Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-03-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Μπούργκενστοκ - Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Γκιουλ
  • [02] (K) Μπούργκενστοκ - Γκιουλ - Διάσκεψη Τύπου
  • [03] (Κ) ΗΠΑ - Μπάουτσερ - Κυπριακό
  • [04] (Κ) Κόφι Ανάν - Φθάνει σήμερα στο Μπούργκενστοκ
  • [05] (Κ) Θερινή ώρα - Αρχίζει αύριο
  • [06] (Κ) Εκδηλώσεις Εθνικής παλιγγενεσίας - Κυπριακό
  • [07] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [08] (Κ) Eκθεση Ομογενειακού Τύπου - Πρόεδρος Αριστοτέλειου Ιδρύματος
  • [09] (Κ) Μπούργκενστοκ - Αφιξη ΓΓ ΗΕ - Δήλωση Ντούτζαρικ
  • [10] (Κ) Συνέδριο Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής
  • [11] (Κ) Εκπομπή για Oμογένεια
  • [12] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [13] (Κ) Μπούργκενστοκ - Γκούντερ Φερχόιγκεν
  • [14] (Κ) Μπούργκενστοκ - Παπαδόπουλος - Γεύμα
  • [15] (Κ) Μπούργκενστοκ - ΓΓ ΟΗΕ - Αφιξη
  • [16] (Κ) Μπούργκενστοκ - Παπαδόπουλος - Γεύμα
  • [17] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ - Ε/Κ
  • [18] (Κ) Ε/Κ και Τ/Κ ηθοποιοί - Παγκόσμια Μέρα Θέατρου - Παρέλαση
  • [19] (Κ) Μπούργκενστοκ - Ραντικάλ - Τουρκικό έγγραφο
  • [20] (Κ) Μπούργκενστοκ - Γεύμα - Ντούτζαρικ - Ανάν
  • [21] (Κ) Μπούργκενστοκ - 4ο Σχέδιο Ανάν

  • [01] (Κ) Μπούργκενστοκ - Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Γκιουλ

    Οι αρχές πάνω στις οποίες θεμελιώθηκε η Ευρωπαϊκή Ενωση προσφέρουν στις δύο κοινότητες της Κύπρου την ασφάλεια που χρειάζονται, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, κληθείς να σχολιάσει τη θέση που διατύπωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, ότι η Τουρκία δεν θα δεχθεί λύση του Κυπριακού χωρίς μόνιμες παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο.

    «Η Ευρώπη έχει τους δικούς της νόμους και κανονισμούς. Η ασφάλεια των δύο κοινοτήτων της Κύπρου είναι ακριβώς εκείνες οι αρχές πάνω στις οποίες θεμελιώθηκε η ΕΕ», είπε ο Εκπρόσωπος.

    Χαρακτήρισε υπερβολικούς τους φόβους της τουρκικής πλευράς και τις προσπάθειές της να πετύχει μόνιμες παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο.

    [02] (K) Μπούργκενστοκ - Γκιουλ - Διάσκεψη Τύπου

    Χωρίς μόνιμες παρεκκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο δεν είναι δυνατή η επίτευξη λύσης στην Κύπρο, υποστήριξε στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ.

    Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο θα μπορούσε να υπάρξει λύση χωρίς μόνιμες παρεκκλίσεις, ο κ. Γκιουλ απάντησε: «Οχι, αυτό είναι βασικό. Αυτό πρέπει να είναι βασικό τόσο για την τουρκική όσο και για την ελληνική πλευρά, επειδή στο μέλλον και οι Τούρκοι μπορεί να πάνε στο δικαστήριο και να προσπαθήσουν να αλλάξουν (τη συμφωνία) υπέρ τους. Επομένως όλες οι πόρτες πρέπει να είναι κλειστές».

    [03] (Κ) ΗΠΑ - Μπάουτσερ - Κυπριακό

    Στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό που διεξάγονται στην Ελβετία αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, απαντώντας σε ερώτηση για πιθανή ανάμιξη του Υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ.

    Ο Αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε ότι υπάρχει ιδιαίτερα ενεργός ανάμιξη με την παρουσία του ειδικιού συντονιστή του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Τόμας Γουέστον και του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Κύπρο Μάικλ Κλόσον.

    Ο κ. Μπάουτσερ ανέφερε ότι ο Υπουργός Εξωτερικών παρακολουθεί το θέμα και έχει κάνει ξεκάθαρο, όπως ξεκαθάρισε και ο Αμερικανός Πρόεδρος, ότι είναι έτοιμος να αναμιχθεί προσωπικά όπου αρμόζει και είναι απαραίτητο.

    [04] (Κ) Κόφι Ανάν - Φθάνει σήμερα στο Μπούργκενστοκ

    Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν φθάνει σήμερα στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας όπου διεξάγεται η δεύτερη φάση των συνομιλιών για το Κυπριακό με την εμπλοκή της Ελλάδας και της Τουρκίας.

    Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Φρεντ Εκχαρντ κατά τη χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων ο κ. Ανάν ''αναχωρεί απόψε (χθες βράδυ) από τη Νέα Υόρκη και φθάνει αύριο (σήμερα) στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας όπου διεξάγονται οι συνομιλίες του Κυπριακού μεταξύ της ε/κ και τ/κ πλευράς, με τη συμμετοχή της Ελλάδας και της Τουρκίας''.

    [05] (Κ) Θερινή ώρα - Αρχίζει αύριο

    Στις 3 το πρωί της Κυριακής, 28 Μαρτίου 2004, οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν κατά μία ώρα μπροστά.

    [06] (Κ) Εκδηλώσεις Εθνικής παλιγγενεσίας - Κυπριακό

    Με την εθνική παρέλαση στην Πέμπτη Λεωφόρο του Μανχάταν ολοκληρώνονται αύριο οι πανηγυρικοί εορτασμοί του Ελληνισμού της Μητροπολιτικής Περιοχής Νέας Υόρκης για την εθνική παλιγγενεσία. Ομιλητές στις χθεσινές εκδηλώσεις τόνισαν πως η λύση στο Κυπριακό πρέπει να συνάδει με το διεθνές δίκαιο, τις αποφάσεις των ΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    [07] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η συνεχιζόμενη διαδικασία των διαπραγματεύσεων στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό και η αναμενόμενη άμεση εμπλοκή του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν με την κατάθεση και νέου συμβιβαστικού εγγράφου στις δύο πλευρές είναι το θέμα που κυριαρχεί στα σημερινά πρωτοσέλιδα των περισσότερων εφημερίδων της Λευκωσίας.

    Οι πληροφορίες για το περιεχόμενο του τέταρτου σχεδίου Ανάν, η μη προσέλευση της ελλαδικής και ελληνοκυπριακής πλευράς σε δείπνο στο οποίο τους είχε προσκαλέσει χθες βράδυ στο Μπούργκενστοκ ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, τα τελικά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Κύπρο, η απόρριψη χθες από την Ολομέλεια της Βουλής πρότασης νόμου του ΔΗΣΥ για παράταση της προθεσμίας εγγραφής νέων ψηφοφόρων στον εκλογικό κατάλογο και η συνέχεια των αστυνομικών ερευνών για τον προχθεσινό τριπλό φόνο Ρώσων στην Πάφο είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα του κυπριακού Τύπου.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''Φόρμουλα συμβιβασμού'', ότι τα Ηνωμένα Εθνη, στα τελευταία στάδια της διαπραγμάτευσης για λύση του Κυπριακού, στοχεύουν στην ικανοποίηση των αιτημάτων και των δύο πλευρών και στο πλαίσιο αυτής της πρόθεσης εδόθη προχθές στα δύο μέρη νέο έγγραφο ως προοίμιο της τελικής συμφωνίας, ενώ ο κ. Ανάν αναμένεται να φτάσει σήμερα στο Μπούργκενστοκ για να ηγηθεί των προσπαθειών για την εξεύρεση λύσης. Σε άλλο θέμα γράφει για τον προχθεσινό τριπλό φόνο Ρώσων στην Πάφο και ότι το ένα από τα θύματα ήταν πρώην Βουλευτής στη Ρωσία και μάρτυρας σε υπόθεση διαφθοράς.

    ''Η Μάχη'', με τον τίτλο ''Ο επικίνδυνος κ. Ντε Σότο'', γράφει στο κύριο θέμα ότι ο κ. ντε Σότο προκάλεσε αναστάτωση στην ε/κ αντιπροσωπεία στο Μπούργκενστοκ όταν προχθές, λίγο μετά την αναχώρηση του Προέδρου Παπαδόπουλου για τις Βρυξέλλες, επέδωσε στην ε/κ πλευρά ''έγγραφο - παγίδα'' που αναφερόταν και στην ουσία και στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού, ζητώντας την υπογραφή του. Το Εθνικό Συμβούλιο, όπως αναφέρει η εφημερίδα, κινητοποιήθηκε άμεσα, συζήτησε το θέμα και ''οι κουτοπονηριές του Αλβαρο ντε Σότο δεν έπιασαν τόπο''. Αλλού γράφει ότι ''το δεύτερο τετραμερές δείπνο... δεν σερβιρίστηκε'' και ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρος Μολυβιάτης, έχοντας υπόψη τις προχθεσινές δηλώσεις του κ. ντε Σότο ''ο οποίος ανήγαγε το δείπνο σε συνομιλίες'' τηλεφώνησαν στον Περουβιανό διπλωμάτη από τις Βρυξέλλες και του είπαν πως είναι πολύ κουρασμένοι για να παρακαθήσουν στο δείπνο.

    Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Η φόρμουλα για τις περιουσίες'', γράφει πως το έγγραφο που επέδωσε προχθές στις δύο πλευρές ο κ. ντε Σότο φαίνεται να δίδει ''νέα φιλοσοφία'' στο περιουσιακό κεφάλαιο της συμφωνίας για λύση του Κυπριακού, παραπέμποντας στο τουρκικό αίτημα για ενισχυμένη διζωνικότητα, αλλά και σε μιας μορφής ικανοποίηση του δικαιώματος ελεύθερης εγκατάστασης. Αλλού γράφει πως το τελικό έγγραφο του ΓΓ του ΟΗΕ, το σχέδιο Ανάν 4, προνοεί για ομοσπονδιακό κράτος στην Κύπρο, έτοιμο να λειτουργήσει από την επομένη ημέρα της επίτευξης συμφωνίας, με ταυτόχρονη κατάργηση του ''αντιπαραγωγικού θεσμού της συμπροεδρίας''.

    ''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Πέντε καυτές μέρες'', γράφει στο κύριο θέμα ότι ''τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για το Κυπριακό'' και ότι οι επόμενες πέντε ημέρες, μέχρι την 31η Μαρτίου, διαδραματίζονται στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας και θα είναι από τις πιο καυτές της κυπριακής ιστορίας. Οπως αναφέρει η εφημερίδα, ο κ. Ανάν φθάνει σήμερα στο Μπούργκενστοκ για να λάβει μέρος στις συνομιλίες και έχοντας μαζί του το τέταρτο αναθεωρημένο του σχέδιο για επίλυση του Κυπριακού και προσδοκώντας να καλύψει το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι απορρίφθηκε χθες από την Ολομέλεια της Βουλής πρόταση νόμου του Βουλευτή του ΔΗΣΥ Ανδρέα Παπαπολυβίου για παράταση στην προθεσμία εγγραφής στον εκλογικό κατάλογο νέων ψηφοφόρων και ότι, εξαιτίας της καθυστέρησης ψήφισης της νομοθεσίας για τον εκλογικό νόμο και των στενών χρονικών περιθωρίων, χιλιάδες νέοι ψηφοφόροι δεν θα μπορέσουν να ασκήσουν το δικαίωμα ψήφου.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Στα βαθιά νερά με έγγραφο Ανάν'', γράφει στο κύριο θέμα πως οι αναμενόμενες από σήμερα ''αφίξεις κορυφής'' στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας έχουν στόχο την άρδην αλλαγή του σκηνικού των συνομιλιών που διεξάγονται εκεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Οι αλλαγές που αναμένεται να καταθέσει σήμερα ο κ. Ανάν επί του σχεδίου του για την επίτευξη συμφωνίας λύσης του Κυπριακού, όπως αναφέρει ο "Φ", θα αφορούν πρωτίστως ζητήματα που ενδιαφέρουν άμεσα τους Κύπριους πολίτες. Αλλού γράφει ότι παρών στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων στο Μπούργκενστοκ θα είναι και ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα διεύρυνσης Γκούντερ Φερχόιγκεν.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο ''Σχέδιο Νο. 4'', ότι αρχίζει σήμερα η πιο κρίσιμη φάση της διαδικασίας για επίλυση του Κυπριακού και ότι, για τη διαμόρφωση της τέταρτης εκδοχής του σχεδίου Ανάν που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στο Μπούργκενστοκ από τον ίδιο τον ΓΓ του ΟΗΕ, είναι σε εξέλιξη έντονο διπλωματικό παρασκήνιο με τους Αμερικανούς και Βρετανούς να υποστηρίζουν τις βασικές τουρκικές θέσεις για μόνιμες παρεκκλίσεις, διζωνικότητα και ασφάλεια. Αλλη είδηση είναι η χθεσινή αναφορά στα τελικά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Κύπρο και η πρόσκληση της ευρωπαϊκής πολιτικής ηγεσίας προς όλα τα μέρη να αδράξουν την ευκαιρία για μια λύση του Κυπριακού σύμφωνη με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'', με τον τίτλο ''Ο Γκιουλ ρίχνει τη βόμβα των συνομιλιών'', γράφει στο κύριο θέμα της πως ο Υπουργός Εξωτερικών ης Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ διαπραγματεύεται δύσκολα τη λύση του Κυπριακού χωρίς αποκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και ότι χθες κατέστησε σαφές πως εάν επιτευχθεί λύση του Κυπριακού με αποκλίσεις από το κεκτημένο, αυτές δεν θα πρέπει να αλλάξουν αργότερα. Αλλη είδηση είναι η έγκριση χθες από την Ολομέλεια της Βουλής ψηφίσματος που κατέθεσε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου για το αρμενικό Ινστιτούτο Μελκονιάν και με το οποίο ζητείται η υποστήριξή του από την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, έτσι ώστε να μην κλείσει και να διατηρηθεί ως μέρος της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς της Κύπρου.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Αντίλογος'', κάτω από τον τίτλο ''Διάγγελμα Τάσσου ενόψει'', γράφει στο κύριο θέμα πως, μετά τις συνομιλίες στη Λουκέρνη της Ελβετίας, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα απευθύνει διάγγελμα προς τον κυπριακό Ελληνισμό, ενημερώνοντάς τον πλήρως για τη θετική ή αρνητική κατάληξη των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού. Αλλού παραθέτει εκτενή ανάλυση του σχεδίου Ανάν, όπως παρουσιάζεται σε βιβλίο Κύπριου συγγραφέα για την Κυπριακή Δημοκρατία και το σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών για επίλυση του Κυπριακού.

    [08] (Κ) Eκθεση Ομογενειακού Τύπου - Πρόεδρος Αριστοτέλειου Ιδρύματος

    Εκθεση για τον ομογενειακό Τύπο οργανώνεται στο Πολιτιστικό Κέντρο του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Λεμεσού από το Αριστοτέλειο Ιδρυμα σε συνεργασία με το Γραφείο Τύπου της ελληνικής πρεσβείας και τον Πολιτιστικό Ομιλο του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Λεμεσού.

    Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Μιχάλης Λιμπερόπουλος ανέφερε πως «ο ομογενειακός Τύπος δυστυχώς άρχισε να φθίνει τα τελευταία χρόνια λόγω αδιαφορίας των εκάστοτε ελληνικών κυβερνήσεων που δεν έχουν ενδιαφερθεί».

    «Ολοι γνωρίζουμε και όλοι μιλάμε καθημερινά για τα 7 εκατομμύρια του απόδημου Ελληνισμού, λίγοι όμως γνωρίζουμε τι κάνει ο ομογενειακός Τύπος», είπε ο κ. Λυμπερόπουλος, σημειώνοντας πως «αυτοί είναι οι άνθρωποι που κράτησαν τη γλώσσα, την κουλτούρα, τα ήθη και τα έθιμά μας».

    Καθημερινά κάποιοι αφανείς ήρωες του ομογενειακού Τύπου, με μελάνι αλλά και άφθονο αίμα καρδιάς, προσφέρουν τον ίδιο τους τον εαυτό γιατί τα περισσότερα έντυπα τα διανέμουν εντελώς δωρεάν, με αποτέλεσμα κάποιες φορές να αντιμετωπίζουν υπαρξιακά προβλήματα, είπε.

    [09] (Κ) Μπούργκενστοκ - Αφιξη ΓΓ ΗΕ - Δήλωση Ντούτζαρικ

    Γύρω στο μεσημέρι αναμένεται να φθάσει στο Μπούργκενστοκ για τις συνομιλίες για το Κυπριακό ο ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν, ο οποίος μετά την άφιξή του θα ενημερωθεί από τον ειδικό του σύμβουλο Αλβαρο ντε Σότο και την ομάδα του για τα τεκταινόμενα στο ελβετικό θέρετρο σε σχέση με τις συνομιλίες.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Στέφαν Ντούτζαρικ, εκπρόσωπος Τύπου των ΗΕ στο Μπούργκενστοκ, ο κ. Ανάν ταξίδεψε χθες βράδυ με το αεροπλάνο του από τη Νέα Υόρκη προς τη Ζυρίχη και σήμερα μεταβαίνει στο Μπούργκενστοκ, όπου αναμένεται ''αργά το πρωί - νωρίς το απόγευμα''.

    [10] (Κ) Συνέδριο Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής

    Το συνέδριο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής (ΚΟΑ) πραγματοποιείται σήμερα στη Νέα Υόρκη με τη συμμετοχή αντιπροσώπων των κυπριακών συλλόγων απ όλη την Αμερική. Στη διάρκεια του συνεδρίου θα υπάρξει αναφορά του Προέδρου της ΚΟΑ Πανίκου Παπανικολάου για τις δραστηριότητες της Ομοσπονδίας τη χρονιά που πέρασε και θα παρουσιαστούν οι απολογισμοί των κυβερνητών των διαφόρων πολιτειών κι οι αναφορές δραστηριοτήτων των σωματείων.

    [11] (Κ) Εκπομπή για Oμογένεια

    --------------------------------------- Μπούργκενστοκ - Συνομιλίες - Κυπριακό ---------------------------------------

    Μπούργκενστοκ - Αφιξη ΓΓ ΗΕ - Δήλωση Ντούτζαρικ -------------------------------------------------------- Γύρω στο μεσημέρι αναμένεται να φθάσει στο Μπούργκενστοκ για τις συνομιλίες για το Κυπριακό ο ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν, ο οποίος μετά την άφιξή του θα ενημερωθεί από τον ειδικό του σύμβουλο Αλβαρο ντε Σότο και την ομάδα του για τα τεκταινόμενα στο ελβετικό θέρετρο σε σχέση με τις συνομιλίες.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Στέφαν Ντούτζαρικ, εκπρόσωπος Τύπου των ΗΕ στο Μπούργκενστοκ, ο κ. Ανάν ταξίδεψε χθες βράδυ με το αεροπλάνο του από τη Νέα Υόρκη προς τη Ζυρίχη και σήμερα μεταβαίνει στο Μπούργκενστοκ, όπου αναμένεται ''αργά το πρωί - νωρίς το απόγευμα''.

    Ο κ. Ντούτζαρικ είπε πως δεν ήταν ακόμη σε θέση να αναφερθεί στο πρόγραμμα που θα ακολουθήσει ο ΓΓ αμέσως μετά την άφιξή του στο ξενοδοχείο ''Μπούργκενστοκ'', αλλά σημείωσε πως σίγουρα το πρώτο πράγμα που αναμένεται να κάνει είναι να ενημερωθεί από την ομάδα των ΗΕ.

    Εξάλλου κατά τη χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων ο Εκπρόσωπος του ΓΓ των ΗΕ, Φρεντ Εκχαρντ είπε ότι ο κ. Ανάν ''αναχωρεί απόψε (χθες βράδυ) από τη Νέα Υόρκη και φθάνει αύριο (σήμερα) στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας όπου διεξάγονται οι συνομιλίες του Κυπριακού μεταξύ της ε/κ και τ/κ πλευράς, με τη συμμετοχή της Ελλάδας και της Τουρκίας''.

    ''Ο Γενικός Γραμματέας έχει ζητήσει από όλους τους εμπλεκόμενους να είναι σε θέση να αναλάβουν τελικές δεσμεύσεις στο Μπούργκενστοκ. Θα εμπλακεί προσωπικά στην προσπάθεια καθώς φθάνει στο τέλος της'', κατέληξε ο κ. Εκχαρντ.

    Ανάν - Σχέδιο 4 - Ανταπόκριση ''Ανατολή'' ---------------------------------------------- Ο ΓΓ των ΗΕ αναμένεται να επιδώσει στις δύο πλευρές το Σάββατο στο Μπούργκενστοκ μια νέα εκδοχή του σχεδίου του για λύση του Κυπριακού, μετέδωσε πριν από λίγο το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ''Ανατολή'', επικαλούμενο διπλωματικές πηγές στην Ουάσιγκτον.

    Οπως αναφέρεται στην ανταπόκριση, πρόκειται για το ''Σχέδιο Ανάν 4'' το οποίο ο ίδιος έχει ετοιμάσει και θα μεταφέρει στις αποσκευές του κατά τη μετάβασή του στο ελβετικό θέρετρο όπου διεξάγεται η τελική φάση των συνομιλιών.

    Το πρακτορείο γράφει ότι ο κ. Ανάν, μόλις φθάσει στο Μπούργκενστοκ, θα αξιολογήσει την κατάσταση μαζί με τον ειδικό του σύμβουλο Αλβαρο ντε Σότο και στη συνέχεια θα επιδώσει το σχέδιο 4 στην ε/κ και τ/κ πλευρά, καθώς επίσης στην Ελλάδα και την Τουρκία.

    Το ''Ανατολή'' προσθέτει ότι οι Πρωθυπουργοί της Τουρκίας και της Ελλάδας ''θα συμμετάσχουν στις συνομιλίες'' τη Δευτέρα.

    Μεταδίδει επίσης ότι οι πλευρές θα εργαστούν πάνω στο σχέδιο 4 μέχρι την Τετάρτη.

    Το ίδιο πρακτορείο μεταδίδει επίσης ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, η αμερικανική κυβέρνηση ''ενδέχεται να παρέμβει μετά την επίδοση του σχεδίου Ανάν 4''.

    Οπως αναφέρει, διπλωματικές πηγές δήλωσαν ότι αυτό μπορεί να γίνει μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας του ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ και τις πλευρές από την Κυριακή.

    Μπούργκενστοκ - Ταλάτ - Σχέδιο Ανάν - Ντενκτάς ----------------------------------------------------- Ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες ότι η 4η εκδοχή του σχεδίου Ανάν θα παρουσιαστεί αύριο. ''Δεν έχουμε τέτοια πληροφόρηση ή προσδοκία'', είπε.

    Ο κ. Ταλάτ, ο οποίος απαντούσε σε ερώτηση του παράνομου τ/κ πρακτορείου ειδήσεων ΤΑΚ μέσω τηλεφώνου, διέψευσε πληροφορίες ότι τα Ηνωμένα Εθνη παρουσίασαν έγγραφο προχθές βράδυ.

    ''Υπάρχουν εκατοντάδες χαρτιά που πηγαινοέρχονται, υπάρχουν προτάσεις αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει παρουσιαστεί κάποιο δεσμευτικό έγγραφο'', ανέφερε ο κ. Ταλάτ.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ανέφερε ότι ακόμη δεν έχουν παρακαθίσει σε συνομιλίες η ε/κ και η τ/κ πλευρά με εκπροσώπους της Ελλάδας και της Τουρκίας, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι τέσσερις πλευρές ''συναντώνται στα δείπνα''.

    Ανέφερε ακόμη ότι όχι μόνο ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο αλλά και ο ειδικός συντονιστής στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τόμας Γουέστον και ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο Λιν Πάρκερ εμπλέκονται σε διαδικασία πήγαινε έλα.

    Καταλήγοντας, ανέφερε ότι η τ/κ αντιπροσωπεία στις συνομιλίες ενημερώνει συχνά μέσω τηλεφώνου τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για τα τεκταινόμενα στο Μπούργκενστοκ.

    Μπούργκενστοκ - Γκιουλ - Διάσκεψη Τύπου ---------------------------------------------- Χωρίς μόνιμες παρεκκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο δεν είναι δυνατή η επίτευξη λύσης στην Κύπρο, υποστήριξε στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ.

    Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο θα μπορούσε να υπάρξει λύση χωρίς μόνιμες παρεκκλίσεις, ο κ. Γκιουλ απάντησε: «Οχι, αυτό είναι βασικό. Αυτό πρέπει να είναι βασικό τόσο για την τουρκική όσο και για την ελληνική πλευρά, επειδή στο μέλλον και οι Τούρκοι μπορεί να πάνε στο δικαστήριο και να προσπαθήσουν να αλλάξουν (τη συμφωνία) υπέρ τους. Επομένως όλες οι πόρτες πρέπει να είναι κλειστές».

    Αναφερόμενος στο θέμα των παρεκκλίσεων της λύσης, ο κ. Γκιουλ είπε, μεταξύ άλλων, και τα εξής: «Αν η πρόταση (για λύση) δεν περιέχει ρίσκο, τότε θα τη δεχτούμε ευχαρίστως. Ομως αν είναι μια πρόταση που υπάρχει πιθανότητα να αλλάξει στο μέλλον, όλοι γνωρίζουν ότι δεν είναι δυνατό να την αποδεχτούμε. Κάτι τέτοιο δεν πρέπει να το δεχτεί καμία πλευρά. Πρέπει να διασφαλιστεί ότι η λύση δεν θα αλλάξει στο μέλλον υπέρ της μίας πλευράς».

    ''Στόχος μας είναι να φτάσουμε σε μια μόνιμη και διαρκή συμφωνημένη λύση, που να καταστεί μέρος του ευρωπαϊκού δικαίου ούτως ώστε να έχει διάρκεια'', είπε ο Τούρκος Υπουργός.

    Μπούργκενστοκ - Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Γκιουλ -------------------------------------------------------------- Οι αρχές πάνω στις οποίες θεμελιώθηκε η Ευρωπαϊκή Ενωση προσφέρουν στις δύο κοινότητες της Κύπρου την ασφάλεια που χρειάζονται, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, κληθείς να σχολιάσει τη θέση που διατύπωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, ότι η Τουρκία δεν θα δεχθεί λύση του Κυπριακού χωρίς μόνιμες παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο.

    «Η Ευρώπη έχει τους δικούς της νόμους και κανονισμούς. Η ασφάλεια των δύο κοινοτήτων της Κύπρου είναι ακριβώς εκείνες οι αρχές πάνω στις οποίες θεμελιώθηκε η ΕΕ», είπε ο Εκπρόσωπος.

    Χαρακτήρισε υπερβολικούς τους φόβους της τουρκικής πλευράς και τις προσπάθειές της να πετύχει μόνιμες παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο.

    «Μιλάμε για μια Κύπρο, ένα πολυπολιτισμικό κράτος εντός της Ευρώπης. Και η Ευρώπη σέβεται τα εθνοτικά χαρακτηριστικά όλων των πολιτών της. Οι φόβοι λοιπόν της τουρκικής πλευράς δεν δικαιολογούνται στο σύγχρονο κόσμο», κατέληξε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Μπούργκενστοκ - Εκπρόσωπος - Δήλωση ---------------------------------------- Η συμφωνία της 13ης Φεβρουαρίου 2004 στη Νέα Υόρκη δεν προβλέπει για οποιεσδήποτε υπογραφές πριν τα δημοψηφίσματα, τόνισε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Σε δηλώσεις στο Μπούργκενστοκ σχετικά με αναφορές στον Τύπο ότι τα ΗΕ έχουν επιδώσει έγγραφο στις δύο πλευρές με το οποίο επιζητούν την υπογραφή τους πριν αναχωρήσουν από την Ελβετία, ο κ. Χρυσοστομίδης διευκρίνισε ότι πρόκειται για εισηγήσεις των ΗΕ ''για προετοιμασία στην περίπτωση συμφωνίας''.

    ''Το πότε και πού θα υπογραφούν, εάν και εφόσον υπάρξει συμφωνία, είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης,'' πρόσθεσε ο Χρυσοστομίδης.

    Μπούργκενστοκ - Ηνωμένα Εθνη - Εγγραφο ------------------------------------------------ Tο έγγραφο που επέδωσαν προχθές τα ΗΕ στον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, μετά την αναχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για τις Βρυξέλλες, αφορά σύμφωνα με πληροφορίες σημεία προς συζήτηση (talking points) για ορισμένα θέματα, όπως θέματα Ευρώπης, συμφωνίες συνεργασίας, οικονομικά θέματα, θέματα διεθνών συνθηκών και ασφάλειας.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η επίδοση του εγγράφου αυτού και το θέμα υπογραφών που θέτουν τώρα μέσω αυτού τα ΗΕ έχει ενοχλήσει την ε/κ πλευρά νοουμένου ότι η συμφωνία της Νέας Υόρκης δεν προβλέπει για οποιεσδήποτε υπογραφές, και έχει ήδη υποδειχθεί από την ε/κ πλευρά στον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο το γεγονός ότι αυτό είναι εκτός της συμφωνηθείσας διαδικασίας.

    Μπούργκενστοκ - Πολιτικοί αρχηγοί - Συνομιλίες -------------------------------------------------- Η δεύτερη φάση των συνομιλιών για το Κυπριακό δεν έχει εισέλθει ακόμη σε ουσιαστική διαπραγμάτευση, δήλωσαν χθες πολιτικοί αρχηγοί που βρίσκονται στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας, στέλνοντας ταυτόχρονα το μήνυμα ότι εντός του Εθνικού Συμβουλίου υπάρχει ενότητα και αίσθηση πολιτικής ευθύνης.

    Οι πολιτικοί αρχηγοί εκτιμούν ακόμη ότι η ουσιαστική διαπραγμάτευση θα γίνει με την έλευση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και των Πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Τουρκίας, το Σαββατοκυρίακο.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης συνέστησε ψυχραιμία και είπε πως στις επόμενες μέρες θα φανεί εάν θα οδηγηθούν τα πράγματα σε λύση ή όχι.

    Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους εκτίμησε ότι στο τέλος της διαδικασίας αυτής θα υποβληθεί από τα ΗΕ ένα αναθεωρημένο σχέδιο Ανάν και εξέφρασε την ελπίδα όπως αυτό ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του λαού.

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου συνέστησε ψυχραιμία και νηφαλιότητα και είπε ότι εντός του Εθνικού Συμβουλίου υπάρχει αποφασιστικότητα για την υπεράσπιση των βασικών αρχών λύσης του Κυπριακού.

    Ο Πρόεδρος του ΑΔΗΚ Ντίνος Μιχαηλίδης εξέφρασε την άποψη πως όσο δύσκολες θα είναι οι αποφάσεις που θα ληφθούν στο Μπούργκενστοκ, τη μεγάλη απόφαση θα την λάβει ο κυπριακός λαός όταν θα γίνουν τα δημοψηφίσματα.

    Ο Πρόεδρος των ΝΕΟ Νίκος Κουτσού σημείωσε πως οι πραγματικές εξελίξεις όσον αφορά το Κυπριακό δεν γίνονται στο Μπούργκενστοκ, αλλά αλλού και πρόσθεσε πως εάν δεν υπάρξουν βελτιώσεις όσον αφορά τα θέματα των προσφύγων, της αποδοχής των ευρωπαϊκών αρχών της ελεύθερης εγκατάστασης και διακίνησης και των αποφάσεων των ευρωπαϊκών δικαστηρίων, τότε το σχέδιο δεν θα γίνει αποδεκτό.

    Στις δικές του δηλώσεις ο ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης είπε ότι οι πραγματικές εξελίξεις θα σημειωθούν με την έλευση των Πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας και του ΓΓ του ΟΗΕ.

    Μπούργκενστοκ - Ρώσος απεσταλμένος - Επαφές ------------------------------------------------- Ο απεσταλμένος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό Αλεξάντερ Αλεξέγιεβ βρίσκεται στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας, στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αλεξέγιεβ είχε προχθές συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    ΗΠΑ - Μπάουτσερ - Κυπριακό ---------------------------------- Στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό που διεξάγονται στην Ελβετία αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, απαντώντας σε ερώτηση για πιθανή ανάμιξη του Υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ.

    Ο Αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε ότι υπάρχει ιδιαίτερα ενεργός ανάμιξη με την παρουσία του ειδικιού συντονιστή του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Τόμας Γουέστον και του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Κύπρο Μάικλ Κλόσον.

    Ο κ. Μπάουτσερ ανέφερε ότι ο Υπουργός Εξωτερικών παρακολουθεί το θέμα και έχει κάνει ξεκάθαρο, όπως ξεκαθάρισε και ο Αμερικανός Πρόεδρος, ότι είναι έτοιμος να αναμιχθεί προσωπικά όπου αρμόζει και είναι απαραίτητο.

    Παρόλα αυτά, επεσήμανε ότι, «σε αυτή τη φάση των συνομιλιών, όμως, η δράση έχει μεταφερθεί στην Ελβετία και άνθρωποι εργάζονται πολύ σκληρά εκεί. Θα δούμε που θα φθάσουν. Το παρακολουθούμε πολύ στενά».

    ------------------------------------------- Βρυξέλλες - Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Κυπριακό -------------------------------------------

    ΕΕ - Παπαδόπουλος - Ηνωμένα Εθνη - Εγγραφα ------------------------------------------------ Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος έχει στα χέρια του έγγραφα τα οποία του επέδωσαν τα Ηνωμένα Εθνη πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Οπως δήλωσε ο ίδιος, τα έγγραφα θα υπογραφούν σε περίπτωση επίτευξης συμφωνίας και εντάσσονται στο πλαίσιο της προετοιμασίας του ΟΗΕ για το ενδεχόμενο λύσης του Κυπριακού.

    Μιλώντας χθες σε δημοσιογραφική διάσκεψη στις Βρυξέλλες μετά το πέρας των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πριν επιστρέψει στην Ελβετία για τη συνέχιση των διευρυμένων συνομιλιών για τη λύση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι στο τέλος της διαδικασίας θα αναμειχθεί και η ΕΕ, μάλλον με την παρουσία του Επιτρόπου αρμόδιου για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν.

    Αναφερόμενος στο κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και συγκεκριμένα στην παράγραφο για την Κύπρο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ικανοποιημένη και σημείωσε ότι αντικατοπτρίζει τα κείμενα που περιλήφθηκαν στα συμπεράσματα των τελευταίων τριών τουλάχιστον Συμβουλίων και που αφορούν την Κύπρο.

    Ερωτηθείς για τις πληροφορίες περί επίδοσης εγγράφου από τα Ηνωμένα Εθνη στην ε/κ και τ/κ πλευρά, κατά τις συνομιλίες στο Μπούργκενστοκ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος διευκρίνισε ότι ο ίδιος είχε στα χέρια του το κείμενο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες.

    Είπε πως το κείμενο του το έδωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο. «Μάλιστα, αστειευόμενος μου λέει για να διαβάζεις κάτι στο αεροπλάνο», πρόσθεσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Ερωτηθείς για τα κείμενα των Ηνωμένων Εθνών, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι αυτά «είναι πολυσέλιδα, είναι πέντε με έξι κείμενα».

    Ερωτηθείς εάν είναι αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των διευρυμένων συνομιλιών, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι «η αισιοδοξία θα φανεί την 31η Μαρτίου».

    «Εμείς πάμε με προσπάθεια να πετύχουμε λύση. Αν θα καταλήξει ή όχι χρειάζονται δυο. Να δεχθούν εκείνοι τις δικές μας απαιτήσεις και εμείς τις δικές τους ή όλες ή μερικές ή όπως έχουν ή διαμορφούμενες, αναλόγως των συζητήσεων, όπως γίνεται πάντα σε κάθε διαπραγμάτευση, είτε ιδιωτικής φύσεως είναι, είτε πολιτικής», είπε.

    Οσον αφορά τη διαδικασία που ακολουθείται στο Μπούργκενστοκ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως γίνονται επαφές καθημερινώς, «είτε απ ευθείας είτε εκ του σύνεγγυς, είτε με τη μιαν πλευρά είτε με μέλη της μιας πλευράς, είτε με το σύνολο της αντιπροσωπείας, και ελπίζω αυτό να συνεχιστεί, όπως και τώρα που έλειπα το ίδιο γινόταν».

    Σε ερώτηση αναφορικά με το ενδεχόμενο να υπάρξει απεσταλμένος από την ΕΕ στις διευρυμένες συνομιλίες για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι «μέχρι την ώρα η τουρκική πλευρά δεν δεχόταν ανάμειξη της ΕΕ, αλλά τώρα φαίνεται ότι το έχει ζητήσει επιτακτικά η ΕΕ και ελπίζω ότι τελικά θα έρθει ανώτερος λειτουργός της ΕΕ, πιθανότητα ο ίδιος ο Επίτροπος κ. Φερχόιγκεν στα τελικά στάδια».

    ΕΕ - Σύνοδος Κορυφής - Καραμανλής -------------------------------------- Ιδιαίτερα ικανοποιητική, χαρακτήρισε χθες ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής τη διατύπωση για το Κυπριακό στα συμπεράσματα των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, ενώ «θετική εξέλιξη» θεωρεί την εκπροσώπηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δια του Γερμανού Επίτροπου Γκούντερ Φερχόιγκεν στις διευρυμένες συνομιλίες του Μπούργκενστοκ.

    Σε συνέντευξη Τύπου που παρεχώρησε αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διήμερων εργασιών της Συνόδου, ο κ. Καραμανλής ξεκίνησε από το Κυπριακό και τη συμπερίληψη στα συμπεράσματα της ειδικής αναφοράς. Η παράγραφος για το Κυπριακό που μπήκε μετά από «δική μας πρωτοβουλία», όπως είπε, είναι ικανοποιητική διότι κάνει σαφή αναφορά στο κοινοτικό κεκτημένο και στο πλαίσιο των θεμελιωδών αρχών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Για την παρουσία του κ. Φερχόιγκεν στις διευρυμένες συνομιλίες, ο κ. Καραμανλής είπε ότι ο Γερμανός Επίτροπος στη διάρκεια του γεύματος κατά το οποίο συζητήθηκε το Κυπριακό πήρε το λόγο και το ανακοίνωσε επισήμως. Οπως είπε ο Επίτροπος το θεωρεί δεδομένο ότι θα πάει. ''Την παρουσία της Κομισιόν εμείς την επιδιώκαμε, είναι μια θετική εξέλιξη που σηματοδοτεί, αν μη τι άλλο, το ρόλο του θεματοφύλακα σε σχέση με τη συμβατότητα στις ευρωπαϊκές αρχές και το κοινοτικό κεκτημένο'', ανέφερε.

    Ερωτηθείς σχετικά για την ενδεχόμενη συμφωνία και τις προσωρινές αποκλίσεις, είπε ότι οι μεταβατικές περίοδοι μπορεί να προβλέπονται, αλλά μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο αρχών. ''Εμείς ορθώς επιμένουμε στις θέσεις μας, ενώ βρισκόμαστε σε πλήρη συνεργασία και σύμπνοια με την κυπριακή κυβέρνηση'', πρόσθεσε.

    Αναφερόμενος στο ρόλο της κυβέρνησής του αναφορικά με το Κυπριακό, είπε ότι αναλάβαμε την ευθύνη σε μια διαδικασία η οποία ήταν δεδομένη και προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο. Επειδή πράγματι έχουμε τη βούληση να πετύχουμε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το κεκτημένο, η επιδίωξη της λύσης παραμένει ο πρώτος στόχος.

    ΕΕ - Κύπρος - Συμπεράσματα --------------------------------- Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει την ισχυρή προτίμησή του για την ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και επαναλαμβάνει την ετοιμότητά του να ενσωματώσει τους όρους μιας τέτοιας λύσης, σύμφωνα με τις ιδρυτικές αρχές της ΕΕ.

    Αυτό αναφέρεται στο τελικό κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο οποίο σημειώνεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παραμένει πεπεισμένο ότι μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση μπορεί να επιτευχθεί μέχρι την 1η Μαΐου.

    Στο κείμενο συμπερασμάτων το «Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει τη συνεχιζόμενη ισχυρή υποστήριξή του στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ να βοηθήσει τα μέρη να αδράξουν αυτή την ιστορική ευκαιρία για να πετύχουν συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Καλωσορίζει τη συνεχιζόμενη προθυμία της Επιτροπής να παράσχει βοήθεια για την ταχεία λύση εντός του πλαισίου του κοινοτικού κεκτημένου».

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «επίσης χαιρετίζει την προσφορά της Επιτροπής να οργανώσει μια διεθνή διάσκεψη υψηλού επιπέδου στις Βρυξέλλες στις 15 Απριλίου για την προετοιμασία μιας διάσκεψης δωρητών».

    Καλεί όλα τα μέρη να διατηρήσουν ισχυρή δέσμευση για ένα επιτυχές αποτέλεσμα της διαπραγματευτικής διαδικασίας με τη συνεργασία των κυβερνήσεων Ελλάδας και Τουρκίας.

    Βρυξέλλες - ΗΕ - Εγγραφο - Ε/κ, Τ/κ πλευρά -------------------------------------------------- Διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες επιβεβαίωσαν ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό επέδωσε στις πλευρές, κατά τις συνομιλίες για το Κυπριακό στην Ελβετία, έγγραφο με το οποίο ζητείται η δέσμευση της ε/κ και της τ/κ πλευράς ότι θα παραπέμψουν το Σχέδιο Ανάν σε δημοψήφισμα.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το έγγραφο αναφέρει ότι υπογράφουν οι δύο πλευρές στην Κύπρο, αντί οι δύο ηγέτες, προφανώς για να καλυφθεί η απουσία από το Μπούργκενστοκ του Ραούφ Ντενκτάς.

    Το έγγραφο παρέλαβε εκ μέρους της ε/κ πλευράς ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος προήδρευε του Εθνικού Συμβουλίου εν τη απουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, ο οποίος είχε μεταβεί στις Βρυξέλλες για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

    Ο κ. Χριστόφιας δεν δέχθηκε να υπογράψει το έγγραφο και το παρουσίασε στο Εθνικό Συμβούλιο, που συνεδρίασε στο Μπούργκενστοκ.

    Βρυξέλλες - Πατ Κοξ - Κύπρος - ΕΕ - Πρωτόκολλα ----------------------------------------------------- Τα πρωτόκολλα που είναι συνημμένα στη Συνθήκη Προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ είναι επαρκή για να καλύψουν όλες τις πτυχές της λύσης του Κυπριακού, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη ύστερα από συνάντηση στις Βρυξέλλες με τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τους Υπουργούς Οικονομικών των χωρών μελών της ΕΕ, ο κ. Κοξ είπε πως εάν επιτευχθεί λύση του Κυπριακού, τότε η Ευρωβουλή θα κάνει ό,τι μπορεί για να διευκολύνει μία διευθέτηση του προβλήματος.

    Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ πόσα θα μπορούσε να ανεχθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφορικά με τις παρεκκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο που ζητά η τουρκική πλευρά και πότε αναμένεται να έχει ουσιαστικό λόγο η ΕΕ στη συμφωνία για λύση του Κυπριακού, ο κ. Κοξ αναφέρθηκε στις «πολλές εντάσεις που βλέπουμε στην πορεία του παρόντος διαλόγου στην Ελβετία και νωρίτερα», σημειώνοντας ότι «ελπίζουμε ειλικρινά ότι η διαδικασία θα παραγάγει ένα θετικό αποτέλεσμα».

    «Ελπίζω ότι από σήμερα μέχρι την ερχόμενη Κυριακή, οι Υπουργοί Εξωτερικών και οι διαπραγματευτές θα μπορέσουν να ετοιμάσουν το δρόμο για τους δύο Πρωθυπουργούς, τον Ερντογάν και τον Καραμανλή, για να μπορέσουν να κάνουν κάτι, και αυτό δεν μπορεί να συμβεί εάν η κάθε πλευρά υποβάλλει διακόσιες ή τριακόσιες σελίδες λεπτομερούς κειμένου», είπε ο κ. Κοξ.

    Βρυξέλλες - Πρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου - Ομιλία - Κύπρος ------------------------------------------------------ Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρακολουθεί στενά τη διαδικασία λύσης του Κυπριακού που εξελίσσεται υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ σε ομιλία του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

    Ο κ. Κοξ εξέφρασε τη ''διακαή ελπίδα» της Ευρωβουλής όπως ''οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων επιδείξουν σοφία και πολιτική θέληση ώστε η ένταξη μιας επανενωμένης και συμφιλιωμένης Κύπρου να καταστεί πραγματικότητα».

    Ο κ. Κοξ είπε ότι λέχθηκε πολλές φορές αλλά αυτήν τη φορά μπορεί να είναι πραγματικά «η τελευταία ευκαιρία» για λύση. «Πιστεύω ότι όσο προχωρούμε στο στάδιο μιας συμφωνημένης πρότασης η οποία θα τεθεί σε δημοψήφισμα στις δύο κοινότητες στις 20 Απριλίου, η ΕΕ δεν θα πρέπει να είναι συγκρατημένη. Θα πρέπει να τονίζουμε ξεκάθαρα τη βαθιά δέσμευσή μας για λύση: τόσο όσον αφορά έγκαιρες θετικές πολιτικές δηλώσεις από όλα τα ευρωπαϊκά ινστιτούτα προς υποστήριξη μιας λύσης όσον και σε ό,τι αφορά το μέγεθος μιας πιθανής οικονομικής συνεισφοράς σε μια λύση σε μια διάσκεψη δωρητών στις 15 Απριλίου».

    ΕΕ - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Παρέμβαση ----------------------------------------- Την ειλικρινή δέσμευση της ελληνοκυπριακής πλευράς για την εξεύρεση συνολικής, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το κοινοτικό κεκτημένο, επανέλαβε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, σε παρέμβασή του στο γεύμα εργασίας των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ και των προσχωρουσών χωρών.

    «Η επιδίωξή μας είναι να πετύχουμε μια λειτουργική και βιώσιμη λύση πριν από την 1η Μαϊου», είπε στο γεύμα που έγινε στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ανέφερε πως η ε/κ πλευρά επιδιώκει ευρωπαϊκή λύση, πράγμα που σημαίνει «λύση με βάση τις αρχές πάνω στις οποίες έχει οικοδομηθεί η Ευρώπη και που ενσωματώνει το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως η ε/κ πλευρά είναι έτοιμη να διαπραγματευθεί και να συμφωνήσει για μεταβατικές περιόδους σε ορισμένα θέματα, όχι όμως σε μόνιμες παρεκκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    «Επιδιώκουμε μια λειτουργική και βιώσιμη λύση εντός των παραμέτρων του σχεδίου Ανάν, και όλες μας οι προτάσεις έχουν αυτόν τον στόχο. Αυτή μας η θέση στοχεύει να εξυπηρετήσει όχι μόνο το σύνολο του κυπριακού λαού, αλλά και την ΕΕ, στην οποία ανήκει η Κύπρος», είπε.

    Στη συνέχεια, σημείωσε ότι η μη επίτευξη προόδου στις συνομιλίες οφείλεται στη στάση που τηρεί η τ/κ πλευρά και πρόσθεσε ότι παρ' όλα αυτά, έχει αρχίσει ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας με την παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, οι οποίοι, με βάση τη συμφωνία της Νέας Υόρκης, θα προσφέρουν τη βοήθειά τους.

    Εξάλλου, σε παρέμβασή του στη προχθεσινή συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών για το θέμα της τρομοκρατίας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος ενώνει τη φωνή της με όλα τα κράτη μέλη και τις εντασσόμενες στην ΕΕ χώρες, στην έντονη και ανεπιφύλακτη καταδίκη της τρομοκρατικής επίθεσης στη Μαδρίτη.

    Πρόσθεσε ότι η διακήρυξη που υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προσδιορίζει τους τρόπους, τις διαδικασίες και τα μέσα που πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την εξουδετέρωση της ογκούμενης απειλής της τρομοκρατίας.

    «Πολύ σωστά το πλαίσιο των ενεργειών μας τοποθετείται πάνω στη βάση των θεμελιωδών αρχών της ΕΕ, των προνοιών του Χάρτη του ΟΗΕ και των υποχρεώσεων που απορρέουν από το ψήφισμα 1373 (2001) του Συμβουλίου Ασφαλείας», είπε.

    Καταλήγοντας, είπε ότι η Κύπρος χαιρετίζει την ενίσχυση της έμπρακτης αλληλεγγύης των κρατών μελών, τόσο στα θέματα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας όσο και σε άλλα θέματα, και διαβεβαίωσε ότι θα συμβάλει με όλες της τις δυνάμεις στην υλοποίησή της.

    Δικοινοτικό Φόρουμ - Κυπριακό - Εκδήλωση --------------------------------------------- Την αξίωση για επίτευξη μιας λύσης του Κυπριακού που να επιτρέπει στους Κύπριους, και ειδικότερα στα νιάτα του νησιού, να εξασφαλίσουν το μέλλον τους σε μια επανενωμένη πατρίδα, θα διατρανώσει σε εκδήλωσή του την ερχόμενη Κυριακή το Δικοινοτικό Φόρουμ Νεολαίας.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη στο Λήδρα Πάλας, ο Γιώργος Λουκαϊδης ΓΓ της ΕΔΟΝ διαμήνυσε στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων που βρίσκονται στο Μπούργκενστοκ για τη δεύτερη φάση των συνομιλιών ότι ''τα νιάτα δεν μπορούν να συνεχίσουν να ζουν σε μια διαιρεμένη και διχοτομημένη πατρίδα και επιθυμούν την επανένωση της πατρίδας και του λαού μας''.

    Στη διάσκεψη διαβάστηκε στην ελληνική και την τουρκική η κοινή διακήρυξη έξι σημείων που συμφωνήθηκε από τις οργανώσεις νεολαίας, που συναποτελούν το Φόρουμ, στην οποία επαναβεβαιώνεται η δέσμευσή τους για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση την 1η Μαϊου μιας ειρηνικής, ενωμένης Κύπρου στη βάση μιας ομοσπονδιακής λύσης.

    Οι νεολαίες του Φόρουμ σημειώνουν την προσήλωσή τους στις προσπάθειες του ΟΗΕ για επίτευξη λύσης μέσω διαπραγματεύσεων στη βάση του σχεδίου Ανάν που θα προνοεί διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με μία κυριαρχία και με διεθνή προσωπικότητα. Η λύση θα πρέπει να συνάδει με το διεθνές δίκαιο, το Χάρτη του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και με το κοινοτικό κεκτημένο.

    Πλατφόρμα ''Λύση τώρα'' - Κυπριακό - Εκδήλωση ----------------------------------------------------- Με αναμμένα κεριά και χέρι-χέρι, Ε/Κ και Τ/Κ, που απαρτίζουν την Πλατφόρμα ''Λύση τώρα'' θα διακηρύξουν από το Λήδρα Πάλας την ερχόμενη Δευτέρα τη θέλησή τους για λύση του Κυπριακού και θα εκφράσουν την ετοιμότητά τους να πάρουν την τύχη του τόπου στα χέρια τους.

    Σε δηλώσεις σε δημοσιογραφική διάσκεψη για την εξαγγελία της εκδήλωσης, το μέλος της οργανωτικής επιτροπής, καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου Στέλιος Γεωργίου ανέφερε ότι η Πλατφόρμα φιλοδοξεί να μετατρέψει το Λήδρα Πάλας από ''σύμβολο διαχωρισμού σε σύμβολο ειρήνης''.

    Στη διάσκεψη διαβάστηκε στην ελληνική και την τουρκική, η διακήρυξη της επιτροπής, στην οποία σημειώνεται ότι ''για πρώτη φορά μετά από σαράντα χρόνια διαπραγματεύσεων, βρίσκεται μπροστά μας ένα σχέδιο λύσης με πολύ καλές πιθανότητες να γίνει αποδεκτό''.

    Θερινή ώρα - Αρχίζει αύριο στην Κύπρο ------------------------------------------ Στις 3 το πρωί της Κυριακής, 28 Μαρτίου 2004, οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν κατά μία ώρα μπροστά.

    [12] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Εκδηλώσεις Εθνικής παλιγγενεσίας - Κυπριακό -------------------------------------------------- Με την εθνική παρέλαση στην Πέμπτη Λεωφόρο του Μανχάταν ολοκληρώνονται αύριο οι πανηγυρικοί εορτασμοί του Ελληνισμού της Μητροπολιτικής Περιοχής Νέας Υόρκης για την εθνική παλιγγενεσία. Ομιλητές στις χθεσινές εκδηλώσεις τόνισαν πως η λύση στο Κυπριακό πρέπει να συνάδει με το διεθνές δίκαιο, τις αποφάσεις των ΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Ιδιαίτερη θέση έχει στο φετινό εορτασμό η επιστροφή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα. Χθες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της Γουόλ Στριτ η καθιερωμένη τελετή της έπαρσης της ελληνικής σημαίας, παρουσία τμήματος ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς. Στη διάρκεια της εκδήλωσης, που τίμησαν με την παρουσία τους Αμερικανοί παλαιοί Ολυμπιονίκες τιμήθηκε η φιλέλλην βουλευτής Καρολίν Μαλόνι.

    Χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στην Αστόρια, στην οποία παρευρέθηκαν ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Παναγιώτης Σκανδαλάκης, τα μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου Νίκος Νικολόπουλος, Στέλιος Ματζαπετάκης και Στέλιος Παπαθεμελής κι ο δήμαρχος της Αρχαίας Ολυμπίας Ιωάννης Σκουλαρίκης.

    Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο κ. Σκανδαλάκης είπε ότι οι Ελληνες στην Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό συμμετέχουν ενεργά στην προσπάθεια, η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να βρει τη μεγαλόνησο ενωμένη, με μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του πολιτικού ζητήματος, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και το κοινοτικό κεκτημένο.

    «Στόχος μας'', πρόσθεσε, ''είναι οι πολίτες της Κύπρου, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, να απολαύσουν από κοινού τα αγαθά της ειρήνης, της ασφάλειας, της ευημερίας που αξίζει η ένταξη στην ΕΕ. Στόχος μας είναι η επανενωμένη ευρωπαϊκή Κύπρος να αποτελέσει παράδειγμα μιας νέας προσέγγισης συνεργασίας στη νοτιοανατολική Ευρώπη».

    Στο Κυπριακό αναφέρθηκε και ο βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, που διαβάζοντας μήνυμα της Προέδρου του Ελληνικού Κοινοβουλίου Αννας Ψαρούδα Μπενάκη, είπε ότι «στρέφουμε την προσοχή μας στην Κύπρο που βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι της ιστορίας της και στέλνουμε μήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράταξης».

    Πλέκοντας την παραπομπή του Εθνικού Υμνου που αναφέρεται στη Γη του Τζορτζ Ουάσιγκτον, τις ΗΠΑ, με την τουρκική κατοχή στην Κύπρο, ευχήθηκε «να συγκινηθεί η Γη του Ουάσιγκτον από τα σίδερα που δένουν τον κυπριακό ελληνισμό και να συμβάλει στην εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου μας».

    Ευχαριστώντας όλους όσοι αναφέρθηκαν στο Κυπριακό, η Γενική Πρόξενος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη Μάρθα Μαυρομμάτη υπογράμμισε ότι «δεν πρόκειται στο βωμό των χρονοδιαγραμμάτων να θυσιάσουμε τον κυπριακό ελληνισμό».

    Συνέδριο Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής ------------------------------------------- Το συνέδριο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής (ΚΟΑ) πραγματοποιείται σήμερα στη Νέα Υόρκη με τη συμμετοχή αντιπροσώπων των κυπριακών συλλόγων απ όλη την Αμερική. Στη διάρκεια του συνεδρίου θα υπάρξει αναφορά του Προέδρου της ΚΟΑ Πανίκου Παπανικολάου για τις δραστηριότητες της Ομοσπονδίας τη χρονιά που πέρασε και θα παρουσιαστούν οι απολογισμοί των κυβερνητών των διαφόρων πολιτειών κι οι αναφορές δραστηριοτήτων των σωματείων.

    «Θα υπάρξει συζήτηση πάνω στις δραστηριότητες των συλλόγων και οργανωτικά θέματα, όμως φέτος με δεδομένη τη στιγμή που διεξάγεται το συνέδριο, στις τελευταίες 2-3 μέρες της διαδικασίας των συνομιλιών στην Ελβετία, το επίκεντρο της συζήτησης θα δοθεί στο Κυπριακό», είπε ο κ. Παπανικολάου.

    Στην τοποθέτησή του, ο κ. Παπανικολάου θα ενημερώσει τα μέλη για τις επαφές που είχε, μαζί με άλλα στελέχη της Ομοσπονδίας για το Κυπριακό και θα συζητηθεί το πρόγραμμα δράσης για τις αμέσως προσεχείς κρίσιμες μέρες, μέχρι τα δημοψηφίσματα της 20ης Απριλίου.

    «Στις 31 Μαρτίου θα τελειώσει και η διευρυμένη συνάντηση και μετά ο ΓΓ του ΟΗΕ θα συμπληρώσει τα κενά του σχεδίου, που θα τεθεί ενώπιον του λαού. Αρα, εμείς ως παροικία θα πρέπει να πάρουμε τις αποφάσεις μας για τη στάση που θα κρατήσουμε στην κρίσιμη αυτή φάση του κυπριακού», πρόσθεσε.

    Μιλώντας για τις δραστηριότητες της οργάνωσης και των σωματείων-μελών, είπε ότι επικεντρώθηκαν στο εθνικό πρόβλημα.

    «Εγιναν πολλές εκδηλώσεις για το Κυπριακό, επαφές και επισκέψεις στην Ουάσιγκτον, με στόχο την ενημέρωση Αμερικανών επισήμων», είπε. Πέραν τούτου, συνεχίστηκε το κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο της Κυπριακής Ομοσπονδίας.

    «Υπάρχουν πάρα πολλές ανάγκες, τόσο στην παροικία μας όσο και σε Κυπρίους που έρχονται για ιατρική θεραπεία στις ΗΠΑ. Τα σωματεία μας έχουν να παρουσιάσουν πολύ αξιόλογο έργο, τόσο στον πολιτιστικό τομέα, όσο και στη νεολαία».

    Παράλληλα με το μικρό συνέδριο της ΚΟΑ, θα πραγματοποιηθεί και το επίσημο 1ο Συνέδριο της Νεολαίας της Κυπριακής Ομοσπονδίας, που ιδρύθηκε πριν δύο χρόνια, στο πλαίσιο της προσπάθειας των Κυπρίων παγκοσμίως να δημιουργήσουν τμήματα νεολαίας. Η νέοι (ηλικίας άνω των 17 ετών) πρόκειται επίσης να αναδείξουν το νέο τους συμβούλιο. «Εύχομαι να μπορέσουμε μέσω του τμήματος νεολαίας να αναδείξουμε τους επόμενους ηγέτες της κυπριακής παροικίας των ΗΠΑ», είπε.

    Στο πλαίσιο του συνεδρίου, το Σάββατο 27 Μαρτίου διοργανώνεται συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα, «Το σχέδιο Ανάν και οι προοπτικές λύσης του κυπριακού προβλήματος», με ομιλητές, τον καθηγητή Χρήστο Ιωαννίδη, Διευθυντή του Κέντρου Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Κουίνς Κόλεϊτζ και τον καθηγητή του Κολεγίου Ουίλιαμ Πάτερσον Γιώργο Γρηγορίου.

    Ο Πρόεδρο της Κυπριακής Ομοσπονδίας, απαντώντας σε ερώτηση, εξήγησε πως βλέπει να εξελίσσεται η οργάνωση και τα κυπριακά σωματεία μετά από τη λύση του Κυπριακού.

    «Δεν βλέπω μετά τη λύση να αλλάξει πάρα πολύ ο τρόπος με τον οποίο εργάζεται η Κυπριακή Ομοσπονδία, παρ ότι θα αλλάξουν οι προτεραιότητες και οι στόχοι μας, αφού δεν θα υπάρχει ανοιχτό το Κυπριακό. Ιδίως σε μία χώρα όπως οι ΗΠΑ, που ο αριθμός των Τουρκοκυπρίων είναι ελάχιστος, θα προχωρήσουμε με τον ίδιο τρόπο».

    Eκθεση Ομογενειακού Τύπου - Πρόεδρος Αριστοτέλειου Ιδρύματος ---------------------------------------------------------------- Εκθεση για τον ομογενειακό Τύπο οργανώνεται στο Πολιτιστικό Κέντρο του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Λεμεσού από το Αριστοτέλειο Ιδρυμα σε συνεργασία με το Γραφείο Τύπου της ελληνικής πρεσβείας και τον Πολιτιστικό Ομιλο του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Λεμεσού.

    Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Μιχάλης Λιμπερόπουλος ανέφερε πως «ο ομογενειακός Τύπος δυστυχώς άρχισε να φθίνει τα τελευταία χρόνια λόγω αδιαφορίας των εκάστοτε ελληνικών κυβερνήσεων που δεν έχουν ενδιαφερθεί».

    «Ολοι γνωρίζουμε και όλοι μιλάμε καθημερινά για τα 7 εκατομμύρια του απόδημου Ελληνισμού, λίγοι όμως γνωρίζουμε τι κάνει ο ομογενειακός Τύπος», είπε ο κ. Λυμπερόπουλος, σημειώνοντας πως «αυτοί είναι οι άνθρωποι που κράτησαν τη γλώσσα, την κουλτούρα, τα ήθη και τα έθιμά μας».

    Καθημερινά κάποιοι αφανείς ήρωες του ομογενειακού Τύπου, με μελάνι αλλά και άφθονο αίμα καρδιάς, προσφέρουν τον ίδιο τους τον εαυτό γιατί τα περισσότερα έντυπα τα διανέμουν εντελώς δωρεάν, με αποτέλεσμα κάποιες φορές να αντιμετωπίζουν υπαρξιακά προβλήματα, είπε.

    Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Αριστοτέλειου Ιδρύματος, κυκλοφορούν σήμερα γύρω στα 84 ομογενειακά έντυπα, τα περισσότερα από αυτά στην Αυστραλία και την Αμερική.

    [13] (Κ) Μπούργκενστοκ - Γκούντερ Φερχόιγκεν

    Τη Δευτέρα φθάνει στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας, όπου διεξάγονται οι διευρυμένες συνομιλίες για το Κυπριακό, ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης αρμόδιος για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν συνοδευόμενος από το Λέοπολντ Μάουρερ και εμπειρογνώμονες, μεταξύ των οποίων και εμπειρογνώμονες της νομικής υπηρεσίας της Ενωσης.

    Πηγές της ΕΕ δήλωσαν στο ΚΥΠΕ πως ο κ. Φερχόιγκεν θα μεταβεί στο Μπούργκενστοκ προκειμένου να παράσχει βοήθεια στα ΗΕ, στο πλαίσιο της απόφασης της Ενωσης για ενσωμάτωση των όρων της λύσης.

    ''Αυτό που θέλουμε είναι τα μέρη να συμφωνήσουν. Εναπόκειται στα μέρη να συμφωνήσουν σε μια λύση. Ο κ. Φερχόιγκεν θα μεταβεί στο Μπούργκενστοκ προκειμένου να βοηθήσει ώστε η λύση να βρίσκεται εντός του πλαισίου του ευρωπαϊκού κεκτημένου και να σέβεται τις αρχές πάνω στις οποίες έχει ιδρυθεί η ΕΕ'', δήλωσαν οι ίδιες πηγές.

    Σε ερώτηση για το θέμα των μόνιμων παρεκκλίσεων που απαιτεί η τουρκική πλευρά, οι ίδιες πηγές επανέλαβαν πως εναπόκειται στα μέρη να αποφασίσουν τη λύση, σημειώνοντας πως ''οι δικοί μας παράμετροι είναι καλά γνωστοί σε όλα τα μέρη''.

    Ο κ. Φερχόιγκεν αναμένεται, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, να αναχωρήσει από το Μπούργκενστοκ με την ολοκλήρωση των συνομιλιών.

    [14] (Κ) Μπούργκενστοκ - Παπαδόπουλος - Γεύμα

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, συνοδευόμενος από τον πρώην Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη, θα παρακαθίσει σήμερα σε γεύμα που παραθέτουν τα Ηνωμένα Εθνη στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας, στο οποίο θα παρακαθίσουν επίσης ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας Πέτρος Μολυβιάτης και Αμπντουλάχ Γκιουλ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, το γεύμα θα λάβει χώρα στις 13.30 τοπική ώρα στην παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο.

    Στο γεύμα, ο κ. Ταλάτ θα συνοδεύεται από το λεγόμενο υπουργό εξωτερικών Σερντάρ Ντενκτάς, ο Ελληνας ΥΠΕΞ από τον Υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Βαληνάκη και ο Τούρκος ΥΠΕΞ από τον Υφυπουργό Εξωτερικών Ουγούρ Ζιγιάλ.

    [15] (Κ) Μπούργκενστοκ - ΓΓ ΟΗΕ - Αφιξη

    Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν έφθασε στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας, όπου πραγματοποιούνται οι διευρυμένες συνομιλίες για το Κυπριακό.

    [16] (Κ) Μπούργκενστοκ - Παπαδόπουλος - Γεύμα

    Αρχισε στις 1330 τοπική ώρα το γεύμα που παραθέτουν τα Ηνωμένα Εθνη για τα μέρη που συμμετέχουν στις συνομιλίες του Κυπριακού στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας.

    [17] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ - Ε/Κ

    [18] (Κ) Ε/Κ και Τ/Κ ηθοποιοί - Παγκόσμια Μέρα Θέατρου - Παρέλαση

    Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι ηθοποιοί ένωσαν σήμερα τα χέρια στο χορό και με αυτό τον τρόπο απάντησαν στις δεκάδες των ''Γκρίζων Λύκων'' οι οποίοι προσπάθησαν παρά την Πλατεία Σεραγίου στην κατεχόμενη Λευκωσία να ανακόψουν τη γιορταστική θεατρική παρέλαση που διοργάνωσαν σήμερα, Παγκόσμια Μέρα Θεάτρου, το Σατιρικό Θέατρο και το Τουρκοκυπριακό Θέατρο με κύριο σύνθημα ''Ειρήνη στην Κύπρο''.

    [19] (Κ) Μπούργκενστοκ - Ραντικάλ - Τουρκικό έγγραφο

    Εγγραφο με τις τροποποιήσεις που επιθυμεί στο σχέδιο Ανάν υπέβαλε η τουρκική πλευρά στα Ηνωμένα Εθνη, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Ραντικάλ».

    [20] (Κ) Μπούργκενστοκ - Γεύμα - Ντούτζαρικ - Ανάν

    Ως ένα υποβοηθητικό κοινωνικό γεγονός, χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ που βρίσκεται στο Μπούργκενστοκ Στέφαν Ντούτζαρικ το γεύμα που παρέθεσαν τα Ηνωμένα Εθνη στα μέρη που μετέχουν στις διευρυμένες συνομιλίες του κυπριακού προβλήματος.

    Το γεύμα, στο οποίο παρέστη και ο Αναπληρωτής ΓΓ του ΟΗΕ Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ, ο οποίος έφθασε στο ελβετικό θέρετρο με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ολοκληρώθηκε γύρω στις 330 τοπική ώρα και διάρκεσε δύο ώρες.

    Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ ο κ. Ντούτζαρικ χαρακτήρισε το γεύμα ως ένα ''υποβοηθητικό κοινωνικό γεγονός στο οποίο ως ήταν φυσικό συζητήθηκε και το Κυπριακό''.

    [21] (Κ) Μπούργκενστοκ - 4ο Σχέδιο Ανάν

    Το τέταρτο σχέδιο Ανάν θα είναι ένα κείμενο πέραν των 1.000 σελίδων, συμπεριλαμβανομένων και των συνταγμάτων των δύο συνιστώντων κρατιδίων, καθώς και των ομοσπονδιακών νόμων, ανέφερε στο ΚΥΠΕ πηγή των Ηνωμένων Εθνών.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 27 March 2004 - 18:49:21 UTC