Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-11-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Φιλορί - Δηλώσεις Ερντογάν
  • [03] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  • [04] (Κ) Πρόεδρος ΝΕΟ - Σχέδιο Ανάν
  • [05] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Δηλώσεις (1)
  • [06] (Κ) Κίνημα Οικολόγων - Σχέδιο Ανάν
  • [07] (Κ) ΕΓ ΔΗΚΟ - Σχέδιο Ανάν
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Δηλώσεις (2)

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι διαβουλεύσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη στην Αθήνα επί του σχεδίου Ανάν, η παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα του νικητή των τουρκικών εκλογών Ταγίπ Ερντογάν, η εντολή που έδωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Αχμέτ Σεζέρ στον Αμπντουλλάχ Γκιούλ για σχηματισμό κυβέρνησης στην Τουρκία, η απόφαση του ΑΚΕΛ για αποδοχή με όρους του σχεδίου Ανάν, ως βάση για διαπραγμάτευση, και οι πιέσεις που ασκεί η Ουάσιγκτον στην ΕΕ για καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Αθήνα και Λευκωσία πανέτοιμες για διαπραγμάτευση'' γράφει ότι Αθήνα και Λευκωσία δηλώνουν πανέτοιμες να αποδεχτούν το σχέδιο Ανάν για διαπραγμάτευση αλλά και να περάσουν στο ουσιαστικό μέρος αυτής, συζητώντας όλα τα σημεία του εγγράφου του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ, παλεύοντας για τροποποίηση όλων των αρνητικών σημείων που έχουν επισημανθεί και καταγραφεί. Αλλού γράφει ότι ο οικονομολόγος και ειδικός σε θέματα εξωτερικής πολιτικής Αμπντουλλάχ Γκιούλ δήλωσε χθες ότι ο Τούρκος Πρόεδρος του ανέθεσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

    ''Η Μάχη'' στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο ''Και χέρι Βατικανού στο σχέδιο Ανάν'' γράφει ότι ακόμα και το Βατικανό συμμετείχε στη διαμόρφωση του σχεδίου λύσης που υπέβαλε ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Η εφημερίδα επικαλείται πολιτικούς κύκλους σύμφωνα με τους οποίους το γεγονός ότι και τα τέσσερα μαρωνίτικα χωριά προβλέπεται να τεθούν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση αποδεικνύει ότι το κράτος του Βατικανού είχε παρέμβει δραστικά προς τους εμπνευστές του σχεδίου, για να μη μείνουν οι Μαρωνίτες υπό τ/κ διοίκηση. Αλλού γράφει ότι η τουρκική στρατιωτική ηγεσία εκτιμά ως θετικά τα θέματα της κυριαρχίας και της ισότητας στο σχέδιο Ανάν, ενώ εκφράζει ανησυχίες για τις προτάσεις στο εδαφικό.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Το σχέδιο Ανάν προκαλεί φόβο'' δημοσιεύει τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διενήργησε, σύμφωνα με τα οποία οι Ελληνοκύπριοι σε ποσοστό 52% δεν εγκρίνουν το σχέδιο Ανάν ως την τελική λύση του Κυπριακού, ενώ σε ότι αφορά τους δύο χάρτες ποσοστό 16% τάσσεται υπέρ του χάρτη Α, που προνοεί την επιστροφή μέρους της Κεντρικής Μεσαορίας και της περιοχής της Μόρφου, ενώ ποσοστό 34% τάσσεται υπέρ της αποδοχής του χάρτη Β, που προνοεί επιστροφή μέρους της Καρπασίας και της περιοχής της Μόρφου. Αλλού γράφει ότι με ενδιαφέρον αναμένει το εκπαιδευτικό μας σύστημα τις αλλαγές που θα επιφέρει στη σημερινή κατάσταση μια λύση του Κυπριακού, ενώ θα πρέπει να είναι αναμενόμενο ότι η τουρκική γλώσσα σε περίπτωση λύσης θα γίνει αναπόσπαστο μέρος του σχολικού προγράμματος.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Ξεχάστε την Κερύνεια'' γράφει ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης στη χθεσινή συνάντησή τους στην Αθήνα είπαν ''ναι'' στη διαπραγμάτευση του σχεδίου λύσης του Κυπριακού που επέδωσε ο ΓΓ των ΗΕ, ενώ την ίδια ώρα ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος είπε, με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο, σε αντιπροσωπεία Κερυνειωτών που τον επισκέφθηκε, ότι με βάση το σχέδιο Ανάν θα πρέπει να ξεχάσουν την Κερύνεια. Αλλού γράφει ότι η Επιτροπή Αγνοουμένων αξιώνει από τον Πρόεδρο Κληρίδη όπως η λύση του προβλήματος των αγνοουμένων πραγματοποιηθεί παράλληλα με τη λύση του Κυπριακού και όχι σε κατοπινό στάδιο.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Σε φάση ασφυκτικών πιέσεων'' γράφει ότι τις τελευταίες μέρες έχουν ενταθεί οι παρεμβάσεις της Ουάσιγκτον προς τις Βρυξέλλες με στόχο να εξασφαλισθεί στην Κοπεγχάγη ο καθορισμός ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών συνομιλιών για την Τουρκία, ενώ την ίδια ώρα να πιεσθούν οι δύο πλευρές στην Κύπρο για επίτευξη συμφωνίας στα πλαίσια που έχουν θέσει τα ΗΕ. Αλλού γράφει, πως σύμφωνα με πληροφορίες, με τρεις μήνες καθυστέρηση, την 1η Απριλίου 2004 και όχι την 1η Ιανουαρίου του 2004 θα γίνει τελικά η διεύρυνση της ΕΕ, καθαρά για τεχνικούς λόγους.

    Η ''Χαραυγή'' με κύριο τίτλο ''Προϋποθέσεις για το σχέδιο Ανάν'' γράφει ότι το Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ αποφάσισε χθες ότι είναι δυνατό το σχέδιο Ανάν να γίνει αποδεκτό ως βάση διαπραγμάτευσης, χωρίς όμως τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και διλήμματα που θέτει, και χωρίς τη διαδικασία που προβλέπει, ότι κατά τη δεύτερη φάση της διαπραγμάτευσης, όπου διαφωνούν οι δύο πλευρές, τη λύση θα δίνει ο ΓΓ του ΟΗΕ. Αλλού γράφει ότι το δημόσιο χρέος έχει υπερδιπλασιαστεί τη δεκαετία 1994 - 2003 και το κράτος μόνο για τους τόκους καταβάλλει 1,1 εκατομμύρια λίρες ημερησίως.

    [02] (Κ) Φιλορί - Δηλώσεις Ερντογάν

    Δεν μπορεί να συνδέεται η ένταξη μιας χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση με την ένταξη άλλης χώρας, δήλωσε στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων "Ανατολή" ο Ζαν-Κριστόφ Φιλορί, εκπρόσωπος του Επιτρόπου της ΕΕ αρμόδιου για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν.

    Ο κ. Φιλορί προέβη στη δήλωση αυτή κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση στα κατεχόμενα του αρχηγού του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι αν η Κύπρος ενοποιηθεί υπό το νέο ειρηνευτικό σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών δεν θα πρέπει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση ώσπου να ενταχθεί και η Τουρκία.

    [03] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Κωνσταντίνος Μητσοτάκης

    Η πρόταση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ αδιαμφισβήτητα μπορεί να αποτελέσει βάση περαιτέρω διαπραγμάτευσης, δήλωσε ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ύστερα από συνάντηση που είχε το πρωί στην Αθήνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο οποίος επιστρέφει στις 2 μετά το μεσημέρι στην Κύπρο.

    Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την εκτίμηση πως η πρόταση του κ. Ανάν θα γίνει δεκτή και από την ελληνική και από την τουρκική πλευρά ως βάση διαπραγμάτευσης.

    [04] (Κ) Πρόεδρος ΝΕΟ - Σχέδιο Ανάν

    Το σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ ''θα πρέπει να απορριφθεί τόσο για λόγους διαδικασίας όσο και για λόγους ουσίας'', δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων (ΝΕΟ) Νίκος Κουτσού, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι προτεινόμενη λύση είναι η συνομοσπονδία και ότι αυτή καθιστά την Κύπρο "προτεκτοράτο της Τουρκίας".

    [05] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Δηλώσεις (1)

    Υπάρχει απόλυτη συμφωνία των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου στο ότι πρέπει για ορισμένα θέματα που περιλαμβάνονται στο σχέδιο Ανάν να ζητηθούν διευκρινίσεις και για τα άλλα να γίνει διαπραγμάτευση για αλλαγή τους, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης μετά την επιστροφή του από την Αθήνα.

    [06] (Κ) Κίνημα Οικολόγων - Σχέδιο Ανάν

    Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών θα συμβουλεύσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ''να μην αποδεχθεί το σχέδιο Ανάν ως βάση για συζήτηση'', και σε περίπτωση που το αποδεχθεί ''να διαπραγματευτεί τις επεξηγήσεις τα ερωτήματα και τα χρονοδιαγράμματα ούτως ώστε το σχέδιο αυτό αν γίνει αποδεκτό και από τις δύο πλευρές να συζητηθεί μετά από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ''.

    [07] (Κ) ΕΓ ΔΗΚΟ - Σχέδιο Ανάν

    Το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ αποφάσισε, στην μεγάλη του πλειοψηφία, ύστερα από εισήγηση του Προέδρου του και υποψήφιου για την προεδρία της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, ότι θα συμφωνήσει στην έναρξη νέου γύρου διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, νοουμένου ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις θα αποβλέπουν στην άρση μερικών σημείων του εγγράφου Ανάν, τα οποία το κόμμα θεωρεί ''απαράδεκτα''.

    Ο κ. Παπαδόπουλος, ανακοινώνοντας μετά το τέλος της σημερινής πολύωρης συνεδρίας του Εκτελεστικού Γραφείου την απόφαση του ΔΗΚΟ, είπε πως ''πρέπει να δούμε το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων που ζητά ο (Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ) Κόφι Ανάν και τότε θα τοποθετηθούμε τελικά πάνω στο έγγραφο, μετά την ολοκλήρωση αυτών των διαπραγματεύσεων''.

    [08] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Δηλώσεις (2)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δήλωσε σήμερα ότι έχει ήδη ενημερώσει τα ΗΕ πως δεν συμφωνεί με την πρόνοια του σχεδίου Ανάν, σύμφωνα με την οποία για μια μεταβατική περίοδο τριών χρόνων οι ηγέτες των δύο πλευρών θα γίνουν συμπρόεδροι της Κύπρου.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις κατά την άφιξή του από την Αθήνα, ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε πως θα ακούσει τις απόψεις του Εθνικού Συμβουλίου και αν αυτές είναι ομόφωνες τότε θα τον δεσμεύσουν. Αν είναι κατά πλειοψηφία, όπως είπε, τότε θα λάβει σοβαρά υπόψη τις απόψεις της πλειοψηφίας.

    Εάν μεν υπάρχει ομοφωνία δεν έχω να πάρω απόφαση διότι η απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου με δεσμεύει, είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης, σημειώνοντας ότι εάν δεν υπάρξει ομοφωνία τότε θα πρέπει να δώσει πολλή προσοχή σε αυτά που λεει η πλειοψηφία, και αν τα συμμερίζεται, θα πράξει σύμφωνα με το τι λέγει η πλειοψηφία.

    Ερωτηθείς εάν κατά τις επαφές του στην Αθήνα με την ελληνική πολιτική ηγεσία διαπιστώθηκε απόλυτη συμφωνία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων σε ότι αφορά τη διαπραγματευτική τακτική και την ιεράρχηση των ζητημάτων, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι ''υπάρχει απόλυτη συμφωνία στο ότι πρέπει για ορισμένα θέματα να ζητηθούν διευκρινίσεις και για τα άλλα να γίνει διαπραγμάτευση για αλλαγή''.

    "Είχαμε σε μια βάθος ανάλυση του σχεδίου το οποίο έχει τεθεί ενώπιόν μας με τον Πρωθυπουργό και τους συμβούλους του. Ενημέρωσα τους αρχηγούς των κομμάτων, ανταλλάξαμε απόψεις. Αύριο θα ενημερώσω το Εθνικό Συμβούλιο", πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση μέχρι πότε θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι ''εφόσον υπάρχει, υπήρξε και θα συνεχίσει να υπάρχει καθυστέρηση εις την έναρξή τους δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι ο χρόνος που παραμένει είναι ικανοποιητικός για να τελειώσει η διαβούλευση''.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 17 November 2002 - 18:49:09 UTC