Υπουργός Αμυνας, Κούλης Μαυρονικόλας.

    Αναφερόμενος στο αρνητικό για την ε/κ πλευρά, προσχέδιο ψηφίσματος που αναμένεται να υποβληθεί στην Υπουργική Διάσκεψη Ισλαμικών χωρών, αναφορικά με τα κατεχόμενα, είπε πως ήδη έχουν γίνει αρκετές ενέργειες προς φιλικές Αραβικές χώρες, προκειμένου να καταφέρει η Κυπριακή Δημοκρατία να προκαταλάβει οποιοδήποτε αρνητικό αποτέλεσμα.

    Σε δηλώσεις του στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, πριν την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στην αυριανή σύσκεψη των Υπουργών Αμυνας των χωρών - μελών της ΕΕ, είπε πως εκεί πρόκειται να συζητηθεί «η Ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας και άμυνας και το μέλλον τους», ενώ «θα μελετηθεί και η δημιουργία στρατιωτικών μονάδων άμεσης ανταπόκρισης για αποστολές διαχείρισης κρίσεων».

    Παράλληλα θα γίνει συζήτηση και για την «δημιουργία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Εξοπλισμών, ενώ η συνάντηση αυτή θα αποτελέσει και ευκαιρία για κατ' ιδίαν επαφές με τους άλλους ΥΠΑΜ, για ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με το Κυπριακό και για την γενικότερη προσπάθεια εξεύρεσης εξόδων μέσα από τα σημερινά αδιέξοδα».

    Ερωτηθείς για την συνεισφορά της Κύπρου στην δημιουργία στρατιωτικών μονάδων άμεσης ανταπόκρισης για αποστολές διαχείρισης κρίσεων, ο ΥΠΑΜ διευκρίνισε πως η Κύπρος «ήδη έχει προσφέρει ένα λόχο σε σχέση με την συμμετοχή μας στον Ευρωστρατό και αυτή προσφορά μπορεί να αυξηθεί ή να διαφοροποιηθεί σε βαθμό που να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του ίδιου του Ευρωστρατού».

    Ερωτηθείς ποια βοήθεια παρέχει στην Κύπρο αυτή η συγκρότηση της μονάδας άμεσης ανταπόκρισης, ο κ. Μαυρονικόλας δήλωσε πως «αυτές οι μονάδες δεν αναφέρονται σε προβλήματα που αφορούν την ΕΕ, αλλά σε προβλήματα στο εξωτερικό που χρειάζονται επίλυση».

    Ωστόσο, «στο βαθμό που αρχίζει να υλοποιείται ο Ευρωστρατός και να συμμετέχει σε τέτοιου είδους αποστολές», είναι σημαντικό για την Κύπρο, γιατί, όπως εξήγησε ο κ. Μαυρονικόλας, «διαμορφώνεται μια κοινή αμυντική στρατηγική από τις χώρες της ΕΕ και παράλληλα διαμορφώνεται μια κοινή εξωτερική πολιτική».

    Εξάλλου, «τα κύρια αιτήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας με την ένταξη, είναι η ασφάλεια και η κοινή εξωτερική πολιτική», είπε ο ΥΠΑΜ, προσθέτοντας ότι έτσι η συμβολή της Κύπρου σ' αυτό τον τομέα, «είναι ιδιαίτερα σημαντική, διότι είναι ο τομέας από τον οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία αναμένει την δική της ενίσχυση και την δική της ασφάλεια».

    Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα, στο οποίο αναφέρεται ότι οι γονείς των Ευελπίδων διαμαρτύρονται, διότι τα παιδιά τους δεν θα έρθουν αυτό το Καλοκαίρι στην Κύπρο, λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, ο κ. Μαυρονικόλας χαρακτήρισε το δημοσίευμα «ανάξιο σχολιασμού», ενώ πρόσθεσε πως «θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι προσφέρουμε και εμείς στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο μέτρο και στο βαθμό που κρίνεται κατάλληλο από την Ελληνική πολιτεία».

    Κληθείς στη συνέχεια να σχολιάσει πληροφορίες που φέρουν τον διεθνή παράγοντα να θέλει να προχωρήσει σε κανονισμούς απευθείας συναλλαγών με τα κατεχόμενα, ο ΥΠΑΜ διευκρίνισε πως την Κυπριακή Δημοκρατία, «σε ένα βαθμό» δεν την ενοχλεί «η οικονομική ενίσχυση των κατεχομένων».

    Ωστόσό, συνέχισε, «οφείλουμε να εξηγούμε τις πραγματικότητες εκεί όπου συμμετέχουμε και πραγματικότητες είναι ότι εδώ υπάρχει ένας Τουρκικός κατοχικός στρατός, ο οποίος εξοπλίζεται, αναβαθμίζεται και δεν έχει λάβει οποιαδήποτε μέτρα, τα οποία να αναδεικνύουν την θέληση της Τουρκίας για λύση του Κυπριακού προβλήματος».

    «Η προσπάθεια λύσης του κυπριακού προβλήματος είναι μέσα από την καλή διάθεση της Τουρκίας και ανάλογα μέτρα θα πρέπει να λάβει η Τουρκία, για να δώσει τα ανάλογα μηνύματα για την ανάγκη λύσης του Κυπριακού προβλήματος», πρόσθεσε.

    Ο κ. Μαυρονικόλας ανέφερε ακόμη ότι «οι αντιδράσεις οι οποίες υπάρχουν μετά το δημοψήφισμα είναι λογικές, ήταν αναμενόμενες και είναι μικρότερου βαθμού από ότι πραγματικά περιμέναμε» και άρα «η δική μας συμβολή είναι να ελαχιστοποιήσουμε ακόμη περισσότερο αυτές τις αντιδράσεις, να συμβάλουμε όλοι μας στην ενότητα του εσωτερικού πολιτικού χώρο και στη διαμόρφωση μιας κοινής πολιτικής με την Ελλάδα, σε σχέση με τις επιδιώξεις μας για λύση».

    Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος, Αθανάσιος Νικολοδήμος, δήλωσε από την πλευρά του ότι «από αύριο και μέχρι 21 Μαΐου διεξάγεται άσκηση, η οποία διευθύνεται από τις Βρυξέλλες και συμμετέχουν όλες οι χώρες, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος.

    (ΚΥΠΕ/ΕΣ/ΚΝ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 16 May 2004 - 17:49:12 UTC