Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-05-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Γιουροβίζιον - Κύπρος - Ελλάδα - Τελικός
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Ράλλι Κύπρος 2004 - Δεύτερη ημέρα
  • [04] (Κ) Καραμανλής - ΗΠΑ - Πρόγραμμα Επίσκεψης
  • [05] (Κ) ΚΣ ΕΔΕΚ - Κεντρική Επιτροπή - Ευρωεκλογές
  • [06] (Κ) Πράσινα Κόμματα της Ευρώπης - Ευρωεκλογές
  • [07] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ
  • [08] (Κ) Διεθνές Ράλλι Κύπρου - Δεύτερη μέρα
  • [09] (Κ) ΔΗΣΥ - Ανώτατο Συμβούλιο - Αναστασιάδης -- Ομιλία
  • [10] (Κ) ΕΔΑΔ - Προσφυγές Ε/Κ - Τουρκία - Δημητριάδης

  • [01] (Κ) Γιουροβίζιον - Κύπρος - Ελλάδα - Τελικός

    Κύπρος και Ελλάδα διαγωνίζονται απόψε στην τελική φάση του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Γιουροβίζιον ο οποίος διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη.

    Την Κύπρο, που εμφανίζεται 21η εκπροσωπεί η 16χρόνη Λίζα Ανδρέας με τη σύνθεση του Μάικ Κονναρή ''Stronger Every Minute''.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η επιστολή του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη προς τον πρώην Πρόεδρο του κόμματος Γιαννάκη Μάτση για σχηματισμό ενιαίου ψηφοδελτίου για τις ευρωεκλογές και απόρριψη της πρότασης από τον κ. Μάτση, απασχολούν τα κύρια θέματα των περισσότερων σημερινών κυπριακών εφημερίδων. Προβάλλονται επίσης η πρόσκληση που απεύθυνε ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης στο ψευδοκράτος για την επόμενη σύνοδο, η συμφωνία του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργου Λιλλήκα με τις εταιρείες πετρελαιοειδών και το Διυλιστήριο για τις τιμές των καυσίμων, ο απόπλους του ''Κερύνεια - Ελευθερία ΙΙ'' στο λιμάνι του Πειραιά, το αποτέλεσμα της πρώτης ημέρας του ράλλι Κύπρος 2004 και ο αποψινός τελικός της Eurovision, στον οποίο συμμετέχουν η Κύπρος και η Ελλάδα.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Ο Μάτσης επιμένει στη διάσπαση'' γράφει ότι ο Γιαννάκης Μάτσης απέρριψε την ενωτική πρόταση που του απηύθυνε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης για σχηματισμό ενιαίου ψηφοδελτίου με τρεις υποψήφιους που υποστήριξαν ένθερμα το ''όχι'' στο δημοψήφισμα και τρεις υποψήφιους που υποστήριξαν το ''ναι''. Αλλού γράφει ότι μήνυμα αναγνώρισης του ψευδοκράτους έστειλε ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης, ο οποίος αποφάσισε να προσκαλέσει στην επόμενη σύνοδο του το ''βόρειο κυπριακό κράτος'' και όχι τη μουσουλμανική τουρκική κοινότητα της Κύπρου, όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

    ''Η Μάχη'' στο βασικό θέμα υπό τον τίτλο ''Φίφτι φίφτι παζαρεύει ο Αναστασιάδης'' γράφει ότι ο Γιαννάκης Μάτσης ανακοίνωσε χθες από την Πάφο τα άτομα που θα συνθέτουν το ψηφοδέλτιο του Συναγερμού για την Ευρώπη, του οποίου θα ηγείται ο ίδιος, και τα οποία θα διεκδικήσουν μια θέση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αλλού η ''Μ'' γράφει ότι με τις ευχές όλων των Ελλήνων να τους συνοδεύουν, συμμετέχουν απόψε στον 49ον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision η Κύπρος και η Ελλάδα με στόχο την κατάκτηση της πρώτης θέσης και της φιλοξενίας του ιστορικού 50ου τελικού.

    Ο ''Πολίτης'' γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Λεηλασία και στα κληροδοτήματα'' ότι εκατομμύρια λίρες εκτιμάται ότι χάθηκαν ή δεν αξιοποιήθηκαν ορθολογικά, ως αποτέλεσμα του τρόπου που η Αρχιεπισκοπή διαχειρίστηκε σημαντικά κληροδοτήματα, με πιο τρανταχτή περίπτωση να είναι η κτηματική περιουσία, αξίας 600 εκατομμύρια λίρες που άφησε στην Αρχιεπισκοπή ο μακαρίτης Πέτρος Τσίρος από τη Λεμεσό. Αλλού γράφει ότι ''επώδυνο πλήγμα'' στο κύρος και την αξιοπιστία της ε/κ πλευράς διεθνώς αναμένεται να επιφέρει η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για το Κυπριακό που θα υποβληθεί σύντομα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ.

    ''Η Σημερινή'' με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Αγεφύρωτες διαφορές'' γράφει ότι αγεφύρωτες παραμένουν οι διαφορές μεταξύ της ηγεσίας του ΔΗΣΥ και του πρώην Προέδρου του κόμματος Γιαννάκη Μάτση για τη σύνθεση ενός συνενωτικού ψηφοδελτίου στις ευρωεκλογές, παρά το έντονο παρασκήνιο που εκτυλίχθηκε χθες με ανταλλαγή επιστολών μεταξύ Αναστασιάδη Μάτση. Αλλού η ''Σ'' γράφει ότι το ''Κερύνεια Ελευθερία ΙΙ'' έφθασε στο λιμάνι του Πειραιά, μετά το ιστορικό του ταξίδι στα γαλανά νερά του Αιγαίου, μεταφέροντας χαλκό από την Κύπρο για την κατασκευή των χάλκινων μεταλλίων των Ολυμπιακών Αγώνων 2004 και άλλα συμβολικά δώρα των κυπριακών πόλεων.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο βασικό θέμα με τίτλο ''Πολιτικοποιούν τις προσφυγές'' γράφει ότι ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος να ''τιναχθούν στον αέρα'' οι εκκρεμούσες ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) προσφυγές Ε/Κ εναντίον της Τουρκίας. Το ΕΔΑΔ στην πρώτη ακρόαση μετά το δημοψήφισμα εγείρει σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με τις πολιτικές εξελίξεις. Αλλού γράφει ότι ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαρκ Γκρόσμαν εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα βοηθήσει στην εξεύρεση λύσης του Κυπριακού.

    Η ''Χαραυγή'' με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Εκρηξη τιμών'' γράφει ότι ''παίρνει φωτιά'' η αγορά της Κύπρου και οι τσέπες των καταναλωτών καθώς οι τιμές των καυσίμων αναμένεται να φιλελευθεροποιηθούν μετά από χθεσινή συμφωνία, στην οποία κατέληξαν ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας, οι εταιρείες πετρελαιοειδών και το Διυλιστήριο. Αλλού γράφει ότι ο Φιλανδός οδηγός της Peugeot Μάρκους Γκρόνχολμ τερμάτισε πρώτος στην πρώτη ημέρα του ράλλι Κύπρος 2004 με δεύτερο τον ομόσταυλο του Χάρι Ροβανπέρα.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' στο βασικό θέμα αναφέρεται στη συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες μεταξύ του Υπουργού Εμπορίου και των εταιρειών πετρελαιοειδών σε σχέση με τις τιμές των καυσίμων και γράφει ότι οι οδηγοί ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν την αύξηση 20% που θα επιβληθεί στα καύσιμα, λόγω της αύξησης του αργού πετρελαίου στη διεθνή αγορά. Αλλού γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ απέρριψε εισηγήσεις για επαναδιαπραγμάτευση του σχεδίου Ανάν.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Αντίλογος'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Αρχιερατικά κονταροκτυπήματα'' γράφει ότι ζήτημα ημερών είναι πια η απόφαση της Ιεράς Συνόδου για τη διεξαγωγή αρχιεπισκοπικών εκλογών και ήδη οι αρχιερείς που θα διεκδικήσουν το αξίωμα, με πρώτους τον Επίσκοπο Κύκκου Νικηφόρο και το Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο βρίσκονται σε ''θέση μάχης'' με τα επιτελεία τους πανέτοιμα. Αλλού γράφει προβάλει δηλώσεις του Αντιπρόεδρου του ΔΗΚΟ, Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Αριστου Χρυσοστόμου, ο οποίος ανέφερε ότι με αυστηρή πειθαρχία η Κύπρος θα μπει στην Οικονομική Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ) το 2007.

    [03] (Κ) Ράλλι Κύπρος 2004 - Δεύτερη ημέρα

    Εξι ειδικές διαδρομές περιλαμβάνει η σημερινή, δεύτερη ημέρα του Ράλλι Κύπρος 2004.

    [04] (Κ) Καραμανλής - ΗΠΑ - Πρόγραμμα Επίσκεψης

    Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής μεταβαίνει τη Δευτέρα στις Ηνωμένες Πολιτείες για πενθήμερη επίσημη επίσκεψη προσκεκλημένος του Αμερικανού Προέδρου Τζώρτζ Μπους.

    Τον Πρωθυπουργό θα συνοδεύσουν στο ταξίδι του ο Υπουργός Επικρατείας Θόδωρος Ρουσόπουλος, ο Υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης και οι Υφυπουργοί Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης, Ευριπίδης Στυλιανίδη και Παναγιώτης Σκανδαλάκης.

    [05] (Κ) ΚΣ ΕΔΕΚ - Κεντρική Επιτροπή - Ευρωεκλογές

    Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΣ ΕΔΕΚ που συνήλθε σήμερα και ασχολήθηκε με τις ευρωεκλογές της 13ης Ιουνίου, εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο του Κινήματος Γιαννάκη Ομήρου όπως με διαβούλευση με το Πολιτικό Γραφείο προχωρήσει στην διαμόρφωση του οριστικού ψηφοδελτίου στις επόμενες 48 ώρες.

    [06] (Κ) Πράσινα Κόμματα της Ευρώπης - Ευρωεκλογές

    Μια ανοιχτή και ανεχτική Ευρώπη, η οποία να προστατεύει τόσο την πολιτισμική όσο και τη φυσική ποικιλομορφία και να είναι δεσμευμένη σε ψηλά κοινωνικά και οικολογικά επίπεδα σε περιφερειακή, ευρωπαϊκή και διεθνή κλίμακα, οραματίζονται οι Ευρωπαίοι Πράσινοι.

    Οι υποψήφιοι Ευρωβουλευτές του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών

    [07] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ

    [08] (Κ) Διεθνές Ράλλι Κύπρου - Δεύτερη μέρα

    Πιο εύκολα από ότι και ο ίδιος θα ανέμενε, ο Μάρκους Γκρόνχολμ παρέμεινε επικεφαλής μετά το τέλος του πρώτου σκέλους της δεύτερης μέρας, που περιλάμβανε τις ειδικές διαδρομές 7, 8 και 9.

    [09] (Κ) ΔΗΣΥ - Ανώτατο Συμβούλιο - Αναστασιάδης -- Ομιλία

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης ανακοίνωσε σήμερα από το βήμα του Ανωτάτου Συμβουλίου του κόμματος την απόφαση του για απόσυρση των καταγγελιών που αφορούσαν ''συγκεκριμένες κυβερνητικές ενέργειες'' πριν από το δημοψήφισμα και ''που είχαν διαβιβαστεί στον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, σαν πράξη συνέπειας, στάση ευθύνης και λαμβάνοντας υπόψη τα όσα προβλήματα αντιμετωπίζει ο τόπος''.

    [10] (Κ) ΕΔΑΔ - Προσφυγές Ε/Κ - Τουρκία - Δημητριάδης

    Σειρά πολιτικών θεμάτων εγείρει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, θέτοντας σε κίνδυνο το μέλλον των προσφυγών Ελληνοκυπρίων της εναντίον της Τουρκίας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο δικηγόρος συγκεκριμένης υπόθεσης Ε/Κ πρόσφυγα Αχιλλέας Δημητριάδης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 15 May 2004 - 17:49:12 UTC