Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-05-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ''Κίπρις'' - Εκρηξη - Βόμβες
  • [02] (Κ) Μπάουτσερ - Κύπρος - ''Περιγραφικοί όροι"
  • [03] (Κ) ΓΔ ΥΠΕΞ - Νέα Υόρκη - ΟΗΕ - Επαφές - Κυπριακό
  • [04] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΗΠΑ - Καραμανλής - Ερντογάν
  • [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [07] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Δηλώσεις - Μπάουτσερ - Ανασχηματισμός
  • [08] (Κ) Χειροσφαίριση - 7ο Ευρωπαϊκό Κογκρέσο - Πρόεδρος Παπαδόπουλος
  • [09] (Κ) Αθήνα - Καραμανλής - Ερντογάν - Δηλώσεις (1)
  • [10] (Κ) ΚΥΠΕ - Ιστοσελίδα για Ευρωεκλογές
  • [11] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ - Ε/Κ
  • [12] (Κ) Αθήνα - Καραμανλής - Ερντογάν - Δηλώσεις (2)
  • [13] (Κ) ΑΚΕΛ - Χριστόφιας ΓΔ ΥΠΕΞ Ιράν - Επιταγή
  • [14] (Κ) Βρυξέλλες - ΕΕ- Κυπριακή Εβδομάδα
  • [15] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [16] (K) Κύπρος - Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων - Συμφωνίες
  • [17] (K) Πρόεδρος Τσεχίας - Δήμος Λεμεσού
  • [18] (Κ) Καραμανλής - Ερντογάν - Διάλογος - Πηγές
  • [19] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακή πτώση
  • [20] (Κ) Πρόεδρος Βουλής Ελλήνων - Πρωθυπουργός Τουρκίας
  • [21] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Τσεχίας - Τελετή Αναχώρησης
  • [22] (Κ) Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Πλήρης σύνθεση - Συνεδρίαση
  • [23] (Κ) Πρόεδρος Τσεχίας - Αναχώρηση
  • [24] (Κ) Καραμανλής - Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο
  • [25] (Κ) Ερντογάν - Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο
  • [26] (Κ) ΕΕ - Δημοσκόπηση - Κύπρος
  • [27] (Κ) Παπανδρέου - Ερντογάν - Συνάντηση
  • [28] (Κ) ΕΕ - Δημοσκόπηση - Κύπρος (Ορθή επανάληψη)
  • [29] (Κ) Παπαρήγα - Ερντογάν - Συνάντηση
  • [30] (Κ) Πάντειο - Ιακώβου - Αναγόρευση - Κυπριακό
  • [31] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [32] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Λονδίνο - Ομογενείς

  • [01] (Κ) ''Κίπρις'' - Εκρηξη - Βόμβες

    [02] (Κ) Μπάουτσερ - Κύπρος - ''Περιγραφικοί όροι"

    "Περιγραφικούς όρους" που δεν συνιστούν αλλαγή της πολιτικής αναγνώρισης της Ουάσιγκτον, χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ τη χρήση εκ μέρους των ΗΠΑ για πρώτη φορά των όρων ''ελληνοκυπριακή κυβέρνηση'' και ''πρωθυπουργός'' για την προσφώνηση του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν ο όρος «ελληνοκυπριακή κυβέρνηση», που χρησιμοποίησε ο ίδιος και ο όρος «πρωθυπουργός», με τον οποίο προσφώνησε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ τον κ. Ταλάτ στη Νέα Υόρκη, σηματοδοτούν κάποια αλλαγή της στάσης των ΗΠΑ έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Μπάουτσερ απάντησε: «Οι όροι αυτοί είναι περιγραφικοί και ούτως ή άλλως δεν συνιστούν αλλαγή της πολιτικής αναγνώρισης των ΗΠΑ''.

    [03] (Κ) ΓΔ ΥΠΕΞ - Νέα Υόρκη - ΟΗΕ - Επαφές - Κυπριακό

    [04] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΗΠΑ - Καραμανλής - Ερντογάν

    Καλοδεχούμενη η διόρθωση στα όσα απαράδεκτα είχαν δηλωθεί από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, προσερχόμενος στο 7ο τακτικό συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Χειροσφαίρισης, που διεξάγεται στο ξενοδοχείο Χίλτον Παρκ.

    [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι δηλώσεις του Εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ για τις αναφορές του περί ''ε/κ κυβέρνησης'', η αντίδραση του Προέδρου Παπαδόπουλου καθώς και της κυπριακής πολιτικής ηγεσίας στις δηλώσεις τόσο του κ. Μπάουτσερ όσο και του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ, η επίσημη επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα και η στήριξη των Τ/Κ από τη διεθνή κοινότητα, είναι μερικά από τα βασικά θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

    Αλλά θέματα είναι η αναμενόμενη έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν προς το Συμβούλιο Ασφαλείας για το Κυπριακό, οι επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τσεχίας Βάτσλαβ Κλάους στην Κύπρο, καθώς και η σημερινή προκήρυξη των πρώτων ευρωεκλογών στο νησί.

    Η ''Αλήθεια'' με κύριο τίτλο ''Ολοένα πιο ορατή η ουσιαστική διχοτόμηση'' γράφει ότι είναι πλέον εμφανές ότι η διεθνής κοινότητα έχει ρίξει το βάρος της στη στήριξη των Τ/Κ, κυρίως οικονομικά, αλλά χωρίς να αποκρύβεται και η τάση πολιτικής στήριξής τους. Η αμερικανική κυβέρνηση, μέσω του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει ξεκαθαρίσει ότι επανεξετάζει την πολιτική της στο Κυπριακό, κάτι που παραπέμπει απευθείας στο να φορτωθούν όλες οι ευθύνες για τη μη επίτευξη λύσης στην ε/κ πλευρά, συνέπεια των δημοψηφισμάτων. Αλλού γράφει ότι με διάταγμα που δημοσιεύεται σήμερα στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας, προκηρύσσονται οι εκλογές για την ανάδειξη των πρώτων Κυπρίων Ευρωβουλευτών.

    ''Η Μάχη'' με τίτλο ''Παραλήρημα Χάσικου κατά της 'Μ''' γράφει ότι ο εκ των αντιπροέδρων του ΔΗΣΥ Σωκράτης Χάσικος άφησε σοβαρά υπονοούμενα σε βάρος της εφημερίδας ''Μ'', δίνοντας ''ψευδείς πληροφορίες για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της εφημερίδας''. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης Δώρο Θεοδώρου, γίνεται προσπάθεια να διασταυρωθούν οι πληροφορίες σε σχέση με τη βομβιστική επίθεση κατά της οικίας του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη. Ο κ. Θεοδώρου εξέφρασε την πεποίθηση ότι εάν συνεχιστεί η ροή των πληροφοριών θα υπάρξει μεγαλύτερη αισιοδοξία για την πορεία των ερευνών.

    Ο ''Πολίτης'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Κουτί Πανδώρας από Βρυξέλλες'' ότι προτάσεις για διεξαγωγή απευθείας εμπορίου μεταξύ χωρών-μελών της ΕΕ και των κατεχομένων θα εισηγείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο προσχέδιο κανονισμού που ετοιμάζει και θα καταθέσει πολύ σύντομα, για εφαρμογή της απόφασης που λήφθηκε από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων του Λουξεμβούργου για οικονομική στήριξη και τερματισμό της απομόνωσης των Τ/Κ. Αλλού αναφέρει ότι έκθεση γεμάτη επικρίσεις για την ε/κ πλευρά, η οποία θα υποβληθεί σε περίπου δύο εβδομάδες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ετοιμάζει ο Κόφι Ανάν.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Ψάχνει ευρωπαϊκό διαβατήριο'' γράφει στο κύριο θέμα ότι συναφείς πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας θα επιχειρήσουν να καθορίσουν το πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου, που θα αναπτύξουν από εδώ και μπρος με βάση τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τη διευθέτηση των ζητημάτων που απασχολούν τις δύο χώρες στο Αιγαίο. Σε άλλη είδηση γράφει ότι αναχωρεί σήμερα με προορισμό το Βελιγράδι ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος όπου θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και θα θέσει θέμα διεξαγωγής αρχιεπισκοπικών εκλογών στην Κύπρο.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με κύριο τίτλο ''Εκρηξη θυμού για τις ΗΠΑ'' γράφει στο κύριο θέμα ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σαφώς ενοχλημένος με τις δηλώσεις Μπάουτσερ και με την υποδοχή που έτυχε ο Ταλάτ στις ΗΠΑ επισήμανε πως ''εάν αυτά ήταν εσκεμμένα λάθη και όχι φραστικά λάθη θα πρέπει να θεωρούνται πολύ εχθρικές ενέργειες και θα έλεγα επίσης ότι είναι αντιπαραγωγικές''. Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε για τις ίδιες δηλώσεις ότι ''το μόνο που θα επιτύχουν είναι να ξυπνήσουν τα αντιαμερικανικά αισθήματα που κοιμούνται στην ψυχή του κάθε Κύπριου''. Σε άλλη είδηση γράφει ότι νέα αναβολή φαίνεται να παίρνει ο διορισμός δύο νέων Υπουργών στα Υπουργεία Συγκοινωνιών και Οικονομικών.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Καθολική αντίδραση'' ότι σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του τόπου καταδίκασε χθες τις απαράδεκτες και προκλητικές για την ε/κ κοινότητα, αλλά και για την Κυπριακή Δημοκρατία δηλώσεις των Πάουελ και Μπάουτσερ, υποδεικνύοντας ότι τέτοιες ενέργειες δεν εξυπηρετούν τις προσπάθειες για λύση και επανένωση της Κύπρου. Σε άλλη είδηση γράφει ότι το Κυπριακό, οι προοπτικές που δημιουργούνται από την ένταξη της Κύπρου και της Τσεχίας στην ΕΕ και οι διμερείς σχέσεις ήταν στο επίκεντρο των επαφών του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τσεχίας στην Κύπρο.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' με τίτλο ''Ο Τάσσος εξαπολύει φραστική επίθεση κατά της 'εχθρικής' αμερικανικής στάσης'' γράφει ότι σε ομιλία του στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε χθες προς τιμήν του Τσέχου ομόλογού του, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ''κατηγόρησε τους ξένους φίλους της Κύπρου ότι έχουν επιλέξει να καταστούν, αντί μεσολαβητές, επικριτές''. Αλλού γράφει ότι οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι θα υποστηρίξουν τις προσπάθειες των Τ/Κ να γίνουν μέλη σε διεθνείς οργανισμούς, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Παγκόσμια Τράπεζα, την ΟΥΕΦΑ και την Ισλαμική Διάσκεψη.

    Η εβδομαδιαία ''Η Κύπρος σήμερα'' με τίτλο ''Οργανώνουν συνωμοσία υπονόμευσης του Τ. Παπαδόπουλου'' γράφει ότι οι Αγγλοαμερικανοί, μέρος των Ευρωπαίων και πολιτικές δυνάμεις και ηγέτες σε Κύπρο και Ελλάδα αρνούνται ουσιαστικά να αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και "οργανώνουν συνωμοσία υπονόμευσης του Προέδρου Παπαδόπουλου με στόχο τον πραξικοπηματικό εξαναγκασμό του σε παραίτηση". Αλλού γράφει ότι ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Χριστόδουλος Χριστοδούλου εκτιμά πως η χώρα θα υιοθετήσει το ευρώ το 2007.

    [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΗΠΑ - Καραμανλής - Ερντογάν ---------------------------------------------- Καλοδεχούμενη η διόρθωση στα όσα απαράδεκτα είχαν δηλωθεί από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, προσερχόμενος στο 7ο τακτικό συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Χειροσφαίρισης, που διεξάγεται στο ξενοδοχείο Χίλτον Παρκ.

    Οσον αφορά τις σημερινές συνομιλίες Καραμανλή - Ερντογάν στην Αθήνα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι αναμένει ότι στην ημερήσια διάταξη θα βρίσκεται και το κυπριακό πρόβλημα. Για το θέμα αυτό μίλησε με τον Ελληνα Πρωθυπουργό στο Δουβλίνο αλλά και έκτοτε.

    Χθες το πρωί ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος χαρακτήρισε ''πολύ εχθρικές'' τοποθετήσεις, από αμερικανικής πλευράς, που αφορούν την παρούσα κατάσταση στην Κύπρο, εάν αυτές ήταν ''εσκεμμένα λάθη''.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι κάποιες χώρες θέλουν να τιμωρήσουν τους Ε/Κ που καταψήφισαν το σχέδιο Ανάν, ενώ επανέλαβε την προσήλωσή του στην προσπάθεια για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

    ''Πιστεύω ότι εάν αυτά ήταν εσκεμμένα λάθη και όχι φραστικά λάθη, θα πρέπει να θεωρούνται πολύ εχθρικές ενέργειες και θα έλεγα επίσης ότι είναι αντιπαραγωγικές εάν ο στόχος όλων είναι να επανενώσουμε την Κύπρο μέσω διαπραγματεύσεων και όχι να δημιουργήσουμε μια οριστική διαχωριστική γραμμή μεταξύ των δύο πλευρών'', δήλωσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος κληθείς να σχολιάσει την προσφώνηση εκ μέρους του Αμερικανού ΥΠΕΞ προς τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ως ''πρωθυπουργό'' και την αναφορά του εκπροσώπου Τύπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ σε ''ε/κ κυβέρνηση''.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ακόμα πως τέτοιου είδους σχόλια δεν αποτελούν πολύ παραγωγική συμπεριφορά.

    ''Ωστόσο, φαίνεται ότι μερικές χώρες σκέφτονται με αυτόν τρόπο, επιθυμούν να τιμωρήσουν τον κυπριακό λαό ο οποίος άσκησε το κυριαρχικό του δικαίωμα και καταψήφισε το συγκεκριμένο σχέδιο'', πρόσθεσε.

    Αναφορικά με το θέμα του καθεστώτος της τ/κ κοινότητας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι το καθεστώς αυτό δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί απλά και μόνο με τέτοιου είδους δηλώσεις.

    ''Υπάρχουν διεθνείς και άλλες συνθήκες και αποφάσεις, που διέπουν αυτό το καθεστώς'', τόνισε.

    Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τοποθέτηση του κ. Μπάουτσερ ότι δεν είναι δυνατό να διεξαχθούν περαιτέρω διαπραγματεύσεις, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε ''δεν γνώριζα ότι ο κ. Μπάουτσερ ήταν υπεύθυνος για τις διαπραγματεύσεις. Τουλάχιστον δημόσια δεν ήταν υπεύθυνος''.

    ''Θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας ανεξάρτητα από τα σχόλια άλλων. Επιθυμώ να υπογραμμίσω ότι η θέληση για μια συμφωνία που θα επανενώνει την Κύπρο πηγάζει από τον ίδιο τον κόσμο και πιστεύω πως αυτό στο τέλος θα υπερισχύσει'', κατέληξε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Μπάουτσερ - Κύπρος - ''Περιγραφικοί όροι'' ------------------------------- ''Περιγραφικούς όρους'' που δεν συνιστούν αλλαγή της πολιτικής αναγνώρισης της Ουάσιγκτον, χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ τη χρήση εκ μέρους των ΗΠΑ για πρώτη φορά των όρων ''ελληνοκυπριακή κυβέρνηση'' και ''πρωθυπουργός'' για την προσφώνηση του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν ο όρος «ελληνοκυπριακή κυβέρνηση», που χρησιμοποίησε ο ίδιος και ο όρος «πρωθυπουργός», με τον οποίο προσφώνησε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ τον κ. Ταλάτ στη Νέα Υόρκη, σηματοδοτούν κάποια αλλαγή της στάσης των ΗΠΑ έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Μπάουτσερ απάντησε: «Οι όροι αυτοί είναι περιγραφικοί και ούτως ή άλλως δεν συνιστούν αλλαγή της πολιτικής αναγνώρισης των ΗΠΑ''.

    ''Δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο αλλαγής της πολιτικής αυτής, απλώς συζητούμε τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό της απομόνωσης της τ/κ κοινότητας'', είπε.

    ''Αυτό είναι το θέμα που εξετάζουμε επί του παρόντος και ας αφήσουμε τη συζήτηση εντός αυτού του πλαισίου», πρόσθεσε ο κ. Μπάουτσερ, αρνούμενος, ωστόσο, ότι οι όροι χρησιμοποιήθηκαν εκ παραδρομής, επαναλαμβάνοντας ότι «πρόκειται για περιγραφικούς όρους και όχι για αλλαγή νομικού καθεστώτος».

    Πρόεδρος Βουλής - Εκπρόσωπος Στέιτ Ντιπάρτμεντ ---------------------------------- Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε χθες ότι δεν είναι με την τιμωρία που ο Κύπριος πολίτης θα πεισθεί να πει το ''ναι'' και εξέφρασε την ελπίδα ότι ο αμερικανικός παράγοντας δεν θα προχωρήσει σε μέτρα τα οποία θα δημιουργούν ένταση και θα δημιουργούν περισσότερη καχυποψία στον απλό άνθρωπο.

    Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά του εκπροσώπου Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ σε ''ε/κ κυβέρνηση'' ο Πρόεδρος της Βουλής είπε πως ''αν η δήλωση αυτή του κ. Μπάουτσερ εντάσσεται σε πρόγραμμα εκδίκησης των Ελληνοκυπρίων γιατί τόλμησαν να πουν 'όχι' στο δημοψήφισμα τότε μόνον επιεικώς απαράδεκτη μπορεί να είναι''.

    ''Δεν είναι με την τιμωρία που ο Κύπριος πολίτης θα πεισθεί να πει το 'ναι' που στο τέλος της ημέρας είναι αναγκαίο για όλους μας διότι εμείς ζούμε στη διχοτομημένη Κύπρο και διότι εμείς πρώτοι θέλουμε να επανενωθεί η χώρας μας'', είπε ο κ. Χριστόφιας.

    Πρόσθεσε πως ''η επανένωση πρέπει να γίνει με τη θέληση του κόσμου'' και εξέφρασε την ελπίδα ''ο αμερικανικός παράγοντας να μην προχωρήσει σε μέτρα τα οποία θα δημιουργούν ένταση και θα δημιουργούν περισσότερη καχυποψία στον απλό άνθρωπο γιατί είναι αυτό το σχέδιο έτσι όπως είναι και δεν είναι καλύτερο''.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Τσεχίας - Συνομιλίες - Δηλώσεις ---------------------------------------------- Η λύση του Κυπριακού πρέπει να επέλθει μέσα από τη θέληση του λαού και όχι να εμφανιστεί ως κάτι που να επιβληθεί άνωθεν, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, υπογραμμίζοντας πως ''θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων''.

    ''Θα συνεχίσουμε και ίσως να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας όταν έλθει η κατάλληλη στιγμή για να επιφέρουμε τέτοιες τροποποιήσεις στο σχέδιο (Ανάν) ώστε να ικανοποιηθεί ένας περιορισμένος αριθμός ανησυχιών του κόσμου'', πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας,.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ο οποίος απαντούσε σε ερωτήσεις ύστερα από τις επίσημες συνομιλίες που είχε στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Τσεχίας Βάτσλαβ Κλάους, υπογράμμισε επίσης πως η απόρριψη του σχεδίου Ανάν από τους Ε/Κ δεν σημαίνει και απόρριψη της λύσης.

    Ο κ. Κλάους, από την πλευρά του, τόνισε πως ''η λύση μπορεί να βρεθεί από μέσα, διαμέσου σοβαρών διαπραγματεύσεων. Δεν υπάρχει τρόπος επιβολής μιας λύσης σε μια χώρα από έξω. Πρέπει να προέλθει από μέσα και αυτό είναι η μόνη ευκαιρία για το μέλλον'', ανέφερε ο Τσέχος Πρόεδρος, προσθέτοντας πως έτυχε εμπεριστατωμένης ενημέρωσης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ''για τις δυσκολίες, τις οποίες προσπάθησα να καταλάβω και τις οποίες σέβομαι''.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε μεγάλη χαρά για την επίσκεψη του Τσέχου Προέδρου στην Κύπρο εξαίροντας την προσωπικότητά του.

    Πρόσθεσε πως ''πάντα είχαμε καλές σχέσεις με την πρώην Τσεχοσλοβακία και μετά με την Τσεχική Δημοκρατία και είμαι πολύ ικανοποιημένος που αυτή η επίσκεψη πραγματοποιείται πέντε μέρες μετά την ένταξή μας στην ΕΕ.

    Ανέφερε πως με τον Τσέχο Πρόεδρο συζήτησαν για το Κυπριακό, τις προοπτικές που δημιουργούνται από την ένταξη των δυο χωρών στην ΕΕ και τις διμερείς σχέσεις.

    ''Εξέφρασα την ευχή - και νομίζω πως αυτή είναι μια κοινή ευχή - που αυτή η επίσκεψη θα αποτελέσει την απαρχή μιας νέας εποχής ακόμη πιο στενών σχέσεων και πιο στενής διμερούς συνεργασίας'' μεταξύ των δυο χωρών, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ο κ. Κλάους ανέφερε πως με αυτή την επίσκεψη ''θέλαμε να δείξουμε τις πολύ καλές σχέσεις μεταξύ των χωρών μας και τη θέληση να τις επεκτείνουμε, να τις εντατικοποιήσουμε στο μέλλον''.

    Σημείωσε πως οι σχέσεις των δυο χωρών έχουν εισέλθει σε ένα νέο στάδιο, λόγω και της ένταξής τους στην ΕΕ και εξέφρασε την ευχή οι δυο χώρες να είναι καλοί εταίροι στην ΕΕ και καλοί συμμετέχοντες στην όλη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

    Ερωτηθείς ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ποια λύση ο ίδιος προτείνει για το Κυπριακό, εφόσον υποστήριξε το ''όχι'' στο δημοψήφισμα, και εάν συμφωνεί με τον Τσέχο ομόλογό του ότι η λύση πρέπει να προέλθει από μέσα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως είναι δύσκολο για αυτόν να πει ειδικά ποια είναι η λύση του Κυπριακού ''πρώτα επειδή αυτή δεν εναπόκειται πλήρως σε εμάς και δεύτερον επειδή μόλις πρόσφατα έχουμε απορρίψει το σχέδιο''.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος υπογράμμισε στο σημείο αυτό πως ''η απόρριψη του σχεδίου δεν αποτελεί απόρριψη της λύσης''.

    ''Ο κόσμος δεν ψήφισε όχι στη λύση. Ψήφισε όχι επειδή αυτό το συγκεκριμένο σχέδιο δεν ικανοποιούσε τις νόμιμες ανησυχίες του, που μπορεί να διαφέρουν για διάφορες ομάδες του πληθυσμού'', ανέφερε.

    Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος Τσεχίας --------------------------------- Το Κυπριακό, οι διμερείς σχέσεις και η ευρωπαϊκή πορεία ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια και του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τσεχίας Βάτσλαβ Κλάους, ο οποίος πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

    Καλωσορίζοντας τον Τσέχο Πρόεδρο στη Βουλή των Αντιπροσώπων ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση αντάλλαξαν μέσα σε θερμή ατμόσφαιρα απόψεις που αφορούν και την κοινή μοίρα των δύο χωρών οι οποίες έχουν πρόσφατα ενταχθεί και επίσημα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ είχε την ευκαιρία να αναλύσει τις απόψεις της ε/κ πλευράς στο Κυπριακό.

    Επιβεβαιώνοντας τις άριστες σχέσεις μεταξύ Κύπρου - Τσεχίας ο κ. Κλάους τόνισε ότι οι σχέσεις αυτές αποκτούν μια άλλη δυναμική με την ''είσοδο των δύο χωρών στην ΕΕ''.

    Ο Πρόεδρος της Τσεχίας είπε πως άκουσε με προσοχή τις εξηγήσεις του Προέδρου της Βουλής αναφορικά με το κυπριακό πρόβλημα και κατανοεί τι συμβαίνει. Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα βρεθεί μια λύση, επισημαίνοντας παράλληλα τη διαπίστωσή του ότι η πολιτική ηγεσία στην Κύπρο είναι προσωπικά δεσμευμένη στην εξεύρεση διευθέτησης του Κυπριακού.

    Ερωτηθείς πώς κατά την άποψή του πρέπει να αντιμετωπίσει η διεθνής κοινότητα τους Τ/Κ, ο Τσέχος Πρόεδρος είπε: ''Ως ένας πολιτικός που ταξιδεύει σε όλη την Ευρώπη εδώ και μια δεκαπενταετία γνωρίζοντας εκατοντάδες και χιλιάδες ανθρώπους μου φαίνεται σχεδόν παράλογο ότι δεν έχουν γνωρίσει ποτέ κανέναν από το βόρειο τμήμα του νησιού και αυτό είναι μια αφύσικη κατάσταση. Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι πρέπει να αλλάξει και θα πρέπει να γίνει μια ανταλλαγή απόψεων προς αυτή την κατεύθυνση διότι πάντοτε βοηθά''.

    Αναφορικά με το Κυπριακό ο κ. Χριστόφιας είπε πως εξήγησε στον Τσέχο Πρόεδρο ''ορισμένα πράγματα τα οποία μπορεί να θεωρούνται λεπτομέρεια αλλά έχουν και σημασία μεγάλη για τον απλό άνθρωπο'', ενώ ευχαρίστησε για την κατανόηση και τη στήριξη της Τσεχίας προς την Κύπρο και τον αγώνα του κυπριακού λαού.

    Πρόεδρος Τσεχίας - Οδός Λήδρας - ''Βελούδινη επανένωση'' ---------------------------------------------- Οι Κύπριοι θα πρέπει να κάνουν τη δική τους ''βελούδινη επανένωση'' και το δικό τους ''βελούδινο γάμο'', δήλωσε χθες στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Τσεχίας Βάτσλαβ Κλάους, από το τέρμα της οδού Λήδρας που σηματοδοτεί τη διαίρεση της Λευκωσίας.

    Ο κ. Κλάους περιόδεψε στην οδό Λήδρας συνοδευόμενος από το Δήμαρχο Λευκωσίας Μιχαλάκη Ζαμπέλα, ο οποίος είπε ότι η πρωτεύουσα δεν θα παραμείνει μοιρασμένη για πολύ.

    Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ αν οι Κύπριοι πρέπει να κάνουν τη δική τους ''βελούδινη επανάσταση'' και να λύσουν το Κυπριακό, ο Τσέχος Πρόεδρος είπε ότι μετά την πτώση της Σοβιετικής Ενωσης, η Τσεχοσλοβακία προχώρησε σε ένα φιλικό διαχωρισμό, ο οποίος αποκαλείται ως ''βελούδινο διαζύγιο'', χωρίζοντας τη χώρα μεταξύ Τσεχίας και Σλοβακίας.

    ''Εσείς θα πρέπει να κάνετε τη βελούδινη επανάσταση, ένα βελούδινο γάμο'', είπε ο κ. Κλάους.

    Κληθείς να σχολιάσει τη γραμμή που διαχωρίζει τη Λευκωσία που είναι η μόνη μοιρασμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης, ο κ. Κλάους είπε ότι ''αυτό είναι μια τραγωδία'' και εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα διαρκέσει για πάντα.

    Σε ερώτηση αν αυτό θα πρέπει να είναι κύριο έργο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της οποίας η Κύπρος είναι πλήρες μέλος, ο κ. Κλάους είπε πως αυτό είναι το έργο των ανθρώπων και όχι τόσο ένα συγκεκριμένο έργο της ΕΕ.

    Ερωτηθείς αν η Κύπρος θα πρέπει να απομονωθεί στην ΕΕ, επειδή άσκησε το δημοκρατικό της δικαίωμα και απέρριψε το σχέδιο του ΟΗΕ, ο κ. Κλάους είπε ότι ελπίζει ότι αυτό δεν θα γίνει.

    ''Νομίζω είναι αναγκαίο και οι δύο πλευρές να ξεκινήσουν να διαπραγματεύονται πραγματικά για να βρουν μια αμοιβαία αποδεκτή λύση'', τόνισε ο Τσέχος Πρόεδρος, ο οποίος κάλεσε τους Κύπριους ''να πιέσουν τους πολιτικούς και των δύο πλευρών για να διαπραγματευτούν''.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Τσεχίας - Δείπνο -------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι οι ''ξένοι φίλοι'' που φαίνεται να έχουν επιλέξει να καταστούν, αντί μεσολαβητές, επικριτές και επικυρίαρχοι της πολιτικής βούλησης της ε/κ κοινότητας και που τοποθετούνται μέσω δηλώσεων με τιμωρητικό και εκδικητικό πνεύμα, θα ήταν καλύτερα να προβούν στη δική τους αυτοκριτική για τα αίτια που οδήγησαν στο αρνητικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αλλά και για το είδος και τους στόχους της διαπραγμάτευσης από τους εκπρόσωπους των Ηνωμένων Εθνών.

    Σε χαιρετισμό του στο επίσημο δείπνο προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τσεχίας Βάτσλαβ Κλάους, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος διαβεβαίωσε ότι η ε/κ πλευρά θα συνεχίσει και θα εντείνει τις προσπάθειές της προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό, στα πλαίσια του Σχεδίου Ανάν.

    Παράλληλα θα επιδιώξει περιορισμένες αλλά σημαντικές βελτιώσεις στο σχέδιο Ανάν, είπε και κάλεσε τους Ευρωπαίους εταίρους και τον ΟΗΕ, καθώς και τη διεθνή κοινότητα, να δείξουν κατανόηση και να υποστηρίξουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης.

    Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η επίσκεψη του κ. Κλάους ''αποκτά ιδιαίτερη σημασία, αφού είναι η πρώτη που πραγματοποιεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τσεχίας στην Κύπρο, από την εποχή που Τσεχία και Σλοβακία απεφάσισαν ειρηνικά το 1993 να ακολουθήσουν η κάθε μια τον δικό της δρόμο''.

    Αναφέρθηκε στις παραδοσιακά φιλικές σχέσεις και τη στενή συνεργασία με την πρώην Τσεχοσλοβακία και εξέφρασε την ελπίδα ότι η σημερινή ημέρα θα αποτελέσει την απαρχή μιας νέας εποχής στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, τώρα πια ισότιμων μελών της ΕΕ.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι για την Κύπρο, η οποία υποφέρει ακόμα από τις συνέπειες της εισβολής και κατοχής, και που έχει περάσει δοκιμασίες και εμπόδια, ''η ένταξη στην ΕΕ αποκτά μια ιδιαίτερη ιστορική και πολιτική σημασία για την Κύπρο και δίκαια χαρακτηρίζεται ως ο σημαντικότερος σταθμός στη νεότερη ιστορία της μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας''.

    ΥΠΕΞ - Ευρωμεσογειακή Συνεργασία - Ευρωμεσογειακό Ιδρυμα ---------------------------------------- Οι Υπουργοί Εξωτερικών των 25 κρατών μελών της ΕΕ και των 10 κρατών της Μεσογείου που συμμετέχουν στην Ευρωμεσογειακή Συνεργασία αποφάσισαν, σε συνεργασία με τη Σουηδία, τη σύσταση Ευρωμεσογειακού Ιδρύματος για την προώθηση του διαλόγου των πολιτισμών το οποίο θα φέρει το όνομα της δολοφονηθείσας Υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας Αννα Λιντ.

    Στα συμπεράσματα της ενδιάμεσης συνόδου, που πραγματοποιήθηκε στο Δουβλίνο, αναφέρεται ότι το Ιδρυμα για τον Διάλογο των Πολιτισμών θα προωθήσει τη διοργάνωση εκδηλώσεων στην Κύπρο, τη Μάλτα και την Ιταλία σε αναγνώριση της προσφοράς τους στο θέμα.

    Την Κύπρο εκπροσώπησε στη σύνοδο ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Σουηδίας και της Αιγύπτου, όπως και οι υπόλοιποι ομιλητές, ευχαρίστησαν τόσο την Κύπρο όσο και τη Μάλτα και την Ιταλία για την εποικοδομητική τους στάση στη λήψη της απόφασης για τη λειτουργία του Ιδρύματος, το οποίο θα στεγάζεται στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

    Στο πλαίσιο της συνόδου ο κ. Ιακώβου συμμετείχε σε ειδικές συναντήσεις της τρόικας τόσο με τα αραβικά κράτη όσο και με το Ισραήλ και είχε κατ' ιδίαν συναντήσεις με ομολόγους του από την Ισπανία και την Ιρλανδία, όπως και με εκπροσώπους του Αραβικού Συνδέσμου και αραβικών κρατών σε σχέση με την επερχόμενη Ισλαμική Διάσκεψη.

    ''Κίπρις'' - Εκρηξη - Βόμβες ------------------- Τρεις βόμβες εξερράγησαν τα μεσάνυκτα στις εγκαταστάσεις της τ/κ εφημερίδας ''Κίπρις'' στα κατεχόμενα. Από τις εκρήξεις δεν υπήρξαν θύματα.

    Στο χώρο έφθασε ειδική ομάδα της λεγόμενης αστυνομίας για διεξαγωγή ερευνών.

    Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, άγνωστοι έριξαν τις βόμβες στην αυλή της εφημερίδας, από την πίσω πλευρά του κτιρίου όπου στεγάζεται η ''Κίπρις''.

    Η εφημερίδα αφιερώνει τρεις σελίδες της στις εκρήξεις και αναφέρει ότι είναι εντελώς συμπτωματικό το ότι δεν υπήρξαν θύματα από τις εκρήξεις. Τη στιγμή εκείνη η εφημερίδα ήταν σε πλήρη λειτουργία λίγο πριν από την έκδοσή της.

    Υπουργός Εσωτερικών - Τ/Κ - Ευρωεκλογές ----------------------------------------- Μόνο 503 Τ/Κ θα ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου, γεγονός που δεν ικανοποιεί την κυπριακή κυβέρνηση ούτε όμως μπορεί να αλλάξει, δήλωσε χθες ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου.

    Ερωτηθείς σχετικά με τον μικρό αριθμό των Τ/Κ που είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο, είπε ότι οι λόγοι για τους οποίους θα εγγραφούν ή δεν θα εγγραφούν Τ/Κ είναι πολιτικοί και δεν είναι ούτε οργανωτικοί ούτε τεχνικοί.

    Ο κ. Χρίστου ανέφερε ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να ανοίξει ξανά ο κατάλογος για εγγραφή είτε Ε/Κ είτε Τ/Κ και πρόσθεσε πως ''ούτε εμείς είμαστε ικανοποιημένοι από τους 503 Τ/Κ συμπατριώτες μας που ενεγράφησαν''.

    Ερωτηθείς αν μπορεί να γίνει κάποια τροποποίηση ώστε να εγγράφονται αυτόματα όσοι φέρουν κυπριακή υπηκοότητα, ο Υπουργός Εσωτερικών απάντησε ότι αυτό δεν είναι δυνατό να συμβεί για κανέναν αφού ο κατάλογος έκλεισε στις 2 Απριλίου, ενώ αύριο θα γίνει μέσω της Επίσημης Εφημερίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας η προκήρυξη των Ευρωεκλογών.

    Σε ερώτηση πού θα ψηφίσουν οι Τ/Κ, ο κ. Χρίστου είπε ότι ''αυτοί που ζουν στις ελεύθερες περιοχές θα ψηφίσουν στα εκλογικά κέντρα που αντιστοιχούν στον τόπο κατοικίας τους''.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Χρίστου είπε ότι η ψηφοφορία θα γίνεται μόνο με την επίδειξη της πολιτικής ταυτότητας, ενώ ο κάθε ψηφοφόρος θα υπογράφει στον εκλογικό κατάλογο του κέντρου όπου ψηφίζει για να αποφευχθούν φαινόμενα όπως αυτό της διπλής ψήφου.

    Αναφορικά με το θέμα του χρόνου ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, ο κ. Χρίστου είπε ότι ''έχουμε πάρει σαφέστατη ειδοποίηση από την ΕΕ ότι κανένα επίσημο αποτέλεσμα δεν επιτρέπεται να ανακοινωθεί πριν από το κλείσιμο των καλπών σε όλες τις χώρες μέλη της Ενωσης''.

    ΔΗΚΟ - Δηλώσεις Μπάουτσερ - Κυπριακό ----------------------------------- Προκλητικές και απαράδεκτες χαρακτηρίζει το Δημοκρατικό Κόμμα τις δηλώσεις του Εκπροσώπου του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, με τις οποίες αποκαλεί την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ''ελληνοκυπριακή κυβέρνηση''.

    Καταγγέλλοντας τις δηλώσεις αυτές με ανακοίνωση του το ΔΗΚΟ καλεί το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας ''να προβεί σε άμεση και αυστηρή διαμαρτυρία, ώστε να ανακληθούν οι προκλητικές και απαράδεκτες αυτές δηλώσεις και να μην επαναληφθούν''.

    ΚΣ ΕΔΕΚ - Δηλώσεις Πάουελ και Μπάουτσερ ---------------------------------------- Το ΚΣ ΕΔΕΚ καταγγέλλει και καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις ''απαράδεκτες'' δηλώσεις των Κόλιν Πάουελ και Ρίτσαρντ Μπάουτσερ ''με τις οποίες αποδίδεται επίσημη πολιτειακή ιδιότητα στον λεγόμενο πρωθυπουργό του ψευδοκράτους Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και χαρακτηρίζεται η Κυπριακή Δημοκρατία ως 'ε/κ κυβέρνηση'''.

    ''Οι διπλωματικά απρεπείς αυτές δηλώσεις συνιστούν πρωτοφανές ατόπημα και ενέργεια πολιτικά εχθρική προς την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ οι ΗΠΑ παραμένουν έκθετες ενώπιον του κυπριακού λαού'', αναφέρει το Κίνημα σε σημερινή του ανακοίνωση.

    Καλεί επίσης την Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία να ανακαλέσει και να επανορθώσει.

    Νέοι Ορίζοντες - Δηλώσεις Πάουελ και Μπάουτσερ ---------------------------------- Απαράδεκτη θεωρούν οι Νέοι Ορίζοντες την προσφώνηση του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ως ''πρωθυπουργού'' από τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ και τη δήλωση του Εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών Ρίτσαρτ Μπάουτσερ περί ''ελληνοκυπριακής κυβέρνησης''.

    Σε χθεσινή του ανακοίνωση, το κόμμα αναφέρει ότι ''ορθά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε τις τοποθετήσεις αυτές ως εχθρικές ενέργειες, εάν έγιναν σκόπιμα''.

    Γιαννάκης Μάτσης - Αφιξη - Δηλώσεις ------------------------------------ Την πεποίθηση ότι το καλό της Κύπρου βρίσκεται μέσα στους κόλπους της ΕΕ, εξέφρασε ο πρώην Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Γιαννάκης Μάτσης, σημειώνοντας παράλληλα πως όλοι στοχεύουν σε μια λύση χωρίς καθυστέρηση, μέσα στα πλαίσια μιας ευρωπαϊκής πλέον διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

    Ο κ. Μάτσης μιλούσε στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, επιστρέφοντας από τη Μαδρίτη, όπου ως απεσταλμένος του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου συναντήθηκε με τον Ισπανό Υπουργό Εξωτερικών, τον οποίο κατατόπισε αναφορικά με ''τους σοβαρούς λόγους που ο κυπριακός Ελληνισμός απέρριψε το σχέδιο Ανάν υπό την παρούσα μορφή''.

    Ο Ισπανός Υπουργός Εξωτερικών έδειξε ''πλήρη κατανόηση στα επιχειρήματα'', είπε ο κ. Μάτσης.

    Εξάλλου, στις συζητήσεις τους αναφέρθηκαν στους τρόπους ''αντιμετώπισης του Κυπριακού μέσα στους κόλπους της ΕΕ'' και στην επίσκεψη του Προέδρου Παπαδόπουλου στην Ισπανία, η οποία πρόκειται σύντομα να διευθετηθεί.

    Πρόεδρος Βουλής - Γενοκτονία Αρμενίων - Καλαϊτζιάν ------------------------------------------------------ Την αλληλεγγύη του νομοθετικού σώματος προς τον αρμενικό λαό εξέφρασε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας σε σύντομη ομιλία του από τη θέση του προεδρεύοντος της απογευματινής συνεδρίας της Ολομέλειας και με την ευκαιρία της επετείου της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Τούρκους που έγινε το 1915 και τιμάται στις 24 Απριλίου κάθε χρόνου.

    Λαμβάνοντας το λόγο στη συνέχεια και πριν την έναρξη των εργασιών σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας, ο Αντιπρόσωπος της Θρησκευτικής Ομάδας των Αρμενίων στη Βουλή Πετρός Καλαϊτζιάν εξέφρασε τη βαθειά ευγνωμοσύνη του αρμένικου λαού, διότι η το κυπριακό κοινοβούλιο τιμά και εφέτος τη μνήμη των μαρτύρων και των θυμάτων της Γενοκτονίας του 1915.

    Ο κ. Καλαϊτζιάν ευχαρίστησε επίσης τον κυπριακό λαό και τους εκπροσώπους του ''για την πρωτοπόρο στάση που τήρησαν'', όπως είπε, ''στο θέμα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Τούρκους''.

    ''Πριν μπούμε στην ημερήσια διάταξη θα πρέπει να εκπληρώσουμε μια οφειλή'', είπε στην ομιλία του ο κ. Χριστόφιας, αναφερόμενος ''στη θλιβερή επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων''.

    Αθήνα - Συνάντηση Θρησκειών - Επίσκοπος Κύκκου -------------------------------------------- Το ''Οχι'' της ε/κ κοινότητας δεν στρέφεται ούτε εναντίον των Τ/Κ ούτε εναντίον της επανένωσης της νήσου, επανέλαβε χθες ο Πρόεδρος του Παγκοσμίου Βήματος Θρησκειών και Πολιτισμού Επίσκοπος Κύκκου Νικηφόρος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ενόψει της σημερινής έναρξης των εργασιών της 3ης Διεθνούς Συνάντησης Θρησκειών και Πολιτισμών.

    Ο Επίσκοπος Κύκκου, αναφερόμενος στο πρόσφατο δημοψήφισμα στη Κύπρο, είπε ότι ''ζούμε σε μιαν εποχή όπου κυριαρχεί το δίκαιο της πυγμής και αυτό το είδαμε στην Κύπρο πρόσφατα όπου κυριάρχησε η παραπληροφόρηση, ο βιασμός της αλήθειας, ενώ επιχειρήθηκε να τρομοκρατηθεί, να εξευτελιστεί και να μειωθεί ένας λαός επειδή τόλμησε να αντισταθεί στα σχέδια των ισχυρών''.

    Πρόσθεσε πως ''ήθελαν να δεχθούμε ένα σχέδιο που νομιμοποιεί την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων, να νομιμοποιήσουμε με την υπογραφή μας την παρουσία 130.000 εποίκων και να κάνουμε την Κύπρο προτεκτοράτο της Τουρκίας''.

    ''Το 'Οχι' των Ε/Κ δεν στρέφεται ούτε εναντίον των Τ/Κ ούτε εναντίον της επανένωσης της νήσου'', είπε ο Επίσκοπος Κύκκου, προσθέτοντας ότι ''θέλουμε η επανένωση να γίνει με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο, το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ''.

    Σε ό,τι αφορά την 3η Διεθνή Συνάντηση Θρησκειών και Πολιτισμών, είπε πως ''ο αμετάθετος στόχος του Παγκοσμίου Βήματος Θρησκειών και Πολιτισμών είναι, μέσα από τον διάλογο και την επικοινωνία, η εγκαθίδρυση μιας νέας διεθνούς τάξης που θα βασίζεται στην ηθική και το δίκαιο, καθώς η σημερινή νέα τάξη πραγμάτων δεν είναι αυτό που λαχταρούσαν οι κοινωνίες''.

    Διεθνής Εκθεση Κύπρου - Δημοσιογραφική διάσκεψη -------------------------------------- Η φετινή Διεθνής Εκθεση Κύπρου, που διοργανώνεται από τις 14 μέχρι τις 23 Μαϊου, είναι η πρώτη Εκθεση μετά την πλήρη ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και το γεγονός αυτό θα είναι εμφανές στην όλη εκδήλωση, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων Λώρης Τρύφων.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Τρύφων είπε ότι τα επίσημα εγκαίνια της Εκθεσης θα τελέσει την ερχόμενη Πέμπτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος στην παρουσία επισήμων, Υπουργών, βουλευτών, μελών του διπλωματικού σώματος, εκπροσώπων των παραγωγικών τάξεων και άλλων προσκεκλημένων.

    Στη φετινή έκθεση συμμετέχουν συνολικά 280 εκθέτες, ενώ επίσημα με κρατικά περίπτερα λαμβάνουν μέρος 13 ξένες χώρες, μερικές για πρώτη φορά. Καλύπτονται συνολικά 40.000 τετραγωνικά μέτρα εκθεσιακού χώρου με εμφανή τη συμμετοχή της ντόπιας παραγωγής.

    Ο κ. Λώρης εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι επισκέπτες φέτος θα ανέλθουν γύρω στους 140.000, σημειώνοντας αύξηση σε σχέση με πέρσι, που ήταν γύρω στους 120.000.

    ''Εχουμε αρνηθεί τη συμμετοχή σε πολλούς που ενδιαφέρονταν λόγω έλλειψης χώρου'', σημείωσε.

    Είπε ότι το Εκθεσιακό Κέντρο και οι διάφορες διοργανώσεις που φιλοξενεί αποκτούν πλέον επίσημα ευρωπαϊκή διάσταση και προσφέρονται για αξιοποίηση ως μέσο επαφής της Ευρώπης με τον ευρύτερο μεσανατολικό και βορειοαφρικανικό χώρο.

    ''Το όραμά μας'', είπε ο Πρόεδρος της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων, ''είναι να καταστεί η Αρχή ένα σύγχρονο διεθνές εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο πολλαπλών χρήσεων που να μπορεί να διοργανώνει στον τόπο μας μεγάλες διεθνείς και περιφερειακές εκθέσεις και συνέδρια''.

    [07] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Δηλώσεις - Μπάουτσερ - Ανασχηματισμός

    Οι νέες δηλώσεις του Εκπροσώπου του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Ρίτσαρντ Μπάουτσερ ήταν μια αναγκαία διόρθωση, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος ωστόσο επεσήμανε πως η δήλωση Μπάουτσερ ''δεν ανατρέπει το κλίμα που δημιούργησαν οι προηγούμενές του δηλώσεις''.

    [08] (Κ) Χειροσφαίριση - 7ο Ευρωπαϊκό Κογκρέσο - Πρόεδρος Παπαδόπουλος

    Ο αθλητισμός βρίσκεται στους κεντρικούς πυλώνες του προγράμματος διακυβέρνησης, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος ενώπιον 160 περίπου συνέδρων από τις 46 χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Χειροσφαίρισης (ΕΟΧ), η οποία πραγματοποιεί στη Λευκωσία το 7ο Τακτικό της Κογκρέσο.

    [09] (Κ) Αθήνα - Καραμανλής - Ερντογάν - Δηλώσεις (1)

    Τη βούληση των δύο χωρών να αφήσουν πίσω το παρελθόν και να στραφούν στο μέλλον εξέφρασαν οι δύο Πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας, Κώστας Καραμανλής και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν μετά τη συνάντησή τους στην Αθήνα.

    Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης πέρα των δημοψηφισμάτων παραμένει σταθερός και είναι η επανένωση της Κύπρο, ώστε Ε/Κ και Τ/Κ να απολαύσουν τα αγαθά της ΕΕ.

    [10] (Κ) ΚΥΠΕ - Ιστοσελίδα για Ευρωεκλογές

    Το ΚΥΠΕ έχει ετοιμάσει ειδική ιστοσελίδα για τις ευρωεκλογές της 13ης Ιουνίου για την ανάδειξη του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις οποίες θα συμμετάσχει για πρώτη φορά και η Κύπρος, εκλέγοντας έξι ευρωβουλευτές.

    Η πρόσβαση στην ιστοσελίδα αυτή είναι ελεύθερη και γίνεται είτε μέσω της κεντρικής ιστοσελίδας του ΚΥΠΕ στο www.cna.org.cy και πατώντας πάνω στο σχετικό εικονίδιο στα αριστερά είτε κατευθείαν στο www.cna.org.cy/euroelections

    Στην ιστοσελίδα έχει περιληφθεί ενημερωτικό υλικό για (α) το Ευρωκοινοβούλιο, (β) τις ευρωεκλογές και (γ) την Ευρωπαϊκή Ενωση. Υπάρχει επίσης δυνατότητα σύνδεσης με σχετικούς δικτυακούς κόμβους και ιστοσελίδες ευρωπαϊκών οργανισμών.

    [11] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ - Ε/Κ

    [12] (Κ) Αθήνα - Καραμανλής - Ερντογάν - Δηλώσεις (2)

    Η ΕΕ έχει λυμένο το θέμα των κατεχομένων στην Κύπρο, δήλωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής, ύστερα από συνομιλίες στην Αθήνα με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Ο Ελληνας Πρωθυπουργός χαιρέτισε και επικρότησε την πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας που, αμέσως μετά τα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου επί του σχεδίου Ανάν, εξέφρασε τη βούλησή της να ενισχύσει οικονομικά τους Τ/Κ.

    ''Ολοι πρέπει να ενισχύσουμε αυτή την πρωτοβουλία'', είπε και επανέλαβε πως ''για μας, πέραν των δημοψηφισμάτων, παραμένει σταθερά ο στόχος της επανένωσης της Κύπρου, ώστε Ε/Κ και Τ/Κ να απολαύσουν τα αγαθά της ΕΕ''.

    Σχολιάζοντας τις διπλωματικές προσπάθειες της Τουρκίας να αναγνωριστεί το ψευδοκράτος, ο κ. Καραμανλής είπε ότι ''η ΕΕ έχει λυμένο αυτό το θέμα''.

    ''Με την ένταξη ολόκληρης της Κύπρου στην ΕΕ, με ειδικό καθεστώς το θέμα των κατεχομένων έχει λυθεί'', είπε.

    Κατά τη δίωρη συνάντηση στην Αθήνα, διαπιστώθηκε το ικανοποιητικό επίπεδο συνεργασίας που υπάρχει μεταξύ των χωρών Ελλάδας και Τουρκίας, καθώς και η ταύτιση απόψεων σε ό,τι αφορά την περαιτέρω συνεργασία των δύο χωρών.

    Σε κοινή διάσκεψη Τύπου μετά τη συνάντηση, ο Ελληνας Πρωθυπουργός είπε ότι ''επαναβεβαιώσαμε την πολιτική μας βούληση να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας και να αξιοποιήσουμε τη δυναμική που υπάρχει τα τελευταία χρόνια''.

    [13] (Κ) ΑΚΕΛ - Χριστόφιας ΓΔ ΥΠΕΞ Ιράν - Επιταγή

    Επιταγή ύψους 17.900 λιρών για υποστήριξη των πληγέντων από το μεγάλο σεισμό που συγκλόνισε το Ιράν στις 26 Δεκεμβρίου, επέδωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας στο Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών της χώρας Bahman Agharazi.

    [14] (Κ) Βρυξέλλες - ΕΕ- Κυπριακή Εβδομάδα

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο Υπουργών διοργανώνουν από κοινού στις Βρυξέλλες από τις 10 έως τις 14 Μαϊου την «Κυπριακή Εβδομάδα», στη διάρκεια της οποίας ευρωυπάλληλοι και επισκέπτες των Κοινοτικών Οργάνων θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα την Κύπρο και τον πολιτισμό της, μέσω ενός πλούσιου προγράμματος πολιτιστικών εκδηλώσεων.

    [15] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 7/5/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7001            1,7103
    Δολάριο ΗΠΑ                      2,0517            2,0640
    Λίρα Αγγλίας                     1,1431            1,1500
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     226,2443        228,0502
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8523          2,8744
    Δολάριο Καναδά                     2,8297          2,8523
    Κορώνα Δανίας                     12,6422         12,7389
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,8313         13,9276
    Κορώνα Σουηδίας                   15,4321         15,5521
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6288          2,6497
    
    

    [16] (K) Κύπρος - Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων - Συμφωνίες

    Τρεις συμφωνίες δανείου συνολικού ύψους 235 εκ. ευρώ μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕ) υπέγραψαν σήμερα ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μάκης Κεραυνός, υπό την ιδιότητά του ως Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, και ο Αντιπρόεδρος της ΕΤΕ Τζερλάντο Τζενουάρντι.

    Η πρώτη συμφωνία αφορά δάνειο ύψους 100 εκ. ευρώ και κυβερνητική εγγύηση για χρηματοδότηση της τέταρτης μονάδας παραγωγής ηλεκτρισμού του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού στο Βασιλικό.

    [17] (K) Πρόεδρος Τσεχίας - Δήμος Λεμεσού

    Τον Δήμο Λεμεσού επισκέφθηκε σήμερα το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Τσεχίας Βάτσλαβ Κλάους, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Κύπρο.

    [18] (Κ) Καραμανλής - Ερντογάν - Διάλογος - Πηγές

    Πολύ σύντομη αναφορά στο Κυπριακό έγινε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών μεταξύ του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και του Τούρκου ομολόγου του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος πραγματοποιεί από χθες βράδυ τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα.

    Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δεν έγινε εκτενής αναφορά στο Κυπριακό, καθότι η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί πως το θέμα αυτό δεν είναι διμερές και ότι το ευρωπαϊκό πλαίσιο είναι κατάλληλο για τη διευθέτηση του προβλήματος.

    Συγκεκριμένα, στη συνομιλία για το Κυπριακό ο κ. Καραμανλής επανέλαβε την ελληνική θέση για επίλυση του Κυπριακού και επανένωση της νήσου, στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    [19] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακή πτώση

    Το μικρό επενδυτικό ενδιαφέρον που παρουσιάστηκε σήμερα σε συνδυασμό με τις πιέσεις που δέχθηκαν οι τραπεζικοί τίτλοι είχε ως αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να παραμείνει σε όλη τη διάρκεια της χρηματιστηριακής συνάντησης σε αρνητικό έδαφος. Το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου έκλεισε στις 82,12 μονάδες, καταγράφοντας οριακές ζημιές σε ποσοστό 0,65%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 294 χιλιάδες λίρες, επίπεδο που αποτελεί το χαμηλότερο από τις 18 Μαρτίου 2004.

    [20] (Κ) Πρόεδρος Βουλής Ελλήνων - Πρωθυπουργός Τουρκίας

    Συνάντηση με την Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Αννα Ψαρούδα-Μπενάκη είχε το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την οποία συζήτησαν τις σχέσεις και τη συνεργασία των Κοινοβουλίων των δύο χωρών.

    [21] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Τσεχίας - Τελετή Αναχώρησης

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αποχαιρέτισε νωρίς σήμερα το απόγευμα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τσεχίας Βάτσλαβ Κλάους, ο οποίος ολοκλήρωσε τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

    [22] (Κ) Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Πλήρης σύνθεση - Συνεδρίαση

    Πραγματοποιήθηκε σήμερα η πρώτη ουσιαστική συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε πλήρη σύνθεση, στην οποία έλαβαν μέρος 30 επίτροποι, μεταξύ των οποίων και ο Κύπριος Επίτροπος Μάρκος Κυπριανού.

    [23] (Κ) Πρόεδρος Τσεχίας - Αναχώρηση

    [24] (Κ) Καραμανλής - Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο

    Τη θέληση της Ελλάδας για ανάπτυξη σχέσεων στενής συνεργασίας και καλής γειτονίας, καθώς και την στήριξη της χώρας προς την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, επανέλαβε ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, χαιρετίζοντας τις εργασίες του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου που συνήλθε σήμερα με την ευκαιρία της επίσημης επίσκεψης του Τούρκου ομολόγου του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Αθήνα.

    [25] (Κ) Ερντογάν - Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο

    Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι "αν πάρει η χώρα του ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ ως το τέλος του 2004, αυτό θα είναι καλό όχι μόνο για την Ελλάδα και την Τουρκία αλλά θα είναι παράδειγμα για όλο τον κόσμο".

    [26] (Κ) ΕΕ - Δημοσκόπηση - Κύπρος

    Δραματική μείωση του ποσοστού των Κυπρίων που θεωρούν επωφελή για την Κύπρο την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, προκύπτει από τα αποτελέσματα της κοινοτικής δημοσκόπησης ''Ευρωβαρόμετρο'', που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με έμμεσο τρόπο αποδίδει τη μεταστροφή αυτή στην πικρία των Ε/Κ για την υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ενωση του σχεδίου Ανάν.

    Οπως αναφέρεται, από την έρευνα προκύπτει μια δραματική πτώση της υποστήριξης της ένταξης ανάμεσα στην κοινή γνώμη της Κύπρου, της Λετονίας, της Σλοβακίας, της Ουγγαρίας, της Σλοβενίας και της Πολωνίας.

    [27] (Κ) Παπανδρέου - Ερντογάν - Συνάντηση

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε από τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος, σημειώνοντας πως πρέπει να λυθεί παρά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

    [28] (Κ) ΕΕ - Δημοσκόπηση - Κύπρος (Ορθή επανάληψη)

    Δραματική μείωση του ποσοστού των Κυπρίων που θεωρούν επωφελή για την Κύπρο την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, προκύπτει από τα αποτελέσματα της κοινοτικής δημοσκόπησης ''Ευρωβαρόμετρο'', που πραγματοποιήθηκε τον Φ ε β ρ ο υ ά ρ ι ο και τον Μ ά ρ τ ι ο.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με έμμεσο τρόπο αποδίδει τη μεταστροφή αυτή στην πικρία των Ε/Κ για την υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ενωση του σχεδίου Ανάν.

    Οπως αναφέρεται, από την έρευνα προκύπτει μια δραματική πτώση της υποστήριξης της ένταξης ανάμεσα στην κοινή γνώμη της Κύπρου, της Λετονίας, της Σλοβακίας, της Ουγγαρίας, της Σλοβενίας και της Πολωνίας.

    [29] (Κ) Παπαρήγα - Ερντογάν - Συνάντηση

    Την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού με βάση τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία επανέλαβε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη σύντομη συνάντησή τους σήμερα στην Αθήνα.

    [30] (Κ) Πάντειο - Ιακώβου - Αναγόρευση - Κυπριακό

    Την εκτίμηση ότι ο διεθνής παράγοντας θα επανέλθει σχετικά σύντομα για συνέχιση της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού, διατύπωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Σε αντιφώνηση κατά την τελετή αναγόρευσής του σε Επίτιμο Διδάκτορα του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών στην Αθήνα, ο κ. Ιακώβου ανέλυσε τους λόγους που οδήγησαν την ε/κ κοινότητα να απορρίψει το σχέδιο Ανάν, αλλά και τους λόγους για τους οποίους είναι αισιόδοξος ότι μια νέα προσπάθεια λύσης του Κυπριακού διαφαίνεται στο κοντινό μέλλον.

    [31] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    ΔΕΞΙΩΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΤΟΡΟΝΤΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΕ

    Σε μεγάλη δεξίωση που έγινε στο Δημαρχείο του Τορόντο γιορτάστηκε χθες η ένταξη των 10 νέων κρατών-μελών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρουσία του Επαρχιακού Κυβερνήτη (Lieutenant-Governor) κ. James Bartleman και του Δημάρχου της πόλης κ. David Miller.

    Ο Κυβερνήτης της Επαρχίας, ο οποίος είναι και ο αντιπρόσωπος της Βασίλισσας στο Τορόντο μίλησε για τη σημασία της Διεύρυνσης και εξέφρασε τη χαρά του για το πολιτικό γεγονός αυτό. Ο κ. Bartelman είχε υπηρετήσει παλαιότερα ως Ύπατος Αρμοστής του Καναδά στην Κύπρο, με βάση το Τελ-Αβίβ.

    Ο Δήμαρχος της πόλης καλωσόρισε τα νέα μέλη της ΕΕ και είπε ότι το Τορόντο είναι ακόμα ένα παράδειγμα πολυμορφίας και αρμονικής συμβίωσης. Εκ μέρους της ιρλανδικής προεδρίας μίλησε ο Ολλανδός Γενικός Πρόξενος, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό της ΕΕ και στη σπουδαιότητα της Διεύρυνσης.

    Στην ομιλία του ο Πολωνός Γενικός Πρόξενος, εκ μέρους των νέων μελών, μίλησε για τα οφέλη που τα νέα κράτη φέρνουν στην ΕΕ και έκανε ειδική μνεία στο Γενικό Πρόξενο της Κύπρου κ. Ε. Βρυωνίδη, καθώς και στο προσωπικό του Προξενείου για την προετοιμασία της βραδιάς.

    Η εκδήλωση, που σκοπό είχε την ενημέρωση των καναδικών αρχών για τη Διεύρυνση, έγινε με πρωτοβουλία του Γενικού Προξενείου της Κυπριακής Δημοκρατίας και την ενίσχυση των Προξενείων της ΕΕ και του Δημαρχείου του Τορόντο. Εκτός από το Δήμαρχο και τον Επαρχιακό Κυβερνήτη, παρέστησαν Καναδοί κοινοβουλευτικοί, μέλη της Επαρχιακής βουλής, εκπρόσωποι της προεδρίας της ΕΕ, Ο Μητροπολίτης Καναδά κ. Σωτήριος και πρόεδροι ομογενειακών οργανώσεων.

    Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΑΠΕΣΤΕΙΛΕ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ

    Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος απέστειλε το ακόλουθο συγχαρητήριο τηλεγράφημα προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Τάσσο Παπαδόπουλο, με την ευκαιρία της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση:

    Εξοχώτατε κ. Πρόεδρε

    Χριστός Ανέστη

    Μόλις επιστρέψας εκ Κωνσταντινουπόλεως, σπεύδω να εκφράσω τα θερμότατα συγχαρητήριά μου επί τη επισήμω εισόδω της Κυπριακής Δημοκρατίας εις την οικογένειαν της Ηνωμένης Ευρώπης.

    Πρόκειται διεπίτευγμα μοναδικής αξίας διά το οποίο, τόσον εις τους προκατόχους σας όσον και εις υμάς τον ολοκληρώσαντα το έργον, ανήκει ο δίκαιος έπαινος. Το μεγάλο γεγονός της εντάξεως της προσφιλεστάτης μας Κύπρου εις την Ευρωπαϊκήν Ένωσιν συνοδεύει όχι μόνον η απέραντη χαρά μας, αλλά και η θερμή προσευχή μας προς τον Θεόν της δικαιοσύνης, της αγάπης και της ελευθερίας υπέρ συνεχούς προόδου και ευημερίας του πολυπαθούς, ηρωϊκού και γενναίου Κυπριακού λαού και υπέρ ταχείας πορείας προς την ποθητήν ενοποίησιν της Μεγαλονήσου.

    Μετά βαθυτάτης εκτιμήσεως και θερμής αγάπης,

    [32] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Λονδίνο - Ομογενείς


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 7 May 2004 - 17:49:29 UTC