Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-11-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Κόφι Ανάν - Αλβαρο ντε Σότο
  • [02] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Σχέδιο λύσης
  • [03] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Ted Galen Carpenter - ΕΕ - Κύπρος - ΗΠΑ
  • [05] (Κ) Πασιαρδής - Κύπρος - ΣτΕ
  • [06] (Κ) Κασουλίδης - Αρθρο - Κυπριακό
  • [07] (Κ) Ευρωπαϊκή Επιτροπή - ΟΗΕ - Κυπριακό
  • [08] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Σύριος Υπουργός Πετρελαίου - Φυσικό αέριο
  • [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Αεροσκάφος ΚΑ - Τουρκικά μαχητικά
  • [10] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [11] (Κ) Τουρκία - Πολιτικοί αναλυτές - Ερντογάν
  • [12] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [13] (Κ) Γερμανία - Ενταξη Κύπρου - Σχέδιο λύσης
  • [14] (Κ) "Αφρίκα" - Ερντογάν - Στρατός
  • [15] (Κ) Εκπρόσωπος - Σχέδιο λύσης - Προεδρικές εκλογές
  • [16] (K) Χρηματιστήριο - Συνέχεια στις ρευστοποιήσεις
  • [17] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Εργκούν Ολγκούν
  • [18] (Κ) Κυπριακό - Σχέδιο λύσης
  • [19] (Κ) Γιώργος Βασιλείου - Βρυξέλλες
  • [20] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρεσβευτής Κροατίας
  • [21] (Κ) Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Τουρκία - Ζισκάρ ντ' Εστέν
  • [22] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - Νοσοκομείο - Εξετάσεις
  • [23] (Κ) Γιώργος Ανωμερίτης - Αφιξη - Δηλώσεις
  • [24] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρεσβευτής Σλοβακίας
  • [25] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Σχέδιο Λύσης - Λήψη απόφασης
  • [26] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [27] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Γιώργος Ανωμερίτης
  • [28] (Κ) ΑΤΗΚ - Συνάντηση - Κοινοπολιτεία

  • [01] (Κ) Κόφι Ανάν - Αλβαρο ντε Σότο

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν είχε νέα μακρά συνεργασία, χθες αργά το απόγευμα (τοπική ώρα) με τον ειδικό σύμβουλό του για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    [02] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Σχέδιο λύσης

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δήλωσε χθες ότι δεν θα ήταν φρόνιμο το οποιοδήποτε σχέδιο λύσης του Κυπριακού που θα υποβληθεί από το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, να αποτελέσει αντικείμενο συζητήσεων κατά την προεκλογική εκστρατεία, προσθέτοντας πως θα ήταν πολύ ευκολότερο να αντιμετωπιστεί ψύχραιμα μετά τις εκλογές.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης εξέφρασε την άποψη αυτή δημόσια σε ομάδα Βρετανών δημοσιογράφων που επισκέπτονται την Κύπρο, και είπε ότι ο ίδιος θα προτιμούσε όπως ο κ. Ανάν κατέθετε το οποιοδήποτε σχέδιο λύσης για το Κυπριακό μετά τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του νικητή των τουρκικών εκλογών Ταγίπ Ερντογάν, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι η μόνη σαφής αναφορά του κ. Ερντογάν είναι ότι επιθυμεί βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει οτιδήποτε που να φανερώνει αλλαγή της τουρκικής πολιτικής στο θέμα της Κύπρου.

    [03] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το Κυπριακό και η αναμονή της υποβολής σχεδίου λύσης του προβλήματος από το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν είναι το θέμα που προβάλλουν σήμερα οι περισσότερες εφημερίδες της Λευκωσίας στα πρωτοσέλιδά τους. Οι ευκαιρίες εισροής στην Κύπρο χρηματοδοτικών κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) σε περίπτωση κατάληξης των συνομιλιών σε συμφωνία για την επίλυση του Κυπριακού, οι χθεσινές παρενοχλήσεις αεροπλάνων των Κυπριακών Αερογραμμών, της Ολυμπιακής Αεροπορίας και των Μακεδονικών Αερογραμμών από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη και οι προεδρικές εκλογές είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα του κυπριακού Τύπου.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο ''Αντίστροφη μέτρηση για το σχέδιο'', ότι, σύμφωνα και με δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Μιχάλη Παπαπέτρου, τα πάντα συγκλίνουν στη σύντομα υποβολή σχεδίου λύσης του Κυπριακού από τον κ. Ανάν, ο οποίος ενδεχομένως να αποφασίσει μέσα στη επόμενη εβδομάδα. Σε άλλο θέμα γράφει πως, με το κλείσιμο χθες βράδυ της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής της έκθεσης των Επιτροπών Οικονομικών και Ελέγχου για τα όσα έγιναν στο Χρηματιστήριο κατά τα έτη 1999 και 2000, το ΑΚΕΛ, διά του βουλευτή Σταύρου Ευαγόρου, καταλόγισε ευθύνες στην κυβέρνηση και ζήτησε την παραίτηση του Υπουργού Οικονομικών Τάκη Κληρίδη.

    ''Η Μάχη'' με τον τίτλο ''Σε τροχιά νέας Ζυρίχης το Κυπριακό'', γράφει στο κύριο θέμα πως πολιτικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα βρεθεί σύντομα μπροστά σε δίλημμα να επιλέξει την προτεινόμενη λύση ή την οριστική διχοτόμηση του νησιού. Τη μορφή της λύσης αυτής, αναφέρει η εφημερίδα, θα συμφωνήσουν μεταξύ τους η Ελλάδα και η Τουρκία, μαζί με την ΕΕ και τις ΗΠΑ και θα τη θέσουν τελεσιγραφικά μπροστά στην ε/κ πλευρά. Αλλού γράφει ότι το Συντονιστικό Συμβούλιο της Επιτροπής Δήμων, Κοινοτήτων, Σωματείων και Οργανώσεων της Επαρχίας Κερύνειας συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και εξέφρασε τις έντονες ανησυχίες των Κερυνειωτών προσφύγων για την προοπτική μιας άδικης λύσης, που δεν θα κατοχυρώνει το δικαίωμα επιστροφής τους.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Ενα δισ. ευρώ με τη λύση'', γράφει πως οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να ανοίξουν τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ, αποδεσμεύοντας σε πρώτη φάση κεφάλαια της τάξης του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, για ενίσχυση των διαδικασιών επανένωσης της Κύπρου και ανάπτυξης των κατεχομένων. Ακόμα και στην περίπτωση κατ' αρχήν συμφωνίας στο Κυπριακό μέχρι και το Δεκέμβριο, αναφέρει η εφημερίδα, η ΕΕ είναι έτοιμη να αποδεσμεύσει άμεσα 206 εκατομμύρια ευρώ. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στη συνέντευξη στο ΚΥΠΕ του Εργκούν Ολγκούν, συμβούλου του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στην οποία υποστηρίζει ότι είναι δυνατή συμφωνία για λύση του Κυπριακού μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου, εάν αυτή ικανοποιεί τις ανάγκες και των δύο πλευρών.

    ''Η Σημερινή'' με τον τίτλο ''Πολιορκία στον αέρα'', γράφει στο κύριο θέμα ότι δύο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη ''Εφ - 16'' έβαλαν χθες στο στόχαστρό τους αεροπλάνο των Κυπριακών Αερογραμμών που εκτελούσε την πτήση ''CY 323'' από την Αθήνα στη Λάρνακα, ενώ λίγο ενωρίτερα παρενόχλησαν άλλο αεροπλάνο της Ολυμπιακής Αεροπορίας, το οποίο κατευθυνόταν από τη Λάρνακα προς την Αθήνα. Την ίδια περίπου ώρα, τουρκικά μαχητικά παρενόχλησαν και άλλο ελληνικό αεροπλάνο των Μακεδονικών Αερογραμμών, που πετούσε από τη Λήμνο προς τη Θεσσαλονίκη. Αλλη είδηση είναι η ψήφιση νόμου χθες από τη Βουλή, με την οποία απαγορεύεται ο διορισμός στο Διοικητικό Συμβούλιο ημικρατικού οργανισμού προσώπων τα οποία έχουν συμφέροντα σε εταιρείες ή άλλους τομείς δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τον ημικρατικό αυτό οργανισμό.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' κάτω από τον τίτλο ''Παζάρια για το σχέδιο '', γράφει στο κύριο θέμα πως εξακολουθούν οι συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουάσινγκτον, Βρυξελλών, Αθήνας, Αγκυρας και Λευκωσίας για την τελική διαμόρφωση και υποβολή σχεδίου λύσης του Κυπριακού από το ΓΓ του ΟΗΕ, ενώ ο νικητής των εκλογών στην Τουρκία, Ρετζέπ Ερντογάν ετοιμάζεται να μεταβεί παράνομα στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου και στη συνέχεια στην Αθήνα. Αλλού γράφει ότι ο Ανώτερος Αστυνόμος Σωτήρης Χαραλάμπους διορίστηκε στη θέση του Βοηθού Αρχηγού Αστυνομίας.

    H ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Ανήσυχη αναμονή'' γράφει ότι στις προσεχείς μέρες, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αναμένεται να κατατεθεί το συνολικό σχέδιο λύσης του Κυπριακού που ετοίμασε ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο με την ουσιαστική συμμετοχή του εκπροσώπου της Βρετανίας Ντέιβιντ Χάνεϊ και του συντονιστή για το Κυπριακό στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τόμας Γουέστον. Αναφέρει επίσης ότι για πρώτη φορά δημοσίως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης ανέφερε ότι θα προτιμούσε το σχέδιο λύσης να υποβάλλετο μετά τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι το ΑΚΕΛ τίμησε τα ογδόντα πέντε χρόνια της Μεγάλης Οκτωβριανής Επανάστασης.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' στο κύριο θέμα αναφέρει ότι η Τράπεζα Κύπρου αποδέχεται επιταγές χωρίς αντίκρισμα χρεώνοντας τον καταθέτη με πέντε λίρες, μια κίνηση που αποβλέπει στο να αποτρέψει το κοινό από του να καταθέτει επιταγές χωρίς αντίκρισμα. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Κύπρο για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενός εκ των πολιτών της σε διαμάχη απαλλοτρίωσης γης που κράτησε για δεκατρία χρόνια νομικών διαδικασιών.

    Η ''Cyprus Weekly'' στο κύριο θέμα γράφει ότι η κυπριακή κυβέρνηση καταδίκασε χθες ως ''κατάφωρα παράνομη'' την προγραμματισμένη επίσκεψη στα κατεχόμενα για την επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, του αρχηγού του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και νικητή των τουρκικών εκλογών Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι 200 άτομα της οικονομικής, κοινωνικής, πολιτιστικής και επιστημονικής ζωής της Κύπρου υποστηρίζουν την υποψηφιότητα του Προέδρου του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκη Ομήρου για την προεδρία της Δημοκρατίας.

    ''Η Κύπρος σήμερα'' υπό τον τίτλο ''Η λύση στα χέρια Κληρίδη-Ντενκτάς'' γράφει ότι αφόρητες πιέσεις για την επίτευξη συμφωνίας στο σχέδιο λύσης στο Κυπριακό του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν πριν από την Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης ασκούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η ΕΕ. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι πραγματοποιείται στις 25 Νοεμβρίου η καθιερωμένη παγκύπρια άσκηση ''Εγκέλαδος 2002'' με τη συμμετοχή της δύναμης της Πολιτικής Αμυνας και των ουσιωδών υπηρεσιών ΑΤΗΚ-ΑΗΚ-Επαρχιακή Διοίκηση κ.ά.

    Ο ''Συντάκτης'' υπό τον τίτλο '''Ναι' λέει ο Κληρίδης στην παραμονή του στην προεδρία'' γράφει ότι θετικά αντιδρά ο Πρόεδρος Κληρίδης στο ενδεχόμενο παράτασης της θητείας του, και παρά το γεγονός ότι κρατά τα χαρτιά του κλειστά, όσο αφορά τη δημοσιοποίηση των προθέσεων του, σε στενούς συνεργάτες του έχει αποκαλύψει ότι επιθυμία του είναι να παραμείνει στο Προεδρικό και μετά τη λήξη της θητείας του για να διαπραγματευθεί και να υπογράψει τη συμφωνία λύσης του Κυπριακού. Αλλού δημοσιεύει αποκλειστικές δηλώσεις του Υπουργού Τύπου και ΜΜΕ της Ελλάδας Χρίστου Πρωτόπαπα, ο οποίος είπε ότι για τη λύση του Κυπριακού "προετοιμαζόμαστε για αποδοχή συμβιβαστικής λύσης σε συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία και πάντα μέσα στα πλαίσια του ΟΗΕ, με αιχμή την κυριαρχία του κράτους."

    [04] (Κ) Ted Galen Carpenter - ΕΕ - Κύπρος - ΗΠΑ

    Ο ρόλος των ΗΠΑ αυτή την περίοδο είναι η απαίτηση του τερματισμού των παρεμβάσεων στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου προς την ΕΕ, ανέφερε ο Αντιπρόεδρος για θέματα Αμυντικής και Εξωτερικής Πολιτικής Μελέτης στο ίδρυμα CATO στην Ουάσιγκτον, Ted Galen Carpenter, μιλώντας στο Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο (AHI) με θέμα Η Ενταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση: Η σημασία που έχει για τα αμερικανικά συμφέροντα.

    [05] (Κ) Πασιαρδής - Κύπρος - ΣτΕ

    [06] (Κ) Κασουλίδης - Αρθρο - Κυπριακό

    Η πλήρης εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας αποτελεί το κλειδί για την εξεύρεση λύσης του κυπριακού προβλήματος, υπογραμμίζει ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης σε άρθρο του που δημοσιεύεται στο τεύχος που μόλις κυκλοφόρησε της αμερικανικής επιθεώρησης εξωτερικής πολιτικής The National Interest.

    Ο κ. Κασουλίδης επισημαίνει επίσης ότι ο αποχωρισμός από τα πάθη του παρελθόντος όσον αφορά το Κυπριακό, είναι όχι μόνο προς το συμφέρον του λαού της Κύπρου αλλά και προς το συμφέρον της σταθερότητας στην περιοχή.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών, στο άρθρο του με τίτλο Enforcing the UN Resolutions: The Key to a Cyprus Settlement, με αφορμή τις πρόσφατες ομιλίες τόσο του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους όσο και του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, αναφέρεται στην άρνηση της τουρκικής πλευράς να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα του Διεθνούς Οργανισμού.

    [07] (Κ) Ευρωπαϊκή Επιτροπή - ΟΗΕ - Κυπριακό

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το ΓΓ του ΟΗΕ τον οποίο ενημερώνει για τις διάφορες πτυχές του κοινοτικού κεκτημένου, ώστε οι πρόνοιες του σχεδίου λύσης του Κυπριακού να μην αντιβαίνουν τις βασικές αρχές που διέπουν την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Αυτό προκύπτει από την απάντηση που έδωσε σήμερα το πρωϊ σε σχετική ερώτηση του ΚΥΠΕ ο εκπροσώπος του αρμόδιου για τη διεύρυνση επιτρόπου Γκούντερ Φερχόιγκεν, Ζαν-Κριστόφ Φιλορί.

    [08] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Σύριος Υπουργός Πετρελαίου - Φυσικό αέριο

    Η Συρία είναι διατεθειμένη και έτοιμη να προμηθεύει την κυπριακή αγορά με τρία εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου την ημέρα, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Πετρελαίου και Φυσικών Πόρων της Συρίας Ιμπραχίμ Χατάτ, ύστερα από συνάντηση σήμερα στη Λευκωσία με τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκο Ρολανδη.

    Οπως ανέφερε ο κ. Ρολάνδης, η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί στο ένα δις κυβικά μέτρα το χρόνο, ''ποσότητα που ξεπερνά τις ανάγκες της χώρας''.

    [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Αεροσκάφος ΚΑ - Τουρκικά μαχητικά

    Ως ''απαράδεκτη ενέργεια'', χαρακτήρισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου το χθεσινό επεισόδιο παρενόχλησης αεροσκάφους των Κυπριακών Αερογραμμών από τουρκικά μαχητικά, τονίζοντας ότι τόσο η Αθήνα όσο και η Λευκωσία θα προβούν σε διαβήματα.

    [10] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           102,76  (-2,89)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  3.723.620
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £  1.640.875    397,54  (-4,50)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £  1.114.862    112,80  (-3,92)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £    158.144     91,68  (-2,44)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     35.185     24,00  (-2,16)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     83.685     67,01  (-2,60)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     48.702    124,86  (-0,53)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     51.066     21,60  (-3,18)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     23.231     70,96  ( 2,66)
    Ετ. Πληροφορικής              £    116.010      3,91  (-3,93)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    321.199     25,17  (-1,68)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        046     16,48  (-2,43)
    Ξενοδοχεία                    £    161.817     52,11  (-3,29)
    Αλλες Εταιρείες               £    619.644     98,63  (-2,97)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [11] (Κ) Τουρκία - Πολιτικοί αναλυτές - Ερντογάν

    Για ''ενδείξεις διαφορετικής προσέγγισης των πραγμάτων στην Τουρκία'', κάνουν λόγο πολιτικοί αναλυτές και εκτιμούν ότι ο ηγέτης του κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης Ταγίπ Ερντογάν και τα στελέχη του κόμματος δείχνουν να προσεγγίζουν ορισμένα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την Τουρκία με έναν διαφορετικό τρόπο.

    Οσον αφορά το Κυπριακό, ''μια κυβέρνηση του ΑΚΡ σίγουρα δεν θα θεωρεί το Κυπριακό ως προσωπικό ζήτημα, όπως ο Μπουλέντ Ετζεβίτ αλλά και οι κλασικές ηγεσίες που κυβερνούσαν μέχρι σήμερα την Αγκυρα'', εκτιμούν οι ίδιες πηγές και σημειώνουν ότι ''η προσήλωση του ΑΚΡ στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας αλλάζει τις συνθήκες και ενισχύει μια πιο ψύχραιμη, πιο ρεαλιστική προσέγγιση του Κυπριακού στην Αγκυρα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα αγνοηθούν τα τουρκικά συμφέροντα''.

    [12] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 8/11/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7437          1,7541
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,7620          1,7725
    Λίρα Αγγλίας                     1,1121          1,1187
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     213,0143        214,7184
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,1097          3,1345
    Δολάριο Καναδά                     2,7423          2,7642
    Κορώνα Δανίας                     12,9411         13,0446
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,7709         12,8730
    Κορώνα Σουηδίας                   15,8650         15,9919
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5493          2,5696
    

    [13] (Κ) Γερμανία - Ενταξη Κύπρου - Σχέδιο λύσης

    Η πολιτική ηγεσία του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών δεν θεωρεί ότι μία ''άνευ όρων'' αποδοχή από την πλευρά της Λευκωσίας, του σχεδίου λύσης που αναμένεται ότι θα υποβάλει εντός των ημερών ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, αποτελεί όρο για την ευόδωση της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ στη σύνοδο κορυφής των "15" στην Κοπεγχάγη το Δεκέμβριο.

    Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, η γερμανική θέση συνίσταται μεν στην υποστήριξη των προσπαθειών και των πρωτοβουλιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, αλλά είναι σαφές ότι το σχέδιο λύσης πρέπει να διασφαλίζει ότι η Κύπρος θα είναι ένα κράτος που θα

    [14] (Κ) "Αφρίκα" - Ερντογάν - Στρατός

    Με τίτλο ''Ηρωισμός 24 ωρών'' η τ/κ εφημερίδα ''Αφρίκα'' αναφέρεται στη σημερινή της έκδοση τόσο στο ρόλο που διαδραματίζει ο στρατός στην Τουρκία όσο και στη στροφή στις δηλώσεις του νικητή των τουρικών εκλογών Ταγίπ Ερντογάν.

    ''Αφού το Κυπριακό βρίσκεται στα χέρια του στρατού κακώς χάρηκαν οι δικοί μας. Με μια κίνηση ο στρατός επανέφερε στη τάξη τον Ερτογάν", γράφει η Αφρίκα επισημαίνοντας ότι αν ο Ερντογάν επέμενε στις αρχικές του δηλώσεις ''τα τανκς θα χόρευαν στο κέντρο της Αγκυρας''.

    [15] (Κ) Εκπρόσωπος - Σχέδιο λύσης - Προεδρικές εκλογές

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης αν και προτιμά όπως το σχέδιο λύσης του Κυπριακού να υποβληθεί μετά τις προεδρικές εκλογές, σε περίπτωση υποβολής σχεδίου ''δεν θα απεκδυθεί των ευθυνών του''.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, τονίζοντας ότι το ζητούμενο είναι το ενδεχόμενο σχέδιο λύσης ''να είναι ένα σχέδιο που να μπορεί εκ των πραγμάτων, να δώσει λύσεις στα προβλήματά μας και όχι να μας δημιουργήσει προβλήματα''.

    ''Να είναι μια πρόταση που να μπορεί να γίνει αποδεκτή'', είπε ο Εκπρόσωπος.

    Είπε ακόμη ότι προς αυτή την κατεύθυνση έγιναν και οι πολιτικές και διπλωματικές προσπάθειες τόσο από την Κύπρο όσο και από την Ελλάδα.

    Σχολιάζοντας τη χθεσινή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ότι θα ήταν ευκολότερο να αντιμετωπιστεί το όποιο σχέδιο λύσης μετά τις προεδρικές εκλογές. ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι αυτή είναι η προτίμηση του Προέδρου.

    Ωστόσο, πρόσθεσε ότι ''εάν ο ΓΓ του ΟΗΕ υποβάλει την οποιαδήποτε πρόταση, ο Πρόεδρος είναι υποχρεωμένος όπως και ολόκληρη η πολιτική ηγεσία να ασχοληθεί μαζί της''.

    Σε περίπτωση που υπάρξουν εξελίξεις, παρά την προτίμηση του, ο Πρόεδρος Κληρίδης "θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του'', τόνισε ο Εκπρόσωπος.

    Επεσήμανε ακόμη ότι και παλαιότερα ο Πρόεδρος Κληρίδης υπογράμμισε στον κ. Ανάν ότι ''η συγκεκριμένη χρονική στιγμή'', δηλαδή η προεκλογική περίοδος, ''δεν είναι η ιδανική ή η καταλληλότερη περίοδος για να συζητείται ένα σχέδιο''.

    [16] (K) Χρηματιστήριο - Συνέχεια στις ρευστοποιήσεις

    Συνέχεια στις ρευστοποιήσεις της χθεσινής ημέρας έδωσε η τελευταία χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να δοκιμάσει χαμηλότερα επίπεδα τιμών. Η αγορά κατέγραψε σημαντικές απώλειες της τάξης του 2,89%, υποχωρώντας στις 102,76 μονάδες. Περαιτέρω μείωση σε σχέση με τις τελευταίες ημέρες παρουσίασε η αξία των συναλλαγών, η οποία διαμορφώθηκε στα 3,7 εκατομμύρια λίρες.

    [17] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Εργκούν Ολγκούν

    Οι χθεσινές δηλώσεις του συμβούλου του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, Εργκούν Ολγκούν δεν συνιστούν καμία μετακίνηση από τις τουρκικές θέσεις στο Κυπριακό, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    Κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή συνέντευξη του κ. Ολγκούν στο ΚΥΠΕ, ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι εάν ο λεγόμενος "υφυπουργός" περιοριζόταν να πει ότι είναι δυνατή συμφωνία μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου, ενδεχομένως θα υπήρχε κάτι αξιοσημείωτο στις δηλώσεις του.

    [18] (Κ) Κυπριακό - Σχέδιο λύσης

    Μέσα στην ερχόμενη βδομάδα, αναμένεται ότι θα υποβληθεί σχέδιο λύσης του κυπριακού προβλήματος, έγκυρες πηγές αναφέρουν.

    Οπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ η απόφαση για υποβολή ή όχι σχεδίου λύσης του Κυπριακού, θα αποφασισθεί εντός 24ώρου, ενώ η ενδεχόμενη υποβολή του θα πραγματοποιηθεί μέσα στην άλλη εβδομάδα.

    Εκτιμάται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα μεταβεί στην Νέα Υόρκη για να παραλάβει το σχέδιο λύσης αλλά ενδεχομένως θα το παραδώσει ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ για το Κυπριακό, Αλβαρο Ντε Σότο.

    Εξάλλου ο κ. Ντε Σότο ενδέχεται να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Αγκυρα για διαβουλεύσεις, αλλά είναι αμφίβολο κατά πόσο η ενδεχόμενη κατάθεση σχεδίου θα καθορισθεί από αυτή την επίσκεψη.

    [19] (Κ) Γιώργος Βασιλείου - Βρυξέλλες

    Ο Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπίας για Ενταξη της Κύπρου στην ΕΕ Γιώργος Βασιλείου μεταβαίνει επειγόντως στις Βρυξέλλες, όπου το πρωί της Δευτέρας θα συναντηθεί με τη δανική προεδρία της ΕΕ και τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο κ. Βασιλείου είπε πως η συνάντηση στις Βρυξέλλες αποτελεί συνέχεια του προηγούμενου ταξιδιού του, την περασμένη εβδομάδα, όταν παρουσίασε τις εκκρεμότητες που έχει η Κύπρος και ζήτησε από την δανική προεδρία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να κινηθούν γρήγορα με στόχο την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

    Είναι έκδηλο, είπε ο κ. Βασιλείου, ότι κινήθηκαν γρήγορα, "διότι είναι ασυνήθιστο για τις Βρυξέλλες", όπως είπε, να είναι σε θέση να εκφράσουν απόψεις εντός μερικών ημερών.

    "Μπορεί κανείς να το πάρει και σαν θετικό σημάδι. Οπως και να έχει θα το δούμε τη Δευτέρα το πρωί'', πρόσθεσε.

    [20] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρεσβευτής Κροατίας

    Την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου και του κοινοτικού κεκτημένου, υπέδειξε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης κατά τη διάρκεια συνάντησης του με το νέο Πρεσβευτή της Κροατίας στην Κύπρο Ντράγκο Κράλιεβιτς.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Χριστόφιας ενημέρωσε τον κ. Κράλιεβιτς για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς και για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Τόνισε ότι ''παρά το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης έχει επιδείξει την απαραίτητη καλή θέληση για προώθηση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού προβλήματος, η τουρκική πλευρά εμμένει σε απαράδεκτες αξιώσεις για λύση στη βάση δύο κυρίαρχων κρατών''.

    [21] (Κ) Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Τουρκία - Ζισκάρ ντ' Εστέν

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαχώρισε τη θέση της από το περιεχόμενο της συνέντευξης του Προέδρου της Συντακτικής Συνέλευσης για το μέλλον της Ευρώπης Βαλερί Ζισκάρ ντ Εστέν στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde, που τάσσεται κατά της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ερωτηθείς σχετικά ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απάντησε ότι ο κ. Ζισκάρ ντε Εστέν στη συνέντευξή του εξέφρασε ''προσωπικές απόψεις'' και ότι η ΕΕ ''σε καμμία περίπτωση δεν έχει την πρόθεση να θέσει υπό αμφισβήτηση το καθεστώς της υποψήφιας χώρας, που δόθηκε στην Τουρκία από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ελσίνκι το 1999».

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο κανένα κράτος μέλος δεν έχει αμφισβητήσει τη στρατηγική για την Τουρκία, την οποία χαρακτηριζει θετική αφού, όπως είπε, τα τελευταία χρόνια η Αγκυρα έκανε περισσότερες προόδους στον τομέα του εκδημοκρατισμού, από αυτές που είχε κάνει τα τελευταία 50 χρόνια.

    Ο κ. Ζισκάρ ντ Εστέν σε συνέντευξή του που θα δημοσιευθεί στην αυριανή έκδοση της «Le Monde, υποστηρίζει ότι η ένταξη της Τουρκίας «θα σημάνει το τέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Για τον Πρόεδρο της Συντακτικής Συνέλευσης η Τουρκία «είναι μια σημαντική χώρα, διαθέτει μια πραγματική ελίτ, αλλά δεν είναι ευρωπαϊκή».

    Αν η ΕΕ ανοίξει την πόρτα στην Τουρκία, συνέχισε ο κ. Ντ Εστέν, η επόμενη αίτηση ένταξης που θα ακολουθήσει θα είναι αυτή του Μαρόκο, ο βασιλιάς του οποίου έχει από καιρό ταχθεί υπέρ της προοπτικής ένταξης.

    Ο Πρόεδρος της Συνέλευσης τάχθηκε υπέρ μιας εταιρικής σχέσης με την Τουρκία, ανάλογης με αυτή που έχουν οι «15» με την Ουκρανία.

    Στην υποψηφιότητα της Τουρκίας αναφέρεται και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «La Republica.

    [22] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - Νοσοκομείο - Εξετάσεις

    Σε ιατρικές εξετάσεις από τις οποίες θα κριθεί η αναχώρησή του την Τρίτη από τη Νέα Υόρκη, υποβάλλεται σήμερα ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς.

    Ο κ. Ντενκτάς εξήλθε πριν από λίγο από το ξενοδοχείο προκειμένου να μεταβεί στο νοσοκομείο για εξετάσεις που αναμένεται ότι θα διαρκέσουν δύο περίπου ώρες.

    Από τις εξετάσεις, θα αποφασιστεί κατά πόσον θα αφαιρεθούν τα δύο σωληνάκια που τοποθετήθηκαν για αποστράγγιση του υγρού από τους πνεύμονες, εξέλιξη από την οποία θα κριθεί αν ο κ. Ντενκτάς θα είναι σε θέση να αναχωρήσει από την Νέα Υόρκη την ερχόμενη Τρίτη.

    [23] (Κ) Γιώργος Ανωμερίτης - Αφιξη - Δηλώσεις

    Χώρα με εξαιρετικά δυνατή ναυτιλία και με συνεχώς αυξανόμενο κύρος, χαρακτήρισε την Κύπρο ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας της Ελλάδας Γιώργος Ανωμερίτης, ο οποίος έφθασε σήμερα για διήμερη επίσημη επίσκεψη, κατά την οποία θα παραστεί στην καθέλκυση του αρχαίου πλοίου Κερύνεια.

    Καλωσορίζοντας τον κ. Ανωμερίτη, ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για την υποστήριξη της Ελλάδας στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    [24] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρεσβευτής Σλοβακίας

    Οι παραδοσιακοί στενοί δεσμοί φιλίας μεταξύ Κύπρου και Σλοβακίας, επαναβεβαιώθηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια συνάντησης του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια με τον Πρεσβευτή της Σλοβακίας Γιαν Βάρσο.

    [25] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Σχέδιο Λύσης - Λήψη απόφασης

    Πολύ κοντά στη λήψη απόφασης για την επόμενη κίνησή του στο Κυπριακό, βρίσκεται ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, δήλωσε ο εκπρόσωπός του Φρεντ Εκχαρτ.

    Απαντώντας σε ερώτηση που τέθηκε στο σημερινό μπρίφινγκ, για το αν ο ΓΓ αποφάσισε πότε θα υποβάλλει σχέδιο για την Κύπρο, ο κ. Εκχαρντ είπε: "Οχι. Συναντήθηκε με τον ειδικό του σύμβουλο, Αλβαρο Ντε Σότο, χθες και ίσως συνομιλήσει μαζί του και σήμερα. Νομίζω βρίσκεται πολύ κοντά σε απόφαση, αλλά μέχρι σήμερα το πρωί, αυτή η οριστική απόφαση δεν είχε ληφθεί''.

    Ο κ. Εκχαρτ δήλωσε άγνοια για το πότε ο κ. Ντε Σότο θα επιτρέψει στην Κύπρο.

    Τις τελευταίες δυο μέρες ο κ. Ανάν κατέβαλε έντονες προσπάθειες για να εξασφαλίσει ομοφωνία στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Ιράκ. Και το κατόρθωσε με πολλές τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

    Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, αν ανάλογα τηλεφωνήματα έγιναν και για να καταλήξει σε απόφαση για την επόμενη κίνηση στο κυπριακό πρόβλημα, απάντησε καταφατικά.

    [26] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Ουάσινγκτον - CATO - Κύπρος - ΗΠΑ - Τουρκία ------------------------------------------- Ο ρόλος των ΗΠΑ αυτή την περίοδο είναι η απαίτηση του τερματισμού των παρεμβάσεων στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου προς την ΕΕ, ανέφερε ο Αντιπρόεδρος για θέματα Αμυντικής και Εξωτερικής Πολιτικής Μελέτης στο ίδρυμα CATO στην Ουάσιγκτον, Ted Galen Carpenter, μιλώντας στο Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο (AHI) με θέμα Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και η σημασία της για τα αμερικανικά συμφέροντα.

    Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, επισήμανε ο κ. Carpenter, παρόλο που δεν αποτελεί απαραίτητο στοιχείο των αμερικανικών εξωτερικών πολιτικών συμφερόντων, εντούτοις θέτει προς εξέταση δύο σημαντικά θέματα για τις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, ο κ. Carpenter ανέφερε ότι άρνηση του δικαιώματος της Κύπρου να ενταχθεί στην Ευρώπη αποτελεί βασικό θέμα δικαιοσύνης και δημιουργεί ηθική ισοτιμία μεταξύ του θύματος και του θύτη.

    Αναγνωρίζοντας την ακλόνητη στάση της ΕΕ έναντι της Τουρκίας και των ΗΠΑ σχετικά με το θέμα της ένταξης της Κύπρου, ο κ. Carpenter επισήμανε ότι η ενταξιακή πορεία της νήσου βαίνει πλέον προς τα τελικά της στάδια και εκ τούτου απαιτείται η ριζική αλλαγή της πολιτικής των ΗΠΑ όσον αφορά το θέμα του Κυπριακού.

    Ο κ. Carpenter κάλεσε τις ΗΠΑ, σε πρώτο στάδιο, να συγχαρούν τόσο την Κύπρο για την επιτυχή εκπλήρωση όλων των απαιτούμενων κριτηρίων για ένταξη στην ΕΕ, όσο και την ΕΕ η οποία αρνήθηκε να τιμωρήσει την Κύπρο για τις ενέργειες τρίτου, μεταφέροντας με τέτοιο τρόπο μήνυμα προειδοποίησης στην Τουρκία για να μετριάσει οποιαδήποτε αντίδρασή της.

    Εξετάζοντας την πιθανή πολιτική την οποία θα ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση στην Τουρκία, ο κ. Carpenter προειδοποίησε ότι η πολιτική επιρροή των ΗΠΑ θα μειωθεί σε σημαντικό βαθμό, με αποτέλεσμα την περιπλοκή του όλου θέματος.

    Αμφισβητώντας την ικανότητα τον νέου πολιτικού καθεστώτος στην Τουρκία να διαφοροποιήσει ουσιαστικά τη μέχρι τώρα αδιάλλακτη θέση της έναντι του κυπριακού προβλήματος, ο κ. Carpenter εξέφρασε την πεποίθηση ότι το στοιχείο της ένταξης της ίδιας της Τουρκίας στην ΕΕ μπορεί να αποτελέσει το βασικό κίνητρο το οποίο θα ωθήσει την Τουρκία να συμβάλει σε διευθέτηση του Κυπριακού.

    Νέα Υόρκη - Εκθεση Μεταβυζαντινής Περιόδου ----------------------------------------- Με μεγάλη λαμπρότητα και στην παρουσία πολλών επισήμων, πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη το βράδυ, στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο, στον Ολυμπιακό Πύργο του Μανχάταν, τα εγκαίνια έκθεσης με τίτλο ''Μεταβυζαντινή Περίοδος-Η Ελληνική Αναγέννηση''.

    Παρόντες ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ο Δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος, οι βουλευτές Θεόδωρος Πάγκαλος και Βύρων Πολύδωρας, ο Πρόεδρος του Ωνασείου Ιδρύματος Στέλιος Παπαδημητρίου, οι διπλωματικές αρχές της Ελλάδας και της Κύπρου, ο διευθυντής του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου της Αθήνας Δημήτρης Κωνστάντιος και η αναπληρώτρια διευθύντρια του μουσείου και έφορος της έκθεσης, Ευγενία Χαλκιά.

    Η έκθεση περιλαμβάνει συνολικά 54 έργα τέχνης, αγιογραφίες, άμφια, ιερά σκεύη και κειμήλια, από την περίοδο μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης και διοργανώθηκε από το Βυζαντινό Μουσείο.

    Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο διευθυντής του Ωνασείου Ιδρύματος ΗΠΑ, πρέσβης Λουκάς Τσίλας, ευχαρίστησε τους χιλιάδες ανθρώπους που υποστηρίζουν και συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Ωνασείου, βοηθώντας στην ανάπτυξη του ελληνικού πολιτισμού στις ΗΠΑ.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος μετέφερε μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, στο οποίο εκφράζεται ευαρέσκεια προς όλους τους συμμετέχοντες και τους οργανωτές της έκθεσης.

    Σε χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του ιδρύματος Στέλιος Παπαδημητρίου είπε πως δεν έχει καμμιά αμφιβολία ότι όλοι θα εκτιμήσουν το υψηλό επίπεδο της έκθεσης και την αξία της μεταβυζαντινής τέχνης.

    Σε συνέντευξη Τύπου, τονίστηκε η συνεισφορά του Ωνασείου Πολιτιστικού Κέντρου στη φιλοξενία και τη χρηματοδότηση της έκθεσης και επισημάνθηκε η σημασία του πολιτιστικού χώρου, που υποδέχεται το ευρύ κοινό της αμερικανικής μεγαλούπολης.

    Οπως ανέφεραν ο κ. Κωνστάντιος και η κ. Χαλκιά, στόχος της έκθεσης είναι να γίνει γνωστή και στο εξωτερικό μια περίοδος, ''που προσυπογράφει τον ελληνισμό'', ενώ ο τίτλος ''επιχειρεί να αναδείξει την αντίφαση ανάμεσα στη διάλυση του βυζαντινού κράτους και τη συνέχιση της καλλιτεχνικής δημιουργίας''.

    Αστόρια - Εκθεση ζωγραφικής Παύλου Βαβλίτη ------------------------------------------ Εκθεση έργων ζωγραφικής του κυπριακής καταγωγής ζωγράφου Παύλου Βαβλίτη πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής στην Αστόρια, στη Νέα Υόρκη.

    Η έκθεση τελούσε υπό την αιγίδα του Γενικού Προξένου της Κύπρου Βασίλη Φιλίππου.

    Ο κ. Βαβλίτης, που ζει και εργάζεται στις ΗΠΑ από τα 14 του χρόνια είναι γνωστός τόσο στην Αμερική, όσο και στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

    Η έκθεση εντάσσεται στα πλαίσια των φθινοπωρινών εκδηλώσεων που οργανώνονται από το Κυπριακό Προξενείο.

    Χάγη - Εκθεση - Κύπριοι ζωγράφοι -------------------------------- Η έκθεση των Κυπρίων ζωγράφων Umit Inatci και Ανδρέα Μακαρίου με τίτλο Η ευρωπαϊκή ταυτότητα της Κύπρου παρουσιάστηκε την περασμένη Δευτέρα στη Χάγη, στην αίθουσα τέχνης Pulchri Studio, στο πλαίσιο δεξίωσης της Πρεσβείας της Δημοκρατίας για την επέτειο της Ανεξαρτησίας.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η έκθεση προσέδωσε ένα ιδιαίτερο και απρόσμενα νεωτεριστικό χαρακτήρα στη δεξίωση, που εντυπωσίασε και συγκίνησε τους προσκεκλημένους.

    Η εγγύτητα της παρουσίασης, από τη μια πλευρά, και η ατομικότητα της καλλιτεχνικής γραφής, από την άλλη, συνέθεσαν το δημιουργικό πλαίσιο εντός του οποίου κινήθηκαν οι δύο ζωγράφοι αναζητώντας τις κοινές συνισταμένες και τις αντιθέσεις σε μια έννοια τόσο ευρεία και μεταβλητή όπως η ευρωπαϊκή ταυτότητα.

    Οι καλλιτέχνες, αποφεύγοντας τις σχηματοποιήσεις και τις εύκολες απαντήσεις, προσβλέπουν, ο καθένας με τον τρόπο του, στην ανοικτή προοπτική ενός κοινού ευρωπαϊκού μέλλοντος για τις δυο κοινότητες.

    Παράλληλα, σε ένα άλλο, λιγότερο εμφανές επίπεδο, η επιλογή της εκδήλωσης για την ανεξαρτησία για την παρουσίαση της ευρωπαϊκής ταυτότητας της Κύπρου μέσα από το έργο των δυο καλλιτεχνών, ενίσχυσε το μήνυμα της προσδοκώμενης ενότητας και αρμονίας τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε τοπικό πλαίσιο.

    Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Πρέσβης της Κύπρου στη Χάγη Ευριπίδης Ευρυβιάδης και τα μέλη της Πρεσβείας, ο Πρόεδρος της Ολλανδικής Βουλής κ. Weisglas, Υφυπουργοί της Ολλανδικής Κυβέρνησης, μέλη της Βουλής και της Γερουσίας, αξιωματούχοι του Υπουργείου Εξωτερικών, ο πρώην επίτροπος της ΕΕ Hans van den Broek, πρέσβεις, δικαστές του Διεθνούς Δικαστηρίου, ακαδημαϊκοί, καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι, φίλοι της Κύπρου και ομογενείς.

    Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη των Κυπριακών Αερογραμμών, του ΚΟΤ και του ΓΤΠ.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΘΘ)

    [27] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Γιώργος Ανωμερίτης

    Για τις εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα σε σχέση με την αναμενόμενη υποβολή σχεδίου επίλυσης του προβλήματος από το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ενημέρωσε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας της Ελλάδας Γιώργο Ανωμερίτη, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

    [28] (Κ) ΑΤΗΚ - Συνάντηση - Κοινοπολιτεία

    Φιλοξενείται φέτος στην Κύπρο από την ΑΤΗΚ η ετήσια Συνάντηση του Κοινοπολιτειακού Τηλεπικοινωνιακού Οργανισμού, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε ξενοδοχείο της Λεμεσού από τις 11 μέχρι τις 14 Νοεμβρίου.

    Η Κύπρος είναι πλήρες μέλος του ΚΤΟ από το 1983 και η Κυπριακή Κυβέρνηση εκπροσωπείται από την ΑΤΗΚ, ως το εξουσιοδοτημένο από την Κυβέρνηση εθνικό σώμα. Η ΑΤΗΚ, η οποία συμμετέχει κατά κύριο λόγο στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης και Εκπαίδευσης του ΚΤΟ έχει αναλάβει και την ευθύνη για τη διοργάνωση της Συνάντησης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 8 November 2002 - 18:49:23 UTC