Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 01-08-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υφυπουργός Εξωτερικών Ελλάδας - Αφιξη - Δηλώσεις
  • [02] Συνέδριο Αποδήμων - Ελληνας ΥΦΕΞ
  • [03] Συνέδριο Αποδήμων - Πρόεδρος Βουλής
  • [04] Συνέδριο Αποδήμων - Πρόεδρος ΠΟΜΑΚ
  • [05] Συνέδριο Αποδήμων - Πρόεδρος Δημοκρατίας
  • [06] Συνέδριο Αποδήμων - Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος
  • [07] Συνέδριο Αποδήμων - Αμερικανοί Βουλευτές
  • [08] Συνέδριο Αποδήμων - Προεδρικός Επίτροπος
  • [09] Συνέδριο Αποδήμων - Πρόεδρος ΣΑΕ

  • [01] (Κ) Υφυπουργός Εξωτερικών Ελλάδας - Αφιξη - Δηλώσεις

    ΚΥΠΕ- 26/8/2001

    "Το Κυπριακό παραμένει ένα εθνικό ζήτημα πρώτης προτεραιότητας, τόσο για τον ελληνισμό γενικότερα όσο και για την Ελλάδα και την ελληνική κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται σε άμεση και συνεχή παραγωγική επαφή και συνεργασία με την κυβέρνηση της Κύπρου", δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γρηγόρης Νιώτης, ο οποίος έφθασε το απόγευμα στην Κύπρο για να παραστεί στο 12ο παγκόσμιο συνέδριο αποδήμων Κυπριών, που ξεκινά σήμερα στη Λευκωσία.

    Ο κ. Νιώτης, ο οποίος μιλούσε κατά την άφιξη του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, είπε ακόμη ότι τόσο ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου αλλά και το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας στο Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκονται "σε μια συναντίληψη και σε μια πορεία απολύτως εναρμονισμένη και ταυτισμένη με την κυπριακή κυβέρνηση, τον Πρόεδρο της κυπριακής Βουλής Δημήτρη Χριστόφια και με το σύνολο των κομμάτων της Κύπρου", και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι "με το κλίμα ενότητας και συμπαράταξης θα δούμε στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα ορισμένες σαφείς ενδείξεις για πρόοδο στο Κυπριακό".

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΜΚ)

    [02] (Κ) Συνέδριο Αποδήμων - Ελληνας ΥΦΕΞ

    ΚΥΠΕ - 26/8/2001

    Η Αθήνα έχει διαμηνύσει προς το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, μέσω του ειδικού συμβούλου του για την Κύπρο Αλβαρο ντε Σότο, αλλά και προς όλους τους μεσολαβητές, ότι είναι αδιανόητη η οποιαδήποτε αλλαγή βάσης των συνομιλιών που ουσιαστικά θα επιβράβευε την μέχρι τώρα επιδειχθείσα αδιαλλαξία της Αγκυρας και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, προκειμένου ο τελευταίος να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    Αυτό τόνισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γρηγόρης Νιώτης, στο χαιρετισμό το 12ο παγκόσμιο συνέδριο αποδήμων Κυπρίων που άρχισε απόψε στη Λευκωσία, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα δεν θα αφήσει "κανένα περιθώριο για προώθηση λύσης, εκτός του πλαισίου των συναφών αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών".

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΜΚ)

    [03] (Κ) Συνέδριο Αποδήμων - Πρόεδρος Βουλής

    ΚΥΠΕ-26/8/2001

    Oι κίνδυνοι ενός παρατεταμένου αδιεξόδου στο Κυπριακό, το οποίο θα εδραιώνει την ντε φάκτο διχοτόμηση και μιας λύσης που θα αφίσταται των περί Κύπρου ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των συμφωνιών υψηλού επιπέδου είναι κάτι παραπάνω από απτοί, και η έγνοια όλων μας αυτή τη στιγμή πρέπει να είναι πώς αποτρέπουμε τους κινδύνους, πώς επαναφέρουμε τις διεργασίες γύρω από το Κυπριακό στη σωστή τους βάση.

    Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας στο χαιρετισμό του στο 12ο παγκόσμιο συνέδριο των αποδήμων Κυπρίων που άρχισε απόψε στη Λευκωσία, για να προσθέσει ότι "οι προοπτικές του νέου κύκλου διαβουλεύσεων (για το Κυπριακό) δεν προδιαγράφονται ευοίωνες".

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΜΚ)

    [04] (Κ) Συνέδριο Αποδήμων - Πρόεδρος ΠΟΜΑΚ

    ΚΥΠΕ - 26/8/2001

    Ο απόδημος ελληνισμός θέτει και πάλι στη διάθεση της Κύπρου και του ελληνισμού όλες του τις δυνάμεις για να αξιοποιηθεί σωστά η νέα πρωτοβουλία για επίλυση του Κυπριακού, υπογράμμισε στην προσφώνησή του στην εναρκτήρια τελετή του 12ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων, που άρχισε απόψε στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) Χάρης Σοφοκλείδης.

    Η τουρκική πλευρά κλιμακώνει και πάλι την αδιαλλαξία της ζητώντας αναγνώριση του ψευδοκράτους, λύση συνομοσπονδίας και εκτροπή του Κυπριακού από τα πλαίσια των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, με την ανοχή των ισχυρών του πλανήτη μας, ανέφερε ο κ. Σοφοκλείδης, τονίζοντας την ανάγκη "με ενότητα και ομοψυχία να αποκαλύψουμε τις τουρκικές μανούβρες και εκβιασμούς και να ανατρέψουμε τα διχοτομικά και επεκτατικά σχέδια της Τουρκίας".

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΜΚ)

    [05] (Κ) Συνέδριο Αποδήμων - Πρόεδρος Δημοκρατίας

    ΚΥΠΕ - 26/8/2001

    "Με την ενεργό συμπαράσταση της κυβέρνησης και του λαού της Ελλάδας, με την ολόψυχη συμπαράσταση των απανταχού της γης ομογενών, δεν φειδόμεθα προσπαθειών στην αναζήτηση μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του εθνικού μας θέματος", ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης στο χαιρετισμό του, με τον οποίο κήρυξε απόψε, στη Λευκωσία, την έναρξη των εργασιών του 12ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπριών.

    Στο χαιρετισμό, τον οποίο διάβασε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε ότι "παραμένουμε όρθιοι επί των επάλξεων, αταλάντευτοι στους στόχους μας, σταθεροί στις αρχές μας, πιστοί στην ευρωπαϊκή μας πορεία, η οποία προσδοκούμε ότι αποτελεί καταλύτη στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού", επισημαίνοντας ότι "η λύση θα πρέπει να διασφαλίζει την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των βασικών ελευθεριών, να εναρμονίζεται με το κοινοτικό κεκτημένο και να συνάδει με τις αρχές του διεθνούς δικαίου, τις συμφωνίες κορυφής και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών".

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΜΚ)

    [06] (Κ) Συνέδριο Αποδήμων - Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος

    ΚΥΠΕ - 26/8/2001

    Επανατοποθέτηση του Κυπριακού και προβολή του ως προβλήματος εισβολής και κατοχής από ξένη χώρα ζήτησε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος στον χαιρετισμό που απηύθυνε κατά την εναρκτήρια τελετή του 12ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων που άρχισε απόψε στη Λευκωσία.

    Ο μακρύς και άκαρπος διακοινοτικός διάλογος, είπε ο Μακαριότατος επισώρευσε νοθεία στον αγώνα μας, "από την οποία πρέπει να απαλλαγεί. Το Κυπριακό", συνέχισε, πρέπει να προβληθεί ως θέμα γνήσιο στο διεθνές προσκήνιο. Ως θέμα εισβολής, αρπαγής και κατοχής από ξένη χώρα, εδαφών ενός ανεξαρτήτου κράτους, μέλους του ΟΗΕ, και ως θέμα παραβίασης και καταπάτησης του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του λαού μας, και όχι ως θέμα διακοινοτικής διαφοράς ή ως θέμα συνοριακών αναπροσαρμογών μεταξύ των εδαφών που μας άρπαξαν και κατέχουν οι εισβολείς και εκείνων που έμειναν ελεύθερα".

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΜΚ)

    [07] (Κ) Συνέδριο Αποδήμων - Αμερικανοί Βουλευτές

    ΚΥΠΕ - 26/8/2001

    Δημοκρατικοί και Αμερικανοί Βουλευτές εξέφρασαν την υποστήριξή τους στον αγώνα του κυπριακού λαού για επανένωση της πατρίδας του και αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από το νησί.

    Οι τέσσερις βουλευτές, οι οποίοι μίλησαν εκτάκτως, κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας τελετής του 12ου παγκόσμιου συνεδρίου των Κυπρίων αποδήμων, που άρχισε απόψε στη Λευκωσία, τόνισαν ότι τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι στις ΗΠΑ υποστηρίζουν την επανένωση του νησιού και εργάζονται για την επίλυση του Κυπριακού, παρόλες τις διαφορές τους σε πολλά άλλα θέματα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΚΣΤ)

    [08] (Κ) Συνέδριο Αποδήμων - Προεδρικός Επίτροπος

    ΚΥΠΕ - 26/8/2001

    Ο απόδημος ελληνισμός των επτά εκατομμυρίων, έδωσε τα δυο τελευταία χρόνια σειρά εξαίρετων ψηφισμάτων για το Κυπριακό και με τη διακήρυξη της Ουάσιγκτον κωδικοποίησε τον επιθυμητό ενιαίο πολιτικό λόγο για το εθνικό μας πρόβλημα, επιβεβαιώνοντας ότι αυτό κατέχει μόνιμα την πρώτη θέση στον κατάλογο των εθνικών μας θεμάτων, επεσήμανε ο Προεδρικός Επίτροπος αρμόδιος για θέματα απόδημου ελληνισμού Μανώλης Χριστοφίδης στο χαιρετισμό του, στην εναρκτήρια τελετή του 12ου παγκόσμιου συνεδρίου αποδήμων Κυπρίων, που άρχισε απόψε στη Λευκωσία.

    Ο κ. Χριστοφίδης, αφού αναφέρθηκε στην δυνατή παρουσία των αποδήμων σε στιγμές δύσκολες, κρίσιμες και καθοριστικές για το εθνικό μας θέμα και την Ευρωπαϊκή μας πορεία, επεσήμανε ότι με το συνέδριο τους οι απόδημοι στέλνουν πατριωτικό μήνυμα συμπαράστασης και συμπαράταξης στο καθολικό αγώνα για δικαίωση της Κύπρου και του λαού της.

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΜΚ)

    [09] (Κ) Συνέδριο Αποδήμων - Πρόεδρος ΣΑΕ

    ΚΥΠΕ - 26/8/2001

    Οι Ελληνες της ομογένειας έχουν δουλέψει σκληρά αλλά χρειάζεται να δουλέψουν ακόμα σκληρότερα για την Κύπρο, δήλωσε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) Αντριου Αθενς στον χαιρετισμό του, κατά την εναρκτήρια τελετή του 12ου παγκόσμιου συνεδρίου αποδήμων Κυπρίων, που άρχισε απόψε στη Λευκωσία.

    Ο κ. Αθενς εξέφρασε την αποφασιστική στήριξη του ΣΑΕ προς την Κύπρο και κάλεσε τους απόδημους Ελληνες να εργαστούν, ώστε 100 τουλάχιστον χώρες, να αποστείλουν επιστολές (για την Κύπρο) στα Ηνωμένα Εθνη, στον Πρωθυπουργό της Βρετανίας και στον Πρόεδρο των ΗΠΑ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΚΣΤ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 26 August 2001 - 20:46:03 UTC