Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-11-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Σχέδιο λύσης - Ειδοποίηση
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό
  • [04] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Τελετή καθέλκυσης Κερύνεια-Ελευθερία
  • [05] (Κ) Γιώργος Βασιλείου - Σχέδιο Λύσης - Προεδρικές Εκλογές
  • [06] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό - Προεδρικές εκλογές

  • [01] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Σχέδιο λύσης - Ειδοποίηση

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ειδοποίησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, να συναντηθούν τη Δευτέρα στις 10 το πρωί ώρα Νέας Υόρκης (5 μ.μ. ώρα Κύπρου) με εκπροσώπους του.

    Αν και δεν εξηγήθηκε ρητά, η πρόσκληση αφορά σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες - στην παραλαβή του σχεδίου περιγράμματος λύσης του Κυπριακού.

    Στην ελληνοκυπριακή πλευρά το σχέδιο θα επιδώσει στον Πρόεδρο Κληρίδη, ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα, Αλβαρο Ντε Σότο, ενώ αντί του κ. Ντενκτάς που εκείνη την ώρα θα έχει συνάντηση με τους γιατρούς του, το σχέδιο θα παραλάβει από τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ, ο ανώτερος σύμβουλος του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Εργκούν Ολγκούν, ο οποίος θα μεταβεί στην έδρα του ΟΗΕ.

    Ανάλογες ειδοποιήσεις εστάλησαν και προς τους μονίμους αντιπροσώπους των τριων εγγυητριών δυνάμεων, της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Βρετανίας, οι οποίοι θα έχουν συναντήσεις τη Δευτέρα με τον κ. Πρέντεργκαστ, στην έδρα του ΟΗΕ.

    Η συνάντηση με τον Τούρκο μόνιμο αντιπρόσωπο έχει οριστεί για τις 2 το μεσημέρι και με τον Ελληνα Πρέσβη Αδαμάντιο Βασιλάκη λίγο νωρίτερα.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το σχέδιο λύσης του Κυπριακού που αναμένεται να υποβάλει αύριο ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, καθώς και οι πρόνοιές του κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο. Οι εφημερίδες προβάλλουν επίσης δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Αλέκου Μαρκίδη ότι η ε/κ πλευρά δεν θα δεχθεί το θάνατο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τη διαβεβαίωση του Ειδικού Συντονιστή του αμερικανικού ΥΠΕΞ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον ότι το σχέδιο λύσης του Κυπριακού θα συνάδει με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, καθώς και την αναζωπύρωση των σεναρίων για παραμονή του Γλαύκου Κληρίδη στην προεδρία της Δημοκρατίας.

    Η Αλήθεια στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Λύση μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου'' γράφει ότι το περιερχόμενο του σχεδίου λύσης αλλά και η βούληση της ε/κ και τ/κ πλευράς δημιουργούν προϋποθέσεις για την επίλυση του προβλήματος μέχρι και τις 12 Δεκεμβρίου, προτού συνέλθει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης, ώστε να επιτευχθεί η ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου στην ΕΕ και να αποφευχθούν τυχόν περιπλοκές που ενέχει η ένταξη πριν τη λύση. Αλλού γράφει ότι ακυρώθηκε η προγραμματιζόμενη για τις 13 Νοεμβρίου παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα του ηγέτη του τουρκικού Κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης Ταγίπ Ερντογάν.

    ''Η Μάχη'' γράφει στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο ''Ολα στον αέρα για το σχέδιο λύσης'' ότι ''όλο και πιο ρευστά παρουσιάζοντας τα θέματα γύρω από το Κυπριακό, καθώς τα δεδομένα αλλάζουν από ώρα σε ώρα'' και σημειώνει ότι ''ενώ μέχρι χθες ήταν κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι ο ΓΓ το ΟΗΕ θα επέδιδε σχέδιο λύσης στις δύο πλευρές, τώρα μια τέτοια κίνηση θεωρείται αμφίβολη''. Σε άλλη είδηση γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος συναντήθηκε με το Βρετανό ομόλογό του Τζακ Στρο στο Λονδίνο, δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει ''βαριά ευθύνη ότι πρέπει να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού''.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Ιδού το σχέδιο λύσης του Κόφι Ανάν'' παρουσιάζει τις πρόνοιες του σχεδίου λύσης του Κυπριακού, το οποίο θα έχει τη μορφή ''δεχθείτε το ή απορρίψτε το''. Αλλού γράφει ότι ο Ειδικός Συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον διαβεβαίωσε ότι η λύση που προτείνει ο κ. Ανάν θα βασίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, προσθέτοντας πως το σχέδιο ''δεν θα επιβληθεί, αλλά θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης''.

    ''Η Σημερινή'' κάτω από τον τίτλο ''Πως εκβιάζουν οι Τούρκοι'' γράφει στο κύριο της θέμα ότι ''οι Τούρκοι εκβιάζουν μέσω Ευρώπης και ζητούν την αναβολή της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ'', ενώ προβάλει δηλώσεις του Συμβούλου του Ραούφ Ντενκτάς Εργκούν Ολγκούν ότι ''εάν εγκριθεί η ένταξη της ε/κ πλευράς στην ΕΕ θα διακοπούν οι συνομιλίες''. Σε άλλη είδηση γράφει ''αναζωπυρώθηκαν τα σενάρια παραμονής του Γλαύκου Κληρίδη στην προεδρία της Δημοκρατίας'', τα οποία κάνουν λόγο ''για συγκεκριμένο ορίζοντα που ολοκληρώνεται στις 16 Απριλίου του 2003, ημερομηνία κατά την οποία θα υπογραφεί η συνθήκη προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ''.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Με Πρωθυπουργό εναλλάξ'' ότι ''σε στοιχεία από το ελβετικό και βελγικό μοντέλο, στηρίζει το πολυσέλιδο έγγραφό του για τη λύση του Κυπριακού ο ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν''. Σε άλλη είδηση προβάλλει συνέντευξη του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Αλέκου Μαρκίδη, ο οποίος δήλωσε ότι η ε/κ πλευρά θέλει το κεντρικό κράτος να έχει τόσες εξουσίες όσες είναι απαραίτητες για να διατηρηθεί η ενότητα του κράτους''. Σημειώνει ακόμη πως ''δεν μπορούμε να δεχθούμε δύο κράτη, διάσπαση της κυριαρχίας και το θάνατο της Κυπριακής Δημοκρατίας''.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο ''Νωπή Λαϊκή Εντολή'', γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος έστειλε χθες ''σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα τόσο προς το εξωτερικό όσο και προς το εσωτερικό, ότι το σχέδιο λύσης που αναμένεται να υποβάλει αύριο ο ΓΓ του ΟΗΕ θα πρέπει να τύχει χειρισμού από ένα Πρόεδρο με νωπή λαϊκή εντολή''. Αλλού γράφει ότι ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ότι ''δεν θα συναινέσουμε στην παραμονή Γλαύκου Κληρίδη στην εξουσία'', ενώ σημειώνει ότι ''και άλλοι μπορούν να χειριστούν το σχέδιο λύσης και την ενταξιακή πορεία''.

    [03] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό

    Θα ήταν άσοφο η ελληνοκυπριακή πλευρά να παρασυρθεί ''σε λύση τελεσιγραφική, εν είδει περιβλήματος'' ενόψει της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας σε χθεσινή τελετή αδελφοποίησης των Δήμων Κερύνειας και Πανοράματος Θεσσαλονίκης.

    Παράλληλα, ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την ελπίδα ότι το σχέδιο λύσης του Κυπριακού που αναμένεται να υποβάλει ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ''να μην αντιστρατεύεται θεμελιώδεις πρόνοιες των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου'', τονίζοντας πως ''θα αντιμετωπίσουμε (το σχέδιο) με διάθεση συμβιβαστική, χωρίς αυθορμητισμούς και πατριωτικές κορώνες''.

    [04] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Τελετή καθέλκυσης Κερύνεια-Ελευθερία

    Μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας αποπνέει το αρχαίο καράβι ''Κερύνεια - Ελευθερία'' για τη βασανισμένη και πολύπαθη Κύπρο, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

    Σε χαιρετισμό που απηύθηνε κατά την τελετή καθέλκυση του ''Κερύνεια - Ελευθερία'', ομοίωμα αρχαίου ελληνικού πλοίου που ανακαλύφθηκε στην Κερύνεια το 1965, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι ''το Κερύνεια - Ελευθερία συνιστά σύμβολο της θέλησής μας για αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση''.

    ''Είναι σύμβολο καρτερίας, υπομονής και αποφασιστικότητας για την επανένωση του μοιρασμένου νησιού μας, για την εξεύρεση λύσης δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργήσιμης προς όφελος Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων'', πρόσθεσε.

    [05] (Κ) Γιώργος Βασιλείου - Σχέδιο Λύσης - Προεδρικές Εκλογές

    Εάν υποθέσουμε ότι το σχέδιο λύσης του Κυπριακού, που αναμένεται να υποβληθεί αύριο, προβλέπει μια τελείως νέα κρατική συγκρότηση και γίνει αποδεκτό καταρχήν και από τις δύο πλευρές, τότε σίγουρα οι συνθήκες περί προεδρικών εκλογών αλλάζουν, δήλωσε σήμερα ο Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ Γιώργος Βασιλείου.

    [06] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό - Προεδρικές εκλογές

    Την ευχή αυτή η κρίσιμη και δύσκολη περίοδος ''να μην καταστεί ώρα εκβιασμών και πιέσεων'', επί της ελληνοκυπριακής πλευράς με σχέδια λύσης τα οποία θα αφίστανται των ψηφισμάτων των ΗΕ και των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, τονίζοντας πως σε περίπτωση κατάθεσης σχεδίου λύσης του Κυπριακού από το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, αυτό πρέπει να μελετηθεί σοβαρά και συλλογικά.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 10 November 2002 - 18:49:07 UTC