Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-07-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΑΚΕΛ - Παγκύπριο Εκλογικό Συνέδριο
  • [02] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Ρομάνο Πρόντι - ΕΕ - Διεύρυνση
  • [04] (Κ) ΑΚΕΛ - Πρόταση για υποψηφιότητα Τ. Παπαδόπουλου
  • [05] (Κ) Πρόντι - Διεύρυνση - Καθυστέρηση - Ιρλανδικό δημοψήφισμα
  • [06] (Κ) Κεντρική Τράπεζα - Δημοσίευμα Financial Times
  • [07] (Κ) Βάσος Ηλία - Αθήνα

  • [01] (Κ) ΑΚΕΛ - Παγκύπριο Εκλογικό Συνέδριο

    [02] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το Κυπριακό και οι χθεσινές δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα για το ενδεχόμενο σπάσιμο, εκ μέρους κάποιων Κυπρίων, του εμπάργκο που είχε επιβληθεί κατά της Γιουγκοσλαβίας, είναι τα κυριότερα θέματα που προβάλλονται στα σημερινά πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων. Αλλα θέματα είναι το σημερινό παγκύπριο εκλογικό συνέδριο του ΑΚΕΛ, η αναστολή των απεργιακών μέτρων των υπαλλήλων της ΑΗΚ, η έναρξη τον Οκτώβριο επιμορφωτικών προγραμμάτων για στελέχη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, με επιχορήγηση από την ΕΕ, καθώς και η αύξηση της ανεργίας.

    Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Ερευνα εναντίον όσων έσπασαν το εμπάργκο" γράφει στο κύριό της θέμα ότι χθες ο Γενικός Εισαγγελέας δήλωσε ότι ενδεχομένως κάποιοι Κύπριοι να ξεγέλασαν το κράτος και με τις ενέργειές τους να προέβησαν στο σπάσιμο του εμπάργκο που είχαν επιβάλει τα ΗΕ εις βάρος της Γιουγκοσλαβίας και πως εδώ και αρκετό καιρό έχει ξεκινήσει έρευνα της Εισαγγελίας για το θέμα αυτό. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι ο Παναγροτικός διαβίβασε χθες την πρότασή του για χρωματισμό πετρελαίου αγροτικής χρήσης στους Υπουργούς Οικονομικών και Εμπορίου και την προσεχή εβδομάδα θα αρχίσει διάλογος με στόχο την εξεύρεση οριστικής λύσης στο πρόβλημα.

    "Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Και καταγγελίες για το χρήμα" αναφέρει πως όλο και πληθαίνουν τον τελευταίο καιρό οι καταγγελίες δημοσίως, αλλά και στις αρμόδιες αρχές, σε βάρος αστυνομικών οργάνων για κακοποίηση πολιτών. Ο Γενικός Εισαγγελέας με δηλώσεις του εξέφρασε ανησυχία για το φαινόμενο αυτό, σημειώνοντας ωστόσο ότι πολλές από τις καταγγελίες αυτές είναι αβάσιμες και γίνονται για να διεκδικήσουν οι παραπονούμενοι αποζημιώσεις και για να τύχουν ευνοϊκής μεταχείρισης στην εξέταση και εκδίκαση υπόθεσης που τους αφορά. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει πως στις 9 το πρωί μεθαύριο Δευτέρα, θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των εξετάσεων για εισαγωγή στα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα Κύπρου και Ελλάδας.

    Ο "Πολίτης" υπό τον τίτλο "Πρώτοι στην σέντρα οι χίλιοι του ΑΚΕΛ" γράφει ότι υπό την αίρεση χιλίων μελών του ΑΚΕΛ τίθεται σήμερα η υποψηφιότητα του Προέδρου του ΔΗΚΟ Τάσου Παπαδόπουλου στην Παγκύπρια Συνδιάσκεψη του ΑΚΕΛ. Η εφημερίδα εκτιμά ότι η "επισημοποίηση του γάμου" ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ θα καταστήσει βέβαιη την κάθοδο του ΚΙΣΟΣ με υποψήφιο για την προεδρία της Δημοκρατίας τον Πρόεδρό του Κινήματος Γιαννάκη Ομήρου. Αλλού γράφει ότι εταιρείες προειδοποιούσαν ότι θα απέσυραν το ενδιαφέρον τους για επένδυση στην Κύπρο εάν επιτρέπετο στην ΑΗΚ να συμμετέχει στις προσφορές για διεκδίκηση της μοναδικής άδειας κινητής τηλεφωνίας που θα δοθεί στα πλαίσια του ανοίγματος της αγοράς τηλεπικοινωνιών στην Κύπρο.

    "Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "Σφοδρή σύγκρουση" γράφει πως "σφοδρή σύγκρουση" μεταξύ του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια και του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη, καταγράφηκε χθες στο προεκλογικό σκηνικό, γεγονός που "σηματοδοτεί" την αντιπαράθεση που θα ακολουθήσει τις επόμενες μέρες και μετά την απόφαση που θα λάβει το ΚΙΣΟΣ στο παγκύπριό του συνέδριο, στις 4 Αυγούστου. Αλλού γράφει ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς ροκανίζει το χρόνο προσδοκώντας σ' ένα σκληρό διπλωματικό παζάρι για το Κυπριακό το φθινόπωρο, ενώ ταυτόχρονα η Αγκυρα διαμηνύει ότι δεν θα αλλάξει στάση στο Κυπριακό ούτε πριν ούτε μετά τις εκλογές στην Τουρκία.

    "Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο του θέμα υπό τον τίτλο "Κατά του Ιράκ επί αντιπαροχή" γράφει ότι το πανίσχυρο Εθνικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας αποφάσισε να στηρίξει τις ΗΠΑ στις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις στο Ιράκ. Ως αντάλλαγμα οι Τούρκοι ζητούν μεταξύ άλλων να μην υπάρξουν πιέσεις για "υποχωρήσεις" της Τουρκίας στο Κυπριακό, ενώ οι ΗΠΑ έχουν αναλάβει πρωτοβουλία για στήριξη της υποψηφιότητας της Τουρκίας στην ΕΕ. Αλλού γράφει ότι η ανεργία στην Κύπρο το πρώτο εξάμηνο του 2002 αυξήθηκε από 3,1% που ήταν κατά την περσινή αντίστοιχη περίοδο σε 3,4% επηρεάζοντας περισσότερο τον γυναικείο πληθυσμό και με κύριο αίτιο την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας.

    Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Η ώρα του ΑΚΕΛ" γράφει για το σημερινό έκτακτο εκλογικό συνέδριο του κόμματος, το οποίο θα αποφασίσει τη θέση του ΑΚΕΛ για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές και θα εκλέξει τον υποψήφιο που θα υποστηρίξει. Στο συνέδριο θα συμμετέχουν πέραν των χιλίων συνέδρων. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι αναστέλλονται τα απεργιακά μέτρα που είχαν εξαγγείλει οι συντεχνίες εργαζομένων στην ΑΗΚ για την προσεχή εβδομάδα, ούτως ώστε να δοθεί η ευχέρεια να γίνουν διαβουλεύσεις για συνομολόγηση τελικής συμφωνίας.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" στο κύριό της θέμα αναφέρεται στην περιπέτεια του 25χρονου Ε/Κ Βάσου Ηλία, ο οποίος απήχθη πρόσφατα από τις κατοχικές αρχές. Από τα κατεχόμενα ο Ηλία μεταφέρθηκε χθες αεροπορικώς στην Κωνσταντινούπολη, ούτως ώστε στη συνέχεια να μεταφερθεί από εκεί, μέσω Ελλάδας, στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να βάλει το Κυπριακό στο ράφι, μέχρι και την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Το εβδομαδιαίο οικονομικό και πολιτικό φύλλο "Νέος Τύπος" γράφει στο κύριό του θέμα υπό τον τίτλο "Χρηματιστής κέρδισε 120 εκατ. λίρες" ότι η υπόθεση με την οικογένεια με κέρδη 23 εκατ. λίρες σε μία εβδομάδα από το Χρηματιστήριο δεν είναι παρά μόνο μία από πολλές άλλες τέτοιες περιπτώσεις, αφού σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μεγαλοχρηματιστής φέρεται να πραγματοποίησε σε ένα χρόνο κέρδη 120 εκατ. λιρών. Αλλού γράφει πως η μέση γραμμή καθορίστηκε ως η ζώνη οικονομικής εκμετάλλευσης του θαλάσσιου χώρου μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου, με βάση συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ των δύο χωρών τις τελευταίες ημέρες.

    Η οικονομική εφημερίδα "Xpress" υπό τον τίτλο "Αδίκως κατηγορούν μόνο εμάς" προβάλλει χθεσινές δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη, ο οποίος είπε σχετικά με τον φάκελο Μιλόσεβιτς ότι αδίκως κατηγορείται μόνο η Κύπρος, αφού στο θέμα αυτό "εμπλέκονται και άλλες χώρες", αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο ορισμένοι να έχουν αφήσει εκτεθειμένη την Κύπρο. Αλλού γράφει ότι τον Οκτώβριο θα ξεκινήσουν τα προγράμματα για επιμόρφωση των στελεχών μικρομεσαίων επιχειρήσεων των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, που θα επιχορηγούνται από την ΕΕ με κονδύλι ύψους 1,5 εκατ. ευρώ.

    [03] (Κ) Ρομάνο Πρόντι - ΕΕ - Διεύρυνση

    Η διεύρυνση αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την Ευρωπαική Επιτροπή, διαβεβαίωσε χθες ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι.

    [04] (Κ) ΑΚΕΛ - Πρόταση για υποψηφιότητα Τ. Παπαδόπουλου

    Υποστήριξη της υποψηφιότητας του Προέδρου του ΔΗΚΟ Τάσσου Παπαδόπουλου για τις προεδρικές εκλογές αποφάσισε και εισηγήθηκε προς τη σημερινή Παγκύπρια Συνδιάσκεψη του ΑΚΕΛ η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

    Την απόφαση ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της εισηγητικής ομιλίας του στη Συνδιάσκεψη ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας. Ο κ. Χριστόφιας χαρακτήρισε την υποψηφιότητα του κ. Παπαδόπουλου "ισχυρή και νικηφόρα", σημειώνοντας πως αυτή "στηριζόμενη από τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες αυτού του τόπου, θα τους στερήσει (τους σημερινούς κυβερνώντες) την ευχέρεια να νέμονται την εξουσία".

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ακόμη πως πάμπολλες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας συμφωνούν στο σημείο "ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ φίλος κ. Τάσσος Παπαδόπουλος πληροί στο μεγαλύτερο βαθμό το κριτήριο της εκλεξιμότητας".

    [05] (Κ) Πρόντι - Διεύρυνση - Καθυστέρηση - Ιρλανδικό δημοψήφισμα

    Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι παραδέχθηκε σήμερα ότι είναι πιθανόν να υπάρξει καθυστέρηση στη διεύρυνση της ΕΕ, ιδιαίτερα σε περίπτωση "αρνητικής ψήφου" κατά το νέο ιρλανδικό δημοψήφισμα για τη Συνθήκη της Νίκαιας.

    "Υπάρχει ομοφωνία στους κόλπους της Επιτροπής στο να κρατήσουμε την προβλεπόμενη ημερομηνία (της διεύρυνσης) και να επιβεβαιωθεί αυτή στη Διάσκεψη Κορυφής της Κοπεγχάγης. Αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και για άλλα ενδεχόμενα, ιδιαίτερα σε περίπτωση αρνητικής ψήφου κατά το δεύτερο ιρλανδικό δημοψήφισμα. Θα πρέπει να δούμε τις συνέπειες", δήλωσε ο κ. Πρόντι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα της Μαδρίτης "Ελ Παΐς".

    "Έβαλα στο τραπέζι ένα χρονοδιάγραμμα (σχετικά με τη διεύρυνση) και θα συνεχίσουμε να το μελετάμε το φθινόπωρο. Ελπίζω σε μια σαφή και οριστική απάντηση στην Κοπεγχάγη. Ως τότε το μοναδικό πράγμα που θα μπορούσε να δημιουργήσει εμπόδια στη διαδικασία είναι το ιρλανδικό

    [06] (Κ) Κεντρική Τράπεζα - Δημοσίευμα Financial Times

    Η Κεντρική Τράπεζα απορρίπτει και διαψεύδει κατηγορηματικά ισχυρισμούς που παρουσιάζονται σε προχθεσινό άρθρο της "Financial Times" ότι "εν γνώσει της ανέχθηκε παραβίαση των κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών ή δραστηριότητες ξεπλύματος βρόμικου χρήματος".

    Το άρθρο "παραποιεί και διαστρεβλώνει" την πραγματικότητα, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Κεντρική Τράπεζα και διαβεβαιώνει ότι η Κύπρος εφάρμοσε σχολαστικά τις κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών και ως αποτέλεσμα αυτής της συνεπούς προσήλωσής της, περισσότερα από 400 εκατομμύρια δολάρια γιουγκοσλαβικών κρατικών καταθέσεων σε Τράπεζες της Κύπρου, παγοποιήθηκαν.

    Η Κεντρική Τράπεζα επισημαίνει πάντως πως μετά την πτώση του καθεστώτος Μιλόσεβιτς και ως αποτέλεσμα της στενής συνεργασίας της ίδιας με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία και τη νέα κυβέρνηση στο Βελιγράδι, "διαφάνηκε ότι μέρος των χρημάτων που είχαν μεταφερθεί στην Κύπρο δυνατόν να χρησιμοποιήθηκαν με τρόπο που ίσως να συνιστούσε παραβίαση των κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών".

    [07] (Κ) Βάσος Ηλία - Αθήνα

    Στην Αθήνα βρίσκεται από το μεσημέρι ο 25χρονος Βάσος Ηλία, ο οποίος είχε απαχθεί από τις κατοχικές αρχές νωρίτερα αυτό το μήνα και χθες είχε μεταφερθεί από τα κατεχόμενα στην Κωνσταντινούπολη.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, ο Ηλία κατά πάσα πιθανότητα να επιστρέψει στην Κύπρο εντός της ημέρας, ενώ είχε ήδη τηλεφωνική επαφή με τη σύζυγό του.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 27 July 2002 - 17:49:08 UTC