Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-10-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Αμερικανοί βουλευτές - Κύπρος - Φορολογία
  • [02] (Κ) Κυπριακή Ανεξαρτησία - Στρατιωτική παρέλαση
  • [03] (K) Eπισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Αλβαρο ντε Σότο - Κυπριακό
  • [05] (Κ) Κύπρος - UNCITRAL - Εκτη Επιτροπή
  • [06] (K) Πρόεδρος Κληρίδης - Ελικόπτερα
  • [07] (Κ) Αρχισε η στρατιωτική παρέλαση
  • [08] (Κ) Επέτειος κυπριακής ανεξαρτησίας - Στρατιωτική παρέλαση
  • [09] (Κ) Υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Ελλάδος - Στρατιωτική παρέλαση
  • [10] (Κ) Αρχηγός ΕΦ - Στρατιωτική παρέλαση
  • [11] (K) Σημίτης - Τηλεγράφημα - Ημέρα Ανεξαρτησίας
  • [12] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Στρατιωτική παρέλαση
  • [13] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Στρατιωτική παρέλαση
  • [14] (Κ) Πρωτόπαπας - Κυπριακή ανεξαρτησία - ΕΕ
  • [15] (Κ) Πρωθυπουργός Τουρκίας - Ρίχνει τους τόνους

  • [01] (Κ) Αμερικανοί βουλευτές - Κύπρος - Φορολογία

    Είκοσι επτά Αμερικανοί βουλευτές ζητούν να αφαιρεθεί η Κύπρος από τον κατάλογο "φορολογικών παραδείσων" που περιλαμβάνεται σε διάφορα εκκρεμή νομοσχέδια του Κογκρέσου.

    [02] (Κ) Κυπριακή Ανεξαρτησία - Στρατιωτική παρέλαση

    Τιμάται σήμερα η 42η επέτειος της Κυπριακής Ανεξαρτησίας με μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση, τον χαιρετισμό της οποίας θα δεχθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, πλαισιωμένος από τον Υπουργό Αμυνας Σωκράτη Χάσικο και τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγο Αθανάσιο Νικολοδήμο.

    Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσωπεί ο Υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Λάζαρος Λωτίδης, ο οποίος στις 10:15 το πρωί θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Κληρίδη.

    [03] (K) Eπισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το χθεσινοβραδινό διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με την ευκαιρία της σημερινής επετείου της κυπριακής ανεξαρτησίας, οι δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για συνέχιση των απευθείας συνομιλιών και μετά το Δεκέμβριο, οι διορισμοί για τις θέσεις του νέου Αρχηγού και Υπαρχηγού της Αστυνομίας, η σημερινή στρατιωτική παρέλαση και τα της Εκκλησίας, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλονται σήμερα από τον κυπριακό Τύπο.

    Η ''Αλήθεια'', υπό τον τίτλο ''Σκληρές διπλωματικές μάχες'', αναφέρεται στο διάγγελμα του Προέδρου Κληρίδη και υπογραμμίζει ιδιαίτερα το ότι ο Πρόεδρος υπερτόνισε την κρισιμότητα των στιγμών σημειώνοντας πως στους επόμενους μήνες θα δοθούν σκληρές διπλωματικές μάχες. Ο Πρόεδρος Κληρίδης έκανε έκκληση για ενότητα και προειδοποίησε ότι στην κρίσιμη αυτή περίοδο δεν υπάρχει η πολυτέλεια ούτε για μικρά λάθη. Αλλού γράφει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ και στη "Χουριέτ" είπε ότι οι συνομιλίες για τερματισμό της διαίρεσης της Κύπρου θα συνεχιστούν και μετά την απόφαση της ΕΕ για τη διεύρυνση στην Κοπεγχάγη τον Δεκέμβριο.

    Η "Μάχη" στεγάζει το πρωτοσέλιδό της κάτω από τον τίτλο "Νέο ραντεβού Μαρκίδη - Κασουλίδη". Οπως αναφέρει, οι Μαρκίδης και Κασουλίδης θα έχουν νέα συνάντηση, αυτή τη φορά στη Νέα Υόρκη, και αναμένεται να συζητήσουν και πάλι θέματα προεδρικών εκλογών. Εξάλλου, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο καθόδου του κ. Μαρκίδη είπε ότι δεν προκαταλαμβάνει την απόφαση του Ανωτάτου Συμβουλίου. Αλλού, η "Μ" γράφει ότι στη σημερινή παρέλαση για την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας θα επιδειχθούν τα ρωσικά ελικόπτερα ΜΙ-135, καθώς και πυροβόλα 175 χιλιοστών.

    Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα του με τίτλο "Εβαλαν χαφιέ για τον Κόση", αναφέρει ότι αστυνομικός επιφορτισμένος με την καταγραφή των κινήσεων του τέως Υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Κόση είχε τοποθετηθεί στην φρουρά του Υπουργείου και έδινε αναφορά κάθε πρωί στο Αρχηγείο της Αστυνομίας για τις κινήσεις Κόση. Ο "Π" αναφέρεται, επίσης, στη δημοσκόπηση Amer-Nielsen για την Εκκλησία, η οποία έδειξε ότι η κρίση που μαστίζει την Εκκλησία της Κύπρου θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με την άμεση προκήρυξη εκλογών. Αυτό υποστηρίζει 60% των πολιτών, ενώ 29% υποστηρίζει ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος θα πρέπει να παραμείνει στη θέση του.

    Η "Σημερινή'', με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Πώς επεβλήθη ο Αρχηγός'', γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες της, ο νέος Αρχηγός της Αστυνομίας Τάσος Παναγιώτου ήταν μεν ο εκλεκτός του τέως Υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Κόση, αλλά τον καθοριστικό παράγοντα για το διορισμό του αποτέλεσε πρόσωπο του πολύ στενού οικογενειακού περιβάλλοντος του Προέδρου Κληρίδη. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, πρόκειται να συνέλθει σύντομα η Ιερά Σύνοδος για να πάρει αποφάσεις για τη διοίκηση της Εκκλησίας, με μόνο διαφωνούντα τον Μητροπολίτη Κηρυνείας Παύλο.

    Ο "Φιλελεύθερος" προβάλλει το κύριο θέμα του με τον τίτλο "Επί τάπητος η τύχη της Κυπριακής Δημοκρατίας" και γράφει ότι σε δύο βασικά και πρωτίστως ακανθώδη ζητήματα θα επικεντρωθεί ο ΓΓ του ΟΗΕ στις συναντήσεις στη Νέα Υόρκη, δηλαδή το θέμα της κυριαρχίας και αυτό της συνέχειας της Κυπριακής Δημοκρατίας σε περίπτωση επίλυσης του Κυπριακού. Αλλού, ο "Φ" γράφει ότι στην υπόθεση των συναρμολογημένων πολυτελών αυτοκινήτων η Γενική Εισαγγελία θα ασκήσει διώξεις για σωρεία τελωνειακών αδικημάτων και παράλληλα ετοιμάζονται οι πρώτοι φάκελοι σε σχέση με την υπόθεση συνωμοσίας που θα αφορά στην αρχή δύο οχήματα, με δύο πρόσωπα κατηγορούμενους.

    Η ''Χαραυγή'', με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Ο κόσμος το 'χει τούμπανο'', γράφει ότι οι εκπρόσωποι του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ ζήτησαν πλήρη διερεύνηση των καταγγελιών για παρακολουθήσεις τηλεφώνων, ενώ οι κυβερνώντες ισχυρίστηκαν πως θα ερευνήσουν τις καταγγελίες για γιάφκα παρακολούθησης τηλεφωνικών συνδιαλέξεων στο Αρχηγείο της Αστυνομίας, καταγγελία την οποία αρνήθηκε ο πρώην Αρχηγός Ανδρέας Αγγελίδης. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης διόρισε χθες ως νέο Αρχηγό της Αστυνομίας τον Τάσο Παναγιώτου και ως νέο Υπαρχηγό τον Ανδρέα Στεφάνου.

    [04] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Αλβαρο ντε Σότο - Κυπριακό

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ενημερώθηκε από τον Ειδικό του Σύμβουλο για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο για την πορεία των απευθείας συνομιλιών στο Κυπριακό.

    Η Γραμματεία του ΟΗΕ δεν αποκαλύπτει ακόμη τίποτε για το περιεχόμενο των συνομιλιών, αλλά ούτε και για το πρόγραμμα των συναντήσεων του κ. Ανάν στις 3 και 4 Οκτωβρίου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    [05] (Κ) Κύπρος - UNCITRAL - Εκτη Επιτροπή

    Ο Αντιπρόσωπος της Κύπρου στην Εκτη Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, Πρέσβης Ανδρέας Ιακωβίδης, μίλησε χθες για την ετήσια έκθεση της Επιτροπής Εμπορικού Δικαίου του ΟΗΕ (UNCITRAL), την οποία εξέταζε η ολομέλεια της Εκτης Επιτροπής ως μέρος της ημερήσιας διάταξης της.

    [06] (K) Πρόεδρος Κληρίδης - Ελικόπτερα

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης αποφάσισε να μην πετάξουν σήμερα στη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης για την επέτειο της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας τα νέα ρωσικά μαχητικά ελικόπτερα.

    Οπως δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος, ο οποίος ήταν παρών στη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος με τον Υφυπουργό Αμυνας της Ελλάδος Λάζαρο Λωτίδη στο Προεδρικό Μέγαρο, "έτσι έκρινε ο Πρόεδρος, έτσι αποφάσισε, ηγείται του κράτους και των ενόπλων δυνάμεων".

    [07] (Κ) Αρχισε η στρατιωτική παρέλαση

    Αρχισε στις 11 το πρωί η στρατιωτική παρέλαση για την 42η επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας, τον χαιρετισμό της οποίας θα δεχθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, πλαισιωμένος από τον Υπουργό Αμυνας Σωκράτη Χάσικο και τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγο Αθανάσιο Νικολοδήμο.

    Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσωπεί ο Υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Λάζαρος Λωτίδης.

    [08] (Κ) Επέτειος κυπριακής ανεξαρτησίας - Στρατιωτική παρέλαση

    Ενα από τα δύο νέα οπλικά συστήματα που απέκτησε η Κύπρος, τα βαρέα αυτοκινούμενα πυροβόλα των 175 χιλιοστών, έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση κατά τη διάρκεια της σημερινής στρατιωτικής παρέλασης για την 42η επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κύπρου.

    Το χαιρετισμό της παρέλασης δέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, πλαισιωμένος από τον Υπουργό Αμυνας Σωκράτη Χάσικο και τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Αθανάσιο Νικολοδήμο.

    Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Λάζαρος Λωτίδης.

    Την παρέλαση, που έγινε στη λεωφόρο Ιωσήφ Χατζηιωσήφ στον Στρόβολο, παρακολούθησαν μεταξύ άλλων η πολιτική, θρησκευτική και στρατιωτική ηγεσία του τόπου, αρχηγοί ή εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, υπουργοί, βουλευτές, δήμαρχοι, πρεσβευτές ξένων χωρών, αξιωματικοί της Εθνικής Φρουράς και πλήθος κόσμου,

    [09] (Κ) Υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Ελλάδος - Στρατιωτική παρέλαση

    Λαμπρή χαρακτήρισε ο Υφυπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδος Λάζαρος Λωτίδης τη σημερινή στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της ανεξαρτησίας της Κύπρου, αφού με την παρέλαση ''καταδείχθηκαν πανηγυρικά οι μεγάλες δυνατότητες που έχουν οι Ενοπλες Δυνάμεις της Κύπρου, προκειμένου να προασπίσουν την ελευθερία και ανεξαρτησία της χώρας''.

    [10] (Κ) Αρχηγός ΕΦ - Στρατιωτική παρέλαση

    Η σημερινή στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της ανεξαρτησίας της Κύπρου ήταν εξαιρετική και λαμπρή, δήλωσε σήμερα στο τέλος της παρέλασης ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Αθανάσιος Νικολοδήμος.

    [11] (K) Σημίτης - Τηλεγράφημα - Ημέρα Ανεξαρτησίας

    Η Ελλάδα δεν θα παύσει να συμπορεύεται στον αγώνα για μία συνολική, δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, επί τη βάσει των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, διαβεβαίωσε ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    [12] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Στρατιωτική παρέλαση

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης είπε ότι η φετινή στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της ανεξαρτησίας της Κύπρου άφησε ''την καλύτερη εντύπωση για την Εθνική Φρουρά και τις αμυντικές δυνάμεις της Κύπρου''.

    [13] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Στρατιωτική παρέλαση

    Ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος, σε δηλώσεις μετά το πέρας της σημερινής στρατιωτικής παρέλασης για την επέτειο της ανεξαρτησίας της Κύπρου, είπε ότι τα συστήματα που παρουσιάστηκαν ''είναι στην υπηρεσία της ελευθερίας, είναι ένα εργαλείο για την ειρήνη και ένα μέσο αποτροπής''.

    [14] (Κ) Πρωτόπαπας - Κυπριακή ανεξαρτησία - ΕΕ

    Η στάση της Ελλάδος θα είναι "ιδιαίτερα αποφασιστική" σε περίπτωση που υπάρξει προσπάθεια παρεμπόδισης της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Ελλάδος Χρήστος Πρωτόπαπας, σημειώνοντας ότι μέχρι τώρα δεν υπάρξει τέτοια ένδειξη.

    [15] (Κ) Πρωθυπουργός Τουρκίας - Ρίχνει τους τόνους

    Ρίχνει τους τόνους ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ, ο οποίος αποφεύγει να δώσει σαφή απάντηση σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ θα γυρίσουν πίσω στο 1997, μετά την Σύνοδο Κορυφής του Λουξεμβούργου, σε περίπτωση που η ΕΕ δεν δώσει στην Τουρκία μια ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και δεχτεί την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης.

    ''Οι Ε/Κ μπορεί να ενταχθούν μόνοι τους. Οσο και αν αυτό δεν μας αρέσει, δεν πρόκειται να χαλάσουμε τον κόσμο'', είπε ο κ. Ετζεβίτ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων της εφημερίδας "Χουριέτ".

    Πρόσθεσε ότι εάν όμως η ΕΕ προχωρήσει σε αυτή την κίνηση, "τότε βεβαίως θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα".


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 1 October 2002 - 17:49:12 UTC