Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-07-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) ΑΚΕΛ - Προεδρικές - Υποστήριξη υποψηφιότητας Τάσσου Παπαδόπουλου
  • [02] (Κ) Τάσσος Παπαδόπουλος - Ευχαριστίες στο ΑΚΕΛ
  • [03] (Κ) Βάσος Ηλία - Επιστροφή στην Κύπρο
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Μνημόσυνο πεσόντων καταδρομέων
  • [06] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Μνημόσυνο Γ. Κλεάνθους - Κυπριακό

  • [01] (K) ΑΚΕΛ - Προεδρικές - Υποστήριξη υποψηφιότητας Τάσσου Παπαδόπουλου

    Με συντριπτική πλειοψηφία το Παγκύπριο Εκλογικό Συνέδριο του ΑΚΕΛ, που πραγματοποιήθηκε χθες στη Λευκωσία, αποφάσισε την υποστήριξη της υποψηφιότητας του Προέδρου του ΔΗΚΟ Τάσσου Παπαδόπουλου, ως κοινού υποψηφίου των δυνάμεων της Αλλαγής, στις προεδρικές εκλογές του 2003.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Προεδρείου του Συνεδρίου, υπέρ της υποψηφιότητας Τάσσου Παπαδόπουλου ψήφισαν 939 σύνεδροι, εναντίον 36 ενώ 34 σύνεδροι τήρησαν αποχή.

    [02] (Κ) Τάσσος Παπαδόπουλος - Ευχαριστίες στο ΑΚΕΛ

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος, με γραπτή δήλωσή του, εκφράζει θερμές ευχαριστίες προς τα μέλη και στελέχη του ΑΚΕΛ για την απόφαση τους χθες στο Παγκύπριο Εκλογικό Συνέδριο του κόμματος να προκρίνουν την υποψηφιότητα του, για τις προεδρικές εκλογές του 2003, "ανάμεσα σε εκείνες που συζητήθηκαν στα πλαίσια των διαδικασιών της τριμερούς με βάση το συμφωνημένο 'πλαίσιο αρχών'".

    [03] (Κ) Βάσος Ηλία - Επιστροφή στην Κύπρο

    Ελεύθερος στο σπίτι του βρίσκεται από χθες το απόγευμα ο 25χρονος Βάσος Ηλία, ο οποίος είχε απαχθεί από το κατοχικό καθεστώς στις 12 Ιουλίου και προχθές Παρασκευή είχε μεταφερθεί από τα κατεχόμενα στην Κωνσταντινούπολη.

    Από την Κωνσταντινούπολη ο Ηλία μεταφέρθηκε χθες το μεσημέρι στην Αθήνα και χθες το απόγευμα έφτασε στην Κύπρο με πτήση των Κυπριακών Αερογραμμών.

    Ο νεαρός, ο οποίος είχε "καταδικαστεί" στις 19 Ιουλίου από ψευδοδικαστήριο σε "ποινή φυλάκισης" 8 ημερών για δήθεν "παράνομη είσοδο" στο ψευδοκράτος επρόκειτο να αφεθεί ελεύθερος για να περάσει στις ελεύθερες περιοχές μέσω του οδοφράγματος του Λήδρα Πάλας.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η χθεσινή απόφαση του έκτακτου εκλογικού συνεδρίου του ΑΚΕΛ να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Προέδρου του ΔΗΚΟ Τάσσου Παπαδόπουλου στις επικείμενες προεδρικές εκλογές κυριαρχεί των σημερινών πρωτοσέλιδων των κυπριακών εφημερίδων. Αλλα θέματα που προβάλλονται είναι οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των κομμάτων με θέμα τις προεδρικές εκλογές, το Κυπριακό, η ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας αναφορικά με τα γιουγκοσλαβικά κεφάλαια και η υγεία του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου.

    Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Στόχος η απομόνωση του ΔΗΣΥ" αναφέρεται στη χθεσινή ομιλία του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια στο εκλογικό συνέδριο του κόμματος και γράφει ότι η προσπάθεια του ΑΚΕΛ να ανέλθει στην εξουσία μέσω του Προέδρου του ΔΗΚΟ Τάσσου Παπαδόπουλου, δεν αποσκοπεί σε τίποτε άλλο παρά μόνο στην πολιτική απομόνωση του ΔΗΣΥ. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με εκπρόσωπο της Κλινικής "Υγεία" στην Ελλάδα, όπου νοσηλεύεται ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, ο προκαθήμενος της Εκκλησίας αδυνατεί επί του παρόντος να επιστρέψει στα καθήκοντά του και δεν μπορεί να προβλεφθεί πως θα εξελιχθεί η υγεία του.

    "Η Μάχη" υπό τον τίτλο "Κοριοί στο ΚΙΣΟΣ" γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο εκ των αντιπροέδρων του ΚΙΣΟΣ Μαρίνος Σιζόπουλος "κατήγγειλε ότι τα κόμματα ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ παρακολουθούν τηλεφωνικές συνδιαλέξεις στελεχών του Κινήματος και ότι χρησιμοποιούν πράκτορές τους εντός του ΚΙΣΟΣ". Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι "ο υφυπουργός προεδρίας" του ψευδοκράτους Εργκούν Ολγκούν απείλησε ότι θα υπάρξουν συγκρούσεις και αστάθεια στην περιοχή, αν η Κύπρος ενταχθεί χωρίς λύση στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο "Πολίτης" με κύριο τίτλο "Και τώρα και πάντα Τάσσο-Τάσσο-Τάσσο" γράφει ότι με 939 ψήφους υπέρ και ελάχιστες αποχές και αρνητικές ψήφους το χθεσινό συνέδριο του ΑΚΕΛ, επέλεξε τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Τάσσο Παπαδόπουλο ως υποψήφιο του κόμματος για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές. Αλλού γράφει ότι ο αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό Λόρδος Ντέιβιντ Χάνει ανέλαβε δέσμευση προς την Αγκυρα για προώθηση λύσης του Κυπριακού στη βάση δύο χωριστών κυριαρχιών με μια διεθνή προσωπικότητα, θεωρώντας ότι μια τέτοια λύση αποτελεί το αντίβαρο στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    "Η Σημερινή" στο κύριο της θέμα με τίτλο "Διπλή επίθεση Χριστόφια" γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ στην ομιλία του στο χθεσινό συνέδριο του κόμματος εξαπέλυσε επίθεση κατά της ηγεσίας του ΔΗΣΥ και του ΚΙΣΟΣ, κατηγορώντας τον ΔΗΣΥ για "πολιτικό αμοραλισμό" και για προσπάθεια "εκμαυλισμού και θανάτωσης της πολιτικής ηθικής". Ο κ. Χριστόφιας είπε επίσης ότι ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ ποτέ και σε κανένα δεν τον εισηγήθηκε για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η καθυστέρηση της ψήφισης του νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό του Δικαίου της Απόδειξης "σκοτώνει" το ανακριτικό έργο για το σκάνδαλο του ΧΑΚ την περίοδο 1999 - 2000.

    "Ο Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Σχέδιο εκποιήσεως περιουσιών" αναφέρει στο κύριο του θέμα ότι το κατοχικό καθεστώς έχει αρχίσει μεγάλη εκστρατεία παράνομης πώλησης σε ξένους ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα, σε πολύ δελεαστικές τιμές, επιστρατεύοντας κτηματομεσιτικά γραφεία στο εξωτερικό που οργανώνουν αποστολές στα κατεχόμενα. Αλλού αναφέρει πως με τακτικές δρομολογημένες πτήσεις, που θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο, συνδέεται πλέον η Κύπρος με τη Σαντορίνη, ενώ ο ανταγωνισμός διευρύνει τις πτήσεις μεταξύ Κύπρου - Ρόδου και Κύπρου - Κρήτης.

    Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Ξεκίνησε η πορεία για την αλλαγή" γράφει ότι με συντριπτική πλειοψηφία της τάξης του 93,6% και μετά από μαραθώνια συνεδρία 7 ωρών, το χθεσινό συνέδριο του ΑΚΕΛ αποφάσισε την υποστήριξη της υποψηφιότητας Τάσσου Παπαδόπουλου στις προεδρικές εκλογές, ενώ ο ΓΓ του ΑΚΕΛ επεσήμανε ότι η αλλαγή στη διακυβέρνηση του τόπου είναι επιταγή της πολύ μεγάλης πλειοψηφίας του κυπριακού λαού. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τα μέλη και στελέχη του ΑΚΕΛ υπογραμμίζοντας ότι η απόφαση του ΑΚΕΛ για υποστήριξη της υποψηφιότητάς τους τιμά τον ίδιο, το ΔΗΚΟ και τους οπαδούς του.

    [05] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Μνημόσυνο πεσόντων καταδρομέων

    Η συνέχιση των συνομιλιών θα πρέπει να συνοδεύεται από μια δραστική παρέμβαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα υποδεικνύει προς την τουρκική πλευρά την υποχρέωση της να συνεργαστεί για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, τόνισε o Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκης Ομήρου σε ομιλία του στο ετήσιο μνημόσυνο όλων των πεσόντων καταδρομέων και του Κυβερνήτη Αρματαγωγού ΛΕΣΒΟΣ Ελευθέριου Χανδρινού που έγινε το πρωί στην εκκλησία Αγίου Κενδέα στην Πάφο.

    Οπως ανέφερε ο κ. Ομήρου, η εξεύρεση λύσης πρέπει να γίνει "στην βάση ενός ομοσπονδιακού κράτους με μια και μόνη κυριαρχία, διεθνή νομική προσωπικότητα, μια υπηκοότητα, μια ισχυρή κυβέρνηση που θα εκπροσωπεί αξιόπιστα τη χώρα τόσο στα ευρωπαικά όργανα όσο και διεθνώς και με απολύτως κατοχυρωμένα τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα για το σύνολο του πληθυσμού Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων".

    Θα πρέπει ακόμα να καταστεί σαφές από τη δική μας πλευρά, είπε ο κ. Ομήρου, τόσο προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ όσο και προς το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι οποιεσδήποτε προτάσεις, ιδέες, πλαίσια για λύση του Κυπριακού που ενδεχομένως να υποβάλουν κατά την διάρκεια των συνομιλιών θα πρέπει να εδράζονται στις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του διεθνούς οργανισμού του οποίου οφείλουν να ενεργούν ως εντολοδόχοι.

    [06] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Μνημόσυνο Γ. Κλεάνθους - Κυπριακό

    Στο φόντο του συνεχιζόμενου αδιεξόδου στο Κυπριακό, αλλά και της εκτροπής που σημειώθηκε από το πλαίσιο συζήτησης του Κυπριακού, που εκφράζεται με την προσέγγιση "όλα στο τραπέζι" επιβάλλεται όλοι να επικεντρωθούμε στην αντιμετώπιση των δρομολογούμενων εξελίξεων και των πιθανών διλημμάτων που ενδεχομένως θα τεθούν μπροστά μας ενόψει μάλιστα της απόφασης για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τόνισε o Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, σε ομιλία του στο μνημόσυνο του ήρωα Γιώργου Κλεάνθους στον Κάθηκα. "Είναι διαπίστωση όλων", πρόσθεσε, "ότι σήμερα η Κύπρος διέρχεται μια κρίσιμη καμπή".


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 28 July 2002 - 17:49:06 UTC