Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 01-07-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Λονδίνο - Αντικατοχική εκδήλωση
  • [02] Ελλάδα - Νέος Πρέσβης ΗΠΑ - Κυπριακό
  • [03] Τύμβος Μακεδονίτισσας - Μνημόσυνο για πεσόντες
  • [04] "Αβρούπα" - Κατεχόμενα - 27 χρόνια
  • [05] Εκπρόσωπος - Μοτοσικλετιστές
  • [06] Εκπρόσωπος - Κατοχικός στρατός - Ενίσχυση
  • [07] Εκπρόσωπος - Θεοφίλου - Δημοσίευμα
  • [08] Πρόεδρος Κληρίδης - G8
  • [09] Εκπρόσωπος - Ντενκτάς
  • [10] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ελληνας Υπουργός
  • [11] Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
  • [12] Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
  • [13] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [14] Πρόεδρος Κληρίδης - Τουρκική εισβολή
  • [15] Πρόεδρος Βουλής - Στέλιος Παπαθεμελής
  • [16] Κατεχόμενα - Παρέλαση - Ντενκτάς - Γκιουρέλ - Ομιλίες

  • [01] (Κ) Λονδίνο - Αντικατοχική εκδήλωση

    ΚΥΠΕ - 20/7/2001

    Πραγματοποιείται σήμερα έξω από την τουρκική πρεσβεία στην πλατεία Belgrave του κεντρικού Λονδίνου η εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά της συνεχιζόμενης τουρκικής εισβολής, που διοργανώνει η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Μεγάλης Βρετανίας.

    Η εκδήλωση θα αρχίσει στις 12.30 (ώρα Κύπρου) και θα πάρει μαζικό χαρακτήρα κατά τις απογευματινές ώρες για να συνεχισθεί μέχρι τις 12 τα μεσάνυκτα.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΚΣΤ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Ελλάδα - Νέος Πρέσβης ΗΠΑ - Κυπριακό

    ΚΥΠΕ 20/07/2001

    "Η ενσωμάτωση της Τουρκίας στην Ευρώπη θα είναι ευκολότερη αν υπάρξει λύση του Κυπριακού", δήλωσε χθες ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας ο νέος Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα και πρώην ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τομ Μίλερ, προσθέτοντας ότι το Κυπριακό "αποτελεί ένα σοβαρό εμπόδιο" στο δρόμο της Τουρκίας προς την Ευρώπη.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις Γερουσιαστών, ο κ. Μίλερ είπε ότι "με την απόφαση του Ελσίνκι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα προχωρήσει" και υπενθύμισε ότι "απέτυχε η προσπάθεια της Τουρκίας να συνδέσει την ένταξή της στην ΕΕ με εκείνη της Κύπρου" και πρόσθεσε ότι "αν υπάρξει λύση του Κυπριακού, η ενσωμάτωση της Τουρκίας στην Ευρώπη θα είναι ευκολότερη και πιο εφικτή".

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΡΜ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Τύμβος Μακεδονίτισσας - Μνημόσυνο για πεσόντες

    ΚΥΠΕ 20/07/2001

    Ο Τύμβος της Μακεδονίτισσας είναι ένας χώρος από τον οποίο πρέπει να αντλούμε δύναμη και αισιοδοξία και ταυτόχρονα σοφία για χειρισμούς για τη λύση του κυπριακού προβλήματος, ούτως ώστε να δικαιώνει τους πεσόντες και του πραξικοπήματος και της εισβολής, δήλωσε μετά το πέρας της εκδήλωσης απότισης φόρου τιμής στους Κύπριους και Ελλαδίτες πεσόντες της βάρβαρης τουρκικής εισβολής, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι η εκδήλωση αυτή "είναι ένα οφειλόμενο καθήκον, το οποίο ακονίζει και τη μνήμη προκαλεί αισθήματα λύπης", αλλά και "προβληματισμό για το πώς φτάσαμε κάθε χρόνο εδώ και 27 χρόνια, να στεκόμαστε μπροστά σε μνημεία νεκρών αδικοχαμένων".

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΓΠ)

    [04] (Κ) "Αβρούπα" - Κατεχόμενα - 27 χρόνια

    ΚΥΠΕ 20/07/2001

    Απολογισμό 27 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο κάνει σε σημερινό της πρωτοσέλιδο η τουρκοκυπριακή εφημερίδα "Αβρούπα".

    Η εφημερίδα στιγματίζει τη μεταφορά των κουβαλητών από την Τουρκία, τις ατασθαλίες στην κατανομή των περιουσιών που το κατοχικό καθεστώς άρπαξε από τους Ε/Κ, τις αδικίες εναντίον Τ/Κ "προσφύγων", καθώς και τη μετατροπή των Τ/Κ σε μειονότητα, λόγω της έλευσης εποίκων στα κατεχόμενα.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΘΝ/ΓΠ)

    [05] (Κ) Εκπρόσωπος - Μοτοσικλετιστές

    ΚΥΠΕ 20/07/2001

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε σήμερα ότι η Αστυνομία "θα πράξει το καθήκον της για να περιφρουρήσει τα συμφέροντα του τόπου και του λαού".

    Ο κ. Παπαπέτρου απαντούσε σε ερώτηση, κατά πόσο η Αστυνομία θα πάρει επιπρόσθετα μέτρα σε ό,τι αφορά την αντικατοχική εκδήλωση που προγραμματίζει απόψε ομάδα μοτοσικλετιστών.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Κατοχικός στρατός - Ενίσχυση

    ΚΥΠΕ 20/07/2001

    Η κυπριακή κυβέρνηση επανειλημμένα έχει διαπιστώσει ότι υπάρχει συνεχής ενίσχυση των δυνάμεων κατοχής και αναβάθμιση των δυνατοτήτων τους, ανέφερε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, προσθέτοντας ότι "δεν είναι κάτι το καινούριο".

    Κληθείς να σχολιάσει τη διαρκή αναβάθμιση των κατοχικών δυνάμεων στα κατεχόμενα, ο κ. Παπαπέτρου ανέφερε ότι "δεν πρέπει να υποτιμάται και πρέπει να τυγχάνει της ανάλογης μελέτης και προσοχής".

    Σημίωσε ότι "δεν εδόθη η εικόνα ότι πρόκειται για κάτι ειδικό αυτή τη φορά" και υπενθύμισε ότι ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος πριν από λίγους μήνες είχε προβεί σε δηλώσεις για την αναβάθμιση της στρατιωτικής παρουσίας του Αττίλα στα κατεχόμενα.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Θεοφίλου - Δημοσίευμα

    ΚΥΠΕ 20/07/2001

    Η Κύπρος δεν έχει κανένα πρόβλημα και καμία διάθεση όταν καταστεί μέλος της ΕΕ να εμποδίσει την πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ, νοουμένου ότι η Τουρκία θα κινηθεί μέσα στα πλαίσια, τις παραμέτρους, τις αρχές και υποχρεώσεις που ισχύουν για όλες της χώρες της ΕΕ είτε υποψήφιες ή μέλη, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, σημειώνοντας επίσης ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει καν διανοηθεί να αποστερήσει τα δικαιώματα των Τ/Κ σε σχέση με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Σε δήλωσή του αναφορικά με το θέμα που προέκυψε ύστερα από συνέντευξη που παραχώρησε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στην ΕΕ Θεόφιλος Θεοφίλου στην εφημερίδα του Λονδίνου "Financial Times", η οποία δημοσίευσε χθες ότι ο κ. Θεοφίλου ανέφερε πως μετά την ένταξή της στην ΕΕ "η Κύπρος θα μπορεί να ασκήσει βέτο στην ένταξη της Τουρκίας", ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι ο ισχυρισμός αυτός διαψεύδεται από τον κ. Θεοφίλου.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [08] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - G8

    ΚΥΠΕ 20/07/2001

    "Είναι η πρώτη φορά" που σε προσχέδιο ψηφίσματος των G8 για το Κυπριακό "διευκρινίζεται ότι η λύση πρέπει να αποβλέπει για μια μη διαιρεμένη Κύπρο και ότι πρέπει να συνάδει με τα ψηφίσματα των ΗΕ", δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

    Οπως είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης "παρ' όλες τις προσπάθειες που έκανε η Τουρκία δεν πέτυχε να απαλείψει τις λέξεις μη διαιρεμένη Κύπρος και τα ψηφίσματα."

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΓΠ)

    [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Ντενκτάς

    ΚΥΠΕ 20/07/2001

    Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς "παραποιεί βάναυσα για ακόμη μια φορά την αλήθεια" ανέφερε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη ότι η Ε/κ πλευρά αποδέχεται τον περιορισμό των τριών βασικών ελευθεριών και αποδέχεται μια λύση στη βάση της ανταλλαγής πληθυσμών και της απόλυτης ισότητας.

    Οπως είπε ο Εκπρόσωπος "δεν θα είχε νόημα να συζητούμε μέσω των ΜΜΕ με τον κ. Ντενκτάς τις διάφορες πτυχές του Κυπριακού", σημειώνοντας ότι "υπάρχει δυνατότητα για τον κ. Ντενκτάς να ανακαλέσει την απόφασή του και να επιστρέψει στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες για να συνεχιστούν μέσα στο πλαίσιο που διεξάγονται". Πρόσθεσε ωστόσο ότι ο κατοχικός ηγέτης θα πρέπει να επιστρέψει με "μια διαφορετική πολιτική βούληση που να δημιουργεί ελπίδες για την επίλυση" του Κυπριακού.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [10] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ελληνας Υπουργός

    ΚΥΠΕ 20/07/2001

    "Οταν η πολιτική καλείται να διαχειρισθεί τη συγκίνηση που απορρέει από τα γεγονότα της τουρκικής εισβολής, εκείνο που πρέπει να πούμε, είναι αυτό που πρέπει να κάνουμε. Νομίζω είναι ο καλύτερος αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη", δήλωσε ο Υπουργός Δημόσας Τάξης της Ελλάδας Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ύστερα από συνάντηση σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Ο κ. Χρυσοχοϊδης, που εκπροσωπεί την ελληνική κυβέρνηση στις εκδηλώσεις καταδίκης της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, είπε ότι η επέτειος της τουρκικής εισβολής "είναι μία επέτειος η οποία νομίζω είναι από τις πιο μελανές σελίδες της ιστορίας του ελληνισμού αλλά ταυτόχρονα", πρόσθεσε, "είναι μια ευκαιρία να ανατάξουμε τις προσπάθειές μας, να συντονίσουμε τον αγώνα για να δικαιώσουμε τον ελληνισμό της Κύπρου για μια βιώσιμη λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας".

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΓΠ)

    [11] (K) Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος

    ΚΥΠΕ 20/07/2001

    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο στις 20/7/2001, ενδεικτικά οι ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων έναντι της Κυπριακής Λίρας διαμορφώθηκαν ως εξής:

    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
          Γεν Iαπωνίας               187,2772        188,7754
          Δολ. Αυστραλίας              2,9570          2,9806
          Δολ. Καναδά                  2,3414          2,3601
          Κορώνες Δανίας              12,9240         13,0273
          Κορώνες Νορβηγίας           13,8812         13,9922
          Κορώνες Σουηδίας            16,0604         16,1888
          Φράγκα Eλβετίας              2,6148          2,6357
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [12] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    ΚΥΠΕ 20/07/2001

    Επίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας για πράξεις άμεσης παράδοσης

    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 20/07/2001 διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    Τηλεγραφικά Εμβάσματα

    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7367          1,7471
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,5192          1,5283
    Λίρα Αγγλίας                     1,0642          1,0705
    -----------------------------------------------------------------
    
             Τιμές των εθνικών νομισμάτων των χωρών της ΟΝΕ
                 έναντι της Κυπριακής Λίρας με βάση τις
                      αμετάκλητες ισοτιμίες τους
                   -----------------------------------
    
                                     Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δραχμή Ελλάδας                   591,7800        595,3200
    Εσκούδος Πορτογαλίας             348,1771        350,2621
    Λίρες Ιρλανδίας                    1,3678          1,3760
    Λιρέττα Iταλίας                3.362,7201      3.382,8573
    Μάρκο Γερμανίας                    3,3967          3,4170
    Μάρκα Φιλλανδίας                  10,3259         10,3878
    Πεσέτα Ισπανίας                  288,9626        290,6930
    Σελλίνι Αυστρίας                  23,8975         24,0406
    Φιορίνι Ολλανδίας                  3,8272          3,8501
    Φράγκο Βελγίου                    70,0583         70,4778
    Φράγκο Γαλλίας                    11,3920         11,4602
    Φράγκο Λουξεμβούργου              70,0583         70,4778
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [13] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    ΚΥΠΕ - 20/07/2001

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           162,39 (-0,54)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £ 11.667.917
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP 3.180.394    602,55 (-0,72)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    708.695    154,40 (-0,66)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
        Οργανισμοί                £    829.933   180,70  ( 0,11)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £    106.115    62,41  ( 0,14)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £    109.297    59,99  (-1,30)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £  1.520.266   154,74  ( 0,60)
    Εμπορικές Εταιρείες           £    119.457    41,79  (-1,23)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £    219.460    61,98  (-0,88)
    Ετ. Πληροφορικής              £    704.629    19,89  (-2,93)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £  2.393.762    34,13  ( 0,98)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
        Ψαριών                    £     67.296    48,19  (-0,97)
    Ξενοδοχεία                    £    374.907   112,40  (-0,43)
    Αλλες Εταιρείες               £  4.288.831   212,55  (-0,67)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (KYΠΕ/ΓΠ)

    [14] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Τουρκική εισβολή

    ΚΥΠΕ - 20/07/2001

    "Δεν διαφεύγει της προσοχής μας ότι ο Αττίλας αναβαθμίζει τις δυνάμεις του αλλά και εμείς δεν κοιμόμαστε", δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος μιλούσε μετά τη δέηση για ανεύρεση των αγνοουμένων και το μνημόσυνο πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη, είπε ότι το μήνυμα της σημερινής επετείου της εισβολής είναι όπως "όλοι μαζί να αγωνιστούμε για την απελευθέρωση των σκλαβωμένων εδαφών μας."

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΓΠ)

    [15] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Στέλιος Παπαθεμελής

    ΚΥΠΕ - 20/07/2001

    Χωρίς ανταπόδωση μένουν οι μονομερείς κινήσεις της Ελλάδας για βελτίωση των ελλαδοτουρκικών σχέσεων δήλωσε σήμερα στη Λευκωσία ο πρώην Υπουργός Δημόσιας Τάξης της Ελλάδας και νυν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Στέλιος Παπαθεμελής.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χρκστόφια ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είπε ότι "αντάλλαξε χρήσιμες απόψεις και πληροφορίες" με τον κ. Χριστόφια, προσθέτοντας ότι "η αλληλεγγύη του σύμπαντος ελληνισμού στον κυπριακό ελληνισμό, που αυτήν την ώρα είναι ακρωτηριασμένος, πρέπει να είναι ολοκληρωτική".

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΓΠ)

    [16] (K) Κατεχόμενα - Παρέλαση - Ντενκτάς - Γκιουρέλ - Ομιλίες

    ΚΥΠΕ - 20/07/2001

    Πραγματοποιήθηκε σήμερα, ημέρα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, η καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση του κατοχικού στρατού στην κατεχόμενη Λευκωσία. Αεροπλάνα της πολεμικής αεροπορίας της Τουρκίας, όπως και ελικόπτερα που σταθμεύουν στα κατεχόμενα, παραβιάζοντας τον εναέριο χώρο της Κύπρου, πραγματοποίησαν πτήσεις, ενώ έγινε ρίψη αλεξιπτωτιστών από μικρά αεροπλάνα τύπου "Τσέσνα".

    Μιλώντας στα πλαίσια της παρέλασης, ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς ισχυρίστηκε ότι η 20η Ιουλίου 1974 ήταν ο "ήλιος που ανέτειλε μετά από περίοδο 11 ετών σκότους" και έπλεξε το εγκώμιο της Τουρκίας και των Τ/Κ, οι οποίοι, όπως είπε, πάντοτε πίστευαν ότι την κατάλληλη ώρα η "μητέρα πατρίδα" τους θα επέμβει για να τους λυτρώσει.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΑΡ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 20 July 2001 - 13:02:05 UTC