Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-11-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Εκπρόσωπος ΟΗΕ - Τ/Κ ηγέτης
  • [02] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Αλβαρο ντε Σότο
  • [03] (Κ) Ντε Σότο - Πρόεδρος Κληρίδης - Απάντηση - Σχέδιο λύσης

  • [01] (Κ) Εκπρόσωπος ΟΗΕ - Τ/Κ ηγέτης

    Τα Ηνωμένη Εθνη αρνούνται να σχολιάσουν επίσημα το αίτημα της τουρκοκυπριακής πλευράς για παράταση χρόνου, ώστε να ετοιμάσει την απάντησή της στο σχέδιο Ανάν.

    Ενώ ο ανώτερος σύμβουλος του Ραούφ Ντενκτάς, Εργκιούν Ολγκιούν, δηλώνει πως ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δεν είναι σε θέση να απαντήσει σήμερα, γιατί ακόμη μελετά το σχέδιο, στο δωμάτιο του νοσοκομείου, η αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Χούα Ζιάνγκ ανέφερε ότι "ο Γενικός Γραμματέας καθόρισε την ημερομηνία και ζήτησε από τους δύο ηγέτες να του δώσουν τις αντιδράσεις τους στην πρόταση σήμερα και τώρα αναμένει να λάβει αυτές τις αντιδράσεις μέσω του ειδικού του συμβούλου, Αλβαρο Ντε Σότο. Ο ΓΓ είπε πως θα αναλύσει την κατάσταση στο τέλος της μέρας και θα αποφασίσει τι θα πράξει".

    [02] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Αλβαρο ντε Σότο

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε ότι ''δόθηκε η απάντησή μας με βάση την οποία η ε/κ πλευρά εκφράζει την ετοιμότητά της να αρχίσει διαπραγματεύσεις με βάση την πρόταση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για να βρεθεί λύση του κυπριακού προβλήματος''.

    Ο κ. Παπαπέτρου, ο οποίος μιλούσε μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο, είπε ότι ''εμείς είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε και αύριο''.

    Η απάντηση της ε/κ πλευράς δόθηκε εντός της χρονικής προθεσμίας που είχε θέσει ο κ. Ανάν προς τις δύο πλευρές όταν επιδόθηκε η πρότασή του για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τα χρονοδιαγράμματα που τίθενται, ο Εκπρόσωπος είπε ότι ''τα χρονικά περιθώρια ουσιαστικά εξανεμίζονται για λόγους που δεν οφείλονται σε υπαιτιότητα της ε/κ πλευράς''.

    ''Εκ των πραγμάτων αυτά τα χρονικά περιθώρια εξανεμίζονται και κατά συνέπεια από τη στιγμή που εξανεμίζονται, δεν μπορούν κατά τη γνώμη μας να είναι δεσμευτικά'', είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    ''Πέραν τούτου'', σημείωσε, ''ακούσατε τι είπε ο Ταγίπ Ερντογάν (νικητής των τουρκικών εκλογών) στην Αθήνα ότι είναι αδύνατο για την τουρκική πλευρά μέχρι τις 12 του Δεκέμβρη να καταλήξει σε συμφωνία και ότι είναι αδύνατο για τον ίδιο να ασχοληθεί με αυτό το θέμα πριν πάρει ψήφο εμπιστοσύνης, δηλαδή στις 4 του Δεκέμβρη''.

    [03] (Κ) Ντε Σότο - Πρόεδρος Κληρίδης - Απάντηση - Σχέδιο λύσης

    Το χρονοδιάγραμμα που έθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ Κοφι Ανάν αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της πρότασής του για λύση του Κυπριακού, δήλωσε σήμερα ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, εκφράζοντας την ελπίδα όπως τα Ηνωμένα Εθνη λάβουν σύντομα και από την τ/κ πλευρά την ίδια έκφραση ετοιμότητας για έναρξη διαπραγματεύσεων, όπως έλαβαν και από την ε/κ πλευρά.

    Ο κ. ντε Σότο μιλούσε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που είχε το βράδυ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο οποίος, εντός της προθεσμίας που έθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ έδωσε σε επιστολή του, τη θετική απάντηση της ε/κ πλευράς για έναρξη διαπραγματεύσεων στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    ''Ελαβα από τον Πρόεδρο Κληρίδη επιστολή προς το ΓΓ του ΟΗΕ Κοφι Ανάν στην οποία ο κ. Κληρίδης εκφράζει την ετοιμότητά του να αρχίσει διαπραγματεύσεις χωρίς καθυστέρηση,'' είπε ο κ. ντε Σότο.

    ''Ο χρόνος πιέζει, το ρολόι κτυπά και ο ΓΓ του ΟΗΕ το γνώριζε πολύ καλά όταν υπέβαλλε τις προτάσεις του στις δύο πλευρές'' είπε ο Περουβιανός διπλωμάτης και εξέφρασε την ελπίδα όπως οι δύο πλευρές προσέλθουν στις διαπραγματεύσεις με τη δέσμευση να διαπραγματευτούν με καλή πίστη και για εξεύρεση μιας διευθέτησης ''στα ζητήματα που χρειάζεται να διευθετηθούν πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης το Δεκέμβρη'' είπε.

    Ο κ. ντε Σότο εξέφρασε επίσης την άποψη ότι μπορεί το χρονοδιάγραμμα να τηρηθεί και είπε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν θα πρότεινε το χρονοδιάγραμμα αυτό εάν δεν ήταν πεπεισμένος ότι θα μπορούσε να τηρηθεί.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 18 November 2002 - 20:49:13 UTC