Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-11-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό - Δηλώσεις
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) ΥΠΕΞ Ελλάδας - Βρετανός ΥΠΕΞ - Κυπριακό
  • [04] (Κ) Χουριέτ - Ερτογάν - Κατεχόμενα - 13 Νοεμβρίου
  • [05] (Κ) Εντογάν - Παράνομη Επίσκεψη - Ακύρωση
  • [06] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Ελλάδας
  • [07] (Κ) Τάσσος Παπαδόπουλος - Κυπριακό - ΕΕ
  • [08] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Κυπριακό - Δηλώσεις

  • [01] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό - Δηλώσεις

    Κλειστά ακόμη κρατά τα χαρτιά του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ενώ σιγή ιχθύος τηρεί κι ο Ειδικός του Σύμβουλος, Αλβαρο Ντε Σότο, αποφεύγοντας να επιβεβαιώσει το πότε αναχωρεί από τη Νέα Υόρκη.

    Χθες οι δύο άνδρες είχαν και νέα συνεργασία, ενώ ο κ. Ντε Σότο παρέμεινε εργαζόμενος στο γραφείο του μέχρι αργά το βράδυ. Ο ίδιος ο Κόφι Ανάν είπε στους δημοσιογράφους πως δεν έχει ακόμη καταλήξει για την επόμενη κίνησή του, ενώ σιβυλλική ήταν η απάντησή του στο ερώτημα αν θα επιδώσει τη Δευτέρα σχέδιο στα μέρη.

    ''Σας είπα την άλλη φορά πως όταν καταλήξω, πρώτον θα το ξέρετε και δεύτερον θα σας το πούμε,'' είπε, ευχόμενος να είναι ήσυχο το Σαββατοκύριακο. Σε ό,τι αφορά τα περί υποβολής σχεδίου τη Δευτέρα, είπε πως δεν γνωρίζει.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η κατάθεση σχεδίου λύσης του Κυπριακού από τα Ηνωμένα Εθνη την ερχόμενη Δευτέρα, κυριαρχεί στο σημερινό κυπριακό Τύπο. Προβάλλονται επίσης οι δηλώσεις του Προέδρου της Συντακτικής Συνέλευσης για το Μέλλον της Ευρώπης Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, τα διαβήματα της ελληνικής και της κυπριακής κυβέρνησης σε σχέση με την παρενόχληση ελληνικών και κυπριακών πολιτικών αεροσκαφών από τουρκικά μαχητικά, καθώς και η δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Μιχάλη Παπαπέτρου ότι αν και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης επιθυμεί την κατάθεση σχεδίου λύσης του Κυπριακού μετά τις προεδρικές εκλογές, σε περίπτωση κατάθεσή του, δεν θα απεκδυθεί των ευθυνών του.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο ''Τη Δευτέρα το σχέδιο Ανάν'' γράφει ότι στις 6 το απόγευμα της Δευτέρας στο Προεδρικό Μέγαρο, ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλβαρο ντε Σότο θα παραδώσει στον Πρόεδρο Κληρίδη το σχέδιο λύσης του Κυπριακού, ενώ την ίδια ώρα στη Νέα Υόρκη, ο Αναπληρωτής ΓΓ του ΟΗΕ Κίραν Πρέντεργκαστ θα παραδώσει το σχέδιο λύσης στον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς. Αλλού γράφει ότι ''ομαλή πορεία'' στη διεύρυνση και στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης, διέγνωσε ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ύστερα από τις συνομιλίες που είχε χθες με τον Καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ στη Γερμανία.

    ''Η Μάχη'' στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο ''Επιδρομή Τραμπούκων'' γράφει ότι ''νάρκη στα θεμέλια της ελευθερίας του Τύπου αλλά και της ενότητας του λαού σε δύσκολες στιγμές, αποπειράθηκαν να θέσουν ανεγκέφαλοι'', οι οποίοι επιχείρησαν μία ώρα μετά τα μεσάνυκτα της Πέμπτης να βάλουν φωτιά στα γραφεία της εφημερίδας. Σημειώνει ότι οι εμπρηστές, χρησιμοποιώντας καθαρή βενζίνη άναψαν φωτιά σε διάφορα σημεία της κεντρικής εισόδου, καθώς και στο διαφημιστικό τμήμα της εφημερίδας. Σε άλλη είδηση γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκης Ομήρου θα μιλήσουν την ερχόμενη βδομάδα σε συγκέντρωση του Παναγροτικού Συνδέσμου.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο του θέμα κάτω από τον τίτλο ''Εφτασε η ώρα'', γράφει ότι έχοντας τη στήριξη των ΗΠΑ και των Βρετανών, ο κ. Ανάν προχωρά την ερχόμενη Δευτέρα σε υποβολή σχεδίου λύσης του Κυπριακού, φιλοδοξώντας την εξεύρεση λύσης στις 31 μέρες που απομένουν μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης. Επικαλείται πληροφορίες που φέρουν τον κ. Ανάν να επικεντρώνεται σε ''παρεκκλίσεις'' από το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Αλλού γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε χθες ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης αν και προτιμά όπως το σχέδιο λύσης του Κυπριακού υποβληθεί μετά τις προεδρικές εκλογές, σε περίπτωση υποβολής σχεδίου ''δεν θα απεκδυθεί των ευθυνών του''.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Λένε όχι στον Κληρίδη'' γράφει ότι η πρόταση του Προέδρου Κληρίδη για υποβολή σχεδίου λύσης μετά τις προεδρικές εκλογές, ''κατά πάσα πιθανότητα δεν θα έχει αντίκρισμα''. Σημειώνει ακόμη ότι δεν αποκλείεται ο κ. ντε Σότο να επιδώσει στον Πρόεδρο Κληρίδη το σχέδιο λύσης τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια συνάντησης τους στη Λευκωσία. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Πετρελαίου και Φυσικών Πόρων της Συρίας Ιμπραχίμ Χατάτ, ύστερα από χθεσινή συνάντηση με τον Υπουργό Εμπορίου Νίκο Ρολάνδη δήλωσε ότι η Συρία είναι διατεθειμένη και έτοιμη να προμηθεύει την κυπριακή αγορά με τρία εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου την ημέρα.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Νέο Κράτος, ίσοι συνιδρυτές'', επικαλείται ενημερωτικές εκθέσεις που διαβιβάσθηκαν στη ελληνικό ΥΠΕΞ και γράφει ότι το σχέδιο λύσης του Κυπριακού που θα υποβάλει ανά πάσα στιγμή ο ΓΓ του ΟΗΕ, θα κάνει αναφορά σε ένα ''νέο κράτος με 'ίσους συνεταίρους'', ενώ σημειώνει ότι αποφεύγεται κάθε άμεση αναφορά σε κρατική κυριαρχία και ότι το ''κρίσιμο θέμα της ιθαγένειας παραπέμπεται στα συστατικά κράτη''. Αλλού γράφει ότι Αθήνα και Λευκωσία προχωρούν σε διαβήματα και καταγγελίες κατά της Τουρκίας για τις προχθεσινές παρενοχλήσεις πολιτικών αεροσκαφών από τουρκικά πολεμικά.

    Η ''Χαραυγή'' στεγάζει το κύριο της θέμα υπό τον τίτλο ''Ο Κύβος ερρίφθη'' και γράφει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ ''θα καταθέσει την ερχόμενη Δευτέρα το σχέδιο λύσης του Κυπριακού, καλώντας τις δύο πλευρές να δεσμευτούν για λύση του προβλήματος μέχρι το τέλος του χρόνου, πράγμα βέβαια ανέφικτο με τα σημερινά δεδομένα''. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκης Ομήρου πιέζεται να αποσύρει την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Δημοκρατίας, με την κατάθεση του σχεδίου Ανάν την επόμενη βδομάδα.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Ο Ζισκάρ ρίχνει ευρωπαϊκή βόμβα στην Τουρκία'' ότι ο Πρόεδρος της Συντακτικής Συνέλευσης για το Μέλλον της Ευρώπης Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν, δήλωσε ότι η Τουρκία δεν είναι ευρωπαϊκή χώρα και η ένταξη της στην ΕΕ ''θα σήμαινε το τέλος'' της Ενωσης. Αλλού γράφει ερευνητές της βρετανικής Αστυνομίας έφθασαν χθες στην Κύπρο για έρευνα νέων στοιχείων σε σχέση με το φόνο μιας Ε/Κ έφηβης, η οποία κακοποιήθηκε σεξουαλικά και στραγγαλίστηκε στο Λονδίνο πριν είκοσι χρόνια.

    Η οικονομική εφημερίδα ''Νέος Τύπος'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Διαπλεκόμενα Συμφέροντα'' γράφει ότι ''συστηματικά αποδεικνύεται ότι τα πλείστα κεφάλαια των εγκεκριμένων επενδυτικών εταιρειών και των εταιρειών επενδύσεων, τοποθετούνται σε εταιρείες με τις οποίες έχουν άμεση σχέση και συμφέροντα οι διαχειριστές επενδύσεων, ή σε εταιρείες στις οποίες οι ίδιοι οι μεγαλομέτοχοι κατέχουν σημαντικό μερίδιο κεφαλαίου''. Αλλού γράφει ότι ελεύθερα θα διαμορφώνονται στην αγορά οι τιμές των καυσίμων από τον Οκτώβριο του 2003, ενώ η πλήρης κατάργηση των σταυροειδών επιδοτήσεων θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου.

    [03] (Κ) ΥΠΕΞ Ελλάδας - Βρετανός ΥΠΕΞ - Κυπριακό

    Βαριά ευθύνη ότι πρέπει να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού αισθάνεται ότι έχει η ελληνική κυβέρνηση, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος συναντήθηκε χθες με το Βρετανό ομόλογό του Τζακ Στρο στο Λονδίνο.

    Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση διάρκειας μίας περίπου ώρας, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η χώρα του υποστηρίζει ''μέχρι τέλους'' τις προσπάθειες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη για τη λύση του Κυπριακού, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι ένα ''αίσιο τέλος'' στο πρόβλημα, θα σήμαινε λύση σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    [04] (Κ) Χουριέτ - Ερτογάν - Κατεχόμενα - 13 Νοεμβρίου

    Ο αρχηγός του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας που κέρδισε τις πρόσφατες εκλογές στη χώρα, Ταγίπ Ερτογάν, θα πραγματοποιήσει παράνομη "επίσκεψη" στα κατεχόμενα στις 13 Νοεμβρίου, γράφει σήμερα ο τουρκικός Τύπος.

    Η "Χουριέτ" γράφει ότι ο κ. Ερτογάν μίσθωσε ιδιωτικό αεροσκάφος και στις 13 Νοεμβρίου θα μεταβεί πρώτα στην Ιταλία και αργότερα την ίδια ημέρα θα ταξιδέψει στα κατεχόμενα, "όπου θα ευχηθεί στον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ταχεία ανάρρωση".

    [05] (Κ) Εντογάν - Παράνομη Επίσκεψη - Ακύρωση

    Η παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα του νικητή των τουρκικών εκλογών, αρχηγού του κόμματος της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ταγίπ Εντογάν, δεν θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του κόμματος.

    Οπως μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερ, επικαλούμενο το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή, η παράνομη επίσκεψη του κ. Ερτογάν, που ήταν προγραμματισμένη για τις 13 Νοεμβρίου, δεν θα πραγματοποιηθεί.

    [06] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Ελλάδας

    Κύπρος και Ελλάδα τους επόμενους μήνες πρόκειται να υπογράψουν ναυτιλιακή συμφωνία, ανακοίνωσε ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας της Ελλάδας Γιώργος Ανωμερίτης, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

    Ο κ. Ανωμερίτης μιλούσε μετά από σημερινή συνάντηση που πραγματοποίησαν στο Υπουργείο Συγκοινωνιών και Εργων αντιπροσωπείες της Κύπρου και της Ελλάδας υπό τους Υπουργούς, Εμπορικής Ναυτιλίας της Ελλάδας και Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν οι προτεραιότητες, οι θέσεις και οι σχεδιασμοί της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ στον τομέα της ναυτιλίας.

    Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι η αντίληψη που επικρατούσε πως η κυπριακή σημαία είναι σημαία ευκαιρίας, έχει αλλάξει και τόνισε ότι το κυπριακό νηολόγιο θα είναι το πρώτο ανοικτό νηολόγιο στους κόλπους της ΕΕ.

    [07] (Κ) Τάσσος Παπαδόπουλος - Κυπριακό - ΕΕ

    Την εκτίμηση ότι την ερχόμενη Δευτέρα ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν θα υποβάλει σχέδιο λύσης του Κυπριακού, διατύπωσε σήμερα ο Συμπρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Κύπρου - ΕΕ και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Παράλληλα ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι το μήνυμα που εξήγαγε από τις επαφές του στις Βρυξέλλες με αρχηγούς κομμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και με αξιωματούχους της ΕΕ, είναι ότι δεν εγείρεται θέμα αναβολής της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ από ενδεχόμενη υποβολή σχεδίου λύσης και ότι δεν τίθεται θέμα η κυπριακή πλευρά να βρεθεί ενώπιον διλήμματος υπό τη μορφή ''δεχθείτε το σχέδιο ή απορρίψτε το''.

    [08] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Κυπριακό - Δηλώσεις

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης εκτιμά πως πολύ πιθανόν την προσεχή Δευτέρα να υποβληθεί σχέδιο λύσης του Κυπριακού, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει κάτι τέτοιο.

    Ο Υπουργός είπε ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει δει προσχέδια του σχεδίου των ΗΕ αλλά με βάση πληροφορίες που συνέλλεξε έχει προβεί σε όλες τις προληπτικές ενέργειες αναφορικά με στοιχεία που δεν θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτά.

    Ο κ. Κασουλίδης τόνισε πως η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι θα προτιμούσε το σχέδιο λύσης να κατατεθεί μετά την εκπνοή της θητείας του δεν έχει να κάνει τίποτε με διεργασίες του εσωτερικού μετώπου αλλά υπογραμμίζει αυτό που έχει κατά νου ο Πρόεδρος, ότι δηλαδή αποκλειστική του σκέψη είναι πώς να προασπίσει καλύτερα τα εθνικά συμφέροντα του κυπριακού λαού.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 9 November 2002 - 18:49:09 UTC