Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-03-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ποδόσφαιρο - Κύπελλο - Αποτελέσματα
  • [02] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Μπούργκενστοκ - Πρωθυπουργός Ελλάδας - Κυπριακό
  • [05] (Κ) Πρωθυπουργός Νότιας Αυστραλίας - Κυπριακό
  • [06] (Κ) Βρετανία - Βουλευτής - Στρο - Επιστολή - Σχέδιο Ανάν
  • [07] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Τυνησία
  • [08] (Κ) Τούρκος ΥΠΕΞ - Πάουελ - Τηλεφωνική επικοινωνία
  • [09] (Κ) Αθήνα - Δοξολογία για την 1η Απριλίου
  • [10] (Κ) Μπούργκενστοκ - Πέτρος Κληρίδης
  • [11] (Κ) Δικοινοτικό Φόρουμ Νεολαίας - Διακήρυξη - Δηλώσεις
  • [12] (Κ) Μπούργκενστοκ - Ελλάδα - Τουρκία - Ασφάλεια
  • [13] (Κ) Μπούργκενστοκ - ΓΓ ΟΗΕ - Κοκτέιλ
  • [14] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ - Ε/Κ
  • [15] (Κ) Μπούργκενστοκ - Μολυβιάτης - Αλβαρο Ντε Σότο
  • [16] (Κ) Μπούργκενστοκ - Πρόεδρος Βουλής - Συνομιλίες
  • [17] (Κ) Τόμας Μίλερ - Κυπριακό - Ολυμπιακοί Αγώνες
  • [18] (Κ) Μπούργκενστοκ - Κλεάνθους - Κουτσού - Περδίκης
  • [19] (Κ) Ποδόσφαιρο - Κύπελλο - Νίκη ΑΠΟΕΛ
  • [20] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [21] (Κ) Μπούργκενστογκ - Καραμανλής - Αφιξη
  • [22] (Κ) Μπούργκενστοκ - ΓΓ ΟΗΕ - Κόκτεϊλ
  • [23] (Κ) Μπούργκενστοκ - Ε/κ πλευρά - Συνομιλίες - Σχέδιο Ανάν
  • [24] (Κ) Μπούργκενστοκ- Καραμανλής-Μολυβιάτης-Σύσκεψη
  • [25] (Κ) Μεσογειακή Επιτροπή Σοσιαλιστικής Διεθνούς - Διακήρυξη
  • [26] (Κ) Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής - Συνέδριο - Κυπριακό

  • [01] (Κ) Ποδόσφαιρο - Κύπελλο - Αποτελέσματα

    Ισόπαλος 3 -3 έληξε ο χθεσινοβραδινός αγώνας στο ΓΣΖ μεταξύ της ΑΕΚ και της Ομόνοιας, στο πλαίσιο της προημιτελικής φάσης του ποδοσφαιρικού Κυπέλλου Κύπρου.

    [02] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    --------------------------------------- Μπούργκενστοκ - Συνομιλίες - Κυπριακό ---------------------------------------

    Μπούργκενστοκ - ΓΓ ΟΗΕ - Αφιξη ---------------------------- Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν βρίσκεται από χθες στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας, όπου πραγματοποιούνται οι διευρυμένες συνομιλίες για το Κυπριακό.

    Ο κ. Ανάν έφθασε στο ελβετικό θέρετρο με ελικόπτερο και όπως δήλωσε εκπρόσωπός του επρόκειτο να περάσει τη χθεσινή μέρα με ενημέρωση από τον ειδικό του σύμβουλο Αλβαρο ντε Σότο για την πορεία των συνομιλιών.

    Ο κ. ντε Σότο παρέθεσε χθες γεύμα στα μέρη που μετέχουν στις διευρυμένες συνομιλίες του κυπριακού προβλήματος. Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ που βρίσκεται στο Μπούργκενστοκ Στέφαν Ντούτζαρικ ερωτηθείς σχετικά ανέφερε πως ήταν ένα "υποβοηθητικό κοινωνικό γεγονός" στο οποίο ως ήταν φυσικό συζητήθηκε και το Κυπριακό''.

    Στο γεύμα παρέστη και ο Αναπληρωτής ΓΓ του ΟΗΕ Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ, ο οποίος έφθασε στο ελβετικό θέρετρο με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Στο γεύμα παρακάθισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, συνοδευόμενος από τον τέως Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη, ενώ από τ/κ πλευράς παρακάθισε ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Από ελληνικής και τουρκικής πλευράς παρακάθισαν οι Υπουργοί Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης και Αμπντουλάχ Γκιουλ. Εκ μέρους των ΗΕ παρέστη επίσης ο Αλβαρο ντε Σότο.

    Τον κ. Ταλάτ συνόδευσαν ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Σερντάρ Ντενκτάς, τον Ελληνα ΥΠΕΞ Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης και τον Τούρκο ΥΠΕΞ ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ουγούρ Ζιγιάλ.

    Εξάλλου στο Μπούργκενστοκ συνήλθε χθες το πρωί το Εθνικό Συμβούλιο υπό τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο.

    Το προχθεσινό δείπνο με τη συμμετοχή των τεσσάρων μερών αναβλήθηκε λόγω κούρασης του Προέδρου Παπαδόπουλου και του κ. Μολυβιάτη, οι οποίοι είχαν επιστρέψει αργά στο Μπούργκενστοκ από τις Βρυξέλλες, όπου είχαν μεταβεί για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

    Μπούργκενστοκ - 4ο Σχέδιο Ανάν ----------------------------- Το τέταρτο σχέδιο Ανάν θα είναι ένα κείμενο πέραν των 1.000 σελίδων, συμπεριλαμβανομένων και των συνταγμάτων των δύο συνιστώντων κρατιδίων, καθώς και των ομοσπονδιακών νόμων, ανέφερε στο ΚΥΠΕ πηγή των Ηνωμένων Εθνών.

    Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι το τέταρτο σχέδιο Ανάν πιθανόν να παραδοθεί στις δύο πλευρές, είτε σήμερα το βράδυ, είτε τη Δευτέρα.

    Μπούργκενστοκ - Γκούντερ Φερχόιγκεν ----------------------------------- Τη Δευτέρα φθάνει στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας, όπου διεξάγονται οι διευρυμένες συνομιλίες για το Κυπριακό, ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης αρμόδιος για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν συνοδευόμενος από το Λέοπολντ Μάουρερ και εμπειρογνώμονες, μεταξύ των οποίων και εμπειρογνώμονες της νομικής υπηρεσίας της Ενωσης.

    Πηγές της ΕΕ δήλωσαν στο ΚΥΠΕ πως ο κ. Φερχόιγκεν θα μεταβεί στο Μπούργκενστοκ προκειμένου να παράσχει βοήθεια στα ΗΕ, στο πλαίσιο της απόφασης της Ενωσης για ενσωμάτωση των όρων της λύσης.

    ''Αυτό που θέλουμε είναι τα μέρη να συμφωνήσουν. Εναπόκειται στα μέρη να συμφωνήσουν σε μια λύση. Ο κ. Φερχόιγκεν θα μεταβεί στο Μπούργκενστοκ προκειμένου να βοηθήσει ώστε η λύση να βρίσκεται εντός του πλαισίου του ευρωπαϊκού κεκτημένου και να σέβεται τις αρχές πάνω στις οποίες έχει ιδρυθεί η ΕΕ'', δήλωσαν οι ίδιες πηγές.

    Σε ερώτηση για το θέμα των μόνιμων παρεκκλίσεων που απαιτεί η τουρκική πλευρά, οι ίδιες πηγές επανέλαβαν πως εναπόκειται στα μέρη να αποφασίσουν τη λύση, σημειώνοντας πως ''οι δικοί μας παράμετροι είναι καλά γνωστοί σε όλα τα μέρη''.

    Ο κ. Φερχόιγκεν αναμένεται, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, να αναχωρήσει από το Μπούργκενστοκ με την ολοκλήρωση των συνομιλιών.

    Στο μεταξύ, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κωνσταντίνος Καραμανλής αναμένεται να φθάσει στο Μπούργκενστοκ σήμερα το απόγευμα και ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τη Δευτέρα.

    Μπούργκενστοκ - Ραντικάλ - Τουρκικό έγγραφο -------------------------------------------- Εγγραφο με τις τροποποιήσεις που επιθυμεί στο σχέδιο Ανάν υπέβαλε η τουρκική πλευρά στα Ηνωμένα Εθνη, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Ραντικάλ».

    Οπως αναφέρει η ''Ραντικάλ'', ανάμεσα στις θέσεις που περιέχονται στο εν λόγω έγγραφο είναι η μείωση του ποσοστού Ε/Κ που θα επιστρέψουν στο τ/κ κρατίδιο, μείωση του ποσοστού των περιουσιών που θα δικαιούνται να κατέχουν οι Ε/Κ στο εν λόγω κρατίδιο, δικαίωμα ψήφου των Ελληνοκυπρίων που θα εγκατασταθούν στο τ/κ κρατίδιο μόνο κατά τις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές καθώς και μείωση του ποσοστού Ελλήνων υπηκόων που θα δικαιούνται να εγκατασταθούν στο ε/κ κρατίδιο μέχρι την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

    Επίσης ζητείται παραπομπή όλων των προσφυγών που καταχωρήθηκαν ή θα καταχωρηθούν εναντίον της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εναντίον του νέου κυπριακού κράτους και ενσωμάτωση των παρεκκλίσεων που θα περιέχονται στη λύση στο πρωτογενές δίκαιο της ΕΕ.

    Η τουρκική πλευρά, συνεχίζει η εφημερίδα, αποδέχεται μείωση των τουρκικών στρατευμάτων στο νησί στις έξι χιλιάδες (από 6,5 χιλιάδες που προνοεί το σχέδιο Ανάν), αλλά ζητά όπως παραμείνουν τουρκικά στρατεύματα και μετά την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Ο αριθμός αυτών των στρατευμάτων, σύμφωνα με το έγγραφο, θα πρέπει να είναι ίσος με εκείνον που καθορίζεται στη Συνθήκη Εγγυήσεως του 1959, δηλαδή 950 Ελληνες στρατιώτες και 650 Τούρκοι.

    Στην τουρκική πρόταση ζητείται όπως μη υπάρχουν περιορισμοί για στρατιωτικές ασκήσεις της Τουρκίας και της Ελλάδας στην Κύπρο, υπό τον όρο να ενημερώνονται γι' αυτές τα Ηνωμένα Εθνη μια βδομάδα προηγουμένως.

    Η τουρκική πλευρά απαιτεί επίσης όπως η τουρκοκυπριακή κοινότητα χαρακτηριστεί στην συμφωνία ως «συνιδρυτής λαός» και να χρειάζεται πλειοψηφία τουρκοκυπριακών ψήφων στη Γερουσία για να περάσει μια απόφαση σε θέματα, όπως οι διεθνείς συμφωνίες, ο προϋπολογισμός κλπ. Το σχέδιο Ανάν προνοεί έγκριση αυτών τω θεμάτων από τη Γερουσία με μόνο τα 2/5 των ψήφων των Τ/Κ γερουσιαστών.

    Οπως γράφει η «Ραντικάλ», η τουρκική πλευρά απαιτεί αύξηση του αριθμού των εποίκων που θα πάρουν την υπηκοότητα του νέου κράτους σε 50 χιλιάδες αντί 45 που προνοεί το σχέδιο Ανάν. Στο τουρκικό έγγραφο σημειώνεται ακόμη ότι εκτός από τους Τούρκους έποικους που είναι παντρεμένοι με Τ/Κ, θα πρέπει να πάρουν την υπηκοότητα του νέου κράτους και οι έποικοι που γεννήθηκαν στην Κύπρο.

    ΝΕΟ - Μπούργκενστοκ - Τουρκική πλευρά ------------------------------------- Το κόμμα των Νέων Οριζόντων (ΝΕΟ) διαπιστώνει ότι η τουρκική πλευρά όχι μόνο δεν έχει προβεί σε οποιαδήποτε παραχώρηση στο Κυπριακό αλλά έχει αναβαθμίσει εκβιαστικά τις απαιτήσεις της, ιδιαίτερα αναφορικά με την απόλυτη κατοχύρωση των μόνιμων παρεκκλίσεων παρ' όλο που, όπως σημειώνουν οι ΝΕΟ, ''ήδη τις προσφέρει το σχέδιο Ανάν σε μεγάλο βαθμό''.

    Σε χθεσινή του ανακοίνωση το κόμμα σημειώνει ότι ''θα αποτελέσει το 8ο θαύμα αν εκείνα που οι πολίτες είχαν εκτιμήσει ως αρνητικά γύρω από το Σχέδιο Ανάν ανατραπούν υπέρ μας''.

    Αναφέρεται συγκεκριμένα στα στρατεύματα κατοχής, τις εγγυήσεις της Τουρκίας, την παραμονή των εποίκων, το θέμα της ασφάλειας, τις παρεκκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, την συμπροεδρία/ εκ περιτροπής προεδρία, το βέτο σε όλες τις αποφάσεις και το κόστος της λύσης.

    Το κόμμα των ΝΕΟ καταλογίζει ευθύνη για το αδιέξοδο στις συνομιλίες τόσο στη Γενική Γραμματεία των ΗΕ όσο και σε ορισμένους ξένους μεσολαβητές ''οι οποίοι αποδέχονται και ανέχονται όλες τις αλλαγές στη διαδικασία''.

    Για τις συνομιλίες στο Μπούργκενστοκ και τη στάση που τηρούν τουρκική και τ/κ πλευρά, οι ΝΕΟ αναφέρουν ότι ''ουσιαστικά δεν έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους και ταυτόχρονα εμποδίζουν οποιαδήποτε διαπραγμάτευση, ενώ απομένουν λίγες μόνο μέρες μέχρι την ολοκλήρωση των συνομιλιών''.

    Οι ΝΕΟ καλούν τους πολίτες σε συνεχή εγρήγορση ώστε ''με την επιλογή τους στο δημοψήφισμα της 20ής Απριλίου να δώσουν το μήνυμα ότι επιζητούν λύση που θα εξασφαλίζει και δεν θα υποθηκεύει το μέλλον τους.

    Οικολόγοι - Κυπριακό - Συνομιλίες --------------------------------- Σε εγρήγορση καλούν οι Οικολόγοι - Περιβαλλοντιστές τον κυπριακό λαό ενόψει της τελικής φάσης στην οποία μπαίνουν οι διαπραγματεύσεις στο Μπούργκενστοκ για την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    ''Δεν είναι η ώρα του ενθουσιασμού ή του εφησυχασμού, αλλά της σκληρής εργασίας και της αποφασιστικότητας'', τονίζει το Κίνημα Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών σε χθεσινή του ανακοίνωση, με την οποία χαιρετίζει ταυτόχρονα τη μέχρι αυτής της στιγμής στάση της κυπριακής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες της Ελβετίας.

    ''Οφείλουμε να καταγράψουμε την εποικοδομητική θέση του Προέδρου Παπαδόπουλου καθώς και τη συμπαράσταση που απολαμβάνει από ολόκληρη την πολιτική ηγεσία'', δηλώνουν οι Οικολόγοι.

    Το Κίνημα Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών λέει ότι ''τα δύσκολα τώρα αρχίζουν'' και ότι η άφιξη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν στην Ελβετία σηματοδοτεί νέες εξελίξεις και προκλήσεις.

    Η αναμενόμενη άφιξη στο Μπούργκενστοκ των δύο Πρωθυπουργών, της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή και της Τουρκίας Ρετζέπ Ερντογάν καθώς και του Επιτρόπου Διεύρυνσης της ΕΕ Γκούντερ Φερχόιγκεν, συνεχίζει το Κίνημα, θα οδηγήσει στο ''γκραντ φινάλε'' της τετραμερούς.

    ''Το τελικό στάδιο είναι το κρίσιμο. Ευχόμαστε να μην ζήσουμε επανάληψη της Νέας Υόρκης'', καταλήγει η ανακοίνωση.

    Ε/Κ και Τ/Κ ηθοποιοί - Παγκόσμια Μέρα Θέατρου - Παρέλαση -------------------------------------------------------- Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι ηθοποιοί ένωσαν τα χέρια στο χορό και με αυτό τον τρόπο απάντησαν στις δεκάδες των ''Γκρίζων Λύκων'' οι οποίοι προσπάθησαν παρά την Πλατεία Σεραγίου στην κατεχόμενη Λευκωσία να ανακόψουν τη γιορταστική θεατρική παρέλαση που διοργάνωσαν χθες, Παγκόσμια Μέρα Θεάτρου, το Σατιρικό Θέατρο και το Τουρκοκυπριακό Θέατρο με κύριο σύνθημα ''Ειρήνη στην Κύπρο''.

    Η παρέλαση στην οποία έλαβαν μέρος διακόσιοι και πλέον ηθοποιοί και από τις δυο κοινότητες ξεκίνησε από την Πύλη της Κερύνειας με κατάληξη το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.

    Οπως όμως δήλωσε ο Διευθυντής του Σατιρικού Θεάτρου Κώστας Καυκαρίδης, δεκάδες ''Γκρίζοι Λύκοι'' επιχείρησαν να ανακόψουν την διέλευση της παρέλασης από την Πλατεία Σεραγίου όπου συγκεντρώθηκαν και αρκετοί άνδρες της ''αστυνομίας'' του ψευδοκράτους.

    Για αποφυγή επεισοδίων οι διοργανωτές της παρέλασης άλλαξαν πορεία και έφτασαν στο οδόφραγμα του ''Λήδρα Πάλας'' ακολουθώντας άλλη διαδρομή από την αρχική.

    Μαζί με τους δεκάδες ηθοποιούς, οι οποίοι φορούσαν τα θεατρικά τους κοστούμια, ξεκίνησε και από τα κατεχόμενα το ''φορτηγό της ειρήνης'', στολισμένο με μπαλόνια και κορδέλες με επιβάτες του μουσικούς και τραγουδιστές από τα κατεχόμενα οι οποίοι καθ' όλη τη διάρκεια της παρέλασης τραγουδούσαν φωνάζοντας παράλληλα συνθήματα για την ειρήνη.

    Σε κοινή τους διακήρυξη τα δυο θεατρικά σχήματα αναφέρουν ότι γιορτάζουν μαζί την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου διότι για εκείνους ''το θέατρο είναι συνώνυμο με τον άνθρωπο, το θέατρο σημαίνει ζωή, αγάπη, φιλία, σύνεση, ειρήνη''.

    Σημειώνουν ότι η ειρήνη εξαρτάται αποκλειστικά από τους Ε/Κ και τους Τ/Κ.

    ''Εξαρτάται από μένα από σένα, από όλους μας. Αν δεν καταφέρουμε τώρα να φέρουμε την ειρήνη στον τόπο μας, το τίμημα θα το πληρώσουμε όλοι μας'', αναφέρει η κοινή διακήρυξη.

    Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών - Ινστιτούτο Μελκονιάν -------------------------------------------------------- To Κίνημα Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών χαιρετίζει την έγκριση από την Ολομέλεια της Βουλής ψηφίσματος για το αρμενικό Ινστιτούτο Μελκονιάν, με το οποίο ζητείται η υποστήριξή του από την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, έτσι ώστε να μην κλείσει και να διατηρηθεί ως μέρος της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς της Κύπρου.

    ''Καλούμε την κυπριακή κυβέρνηση'', αναφέρουν οι Οικολόγοι σε σημερινή τους ανακοίνωση, ''να αναλάβει πρωτοβουλία και να εμποδίσει με αποφασιστική κίνηση την καταστροφή ακόμα μιας κολόνας που στηρίζει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον αυτής της πόλης''.

    Οπως αναφέρει η ανακοίνωση, το Κίνημα Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών είχε προειδοποιήσει από τις 19 Νοεμβρίου 2003 για το ενδεχόμενο εκποίησης της περιουσίας της ιστορικής σχολής Μελκονιάν στη Λευκωσία.

    ''Είχαμε διατυπώσει τότε έντονη ανησυχία και προβληματισμό έναντι των πληροφοριών ότι επίκειται η πώληση της ιδιοκτησίας του Ινστιτούτου Μελκονιάν στη Λευκωσία σε μεγάλο επιχειρηματία, προκειμένου να την αξιοποιήσει εμπορικά οικοδομώντας πολυόροφα κτίρια γραφείων και συγκρότημα κατοικιών'', αναφέρουν οι Οικολόγοι, δηλώνοντας πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είναι καταστροφικό για την πρωτεύουσα.

    Ποδόσφαιρο - Κύπελλο - Αγώνες - Αποτελέσματα -------------------------------------------- Δυο ισοπαλίες είχαμε χθες στο πλαίσιο της προημιτελικής φάσης του ποδοσφαιρικού Κυπέλλου Κύπρου.

    Ισόπαλος 2-2 έληξε ο αγώνας Απόλλωνα - ΑΕΛ στο Τσίρειο Στάδιο ενώ ο αγώνας μεταξύ της ΑΕΚ και της Ομόνοιας στο ΓΣΖ έληξε με σκορ 3 -3.

    Στον άλλο αγώνα, ο Εθνικός Αχνας νίκησε στο Δασάκι με 1-0 τον Ολυμπιακό.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας με την εκεί άφιξη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και η αναμενόμενη κατάθεση του τέταρτου αναθεωρημένου σχεδίου του είναι το θέμα που κυριαρχεί στα σημερινά πρωτοσέλιδα των περισσότερων εφημερίδων της Λευκωσίας.

    Η αυριανή συνεδρία της Ιεράς Συνόδου με το Κυπριακό πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξή της, οι διαφορετικές προσεγγίσεις των κομμάτων ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ ως προς την προετοιμασία της κομματικής τους βάσης ενόψει του δημοψηφίσματος, το θέμα των αγνοουμένων και οι αναφορές για μετακινήσεις ομαδικών τάφων Ε/Κ από τις κατοχικές δυνάμεις είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα του κυπριακού Τύπου.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''Σχέδιο Ανάν 4 σε 1000 σελίδες'', ότι αργά σήμερα το απόγευμα ή αύριο κατατίθεται ενώπιον των τεσσάρων άμεσα ενδιαφερομένων μερών το τέταρτο σχέδιο Ανάν το οποίο είναι ογκωδέστατο -γύρω στις 1.000 σελίδες- και περιλαμβάνει όλα όσα έχουν συζητήσει μέχρι τώρα Ε/Κ και Τ/Κ. Αλλού γράφει πως όλο και περισσότεροι εκπρόσωποι του διεθνούς παράγοντα μεταβαίνουν στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας, όπου θα πραγματοποιηθεί η τελική φάση των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό με την παρουσία και του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    ''Η Μάχη'', με τον τίτλο ''Χοντρό παιγνίδι στο Μπούργκενστοκ'', γράφει στο κύριο θέμα ότι παιγνίδι για γερά νεύρα έχουν καταστεί ο διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό στο Μπούργκενστοκ και ότι αυτές διεξάγονται με κυκλοφορία σωρείας εγγράφων μεταξύ των εμπλεκομένων στις συνομιλίες, με τα θέματα των παρεκκλίσεων, των περιουσιών και το εδαφικό ζήτημα να κυριαρχούν. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε δηλώσεις του Προέδρου της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Νίκου Θεοδοσίου για τη βοήθεια που μπορεί να παράσχει η Ελλάδα στη διακρίβωση της τύχης αγνοουμένων. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Θεοδοσίου, έχει παρατηρηθεί μετακίνηση ομαδικών τάφων στα κατεχόμενα, προκειμένου να μην αποδειχθεί η μαζικότητα των δολοφονιών Ε/Κ στη διάρκεια της τουρκικής εισβολής το Καλοκαίρι 1974.

    Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Τι δίνουν στον Τάσσο'', γράφει πως είναι έτοιμο ''το νέο πακέτο Ανάν'' και ότι, με εξαίρεση το εδαφικό και το θέμα των εποίκων, όλα τα άλλα θέματα που συνιστούν ''το νέο πακέτο Ανάν'' βρίσκονται στο τραπέζι των συνομιλιών στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας. Αλλη είδηση είναι ότι υπάρχει ''ακήρυκτη σύγκρουση'' μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της συγκυβέρνησης και ''ρήγμα'' στις σχέσεις ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ ως προς τη διαμόρφωση της στάσης των μελών και υποστηρικτών των κομμάτων έναντι του σχεδίου λύσης του Κυπριακού που θα τεθεί ενώπιον του λαού στα δημοψηφίσματα της 20ής ή 25ης Απριλίου 2004.

    ''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''94% 'ΟΧΙ' στο Σχέδιο Ανάν'', γράφει στο κύριο θέμα ότι δεν περνάει από το δημοψήφισμα η λύση, ακόμα και αν ο Πρόεδρος πει το ''Ναι''. Σε παγκύπρια δημοσκόπηση που έγινε από τις 18 έως τις 23 Μαρτίου για λογαριασμό του συγκροτήματος ''Δίας'', αναφέρει η εφημερίδα, το ποσοστό του ''Οχι'' στο δημοψήφισμα για λύση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν φθάνει το 94% στην περίπτωση κατά την οποία τα Ηνωμένα Εθνη δεν κάνουν αποδεκτές τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς. Αλλού γράφει ότι αύριο συνέρχεται η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου με πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη το Κυπριακό. Στη διάρκεια της Συνόδου, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου θα ενημερώσει τηλεφωνικώς από το Μπούργκενστοκ τους ιεράρχες για τις τελευταίες εξελίξεις στις συνομιλίες.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Οι έξι βασικές αλλαγές Ανάν'', γράφει στο κύριο θέμα πως πλήρες και ολοκληρωμένο τελικό σχέδιο 1.100 σελίδων καταθέτουν τα Ηνωμένα Εθνη σήμερα ή αύριο στο Μπούργκενστοκ. Οι αλλαγές στο νέο σχέδιο, αναφέρει η εφημερίδα, είναι αποτέλεσμα της αξιολόγησης των θέσεων που είχαν καταθέσει οι δύο πλευρές στην Κύπρο και οι κυριότερες από αυτές έχουν να κάνουν με τον αριθμό των Ε/Κ προσφύγων που θα επιστρέψουν υπό τ/κ διοίκηση, με το δικαίωμα απόκτησης ή όχι από αυτούς μόνιμης κατοικίας, με τις περιουσίες γενικά, την ασφάλεια και τη λειτουργικότητα της λύσης. Αλλού γράφει για την κοινή εκδήλωση - θεατρική παρέλαση Ε/Κ και Τ/Κ ηθοποιών και τις προσπάθειες μελών της τουρκικής οργάνωσης ''Γκρίζοι Λύκοι'' να τους διαλύσουν.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο ''Λύση 1.200 σελίδων'', ότι τρεις ''καυτές'' ημέρες αναμένουν όσους βρίσκονται στο χιονισμένο Μπούργκενστοκ, αφού με την κατάθεση του 4ου σχεδίου Ανάν αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση με ζητούμενο πλέον το ¨Ναι'' ή το ''Οχι''. Αλλη είδηση είναι η απόφαση της αρμόδιας Διυπουργικής Επιτροπής για το Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓΕΣΥ) να προωθήσει αλλαγή της ισχύουσας νομοθεσίας με στόχο να καταστεί το Σχέδιο πιο ευέλικτο και οικονομικά βιώσιμο.

    [04] (Κ) Μπούργκενστοκ - Πρωθυπουργός Ελλάδας - Κυπριακό

    Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής φθάνει το απόγευμα στο Mπούργκενστοκ της Ελβετίας όπου διεξάγονται οι διευρυμένες συνομιλίες του κυπριακού προβλήματος.

    [05] (Κ) Πρωθυπουργός Νότιας Αυστραλίας - Κυπριακό

    Αποφασισμένος να συνεχίσει τον αγώνα του ''για μια δίκαιη, ειρηνική και μόνιμη λύση στην Κύπρο'' δηλώνει ο Πρωθυπουργός της Νότιας Αυστραλίας, Μάκ Ράν.

    [06] (Κ) Βρετανία - Βουλευτής - Στρο - Επιστολή - Σχέδιο Ανάν

    [07] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Τυνησία

    Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, ο οποίος βρίσκεται στην Ελβετία για τις διευρυμένες συνομιλίες στο Κυπριακό, δεν θα μεταβεί στην Τυνησία αύριο, όπως είχε προγραμματίσει, εφόσον η Αραβική Σύνοδος Κορυφής που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί ανεβλήθη επ' αόριστον.

    [08] (Κ) Τούρκος ΥΠΕΞ - Πάουελ - Τηλεφωνική επικοινωνία

    Τη βοήθεια του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ ζήτησε ο Τούρκος ομόλογός του Αμπντουλάχ Γκιουλ για σπάσιμο του αδιεξόδου με την Ελλάδα στις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων "Ρόιτερς", ο κ. Γκιουλ διαβίβασε την παράκλησή του κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον κ. Πάουελ.

    [09] (Κ) Αθήνα - Δοξολογία για την 1η Απριλίου

    [10] (Κ) Μπούργκενστοκ - Πέτρος Κληρίδης

    O Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης έφθασε στις 12 τοπική ώρα στο Μπούργκενστοκ, της Ελβετίας, όπου πραγματοποιείται η δεύτερη φάση των συνομιλιών για το Κυπριακό.

    [11] (Κ) Δικοινοτικό Φόρουμ Νεολαίας - Διακήρυξη - Δηλώσεις

    Μήνυμα προς τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων και τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας ότι οι νέοι της Κύπρου επιθυμούν να ζήσουν μαζί σε μια επανενωμένη χώρα ενταγμένη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, έστειλαν σήμερα οι 13 πολιτικές οργανώσεις νεολαίας του Δικοινοτικού Φόρουμ στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία.

    [12] (Κ) Μπούργκενστοκ - Ελλάδα - Τουρκία - Ασφάλεια

    Χωρίς οποιαδήποτε συμφωνία έχουν λήξει στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας οι συνομιλίες Ελλάδας - Τουρκίας για το θέμα της ασφάλειας.

    [13] (Κ) Μπούργκενστοκ - ΓΓ ΟΗΕ - Κοκτέιλ

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν προσκάλεσε σε κοκτέιλ απόψε τις τέσσερις αντιπροσωπείες που βρίσκονται στο Μπούργκενστοκ για τις διευρυμένες συνομιλίες στο Κυπριακό, ζητώντας από κάθε πλευρά να αντιπροσωπευθεί από τρία μέλη της.

    Τη σχετική πληροφορία επιβεβαίωσαν πηγές των Ηνωμένων Εθνών. Στο ελβετικό θέρετρο βρίσκονται αντιπροσωπείες της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς καθώς και εκπρόσωποι της Ελλάδας και της Τουρκίας.

    Το κοκτέιλ θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Park Hotel, στο οποίο διαμένει η αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Εθνών.

    Οπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, εκ μέρους της ε/κ πλευράς θα παρευρεθούν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο πρώην Πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης και ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    Στο μεταξύ σήμερα το πρωί συνήλθε το Εθνικό Συμβούλιο υπό τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και προέβη σε μια ανασκόπηση και ανταλλαγή απόψεων για τις τρέχουσες εξελίξεις. Η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου διήρκεσε τρεις ώρες.

    [14] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ - Ε/Κ

    [15] (Κ) Μπούργκενστοκ - Μολυβιάτης - Αλβαρο Ντε Σότο

    Συνάντηση με τον ειδικό απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Αλβαρο Ντε Σότο είχε το μεσημέρι ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρος Μολυβιάτης. Η συζήτηση αφορούσε θέματα σχετικά με τη διαδικασία η οποία θα ακολουθηθεί από την παράδοση του νέου σχεδίου Ανάν, που αναμένεται να γίνει αύριο το πρωί.

    [16] (Κ) Μπούργκενστοκ - Πρόεδρος Βουλής - Συνομιλίες

    O Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας σε δηλώσεις του σήμερα στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας συνέστησε ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση, σημειώνοντας πως ''ακόμα δεν έχουμε κανένα αποτέλεσμα''.

    ''Δεν έχει αρχίσει πάρε- δώσε ακόμα. Προβλέπω ότι μέχρι αύριο το πρωί δεν θα έχουμε κάτι συγκεκριμένο. Θα μας δώσουν μάλλον αύριο το πρωί το τελικό κείμενο του ΓΓ του ΟΗΕ, όσο είναι τελικό, και θα περάσουμε ίσως δυο νύκτες μεγάλες, δυο μέρες και δύο νύκτες μεγάλες κατά τις οποίες θα επιχειρηθεί το πάρε - δώσε'', είπε ο κ. Χριστόφιας.

    ''Εκείνο το τελικό αποτέλεσμα με βάση τη συμφωνία της Νέας Υόρκης θα το μεταφέρουμε στον κυπριακό λαό, εμείς στους Ε/Κ συμπατριώτες μας και η τ/κ αντιπροσωπεία στους Τ/Κ συμπατριώτες μας να συναποφασίσουμε στα δημοψηφίσματα τι δέον γενέσθαι, εάν θα εγκριθεί ένα τελικό κείμενο που θα είναι η λύση του κυπριακού προβλήματος ή όχι'', ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο τα ΗΕ να ζητήσουν να μπουν κάποιες υπογραφές από τα μέρη πριν αναχωρήσουν από την Ελβετία, ο κ. Χριστόφιας παρέπεμψε στη δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κύπρου Χρυσοστομίδη για το θέμα των υπογραφών και εξέφρασε την άποψη ότι ''είναι πιθανόν τα ΗΕ να βολιδοσκόπησαν ή τα ΗΕ να έχουν υποδείξει με αυτό τον τρόπο την τελική διαδικασία''.

    ''Εν πάση περιπτώσει η υπογραφή οποιωνδήποτε ντοκουμέντων δεν περιλαμβάνεται στη συμφωνία της Νέας Υόρκης'', πρόσθεσε.

    [17] (Κ) Τόμας Μίλερ - Κυπριακό - Ολυμπιακοί Αγώνες

    [18] (Κ) Μπούργκενστοκ - Κλεάνθους - Κουτσού - Περδίκης

    Η δεύτερη φάση των συνομιλιών για το Κυπριακό στο Μπούργκενστοκ δεν έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής, αλλά όλα θα κριθούν στα επόμενα 24ωρα, με αποκορύφωμα το βράδυ της ερχόμενης Τετάρτης, εκτιμούν ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους, ο Πρόεδρος των ΝΕΟ Νίκος Κουτσού και ο ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης.

    [19] (Κ) Ποδόσφαιρο - Κύπελλο - Νίκη ΑΠΟΕΛ

    [20] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    ΗΠΑ - Συνέδριο Κυπρίων Αμερικής - Σχέδιο Ανάν - Επιστολές ---------------------------------------------------------- Με επιστολές στον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους και στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, το συνέδριο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής (ΚΟΑ) αποφάσισε να εκφράσει την αντίθεση των Αμερικανών πολιτών κυπριακής καταγωγής για τη ''αντιδημοκρατική'', ''μη λειτουργική'' και ''μη βιώσιμη'' προτεινόμενη λύση στο Κυπριακό.

    Στο συνέδριο της ΚΟΑ, που πραγματοποιήθηκε χθες στη Νέα Υόρκη με τη συμμετοχή αντιπροσώπων από 22 σωματεία στις ΗΠΑ, αποφασίστηκε να σταλούν ταυτόχρονα επιστολές στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή και στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, με τις οποίες θα εκφράζεται συμπαράσταση στο ''δύσκολο αγώνα που διεξάγουν'' για ''δίκαιη και ευρωπαϊκή'' διευθέτηση του Κυπριακού.

    Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, δυο Ελληνοαμερικανοί καθηγητές πολιτικών επιστημών ανέλυσαν το περιεχόμενο του σχεδίου Ανάν, υποστηρίζοντας ότι αυτό ''οδηγεί σε κρίση και όχι σε λύση''.

    Ο Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο ''Γουίλιαμ Πέτερσον'' της Νέας Υερσέης Γιώργος Γρηγορίου ανέφερε ότι ''οι αρχιτέκτονες του σχεδίου Ανάν, στην προσπάθειά τους να εξυπηρετήσουν μόνον τα συμφέροντα των ΗΠΑ και της Βρετανίας, άρχισαν τη μελέτη τους από την τελευταία σελίδα του προβλήματος και όχι από την πρώτη''.

    Οπως ανέφερε ο κ. Γρηγορίου, ''πρόκειται για ένα συνταγματικό έκτρωμα που θα διχάσει περισσότερο τους Ελληνοκυπρίους και τους Τουρκοκυπρίους παρά θα τους ενώσει''.

    Ο κ. Γρηγορίου ανέφερε ότι ''το 4ο σχέδιο Ανάν θα ρίχνει στάχτη στα μάτια του λαού της Κύπρου και μοναδική του επιδίωξη είναι η ενίσχυση της Τουρκίας στις ευρωπαϊκές της επιδιώξεις και όχι μια λύση στην Κύπρο, που θα εξασφαλίζει μόνιμη συνεργασία και ειρήνη''.

    Ο Διευθυντής του Κέντρου Βυζαντινών και Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών του κολεγίου Κουίνς (Δημοτικού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης) Χρήστος Ιωαννίδης διατύπωσε την άποψη ότι η φιλοσοφία του σχεδίου Ανάν στηρίζεται στη θέση ότι για όλα φταίνε οι Ελληνες και ότι τα θύματα είναι μόνον οι Τούρκοι.

    ''Ναι, έχουμε και εμείς μερίδιο της ευθύνης, Αθήνα και Λευκωσία, για τα αποτελέσματα της τουρκικής εισβολής και κατοχής, αλλά τεράστιο μέρος της ευθύνης έχει η Τουρκία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ με τον Κίσινγκερ'', είπε ο κ. Ιωαννίδης.

    ''Αυτό το σχέδιο'', πρόσθεσε, ''βάζει στο εδώλιο του κατηγορούμενου μόνον τους Ελληνοκύπριους και τους λέει 'θα πληρώσετε ακριβά το τίμημα'. Είναι απάνθρωπο, αντιδημοκρατικό και ρατσιστικό''.

    Ο κ. Ιωαννίδης επεσήμανε επίσης ότι ''το σχέδιο Ανάν υπονομεύει τις δημοκρατικές αξίες, την έννοια της οικογένειας και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Εμείς'', είπε, ''ζούμε στην Αμερική και γνωρίζουμε τι είναι η ομοσπονδία. Το σχέδιο Ανάν παραβιάζει τις θεμελιώδεις αρχές της ομοσπονδίας''.

    ''Πολλοί'', είπε ο κ. Ιωαννίδης, ''φοβούνται την ευρωδιχοτόμηση αν δεν υπάρξει λύση. Μα η ευρωδιχοτόμηση'', όπως εξήγησε, ''θα γίνει νόμιμη εάν εφαρμοστεί το σχέδιο Ανάν''.

    Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, μίλησαν επίσης ο Πρεσβευτής της Κύπρου στην Ουάσινγκτον Ευριπίδης Ευρυβιάδης, η Γενική Πρόξενος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη Μάρθα Μαυρομμάτη, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής Πανίκος Παπανικολάου, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα Φίλιπ Κρίστοφερ και ο πρώην Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Σάββας Τσίβικος.

    Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκαν στις πρωτοβουλίες και τις ενέργειες που γίνονται, ειδικά τον τελευταίο καιρό, για την προώθηση των κυπριακών θέσεων στην Ουάσινγκτον.

    Παράλληλα με το συνέδριο της ΚΟΑ, πραγματοποιήθηκε και το 1ο Συνέδριο της Νεολαίας των Κυπρίων Αμερικής.

    Πρωθυπουργός Νότιας Αυστραλίας - Κυπριακό ------------------------------------------ Αποφασισμένος να συνεχίσει τον αγώνα του ''για μια δίκαιη, ειρηνική και μόνιμη λύση στην Κύπρο'' δηλώνει ο Πρωθυπουργός της Νότιας Αυστραλίας, Μακ Ραν.

    Με επιστολή του προς τα ομογενειακά ΜΜΕ και σε μεμονωμένους ομογενείς αναφέρεται ''στην πρόοδο των υποθέσεων των 15 κυπριακών οικογενειών της Νότιας Αυστραλίας που στερήθηκαν τις περιουσίες τους και που ζητούν αποκατάσταση και αποζημίωση ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ)''.

    ''Δεν αποτρέπομαι από την ακλόνητη μου θέση για την υποστήριξη μίας δίκαιης επίλυσης στην εισβολή του 1974 και στην παράνομη κατοχή της Κύπρου από 40.000 Τούρκους στρατιώτες και 100.000 Τούρκους εποίκους η οποία περιλαμβάνει την υποστήριξη και βοήθεια μου σε Κυπριακές οικογένειες της Νότιας Αυστραλίας να παρουσιάσουν τις υποθέσεις τους στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ)'', αναφέρει ο κ. Ραν στην επιστολή του.

    Ο κ. Ραν όπως γράφει στην επιστολή του έχει υποβάλει μια πρόταση στο Συνέδριο του Αυστραλιανού Εργατικού Κόμματος επιβεβαιώνοντας τη μακρόχρονη και αμετάκλητη υποστήριξη του Αυστραλιανού Εργατικού Κόμματος για την κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Η πρόταση αυτή επιβεβαιώνει επίσης ότι το κατεστημένο για την Κύπρο είναι απαράδεκτο και για αυτό ευελπιστώ ότι ο πιο πρόσφατος κύκλος διαπραγματεύσεων θα επιτύχει μια δίκαιη, μόνιμη και ειρηνική επίλυση του προβλήματος που υπάρχει εδώ και δεκαετίες, σημειώνει ο Πρωθυπουργός Ραν.

    Αθήνα - Δοξολογία για την 1η Απριλίου -------------------------------------- Δοξολογία για την Εθνική Επέτειο της 1ης Απριλίου τελέστηκε σήμερα στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών χοροστατούντος του Μητροπολίτη Παντελεήμονος. Την Ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός εσωτερικών Απόστολος Ανδρεουλάκος. Παρέστησαν ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρίστος Σαρτζετάκης, ο υφυπουργός Αμυνας Βασίλης Μιχαλονάκος, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, και εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας και των Κυπριακών Σωματείων Αθήνας.

    Ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα Λεωνίδας Παντελίδης αμέσως μετά τη δοξολογία στην Μητρόπολη Αθηνών στον πανηγυρικό της ημέρας που εκφώνησε χαρακτήρισε «κορυφαία στιγμή το έπος του 1955-59» και επεσήμανε πως «αποτελεί χρέος στους αγωνιστές αλλά και στις οικογένειες τους να τιμούμε την προσφορά τους στην πατρίδα και να διατηρούμε ζωντανή την μνήμη τους. Σήμερα, μέσα στις κρίσιμες συνθήκες που αντιμετωπίζει η Κύπρος, αντλούμε κουράγιο και δύναμη από τον ηρωισμό και την αυταπάρνησή τους».

    Επίσης ο κ. Παντελίδης αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλονται για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό στο πλαίσιο των διευρυμένων συνομιλιών που πραγματοποιούνται στη Λουκέρνη της Ελβετίας.

    Ο Πρέσβης της Κύπρου έκανε εκτενή αναφορά στα ιστορικά γεγονότα που οδήγησαν τους Κύπριους «την Ανοιξη του 1955 να ξεσηκωθούν, παίρνοντας τα όπλα και διεκδικώντας την ελευθερία τους και την αυτοδιάθεση του Κυπριακού λαού, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των ηγετών τους, του Εθνάρχη Μακαρίου και του Αρχηγού Γρίβα Διγενή».

    «Την ερχόμενη Πέμπτη, 1η Απριλίου, συμπληρώνονται 49 χρόνια από την εξέγερση των Ελλήνων της Κύπρου ενάντια στον βρετανικό αποικιοκρατικό ζυγό. Γι αυτό και 'μείς τελούμε σήμερα εδώ, παραμονές των Αγιων Παθών, το ιερό χρέος ενός μνημοσύνου για τους νεκρούς μας και θυμόμαστε τον ένδοξο αγώνα και τις θυσίες του Ελληνικού Κυπριακού λαού για ελευθερία και αυτοδιάθεση. Απαγγέλλουμε τα ονόματα εφήβων και νέων που έγιναν θρύλος γιατί αντιμετώπισαν τον θάνατο με περιφρόνηση, επισκεπτόμαστε ευλαβικά με την φαντασία μας κάποιους τόπους ηρωισμού και εξιστορούμε συμπεριφορές απλών ανθρώπων που προσέλαβαν επικές διαστάσεις» είπε ο κ. Παντελίδης.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους αγωνιστές της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου, Κυριάκο Μάτση και Ευαγόρα Παλληκαρίδη που «προτίμησαν τον βέβαιο θάνατο από την παράδοση στον κατακτητή».

    «Οταν βλέπω τα ονόματά τους που δόθηκαν σε δρόμους της Αθήνας νοιώθω δικαιολογημένα περήφανος όπως όλοι οι Κύπριοι γι αυτή την κληρονομιά αυταπάρνησης και ηρωισμού.

    Δίκαια είμαστε υπερήφανοι γιατί έχουμε αποδείξει πολλές φορές και επανειλημμένα ότι φυλάμε πιστά την παρακαταθήκη γλώσσας, ευλάβειας, ελεύθερης σκέψης, αξιοπρέπειας και ελληνικής συνείδησης που μας εμπιστεύτηκε η ιστορία», πρόσθεσε.

    «Η Κύπρος που ακρωτηριάσθηκε από την Τουρκική Εισβολή του 1974 και την συνεχιζόμενη παράνομη στρατιωτική κατοχή πρέπει να επανακτήσει την ακεραιότητά της σε συνθήκες ασφάλειας και ελευθερίας, είπε και αναφέρθηκε στη συμβολή της Ελλάδας για την οικοδόμηση της άμυνας της Κύπρου η οποία «απέτρεψε την αναγνώριση του ψευδοκράτους και των τετελεσμένων της εισβολής».

    «Πάντοτε με τη στήριξη και σε συνεννόηση με τον πολιτικό κόσμο της Ελλάδος έχουμε επιδιώξει την ειρηνική διευθέτηση του προβλήματος στα πλαίσια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και την δημιουργία των αναγκαίων ευνοϊκών συνθηκών για επίλυση του προβλήματος.

    Από κοινού εργασθήκαμε για την επιτυχία της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που μπορεί να φέρει πιο κοντά την πολυπόθητη λύση αλλά και που αποτελεί την καλύτερη διασφάλιση μας μέχρι να ωριμάσουν οι συνθήκες σε περίπτωση που η λύση καθυστερεί» τόνισε.

    Ο κ. Παντελίδης αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό επεσήμανε «αυτό το Σαββατοκύριακο οι ηγέτες Ελλάδος και Κύπρου βρίσκονται στην Λουκέρνη της Ελβετίας για πολύ κρίσιμες και καθοριστικές συνομιλίες για το μέλλον της Κύπρου. Προσευχόμαστε ο Μεγάλος Θεός που μας χάρισε αυτή την όμορφη γη για πατρίδα και του οποίου η φιλανθρωπία μας φώτισε και μας στήριξε τόσους αιώνες μέσα από τόσες δοκιμασίες να σταθεί και πάλι βοηθός στους ηγέτες μας και να τους δώσει σοφία και καθαρή σκέψη».

    Καταλήγοντας είπε πως «είναι χρέος και καθήκον όλων των Ελλήνων Κυπρίων, όπου και εάν βρισκόμαστε, ενωμένοι γύρω από την πολιτική ηγεσία και τον Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο να προσφέρουμε όλες τις δυνάμεις μας ώστε η ηγεσία μας ισχυροποιημένη από την ενότητα και σύμπνοια του λαού να μπορεί να διαπραγματεύεται μια λύση που να βασίζεται στις αρχές και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, να σέβεται και να υιοθετεί το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και να λειτουργεί προς όφελος ολόκληρου του Κυπριακού λαού δημιουργώντας συνθήκες και προϋποθέσεις για ειρήνη, ευημερία, ανάπτυξη και πρόοδο».

    Αμέσως μετά την δοξολογία έγινε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη από τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας και τα Κυπριακά Σωματεία της Αθήνας.

    Πάτρα - Εκδηλώσεις για την Κύπρο -------------------------------- Την ευχή για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού εξέφρασαν ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας, ο πρώην υπουργός Ακης Τσοχατζόπουλος, ο 5ος αντιπρόεδρος της Βουλης, βουλευτής του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης και ο υπεύθυνος διεθνών σχέσεων του ΣΥΝ Παναγιώτης Τριγάζης.

    Και οι τρείς ομιλητές πήραν μέρος σε εκδήλωση της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελλοπονήσου, Ηπείρου, Νήσων και της Ενωσης Κυπρίων Αχαϊας και Κυπριακών οργανώσεων, χθες το βράδυ, σε κεντρικό ξενοδοχείο, με θέμα: ''Κύπρος 2004 - Κρίσιμη καμπή''.

    Ειδικότερα, ο κ. Μαυρονικόλας, αφού χαιρέτισε την είσοδο της Κύπρου στην ΕΕ, καθώς τερματίστηκε, όπως είπε, μια περίοδος ψυχρού πολέμου και δικαιώθηκαν οι αγώνες της Ελλάδας και της Κύπρου απο το 1990, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για την πρόοδο των συνομιλιών στη Λουκέρνη και την εξεύρεση λύσης, λόγω της αδιαλλαξίας του Ντενκτάς.

    Εμείς, οι Ελληνοκύπριοι, τόνισε ο κ. Μαυρονικόλας, ''επιθυμούμε λύση πριν την 1η Μαίου για να μπει επανενωμένη η Κύπρος στην ΕΕ. Ομως, η πρώτη φάση των συνομιλιών στη Λευκωσία, δεν δικαίωσε τις προσδοκίες μας. Η αδιαλλαξία του Ντενκτάς οδηγεί οριστικά στη διχοτόμηση της Κύπρου''.

    Οπως ανέφερε στη Λουκέρνη ο β' γύρος των συνομιλιών ξεκίνησε με κακούς οιωνούς λόγω της στάσης επίσης του Ντενκτάς, που αρνήθηκε να συμμετάσχει στο διάλογο.

    Η Τουρκία ακολουθώντας την μόνιμη θέση της επιχειρεί να επικυρώσει το διχοτομικό στάτους κβο του 1974 στο νησί. Εμείς, επιθυμούμε λύση λειτουργική, βιώσιμη, μια επανένωση της πατρίδας μας με τους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να δημιουργούν το μέλλον μέσα την ενωμένη Ευρώπη, με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ανέφερε ο κ. Μαυρονικόλας.

    Ο πρώην Υπουργός Αμυνας της Ελλάδας Ακης Τσοχατζόπουλος, τόνισε ότι η σύνοδος της Λουκέρνης αποδεικνύει την κρισιμότητα των διαπραγματεύσεων, καθώς η Κύπρος απο την 1η Μαίου γίνεται μέλος της ΕΕ.

    ''Αυτό σημαίνει ότι δικαιώνονται οι πολυετής αγώνες και η κοινή στάση Ελλάδας και Κύπρου που με ειρηνικές διαδικασίες απάντησαν στην κατοχική παρουσία της Τουρκίας στο νησί. Στήριγμα στην όλη προσπάθεια το ενιαίο αμυντικό δόγμα. Η Κύπρος πηγαίνει έτσι δυναμωμένη στις διαπραγματεύσεις για κοινή πολιτική συμφωνία. Δεν εκπλιπαρεί για λύση. Είναι ισότιμη με τα ευρωπαϊκά κράτη. Η λύση πρέπει να είναι λειτουργική και βιώσιμη και να σηματοδοτεί την ανάγκη κάποιων αλλαγών. Επίσης, να εξασφαλίζει την άμεση επιστροφή εδαφών'', είπε.

    Ο βουλευτής του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης, επισήμανε ότι η Κυπρος δεν μπορεί να γιορτάσει την Πρωτομαγιά, αφού έχει θηλιά στο λαιμό. Το ΚΚΕ είπε είναι εξαιρετικά ανήσυχο απο τις εξελίξεις.

    ''Η Κύπρος βαδίζει σε ένα σκοτεινό τούνελ. Στη Λουκέρνη η τετραμερής διάσκεψη υποτίθεται ότι περιμένει γεφύρωση των χασμάτων. Και αυτό γιατί η Κύπρος γεωπολιτικά βρίσκεται σε εύφλεκτη περιοχή και στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή γίνονται παρεμβάσεις ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Υπονομεύεται το Κυπριακό, καθώς μετατρέπεται από ζήτημα εισβολής και κατοχής της Τουρκίας σε διμερές θέμα Ελλάδας-Τουρκίας'', είπε.

    Πρόσθεσε ότι οι δηλώσεις Ανάν αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο επέμβασης των ΗΠΑ και της Βρετανίας. Το ΚΚΕ τόνισε προσπαθεί να ενισχύσει τη θέση της Κύπρου για βιώσιμη λύση για τις δύο κοινότητες σε ελεύθερο κράτος, χωρίς τετελεσμένα. ''Στη Λουκέρνη πάνε για λύση με τελεσιγραφικό τρόπο για δημιουργία μορφώματος. Το σχέδιο Ανάν δεν έπρεπε να αποτελεί βάση συζήτησης'', κατέληξε.

    Ο κ. Παναγιώτης Τριγάζης απο το ΣΥΝ αναφερόμενος στην κρισιμότητα των εξελίξεων τόνισε ότι είναι ώρα μεγάλης ευθύνης για ελληνοκυπρίους και τουρκοκυπρίους. Στο Κυπριακό πρόβλημα, είπε, κρίνονται αρχές, αξίες, οικουμενικές και πανανθρώπινες. ''Μία επανενωμένη Κύπρος θα εκπέμψει ελπιδοφόρο μήνυμα στην ταραγμένη Μέση Ανατολή για μια άλλη πολιτική στην Ευρώπη απο την πολιτική των ΗΠΑ που κορυφώθηκε με τον πόλεμο στο Ιράκ'', είπε.

    Το σχέδιο Ανάν, υπογράμμισε, δημιουργεί νέα δυνατότητα για λύση του Κυπριακού, αρκεί να καμφθεί η αδιαλλαξία του Ντενκτάς.

    Στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την Κύπρο τελέστηκε σήμερα εθνικό μνημόσυνο για τους πεσόντες το 1821 και τον αντιαποικιακό αγώνα της Κύπρου 1955-59. Για τα δύο ιστορικά γεγονότα μίλησε στο Μητροπολιτικό Ναό ο πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα Σταύρος Αυγουστίδης. Μετά την ομιλία ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [21] (Κ) Μπούργκενστογκ - Καραμανλής - Αφιξη

    Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής έφθασε απόψε στην Ελβετία για τις διευρυμένες συνομιλίες για λύση του Κυπριακού. Ο κ. Καραμανλής φτάνει σε λίγο με ελικόπτερο στο Μπούργκενστοκ, όπου βρίσκονται οι τέσσερις αντιπροσωπείες, ε/κ, τ/κ, ελληνική και τουρκική, καθώς και ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Ο Πρωθυπουργός συνοδεύεται από τον Υπουργό Επικρατείας και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Θεόδωρο Ρουσόπουλο και το Διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού Γιάννη Ανδριανό.

    [22] (Κ) Μπούργκενστοκ - ΓΓ ΟΗΕ - Κόκτεϊλ

    Κόκτεϊλ για τις τέσσερις αντιπροσωπείες που βρίσκονται στο Μπούργκενστοκ για τις διευρυμένες συνομιλίες στο Κυπριακό, έδωσε απόψε ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, στο ξενοδοχείο Park Hotel, όπου διαμένει η αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Εθνών.

    Οπως πληροφορήθηκε το ΚΥΠΕ, εκ μέρους της ε/κ πλευράς παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο πρώην Πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης και ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    Από ελληνικής πλευράς παρέστησαν ο Υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης και ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΞ Γιώργος Γεννηματάς.

    Από τουρκικής πλευράς ήταν ο Υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ουγούρ Ζιγιάλ και ο Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Εθνη Ουμίτ Παμίρ.

    [23] (Κ) Μπούργκενστοκ - Ε/κ πλευρά - Συνομιλίες - Σχέδιο Ανάν

    Κεφαλαιώδους σημασίας και πάρα πολύ σοβαρό θέμα για την ελληνοκυπριακή πλευρά είναι το θέμα των μονίμων παρεκκλίσεων από το ευρωπαϊκό κεκτημένο που απαιτεί η τουρκική πλευρά, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι οποίες εκτιμούν ότι μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει οποιοδήποτε βήμα προς τα εμπρός στις διευρυμένες συνομιλίες, που πραγματοποιούνται στο Μπούργκενστοκ, της Ελβετίας.

    [24] (Κ) Μπούργκενστοκ- Καραμανλής-Μολυβιάτης-Σύσκεψη

    Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής, που έφτασε απόψε στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας, αναμένεται να έχει σύσκεψη με τον Υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη και τον Υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Βαληνάκη προκείμενου να ενημερωθεί για τη μέχρι σήμερα πορεία των διαπραγματεύσεων που διεξήχθησαν υπό τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβαρο Ντε Σότο.

    Επίσης θα ενημερωθεί και για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί από αύριο, καθώς η ηγεσία του ΥΠΕΞ ενημερώθηκε από το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν κατά τη διάρκεια κοκτέιλ που παρέθεσε απόψε στις τέσσερις αντιπροσωπείες που βρίσκονται στο Μπούργκενστοκ.

    Σύμφωνα με έγκυρες πηγές απο την ελληνική πλευρά ο Αλβαρο ντε Σότο αύριο στις 11.00 το πρωί αναμένεται να επιδώσει στα ενδιαφερόμενα μέρη τμηματικά το σχέδιο το οποίο αριθμεί περίπου 9.000 σελίδες μαζί με ένα παράρτημα 150 σελίδων με τα σημεία στα οποία προτείνει να γίνουν αλλαγές.

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ προκειμένου να διευκολύνει τις αντιπροσωπείες των δύο πλευρών να μελετήσουν το σχέδιο έχει κλείσει δύο αίθουσες στο ξενοδοχείο ''Γκραντ Οτέλ''.

    [25] (Κ) Μεσογειακή Επιτροπή Σοσιαλιστικής Διεθνούς - Διακήρυξη

    Την ελπίδα όπως οι συνομιλίες που διεξάγονται θα οδηγήσουν σε μια κοινά αποδεκτή συμφωνία για επίλυση του Κυπριακού, στη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ, του διεθνούς δικαίου και του κοινοτικού κεκτημένου, εκφράζει σε διακήρυξή της η Μεσογειακή Επιτροπή της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, με την ολοκλήρωση της διήμερης Συνόδου της στη Λεμεσό.

    [26] (Κ) Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής - Συνέδριο - Κυπριακό

    Το μήνυμα ότι η κυπριακή παροικία της Αμερικής θα εργαστεί για την καταψήφιση του σχεδίου Ανάν, αν δεν ικανοποιηθούν οι ευαισθησίες της ελληνοκυπριακής πλευράς, έστειλε το συνέδριο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής (ΚΟΑ), που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στη Νέα Υόρκη.

    «Είναι απαράδεκτο να συμπεριφέρονται οι ισχυροί με αυτό τον τρόπο στο μικρό αλλά υπερήφανο κυπριακό λαό. Δεν θα παραμείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με ξεκάθαρη γραμμή», είπε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Πανίκος Παπανικολάου, ενημερώνοντας τους αντιπροσώπους των 22 σωματείων μελών της οργάνωσης.

    «Είμαι σίγουρος ότι ο κυπριακός λαός θα μιλήσει με την ψήφο του ανοιχτά εναντίον του σχεδίου Ανάν στο δημοψήφισμα», είπε ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 28 March 2004 - 20:49:25 UTC