Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-11-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Κυπριακό - Συνεδρία
  • [02] (Κ) Αθήνα - Ταγίπ Ερντογάν - Επίσκεψη
  • [03] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών - Υποψήφιες χώρες - Κασουλίδης
  • [04] (Κ) Ιερά Σύνοδος - Σχέδιο Ανάν - Απόρριψη
  • [05] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Λογιόλα ντε Παλάθιο
  • [06] (Κ) Ποδόσφαιρο - Κύπρος - Μάλτα
  • [07] (Κ) ΗΠΑ - Ρόμπερτ Αντριους - Σχέδιο Ανάν
  • [08] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Εναρξη
  • [09] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [10] (Κ) Αντιπροσωπεία Βουλής - Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
  • [11] (Κ) Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής - Κυπριακή ναυτιλία
  • [12] (Κ) ΠΓ ΚΙΣΟΣ - Σχέδιο Ανάν
  • [13] (Κ) Φοιτητές, Μαθητές - Επέτειος Πολυτεχνείου - Αμερικανική Πρεσβεία
  • [14] (Κ) Φοιτητές, Μαθητές - Αμερικανική Πρεσβεία - Ψήφισμα
  • [15] (Κ) Εκπρόσωπος - Eθνικό Συμβούλιο
  • [16] (Κ) Χάνεϊ - Κύπρος
  • [17] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Αλβαρο ντε Σότο
  • [18] (K) Ερντογάν - Σημίτης - Συνάντηση (1)
  • [19] (Κ) Ελληνας ΥΠΕΞ - Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος - Κυπριακό
  • [20] (Κ) Αντιπρόεδρος ΑΔΗΚ - Σχέδιο Ανάν
  • [21] (Κ) Ερντογάν - Σημίτης - Συνάντηση (2)
  • [22] (Κ) Αεροπορική Συμφωνία - Κύπρος -Σρι Λάνκα
  • [23] (Κ) Συνάντηση των «15» με τους «10» - Ιωάννης Κασουλίδης
  • [24] (Κ) Εκπρόσωπος Επιτροπής - Δηλώσεις Ερντογάν στα κατεχόμενα
  • [25] (Κ) Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής - Διάσκεψη Τύπου
  • [26] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [27] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [28] (Κ) Συμβούλιο Υπουργών ΕΕ - Υποψήφιες χώρες
  • [29] (Κ)Τόμας Γουέστον - Αγκυρα - Επίσκεψη
  • [30] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

  • [01] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Κυπριακό - Συνεδρία

    [02] (Κ) Αθήνα - Ταγίπ Ερντογάν - Επίσκεψη

    [03] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών - Υποψήφιες χώρες - Κασουλίδης

    Οι 15 Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αναμένεται να καθορίσουν σήμερα το μεσημέρι στις Βρυξέλλες μαζί με τους συναδέλφους τους των 10 υποψηφίων χωρών, την Πρωτομαγιά του 2004 ως ημερομηνία διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Στην κοινή αυτή συνάντηση, στην οποία από κυπριακής πλευράς θα λάβει μέρος ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, θα συζητηθούν επίσης γεωργικά θέματα, οι κοινοτικές χρηματοδοτήσεις μετά τη διεύρυνση, και άλλες εκκρεμότητες που υπάρχουν.

    [04] (Κ) Ιερά Σύνοδος - Σχέδιο Ανάν - Απόρριψη

    Στο συμπέρασμα ότι το σχέδιο λύσης του Κυπριακού που κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, καθότι αυτό ''δεν συνάδει με τις αρχές του ευρωπαϊκού κεκτημένου, τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των ψηφισμάτων και αποφάσεων του ΟΗΕ'', κατέληξε χθες ομόφωνα η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου.

    Η Ιερά Σύνοδος με ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρία του Σώματος στα γραφεία της Μητρόπολης Κερύνειας στη Λευκωσία, ''καταγγέλλει τη στάση του ΓΓ των ΗΕ, ως απάδουσα προς τις αρχές τις οποίες είναι τεταγμένος να τηρεί''.

    ''Ο ΓΓ του ΟΗΕ είναι εντολοδόχος δια τη διαφύλαξη της διεθνούς ειρήνης και ενότητας και θα έπρεπε να είναι θεματοφύλακας των αρχών και αποφάσεων του ΟΗΕ και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του διεθνούς δικαίου και όχι εκβιαστικά να επιβάλλει πιεστικά χρονοδιαγράμματα προς επίλυση σοβαρών διεθνών προβλημάτων'', αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Οπως σημειώνεται, ''για την Εκκλησία της Κύπρου απαραίτητη προϋπόθεση της ζητούμενης λύσης του κυπριακού προβλήματος, εκτός από τη μία κυριαρχία, τη μια ιθαγένεια και τη μια διεθνή εκπροσώπηση, είναι η λύση αυτή να είναι δίκαιη και λειτουργικά βιώσιμη και να προσφέρει ασφάλεια σε όλο τον κυπριακό λαό, Ελληνες, Τούρκους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους''.

    ''Η προτεινόμενη λύση με τα πολλά αρνητικά στοιχεία που περιέχει καταστρατηγεί το δικαίωμα ελεύθερης διακίνησης, εγκατάστασης και ιδιοκτησίας, νομιμοποιεί και μονιμοποιεί τους παράνομους εποίκους παρ' όλο ότι το διεθνές δίκαιο θεωρεί τον εποικισμό ως 'σοβαρό έγκλημα κατά της ειρήνης της ασφάλειας και της ανθρωπότητας', ακυρώνει το δικαίωμα επιστροφής όλων των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες και με το δικαίωμα του 'βέτο' που προβλέπεται κατά τις τρεις εξουσίες, εξισώνει το 82% του ε/κ πληθυσμού με το 18% του τ/κ, καθιστώντας τη λύση άδικη και λειτουργικά μη βιώσιμη'', αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Η Ιερά Σύνοδος καλεί τον κυπριακό Ελληνισμό σε εγρήγορση, επαγρύπνηση, αλλά και σε ενότητα, ομοψυχία, συμπαγή σύμπνοια και αδελφοσύνη.

    ''Σ' αυτές τις κρίσιμες δραματικές ώρες που διακυβεύεται το μέλλον της πατρίδας μας, ούτε πολιτικές φιλοδοξίες χωρούν, ούτε κομματικά συμφέροντα'', σημειώνει η ανακοίνωση και προσθέτει ότι ''λαός και ηγεσία ενωμένοι σαν ένα σώμα με συναντίληψη και ομοψυχία, επιβάλλεται να αντιτάξουμε γρανιτένια τη γροθιά της ενότητας, χωρίς να αφήσουμε καμιά κερκόπορτα για αδελφοκτόνες διχόνοιες ανοιχτή, γιατί αυτό θα είναι όλεθρος και η καταστροφή της Κύπρου''.

    Το Σώμα τονίζει ακόμη ότι ''η αναγκαστική απαλλοτρίωση και η ανταλλαγή περιουσιών είναι ενάντια σε κάθε αρχή δικαίου''. Προσθέτει πως ''η μη αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων από τη νήσο, πρωτίστως δε των κατοχικών και η διάλυση της Εθνικής Φρουράς, δημιουργεί αίσθημα ανασφάλειας στον κυπριακό ελληνισμό και απειλεί άμεσα την επιβίωσή του''.

    [05] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Λογιόλα ντε Παλάθιο

    [06] (Κ) Ποδόσφαιρο - Κύπρος - Μάλτα

    Φθάνει σήμερα στην Κύπρο η Εθνική ποδοσφαιρική ομάδα ανδρών της Μάλτας, η οποία θα αντιμετωπίσει την ερχόμενη Τετάρτη την Εθνική Κύπρου στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2004.

    Ο αγώνας, ο οποίος θα διεξαχθεί στο ΓΣΠ, θα αρχίσει στις επτά το απόγευμα.

    [07] (Κ) ΗΠΑ - Ρόμπερτ Αντριους - Σχέδιο Ανάν

    Την ελπίδα ότι οι διαπραγματεύσεις θα οδηγήσουν ''σε δίκαιη λύση, με μία ανεξάρτητη Κύπρο με μία κυριαρχία, όπου τα δικαιώματα όλου του λαού θα είναι σεβαστά'', εξέφρασε ο ομοσπονδιακός δημοκρατικός βουλευτής Νέας Ιερσέης, Ρόμπερτ Αντριους.

    Μιλώντας το βράδυ του Σαββάτου σε δημοσιογραφική διάσκεψη, λίγο πριν του απονεμηθεί το 25ο Ετήσιο Ομήρειο Βραβείο της Χιακής Ομοσπονδίας Αμερικής, ο κ. Αντριους αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις του Κυπριακού.

    [08] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Εναρξη

    Το Εθνικό Συμβούλιο συνεδριάζει από τις 9.25 το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη. Τα κόμματα θα ενημερώσουν το σώμα για τη στάση τους έναντι του σχεδίου Ανάν και στη συνέχεια αναμένεται να αποφασίσουν κατά πόσον η ε/κ πλευρά θα το αποδεχθεί ως βάση για διαπραγμάτευση. Η τελική απόφαση θα ληφθεί από τον Πρόεδρο Κληρίδη.

    Στη σημερινή συνεδρία συμμετέχουν ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας και ο Εκπρόσωπος Τύπου Νίκος Κατσουρίδης, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος Δημήτρης Συλλούρης και από το ΔΗΚΟ ο Πρόεδρος του Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος Νίκος Κλεάνθους. Το ΚΙΣΟΣ εκπροσωπείται από τον Πρόεδρο του Κινήματος Γιαννάκη Ομήρου και τον επίτιμο Πρόεδρό του Βάσο Λυσσαρίδη.

    Στη συνεδρία συμμετέχουν επίσης ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού και ο βουλευτής του κόμματος Χρίστος Κληρίδης, ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου και ο Πρώτος Αντιπρόεδρος των ΕΔΗ Γιώργος Χριστοφίδης, ενώ από το ΑΔΗΚ συμμετέχουν ο Πρόεδρος του Κινήματος Ντίνος Μιχαηλίδης και το μέλος του Κινήματος Γιώργος Λυκούργος. Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών εκπροσωπείται από τον Νίκο Κληρίδη και τον Ντίνο Πασπαλλίδη.

    [09] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η επιστροφή του Προέδρου Κληρίδη από την Αθήνα, η κρίσιμη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, στην οποία το Σώμα θα αποφασίσει εάν αποδέχεται ή όχι το σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ως βάση για διαπραγμάτευση, η αρνητική θέση του Προέδρου Κληρίδη στην πρόνοια του σχεδίου Ανάν για τριετή συμπροεδρία και η εσπευσμένη μεταφορά του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στο νοσοκομείο είναι μερικά από τα θέματα που προβάλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες. Αλλα θέματα είναι η θετική θέση του ΔΗΚΟ και του ΚΙΣΟΣ έναντι του σχεδίου Ανάν ως βάση για διαπραγμάτευση και η αρνητική στάση των ΝΕΟ, του Κινήματος Οικολόγων και της Ιεράς Συνόδου, καθώς και η επίσκεψη στην Αθήνα του νικητή των τουρκικών εκλογών, ηγέτη του κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης, Ταγίπ Ερντογάν.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Αντίδραση στην τριετή συμπροεδρία'' γράφει ότι ένα από τα ουσιαστικά εμπόδια στην επίτευξη λύσης με βάση το σχέδιο Ανάν αποτελεί η πρόνοια για τριετή μεταβατική περίοδο στη διάρκεια της οποίας οι ηγέτες των δύο πλευρών θα λειτουργούν ως συμπρόεδροι της Κύπρου, επιβεβαίωσε χθες ο Πρόεδρος Κληρίδης, αποκαλύπτοντας ότι ενημέρωσε ήδη τα ΗΕ για τη διαφωνία του με την πρόνοια αυτή. Αλλού γράφει ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης θα δώσει σήμερα στο νικητή των τουρκικών εκλογών, ηγέτη του κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επισκέπτεται την Αθήνα, το μήνυμα ''βοηθήστε μας, να σας βοηθήσουμε''.

    ''Το Θάρρος'' στο βασικό θέμα υπό τον τίτλο ''Θύελλα σήμερα στο Εθνικό'' γράφει ότι "θυελλώδης" αναμένεται η σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, το οποίο συνέρχεται στην πιο κρίσιμη συνεδρία από την ίδρυσή του από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο λίγο μετά την καταστροφή του 1974. Στη συνεδρία θα κατατεθούν οι θέσεις των κομμάτων για το σχέδιο Ανάν, καθώς σήμερα θα πρέπει να δοθεί η απάντηση στο ΓΓ του ΟΗΕ για το σχέδιό του. Αλλού γράφει ότι με διαφωνίες που βγήκαν και έξω από την αίθουσα όπου συνεδρίαζαν τα αρμόδια σώματα του ΔΗΚΟ και του ΚΙΣΟΣ λήφθηκε χθες η απόφαση και των δύο κομμάτων όπως προτείνουν σήμερα στο Εθνικό Συμβούλιο να γίνει αποδεκτό προς συζήτηση το σχέδιο Ανάν.

    Ο ''Πολίτης'' με τίτλο στο κύριο θέμα ''Κρίσιμα ναι και όχι'' γράφει ότι στο παραπέντε της καθοριστικής αν και, επισήμως, όχι δεσμευτικής για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, το πολιτικό στερέωμα διαμορφώνει άποψη και διαμορφώνεται εκφράζοντας την έναντι του σχεδίου Ανάν. Το ΔΗΚΟ και το ΚΙΣΟΣ έδωσαν το πράσινο φως για την αποδοχή του σχεδίου ως βάση διαπραγμάτευσης, ενώ οι ΝΕΟ και οι Οικολόγοι αποφάσισαν την απόρριψή του. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ολοκλήρωσε χθες τις επαφές του στην Αθήνα, έχοντας εξασφαλίσει την ελλαδική υποστήριξη στις διαπραγματεύσεις που πρόκειται να διεξάγει με την τ/κ πλευρά επί του σχεδίου Ανάν.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Κύμα τουρκικών εκβιασμών'' γράφει στο κύριο θέμα ότι η κυβέρνηση θα βρεθεί ενώπιον κύματος εκβιασμών πριν την Κοπεγχάγη, που είναι συναφείς με το σχέδιο Ανάν και την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Προσθέτει ότι ήδη οι Τούρκοι στηρίζονται παρασκηνιακά στους Αμερικανούς, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας θα χρησιμοποιήσουν το χρονοδιάγραμμα που προβλέπει το σχέδιο Ανάν για να ζητήσουν την αναβολή της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς επέστρεψε εσπευσμένα στο νοσοκομείο για επιπλέον εξετάσεις αφού ο Τούρκος γιατρός που τον συνοδεύει διαπίστωσε ότι ο πυρετός, αντί να πέσει ανέβηκε.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' κάτω από τον τίτλο ''Και πάλι στη Νέα Υόρκη'' γράφει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ έχει ορίσει ραντεβού στον Πρόεδρο Κληρίδη και στον Τ/Κ ηγέτη στα τέλη Νοεμβρίου για μια τελική δοκιμή πριν από την υπογραφή της πρώτης συμφωνίας στις 12 Δεκεμβρίου. Η πρόσκληση, προσθέτει, περιέχεται στις επιστολές που διαβίβασε στις δύο πλευρές την περασμένη Δευτέρα μαζί με το σχέδιό του για συνολική λύση ο Κόφι Ανάν. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Ιερά Σύνοδος στη πρώτη της συνεδρία μετά τη μακρά ασθένεια του Αρχιεπισκόπου και απουσιάζοντος του προκαθήμενου της Εκκλησίας αποφάσισε χθες ομόφωνα την κατηγορηματική απόρριψη του σχεδίου Ανάν.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Ενα ΄ναι΄ και ένα ΄όχι΄'' γράφει ότι το Εθνικό Συμβούλιο κατά τη σημερινή κρίσιμη συνεδρία του αναμένεται ότι θα τοποθετηθεί θετικά στην αποδοχή του σχεδίου Ανάν ως βάση για διαπραγμάτευση και αρνητικά στα χρονοδιαγράμματα, τα οποία κρίνονται ασφυκτικά και δεν προσφέρονται για ουσιαστική διαπραγμάτευση. Προσθέτει ότι το Εθνικό Συμβούλιο θα εξετάσει και την ουσία του σχεδίου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι υπάρχουν γραπτές αναφορές και καταγγελίες εδώ και τρία χρόνια, εναντίον ανώτερων αξιωματικών της Αστυνομίας για κατάχρηση εξουσίας, οι οποίοι έβγαζαν παράνομα αλλοδαπές από το stop list, οι οποίες όχι μόνο δεν διερευνήθηκαν, αλλά οι εμπλεκόμενοι έχουν επιβραβευθεί και πήραν προαγωγή.

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΚΣΤ/ΓΠ)

    [10] (Κ) Αντιπροσωπεία Βουλής - Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

    [11] (Κ) Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής - Κυπριακή ναυτιλία

    Η κυπριακή ναυτιλία βρίσκεται στο σωστό δρόμο και οι συνεχείς προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης για αναβάθμισή της αξίζουν αναγνώρισης, επισήμανε χθες βράδυ στη Λεμεσό, η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος Μεταφορών και Ενέργειας της ΕΕ, Λογιόλα ντε Παλάθιο, η οποία ήταν η κύρια ομιλήτρια εκδήλωσης του Κυπριακού Ναυτιλιακού Συμβουλίου και του Ινστιτούτου Δεξαμενών Αποψης «Ιδέα» με θέμα «Κυπριακή ναυτιλία-Στα πρόθυρα της ΕΕ-Προκλήσεις και Προοπτικές».

    [12] (Κ) ΠΓ ΚΙΣΟΣ - Σχέδιο Ανάν

    Το Πολιτικό Γραφείο του ΚΙΣΟΣ, κατά τη χθεσινή το συνεδρία, εκτίμησε ότι το σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για το Κυπριακό, παρά τα αρνητικά σημεία του, μπορεί να γίνει αποδεκτό για διαπραγμάτευση.

    Σημερινή ανακοίνωση του ΚΙΣΟΣ αναφέρει πως το ΠΓ του κόμματος έχει προβεί σε μια πρώτη μελέτη και εκτίμηση του εγγράφουσχεδίου του κ. Ανάν και έχει εντοπίσει τις αρνητικές πρόνοιες που δυστυχώς δεν είναι λίγες και τις οποίες θα καταθέσει και θα αναλύσει σήμερα στο Εθνικό Συμβούλιο.

    [13] (Κ) Φοιτητές, Μαθητές - Επέτειος Πολυτεχνείου - Αμερικανική Πρεσβεία

    [14] (Κ) Φοιτητές, Μαθητές - Αμερικανική Πρεσβεία - Ψήφισμα

    "Την πολιτική των ΗΠΑ που ποδηγέτησε την εθνική ανεξαρτησία, προσπάθησε να καταβάλει τη λαϊκή κυριαρχία στην Ελλάδα και τελικά οδήγησε στο έπος του Πολυτεχνείου το 1973", καταδικάζει το φοιτητικό και το μαθητικό κίνημα της Κύπρου, σε ψήφισμά του, το οποίο επέδωσε σήμερα σε εκπρόσωπο της αμερικανικής Πρεσβείας στη Λευκωσία, με την ευκαιρία της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στην Ελλάδα.

    [15] (Κ) Εκπρόσωπος - Eθνικό Συμβούλιο

    Το Εθνικό Συμβούλιο εισηγήθηκε σήμερα, κατά πλειοψηφία, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη να απαντήσει στο ΓΓ του ΟΗΕ ότι αποδέχεται να διαπραγματευτεί την πρότασή του, με σκοπό την επίτευξη λύσης του Κυπριακού.

    Αυτό ανακοίνωσε, μετά το πέρας της σημερινής τρίωρης συνεδρίας του Σώματος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, σημειώνοντας πως το Εθνικό Συμβούλιο επανεβεβαίωσε την προσήλωση της ε/κ πλευράς στην εξεύρεση, χωρίς καθυστέρηση, μιας ειρηνικής λύσης του Κυπριακού, μέσω διαπραγματεύσεων των δυο κοινοτήτων, υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ.

    Το Εθνικό Συμβούλιο, όπως είπε ο κ. Παπαπέτρου, διαπιστώνει ότι εξ αντικειμένου τα χρονοδιαγράμματα που έχουν προταθεί περιορίζονται ασφυκτικά και ως εκ τούτου οι ημερομηνίες δεν θα πρέπει να θεωρούνται δεσμευτικές.

    Η επόμενη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου, στις 9 το πρωί.

    [16] (Κ) Χάνεϊ - Κύπρος

    [17] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Αλβαρο ντε Σότο

    [18] (K) Ερντογάν - Σημίτης - Συνάντηση (1)

    Ο νέος ισχυρός άνδρας της Τουρκίας και αρχηγός του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη στην Αθήνα, ότι ''δεν θα προλάβουμε έως τις 12 Δεκεμβρίου να προχωρήσουν οι συνομιλίες για λύση του Κυπριακού''.

    [19] (Κ) Ελληνας ΥΠΕΞ - Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος - Κυπριακό

    Περισσότερο από μια ώρα διήρκεσε η ανταλλαγή απόψεων επί του σχεδίου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό που είχαν το πρωί ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου και ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.

    [20] (Κ) Αντιπρόεδρος ΑΔΗΚ - Σχέδιο Ανάν

    Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΑΔΗΚ αποφάσισε να δεχτεί το Σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για το Κυπριακό ως βάση για περαιτέρω διαπραγμάτευση ''χωρίς χρονικά πλαίσια και χωρίς να επηρεάζει την ενταξιακή μας πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ενωση'', δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο Αντιπρόεδρος του ΑΔΗΚ Εντουϊν Ιωσηφίδης, χαρακτηρίζοντας το όλο σχέδιο Ανάν ''ασαφές''.

    [21] (Κ) Ερντογάν - Σημίτης - Συνάντηση (2)

    [22] (Κ) Αεροπορική Συμφωνία - Κύπρος -Σρι Λάνκα

    Κύπρος και Σρι Λάνκα μονογράφησαν αεροπορική συμφωνία που θέτει το πλαίσιο για την ανάπτυξη των αεροπορικών μεταφορών και για περαιτέρω προώθηση των σχέσεών τους στους τομείς του τουρισμού και της οικονομίας.

    Οπως ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Εργων σχετικό μνημόνιο υπογράφηκε στις 15 Νοεμβρίου, μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τις αρμόδιες αρχές της Σρι Λάνκα.

    [23] (Κ) Συνάντηση των «15» με τους «10» - Ιωάννης Κασουλίδης

    Τα επιμέρους αιτήματα της Κύπρου στα εναπομείναντα κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, έθεσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, κατά τη διάρκεια της πρωινής κοινής συνεδρίασης των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τους ομολόγους τους των 10 υποψηφίων χωρών.

    Βασικό αντικείμενο της σημερινής συνάντησης ήταν η εξέταση όλων των θεμάτων που παραμένουν σε εκκρεμότητα στα κεφάλαια της Γεωργίας και του Προϋπολογισμού, περίπου τρεις εβδομάδες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης.

    [24] (Κ) Εκπρόσωπος Επιτροπής - Δηλώσεις Ερντογάν στα κατεχόμενα

    Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τζόναθαν Φολ διαχώρισε σήμερα πλήρως την τύχη της ενταξιακής πορείας της Κύπρου με αυτή της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι κάθε χώρα κρίνεται σύμφωνα με τα επιτεύγματά της.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση που αφορούσε τον ισχυρισμό του νικητή των τουρκικών εκλογών Ταγίπ Ερντογάν το Σάββατο στα κατεχόμενα, ότι η Κύπρος πρέπει να ενταχθεί ταυτόχρονα με την Τουρκία, ο κ. Φόλ δήλωσε ότι: «Η ένταξη μιας χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν μπορεί να εξαρτάται από την ένταξη μιας άλλης χώρας».

    [25] (Κ) Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής - Διάσκεψη Τύπου

    Το κοινοτικό κεκτημένο δεν αποτελεί εμπόδιο στο σχέδιο λύσης του Κυπριακού, που κατέθεσε την περασμένη βδομάδα ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, σύμφωνα με την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπο Μεταφορών και Ενέργειας Λογιόλα ντε Παλάθιο.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, η κ. ντε Παλάθιο εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχει πάντοτε περιθώριο για ευελιξία, προσθέτοντας χαρακτηριστικά πως το σχέδιο Ανάν ''δεν ρίχνει το κοινοτικό κεκτημένο έξω από το παράθυρο.''

    [26] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 18/11/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7426          1,7530
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,7566          1,7671
    Λίρα Αγγλίας                     1,1117          1,1183
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     212,5916        214,2923
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,1220          3,1469
    Δολάριο Καναδά                     2,7753          2,7975
    Κορώνα Δανίας                     12,9234         13,0267
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,7320         12,8338
    Κορώνα Σουηδίας                   15,7823         15,9085
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5542          2,5746
    

    [27] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           108,93    ( 0,34)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  2.337.227
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    834.940    430,47  (-0,03)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    456.466    122,89  ( 0,15)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £    122.470     93,71  ( 0,15)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     21.653     24,26  (-0,82)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     48.978     70,08  ( 1,33)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     28.157    127,01  (-0,13)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     41.844     22,39  ( 1,22)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     36.309     73,07  ( 0,65)
    Ετ. Πληροφορικής              £     45.343      4,10  (-0,73)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    147.310     27,24  ( 2,95)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        210     15,97  (-1,36)
    Ξενοδοχεία                    £     66.467     53,63  (-1,12)
    Αλλες Εταιρείες               £    753.860    102,00  (-0,07)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [28] (Κ) Συμβούλιο Υπουργών ΕΕ - Υποψήφιες χώρες

    Την Πρωτομαγιά του 2004 θα γίνει η διεύρυνση της Κοινότητας, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβαν σήμερα στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Η επίσημη εκδοχή για την επιλογή της Πρωτομαγιάς του 2004 ως ημερομηνίας για τη διεύρυνσης και όχι της 1ης Ιανουαρίου 2004, είναι ότι θα διευκολυνθούν χρονικά αρκετές χώρες, ώστε να επικυρώσουν έγκαιρα από τα κοινοβούλιά τους τις πράξεις προσχώρησης.

    [29] (Κ)Τόμας Γουέστον - Αγκυρα - Επίσκεψη

    Στην Αγκυρα αναμένεται αύριο ο ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

    Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι δεν έχει ωστόσο οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα των επαφών του με το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

    [30] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Νέα Υόρκη - Καρδιολογικό κέντρο ''Κυρήνεια'' ------------------------------------------------ Δωρεά ύψους 50.000 δολαρίων έκανε η κυπριακή κυβέρνηση προς το καρδιολογικό κέντρο ''Κυρήνεια'', του Νοσοκομείου Νέας Υόρκης στο Κουίνς. Τη δωρεά ανακοίνωσε προχθές βράδυ ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας στον ΟΗΕ, Πρέσβης Σώτος Ζακχαίος, χαιρετίζοντας εκδήλωση του κέντρου.

    Στη διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκαν για την προσφορά τους στον ελληνισμό και στο καρδιολογικό κέντρο, ο παλαίμαχος ομογενής γιατρός δρ. Αντώνης Βασίλας κι ο επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος, Στέφανος Τσερπέλης, ο οποίος ανακοίνωσε στην εκδήλωση νέα δωρεά του προς το κέντρο, ύψους 100.000 δολαρίων.

    Το Καρδιολογικό Κέντρο «Κυρήνεια», με διευθυντή τον Ελληνοαμερικανό γιατρό Βασίλειο Τένετ (δίδυμο αδελφό του διευθυντή της CIA), ήταν μία ιδέα του προέδρου της ΠΣΕΚΑ και του Παγκύπριου Συνδέσμου Αμερικής, Φίλιπ Κρίστοφερ, με σκοπό αφενός να αποκτήσει πρόσβαση η ελληνοαμερικανική κοινότητα σε ένα σοβαρό ιατρικό κέντρο κι αφετέρου, σε μία περίοδο που οι Τούρκοι αλλοιώνουν την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου, το όνομα της Κυρήνειας που δόθηκε στο κέντρο να θυμίζει στους Αμερικανούς την κατοχή της ιδιαίτερής του πατρίδας, την οποία οι αείμνηστοι γονείς του δεν αξιώθηκαν να ξαναδούν.

    Μιλώντας χθες στην εκδήλωση, ο κ. Κρίστοφερ έπλεξε το εγκώμιο των δύο τιμωμένων προσώπων, αλλά κι ολόκληρης της ομογένειας, που αγκάλιασε το κέντρο και το στηρίζει με τη γενναιοδωρία της.

    «Το κέντρο προωθεί τα ελληνικά ιδανικά της κοινότητάς μας και μας θυμίζει ότι το όνομα της Κυρήνειας πρέπει να διατηρηθεί αιώνια», είπε στην ομιλία του ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, και μέλος του συμβουλίου του ιδρύματος.

    Ο Πρέσβης Σώτος Ζακχαίος μετέφερε στην εκδήλωση τους χαιρετισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και την εκτίμηση του κυπριακού λαού προς τους οργανωτές, για το παράδειγμα που δίνουν.

    Χαιρετισμούς επίσης απηύθυναν, ο Πρόεδρος του Νοσοκομείου Νέας Υόρκης στο Κουίνς, Στίβεν Μίλς, ο διευθυντής του «Κυρήνεια» δρ Τένετ, η βουλευτής Καρολίν Μαλόνι, οι Ελληνοαμερικανοί πολιτειακοί βουλευτές, Μιχάλης Γιάνναρης και Ματθαίος Μυρώνης, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής Σάββας Τσίβικος και η μεγάλη δωρήτρια του ιδρύματος, Γεωργία Καλοειδή.

    Νέα Υόρκη - Πολιτιστική Ολυμπιακή Εβδομάδα --------------------------------------------- Ξεκίνησε το Σάββατο το βράδυ, στο Παλαιό Τελωνείο του Μανχάταν, με ρεσιτάλ της διεθνούς φήμης Ελληνοαμερικανίδας πιανίστριας Ρίτας Μπουμπουλίδου, η Πολιτιστική-Ολυμπιακή Εβδομάδα, που διοργανώνει το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ), σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού και το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.

    Την εκδήλωση στην οποία παρέστησαν εκπρόσωποι του ΣΑΕ όπως και Ελληνικών Ομοσπονδιών Σωματείων της Νέας Υόρκης και Νέας Ιερσέης, προλόγησε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Δημήτριος Πλατής.

    Ο Γενικός Πρόξενος αναφέρθηκε στην έμπρακτη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης προς το ΣΑΕ και τις ομογενειακές οργανώσεις για την υλοποίηση αυτού του κύκλου εκδηλώσεων.

    Στη συνέχεια περιέγραψε το χαρακτήρα των πολιτιστικών εκδηλώσεων, οι οποίες θα διαρκέσουν έως τις 24 Νοεμβρίου, τονίζοντας παράλληλα τη σημασία τους αφενός για τη συνέχεια των δεσμών της μητέρας πατρίδας με τον απόδημο Ελληνισμό, αφετέρου για την προβολή του πολιτισμού μας τόσο ανάμεσα στους απόδημους, όσο και ευρύτερα στο αμερικανικό κοινό.

    Χαιρετισμό απηύθυνε κι ο γραμματέας του ΣΑΕ Κυριάκος Μαραγκουδάκης.

    Τα επίσημα εγκαίνια της Πολιτιστικής εβδομάδας θα γίνουν στον ίδιο χώρο, από τον Υπουργό Αιγαίου Ν. Σηφουνάκη, σήμερα το βράδυ.

    Η εβδομάδα ελληνικών πολιτιστικών εκδηλώσεων Θα συμπεριλάβει το Περιφερειακό Συνέδριο του ΣΑΕ (22-24 Νοεμβρίου 2002) στο οποίο θα παραστεί ο ΥΦΥΠΕΞ Ι. Μαγκριώτης και ο επικεφαλής της Ελληνικής Επιτροπής Ολυμπιακής Εκεχειρίας πρέσβης Στ. Λαμπρινίδης. Στην Ελληνική Πολιτισμική Εβδομάδα συμμετέχουν επίσης εκπρόσωποι του Αθήνα 2004, ενώ θα γίνει διάλεξη των καθηγητών Κορρέ, Φιλιππίδη και Τουρνικιώτη. Ο κ. Μαγκριώτης θα μιλήσει την Πέμπτη το βράδυ σε πανομογενειακή εκδήλωση.

    Στο κτίριο του Παλαιού Τελωνείου λειτουργούν εκθέσεις φωτογραφίας για τους πρώτους Ελληνες μετανάστες στην Αμερική, τον κυπριακό πολιτισμό καθώς κι η συλλογή Δολιανίτη, από ολυμπιακά αντικείμενα κι αντίγραφα αρχαίων αντικειμένων από Ολυμπιάδες.

    Παραστάσεις ---------------- Δόθηκε χθες βράδυ, με μεγάλη επιτυχία, η πρώτη από τις δύο παραστάσεις της κυπριακής ηθογραφίας ''Αγάπες και Καημοί'', από τη θεατρική ομάδα της τηλεοπτικής εκπομπής ''Η Κύπρος μας'', σε σκηνοθεσία Πέτρου Πετρίδη. Η επόμενη παράσταση θα δοθεί την επόμενη Κυριακή, στο Χιώτικο Σπίτι, στην Αστόρια.

    Εκθεση Φωτογραφίας ---------------------- Πραγματοποιούνται την Τρίτη τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας, με θέμα, ''Μοναστήρια και Εκκλησίες της Κύπρου'', στην αίθουσα δεξιώσεων του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδας του Μανχάταν. Η έκθεση διοργανώνεται από την Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής, την ΠΣΕΚΑ και το Γενικό Προξενείο της Κύπρου και τα εγκαίνια θα τελέσει ο Δήμαρχος Λευκωσίας Μιχαλάκης Ζαμπέλας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 18 November 2002 - 18:50:00 UTC