Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 01-07-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυπριακές Αερογραμμές - Μηχανικοί - Στάση εργασίας
  • [02] Κυπριακό - ΗΠΑ - Κογκρέσο - Ενγκελ
  • [03] Τουρκικά αεροπλάνα - Παραβίαση κυπριακού εναέριου χώρου
  • [04] ΥΠΕΞ G8 - Κυπριακό
  • [05] Χρηματιστήριο - Οριακή Πτώση
  • [06] Πρόεδρος Βουλής - Ελληνική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία
  • [07] Πολιτειακή Βουλή Νέας Ιερσέης - Εισβολή 1974 - Ψήφισμα
  • [08] Λονδίνο - Τουρκική Εισβολή - Εκδηλώσεις Ομογενών
  • [09] Πρόεδρος ΝΕΟ - Αντικατοχική Εκδήλωση

  • [01] (Κ) Κυπριακές Αερογραμμές - Μηχανικοί - Στάση εργασίας

    ΚΥΠΕ - 20/07/2001

    Νέα ταλαιπωρία υπέστησαν 2.000 επιβάτες των Κυπριακών Αερογραμμών λόγω δίωρης στάσης εργασίας σήμερα το πρωί μηχανικών, που είναι μέλη της Ανεξάρτητης Συντεχνίας Υπαλλήλων Συγκροτήματος Εταιρειών Κυπριακών Αερογραμμών (ΑΣΥΣΕΚΑ), με αποτέλεσμα να καθυστερήσουν 12 πτήσεις.

    Η στάση εργασίας πραγματοποιήθηκε όπως αναφέρει η ΑΣΥΣΕΚΑ, με σκοπό την ενημέρωση του προσωπικού του τεχνικού τμήματος της εταιρείας γύρω από το θέμα της ανέλιξής τους που εκρεμμεί εδώ και έξι χρόνια χωρίς να υπάρξει καμία προόδος.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΑΑΓ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Κυπριακό - ΗΠΑ - Κογκρέσο - Ενγκελ

    ΚΥΠΕ - 20/07/2001

    "Ο τερματισμός της κατοχής της Κύπρου θα βελτιώσει τα μέγιστα τις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τα ΗΕ" είπε ο Γερουσιαστής στην πολιτεία της Νέας Υόρκης Ελιοτ Ενγκελ, ο οποίος με αφορμή την 27η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο δημοσίευσε τα αποτελέσματα μελέτης στην οποίαν περιέχονται μερικές από τα αρνητικές επιπτώσεις που είχε για την Τουρκία, η εισβολή της στην Κύπρο.

    Οπως ανέφερε ο κ. Ενγκελ, η μελέτη ετοιμάστηκε από την Υπηρεσία Ερευνών του Κογκρέσου και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, τα πολυάριθμα ψηφίσματα και νόμους που εξέδωσε το αμερικανικό Κογκρέσο, που είναι ζημιογόνα για την Τουρκία, όπως το νόμο του Δεκεμβρίου 1974 για αναβολή κάθε στρατιωτικής βοήθειας, πώλησης αμυντικών εξοπλισμών και υπηρεσιών προς την Τουρκία και το ψήφισμα του Κογκρέσου του 1983 που καλούσε την Τουρκία να προβεί, χωρίς καθυστέρηση, σε όλα τα απαραίτητα βήματα για να αναστρέψει την παράνομη ενέργεια της ανακήρυξης του ψευδοκράτους ως "ανεξαρτήτου κράτους".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Τουρκικά αεροπλάνα - Παραβίαση κυπριακού εναέριου χώρου

    ΚΥΠΕ - 20/07/2001

    Σε παραβιάσεις του κυπριακού εναέριου χώρου προέβη σήμερα η τουρκική πολεμική αεροπορία κατά την διάρκεια της καθιερωμένης στρατιωτικής παρέλασης του κατοχικού στρατού στην κατεχόμενη Λευκωσία, με αφορμή τη σημερινή επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Αμυνας, Αντρέας Γιώρκας, οκτώ τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Κύπρου για μισή ώρα, από τις 11 το πρωί μέχρι τις 11.30.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΜΚ)

    [04] (Κ) ΥΠΕΞ G8 - Κυπριακό

    ΚΥΠΕ - 20/07/2001

    Υποστήριξη στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ προς εξεύρεση μιας δίκαιης και διαρκούς διευθέτησης του Κυπριακού, η οποία να διασφαλίζει τα θεμελιώδη συμφέροντα όλων των μερών σε μια αδιαίρετη Κύπρο, σεβόμενη πλήρως τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, εκφράζουν οι Υπουργοί Εξωτερικών της ομάδας των 8 πλουσιότερων χωρών του κόσμου (G8) στα συμπεράσματα που υιοθέτησαν στη Ρώμη, όπου συνήλθαν χθες και προχθές προς μελέτη της παρούσας κατάστασης και των εξελίξεων της διεθνούς πολιτικής ατζέντας.

    Συγκεκριμένα στα συμπεράσματα που εγκρίθηκαν από τους ΥΠΕΞ των G8 αναφέρονται για την Κύπρο τα εξής: "Υπενθυμίζουμε την δήλωση της Okinawa και ανανεώνουμε τη δέσμευση μας για υποστήριξη των προσπαθειών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ προς εξεύρεση μιας δίκαιης και διαρκούς διευθέτησης, η οποία να διασφαλίζει τα θεμελιώδη συμφέροντα όλων των μερών σε μια αδιαίρετη Κύπρο, σεβόμενη πλήρως τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Προσβλέπουμε σε ανανεωμένες προσπάθειες απ΄ όλα τα μέρη και σε γρήγορη επανάληψη των συνομιλιών στα πλαίσια των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ".

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΜΚ)

    [05] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακή Πτώση

    ΚΥΠΕ - 20/07/2001

    Οι ελαφρές πιέσεις που δέχθηκαν οι τραπεζικοί τίτλοι στην τελευταία χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας οδήγησαν το Γενικό Δείκτη σε οριακή υποχώρηση της τάξης του 0,54%. Σε χαμηλά επίπεδα παρέμεινε η αξία των συναλλαγών, η οποία διαμορφώθηκε στα 11,6 εκατομμύρια λίρες.

    Μικρές απώλειες της τάξης του 0,72% κατέγραψε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 602,55 μονάδες, με τη μεγαλύτερη πτώση της τάξης του 2,93% να σημειώνεται στον κλάδο της Πληροφορικής, λόγω των μεγάλων ζημιών κατά 9% της εταιρείας Globalsoft.

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΚΣΤ/MK)

    [06] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ελληνική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία

    KYΠΕ - 20/07/2001

    Στο συμπέρασμα ότι για να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες που αναμένονται στο Κυπριακό, θα χρειαστεί όσο γίνεται μεγαλύτερος συντονισμός και κοινή δράση των κοινοβουλίων Ελλάδας και Κύπρου, κατέληξαν σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας και τα μέλη της τριμελούς αντιπροσωπείας του ελληνικού κοινοβουλίου ,που βρίσκονται στην Κύπρο για να παραστούν στις εκδηλώσεις καταδίκης του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής.

    Οι τρεις Ελλαδίτες βουλευτές, Κωνσταντίνος Φλώρος του ΠΑΣΟΚ, Αριστοτέλης Παυλίδης της Νέας Δημοκρατίας και Γεώργιος Χουρμουζιάδης του ΚΚΕ τόνισαν την ετοιμότητα του ελληνικού κοινοβουλίου να συμβάλει στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα όλου του ελληνισμού.

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΜΚ)

    [07] (Κ) Πολιτειακή Βουλή Νέας Ιερσέης - Εισβολή 1974 - Ψήφισμα

    ΚΥΠΕ - 20/07/2001

    Ψήφισμα με το οποίο καταδικάζεται η τουρκική εισβολή στην Κύπρο και η συνεχιζόμενη κατοχή ενέκρινε χθες η Πολιτειακή Βουλή της Νέας Ιερσέης μετά από εισήγηση του πολιτειακού Βουλευτή Στιβ Κοροντέμους.

    Στο ψήφισμα γίνεται αναφορά στο βίαιο εκτοπισμό 200 χιλιάδων Κυπρίων, το μεγάλο αριθμό των αγνοουμένων, με ιδιαίτερη έμφαση στους αγνοούμενους Αμερικανούς και την καταστροφή της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς της Κύπρου.

    Η Πολιτειακή Βουλή της Νέας Ιερσέης τονίζει στο ψήφισμα ότι μετά από 27 χρόνια έχει έρθει η ώρα για λύση του Κυπριακού προβλήματος, με βάση τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, η οποία θα επανενώσει το νησί και το λαό του και όπου όλοι οι Κύπριοι θα μπορούν να ζουν σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας και θα απολαμβάνουν πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΜΚ)

    [08] (Κ) Λονδίνο - Τουρκική Εισβολή - Εκδηλώσεις Ομογενών

    ΚΥΠΕ - 20/07/2001

    Αρκετός κόσμος άρχισε να συγκεντρώνεται αργά το απόγευμα έξω από την τουρκική πρεσβεία στο Λονδίνο όπου πραγματοποιείται εκδήλωση της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας με αφορμή τη σημερινή επέτειο της τουρκικής εισβολής του 1974 στην Κύπρο.

    Παρά το ότι η Αστυνομία επέτρεψε σε ομάδα Τ/Κ υποστηρικτικών του ντενκασικού καθεστώτος να εισέλθουν σε χώρο δίπλα στην εκδήλωση της ομοσπονδίας, και παρά το ότι σημειώθηκε μερικές προκλήσεις, μέχρι τώρα δεν σημειώθηκε οποιοδήποτε επεισόδιο στο χώρο έξω από την πρεσβεία.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΑΑΓ/ΑΑΡ/ΜΚ)

    [09] (Κ) Πρόεδρος ΝΕΟ - Αντικατοχική Εκδήλωση

    ΚΥΠΕ - 20/07/2001

    Έκκληση προς τις κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας καθώς και σε όλα τα ελλαδικά και κυπριακά κόμματα "να εργασθούν για επανατοποθέτηση του Κυπριακού στη βάση της κατοχής και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων" και για μια Κύπρο "ελεύθερη, ενιαία, ανεξάρτητη, ενταγμένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου Ε/Κ, Τ/Κ, Αρμένιοι, Μαρωνίτες και Λατίνοι θα ζουν σε ένα κράτος και όχι υπό συνθήκες ρατσισμού και φυλετικών διακρίσεων", απηύθυνε σήμερα ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων (ΝΕΟ) Νίκος Κουτσού μιλώντας σε αντικατοχική εκδήλωση που οι ΝΕΟ πραγματοποίησαν απόψε στη Λευκωσία.

    Ο κ. Κουτσού, σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος, τόνισε μεταξύ άλλων, "ότι το δίδυμο ανοσιούργημα του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής είναι εγκληματική πράξη διαρκείας σε βάρος της Κύπρου, που επιβάλλει τη συνέχιση της αντίστασης εναντίον των δυνάμεων εκείνων που επιδιώκουν τη διχοτόμηση της Κύπρου και τη δικαίωση των τουρκικών επεκτατικών στόχων".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΜΚ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 20 July 2001 - 17:46:04 UTC