Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-09-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Νέα Υόρκη - Εβδομάδα διαβουλεύσεων - Κυπριακό
  • [02] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Λάζαρος Λωτίδης
  • [03] (Κ) Αστυνομία - Νέος Αρχηγός
  • [04] (Κ) Ποδόσφαιρο - Παγκύπριο Πρωτάθλημα - Βαθμολογία
  • [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [06] (Κ) Εθνική Ενόπλων Πετόσφαιρας - Στρατιωτική Ολυμπιάδα - Πρόκριση
  • [07] (Κ) Νέος Αρχηγός και Υπαρχηγός Αστυνομίας
  • [08] (K) Πρόεδρος Κληρίδης - Αμερικανός Πρεσβευτής
  • [09] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Διορισμοί Αρχηγού και Υπαρχηγού Αστυνομίας
  • [10] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Ρωσία
  • [11] (Κ) Στεφανόπουλος - Πρόεδρος Κληρίδης - Τηλεγράφημα
  • [12] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Μέχτιλντ Ρότε
  • [13] (Κ) Σύνοδος Μόνιμης Επιτροπής Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Βετεράνων
  • [14] (K) Νέος Αρχηγός Αστυνομίας - Τέως Αρχηγός - Παράδοση
  • [15] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
  • [16] (K) Μάουρερ - Κύπρος - Επαφές
  • [17] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Αρχηγός και Υπαρχηγός Αστυνομίας
  • [18] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [19] (Κ) Χρηματιστήριο - Πτωτική τροχιά
  • [20] (Κ) Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς - Συνέδριο υπό ένταξη χωρών
  • [21] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Πρεσβευτής ΗΠΑ
  • [22] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Μήνυμα - Ημέρα ανεξαρτησίας (EMBARGO)
  • [23] (K) Νέος Αρχηγός Αστυνομίας - Bιογραφικό σημείωμα
  • [24] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό - Συνομιλίες
  • [25] (K) ΓΓ του ΟΗΕ - Ρώσος Πρόεδρος - Ημέρα ανεξαρτησίας
  • [26] (Κ) Επιτροπή Αμυνας - Υφυπουργός Αμυνας της Ελλάδας
  • [27] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Γκούντερ Φερχόιγκεν - Συνάντηση
  • [28] (Κ) Μέχτιλντ Ρότε - Λευκωσία - Επαφές
  • [29] (Κ) ΕΕ - Διακυβερνητική Διάσκεψη - ΥΠΕΞ
  • [30] (Κ) Υπουργός Εργασίας - ΟΗΕ - Ημέρα Ηλικιωμένων

  • [01] (Κ) Νέα Υόρκη - Εβδομάδα διαβουλεύσεων - Κυπριακό

    Με τη σημερινή έλευση στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, του ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο, ξεκινά μία εβδομάδα εντατικών διαβουλεύσεων για το Κυπριακό, που θα κορυφωθούν με τις συναντήσεις του Προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς, με τον Κόφι Ανάν.

    Εκπρόσωπος του ΟΗΕ ανέφερε την Παρασκευή ότι το πρόγραμμα των συναντήσεων δεν είχε ακόμη καθορισθεί. Διπλωματικοί κύκλοι ωστόσο ανέφεραν ότι σήμερα ή αύριο το πρωϊ πρόκειται να υπάρξει ευρεία σύσκεψη υπό το Γενικό Γραμματέα, με συμμετοχή του κ. ντε Σότο και των συνεργατών του, για ανασκόπηση της κατάστασης, καθορισμό του προγράμματος και προετοιμασία των συναντήσεων.

    Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, το πρόγραμμα θα είναι παρόμοιο με του Παρισιού, ίσως όμως προστεθεί ακόμη μία κοινή συνάντηση των Κληρίδη και Ντενκτάς με το Γενικό Γραμματέα.

    [02] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Λάζαρος Λωτίδης

    Το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου δεν περιορίζεται στο στρατιωτικό τομέα, αλλά έχει επίσης οικονομικές και πολιτικές πτυχές, δήλωσε ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος, ο οποίος συναντήθηκε χθες βράδυ, στη Λευκωσία, με τον Υφυπουργό Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Λάζαρο Λωτίδη, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

    Ο κ. Λωτίδης επεσήμανε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης επιβεβαιώθηκε το άριστο επίπεδο των σχέσεων των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου και κατ επέκταση των δύο Υπουργείων.

    Τόνισε ότι αυτού του είδους οι συναντήσεις ενισχύουν και εμβαθύνουν τις σχέσεις των Υπουργείων Αμυνας Ελλάδας και Κύπρου, προσθέτοντας πως η πορεία υλοποίησης του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου βρίσκεται σε καλό δρόμο.

    [03] (Κ) Αστυνομία - Νέος Αρχηγός

    [04] (Κ) Ποδόσφαιρο - Παγκύπριο Πρωτάθλημα - Βαθμολογία

    Με τρεις αγώνες ολοκληρώθηκε χθες η 5η αγωνιστική του Παγκυπρίου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος Α΄ Κατηγορίας ανδρών.

    Η Ομόνοια νίκησε εκτός έδρας την Αλκή με 1 0, ο Ολυμπιακός επικράτησε στο Μακάρειο στάδιο επί του Διγενή Μόρφου με επίσης 1 0, ενώ ΑΕΛ και Ενωση Νέων Παραλιμνίου εξήλθαν ισόπαλες χωρίς τέρματα στο Τσίρειο στάδιο.

    Εξάλλου, στους αγώνες που διεξήχθησαν το Σάββατο, η Ανόρθωση νίκησε εντός έδρας τον Απόλλωνα με 4 -1, ο Εθνικός Αχνας στο Δασάκι κέρδισε την Αθλητική Ενωση Πάφος με 1 0, η ΑΕΚ επικράτησε του Αρη Λεμεσού στο Τσίρειο στάδιο με 4 2, ενώ ΑΠΟΕΛ και Νέα Σαλαμίνα εξήλθαν ισόπαλες 1 1 στο ΓΣΠ.

    [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι εξελίξεις και το εντεινόμενο παρασκήνιο στο Κυπριακό και την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου, σχόλια και δηλώσεις για τη δημοσκόπηση της εταιρείας ΑΜΕR για την πρόθεση ψήφου στις προεδρικές εκλογές και η χθεσινή Πορεία Ειρήνης στο Ακρωτήρι είναι τα κύρια θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα του σημερινού κυπριακού Τύπου. Η ετήσια έκθεση της Γενικής Ελεγκτού για την ΑΤΗΚ, τα σενάρια για το διορισμό του νέου Αρχηγού Αστυνομίας και ο θάνατος νεαρού ποδοσφαιριστή στο γήπεδο απασχολούν επίσης τις εφημερίδες της Δευτέρας.

    Η ''Αλήθεια'' κάτω από τον κύριο τίτλο ''Προχωρούμε στην ένταξη'' προβάλλει δηλώσεις του Βρετανού Υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για θέματα Ευρώπης Πίτερ Χέιν σύμφωνα με τις οποίες Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ενωση θα λάβουν υπόψη την απόφαση του Ελσίνκι για την Κύπρο όταν έρθει η ώρα για ένταξή της στην Κοινότητα. Αλλού γράφει ''Καθαρός ο Παναγιώτου'' και αναφέρεται στον Υπαρχηγό της Αστυνομίας Τάσο Παναγιώτου που ''δικαιώνεται πανηγυρικά'' από το πόρισμα των ερευνών σε εναντίον του καταγγελίες και είναι πιθανώς ο νέος αρχηγός του Σώματος.

    ''Το Θάρρος'' έχει κύριο τίτλο ''Πάγωσε το γήπεδο'' και γράφει ότι θλίψη και πόνος κτύπησε για άλλη μια φορά την πόρτα της οικογένειας Μιχαήλ, με το θάνατο χθες του 32χρονου ποδοσφαιριστή Μιχαήλ Μιχαήλ της ομάδας δεύτερης κατηγορίας Ονήσιλλος Σωτήρας που άφησε την τελευταία του πνοή χθες στο γήπεδο όταν προσπάθησε να βοηθήσει συνάδελφό του. Αλλού προβάλλει δήλωση του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη ότι δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα στο κόμμα από το διάλογο Μαρκίδη Κασουλίδη για τις προεδρικές εκλογές.

    Ο ''Πολίτης'' με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Εστησαν γιάφκα και ακούνε κινητά'' επικαλείται αστυνομικές πηγές σύμφωνα με τις οποίες "αστυνομικοί που δίνουν λογαριασμό στην ηγεσία του Σώματος παρακολουθούν μέσω τηλεφώνου πολιτικούς, δημοσιογράφους, επιχειρηματίες, ενώ εκβιάζουν συνάδελφούς τους". Προβάλλει ακόμη στοιχεία της μεγάλης δημοσκόπησης της εταιρείας ΑΜΕΡ αυτή τη φορά για τις αρχιεπισκοπικές εκλογές που παρουσιάζουν τον Κύκκου Νικηφόρο ως τον πιο δημοφιλή ιεράρχη με ποσοστό 34,5%.

    ''Η Σημερινή'' με κύριο τίτλο ''Σκορπούν εκατομμύρια'' αναφέρεται στις δαπάνες της ΑΤΗΚ και γράφει ότι σύμφωνα με την έκθεση της Γενικής Ελεγκτού Χρυστάλλας Γιωρκάτζη στην Αρχή ''δεν ακολουθείται ομοιόμορφη διαδικασία για την αξιολόγηση της κάθε περίπτωσης και της έγκρισης της δαπάνης''. Γράφει ακόμη ότι σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης επισημαίνει ότι το κτίριο της Βουλής, όπως έχει διαμορφωθεί μετά τις τελευταίες ανακαινίσεις δεν έχει προσβάσεις σε άτομα που βρίσκονται σε αναπηρικό τροχοκάθισμα.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' κάτω από τον κύριο τίτλο ''ΗΠΑ: Παρέμβαση προς Στρατηγούς'' γράφει ότι εντείνεται το παρασκήνιο, στην Ουάσιγκτον δεν ευνοούν την εκδήλωση ''θερμού επεισοδίου'' και ζητούν παρέμβαση του Πενταγώνου προκειμένου να διαφοροποιηθούν οι τουρκικές θέσεις στο Κυπριακό. Γράφει ακόμη ότι με βάση έρευνα που εκπονήθηκε για λογαριασμό του Υπουργείου Εμπορίου, ιδιοκτήτες μεγάλων υπεραγωγών εξασφάλισαν τα προηγούμενα χρόνια χαλαρώσεις επεκτείνοντας τις δραστηριότητές τους σε βάρος των μικρών.

    Η ''Χαραυγή'' έχει κύριο τίτλο ''Κίνδυνος για τον τόπο'' και προβάλλει την ομιλία του Προέδρου της Βουλής, ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια στην Πορεία Ειρήνης στην οποία δηλώνει ότι ''οι βρετανικές αρχές όφειλαν να είχαν συμμορφωθεί με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να εγκαταλείψουν τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις στην Αλυκή Ακρωτηρίου και να αποδώσουν τον σημαντικό υγροβιότοπο στο λαό της Κύπρου''. Στο πρωτοσέλιδο αναφέρει ακόμη την ικανοποίηση του κ. Χριστόφια για τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης του ''Πολίτη'' που φέρουν τον ''Γ. Ομήρου σταθερά να υστερεί'' και παρουσιάζουν ως πρώτο κόμμα το ΑΚΕΛ.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [06] (Κ) Εθνική Ενόπλων Πετόσφαιρας - Στρατιωτική Ολυμπιάδα - Πρόκριση

    Με νίκη επί των Ηνωμένων Πολιτειών με 3-0 σετ (25-20, 25-19, 25-17) ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της στο Παγκόσμιο Στρατιωτικό Πρωτάθλημα Πετόσφαιρας, που διεξάγεται στην Κοστάντζα της Ρουμανίας, η Εθνική Ενόπλων Πετόσφαιρας της Κύπρου.

    Ο αγώνας έγινε την Κυριακή το απόγευμα και οι Ενοπλοι διεθνείς Κύπριοι είχαν πολύ καλή απόδοση που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα εξαργυρωθεί με τη συμμετοχή τους στη Στρατιωτική Ολυμπιάδα που θα γίνει το 2003 στην Ιταλία.

    [07] (Κ) Νέος Αρχηγός και Υπαρχηγός Αστυνομίας

    Ο Υπαρχηγός Αστυνομίας Τάσος Παναγιώτου είναι από σήμερα ο νέος Αρχηγός της Αστυνομίας, σε διαδοχή του Ανδρέα Αγγελίδη.

    Νέος Υπαρχηγός Αστυνομίας διορίστηκε ο Βοηθός Αρχηγός Επιχειρήσεων Ανδρέας Στεφάνου.

    Οι διορισμοί έγιναν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    [08] (K) Πρόεδρος Κληρίδης - Αμερικανός Πρεσβευτής

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν ένθερμα τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού.

    [09] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Διορισμοί Αρχηγού και Υπαρχηγού Αστυνομίας

    Αντικειμενικότητα στην εκτέλεση των καθηκόντων τους ζήτησε από το νέο Αρχηγό της Αστυνομιας Τάσο Παναγιώτου και το νέο Υπαρχηγό του σώματος Ανδρέα Στεφάνου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, κατά την τελετή διορισμού τους, που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο.

    [10] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Ρωσία

    Για τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη αναχώρησε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης, προκειμένου να επισκεφθεί την Τουριστική Εκθεση CIS Travel Market και να παρευρεθεί στην 69η Σύνοδο του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού.

    [11] (Κ) Στεφανόπουλος - Πρόεδρος Κληρίδης - Τηλεγράφημα

    Η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ αποτελεί την κύρια εθνική προτεραιότητα της Ελλάδας, τονίζει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, σε ευχετήριο τηλεγράφημα που απέστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, με την ευκαιρία του αυριανού εορτασμού της 42ης επετείου της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    ''Η εξαιρετική επίδοση της Κύπρου στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις γεννά σε όλους μας την πεποίθηση ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα ενταχθεί σύντομα στην ευρωπαϊκή οικογένεια στην οποία ανήκει, προς όφελος ολόκληρου του πληθυσμού της'', επισημαίνει ο Ελληνας Πρόεδρος.

    Υπογραμμίζει ''τη συνεχή και αμέριστη υποστήριξη της Ελλάδος προς τον αδελφό κυπριακό λαό'' και διαβεβαιώνει τον Πρόεδρο Κληρίδη ''ότι δεν θα φεισθούμε προσπαθειών και αποφασιστικότητος, μέχρι να επιτύχουμε μια συνολική, δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση του εθνικού μας προβλήματος, επί τη βάσει των αποφάσεων των ΗΕ, που να διασφαλίζει τον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών της''.

    [12] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Μέχτιλντ Ρότε

    [13] (Κ) Σύνοδος Μόνιμης Επιτροπής Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Βετεράνων

    Συνέρχεται μεταξύ 5-10 Οκτωβρίου στη Λευκωσία η 18η Σύνοδος της Μόνιμης Επιτροπής επί Ευρωπαϊκών Θεμάτων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Βετεράνων με πρόσκληση του Παγκυπρίου Συνδέσμου Πολεμιστών Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

    [14] (K) Νέος Αρχηγός Αστυνομίας - Τέως Αρχηγός - Παράδοση

    Ο τέως Αρχηγός της Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης δήλωσε σήμερα πως φεύγει από το αστυνομικό σώμα με τη συνείδησή του ήσυχη και με το μέτωπο ψηλά.

    Μιλώντας σε τελετή κατά την οποία παρέδωσε επίσημα την αρχηγία της Αστυνομίας στο νέο Αρχηγό Τάσο Παναγιώτου, ο κ. Αγγελίδης διαβεβαίωσε ότι θα σταθεί δίπλα στο αστυνομικό σώμα και στη νέα ηγεσία του, τονίζοντας πως ''η Αστυνομία είναι ένας θεσμός που θα πρέπει να τον κρατήσουμε ψηλά και να δώσουμε όλη την στήριξη και υποστήριξή μας''.

    [15] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 30/09/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7390          1,7494
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,7136          1,7238
    Λίρα Αγγλίας                     1,0955          1,1020
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     208,0588        209,7232
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,1423          3,1674
    Δολάριο Καναδά                     2,6980          2,7195
    Κορώνα Δανίας                     12,9079         13,0111
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,7889         12,8912
    Κορώνα Σουηδίας                   15,9081         16,0353
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5418          2,5621
    

    [16] (K) Μάουρερ - Κύπρος - Επαφές

    Επίσκεψη για συζήτηση θεμάτων τεχνικής φύσεως θα πραγματοποιήσει στην Κύπρο ο Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας της ΕΕ για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, Λέοπολντ Μάουρερ.

    [17] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Αρχηγός και Υπαρχηγός Αστυνομίας

    Η κοινωνία ''αναμένει από εμάς, όχι με λόγια αλλά με έργα, να προβούμε στην αναδιοργάνωση, στην ανασύνταξη του αστυνομικού σώματος'', ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Αλέκος Σιάμπος στο νέο Αρχηγό της Αστυνομίας Ανδρέα Παναγιώτου και στο νέο Υπαρχηγό της Δύναμης Ανδρέα Στεφάνου, οι οποίοι τον επισκέφθηκαν, ύστερα από το σημερινό διορισμό τους από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    [18] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            84,47  (-0,37)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    567.876
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   287.065    326,09  (-1,18)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    199.117     90.66  (-1,18)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £    204.491     79,50  (-0,44)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      1.757     19,45  (-0,82)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     11.293     66,12  ( 3,47)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     10.698    104,43  (-0,06)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     28.999     18,79  (-0,84)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      3.299     59,05  (-0,25)
    Ετ. Πληροφορικής              £      4.898      3,54  (-3,28)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £      8.514     13,74  (-0,07)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £         11     15,77  ( 1,35)
    Ξενοδοχεία                    £     15.885     46,55  (-0,19)
    Αλλες Εταιρείες               £     70.466     80,62  (-0,54)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [19] (Κ) Χρηματιστήριο - Πτωτική τροχιά

    Σε πτωτική τροχιά επανήλθε σήμερα η χρηματιστηριακή αγορά, ύστερα από δύο συνεχόμενες ανόδους. Ο Γενικός Δείκτης, ως αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχθηκαν οι μετοχές των τραπεζών, κατέγραψε μικρή πτώση σε ποσοστό 0,37%, κλείνοντας στις 84,47 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 567 χιλιάδες λίρες, με τη Δωδώνη Εταιρεία Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου να συγκεντρώνει σήμερα, λόγω προσυμφωνημένων συναλλαγών, το υψηλότερο μερίδιο στον ημερήσιο όγκο που ανήλθε στο 23,9%.

    [20] (Κ) Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς - Συνέδριο υπό ένταξη χωρών

    Η κυπριακή Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς συμμετείχε σε διήμερο συνέδριο των Επιτροπών Κεφαλαιαγοράς της ομάδας των υπό ένταξη στην ΕΕ χωρών, που πραγματοποιήθηκε στην Τσεχία, στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου.

    [21] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Πρεσβευτής ΗΠΑ

    Τέσσερεις κύριες προτεραιότητες έχει η αμερικανική Πρεσβεία στην Κύπρο, δήλωσε ο νέος Αμερικανός Πρεσβευτής Μάικλ Κλόσον ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκο Αναστασιάδη, με τον οποίο συζήτησε το Κυπριακό, την πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και διεθνή προβλήματα.

    ''Η πρώτη προτεραιότητα'', είπε ο κ. Κλόσον, ''είναι η υποστήριξη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και της αποστολής των καλών του υπηρεσιών για την επίτευξη μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού''.

    [22] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Μήνυμα - Ημέρα ανεξαρτησίας (EMBARGO)

    ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΤΑΔΟΘΕΙ ΠΡΙΝ ΤΙΣ 2100

    Η Κύπρος τους προσεχείς μήνες θα αντιμετωπίσει την Τουρκία στην πιο σημαντική διπλωματική μάχη των τελευταίων 28 χρόνων, η οποία θα κρίνει το μέλλον του τόπου, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, σε τηλεοπτικό μήνυμά του για την αυριανή ημέρα της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης χαρακτήρισε την παρούσα περίοδο ''ίσως την πιο κρίσιμη'' για το Κυπριακό μετά την τουρκική εισβολή, προσθέτοντας ότι στόχος του είναι να επιτευχθεί στους επόμενους μήνες λύση στο πρόβλημα προς όφελος των Ε/Κ και των Τ/Κ και ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Στο μήνυμά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε την ανάγκη για τη μεγαλύτερη δυνατή ενότητα στο εσωτερικό, και προειδοποίησε πως δεν υπάρχει η πολυτέλεια για λάθη τους προσεχείς μήνες.

    Πρόσθεσε πως θα πρέπει να γίνουν σωστές εκτιμήσεις των διεθνών συμφερόντων και του συσχετισμού δυνάμεων και ισορροπιών στην ευρύτερη περιοχή.

    Αναφερόμενος στην άμυνα της Κύπρου, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι συνεχίζεται αθόρυβα η ενίσχυσή της και σημείωσε πως η κυβέρνηση ενεργεί προληπτικά τόσο στον πολιτικό όσο και στο διπλωματικό τομέα σε ό,τι αφορά τις τουρκικές απειλές.

    Ωστόσο, όπως επεσήμανε, η Κύπρος προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο.

    ''Βρισκόμαστε σήμερα στην απαρχή, ίσως, της πιο κρίσιμης, μετά την τουρκική εισβολή, περιόδου για το κυπριακό πρόβλημα. Και η περίοδος αυτή χρονικά συμπίπτει με το τελικό στάδιο της πορείας ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση,'' δήλωσε ο Πρόεδρος στο μήνυμά του.

    Στόχος μας, είπε, είναι μέσα στους επόμενους μήνες να λύσουμε το κυπριακό πρόβλημα και να εντάξουμε την Κύπρο στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια.

    Επισημαίνοντας πως "η εξεύρεση λύσης δεν εξαρτάται μόνο από εμάς", ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως ''η λύση εξαρτάται και από την τουρκική πλευρά, η οποία, όπως ήδη διαπιστώνει ο διεθνής παράγοντας, εξακολουθεί να παραμένει προσκολλημένη σε ακραίες και απαράδεκτες θέσεις, που βρίσκονται σε σύγκρουση με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.''

    Ο Πρόεδρος προειδοποίησε ότι η Τουρκία προσπαθεί με απειλές, εκβιασμούς και διπλωματικές παρεμβάσεις να ανακόψει και την πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, και σημείωσε ότι ''μέσα στους επόμενους μήνες θα βρεθούμε αντιμέτωποι με την τουρκική πολιτική στην πιο σημαντική διπλωματική μάχη των τελευταίων 28 χρόνων, μια μάχη που θα κρίνει το μέλλον αυτού του τόπου.''

    Κάλεσε ηγεσία και λαό να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους, σημειώνοντας πως θα χρειαστεί η μεγαλύτερη δυνατή ενότητα στο εσωτερικό, απόλυτη συνεννόηση και συνεργασία με την Ελλάδα, και ακόμη πιο στενή συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, με το Συμβούλιο Ασφαλείας και με εκείνες από τις ξένες κυβερνήσεις που διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

    ''Η στρατηγική μας μέχρι σήμερα αποδείχθηκε ορθή σε σχέση τόσο με τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό μας όσο και με το Κυπριακό,'' είπε.

    Οσον αφορά το Κυπριακό, ο Πρόεδρος ανέφερε πως έχουν ενεργοποιηθεί σε, πρωτοφανή για την ιστορία του κυπριακού προβλήματος, βαθμό οι διεθνείς παράγοντες και ιδιαίτερα η ΕΕ και εκείνα εκ των ισχυρών κρατών που μπορούν να ασκήσουν τη μεγαλύτερη δυνατή επιρροή για την εξεύρεση λύσης.

    Οσον αφορά την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι "η εικόνα είναι ακόμη πιο καθαρή, βρισκόμαστε στα πρόθυρα της ένταξης'', υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι "δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε σε όσα μέχρι σήμερα πετύχαμε και δεν πρέπει να εφησυχάζουμε".

    Ο Πρόεδρος επεσήμανε ότι η Κύπρος μπαίνει στην τελική ευθεία μιας πορείας, η οποία θα είναι δύσκολη και πάρα πολύ περίπλοκη και που πιθανόν να επιβαρυνθεί από την επιδείνωση της κατάστασης στην ήδη ταραγμένη Μέση Ανατολή και στον Περσικό Κόλπο.

    Επεσήμανε, επίσης, την ανάγκη να γίνουν σωστές εκτιμήσεις των διεθνών συμφερόντων, του συσχετισμού δυνάμεων και των ισορροπιών στην ευρύτερη περιοχή μας, καθώς και σωστοί υπολογισμοί όσον αφορά την στρατηγική της τουρκικής πλευράς.

    ''Θα πρέπει να συνεχίσουμε να πολιτευόμαστε με πολιτική σωφροσύνη, μετριοπάθεια και ευελιξία,'' είπε, προσθέτοντας πως ''μέσα στους επόμενους μήνες δεν έχουμε την πολυτέλεια να διαπράξουμε έστω και μικρά λάθη, γιατί από την έκβαση αυτής της πορείας εξαρτάται το μέλλον μας στη γη των προγόνων μας.''

    Ο Πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος θα συνεχίσει τους προσεχείς μήνες να αφιερώνει όλες τις δυνάμεις του για να έχει αυτή η πορεία την επιθυμητή κατάληξη προς όφελος της Κύπρου, προς όφελος και των δύο κοινοτήτων.

    ''Η μεγάλη φιλοδοξία μου είναι να δω λυμένο το κυπριακό πρόβλημα και ενταγμένη την Κύπρο στην ΕΕ,'' ανέφερε.

    Η λύση που επιδιώκουμε στο Κυπριακό, είπε, θα πρέπει να είναι δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργήσιμη και θα συνάδει με το διεθνές δίκαιο, τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τις διεθνείς συνθήκες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το κοινοτικό κεκτημένο και τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    ''Πιστεύω ότι μια τέτοια λύση θα ωφελήσει εξίσου Ε/Κ και Τ/Κ και θα συμβάλει στην ειρήνη, την ασφάλεια, την πολιτική σταθερότητα και τη συνεργασία μεταξύ των κρατών της ευρύτερης περιοχής μας,'' πρόσθεσε.

    Αναφερόμενος στον αμυντικό τομέα, είπε ότι συνεχίζεται αθόρυβα η ενίσχυση της άμυνας της Κύπρου μέσα στα πλαίσια του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Κύπρου - Ελλάδας.

    Σχολιάζοντας τις τουρκικές απειλές που στόχο έχουν να ανακόψουν την πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι ''ενεργούμε προληπτικά στον πολιτικό και διπλωματικό τομέα, αλλά ταυτόχρονα προετοιμαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε κάθε ενδεχόμενο''.

    ''Πιστεύω, όμως, ότι τυχόν προσπάθεια της Τουρκίας να πραγματοποιήσει τις απειλές της θα ζημιώσει την ίδια και θα εμποδίσει την ένταξή της στην ΕΕ,'' προειδοποίησε.

    Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του κυπριακού ελληνισμού για την πολύτιμη βοήθεια που προσφέρουν η ελληνική κυβέρνηση, το σύνολο του πολιτικού κόσμου της Ελλάδας και ο αδελφός ελληνικός λαός στον αγώνα μας, ιδιαίτερα δε στις διπλωματικές προσπάθειες για ένταξη στην ΕΕ, και στον αμυντικό τομέα.

    [23] (K) Νέος Αρχηγός Αστυνομίας - Bιογραφικό σημείωμα

    Βιογραφικό σημείωμα νέου Αρχηγού Αστυνομίας Αναστάσιου Παναγιώτου.

    Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1946 και φοίτησε στο Κεντρικό Παγκύπριο Γυμνάσιο.

    Το 1964 γράφτηκε στην Αστυνομία. Υπηρέτησε σε πολλά και διάφορα Τμήματα της Αστυνομίας, όπως στην Εισαγγελία, στο Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων, στην Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών, στην Αστυνομική Ακαδημία Κύπρου και διετέλεσε Διοικητής της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών. Από τις 9.8.1999 του ανατέθηκε η θέση του Διευθυντή ΤΑΕ Αρχηγείου Αστυνομίας μέχρι τις 22.2.2002 που διορίστηκε στη θέση του Υπαρχηγού Αστυνομίας.

    Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του έχει παρακολουθήσει στο εξωτερικό προγράμματα εκπαίδευσης και σεμινάρια σχετικά με την ανίχνευση εγκλημάτων, τις μυστικές υπηρεσίες, την τρομοκρατία, τις δημόσιες σχέσεις κλπ.

    Διετέλεσε κατά περιόδους Πρόεδρος και Γραμματέας του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου, Πρόεδρος της Αθλητικής Ενώσεως Αστυνομικών Κύπρου, Πρόεδρος του Τοπικού Τμήματος Λευκωσίας του Διεθνούς Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου, καθώς και Αντιπρόεδρος του Εθνικού Τμήματος Κύπρου του ιδίου Συνδέσμου.

    [24] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό - Συνομιλίες

    Οι συνομιλίες για τον τερματισμό της διαίρεσης της Κύπρου θα συνεχιστούν και μετά την απόφαση της ΕΕ στις 12 Δεκεμβρίου, στην Κοπεγχάγη, να δεχτεί την Κύπρο ως μέλος, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    [25] (K) ΓΓ του ΟΗΕ - Ρώσος Πρόεδρος - Ημέρα ανεξαρτησίας

    Μηνύματα με την ευκαιρία της αυριανής επετείου της ανεξαρτησίας της Κύπρου απέστειλαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

    Στο μήνυμα του, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών αναφέρεται στο ρόλο των Ηνωμένων Εθνών, σημειώνοντας ότι όλοι μπορούν να εργαστούν για ενδυνάμωση του κράτους δικαίου και της διατήρησης των ίσων δικαιωμάτων μεταξύ ανδρών και γυναικών. Ο κ. Ανάν αναφέρει ότι προσβλέπει στη συμβολή της κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου προς το σκοπό αυτό.

    Σε συγχαρητήριο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν αναφέρεται στις παραδοσιακά φιλικές σχέσεις Ρωσίας-Κύπρου στον πολιτικό, οικονομικό, πολιτιστικό και άλλους τομείς και σημειώνει ότι η Ρωσία προτίθεται να βοηθήσει περαιτέρω ενεργά στις συνεχιζόμενες προσπάθειες, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, για εξεύρεση μια δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος βασισμένης στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

    [26] (Κ) Επιτροπή Αμυνας - Υφυπουργός Αμυνας της Ελλάδας

    Η Ελλάδα έχει καταστήσει με απόλυτη σαφήνεια, διά στόματος του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ότι θα εξαντλήσει όλα τα μέσα τα οποία διαθέτει μέσα στα όργανα της ΕΕ, προκειμένου οι αποφάσεις, τα χρονοδιαγράμματα, οι προϋποθέσεις που τέθηκαν να τηρηθούν στο ακέραιο και να υλοποιηθούν στο χρόνο που έχει καθορισθεί εξ υπαρχής, δήλωσε σήμερα ο Υφυπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Λάζαρος Λωτίδης.

    [27] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Γκούντερ Φερχόιγκεν - Συνάντηση

    Η έκθεση προόδου για την Κύπρο, που θα υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 9 Οκτωβρίου, θα επιβεβαιώνει ότι η Κύπρος ικανοποιεί τόσο τα πολιτικά όσο και τα οικονομικά κριτήρια για την ένταξη στην ΕΕ.

    [28] (Κ) Μέχτιλντ Ρότε - Λευκωσία - Επαφές

    Τη βεβαιότητα ότι η Κύπρος θα ενταχθεί στην ΕΕ εξέφρασε σήμερα η Συμπρόεδρος της Μικτής Επιτροπής ΕΕ - Κύπρου Μέχτιλντ Ρότε, προσθέτοντας ότι σε περίπτωση μη εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού, το χρονοδιάγραμμα για τη διεύρυνση παραμένει το ίδιο για το Ευρωκοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

    [29] (Κ) ΕΕ - Διακυβερνητική Διάσκεψη - ΥΠΕΞ

    Στη Διακυβερνητική Διάσκεψη για τη διεύρυνση, που πραγματοποιείται αύριο στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, αναμένεται να επιβεβαιωθεί η σημαντική πρόοδος που επιτεύχθηκε στο Κεφάλαιο της Γεωργίας μεταξύ της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [30] (Κ) Υπουργός Εργασίας - ΟΗΕ - Ημέρα Ηλικιωμένων

    Μέτρα και σχέδια που θα συμβάλλουν στη βελτίωση της θέσης των ηλικιωμένων και στην αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής τους, προωθεί το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, έχοντας υπόψη ότι το κλειδί για ευημερία στην τρίτη ηλικία είναι η δραστήρια γήρανση, κατά την οποία τα άτομα συνεισφέρουν στην κοινωνία σύμφωνα με τις ικανότητες τους και όχι σύμφωνα με την ηλικία τους.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 30 September 2002 - 17:49:22 UTC