Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-09-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Παγκύπρια Πορεία Ειρήνης
  • [02] (Κ) Υφυπουργός Αμυνας Ελλάδας - Κύπρος - Αφιξη
  • [03] (Κ) Πύλα - Δικοινοτικό φεστιβάλ
  • [04] (Κ) Ευρωπαϊκές Ημέρες Κληρονομιάς - Λευκωσία
  • [05] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [06] (Κ) Πορεία Ειρήνης - Συγκέντρωση διαδηλωτών
  • [07] (Κ) Υφυπουργός Αμυνας της Ελλάδας - Αφιξη στην Κύπρο
  • [08] (Κ) ''Πορεία Ειρήνης'' - Τερμάτισε στο Ακρωτήρι
  • [09] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πορεία Ειρήνης
  • [10] (K) Υφυπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδος - Δηλώσεις
  • [11] (Κ) Βρετανός ΥΦΕΞ - Κύπρος - ΕΕ
  • [12] (Κ) Πορεία Ειρήνης - Λήξη
  • [13] (Κ) ΥΠΕΣ - Ευρωπαϊκές Ημέρες Κληρονομιάς (EMBARGO)

  • [01] (Κ) Παγκύπρια Πορεία Ειρήνης

    Πραγματοποιείται σήμερα η 7η Παγκύπρια Πορεία Ειρήνης στην περιοχή της Βρετανικής Βάσης Ακρωτηρίου.

    Η Πορεία οργανώνεται από το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) και έχει ως άμεσο στόχο την αποτροπή της εγκατάστασης των κεραιών στο βιότοπο της Αλυκής.

    [02] (Κ) Υφυπουργός Αμυνας Ελλάδας - Κύπρος - Αφιξη

    Ο Υφυπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Λάζαρος Λωτίδης, συνοδευόμενος από πολυμελή αντιπροσωπεία, φθάνει σήμερα στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη.

    [03] (Κ) Πύλα - Δικοινοτικό φεστιβάλ

    Δικοινοτικό φεστιβάλ με θέμα ''Ημέρα Ειρήνης για την Κύπρο'' πραγματοποιείται σήμερα στο Πάρκο του Πέργαμος στην Πύλα.

    [04] (Κ) Ευρωπαϊκές Ημέρες Κληρονομιάς - Λευκωσία

    Με σκοπό να δοθεί η δυνατότητα στο ευρύ κοινό να γνωρίσει και να εκτιμήσει την αρχιτεκτονική και γενικά την πολιτιστική του κληρονομιά με επισκέψεις στους ιστορικούς και παραδοσιακούς χώρους του τόπου, το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως διοργανώνει σήμερα εκδηλώσεις για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Κληρονομιάς.

    Ο θεσμός των Ευρωπαϊκών Ημερών Κληρονομιάς καθιερώθηκε πανευρωπαϊκά από το 1991 με πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης και η Κύπρος συμμετέχει σε αυτές τις εκδηλώσεις από το 1995.

    [05] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το Κυπριακό, οι ενέργειες της κυβέρνησης κατά την περίοδο μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στην Κοπεγχάγη τον Δεκέμβριο, οι προεδρικές εκλογές και οι δημοσκοπήσεις, καθώς και η ενδεχόμενη επίθεση των ΗΠΑ κατά του Ιράκ και η εμπλοκή των Βρετανικών Βάσεων της Κύπρου στην επίθεση αυτή, είναι τα κυριότερα θέματα που απασχολούν τα σημερινά πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου.

    Η ''Αλήθεια'', υπό τον τίτλο ''Καυτό δίμηνο για Τάσσο - Ομήρου'', γράφει ότι οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και Γιαννάκης Ομήρου θα έχουν να αντιμετωπίσουν ένα δύσκολο δίμηνο μέχρι το Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ στην Κοπεγχάγη, αφού πολλές και κρίσιμες θα είναι οι εξελίξεις τόσο στο Κυπριακό όσο και στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, ενώ κρίσιμα θα είναι και τα μηνύματα που θα ληφθούν από τις δημοσκοπήσεις για τις προεδρικές εκλογές. Επίσης, η ''Α'' γράφει ότι οι έρευνες στην υπό διερεύνηση υπόθεση για τα συναρμολογημένα πολυτελή αυτοκίνητα συνεχίζονται και το Σαββατοκύριακο, ενώ στις επόμενες δύο εβδομάδες αναμένεται να καταχωρηθούν στο δικαστήριο οι πρώτες υποθέσεις.

    ''Η Μάχη'', με τίτλο ''Εφαγαν τα χρήματα γεωργών'', γράφει ότι σε νέο σκάνδαλο που αποκαλύπτει η εφημερίδα, δάνειο που έχει παραχωρήσει συνεργατική εταιρεία στην Πάφο και προοριζόταν για τους γεωργούς της κοινότητας Μανδριών, φαίνεται να κατέληξε στα χέρια αξιωματούχων της ΣΠΕ Μανδριών. Σε άλλο της θέμα, η εφημερίδα γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και ο Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για την Ενταξη της Κύπρου στην ΕΕ Γιώργος Βασιλείου θα έχουν την ερχόμενη εβδομάδα κρίσιμες επαφές στις Βρυξέλλες για τα επόμενα βήματα μέχρι το Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ στην Κοπεγχάγη.

    Ο ''Πολίτης'', με τίτλο ''ΚΙSOS!'', γράφει ότι σοβαρές είναι οι διαρροές προς την κατεύθυνση του ΑΚΕΛ που παρουσιάζει το ΚΙΣΟΣ σύμφωνα με δημοσκόπηση της Αmer-Nielsen για λογαριασμό του ''Π'' για τις βουλευτικές εκλογές, ενώ ταυτόχρονα οι Οικολόγοι διπλασιάζουν τη δύναμή τους και οι ΝΕΟ ενισχύονται σημαντικά. Οσον αφορά τα μεγάλα κόμματα, αυτά παρουσιάζουν μικρή βελτίωση με πρώτο κόμμα το ΑΚΕΛ, ακολουθούμενο από τον ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ το οποίο παραμένει σταθερό. Αλλού γράφει ότι σε δηλώσεις του στον ''Π'' ο Ειδικός Συντονιστής του Αμερικανικού ΥΠΕΞ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον εξέφρασε αισιοδοξία όσον αφορά την επίτευξη λύσης του Κυπριακού πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στην Κοπεγχάγη στο τέλος του έτους.

    ''Η Σημερινή'', με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Μαχητικά 'θηρία' στις Βάσεις'', γράφει ότι οι Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο θα χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων κατά του Ιράκ ως διαμετακομιστικός σταθμός, ορμητήριο και συνδετικός κρίκος των μονάδων που θα κινούνται από την Ευρώπη προς τη Μέση Ανατολή, ενώ σημειώνει ότι η συγκέντρωση αεροπορικών δυνάμεων στην Κύπρο είναι γνωστή και στις αρχές της Δημοκρατίας. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης και ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Γιαννάκης Ομήρου, εμφανίζονται αισιόδοξοι για τις προεδρικές εκλογές παρά τις αρνητικές δημοσκοπήσεις για τη συνεργασία αυτή και παρά ορισμένες αντιδράσεις στον ΔΗΣΥ κατά της πολιτικής της υπέρβασης.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', υπό τον τίτλο ''Το τελικό πάρε δώσε'', γράφει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν θα παρουσιαστεί στη συνάντηση της Νέας Υόρκης σκληρός και αποφασιστικός για να προχωρήσει κατά ουσιαστικό τρόπο η διαδικασία. Σύμφωνα με τον "Φ", το γεγονός ότι οι συνομιλίες παρέμειναν μετά το Παρίσι στάσιμες λόγω της τουρκικής πλευράς, θα αναγκάσει τον κ. Ανάν να καθορίσει νέο πλαίσιο συζητήσεων με άξονα ένα τελικό πάρε δώσε που να οδηγεί στην τελική ευθεία πριν την υποβολή εγγράφου. Αλλού ο ''Φ'' γράφει ότι σημαντική πρόοδος επιτεύχθηκε στο κεφάλαιο της Γεωργίας του ευρωπαϊκού κεκτημένου, αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δέχθηκε να ικανοποιήσει βασικά αιτήματα της Κύπρου στο κεφάλαιο αυτό.

    Η ''Χαραυγή'', με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Σιγουριά στην αντιπολίτευση'', γράφει ότι το σαφές προβάδισμα που καταγράφει πρόσφατη δημοσκόπηση στην υποψηφιότητα του Τάσσου Παπαδόπουλου έναντι του Γιαννάκη Ομήρου προσδίδει σιγουριά στο χώρο της αντιπολίτευσης, ενώ ταυτόχρονα σημειώνει ότι αναμένεται στήριξη του κ. Παπαδόπουλου και από ευρύτερες δυνάμεις. Αλλού η ''Χ'' γράφει ότι σήμερα πραγματοποιείται πορεία ειρήνης από το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης ενάντια στις κεραίες των Βρετανών. Η πορεία θα υπενθυμίσει και το αίτημα για δίκαιη λύση του Κυπριακού και απομάκρυνση των Βάσεων, ενώ θα ταχθεί ενάντια στην σφαγή των Παλαιστινίων και στις αμερικανικές μεθοδεύσεις κατά του Ιράκ.

    [06] (Κ) Πορεία Ειρήνης - Συγκέντρωση διαδηλωτών

    Με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, αρχηγούς κομμάτων, μέλη της Βουλής, Δημάρχους και άλλα δημόσια πρόσωπα, χίλια και πλέον άτομα πορεύονται αυτή την ώρα στον υγροβιότοπο Ακρωτηρίου διαδηλώνοντας την αντίθεση τους στην ανέγερση από τους Βρετανούς γιγαντιαίας κατασκοπευτικής κεραίας στην περιοχή των Βάσεων.

    [07] (Κ) Υφυπουργός Αμυνας της Ελλάδας - Αφιξη στην Κύπρο

    Εφθασε σήμερα το πρωί για επίσημη επίσκεψη ο Υφυπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Λάζαρος Λωτίδης, συνοδευόμενος από πολυμελή αντιπροσωπεία, με την ευκαιρία της στρατιωτικής παρέλασης της 1ης Οκτωβρίου.

    Ο κ. Λωτίδης προσγειώθηκε στην Αεροπορική Βάση Ανδρέας Παπανδρέου στην Πάφο με αεροσκάφος C130 και εν συνεχεία επισκέφθηκε εγκαταστάσεις της Βάσης.

    [08] (Κ) ''Πορεία Ειρήνης'' - Τερμάτισε στο Ακρωτήρι

    [09] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πορεία Ειρήνης

    Οι βρετανικές αρχές όφειλαν να είχαν συμμορφωθεί με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ''να εγκαταλείψουν τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις στην Αλυκή Ακρωτηρίου και να αποδώσουν το σημαντικότατο υγροβιότοπο της Αλυκής Ακρωτηρίου στην Κύπρο και το λαό της'', δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας σε ομιλία του στην Πορεία Ειρήνης.

    Είπε ότι η Πορεία, ''με τη μαζικότητα και τον παλμό της, στέλνει το μήνυμα ότι ο κυπριακός λαός δεν ανέχεται την αυθαιρεσία των Βρετανών και απαιτεί με όλη τη δύναμη της ψυχής του να σταματήσουν οι εργασίες για την εγκατάσταση της γιγαντοκεραίας''.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής, επισημαίνοντας ότι ο πόλεμος των Ηνωμένων Πολιτειών κατά του Ιράκ "είναι θέμα χρόνου'', δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο ''και πάλιν να χρησιμοποιηθούν σε έναν άδικο πόλεμο κατά γειτονικού μας λαού''.

    [10] (K) Υφυπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδος - Δηλώσεις

    Την ανάγκη να αποδεικνύεται και να αναδεικνύεται με κάθε τρόπο η συμπόρευση της ελληνικής και της κυπριακής πλευράς στους κοινούς στόχους που έχουν θέσει σε σχέση με την επίλυση του Κυπριακού και την πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, επεσήμανε σήμερα κατά την άφιξή του στο νησί ο Υφυπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδος Λάζαρος Λωτίδης, σημειώνοντας πως έκφραση της συνεργασίας των δύο χωρών αποτελεί το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου.

    [11] (Κ) Βρετανός ΥΦΕΞ - Κύπρος - ΕΕ

    Τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και η ΕΕ θα λάβουν υπόψη τους την απόφαση που λήφθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο Ελσίνκι για την Κύπρο, όταν θα έρθει η ώρα να αποφασίσουν για την ένταξη της νήσου στην Ενωση, δήλωσε ο Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ευρώπης Πίτερ Χέιν.

    [12] (Κ) Πορεία Ειρήνης - Λήξη

    Χωρίς τη δημιουργία οποιωνδήποτε επεισοδίων έληξε πριν από λίγο στο Ακρωτήρι η Πορεία Ειρήνης που διοργάνωση το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης.

    [13] (Κ) ΥΠΕΣ - Ευρωπαϊκές Ημέρες Κληρονομιάς (EMBARGO)

    ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΤΑΔΟΘΕΙ ΠΡΙΝ ΤΙΣ 19:00

    Το Υπουργείο Εσωτερικών αποδίδει μεγάλη σημασία στις εκδηλώσεις των Ευρωπαϊκών Ημερών Κληρονομιάς και θα συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις για την όσο το δυνατό μεγαλύτερη επιτυχία, είπε απόψε ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Παναγιώτου, σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση, η οποία φέτος φέρει τον τίτλο ''Η Λευκωσία εντός των τειχών, ένας πολιτισμικός διάλογος''.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 29 September 2002 - 17:49:11 UTC