Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-05-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Υπουργός Παιδείας - Ημέρα Ευρώπης - Μήνυμα
  • [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [04] (Κ) Λονδίνο - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κυπριακό
  • [05] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ημέρα της Ευρώπης - Εκδήλωση
  • [06] (Κ) Ημέρα της Ευρώπης - Βαν ντερ Μιρ - ΕΕ - Κυπριακό

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η θέση των ΗΠΑ στο Κυπριακό και η αναζήτηση τρόπου προώθησης λύσης μετά τα δημοψηφίσματα και την απόρριψη του σχεδίου Ανάν, η διαμόρφωση των κομματικών ψηφοδελτίων ενόψει των ευρωεκλογών του προσεχούς Ιουνίου και οι ενδοκομματικές διεργασίες και αντιπαραθέσεις στο ΔΗΣΥ είναι τα θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος στα πρωτοσέλιδά του.

    Γράφουν επίσης, μεταξύ άλλων, οι εφημερίδες για τις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στο αεροδρόμιο Λάρνακας πριν την αναχώρησή του για το Λονδίνο, για τις δυσμενείς οικονομικές εξελίξεις και τις επιπτώσεις τους στην ένταξη της Κύπρου στη ζώνη του ευρώ και για την αναμενόμενη αύξηση κατά 9% των κατώτατων μισθών πρόσληψης εργαζομένων.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''Η βάση λέει ΝΑΙ στον ΔΗΣΥ'', ότι η εταιρεία ''RAI CONSULTANTS'' έχει πραγματοποιήσει έρευνα μεταξύ των μελών του κόμματος κατά το διήμερο 4 - 5 Μαΐου 2004, σύμφωνα με την οποία η κομματική βάση του ΔΗΣΥ εγκρίνει την πολιτική του κόμματος σε υψηλά ποσοστά και παρουσιάζει συσπείρωση ενόψει των ευρωεκλογών. Η συσπείρωση, όπως αναφέρει η εφημερίδα, φθάνει το 85%, ενώ το 79% συμφωνεί για τη μελλοντική στάση στο Κυπριακό και το 70% των Συναγερμικών ψηφοφόρων που είπαν ''Οχι'' στο δημοψήφισμα είχε ως κριτήριο τα θέματα ασφάλειας. Σε άλλο θέμα δημοσιεύει δηλώσεις οικονομικών παραγόντων για την κυπριακή οικονομία και τις επιπτώσεις από τις αυξήσεις στα καύσιμα, οι οποίες σε συνάρτηση και με άλλες εξελίξεις ενδέχεται να δημιουργήσουν εμπόδια στην εισαγωγή της Κύπρου στη ζώνη του ευρώ.

    ''Η Μάχη'', με τον τίτλο ''Παραμένει το χάσμα στο ΔΗΣΥ'', γράφει στο κύριο θέμα ότι το Πολιτικό Γραφείο του Δημοκρατικού Συναγερμού απέφυγε χθες ''να θέσει το δάκτυλο επί των τύπων των ήλων'' και να ασχοληθεί με το χάσμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ της ηγεσίας και της βάσης του κόμματος ως προς το σχέδιο Ανάν. Πληροφορίες της εφημερίδας κάνουν λόγο για απόφαση της ηγεσίας του ΔΗΣΥ να τερματισθεί κάθε συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα, ενώ αναμένονται και τα αποτελέσματα αυριανής συνάντησης που θα έχει ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης με τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του κόμματος Δημήτρη Συλλούρη. Σε συνέντευξή του στη ''Μάχη'', ο κ. Συλλούρης δεν αποκλείει και το ενδεχόμενό αποχώρησής του από το κόμμα.

    Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Δεν συνομιλούν ξανά με Τάσσο'', γράφει πως οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει την πολιτική τους στο Κυπριακό και από τις δηλώσεις Αμερικανών κυβερνητικών αξιωματούχων συνάγεται ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος, αλλά στηρίζουν το λεγόμενο πρωθυπουργό των Τ/Κ Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και ταυτόχρονα ετοιμάζονται για συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, όχι όμως με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, ο οποίος ετοιμάζεται να μεταβεί στις ΗΠΑ προκειμένου να έχει επαφές με τους εκεί ομογενείς. Αλλού δημοσιεύει συνεντεύξεις του πρώην Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, του Προέδρου της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Γιασάρ Γιακίς και του Προέδρου του Τ/κ Εμπορικού Επιμελητηρίου Αλί Ερέλ, οι οποίοι εκφράζουν τις απόψεις τους για τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

    ''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Στήνουν μοντέλο Γροιλανδίας'', γράφει στο κύριο θέμα ότι ομάδα τεχνοκρατών στις Βρυξέλλες, με τη βοήθεια Βρετανών, κάνουν σκέψεις και επεξεργάζονται εφαρμογή στην περίπτωση της Κύπρου του προτύπου της εφαρμογής του ευρωπαϊκού κεκτημένου στη Γροιλανδία, η οποία ανήκει στη Δανία αλλά οι εκεί εμπορικές συναλλαγές γίνονται με ειδικές συμφωνίες. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου χθες στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, πριν την αναχώρησή του για το Λονδίνο, στις οποίες ανέφερε πως ξένες δυνάμεις επιδιώκουν τον παραμερισμό του.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Ευρωεκλογές χωρίς Ανάν'', γράφει στο κύριο θέμα πως η κατάρτιση των κομματικών καταλόγων των υποψηφίων για τις θέσεις των έξι Κυπρίων Ευρωβουλευτών γίνεται από κάθε κόμμα χωριστά και ανεξαρτήτως των θέσεων που τήρησαν τα κόμματα στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν. Η πρωτοβουλία του ΔΗΚΟ για συνεργασίες, όπως αναφέρει η εφημερίδα, έληξε χθες άδοξα με το ΚΣ ΕΔΕΚ να δηλώνει ότι ακολουθεί αυτόνομη κάθοδο, ενώ δεν βρήκε ανταπόκριση ούτε η πρόταση των ΝΕΟ για κοινό ψηφοδέλτιο των υπολοίπων πολιτικών δυνάμεων -πλην ΑΚΕΛ- που είχαν ταχθεί υπέρ του ''Οχι''. Αλλη είδηση είναι η αναμενόμενη αύξηση κατά 9% στον κατώτατο μισθό πρόσληψης εργαζομένων με την έκδοση διατάγματος εντός της προσεχούς εβδομάδος.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο ''Ευρω-μαχίες'', ότι ο ΔΗΣΥ θα κατέλθει στις ευρωεκλογές της 13ης Ιουνίου με δύο ψηφοδέλτια, ένα του κόμματος με Πρόεδρο τον κ. Αναστασιάδη και το άλλο της ομάδας των διαγραφέντων Βουλευτών Πρόδρομου Προδρόμου και Ρίκκου Ερωτοκρίτου. Στο μεταξύ, όπως αναφέρει η εφημερίδα, ναυάγησε ''με βελούδινο τρόπο'', η προσπάθεια κομμάτων και κινήσεων του ενδιάμεσου χώρου για συνεργασία στις ευρωεκλογές. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής και Προεδρεύων της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, σε χαιρετισμό του χθες προς τους βετεράνους του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν είναι μακριά η ημέρα της λύτρωσης και της επανένωσης της Κύπρου και δήλωσε ότι θα εξακολουθήσουν οι προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού.

    [02] (Κ) Υπουργός Παιδείας - Ημέρα Ευρώπης - Μήνυμα

    Ο στόχος της ένταξής μας στην ενωμένη Ευρώπη συνοδευόταν πάντα από την ελπίδα και την αισιοδοξία ότι θα δημιουργηθούν ταυτόχρονα και οι συνθήκες για μια ειρηνική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, αναφέρει σε μήνυμά του για τη σημερινή Ημέρα της Ευρώπης, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης.

    [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κυπριακό - Αναχώρηση για Λονδίνο ------------------------------------------------------------ Δεν πρόκειται να γίνει επανάληψη του δημοψηφίσματος χωρίς να προηγηθούν διαπραγματεύσεις και βελτιώσεις στο σχέδιο Ανάν, διότι αυτό θα ήταν προσβολή στη θέληση του κυπριακού λαού και το αποτέλεσμα θα ήταν το ίδιο, πράγμα που θα ήταν ακόμη δυσμενέστερο για την πλευρά μας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, διαμηνύοντας παράλληλα πως δεν γεννάται θέμα αναγνώρισης του ψευδοκράτους από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ακόμα πως υπάρχει στραγηγική στο Κυπριακό, τονίζοντας ότι οι προσπάθειες για αλλαγές στο σχέδιο Ανάν θα συνεχιστούν και λέγοντας ότι υπάρχει πρόγραμμα επαφών και ενεργειών που θα γίνουν.

    Αναφορικά με τις καταγγελίες από πλευράς του ΔΗΣΥ εναντίον της κυβέρνησης για παρακολουθήσεις τηλεφώνων του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι κανενός πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν παρακολουθείται το τηλέφωνο, ούτε άμεσα, ούτε έμμεσα.

    Στις δηλώσεις αυτές προέβη χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, πριν την αναχώρησή του στο Λονδίνο για τους εορτασμούς για τα 70 χρόνια της εκεί Κυπριακής Αδελφότητας.

    Την Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει ολοήμερη συνάντηση με τους Προέδρους ομογενειακών οργανώσεων, προκειμένου να συζητήσουν «τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τους τρόπους που μπορεί να βοηθήσει η ομογένεια» ώστε να εξηγήσουν ότι το όχι του κυπριακού λαού στο σχέδιο Ανάν δεν ήταν ούτε αυθαίρετο, ούτε αποτέλεσμα παραπλάνησης, αλλά βασίζεται σε λόγους που μπορούν εύκολα να στοιχειοθετηθούν και να εξηγηθούν.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως η προσπάθειά να γίνει κατανοητό το όχι «γίνεται προς όλους και σε αυτούς που κατανοούν τη θέση μας, αλλά κυριότερα σ' αυτούς που θεωρούν ότι η απόφαση του κυπριακού λαού ήταν είτε αυθαίρετη, είτε αδικαιολόγητη».

    «Ολοι οι άλλοι θέλουν να έχουν λόγο για το μέλλον μας, εκείνοι να αποφασίζουν τι ήταν καλό για εμάς και μερικοί αρνούνται το δικαίωμα για τον κυπριακό ελληνισμό να αποφασίζει ο ίδιος εάν ένα σχέδιο τον ικανοποιεί ή δεν τον ικανοποιεί», πρόσθεσε.

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού πως κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει την αποφασιστικότητα της ε/κ πλευράς για πρωτοβουλία για λύση του Κυπριακού πριν το Δεκέμβριο, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι είχε «την ευκαιρία στη συνάντηση στο Δουβλίνο να συζητήσω με τον κ. Καραμανλή (Ελληνα Πρωθυπουργό) σε μάκρος την επικείμενη τότε επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού στην Αθήνα και είχαμε εξηγηθεί για το τι θα ήταν σωστό να λεχθεί».

    Από την ενημέρωση που είχε η κυβέρνηση για το τι ελέχθη τελικά στην Αθήνα διαπιστώνεται ότι «όντως ελέχθησαν αυτά που είχαν συμφωνηθεί», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις πολιτικών αρχηγών για επανάληψη του δημοψηφίσματος στην ε/κ πλευρά, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε πως «επανάληψη του δημοψηφίσματος, χωρίς να προηγηθούν διαπραγματεύσεις και βελτιώσεις στο σχέδιο Ανάν, δεν πρόκειται να γίνει, διότι θα ήταν προσβολή στη θέληση του κυπριακού λαού, αλλά και το αποτέλεσμα θα ήταν το ίδιο, πράγμα που θα ήταν ακόμη δυσμενέστερο για εμάς από το προηγούμενο δημοψήφισμα».

    Αναφορικά με σχόλιο για αναγκαιότητα στρατηγικής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είναι μερικοί που έχουν την αφέλεια να νομίζουν ότι στη στρατηγική υπάρχει μαύρο και άσπρο».

    «Στρατηγική υπάρχει, εδηλώθη, εξηγήθηκε στο Εθνικό Συμβούλιο και εάν μερικοί θέλουν να διαδίδουν την εντύπωση ή δεν κατανοούν και έχουν την εντύπωση ότι δεν υπάρχει στρατηγική, δικαίωμά τους», πρόσθεσε.

    Εξηγώντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τη στρατηγική αυτή, είπε πως «αφού περάσει κάποιος χρόνος για να αλλάξει το κλίμα που υπάρχει διεθνώς και αφού δημιουργηθούν οι δυνατότητες για πρωτοβουλία, εμείς θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να επέλθουν στο σχέδιο Ανάν οι αλλαγές που κατά κύριο λόγο ανησυχούν τον κυπριακό λαό και που οδήγησαν τους Ε/Κ στην αρνητική απάντηση στο σχέδιο Ανάν».

    Εξάλλου, «υπάρχει πρόγραμμα επαφών και ενεργειών» είπε ο κ. Παπαδόπουλος, προσθέτοντας πως αυτοί που μιλάνε για αναγκαιότητα στρατηγικής «δεν μας είπαν και τη δική τους στρατηγική».

    Οπως ανέφερε, από ότι ο ίδιος έχει αντιληφθεί, η στρατηγική τους «είναι να ξαναγίνει δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν, όπως έχει, με κάποιες ελαφρές αλλαγές ώστε ο κυπριακός λαός, κατά τη γνώμη τους, να αντιληφθεί το λάθος που διέπραξε και που αυτοί κρίνουν ότι είναι λάθος και να υιοθετήσει τη δική τους άποψη».

    «Αυτό δεν είναι στρατηγική, αυτό είναι πικρά σταφύλια», πρόσθεσε.

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Αμερικανού συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρμεντ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον, ο οποίος φέρεται να έκανε λόγο για απευθείας πτήσεις στα κατεχόμενα, ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι «αυτά έχουν γράψει οι εφημερίδες».

    ''Σε επαφή που είχε ο κ. Γουέστον με τη διπλωματική μας αντιπροσωπεία στις ΗΠΑ εξέφρασε απλώς την επιθυμία, που είναι και δική μας επιθυμία, να παραχωρηθεί ενίσχυση στους Τ/Κ», πρόσθεσε.

    Η ενίσχυση αυτή, συνέχισε, «μπορεί να δοθεί είτε μέσω της ΕΕ, είτε με άλλους τρόπους που μελετούν ακόμη οι ΗΠΑ» και άρα «δεν υπάρχει τίποτα το συγκεκριμένο μέχρι της ώρας, εκτός από τη δεδηλωμένη επιθυμία των ΗΠΑ να ανταμείψουν την τ/κ κοινότητα για τη θέση που πήραν όσον αφορά το σχέδιο Ανάν».

    Κληθείς να πει εάν υπάρχει σε εξέλιξη προσπάθεια παραμερισμού του ιδίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως «αρκετοί θα το ήθελαν, έξω από την Κύπρο, αλλά η θέση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας αποφασίζεται από τον κυπριακό ελληνισμό», ενώ πρόσθεσε πως «η υποστήριξη της άποψης» που ο ίδιος ο Πρόεδρος είχε εκφράσει για το σχέδιο Ανάν «δηλώθηκε με δημοκρατικό και απόλυτα ελεύθερο τρόπο στο δημοψήφισμα».

    «Εάν μερικοί νομίζουν ότι μπορούν να αγνοούν τον κυπριακό λαό, νομίζω κάνουν λάθος και από την πλευρά τους είναι αντιπαραγωγικές αυτές οι ενέργειες», είπε, ενώ πρόσθεσε πως «εξαρτάται από την κυπριακή πολιτική ηγεσία να περιφρουρήσει το δημοκρατικό δικαίωμα του λαού και να εκλέγει τους ηγέτες του και να παίρνει αποφάσεις όσον αφορά το μέλλον του».

    Σχολιάζοντας στη συνέχεια δηλώσεις του Ελληνα Πρωθυπουργού πως το θέμα της αναγνώρισης του ψευδοκράτους έχει λυθεί οριστικά από την ΕΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι «σωστά ο κ. Καραμανλής απάντησε ότι το θέμα έχει λυθεί με την ένταξη της Κύπρου, οπότε όλη η επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας εντάχθηκε στην ΕΕ, σύμφωνα με τη Συνθήκη Προσχώρησης, η οποία προνοεί ότι μια είναι η νόμιμη αρχή στην Κυπριακή Δημοκρατία».

    Ο κ. Παπαδόπουλος παρατήρησε ωστόσο «ότι κάποιοι παρανόησαν τα όσα είπε ο κ. Καραμανλής» τα οποία όμως είναι ακριβώς αυτά που λέει και ο ίδιος αφού, όπως επεσήμανε, «δεν είπε ο κ. Καρμανλής ότι ελύθη το θέμα της Κύπρου ή ότι υπάρχουν στην Κύπρο δύο αρχές».

    ''Αλλωστε'', συνέχισε, «δεν γεννάται θέμα αναγνώρισης του ψευδοκράτους, από την ΕΕ».

    Κληθείς να σχολιάσει τις καταγγελίες του ΔΗΣΥ για παρακολουθήσεις τηλεφώνων του κ. Αναστασιάδη και τη δήλωση του εκπροσώπου του ΔΗΣΥ ότι ο μόνος αξιόπιστος συνομιλητής στην Ευρώπη είναι ο ΔΗΣΥ, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως αναφορικά με το δεύτερο «ο κυπριακός λαός αποφάσισε και η αξιοπιστία κρίνεται από την υποστήριξη που έχει η πολιτική της κυβέρνησης ή του Προέδρου από τον κυπριακό ελληνισμό».

    Για το δεύτερο «είναι καιρός», είπε ο Πρόεδρος, «να σταματήσει η προσπάθεια διασυρμού των δημοκρατικών διαδικασιών στην Κύπρο», προσθέτοντας πως «κανενός πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν παρακολουθείται το τηλέφωνό του ούτε άμεσα, ούτε έμμεσα».

    «Εάν οποιοσδήποτε έχει μαρτυρίες ή ενδείξεις, τον προκαλώ να τις πει δημόσια και αμέσως θα διαταχθεί αδιάβλητη και πλήρως κατοχυρωμένη έρευνα, αλλά δεν υπάρχει τέτοιο φαινόμενο», κατέληξε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιστρέφει στην Κύπρο την προσεχή Δευτέρα.

    Διαχωριστική γραμμή - Κανονισμός ΕΕ --------------------------------------- Τη σύσταση Επιτελικής Ομάδας και δύο Τεχνικών Επιτροπών αποφάσισε η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της διακηρυγμένης πολιτικής της για συστηματική παρακολούθηση και αποτελεσματικότερη εφαρμογή των διατάξεων του Κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) για τη διαχωριστική γραμμή, η οποία χωρίζει τα κατεχόμενα από τον τουρκικό στρατό εδάφη της Κύπρου από αυτά που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η Επιτελική Ομάδα που θα συντονίζεται από το Διπλωματικό Γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας και θα απαρτίζεται από ανώτατους αξιωματούχους του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, του Υπουργείου Εξωτερικών καθώς και της Νομικής Υπηρεσίας, θα συμβουλεύει και θα καθοδηγεί τις Τεχνικές Επιτροπές.

    Επιπλέον, θα έχει την ευθύνη για τη διεξαγωγή των διαβουλεύσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς και τις Αρχές των Βρετανικών Βάσεων, σε ό,τι αφορά τη διακίνηση προσώπων και αγαθών μέσω των Βάσεων, κάτι που κρίνεται αναγκαίο για την καλύτερη δυνατή και πιστή εφαρμογή του Κανονισμού.

    Η πρώτη Τεχνική Επιτροπή θα ασχοληθεί με το θέμα της διακίνησης αγαθών και υπηρεσιών και θα συντονίζεται από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Γεωργίας, ενώ η δεύτερη θα ασχοληθεί με το θέμα της διακίνησης προσώπων και θα συντονίζεται από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως. Οι Επιτροπές θα απαρτίζονται από εκπροσώπους όλων των αρμοδίων κατά περίπτωση Υπηρεσιών.

    Εν τω μεταξύ, την πρώτη της συνάντηση είχε προχθές στο Προεδρικό Μέγαρο η Επιτελική Ομάδα, η οποία προέβη στον απαραίτητο προγραμματισμό τόσο της ιδίας όσο και των Επιτροπών, έτσι ώστε το ταχύτερο δυνατό να είναι έτοιμη η ε/κ πλευρά για διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Ηδη, έχει προταθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η έναρξη την προσεχή εβδομάδα διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών επί όλων των πτυχών του Κανονισμού και συμφωνήθηκε να υπάρξουν διαβουλεύσεις το συντομότερο δυνατόν. Αναμένεται -όπως αναφέρει η ανακοίνωση- ο καθορισμός από την Επιτροπή της συγκεκριμένης ημερομηνίας.

    Η γενική θέση της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά τον Κανονισμό συνίσταται στην ταχεία και αποτελεσματική εφαρμογή του Κανονισμού, για να δώσει στους Τουρκοκυπρίους τα μέγιστα δυνατά οικονομικά οφέλη από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Θέση της κυβέρνησης είναι επίσης να γίνεται εφαρμογή του Κανονισμού με σεβασμό στη διεθνή νομιμότητα και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, χωρίς αυτό να προκαλεί εντυπώσεις για άμεση ή έμμεση αναγνώριση νομιμότητας στις αρχές των κατεχόμενων εδαφών και να συμβάλλει στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού.

    Η κυβέρνηση υποστηρίζει τη θέση ότι η εφαρμογή του Κανονισμού θα πρέπει να κατατείνει στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και στην οικονομική σύγκλιση και επανένωση των χωριστών σήμερα οικονομιών.

    Εχοντας υπόψη όλα αυτά, αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος διαμήνυσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την αποφασιστικότητα της κυπριακής κυβέρνησης να προχωρήσει με όλη την καλή θέληση στην πιστή εφαρμογή του Κανονισμού.

    Πρόεδρος Βουλής - Επέτειος Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου ------------------------------------------------------ Την πεποίθηση ότι η ημέρα της λύτρωσης και της επανένωσης της Κύπρου δεν είναι μακριά, εξέφρασε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής και Προεδρεύων της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    ''Θα συνεχίσουμε με επιμονή, συνέπεια και πολιτική βούληση να αγωνιζόμαστε για να έρθει αυτή η μέρα όσο γίνεται πιο σύντομα'', δήλωσε ο κ. Χριστόφιας σε χαιρετισμό του, ο οποίος εκφωνήθηκε από το Διευθυντή του Γραφείου του Βάσο Γεωργίου, στην εκδήλωση που έγινε χθες το πρωί στη Λευκωσία με την ευκαιρία της 59ης επετείου της Αντιφασιστικής Νίκης στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

    Απευθυνόμενος στους βετεράνους μαχητές του μεγάλου πολέμου, ο κ. Χριστόφιας δήλωσε ότι στο πρόσωπό τους τιμούμε όλους όσοι αγωνίστηκαν κατά του φασισμού για την ελευθερία του κόσμου.

    ''Σχεδόν 60 χρόνια μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου'', είπε ο κ. Χριστόφιας, ''η Κύπρος αγωνίζεται ακόμα για τη δική της ελευθερία''.

    ''Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι'', είπε, ''παλεύουμε για την επανένωση του τόπου και του λαού μας. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η ημέρα της λύτρωσης και της επανένωσης δεν είναι μακριά. Θα συνεχίσουμε με επιμονή, συνέπεια και πολιτική βούληση να αγωνιζόμαστε για να έρθει αυτή η ημέρα όσο γίνεται πιο σύντομα''.

    Την 1η Μαΐου 2004, όπως ανέφερε ο κ. Χριστόφιας στο χαιρετισμό του, η Κύπρος εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά ''δυστυχώς δεν μας δόθηκε η ευκαιρία να γιορτάσουμε την ένταξη μαζί, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι''.

    ''Θέλουμε να πιστεύουμε ότι του χρόνου, αυτή την εποχή, θα γιορτάσουμε μαζί τα 60χρονα από το τέλος του μεγάλου αντιφασιστικού πολέμου. Θα γιορτάσουμε μαζί την ανάσταση της Κύπρου μας'', κατέληξε.

    Ποδόσφαιρο - Κύπελλο - Αγώνες ---------------------------------- Ο ΑΠΟΕΛ αντιμετωπίζει απόψε στο ΓΣΠ την ΑΕΛ στον επαναληπτικό αγώνα για την ημιτελική φάση του ποδοσφαιρικού Κυπέλλου Κύπρου.

    Στον πρώτο μεταξύ τους αγώνα, η ΑΕΛ νίκησε στο Τσίρειο στάδιο στη Λεμεσό με 2-0 τον ΑΠΟΕΛ.

    Ο αγώνας αρχίζει στις 6.30 το βράδυ.

    Στο χθεσινό πρώτο επαναληπτικό αγώνα της ημιτελικής φάσης, η ΑΕΚ πήρε το πρώτο εισιτήριο για τον τελικό του Κυπέλλου Κύπρου, παρόλο που ηττήθηκε στο στάδιο ΓΣΠ με 2-0 από τον Ολυμπιακό.

    [04] (Κ) Λονδίνο - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κυπριακό

    Πρέπει να επιδιώξουμε μικρό αριθμό τροποποιήσεων επί του σχεδίου Ανάν που θα το κάνουν αποδεκτό και που θα ανταποκρίνονται (οι τροποποιήσεις) στις ανησυχίες των Ε/Κ, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, μιλώντας χθες βράδυ σε χοροεσπερίδα της Ελληνικής Κυπριακής Αδελφότητας.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ακόμα πως ο ίδιος δεν θα φεισθεί προσπαθειών για επίτευξη πολιτικής διευθέτησης του Κυπριακού και υπογράμμισε πως αποκλειστικός του στόχος παραμένει η επανένωση της Κύπρου.

    ''Σχέδια όπως το σχέδιο Ανάν δεν εξαφανίζονται. Πρέπει να επιμένουμε. Να επιδιώξουμε να επιφέρουμε μικρό αριθμό τροποποιήσεων που θα κάνουν το σχέδιο αποδεκτό, που θα ανταποκρίνονται στις ανησυχίες των Ε/Κ'', είπε.

    [05] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ημέρα της Ευρώπης - Εκδήλωση

    Ευχαριστώντας θερμά τις κυβερνήσεις και τους λαούς των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) ''για την κατανόηση που επέδειξαν στην Κύπρο και το λαό της'', ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και Προεδρεύων της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας δηλώνει ότι ''το όραμα για μιαν Κύπρο, όπου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι από κοινού να οικοδομούν το μέλλον τους, συνεχίζει να παραμένει η πυξίδα του αγώνα μας''.

    [06] (Κ) Ημέρα της Ευρώπης - Βαν ντερ Μιρ - ΕΕ - Κυπριακό

    Με φόντο τις σημαίες των 25 κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) και κάτω από το σύνθημα της ''9η Μαΐου Ημέρα της Ευρώπης - Ενότητα στην Πολυμορφία'', ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Λευκωσία Πρέσβης Αντριαν βαν ντερ Μιρ κάλεσε τον κυπριακό λαό, τις δύο κοινότητες και ιδιαίτερα τη νέα γενιά να κινηθούν προς τα εμπρός για να επιτύχουν την ενότητα και την ενδυνάμωση των ευρωπαϊκών αξιών.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 9 May 2004 - 17:49:09 UTC