Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-05-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Καραμανλής - Ερντογάν - Δείπνο
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ - Ε/Κ
  • [04] (Κ) ΗΠΑ - Γερουσιαστής Ραπτάκης - Επιστολή προς Πάουελ
  • [05] (Κ) Καραμανλής- Ερντογάν-Αναχώρηση
  • [06] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αναχώρηση για Λονδίνο - Δηλώσεις(1)
  • [07] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Επέτειος Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου
  • [08] (Κ) Διαχωριστική γραμμή - Κανονισμός ΕΕ - Επιτελική Ομάδα και Τεχνικές Επιτροπές
  • [09] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [10] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κυπριακό - Αναχώρηση για Λονδίνο (2)

  • [01] (Κ) Καραμανλής - Ερντογάν - Δείπνο

    Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής παρέθεσε χθες το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου δείπνο προς τιμήν του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της αποστολής που τον συνοδεύει κατά την επίσημη επίσκεψη του στην Ελλάδα.

    Στην προσφώνησή του ο Ελληνας Πρωθυπουργός, καλωσορίζοντας τον Τούρκο ομόλογό του, αναφέρθηκε στη «νέα τροχιά που έχουν εισέλθει οι ελληνοτουρκικές σχέσεις», επαναλαμβάνοντας ότι «η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στο στόχο της επανένωσης της Κύπρου προκειμένου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, μαζί, να απολαύσουν τα αγαθά της συμμετοχής στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε στη συνέχεια πως πρέπει «να διατηρηθεί ανοικτός ο δίαυλος αναζήτησης συμφωνημένης λύσης του προβλήματος της Κύπρου, στη βάση του σχεδίου Ανάν, εναρμονισμένης με τις αρχές και το κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δίκαιης και βιώσιμης, που να εγγυάται συνθήκες ασφάλειας για όλους».

    «Πεποίθησή μας είναι ότι το ευρωπαϊκό πλαίσιο μπορεί να αξιοποιηθεί εποικοδομητικά για την εξασφάλιση όρων ασφάλειας και ευημερίας στην ευαίσθητη περιοχή μας», πρόσθεσε ο Ελληνας Πρωθυπουργός.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η επίσημη επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα, το Κυπριακό στις ελληνοτουρκικές συνομιλίες, η εξαγγελθείσα πρόθεση των Αμερικανών να στηρίξουν τους Τ/Κ και οι δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής και Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια προς τον αμερικανο-βρετανικό παράγοντα να παύσουν τα παιχνίδια εις βάρος του κυπριακού λαού είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα των περισσότερων εφημερίδων.

    Ο αναμενόμενος διορισμός νέων Υπουργών, οι εσωκομματικές αντιπαραθέσεις στο ΔΗΣΥ, οι προετοιμασίες των κομμάτων για τις ευρωεκλογές με τον καταρτισμό ψηφοδελτίων και την αναζήτηση συνεργασιών και η τριπλή βομβιστική επίθεση στα κατεχόμενα εναντίον της τ/κ εφημερίδας ''Κίπρις'' είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα του κυπριακού Τύπου.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''Ηχηρή απουσία του Κυπριακού'', ότι το Κυπριακό δεν απασχολεί πλέον τις ελλαδο-τουρκικές συνομιλίες και το γεγονός αυτό -σύμφωνα με την εφημερίδα- ήταν αναμενόμενο μετά το ηχηρό ''Οχι'' των Ελληνοκυπρίων στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν και το εξίσου ηχηρό ''Ναι'' των Τουρκοκυπρίων. Σε άλλο θέμα γράφει πως ο ΔΗΣΥ ετοιμάζει ισχυρό πολυσύνθετο ψηφοδέλτιο ενόψει των εκλογών του προσεχούς Ιουνίου για την ανάδειξη των νέων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Εντονο ενδιαφέρον εκδηλώνεται, όπως αναφέρει η εφημερίδα, για συμπερίληψη του Χρήστου Στυλιανίδη ως κατ' επιλογήν εξωκομματικού υποψηφίου.

    ''Η Μάχη'', με τον τίτλο ''Παραμένω αθεράπευτα Συναγερμικός'', γράφει στο κύριο θέμα ότι ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Σωτήρης Σαμψών, σε χθεσινή του συνέντευξη στα μέσα ενημέρωσης, δήλωσε πως δεν μετανοιώνει για την υποστήριξή του στο ''Οχι'' και ότι παραμένει συνεπής, πιστός και προσηλωμένος στις θέσεις του στο Κυπριακό, ενώ παράλληλα λυπάται για τις τελευταίες εξελίξεις στο κόμμα του. Αλλού δημοσιεύει συνέντευξη του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΔΗΣΥ Δημήτρη Συλλούρη, ο οποίος αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η Αγκυρα θα αναγκασθεί να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να συμπεριφερθεί με το σωστό τρόπο σε ένα ισότιμο κράτος - μέλος της ΕΕ. Σχετικά με τις εξελίξεις στο ΔΗΣΥ, ο κ. Συλλούρης είπε ότι διαφωνεί με τις διαγραφές και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο και ο ίδιος να αποχωρήσει από το κόμμα.

    Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Πρεσβεία Λτδ και πασών εργασιών;'' γράφει πως στο Υπουργείο Εξωτερικών έγιναν και νέες καταγγελίες για κακοδιαχείριση στην Πρεσβεία της Κύπρου στη Μόσχα καθώς και για διασπάθιση δημόσιου χρήματος και ότι η Γενικός Ελεγκτής Χρυστάλλα Γιωρκάτζη διέταξε έρευνα για υπόθεση υπερχρεώσεων κατά το κλείσιμο δωματίων σε ξενοδοχεία. Αλλη είδηση είναι η τριπλή βομβιστική επίθεση στα κατεχόμενα εναντίον της τ/κ εφημερίδας ''Κίπρις'', το οποίο η εφημερίδα χαρακτηρίζει ως ''πλήγμα στην ελευθερία του Τύπου''.

    ''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Ερντογάν: Πρώτα οι 'μπίζνες' '', γράφει στο κύριο θέμα ότι εκτός από την εξασφάλιση του ευρωπαϊκού διαβατηρίου της Τουρκίας, ο κ. Ερντογάν έθεσε χθες στον Ελληνα Πρωθυπουργό, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους στην Αθήνα, την προώθηση και ενίσχυση των επιχειρηματικών και εμπορικών δραστηριοτήτων μεταξύ των δύο χωρών, ενώ ''σε δεύτερη μοίρα'' βρέθηκαν το Κυπριακό και τα ζητήματα του Αιγαίου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι, σε δηλώσεις του χθες ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος στο χώρο τελετής για την έναρξη του καθιερωμένου ετήσιου εράνου του Ερυθρού Σταυρού, είπε πως έχει αποφασίσει για τα πρόσωπα που θα διορίσει στις κενωθείσες θέσεις του Υπουργού Οικονομικών και του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων, αλλά θα χρειασθεί να περάσει λίγος ακόμα χρόνος μέχρι να ανακοινώσει την απόφασή του.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Πακέτο ΗΠΑ για τους Τ/Κ'', γράφει στο κύριο θέμα ότι πραγματοποιήθηκε προχθές σύσκεψη υψηλού επιπέδου στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, στην οποία εξετάσθηκε δέσμη μέτρων για ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων και τα οποία αναμένεται να αναγγελθούν κατά τις επόμενες εβδομάδες. Αλλη είδηση είναι ότι έχει αρχίσει πλέον να εξετάζεται από το σύνολο των Συνοδικών Αρχιερέων της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου το ενδεχόμενο διεξαγωγής εκλογών για ανάδειξη νέου Αρχιεπισκόπου, ο οποίος θα διαδεχθεί τον νυν Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο, ο οποίος αδυνατεί λόγω ασθενείας να εκτελέσει τα καθήκοντά του.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο ''Σταματήστε τα παιχνίδια'', ότι ο Πρόεδρος της Βουλής και Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας κατήγγειλε ευθέως χθες τη Βρετανία για εχθρική πολιτική έναντι της Κύπρου, καλώντας συνάμα τις ΗΠΑ να παύσουν τα παιχνίδια εις βάρος του κυπριακού λαού και να μην οδηγούν τα πράγματα σε ένταση. Αλλη είδηση είναι η χθεσινή κοινή εμφάνιση σε πολιτική συγκέντρωση στη Λεμεσό των δύο διαγραφέντων από τον ΔΗΣΥ Βουλευτών Πρόδρομου Προδρόμου και Ρίκκου Ερωτοκρίτου.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'', με τον τίτλο ''Ας αφήσουμε το παρελθόν πίσω μας '', γράφει στο κύριο θέμα της πως Ελλάδα και Τουρκία υποσχέθηκαν χθες να εγκαταλείψουν τις παλιές αντιπαραθέσεις και να αναζητήσουν μια ''στρατηγική συνεργασία'' με το ξεκίνημα μιας καθοριστικής επίσκεψης του Τούρκου Πρωθυπουργού στην Αθήνα. Αλλού γράφει ότι, με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, άρχισε η εισαγωγή φθηνότερων ευρωπαϊκών προϊόντων στην Κύπρο και ότι οι φθηνές εισαγωγές αρνίσιου και μοσχαρίσιου κρέατος ασκούν πιέσεις στους Κυπρίους παραγωγούς για μείωση των τιμών και των δικών τους προϊόντων.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Αντίλογος'', με τον τίτλο ''Νέα πρωτοβουλία Μάτση'', γράφει στο κύριο θέμα της πως για εκτόνωση της κατάστασης στο ΔΗΣΥ και για συμφιλίωση των στελεχών και μελών του κόμματος, μετά τη διαγραφή των Βουλευτών Πρόδρομου Προδρόμου και Ρίκκου Ερωτοκρίτου, αναλαμβάνει νέα πρωτοβουλία ο πρώην Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Γιαννάκης Μάτσης. Αλλού γράφει για την πρόσφατη επίσκεψη στην Κύπρο του Προέδρου της Τσεχίας Βάτσλαβ Κλάους και για τη δήλωσή του ότι ''η λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να επιβληθεί από τα έξω, αλλά από τον κυπριακό λαό''.

    [03] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ - Ε/Κ

    [04] (Κ) ΗΠΑ - Γερουσιαστής Ραπτάκης - Επιστολή προς Πάουελ

    Την ενόχλησή του και απογοήτευση εκφράζει ο Γερουσιαστής των ΗΠΑ Λεωνίδας Ραπτάκης με επιστολή του προς τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, επειδή δεν ανασκευάστηκαν οι απειλές του Υπουργείου ως προς τη στάση του έναντι του παράνομου τ/κ καθεστώτος.

    [05] (Κ) Καραμανλής- Ερντογάν-Αναχώρηση

    Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής σε σύντομη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου αποχαιρέτησε τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Στη συνάντηση που είχαν οι κκ Καραμανλής και Ερντογάν, η οποία διήρκεσε 20 λεπτά, σχολίασαν τη μεγάλη δημοσιότητα που έλαβε η επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού στην Ελλάδα.

    [06] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αναχώρηση για Λονδίνο - Δηλώσεις(1)

    Επανάληψη του δημοψηφίσματος δεν πρόκειται να γίνει χωρίς να προηγηθούν διαπραγματεύσεις και βελτιώσεις στο σχέδιο Ανάν, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    [07] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Επέτειος Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου

    Την πεποίθηση ότι η ημέρα της λύτρωσης και της επανένωσης της Κύπρου δεν είναι μακριά, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής και Προεδρεύων της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    [08] (Κ) Διαχωριστική γραμμή - Κανονισμός ΕΕ - Επιτελική Ομάδα και Τεχνικές Επιτροπές

    Τη σύσταση Επιτελικής Ομάδας και δύο Τεχνικών Επιτροπών αποφάσισε η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της διακηρυγμένης πολιτικής της για συστηματική παρακολούθηση και αποτελεσματικότερη εφαρμογή των διατάξεων του Κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) για τη διαχωριστική γραμμή, η οποία χωρίζει τα κατεχόμενα από τον τουρκικό στρατό εδάφη της Κύπρου από αυτά που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η Επιτελική Ομάδα που θα συντονίζεται από το Διπλωματικό Γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας και θα απαρτίζεται από ανώτατους αξιωματούχους του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, του Υπουργείου Εξωτερικών καθώς και της Νομικής Υπηρεσίας, θα συμβουλεύει και θα καθοδηγεί τις Τεχνικές Επιτροπές.

    [09] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Δηλώσεις - Μπάουτσερ - Ανασχηματισμός ---------------------------------------------------------------- Οι νέες δηλώσεις του Εκπροσώπου του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Ρίτσαρντ Μπάουτσερ ήταν μια αναγκαία διόρθωση, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος ωστόσο επεσήμανε πως η δήλωση Μπάουτσερ ''δεν ανατρέπει το κλίμα που δημιούργησαν οι προηγούμενές του δηλώσεις''.

    Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους κατά την τελετή έναρξης του ετήσιου εράνου του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ερωτηθείς για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, είπε ότι θα περάσει λίγος χρόνος ακόμη μέχρι να τον ανακοινώσει, ενώ σε ερώτηση κατά πόσον έχει καταλήξει στα άτομα απάντησε καταφατικά.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τον περιορισμένο αριθμό των Τ/Κ που θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε λύπη διότι δεν ήρθαν πρόσθετοι να εγγραφούν και το απέδωσε στο ότι οι Τ/Κ ''θα είχαν εμποδιστεί για πολιτικούς λόγους''.

    ''Ομως η ΕΕ έχει μερικούς κανόνες. Ολη η Κύπρος είναι μια περιφέρεια και δεν μπορούν να γίνουν δύο. Είναι ένας εκλογικός κατάλογος δεν μπορεί να είναι χωριστός και ούτε μπορούν να μείνουν κενές θέσεις (στο Ευρωκοινοβούλιο). Αυτά είναι κανονισμοί της ΕΕ'', ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Λονδίνο - Αναχώρηση ----------------------------------------------- Επανάληψη του δημοψηφίσματος δεν πρόκειται να γίνει χωρίς να προηγηθούν διαπραγματεύσεις και βελτιώσεις στο σχέδιο Ανάν, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Κάτι τέτοιο θα ήταν προσβολή στη θέληση του κυπριακού λαού αλλά και το αποτέλεσμα θα ήταν το ίδιο, πράγμα που θα ήταν δυσμενέστερο για εμάς, είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων λίγο προτού αναχωρήσει από το αεροδρόμιο Λάρνακας για το Λονδίνο όπου θα συμμετάσχει σε εορτασμούς για τα 70χρονα της εκεί Κυπριακής Αδελφότητας.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τους ισχυρισμούς εκ μέρους του ΔΗΣΥ για παρακολουθήσεις τηλεφώνων, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε κατηγορηματικά πως κανενός πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν παρακολουθείται το τηλέφωνο, ούτε άμεσα ούτε έμμεσα.

    Καραμανλής - Ερντογάν - Δείπνο -------------------------------------- Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής παρέθεσε χθες βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου δείπνο προς τιμήν του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της αποστολής που τον συνοδεύει κατά την επίσημη επίσκεψη του στην Ελλάδα.

    Στην προσφώνησή του ο Ελληνας Πρωθυπουργός, καλωσορίζοντας τον Τούρκο ομόλογό του, αναφέρθηκε στη «νέα τροχιά που έχουν εισέλθει οι ελληνοτουρκικές σχέσεις», επαναλαμβάνοντας ότι «η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στο στόχο της επανένωσης της Κύπρου προκειμένου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, μαζί, να απολαύσουν τα αγαθά της συμμετοχής στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε στη συνέχεια πως πρέπει «να διατηρηθεί ανοικτός ο δίαυλος αναζήτησης συμφωνημένης λύσης του προβλήματος της Κύπρου, στη βάση του σχεδίου Ανάν, εναρμονισμένης με τις αρχές και το κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δίκαιης και βιώσιμης, που να εγγυάται συνθήκες ασφάλειας για όλους».

    «Πεποίθησή μας είναι ότι το ευρωπαϊκό πλαίσιο μπορεί να αξιοποιηθεί εποικοδομητικά για την εξασφάλιση όρων ασφάλειας και ευημερίας στην ευαίσθητη περιοχή μας», πρόσθεσε ο Ελληνας Πρωθυπουργός.

    Ο κ. Ερντογάν δεν έκανε συγκεκριμένη αναφορά στο Κυπριακό, ωστόσο τόνισε πως είναι καιρός να λυθούν τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών λαμβάνοντας υπόψη τα αμοιβαία δικαιώματα και συμφέροντα.

    Καραμανλής - Ερντογάν - Διάλογος - Πηγές ---------------------------------------------- Πολύ σύντομη αναφορά στο Κυπριακό έγινε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών μεταξύ του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και του Τούρκου ομολόγου του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος πραγματοποιεί από προχθές βράδυ τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα.

    Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δεν έγινε εκτενής αναφορά στο Κυπριακό, καθότι η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί πως το θέμα αυτό δεν είναι διμερές και ότι το ευρωπαϊκό πλαίσιο είναι κατάλληλο για τη διευθέτηση του προβλήματος.

    Συγκεκριμένα, στη συνομιλία για το Κυπριακό ο κ. Καραμανλής επανέλαβε την ελληνική θέση για επίλυση του Κυπριακού και επανένωση της νήσου, στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    Ο Τούρκος Πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, φέρεται να συναίνεσε στο θέμα της επίλυσης του Κυπριακού.

    Αθήνα - Καραμανλής - Ερντογάν - Δηλώσεις --------------------------------------------- Η ΕΕ έχει λυμένο το θέμα των κατεχομένων στην Κύπρο, δήλωσε χθες ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής, ύστερα από συνομιλίες στην Αθήνα με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Ο Ελληνας Πρωθυπουργός χαιρέτισε και επικρότησε την πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας που, αμέσως μετά τα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου επί του σχεδίου Ανάν, εξέφρασε τη βούλησή της να ενισχύσει οικονομικά τους Τ/Κ.

    ''Ολοι πρέπει να ενισχύσουμε αυτή την πρωτοβουλία'', είπε και επανέλαβε πως ''για μας, πέραν των δημοψηφισμάτων, παραμένει σταθερά ο στόχος της επανένωσης της Κύπρου, ώστε Ε/Κ και Τ/Κ να απολαύσουν τα αγαθά της ΕΕ''.

    Σχολιάζοντας τις διπλωματικές προσπάθειες της Τουρκίας να αναγνωριστεί το ψευδοκράτος, ο κ. Καραμανλής είπε ότι ''η ΕΕ έχει λυμένο αυτό το θέμα''.

    ''Με την ένταξη ολόκληρης της Κύπρου στην ΕΕ, με ειδικό καθεστώς το θέμα των κατεχομένων έχει λυθεί'', είπε.

    Κατά τη δίωρη συνάντηση στην Αθήνα, διαπιστώθηκε το ικανοποιητικό επίπεδο συνεργασίας που υπάρχει μεταξύ των χωρών Ελλάδας και Τουρκίας, καθώς και η ταύτιση απόψεων σε ό,τι αφορά την περαιτέρω συνεργασία των δύο χωρών.

    Σε κοινή διάσκεψη Τύπου μετά τη συνάντηση, ο Ελληνας Πρωθυπουργός είπε ότι ''επαναβεβαιώσαμε την πολιτική μας βούληση να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας και να αξιοποιήσουμε τη δυναμική που υπάρχει τα τελευταία χρόνια''.

    Πρόσθεσε ότι ''η διαδικασία προσέγγισης των δύο χωρών εξελίσσεται φυσιολογικά''.

    Παπανδρέου - Ερντογάν - Συνάντηση ------------------------------------- Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε από τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος, σημειώνοντας πως πρέπει να λυθεί παρά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση με τον Τούρκο Πρωθυπουργό στην Αθήνα, ο κ. Παπανδρέου είπε πως δήλωσε στον κ. Ερντογάν ότι πρέπει οι ελληνοτουρκικές σχέσεις ''να βασίζονται στο διεθνές δίκαιο, γιατί μόνο έτσι μπορούν να καλυτερεύσουν''.

    Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι ζήτησε από τον Τούρκο Πρωθυπουργό να συμβάλει για την επίλυση του προβλήματος, σημειώνοντας πως ''πρέπει να λυθεί παρά το δημοψηφίσματα που δεν είχε κατάληξη υπέρ του σχεδίου Ανάν''.

    Οπως είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ερντογάν τού είπε ότι η Τουρκία δεν έχει ευθύνη, εφόσον η ε/κ κοινότητα απέρριψε το σχέδιο.

    Πρόεδρος Βουλής Ελλήνων - Πρωθυπουργός Τουρκίας ------------------------------------------------------ Συνάντηση με την Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Αννα Ψαρούδα-Μπενάκη είχε χθες το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την οποία συζήτησαν τις σχέσεις και τη συνεργασία των Κοινοβουλίων των δύο χωρών.

    Αμέσως μετά τη 15λεπτη συνάντηση, ο κ. Ερντογάν δήλωσε πως η επίσκεψή του στη Βουλή των Ελλήνων ''αποσκοπεί στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων των δύο Κοινοβουλίων'' και επεσήμανε ότι από τουρκικής πλευράς έχει συσταθεί επιτροπή φιλίας στο Κοινοβούλιο και ''αναμένουμε κάτι ανάλογο και από την ελληνική πλευρά''.

    Αθήνα - Ερντογάν - Μπακογιάννη ---------------------------------- Το Χρυσό Μετάλλιο Αξίας της Πόλεως των Αθηνών απένειμε η Δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη στον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας.

    Η κ. Μπακογιάννη, αναφερόμενη στις εξελίξεις στο Κυπριακό, είπε «πως η απόφαση του Ελληνα Πρωθυπουργού να αποσυνδέσει τις εξελίξεις του Κυπριακού από την απόφασή του να βοηθήσει την Τουρκία να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όσο και η δική σας απόφαση να επισκεφθείτε κατά προτεραιότητα την Αθήνα τόσο σύντομα μετά τα κυπριακά δημοψηφίσματα, δείχνουν ότι έχουμε να κάνουμε με ηγέτες που φαίνονται αποφασισμένοι και το πρόβλημα της Κύπρου να μην παραμερίσουν και τις διμερείς σχέσεις να εμβαθύνουν και το ευρωπαϊκό μέλλον της Τουρκίας να εξασφαλίσουν».

    Αντριάν βαν ντερ Μιρ - Ημέρα της Ευρώπης - Κυπριακό ----------------------------------------------------------- Η θέσπιση μιας νέας συνταγματικής συνθήκης, η περαιτέρω προώθηση της εφαρμογής της Διαδικασίας της Λισσαβόνας για την ανταγωνιστικότητα καθώς και μια Ευρώπη περισσότερο ασφαλής στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, είναι οι άμεσες προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Αυτό αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Αντριάν βαν ντερ Μιρ, με την ευκαιρία των εορτασμών της 54ης Ημέρας της Ευρώπης, στις 9 Μαΐου.

    Στη δήλωσή του ο κ. βαν ντερ Μιρ αναφέρεται ειδικά στην Κύπρο επισημαίνοντας πως είναι σεβαστό το γεγονός της ένταξης ενός μοιρασμένου νησιού, παρά την απογοήτευση, ενώ προσθέτει πως το σχέδιο Ανάν είναι βιώσιμο από την οπτική γωνία της ΕΕ και επιτρέπει στην Κύπρο να συμμετέχει αποτελεσματικά μέσα την Ενωση.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Τσεχίας - Τελετή Αναχώρησης --------------------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αποχαιρέτισε νωρίς χθες το απόγευμα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τσεχίας Βάτσλαβ Κλάους, ο οποίος ολοκλήρωσε τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

    Ο Τσέχος Πρόεδρος αναχώρησε από την Κύπρο γύρω στις 17:00 χθες.

    Πρόεδρος Τσεχίας - Δήμος Λεμεσού --------------------------------------- Τον Δήμο Λεμεσού επισκέφθηκε χθες το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Τσεχίας Βάτσλαβ Κλάους, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Κύπρο.

    Τον Τσέχο Πρόεδρο και τη συνοδεία του υποδέχθηκαν στην είσοδο του Δημοτικού Μεγάρου, κρατώντας σημαίες της ΕΕ, της Κύπρου και της Τσεχίας, δεκάδες παιδιά που το πρωί συμμετείχαν στο μαθητικό συμβούλιο των δημοτικών σχολείων Λεμεσού.

    Κύπρος - Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων - Συμφωνίες ---------------------------------------------------- Τρεις συμφωνίες δανείου συνολικού ύψους 235 εκ. ευρώ μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕ) υπέγραψαν χθες ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μάκης Κεραυνός, υπό την ιδιότητά του ως Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, και ο Αντιπρόεδρος της ΕΤΕ Τζερλάντο Τζενουάρντι.

    Η πρώτη συμφωνία αφορά δάνειο ύψους 100 εκ. ευρώ και κυβερνητική εγγύηση για χρηματοδότηση της τέταρτης μονάδας παραγωγής ηλεκτρισμού του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού στο Βασιλικό.

    Η δεύτερη αφορά δάνειο ύψους 100 εκ. ευρώ και κυβερνητική εγγύηση για χρηματοδότηση του αποχετευτικού συστήματος της μείζονος Λευκωσίας, ενώ η τρίτη αφορά δάνειο ύψους 35 εκ. ευρώ για χρηματοδότηση έργων πληροφορικής στη Δημόσια Υπηρεσία.

    Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Πλήρης σύνθεση - Συνεδρίαση ------------------------------------------------------ Πραγματοποιήθηκε χθες η πρώτη ουσιαστική συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε πλήρη σύνθεση, στην οποία έλαβαν μέρος 30 επίτροποι, μεταξύ των οποίων και ο Κύπριος Επίτροπος Μάρκος Κυπριανού.

    Τα βασικά θέματα της συνεδρίασης ήταν η πορεία της διαδικασίας της Διακυβερνητικής Διάσκεψης για το ευρωπαϊκό σύνταγμα και οι χρηματοδοτικές προοπτικές της Ενωσης την περίοδο 2007-2013.

    ΕΕ - Δημοσκόπηση - Κύπρος ------------------------------- Δραματική μείωση του ποσοστού των Κυπρίων που θεωρούν επωφελή για την Κύπρο την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, προκύπτει από τα αποτελέσματα της κοινοτικής δημοσκόπησης ''Ευρωβαρόμετρο'', που πραγματοποιήθηκε το Φεβρουάριο και το Μάρτιο.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με έμμεσο τρόπο αποδίδει τη μεταστροφή αυτή στην πικρία των Ε/Κ για την υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ενωση του σχεδίου Ανάν.

    Οπως αναφέρεται, από την έρευνα προκύπτει μια δραματική πτώση της υποστήριξης της ένταξης ανάμεσα στην κοινή γνώμη της Κύπρου, της Λετονίας, της Σλοβακίας, της Ουγγαρίας, της Σλοβενίας και της Πολωνίας.

    Το μόνο σχόλιο που κάνει για την Κύπρο, σε μιαν προσπάθεια να εξηγήσει αυτή τη μεταστροφή, είναι ότι ''οι προσπάθειες επίλυσης (βρίσκονταν όταν έγινε η δημοσκόπηση σε εξέλιξη) στηρίζονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση αντίθετα με την ελληνική (ε/κ) ηγεσία και την πλειοψηφία της κοινής γνώμης''.

    Βρυξέλλες - ΕΕ- Κυπριακή Εβδομάδα ------------------------------------------ Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο Υπουργών διοργανώνουν από κοινού στις Βρυξέλλες από τις 10 έως τις 14 Μαϊου την «Κυπριακή Εβδομάδα», στη διάρκεια της οποίας ευρωυπάλληλοι και επισκέπτες των Κοινοτικών Οργάνων θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα την Κύπρο και τον πολιτισμό της, μέσω ενός πλούσιου προγράμματος πολιτιστικών εκδηλώσεων.

    Την «Κυπριακή Εβδομάδα» στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εγκαινιάσουν τη Δευτέρα, 10 Μαΐου, ο Κύπριος Επίτροπος Μάρκος Κυπριανού και ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στην ΕΕ, Πρέσβης Θεόφιλος Θεοφίλου. Θα ακολουθήσει δεξίωση και παράσταση από μουσικοχορευτικό συγκρότημα της Κύπρου.

    Υπουργείο Εσωτερικών - Προκήρυξη Ευρωεκλογών -------------------------------------------------- Η Υπηρεσία Εκλογών ανακοίνωσε ότι ο Υπουργός Εσωτερικών, με Διάταγμα που δημοσιεύθηκε στη χθεσινή έκδοση της Επίσημης Εφημερίδας της Δημοκρατίας, προκήρυξε τη διεξαγωγή των εκλογών Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και καθόρισε την 20ή Μαΐου, 2004, ως ημέρα για την υποβολή υποψηφιοτήτων για την εκλογή των έξι εκπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Σε περίπτωση που υποβληθούν περισσότερες των έξι υποψηφιοτήτων, η ψηφοφορία θα διενεργηθεί την Κυριακή, 13 Ιουνίου, 2004.

    Ο Υπουργός Εσωτερικών, για σκοπούς των Εκλογών Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, διόρισε το Γενικό και το Βοηθό Γενικό Εφορο, και τους Εφόρους και Βοηθούς Εφόρους Εκλογής. Πρόκειται για τους:

    Λάζαρο Σαββίδη - Γενικό Εφορο Εκλογών Δημήτρη Δημητρίου - Βοηθό Γενικό Εφορο Εκλογών Αργύρη Παπαναστασίου - Εφορο Εκλογής Περιφέρειας Λευκωσίας Νίκο Ρούσο - Εφορο Εκλογής Περιφέρειας Λεμεσού Ανδρέα Στυλιανίδη - Εφορο Εκλογής Περιφέρειας Αμμοχώστου Κυπριανό Ματθαίου - Εφορο Εκλογής Περιφέρειας Λάρνακας Ανδρέα Χριστοδουλίδη - Εφορο Εκλογής Περιφέρειας Πάφου Ανδρέα Ασσιώτη - Εφορο Εκλογής Περιφέρειας Κερύνειας

    Ο Γενικός Εφορος Εκλογών πληροφορεί κάθε ενδιαφερόμενο ότι, δικαίωμα του εκλέγεσθαι στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Δημοκρατία, έχουν οι πολίτες της Δημοκρατίας και οι υπήκοοι άλλων κρατών μελών, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, νοουμένου ότι:

    (α) έχουν συμπληρώσει ή μέχρι την ημέρα των εκλογών συμπληρώνουν το 25ο έτος της ηλικίας τους,

    (β) δεν έχουν καταδικαστεί για αδίκημα ατιμωτικό ή ηθικής αισχρότητας ή δεν έχουν στερηθεί του δικαιώματος του εκλέγεσθαι κατόπιν απόφασης δικαστηρίου, λόγω οποιουδήποτε εκλογικού αδικήματος, και,

    (γ) δεν πάσχουν από διανοητική νόσο, η οποία τους καθιστά ανίκανους να ασκήσουν τα καθήκοντά τους ως μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    2. Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν υποψηφιότητα είτε σε συνδυασμό Κόμματος/Συνασπισμού Κομμάτων/Ανεξαρτήτων, είτε μεμονωμένα, ως ανεξάρτητοι. Ο αριθμός των υποψηφίων κάθε Συνδυασμού δεν μπορεί να υπερβαίνει τον αριθμό των έξι, που ισοδυναμεί με τον αριθμό των εδρών που αναλογούν στη Δημοκρατία. Οι Συνδυασμοί αποτελούνται από δύο τουλάχιστον υποψήφιους. Κάθε υποψηφιότητα υπογράφεται από 4 εκλογείς, εκ των οποίων οι δύο είναι οι προτείνοντες και άλλοι δύο οι υποστηρίζοντες.

    Υπήκοος άλλου κράτους μέλους κατά την υποβολή της υποψηφιότητάς του πρέπει να υποβάλει και τα ακόλουθα έγγραφα:

    (α) Υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα προσδιορίζεται:

    (ι) η ιθαγένειά του, (ιι) η διεύθυνση της συνήθους διαμονής του στη Δημοκρατία, (ιιι) όπου εφαρμόζεται, ο τελευταίος εκλογικός κατάλογος στον οποίο είχε εγγραφεί στο κράτος μέλος καταγωγής, (ιν) ότι δεν είναι συγχρόνως υποψήφιος για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε άλλο κράτος μέλος, αλλά ούτε και στη Δημοκρατία σε συνδυασμό άλλου κόμματος ή συνασπισμού συνεργαζόμενων κομμάτων, (ν) η ημερομηνία από την οποία είναι υπήκοος ενός κράτους μέλους,

    (β) βεβαίωση των αρμόδιων διοικητικών αρχών του κράτους μέλους καταγωγής ότι δεν έχει εκπέσει του δικαιώματος του εκλέγεσθαι στο κράτος αυτό ή ότι τέτοια έκπτωση από το δικαίωμα αυτό δεν είναι γνωστή στις αρχές αυτές,

    (γ) δελτίο ταυτότητας της Δημοκρατίας.

    Οι υποψηφιότητες θα υποβληθούν στις 20 Μαΐου, 2004, από τις 9.00 π.μ. μέχρι τις 12.30 μ.μ., σε χώρο που θα ανακοινωθεί σε μεταγενέστερο στάδιο.

    ΚΥΠΕ - Ιστοσελίδα για Ευρωεκλογές ------------------------------------------ Το ΚΥΠΕ έχει ετοιμάσει ειδική ιστοσελίδα για τις ευρωεκλογές της 13ης Ιουνίου για την ανάδειξη του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις οποίες θα συμμετάσχει για πρώτη φορά και η Κύπρος, εκλέγοντας έξι ευρωβουλευτές.

    Η πρόσβαση στην ιστοσελίδα αυτή είναι ελεύθερη και γίνεται είτε μέσω της κεντρικής ιστοσελίδας του ΚΥΠΕ στο www.cna.org.cy και πατώντας πάνω στο σχετικό εικονίδιο στα αριστερά είτε κατευθείαν στο www.cna.org.cy/euroelections

    Στην ιστοσελίδα έχει περιληφθεί ενημερωτικό υλικό για (α) το Ευρωκοινοβούλιο, (β) τις ευρωεκλογές και (γ) την Ευρωπαϊκή Ενωση. Υπάρχει επίσης δυνατότητα σύνδεσης με σχετικούς δικτυακούς κόμβους και ιστοσελίδες ευρωπαϊκών οργανισμών.

    Το υλικό προσφέρεται ήδη στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα, ενώ ετοιμάζεται και στην τουρκική, με εξαίρεση τη νομοθεσία και το σχέδιο συντάγματος της Ευρώπης.

    ΑΚΕΛ - Χριστόφιας ΓΔ ΥΠΕΞ Ιράν - Επιταγή ---------------------------------------------- Επιταγή ύψους 17.900 λιρών για υποστήριξη των πληγέντων από το μεγάλο σεισμό που συγκλόνισε το Ιράν στις 26 Δεκεμβρίου, επέδωσε χθες ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας στο Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών της χώρας Bahman Agharazi.

    Ο κ. Χριστόφιας επέδωσε την επιταγή, η οποία ήταν προϊόν εράνου του ΑΚΕΛ για ενίσχυση των σεισμοπαθών του Ιράν, κατά τη διάρκειά συνάντησής του με τον κ. Agharazi και τον Πρεσβευτή του Ιράν στην Κύπρο Soyer Reza Hadji-Zargabashi.

    Χειροσφαίριση - 7ο Ευρωπαϊκό Κογκρέσο - Πρόεδρος Παπαδόπουλος --------------------------------------------------------------------- Ο αθλητισμός βρίσκεται στους κεντρικούς πυλώνες του προγράμματος διακυβέρνησης, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος ενώπιον 160 περίπου συνέδρων από τις 46 χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Χειροσφαίρισης (ΕΟΧ), η οποία πραγματοποιεί στη Λευκωσία το 7ο Τακτικό της Κογκρέσο.

    ''Λίγες μόνον ημέρες μετά την επίσημη ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, έχουμε την ιδιαίτερη χαρά και το ξεχωριστό προνόμιο να φιλοξενούμε στο νησί μας μια πολύ σημαντική αθλητική εκδήλωση'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σε χαιρετισμό του στην εναρκτήρια τελετή του Κογκρέσου.

    Ποδόσφαιρο - Κύπελλο - Αγώνες ---------------------------------- Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει απόψε στο ΓΣΠ την ΑΕΚ, στον επαναληπτικό αγώνα για την ημιτελική φάση του ποδοσφαιρικού Κυπέλλου Κύπρου.

    Στον πρώτο μεταξύ τους αγώνα, η ΑΕΚ είχε νικήσει στο στάδιο ΓΣΖ στη Λάρνακα με 1-0 τον Ολυμπιακό.

    Ο αγώνας αρχίζει στις 7 το βράδυ.

    Αύριο θα πραγματοποιηθεί στο ΓΣΠ ο επαναληπτικός αγώνας μεταξύ ΑΠΟΕΛ -ΑΕΛ.

    Στον πρώτο μεταξύ τους αγώνα, η ΑΕΛ νίκησε στο Τσίρειο στάδιο στη Λεμεσό με 2-0 το ΑΠΟΕΛ.

    Ο αυριανός αγώνας αρχίζει στις 8.30 το βράδυ.

    Ποδόσφαιρο - Νέα Σαλαμίνα - Νίκη ------------------------------------ Η Νέα Σαλαμίνα νίκησε χθες στο στάδιο ''Αμμόχωστος'' με 2-1 την Ομόνοια Αραδίππου, στο πλαίσιο της 26ης και τελευταίας αγωνιστικής του πρωταθλήματος δεύτερης κατηγορίας.

    Η Νέα Σαλαμίνα με τη νίκη της αυτή εισέρχεται στην πρώτη κατηγορία.

    Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ - Ε/Κ --------------------------------- Συνολικά 5.783 Τ/Κ και 1.769 Ε/Κ διακινήθηκαν προχθές από και προς τα κατεχόμενα.

    Χρηματιστήριο - Οριακή πτώση ----------------------------- Το μικρό επενδυτικό ενδιαφέρον που παρουσιάστηκε χθες σε συνδυασμό με τις πιέσεις που δέχθηκαν οι τραπεζικοί τίτλοι είχε ως αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να παραμείνει σε όλη τη διάρκεια της χρηματιστηριακής συνάντησης σε αρνητικό έδαφος. Το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου έκλεισε στις 82,12 μονάδες, καταγράφοντας οριακές ζημιές σε ποσοστό 0,65%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 294 χιλιάδες λίρες, επίπεδο που αποτελεί το χαμηλότερο από τις 18 Μαρτίου 2004.

    [10] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κυπριακό - Αναχώρηση για Λονδίνο (2)

    Δεν πρόκειται να γίνει επανάληψη του δημοψηφίσματος χωρίς να προηγηθούν διαπραγματεύσεις και βελτιώσεις στο σχέδιο Ανάν, διότι αυτό θα ήταν προσβολή στη θέληση του κυπριακού λαού και το αποτέλεσμα θα ήταν το ίδιο, πράγμα που θα ήταν ακόμη δυσμενέστερο για την πλευρά μας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, διαμηνύοντας παράλληλα πως δεν γεννάται θέμα αναγνώρισης του ψευδοκράτους από την Ευρωπαϊκή Ενωση.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 8 May 2004 - 17:49:13 UTC